A TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI /FŐVÁROSI/ DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA. 8. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI /FŐVÁROSI/ DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA. 8. osztály"

Átírás

1 A TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI /FŐVÁROSI/ DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2006 Sorszám: Megye (főváros)

2 - 1 Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható! Könyvet, térképet, atlaszt, mobiltelefont a versenyre bevinni nem lehet! A feladatokat tintával (golyóstollal) kell megoldanod! Mielőtt válaszolsz a kérdésekre, jól gondold át a feladatot! Ne időzz túl sokáig egy feladatnál! Ha megakadsz, nyugodtan menj tovább! A kihagyott feladatra akkor térj vissza, ha már valamennyi kérdésen végighaladtál és még van időd. A feladatlap összesen 100 feladatot tartalmaz. Az egyes feladattípusok előtt megoldási útmutató van. Ezek tanulmányozása elengedhetetlen a feladat helyes megoldásához. A feladatok megoldásának befejezése után a végleges válaszokat vezesd át az Értékelő lapra. Az Értékelő lapon X-jellel húzd át a helyes válasz nagybetűjét, illetve írd be a helyes választ! Az Értékelő lapon már nem javíthatsz! Minden helyesen megoldott feladat egy pontnak számít. Átjavított válaszokat nem fogadunk el! Az elérhető maximális pont 100. A feladatok megoldására 120 perc áll rendelkezésedre!

3 - 2 EGYSZERŰ VÁLASZTÁS Útmutató: az ilyen típusú feladatokban egy kérdés és 4 vagy 5 válasz található. Minden feladat csak egy teljesen helyes választ tartalmaz, ezt kell kiválasztanod és a megfelelő nagybetű bekarikázásával megjelölnöd. Valamennyi feladat megoldása után e jelöléseket kell átvezetned az Értékelő lapra. Ott X-jellel húzd át a helyes válasz nagybetűjét! A földtörténet krónikája hazánk földjén: 1. Ezen a tájon található hazánk legrégibb kőzete: A/ Vilyvitány környéke B/ Velencei-hegység C/ Soproni-hegység D/ Mórágyi-rög E/ Balaton-felvidék 2. A középidőben keletkezett kőzetünk, az egykori Thetys-tenger szerves üledéke volt: A/ vörös homokkő B/ dolomit C/ andezit D/ riolit E/ lösz 3. Miocén-kori ércünk: A/ a rézérc a Mátrában B/ vasérc C/ bauxit D/ uránérc E/ arany 4. Nem az újidő harmadidőszakában keletkezett: A/ agyagpala B/ lösz C/ riolit D/ andezit E/ bazalt

4 Andezit a hegység fő kőzete: A/ Badacsony B/ Budai- hegység C/ Zempléni-hegység D/ Mátra E/ Gerecse 6. A harmadidőszak végén keletkezett vulkáni kőzetünk, a tanúhegyek kőzetanyaga: A/ andezit B/ bazalt C/ riolittufa D/ gránit E/ andezittufa 7. A csillámpala előfordulási helye: A/ Mecsek B/ Gerecse C/ Mátra D/ Soproni-hegység E/ Velencei-hegység 8. Üledékes kőzet: A/ bazalt B/ lösz C/ bazalttufa D/ andezit E/ márvány 9. Az óidőben keletkezett hasznosítható energiahordozó: A/ bauxit B/ vasérc C/ uránérc D/ barnakőszén E/ lignit

5 Hol székel az Európai Unió Bizottsága? A/ Genf B/ Brüsszel C/ Berlin D/ Párizs E/ Amszterdam 11. Hol ülésezik az Európai Parlament? A/ Róma B/ Budapest C/ London D/ Strasbourg E/ Bern 12. Mit tanult Teleki Pál a Pázmány Péter Tudományegyetemen? A/ irodalom-elméletet B/ jogtudományt C/ idegen nyelvet D/ biológiát E/ geológiát 13. Milyen szakosztályt hozott létre a Földrajzi Társaságon belül? A/ hegymászó B/ gazdaságföldrajzi C/ oktatás-módszertani D/ természetföldrajzi E/ orvos-földrajzi 14. Milyen tisztséget töltött be a Magyar Földrajzi Társaságban 1912-ben? A/ főtitkár B/ elnök C/ elnök-helyettes D/ jegyző E/ egyszerű tag volt

