.NET Microsoft.Net Framework és programozása II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ".NET Microsoft.Net Framework és programozása II."

Átírás

1 1.oldal.NET Microsoft.Net Framework és programozása II. Előadás jegyzet Előadó: Pócza Krisztián ELTE,2012 Egy 3 rétegű ASP.NET alkalmazás (4) Model View Controller (MVC) A Model View Controller a szoftvertervezésben használatos szerkezeti minta. Összetett, sok adatot a felhasználó elé táró számítógépes alkalmazásokban gyakori fejlesztői kívánalom az adathoz (modell) és a felhasználói felülethez (nézet) tartozó dolgok szétválasztása, hogy a felhasználói felület ne befolyásolja az adatkezelést, és az adatok átszervezhetők legyenek a felhasználói felület változtatása nélkül. A modell-nézet-vezérlő ezt úgy éri el, hogy elkülöníti az adatok elérését és az üzleti logikát az adatok megjelenítésétől és a felhasználói interakciótól egy közbülső összetevő, a vezérlő bevezetésével. Modell: Az alkalmazás által kezelt információk tartomány-specifikus ábrázolása. A tartománylogika jelentést ad a puszta adatnak (pl. kiszámolja, hogy a mai nap a felhasználó születésnapja-e, vagy az összeget, adókat és szállítási költségeket egy vásárlói kosár elemeihez). Sok alkalmazás használ állandó tároló eljárásokat (mint mondjuk egy adatbázis) adatok tárolásához. Az MNV nem említi külön az adatelérési réteget, mert ezt beleérti a modellbe. Nézet: Megjeleníti a modellt egy megfelelő alakban, mely alkalmas a felhasználói interakcióra, jellemzően egy felhasználói felületi elem képében. Különböző célokra különböző nézetek létezhetnek ugyanahhoz a modellhez. Vezérlő: Az eseményeket, jellemzően felhasználói műveleteket dolgozza fel és válaszol rájuk, illetve a modellben történő változásokat is kiválthat. Az MNV gyakran látható webalkalmazásokban, ahol a nézet az aktuális HTML oldal, a vezérlő pedig a kód, ami összegyűjti a dinamikus adatokat és létrehozza a HTML-ben a tartalmat. Végül a modellt a tartalom képviseli, ami általában adatbázisban vagy XML állományokban van tárolva.

2 2.oldal A ComplexNetDemo bemutatása A ComplexNetDemo egy többrétegű alkalmazás. Az előző félév 9. előadásáról már ismerős lehet. Most a web alatti részeket vizsgáljuk meg. A program egyetemekkel és hallgatókkal foglalkozik. Egy egyetem és az ő egyik karának kiválasztása után tudjuk a hallgatókat különböző tulajdonságok alapján szűrni/szerkeszteni. Új hallgató létrehozásakor a validációs mezők értelemszerűen kitöltendők. Rétegek: Domain modell-entitites: milyen entitáson milyen szolgáltatások vannak? Adathozzáférési réteg: hogyan tartom a kapcsolatot az adatbázissal? Elvárás, hogy generikus adathozzáférési metódust alkalmazzunk! Logic - üzleti logika: ez a program lelke. Ez írja le, hogy milyen műveletek vannak. Foundation - infrastruktúra szolgáltatások: Ez egy külön projekt, ugyanis azt, hogy "Milyen infrastruktúrában fut a rendszer?" nem szabad összekeverni azzal, hogy "Mit csinál a rendszer?" Pl.: Milyen módon érem el az adatbázist? Hogyan végzem a validációt, tranzakciókezelést, loggolást, stb...? nem írjuk bele a program logikáját leíró kódba! Értelemszerűen a rendszer lényege, hogy a különböző feladatokat külön komponensek végzik. Teszt: UNIT-teszt (ld. 11. előadás) WebUI és WPFUI két felhasználói felület, amely ugyanazt az üzleti logikát alkalmazza. Entities: Univercity.cs A DomainEntity egy ősosztály, amely egy ID -val rendelkezik. [Required2] - nem NULL és nem üres String -et vár [StringRange(2, 50)] - ez pedig 2-50 karakter hosszúságú bemenetet vár Megadható az entitás neve a fenti kikötésekkel. Faculty.cs Ez megmondja az ID -hoz tartozó nevet( [Required2], [StringRange(2, 50)] itt is él! ), illetve azt, hogy melyik egyetemen található az illető( [Required2] ). Student.cs Található benne egy csomó property (pl.: állandó és ideiglenes lakcím).

