TELJESKÖRŰ DIGITALIZÁLÁS A TERVEZÉSTŐL A KIADÁSIG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TELJESKÖRŰ DIGITALIZÁLÁS A TERVEZÉSTŐL A KIADÁSIG"

Átírás

1 DIGITALIZÁLJUNK EGYÜTT! TELJESKÖRŰ DIGITALIZÁLÁS A TERVEZÉSTŐL A KIADÁSIG Az Arcanum Adatbázis Kft. Magyarország vezető tartalomszolgáltatója. Munkatársaink tudása, elkötelezettsége, eszközeink mennyisége és minősége, valamint stabil pénzügyi helyzetünk biztosítja, hogy eredményesen és hatékonyan valósítsunk meg tömeges digitalizálási projekteket. Képesek vagyunk a legkülönfélébb dokumentumtípusokat digitalizálni, feldolgozni és akár az interneten vagy belső hálózaton, akár lemezes formában, DVD-n, Blu-ray lemezen közreadni. Készek vagyunk a projektek közös finanszírozására is. Közgyűjtemények digitalizálása lépésről lépésre Mivel több, mint 10 éve foglalkozunk közgyűjteményi anyagok tömeges digitalizálásával, egyedülálló tapasztalatokra tettünk szert e területen. Ismerjük és értjük az igen különböző típusú dokumentumok sajátosságait és az intézmények speciális elvárásait. Folyamatos fejlesztéseink révén igyekszünk világszínvonalú szolgáltatásokkal kielégíteni az intézmények igényeit. A digitalizálás a gyűjtemény felmérésével kezdődik. Ennek során a gyűjteményvezetővel közösen kialakítjuk a koncepciót, meghatározzuk a feladatokat és az elérendő célt. Mindig olyan megoldást ajánlunk, amely már a gyakorlatban is megvalósult, van róla tapasztalatunk, így elkerülhető a végeláthatatlan, költséges és bizonytalan kimenetelű fejlesztés. Nagyvolumenű munka esetén próbadigitalizálást végzünk a teljes anyagnak egy jelentős, jellegzetes részén, így a megbízóval együtt tesztelhetjük a választott módszert. A digitális állományokat a kívánt formátumokban és adathordozókon átadjuk a megrendelőnek. Az anyagokat a legmegfelelőbb programmal ellátva adatbázisba építjük. Az elkészült adatbázisokat minden igényt kielégítő keresőprogrammal akár az interneten, akár lemezen publikáljuk a nagyközönség felé. A publikálás kezdettől fogva nagy hangsúlyt kapott az Arcanumnál, így biztosítjuk, hogy a kiadványok értékesítési csatornáinkon a potenciális hazai érdeklődőkhöz eljussanak. A digitalizálást igény esetén a helyszínen végezzük a feladathoz legjobban illeszkedő eszközökkel, akár a gyűjteménykezelő felügyelete alatt.

2 Tömeges dokumentum-digitalizálás, publikálás Parlamenti Könyvtár: Parlamenti Napló és irományok , oldal. A tömeges szövegdigitalizálás egy új technológia az ún. kétrétegű PDF alkalmazásával lehetséges. Ennek segítségével immár szinte korlátlan menynyiségű dokumentumot tudunk publikálni. A világban egyre szélesebb körben terjedő technológia lényege, hogy az eredeti dokumentum (könyv, folyóirat, stb.) képként kerül digitalizálásra, azaz beszkenneljük, majd automatikus karakterfelismerő program (OCR) segítségével a képből szöveget állítunk elő. Az előállított dokumentum felső, látható rétegét a kép alkotja, az alsó, láthatatlan rétegét pedig a szöveg. A szöveg és a kép teljesen fedésben van egymással, a szavak, a betűk képe és alatta a szöveg milliméterre pontosan ugyanazon a helyen találhatók. A szöveg előállításának minősége még a régi (19. századi) dokumentumoknál is eléri a 98-99%-ot, jobb minőségű dokumentumoknál azt meg is haladja. Az így létrehozott állományok egyrészt alkalmasak a dokumentum hiteles megjelenítésére, hiszen egy az egyben az eredeti dokumentum képét látjuk, másrészt lehetővé teszik a szöveges kezelést, keresést is. Ez utóbbi legfontosabb eleme a teljes szövegű keresőrendszer, amely lehetővé teszi, hogy tetszőleges szóra, kifejezésre kereshessünk. A másik fontos eleme, hogy lehetőségünk van a szöveg kiemelésére, azt szövegszerkesztőnkbe beilleszthetjük, átemelhetjük. Partnereink és projektjeink Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár múzeumi honlap: 48 intézmény (megyei, országos és szakmúzeumok) kiadványai, mintegy oldal. Budapest Főváros Levéltára gondozásában a levéltárak közös honlapja: Levéltári kiadványok, levéltári adatbázisok (XML), georeferált történelmi térképek ( oldal, rekord). A hatékony keresés érdekében kifejlesztettünk egy saját keresőprogramot, amely az ACROBAT program keresési funkcióinál lényegesen hatékonyabb, gyorsabb és megbízhatóbb keresést biztosít. Nagy előnye, hogy szemben az ACROBAT-tal, nemcsak lokálisan, hanem Interneten is működik, így lehetőségünk van az anyagunkat Interneten publikálni. Offline kiadványainkban a felhasználó választhat a két program között. A program tulajdonságai: Tetszőleges méretű (akár több millió oldalt tartalmazó) adatbázis kezelése Igen nagy sebességű keresés, akár többszázezer találat egyetlen másodperc alatt Csonkolás jobbról, balról, vagy akár a szó közepén Arcanum PDF keresőprogram Betekintés a kereshető szavak közé, így már a keresés előtt tájékozódhatunk a lehetséges kereső kifejezésekről, azok előfordulási gyakoriságáról, az esetlegesen hibásan felismert szavakról Logikai operátorok (AND, OR, NOT) mellett közelségi (pl. legyen két szó 2 szó távolságra) operátorok használata Találatok kivilágítása, mind a találati listában, mind az eredeti dokumentumban A könyvjelzők intelligens használata mind a keresésben, mind a megjelenítésben Az adatbázis publikálása egyaránt történhet interneten, vagy offline módon (DVD, Blu-ray).

3 Magyar Szabadalmi Hivatal PIPACS rendszere, amely a teljes magyar iparjogvédelmi rendszer bibliográfiai adatait tartalmazza a kezdetektől (1896). Elindult a teljes szabadalmi leírásanyag digitalizálása, jelenleg mintegy oldal szabadalmi leírás férhető hozzá. Magyar Országos Levéltár: Mohács előtti oklevelek gyűjteménye, melyek a magyar történelem legfontosabb és legféltettebb kincsei ( oklevél). Csaknem képet publikáltunk az interneten, metaadatokkal Térképes projektjeink Az elmúlt időszakban gyakorlatilag a teljes magyar történelmi térképállományt digitalizáltuk. A hatékony és színvonalas publikáláshoz egy saját fejlesztésű térinformatikai rendszert (Arcanum Map) használunk, amely kifejezetten a régi térképek által támasztott igényeket elégíti ki. A történelmi térképeket georeferáljuk, így alkalmasakká válnak arra, hogy más térinformatikai rendszerbe illesszük azokat. Így lehetővé válik, hogy térképeinket más történeti térképekkel, vagy akár mai térképekkel vessük össze. HM Hadtörténeti Intézet térképtára 1., 2., 3. katonai felmérés 20,000 darab Budapest Főváros Levéltára összes térképe 15,000 darab Országos Széchényi Könyvtár teljes kéziratos térképállománya 5,000 darab Magyar Országos Levéltár kéziratos térképgyűjteménye 20,000 darab A Magyar Országos Levéltár és a megyei levéltárak kataszteri térképei 80,000 darab Arcanum Map A szoftver jellemzői: Igen nagy sebesség, akár több ezer szelvényt tartalmazó mozaikok gyors megjelenítése Georeferált történelmi térképek geokódokkal való megjelenítése Akár különböző vetületi rendszerű és méretű térképek szinkronizált megjelenítése A mozaik mellett az eredeti szelvény megjelenítése duplikálás nélkül, így megjeleníthetjük a térképi tartalmon kívüli, fontos információt hordozó részeket is Régi és mai vetületi rendszerek közötti konvertálás Pozicionálás tetszőleges (földrajzi, vetületi, régi, mai) kordináta alapján Konvertálás más formátumokba (GeoTIFF, JPEG2000), akár más vetületekbe

4 ESZKÖZEINK: ROBOTSZKENNER Az RBS Pro TT robotszkenner legfontosabb jellemzői garantálja a biztos oldal elkülönítést és a teljesen automatikus lapozást A könyvek komplett feldolgozása: egyedülálló lehetőség a borítók, a belívek, a kötésből esetlegesen kiszakadt lapok, a kihajtott oldalak egyetlen munkamenetben való digitalizálására Kimeneti fájlformátumok: JPEG, JPEG2000, TIFF, Könyvszkennelő robot a nagytömegű minőségi digitalizáláshoz 2 az 1-ben eszköz: teljesen automata mód (2000 oldal/ óra teljesítmény); manuális, félautomata mód (900 oldal/óra) Szabadalmaztatott lapozó megoldás: bionikus ujj Gyökeresen új könyvtartó rendszer Mindössze 80 -os nyílásszög Csúcs képminőség, dpi felbontás Színfokozatok: 24-bites színes, 8-bites szürke, 1-bites ff Megvilágítás: hideg fényű LED rendszer, ( óra MBF) Feldolgozható könyv méretek: minimum 8 x 12 x 0,05 cm, maximum 25 x 37 x 10 cm Papír minőség: g/m 2 Biztonság és megbízhatóság: az integrált duplalapozás ellenőrzés TIFF G4, GIF, PDF, PDF layered OCR, XML, RAW QiSoft programcsomag: képfeldolgozás, minőség ellenőrzés, formátum-konverzió, munkafolyamat irányítás, OCR, metaadatok 2 csúcskategóriás PC fogadja és dolgozza fel a kamerák adatait Asztali kivitel: kompakt, hordozható, gazdaságos Méretek: 70 cm x 100 cm x 120 cm Súly: 65 kg Támogatott kamerák:: CANON EOS DSLR ( 24bit színes / 8bit szürke / 1bit ff) EOS 500D (15.1 mpix = 300 dpi); EOS 5D Mark II (21.1 mpix = 400 dpi) Arcanum Adatbázis Kft Budapest, Fejér Lipót utca 12. (A Tétényi úti, Szent Imre Kórház mögött, bejárat a Halmi utca felől) Telefon/fax: arcanum@chello.hu Internet:

5 ESZKÖZEINK KÖNYVSZKENNEREK A könyvszkennereket nagyméretű és különösen védett dokumentumok nagytömegű, kiváló minőségű digitalizálásához használjuk, úgymint oklevelek; régi, értékes könyvek; metszetek; aprónyomtatványok (kivéve térképek). A dokumentum szkennelése mechanikai behatás nélkül történik, egyedülállóan kíméletes, UV-mentes, nagyfrekvenciás hidegfényű lámpákkal, ami a gyors szkennelésnek köszönhetően csupán néhány másodpercig világítja meg a felületet. A szkennerek precízen állítható könyvbölcsői lehetővé teszik a vastag, nagyon rossz állapotban lévő könyvek sérülésmentes digitalizálását is. BookEye 3 A1 color Zeutschel OMNISCAN A1 (60 80 cm) és A2-es méret DOKUMENTUM SZKENNEREK Rendkívül gyors és igen kíméletes eszközök, elsősorban nagytömegű, lapokra szedett szöveges dokumentumok digitalizálásához. Szinte korlátlan (60,000 kétoldalas lap/nap) kapacitásuknál fogva, alkalmasak eddig beláthatatlan méretű könyvsorozatok, folyóiratok, sőt napilapok feldolgozására! Az általunk kifejlesztett program segítségével az így digitalizált dokumentumok korlátlan méretben kerülhetnek kereshető módon publikálásra Interneten, vagy offline módon. Canon imageformula DR-X10C Canon imageformula DR-9080C Maximális felbontás 600 DPI Maximális méret A3 (1m) Kétoldalas szines szkennelés Ultrahangos lapleválogatás Öntisztító funkció a folyamatos működésért Üres lap kiválogatás Szkennelés sebessége: színes 100 lap/perc (X10C 128 lap/ perc!); szürke, vagy fekete-fehér 128 lap/perc Kapacitás: 60,000 oldal/nap Rendkívül kíméletes görgő mechanika, akár fotók szkenneléséhez is! 36 -bites színmélység, felbontás DPI A szkennelés ideje: 1 mp szürke, 4 mp színes Könyvtartó: 100 mm-es könyvgerinc vastagságig A megvilágítás UV mentes, LED-es fényforrással A felhasználót zavaró fényhatás nincs Automatikus oldal szétválasztás Oldalhajlások automatikus kiegyenlítése A dokumentumot csak a szkennelés idealatt éri megvilágítás je