6 Melyik város választotta országgyűlési képviselőjévé? A/ Debrecen B/ Székesfehérvár C/ Győr D/ Szolnok E/ Szeged 16. Melyik minisztérium vezetésére kapott megbízást 1938-ban? A/. Pénzügyminisztérium B/ Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium C/ Földművelésügyi Minisztérium D/ Belügyminisztérium E/ Külügyminisztérium 17. Halálának éve: A/ 1945 B/ 1938 C/ 1941 D/ 1937 E/ 1939 MERRE JÁRTUNK? TUDOD-E? A nyári szünet után az első földrajzórán a gyerekek beszámoltak arról, hol jártak nyáron. Felismered-e a városokat, szigeteket, tájakat és az országokat? Feladat: A helyes választ írd az Értékelő lapra! 18. A Szlovák-érchegységtől északra elterülő karsztos fennsík az ország legszebb tájai közé tartozik. Világhírű a táj jégbarlangja. Bejárata a barlang legmagasabb helyén van, ezért a felmelegedett levegő azonnal kiszáll a barlangból, s az alacsony hőmérséklet miatt az eljegesedéskor keletkezett barlangi jégtömb megmaradhatott. A nagyteremben m vastag a jég. A megfigyelések szerint a jégképződés még ma is tart. Hol van ez a barlang?

7 A cseh város meleg gyógyforrásait már régóta hasznosítják. IV. Károly 1437-ben megengedte a falu lakosainak, hogy fürdőt építsenek. Később is kiváltságokkal ruházták fel az uralkodók a várossá nőtt települést. A fürdőtelep napi gyógyvízhozama közel 6 millió liter. Az elemzések szerint a víz 34-féle ásványi anyaga segíti a gyomor-, bél-, epe-, máj- és allergiás eredetű betegségek gyógyítását. Ivókúrával, fürdéssel, iszappakolással kezelik a betegeket. A vendégek sajátos hosszú csőrű porcelánpohárból kortyolgatják a gyógyvizet. A város neve: 21. Lengyelország első fővárosa volt. Ma is az egyik legszebb, műemlékekben gazdag városa. A Visztula fölé magasodó vára a Wawel. Ősi egyetemén a középkor óta sok magyar diák tanult. A város neve: 22. A 118 szigetre épült település alapítói a népvándorlás veszedelmei elől menekülve települtek itt le. Az évszázadok során forgalmas kikötővárossá és tengeri hatalommá fejlődött. Az Adria királynőjének is nevezik. Legszebb építészeti együttese a híres Szent Márk tér, melyet a kormányzósági palota épülete, a városi könyvtár, a Szent Márkszékesegyház és a Doge-palota vesz körül. Melyik városról mesélt? 23. Én egy szigetországban jártam. A tűz és jég országának is nevezik. Hasznosítják itt a geotermikus energiát is. Fő kiviteli cikkük a fagyasztott hal és a halkonzerv. Az ország lakosságának a fele a fővárosban él. Mi az ország neve?

8 - 7 - RAJZOS FELADAT Útmutató: Ezekben a feladatokban a térképvázlat vagy a metszetrajz alatt lévő állításokat kell egyeztetned a nagybetűvel jelölt ábrarészletekkel. A feladat megoldása során ügyelj arra, hogy először az állítást kell elolvasnod és csak ezután kell kikeresned az ábra megfelelő nagybetűjét! Feladat: A helyes válasz betűjelét X-jellel húzd át az Értékelő lapon! 23. Keleti-Kárpátok 24. Déli-Kárpátok 25. Román-alföld 26. Erdélyi-medence 27. Erdélyi-középhegység 28. Területén négy különféle kőzetből álló vonulat húzódik. 29. Csak magas fűtőértékű földgázt bányásznak itt. 30. A kristályos vonulat tagjai sorába tartozik a Gyergyói havasok. 31.Területén az egykori tengerből lerakódott üledékrétegbe a folyók bevágódtak és dombvidékké formálták. 32. Benne csak egy, kristályos övezet található. 33. Külső előterében fekszik a lösszel borított Moldova. 34. Aranyat és ezüstöt is bányásznak itt. 35. A legmagasabb része a Fogarasi-havasok. 36. A felszínét az Olt, a Zsil és a többi kis folyó töltötték fel.

9 Peremi részein gazdag kősótelepek találhatók. 38. Jelentős itt a kőolajbányászat. 39. Mezőgazdasági terményei közül kiemelkedik a búza, a kukorica és a napraforgó. NÉGYFÉLE KAPCSOLAT Útmutató: E feladatokban a nagybetűvel jelölt fogalmak és az állítások közötti kapcsolatokat kell felismerned. A feladatok megoldásakor ügyelj arra, hogy először az állítást kell elolvasnod, s csak ezután hozzákeresni a megfelelő fogalom betűjelét! Feladat: A helyes válasz betűjelét húzd át az Értékelő lapon! A/ Nagy-Britannia B/ Franciaország C/ mindkettő D/ egyik sem 40. A villamos-energia négyötödét hőerőművekben állítják elő. 41. A kohászat napjainkra a tengerparti városokba települt. 42. Jelentős a kozmetikai és a divatipar. 43. Fővárosa a világ egyik legfontosabb pénzügyi, kereskedelmi központja. 44. Alföldjein a jégkorszaki jég által kialakított tóhátságok vannak. 45. A kőolajat és a földgázt az Északi-tengerből nyerik. 46. Gyorsan fejlődő ipari ágazata a vegyipar. 47. Versenylovaik iránt külföldön is nagy az érdeklődés. 48. Jelentős a textilipara. 49. Világhírű a csipkegyártása. 50. Itt közlekednek a kontinens legnagyobb sebességgel haladó expresszvonatai. 51. A világon elsőként itt építettek árapály-erőművet. 52. Európa legjelentősebb juh-tenyésztő országa. 53. A villamos-energia nagy részét atom-erőművek szolgáltatják.

