SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM, ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET TERVEZET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM, ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET TERVEZET"

Átírás

1 SEMMELWEIS ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM, ÁOK LABORATÓRIUMI MEDICINA INTÉZET TERVEZET Bevezetés A Laboratóriumi Medicina oktatását a hazai négy orvostudományi kar közül Debrecenben, Pécsett és Szegeden több mint három évtizede önálló intézetek látják el. Az itt kapott képzés eredményeként az orvostanhallgatók megismerkednek az alapveto laboratóriumi módszerekkel és elsajátítják a mindennapos gyógyító munkához elengedhetetlen orvosi laboratóriumi diagnosztikus szemléletet. Budapesten önálló, az oktatást, kutatást és diagnosztikus munkát egységes en szervezo és irányító Laboratóriumi Medicina intézet 2009 oszéig nem került megalapításra. Ez több okból hátrányos: a hallgatók laboratóriumi diagnosztikus gondolkodásmódja nem alakul ki, ami rontja a klinikai munka hatékonyságát; a szakember-utánpótlás (rezidensképzés) nem kelloen biztosított; annak ellenére, hogy mintegy 00 laboratóriumi szakorvos tartozik e regio vonzáskörzetében, szakmai továbbképzésük egészen a legutóbbi idokig (2008 oszéig) nem volt biztosított; a diagnosztikus munkát végzo egységek az egyetemen belül nem egységes irányelvek és szemlélet szerint muködtek; a klinikai vizsgálatok, kutatások végzése során a laboratóriumok kizárólag kiszolgáló egységként muködtek, az itt dolgozók szakmai tudásukat és tapasztalatukat nem tudták aktív együttmuködo partnerként kamatoztatni; a Semmelweis Egyetem akkreditációja során teljesítendo feltétel ként jelentkezett a laboratóriumi medicina hangsúlyos oktatása. A Laboratóriumi Medicina intézet kialakítása felé az elso lépést az Orvosi Laboratóriumi Tanszéki Csoport létrehozása jelentette 2006-ban Szabó Antal klinikai biokémikus vezetésével. Irányítása mellett kezdodött el sor a Semmelweis Egyetem különbözo telephelyein addig izoláltan (és sokszor felesleges kapacitásokkal) muködo laboratóriumi egységek minél teljesebb köru central izálása (ez a folyamat jelenleg is tart). A Kórélettani Intézeten belül harmadévesek számára korlátozott kis óraszámban ugyan, de elkezdodött a laboratóriumi vizsgálatok tantermi és gyakorlati oktatása, illetve negyed- és ötödéves hallgatók számára szabadon választható tantárgyként oktatják a klinikai kémiát. A Tanszéki Csoport ezen túlmenoen rendszeresen szervez szakorvosok számára továbbképzo (pontszerzo) kurzusokat is. Bár a Tanszéki Csoport saját lehetoségeit messzemenoen kihasználta, a szakmai elvárások, a klinikusok igényei, valamint a hazai és külfóldi egyetemeken szerzett tapasztalatok alapján a laboratóriumi medicina oktatását, valamint a laboratóriumi diagnosztikus munka szakmai felügyeletét optimálisan nem egy Tanszéki Csoport, hanem egy önálló, egységes intézet, a Laboratóriumi Medicina intézet tudja ellátni a Semmelweis Egyetemen is.

2 Tervezet Az Intézet szervezetileg egy, az ÁOK-hoz tartozó egységbol, valamint a diagnosztikus munkát végzo klinikai laboratóriumokból áll. A diagnosztikus munkát végzo klinikai laboratóriumok önálló gazdasági egységként muködhetnek, azonban szakmai, oktatási és kutatási szempontból a Laboratóriumi Medicina Intézethez tartoznak; az itt dolgozó diplomás munkatársak részt vesznek a Laboratóriumi Medicina intézet oktatási és kutatási feladatainak az ellátásában. A Laboratóriumi Medicina Intézet hármas feladatot lát el: - oktatás: graduális képzés, valamint posztgraduális oktatás (szakorvos és klinikai biokémikus képzés, PhD-hallgatók oktatása, továbbképzo tanfolyamok) valamint a laboratóriumi technikusok jövoben megoldandó képzése; - diagnosztika: az egyetemen végzett klinikai laboratóriumi vizsgálatok koordinálása, szakmai felügyelete; - kutatás: az egyetemen zajló, laboratóriumi vizsgálatokat igénylo kutatásokban aktív partnerként való részvétel, saját kutatási projektek végzése / irányitása. 1. Oktatás Graduális képzés Laboratóriumi medicina tantárgy oktatása harmadévben Az oktatás kapcsán a hallgatók információt kapnak arról, hogy a laboratóriumban milyen munkafolyamat vezet az eredményközlésig; a vizsgálatokhoz szükséges mintát milyen körülmények között / hogyan kell levenni ahhoz, hogy a vizsgálat eredménye megbízható legyen; egyes kórképek során milyen laboratóriumi vizsgálatok végzése indokolt / célszeru; a kapott laboratóriumi eredmények értékelése során milyen szempontokat kell mindenképpen figyelembe vegyenek. Az oktatás a 6. szemeszterben egy féléven át eloadások (heti 1, óra) és gyakorlatok (heti 1, óra) formájában történik (egyelore ennyi óraszámot kapnánk oktatásra). A félév végén kollokvium. A tantermi eloadásokat a tanszékvezeto és a vezeto oktatók tartják. A tananyag elsajátításának egyik legfontosabb eleme az eloadásokon és gyakorlatokon történo részvétel, hiszen ezek anyaga alapja a vizsgának. 2