3 3.oldal Address.cs IComplexType interface -t megvalósító osztály, amely egy olyan entitás, ami nem rendelkezik identitással(ld. előző félév). Adatbázis nyelvre lefordítva nem veszünk fel egy külön táblát és Foreign Key -el hivatkozunk rá, hanem egy valós érték. Azaz az itt található City, Street, StreetNumber egy-egy létező oszlop/attribútum lesz. Factory-Method pattern: public static Address Create(string city, string street, string streetnumber) { return new Address { City = city, Street = street, StreetNumber = streetnumber }; } Logic: UniService.cs Két szolgáltatást tartalmaz: internal class UniServiceImpl : ImplServiceBase<DataContext>, IUniService A konkrét műveletvégzés. Kilistázhatjuk az összes egyetemet, vagy lekérhetjük azt, amelynek az ID ja megegyezik a paraméterként megadottal. internal class UniService : PublicServiceBase<IUniService, DataContext>, IUniService Ezek a szolgáltatások kívülről hívhatók. Fontos, hogy a kivételek megfelelően legyenek lekezelve, hiszen a felhasználó ezzel a szolgáltatással lép kapcsolatba. Magyarán problémaspecifikus exception öket adjunk vissza, amiből valóban következtetni lehet a problémára. StudentService.cs public Student CreateStudent(Student student) Itt hozhatunk létre új hallgatót, amennyiben átmegy a validáción. Végig megy az entitás összes property jén és azok összes attributumán. További metódusok a különböző lekérdezésekhez. DataAccess: DataContext.cs Ez a következőt csinálja: Students = new StudentRepository(this); Universities = new UniversityRepository(this); Faculties = new FacultyRepository(this); A StudentRepository.cs a Foundation ben található RepositoryBase.cs absztrakt osztály leszármazottja és egyetlen metódust tartalmaz. RepositoryBase.cs ben található számos lekérdező és módosító művelet generikusan megvalósítva. Ezek már konkrétan az adatbázisnak szólnak. Tehát van egy általános Repository tár, aminek segítségével lehet az adatokhoz hozzányúlni. Update művelet: betöltünk az adatbázisból egy értéket, módosítjuk, majd azt mondjuk, hogy DataContext.Save() (ez csak a megváltozott property kkel foglalkozik).

4 4.oldal A FeedReader bemutatása A FeedReader egy ASP.NET -ben írt RSS olvasó. A kódja megtalálható a honlapomon. (Illetve egy korábbi verziója ezen a címen: ASP.NET%20alapok%204,%20Web%20service-ek/FeedReader.zip ) Az RSS a Really Simple Syndication (körülbelül: nagyon egyszerű információ megosztás) rövidítése. Egy olyan XML alapú, szabványos formátumról van szó, amely lehetővé teszi, hogy egy webhely aktualitásait megossza a felhasználókkal anélkül, hogy közvetlenül meg kéne látogatnia az oldalt. Azaz ha keresünk egy hírt valamilyen témában, akkor nem kell végigböngészni az információs oldalakat, mint pl, Origo, Index, Hírszerző stb, hanem egy alkalmazással lekérjük az összes friss hírt. Magyarul a pull alapú információszerzési módszer push -ra cserélődik, azaz a távoli gép közvetíti az információt és nem mi megyünk el érte. Ilyen PL az Omea Reader is, ami egy ingyenes RSS olvasó: FeedReader szerkezete A FeedReader.DataAccess alatt található két script. A Tables.sql script -tel létrehozhatjuk az adatbázis szerkezetét. Az adatbázis szerkezete elég egyszerű, mindössze 3 táblát tartalmaz: Feed, Item és ItemData. Az első tartalmazza az RSS Feed-et, ahonnan információt szeretnénk szerezni, a második a cikkek leírását tartalmazza, több részlettel, pl. szerző, időpont stb, a harmadik pedig magát az információt tárolja. Az alkalmazást több rétegű architektúraként építjük fel, hogy minnél rugalmasabb és testreszabhatóbb legyen. A főbb elemek a következők: FeedReader.DataAccess Feladat az adatelérési metódusok implementálása. Ha változtatni szeretnénk az adatbázison (pl. MS SQL helyett Oracle -t alkalmazni), akkor ezen az összetevőn kell elvégezni a változtatásokat. FeedReader.Documents Az üzleti dokumentumainkat tartalmazó réteg. Mivel a többrétegű architektúrákat a.net a szerializációval és a remoting -on keresztül támogatja, ezek a Business Objectek fognak utazni az egyes rétegek között, nem DataSetek. Ez sokkal hatékonyabb, mert nem kell cipelni extra infókat (mint pl. mezőnevek). FeedReader.Services Ez a rész tartalmazza az alkalmazásunk szolgáltatásait, mint pl. az üzleti auditálást. Infrastructure Ez az egyik legfontosabb rész, ugyanis a háromrétegű architekrúra minden rétegéhez alap- illetve segédosztályokat ad, amellyel a fejlesztés alapkoncepcióját is meghatározza.

5 5.oldal Az Infrastructure főbb részei Nem tárgyaljuk ki teljes részletességében az alkalmazást, mert az sokáig tartana. Inkább az ASP.NET szempontjából fontos dolgokra koncetrálunk. Infrastructure.snk A projekt Strong Name -je, ami egyértelműen azonosítja az assembly-t (erről már volt szó). Nem feltétlenül kötelező, de nagyvállalati környezetben igen. További infó a help -ben. Documents/Document Ez az osztály egy ősosztálya a programunkban használatos Business Document -eknek. Néhány fontos attributumot, és egy interface -t is definiál, ami arra lesz jó nekünk, hogy a saját objektumaink tudják validálni magukat. Ebből fog származni majd az összes olyan objektumunk, aminek közlekednie kell a rétegek közt. DataAccess/IDBFunctions Ez az interface definiál egy közös felületet, azoknak az alosztályoknak, amik majd az adatbáziskezelést fogják intézni. Bármilyen adatbázis motort fogunk is használni, tudnia kell mindazt, amik ebben vannak deklarálva (Pl. Megnyitás, Lezárás, Tranzakció indítása, stb.). DataAccess/MSSQLFunctions Ez egy megvalósítása a fenti interface -nek, kifejezetten az MS SQL adatbáziskezelő motorra. Leginkább a megfelelő.net-es osztály wrap -elése. DataAccess/LINQSQLFunctions A program újabb (v2) verziójában LinQ alapú adatbázis elérést használunk. DataAccess/BaseDataContext Ez egy IDBFunctions megvalósítást vár és az alap SQL technikák megvalósítási felületét adja meg. Mivel abstract, önmagában nem használható, származtatnunk kell belőle. FeedReader.DataAccess/DataContext.cs Ez az osztály bővíti ki a fent említett osztály szolgáltatásait. Figyeljük meg, hogy itt már nincsenek beleégetve a kódba adatbázis specifikus elemek, mert ezt majd a konstruktorában kapja meg (IDBFunctions), amit továbbküld az ősosztálynak is. Itt az IDBFunctions interface SetDocumentField eljárását használjuk arra, hogy egy IDataReder-ből kiolvassuk és egy Business Document -be töltsük a megfelelő mezőt. Ez rugalmas, mert itt sem az adatbázis, sem a konkrét Business Document nincs rögzítve. Egyszerűen megváltoztatva a DataContext -et a kód átírása nélkül is működni fog. FeedReader.Services/Service.cs Absztrakt osztály, ami a szolgáltatások felületét adja meg úgy, hogy a szolgáltatás független maradjon a fizikai rétegtől. A GetContextObject() függvény kéri el az aktuális adatbázis környezetet és építi fel a kapcsolatot az Activator.CreateInstance függvénnyel. Validáció A validációt alapvetően a Business Document Validate függvénye végzi el, de vannak validációs attributumok is, amik a property -kre tesznek feltételeket (pl. KeyFieldAttribute, RequiredAttribute, MinLengthAttribute Ezzel előírhatjuk pl. valaminek a minimális hosszát, vagy egy property kitöltése kötelező legyen).