10 Ebben az országban van az Európai Unió Európai Bizottságának a székhelye. 55. A bányászat, a kohászat régi telephelyein elektronikai, távközlési eszközöket gyártanak. 56. Területének legnagyobb részét óidei erősen lekopott hegyvidékek alkotják. 57. Területén a mediterrán, a szárazföldi, a hegyvidéki és az óceáni éghajlat is jellemző. A/ Finnország B/ Dánia C/ Svédország D/ Norvégia 58. Egyetlen pontja sincs 52 kilométernél távolabb a tengertől. 59. A fenyőerdő területi aránya Európában itt a legnagyobb. 60. Kanada után a világ legnagyobb faipari exportálója / fűrészárú, cellulóz és papírkivitel/. 61. Kiváló vasércét a nagymúltú kohászat dolgozza fel. 62. Kőolaj és földgáztermelése elő Európában. 63. Jelentős tejtermékeinek exportja. 64. Külbirtokaihoz tartozik a világ legnagyobb szigete, Grönland. 65. Fővárosa Észak fehér városa címet kapta. 66. Európa nagy háborúiban nem vett részt, semleges volt. 67. A fjordok országának is nevezik. 68. Ennek az országnak szülötte Amundsen, a Déli-sark meghódítója. 69. Itt működik Észak-Európa legnagyobb autógyára, a Volvo-művek. 70. A tengerek fuvarosa 71. Az egy főre eső villamos-energia termelése első a világon. 72. A Nokia-cég mobiltelefonjai világszerte ismertek. 73. A tengervízből magnéziumot termel.

11 TÖBBSZÖRÖS VÁLASZTÁS Útmutató: E feladatokban egy állításhoz négy földrajzi név vagy fogalom tartozik. Az állítás nemcsak egy névre, fogalomra vonatkozhat, hanem többre is, az alábbi változatok szerint. A B C D E az állítás az 1.,2.és 3. fogalomra igaz. az állítás az 1. és 3. fogalomra igaz az állítás a 2. és 4. feladatra igaz az állítás csak a 4. fogalomra igaz az állítás mind a négy fogalomra igaz Feladat: A helyes válasz nagybetűjét X-jellel húzd át az Értékelő lapon! 74. Az Európai Unió tagjai: 1. Horvátország 2. Szlovénia 3. Norvégia 4. Szlovákia 75. Fővárosuk a Duna mellett fekszik: 1. Ausztria 2. Jugoszlávia 3. Szlovákia 4. Magyarország 76. Az ország egyik legjelentősebb energiaforrása a víz: 1. Svájc 2. Finnország 3. Ausztria 4. Franciaország 77. Földközi-tenger partján épült kikötővárosok: 1. Barcelona 2. Marseille 3. Valletta 4. Le Havre

12 Jelentős mennyiségű dohányt termelő országok 1. Macedónia 2. Görögország 3. Bulgária 4. Olaszország 79. Az ország államformája királyság: 1. Hollandia 2. Ausztria 3. Dánia 4. Szlovénia EGÉSZÍTSD KI A TÁBLÁZATOT! Útmutató: A hiányzó neveket, fogalmakat, írd az Értékelő lap megfelelő helyére! Folyó torkolattípusa város a torkolatban vízgyűjtő terület /tenger, óceán/ Rhone Le Havre 85. Rajna tölcsér Hamburg 90.

13 KERESZTREJTVÉNY Ezekre a feladatokra a Természetbúvárban találhattad meg a választ! 91. A terület legjelentősebb települése Egy fontos ásványa a tájnak. 93. A Cserehátot határoló folyó. 94. A Csereháthoz tartozó rögvidék 95. Ez a kőzet alkotja a Kis-Zagyva partját a Sámsonházai Várhegy melletti szorosban. 96. A dombságnak ez a legmagasabb pontja. 97. A Csereháthoz tarozó völgymedence. 98. Ezen a dombságon régebben az így kialakított területeken folyt a szőlő és gyümölcstermesztés. 99. Felszínének 80 %-át ez a kőzet fedi Ezt a dombságot elhelyezkedése miatt Tokaj-hegyalja kapujának is nevezik

14 99. TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI /FŐVÁROSI/ DÖNTŐ 8. OSZTÁLYOS FELADATLAPJÁNAK MEGOLDÓKULCSA A 26. E 51. B 76. A 2.B 27. D 52. A 77.D 3.A 28. A 53. B 78.A 4.A 29. E 54. B 79. B 5.D 30. A 55. C 80. DELTA 6.B 31. E 56. A 81. MARSEILLE 7.D 32. C 57. B 82. FÖLDKÖZI 8.B 33. A 58. B 83. SZAJNA 9.C 34. E 59. A 84. TÖLCSÉR 10.B 35. C 60. A 85 LA MANCHE 11.D 36. B 61. C 86. TÖLCSÉR 12.B 37. E 62. D 87. ROTTERDAM 13.B 38. B 63. B 88. ÉSZAKI 14.A 39. B 64. B 89. ELBA 15.E 40. A 65. A 90. ÉSZAKI 16.B 41. C 66. C 91. SZERENCS 17.C 42. B 67. D 92. ZEOLIT 18.DOBSINA 43. A 68. D 93. HERNÁD 19.KARLOVY VARY 44. D 69. C 94. SZENDRŐI 20.KRAKKÓ 45. A 70. D 95. BENTONIT 21.VELENCE 46. C 71. D 96. N YÍRJESTETŐ 22.IZLAND 47. A 72. A 97. RAKACAI 23.A 48. C 73. D 98.KŐTERASZOK 24. C 49. D 74. C 99. RIOLITTUFA 25. B 50. B 75. E 100. SZERENCSI 85. Jó az Északi-tenger, az Atlanti óceán is!! A holt-verseny feladatainak megoldása: 1: H, 2: I, 3: H, 4: I, 5: I, 6: H, 7: I, 8: H, 9: I, 10: I

15 KÉRDÉSEK HOLT-VERSENY ESETÉRE. Igaz-hamis állítások 1. A Szerencsi-dombság felszíni vizekben gazdag. 2. A Szerencsi- dombságnak nincs országosan védett területe. 3. A Cserehát völgyeit az erózióval szemben sokkal inkább a talajfolyások alakították. 4. A Kis-Zagyvának sok terasza van. 5. A humuszos homoktalaj minősége a tápanyag utánpótlástól függ. 6. Folyóvizeink energiatermelésre kiválóan alkalmasak. 7. A Rajna-Majna-Duna vízi út kiépítése óta hajóink az Északi-tengerre is kijuthatnak. 8. A Dunántúli-középhegységben bányászott bauxit alumíniumtartalma magas. 9. Hazánkban nagy mennyiségű termálvíz található. 10. Nálunk is működnek már szél-erőművek.

VÁZLATOK. Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa keleti részén helyezkedik el. Székelyföld Marosvásárhely, Kolozsvár, Székelyudvarhely

VÁZLATOK. Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa keleti részén helyezkedik el. Székelyföld Marosvásárhely, Kolozsvár, Székelyudvarhely VÁZLATOK XI. A természeti erőforrásokban gazdag Románia ÁLTALÁNOS ADATOK Elhelyezkedése: Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa keleti részén helyezkedik el. Határai: É: Ukrajna ÉK: Moldova K: Ukrajna,

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ FELADATLAP 7. osztály 2018.03.17. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2007. Elért pontszám: Javította: Ellenőrizte: Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható!

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 8. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 8. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ FELADATLAP 8. osztály 2018.03.17. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Sashalmi Tanoda Általános Iskola 1163 Budapest, Metró u. 3-7.

Tanítási tervezet. Iskola neve és címe: Sashalmi Tanoda Általános Iskola 1163 Budapest, Metró u. 3-7. Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. november 20. 1. óra Iskola, osztály: Sashalmi Tanoda Általános Iskola, 8. a Iskola neve és címe: Sashalmi Tanoda Általános Iskola 1163 Budapest, Metró u. 3-7.

Részletesebben

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG

A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG A DUNÁNTÚLI-KÖZÉPHEGYSÉG KIALAKULÁSA Zala folyótól a Dunakanyarig Középidő sekély tengereiben mészkő és dolomit rakódott le. Felboltozódás Összetöredezés Kiemelkedés (a harmadidőszak végén) Egyenetlen

Részletesebben

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz 2 EGYSZERŰ VÁLASZTÁS OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz Útmutató: E feladatokban egy kérdés és öt válasz található. Minden ilyen típusú feladatban egy válasz teljesen helyes, ezt kell kiválasztania és

Részletesebben

VÁZLATOK. VIII. Az alpi országok: Ausztria, Szlovénia és Svájc. Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa középső részén helyezkedik el.

VÁZLATOK. VIII. Az alpi országok: Ausztria, Szlovénia és Svájc. Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa középső részén helyezkedik el. VÁZLATOK VIII. Az alpi országok: Ausztria, Szlovénia és Svájc AUSZTRIA Az északi félgömb, keleti felén, közép-európa középső részén helyezkedik el. Határai: É: Németország, Csehország K: Szlovákia, Magyarország

Részletesebben

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016.

XLI. Országos Komplex Tanulmányi Verseny FÖLDRAJZ 2015/2016. FÖLDRAJZ 2015/2016. minden földrajzi tudománynak természetszerűleg a szülőföldés honismeret a kiindulása és kezdete. Egyént és népet egyaránt saját környezete érdekel legelőször /Fodor Ferenc / A csapat

Részletesebben

A TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA. 8. osztály

A TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA. 8. osztály A TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2006 Sorszám: Megye (főváros) - 1 - Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható! Könyvet,

Részletesebben

Magyarország nagytájai

Magyarország nagytájai Magyarország nagytájai Az Alföld a legnagyobb nagytájunk, túlnyomó része tökéletes síkság, amit a gazdasági művelés által a leginkább átalakított az ember. A löszön kialakult mezőségi talajon gabonatermesztés,

Részletesebben

FÖLDRAJZ 8. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 8. osztályos tanulók részére. Közép-Európa és Magyarország földrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ...

FÖLDRAJZ 8. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 8. osztályos tanulók részére. Közép-Európa és Magyarország földrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ... Lakotár Katalin FÖLDRAJZ. Közép-Európa és Magyarország földrajzi ismeretei TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............................................. a tanuló neve pauz westermann Teljesítmény

Részletesebben

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 1912 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak olyan

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 7. osztály 2008. Sorszám:. Megye (főváros). Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható!

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály 2018.01.27. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY MEGYEI FORDULÓ FELADATLAP 7. osztály 2018.01.27. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

Földrajz 7. osztály. A harmadik forduló

Földrajz 7. osztály. A harmadik forduló MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

Versenyző iskola neve:... 2... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. 6. osztály. I. forduló

Versenyző iskola neve:... 2... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő 2014/2015. 6. osztály. I. forduló 1 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Földrajz. Szép vagy Magyarország! április 4. Giriczné Kulcsár Anita

XLII. Országos Komplex Tanulmányi Verseny Megyei forduló. Földrajz. Szép vagy Magyarország! április 4. Giriczné Kulcsár Anita Földrajz Szép vagy Magyarország! A verseny ideje: Készítette: 2017. április 4. Giriczné Kulcsár Anita 1. Hazánkkal szomszédos országok (4 perc) a) Tegyétek helyes sorrendbe az összekeveredett betűket úgy,

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0623 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. Nazca-lemez 2. Atacama-sivatag

Részletesebben

OLASZORSZÁG FÖLDRAJZA

OLASZORSZÁG FÖLDRAJZA OLASZORSZÁG FÖLDRAJZA 1. Határai: É: Alpok Ny: Ligur-tenger, Tirrén-tenger K: Adriai-tenger D: Jón-tenger 2. Tájai: Alpok: gleccserek által formált lánchegység jégvájta tavakban gazdag, pl. Comoi-tó, Garda-tó

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Földtani alapismeretek III.

Földtani alapismeretek III. Földtani alapismeretek III. Vízföldtani alapok páraszállítás csapadék párolgás lélegzés párolgás csapadék felszíni lefolyás beszivárgás tó szárazföld folyó lefolyás tengerek felszín alatti vízmozgások

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

Felszínfejl. idő (proterozoikum) - Angara pajzs Óidő - süllyedés transzgresszió

Felszínfejl. idő (proterozoikum) - Angara pajzs Óidő - süllyedés transzgresszió Közép-Szibéria Felszínfejl nfejlődés A megfiatalodott ősi Közép-SzibK Szibéria Előid idő (proterozoikum) - Angara pajzs Óidő - süllyedés transzgresszió - kambrium: konglomerátum, homokkő, mészkő, dolomit

Részletesebben

Teleki Pál Országos Földrajz Földtan Verseny Megyei Döntő. 8. osztály 2003.

Teleki Pál Országos Földrajz Földtan Verseny Megyei Döntő. 8. osztály 2003. Teleki Pál Országos Földrajz Földtan Verseny Megyei Döntő 8. osztály 2003. A versenyzőknek két óra áll rendelkezésre a feladatok megoldásához, ezen idő alatt egy értékelőlapon a megfelelő válasz betűjelét

Részletesebben

MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK VII. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE, 2012 CONCURS NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, 2012-EDITIA a VII.

MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK VII. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE, 2012 CONCURS NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, 2012-EDITIA a VII. MAGYAR TANNYELVŰ ISKOLÁK VII. ORSZÁGOS VETÉLKEDŐJE, 2012 CONCURS NAŢIONAL AL LICEELOR CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ, 2012-EDITIA a VII.-a Teleki Sámuel országos földrajzverseny Társadalomföldrajz X-XI.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. D 2. A 3. B 4.

