Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni?"

Átírás

1

2 Szituáció Kirándulsz a barátaiddal. A társaid sietnek, de te lemaradsz, hogy könnyíts magadon. Elindulsz vissza az ösvényre, de a többiek elmentek, már nem látod őket. Nem hallod őket, nem látod, nem is biztos, hogy jó ösvényen vagy! Mit teszel ebben a helyzetben?

3 Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni?

4 Kérdések : Ha választhatnál egy dolgot, mit vinnél magaddal ebben a szituációban? Mit kellene még összeállítani? Mit tennél ilyenkor? tűzgyújtó mobiltelefon kés hálózsák

5 Kérdés : Egyedül vagy az erdőben, nincs térerő. Szükséged lenne menedékre, ételre, italra. Ezek közül mire van a legnagyobb szükséged?

6 Kérdés : Van olyan ember, aki tudja hol keressenek téged?

7 Túlélés

8 2013 március hóvihar csapott le Magyarországra. 24 órán át kint rekedtek az emberek. Mi lett a kirándulókkal? 1983-ban Amerikában 88 ember halt meg egy ugyanilyen viharban. Miért haltak meg?

9 85 % szénmonoxid mérgezésben Az autót elborította a hó és ők benne ültek.

10 95 % az erdőben, a szabadban kihűlésben halt meg! Magyarországon szerencsére nincsenek olyan nagy erdők, mint Amerikában.

11 A túléléshez szükséges: 10 % hozzáértés 10 % felszerelés 80 % pozitív gondolkodás

12 Vészhelyzet: egészségügyi: baleset, fertőzés, kullancs, veszettség, mérgezés, dögkút időjárás: felhőszakadás, köd, sötét eltévedés: rossz ösvény választása támadás: kutyafalka ront rád, viperamarás, méhek, vaddisznó tűz: elterjedt a tábortüzed baleset: vadászbaleset, összedőlő magasles, kőlavina személyes: a felkészülés, erőnlét hiánya, túlzott önbizalom, alkohol, könnyelműség felszerelés: elszakad, lemerül

13 Eltévedés: Minden eltévedt ember 87 % először pánikba esik!

14 50 % rohan, keresgél, amíg össze nem esik, vagy véletlenül megtalálja az utat. (+5-10 km átlagosan)

15 1. szabály: Megelőzés Legyen valaki, aki tudja hová mész, mikor érsz haza, lehetőleg felnőtt. Fontos, hogy tudják hol keressenek.

16 Megelőzés Valahányszor egy elágazáshoz érsz és nem látsz jelzést, ellenőrizd a helyzeted, nézz vissza, ha vissza kell jönni, megismerd majd.

17 2. Szabály: Ne menj sehova Lépj kapcsolatba a csapattal! Várd meg, amíg érted jönnek, vagy kérdezd meg merre menj! Jelezd a helyzetedet!

18 1) Stop, ülj le és nézz körül! Nyugi! 2) Hallgatózz: mit hallasz? Merre? 3) Jelezd, hogy itt vagy!

19 Autóbaleset, repülőgép katasztrófa Ne menj sehova a roncstól! Ott fognak keresni. Jelezd, hogy ott vagy! Ha elmész jelöld, hogy merre és hova!

20 3. szabály: Nem segít senki S.T.O.P. Stop- Állj meg! Nyugi, nem vesztél el, hiszen ott vagy az erdőbe, legfeljebb nem tudod merre menj! Think- Gondolkodj! Hogyan tovább? Hol emlékszel még az útra? Hol vagy? (térkép) Observe- Tájékozódj! Hallgatózz, figyelj! Merre van autó, ember? Keress kilátópontot! Merre van az út, villanyvezeték? Minden út vezet valahova! Plan- Tervezz! Ha nem látsz és hallasz semmit, várj! Nincs baj csak ki kell találni merre menj. Magyarországon néhány óra/nap alatt ki lehet jutni az erdőből, legfeljebb nem ott, ahol eredetileg akartál.