6 ESZKÖZEINK TÉRKÉPSZKENNEREK A térképszkennereket nagyméretű térképek, tervrajzok, plakátok nagytömegű, kiváló minőségű digitalizálásához használjuk. Egyedülálló képminőségüknek köszönhetően a nagyon apró méretű szövegeket is élesen jelenítik meg. Kíméletes, precíziós görgő-mechanizmus segítségével még a pausz vékonyságú dokumentumokat is sérülésmentesen szkennelik be. A térképszkennerek megvilágítási technikája úgy lett kialakítva, hogy a dokumentumokat nem éri káros folyamatokat elindító fényhatás, és a megvilágítás is rendkívül rövid ideig tart, a gyors képalkotó szenzoroknak köszönhetően. VIDAR SELECT P42 PLUS SCANNER Maximális felbontás 600 DPI Maximális dokumentum szélesség: 106 cm Maximális hosszúság: korlátlan Állítható dokumentumvastagság Színmélység: 42 bit/24 bit 3db egyenként 4 színcsatornás CCD (22,5 megapixel) Precíz színkalibrálás, tökéletes színhűség, torzítás- és zajmentes kép Megvilágítás: nagyfrekvenciás hideg fénycső Számítógép által folyamatosan kontrollált kíméletes görgő mechanizmus 400 megabit/sec adatátviteli sebesség Arcanum Adatbázis Kft Budapest, Fejér Lipót utca 12. (A Tétényi úti, Szent Imre Kórház mögött, bejárat a Halmi utca felől) Tel./fax: arcanum@upcmail.hu Internet:

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

AUT INVENIAM VIAM, AUT FACIAM

AUT INVENIAM VIAM, AUT FACIAM AUT INVENIAM VIAM, AUT FACIAM A hagyományos és speciális közgyűjteményi dokumentumok digitalizálásának és bemutatásának legújabb eszközei Mészáros Zoltán Magyar Könyvtárosok Egyesülete 49. Vándorgyűlése,

Részletesebben

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása

A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása A Békés Megyei Könyvtár Elektronikus Könyvtárának kialakítása Előadók: Toldi Klára Vincze Andrea 1 Előzmények 1997-2002 A nemzetközi könyvtári trendek hatására a hazai könyvtárügyben is megjelenik az informatika

Részletesebben

Költséghatékony és tartós megoldások otthoni irodáknak, illetve kis- és közepes vállalatoknak egyaránt.

Költséghatékony és tartós megoldások otthoni irodáknak, illetve kis- és közepes vállalatoknak egyaránt. Költséghatékony és tartós megoldások otthoni irodáknak, illetve kis- és közepes vállalatoknak egyaránt. Canon i-sensys FAX-L150 Canon i-sensys FAX-L170 Canon i-sensys FAX-L3000 Egyszerűen használható és

Részletesebben

Másoló asztal rendszerek

Másoló asztal rendszerek Másoló asztal rendszerek Modul felépítésű, kényelmes mikrofilm kamerákhoz és könyv szkennerekhez The future of the past. A kiváló digitalizálás a megfelelő másoló asztallal kezdődik Az érzékeny és gyakran

Részletesebben

Szendi Attila Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum. Networkshop 2015 Sárospatak

Szendi Attila Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum. Networkshop 2015 Sárospatak Teljes szövegű tartalmak másolásvédett üzemmódú szolgáltatása a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeumában, nyílt forráskódú, alacsony költségű informatikai rendszerekkel. Szendi Attila Miskolci Egyetem

Részletesebben

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND BOLEVÁCZ ÉS VÖRÖS ÜGYVÉDI IRODA 1053 Budapest, Veres Pálné utca 9. I/2. Budapesti Ügyvédi Kamara 2291 HITELES MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Kiadás dátuma 2015. február 20. 1 TARTALOM 1. A másolatkészítési rend

Részletesebben

ARCANUM KÖRLEVÉL. Tavaszi akció 50 %-os kedvezménnyel

ARCANUM KÖRLEVÉL. Tavaszi akció 50 %-os kedvezménnyel 37. szám 2009. április ARCANUM KÖRLEVÉL Szeretettel várjuk a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2009. április 23 26-án, a Millenárison! [: Jövő Háza, földszint 7-es stand, szemben a bejárattal

Részletesebben

DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA

DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA A THURY-VÁR NONPROFIT KFT. KRÚDY GYULA VÁROSI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI STRATÉGIÁJA 2015 Összeáll. Budai László könyvtárvezető, szakmai ig. h. Jóváhagyta: Pappné Csővári Zsófia ügyvezető ig. Érvényes: 2015.

Részletesebben

Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába.

Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába. Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába. Canon ip2700 Canon ip7250 Canon MP230 A megfizethető otthoni fotónyomtatót kereső felhasználók számára ideális megoldás a PIXMA ip2700 készülék, amely

Részletesebben

Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába.

Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába. Canon ip2700 Canon ip7250 Canon MP230 A megfizethető otthoni fotónyomtatót kereső felhasználók számára ideális megoldás a PIXMA ip2700 készülék, amely egyszerűen használható és 2 pikoliteres tintacseppekkel

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

Kataszteri iratok feldolgozása (OTKA K 105886)

Kataszteri iratok feldolgozása (OTKA K 105886) Kataszteri iratok feldolgozása (OTKA K 105886) Török Enik PhD Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Magánlevéltárak, gyjtemények és gazdasági szervek fosztálya Magyar Térképbarátok Társulata Budapest,

Részletesebben

A Magyar Levéltári Portál új fejlesztéseinek bemutatása

A Magyar Levéltári Portál új fejlesztéseinek bemutatása A Magyar Levéltári Portál új fejlesztéseinek bemutatása Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára MLE Szakmai Nap 2010. március 3. Magyar Levéltári Portál rövid története Közös fejlesztés a Szolgáltató

Részletesebben

Levéltári digitális tartalomszolgáltatás és fejlesztések: Magyar Levéltári Portál, E-Levéltár és az E-Levéltári Portál

Levéltári digitális tartalomszolgáltatás és fejlesztések: Magyar Levéltári Portál, E-Levéltár és az E-Levéltári Portál Levéltári digitális tartalomszolgáltatás és fejlesztések: Magyar Levéltári Portál, E-Levéltár és az E-Levéltári Portál Kenyeres István Budapest Főváros Levéltára MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferencia

Részletesebben

MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Gyollai Ügyvédi Iroda Irodavezető: Dr. Gyollai János ügyvéd Székhely: H-1126 Budapest, Ugocsa u. 4/b Tel.: (+36 1) 487-8715 Fax: (+36 1) 487-8701 E-mail: iroda@gyollai.hu Készítés

Részletesebben

1. ábra. Az LSZ internetes megjelenítésének kezdőoldala

1. ábra. Az LSZ internetes megjelenítésének kezdőoldala A Magyar Levéltárosok Egyesületének szakmai beszámolója a Levéltári Szemle 2010. évi elektronikus megjelenítését célzó NKA Levéltári kollégiumi pályázatról A Levéltári Szemle korábbi számai korlátozottan,

Részletesebben

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések GIS OPEN 2004 Konferencia Székesfehérvár Előadó: Czimber Kornél DigiTerra Kft. DigiTerra - MePAR térinformatikai fejlesztések MePAR

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁCIÓS PROJEKTJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁCIÓS PROJEKTJE MÚZEUMI DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁCIÓS PROJEKTJE Országgyűlési Könyvtár Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság Készítette: Boros Ildikó STRATÉGIAI

Részletesebben

A HunTéka elektronikus könyvtár modulja

A HunTéka elektronikus könyvtár modulja A HunTéka elektronikus könyvtár modulja A HunTéka integrált könyvtári rendszer 2002-ben debütált az MTA SZTAKI és az ikron Kft. több éves közös fejlesztésének eredményeként. Jelenleg több mint 44 intézményben

Részletesebben

Könyvtári ajánlások. A kétdimenziós könyvtári dokumentumokról készült digitális állókép másolatok követelményei. Aggregációs ajánlás OSZK szabályzat

Könyvtári ajánlások. A kétdimenziós könyvtári dokumentumokról készült digitális állókép másolatok követelményei. Aggregációs ajánlás OSZK szabályzat Könyvtári ajánlások A kétdimenziós könyvtári ról készült digitális állókép ok követelményei Aggregációs ajánlás OSZK szabályzat v011 Országos Széchényi Könyvtár 2019.07.17 1 / 18 Tartalom A dokumentum

Részletesebben

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR

KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR KÉP VAGY TÉRKÉP DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR A TÉRKÉP A HAGYOMÁNYOS VILÁG FELFOGÁSA SZERINT A TÉRKÉP ÉS EGYÉB TÉRKÉPÉSZETI ÁBRÁZOLÁSI FORMÁK (FÖLDGÖMB, DOMBORZATI MODELL, PERSPEKTIVIKUS

Részletesebben

Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ

Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ 2. melléklet a 6/2018. számú BM OKF főigazgatói intézkedéshez Az elektronikus másolatkészítés rendszerének műszaki dokumentációja 1. BEVEZETŐ 1. A papíralapú dokumentum hiteles elektronikus irattá alakításának

Részletesebben

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek

2. 3. Keresés az Interneten. Navigáció az Interneten: Megoldások. Internetes keresés buktatói. 1. Keresőmotorok. Webes keresési lehetőségek Keresés az Interneten Navigáció az Interneten: Keresőrendszerek, keresési tippek Egyszerű keresőrendszerek Tematikus keresőrendszerek, katalógusok Portálok Adatbázisok, online folyóiratok Elektronikus

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Szövegtár új változatáról Váradi Tamás

A Magyar Nemzeti Szövegtár új változatáról Váradi Tamás A Magyar Nemzeti Szövegtár új változatáról Váradi Tamás varadi@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvtechnológiai és Alkalmazott Nyelvészeti Osztály Tartalom Előzmény Motiváció Cél Fejlesztés Eredmény

Részletesebben

18. századi folyóiratok komplex feldolgozása a Debreceni Egyetemen

18. századi folyóiratok komplex feldolgozása a Debreceni Egyetemen 18. századi folyóiratok komplex feldolgozása a Debreceni Egyetemen Koltay Klára, DEENK kkoltay@lib.unideb.hu 1 Cél A DE Nyelvtechnológia és bioetika kutatási program alprogramja A 18 19. századi sajtónyilvánosság

Részletesebben

CLOSER TO YOU. FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség!

CLOSER TO YOU. FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség! CLOSER TO YOU FONA ART Plus Új érzékelős technológia, rendkívüli képminőség! A FONA ART Plus egy teljesen új digitális panoráma rendszer, egyedi CdTe-CMOS érzékelővel ellátva. Egyesíti magában a kiváló

Részletesebben

TECHNIKAI BEVEZETÕ A DUNA MAPPÁCIÓ DIGITÁLIS FORRÁSKIADVÁNYHOZ

TECHNIKAI BEVEZETÕ A DUNA MAPPÁCIÓ DIGITÁLIS FORRÁSKIADVÁNYHOZ BÍRÓ LÁSZLÓ RENDES PÉTER MESTER TIBOR / TECHNIKAI LEÍRÁS [42] Bíró László Rendes Péter Mester Tibor TECHNIKAI BEVEZETÕ A DUNA MAPPÁCIÓ DIGITÁLIS FORRÁSKIADVÁNYHOZ I. TÉRKÉPEK ÉS TÉRINFORMATIKAI RENDSZER

Részletesebben

Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei

Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XIX. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Műszaki dokumentáció Másolatkészítés műszaki feltételei I. BEVEZETŐ A papíralapú dokumentum hiteles elektronikus irattá alakításának szabályait

Részletesebben

Kis méretben hatalmas tudás

Kis méretben hatalmas tudás Kis méretben hatalmas tudás Canon ir1133 Canon ir1133a Canon ir1133if Ez a kompakt multifunkciós készülék alapfelszereltségként kétoldalas dokumentumkiadási funkcióval, és opcionális Wi-Fi kapcsolattal

Részletesebben

Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába.

Stílusos és helytakarékos megoldás az Ön otthonába. Canon ip2700 Canon ip7250 Canon MP230 A megfizethető otthoni fotónyomtatót kereső felhasználók számára ideális megoldás a PIXMA ip2700 készülék, amely egyszerűen használható és 2 pikoliteres tintacseppekkel

Részletesebben

KÖZGYŰJTEMÉNYI ADATBÁZISOK ÉS ONLINE TARTALMAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÖZMŰVELŐDÉSBEN

KÖZGYŰJTEMÉNYI ADATBÁZISOK ÉS ONLINE TARTALMAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÖZMŰVELŐDÉSBEN KÖZGYŰJTEMÉNYI ADATBÁZISOK ÉS ONLINE TARTALMAK FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ OKTATÁSBAN ÉS A KÖZMŰVELŐDÉSBEN Közgyűjteményi adatbázisok a tudomány és az oktatás szolgálatában A JÓ GYAKORLATOK SZÍNTERE:

Részletesebben

ARCANUM KÖRLEVÉL. Digitalizálás a ter vezéstől a publikálásig. 2008. október. 35. szám. 1500 Ft. DVD könyvtár I.

ARCANUM KÖRLEVÉL. Digitalizálás a ter vezéstől a publikálásig. 2008. október. 35. szám. 1500 Ft. DVD könyvtár I. 35. szám 2008. október DVD-ROM CD-ROM ARCANUM KÖRLEVÉL Digitalizálás a ter vezéstől a publikálásig 1500 Ft DVD könyvtár I. DVD könyvtár II. Verstár Ady összes művei Mikszáth összes művei Shakespeare összes

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Digitalizáló céleszközök a gyakorlatban Mészáros Zoltán Nemzeti Közszolgálati Egyetem DIGITALIZÁLÁS digitalizálás =

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Sharp MX-M363N. Általános. Másoló

Sharp MX-M363N. Általános. Másoló Sharp MX-M363N Nyomtatás, Másolás, Szkennelés, Faxolás, Archiválás Oldal/perc: 36 (fekete-fehér) Papírkapacitás: alapkiépítésben 1100 lap, maximum 5600 lap Csúcsminıségő 1200 x 1200 dpi nyomtatás & színes

Részletesebben

Sokoldalú 3D szkenner akár mostoha körülmények között is

Sokoldalú 3D szkenner akár mostoha körülmények között is Heavy Duty Quadro Kamerák: 4 x 5 Mpix Pontosság: 0.013 mm Fényforrás: R/G/B LED 2 mérési tartomány ToolKit Box támogatás Szett tartalma: evixscan 3D Suite, tripod, kalibrálótábla, Kemény szállító táska

Részletesebben

A könyvtári digitalizálás és az ELDORADO

A könyvtári digitalizálás és az ELDORADO 1 Könyvtári digitalizálás A könyvtári digitalizálás könyvtárban történik a digitalizálás tárgyai a könyvtári gyűjtemények/dokumentumok könyvtárak - könyvmúzeum A könyvtári digitalizálás tárgya(i) 2D dokumentumok/műtárgyak

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE

AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITALIZÁLÁSI TEVÉKENYSÉGE INFORMÁCIÓROBBANÁS??? DIGITÁLIS VILÁG Gyűjtés Megőrzés Megosztás HORDOZÓTÓL FÜGGETLENÜL! ÚJ LEHETŐSÉGEK ÉS FELADATOK Offline és online világ EURÓPAI

Részletesebben

Hardver- és szoftverfejlesztések az állományvédő digitalizálási központ megvalósítása érdekében. Louscha László Műszaki vezető, Pedro Kft.

Hardver- és szoftverfejlesztések az állományvédő digitalizálási központ megvalósítása érdekében. Louscha László Műszaki vezető, Pedro Kft. Hardver- és szoftverfejlesztések az állományvédő digitalizálási központ megvalósítása érdekében Louscha László Műszaki vezető, Pedro Kft. A mikrofilm Az eszközpark rekonstrukciójának központi eleme az

Részletesebben

Szabályzat a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól

Szabályzat a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól Szabályzat a papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályairól Dr. Nagy Erzsébet Egyéni Ügyvéd székhely: 9022 Győr, Árpád u. 40. fszt. 1. tel.: 96/310-781 dr.nagye@externet.hu

Részletesebben

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók A katalógus elérése Könyvtárunk a nemzetközileg elismert és népszerű ALEPH (Automated

Részletesebben

Cikkarchívum fejlesztése

Cikkarchívum fejlesztése Cikkarchívum fejlesztése Burmeister Erzsébet Cséfai János Miskolci Egyetem Monguz Kft. Könyvtár, Levéltár, Múzeum. április 27-29. Előzmények eszközök beszerzése TIOP 1.2.3 Tudásdepó Express pályázat szerverek

Részletesebben

Csáki Zoltán 1. A Keresztény Magvető az Elektronikus Periodika Archívumban, 2012-ben

Csáki Zoltán 1. A Keresztény Magvető az Elektronikus Periodika Archívumban, 2012-ben Csáki Zoltán 1 A Keresztény Magvető az Elektronikus Periodika Archívumban, 2012-ben A kiadvány digitalizálását támogatta a Magyar Unitárius Egyház 2 3, a Wekerle Sándor Alapkezelő 4 és az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Részletesebben

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC

Megnevezés Leírás Megjegyzés Irodai PC 1 Irodai PC Közepes PC 1 Közepes PC 2 Processzor: Intel Core i5; memória: 4 GB; merevlemez: 500GB HDD; optikai meghajtó: DVD-ROM; USB 3.0; billentyűzet; HUN; MS SMS client; SAMI client. Processzor: Intel

Részletesebben

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac IRIScan Anywhere 5 PDF Scan anywhere, go paperless! for Windows and Mac Mobile scanner & OCR software Kezdő lépések Jelen Gyorsismertető segítségével megkezdheti az IRIScan TM Anywhere 5 használatát. Kérjük,

Részletesebben

Szárítás kemence Futura

Szárítás kemence Futura Szárítás kemence Futura Futura, a nemzetközi innovációs díjat Futura egy univerzális szárító gép, fa és egyéb biomassza-alapanyag. Egyesíti az innovatív technikai megoldások alapján, 19-26 szabadalmazott

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

Könyvtárhasználati és szolgáltatási díjak a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár Központi Könyvtárában

Könyvtárhasználati és szolgáltatási díjak a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár Központi Könyvtárában Könyvtárhasználati és szolgáltatási díjak a Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár Központi Könyvtárában HATÁLYOS 2015.06.15-től Kérjük a kedvezményre jogosító igazolványok felmutatását! 1. SZJ 92.51.11.