6 6.oldal Infrastructure.Documents DocumentContainer Ez minden olyan collection ősosztálya, ami majd (Business) Document -eket fog tartalmazni. Ez is tudja validálni önmagát. Nyilván úgy, hogy végigmegy az elemein, és mivel azok Document -ek, meghívja mindegyik Validate függvényét. Infrastructure.Documents.ServiceFactory Ez lényegében véve egy absztrakt gyártó tervminta leimplementálása. Service -eket csak ezen a ServiceFactory -n keresztül hozhatunk létre a CreateServiceByType hívással. Template mező hozzáadása grid -hez Ha megnézzük a Default.aspx -en levő gridet észrevehetjük, hogy nem csak egy sima grid, hanem template field -eket is tartalmaz. A template field -ekkel gyorsan javíthatjuk ASP -s alkalmazásunk kinézetét. A GridView gyorsszerkesztő menüjében az Edit Columns -ra kattintva adhatunk hozzá mezőt, majd ott a Convert this field into TemplateField gombbal alakíthatjuk sablon mezővé. A gvfeed is ezt a módszert használja tartalma megjelenítésére. Beadandó feladat lehetőség A FeedReader alkalmazás, vagy a Business Framework bővítése különféle komponensekkel. Például bővíthető egy rendes loggolási komponenssel. (további információ a tárgy előadójánál) Aspektus orientált programozás Az aspektusok olyan funkcionálisan összefüggõ programrészletek gyűjteményei, amelyek az AOP lehetõségeket nélkülözõ nyelven írt programban a forráskód különbözõ részein szétszórtan találhatóak meg. A paradigma célja, hogy ezen funkcionálisan összefüggõ részek egy helyre gyűjtésével a program bonyolultságát csökkentse, a karbantarthatóságát, olvashatóságát pedig javítsa. A lényeg, ami minden aspektus-orientált megközelítésben közös, hogy az osztályok mellett új modularizációs elemeket vezetnek be (aspect, subject stb.), melynek feladata, hogy az osztályoktól külön, azokból kivonva valósítsa meg az egyes aspektusok funkcionalitását. A rendszerre ortogonális dolgokat valósít meg. Microsoft program még nincs erre, de vannak third party szoftverek. Ezek az assembly -ket módosítják. Informatikai rendszerek összekapcsolása Service Oriented Architecture (SOA) Szolgáltatás Orinteált Architektúra Minden alkalmazás önálló entitás, explicit interface -t ad a hozzá kapcsolódó másik egységnek (szerződések szükségesek). Másik marketing elnevezése is van mostanában ennek a technológiának: SaaS az Software as a Service arra öszpontosítva, hogy a programot mint egy szolgáltatást kell elképzelni (SOA kiterjesztése). Fontos hogy: - entitások vannak - üzleti objektumok vándoroljanak, ne az adat - explicit interface

7 7.oldal - szerződés Rendszerek összekapcsolása.net -ben Kétféle megoldás van: Web Service ek szabványos megoldás.net remoting nem szabványos, de két.netes alkalmazás esetén gyors Web service SOAP Simple Object Access Protocol A webservice hívások szabványos, XML alapú átviteli protokollja. E fölé kerül a kommunikációs protokoll. Leggyakrabban HTTP, ezért Web Service (webszolgáltatás). WSDL Web service Description Language A hívható metódusok, paraméterek, és visszatérési értekek leírására szolgáló szabványos XML alapú nyelv.

MVC. Model View Controller

MVC. Model View Controller MVC Model View Controller Szoftver fejlesztés régen Console-based alkalmazások Pure HTML weboldalak Assembly, C Tipikusan kevés fejlesztő (Johm Carmack Wolfenstein, Doom, Quake..) Szűkös erőforrások optimális

Részletesebben

Enterprise JavaBeans. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem. Az Enterprise JavaBeans

Enterprise JavaBeans. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem. Az Enterprise JavaBeans Enterprise JavaBeans Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Az Enterprise JavaBeans Az Enterprise Javabeans Az Enterprise JavaBeans (EJB) server oldali komponens, amely Az üzleti

Részletesebben

Java Programozás 11. Ea: MVC modell

Java Programozás 11. Ea: MVC modell Java Programozás 11. Ea: MVC modell 20/1 B ITv: MAN 2018.03.02 MVC Model-View-Controller A modell-nézet-vezérlő a szoftvertervezésben használatos szerkezeti minta. Az MVC célja elválasztani az üzleti logikát

Részletesebben

Enterprise JavaBeans 1.4 platform (EJB 2.0)

Enterprise JavaBeans 1.4 platform (EJB 2.0) Enterprise JavaBeans 1.4 platform (EJB 2.0) Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. Az Enterprise JavaBeans Az Enterprise Javabeans Az Enterprise JavaBeans

Részletesebben

WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens

WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens WCF, Entity Framework, ASP.NET, WPF 1. WCF service-t (adatbázissal Entity Framework) 2. ASP.NET kliens 3. WPF kliens Hozzunk létre egy ASP.NET Empty Web Site projektet! A projekt neve legyen WCFAPP1. Ez

Részletesebben

WEB-PROGRAMOZÁS II. 1. Egészítse ki a következő PHP kódot a következők szerint: a,b,c,d: <?php. interface Kiir { public function kiir();

WEB-PROGRAMOZÁS II. 1. Egészítse ki a következő PHP kódot a következők szerint: a,b,c,d: <?php. interface Kiir { public function kiir(); WEB-PROGRAMOZÁS II 1. Egészítse ki a következő PHP kódot a következők szerint: a,b,c,d: a) Legyen a Felhasznalo osztálynak egy osztály szintű publikus változója, amelyben számolja a létrehozott példányai

Részletesebben

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor

Java Programozás 4. Gy: Java GUI. Tipper, MVC kalkulátor Java Programozás 4. Gy: Java GUI Tipper, MVC kalkulátor 15/1 B ITv: MAN 2018.03.10 1. Feladat: Tipper Készítsük el a tippelős programunk grafikus változatát. Az üzleti logika kódja megvan, a felület pedig

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás. Webszolgáltatások megvalósítása (ASP.NET WebAPI)

Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás. Webszolgáltatások megvalósítása (ASP.NET WebAPI) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás (ASP.NET WebAPI) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto A webszolgáltatás

Részletesebben

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft

Flash és PHP kommunikáció. Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft Flash és PHP kommunikáció Web Konferencia 2007 Ferencz Tamás Jasmin Media Group Kft A lehetőségek FlashVars External Interface Loadvars XML SOAP Socket AMF AMFphp PHPObject Flash Vars Flash verziótól függetlenül

Részletesebben

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára

Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára Informatikai alapismeretek Földtudományi BSC számára 2010-2011 Őszi félév Heizlerné Bakonyi Viktória HBV@ludens.elte.hu Titkosítás,hitelesítés Szimmetrikus DES 56 bites kulcs (kb. 1000 év) felcserél, helyettesít

Részletesebben

Java Server Pages - JSP. Web Technológiák. Java Server Pages - JSP. JSP lapok életciklusa

Java Server Pages - JSP. Web Technológiák. Java Server Pages - JSP. JSP lapok életciklusa Web Technológiák Java Server Pages - JSP Répási Tibor egyetemi tanársegéd Miskolc Egyetem Infomatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport (IVM) Általános Informatikai Tanszék Iroda: Inf.Int. 108. Tel: 2101

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése. 9. előadás Bevezetés az ASP.NET MVC keretrendszerbe

Webes alkalmazások fejlesztése. 9. előadás Bevezetés az ASP.NET MVC keretrendszerbe Webes alkalmazások fejlesztése 9. előadás Bevezetés az ASP.NET MVC keretrendszerbe ASP.NET MVC Framework 2009-ben jelent meg az első verziója, azóta folyamatosan fejlesztik Nyílt forráskódú Microsoft technológia

Részletesebben

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Mi az IMDG? Nem memóriában futó relációs adatbázis NoSQL hagyományos relációs adatbázis Más fajta adat tárolás Az összes adat RAM-ban van, osztott

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Miután létrehoztuk, szeretnénk neki beszédesebb nevet adni. A név változtatásához a következőt kell tenni:

Miután létrehoztuk, szeretnénk neki beszédesebb nevet adni. A név változtatásához a következőt kell tenni: Excel objektumok Az excelben az osztályokat úgynevezett class modulokként hozzuk létre. Miután létrehoztuk, szeretnénk neki beszédesebb nevet adni. A név változtatásához a következőt kell tenni: View-ba

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice. Fejlesztői dokumentáció 1.0.2

QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice. Fejlesztői dokumentáció 1.0.2 QBE Édes Otthon lakásbiztosítás tarifáló webservice Fejlesztői dokumentáció 1.0.2 Az ebben a dokumentumban található információ a FoxArt Kft. tulajdona, és bizalmas anyagként került átadásra. Az anyag

Részletesebben

Grafikus keretrendszer komponensalapú webalkalmazások fejlesztéséhez

Grafikus keretrendszer komponensalapú webalkalmazások fejlesztéséhez Grafikus keretrendszer komponensalapú webalkalmazások fejlesztéséhez Székely István Debreceni Egyetem, Informatikai Intézet A rendszer felépítése szerver a komponenseket szolgáltatja Java nyelvű implementáció

Részletesebben

Bevezető. Servlet alapgondolatok

Bevezető. Servlet alapgondolatok A Java servlet technológia Fabók Zsolt Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 03. 06. Servlet Bevezető Igény a dinamikus WEB tartalmakra Előzmény: CGI Sokáig

Részletesebben

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu

ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu ADATBÁZIS-KEZELÉS - BEVEZETŐ - Tarcsi Ádám, ade@inf.elte.hu Számonkérés 2 Papíros (90 perces) zh az utolsó gyakorlaton. Segédanyag nem használható Tematika 1. félév 3 Óra Dátum Gyakorlat 1. 2010.09.28.

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET)

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás (ASP.NET) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto Nézetek kezelése Sok esetben

Részletesebben

Magas szintű adatmodellek Egyed/kapcsolat modell I.

Magas szintű adatmodellek Egyed/kapcsolat modell I. Magas szintű adatmodellek Egyed/kapcsolat modell I. Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek. Alapvetés. 4.fejezet Magas szintű adatmodellek (4.1-4.3.fej.) (köv.héten folyt.köv. 4.4-4.6.fej.) Az adatbázis modellezés

Részletesebben

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamatmodellezés és eszközei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamat, munkafolyamat Munkafolyamat (Workflow): azoknak a lépéseknek a sorozata,

Részletesebben

Programozás. Bevezetés. Fodor Attila. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék

Programozás. Bevezetés. Fodor Attila. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék Programozás Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. február 11. Tantárgy célja, szükséges ismeretek Tantárgy célja,

Részletesebben

Közösség, projektek, IDE

Közösség, projektek, IDE Eclipse Közösség, projektek, IDE Eclipse egy nyílt forráskódú (open source) projekteken dolgozó közösség, céljuk egy kiterjeszthető fejlesztői platform és keretrendszer fejlesztése, amely megoldásokkal

Részletesebben

1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben?

1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben? 1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben? 3. Ismertesse a névtér fogalmát! 4. Mit értünk a "változó hatóköre"

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET) Cserép Máté.

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET) Cserép Máté. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás (ASP.NET) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Készült Giachetta Roberto jegyzete alapján

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

FÉLÉVES FELADAT KÖVETELMÉNYEK

FÉLÉVES FELADAT KÖVETELMÉNYEK FÉLÉVES FELADAT KÖVETELMÉNYEK A hallgatóknak egyedül egy saját ötleten alapuló beadandó feladatot kell megvalósítaniuk. Az elkészült program a tanult rétegzési elvek szerint legyen felépítve, a program

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 10. előadás. Webszolgáltatások tesztelése (ASP.NET Core) Cserép Máté

Webes alkalmazások fejlesztése 10. előadás. Webszolgáltatások tesztelése (ASP.NET Core) Cserép Máté Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 10. előadás Webszolgáltatások tesztelése (ASP.NET Core) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Tesztelés

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Komponens alapú fejlesztés

Komponens alapú fejlesztés Komponens alapú fejlesztés Szoftver újrafelhasználás Szoftver fejlesztésekor korábbi fejlesztésekkor létrehozott kód felhasználása architektúra felhasználása tudás felhasználása Nem azonos a portolással

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET Core) Cserép Máté

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET Core) Cserép Máté Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET Core) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Nézetek

Részletesebben

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 04. 17. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt. Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi

Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt. Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi Adatbáziskezelés Delphi 5 alatt Bese Antal 2006. http://toni.web.elte.hu/delphi 1. Bevezetés Számítógépes adattárolás fájlokban. Az egész adatbázist egy fájlban (Pl.: Access, Interbase,és a legtöbb SQL

Részletesebben

Szoftver újrafelhasználás

Szoftver újrafelhasználás Szoftver újrafelhasználás Szoftver újrafelhasználás Szoftver fejlesztésekor korábbi fejlesztésekkor létrehozott kód felhasználása architektúra felhasználása tudás felhasználása Nem azonos a portolással

Részletesebben

Programozási alapismeretek 4.

Programozási alapismeretek 4. Programozási alapismeretek 4. Obejktum-Orientált Programozás Kis Balázs Bevezetés I. Az OO programozási szemlélet, egy merőben más szemlélet, az összes előző szemlélettel (strukturális, moduláris, stb.)

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése. Bevezetés az ASP.NET MVC 5 keretrendszerbe

Webes alkalmazások fejlesztése. Bevezetés az ASP.NET MVC 5 keretrendszerbe Webes alkalmazások fejlesztése Bevezetés az ASP.NET MVC 5 keretrendszerbe ASP.NET MVC Framework 2009-ben jelent meg az első verziója, azóta folyamatosan fejlesztik Nyílt forráskódú Microsoft technológia

Részletesebben

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer RENDSZERTERV Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer A rendszer célja A projekt célja egy egyetemi könyvtár nyilvántartó rendszerének megtervezése. A legfőbb követelmény, amit a rendszerrel szemben támasztok,

Részletesebben

Interfészek. PPT 2007/2008 tavasz.

Interfészek. PPT 2007/2008 tavasz. Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése 2 Már megismert fogalmak áttekintése Objektumorientált

Részletesebben

SOA modell: Ez az interfész definiálja az elérhető adatokat, és megadja, hogy hogyan lehet azokhoz hozzáférni.

SOA modell: Ez az interfész definiálja az elérhető adatokat, és megadja, hogy hogyan lehet azokhoz hozzáférni. Service-Oriented Architecture, SOA Az elosztott rendszerek fejlesztésének módja. Célja:az IT eszközök komplexitásának a kezelésének egyszerűsítése könnyebben újrafelhasználhatóság, egymással integrálhatóság

Részletesebben

Web-fejlesztés NGM_IN002_1

Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Rich Internet Applications RIA Vékony-kliens generált (statikus) HTML megjelenítése szerver oldali feldolgozással szinkron oldal megjelenítéssel RIA desktop alkalmazások funkcionalitása

Részletesebben

S01-7 Komponens alapú szoftverfejlesztés 1

S01-7 Komponens alapú szoftverfejlesztés 1 S01-7 Komponens alapú szoftverfejlesztés 1 1. A szoftverfejlesztési modell fogalma. 2. A komponens és komponens modell fogalma. 3. UML kompozíciós diagram fogalma. 4. A szoftverarchitektúrák fogalma, összetevői.

Részletesebben

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom Szoftver újrafelhasználás (Software reuse) Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 18. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 27. 2 Szoftver újrafelhasználás Szoftver

Részletesebben

OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat. Elemzés 1

OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat. Elemzés 1 OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat Különféle élőlények egy túlélési versenyen vesznek részt. A lények egy pályán haladnak végig, ahol váltakozó terep viszonyok vannak.

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 12. fejezet. Szolgáltatás alapú kommunikáció (WCF) Giachetta Roberto. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar

Webes alkalmazások fejlesztése 12. fejezet. Szolgáltatás alapú kommunikáció (WCF) Giachetta Roberto. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 12. fejezet Szolgáltatás alapú kommunikáció (WCF) Giachetta Roberto A jegyzet az ELTE Informatikai Karának 2016. évi jegyzetpályázatának

Részletesebben

Szerializáció. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Szerializáció / 22

Szerializáció. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Szerializáció / 22 Szerializáció Tóth Zsolt Miskolci Egyetem 2014 Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Szerializáció 2014 1 / 22 Tartalomjegyzék 1 Szerializációs Alapfogalmak 2 Szerializációs Megoldások Object Szerializáció XML

Részletesebben

Eseménykezelés. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás. Szénási Sándor.

Eseménykezelés. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás.   Szénási Sándor. Eseménykezelés előadás http://nik.uni-obuda.hu/sztf2 Szénási Sándor szenasi.sandor@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem,Neumann János Informatikai Kar Függvénymutatókkal Származtatással Interfészekkel Egyéb

Részletesebben

Komponensek együttműködése web-alkalmazás környezetben. Jónás Richárd Debreceni Egyetem T-Soft Mérnökiroda KFT richard.jonas@tsoft.

Komponensek együttműködése web-alkalmazás környezetben. Jónás Richárd Debreceni Egyetem T-Soft Mérnökiroda KFT richard.jonas@tsoft. Komponensek együttműködése web-alkalmazás környezetben Jónás Richárd Debreceni Egyetem T-Soft Mérnökiroda KFT Komponensek a gyakorlatban A szoftverkomponenseket fejlesztő csoportoknak szüksége van olyan

Részletesebben

Programozás. Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila

Programozás. Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila Programozás Adatbázis-kezelés (alapok) Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. április 22. Bevezetés Adatbáziskezelés

Részletesebben

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás Petőfi Irodalmi Múzeum A Digitális Irodalmi Akadémia megújuló rendszere technológiaváltás II. Partnerek, feladatok Petőfi Irodalmi Múzeum Megrendelő, szakmai vezetés, kontroll Konzorcium MTA SZTAKI Internet

Részletesebben

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán

Adatbázis rendszerek. dr. Siki Zoltán Adatbázis rendszerek I. dr. Siki Zoltán Adatbázis fogalma adatok valamely célszerűen rendezett, szisztéma szerinti tárolása Az informatika elterjedése előtt is számos adatbázis létezett pl. Vállalati személyzeti

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ASP.NET)

Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás. Objektumrelációs adatkezelés (ASP.NET) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 3. előadás Objektumrelációs adatkezelés (ASP.NET) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto

Részletesebben

JAVA webes alkalmazások

JAVA webes alkalmazások JAVA webes alkalmazások Java Enterprise Edition a JEE-t egy specifikáció definiálja, ami de facto szabványnak tekinthető, egy ennek megfelelő Java EE alkalmazásszerver kezeli a telepített komponensek tranzakcióit,

Részletesebben

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani.

A gyakorlat során az alábbi ábrán látható négy entitáshoz kapcsolódó adatbevitelt fogjuk megoldani. Vizuális programozás 1. A gyakorlat célja A gyakorlat célja a Könyvtár alkalmazás folytatása az előző gyakorlaton elkészített grafikus felület felhasználásával. Elsőként lemásoljuk az előző gyakorlat eredményeként

Részletesebben

JavaScript Web AppBuilder használata

JavaScript Web AppBuilder használata JavaScript Web AppBuilder használata Kiss András Esri Magyarország Kft. 2015. október 8. Az ArcGIS Platform lehetővé teszi a Web GIS-t Térinformatika elérése bárhonnan Desktop Web Eszköz Egyszerű Egységes

Részletesebben

Google App Engine az Oktatásban 1.0. ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com

Google App Engine az Oktatásban 1.0. ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com Google App Engine az Oktatásban Kis 1.0 Gergely ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com Bemutatkozás 1998-2002 között LME aktivista 2004-2007 Siemens PSE mobiltelefon szoftverfejlesztés,

Részletesebben

Már megismert fogalmak áttekintése

Már megismert fogalmak áttekintése Interfészek szenasi.sandor@nik.bmf.hu PPT 2007/2008 tavasz http://nik.bmf.hu/ppt 1 Témakörök Polimorfizmus áttekintése Interfészek Interfészek kiterjesztése Eseménykezelési módszerek 2 Már megismert fogalmak

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése

Webes alkalmazások fejlesztése Webes alkalmazások fejlesztése 3. gyakorlat Authentikáció, adatok feltöltése Szabó Tamás (sztrabi@inf.elte.hu) - sztrabi.web.elte.hu Authentikáció Manapság már elvárás, hogy a felhasználó regisztrálni

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Osztott rendszerek (Distributed. systems) Bevezetés. Tartalom. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék

Osztott rendszerek (Distributed. systems) Bevezetés. Tartalom. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Osztott rendszerek (Distributed systems) Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 09. 18. osztottrendszerek / 1 Tartalom Miért kellenek osztott rendszerek Egy kis

Részletesebben

Programozás. C++ osztályok. Fodor Attila. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.

Programozás. C++ osztályok. Fodor Attila. Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein. Programozás C++ osztályok Fodor Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék foa@almos.vein.hu 2010. április 8. Csak bázisosztályként használt/értelmezhető

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

.NET Microsoft.Net Framework

.NET Microsoft.Net Framework 1.oldal.NET Microsoft.Net Framework Előadás jegyzet Előadó: Pócza Krisztián ELTE,2008.NET Framework alapjai Hasznos tudnivalók A jegyzet Pócza Krisztián.NET Framework és Programozása I. című előadása alapján

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Osztályok. 4. gyakorlat

Osztályok. 4. gyakorlat Osztályok 4. gyakorlat Az osztály fogalma Az objektumok formai leírása, melyek azonos tulajdonsággal és operációkkal rendelkeznek. Osztályból objektum készítését példányosításnak nevezzük. Minden objektum

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java Programozási nyelvek Java Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 8. előadás Öröklődés - megnyitunk egy osztályt egy másik előtt zárt egységeket szeretünk készíteni (láthatósági kérdés:

Részletesebben

500. AA Megoldó Alfréd AA 500.

500. AA Megoldó Alfréd AA 500. Programozás alapjai 2. NZH 2010.05.13. gyakorlat: / Hiány:0 ZH:0 MEGOLD IB.027/51. Hftest: 0 Minden beadandó megoldását a feladatlapra, a feladat után írja! A megoldások során feltételezheti, hogy minden

Részletesebben

és az instanceof operátor

és az instanceof operátor Java VIII. Az interfacei és az instanceof operátor Krizsán Zoltán Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2005. 10. 24. Java VIII.: Interface JAVA8 / 1 Az interfészről általában

Részletesebben

OOP #14 (referencia-elv)

OOP #14 (referencia-elv) OOP #14 (referencia-elv) v1.0 2003.03.19. 21:22:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_14-1 - E jegyzet

Részletesebben

Java programozási nyelv 5. rész Osztályok III.

Java programozási nyelv 5. rész Osztályok III. Java programozási nyelv 5. rész Osztályok III. Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Bevezetés a programozásba előadás: Öröklődés

Bevezetés a programozásba előadás: Öröklődés Bevezetés a programozásba 2 5. előadás: Öröklődés emlékeztető Tagfüggvény struct koord { double x,y,r; void set(double ux, double uy) { x=ux; y=uy; r=sqrt(x*x+y*y); } Használat: koord k; k.set(4,5); Egységbezárás

Részletesebben

Java VIII. Az interfacei. és az instanceof operátor. Az interfészről általában. Interfészek JAVA-ban. Krizsán Zoltán

Java VIII. Az interfacei. és az instanceof operátor. Az interfészről általában. Interfészek JAVA-ban. Krizsán Zoltán Java VIII. Az interfacei és az instanceof operátor Krizsán Zoltán Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2005. 10. 24. Java VIII.: Interface JAVA8 / 1 Az interfészről általában

Részletesebben

Osztott Objektumarchitektúrák

Osztott Objektumarchitektúrák 1. Kliens szerver architektúra Osztott Objektumarchitektúrák Dr. Tick József Jól bevált architektúra Kliens-szerver szerepek rögzítettek Szerver szolgáltatást nyújt, vagy igénybe vesz Kliens csak igénybe

Részletesebben

Bevezetés az SAP világába. 5. Kommunikációs és integrációs technológiák

Bevezetés az SAP világába. 5. Kommunikációs és integrációs technológiák Bevezetés az SAP világába Zolnai László zolnai@elte.hu http://zolnai.web.elte.hu/bev_sap.html 5. Kommunikációs és integrációs technológiák 1 Rendszerek közötti kapcsolatok SAP és nem-sap rendszerek Vállalaton

Részletesebben

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS Juszt András, Podolcsák Ádám Bevezetés Koszovó 2 millió lakos, 90% albán, szerb, bosnyák, török, roma, gorani kisebbségek 30 körzet, ~1300 kataszteri

Részletesebben

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE

ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE SPECIFIKUS IT ISMERETEK ALKALMAZÁSOK ISMERTETÉSE A feladat megoldása során valamely Windows Operációs rendszer használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk

Részletesebben

Bevezetés: az SQL-be

Bevezetés: az SQL-be Bevezetés: az SQL-be Tankönyv: Ullman-Widom: Adatbázisrendszerek Alapvetés Második, átdolgozott kiadás, Panem, 2009 2.3. Relációsémák definiálása SQL-ben, adattípusok, kulcsok megadása 02B_BevSQLsemak

Részletesebben

C#, OOP. Osztályok tervezése C#-ban

C#, OOP. Osztályok tervezése C#-ban C#, OOP Osztályok tervezése C#-ban OOP Létrehozás (creating) Megszüntetés (destroying) Túlterhelés (overlading) Felsorolás típus (enumerated types) 2 Hajó osztály Sailboat class using System; class Sailboat

Részletesebben

George Shepherd. 1. A webes alkalmazások alapjai 1

George Shepherd. 1. A webes alkalmazások alapjai 1 George Shepherd Köszönetnyilvánítás Bevezetés Az ASP.NET 2.0 fejlesztése A klasszikus ASP ASP.NET 1.0 és 1.1 ASP.NET 2.0 Néhány szó a.net-futtatórendszerről A könyv használatáról Kinek szól a könyv? A

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

WEBFEJLESZTÉS 2. ADATBÁZIS-KEZELÉS, OSZTÁLYOK

WEBFEJLESZTÉS 2. ADATBÁZIS-KEZELÉS, OSZTÁLYOK WEBFEJLESZTÉS 2. ADATBÁZIS-KEZELÉS, OSZTÁLYOK Horváth Győző Egyetemi adjunktus 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.420 Tel: (1) 372-2500/1816 2 Ismétlés Ismétlés 3 Fájl/Adatbázis 3 4 Szerver 2 CGI

Részletesebben

Osztálytervezés és implementációs ajánlások

Osztálytervezés és implementációs ajánlások Osztálytervezés és implementációs ajánlások Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 04. 24. Osztálytervezés és implementációs kérdések OTERV / 1 Osztály tervezés Egy nyelv

Részletesebben

Osztálytervezés és implementációs ajánlások

Osztálytervezés és implementációs ajánlások Osztálytervezés és implementációs ajánlások Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2006. 04. 24. Osztálytervezés és implementációs kérdések OTERV / 1 Osztály tervezés Egy nyelv

Részletesebben

Programozás III KIINDULÁS. Különböző sportoló típusok vannak: futó, magasugró, focista, akik teljesítményét más-más módon határozzuk meg.

Programozás III KIINDULÁS. Különböző sportoló típusok vannak: futó, magasugró, focista, akik teljesítményét más-más módon határozzuk meg. KIINDULÁS Különböző sportoló típusok vannak: futó, magasugró, focista, akik teljesítményét más-más módon határozzuk meg. Programozás III Az egyszerűség kedvéért mindegyiket a nevük alapján regisztráljuk,

Részletesebben

Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető

Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető Vámossy Zoltán vamossy.zoltan@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Ficsor Lajos (Miskolci Egyetem) prezentációja alapján

Részletesebben

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group

COMET webalkalmazás fejlesztés. Tóth Ádám Jasmin Media Group COMET webalkalmazás fejlesztés Tóth Ádám Jasmin Media Group Az előadás tartalmából Alapproblémák, fundamentális kérdések Az eseményvezérelt architektúra alapjai HTTP-streaming megoldások AJAX Polling COMET

Részletesebben

500. CC Megoldó Alfréd CC 500.

500. CC Megoldó Alfréd CC 500. Programozás alapjai 2. PótZH 2010.05.20. gyakorlat: G1/IB.146 Hiány:3 ZH:7,71 MEGOLD SCH/500. Hftest: 0 ZHp: Minden beadandó megoldását a feladatlapra, a feladat után írja! A megoldások során feltételezheti,

Részletesebben

Programozási nyelvek Java

Programozási nyelvek Java Programozási nyelvek Java Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 9. előadás Interface - típust vezet be, de osztálypéldány nem készíthető belőle (statikus típust ad) - több osztály is

Részletesebben

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer

Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer RENDSZERTERV Egyetemi könyvtári nyilvántartó rendszer A rendszer célja A projekt célja egy egyetemi könyvtár nyilvántartó rendszerének megtervezése. A legfőbb követelmény, amit a rendszerrel szemben támasztok,

Részletesebben

Osztott rendszerek (Distributed

Osztott rendszerek (Distributed Osztott rendszerek (Distributed systems) Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 09. 18. osztottrendszerek / 1 Tartalom Miért kellenek osztott rendszerek Egy kis

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket:

Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: 1. feladat A. Készítsen egy adatbázist (egytáblásat) egy számítástechnikai tanfolyam résztvevőiről. Az adattábla rögzítse a következőket: Tanuló neve - szöveges mező Csoport azonosítója - szöveges mező

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Elosztott rendszer architektúrák

Elosztott rendszer architektúrák Elosztott rendszer architektúrák Distributed systems architectures Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 12. Andrew S. Tanenbaum, aarten van Steen: Distributed Systems: rinciples

Részletesebben

Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben. Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató

Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben. Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató Integrációs mellékhatások és gyógymódok a felhőben Géczy Viktor Üzletfejlesztési igazgató Middleware projektek sikertelenségeihez vezethet Integrációs (interfész) tesztek HIÁNYA Tesztadatok? Emulátorok?

Részletesebben

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató

GPRS Remote. GPRS alapú android applikáció távvezérléshez. Kezelési útmutató GPRS Remote GPRS alapú android applikáció távvezérléshez Kezelési útmutató Tartalomjegyzék Általános leírás... 1 Új modul beállítás... 2 Új okostelefon beállítás... 2 Modulok karbantartása... 3 Okostelefonok

Részletesebben

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Üzleti folyamat integráció Kereskedők Beszállítók Partnerek Alkalmazás Disztribútor Belső

Részletesebben

Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben

Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben Szabó János Lotus Brand Manager IBM Magyarországi Kft. 1 Testreszabott alkalmazások fejlesztése Lotus Notes és Quickr környezetben 2

Részletesebben