21 Indulás, de merre? GPS: használd a telefonodon lévő GPS-t. Keress olyan helyet, ahol van térerő! Hívj segítséget! (hegytető) Tájoló, térkép: Használd ezeket! Határozd meg, hol vagy! Menj a térkép, tájoló szerint! Tájoló vagy térkép nélkül: Használd, amid van! Természet segít! (Észak meghatározása: Minek is?) Nincs semmid: Indulj, keress kilátót, keress civilizációt!

22 Közeledik az este, időváltozás Nézd az időt, mikor lesz napnyugta! Az minden újjad kb. negyed órát jelentenek a horizonttól 1-2 óra kell, hogy felkészülj estére. Gyorsan sötétedik az erdőn.

23 Fontossági sorrend 3-as szabály orvosi megoldás kijutás esélye jelzés menedék, tűz, víz, étel

24 Sötétedés előtt: 1) Keress nagy fát alacsony ágakkal 2) Szélelleni oldalra húzódj 3) Készíts menedéket!

25 A fa alatt viszont senki nem talál meg Készíts jelzést

26 3 dolog, ami szükséges az éjszakára: 1) menedék 2) tűz 3) jelzés

27 6 életmentő ismeret:

28 1) Menedék építés:

29 2) Tűzgyújtás:

30 3) Légy észnél, gondolkodj

31 4) Vízszerzés, tisztítás:

32 5) Jelzés, segélykérés:

33 6) Ennivaló megszerzése:

Születési dátumod elárulja, csak ismerni kell, mit és milyen módon..????

Születési dátumod elárulja, csak ismerni kell, mit és milyen módon..???? Születési dátumod elárulja, csak ismerni kell, mit és milyen módon..????.. Melyik a szomszéd kertje.????..motivációd mindig legyen.a látszat néha csalóka.. www.tienselet.hu ű www.tienselet.hu Mi a csudát

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.11.25. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 185; Összesen: 465

Részletesebben

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET!

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! Felkészítő-foglalkoztató lapok a téli szünidőre KÖSZÖNTŐ Kedves Gyerekek! Közeledik Karácsony ünnepe és ezzel együtt a téli szünet, amikor

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Tervem vészhelyzet esetére

Tervem vészhelyzet esetére Hungarian Wrking fr ur future tday Tervem vészhelyzet esetére 3 egyszerűen követhető lépés vészhelyzet esetére Legyen készenlétben Egyszerű, mint az egyszer egy 3 egyszerűen követhető lépés vészhelyzet

Részletesebben

Bivakot igénylő külföldi expedíciók

Bivakot igénylő külföldi expedíciók Bivakot igénylő külföldi expedíciók Több klub közös szervezése szokott lenni Lehet sport/tudományos/feltáró Ilyen például: Kacna Jama feltáró expedíciók (Szlovénia) Gortani, Sisma, Led Zeppelin (Canin)

Részletesebben

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől!

A levél. Kitől kaphatunk hivatalos levelet? Írj minél többet! Kérj segítséget szüleidtől! A levél Olvasd el! A kapcsolattartás gyakori eszköze a levél, amely zárt üzenet, így a bizalmas adatok közlésére is alkalmas. A levéltitok megsértése bűntett. A levél tartalmaz a téma kifejtésén kívül

Részletesebben

Térképek a Panoráma Pihenőháztól indulva

Térképek a Panoráma Pihenőháztól indulva Térképek a Panoráma Pihenőháztól indulva Tartalomjegyzék: Kőszegi vár 01, Írott-kő kilátó 02, Óház kilátó 03, Hétforrás 04, Csónakázó-tó 05, Kendig-hegy 06, Kálvária 07, Hétforrás melletti laktanya 08,

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2016.12.10 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2016.12.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 605

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Ebből a tortából most Te is vághatsz magadnak egy szeletet [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]! Először

Részletesebben

THE NYÁRI KALANDTÁBOR

THE NYÁRI KALANDTÁBOR THE NYÁRI KALANDTÁBOR Tudás-Buli-Kaland-Szórakozás 2010 A táborról röviden A nyár a kikapcsolódás és az új élmények időszaka. A THE program abszolút újdonsággal jelentkezik: természettudományos alapokra

Részletesebben

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg!

Az anyagi függetlenség képlete. A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Az anyagi függetlenség képlete A legjobb kérdés: Miért kell, hogy SOK pénzed legyen? Egyáltalán... A sok pénz jó dolog? Vagy rossz? Vizsgáljuk meg! Mi a pénz? A pénz alapvetően ENERGIA. Igaz? Mi az energia?

Részletesebben

Idén a Gerecsébe megyünk, Tardos közelébe. Javasoljuk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, Budapestről együtt utazzunk le vonattal.

Idén a Gerecsébe megyünk, Tardos közelébe. Javasoljuk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, Budapestről együtt utazzunk le vonattal. 1 HELLÁSZ TÁBOR Kedves Szülők, Táborozók! Kedves Táborozó, örülünk, hogy jelentkeztél a X. BIKA-táborba. Sokan régóta készülünk már, és mindent megteszünk azért, hogy minél több élményben legyen részed.

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Információk ipari vészhelyzetre! Halimba község LAKOSSÁG TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA

Információk ipari vészhelyzetre! Halimba község LAKOSSÁG TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA Információk ipari vészhelyzetre! Halimba község LAKOSSÁG TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - A környezetében működő veszélyes ipari üzemről, - A veszélyes tevékenységekről

Részletesebben

MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL!

MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL! MINDEN ANYUKA MEGGYÓGYUL! TÓTH ICÓ, MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNY DISSZEMINÁCIÓS WORKSHOP BUDAPEST, MÁLYVAVIRÁG ALAPÍTVÁNY A MÉHNYAKRÁKOS NŐK GYÓGYULÁSÁÉRT ÉS A MEGELŐZÉSÉRT 2013: Minden anyuka meggyógyul! c.

Részletesebben

1. Valósítsa meg az alábbi alapkapcsolásokat: Az 1. ábrán az A) kapcsolásban amíg a

1. Valósítsa meg az alábbi alapkapcsolásokat: Az 1. ábrán az A) kapcsolásban amíg a . PNEUMATIUS MUNAHEEE FELADATO Figyelem! A mérésen ezektől eltérő feladatok is lehetnek! 1. Valósítsa meg az alábbi alapkapcsolásokat: Az 1. ábrán az A) kapcsolásban amíg a. nyomógomb működtetve van, az

Részletesebben

Munkavédelem a mentőgyakorlatban

Munkavédelem a mentőgyakorlatban Munkavédelem a mentőgyakorlatban Szabó Péter Mentőápoló Tanfolyam 5. előadás 2011. november 16. Tartalom Miért ez az első előadás? Szabályok A munkafolyamatok biztonsága Gyakorlati alkalmazás Kérdések

Részletesebben

Térképolvasási tájékozódási készséget fejlesztő gyakorlatok

Térképolvasási tájékozódási készséget fejlesztő gyakorlatok Térképolvasási tájékozódási készséget fejlesztő gyakorlatok Készítette: Juhász Judit, II. évfolyam földrajz-történelem szakos MA. hallgató Osztály: 10. évfolyam Az óra címe: Miért kell tudni térképet olvasni?

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? Z S U R K LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekről, - a veszélyes

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is!

Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! ELSZÖKTEM OTTHONRÓL Azon gondolkodsz, hogy elszöksz otthonról? Hívd fel a Kék Vonalat! Lehet, hogy van más megoldás is! 116 000 Ki akar elszökni otthonról? Ha már elszöktél otthonról? Legfontosabb a biztonságod!

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

MAGYAR GOLF SZÖVETSÉG

MAGYAR GOLF SZÖVETSÉG MAGYAR GOLF SZÖVETSÉG E T I K A I K Ó D E X Összeállította: Dr. Krasznai András a Magyar Senior Golfozók Társaságának tiszteletbeli Elnöke, 2007 Jóváhagyta: a Magyar Golf Szövetség Elnöksége 2007. február

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Nagyon örülök! (Feladatlap)

Nagyon örülök! (Feladatlap) Damian Kaleta PhD hallgató, Varsói Tudományegyetem, Magyar Tanszék Nagyon örülök! (Feladatlap) Célcsoport: magyarul tanuló külföldiek (kezdő csoport) Téma besorolás: - műveltségterület idegen nyelvi kultúra

Részletesebben

Szövegfeldolgozás Versenyző neve: RÓTH ESZTER. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat Ellenőrizte:

Szövegfeldolgozás Versenyző neve: RÓTH ESZTER. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat Ellenőrizte: Érkezett: Pontszám Elérhető Elért Elérhető Elért KVALITÁS EXTRA Oktatási és Szolgáltató Bt. 6001 Kecskemét, Pf. 703. 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat 5. feladat 8 41 10 4 10 6. feladat 7. feladat

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2017.12.21. csütörtök A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2017.11.25. 9.00 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 185 HUF oda vissza pedig 185; Összesen:

Részletesebben

ÉLEM ÉLETEM. Úttalan utakon.. A világban elveszve. Refr: Szabadságban szenvedéllyel, Átélt érzelmekkel, Boldogan élem életem, tovább.

ÉLEM ÉLETEM. Úttalan utakon.. A világban elveszve. Refr: Szabadságban szenvedéllyel, Átélt érzelmekkel, Boldogan élem életem, tovább. ÉLEM ÉLETEM Vándor vagy az úton, az élet vándora, Megállás nincs, messzeségbe vezet lépted. Az éjjeli úton mész,,közben megáll az ész Úttalan utakon, a semmi felé mész. Megfogadod, hogy holnap új élet

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK A KREFELD-UERDINGEN CHEMPARKBAN! Biztonsági útmutatások

ÜDVÖZÖLJÜK A KREFELD-UERDINGEN CHEMPARKBAN! Biztonsági útmutatások ÜDVÖZÖLJÜK A KREFELD-UERDINGEN CHEMPARKBAN! Biztonsági útmutatások Kérjük, olvassa el a biztonsági útmutatásokat, mielőtt belépne a CHEMPARK területére, és vegye figyelembe őket a tartózkodása során! Köszönjük!

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V CSÁKÁNYDOROSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. április 13 i közmeghallgatásáról J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Csákánydoroszló község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

KIYO GPS M1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KIYO GPS M1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KIYO GPS M1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. A GPS DETEKTOR CÉLJA A GPS detektor célja, hogy előre feltöltött, ingyenesen frissíthető GPS adatbázis alapján előre jelezze a telepített traffipaxok, szekciómérések,

Részletesebben

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet... Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés írta: Ambach Mónika Témaválasztás Biztos van valami a világon, ami érdekel téged! Gondolkodj, gondolkodj!!! Neeeem?! Akkor

Részletesebben

Valós utazási igényekhez új járatok Nyári menetrendi változások 2015. június 15-től Változások az autóbusz-közlekedésben

Valós utazási igényekhez új járatok Nyári menetrendi változások 2015. június 15-től Változások az autóbusz-közlekedésben Használja Ön is a TransIT MVK menetrendi App-ot! Töltse le valós idejű menetrendünket androidos telefonjára, tájékozódjon járataink indulási időpontjairól, aktuális helyzetéről akár térképen is! Utazzon

Részletesebben

Használja Ön is a TransIT MVK menetrendi App-ot! Töltse le valós idejű menetrendünket androidos telefonjára, tájékozódjon járataink indulási időpontjairól, aktuális helyzetéről akár térképen is! Utazzon

Részletesebben

A.A.K. Szemináriumi expedíció Zselicben

A.A.K. Szemináriumi expedíció Zselicben A.A.K. Szemináriumi expedíció Zselicben Szervező: Schmall Rafael Segítők: Schmal Balázs Borsos József Szombat délután, viharoktól szórt környéken, 19 órakor készülődtünk az éjszakai asztrotájképezésre,

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

November - A függőség elleni küzdelem hónapja. Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra November - A függőség elleni küzdelem hónapja Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség 40-60

Részletesebben

1134 Budapest, Lehel u. 17/b-c. tel.: +36-1-8774430 euromotor@euromotor.hu www.euromotor.hu

1134 Budapest, Lehel u. 17/b-c. tel.: +36-1-8774430 euromotor@euromotor.hu www.euromotor.hu N-Com Bluetooth Kit2.1 HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ Gratulálunk, Ön nagyszerűen döntött, amikor a Nolan N-Com Bluetooth Kit2.1 sisakkommunikációs rendszert választotta! Az N-Com Bluetooth Kit2.1 sisakkommunikációs

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2016.11.26 szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2016.11.26. 8.50 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 280 HUF oda és vissza is; Összesen: 560 (A

Részletesebben

Kedves Természetjárók!

Kedves Természetjárók! A túra időpontja: 2018.03.10. szombat A tervezett indulás: Kedves Természetjárók! Találkozó: 2018.03.10. 8.45 Buszpályaudvar Veszprém A menetjegy ára: 50 %-os 325 HUF oda vissza pedig 325; Összesen: 650

Részletesebben

Térképek az Andalgótól indulva

Térképek az Andalgótól indulva Térképek az Andalgótól indulva Tartalomjegyzék: Kőszegi vár 01, Írott-kő kilátó 02, Óház kilátó 03, Hétforrás 04, Csónakázó-tó 05, Kendig-hegy 06, Kálvária 07, Hétforrás melletti laktanya 08, Koronaőrző

Részletesebben

Let our Training Knives. www.shocknife.com

Let our Training Knives. www.shocknife.com Let our Training Knives www.shocknife.com Katonai Hatósági Rendvédelmi szervek Stressz... Mikor egy embert megtámadnak egy késsel, hatalmas pszichológia változások mennek végre a testében, hogy szervezete

Részletesebben

Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából

Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából Strandkézilabda alapjai játékvezetés szempontjából Szabályismertetés röviden (miben más ) Bonifert Ferenc 2014. május Miben más? Játéktér Játékosok száma Speciális körülmények Sorsolás Játékidő Kezdés

Részletesebben

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze.

A gyermek jogai. Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. A gyermek jogai Ez a dokumentum az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének rendelkezéseit foglalja össze. Az egyezmény szó egy olyan országok között létrejött megállapodást jelöl, ami biztosítja, hogy

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán!

Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán! Köszöntünk a Szent László teljesítménytúrán! A teljesítménytúra távjai: 34,3 km, illetve 15,6 km. A távokhoz rendelt szintidők 10 óra, illetve 6 óra. Az ellenőrzőpontok 6 km/h sebességre nyitnak és az

Részletesebben

QuickTime and a H.264 decompressor are needed to see this picture.

QuickTime and a H.264 decompressor are needed to see this picture. QuickTime and a H.264 decompressor are needed to see this picture. Érjük el a 2012-ben építkezni, felújítani szándékozó magyar lakosságot A kampány célja: -Elérni a 2012-ben építkező és felújító lakosságot

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról!