3 TANTERMI ELOADÁSOK tervezett tematikája II GY AKORLATOK tervezett tematikája (eszköz és eset bemutatásokkal) II A gyakorlatok helyszíne: Nagyvárad téri elméleti tömb, szemináriumi temek, illetve az egyetemi laboratóri umok. A graduális képzés során elsajátítandó fobb képességek: (1) preanalitikai, analitikai és posztanalitikai hibák és hibaforrások ismerete; (2) leggyakrabban alkalmazott laboratóriumi vizsgálatok javallata, referenciaértékek, mértékegységek ismerete; () jellegzetes, betegágy melletti esetekkel kapcsolatos laboratóriumi diagnosztikus algoritmus ismerete; () laboratóriumban alkalmazott legfontosabb módszerek elve, elonyei és korlátai. Az általános orvosképzésen belül a laboratóriumi medicina tantárgy oktatásának a célja, hogya hallgatók elsajátítsák azt a szemléletet, aminek a révén a késobbi gyógyító munka során a klinikai kémiai laboratórium felé célzottan jól definiált vizsgálati kérdéseket tudnak feltenni; a kapott eredményeket helyesen tudják értékelni és beépíteni a diagnosztikus algoritmusba.

4 r Posztgraduális képzés A posztgraduális képzés részét képezik az alábbi tevékenységek: 1. Szakorvos (rezidens) és klinikai biokémikus képzés A szakorvosok képzése során, az egyetemen a diagnosztikus munkát végzo egységekben dolgozó szakorvosok irányítása mellett gyakorlati idot töltenek a klinikai szakvizsgára készülo, valamint a laboratóriumi szakorvosi képzésben részt vevo rezidensek. A gyakorlat végén szóbeli vizsgát tesznek az elsajátított anyagból. 2. Szakorvosok, szakgyógyszerészek, klinikai biokémikusok számára szinten tartó képzés A társegyetemekkel, valamint a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társasággal egyeztetve kötelezo szintentartó továbbképzo tanfolyamok tartása.. PhD-hallgatók képzése - Az egyetemi bázislaborokban (molekuláris biológiai laboratóriumok, fluoreszcens technikák laboratóriuma, tömegspektrometriás laboratórium stb.), valamint az MTA támogatott kutatóhelyein dolgozó munkatársak részvételével PhD hallgatók számára modem laboratóriumi méréstechnikák ismertetése. - Kutatási módszertan (kísérlettervezés, adatértékelés stb.) elméleti oktatása PhD hallgatók számára. - Az Intézet saját kutatási témáiban PhD hallgatók munkájának irányítása.. Asszisztensek oktatása Az Intézet jövobeni feladata laboratóriumi technikusok (laboratóriumi asszisztensek) képzésének szakmai koordinálása és kapcsolat az Egészségügyi Továbbképzo Intézettel (ETI).. Betegágy melletti laborvizsgálatok (POCT) oktatása - Az Intézet felméri az egyes gyógyító egységekben alkalmazott POCT technikákat, az ezeket alkalmazó egészségügyi személyzet képzettségét. Az esetleges hiányosságokat rendszeres képzés (ennek részeként kialakítandó honlap) során korrigálja. 2. Diagnosztika A Laboratóriumi Medicina Intézet feladata a diagnosztikus központokban zajló munka szakmai felügyelete. Ennek kapcsán sor kerül(t): az egyetemi központokban végzett vizsgálatok (klinikai kémia, hematológia, hemosztazeológia, laboratóriumi immunológia, endokrinológiai, toxikológia, klinikai mikrobiológia) optimális megosztására új vizsgálat bevezetése esetén konszenzusra (mit, hol, ki, mikor végez) azonos minoségellenorzési irányelvek kidolgozására és bevezetésére a klinikusokkal való konzultációk rendszerének a kidolgozására rendszeres fórumra az egyes laboratóriumokban dolgozó munkatársak részvételével közös honlap kidolgozására és üzemeltetésére az Egyetem egyes intézeteiben ágy mellett végzett meghatározások (POCT) ellenorzése, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kidolgozása és betartatása.

5 . Kutatás A klinikai kutatások és gyógyszervizsgálatok jelentos hányadában történik laboratóriumi vizsgálat. Annak érdekében, hogy a kapott eredményeket minél hatékonyabban tudják a vizsgálat értékelése során felhasználni, az adott laboratóriumban dolgozó munkatárs aktívan részt vesz a kutatás megtervezésében, az eredmények értékelésében. Ennek köszönhetoen a klinikai laboratóriumok nem passzív kiszolgálóegységek, hanem a kutatásban saját tapasztalataikat átadó szakembereik révén aktív partnerek lesznek. A Laboratóriumi Medicina Intézet ezen túl saját témában is vezet és végez klinikai kutatásokat. A kutatásokban az egyes diagnosztikus egységekben dolgozó szakorvosok, illetve saját ösztöndíjas PhD hallgatók vesznek részt. Az Intézet muködésének a kezdetén az elsodleges célkituzés a szerzett immunitást érinto eltérések laboratóriumi vizsgálata fiziológiás állapotokban, illetve különbözo betegségekben. Ennek során áramlási citometriával sejtfelszíni markerek expressziójának a meghatározására és intracelluláris analitok monitorozására, biochipek segítségével szérum citokinszint-mérésekre, valamint genomikai vizsgálatokra (SNP-analízis és génexpressziós array) kerül sor.

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. Heti óraszám - elmélet

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. Heti óraszám - elmélet MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE Tantárgy kódja Tantárgy neve, kurzushirdetı tanszék, tanszékvezetı/kurzushirdetı Heti óraszám - elmélet Heti óraszám - gyakorlat Vizsgaforma

Részletesebben

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE Tantárgy kódja Tantárgy neve, kurzushirdető tanszék, tanszékvezető/kurzushirdető Héti óraszám - elmélet Héti óraszám - gyakorlat Vizsgaforma

Részletesebben

A Tájékoztató az MMT honlapján megtekinthető: www.mmt.org.hu

A Tájékoztató az MMT honlapján megtekinthető: www.mmt.org.hu TÁJÉKOZTATÓ a klinikai biokémikus, klinikai mikrobiológus, valamint molekuláris biológiai diagnosztikus egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzés megszerzéséről. A Tájékoztató az MMT honlapján megtekinthető:

Részletesebben

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE (5.-6. szemeszter): 56 kredit

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE (5.-6. szemeszter): 56 kredit MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE Tantárgy kódja Tantárgy neve, kurzushirdető tanszék, tanszékvezető/kurzushirdető Héti óraszám elmélet Héti óraszám gyakorlat Vizsgaforma Kredit

Részletesebben

1. félév. 15 45 5fgy 42. 15 45 5fgy 44

1. félév. 15 45 5fgy 42. 15 45 5fgy 44 Tantárgy 1. félév 2. félév Oldalszám E. Sz. Gy. V. E. Sz. Gy. V. Klinikai biokémia I. 11 6 5fgy 12 Klinikai biokémia II. 10 6 K 13 Pathológia I. 33 45 K 14 Pathológia II. 49 45 Sz 17 Klinikai Fiziológia

Részletesebben

4.F. Szövettani diagnosztika

4.F. Szövettani diagnosztika 4. LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 4.A. Általános labororatóriumi diagnosztika 4.1. Általános laboratóriumi asszisztens 4.F. Szövettani diagnosztika 4.38. Szövettani asszisztens 4.11. Egészségügyi

Részletesebben

A gyógyszerész képzés

A gyógyszerész képzés A gyógyszerész képzés sajátságai, ismeretanyagok, diszciplínák, a gyógyszerészképzés felépítése Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet 2017 Fogalmak propedeutika - gyógyszerész Feladatkörök Elvárások

Részletesebben

MÉHNYAKSZŰRÉS OKTATÁSA A VÉDŐNŐK GRADUÁLIS KÉPZÉSÉBEN. Dr. Tobak Orsolya okl. védőnő főiskolai docens SZTE ETSZK PEGT

MÉHNYAKSZŰRÉS OKTATÁSA A VÉDŐNŐK GRADUÁLIS KÉPZÉSÉBEN. Dr. Tobak Orsolya okl. védőnő főiskolai docens SZTE ETSZK PEGT MÉHNYAKSZŰRÉS OKTATÁSA A VÉDŐNŐK GRADUÁLIS KÉPZÉSÉBEN Dr. Tobak Orsolya okl. védőnő főiskolai docens SZTE ETSZK PEGT Vázlat Előzmények Graduális munkacsoport tevékenysége Konszenzus javaslat Képzés lebonyolítása

Részletesebben

Mit ad a képzőknek a projekt? Új irányok az alapellátók képzésében

Mit ad a képzőknek a projekt? Új irányok az alapellátók képzésében Mit ad a képzőknek a projekt? Új irányok az alapellátók képzésében Budapest, 2013. 05.28. dr. Kósa Zsigmond A felsőoktatási képzőhelyek területei Képzők Egészségtudományi képzés Orvostudományi képzés A

Részletesebben

A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen

A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen A genomikai oktatás helyzete a Debreceni Egyetemen Bálint Bálint L. GNTP Oktatás és Tudásmenedzsment Munkabizottság, 2009. június 10. Tények Debreceni Egyetemről 21000 nappali és 33000 összes hallgató

Részletesebben

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. Heti óraszám elmélet

MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE. Heti óraszám elmélet MINTATANTERV ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS TANTERVE ÉS VIZSGARENDJE Tantárgy kódja Tantárgy neve, kurzushirdetı tanszék, tanszékvezetı/kurzushirdetı Heti óraszám elmélet Heti óraszám - gyakorlat Vizsgaforma Kredit

Részletesebben

Tájékoztatás nem egészségügyi diplomások szakképzésével kapcsolatos tevékenységekről, feladatokról

Tájékoztatás nem egészségügyi diplomások szakképzésével kapcsolatos tevékenységekről, feladatokról Tájékoztatás nem egészségügyi diplomások szakképzésével kapcsolatos tevékenységekről, feladatokról MLDT elnökségi, vezetőségi, bizottsági ülés Budapest, 2006. január 20. Seres Erika, Horváth Andrea Rita,

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9.

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.: +36 1 224-8690 E-mail: polgar@oncol.hu Web-site:

Részletesebben

Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 2007-ben megkezdő hallgatók számára

Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 2007-ben megkezdő hallgatók számára KIKNEK MIKOR FÉV SZEM KÓD TANTÁRGYCÍM TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET AL1 Általános és szervetlen kémia 1. 1 2 3 EA GYA SZE ÖSSZ JEGY KREDIT nincs 28 28 14 70 vizsga 5 AN1 Analitikai kémia 1. Dr. Ohmacht Róbert

Részletesebben

Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform Tudásmenedzsment, oktatás és képzés a gyógyszerinnovációban - Munkaértékezlet - Botz Lajos Budapest, Duna Palota, 2009. január 7.

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar. Előzetes tanszéki javaslat tantárgy befogadási kérelemhez. 2014/2015-os curriculum alapján

Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar. Előzetes tanszéki javaslat tantárgy befogadási kérelemhez. 2014/2015-os curriculum alapján Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Előzetes tanszéki javaslat tantárgy befogadási kérelemhez 2014/2015-os curriculum alapján Hallgató neve: Évfolyam/ szemeszter: Átadó intézmény: Előírt tantárgy

Részletesebben

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram! Örömmel jelentjük be Önöknek, hogy a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének egyik új projektje azon betegségek genetikai hátterének feltérképezésére irányul,

Részletesebben

Oktatás és készségfejlesztés Hazai helyzet: Szeged. Dr. Pető Zoltán 2014

Oktatás és készségfejlesztés Hazai helyzet: Szeged. Dr. Pető Zoltán 2014 Oktatás és készségfejlesztés Hazai helyzet: Szeged Dr. Pető Zoltán 2014 Graduális képzés: kötelező elemek I évfolyam: elsősegély oktatás magyar és angol nyelven (elmélet, gyakorlat, vizsga) III. évfolyam:

Részletesebben

ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK

ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK A szak neve Hatályos Tagozat ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ALAPKÉPZÉSI SZAK 2009. szeptember- 2010-ben beiratkozottakra vonatkozó módosítva: 2011. szeptember, 2012. szeptember nappali

Részletesebben

ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK

ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK A szak fejléce Hatályos Tagozat orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak 2008. szeptember, módosítva 2009. szeptember levelező MINTATANTERV Javasolt félév (1) kód-ja (2) neve

Részletesebben

Dr. Losonczy György egyetemi tanár. Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika. Általános szervező: Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

Dr. Losonczy György egyetemi tanár. Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika. Általános szervező: Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet Légúti fertőzések továbbképző tanfolyam LÉGÚTI FERTŐZÉSEK KLINIKUMA, MIKROBIOLÓGIAI GYORS-DIAGNOSZTIKÁJA ÉS CÉLZOTT ANTIBIOTIKUS KEZELÉSE 3. MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT IX. SE-TK/2017.II./00219.

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9.

Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Semmelweis Egyetem, Budapest, Onkológiai Tanszék, Országos Onkológiai Intézet, 1122 Ráth Gy. u. 7-9. Tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.: +36-1-224-8690 E-mail: polgar@oncol.hu Web-site:

Részletesebben

Az Általános Orvostudományi Kar Szabályzata. Gyakorló Kórház és Gyakorló Osztály cím elnyerésére

Az Általános Orvostudományi Kar Szabályzata. Gyakorló Kórház és Gyakorló Osztály cím elnyerésére 1 Az Általános Orvostudományi Kar Szabályzata Gyakorló Kórház és Gyakorló Osztály cím elnyerésére Sz.1.) A cím adományozásának célja, hogy az arra alkalmas, Egyetemen kívüli egészségügyi intézmények (országos

Részletesebben

A mikrobiológia, ezen belül a referencia laboratóriumok helyzete Magyarországon

A mikrobiológia, ezen belül a referencia laboratóriumok helyzete Magyarországon A mikrobiológia, ezen belül a referencia laboratóriumok helyzete Magyarországon Prof. Dr. Nagy Erzsébet Szegedi Tudományegyetem, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet Hazai Nemzeti Referencia Laboratóriumok

Részletesebben

PoCUS definíció. Ki végezze?

PoCUS definíció. Ki végezze? XIII. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Szeged, 2014. november 08. PoCUS definíció. Ki végezze? dr. Barta Miklós PhD Szombathely, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Radiológiai Osztály 1 Az előadás

Részletesebben

A jövő záloga (a laboratóriumi medicinában is) a jelen oktatási rendszere. Muszbek László

A jövő záloga (a laboratóriumi medicinában is) a jelen oktatási rendszere. Muszbek László A jövő záloga (a laboratóriumi medicinában is) a jelen oktatási rendszere Muszbek László Debreceni Egyetem, Orvos és Egészségtudományi Centrum, Klinikai Kutató Központ Mi a laboratóriumi medicina? Az analítikai

Részletesebben

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G

A tantárgyelem kódja: SZDE0304G A mérföldkő megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgy megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak A tantárgyelem megnevezése: Szakdolgozat készítése gyógytornászoknak 2

Részletesebben

II. évf. 4. szemeszter 2015 II. félév A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara II. Belklinikájának OKTATÁSI RENDJE

II. évf. 4. szemeszter 2015 II. félév A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara II. Belklinikájának OKTATÁSI RENDJE II. évf. 4. szemeszter 2015 II. félév A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara II. Belklinikájának OKTATÁSI RENDJE A szorgalmi időszak: 2015 február 2 május 15 Oktatási szünet: február 11,12,

Részletesebben

XV. DOWN SZIMPÓZIUM Korszakváltás a klinikai genetikában

XV. DOWN SZIMPÓZIUM Korszakváltás a klinikai genetikában XV. DOWN SZIMPÓZIUM Korszakváltás a klinikai genetikában Kötelező szinten tartó tanfolyam Szervező: A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézete PROGRAMFÜZET Helyszín:

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV 1. Neme 2. Születési éve 3. Lakhelye 1 4. Melyik évben végzett? 5. Melyik szakon végzett? 2 6. Milyen tagozaton végzett? 7. Idegen nyelv ismerete

Részletesebben

Radiológiai Klinika Tanulmányi információk tanév II. félév ÁOK IV. évfolyam

Radiológiai Klinika Tanulmányi információk tanév II. félév ÁOK IV. évfolyam Radiológiai Klinika Tanulmányi információk 2017-18. tanév II. félév ÁOK IV. évfolyam Elérhetőségek Klinika igazgató: Prof. Bérczi Viktor Tanulmányi adminisztráció: Keviczky Katalin Titkárság telefon: 06-1-210-0307

Részletesebben

A képzésen túl kiemelt célunk a tapasztalatcsere is. Mottónk ezért: tanulva tanítsuk egymást!

A képzésen túl kiemelt célunk a tapasztalatcsere is. Mottónk ezért: tanulva tanítsuk egymást! Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Sebészeti Klinika Igazgató: Dr. Kupcsulik Péter egyetemi tanár 1082 Budapest, Üllői út 78. Tel./fax: 333-5343 Budapest, 2010. augusztus 29. Tisztelt

Részletesebben

Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 2010-ben megkezdő hallgatók számára

Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 2010-ben megkezdő hallgatók számára Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 00-ben megkezdő hallgatók számára AN Analitikai kémia. Dr. Ohmacht Róbert Kémiai nincs 8 4 0 70 vizsga 5 AT Általános és szervetlen kémia. nincs

Részletesebben

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. 1. KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Anyanyelv-pedagógia. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II.

Részletesebben

Posztgraduális képzés gyógyszerészeknek MU 004. GK

Posztgraduális képzés gyógyszerészeknek MU 004. GK Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Posztgraduális képzés gyógyszerészeknek MU 004. GK Készítette: Prof. Dr. Halmos Gábor folyamatgazda Átvizsgálta: Dr.

Részletesebben

Oktatási Szakmai Rendezvény

Oktatási Szakmai Rendezvény TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0016 sz. Megújuló gyógyszerészi kompetenciák gyakorlatorientált elsajátítását szolgáló digitális tananyagok fejlesztése magyar és angol nyelven, az egyetemi oktatók felkészítése

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK

NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR METALLURGIAI ÉS ÖNTÉSZETI INTÉZET NAGYSZILÁRDSÁGÚ ÖNTVÉNYEK TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Kohómérnök MSc-képzés Nappali tagozat ÖNTÉSZET SZAKIRÁNY Miskolc,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEȘ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar FIZIKA 1.3 Intézet MAGYAR FIZIKA INTÉZET 1.4 Szakterület ALKALMAZOTT MÉRNÖKI TUDOMÁNYOK

Részletesebben

Az általános pályázat feladatokon túl a pályázó által ellátandó feladatok:

Az általános pályázat feladatokon túl a pályázó által ellátandó feladatok: KS/HUM/2477/2011 A Semmelweis Egyetem rektora pályázatot hirdet az Általános Orvostudományi Karon, egyetemi docensi álláshelyek betöltésére. Az álláshelyek a pályázati eljárást követően tölthetők be, határozatlan

Részletesebben

POLITIKATUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ELTE Állam- és Jogtudományi Kar

POLITIKATUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ELTE Állam- és Jogtudományi Kar 1 I. PREAMBULUM POLITIKATUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Tudományág: Képzési forma: Képzési cél: Képzési idő: Képzés nyelve: Tagozat: Politikatudomány Doktori (PhD) képzés Tudományos

Részletesebben

Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 2006-ban megkezdő hallgatók számára

Ajánlott tanterv PTE ÁOK Gyógyszerész szak tanulmányaikat 2006-ban megkezdő hallgatók számára KIKNEK MIKOR FÉV SZEM KÓD TANTÁRGYCÍM TANTÁRGYFELELŐS INTÉZET AS1 BS1 Általános és szervetlen kémia 1. Biomatematika és számítástechnika 1. Dr. Kollár László TTK Szervetlen Kémiai és Technológiai Tanszék

Részletesebben

PÁLYÁZATI ŰRLAP INTÉZETI GYÓGYSZERTÁR KÜLSŐ KÉPZŐHELY RÉSZÉRE

PÁLYÁZATI ŰRLAP INTÉZETI GYÓGYSZERTÁR KÜLSŐ KÉPZŐHELY RÉSZÉRE BEADANDÓ EGY NYOMTATOTT ÉS EGY ELEKTRONIKUS PÉLDÁNYBAN PÁLYÁZATI ŰRLAP INTÉZETI GYÓGYSZERTÁR KÜLSŐ KÉPZŐHELY RÉSZÉRE PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMRE TÖRTÉNŐ SZAKKÉPZŐ HELLYÉ MINŐSÍTÉSHEZ Kérjük, hogy a megpályázott

Részletesebben

A TÁMOP-6.1.3.A KIEMELT PROJEKT VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉSI ALPROJEKT EREDMÉNYEI

A TÁMOP-6.1.3.A KIEMELT PROJEKT VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉSI ALPROJEKT EREDMÉNYEI A TÁMOP-6.1.3.A KIEMELT PROJEKT VÉDŐNŐI MÉHNYAKSZŰRÉSI ALPROJEKT EREDMÉNYEI TÁMOP 6.1.3.A-13/1-2013-0001 PROJEKT BUDAPEST, 2015. JÚNIUS 11. DR. KOISS RÓBERT SZAKMAI VEZETŐ Védőnői méhnyakszűrés megvalósulása

Részletesebben

A szakirányú továbbképzés neve: Kórház- és Orvostechnikai Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak

A szakirányú továbbképzés neve: Kórház- és Orvostechnikai Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak A szakirányú továbbképzés neve: Kórház- és Orvostechnikai Szakmérnök szakirányú továbbképzési szak Rendeleti szám: OH-FNYF/1357-3/2018 A felsőoktatási intézmény/kar neve: Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Helyesírás A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe Dr. Kullmann Lajos 1, Dr. VekerdyNagy Zsuzsanna 2, Dr. Dénes Zoltán 3,4, Dr. BenderTamás 5,6, Dr.

Részletesebben

A vadegészségügy és vadgazdálkodás oktatása az állatorvos képzésben. Sótonyi Péter

A vadegészségügy és vadgazdálkodás oktatása az állatorvos képzésben. Sótonyi Péter A vadegészségügy és vadgazdálkodás oktatása az állatorvos képzésben Sótonyi Péter Szervezett formában 1973-tól fakultatív tantárgyként Állattani és Parazitológiai Tanszék Janisch Miklós (1922-2002) Főbb

Részletesebben

Gyógyszerész szak 2016* KIKNEK MIKOR FÉV SZEM KÓD TANTÁRGYCÍM TANTÁRGYFELELŐS INTÉZMÉNY ELŐFELT 1 ELŐFELT 2 ELŐFELT 3 EA GYA SZE ÖSSZ JEGY KREDIT

Gyógyszerész szak 2016* KIKNEK MIKOR FÉV SZEM KÓD TANTÁRGYCÍM TANTÁRGYFELELŐS INTÉZMÉNY ELŐFELT 1 ELŐFELT 2 ELŐFELT 3 EA GYA SZE ÖSSZ JEGY KREDIT aokgyo16 2016/2017 ő 1 OGA-L1G Analitikai kémia 1. - Dr. Huber Imre Gyógyszerészi Kémiai Intézet - 0 42 0 42 fkj 3 aokgyo16 2016/2017 ő 1 OGA-L1E Analitikai kémia 1. - elmélet Dr. Huber Imre Gyógyszerészi

Részletesebben

AZ ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN TANTÁRGGYAL KAPCSOLATOS TANULMÁNYI INFORMÁCIÓK 2014/2015-ös tanév, I. félév, II. évfolyam FOK

AZ ANATÓMIA, SZÖVET- ÉS FEJLŐDÉSTAN TANTÁRGGYAL KAPCSOLATOS TANULMÁNYI INFORMÁCIÓK 2014/2015-ös tanév, I. félév, II. évfolyam FOK Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete Igazgató: Dr. Mihály András egyetemi tanár 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 40. Telefon: (62)-545-665 6701

Részletesebben

Oktatás, képzés és tudásmenedzsment

Oktatás, képzés és tudásmenedzsment Oktatás, képzés és tudásmenedzsment Prof. Dr. Kerpel-Fronius Sándor egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet Dr. Oberfrank Ferenc ügyvezető igazgató, MTA Kísérleti Orvostudományi

Részletesebben

Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen

Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen Az intézetek szerepe a baromfibetegségek megelőzésében Debrecen Dr. Bistyák Andrea Dr. Tanyi János, Dr. Bajmócy Endre, Dr. Kecskeméti Sándor 2011. szeptember 14. Grafika: Nagyné Balázs Éva Történet Korszakok

Részletesebben

Együttműködési lehetőségek a Rippl-Rónai Múzeum és a Kaposvári Egyetem PFK Felnőttképzési Tanszéke között

Együttműködési lehetőségek a Rippl-Rónai Múzeum és a Kaposvári Egyetem PFK Felnőttképzési Tanszéke között Együttműködési lehetőségek a Rippl-Rónai Múzeum és a Kaposvári Egyetem PFK Felnőttképzési Tanszéke között Múzeum és felsőoktatás Az oktatás a felsőoktatásban ok és ok (gyakorlati órák) keretében általában

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Számvitel Intézeti Tanszék /fax: 383-8480 Budapest 72. Pf.: 35. 1426 III. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ HUMÁNGAZDÁLKODÁS ÉS MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT Humán kontrolling c. tárgy tanulmányozásához 2014/2015.tanév

Részletesebben

ORVOSI MIKROBIOLÓGIA

ORVOSI MIKROBIOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. CSONGRÁD MEGYEI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓ KÖZPONT, HÓDMEZŐVÁSÁRHELY TELEPHELY

Részletesebben

KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK

KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK KROMATOGRÁFIÁS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK KÖRNYEZETMÉRNÖK HAGYOMÁNYOS KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŐSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás,

Részletesebben

Menedzsment rendszerek

Menedzsment rendszerek Menedzsment rendszerek Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM NEVELÉS-ÉS MŰVELŐDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET

DEBRECENI EGYETEM NEVELÉS-ÉS MŰVELŐDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET Felnőttoktató pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzési szak 1. A képzésért felelős kar megnevezése: Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar 2. A szakért felelős oktató: Engler Ágnes Ph.D. 3. Képzési

Részletesebben

I. évfolyam FOK ( csop.) TANÉV 1. félév

I. évfolyam FOK ( csop.) TANÉV 1. félév I. évfolyam FOK (11-23. csop.) 2017-2018. TANÉV 1. félév HÉTFÕ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK 8-9 SZÁMONKÉRÉS ODONTOLÓGIA EA. 9-10 BIOSTATISZTIKA Szeminárium O. KÉMIA EA. O. KÉMIA EA. o. kémia sz 17-23 o.

Részletesebben

A laboratóriumi medicina 2008. évi teljesítménymutatói, lehetıségeink,

A laboratóriumi medicina 2008. évi teljesítménymutatói, lehetıségeink, A laboratóriumi medicina 2008. évi teljesítménymutatói, lehetıségeink, feladataink Fekete Mátyás a laboratóriumi diagnosztika országos szakfelügyelı fıorvosa Quality Control szimpózium a Bio-Rad Magyarország

Részletesebben

Hatályba lépett: május 4-én

Hatályba lépett: május 4-én A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM FIZIKAI INTÉZETÉNEK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Jóváhagyta a BME Természettudományi Kar Tanácsa 2011. május 4-én Hatályba lépett: 2011. május 4-én

Részletesebben

Akkreditációs kérdőív kiértékelés

Akkreditációs kérdőív kiértékelés Akkreditációs kérdőív kiértékelés MLDT Akkreditációs munkacsoport dr. Bekő Gabriella 2018. november 9. Küldött Közgyűlés II. és III. ellátási szintű orvosi diagnosztikai laboratóriumok akkreditációra való

Részletesebben

Nyitókonferencia Az SZTE szerepe a projekt megvalósításában. Kovács Attila

Nyitókonferencia Az SZTE szerepe a projekt megvalósításában. Kovács Attila Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" Nyitókonferencia 2013. 07.17. Az SZTE szerepe a projekt megvalósításában Kovács Attila TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005

Részletesebben

Dr. Máthéné Dr. Szigeti Zsuzsanna és munkatársai

Dr. Máthéné Dr. Szigeti Zsuzsanna és munkatársai Kar: TTK Tantárgy: CITOGENETIKA Kód: AOMBCGE3 ECTS Kredit: 3 A tantárgyat oktató intézet: TTK Mikrobiális Biotechnológiai és Sejtbiológiai Tanszék A tantárgy felvételére ajánlott félév: 3. Melyik félévben

Részletesebben

Rehabilitációs ismeretek kórházi orvosok, szakorvos jelöltek és szigorlók körében

Rehabilitációs ismeretek kórházi orvosok, szakorvos jelöltek és szigorlók körében Rehabilitációs ismeretek kórházi orvosok, szakorvos jelöltek és szigorlók körében Dénes Zoltán, Fazekas Gábor, Zsiga Katalin, Péter Orsolya Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Semmelweis Egyetem Rehabilitációs

Részletesebben

MEGHÍVÓ. A Debreceni Egyetem Orvostudományi Doktori Tanácsa meghívja Önt. Dr. Szatmári Szilárd Attila

MEGHÍVÓ. A Debreceni Egyetem Orvostudományi Doktori Tanácsa meghívja Önt. Dr. Szatmári Szilárd Attila MEGHÍVÓ A Debreceni Egyetem Orvostudományi Doktori Tanácsa meghívja Önt Dr. Szatmári Szilárd Attila A szepszishez társuló enkefalopátiás betegek agyi vérkeringésének vizsgálata című egyetemi doktori (Ph.D.)

Részletesebben

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK VÍZ- ÉS SZENNYVÍZKEZELŐ RENDSZER ÜZEMELTETŐ SZAKMÉRNÖK/SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK DR. SZAKÁCSNÉ DR. FÖLDÉNYI RITA EGYETEMI DOCENS TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0015 Felsőoktatási együttműködés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva):

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Általános Orvostudományi Kar Tantárgy neve: Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy típusa: kötelező/kötelezően választható/szabadon

Részletesebben

POCT megvalósulása a napi gyakorlatban: nehézségek, eredmények

POCT megvalósulása a napi gyakorlatban: nehézségek, eredmények POCT megvalósulása a napi gyakorlatban: nehézségek, eredmények Dr. Seres Erika SZTE ÁOK Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet Synlab Hungary Kft. továbbképzés Bevezetés A betegágy melletti Point-of-Care

Részletesebben

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Hipnoterápiás képzésünk a pszichoterápiás képzés módszerspecifikus fázisa, egyben akkreditált továbbképzés orvosok és pszichológusok számára. Az alábbiakban tájékoztatjuk

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

Köszöntő. Kedves Kollégák!

Köszöntő. Kedves Kollégák! Köszöntő Kedves Kollégák! A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostani Tanszék, a Debreceni Egyetem ÁOK Gyermekgyógyászati Intézet, az Országos Mentőszolgálat

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány

ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. . sz. példány ZRÍNYI MIKLÓS 28. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz NEMZETVÉDELMI EGYETEM. sz. példány A SZAK- ÉS SZAKIRÁNYFELELŐS FELADAT- ÉS HATÁSKÖREINEK SZABÁLYZATA - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET Általános

Részletesebben

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően választható tanegység

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök

Vállalkozásmenedzsment szakmérnök Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment szakmérnök levelező szakirányú továbbképzés képzési- és kimeneti követelményei Budapest, 2012. Vállalkozásmenedzsment szakmérnök szakirányú

Részletesebben

ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK

ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Főiskolai Kar ORVOSI LABORATÓRIUMI ÉS KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKUS ALAPSZAK 4012 Debrecen, Pf. 55 4012 Debrecen, Nagyerdei krt.

Részletesebben

Képzési terv. 1. Az eddigi doktori programok bemutatása

Képzési terv. 1. Az eddigi doktori programok bemutatása Képzési terv 1. Az eddigi doktori programok bemutatása A korábbi József Attila Tudomány Egyetem (jelenleg a Szegedi Tudományegyetem) Biológus Doktori Iskolává egyesült doktori programjai, a Molekuláris

Részletesebben

A gyógyszerész képzés

A gyógyszerész képzés A gyógyszerész képzés sajátságai, ismeretanyagok, diszciplínák, a gyógyszerészképzés felépítése Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet 2016.09.08. Fogalmak propedeutika - gyógyszerész Feladatkörök

Részletesebben

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak

Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Ifjúsági védőnő szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. Szakirányú továbbképzés I. Képzési és kimeneti követelmények 1. A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

Szintetikus és analitikus elszámolások. A könyvviteli zárlat. Leltár és leltározás. A költségvetési szervek számlakerete.

Szintetikus és analitikus elszámolások. A könyvviteli zárlat. Leltár és leltározás. A költségvetési szervek számlakerete. TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2012/2013. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE SZÁMVITELI ALAPISMERETEK Neptun kódja: I608E Előfeltétele: - Helye a mintatantervben: V. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Részletesebben

2011/6/VII SZ. MAB HATÁROZAT

2011/6/VII SZ. MAB HATÁROZAT IDŐKÖZI, MONITORING KKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS MGYR ORVOSKÉPZÉSBEN KÜLFÖLDI GYKORLÓHELY KKREDITÁCIÓJÁHOZ 2011 2011/6/VII SZ. MB HTÁROZT KKREDITÁCIÓS JELENTÉS a RBIN MEDICL CENTER, ill. a MEIR MEDICL CENTER (Tel

Részletesebben

EREDMÉNYES BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK - A TUDÁS SZEREPE

EREDMÉNYES BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK - A TUDÁS SZEREPE 44. Betegbiztonsági Fórum EREDMÉNYES BETEGBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK - A TUDÁS SZEREPE 2018. április 5. Program Aktualitások A betegbiztonság oktatása helyzetkép és kérdések Eredményes betegbiztonsági projektek

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc. mesterképzés

KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc. KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc. mesterképzés KÖRNYEZETTUDOMÁNY MSc KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc mesterképzés KÖRNYEZETMÉRNÖK MSc SZAK A környezettudománnyal, környezetvédelemmel kapcsolatos képzések a Szegedi Tudományegyetemen komoly múltra tekintenek vissza.

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE BIO-TECH TUDÁSKÖZPONT

AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE BIO-TECH TUDÁSKÖZPONT 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 57. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE BIO-TECH TUDÁSKÖZPONT BUDAPEST,

Részletesebben

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Szabadon választott tantárgy az ÁOK, FOK, GYTK, TTIK, JGYPK II-V. éves hallgatói számára Kredit: 1. Tantárgyfelelős: Felvétel feltétele: A tantárgy oktatásának célja:

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet (OITI) bemutatása, szakmai tevékenységének ismertetése. 2010. május 06.

Országos Idegtudományi Intézet (OITI) bemutatása, szakmai tevékenységének ismertetése. 2010. május 06. Országos Idegtudományi Intézet Amerikai út 57, H-1145 Budapest Főigazgató: Dr. Gusztonyi Ágnes T:1-467-9300, fax: 1-251-5678 Email: igazgatosag@oiti.hu, internet: www.oiti.hu Az Országos Idegtudományi

Részletesebben

SZABÁLYZAT SZEGED 2015.

SZABÁLYZAT SZEGED 2015. SZABÁLYZAT Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika Liquordiagnosztikai Laboratórium SZEGED 2015. 1 A Liquordiagnosztikai Laboratórium

Részletesebben

Online marketing szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Online marketing szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Online marketing szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Tudományterület, tudományág: gazdaságtudományok Képzési forma: levelező A szakért felelős kar: Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési

Részletesebben

TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ SEMMELWEIS EGYETEM. Budapest

TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ SEMMELWEIS EGYETEM. Budapest TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ SEMMELWEIS EGYETEM Budapest AZ EGYETEM TÖRTÉNETE A Semmelweis Egyetem története 1769-ben kezdõdött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Pázmány Péter esztergomi érsek

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. I. A Képzésre vonatkozó információk

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ. I. A Képzésre vonatkozó információk KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ I. A Képzésre vonatkozó információk 1.1. A Képzés megnevezése Reaktortechnika szakmérnöki szakirányú továbbképzés Az oklevélben szereplő szakirányú képzettség megnevezése: Reaktortechnikai

Részletesebben

PATOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013.

PATOLÓGIA SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA. Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. SZAKKÉPZÉS KÜLSŐ KÉPZŐHELYI REAKKREDITÁCIÓJA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak- és Továbbképzési Központ 2013. HETÉNYI GÉZA KÓRHÁZ, SZOLNOK A 2007.09.30-től hatályos 66/1999. (XII.25.)

Részletesebben

FELHÍVÁS TANFOLYAMRA

FELHÍVÁS TANFOLYAMRA Légúti fertőzések: Felhívás tanfolyamra FELHÍVÁS TANFOLYAMRA Légúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése -3. IX. MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY MEDICINĂ GENERALĂ

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNY MEDICINĂ GENERALĂ Egészségügy Sănătate Egészségügy Sănătate Tizenhárom szak található ezen a területen: Általános orvostudomány Asszisztensképző Audiológia (Audiologie şi protezare auditivă) Bábaképző Fiziokinetoterápia

Részletesebben

Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen

Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen Biobank Hálózat kialakításának minőségügyi kérdései a Semmelweis Egyetemen Magyarósi Szilvia Molnár Mária Judit SE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete Semmelweis Egyetem DEMIN 2014. május 22.

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

VEGYIPARI RENDSZEREK OPTIMALIZÁLÁSA

VEGYIPARI RENDSZEREK OPTIMALIZÁLÁSA VEGYIPARI RENDSZEREK OPTIMALIZÁLÁSA ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS VEGYIPARI TECHNOLÓGIAI SPECIALIZÁCIÓ (Levelező munkarend) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET

Részletesebben

Tisztelt Pofesszor Asszony/Úr, Főorvos Asszony/Úr!

Tisztelt Pofesszor Asszony/Úr, Főorvos Asszony/Úr! Tisztelt Pofesszor Asszony/Úr, Főorvos Asszony/Úr! 2013. december 02-04-ig az Országos Onkológiai Intézetben megrendezésre kerül a PET-CT napjainkban c. tanfolyam. Helyszín: 19-es épület patológia előadó.

Részletesebben

2353-06 Citotechnológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2353-06 Citotechnológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Vendég érkezik a munkahelyére. Az Ön feladata, hogy megismertesse az osztályon használt mikroszkópokkal (fénymikroszkóp, polarizációs, fáziskontraszt és fluorescensz mikroszkóp) alkalmazási

Részletesebben