Részletesebben

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS FORDULÓJÁNAK FELADATLAPJA 8. osztály 2015. 1 2 Kedves Versenyző! Kérünk, mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését,

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT 1. - A Holdnak nincs

Részletesebben

A feladatlap 1. részének megoldásához atlasz nem használható!

A feladatlap 1. részének megoldásához atlasz nem használható! z írásbeli vizsga I. része feladatlap 1. részének megoldásához atlasz nem használható! 1. feladat Vulkán Utazási Iroda ajánlatából: Tegyen feledhetetlen túrákat gőzölgő, füstölgő vulkánokon, miközben az

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2007. Elért pontszám: Javította: Ellenőrizte: Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem

Részletesebben

I. rész 6. 3. Feladatsor

I. rész 6. 3. Feladatsor Feladatsor 2. I. rész Az I. részfeladatlap megoldásához középiskolai atlasz, illetve egyéb segédeszköz nem használható. 1. Oldja meg a feladatokat a térképvázlat alapján! a) Nevezze meg a tér ké pvázlaton

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Második forduló FÖLDRAJZ Javítási-értékelési útmutató

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Második forduló FÖLDRAJZ Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal I. feladatcsoport A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Második forduló FÖLDRAJZ Javítási-értékelési útmutató I.1. Kiegészítés (20 pont) - Egy motoros utazása B

Részletesebben

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY

A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY A XXI. LESS NÁNDOR ORSZÁGOS FÖLDRAJZVERSENY ELSŐ FORDULÓJÁNAK FELADATLAPJA I. KATEGÓRIA Tudnivalók A feladatokat figyelmesen olvasd el! A megoldásokat a mellékelt értékelőlapon kell beadni. Az értékelőlapon

Részletesebben

Magyarország földana és természeti földrajza

Magyarország földana és természeti földrajza Magyarország földana és természeti földrajza Dávid János főiskolai docens Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Szakmódszertani Tanszék Új tanulmányi épület 126-os szoba, 82/505-844 titkárság: 127-es szoba,

Részletesebben

Kelet Közép Európa és Délkelet - Európa Ex-szocialista országok Lengyelország Csehország Szlovákia Magyarország Románia Bulgária Jugoszlávia

Kelet Közép Európa és Délkelet - Európa Ex-szocialista országok Lengyelország Csehország Szlovákia Magyarország Románia Bulgária Jugoszlávia Kelet Közép Európa és Délkelet - Európa Ex-szocialista országok Lengyelország Csehország Szlovákia Magyarország Románia Bulgária Jugoszlávia utódállamai Közös vonások: Elhúzódó feudalizmus Nincs gyarmatuk

Részletesebben

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül.

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 7. évfolyam félévi vizsga 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid 1.) Szóbeli felelet: Jónás-Dr. Kovács-Dr. Mészáros-Vízvári:

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1112 É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 18. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. mag 2. sugárzási

Részletesebben

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1.

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység I. Néhány tagja középidei üledékes kőzetekből áll üledéken kialakult dombságok és medencék A Dunántúli-középhegység

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ. Javítási-értékelési útmutató. I. Dél-Ázsia tájain (21 pont)

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ. Javítási-értékelési útmutató. I. Dél-Ázsia tájain (21 pont) Oktatási Hivatal A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FÖLDRAJZ Javítási-értékelési útmutató 1. C 2. B, D 3. 2 4. B, D 6. J 7. E 8. C 9. B 10. 1 11. B, D 12. H 13.

Részletesebben

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja, november 9.

Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja, november 9. A harcsatenyésztés fejlesztésének lehetősége itthon Lengyel Péter, Udvari Zsolt Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály Legyen Magyarország a harcsatenyésztés európai központja,

Részletesebben

Tanítási tervezet. 1. Alapadatok. 2. Tantervi követelmények. 3. Szemléltető és munkaeszközök Számítógép, projektor, falitérkép, atlasz.

Tanítási tervezet. 1. Alapadatok. 2. Tantervi követelmények. 3. Szemléltető és munkaeszközök Számítógép, projektor, falitérkép, atlasz. Tanítási tervezet 1. Alapadatok Az óra időpontja: 2018. november 28.; 8:00 Iskola, osztály: 9. A Iskola neve és címe: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium; Budapest, 1053, Papnövelde

Részletesebben

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén

VÁZLATOK. II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai. közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában: Alpokban, Kárpátok vidékén VÁZLATOK II. Közép-Európa társadalomföldrajzi vonásai Népek, nyelvek, vallások Európa benépesedésének irányai: Ázsia, Afrika alpi típusú emberek közepes termet, zömök alkat Kis-Ázsia felől Közép-Európában:

Részletesebben

Magyarország földtörténete

Magyarország földtörténete Magyarország földtörténete Magyarország területét a DNY-ÉK irányú Zágráb-Hernád nagyszerkezeti vonal két fő szerkezeti egységre osztja. E vonaltól északra eső lemezdarab az Afrikai-lemez peremén, a délre

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2016/2017. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 4. osztályos feladatsor II.

