Fertőtlenítés. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fertőtlenítés. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos"

Átírás

1 Fertőtlenítés Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos

2 Fertőtlenítés története A legrégebben ismert, az emberiséget leginkább pusztító betegségek a járványok voltak. Az emberi civilizáció történetében sok pusztító járványról maradtak fenn leírások, adatok. (himlő, pestis, hastífusz, stb.) Elődeink a járványok keletkezéséért a megromlott levegőt okolták. Az orvosok arra a megfigyelésre jutottak, hogy az epidémiák a betegek és az egészségesek közötti érintkezés következménye. Járványtan: a fertőző betegségek elterjedtségével, terjedésük törvényszerűségeivel, és megelőzésük lehetőségeivel foglalkozó tudomány.

3 A fertőtlenítés fogalma régen ismert, a legrégebben alkalmazott járványügyi prevenciós eljárás. Hippokratész az V. században a járványok ellen a helyiségek és az utcák füstölését ajánlotta borókabogyóval. XVI. Sz-ban előtérbe került az a szemlélet, hogy a fertőző betegségek terjedése fertőzött tárgyak útján is történhet. A fa égése során keletkező füstöt használták, mondván, hogy a fertőző állatkák szárnyait el kell égetni és ártalmatlanná tenni évi pestis járvány idején (lakosság 20%-a halt meg) olyan rendelkezést hoztak, hogy a fertőzött házak használati tárgyait és ingóságait, a betegek ágyneműit, öltözékét, valamint a függönyöket újból használatba vétel előtt tűz alkalmazásával és a fertőtlenítéshez szükséges füstölőszerek égetésével kell megfüstölni. A fertőtlenítést az egészségügyi ellenőr szerint kell végezni. XVII. Sz-ban a fertőző betegségben elhunytak elföldelésénél már az antimikrobiális hatású mészvizet alkalmazták.

4 1835-ből fennmaradt porosz fertőtlenítési utasítás szerint a szellőztetésen kívül a száraz meleg alkalmazását, a klórgázt, a klórmeszet és a szappanlúgot is javasolták es évekből fennmaradt írás szerint Párizs halottas házaiban lévő tetemek rothadásának megelőzésére a nátriumhipoklorit és kálciumoxid használatát javasolták. A fertőző betegségek a korabeli kórházakban, kóródákban fekvő betegeket is tizedelték. A fertőző kórházártalmak a kórházakkal egyidősek. Semmelweis ( ) magyar szülész orvos világjelentőségű munkássága ismert.

5 Semmelweis még a mikrobiológiai tudomány kialakulása előtt, a mikróbák ismerete nélkül megteremtette az aszepszis és a dezinfekció alapjait. A gyermekágyi láz a szepszis egy fajtája, melyet a belső vizsgálatot végző orvos vagy bába idéz elő. A veszély elhárítható, ha a vizsgálatot végző megóvja kezét a fertőző anyagtól, higiénés kézfertőtlenítést végez. Klórmeszes kézmosás vizsgálat előtt! Semmelweis korában tanait nem fogadták el. Baktériumok felfedezése hozta meg a semmelweisi tanok győzelmét, a szemlélet váltást.

6 Pateaur ( ) fedezte fel, hogy a -- levegő tele van láthatatlan, élő kórokozókkal -- a mikróbákat vegyi vagy fizikai úton (pl. hővel) el lehet pusztítani, melyet dezinfekciónak nevezett. XIX. Sz. második felében élő kutatók eredményei alapján került sor a fertőtlenítés tudományos alapokon történő alkalmazására. Egész sor fertőtlenítőszer, eszköz és eljárás jut a tudomány bírtokába (pl. karbólsav szövetroncsoló hatású, sublimát) A fejlődés során a dezinfekció kilép a szülészet és sebészet köréből, és a nosokomiális fertőzések elleni küzdelem a közegészségügy járványügy feladatává válik. Fodor József ( ) az első közegészségtani tanszék vezetője (OKI) Területi járványügyi fertőtlenítési munka végzésére megalakultak a KÖJÁL-ok Szakember képzés megindult Kórházhigiénikus hálózat kifejlődése évi XI. Tv. ÁNTSZ megalakulása

7 Járványtan, epidemiológia Járványtan: Fertőző betegségek és járványok - elterjedésével, - terjedésének törvényszerűségeivel és - megelőzésük lehetőségeivel foglalkozik. Fertőző voltuk miatt többnyire csoportosan fordulnak elő. Az ellenük való küzdelemhez szükséges ismerni a - szervezetben lezajló kórfolyamatokat, - az emberi szervezeten kívüli tényezőket is, amelyek a fertőzés bekövetkeztére, a járványfolyamatra hatnak.

8 Járványfolyamat közvetlen (elsődleges) mozgató erői Járványfolyamat létrejöttéhez szükséges: fertőző forrás fertőzés terjedésének lehetősége (terjedési mód) fogékony emberi szervezet Kórokozó elhagyja a fertőzött szervezetet (fertőző forrást) --- közvetlenül vagy külső környezeten át valamilyen alkalmas tényező közvetítésével más élő szervezetbe jut.

9 Kórokozók kijutása a szervezetből Fertőzött szervezetből a kórokozók az ürülékkel váladékokkal, vérrel, testnedvekkel kerülnek ki a külvilágba A fertőzést okozó mikroorganizmusok a fertőző forrástól a fogékony szervezetig terjedő útjából egy rövidebb hosszabb szakaszt a külső környezetben töltenek, különböző eszközökön, tárgyakon, anyagokban A külső környezetbe kikerült kórokozó hosszabb rövidebb ideig életben marad, megőrzi aktivitását, -- különböző terjedési módokon juthatnak el egy másik emberbe és fertőzést okozhat (közvetlen érintkezés, cseppfertőzés, tárgyak, talaj, élelmiszer, víz, stb.)

10 A külső környezetbe került kórokozók életben maradása, aktivitása számos tényezőtől függ, (hőmérséklet, kiszáradás, ozmotikus viszonyok, fény és más sugárzások, vegyhatás, vegyi anyagok jelenléte, ionösszetétel, stb). A vízben, szennyvízben a Salmonella typhi, kolera baktérium hetekig, hónapokig életképesek maradhatnak. Tejben, élelmiszerekben a különböző baktérium fajok el is szaporodhatnak és az ilyen fertőzött élelmiszer, víz elfogyasztása súlyos fertőző betegségeket, járványokat okozhatnak. Baktériumspórák (pl. C.tetani) az élő szervezeten kívüli életben (pl.talajban) évekig megtartják szaporodó- ill. fertőző képességüket.

11 Kórokozó, kórokozó képesség A betegség előidézésére képes mikroorganizmusokat kórokozó (patogén) mikroorganizmusoknak nevezzük. (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) Patogenitás (kórokozó képesség): egy mikróba azon veleszületett (sui generis) sajátossága, amelynél fogva képes betegséget okozni.

12 Járványfolyamat megszakadása Ha a járványfolyamat elsődleges mozgatóerőiből bármelyik hiányzik fertőző betegség nem keletkezik, a járványfolyamat megszakad. A fertőzés megelőzésének fontos láncszeme a terjedés megakadályozása, melyet a külső környezetben lévő kórokozók elpusztításával érhetünk el.

13 Fertőtlenítéstan Fertőtlenítéstan, Dezinfekció: a fertőzés terjedésével, megszakításával foglalkozó tudományág. Ahhoz, hogy az élő szervezetből a külső környezetbe kikerült patogén mikroorganizmusokat hatásosan el tudjuk pusztítani, feltétlenül szükséges megismerni azokat az utakat, melyet a mikroorganizmusok -- a gazdaszervezetből a külső környezetben, -- a környezetből az újabb gazdaszervezetbe megtesznek. (fertőzés útjának elvágása)

14 Bélfertőzések (enterális infekciók) A kórokozók a bélben tartózkodnak Széklettel jutnak a külvilágba Innen különböző módokon kerülnek szájon át ismét az emberbe Kórokozó terjedése székletszóródással Terjedési mód: Kontakt út emberi kézzel (székeléskor, szennyezett ruhanemű, tárgyak kezelésekor) piszkos kéz Ivóvízzel vezetékes, ásott, fúrt kút fertőződik Tejjel, egyéb élelmiszerrel termeléstől a fogyasztó asztaláig fertőződhet Tárgyak, ruhanemű, textília, játékok átvivői lehetnek a kórokozóknak Rovarok ürülékről az élelmiszerre viszi át a kórokozót

15 Légúti fertőzések (cseppfertőzés) A kórokozók a légutakban és azok váladékaiban vannak Köhögéssel, tüsszentéssel, beszéd alkalmával kijutó cseppekkel jutnak a külvilágba Terjedési mód: Cseppek a levegőben lebegve kiszáradnak és porszemekként vagy Földről származó porszemekhez tapadva jutnak ismét a levegőbe (por útján közvetített fertőzések)

16 Vér és nyirok fertőzések (haematogén fertőzések) A kórokozók a vérben lokalizálódnak Külső környezetből a bőrön keresztül vérszívó rovarok és egyéb ízeltlábúak révén jutnak be a szervezetbe Emberből a kórokozó az ízeltlábú vektorba kerül, onnan ismét az emberbe Fertőzési lánc megszakítása: egészségre káros rovarok elleni védekezés

17 Kültakaró fertőzések A kórokozók a bőr és képleteiben (haj, köröm), valamint a külső nyálkahártyákon (szem, ivarszervek) találhatók A kórokozók levált hámpikkelyekkel, letöredezett hajszálakkal, gennyel, sebváladékkal kerülnek a külvilágba Használati eszközök, tárgyak közvetítésével, elemi higiénés magatartásbeli hibák elkövetésével kerülnek át más személyre Egészséges és fertőzött szerv közvetlen érintkezése révén is terjedhet (pl. nemi betegségek)

18 Állatról emberre terjedő fertőzés A kórokozók terjedése: (antropozoonózis) Állatokkal vagy azok váladékaival való közvetlen érintkezés Levegő közvetítésével Állatok harapásával, karmolásával (Lyssa veszettség) Ízeltlábúak közvetítésével (pl. kullancs-encephalítis) Állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával (trichinella borsóka)

19 Kórházi fertőzések (Nosokomiális fertőzések) Azon fertőzések, melyek a beteg kórházi ápolása során alakulnak ki Nosokomiális fertőzések %-a négy fertőzési csoportba tartozik: - Húgyuti fertőzések - Műtét utáni sebfertőzések - Tüdőgyulladások - Szepszisek Terjedési mód: - Kontakt úton - Levegőn keresztül (aerogén) - Közös fertőzött tárgyakkal

20 Fertőtlenítés, dezinfekció Fertőtlenítés: minden olyan eljárás, amely a fertőző forrásból a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, ill. fertőzőképességük megszüntetésére irányul Fertőtlenítő hatás: azok a kémiai, fizikai, fizikai-kémiai tényezők, amelyek a mikroorganizmusokkal közvetlenül érintkezve, megfelelő intenzitás, aktivitás mellett, meghatározott időtartam (behatási idő) alatt azok pusztulását, inaktiválódását idézik elő.

21 Fertőtlenítő ágensek Fizikai ágensek: hőenergia, túlnyomásos vízgőz, forrásban lévő víz, ibolyán túli (UV) sugárzás Kémiai ágensek: antimikrobiális tulajdonsággal rendelkező vegyületek oldat, aerosol, gázhalmazállapotban kifejtett mikróbaölő hatása Kombinált ágensek: kémiai és fizikai hatások együttes alkalmazása

22 Fertőtlenítő eljárások hatáserőssége Csíraszám csökkentő hatás Baktérium szaporodást gátló hatás Baktériumölő hatás Spóraölő hatás Vírus inaktiváló hatás Gombaelemek szaporodását csökkentő hatás Gombaelemeket pusztító hatás Mikroorganizmusokat pusztító hatás

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból 1) Emberről-emberre terjedő betegségek a) gyomor-bélcsatornán át terjedő b) légutakon keresztül terjedő c) vérpálya útján terjedő d) kültakarón át

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2453-06 Fertőtlenítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2453-06 Fertőtlenítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén munkavédelmi előadás tartására kérték fel. Beszélje meg vezetőjével előadását! - fertőtlenítéssel, fertőtlenítőszerek alkalmazásával kapcsolatos fontosabb munkavédelmi és balesetelhárítási

Részletesebben

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb.

A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. BAKTÉRIUMOK A baktériumok (Bacteria) egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A mikrobiológia egyik ága,

Részletesebben

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban

Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Biológiai kóroki tényezők a mezőgazdaságban Dr.Kővágó István 1.sz.Üzemegészségügyi Kft Budapest 2014 Mezőgazdaság igen széles terület: Állattenyésztés (nagyüzemi és háztáji) Növénytermesztés (szántóföld,

Részletesebben

Bakos Gábor értékesítési képviselő 2011.szeptember 9. Mi van a fekete dobozban?

Bakos Gábor értékesítési képviselő 2011.szeptember 9. Mi van a fekete dobozban? Bakos Gábor értékesítési képviselő 2011.szeptember 9. Mi van a fekete dobozban? Mi van a fekete dobozban? Laikusok szerint semmi, csak egy UV fénycső Szakemberek szerint a felismerés, a tudatos kontroll

Részletesebben

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi

Részletesebben

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4.

ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. ÉLELMISZERBIZTONSÁG 4. Élelmiszerrel terjedő vírusok Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Élelmiszerekkel terjedő vírusok A vírusok sejtparaziták, csak élő sejtekben képesek szaporodni.

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

A klórozás hatása a vizek mikrobaközösségeire. Készítette: Vincze Ildikó Környezettan BSc Témavezető: dr. Makk Judit Mikrobiológia Tanszék

A klórozás hatása a vizek mikrobaközösségeire. Készítette: Vincze Ildikó Környezettan BSc Témavezető: dr. Makk Judit Mikrobiológia Tanszék A klórozás hatása a vizek mikrobaközösségeire Készítette: Vincze Ildikó Környezettan BSc Témavezető: dr. Makk Judit Mikrobiológia Tanszék A víz Az élet alapja, tápanyagforrás Az ivóvíz nélkülözhetetlen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ MINTA - KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ MINTA - KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottságának betegtájékoztató kiadványa BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET

Részletesebben

ÁNTSZ FELHÍVÁSA. A tisztifőorvos az alábbiakra kiemelten felhívja a lakók figyelmét:

ÁNTSZ FELHÍVÁSA. A tisztifőorvos az alábbiakra kiemelten felhívja a lakók figyelmét: ÁNTSZ FELHÍVÁSA Az ÁNTSZ felhívja a folyamatos esőzések miatt belvízzel érintett területek lakóinak figyelmét a lakóházak, pincék, a talaj, a szennyvízgödrök stb. fertőtlenítése érdekében teendő intézkedésekre.

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet

Fertőző betegségek járványtana. dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fertőző betegségek járványtana dr. Gyuranecz Miklós MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet Fogalmak Fertőző betegség: olyan betegség, melyet specifikus fertőző ágens vagy annak terméke hoz létre. Ezek közvetlenül

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sipos Ilona Magdolna. Népegészségügy, járványtani alapismeretelk. A követelménymodul megnevezése: Gondozási-ápolási alapfeladatok

MUNKAANYAG. Sipos Ilona Magdolna. Népegészségügy, járványtani alapismeretelk. A követelménymodul megnevezése: Gondozási-ápolási alapfeladatok Sipos Ilona Magdolna Népegészségügy, járványtani alapismeretelk A követelménymodul megnevezése: Gondozási-ápolási alapfeladatok A követelménymodul száma: 1851-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK

LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK LABORATÓRIUMI ÁLLATOK OKOZTA ZOONOSISOK Prof. Dr. László Fodor Head of the department Dean A laboratóriumi állatok fertőző betegségei indukált betegségek fogékonyság spontán betegségek terjedés az állományon

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK. Elsőként a járványtan fejezet ellenőrző kérdéseit raktam fel.

TESZTKÉRDÉSEK. Elsőként a járványtan fejezet ellenőrző kérdéseit raktam fel. TESZTKÉRDÉSEK Elsőként a járványtan fejezet ellenőrző kérdéseit raktam fel. Alapvetőleg egyszerű feleletválasztásos tesztek, ahol több válasz lehetséges, ott ezt külön jelöltem. A vizsgán ebből a tesztsorból,

Részletesebben

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10.

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10. Védőoltások DTPa, MMR, IPV 2018. március 10. DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA

Részletesebben

Infekció, kontamináció a fogászati környezetben. Dr. Gótai Laura. Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék

Infekció, kontamináció a fogászati környezetben. Dr. Gótai Laura. Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék Infekció, kontamináció a fogászati környezetben Dr. Gótai Laura Semmelweis Egyetem Propedeutikai Tanszék 2015 Fogászati infekciókontroll protokoll elemei: Páciens Személyzet Rendelő kialakítása Fertőtlenítés,

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

Kémiai fertőtlenítés. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos

Kémiai fertőtlenítés. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos Kémiai fertőtlenítés Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos Aszepszis Aszepszisnek nevezzük a betegellátás során alkalmazott azon munka módszerek, munkafolyamatok és magatartásformák összességét, amelyekkel

Részletesebben

ÁLTALÁNOS MIKROBIOLÓGIA

ÁLTALÁNOS MIKROBIOLÓGIA ÁLTALÁNOS MIKROBIOLÓGIA Előadótanár: dr. György Éva, docens, Sapientia EMTE, Csíkszereda, Műszaki és Természettudományi Kar, Élelmiszeripari tanszék Gyakorlatvezető: Benedek Klára, benedekklara@ms.sapientia.ro

Részletesebben

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK Mohácsiné dr. Farkas Csilla Indikátor vagy jelző mikroflóra Jelentősége: jelenlétükből következtetni lehet az élelmiszert ért szennyezés tényére ill. mértékére, fejlődésükhöz

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

Liofilchem Chromatic termékcsalád

Liofilchem Chromatic termékcsalád Liofilchem Chromatic termékcsalád Kromogénes tápközegek mikrobaazonosításhoz és az antibiotikum rezisztencia vizsgálatához Liofilchem Chromatic Salmonella Szelektív kromogénes tápközeg a Salmonella spp.

Részletesebben

Asepsis - antisepsis. Dezinficiálás, sterilizálás. A műtő. Viselkedés a műtőben. SE Arc-Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika

Asepsis - antisepsis. Dezinficiálás, sterilizálás. A műtő. Viselkedés a műtőben. SE Arc-Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika Asepsis - antisepsis. Dezinficiálás, sterilizálás. A műtő. Viselkedés a műtőben. SE Arc-Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika Sebészet fejlődésének fontosabb állomásai: Műtétek technikájának és

Részletesebben

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359.

NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK, 2006 EPINFO 2007; 35:349-359. Az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára a 2006. évben 143 nosocomialis

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

A BIOTERRORIZMUS TÖRTÉNETE

A BIOTERRORIZMUS TÖRTÉNETE A BIOTERRORIZMUS TÖRTÉNETE 14.-15. SZÁZAD 1340. Észak Franciaország: döglött lovak és más állatok 1346. Krimi félsziget pestissel fertızött tetemek 1422. Karlstein, Bohémia - oszlásnak indult tetemek Pizarro

Részletesebben

Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése. Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17.

Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése. Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17. Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17. CYSTIC FIBROSIS WORLDWIDE (CFW) HIGIÉNIAI ALAPELVEI 2008. Cisztás

Részletesebben

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK Mohácsiné dr. Farkas Csilla Indikátor vagy jelző mikroflóra Jelentősége: jelenlétükből következtetni lehet az élelmiszert ért szennyezés tényére ill. mértékére, fejlődésükhöz

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jakab Zsuzsanna. Hogyan lesz steril környezetünk, műszerünk, eszközünk? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Jakab Zsuzsanna. Hogyan lesz steril környezetünk, műszerünk, eszközünk? A követelménymodul megnevezése: Jakab Zsuzsanna Hogyan lesz steril környezetünk, műszerünk, eszközünk? A követelménymodul megnevezése: Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem A követelménymodul száma: 2326-06 A tartalomelem

Részletesebben

Mikroorganizmusok (mikrobák) szabad szemmel nem látható élőlények

Mikroorganizmusok (mikrobák) szabad szemmel nem látható élőlények Mikroorganizmusok (mikrobák) szabad szemmel nem látható élőlények A mikrobák csoportosítása I. Vírusok Nem érik el a sejtes szerveződés szintjét Örökítő anyag (nukleinsav) és fehérje Szubvirális elemek:

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS MIKROBIOLÓGIA - HIGIÉNÉ

VENDÉGLÁTÁS MIKROBIOLÓGIA - HIGIÉNÉ VENDÉGLÁTÁS Dr. Schmidt Katalin MIKROBIOLÓGIA - HIGIÉNÉ 1-2. füzet Főiskolai jegyzet BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS IDEGENFORGALMI KAR BUDAPEST, 2006 Ezt a tankönyvet a Budapesti

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás modul. 4. vizsgafeladat. 2011. november 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Speciális fertőtlenítő eljárások. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos

Speciális fertőtlenítő eljárások. Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos Speciális fertőtlenítő eljárások Dr Tombácz Zsuzsanna Megyei tisztifőorvos Személyi fertőtlenítés A mindennapi tevékenység során az emberi test állandóan szennyeződik. A szennyeződés mértéke, összetétele

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

Utazás közben fellépő megbetegedések Acut megbetegedések az utazás célhelyén I. Fertőző megbetegedések

Utazás közben fellépő megbetegedések Acut megbetegedések az utazás célhelyén I. Fertőző megbetegedések Utazás közben fellépő megbetegedések Acut megbetegedések az utazás célhelyén I. Fertőző megbetegedések Dr. Molnár Károly belgyógyász- infektológus főorvos 2.sz. Plazmaferesis Állomás Debrecen Bevezetés

Részletesebben

Milyen módon előzhető meg az emberek kullancsossága?

Milyen módon előzhető meg az emberek kullancsossága? Kullancsokkal és az általuk terjesztett kórokozókkal kapcsolatos újabb eredmények 2009. ápr. 28., MTT, Budapest Milyen módon előzhető meg az emberek kullancsossága? Zöldi Viktor Országos Epidemiológiai

Részletesebben

Lalonde jelentés * : Health field model Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők

Lalonde jelentés * : Health field model Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők Lalonde jelentés * : Health field model Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők 27% 11% 43% életmód környezet egészségügy genetikai tényezők 19% *Marc Lalonde kanadai egészségügyi és népjóléti miniszter

Részletesebben

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A HIV nem válogat, ne légy áldozat! 1. BETŰHALMAZ Csoportosítsd az elrejtett szavakat aszerint, hogy terjed-e általuk a HIV vagy sem. A Q V V É R F Ű S C V L É V S J K É

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉG TÖRVÉNYI

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar

Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon. Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Campylobacter a baromfi ólban, Campylobacter az asztalunkon Dr. Molnár Andor Állatorvos, tudományos munkatárs Pannon Egyetem, Georgikon Kar Bemutatkozás Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési

Részletesebben

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft.

VITAFORT ZRT Nemes Péter Vet- Produkt Kft. VITAFORT ZRT. 2016.06.02. Nemes Péter Vet- Produkt Kft. 1 Miért a Biosecurity Fotó: Dr. Horváth- Papp Imre 2 A biosecurity célja A kórokozók behurcolásának megakadályozása, hogy ne legyen: - szubklinikai

Részletesebben

Jegyzőkönyv kockázatértékelésről

Jegyzőkönyv kockázatértékelésről TM ISZI Mechwart András Otthona Belecska Petőfi-telep 2 a SZOCIÁLIS ÉS MUNKAVÉDELMI KÖZLÖNY 2002. évi 1. számában megjelent OMMF útmutatás szerint. Vizsgálati cél: Feladat: Egyéb azonosítók: A kockázatértékelést

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS?

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS? VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 04 Epidemiológiai szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: Mikrobiológiai, járványtani ismeretek, infekciókontroll, szakmai A vizsgafeladat

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2 ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2011 dr. Sére Viktória 2009/2010 Módosította: dr. Molnár Péter 2010/2011 A terápia célja 3 Sebfertőzés Műtéti sebek osztályozása 4 A műtéti sebeket a szennyezettség

Részletesebben

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok 2016. 10. 05. Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására. Nyálkahártyán keresztül Különbözó patogének eltérő utakon jutnak a szervezetbe Légutakon

Részletesebben

INFLUENZA PANDÉMIÁS ÚTMUTATÓ

INFLUENZA PANDÉMIÁS ÚTMUTATÓ INFLUENZA PANDÉMIÁS ÚTMUTATÓ Budapest 2009 1. Általános tájékoztató A pandémia pontosabban a H5N1 madárinfluenza-vírus és az emberi influenzavírus génjeinek kombinálásából létrejövő új vírus-altípus által

Részletesebben

2326-06 Aszepszis- antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2326-06 Aszepszis- antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lakóhelyén nagy ellentéteket váltott ki a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése. A polgármester felkéri mint egészségügyi dolgozót, hogy beszéljen az emberekkel a szelektív hulladékgyűjtésről,

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről Dr. Bíró Zoltán állatorvos MH EK KJSZ ALAPFOGALMAK 1. egészségügyi ellátással

Részletesebben

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban

A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban A legújabb adatok összefoglalása az antibiotikum rezisztenciáról az Európai Unióban Legfontosabb tények az antibiotikum rezisztenciáról A mikroorganizmusok antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciája

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337.

A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. A 2005. ÉVI NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK ÉRTÉKELÉSE EPINFO 2006; 26:333-337. 2005. évben az ÁNTSZ fővárosi és megyei intézetei az OEK Kórházi járványügyi osztályára 20 nosocomialis járványt és egy pseudojárványt

Részletesebben

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI

ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI K ÉLELMISZER- BIZTONSÁGI I S K O O S TUDTAD? Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő, szemmel nem látható, apró baktériumok, vírusok,

Részletesebben

Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében. Ifj. Pólya Endre

Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében. Ifj. Pólya Endre Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében Ifj. Pólya Endre VÁZLAT Főbb egységek Nosocomialis fertőzések Műszaki megoldások Meglepetés Az egészségügyi

Részletesebben

hatályos_

hatályos_ 32/2018. (IX. 28.) EMMI rendelet az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzéséről, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről szóló 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás

Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Legionella baktériumok előfordulása természetes és mesterséges vízi környezetekben, monitorozás Mintavételi helyek kiválasztása vízből és levegőből Reskóné Dr. Nagy Mária KVI-Plusz Kft. Legionella új közegészségügyi

Részletesebben

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Erdei Anna ELTE, TTK, Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ELTE, Pázmány-nap, 2012. Az immunrendszer fő feladata a gazdaszervezet védelme a

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL 2008. év Adatszolgáltatók: Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatók Küldendő:

Részletesebben

Lakossági ózongenerátorok

Lakossági ózongenerátorok Lakossági ózongenerátorok AQUTOS ózonos-víz előállító mikrogenerátor. A legkompaktabb ózongenerátor. A generátort könnyen, szerszám nélkül lehet a vízhálózathoz csatlakoztatni, használata, működtetése

Részletesebben

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET Az ördög néha nem alszik A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A 2016. ÉV III. NEGYEDÉVTŐL (JÚLIUS 1-TŐL) ÉRVÉNYES OLTÁSI NAPTÁR 1. Folyamatos

Részletesebben

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2454-06 Kártevőirtás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2454-06 Kártevőirtás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egyik ismerőse, aki tudja, hogy Ön egészségügyi kártevőirtással foglalkozik, nem érti pontosan, hogy miért csak bizonyos kártevők elleni védekezéssel foglalkozik. Megkéri Önt, hogy mondja el

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Amit az AIDS-ről tudni kell A HIV fertőzés terjedése Testnedvekben, váladékokban (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) lévő vírustartalmú sejtek, szabad virionok révén.

Részletesebben

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Készítette: Korányi Erika Környezettan Alapszakos Hallgató Témavezető: Majorosné Dr. Tóth Erika Mikrobiológia

Részletesebben

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Tartalom 1 Történelmi járványok 2 Milyen kérdésekre adhat választ a matematika? 3 Influenzajárvány az iskolában - miért ér

Részletesebben

A Jegyzék 36. sorszáma szerint kiadott egészségőr-fertőtlenítő szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei

A Jegyzék 36. sorszáma szerint kiadott egészségőr-fertőtlenítő szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei A Jegyzék 36. sorszáma szerint kiadott egészségőr-fertőtlenítő szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító

Részletesebben

FELHÍVÁS A LAKOSSÁGHOZ Az árvízzel veszélyeztetett településeken

FELHÍVÁS A LAKOSSÁGHOZ Az árvízzel veszélyeztetett településeken FELHÍVÁS A LAKOSSÁGHOZ Az árvízzel veszélyeztetett településeken A fertőzések és járványos megbetegedések elkerülése végett: 1. Csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet igyanak! 2. A saláta és zöldségféléket

Részletesebben

UV LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ RENDSZER

UV LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ RENDSZER UV LEVEGŐFERTŐTLENÍTŐ RENDSZER A lakástól, a munkahelyen és életünk minden területén át a központi légellátó rendszerekig mindenhová ahol tiszta, fertőzésmentes levegőre van szükség. Kizárólagos magyarországi

Részletesebben

A csapvíz is lehet egészséges és jóízű?

A csapvíz is lehet egészséges és jóízű? A csapvíz is lehet egészséges és jóízű? Dr. Radnai Ferenc 2/14/2014 1 Szennyezők a fogyasztási helyen A szennyezők forrása Elégtelen tisztítás Másodlagos szennyezés Szennyezők típusa Oldott anyagok Biológiai

Részletesebben

KELL-E FÉLNÜNK A BAKTÉRIUMOKTÓL?

KELL-E FÉLNÜNK A BAKTÉRIUMOKTÓL? KELL-E FÉLNÜNK A BAKTÉRIUMOKTÓL? BARCS ISTVÁN Az általános és középiskolai oktatás gondosan megtervezett és tudományos alapossággal összeállított tantervek szerint halad. A képzés azonban nem minden esetben

Részletesebben

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett

Biológiai biztonság: Veszély: - közvetlen - közvetett Biológiai biztonság Biológiai biztonság: Minden biológiai anyag potenciálisan kórokozó és szennyező; a biológiai biztonság ezen biológiai anyagok hatásaira (toxikus hatások, fertőzések) koncentrál és célja

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

Aszepszis, antiszepszis

Aszepszis, antiszepszis Aszepszis, antiszepszis Nagy Andrea Népegészségügyi felügyelő ESZSZK Infekciókontroll Osztály Mikrobiológia www.lemtrener.hu 1 A mikrobiológia tárgya A mikrobiológia, mint a biológia egyik ága, a szabad

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK KÉMIA FELADATOK Rendelkezésre álló idő: 30 perc Elérhető pontszám: 20 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

Az infekciók diagnosztikája

Az infekciók diagnosztikája Az infekciók diagnosztikája Dr. Megyeri Pál Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Infekciók diagnózisának problémái honnan, mikor, milyen mintát vizsgáljunk? mit mérjünk? hogyan értelmezzük az eredményeket?

Részletesebben

Dr. Bujdosó László Balatonfüred, 2017 szeptember

Dr. Bujdosó László Balatonfüred, 2017 szeptember Dr. Bujdosó László Balatonfüred, 2017 szeptember Legionellózis Legionella történelem: 1976 Philadelphia, Amerikai Légió veteránszervezet kongresszusa után tömeges tüdőgyulladás, több mint 30 haláleset.

Részletesebben

Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell!

Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell! Program címe: Tisztaság fél egészség! Amit a személyi hygiénéről tudni kell! Tanúsítvány : 11/2013 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2015. augusztus 27. Kérelmező neve: Hajdúdorog Város Védőnői Szolgálata

Részletesebben

Biológiai veszélyforrások, kóroki tényezők és kezelésük a munkahelyeken. Velicsek Ildikó Igazgató helyettes Kormányhivatala Munkavédelmi

Biológiai veszélyforrások, kóroki tényezők és kezelésük a munkahelyeken. Velicsek Ildikó Igazgató helyettes Kormányhivatala Munkavédelmi Biológiai veszélyforrások, kóroki tényezők és kezelésük a munkahelyeken Velicsek Ildikó Igazgató helyettes Bp. Főváros F Kormányhivatala Munkavédelmi és s Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Tartalomjegyzék

Részletesebben

Kézmosás: a kezek megtisztítása szappannal, vagy antimikrobiális hatású szappannal.

Kézmosás: a kezek megtisztítása szappannal, vagy antimikrobiális hatású szappannal. ELŐSZÓ A kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Tiszta Betegellátás Biztonságosabb Betegellátás (Clean

Részletesebben

jelentése: Hazard Analysis Critical Control Points = Veszélyelemzés Kritikus Ellenőrzési Pontok HACCP lényege: nemzetközileg elfogadott,

jelentése: Hazard Analysis Critical Control Points = Veszélyelemzés Kritikus Ellenőrzési Pontok HACCP lényege: nemzetközileg elfogadott, jelentése: Hazard Analysis Critical Control Points = Veszélyelemzés Kritikus Ellenőrzési Pontok HACCP lényege: nemzetközileg elfogadott, szisztematikus, megelőző jellegű módszer az élelmiszerek biztonságának

Részletesebben

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok

Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok Nemzetközi kémiai biztonsági kártyák - R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tûzveszélyes. 11 Tûzveszélyes. 12 Fokozottan

Részletesebben

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai

4.4 BIOPESZTICIDEK. A biopeszticidekről. Pécs Miklós: A biotechnológia természettudományi alapjai 4.4 BIOPESZTICIDEK A mezőgazdasági termelésnél a kártevők irtásával, távoltartásával növelik a hozamokat. Erre kémiai szereket alkalmaztak, a környezeti hatásokkal nem törődve. pl. DDT (diklór-difenil-triklór-etán)

Részletesebben

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Dr Böröcz Karolina Kórházi járványügyi osztály 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam Siófok

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS. Vízminõség ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA

VÍZGAZDÁLKODÁS. Vízminõség ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE VÍZGAZDÁLKODÁS A vízek fizikai, organoleptikus, kémiai, biológiai, bakteriológiai jellemzése. Vízminõség A BIOLÓGIAI VÍZMINÕSÍTÉS HAZAI GYAKORLATA 1. Organoleptikus (érzékszervi tulajdonságok);.

Részletesebben

Probiotkius környezetstabilizáló termék

Probiotkius környezetstabilizáló termék ProBio Fürdőtisztító A ProBio Fürdőtisztító nagy hatékonyságú folyékony halmazállapotú ökológiai termék, ami vizes helyiségek takarításához lett kifejlesztve. Nem tartalmaz mesterséges alkotórészeket,

Részletesebben

Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján

Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján Zoonózisok és élelmiszer eredetű események Európában az EFSA és az ECDC 2012 évi zoonózis jelentése alapján Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária Kerekes Kata NÉBIH-ÉKI 2014. április 15. Miről lesz szó? Hogyan

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben