Az Országos Állambiztonsági Igazgatóság Tartományi Igazgatóságainak a megszervezése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Országos Állambiztonsági Igazgatóság Tartományi Igazgatóságainak a megszervezése"

Átírás

1 1951. Az Országos Állambiztonsági Igazgatóság tartományi igazgatóságainak a felépítése és hatásköre* Az Országos Állambiztonsági Igazgatóság Tartományi Igazgatóságainak a megszervezése A Tartományi Igazgatóság az Országos Állambiztonsági Igazgatóság külső területi szerve. A Tartományi Igazgatóság az Országos Állambiztonsági Igazgatóság feladatait teljesíti a tartomány területén, a Román Népköztársaság Fegyveres Erőin és a szállítási ágazaton belüli állambiztonsági feladatok kivételével. A Tartományi Igazgatóság területi szempontból egybeesik a közigazgatási-gazdasági tartományok területi kiterjedésével. A Tartományi Igazgatóság az Országos Állambiztonsági Igazgatóság irányelvei szerint, annak irányítása és követlen ellenőrzése alatt működik. Az Országos Állambiztonsági Igazgatóságtól kapott irányelvek alapján a tartományi igazgatóság a saját területén tevékenykedik a megdöntött kizsákmányoló osztályok ellen, amelyek megpróbálják újra bevezetni az országba a burzsoá-földesúri rendszert; megvédi országunk területét az imperialista államok és azok csatlós államai, ideértve a titói Jugoszlávia kémszolgálata ügynökségeinek a behatolása ellen; kíméletlenül felszámolja az azok által a szocializmus alapjainak és a népi demokráciánk rendszerének aláásása céljából folytatott ellenséges tevékenységet. A tevékenysége során a Tartományi Igazgatóság a széles néptömegek támogatására támaszkodik. I. Feladatok A fentiek teljesítése érdekében a Tartományi Igazgatóságra a következő feladatok hárulnak: Folyamatosan felügyeli az elkobzásnak alávetett elemeket, a kulákokat, valamint a volt burzsoá pártok tagjait olyan akciók felfedezése és felszámolása érdekében, amelyek összeesküvő, terrorista csoportosulások és képződ- * Forrás: A.M.I. D.M.R.U. fond, leltári sz. 7351, 1/1951. sz. iratcsomó. f Átvéve: Florica Dobre (coord.): Securitatea: structuri, cadre, Obiective şi metode. Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2006, 10. dokumentum,

2 A Securitate szervezeti felépítésére vonatkozó dokumentumok 97 mények, vagy bármely más felforgató, demokráciaellenes csoport létrehozására törekednek. Megfigyeli és felszámolja az imperialista, csatlós és titói kémszolgálatok ügynökségeit, amelyek a kémkedés megszervezése és a népi demokrácia rendszerének az aláásása céljából hatolnak be az országba. A gazdaság területén harcol az ellenforradalmi cselekedetek ellen: a gazdaságot aláásó akciók; az ellenséges elemek és az imperialista, szatellit és titói kémszolgálatok által szervezett diverzió és szabotázs az államapparátus, az ipar, a pénzügyek, a kereskedelem és mezőgazdaság területén, annak érdekében, hogy lelassítsák a szocializmus építésének ütemét országunkban. A felszámolás érdekében leleplezi a reakciós klérus, valamint a nacionalista és soviniszta elemek által szervezett demokráciaellenes tevékenységet. Biztosítja az államtitkok megőrzését. Tanulmányozza a burzsoá állambiztonsági szolgálat és a volt csendőrség levéltárait provokátorok és árulók felfedezése céljából. Kezeli a Tartományi Igazgatóság és az alárendelt egységek alapjait, javait és anyagait, az érvényes törvényeknek, az Országos Állambiztonsági Igazgatóság utasításainak és irányelveinek megfelelően. II. A Tartományi Igazgatóság szervezeti felépítése A Tartományi Igazgatóság a Belügyminisztériumon belüli Országos Állambiztonsági Igazgatóság része; az igazgatóság egyik vezetője irányítja, és ő felel az igazgatóság tevékenységéért az Országos Állambiztonsági Igazgatóság előtt. A ráháruló feladatok teljesítése érdekében a Tartományi Igazgatóság apparátusa alá tartozik egy sor osztály és bizottság, amelyek száma a tartomány mérete és politikai-gazdasági jelentősége függvényében változik, és amelyeket a tartományi igazgatóság vezetője és annak helyettesei fognak át biztosítva ezáltal az irányítást az állambiztonsági munka megfelelő területein. A Tartományi Igazgatóság alá városi és speciális rajoni szolgálatok, osztályok vagy hivatalok tartoznak. A káderek ideológiai és politikai nevelésének a biztosítása érdekében a Tartományi Igazgatóság mellett létrehozzák a tartományi igazgató valamelyik helyettese által vezetett Politikai Osztályt, amely az Országos Állambiztonsági Igazgatóság Politikai Igazgatósága, a Tartományi Igazgatóság vezetője közvetlen irányítása alatt és a Román Munkáspárt területi bizottságaival szoros kapcsolatban végzi a tevékenységét.

3 98 DOKUMENTUMOK III. Jogok és kötelességek A Tartományi Igazgatóság munkája végzése során a Román Népköztársaság érvényes törvényeihez és a belügyminiszter, valamint az Országos Állambiztonsági Igazgatóság rendeleteihez és utasításaihoz igazodik. Semmilyen más állami vagy pártszerv nem jogosult rendelkezéseket adni az állambiztonsági szerveknek az operatív munkájuk során. A munkavégzés érdekében a Tartományi Igazgatóságok tájékoztatják az RMP [Román Munkáspárt] tartományi bizottságainak a főtitkárait a gazdasági szervezetek, tömegszervezetek és helyi állami szervek munkájában észlelt hangulatról és lényeges hiányosságokról. Ezeket az információkat kizárólag személyesen az adott vezetők használhatják fel a legnagyobb elővigyázatossággal, az információk forrásának az esetleges lelepleződésének (dekonspirációjának) elkerülése érdekében. Az Országos Állambiztonsági Igazgatóság Tartományi Igazgatóságai a milícia helyi szerveivel szoros együttműködésben végzik munkájukat, nagymértékben kihasználva azok lehetőségeit az állambiztonság érdekében. Szükség esetén, fontos megbízások teljesítése során (tömeges intézkedések, ünnepségek őrzése), a főigazgató jóváhagyásával) a Tartományi Igazgatóságoknak jogukban áll operatív szempontból alárendelni a milícia helyi erőit, a Belügyminisztérium és a fegyintézetek csapatait. Az állambiztonsági feladatok ellátása érdekében a Tartományi Igazgatóság a következő jogokkal rendelkezik az általa lefedett területen: informátori hálózatot hozhat létre minden állami és társadalmi intézményben és vállalatban, az RMP szervei kivételével; informátorként beszervezhet bármely személyt a tömegszervezetekből, a gazdasági és államapparátusból, a Nagy Nemzetgyűlés képviselői, a párt vezetőtestületének tagjai és a pártfunkcionáriusok kivételével; nyilvántartást vezet az elkobzásnak alávetett elemekről, a kulákokról, a volt burzsoá pártok tagjairól, az imperialista államok képviselőivel kapcsolatot tartó személyekről és más gyanús elemekről; titkos módon ellenőrzi a gyanús levelezést, főként az állambiztonsági szervek által gyanúsított személyek levelezését; titkos házkutatást és eltulajdonítást hajt végre az állambiztonsági szervek által gyanúsított személyeknél; ellenőrzi a magánszemélyek nemzetközi telefonbeszélgetéseit, valamint a gyanúsított személyek távolsági és helyi telefonbeszélgetéseit; a gyanúsított személyek lakásán technikai lehallgató, külső titkos megfigyelő készülékeket és más technikai-műveleti eszközöket helyez el, ame-

4 A Securitate szervezeti felépítésére vonatkozó dokumentumok 99 lyeket az ellenséges tevékenység dokumentálása, kompromittálás stb. érdekében használ; ellenőrzi az intézmények és amatőrök rádióadó-készülékeinek a működését; 48 órás időtartamra visszatart az állambiztonsági szervek által gyanúsított személyeket az azonosítás és a személyazonosság ellenőrzése céljából, amely alatt el kell végezni a letartóztatást vagy a visszatartott személy szabadon bocsátását; tanúi minőségben kihallgathat bármely személyt, az RKP KB tagjai és a Nagy Nemzetgyűlés képviselői, a párt vezető szerveinek tagjai, az államapparátusban vezetői munkakört betöltő tisztviselők és a tartományi néptanácsok képviselői kivételével, akiket csak az Országos Állambiztonsági Igazgatóság vezetőjének jóváhagyásával lehet kihallgatni; a rajoni és helyi néptanácsok képviselőinek a kihallgatásához a tartományi igazgatóság jóváhagyása szükséges; az Országos Igazgatóság jóváhagyásával, elegendő anyag birtokában és jól alátámasztott határozatok alapján letartóztatást és átkutatást eszközöl bűnöző elemeknél. Kivételt képeznek a tettenéréses bűncselekmények, a terrorcselekménykísérletek, a diverzió és a szabotázs. A Tartományi Igazgatóságok kötelesek minden fogvatartást jelenteni az Országos Állambiztonsági Igazgatóságnak. szakértői bizottságokat alakít szükség esetén a helyi állami szervek, az igazgatóságok és vállalatok speciális munkaproblémáinak a szakvizsgálata érdekében; kompetens, intézményekben és vállalatokban vezető beosztást ellátó személyektől információkat kér az intézmények munkájáról és tevékenységéről; ellenőrzi, hogy hogyan őrzik a titkos dokumentumokat a vállalatokban és intézményekben az RMP szervei kivételével, és az ellenőrzések nyomán erre vonatkozó javaslatokat tesz. Jóváhagyja a titkos dokumentumok őrzésére és kezelésére jogosult személyeket. büntetőeljárást indít államellenes bűncselekmények elkövetői ellen, vizsgálatokat folytat, és a bűnösségre vonatkozó elégséges bizonyíték esetén, átadja azokat a törvényszéknek; megfellebbezi a főügyészségen a bírói szervek igazságtalan döntéseit, amelyek a Román Népköztársaság biztonsági érdekeivel ellentétesek, és javasolja azok kiigazítását; előzetes letartóztatásban és fogságban tarthat vizsgálat alatt levő személyeket a Tartományi Igazgatóság utasítására, megállapíthatja és ellenőrizheti a letartóztatottak fogvatartási rendjét és elhelyezését.

5 100 DOKUMENTUMOK IV. Káderek A Tartományi Igazgatóság szerveit a Román Munkáspárt tagjai és tagjelöltjei, valamint az Ifjú Munkás Szövetség tagjai és tagjelöltjei sorából állítják össze. A Tartományi Igazgatóság választja ki és javasolja az Országos Állambiztonsági Igazgatóság előtt az igazgatóság tisztviselőinek a kinevezését, a szolgálatvezetői tisztséggel bezárólag. Az állambiztonsági szervek teljes állományának munkája katonai szolgálatnak számít, és az aktív katonák (tisztek és szakaszvezetők) minden joga és kötelessége érvényes rájuk is. Munkájuk sajátosságai miatt az állambiztonsági tisztviselőknek a ténylegesen betöltött munkakörért járó fizetség mellett jár a katonai fokozatért járó fizetés is. A Tartományi Igazgatóságnak jogában áll soronkívüli eljárással katonai fokozatok megítélését javasolni az állambiztonság azon tisztviselői esetében, akik kiemelkedően teljesítettek az ellenforradalmárok elleni harcban, és javasolhatják kitüntetésüket. Az állambiztonság tisztviselőinek minden évben egy hónapos szabadság, ingyenes kórházi és szanatóriumi kezelés jár. Az állambiztonsági tisztviselők családjai ugyanazon jogokat és előjogokat élvezik, mint az aktív katonai személyzet családjai, valamint ingyenes kezelésre jogosultak a Belügyminisztérium egészségügyi létesítményeiben. Az állambiztonság szolgálatában vagy a koruk miatt munkaképtelenné váló tisztviselők nyugdíjban részesülnek, a Belügyminisztérium által kidolgozott nyugdíjszabályzatnak megfelelően. A megbízások teljesítése közben elhunyt állambiztonsági tisztviselők családjai egyszeri pénzbeli támogatásban, a munkaképtelen családtagjaik pedig nyugdíjban részesülnek, a Belügyminisztérium által kidolgozott nyugdíjszabályzatnak megfelelően. A normális körülmények között elhunyt tisztviselők leszármazottai az évi 360. számú, a hivatásos katonák társadalombiztosítására vonatkozó rendelet szerinti, nyugdíjjal kapcsolatos jogokat élveznek. Az Országos Állambiztonsági Igazgatóság külső szerveinek a székhelyei Suceava tartomány székhelye: Câmpulung Rajoni osztályok: Rădăuţi, Suceava, Fălticeni Rajoni ügyosztályok: Gura Humorului, Vatra Dornei

6 A Securitate szervezeti felépítésére vonatkozó dokumentumok 101 Botoşani tartomány székhelye: Botoşani Rajoni osztály: Dorohoi Rajoni ügyosztályok: Darabani, Săveni, Truşeşti Iaşi tartomány székhelye: Iaşi Rajoni ügyosztályok: Hârlău, Paşcani, Târgu Frumos, Negreşti, Codăeşti Bacău tartomány székhelye: Bacău Rajoni osztályok: Roman, Piatra Neamţ Rajoni ügyosztályok: Târgu Neamţ, Ceahlăul, Buhuşi, Moineşti, Târgu Ocna Bârlad tartomány székhelye: Bârlad Rajoni osztályok: Vaslui, Huşi Rajoni bizottságok: Răchitoasa, Murgeni Putna tartomány székhelye: Focşani Rajoni osztály: Tecuci Rajoni ügyosztályok: Adjud, Panciu, Naruja, Măicăneşti Galaţi tartomány székhelye: Galaţi Rajoni szolgálat: Brăila Rajoni osztály: Tulcea Rajoni ügyosztályok: Târgu Bujor, Făurei, Însurăţei, Măcin Constanţa tartomány székhelye: Constanţa Rajoni ügyosztályok: Baia, Hârşova, Medgidia, Băneasa Ialomiţa tartomány székhelye: Călăraşi Rajoni ügyosztályok: Urziceni, Slobozia, Feteşti, Lehliu Buzău tartomány székhelye: Buzău Rajoni osztály: Râmnicu Sărat Rajoni ügyosztályok: Mizil, Cărpiniştea, Cislău, Pogoanele Prahova tartomány székhelye: Ploieşti Rajoni osztály: Târgovişte Rajoni ügyosztályok: Câmpina, Urlaţi, Vălenii de Munte, Pucioasa, Sinaia Különleges kőolaj-ügyosztályok: Băicoi, Moreni, Gura Ocniţei

7 102 DOKUMENTUMOK Bukarest tartomány székhelye: Bukarest Rajoni osztály: Giurgiu Rajoni ügyosztályok: Răcari, Căciulaţi, Crevedia, Brăneşti, Mihăileşti, Olteniţa, Vidra Argeş tartomány székhelye: Piteşti Rajoni osztályok: Câmpulung-Muscel, Slatina Rajoni ügyosztályok: Curtea de Argeş, Gura Boului, Costeşti, Găeşti, Topoloveni Teleorman tartomány székhelye: Roşiorii de Vede Rajoni osztály: Târgu Măgurele Rajoni ügyosztályok: Drăgăneşti, Vârtoapele, Vidra, Alexandria, Zimnicea Vâlcea tartomány székhelye: Râmnicu Vâlcea Rajoni ügyosztályok: Brezoiu, Horezu, Lădeşti, Drăgăşani, Bălcescu Dolj tartomány székhelye: Craiova Rajoni osztály: Caracal Rajoni ügyosztályok: Balş, Corabia, Sadova, Băileşti, Calafat, Pleniţa, Brabova Gorj tartomány székhelye: Târgu Jiu Rajoni osztály: Turnu Severin Rajoni ügyosztályok: Baia de Aramă, Vânju Mare, Strehaia, Filiaşi, Hurezani, Bengeşti Hunyad tartomány székhelye: Déva Rajoni osztály: Gyulafehérvár, Petrozsény Rajoni ügyosztályok: Brád, Szászváros, Hátszeg, Vajdahunyad Szörény tartomány székhelye: Karánsebes Rajoni szolgálat: Resicabánya Rajoni osztály: Oravica Rajoni ügyosztályok: Miháld (Mehádia), Újmoldova Temes tartomány székhelye: Temesvár Rajoni osztályok: Lugos Rajoni ügyosztályok: Nagyszentmiklós, Detta

8 A Securitate szervezeti felépítésére vonatkozó dokumentumok 103 Arad tartomány székhelye: Arad Rajoni ügyosztályok: Borosjenő, Kőrőskisjenő, Honctő, Lippa Bihar tartomány székhelye: Nagyvárad Rajoni ügyosztályok: Szalonta, Székelyhíd, Margitta, Szilágysomlyó, Élesd, Belényes Nagybánya tartomány székhelye: Nagybánya Rajoni osztályok: Máramarossziget, Szatmárnémeti, Nagykároly Rajoni ügyosztályok: Avasújváros, Magyarlápos, Szilágycseh Radna tartomány székhelye: Beszterce Rajoni ügyosztályok: Felsővisó, Bethlen, Naszód Maros tartomány székhelye: Marosvásárhely Rajoni osztályok: Balázsfalva Rajoni ügyosztályok: Szászrégen, Gyergyószentmiklós, Erdőszentgyörgy, Nyárádtő, Ludas Sztálin [Brassó] tartomány székhelye: Sztálinváros [Brassó] Rajoni osztályok: Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy Rajoni ügyosztályok: Kézdivásárhely, Rákos Kolozs tartomány székhelye: Kolozsvár Rajoni szolgálat: Torda Rajoni osztályok: Dézs Rajoni ügyosztályok: Zsibó, Zilah, Szamosújvár, Bánffyhunyad, Topánfalva, Nagyenyed Szeben tartomány székhelye: Nagyszeben Rajoni osztályok: Medgyes, Segesvár, Fogaras Rajoni ügyosztályok: Sebes, Szentágota Fordította: Incze Éva

5681/14 ac/pn/kk 1 DG D 2B

5681/14 ac/pn/kk 1 DG D 2B AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. január 27. (30.01) (OR. en) 5681/14 COPEN 21 EJN 14 EUROJUST 16 FELJEGYZÉS Küldi: Mihnea Motoc, nagykövet, Romániának az Európai Unió melletti állandó képviselete

Részletesebben

F Főosztály A levelezés és a postai csomagok titkos ellenőrzése [Controlul secret al corespondenţei şi coletelor poştale]

F Főosztály A levelezés és a postai csomagok titkos ellenőrzése [Controlul secret al corespondenţei şi coletelor poştale] 1956. Az F Főosztály [Serviciul F ] szervezeti felépítése és hatásköre* F Főosztály A levelezés és a postai csomagok titkos ellenőrzése [Controlul secret al corespondenţei şi coletelor poştale] I. Hatáskör

Részletesebben

2017-ben Erdély hét megyéjében haladta meg a GDP növekedése az országos átlagot

2017-ben Erdély hét megyéjében haladta meg a GDP növekedése az országos átlagot GDP, 2007 2017 2017-ben Erdély hét megyéjében haladta meg a GDP növekedése az országos átlagot Az uniós csatlakozás utáni időszakban Románia bruttó hazai összterméke nominális lej értéken megduplázódott.

Részletesebben

A Tartományi Állambiztonsági Igazgatóságokon belüli osztályok és ügyosztályok feladatai, jogai és kötelezettségei

A Tartományi Állambiztonsági Igazgatóságokon belüli osztályok és ügyosztályok feladatai, jogai és kötelezettségei 1951. A Tartományi Állambiztonsági Igazgatóságokon belüli osztályok és ügyosztályok feladatai, jogai és kötelezettségei* A Tartományi Állambiztonsági Igazgatóságokon belüli osztályok és ügyosztályok feladatai,

Részletesebben

A kereskedemi- és iparkamarák szerepe a tanácsadás terén Romániában

A kereskedemi- és iparkamarák szerepe a tanácsadás terén Romániában VI. Országos Tanácsadói Konferencia Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, 2013. március 21. A kereskedemi- és iparkamarák szerepe a tanácsadás terén Romániában Kerekes Sándor Dr. Kerekes Kinga

Részletesebben

Erdély változó társadalmigazdasági. Benedek József BBTE, Földrajz Kar

Erdély változó társadalmigazdasági. Benedek József BBTE, Földrajz Kar Erdély változó társadalmigazdasági térszerkezete Benedek József BBTE, Földrajz Kar Elméleti háttér strukturalista elméletek (polarizációs, függőségi elméletek): makrogazdasági és a makropolitikai tényezők,

Részletesebben

Magyar országgyűlési választás

Magyar országgyűlési választás Magyar országgyűlési választás 2014. 1. 17. Hogyan szavazunk a magyar országgyűlési választáson? Nézze meg a szavazási segédletben, kattintson az alábbi ábrára. Forduljon bizalommal az EMNT Demokrácia-központokhoz,

Részletesebben

APELE INTERIOARE-RÂURILE

APELE INTERIOARE-RÂURILE APELE INTERIOARE-RÂURILE Grupa Râul Izvor Se varsă în Unităţi de relief pe care le străbate Carpaţii, pe Carpaţii Tisa (Ucraina) Serbiei Someş Crişurile Someşul Mare- Munţii Rodnei Someşul Mic- Munţii

Részletesebben

Nemzetpolitikai továbbképzés május 10. Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Nemzetpolitikai továbbképzés május 10. Nemzetpolitikai Kutatóintézet Nemzetpolitikai továbbképzés 2017. május 10. Nemzetpolitikai Kutatóintézet Általános bemutató Félparlamentáris rendszer, az elnök jogosítványai gyengébbek, mint a hagyományos félelnöki rendszerekben Közvetlen

Részletesebben

VEGYES HÁZASSÁGOK ERDÉLY VÁROSAIBAN.

VEGYES HÁZASSÁGOK ERDÉLY VÁROSAIBAN. 32 KISEBBSÉGVÉDELEM VEGYES HÁZASSÁGOK ERDÉLY VÁROSAIBAN. Az erdélyi románok közművelődési egyesülete, az Astra, a háború utáni megváltozott viszonyokhoz alkalmazkodva, új célokat tűzött maga elé. Míg a

Részletesebben

RENDELETEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 176/2008/EK RENDELETE. (2008. február 20.)

RENDELETEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 176/2008/EK RENDELETE. (2008. február 20.) 2008.3.5. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 61/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 176/2008/EK

Részletesebben

Irányelv a Román Népköztársaságban lévő ellenséges elemek műveleti nyilvántartásának az állambiztonsági szervek általi összeállításáról

Irányelv a Román Népköztársaságban lévő ellenséges elemek műveleti nyilvántartásának az állambiztonsági szervek általi összeállításáról 1951. Irányelv a Román Népköztársaságban lévő ellenséges elemek műveleti nyilvántartásának megszervezéséről* Belügyminisztérium Szigorúan titkos Országos Állambiztonsági Igazgatóság 1951. Irányelv a Román

Részletesebben

következő információkkal:

következő információkkal: Íme, hogyan tudja DÍJMENTESEN kifizetni a szolgáltatók által kibocsátott számláit 1 a BTUltra segítségével, díj felszámítása nélkül, a Fizetésrészletei mezőket kitöltve a következő információkkal: 1 1

Részletesebben

IMPLOM JÓZSEF KÖZÉPISKOLAI HELYESÍRÁSI VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ január EREDMÉNYEK

IMPLOM JÓZSEF KÖZÉPISKOLAI HELYESÍRÁSI VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ január EREDMÉNYEK 1 / 6 oldal Helyezés Kódszám Név és keresztnév Osztály IMPLOM JÓZSEF KÖZÉPISKOLAI HELYESÍRÁSI VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ 2011. január 27 29. EREDMÉNYEK Tollbamondás Feladatlap Iskola Megye Felkészítı tanár

Részletesebben

DEMOGRÁFIAI, GAZDASÁGI-TÁRSADALMI FOLYAMATOK ROMÁNIA VÁROSAIBAN 1948-TÓL NAPJAINKIG

DEMOGRÁFIAI, GAZDASÁGI-TÁRSADALMI FOLYAMATOK ROMÁNIA VÁROSAIBAN 1948-TÓL NAPJAINKIG TÉT XXII. évf. 2008 2 Kitekint ő 185 DEMOGRÁFIAI, GAZDASÁGI-TÁRSADALMI FOLYAMATOK ROMÁNIA VÁROSAIBAN 1948-TÓL NAPJAINKIG (Demographic, Economic and Social Processes in the Romanian Towns from 1948 till

Részletesebben

Miskolc Nyíregyháza Satu Mare. Hajdúböszörmény. Debrecen. Oradea. Nojorid. Salonta. Zerind. Şimand. Zimandu Nou. Lipova. Timişoara. Jebel.

Miskolc Nyíregyháza Satu Mare. Hajdúböszörmény. Debrecen. Oradea. Nojorid. Salonta. Zerind. Şimand. Zimandu Nou. Lipova. Timişoara. Jebel. 291 România Romania For Updates, visit www.routex.com M35 42 3 M3 4 Uljma Hódmezővásárhely Gyula Hajdúböszörmény Orosháza Szentes Makó Hajdúszoboszló Törökszentmiklós Karcag Békés Mezőtúr Csongrád Lugoj

Részletesebben

Vasúti közlekedés és vasúti társadalom a két világháború közti Székelyföldön. Dr. Gidó Csaba

Vasúti közlekedés és vasúti társadalom a két világháború közti Székelyföldön. Dr. Gidó Csaba Vasúti közlekedés és vasúti társadalom a két világháború közti Székelyföldön Dr. Gidó Csaba - Világháború idején épült ki a Maros-Torda helyi érdekű vasútvonal - 1916-os román betörést követően jelentős

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. Hargita megye a romániai turizmus viszonylatában. - Belföldi és külföldi turisták száma a megyében -

JELENTÉSTERVEZET. Hargita megye a romániai turizmus viszonylatában. - Belföldi és külföldi turisták száma a megyében - - 0 - HMTJ /2014 (28.01.2013) Ikt. szám: JELENTÉSTERVEZET Hargita megye a romániai turizmus viszonylatában - Belföldi és külföldi turisták száma a megyében - Előterjesztő: Elemző Csoport Jelen tervezet

Részletesebben

ROMÁNIA TURIZMUSÁNAK TERÜLETI FOLYAMATAI KÖZÖTT BUJDOSÓ ZOLTÁN FŐISKOLAI TANÁR, KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA PÉNZES JÁNOS EGYETEMI ADJUNKTUS, DE

ROMÁNIA TURIZMUSÁNAK TERÜLETI FOLYAMATAI KÖZÖTT BUJDOSÓ ZOLTÁN FŐISKOLAI TANÁR, KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA PÉNZES JÁNOS EGYETEMI ADJUNKTUS, DE ROMÁNIA TURIZMUSÁNAK TERÜLETI FOLYAMATAI 2000 2012 KÖZÖTT BUJDOSÓ ZOLTÁN FŐISKOLAI TANÁR, KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA PÉNZES JÁNOS EGYETEMI ADJUNKTUS, DE TTK TÁRSADALOMFÖLDRAJZI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI TANSZÉK

Részletesebben

ÚJ ELEMEK A ROMÁNIAI REGIONÁLIS FEJLŐDÉSBEN

ÚJ ELEMEK A ROMÁNIAI REGIONÁLIS FEJLŐDÉSBEN ÚJ ELEMEK A ROMÁNIAI REGIONÁLIS FEJLŐDÉSBEN Dr. TÖRÖK Ibolya Babeş-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Kar Magyar Földrajzi Intézet A magyar ugaron a XXI. században 2013. november 9 Tartalom Regionális egyenlőtlenségek

Részletesebben

Árlista. Irodai térképek. Magyaroszág tematikus térképek. Érvényes: 2008. február 15-től

Árlista. Irodai térképek. Magyaroszág tematikus térképek. Érvényes: 2008. február 15-től tiefel Eurocart Kft. outh-east Europe X (70 50 cm) () M (120 80 cm) (140 100 cm) X () Magyaroszág tematikus térképek M X cikkszám 8782787 3860 878877 41227 440407 487717 453107 112103 440417 440427 453117

Részletesebben

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS A ROMÁNIAI MAGYARSÁG

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS A ROMÁNIAI MAGYARSÁG AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS A ROMÁNIAI MAGYARSÁG (1956-1959) Főszerkesztő Stefano Bottoni Pro-Print Könyvkiadó Csíkszereda, 2006 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 11 Stefano Bottoni: 1956 ROMÁNIÁBAN - ESEMÉNYTÖRTÉNET

Részletesebben

Jelentősek az erdélyi önkormányzatok uniós bevételei

Jelentősek az erdélyi önkormányzatok uniós bevételei Önkormányzatok uniós forrásokból származó bevétele, 2011 2017 Jelentősek az erdélyi önkormányzatok uniós bevételei A megyei és helyi önkormányzatok országosan 5,4 milliárd euró összegben hívtak le uniós

Részletesebben

Helyhatósági választások Romániában Mire elég a baloldal győzelme?

Helyhatósági választások Romániában Mire elég a baloldal győzelme? Illyés Gergely Helyhatósági választások Romániában Mire elég a baloldal győzelme? Romániában 2016. június 5-én rendezték meg a helyhatósági választásokat, amelyeken a települések polgármestereinek személyéről,

Részletesebben

ERDÉLY LAKOSSÁGÁNAK FOGLALKOZÁSOK SZERINTI MEGOSZLÁSA AZ 1930-AS NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN*

ERDÉLY LAKOSSÁGÁNAK FOGLALKOZÁSOK SZERINTI MEGOSZLÁSA AZ 1930-AS NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN* OPRA PÁL ERDÉLY LAKOSSÁGÁNAK FOGLALKOZÁSOK SZERINTI MEGOSZLÁSA AZ 1930-AS NÉPSZÁMLÁLÁSI ADATOK ALAPJÁN* Erdély, Bánság, Kőrösvidék és Máramaros a továbbiakban Erdély területén az 1930. évi népszámlálás

Részletesebben

IV. ÖSSZEFOGLALÁS: A DEMOGRÁFIAI KILÁTÁSOKAT MEGHATÁROZÓ KONTEXTUÁLIS TÉNYEZŐK

IV. ÖSSZEFOGLALÁS: A DEMOGRÁFIAI KILÁTÁSOKAT MEGHATÁROZÓ KONTEXTUÁLIS TÉNYEZŐK IV. ÖSSZEFOGLALÁS: A DEMOGRÁFIAI KILÁTÁSOKAT MEGHATÁROZÓ KONTEXTUÁLIS TÉNYEZŐK A népesség általános csökkenése mellett a nagymértékű regionális különbségek érdemelnek figyelmet. Már a megyék szerinti bontásból

Részletesebben

TransilvanianTraveller kolozsvári iroda programjavaslatai diákcsoportok számára.

TransilvanianTraveller kolozsvári iroda programjavaslatai diákcsoportok számára. Programok 2016 TransilvanianTraveller kolozsvári iroda programjavaslatai diákcsoportok számára. Programjaink maximálisan figyelembe veszik a kiírás követelményeit! pályázati www.erdelyivandor.hu email:

Részletesebben

Románia regionális politikai stratégi

Románia regionális politikai stratégi Románia regionális politikai stratégi giája és a regionális együttm ttműködés s távlatait Borbély LászlL szló Közmunkaügyi és Területfejleszt letfejlesztési si miniszter 2005 november 25. - Sopron Miről

Részletesebben

KISEBBSÉGJOGI HELYZETKÉPEK *

KISEBBSÉGJOGI HELYZETKÉPEK * KISEBBSÉGJOGI HELYZETKÉPEK * BOGDÁN ANDREA MOHÁCSEK MAGDOLNA A nemzeti kisebbségek problémakörében illetékes közintézmények Romániában és a kisebbségi nyelvhasználat a közigazgatásban I. A nemzeti kisebbségek

Részletesebben

24. Koalíciós térképháború. Szilágyság/24. www.hhrf.org/szilagysag/ 2011. június 17. Figyeljünk a higiéniára. Felosztási javaslat

24. Koalíciós térképháború. Szilágyság/24. www.hhrf.org/szilagysag/ 2011. június 17. Figyeljünk a higiéniára. Felosztási javaslat Szilágyság/24. www.hhrf.org/szilagysag/ 2011. június 17. 1. 2011. június 17. 24. Közérdekû 2. oldalon Nem csökken a magyar arság Az elmúlt évek mérései azt igazolják, hogy a romániai magyar nõk gyermekvállalási

Részletesebben

Kiemelkedő az erdélyi önkormányzatok jövedelme

Kiemelkedő az erdélyi önkormányzatok jövedelme Önkormányzatok költségvetése, 2006 2017 Kiemelkedő az erdélyi önkormányzatok jövedelme 2008 és 2017 között a romániai önkormányzatok bevétele nominális értéken 44, reálértéken 6%-kal nőtt. 2017-ben a jövedelmek

Részletesebben

Metropolisztérségek és metropolizáció a posztszocialista Romániában

Metropolisztérségek és metropolizáció a posztszocialista Romániában Benedek József etropolisztérségek és metropolizáció a posztszocialista Romániában Bevezetés Románia térszerkezete jelentős változásokon ment át az elmúlt két évtizedben. A megváltozott demográfiai folyamatok

Részletesebben

95. Kimutatás az ügynökhálózatot mûködtetõ és a Magyar Autonóm Tartományban dolgozó állambiztonsági tisztekrõl Marosvásárhely, február 5.

95. Kimutatás az ügynökhálózatot mûködtetõ és a Magyar Autonóm Tartományban dolgozó állambiztonsági tisztekrõl Marosvásárhely, február 5. 95. Kimutatás az ügynökhálózatot mûködtetõ és a Magyar Autonóm Tartományban állambiztonsági ekrõl Marosvásárhely, 1958. február 5. Fokozat Név Hálózati levõ 1. Alezredes Kovács Mihály 3 - - Tartományi

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

2019 / JÚLIUS / 22. ÉVFOLYAM / 258. SZÁM

2019 / JÚLIUS / 22. ÉVFOLYAM / 258. SZÁM 2019 / JÚLIUS / 22. ÉVFOLYAM / 258. SZÁM 2 3 4 Bárdi Autó teherkarosszéria cikkszámpéldák: Cikkszám Megnevezés Mihez jó Gyári cikkszám Nettó nagyker. ár Bruttó nagyker. ár BA020100036 Hátsó sárvédő rögzítőelem

Részletesebben

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet

TARTALOM DOKUMENTUMOK. A nemzetiségi anyaszervezet TARTALOM Elõszó................................ 11 Érdekképviseleti lehetõség integrációs alku............ 17 1. Az MNSZ a magyar és a román történeti diskurzusban......... 17 2. A romániai magyarság kisebbségpolitikai

Részletesebben

Parlamenti választások 2016 Képviselőjelöltek - RMDSZ. Parlamenti választások 2016 Szenátorjelöltek - RMDSZ

Parlamenti választások 2016 Képviselőjelöltek - RMDSZ. Parlamenti választások 2016 Szenátorjelöltek - RMDSZ Parlamenti választások 2016 Képviselőjelöltek - RMDSZ Parlamenti választások 2016 Szenátorjelöltek - RMDSZ Ssz. Megye Név Ssz. Megye Név 1 Arad Faragó Péter 1 Arad Király András-György 2 Arad Bognár Levente

Részletesebben

Megújuló energiaforrások széleskörő hasznosítása romániai helyzetkép 2012

Megújuló energiaforrások széleskörő hasznosítása romániai helyzetkép 2012 MESZ - 2012 Nemzetközi Tudományos Konferencia BUDAPEST 2012. 10. 04. VALLASEK István tudományos fıkutató, ny. egyetemi oktató Erdélyi Magyar Mőszaki Tudományos Társaság (EMT) Hargita Megyei Fiókszervezet

Részletesebben

TEVÉKENYSÉGÜNK SZÁMOKBAN

TEVÉKENYSÉGÜNK SZÁMOKBAN KIK VAGYUNK A CREST egy 1998-ban létrejött, magán tokéju cégcsoportot ölel fel, mely szatmárnémeti székhellyel és romániai, országos szintu aktivitással rendelkezik. Teljesítményünk értékeléséhez a következo

Részletesebben

Parlamenti választások Jelöltek

Parlamenti választások Jelöltek Parlamenti választások - 2012 Jelöltek Judeţ Circumscripţia Colegiul electorală uninominal Candidat 1 ARAD 2 1 CD Toth Csaba 2 ARAD 2 2 CD Szabo Mihai- Iosif 3 ARAD 2 3 CD Farago Petru 4 ARAD 2 4 CD Biro

Részletesebben

A Belügyminisztérium. III/III. Csoportfőnökség ÜGYRENDJE

A Belügyminisztérium. III/III. Csoportfőnökség ÜGYRENDJE BELÜGYMINISZTÉRIUM III/III. Csoportfőnökség Szigorúan titkos! Különösen fontos! 80-223/1972. A Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnökség ÜGYRENDJE Lássa (név, rendfokozat): Engedélyező aláírása: Betekintő

Részletesebben

ORSZÁGOS ORVOSSZÖVETSÉG Évkör: Iratanyag terjedelme: 0,48 ifm. Nyelv: magyar, német, francia

ORSZÁGOS ORVOSSZÖVETSÉG Évkör: Iratanyag terjedelme: 0,48 ifm. Nyelv: magyar, német, francia ORSZÁGOS ORVOSSZÖVETSÉG Évkör: 1866 1927 Iratanyag terjedelme: 0,48 ifm Nyelv: magyar, német, francia 1. Jegyzőkönyvek (1899 1924) 1/a Igazgatótanácsi jegyzőkönyvek Az 1903. május 3-i igazgatótanácsi ülés

Részletesebben

HOLTVÁGÁNYON A CEAUªESCU-RENDSZER MAGYARSÁGPOLITIKÁJA II Összeállította és a bevezetõ tanulmányt írta: Novák Csaba Zoltán

HOLTVÁGÁNYON A CEAUªESCU-RENDSZER MAGYARSÁGPOLITIKÁJA II Összeállította és a bevezetõ tanulmányt írta: Novák Csaba Zoltán HOLTVÁGÁNYON A CEAUªESCU-RENDSZER MAGYARSÁGPOLITIKÁJA II. 1974 1989 Összeállította és a bevezetõ tanulmányt írta: Novák Csaba Zoltán Pro-Print Könyvkiadó, Csíkszereda, 2017 A kötet az MTA Társadalomtudományi

Részletesebben

Tabel nominal Cu persoanele care au absolvit cursul postuniversitar de evaluator de riscuri SSM durata 240 ore - Grupa B

Tabel nominal Cu persoanele care au absolvit cursul postuniversitar de evaluator de riscuri SSM durata 240 ore - Grupa B Nr. crt S.C. SAINT MICHELE S.R.L. Cod unic fiscal RO 14132257 Nr. de înregistrare J 20 / 577 / 2001 PUNCT DE LUCRU CURSURI Hunedoara str. George Enescu 1 Bis parter judetul Hunedoara Cod poştal 331056

Részletesebben

Tallózás az évi román népszámlálás köteteiben

Tallózás az évi román népszámlálás köteteiben Tallózás az 1930. évi román népszámlálás köteteiben A STATISZTIKÁNAK legfontosabb feladata a népesség lélekszámának megállapítása, erre szolgálnak a népszámlálások. Románia megnövekedett területén az első,

Részletesebben

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e

A honvédelmi miniszter. r e n d e l e t e A honvédelmi miniszter../2007. ( ) HM r e n d e l e t e a külföldi szolgálatba vezényeltekkel kapcsolatos személyügyi feladatokról és jogállásuk egyes kérdéseiről szóló 26/2002. (IV. 12.) HM rendelet módosításról

Részletesebben

IV. LISTING OF STUDENTS AT THE FACULTY OF MEDICINE (1872-1918)

IV. LISTING OF STUDENTS AT THE FACULTY OF MEDICINE (1872-1918) IV. LISTING OF STUDENTS AT THE FACULTY OF MEDICINE (1872-1918) Ábel Jakab Ödön: 1.Egrestõ (Kis-Küküllõ m.), 1895 márc.31; 2.magyar; 3.izr.; 4.Ábel Lázár, középbérlõ, Kolozsvár; 5.Marosvásárhelyi ev.ref.

Részletesebben

Bonus % FIRMA DENUMIRE MAGAZIN ORAS JUDET ADRESA DOMENIU DE ACTIVITATE CATEGORIE NR.RATE

Bonus % FIRMA DENUMIRE MAGAZIN ORAS JUDET ADRESA DOMENIU DE ACTIVITATE CATEGORIE NR.RATE FIRMA DENUMIRE MAGAZIN ORAS JUDET ADRESA DOMENIU DE ACTIVITATE CATEGORIE Bonus % NR.RATE AC FASHION RETAIL SRL AC&co BUCURESTI 4 CALEA VACARESTI 391 SUN PLAZZA SPATIUL 122 - A IMBRACAMINTE FASHION 1.00

Részletesebben

A LAKOSSÁGI HITELEK ÉS A VÁLSÁG HATÁSA A HITELTÖRLESZTÉSEKRE ROMÁNIÁBAN ÉS SZÉKELYFÖLDÖN

A LAKOSSÁGI HITELEK ÉS A VÁLSÁG HATÁSA A HITELTÖRLESZTÉSEKRE ROMÁNIÁBAN ÉS SZÉKELYFÖLDÖN SZÉKELYFÖLD GAZDASÁGI FEJLESZTÉSE NAGY ISTVÁN A LAKOSSÁGI HITELEK ÉS A VÁLSÁG HATÁSA A HITELTÖRLESZTÉSEKRE ROMÁNIÁBAN ÉS SZÉKELYFÖLDÖN Bevezető, kapcsolódó elméletek Pénz hajtja a Föld kerekét hallhatjuk

Részletesebben

LISTA PREMIUM - Lista unitatilor reparatoare partenere OMNIASIG VIG, valabila indiferent de vechimea si marca autovehiculului

LISTA PREMIUM - Lista unitatilor reparatoare partenere OMNIASIG VIG, valabila indiferent de vechimea si marca autovehiculului 1 AUROCAR 2002 ALBA Str. Al. I. Cuza, nr. 31 E, Alba Iulia 0729.902.268 0258.839.230 aurocar2002@yahoo.com 2 AUTO DRIVE CENTER ALBA Str. Al. I. Cuza, nr. 40, Alba Iulia 0723.269.644 0258.812.581 horatiu.popa@autodrivecenter.ro

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

KÚRIAI TELJES ÜLÉSEK KATONAI BÍRÁSKODÁS MDP KV JEGYZŐKÖNYVEK SZTÁLIN HALÁLA - IZGATÁSÉRT PEREK BÍRÁK FORRADALMI BIZOTTSÁGA

KÚRIAI TELJES ÜLÉSEK KATONAI BÍRÁSKODÁS MDP KV JEGYZŐKÖNYVEK SZTÁLIN HALÁLA - IZGATÁSÉRT PEREK BÍRÁK FORRADALMI BIZOTTSÁGA ő KÚRIAI TELJES ÜLÉSEK KATONAI BÍRÁSKODÁS MDP KV JEGYZŐKÖNYVEK SZTÁLIN HALÁLA - IZGATÁSÉRT PEREK BÍRÁK FORRADALMI BIZOTTSÁGA KÖZGAZDASÁGI ÉS JOGI KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 1996 Tartalomjegyzék Bevezető 15 Rövidítések

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SzMSz) 12. c) pontjában

Részletesebben

Adăposturi câini fără stăpân

Adăposturi câini fără stăpân Adăposturi câini fără stăpân ALBA adapostului public privat Responsabil adoptii Date de contact adapost (tel., e-mail) SC JIBOMAR PREST SRL CUGIR Jibotean Marius Cugir, Str. Serelor, nr. 4 0740068442 marius_cugir2003@yahoo.com

Részletesebben

Gyorsírásos feljegyzés a Román Munkáspárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának 1952. július 10-i ülésérõl*

Gyorsírásos feljegyzés a Román Munkáspárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának 1952. július 10-i ülésérõl* Gyorsírásos feljegyzés a Román Munkáspárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának 1952. július 10-i ülésérõl* Részt vettek: Gh. Gheorghiu-Dej, I. Chiºinevschi, Gh. Apostol, Al. Moghioroº, M. Constantinescu,

Részletesebben

BBTE Rektori Hivatal Str. M. Kogălniceanu/ Farkas utca 1. Kolozsvár, RO Tel.: , Fax:

BBTE Rektori Hivatal Str. M. Kogălniceanu/ Farkas utca 1. Kolozsvár, RO Tel.: , Fax: BBTE Rektori Hivatal Str. M. Kogălniceanu/ Farkas utca 1. Kolozsvár, RO 400084 Tel.: 0264 405300, Fax: 0264 591906 rector@ubbcluj.ro www.ubbcluj.ro/hu Beiskolázási keretszámok a 2016 2017-es egyetemi tanévre

Részletesebben

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI JOG

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI JOG B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI ÉS SZABÁLYSÉRTÉSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Egyes tételeknél szükséges a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (Btk.), a büntetőeljárásról szóló

Részletesebben

A 200 választható erdélyi műemlék

A 200 választható erdélyi műemlék A 200 választható erdélyi műemlék 1. Ádámos, unitárius templom 2. Ákos, református templom 3. Algyógy, református templom és rotonda 4. Almakerék, evangélikus templom 5. Alvinc, Bethlen-kastély romjai

Részletesebben

TALLÓZÁS AZ ÉVI ROMÁN

TALLÓZÁS AZ ÉVI ROMÁN TALLÓZÁS AZ 1930. ÉVI ROMÁN NÉPSZÁMLÁLÁS KÖTETEIBEN A STATISZTIKÁNAK legfontosabb feladata a népesség lélekszámának megállapítása, erre szolgálnak a népszámlálások. Románia megnövekedett területén az első,

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

1987. évi D számú utasítások az állambiztonsági szervek adatgyűjtési és műveleti tevékenységének a megszervezéséről és lefolytatásáról 1

1987. évi D számú utasítások az állambiztonsági szervek adatgyűjtési és műveleti tevékenységének a megszervezéséről és lefolytatásáról 1 1987. június 24. az Országos Állambiztonsági Főigazgatóság 1987. évi D-00190 számú utasításai az állambiztonsági szervek adatgyűjtési és műveleti tevékenységének a megszervezéséről és lefolytatásáról*

Részletesebben

JELENTÉS. Hargita megye a romániai turizmus viszonylatában. - Szállásadó egységek - - Belföldi és külföldi turisták - Vendégéjszakák -

JELENTÉS. Hargita megye a romániai turizmus viszonylatában. - Szállásadó egységek - - Belföldi és külföldi turisták - Vendégéjszakák - - 0 - HMTJ 014/2014 (18.02.2014) Ikt. szám: 3268/18.02.2014 JELENTÉS Hargita megye a romániai turizmus viszonylatában - Szállásadó egységek - - Belföldi és külföldi turisták - Vendégéjszakák - Előterjesztő:

Részletesebben

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Udvarhelyi iskolák kirándulásai

IFJÚSÁG-NEVELÉS. Udvarhelyi iskolák kirándulásai IFJÚSÁG-NEVELÉS Udvarhelyi iskolák kirándulásai Az iskolai kirándulások napjainkban már annyira általánossá váltak, hogy méltán mondhatjuk, szerves részei az oktatásnak, mintegy kiegészítői a tantermekben,

Részletesebben

Jobst Ágnes A Belügyminisztérium működésének szabályozása 1956 nyarán

Jobst Ágnes A Belügyminisztérium működésének szabályozása 1956 nyarán Jobst Ágnes A Belügyminisztérium működésének szabályozása 1956 nyarán Az 1950-es évek derekára a korábbi évek törvénytelenségei előtérbe helyezték a fegyveres testületek és a rendvédelmi szervek párt-

Részletesebben

2M Pharma 2M PHARMA - GIURGIU Giurgiu Giurgiu Str 1 DECEMBRIE 1918,COMPLEX DANUBIUS. 2M Pharma 2M PHARMA - VOLUNTARI Ilfov Voluntari Sos AFUMATI 113

2M Pharma 2M PHARMA - GIURGIU Giurgiu Giurgiu Str 1 DECEMBRIE 1918,COMPLEX DANUBIUS. 2M Pharma 2M PHARMA - VOLUNTARI Ilfov Voluntari Sos AFUMATI 113 21 IRIS FARMACIE (CJ) FARM 21 IRIS Cluj Campia Turzii Str Laminoristilor 101 2M Pharma 2M PHARMA - BUZAU Buzau Vadu Pasii Str Principala 2M Pharma 2M PHARMA - BUZAU Buzau Vadu Pasii Str Principala 2M Pharma

Részletesebben

../2006. (. ) BM rendelet

../2006. (. ) BM rendelet ../2006. (. ) BM rendelet a belügyminiszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértői szakterületeken az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú

Részletesebben

/2012. ( ) Korm. rendelet

/2012. ( ) Korm. rendelet 1 /2012. ( ) Korm. rendelet a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII. 31.) Korm. rendelet valamint a

Részletesebben

Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakasz 2011

Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakasz 2011 Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Maghiară Mikes Kelemen 17-21 aprilie 2011 Târgu Mureş Clasa a V a Sorszam A versenyző neve Osztály Felkészítő tanár Iskola Helység Megye Judeţul Jegy Díj Hely

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja

Magyar joganyagok évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 2. oldal k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja Magyar joganyagok - 2018. évi XLVIII. törvény - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenn 1. oldal 2018. évi XLVIII. törvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait érintő egyes törvények módosításáról

Részletesebben

1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban

1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban 1.) Közfeladatot ellátó szerv szervezeti ábrája és azok feladatleírása - szervezeti ábra külön dokumentumban - Szervezeti egységek: Kollégiumok: A kollégium meghatározott ügyszakba beosztott bírák testülete.

Részletesebben

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938

Családfa. Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925. Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944. Izsák Sámuel? 1914. Legmann Rudolf 1856 1938 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Izsák Sámuel? 1914 Izsák Sámuelné (szül. Simon Regina) 1864 1944 Legmann Rudolf 1856 1938 Legmann Rudolfné (szül. König Róza) 1878 1925

Részletesebben

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA CUMMINS A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA ÁRAMFEJLESZTŐ AGGREGÁTOK ÜGYFÉL HELYSÉG ÜZEMMÓD MAYER MELNHOF PACKAGING Rt.. Ploiesti DRM DRAXLMAIER ROMÁNIA Szatmárnémeti 00 WASHINGTON GROUP Románia K.

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG. Mindig a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell a vizsgázónak ismernie.

B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG. Mindig a vizsga napján hatályos törvényszöveget kell a vizsgázónak ismernie. Egyes tételeknél szükséges B/3. BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény

Részletesebben

Dr. Köllő Gábor Egyetemi tanár Kolozsvár

Dr. Köllő Gábor Egyetemi tanár Kolozsvár Dr. Köllő Gábor Egyetemi tanár Kolozsvár Áruszállítás és személyszállítás - 80%-a vasúthálózaton bonyolódott le - 20%-a közúton A közúthálózat állapota nem megfelelő A vasúthálózat állapota jónak mondható

Részletesebben

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA CUMMINS A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA ÁRAMFEJLESZTŐ AGGREGÁTOK ÜGYFÉL HELYSÉG ÜZEMMÓD (kva) MAYER MELNHOF PACKAGING Rt.. Ploiesti DRM DRAXLMAIER ROMÁNIA Szatmárnémeti 00 WASHINGTON GROUP Románia

Részletesebben

Magyar joganyagok - Készenléti Rendőrség - alapító okirata, módosításokkal egysége 2. oldal 6. A KR illetékessége az ország egész területére kiterjed.

Magyar joganyagok - Készenléti Rendőrség - alapító okirata, módosításokkal egysége 2. oldal 6. A KR illetékessége az ország egész területére kiterjed. Magyar joganyagok - Készenléti Rendőrség - alapító okirata, módosításokkal egysége 1. oldal Készenléti Rendőrség alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV.

Részletesebben

Lista candidaților Partidului Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) la alegerile parlamentare 2016

Lista candidaților Partidului Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) la alegerile parlamentare 2016 Alba Deputat 1 Vincze Andrei Alba Deputat 2 Ladányi Árpád-Csaba Alba Deputat 3 Szőcs Ildico Alba Deputat 4 Vinczeller Ștefan Alba Deputat 5 Szűcs Atila Alba Deputat 6 Ienei Csilla Alba Deputat 7 Fűlőp

Részletesebben

V. osztály Ssz. Név Osztály Helység Iskola Összesen MEC EMMV I. díj I. díj I. díj I. díj I. díj I. díj II. díj III. díj III. díj

V. osztály Ssz. Név Osztály Helység Iskola Összesen MEC EMMV I. díj I. díj I. díj I. díj I. díj I. díj II. díj III. díj III. díj V. osztály Ssz. Név Osztály Helység Iskola Összesen MEC EMMV 1. Kristó Roland V. Csíkszereda Liviu Rebreanu Általános Iskola 47 I. díj I. díj 2. Miklós Csenge V. Sepsiszentgyörgy Székely Mikó Kollégium

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. Szervezeti és Működési Szabályzat. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.y. sz. melléklete 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.y. sz. melléklete AZ ELTE REKTORI HIVATAL SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2008.

Részletesebben

Területi egyenlőtlenségek

Területi egyenlőtlenségek Telegdy Balázs A szociális problémák térbeli strukturálódása avagy hatékonyak-e a romániai fejlesztési régiók a szociális problémák kezelése szempontjából? szerző a Romániában jelenleg létező gazdasági

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA ÁRAMFEJLESZTİ AGGREGÁTOK ÜGYFÉL HELYSÉG ÜZEMMÓD CUMMINS MAYER MELNHOF PACKAGING Rt. Ploiesti DRM DRAXLMAIER ROMANIA Szatmárnémeti 00 WASHINGTON GROUP Romania K.F.T.

Részletesebben

Nevezési lap. Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017. A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő):

Nevezési lap. Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017. A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő): Nevezési lap Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenye 2016/2017 A csapat neve:... A csapattagok névsora (4 fő):... A felkészítő tanár neve:... A versenyző iskola neve és címe:...

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 6/2012. (IV. 13.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról Az Országos Bíróság Hivatal elnökeként a bíróságok

Részletesebben

12/1990. BM ut. A MAGYAR NÉPKÖZ BELÜGYMINISZTERÉNEK 17/1981. számú UTASÍTÁSA

12/1990. BM ut. A MAGYAR NÉPKÖZ BELÜGYMINISZTERÉNEK 17/1981. számú UTASÍTÁSA BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! 10-21/17/1981. HATÁLYON KÍVÜL HELYEZVE 12/1990. BM ut. A MAGYAR NÉPKÖZ BELÜGYMINISZTERÉNEK 17/1981. számú UTASÍTÁSA a tartós külföldi kiküldetést teljesítő magyar állampolgárok,

Részletesebben

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács népszámlálási tájékoztató

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács népszámlálási tájékoztató Voltunk, vagyunk, leszünk! Magyarnak lenni jó! Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács népszámlálási tájékoztató kampánya 2011. október 20 31. között az erdélyi magyarság számára

Részletesebben

9. Iklódi Dezső követségi tanácsos jelentése Molnár Erik külügyminiszternek a romániai államosításokról. Bukarest, június

9. Iklódi Dezső követségi tanácsos jelentése Molnár Erik külügyminiszternek a romániai államosításokról. Bukarest, június TARTALOM ELŐSZÓ... 5 BEVEZETŐ... 7 1. A sztálini divide et impera... 12 2. A királyságtól a népi demokráciáig... 19 2. 1. Magyar vagyon a román állam kezén... 22 2. 2. A magyar tanügyi autonómia felszámolása...

Részletesebben

MAROS MEGYEI TANÁCS. határoz:

MAROS MEGYEI TANÁCS. határoz: 2018. szeptember 27.-i 115. számú HATÁROZAT Az utólag módosított, a Maros Megyei Tanács szakapparátusának egyes szervezési intézkedések megállapítására vonatkozó 62/2015. május 28. sz. Maros Megyei Tanács

Részletesebben

A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN

A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN A PROJEKT BEMUTATÁSA Az Erőforrások Fejlesztésének

Részletesebben

ÜGYRENDJE A BELÜGYMINISZTÉRIUM TUDOMÁNYSZERVEZÉSI OSZTÁLY SZIGORÚAN TITKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS! BELÜGYMINISZTÉRIUM Tudományszervezési Osztály

ÜGYRENDJE A BELÜGYMINISZTÉRIUM TUDOMÁNYSZERVEZÉSI OSZTÁLY SZIGORÚAN TITKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS! BELÜGYMINISZTÉRIUM Tudományszervezési Osztály BELÜGYMINISZTÉRIUM Tudományszervezési Osztály 10 425/1973. SZIGORÚAN TITKOS! KÜLÖNÖSEN FONTOS! 0 1 3 Sorszám : A BELÜGYMINISZTÉRIUM TUDOMÁNYSZERVEZÉSI OSZTÁLY ÜGYRENDJE ÁBTL - 4.2-10 - 425/1973 /I BELÜGYMINISZTÉRIUM

Részletesebben

KISEBBSÉG- KUTATÁS MINORITY STUDIES. 24. évfolyam, 2015. évi 1. szám. Alapító és főszerkesztő: Cholnoky Győző. Szerkesztők:

KISEBBSÉG- KUTATÁS MINORITY STUDIES. 24. évfolyam, 2015. évi 1. szám. Alapító és főszerkesztő: Cholnoky Győző. Szerkesztők: KISEBBSÉG- KUTATÁS MINORITY STUDIES 24. évfolyam, 2015. évi 1. szám Alapító és főszerkesztő: Cholnoky Győző Szerkesztők: Kántor Zoltán, Ferenc Viktória, Halász Iván Szerkesztőbizottság: Pomogáts Béla (elnök),

Részletesebben

68. A Fodor Pál és társai-per elsõ rendû vádlottjának vádirata. Bukarest, május 22.

68. A Fodor Pál és társai-per elsõ rendû vádlottjának vádirata. Bukarest, május 22. 68. A Fodor Pál és társai-per elsõ rendû vádlottjának vádirata. Bukarest, 1958. május 22. Ügyiratszám: 245/1957. Fodor Pálra, Hajdú Gézára, Szentmártoni Bálintra, Szõcs Ignácra, Csiha Kálmánra vonatkozó

Részletesebben

Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: :34. Parlex azonosító: 1FDUGUU10004

Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: :34. Parlex azonosító: 1FDUGUU10004 Iromány száma: T/710/15. Benyújtás dátuma: 2018-07-16 09:34 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1FDUGUU10004 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Egységes javaslat

Részletesebben

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA

A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA CUMMINS A KOZ-SERVICE K.F.T. REFERENCIA LISTÁJA ÁRAMFEJLESZTŐ AGGREGÁTOK ÜGYFÉL HELYSÉG ÜZEMMÓD MAYER MELNHOF PACKAGING Rt. Ploiesti DRM DRAXLMAIER ROMANIA Szatmárnémeti 00 WASHINGTON GROUP Romania K.F.T.

Részletesebben

2017. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG

2017. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG 22. sz. melléklet a HHK/57-1/2017. nyt. számhoz 2017. ÉVI FOKOZATI VIZSGA TANANYAG a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.)

Részletesebben

Közszolgálati karrier-utak Romániában

Közszolgálati karrier-utak Romániában HR-megoldások a XXI. században - fókuszban a közszféra és a magánszféra nemzetközi tudományos konferencia Budapest, 2014. december 2. Közszolgálati karrier-utak Romániában Dr. Kerekes Kinga Egyetemi adjunktus,

Részletesebben

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 -

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM. 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 - ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE - 2007 - 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 3 Általános rendelkezések...

Részletesebben

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz

1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 1.sz. melléklet a 1164 / 115. ZMNE számhoz 1.sz. példány A MUNKÁLTATÓI JOGOK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE (Egységes szerkezetben a ZMNE ának módosító határozataival)1-2007 -

Részletesebben