Részletesebben

Nyugat magyarországi peremvidék

Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat- magyarországi peremvidék ÉGHAJLATI és NÖVÉNYZETI sajátosságok alapján különül el, nem morfológiai különbségek alapján 7100 km² Határai: Kisalföld (É), Dunántúlikhg.,Dunántúli-dombvidék

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2008. Elért pontszám: Javította: Ellenőrizte: Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT A. helyszín: Elv:

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT 1. C 2. H 3. A 4. G 5.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 14. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. rész 1. FELADAT 1. Gibraltári-szoros

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám

Feladatlap. Feladatlap száma Elért pontszám Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0612 É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT I. rész 1. Adriai-tenger

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

Cikkszám Cikk Fogy ár Turista térképek Turista útikalauzok Belföldi várostérképek + megye tkp.

Cikkszám Cikk Fogy ár Turista térképek Turista útikalauzok Belföldi várostérképek + megye tkp. Cikkszám Cikk Fogy ár Zöldzónaár Turista térképek 353127110 Aggtelek-Gömör-Tornai-karszt turistatkp "SC" 1 290 Ft 1 000 Ft 353126110 Bakony-Dél turistatkp.- Somló "SC" 1 290 Ft 1 000 Ft 353121110 Bakony-Észak

Részletesebben

Lokális cselekvés. Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen,

Lokális cselekvés. Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen, Lokális cselekvés Előadó: Hegedűs Imre Készítették: Fehér Viktória és Glaszhütter Anett Debrecen, 2011. 05.27. Felvezető: Tiboldi Lajos Név: Ica Apja neve: 15548 SAPHIR-ET Eredményei: 2009 Hódmezővásárhelyi

Részletesebben

Az Északi-középhegység természeti földrajza

Az Északi-középhegység természeti földrajza Az Északi-középhegység természeti földrajza A Visegrádi-hegységtől a Bodrog folyóig terjed. Hazánk legváltozatosabb és legmagasabb tája. Mészkő: Bükk és Aggteleki-karszt. Andezit: Visegrádi-hegység, Börzsöny,

Részletesebben

A régió fővárosai: Izland. Reykjavík. Norvégia Dánia. Oslo Koppenhága. Finnország. Helsinki. Svédország Stockholm

A régió fővárosai: Izland. Reykjavík. Norvégia Dánia. Oslo Koppenhága. Finnország. Helsinki. Svédország Stockholm Észak- Európa Ide soroljuk a Skandináv félszigetet/škandinávsky polostrov országait (Norvégiát/Nórsko és Svédországot/Svédsko), továbbá Dániát/Dánsko, Finnországot/Fínsko és Izlandot/Island A régió fővárosai:

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1213 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT Számítás: Elv: (1 földrajzi

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT 1. B) 2. B) 3. C) 4. A)

Részletesebben

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 FÖLDRAJZ ÍRÁSBLI FLVÉTLI FLADATOK 2004 Az írásbeli dolgozat megoldásához 180 perc áll rendelkezésre. lőször olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd alaposan gondolja át válaszait, s azokat

Részletesebben

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás A köpeny anyagának áramlása Lemez mozgások (tektonika) 1-10 cm/év Gravitációs hatás Kambrium (550m) Perm (270m) Eocén (50m) Az endogén erők felszínformáló

Részletesebben

Nagy-Britannia és Észak-Írország Veľká Británia a Severné Írsko (UK) Adatok: Államforma: alkotmányos monarchia Hivatalos nyelv: nincs (de facto az

Nagy-Britannia és Észak-Írország Veľká Británia a Severné Írsko (UK) Adatok: Államforma: alkotmányos monarchia Hivatalos nyelv: nincs (de facto az Nagy-Britannia és Észak-Írország Veľká Británia a Severné Írsko (UK) Adatok: Államforma: alkotmányos monarchia Hivatalos nyelv: nincs (de facto az angol) Főváros: London Terület: 244 820 km² Népesség:

Részletesebben

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA

AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA AUSZTRÁLIA TERMÉSZETI FÖLDRAJZA 1. Ausztrália határai: NY: Indiai-óceán - Afrikától É: Timor-tenger, Arafura-tenger - Óceánia szigeteitől K: Nagy-korallzátony, Csendes-óceán - Amerikától D: Indiai-óceán

Részletesebben

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR)

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR) Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak - TÉRKÉPNET - térkép Hol tankoljak? - Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM 1. FELADAT a) 1. Elba 2. Ostrava

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére. Környezetünk természetföldrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ...

TERMÉSZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére. Környezetünk természetföldrajzi ismeretei. Lakotár Katalin. ... Lakotár Katalin TERMÉSZETISMERET Környezetünk természetföldrajzi ismeretei TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 5. osztályos tanulók részére............................................. a tanuló neve pauz westermann

Részletesebben

Az Európai Unió. Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek jelképeként. Az Unió tagállamai

Az Európai Unió. Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek jelképeként. Az Unió tagállamai Az Európai Unió Az Unió jelmondata: In varietate concordia (magyarul: Egység a sokféleségben) Himnusza: Örömóda Az Európai Unió zászlaja 1986-ban kezdték használni az Európai zászlót az Európai Közösségek

Részletesebben

Mélységi magmás kızetek

Mélységi magmás kızetek Mélységi magmás kızetek Magma (gör.): tészta Hımérséklete: 700-1 200 (1 400) C Nagy szilikáttartalmú (SiO 2 ): 37 75 % Lassú lehőlés: kristályos szövet! Kel\SiO 2 Savanyú Semleges Bázikus Ultrabáz. Tufa

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév

4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév Iskola: Csapatnév: 1 4. osztályos feladatsor II. forduló 2013/2014. tanév 1. A rajzon a földünk belső felépítését láthatjátok. Nevezzétek meg a részeit! 2. Mit ábrázolnak a képek? Írjátok a nevét a kép

Részletesebben

Hazánk ásványi nyersanyagai Az ásványi nyersanyag fogalma: A föld felszínén vagy a felszín alatt előforduló olyan természetes eredetű szilárd,

Hazánk ásványi nyersanyagai Az ásványi nyersanyag fogalma: A föld felszínén vagy a felszín alatt előforduló olyan természetes eredetű szilárd, Hazánk ásványi nyersanyagai Az ásványi nyersanyag fogalma: A föld felszínén vagy a felszín alatt előforduló olyan természetes eredetű szilárd, légnemű, vagy cseppfolyós halmazállapotú ásványok feldúsulása,

Részletesebben

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE PILISMARÓTI ÉS DUNAVARSÁNYI DUNAI KAVICSÖSSZLETEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE RÁCZ RÉKA ELTE TTK KÖRNYEZETTAN SZAK TÉMAVEZETŐ: DR. JÓZSA SÁNDOR ELTE TTK KŐZETTAN-GEOKÉMIAI TSZ. 2012.06.27. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/alpen_01.jpg

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Biztosítási jogviszony az EGT tagállamban végzett kereső tevékenység alapján

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Biztosítási jogviszony az EGT tagállamban végzett kereső tevékenység alapján Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 2009. január 1-től hatályos 80. (5) bekezdése értelmében a Közösségi rendelet vagy a

Részletesebben

Téma: Afrika bevezetés: A kontinens földrajzi helyzete, földtörténete

Téma: Afrika bevezetés: A kontinens földrajzi helyzete, földtörténete Tanárjelölt: Juhász Judit Vezetőtanára: Boronkai-Horváth Zsófia Osztály: 7.b osztály Időpont: 2017. október 24. Téma: Afrika bevezetés: A kontinens földrajzi helyzete, földtörténete Óra: 09:00 IDŐ TARTALOM

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 18. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a javításhoz Ha egy feladatnak a

Részletesebben

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös halászati politika (KHP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a tagállamok halászflottái 2014-ben

Részletesebben

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT

MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 2015/2016 tanév 8. osztály Közreműködő és támogató partnereink: Kedves Versenyző!

Részletesebben

Melyik földrészen található hazánk?

Melyik földrészen található hazánk? Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 1. Nevezzétek

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 9. évfolyam félévi vizsga A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő

Részletesebben

HELYI TANTERV. Földrajz

HELYI TANTERV. Földrajz HELYI TANTERV Földrajz 9. nyelvi előkészítő évfolyam Heti: 1 óra keret Európa földrajza 4 Magyarország földrajza 10 Társadadlmi folyamatok a 21. század elején 2 Helyünk a világegyetemben 1 A Föld szerkezete

Részletesebben

ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA

ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA ÁSVÁNYOK, KŐZETEK KELETKEZÉSE, OSZTÁLYOZÁSA Ásvány: Természetes úton keletkezett kristályos vegyület, vagy elem. Jellemző rá vegyi összetétele és kristályszerkezete. Pl. grafit, vegyjele C, kristályrács:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 21. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. rész 1. FELADAT 1. Grönland

Részletesebben

Tanítási tervezet. Az óra időpontja: Iskola, osztály: általános iskola, 7. a

Tanítási tervezet. Az óra időpontja: Iskola, osztály: általános iskola, 7. a Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2019. 04. 02. Iskola, osztály: általános iskola, 7. a Iskola neve és címe: Sárszentmiklósi Általános Iskola, 7003 Sárbogárd, Köztársaság út 171-173. Tanít: Léki Boglárka

Részletesebben