Részletesebben

Hogyan digitalizáljunk?

Hogyan digitalizáljunk? A digitalizálás során a múzeumi műtárgyról készített képet, a tárgyhoz tartozó szakmai szempontú leírást és adatokat egységes rendszerbe helyezzük. A gyakorlati lépések nagyban függnek az intézmény nagyságától,

Részletesebben

Az ATON szakfolyóirat indítása

Az ATON szakfolyóirat indítása Az ATON szakfolyóirat indítása Roadshow Mosonmagyaróvár, 2011.március 22. Gödöllő, 2011.május 16. Bánkeszi Katalin Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Dokumentum Központ Az e-publikálás jelentősége

Részletesebben

Leica ST5020. Többfunkciós Festőautomata

Leica ST5020. Többfunkciós Festőautomata Leica ST5020 Többfunkciós Festőautomata Leica ST5020 többfunkciós Festőautomata páratlan rugalmassággal a jobb eredmények eléréséért A Leica ST5020 többfunkciós festőautomata bevezetésével egy új teljesítményszint

Részletesebben

Kis méretben hatalmas tudás

Kis méretben hatalmas tudás Kis méretben hatalmas tudás Canon ir1133 Canon ir1133a Canon ir1133if Ez a kompakt multifunkciós készülék alapfelszereltségként kétoldalas dokumentumkiadási funkcióval, és opcionális Wi-Fi kapcsolattal

Részletesebben

Belépés a képzelet birodalmába

Belépés a képzelet birodalmába Értékesítés Előtti Szórólap ez Magyarország () Asztali lámpa FROZEN kék LED 71796/08/16 Belépés a képzelet birodalmába Ezen a Philips és Disney hordozható asztali lámpán a gyermeke kedvenc Jégvarázs-karakterei

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7.

Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest. Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. Boros Andrea és Ignéczi Lilla Neumann-ház, Budapest Networkshop 2004 konferencia Győr, április 4 7. www.webkat.hu A WebKat.hu 2004 februárjában: 213 459 rekord 44 087 saját anyag Cél: a magyar kulturális

Részletesebben

NGP Áttekintés. GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu

NGP Áttekintés. GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu NGP Áttekintés GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu Tartalom Mi az NGP? Miért az 1.szegmensű fax gép a kiválasztott? Milyen funkciókat kínál az NGP-vel ellátott

Részletesebben

A HÁLÓZATELLENŐRZÉS ÚJ KONCEPCIÓJA AZ NKM HÁLÓZATÁBAN. Varga Tamás, hálózati üzemvezető NKM Földgázhálózati Kft

A HÁLÓZATELLENŐRZÉS ÚJ KONCEPCIÓJA AZ NKM HÁLÓZATÁBAN. Varga Tamás, hálózati üzemvezető NKM Földgázhálózati Kft A HÁLÓZATELLENŐRZÉS ÚJ KONCEPCIÓJA AZ NKM HÁLÓZATÁBAN Varga Tamás, hálózati üzemvezető NKM Földgázhálózati Kft. 2018.04.20. NKM Földgázhálózati Kft. Hálózatellenőrzés számokban: Feladat. Hálózati szivárgás

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés Az Országgyűlési Könyvtár digitális gyűjteményei, tervei Markója Szilárd Nemzeti Közszolgálati Egyetem Digitalizálási

Részletesebben

Képműves Fotószaküzlet fénykép méretek és árak

Képműves Fotószaküzlet fénykép méretek és árak Képműves Fotószaküzlet fénykép méretek és árak Képek mérete Következő munkanapra darabtól Ár/db darabtól Ár/db darabtól Ár/db darabtól Ár/db darabtól Ár/db darabtól Ár/db. darabtól Ár/db darabtól Ár/db

Részletesebben

BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG XVIII. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Nyilvántartás az elektronikus másolat készítésére és hitelesítésére jogosult személyekről a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének

Részletesebben

ÜDVÖZÖLJÜK LEGKISEBB LÉZEREINK VILÁGÁBAN! Megérkeztek a Brother új mononyomtatói és multifunkciós gépei! Kisirodák és otthoni felhasználók számára

ÜDVÖZÖLJÜK LEGKISEBB LÉZEREINK VILÁGÁBAN! Megérkeztek a Brother új mononyomtatói és multifunkciós gépei! Kisirodák és otthoni felhasználók számára ÜDVÖZÖLJÜK LEGKISEBB LÉZEREINK VILÁGÁBAN! Megérkeztek a Brother új mononyomtatói és multifunkciós gépei! Kisirodák és otthoni felhasználók számára Modellek HL-1110E DCP-1510E MFC-1810E Kisiroda/Otthoni

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

Sharp MX-M850. Általános. Másoló

Sharp MX-M850. Általános. Másoló Sharp MX-M850 Nagy termelékenység Oldal/perc: 85 fekete-fehér Papír kapacitás: Std 3000 Max 8050 Kimagasló nyomdai eszköz elsıosztályú megbízhatóság és teljesítmény biztosítására tervezve Széleskörő finisher

Részletesebben

Másolatkészítési szabályzat

Másolatkészítési szabályzat Microsec zrt. Másolatkészítési szabályzat a hiteles elektronikus másolatok előállításáról ver. 1.0 Kiadás dátuma: 2017.09.26. Változáskövetés Kiadás Hatályba lépés kelte Készítette Ellenőrizte Változás/Megjegyzés

Részletesebben

P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára

P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára Levéltári digitalizálás és megőrzés 2017-ben P. Holl Adrien Budapest Főváros Levéltára Levéltári raktárak paraméterei A levéltár iratbefogadó képessége: 52 400 ifm Irattároló raktárak száma: 33 Irattároló

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék MÁSODLAGOS ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK Meglévő (analóg) térképek manuális digitalizálása 1 A meglévő

Részletesebben

Dokumentumok Information kezelése? Management Információ - management. Professzionális dokumentumkezelés hiteles másolat készítés. Offisys Kft.

Dokumentumok Information kezelése? Management Információ - management. Professzionális dokumentumkezelés hiteles másolat készítés. Offisys Kft. Dokumentumok Information kezelése? Management Információ - management Professzionális dokumentumkezelés hiteles másolat készítés Offisys Kft. 2014.10.16 Professzionális dokumentum menedzsment Rendszerezetten

Részletesebben

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros

Online világ. Oroszi Katalin. KSZR Szakmai nap augusztus 29. Ostoros Online világ Oroszi Katalin KSZR Szakmai nap 2016. augusztus 29. Ostoros Modern könyvtár A könyvtár a számítógép és az internet segítségével minőségben újat tud nyújtani szolgáltatásaiban. Az emberek igénylik

Részletesebben

2018. évi reprodukciós díjszabása

2018. évi reprodukciós díjszabása HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM 2018. évi reprodukciós díjszabása A HM HIM levéltári és térképtári reprográfiai szolgáltatásai

Részletesebben

Új fejlesztések, együttműködések a Magyar Elektronikus Könyvtárban, 2011-ben

Új fejlesztések, együttműködések a Magyar Elektronikus Könyvtárban, 2011-ben Networkshop, 2012. Veszprém, NIIF Új fejlesztések, együttműködések a Magyar Elektronikus Könyvtárban, 2011-ben Networkshop, 2012. április 11. Tartalom 1. Mobil fejlesztések E-book formátumok MEK (Magyar

Részletesebben

18.óra Szkennerek Szkennerek típusai, működési elveik

18.óra Szkennerek Szkennerek típusai, működési elveik Működése: 18.óra Szkennerek Szkennerek típusai, működési elveik A lapolvasó feladata: a látható információt digitális információvá alakítsa át. Aztán a már gépben lévő információt a legkülönfélébb programok

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint szabványos alapokra helyezett magyar múzeumi aggregátor

A Magyar Nemzeti Múzeum, mint szabványos alapokra helyezett magyar múzeumi aggregátor A Magyar Nemzeti Múzeum, mint szabványos alapokra helyezett magyar múzeumi aggregátor Küzdünk és bízva bízunk Elvárások, válaszok kulturális vonatkozású digitális tartalmak iránti társadalmi igény növekedése

Részletesebben

Általános célra, kis és közepes forgalmú műhelyek számára (4-fejes mérés, 6 CCD kamerás mérés, kábeles adatátvitel)

Általános célra, kis és közepes forgalmú műhelyek számára (4-fejes mérés, 6 CCD kamerás mérés, kábeles adatátvitel) Általános célra, kis és közepes forgalmú műhelyek számára (4-fejes mérés, 6 CCD kamerás mérés, kábeles adatátvitel) A mikroprocesszoros futómű-diagnosztizáló berendezés valamennyi személy és könnyű tehergépkocsi

Részletesebben

A hitelezési folyamatok hatékonyságának növelése - Autonomy alapú iratkezelés. Szűcs István HP Informatikai Kft. E-banking konferencia 2014 március 6.

A hitelezési folyamatok hatékonyságának növelése - Autonomy alapú iratkezelés. Szűcs István HP Informatikai Kft. E-banking konferencia 2014 március 6. A hitelezési folyamatok hatékonyságának növelése - Autonomy alapú iratkezelés 1 Szűcs István HP Informatikai Kft. E-banking konferencia 2014 március 6. A klasszikus IT eszközei strukturált adatok feldolgozására

Részletesebben

A kiemelt részek a leggyakrabban kért anyagok. Az árba nincsen belekalkulálva jogdíjas anyagok pl.: stock fotók, vagy 3d-s modellek

A kiemelt részek a leggyakrabban kért anyagok. Az árba nincsen belekalkulálva jogdíjas anyagok pl.: stock fotók, vagy 3d-s modellek Tartalomjegyzék Árajánlataink visszavonásig érvényesek!...1 Nyomdakész grafikai tervezés árlista...2 Szórólapok:...2 Szórólapok hozott anyagból kép, szöveg a megrendelő által biztosítva:...2 Szórólapok

Részletesebben

www.sonoscape.com Ultrahang Termékkatalógus S40 SSI-8000 S20 S11 S11BW S9 S8 S6 S6BW S2 S2BW A6

www.sonoscape.com Ultrahang Termékkatalógus S40 SSI-8000 S20 S11 S11BW S9 S8 S6 S6BW S2 S2BW A6 www.sonoscape.com Ultrahang Termékkatalógus S40SSI-8000S20S11S11BWS9S8S6S6BWS2S2BWA6 SS I-8 00 0 S4 0 S40 Stílus és teljesítmény 19"-os, nagyfelbontású LCD monitor nagy betekintési szöggel 10"-os, 15 -ban

Részletesebben

Folyóirat adatbázisok összefogása EU támogatással

Folyóirat adatbázisok összefogása EU támogatással Folyóirat adatbázisok összefogása EU támogatással Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum erzsi@uni-miskolc.hu Előzmények 2007 december: Portál Program (5. beavatkozás a kiemelt

Részletesebben

A DALNET24 projekt aktualitásai

A DALNET24 projekt aktualitásai GISopen 2015. Székesfehérvár 2015. március 27. Doroszlai Tamás FÖMI-FFÜO ov Földmérési és Távérzékelési Intézet Digitális földhivatal Földhivatali elektronikus dokumentum kezelés Az elektronikus dokumentum

Részletesebben

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk!

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk! Anyagleadási feltételek (széles formátum) Tisztelt Partnerünk! Rövid tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megadott információk alapján, az alábbi paraméterek segítségükre legyenek a gördülékeny gyártásban.

Részletesebben

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ

Szoros kapcsolat. Termékminõség. Szakértelem. a vevõkkel. Tengine IMAGE. Termékismertetõ Szakértelem Termékminõség Szoros kapcsolat a vevõkkel Termékismertetõ Tengine IMAGE Tengine IMAGE család Robosztusak és nagy teljesítményûek: ezek a LED-modulok egyenletes megvilágítást adnak bármilyen

Részletesebben

Túl szűk vagy éppen túl tágas terek 3D-szkennelése a Geodézia Zrt.-nél Stenzel Sándor - Geodézia Zrt. MFTTT 31. Vándorgyűlés, Szekszárd

Túl szűk vagy éppen túl tágas terek 3D-szkennelése a Geodézia Zrt.-nél Stenzel Sándor - Geodézia Zrt. MFTTT 31. Vándorgyűlés, Szekszárd Túl szűk vagy éppen túl tágas terek 3D-szkennelése a Geodézia Zrt.-nél Stenzel Sándor - Geodézia Zrt. MFTTT 31. Vándorgyűlés, Szekszárd 3D-szkennelés könnyedén Conti-kápolna (Bp. X.) Megyaszói Ref. Templom

Részletesebben

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban:

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban: TÁJÉKOZTATÓ Anyagleadás formátuma: Kompozit pdf és postscript file (NEM SZÍNREBONTOTT!) Minden új munkánál 1 próbaoldalt kérünk, mielőtt a teljes anyagot elküldenék! Adathordozó: Ftp adatvonal, DVD, CD,

Részletesebben

Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) Mintaprojekt Szépművészeti Múzeum 2019

Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) Mintaprojekt Szépművészeti Múzeum 2019 Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) Mintaprojekt Szépművészeti Múzeum 2019 Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) Digitalizáció helyzete a múzeumi szakágban: Ágazat Teljes őrzött állomány

Részletesebben

Kép mozaik és piramis készítése LANDSAT űrfelvételből dr. Siki Zoltán 2011

Kép mozaik és piramis készítése LANDSAT űrfelvételből dr. Siki Zoltán 2011 Kép mozaik és piramis készítése LANDSAT űrfelvételből dr. Siki Zoltán 2011 Az internetről szabadon letölthetők korábbi 15 méter felbontású LANDSAT űrfelvételek Magyarországról (ftp://ftp.glcf.umd.edu/landsat).

Részletesebben

Félcédulás tapasztalatok avagy retrokonverzió szakkönyvtári környezetben

Félcédulás tapasztalatok avagy retrokonverzió szakkönyvtári környezetben Múzeumi könyvtárak a digitális korban Félcédulás tapasztalatok avagy retrokonverzió szakkönyvtári környezetben Dr. Andaházi Szeghy Viktor andaszegi.viktor@mailmilitaria.hu MKE 44. Vándorgyűlése 2012. 07.

Részletesebben

Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról

Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról Beszámoló a 13. ECDL (European Conference on Digital Libraries) konferenciáról Időpont: 2009. szeptember 28-30. Helyszín: Korfu Készítette: Naszádos Edit (Informatikai Osztály) Résztvevők Több mint 200

Részletesebben

Photoshop szoftverek. leírása. i-store.hu Szoftver webáruház 1

Photoshop szoftverek. leírása. i-store.hu Szoftver webáruház 1 Photoshop szoftverek leírása 1 TARTALOM Adobe Photoshop CS4...3 Photoshop Extended CS4...4 Photoshop Lightroom 2.1...5 Photoshop Elements 7.0...6 2 Photoshop CS4 Az Adobe Photoshop CS4 jelenti a világban

Részletesebben

Felhasználói menütérkép

Felhasználói menütérkép Másolás Másolás Kimenet színe Auto érzékelés Fekete-fehér Színes Egyszínű Kicsinyítés/nagyítás Arányos % Független X-Y% Auto középre Változtatható % Előbeállítások Papírkészlet Kétoldalas másolás 1-1 oldalas

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK

MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK MOBIL TÉRKÉPEZŐ RENDSZER PROJEKT TAPASZTALATOK GISopen 2011 2011. március 16-18. Konasoft Project Tanácsadó Kft. Maros Olivér - projektvezető MIÉRT MOBIL TÉRKÉPEZÉS? A mobil térképezés egyetlen rendszerben

Részletesebben

Közlekedés és környezet

Közlekedés és környezet Közlekedés és környezet Közlekedés és környezete A közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A mai, modern kori társadalmakban a közlekedésnek kiemelt jelentősége van ahol nemcsak az előnyökkel,

Részletesebben

EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV

EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV 2013 június Preferált Etreme Digital logó A felsorolt logók közül bármelyik használható fehér vagy világos háttéren, online vagy offline anyagoknál. Amennyiben a logóra

Részletesebben

Canon PIXMA MG8150. Funkciók

Canon PIXMA MG8150. Funkciók Canon PIXMA MG8150 Tintasugaras multifunkciós készülékek Szürkeárnyalatos és színes nyomtatáshoz egyaránt kiváló fényképminőséget biztosító, kiemelkedő teljesítményű, Wi-Fi multifunkciós készülék könnyen

Részletesebben

Hôpapíros telefaxok KX-FT906HG-B/KX-FT908HG-B

Hôpapíros telefaxok KX-FT906HG-B/KX-FT908HG-B 2005 TELEFAXOK Hôpapíros telefaxok KX-FT906HG-B/KX-FT908HG-B KX FT908HG B Hívófél azonosítás (lista az utolsó 20 bejövô hívás adatairól) Digitális kétirányú kihangosítás Választható magyar/angol nyelvû

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

banner, Háló, Pontozott fólia, PVC, Vinyl, stb.

banner, Háló, Pontozott fólia, PVC, Vinyl, stb. Típus SK2000-510 SK2500-510 Osztály SK series SK series Nyomtatási technológia Drop-on-demand Piezo-elektromos Drop-on-demand Piezo-elektromos Nyomtatófej 4/6/8/12(SPT510) 4/6/8(spt510) Nyomat max. szélessége

Részletesebben

Verziószám: 2.0. Kiadás időpontja: Érvényes alkalmazás: MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND

Verziószám: 2.0. Kiadás időpontja: Érvényes alkalmazás: MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Verziószám: 2.0. Kiadás időpontja: 2017.08.24. Érvényes alkalmazás: 2017.08.03. MÁSOLATKÉSZÍTÉSI REND Tartalomjegyzék 1. Célkitűzésünk...2 2. A másolatkészítési rendben használt egyes fogalmak meghatározása...2

Részletesebben

Canon PIXMA MG6150. Funkciók

Canon PIXMA MG6150. Funkciók Canon PIXMA MG6150 Tintasugaras multifunkciós készülékek Nagy teljesítményű, Wi-Fi multifunkciós készülék színvonalas laborminőségű nyomtatással és az intelligens érintésvezérlés egyszerűségével. A külön

Részletesebben