Kövér Tamás. környezetgazdálkodási és munkavédelmi szakmérnök Tőzvédelmi elıadó

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kövér Tamás. környezetgazdálkodási és munkavédelmi szakmérnök Tőzvédelmi elıadó 2009.07.16."

Átírás

1 1. fejezet:létesítés és használat tőzvédelmi szabályai - Alapfogalmak, jogszabályok, hatósági elıírások, - az anyagok tőzveszélyességi osztályba sorolása, tőzállósági fokozatok, tőzveszélyességi fokozatok, - veszélyességi övezet, elhelyezés alapvetı tőzvédelmi szempontjai, - használat általános tőzvédelmi szabályai, tőzveszélyes tevékenység, raktározás, tárolás és szállítás tőzvédelmi elıírásai. 2.fejezet:Tőzoltó készülékek, felszerelések ismertetése és azok helyes használata - tőzvédelmi jelzések, tőzoltás, jelentés, - tőzvizsgálat, tőzoltási és mentési tevékenység Kövér Tamás környezetgazdálkodási és munkavédelmi szakmérnök Tőzvédelmi elıadó

2 Tőzveszélyességi osztályok, tőzveszélyességi osztályba sorolás, fogalmak A tőzvédelmi rendelkezések megállapítása és alkalmazása céljából az anyagokat, a technológiát, a tevékenységet, továbbá a veszélyességi övezeteket, a helyiségeket, a szabadtereket, a tőzszakaszokat, az épületeket, a mőtárgyakat, az építményeket és a létesítményeket tőzveszélyességi osztályba kell sorolni. A HASZNÁLAT FONTOSABB TŐZVÉDELMI SZABÁLYAI Általános tőzvédelmi szabályok Tőzveszélyes tevékenység Tőzveszélyes tevékenység: az a tevékenység, amely a környezetében lévı éghetı anyag gyulladási hımérsékletét, lobbanáspontját meghaladó hımérséklettel, és/vagy nyílt lánggal, izzással, parázslással, szikrázással jár.

3 Tőzveszélyességi osztályba sorolás A tőzvédelmi rendelkezések megállapítása és alkalmazása céljából az anyagokat, a technológiát, a tevékenységet, továbbá a veszélyességi övezeteket, a helyiségeket, a szabadtereket, a tőzszakaszokat, az épületeket, a mőtárgyakat, az építményeket és a létesítményeket tőzveszélyességi osztályba kell sorolni. Az osztálybasorolásnál az alábbiakat kell figyelembe venni: - anyagoknál: Fizikai, kémiai tulajdonság. - tevékenységeknél: A felhasznált anyag. - technológiáknál: A tőzveszélyességi jellemzıket. - tereknél, területeknél: Az ottlévı anyagokat, rendeltetést (kisebb egységek alapján a nagyobbat). A tőzveszélyességi osztályba sorolást célszerő táblázatos formában megadni.

4 A tőzveszélyességi osztályba sorolásnál az alapterületeket az "A" osztályból az "E" osztály felé haladva kell összesíteni, és azt a tőzveszélyességi osztályt kell választani, amelyiknél az összesített alapterületek meghaladják a 40%-ot. A több tőzszakaszból álló építmény, szabadtér abba a tőzveszélyességi osztályba tartozik, amelyben a hozzá tartozó tőzszakaszok osztályonkénti az összesített alapterületei az építmény, szabadtér alapterületének a 40%-át meghaladja. A létesítmény szabadterének vagy építménynek nem minısülı tereit (csak közlekedésre használt út, járda, park stb.) a tőzveszélyességi osztály meghatározásánál figyelmen kívül kell hagyni.

5 Sorsz. Megnevezés (rendeltetés) Tőzveszélyességi oszt. és alapterülete m 2 -ben A B C D E Össz. 1. Asztalos mőhely Fényezı mőhely Közlekedı Iroda Tárgyaló Öltözı Hegesztı mőhely Kazánház Garázs Összesen: 2800 (m 2 ) Összesen: (%) 17,86-39,29 35,71 7, A létesítmény tőzveszélyességi osztálya C

6

7

8

9 HASZNÁLAT FONTOSABB TŐZVÉDELMI SZABÁLYAI Rendeltetés szerinti használat, anyagtárolás, a tevékenység során keletkezett éghetı anyagot, hulladékot folyamatosan, de legalább mőszakonként, illetıleg a tevékenység befejezése után el kell távolítani. Éghetı folyadékkal, zsírral szennyezett éghetı hulladékot jól záró fedıvel ellátott, nem éghetı anyagú edényben kell győjteni, majd erre a célra kijelölt helyen kell tárolni. 䘤 minden gépnél, berendezésnél és készüléknél az éghetı folyadék csepegését, elfolyását, illetve a gáz szivárgását meg kell akadályozni. A szétfolyt, illetıleg kiszivárgott anyagot haladéktalanul fel kell itatni, a helyiséget ki kell szellıztetni, és a felitatott anyagot erre a célra kijelölt helyen kell tárolni. 䘤 Az üzemszerően csepegı éghetı folyadékot nem éghetı anyagú edénybe kell felfogni. A felfogó edényt szükség szerint, de legalább a mőszak befejezésével ki kell üríteni, és az erre a célra kijelölt helyen kell tárolni. 䘤 Az "A" és "B" tőzveszélyességi osztályba tartozó folyadékot alkalomszerően csak szabadban vagy hatékonyan szellıztetett helyiségben szabad használni, ahol egyidejőleg gyújtóforrás nincs 䘤 Az "A" és "B" tőzveszélyességi osztályba tartozó építményben, helyiségben, veszélyességi övezetben olyan ruha, lábbeli és eszköz nem használható, amely gyújtási veszélyt jelenthet. Olajos, zsíros munkaruha, védıruha (ruhatár-rendszerő öltözı kivételével) csak fémszekrényben helyezhetı el. A munkahelyeken a tevékenység közben és annak befejezése után ellenırizni kell a tőzvédelmi használati szabályok megtartását, és a szabálytalanságokat meg kell szüntetni. A helyiség szükség szerint az építmény, létesítmény bejáratánál és a helyiségben jól látható helyen a tőz- vagy robbanásveszélyre, valamint a vonatkozó elıírásokra figyelmeztetı és tiltó rendelkezéseket tartalmazó piktogramot, táblát kell elhelyezni.

10 HASZNÁLAT FONTOSABB TŐZVÉDELMI SZABÁLYAI A közmő nyitó- és zárószerkezetet, a füstelvezetı kezelıszerkezetet, a nyomásfokozó szivattyú kapcsolóját, valamint a beépített tőzvédelmi berendezés kézi kezelı szerkezetét és a közvetlen tőzjelzı távbeszélı készüléket jól láthatóan meg kell jelölni. - Az "A" "B" tőzveszélyességi osztályba tartozó helyiségek ajtóit önmőködı csukószerkezettel kell ellátni, és azt csukva kell tartani. Ha ez üzemeltetési okokból nem lehetséges, a nyitvatartás ideje alatt állandó helyszíni felügyeletrıl kell gondoskodni, illetıleg füst vagy hı hatására automatikusan mőködı csukóberendezéssel kell ellátni. - A munkahelyek, közösségi épületek üzemelés alatt álló, személyek tartózkodására szolgáló helyiségeinek kiürítésre számításba vett ajtóit lezárni nem szabad. Ha a tevékenység jellege az ajtók zárva tartását szükségessé teszi - veszély esetére - az ajtók külsı nyithatóságát a tőzvédelmi szakhatóság által meghatározott módon biztosítani kell. A belsı nyithatóságtól csak akkor lehet eltekinteni, ha azt a rendeltetés kizárja.

11 Tőzoltókészülékek Típusok, telepítés, használat

12 Típusok - porral oltó készülékeket; - vízzel vagy vízbõl adalékokkal képzett habbal oltó kézi készülékeket; - gázzal oltó (halonhelyettesítõ vagy CO2) készülékeket. A porral oltó készülékek hajtógáza ma már általában a készülékek belsejében, az oltóanyag fölött helyezkedik el, azonban még használatosak a régebi típusú, ún. külsõ gáztartályos készülékek is. A legutolsó típusból a legismertebb halonnal oltó készülékeket betiltották a halon ózonromboló hatása miatt. A készülékek közül az 50 kg-os típusok kerekeken gördülõ kivitelûek. Az, hogy egy adott helyen melyik oltókészülék használható, mindig az adott funkció függvénye. Elektronikus berendezések oltására (pl. számítógépek) oltására nem használhatók, mert igen nagy járulékos kárt okozhat bennük az oltásra használt por. A CO2 oltókészülékekbõl kiáramló nagy nyomású gáz olyanmértékben lehûl ( oc). A CO2 gáz a levegõnél nehezebb, és noha nem mérgezõ, de bizonyos koncentráció felett légzési nehézségeket okoz, terepszint alatti helyiségben történõ oltás esetén igen körültekintõen kell eljárni, vagy használatát mellõzni kell. Ilyen területeken egyéb oltókészülék típust (pl. porral oltót vagy habbal oltót) kell alkalmazni.

13 A kézi oltókészülékek mûködési elveik szerint két csoportra oszthatók: az egyik, amikor az égõ anyagtól az égést tápláló oxigént zárja el a kiáramló oltóanyag (porral oltó, vízzel és habbal oltó készülékek), vagy az égõ anyag hõmérsékletet csökkenti a gyulladási hõmérséklet alá (CO2 oltó, halogén gázzal oltó készülékek). A halogén gázzal oltó készülékek oltóanyagai - jelenleg nem teljesen tisztázott módon - kémiai reakcióba is lép az égõ anyaggal, ami jelentõsen javíthatja az oltás hatásfokát.

14 A tőzoltókészülék az az eszköz, amelyik oltóanyagot tartalmaz nyomás alatt és ezt az oltóanyagot irányítottan tudjuk vele a tőzre juttatni. Csoportosításuk: 1. oltóanyag alapján - vízzel oltó - habbal oltó - gázzal oltó - porral oltó készülékek. 2. Hajtóanyag szerint: Semleges gázokat tartalmazó: CO 2, N, Ar, He ezek valamilyen keverékével mőködtetett vagy sőrített levegıs kivitelő. 3. A hajtóanyag tárolása alapján: - Állandó nyomású (belenyomott gázas készülékek) - Nincs állandó nyomás: a) hajtóanyag palackos készülék (külsı palackokos) b) Belsı palackos készülék 4. Nagyság szerint: - Hordozható készülékek, melyek készenléti tömege nem haladja meg a 20 kg-ot - Szállítható készülékek

15 A tőzoltó készülékek olyan mőszaki elsısegélynyújtó eszközök, amelyek kezdıdı tüzek megfékezésében, a várható helyszíneken ké-szenlétben tartva, hatékony beavatkozást tesznek lehetıvé. Követelmény, hogy: biztonságosak legyenek, kezelésük egyszerő legyen, megbízhatóan mőködjenek, hatékonyak legyenek. Használhatósági hımérséklet-határait szavatolni kell -15 és +40 oc között.

16 Tőzoltó készülékek

17 Telepítés A kézi oltókészülékek egy tûzszakaszon belül kötelezõen elõírt mennyiségét a következõ táblázat tartalmazza: Alapterület/1 db oltókészülék, minden megkezdett m2 után Tőzveszélyességi Helye At építmény, illetve Követelmény osztály szabadtér alapterületét csökkentı tényezı helyiségben,illetve minen megkezdett 50 m 2 "A-B" veszélyességi övezet- alapterület után legalább ben. 1-1 db építményben, illetve "A" és "B" tőzveszélyessé- a "C" - "E" tőzveszélyességi "A-B" szabadtéren gi osztályba tartozó helyiség, osztályba tartozó építmény illetve veszélyességi övezet szabadtér elıírásai szerint alapterülete kivételével építményben, illetve "A" és "B" tőzveszélyessé- az alapterület minden "C" szabadtéren gi osztályba tartozó helyiség, megkezdett 200 m 2 -e után, illetve veszélyességi övezet de legalább szintenként 1-1 db alapterülete kivételével építményben, illetve "A" és "B" tőzveszélyessé- az alapterület minden "D" szabadtéren gi osztályba tartozó helyiség, megkezdett 600 m 2 -e után, illetve veszélyességi övezet de legalább szintenként 1-1 db alapterülete kivételével építményben, illetve "A" és "B" tőzveszélyessé- "E" szabadtéren gi osztályba tartozó helyiség, illetve veszélyességi övezet szükség szerint alapterülete kivételével

18 MSZ EN 3 alapszabvány MSZ EN 1866 MSZ 1040 /2012-ig lehet készen létben tartani/ Üzemeltetıi kötelezettség az EN 3 készülékeknél ¼ évente szemrevétellel ellenırizni és azt dokumentálni. Töltetek: Sokféle habképzı anyag lehet, instant habok Porral oltó korábban NaHCO3, /B,C/, Ammóniumfoszfát /A,B,C/

19 A tőzoltó készülékek oltóanyaguk szerint lehetnek: Porral oltó tőzoltó készülékek: Oltóanyaga por alakú szilárd anyag, mely elsısorban éghetı folyadékok, gázok valamint villamos feszültség alatt álló berendezések tüzeinek oltására, újabb típusai szilárd anyagok tüzeinek oltására alkalmazhatók. Vízzel oltó tőzoltó készülékek: Oltóanyaga elsısorban szilárd éghetı anyagok tüzeinek oltására alkalmas víz vagy vizes oldat. Habbal oltó tőzoltó készülékek: Oltóanyaga víz-habképzı anyag keveréke, mely elsısorban éghetı folyadékok és lánggal vagy parázslással égı szilárd anyagok tüzeinek oltására alkalmas. Halonnal oltó tőzoltó készülékek: Oltóanyaga cseppfolyós halogénezett szénhidrogén, mely éghetı folyadékok, gázok és kismértékben szilárd anyagok tüzeinek oltására alkalmas. Jelenleg a halonnal oltókat környezetkárosító hatása miatt csak külön engedéllyel rendelkezı létesítményekben szabad készenlétben tartani. Szén-dioxiddal oltó tőzoltó készülékek: Oltóanyaga élelmiszeripari tisztaságú szén-dioxid, mely elsıdlegesen éghetı folyadékok és gázok tüzeinek oltására alkalmas.

20

21 Készülékek ellenırzése Belenyomott gázos, állandó nyomású Kézi: 2, 6, 9, 12 kg, max 25 kg Hordozható tőzoltó készülékek: max 250 kg. Szállítható tőzoltó készülék: max 1000 kg Jármőre szerelt: töltet tömeg max 3000 kg

22 A tőzoltó készülékeket, felszereléseket, a tőzjelzı és oltóberendezéseket a hatályos jogszabályban, szabványokban foglalt biztonsági jellel kell utánvilágító vagy világító biztonsági jellel megjelölni. A biztonsági jeleket mindenesetben a tőzoltó berendezés fölé 2,0.2,5 m magasságban kell felszerelni, hogy a biztonsági jel akkor is látható legyen, ha az átmenetileg takarásban van. A tőzoltó készülékek esetben a tőzoltó készülék mellett fel kell tüntetni annak alkalmazására vonatkozó jelzést az egyes tőzoltó készülék fajták szerint: 7/17/2009 Free template from 22

23 1. Vízzel oltó 2. Széndioxiddal oltó 3. Habbal oltó 4. ABC porral oltó 5. D porral oltó 6. BC porral oltó 7/17/2009 Free template from 23

24 Tuzoltas.mpg

25 Tőzesetek elemzése lehetıségek a régi tőzvédelmi tervezéseknél A lakóházakban, társasházakban, figyeljünk oda környezetünkre, menekülési útvonalban ne tároljunk éghetı anyagokat, ne rácsozzuk be a kijáratokat, szellızı rendszereket idıközönként tisztíttassuk ki. A Debrecen Fényes udvari panel tőz /kép/, a tőzhelyen felejtett étel melegítése miatt keletkezett a tőz, régi lakóház elavult tőzvédelem, szennyezett elszívó rendszer szinte fáklyaként terjedt az egész épületben a tőz az egész lépcsıház kiégett.

26 Szellızı a társas házakban DE GF Munkabiztonsági Önálló Osztály, Kövér 26

27 Társasházaknál külön gondot kell fordítani a szemét ledobókra és szellızıkre, kémények tisztítására Az akadálymentes menekülés lehetıségére Érdemes elgondolkodni a füstérzékelı rendszereken, vannak egyszerőbb elemes megoldásúak is lakószobákba, otthonunk védelme érdekében. Illetve érdemesnek tartom kisebb töltetömegő kézi tőzoltó készülék beszerzését otthonunk védelme érdekében, /habbal oltó/. A nem megfelelı tőzvédelmi tulajdonságokkal rendelkezı homlokzati szigetelıanyag, cseréje. A lépcsıházi nyílászárók felújítása, cseréje esetén, a rendszerek hatékonnyá tételét, korszerősítését is el kell végezni. Egyes épületszerkezetek - különös tekintettel a gépészeti vezetékek aknafalai - nem elégítik ki a velük szemben támasztott éghetıségi és tőzállósági határérték követelményeket. Az aknák szintenként nem kerültek leválasztásra, így lehetıvé teszik a tőz függıleges terjedését. új szellızırendszer kialakítására, vagy a meglévı szellızı rendszerek légtechnikai és tőzbiztonsági elıírásokat egyaránt érvényre juttató felújítására, korszerősítésére a szükséges légcsere biztosítása érdekében. Ehhez kapcsolódóan, a gépészeti vezetékek aknafalainak megfelelıvé tételét, lezárását, aknák szintenkénti szakaszolását, tőzgátló csappantyúk beépítését, valamint amennyiben mőszakilag megoldható, a szellızıcsatoma tisztítását is kötelezıen el kell végezni

28 Tőzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tőzoltóságnak, vagy ha erre nincs lehetısége, a rendırségnek, vagy a mentıszolgálatnak, illetıleg a települési önkormányzat polgármesteri hivatalának. A nyilvános távbeszélı készülékek mellett, továbbá a távbeszélı alközpontokban ennek hiányában a létesítmények fıvonalú távbeszélı készülékei mellett a tőzoltóság hívószámát jól láthatóan fel kell tüntetni. A tőz jelzéséhez, segítségkéréshez az állampolgárok híradási eszközüket kötelesek rendelkezésre bocsátani, szükség esetén jármőveikkel segítséget nyújtani. A tőzoltóság hívószáma 105. (egységes segélyhívószám: 112) A tőzjelzést, riasztást biztosítani kell egyrészt a létesítményen belül tartózkodók részére, másrészt a tőzoltóság felé. A tőzoltóság felé történı tőzjelzésnek az alábbiakat kell tartalmaznia: - a tőzeset, káreset pontos helyét (címét), - mi ég, milyen káreset történt, mi van veszélyeztetve, - emberélet veszélyben van-e, - a jelzı nevét, a jelzésre használt távbeszélı számát.

29 29 DE Gazdasági Fıigazgatóság Munkabiztonsági Önálló Osztály, OEC 2. számú telep III. apartman szálló alagsor, munkavédelemmel kapcsolatos információk Debrecen, Móricz Zs. krt. 22. Tel.: / Fax: / Köszönöm a figyelmüket! DE GF Munkabiztonsági Önálló Osztály, Kövér Tamás

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz

tartás1 (2. függelék) Az eredetileg zárt (törőszeges) porral oltó tűzoltó készülékeket újratöltésre - vissza kell juttatni a gyártóhoz Az új OTSZ: 9/2008(II.22) ÖTM rendelet Tűzoltó készülékekről: 6 Élettartam és selejtezés. 6.1. A tűzoltó készülékek, és alkatrészek élettartama a következők kivételével nem haladhatja meg a 20 évet: a)

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Rónai Róbert tő. ırgy. 2016. február 23. Tőzvédelmi használati szabályok rendszere Tőzvédelmi feladatot ellátók képesítési követelménye

Részletesebben

2 Általános elıírások. 3 A készenlétben tartó feladatai

2 Általános elıírások. 3 A készenlétben tartó feladatai 2 Általános elıírások a) tőzoltó készülék karbantartást kizárólag a hatóság által regisztrált karbantartó szervezet végezhet, b) A karbantartó szervezet irányítja és felel a karbantartó személy(ek) munkájáért,

Részletesebben

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT

Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelmi ismeretek 2013. OMKT Tűzvédelem Tűzmegelőzés Tűzoltás Tűzvizsgálat Az égés feltétele Oxigén Gyulladási hőmérséklet Éghető anyag Az oxigén szerepe az égésben A levegő oxigéntartalma 21 % 21-18

Részletesebben

Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása

Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása Tűzoltó készülékek, eszközök, gázpalackok kezelése, szállítása TŰZVÉDELEM 2 ÁLTALÁNOS TŰZVÉDELMI ISMERETEK Az égés Égés: az éghető anyag és az oxigén hőfejlődéssel járó reakciója, melyet füst- és/vagy

Részletesebben

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok az OTSZ-ben (2008. április) Szabados László tű. szds. 1 4. rész, I/5. fejezet 2.2. A helyiséghez kötött, 600 l névleges űrtartalom feletti tárolók közelében tárolóhelyiségenként

Részletesebben

Kiegészítı Tőzvédelmi Utasítása

Kiegészítı Tőzvédelmi Utasítása DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM Egészségügyi Kar 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4, telefon: (42)-404-411, fax: (42)-408-656, honlap: http://odin.de-efk.hu/ Kiegészítı Tőzvédelmi Utasítása

Részletesebben

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit az Óbudai Egyetemen tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Az Óbudai Egyetem tűzvédelmi szabályzatának megalkotásakor az egyik alapvető szándék az volt, hogy az egyetemet hozzásegítse a hatékony

Részletesebben

ISKOLÁK TŐZVÉDELME BATA ÁDÁM TŐZOLTÓ İRNAGY

ISKOLÁK TŐZVÉDELME BATA ÁDÁM TŐZOLTÓ İRNAGY ISKOLÁK TŐZVÉDELME BATA ÁDÁM TŐZOLTÓ İRNAGY 1. Tőzvédelemmel kapcsolatos eszközök, felszerelések berendezések ellenırzés, idıszakos felülvizsgálat, karbantartás 1. Tőzvédelmi feladatokat ellátó személyre

Részletesebben

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok

Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok Tűzjelzés, Tűzriadó Terv, Biztonsági felülvizsgálatok TŰZVÉDELEM 2 Tűzjelzés Az a személy, aki tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleli, köteles azt haladéktalanul jelezni a tűzoltóságnak, vagy ha

Részletesebben

115/1996. (VII. 24.) Korm. r. 79/2007. (IV. 24.) Korm. r. módosítás

115/1996. (VII. 24.) Korm. r. 79/2007. (IV. 24.) Korm. r. módosítás A tőzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól, a hivatásos önkormányzati tőzoltóságok illetékességi területérıl szóló 115/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet és a tőzvédelmi hatósági feladatokat

Részletesebben

A panelépületek tőzvédelmi problémái, és azok lehetséges megoldásai

A panelépületek tőzvédelmi problémái, és azok lehetséges megoldásai A panelépületek tőzvédelmi problémái, és azok lehetséges megoldásai 2 Az épületek javarésze a 60-as, 70-es években épült, illetve került megtervezésre. Ebbıl adódóan számos jelenleg hatályos tőzvédelmi

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Fıiskola

Apor Vilmos Katolikus Fıiskola Apor Vilmos Katolikus Fıiskola Tőzvédelmi Szabályzat Az AVKF szervezeti és mőködési szabályzatának V. 3. 16. sz. melléklete. 2006. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA...2 2. A LÉTESÍTMÉNY

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Budapesti út 121/C. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Futórózsa u. 90. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2016. október 14. Ellenőrzés célja: Bejárás

Részletesebben

A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint

A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint A tűzoltó készülékek elhelyezése az új OTSZ szerint Országos Tűzvédelmi Konferencia, 2014. október 2. Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens Legalább egy darab tűzoltó készülék Hatályos előírások

Részletesebben

2. számú melléklet KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS

2. számú melléklet KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS 2. számú melléklet Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Kar épületeiben a 30/1996. (XII.6.) BM rendelet értelmében az 50 fınél nagyobb befogadóképességő helyiségek megengedett maximális befogadóképességének

Részletesebben

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók!

Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! Amit a Főiskola tűzvédelméről tudni kell! Tisztelt Hallgatók! A Főiskola tűzvédelmi szabályzatának megalkotásával alapvető szándék, hogy a Főiskolát hozzásegítse a hatékony működéshez, úgy hogy az oktatási

Részletesebben

Tőz és munkavédelmi megbízottak továbbképzés. Kövér Tamás mb. osztályvezető

Tőz és munkavédelmi megbízottak továbbképzés. Kövér Tamás mb. osztályvezető Tőz és munkavédelmi megbízottak továbbképzés Kövér Tamás mb. osztályvezető http://www.gf.unideb.hu/ http://munkavedelem.unideb.hu/ Munkabiztonsági Önálló Osztály Iroda Móricz Zsigmond krt. 22. Klinikai

Részletesebben

(Az SZMSZ 13. sz. mellékletét képezi.)

(Az SZMSZ 13. sz. mellékletét képezi.) A Kodolányi János Fıiskola TŐZVÉDELMI SZABÁLYZATA (Az SZMSZ 13. sz. mellékletét képezi.) Határozat száma: SZE 519/3.50/2008.(II.27.) Székesfehérvár, 2008. március 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET 1. Tőzvédelmi

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM RENDELET AZ ORSZÁGOS TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT KIADÁSÁRÓL

9/2008. (II. 22.) ÖTM RENDELET AZ ORSZÁGOS TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT KIADÁSÁRÓL 2008/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y I T A R T A L O M J E G Y Z É K 9/2008. (II. 22.) ÖTM RENDELET AZ ORSZÁGOS TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT KIADÁSÁRÓL OTSZ 1. rész TŐZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA..4.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. I. Tulajdonos változás bejelentési kötelezettsége. Ügyintézés lehetıségei

HÍRLEVÉL. I. Tulajdonos változás bejelentési kötelezettsége. Ügyintézés lehetıségei 2010. április HÍRLEVÉL I. Tulajdonos változás bejelentési kötelezettsége Társasházi törvény rendelkezése értelmében a tulajdonos köteles a közös képviselınek a birtokbavétel, illetıleg a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Tűzvédelmi szabályzat Rendezvények Rónai Róbert tű. alezr. 2018. február 21. Tűzvédelmi használati szabályok rendszere Tűzvédelmi szabályzat

Részletesebben

PANELES TECHNOLÓGIÁVAL ÉPÜLT KÖZÉPMAGAS LAKÓÉPÜLETEK TŐZESETEINEK SZAKÉRTİI VIZSGÁLATA

PANELES TECHNOLÓGIÁVAL ÉPÜLT KÖZÉPMAGAS LAKÓÉPÜLETEK TŐZESETEINEK SZAKÉRTİI VIZSGÁLATA Építészmérnöki Kar PANELES TECHNOLÓGIÁVAL ÉPÜLT KÖZÉPMAGAS LAKÓÉPÜLETEK TŐZESETEINEK SZAKÉRTİI VIZSGÁLATA Szikra Csaba Okl. épületgépész mérnök, Épületgépész tőzvédelmi szakértı Király András Okl. tőzvédelmi

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Tavaszmező u. 17. Tűzvédelmi Szabályzat 3.1. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

35/1996. (XII. 29.) BM rendelet. az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról

35/1996. (XII. 29.) BM rendelet. az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról utoljára módosítva hatályos: 2005.VI.5-35/1996. (XII. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról (2) A Szabályzatnak a létesítésre vonatkozó tűzvédelmi rendelkezéseit új létesítménynél,

Részletesebben

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék

Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Tűzoltó készülékek Porraloltó 6-12 kg.-os készülék Porraloltó 50 kg.-os készülék Porraloltó GLÓRAI készülék Habbaloltó IFEX készülékek Halonnal oltó készülék Széndioxiddal oltó készülék Japán gyártmányú

Részletesebben

TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tőzvédelmi szabályzat Oldalszám:2 [48] Fejezet címe oldalszám A szabályzat területi hatálya 3 A szabályzat személyi hatálya 3 I. fejezet általános rendelkezések 3 Alkalmazandó jogi

Részletesebben

Békéscsabai Lakásszövetkezet

Békéscsabai Lakásszövetkezet Békéscsabai Lakásszövetkezet Iroda: 5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 6. Telephely: 5600 Békéscsaba, Fövenyes utca 17. TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2011 Összeállította:. Nagy Zoltán energetikus. Uhrin Zoltán tőzvédelmi

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 3. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes

Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei. Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei Előadó: Ambrus István tűzoltó alezredes A szabályozás fejlődése Kötelező szabványok 2/2002 Bm rendelet 9/2008 ÖTM rendelet 28/2011 Bm rendelet Tervezés,

Részletesebben

PP INVENT KFT. -2010-

PP INVENT KFT. -2010- PP INVENT KFT. -2010- PP INVENT KFT. - 1 - TŐZVÉDELMI SZABÁLYZAT Bevezetı rendelkezések A szabályzat kiadásának jogi alapja, indokolása: A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról

Részletesebben

MSZE 595-8:2009. Hı és füst elleni védelem. Wagner Károly tő. ırgy. Fıvárosi Tőzoltóparancsnokság, Tőzmegelızési Fıosztály

MSZE 595-8:2009. Hı és füst elleni védelem. Wagner Károly tő. ırgy. Fıvárosi Tőzoltóparancsnokság, Tőzmegelızési Fıosztály MSZE 595-8:2009 Hı és füst elleni védelem Wagner Károly tő. ırgy. Fıvárosi Tőzoltóparancsnokság Tőzmegelızési Fıosztály Wagner Károly tő. ırgy. Fıvárosi Tőzoltóparancsnokság, Tőzmegelızési Fıosztály Mirıl

Részletesebben

Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78/453-130, 78/453-133 Fax: 78/453-014

Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78/453-130, 78/453-133 Fax: 78/453-014 1. AZ ANYAG/ KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1.Az anyag/készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 1.2. A társaság/vállalat azonosítása 1.2.1. Gyártó Név: POLI-FARBE Vegyipari Kft Cím: H-6235

Részletesebben

Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014

Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014 Kiállítás kelte: 2004.12.13. 1. oldal, összesen: 6 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE 1.1.A készítmény neve: 1.2. Gyártó Név: Poli-Farbe Vegyipari Kft. Cím: 6235 Bócsa, III. ker. 2. Tel.: 78 453 130 Fax: 78 453 014

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 11. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

KÖZÉPMAGAS ÉS MAGAS SAJÁTOSSÁGAI. Dr. Takács Lajos Gábor Okl. építészmérnök BME Épületszerkezettani Tanszék

KÖZÉPMAGAS ÉS MAGAS SAJÁTOSSÁGAI. Dr. Takács Lajos Gábor Okl. építészmérnök BME Épületszerkezettani Tanszék KÖZÉPMAGAS ÉS MAGAS ÉPÜLETEK ÉPÍTÉSZETI TŐZVÉDELMI SAJÁTOSSÁGAI Dr. Takács Lajos Gábor Okl. építészmérnök BME Épületszerkezettani Tanszék KÖZÉPMAGAS ÉPÜLETEK ÁLTALÁNOS TŐZVÉDELMI PROBLÉMÁI Középmagas épületek:

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8.

Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet. Tűzriadó Terv. Budapest, VIII. Népszínház u. 8. Tűzvédelmi Szabályzat 3.3. Melléklet Tűzriadó Terv Budapest, VIII. A Tűzriadó Terv a Tűzvédelmi Szabályzat melléklete, egy példányát - a létesítmény alaprajzával kiegészítve - a tűzvédelmi anyagok gyűjtőjében

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK TŰZVÉDELMI ELŐÍRÁSOK Rendezvény neve: POP Pont Ott Parti a felsőoktatási felvételi ponthatárok megállapításának napja Ideje: 2012. JÚLIUS 24. (15.30-22 óra között) Helyszíne, leírása: Margitszigeti Atlétikai

Részletesebben

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Balatonföldvár 2013. március 21. Lengyelfi László 6. 54. Tűzveszélyességi osztály: veszélyességi övezetek, helyiségek, helyiségcsoportok (tűzszakaszok), épületek, műtárgyak,

Részletesebben

19/2007. (VIII. 29.) ÖTM rendelet

19/2007. (VIII. 29.) ÖTM rendelet A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 19/2007. (VIII. 29.) ÖTM rendelet a tőzvédelem atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos követelményeirıl és a hatóságok tevékenysége során azok

Részletesebben

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu

Szikra Csaba. Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tsz. www.egt.bme.hu Alapelvek: A füstvédett térhez tartozó fajlagos felület értéke Zárt lépcsıház esetén: 5 %. Kiürítési út vízszintes szakasza (közlekedı,

Részletesebben

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016.

TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. TŰZVÉDELMI ISMERETEK II. évfolyam 2016. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 22. (1) Az általános és középiskolákban, a szakképző iskolákban, valamint

Részletesebben

Beépített tőzvédelmi berendezések

Beépített tőzvédelmi berendezések Beépített tőzvédelmi berendezések Részei: Célja: - tőzjelzı rendszerek - beépített tőzoltó rendszerek - észlelés - jelzés - oltás Beépített tőzvédelmi berendezések Elınyei: - folyamatos felügyelet - korai

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET)

TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET) TŰZVÉDELMI OKTATÁSI AHYAG AZ ELTE HALLGATÓINAK RÉSZÉRE (TERVEZET) AZ ÉGÉS FELTÉTELEI Égés csak akkor indulhat meg és maradhat fenn, ha az éghető anyag, a levegő megfelelő mennyiségű oxigénje (vagy oxidáló

Részletesebben

2 nyílászárók felújítása vagy cseréje esetén a lépcsıházak hı- és füstelvezetésének korszerősítését is el kell végezni.

2 nyílászárók felújítása vagy cseréje esetén a lépcsıházak hı- és füstelvezetésének korszerősítését is el kell végezni. Szentes Város Önkormányzata Képviselı-testületének 19/2009.(IX.25.) rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerősítésének, felújításának támogatásáról szóló 28/2001.(XI.09.)KT.

Részletesebben

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai

Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Az OTSZ használati szabályainak főbb változásai Országos Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, 2011. szeptember 16. 2011. szeptember 16. Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás:

Részletesebben

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV

TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV TŰZVÉDELMI JEGYZŐKÖNYV Ellenőrzött helyszín: Budapest, XVI. ker., Összefogás sétány 6. Ellenőrzést végző személy: Kovács András tűzvédelmi előadó Ellenőrzés időpontja: 2017. február 03. Ellenőrzés célja:

Részletesebben

Szeretettel köszönti Önöket a

Szeretettel köszönti Önöket a Szeretettel köszönti Önöket a A tevékenységi köre - Tűzgátló- és egyéb technikai fém nyílászárók fejlesztése, gyártása - Tűzgátló üvegek gyártása (EI30, EI60, EI90) - Voest Alpine típusú szerkezetek gyártása

Részletesebben

1. fejezet: Égés és t zoltás elmélet - Égés fogalma és feltételei, - az égés fajtáinak szerepe a t terjedésében, - az égés fajtái és jellemz

1. fejezet: Égés és t zoltás elmélet - Égés fogalma és feltételei, - az égés fajtáinak szerepe a t terjedésében, - az égés fajtái és jellemz 1. fejezet: Égés és tőzoltás elmélet - Égés fogalma és feltételei, - az égés fajtáinak szerepe a tő terjedésében, - az égés fajtái és jellemzıi és szerepük a tőz terjedésében, - különbözı halmazállapotú

Részletesebben

A modulfüzet alapadatai

A modulfüzet alapadatai A modulfüzet alapadatai SZAKMACSOPORT Egyéb szolgáltatások SZAKMA Biztonságszervezı I. MODUL 0713-06 Biztonságszervezı szakfeladatok A modul célja A modul elvégzése után a képzésben résztvevı ismeri, és

Részletesebben

Hő- és füstelvezetés az új OTSZ tükrében. Öt kérdés - egy válasz. Vagy több?

Hő- és füstelvezetés az új OTSZ tükrében. Öt kérdés - egy válasz. Vagy több? Hő- és füstelvezetés az új OTSZ tükrében. Öt kérdés - egy válasz. Vagy több? TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Szakmai nap Siófok, 2011. 11. 17. Nagy Katalin Füsthőmérséklet Tűz keletkezése Teljesen kifejlődött

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás Tűzvédelmi műszaki leírás tejüzem rendeltetésű épület bővítése 5600 Békéscsaba, Kisrét 86. hrsz.: 0628/4 építési engedélyezéséhez 2016. március Jelen tűzvédelmi műszaki leírás a tervező által rendelkezésemre

Részletesebben

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról.

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról. Budapest Fıváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat képviselı-testületének a lakóközösségi tulajdonban lévı lakóépületek felújítási támogatásról szóló 10/2009. (IV.24.), 12/2008. (IV.18.), 6/2007. (II.23.)

Részletesebben

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

TŰZVÉDELEM. Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium TŰZVÉDELEM Győr Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium 2014. december 5.-én kiadásra került az új 54/2014 BM rendelet, az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A jogszabály

Részletesebben

Biztonságtechnika. DE Gazdasági Fıigazgatóság Munkabiztonsági Önálló Osztály. Kövér Tamás

Biztonságtechnika. DE Gazdasági Fıigazgatóság Munkabiztonsági Önálló Osztály. Kövér Tamás 1 Biztonságtechnika DE Gazdasági Fıigazgatóság Munkabiztonsági Önálló Osztály Kövér Tamás DE GF Munkabiztonsági Önálló 2009.05.05. Osztály, Kövér Tamás 2 Biztonságtechnika Vagyonvédelem Munkavédelem Tőzvédelem

Részletesebben

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról.

I.Fejezet Az Önkormányzat által képzett lakóközösségi alap felhasználásáról. Budapest Fıváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat képviselı-testületének a lakóközösségi tulajdonban lévı lakóépületek felújítási támogatásról szóló 12/2008. (IV.18.), 6/2007. (II.23.) sz. rendeletekkel

Részletesebben

régi OTSZ 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos T zvédelmi Szabályzat

régi OTSZ 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos T zvédelmi Szabályzat régi OTSZ 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelettel közzétett Országos T zvédelmi Szabályzat új OTSZ Az Országos T zvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011 (IX. 6.) BM rendelet Törlésre kerültek: - m szaki biztonsági

Részletesebben

Debreceni. Kirendeltség Hatósági Osztály. Kelemen Gergı tő. fhdgy. 06-30-235-8004 Gergo.kelemen@katved.gov.hu

Debreceni. Kirendeltség Hatósági Osztály. Kelemen Gergı tő. fhdgy. 06-30-235-8004 Gergo.kelemen@katved.gov.hu Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztály Kelemen Gergı tő. fhdgy. 06-30-235-8004 Gergo.kelemen@katved.gov.hu 2 Tőzvédelem 1996. évi XXXI. törvény a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki

Részletesebben

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya

45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet. az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól. A rendelet hatálya 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 59. -a (3) bekezdésének d) pontjában

Részletesebben

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0.

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. ÉPÍTŐIPARI FÓRUM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat OTSZ 5.0. 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Glöckl Antal tű. őrnagy Hatósági osztályvezető Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2016. október 05.

Részletesebben

31/2001. (XII. 19.) BM rendelet. a tőzoltási, mőszaki mentési és az ezekhez kapcsolódó tőzvédelmi technika alkalmazhatóságának részletes szabályairól

31/2001. (XII. 19.) BM rendelet. a tőzoltási, mőszaki mentési és az ezekhez kapcsolódó tőzvédelmi technika alkalmazhatóságának részletes szabályairól A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 31/2001. (XII. 19.) BM rendelet a tőzoltási, mőszaki mentési és az ezekhez kapcsolódó tőzvédelmi technika alkalmazhatóságának részletes szabályairól

Részletesebben

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav

Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav Pedagógus gus szakmai nap Egri Katasztrófav favédelmi Kirendeltség Használati szabályok Rónai Róbert tő. alezr. 2018. február 21. Tőzcsapszekrény(külsı tőzcsaphoz) létesítményen belüli tűzcsap Meglévőszerelvényszekrények

Részletesebben

HELYSZÍNI KOCKÁZATFELMÉRÉSI JEGYZİKÖNYV VAGYONBIZTOSÍTÁSHOZ (Egyszerősített) (MJK: A-KOCKFELM_EGYSZ 001-2008)

HELYSZÍNI KOCKÁZATFELMÉRÉSI JEGYZİKÖNYV VAGYONBIZTOSÍTÁSHOZ (Egyszerősített) (MJK: A-KOCKFELM_EGYSZ 001-2008) HELYSZÍNI VAGYONBIZTOSÍTÁSHOZ (Egyszerősített) (MJK: A-KOCKFELM_EGYSZ 001-2008) 1. A Szerzıdı fél neve: címe: A kockázatviselés helye (címe): 1.1. A létesítmény teljes területe: m² A létesítmény beépítettsége:

Részletesebben

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig.

III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia. A családi háztól a SkyCourtig. III. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia Construma 2001. április 7. A családi háztól a SkyCourtig. Az épületek felújításának tűzvédelmi tervezése és a dokumentáció követelményei. III. Rockwool Építészeti

Részletesebben

INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL. Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál

INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL. Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál INERT GÁZOK ALKALMAZÁSA AZ ÉPÜLETVÉDELEMBEN ÉS IPARI KOCKÁZATOKNÁL Ramada Resort Aquaworld, Budapest 2014. június 4. Bischoff Pál PIRO-PLAN Kft 1989 25 év személyes tapasztalat 1994 - az első FM200 rendszer

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS (HRSZ 34) építési engedélyhez

TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS (HRSZ 34) építési engedélyhez TŰZVÉDELMI MŰLEÍRÁS Isztiméri orvosi rendelő átalakítása-bővítése 8045 Isztimér, Köztársaság u. 100. (HRSZ 34) építési engedélyhez Isztimér orvosi rendelő átalakítás-bővítés tűzvédelmi műleírás 1 / 7 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Kockázati egységek / kockázati osztálya Nagyon alacsony kockázati osztály: NAK Alacsony kockázati osztály: Közepes kockázati osztály: Magas kockázati osztály: AK KK MK MÉRTÉKADÓ KOCKÁZATI

Részletesebben

OTSZ 5.0 konferencia

OTSZ 5.0 konferencia OTSZ 5.0 konferencia Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer. Biztonsági világítás,

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat Kunmadarai Repülőtér területére Mentők 104 Tűzoltóság 105 Rendőrség 107 Értesítési telefonszám 06 30 7037616 2013 Kunmadarasi Repülőtér 042 hrsz. Tűzvédelmi Szabályzata Rendkívüli

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1114 Budapest, Villányi út 11-13. (A Központi Tűzvédelmi Szabályzat része) Készítette: Perennius Kft. Boros Brigitta Biz. sz.: 134/182/2012 felsőszintű képz. Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Az EU már 1992-ben a 92/58 EGK irányelvben szabályozta a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9.

Épületek gázellátása. A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai. Vízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. Épületek gázellátása A gázkészülékek elhelyezésének szempontjai ízellátás, csatornázás, gázellátás I. 2011. november 9. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az

Részletesebben

Kiegészítés az 5. sz. elıterjesztéshez

Kiegészítés az 5. sz. elıterjesztéshez Kiegészítés az 5. sz. elıterjesztéshez 2014. évrıl szóló ellenırzési jelentés a Szekszárd-Szedres-Medina Óvodafenntartó Társulás zárszámadásához A költségvetési szervek belsı kontrollrendszerérıl és belsı

Részletesebben

a. Ismertesse a hőmérséklet, a nyomás, a hőmennyiség SI mértékegységeit!

a. Ismertesse a hőmérséklet, a nyomás, a hőmennyiség SI mértékegységeit! 2 1.. a. Ismertesse a hőmérséklet, a nyomás, a hőmennyiség SI mértékegységeit! b. Mit nevezünk pébégáz cseretelepnek? Ki létesíthet pébégáz cseretelepet és kinek az engedélyével? c. A cseretelepen milyen

Részletesebben

(2013. szeptember 1-tıl) 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLİ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

(2013. szeptember 1-tıl) 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLİ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK Tőzvédelmi elıadó megnevezéső szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye (2013. szeptember 1-tıl) 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLİ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 861 10 1.2.

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009

No Change Service! Verzió 01.08 Felülvizsgálat dátuma 24.03.2009 Nyomtatás Dátuma 24.03.2009 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr GmbH Robert-Koch-Str. 2 22851 Norderstedt Germany Telefon: +4940521000 Telefax:

Részletesebben

Granulált kén 1/6. BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP VEGYIPARI TERMÉKEKRE ISO 11014-1 szerint

Granulált kén 1/6. BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP VEGYIPARI TERMÉKEKRE ISO 11014-1 szerint Granulált kén 1/6 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP VEGYIPARI TERMÉKEKRE ISO 11014-1 szerint 1. TERMÉK ÉS CÉG AZONOSÍTÓ ADATOK Terméknév: Termék kód: Cég: Telefon: Fax: granulált kén csomagolt:250300900 önliesnett:250300100

Részletesebben

ellenırzése. Részt vesz a munkahelyi munkavédelmi ellenırzéseken, szemléken, ellenırzi a szemlék jegyzıkönyveiben foglaltak végrehajtását.

ellenırzése. Részt vesz a munkahelyi munkavédelmi ellenırzéseken, szemléken, ellenırzi a szemlék jegyzıkönyveiben foglaltak végrehajtását. Bene Gábor fıelıadó (telefon 56510) Gazdasági Fıigazgatóság Munkabiztonsági Önálló Osztály A honlapunk címe: http://munkavedelem.unideb.hu Telefonszámok: városi fıvonal: (52) 255-880 telefax: (52) 255-595595

Részletesebben

IpP-CsP2. Baromfi jelölı berendezés általános leírás. Típuskód: IpP-CsP2. Copyright: P. S. S. Plussz Kft, 2009

IpP-CsP2. Baromfi jelölı berendezés általános leírás. Típuskód: IpP-CsP2. Copyright: P. S. S. Plussz Kft, 2009 IpP-CsP2 Baromfi jelölı berendezés általános leírás Típuskód: IpP-CsP2 Tartalomjegyzék 1. Készülék felhasználási területe 2. Mőszaki adatok 3. Mőszaki leírás 3.1 Állvány 3.2 Burkolat 3.3 Pneumatikus elemek

Részletesebben

P-mondatok. P101 Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. P102 Gyermekektől elzárva tartandó.

P-mondatok.   P101 Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. P102 Gyermekektől elzárva tartandó. www.biztonsagiadatlap.hu P-mondatok P101 Orvosi tanácsadás esetén tartsa kéznél a termék edényét vagy címkéjét. P102 Gyermekektől elzárva tartandó. P103 Használat előtt olvassa el a címkén közölt információkat.

Részletesebben

Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Kar

Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Kar Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Kar 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4, TŐZRIADÓ TERVE 2012. Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Kar 4400 Nyíregyháza, Sóstói u. 2-4 Tőzriadó Terv A kar tudományos munkával

Részletesebben

KECSKEMÉTI FŐISKOLA. Munka és Tűzvédelmi oktatás Hallgatók Részére

KECSKEMÉTI FŐISKOLA. Munka és Tűzvédelmi oktatás Hallgatók Részére KECSKEMÉTI FŐISKOLA Munka és Tűzvédelmi oktatás Hallgatók Részére A MUNKAVÉDELEM MINDENKI FELADATA! A munkavédelem feladata a tanuló, dolgozó embert megvédeni veszélyektől és ártalmaktól! MUNKAVÉDELEM

Részletesebben

X. FEJEZET IPARI GÁZPALACKOK SZÁLLÍTÁSA, TÁROLÁSA ÉS KEZELÉSE 1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK

X. FEJEZET IPARI GÁZPALACKOK SZÁLLÍTÁSA, TÁROLÁSA ÉS KEZELÉSE 1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK X. FEJEZET IPARI GÁZPALACKOK SZÁLLÍTÁSA, TÁROLÁSA ÉS KEZELÉSE 1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1.1. Gázpalack: olyan fémbıl, fémbıl és kompozitból, vagy kompozitból készült nyomástartó edény, amely sőrített, cseppfolyósított

Részletesebben

s e l f e q u i p m e n t Önkiszolgáló Business 24 órás: ezek a

s e l f e q u i p m e n t Önkiszolgáló Business 24 órás: ezek a 1. s e l f e q u i p m e n t Önkiszolgáló Business 24 órás: ezek a Daerg Italia legfıbb irányvonalai a mosók mind szélesebb kínálatának kialakításában. A magas minıség, a Shuttle termékcsalád széleskörő

Részletesebben

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM

A 10/2007. (II. 27.) 1/2006. (II. 17.) OM A 10/2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai

Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Hatósági feladatok az oktatási intézményekben Katasztrófavédelem, tűzvédelem közoktatási intézményekre vonatkozó szabályai Angyal István tűzoltó őrnagy osztályvezető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére Munka- és tűzvédelmi oktatás hallgatók részére A munkavédelem mindenki feladata! A munkavédelem nem egy külön tevékenység, azt a tanulás közben kell csinálni! 2 A munkavédelem feladata: megvédeni a veszélyektől

Részletesebben

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011

No Change Service! Verzió 01.01 Felülvizsgálat dátuma 22.05.2010 Nyomtatás Dátuma 24.08.2011 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Márkanév : Gyártó/Szállító : Schülke & Mayr Benelux b.v. Prins Bernardlaan 2 c 2032 HA Haarlem Netherlands Telefon: +310235352634

Részletesebben

NAPELEMPARKOK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI

NAPELEMPARKOK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI NAPELEMPARKOK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA ÉRCES FERENC TŰ. EZREDES FŐOSZTÁLYVEZETŐ 2018. ÁPRILIS 26. Jogi szabályozás - tűzvédelmi követelmények: OTSZ-ből 48. Napelemek 87. (1)

Részletesebben

A rendelet területi hatálya

A rendelet területi hatálya BUDAPEST FİVÁROS XIX.KER. KISPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK a Budapest, XIX.ker. Kispest, Ady Endre út mentén a Rákóczi u. és a Kisfaludy u. közötti szakasz szabályozási tervérıl szóló 4/2002. (II.22.) sz. rendelettel

Részletesebben

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére

TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére TŰZVÉDELMI OKTATÁS ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Tv. 22. -ban, valamint

Részletesebben

TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA

TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA TvMI TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK FELÜLVIZSGÁLATA, KARBANTARTÁSA ddd Országos Tűzvédelmi Konferencia 2016. november 15. Siófok, Hotel Magistern Sinkó László Hesztia Kft. kereskedelmi igazgató Bevezető 12. Tűzvédelmi

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

Épületek gázellátása Gázkészülékek elhelyezése, légellátása

Épületek gázellátása Gázkészülékek elhelyezése, légellátása Épületek gázellátása Gázkészülékek elhelyezése, légellátása Épületgépészeti rendszerek I. 2010. március 22. 1 A gázfogyasztó készülékek elhelyezésére vonatkozó általános elıírások GOMBSZ: az 58 kw egység-

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Beregnyei József. Gyalogosok be/kiléptetése, ellenőrzése, csomagjaik átvizsgálása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Dr. Beregnyei József. Gyalogosok be/kiléptetése, ellenőrzése, csomagjaik átvizsgálása. A követelménymodul megnevezése: Dr. Beregnyei József Gyalogosok be/kiléptetése, ellenőrzése, csomagjaik átvizsgálása A követelménymodul megnevezése: Személy- és vagyonvédelmi alapfeladatok A követelménymodul száma: 0701-06 A tartalomelem

Részletesebben

Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei. Tóvári Péter

Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei. Tóvári Péter Lakossági biomassza kazánok telepítésének általános feltételei Tóvári Péter Tartalom 1. Helyi adottságok 2. Mérnöki és mőszaki feltételek 3. Jogszabályi feltételek 4. Környezetvédelmi feltételek Helyi

Részletesebben

Tőzvédelmi alapismeretek jegyzet (-Kivonatok-)

Tőzvédelmi alapismeretek jegyzet (-Kivonatok-) Tőzvédelmi Alapismeretek (Jegyzet) - 16 - Távoktatás 11. Egyéb információk: Jelen nyomtatvány (vagy számítógépes fájl) a Informatikai, tőzvédelmi és munkavédelmi egyéni vállalkozás távoktatási anyaga.

Részletesebben