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: Közös dolgaink" A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! 1. A Caturum folyó a világ legszennyezettebb folyója. Bár Magyarországon

Részletesebben

Vác. Autóval 92,6 km, 2 óra 5 perc. Útvonal keresése Vác és Szob között. Térjen erre: Deákvári fasor Külső Rádi út felé

Vác. Autóval 92,6 km, 2 óra 5 perc. Útvonal keresése Vác és Szob között. Térjen erre: Deákvári fasor Külső Rádi út felé Autóval 92,6 km, 2 óra 5 perc Útvonal keresése Vác és Szob között Vác Térjen erre: Deákvári fasor Külső Rádi út felé 1,8 km / 3 perc 1. Haladjon tovább délnyugat felé itt: Nárcisz u., Telep u. irányába

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 6937 insportline Aluvis motoros futópad

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 6937 insportline Aluvis motoros futópad HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 6937 insportline Aluvis motoros futópad TARTALOM RAJZ...3 ALKATRÉSZLISTA...3 SZERKEZETI RÉSZEK...5 SZERELÉS...5 HASZNÁLAT...8 Biztonsági kulcs...8 Összecsukás/szétnyitás...8 VEZÉRLŐPANEL...9

Részletesebben

Kapcsolatban MAGZATÁVAL. Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról

Kapcsolatban MAGZATÁVAL. Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról Kapcsolatban MAGZATÁVAL Útmutató a terhesség alatti magzatmozgásokról Miért fontos a magzatom mozgása? Miért szeretnénk, hogy a nők tudjanak a magzatmozgásokról? A magzatmozgások száma alapján lehet a

Részletesebben

A változás szabadsága II.

A változás szabadsága II. Hollenda Zsolt A változás szabadsága II. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Zéró tolerancia... 4 Adni jobb, mint kapni!?... 5 Megnyertem a lottó főnyereményt!!!... 6 Lehet

Részletesebben

Egészség és Munkabiztonság. Tóth László

Egészség és Munkabiztonság. Tóth László Egészség és Munkabiztonság Tóth László Egészség- és munkabiztonság Munkavállalói felelősség - előszó Óvja saját magát és a környezetében tartózkodókat, akikre a munkavégzése hatással lehet Működjön együtt

Részletesebben

2014. február. Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T

2014. február. Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T 2014. február Beled Város Önkormányzatának hírei P Á L Y Á Z A T Beled Város Önkormányzata pályázatot ír ki 2014. június 6-7-8-án megrendezésre kerülő Pünkösdi Fesztivál és Vásár szórakoztató és vendéglátó

Részletesebben

Tour de Délvidék Badacsonyi tavasz április 28.- május 1.

Tour de Délvidék Badacsonyi tavasz április 28.- május 1. Tour de Délvidék Badacsonyi tavasz 2018. április 28.- május 1. Nemrég a Keszthelyi hegységben túráztunk, az egyik kilátóból szépen látszott a 2018. évi Tour majális túra színtere, a Tapolcai medence a

Részletesebben

Témaválasztás, anyaggyűjtés

Témaválasztás, anyaggyűjtés Témaválasztás, anyaggyűjtés Honnan gyűjtenél anyagot a következő témákhoz? Válaszd ki és írd le! Ha van saját ötleted, azt is írd oda! beszélgetés, lexikon, fényképek, családi beszélgetés, értelmező szótár,

Részletesebben

Mozgással kapcsolatos feladatok

Mozgással kapcsolatos feladatok Mozgással kapcsolatos feladatok Olyan feladatok, amelyekben az út, id és a sebesség szerepel. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás esetén jelölje s= a megtett utat, v= a sebességet, t= az id t. Ekkor érvényesek

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni?

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni? Kedves Gyerekek! Minél nagyobbak lesztek, annál hamarabb jön el az idő, amikor egyedül fogtok közlekedni az utcákon, viszont ehhez nagyon fontos, hogy jól ismerjétek a közlekedés szabályait! Ezeket először

Részletesebben

3 idegesítő férfiszokás A távirányító össze-vissza kapcsolgatása Sosem kér segítséget, ha eltéved Nem hajtja vissza a WC ülőkét, vagy széjjel pisil

3 idegesítő férfiszokás A távirányító össze-vissza kapcsolgatása Sosem kér segítséget, ha eltéved Nem hajtja vissza a WC ülőkét, vagy széjjel pisil 3 idegesítő férfiszokás A távirányító össze-vissza kapcsolgatása Sosem kér segítséget, ha eltéved Nem hajtja vissza a WC ülőkét, vagy széjjel pisil 3 idegesítő férfiszokás 6/2. Nem csak testi vonásokban,

Részletesebben

Kompresszor karbantartási tippek Készítette: Mimiko Kft. -

Kompresszor karbantartási tippek Készítette: Mimiko Kft. - Kompresszor karbantartási tippek Készítette: Mimiko Kft. - www.mimiko.hu Ezen mű szerzői jogvédelem alatt áll, bárminemű felhasználása részben vagy egészben kizárólag a Mimiko Kft. írásos engedélyével

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben.

Hát az én ételem miért ilyen sótlan? Hát, mert hallottam, hogy kegyelmed nem szereti a sót az ételben. A CUKOR (népmese) A királyfi és az elűzött királylány nagy lakodalmat csapott. Meghívták az öreg királyt is a lakodalomba. Étel-ital sok volt, mindenik finom volt, de az öreg király előtt az étel sótlan

Részletesebben

Rövidített használati útmutató Ability központokhoz

Rövidített használati útmutató Ability központokhoz Rövidített használati útmutató Ability központokhoz A kezelőegység jelzései A védett objektum állapotának kijelzése K: Riasztó kikapcsolva B: Riasztó bekapcsolva (minden zóna éles) M: Éjszakai mód bekapcsolva

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

MINDENTLÁTÓ KIRÁLYLÁNY

MINDENTLÁTÓ KIRÁLYLÁNY Himmler Zsófia MINDENTLÁTÓ KIRÁLYLÁNY Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely,

Részletesebben

Admin Skála Edzőtábor Programfüzet és Ellenőrzőlista

Admin Skála Edzőtábor Programfüzet és Ellenőrzőlista Edzőtábor Programfüzet és Ellenőrzőlista Mi fog történni az Edzőtáborban? Az kidolgozása a kulcs ahhoz, hogy a következő évben minden kitűzött célodat elérd. Ez a legzseniálisabb eszköz, ami valaha a management

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Gondolkodj és gondoskodj! Mobiltartalmak biztonságosan

Gondolkodj és gondoskodj! Mobiltartalmak biztonságosan Gondolkodj és gondoskodj! Mobiltartalmak biztonságosan 1 Miért fontos a felelős mobilhasználat? A mobiltelefon megbízható társ lehet a mindennapokban. A napjainkban felnövekvő gyerekek, fiatalok már egészen

Részletesebben

TELC nyelvvizsga feladatok

TELC nyelvvizsga feladatok TELC nyelvvizsga feladatok Lehet, hogy a TELC-re kéne menni? Amikor körülötted már mindenki nyelvvizsgára készül, te is elkezdesz parázni és sorra kapod a jobbnál jobb tippeket arra, hogy melyik nyelvvizsgát

Részletesebben

Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása

Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása Mennyire fájdalmasak a fájások? - a szülési fájdalmak körüljárása Minél elõrehaladottabb a várandósság, annál gyakrabban gondolunk a szülésre, ezen belül is a szülési fájdalmakra. Egyáltalán mennyire fáj

Részletesebben

Kedves Szülők! Sok szeretettel és jó kivánságokkal küldjük az első számot!

Kedves Szülők! Sok szeretettel és jó kivánságokkal küldjük az első számot! Kedves Szülők! Rőmer Glória és Vigh Noémi iskolapszichológusok vagyunk. 2017 februárjától szeretnénk kéthavonta egy hírlevél formájában némi segítséget nyújtani Önöknek olyan témákban, mint: szülőként

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

A változás szabadsága I.

A változás szabadsága I. Hollenda Zsolt A változás szabadsága I. www.tudatossag.hu www.tokeleteselet.hu Munkafüzet Tartalomjegyzék Miért vagyunk itt?... 3 Megéri változtatni?... 4 Sosem késő... 5 Sorsunk a saját kezünkben van!...

Részletesebben

Mobilforradalom: a kijelzők világa. Írta: László Ferenc 2013. október 16. szerda, 14:50

Mobilforradalom: a kijelzők világa. Írta: László Ferenc 2013. október 16. szerda, 14:50 Egyre nagyobbak és egyre szebbek az okostelefonok kijelzői, de mit lehet tudni a mögöttes technológiákról? Összeszedtük a fontosabb tudnivalókat. Gazdasági világválság ide vagy oda, a mobiltelefon iparág

Részletesebben

Fejlesztési területek:

Fejlesztési területek: Fejlesztési területek: Mozgásfejlesztés Nagymozgások, finommozgások Testséma fejlesztés Téri tájékozódás Percepciófejlesztés Vizuális percepció; Auditív percepció; Verbális fejlesztés Beszéd- és kommunikáció

Részletesebben

* fiókos szekrény. ** asztalos. *** szánkó.

* fiókos szekrény. ** asztalos. *** szánkó. BETYÁRBÓL LETT KIRÁLY Hát egyször vót egy szögény embör mög egy szögény asszony. Volt neki három fia. Mikor má(r) fölnyőtek nagyra, nem tudott velük már mi(t) csinálni. Király azt izente neki, a szögény

Részletesebben

#énisszavazniakarok. Európai Parlamenti választások 2019

#énisszavazniakarok. Európai Parlamenti választások 2019 #énisszavazniakarok Választójogot Mindenkinek! Európai Parlamenti választások 2019 Európai Parlamenti Választások 2019-ben 2019. májusban európai parlamenti választások lesznek. Ez nagyon fontos minden

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S MVM SE Természetbarát Szakosztály 1031 Budapest, III. Szentendrei út 207-209. Szakosztályvezető: Bacsó Nándor, telefon: 06-30-9512036, 06-26-341919 e-mail: banan36@t-online.hu Helyettes szakosztályvezető:

Részletesebben

Segítség a család lelki növekedéséhez

Segítség a család lelki növekedéséhez Segítség a család lelki növekedéséhez Hogyan válhatnak családi áhítataink a meghittség, a közösség és a szeretet különös pillanataivá? Szeresd azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből

Részletesebben

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32

Autós rejtett kamera a Mio-tól. Írta: Mio május 08. szerda, 08:32 Az autós navigációk és fedélzeti kamerák vezető gyártója, a Mio örömmel mutatja be legújabb kameráit, a MiVue J sorozat tagjait. A diszkrét, kijelző nélküli design még jobb vezetési élményt nyújt: a kamera

Részletesebben

Találkozzunk tavasszal a következő emléktúrán!

Találkozzunk tavasszal a következő emléktúrán! A túra szervezésében nyújtott segítséget köszönjük a 212. számú Bornemissza Gergely Cserkészcsapatnak! Főszervező: Soóváry Bálint Elérhetőségek: +36 30 372 3103, soobalint@freemail.hu Találkozzunk tavasszal

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

Helye: Hortobágy Hajdúböszörmény Hajdúhadház térsége (www.bocskaidandar.hu)

Helye: Hortobágy Hajdúböszörmény Hajdúhadház térsége (www.bocskaidandar.hu) 2 a honvédelem iránt érdeklődő civilek A teljesítménytúrán mindenki saját felelősségére vesz részt, felmérve saját teljesítőképessége határait. A részvétel előfeltétele csapat, sport, vagy háziorvosi igazolás,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

REZI ÓVODA HÁZIREND 2013.

REZI ÓVODA HÁZIREND 2013. R e z i Ó v o d a 8373 Rezi, Iskola u. 2. Telefon: 06-83/531-006 mobil: 30/648-8719 E-mail: reziovi@rezinet.hu OM: 201672 REZI ÓVODA HÁZIREND 2013. A Rezi Óvoda házirendje Jelen házirend a nevelőtestület

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben