További információt a tálcával kapcsolatban a A tálca áttekintése című témakörben talál.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "További információt a tálcával kapcsolatban a A tálca áttekintése című témakörben talál."

Átírás

1 Az asztal áttekintése Az asztal az a fő képernyőfelület, amely a számítógép bekapcsolása és a Windows rendszerbe történő bejelentkezés után látható. Ahogy egy általános íróasztal lapja, ez is a munkavégzés felületeként szolgál. Programok vagy mappák megnyitásakor az elemek az asztalon jelennek meg. Az asztalon további elemek, például fájlok vagy hivatkozások helyezhetők el, amelyek tetszés szerint rendezhetők. Az asztal szélesebben értelmezve magában foglalhatja a tálcát is. A képernyő alján található tálca a futó alkalmazásokat jeleníti meg, és lehetőséget ad az alkalmazások közötti váltásra. Tartalmazza a Start gombot is, amely az egyes programok, mappák és a számítógép beállításainak elérésére szolgál. További információt a tálcával kapcsolatban a A tálca áttekintése című témakörben talál. Az asztali ikonok használata Az ikonok fájlokat, mappákat, programokat és egyéb elemeket jelölő kisméretű képek. A Windows első indításakor az asztalon legalább egy ikon látható: a Lomtár ikon (a továbbiakban még szó lesz róla). A számítógép gyártója ugyancsak elhelyezhetett néhány ikont az asztalon. Az alábbi ábrán néhány példát talál az ikonokra. Példák asztali ikonokra Az egyes asztali ikonokra duplán kattintva elindítható vagy megnyitható az ikonnal jelölt elem. Ikonok elhelyezése az asztalon és ikonok eltávolítása Meghatározhatja, mely ikonok jelenjenek meg az asztalon. Bármikor lehetőség van ikonok eltávolítására és hozzáadására. Egyesek a tiszta, rendezett asztalt szeretik kevés ikonnal vagy ikonok nélkül. Mások több tucat ikont helyeznek el az asztalon, hogy a gyakran használt programok, fájlok és mappák könnyen elérhetők legyenek. Ha egyszerűen szeretné elérni az asztalról a gyakran használt fájlokat vagy programokat, parancsikonokat hozhat létre. A parancsikon olyan ikon, amely egy elem helyett egy elemre mutató hivatkozást jelöl. Ha duplán kattint egy parancsikonra, megnyílik a hivatkozott elem. Parancsikonok eltávolításakor csak a parancsikon törlődik, az eredeti elem nem. A parancsikonok az ikonon megjelenő nyíl segítségével azonosíthatók. Egy fájlikon (balra) és egy parancsikon (jobbra)

2 Parancsikon elhelyezése az asztalon 1. Keresse meg a parancsikonnal jelölni kívánt elemet. 2. Kattintson a jobb gombbal az elemre, kattintson a Küldés elemre, majd kattintson az Asztal (parancsikon létrehozása) parancsra. Az asztalon megjelenik a parancsikon. A Lomtár Fájl vagy mappa törlésekor a rendszer nem törli azonnal az elemet, hanem a Lomtár mappába helyezi. A lomtár üres (bal) és teli (jobb) állapota Ez azért hasznos, mert ha a felhasználó mégsem szeretné törölni a szóban forgó fájlt, akkor azt vissza lehet állítani. Fájlok helyreállítása a Lomtárból 1. A Lomtár megnyitásához kattintson duplán a Lomtár ikonra az asztalon. 2. Hajtsa végre az alábbi műveletek valamelyikét: Fájl visszaállításához kattintson a fájlra, majd az eszköztáron kattintson az Ennek az elemnek a visszaállításagombra. Az összes fájl visszaállításához győződjön meg róla, hogy egy fájl sincs kiválasztva, majd kattintson az eszköztáronaz összes elem visszaállítása lehetőségre. A program visszaállítja a fájlokat az eredeti helyükre. Ha biztos abban, hogy a törölt elemekre már nem lesz szüksége a későbbiekben, ürítheti a lomtárat. A művelet a lomtárban lévő elemek végleges törlését jelenti, és az általuk használt lemezterület felszabadul. Ha a fájlokat véglegesen el kívánja távolítani a számítógépről, hogy így tárhely szabaduljon fel a merevlemezen, akkor törölnie kell a fájlokat a Lomtárból. A fájlokat egyenként is törölheti a Lomtárból, vagy kiürítheti egyszerre az egész Lomtárat. 1. A Lomtár megnyitásához kattintson duplán a Lomtár ikonra az asztalon. 2. Hajtsa végre az alábbi műveletek valamelyikét: Egy fájl végleges törléséhez kattintson a fájlra, nyomja meg a Delete billentyűt, majd kattintson az Igen gombra. Az összes fájl törléséhez kattintson az eszköztáron a Lomtár ürítése parancsra, majd kattintson az Igen gombra.

3 Az ablak részei Bár minden ablak tartalma különböző, az ablakoknak vannak közös vonásaik. Az egyik az, hogy az ablakok az asztalon, a képernyő fő munkaterületén jelennek meg. Ezen felül a legtöbb ablak tartalmazza ugyanazokat az általános részeket. Egy tipikus ablak részei Címsor. Megjeleníti a dokumentum és program nevét (vagy a mappa nevét, ha egy mappában dolgozik). Kis méret, Teljes méret és Bezárás gombok. Ezek a gombok elrejtik az ablakot, felnagyítják, hogy elfoglalja a teljes képernyőt, vagy bezárják azt (az alábbiakban részletesebb információt is talál ezekkel kapcsolatban). Menüsor. Olyan elemeket tartalmaz, amelyekre mutatva műveleteket tud végrehajtani egy programban. További információ: Görgetősáv. Segítségével görgetni lehet az ablak tartalmát, hogy olyan információkat is meg tudjon jeleníteni, amelyek aktuálisan nem láthatók a nézetben. Keretek és sarkok. Ezeket az egérmutatóval húzva átméretezheti az ablakot. Más ablakok tartalmazhatnak további gombokat, mezőket vagy sávokat is, mint például az állapotsort. Emellett általában rendelkeznek ezekkel az általános részekkel is. Ablak áthelyezése Az ablak mozgatásához mutasson annak címsorára az egérmutatóval. Ezután húzza az ablakot a kívánt helyre. (A húzás azt jelenti, hogy rámutat egy elemre, nyomva tartja az egérgombot, mozgatja az elemet a mutató segítségével, majd felengedi az egérgombot.)

4 Ablak méretének módosítása Ha azt szeretné, hogy az ablak kitöltse az egész képernyőt, kattintson a Teljes méret gombra, vagy kattintson duplán az ablak címsorára. A teljes képernyősre növelt ablak eredeti méretre való csökkentéséhez kattintson az Előző méret gombra (ez a Teljes méret gomb helyén jelenik meg). Ehelyett duplán is kattinthat az ablak címsorára. Egy ablak átméretezéséhez (kisebb vagy nagyobb méretűvé tételéhez) kattintson az ablak bármely keretére vagy sarkára. Amikor az egérmutató kétágú nyíllá változik (lásd az alábbi képet), húzza a keretet vagy sarkot az ablak kicsinyítéséhez vagy nagyításához. Húzza az ablak keretét vagy sarkát az átméretezéséhez A teljes méretű ablakokat nem lehet átméretezni. Ehhez előbb vissza kell állítani azok előző méretét. Váltás az ablakok között Amennyiben több programot vagy dokumentumot nyit meg egyszerre, az asztal gyorsan megtelhet ablakokkal. A megnyitott ablakokat nem mindig egyszerű nyomon követni, mert egyes ablakok részben vagy akár teljesen is eltakarhatnak más ablakokat. A tálca használata. A tálca használata az egyik lehetőség az összes ablak rendezésére. Minden ablakhoz tartozik egy gomb a tálcán. Egy másik ablakra való átváltáshoz csak kattintson annak tálcagombjára. Az ablak az összes többi ablak előtt jelenik meg, és aktív ablakká válik (ez az az ablak, amelyben éppen dolgozik). További információt a tálca gombjaival kapcsolatban aa tálca áttekintése című témakörben talál. Egy ablak egyszerű azonosításához mutasson annak tálcagombjára. Amikor rámutat egy tálcagombra, egy miniatűr méretű előnézetet kap az ablakról, legyen annak tartalma egy dokumentum, egy fénykép vagy akár lejátszás alatt álló videó. Ez az előnézet különösen akkor hasznos, ha egy ablakot nem tud csak a címe alapján azonosítani. Az Alt+Tab billentyűkombináció használata. Az Alt+Tab billentyűkombináció lenyomásával átválthat az előző ablakra, vagy az Alt billentyűt lenyomva tartva és a Tab billentyűt többször lenyomva váltogathat az összes megnyitott ablak között. Engedje fel az Alt billentyűt a kijelölt ablak megjelenítéséhez.

5 Néhány szó a vágólapról A vágólap az egyik helyről másolt vagy áthelyezett, és egy másik helyen használni kívánt információ ideiglenes tárhelyéül szolgál. Szöveget vagy grafikát jelölhet ki, majd ezt a Kivágás vagy Másolás paranccsal a Vágólapra helyezheti, amely addig őrzi meg ezt a kijelölést, amíg a Beillesztés paranccsal valahová be nem szúrja. Előfordulhat például, hogy egy webhelyről másolt szövegrészt szeretne egy e- mail üzenetbe beilleszteni. A vágólap a legtöbb Windows programban elérhető. Képernyőmetszet (képernyőfelvétel) készítése Néha egyszerűbb, ha megmutatja valakinek, mit lát a képernyőn, ahelyett, hogy megpróbálná elmagyarázni. A Windowsrendszer egyszerű megoldást kínál erre: a PrtScn billentyűt. A billentyű megnyomásával a képernyő képét a Vágólapra másolja. A művelet neve képernyőrögzítés vagy képernyőfelvétel. A képernyőrögzítés nyomtatásához vagy ben való továbbküldéséhez először be kell azt illeszteni a Paint alkalmazásba (vagy egyéb képszerkesztő programba), majd menteni kell azt. A teljes képernyő képének rögzítése 1. Nyomja meg a PrtScn billentyűt. 2. A Paint megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Minden program menü Kellékek pontjára, azután apaint parancsra. 3. A Paint programban a Kezdőlap lapon, a Vágólap csoportban kattintson a Beillesztés elemre. 4. A kép átméretezéséhez a Kezdőlap lap Kép csoportjában kattintson az Átméretezés elemre, majd adjon meg egy új százalékos értéket, vagy írja be a képpontok méretét. 5. Kattintson a Paint gombra, majd a Mentés parancsra. Egy aktív ablak képének rögzítése 1. Nyomja meg az Alt+PrtScn billentyűkombinációt. 2. A Paint megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Minden program menü Kellékek pontjára, azután apaint parancsra. 3. A Paint programban a Kezdőlap lapon, a Vágólap csoportban kattintson a Beillesztés elemre. 4. A kép átméretezéséhez a Kezdőlap lap Kép csoportjában kattintson az Átméretezés elemre, majd adjon meg egy új százalékos értéket, vagy írja be a képpontokban megadott méretet. 5. Kattintson a Paint gombra, majd a Mentés parancsra.

6 Fájl másolása és beillesztése 1. Nyissa meg a másolni kívánt fájlt tartalmazó helyet. 2. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a Másolás parancsot. 3. Nyissa meg a másolat kívánt tárolási helyét. 4. Kattintson a jobb gombbal a hely egy üres területére, majd kattintson a Beillesztés parancsra. Tippek Ettől kezdve az új hely tárolja az eredeti fájl vagy mappa másolatát. A másolás és beillesztés másik módja a Ctrl+C (másolás) és a Ctrl+V (beillesztés) billentyűparancs használata. Másik lehetőség, ha lenyomja és lenyomva tartja az egér jobb gombját, és a fájlt az új helyére húzza. Az egérgomb felengedése után kattintson a Másolás ide parancsra. A mappák másolását és beillesztését ugyanúgy hajthatja végre, mint a fájlokét. Amikor ezt teszi, a mappában található összes fájl másolása is megtörténik. Több fájl vagy mappa egyidejű kijelölése Több fájl vagy mappa egyidejű kijelölésének több módja létezik. Egymást követő fájlok vagy mappák csoportjának kijelöléséhez kattintson az első elemre, nyomja le és tartsa lenyomva a Shift billentyűt, majd kattintson az utolsó elemre. Több, egymás közelében lévő fájl vagy mappa kijelöléséhez húzza az egér mutatóját, és hozzon létre kijelölést az összes kívánt elem körül. Nem egymást követő fájlok vagy mappák kijelöléséhez nyomja le és tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt, majd kattintson rá minden egyes kijelölendő elemre. Az egy ablakban található összes fájl vagy mappa kijelöléséhez az eszköztáron kattintson a Rendezés gombra, majd kattintson Az összes kijelölése parancsra. Ha a kijelölésből szeretne egy vagy több elemet kizárni, nyomja le, és miközben lenyomva tartja a Ctrl billentyűt, kattintson a megfelelő elemekre. Több fájl vagy mappa kijelölése jelölőnégyzetek használatával: 1. A Mappabeállítások megnyitásához kattintson a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, azután amegjelenés és személyes beállítások lap Mappabeállítások elemére. 2. Kattintson a Nézet fülre. 3. Jelölje be a Jelölőnégyzetek használata az elemek kijelölésére jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra. Kijelölés megszüntetéséhez kattintson az ablak egy üres területére.

7 Mi az a Jegyzettömb (Notepad)? A Jegyzettömb egy egyszerű szövegszerkesztő program, amelyet leggyakrabban szövegfájlok megtekintésére és szerkesztésére használnak. A szövegfájl olyan fájltípus, amely jellemzően a.txt fájlnévkiterjesztés alapján azonosítható. A Jegyzettömb megnyitásához kattintson a Start gombra. A keresőmezőbe írja be a jegyzettömb szót, majd az eredménylistában kattintson a Jegyzettömb elemre. Vagy keresse meg a kellékek menüpontban. Fájlok módosításának megakadályozása írásvédelem beállításával A fontos vagy személyes fájlokírásvédettségének beállítása segít a véletlen vagy jogosulatlan módosítások megelőzésében. Az írásvédett fájlok nem módosíthatók. 1. Kattintson a jobb gombbal az írásvédettként megjelölni kívánt fájlra, majd kattintson a Tulajdonságok elemre. 2. Kattintson az Általános lapra, jelölje be az Írásvédett jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra. Ha később szükség lesz a fájl módosítására, kikapcsolhatja az írásvédettséget az Írásvédett jelölőnégyzet jelölésének törlésével. Az Írásvédett jelölőnégyzet a Tulajdonságok párbeszédpanelen A fájlok írásvédettként való megjelölésével azonos módon mappa írásvédelmét is beállíthatja. Ez azonban nincs hatással magára a mappára. Egy mappa csak olvasható állapotúra való módosítása a mappában éppen található összes fájlt csak olvasható állapotúvá teszi. Az írásvédettként való megjelölést követően a mappához hozzáadott fájlok nem válnak automatikusan írásvédett fájllá. Figyelmeztetés Az írásvédett fájlok nem módosíthatók, de másolhatók, mozgathatók, átnevezhetők vagy törölhetők. Előfordulhat, hogy egy írásvédett fájl áthelyezése, átnevezése vagy törlése hatására a továbbiakban nem működik megfelelően egy olyan program, amely támaszkodik az adott fájlra. Lemezek és meghajtók formázása A számítógép elsődleges tároló eszközeit, a merevlemezeket használat előtt formázni kell. Formázáskor a lemezt egy fájlrendszerrel konfigurálja annak érdekében, hogy a Windows tárolni tudja azon az adatokat. Az új Windows rendszert használó számítógépek merevlemezei már formázottak. Ha

8 új merevlemez vásárlásával kívánja bővíteni a számítógép tárolókapacitását, akkor szükség lehet az új merevlemez formázására. A későbbiekben az operációs rendszer újratelepítése előtt (pl vírusfertőzés esetén) ajánlatos a merevlemez formázása. Az USB flash meghajtóhoz és a flash memóriakártyához hasonló tárolóeszközöket általában a gyártó előre formázza, így nincs szükség azok formázására.

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

A windows alapképernyő részei:

A windows alapképernyő részei: A windows alapképernyő részei: IKONOK ASZTAL ASZTAL MEGJELENÍTŐ START TÁLCA Asztal: Itt történik a munkavégzés. Tálca: A nyitott ablakok létrehoznak rajta egy nyomógombot, így könnyebb közöttük váltani.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Windows XP alapokon

Tartalomjegyzék. Windows XP alapokon Windows XP alapokon Tartalomjegyzék 1. Általában az operációs rendszerekről...4 1.1 Az operációs rendszerek osztályozása kezelőfelület szerint...4 1.1.1 Karakteres kezelőfelületek...4 1.1.2 Grafikus felhasználói

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

13. Tárgymutató. Windows XP alapokon

13. Tárgymutató. Windows XP alapokon Windows XP alapokon 13. Tárgymutató Ablakok elemei...16 ablak határvonal...18 címsor...17 előző méret gomb...18 kilépés gomb...17 kis méret gomb...17 teljes méret gomb...18 vezérlőmenü...19 fogalma...15

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása

Merevlemez üzembe helyezése, particionálása Merevlemez üzembe helyezése, particionálása (gyakorlati) A meghajtók és partíciók fogalma A meghajtó egy fizikai tárolóeszközt, például a merevlemez-meghajtó vagy a cserélhető USB-meghajtó. A partíció

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Operációs rendszerek Microsoft Windows XP Home Edition Megoldások 1. A dokumentum megnyitásához használjuk a Fájl menü Megnyitás menüpontot. A költő nevét jelöljük ki, majd a Formátum menü Betűtípus menüpont

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 Ablak és ablakműveletek: A számítógép képernyőjén, az asztalon, ablakokban jelennek meg a megnyitott programok, és a mappák. Egyszerre több ablak is meg

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

Az operációs rendszer fogalma

Az operációs rendszer fogalma Készítette: Gráf Tímea 2013. október 10. 1 Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programrendszer, amely a számítógépekben a programok végrehajtását vezérli. 2 Az operációs rendszer

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Operációs rendszerek Tanmenet Operációs rendszerek TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows XP ismeretek-

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően!

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába. Csak a lényeg érthetően! Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2010 használatába Csak a lényeg érthetően! Diavetítés vezérlése OLVASÁSI NÉZET Az olvasási nézetben az ablak címsora és az állapotsor a képernyőn marad, a kettő között

Részletesebben

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR hibabejelentés mellé csatolandó képernyőkép készítéséhez. Készült: 2015. 02. 25. Tartalom Bevezető... 3 Windows operációs

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

ECDL Operációs rendszerek Miazön által használt számítógép operációs rendszere és annak verziószáma? Windows XP 1 Hány MB az ön által használt számítógépbe épített RAM? Sajátgépen jobb egérgomb / Tulajdonságok

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

Kézikönyv. Felhasználói regiszter

Kézikönyv. Felhasználói regiszter Kézikönyv Felhasználói regiszter Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 8 3 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 9 4 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 15 5 ABAS-ERP UTASÍTÁS

Részletesebben

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer

9. óra operációs rendszerek. Grafikus operációs rendszer 9. óra operációs rendszerek Grafikus operációs rendszer Grafikus képernyőkezelés (egér) Ikonorientált rendszer Ablakos vezérlés Ablak, ikon: fájl, fájlcsoport Egységes kezelői felület Ablakkezelés Menü

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (9-12 óra) A FÁJLKEZELÉS ALAPFOGALMAI Fájlok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak nevezzük. A fájlokat tartalmuktól függően két fő csoportba soroljuk. A futtatható

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az operációs rendszer feladatai

Operációs rendszerek. Az operációs rendszer feladatai Operációs rendszerek Az operációs rendszer olyan szoftver, amely - alapvetően szükséges a számítógép működtetéséhez - a számítógép bekapcsolásától kikapcsolásáig fut biztosítva a felhasználó számára a

Részletesebben

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N Ezek a cikkek Atom Manó rovattársam kérdésfeltevése alapján jöttek létre, és mivel Ő a fényképekkel végezhető műveletek kapcsán

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv

A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A szerzőkről... xiii A csapat... xiv Az Online Training Solutions, Inc. (OTSI)... xiv A Windows 7 bemutatása...xv A Windows 7 kiadásai... xvi Minimális rendszerkövetelmények... xix Windows 7... xix A gyakorlatok...

Részletesebben

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató

Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató Samsung Universal Print Driver Felhasználói útmutató képzelje el a lehetőségeket Szerzői jog 2009 Samsung Electronics Co., Ltd. Minden jog fenntartva. Ez a felügyeleti útmutató csak tájékoztató célt szolgál.

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet I.. Fájlok csoportosítása. Fájlok jellemzői

ECDL operációs rendszer segédlet I.. Fájlok csoportosítása. Fájlok jellemzői A fájl: (angolul: File) Névvel ellátott, logikailag összetartozó adatok összessége. Használatos még az adatállomány - röviden - állomány kifejezés is. Fájlok csoportosítása Programfájl: A processzor által

Részletesebben

8. óra op. rendszer Intéző

8. óra op. rendszer Intéző 8. óra op. rendszer Intéző Fájlok és könyvtárak kezelésére a Windows az Intéző nevű programot biztosítja számunkra. Indítása: Windows gomb + E Start gombon jobb klikk / A Windows Intéző Start / Minden

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Áttérés az Outlook 2010-es verziójára

Áttérés az Outlook 2010-es verziójára A jelen útmutatóról Microsoft A Microsoft Outlook 2010 megjelenése nagyban eltér az Outlook 2003-as verzióétól, ezért elkészítettük ezt az útmutatót, hogy megkönnyítsük a tanulást. Megismerheti belőle

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_13 vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és

Részletesebben

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése!

2. lépés A Visszaállítási pont leírása: mezőbe gépeld be: Új alkalmazás telepítése! 5.6.2 Laborgyakorlat: Visszaállítási pontok Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és végezd el a laborgyakorlat lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton egy visszaállítási pontot fogunk létrehozni és a számítógépet

Részletesebben

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor menüszalagok Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor vonalzó Navigációs ablakrész görgetősáv állapotsor Szöveg formázása

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

A program menüje. Cserélhető lemezek

A program menüje. Cserélhető lemezek PendriveSync3 Súgó a programhoz Tartalom A program menüje Cserélhető lemezek Saját, csatlakoztatott cserélhető lemez Azonosított cserélhető lemez Ismeretlen cserélhető lemez Saját cserélhető lemez, nincs

Részletesebben

A termékkel kapcsolatos tájékoztatás

A termékkel kapcsolatos tájékoztatás Kezdeti lépések Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye az Amerikai Egyesült Államokban. Az itt szereplő információ előzetes értesítés

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük.

A háttértárakon tárolt adathalmazokat - például programokat, dokumentumokat, adatbázisokat stb. - fájloknak nevezzük. A fájlkezelés alapfogalmai Minden számítógéppel végzett munka kapcsolódik a háttértárakon lévõ fájlokhoz, hiszen minden program és adat valamilyen háttértáron tárolódik. Munkánk során számos fájlt hozunk

Részletesebben

1. Tesztlap: Programablakok

1. Tesztlap: Programablakok 1. Tesztlap: Programablakok Karikázd be a fenti ábrán az alábbi elnevezéseknek megfelelő területeket, és írd mellé a megadott számot. 1. Start gomb, 2. Bezárás gomb, 3. Kis méret gomb, 4. Eszköztár egy

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet Tartalomjegyzék 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez 2. A könyvespolc 3. Az olvasó nézet 3.1. A lapozás, a helyi menü megjelenítése 3.2. A helyi menü opciói 3.3. Hivatkozások és

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése

Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése Az FMH weboldal megnyitásakor megjelenő angol nyelvű üzenetek eltüntetése A Java kliensprogram telepítése, és megfelelő beállítása szükséges az FMH weblap megfelelő működéséhez. Ha nincs telepítve vagy

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Publisher 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Gyakran használt parancsait

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 2.

Számítógépes alapismeretek 2. Számítógépes alapismeretek 2. 1/7 Kitöltő adatai: Név: Osztály: E-mail cím: 2/7 Kérdések: Mire szolgál az asztal? Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. A telepített alkalmazások tárolására. A telepített

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén)

A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén) A Web Services protokoll használata hálózati szkennelésre (Windows Vista SP2 vagy újabb verzió, valamint Windows 7 és Windows 8 esetén) A Web Services protokoll lehetővé teszi a Windows Vista (SP2 vagy

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

11. ISMERTESD AZ ÁLLOMÁNYMŰVELETEKET (ÁLLOMÁNYOK FÁJLOK- LÉTREHOZÁSA, MÁSOLÁSA, MOZGATÁSA, TÖRLÉSE, ÁTNEVEZÉSE, FUTTATÁSA, KERESÉSE)

11. ISMERTESD AZ ÁLLOMÁNYMŰVELETEKET (ÁLLOMÁNYOK FÁJLOK- LÉTREHOZÁSA, MÁSOLÁSA, MOZGATÁSA, TÖRLÉSE, ÁTNEVEZÉSE, FUTTATÁSA, KERESÉSE) 11. ISMERTESD AZ ÁLLOMÁNYMŰVELETEKET (ÁLLOMÁNYOK FÁJLOK- LÉTREHOZÁSA, MÁSOLÁSA, MOZGATÁSA, TÖRLÉSE, ÁTNEVEZÉSE, FUTTATÁSA, KERESÉSE) Állomány (fájl) fogalma, fájlnevek A számítógépen a háttértárolókon

Részletesebben

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció

A másolás folyamata VAGY. Xerox WorkCentre 5845/5855/5865/5875/5890. Vezérlőpanel. Dokuadagoló opció. Dokuüveg opció Xerox WorkCentre 8/8/8/8/890 A másolás folyamata Szolgáltatások kezdőlap Munkaállapot Érintőképernyő Start Összes törlése Leállítás. A dokumentumokat nyomtatott oldallal felfelé helyezze a dokuadagoló

Részletesebben

WINDOWS ALAPISMERETEK

WINDOWS ALAPISMERETEK 1 MÁSODIK GYAKORLAT WINDOWS ALAPISMERETEK A feladat megoldása során a Windows 7 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Felhasználói fiók létrehozása. Profil

Részletesebben

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban Az Egyetem GroupWise levelező rendszerébe irányuló levelek közül az értéktelen levélszemét szűrése központilag történik. Azonban

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

A fényképezőgép-firmware frissítése

A fényképezőgép-firmware frissítése A fényképezőgép-firmware frissítése Köszönjük, hogy a Nikon termékét választotta! A jelen útmutató a firmware-frissítés elvégzését ismerteti. Ha nem biztos benne, hogy sikeresen végre tudja hajtani a frissítést,

Részletesebben