A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték."

Átírás

1 144 A Jogtár Plusz adatbázisok CD IRATMINTATÁR Bevezetés A CompLex CD Iratmintatár a tágan értelmezett polgári jog és a társasági jog területérôl tartalmaz szerkeszthetô irat- és kitölthetô nyomtatványmintákat. Az Iratmintatár CD a Jogtárnál már ismertetett irat- és nyomtatványkitöltô programot használja, kevés kiegészítéssel. Az iratminták Word formátumúak, szerkesztésük is a jól ismert szövegszerkesztô program segítségével történhet. A nyomtatványminták kitölthetô formanyomtatványok, melyeket az elôbb ismertetett nyomtatványkitöltô program vezérel. A nyomtatványminták Word dokumentumként is tárolhatóak. A fontosabb eljárásokhoz folyamatábrák készültek, melyek egyfelôl egy ügy nyomon követését segítik, másfelôl az iratok rendszerezését támogatják, és ezzel megteremtik egy korszerû ügynyilvántartási rendszer kialakításának lehetôségét. Az iratmintákat folyamatosan hatályosítjuk és bôvítjük, az új alkalmazások pedig az egyszerû és korszerû ügykezelést támogatják. Telepítés A CompLex CD Iratmintatár a CompLex CD Jogtárral és önállóan is mûködik. Ha Jogtárral együtt kívánjuk használni, elsô telepítéskor indítás a fájlkezelôbôl vagy az intézôbôl a D:/install.exe sorra kell duplán kattintani, feltéve, hogy az optikai olvasó a D egység. A CD beépül a Jogtár adatbázisba, s ezt követôen a lemezek cserélgetése nélkül a CompLex CD Jogtár és CompLex CD Iratmintatár valamennyi funkcióját együtt használhatjuk. Ha a CD-t a CompLex CD Jogtár nélkül, önállóan kívánja használni, a telepítést a fentiek szerint hajtsa végre. A különbség annyi, hogy ez esetben kizárólag a CompLex CD Iratmintatár funkciói mûködnek, s jogszabályi adatbázisként is a CompLex CD Iratmintatár háttéradatbázisa használható. A CompLex CD Iratmintatár minimális konfigurációja hardware: minimum Pentium 166 Mhz, 50 MB szabad hely a lemezen, 32 MB RAM környezet: Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP, minimum Word 97-es installálva a gépre A CompLex CD Iratmintatár ajánlott konfigurációja hardware: Pentium 300 Mhz, 100 MB szabad hely a lemezen, 64 MB RAM vagy ennél magasabb érték.

2 A Jogtár Plusz adatbázisok 145 Ablakok és adatbázisok A dokumentumok két ablakban találhatóak: a CD minták alatt vannak a Szerzôdések és kapcsolódó iratok, a Szabályzatok, az Iratminták, a Nyomtatványok, valamint a Folyamatábrák. Valamennyi dokumentum faszerkezetû könyvtárstruktúrában helyezkedik el. A mappák/könyvtárak a cím elôtt lévô + jelre kattintással bonthatók ki alapdokumentumokra. A CD minták a minta címére való dupla kattintással a jobb oldali ablakban Word formátumban megtekinthetôek. A Kitöltött dokumentumok alatt létrehozott mappákba/könyvtárakba menthetôek el a CD minták alapján szerkesztett, kitöltött iratok, nyomtatványok és folyamatábrák, valamint az importált saját dokumentumok. Az ablakok a kurzorral tetszés szerint méretezhetôek, a CD minták, valamint a Kitöltött dokumentumok ikonokkal ki- és bekapcsolhatóak. Ugyanez a funkció elérhetô a Nézet menübôl is. 84. ábra: Iratminta-kitöltô rendszer megnyitása

3 146 A Jogtár Plusz adatbázisok CD minták Elôre elkészített és tematikus mappákba/könyvtárakba rendezetten tartalmazza az irat- és nyomtatványmintákat. Kikapcsolásával a Kitöltött dokumentumok ablak látható. A CD minták és a Kitöltött dokumentumok adatbázis együttesen akkor látható, ha mindkét ikon bekapcsolt állapotban van. E funkció a Nézet menüpontban is állítható. Kitöltött dokumentumok A szerkesztett iratmintákat, a kitöltött nyomtatványmintákat, az elmentett folyamatábrákat, valamint a más adatbázisból importált mintákat tartalmazza tetszôleges mappa/könyvtár szerkezetben. Kikapcsolásával csak a CD minták ablak látható. A CD minták és a Kitöltött dokumentumok együttesen akkor láthatóak, ha mindkét ikon bekapcsolt állapotban van. E funkció a Nézet menüpontban is állítható. Folyamatábrák Az ikon segítségével megjeleníthetôek azok a legfontosabb eljárásokat leíró, jogszabályi hivatkozásokkal és iratmintákkal feltöltött folyamatábrák, melyeket a CD tartalmaz. A folyamatábrán duplán kattintva behívható a kívánt folyamatábra, melyen nyomon követhetô egy konkrét ügy menete, illetve hozzákapcsolhatóak a kitöltött minták is. A folyamatábrákon elhelyezett jelre kattintva megjelennek azok a jogszabályhelyek, amelyek az adott dobozhoz kapcsolhatóak, illetve a CD ikonra kattintással azok a CD minták, melyek a folyamat adott szakaszára vonatkoznak. Az iratmintaikon alá menthetôek el a CD minták alapján szerkesztett dokumentumok (kitöltött minták). Az ily módon szerkesztett folyamatábrák a Kitöltött minták közé mappába/könyvtárba elmenthetôek. A folyamatábra kék színe jelzi, hogy az eljárás hol tart, vagyis mely bokszokhoz helyeztünk már el kitöltött mintát.

4 A Jogtár Plusz adatbázisok ábra: Folyamatábrák Összes mappa megnyitása Az Adatbázis menü Összes mappa megnyitása menüponttal az aktuális adatbázisban lévô összes mappa/könyvtár megnyitását végezhetjük el, mely funkció mind a CD minták, mind a Kitöltött dokumentumok adatbázisban mûködik, és annak az ablaknak a könyvtárára végzi el a parancsot, ahol éppen a kurzorral állunk.

5 148 A Jogtár Plusz adatbázisok Összes mappa/könyvtár bezárása Az Adatbázis menü Összes mappa bezárása menüponttal az aktuális adatbázisban lévô összes mappa/könyvtár (könyvtár) bezárását végezhetjük el, mely funkció mind a CD minták, mind a Kitöltött dokumentumok adatbázisban mûködik, és annak az ablaknak a könyvtárára végzi el a parancsot, ahol éppen a kurzorral állunk. A program két típusú dokumentumot képes kezelni: nyomtatványokat és Word dokumentumokat. Mindkét típusú dokumentum esetén mûködik a Megnyitás parancs. Word dokumentumok esetében a hagyományos szövegszerkesztôi funkciókat kell alkalmazni. A nyomtatványok esetében a Megnyitás funkciót választva egy belsô szerkesztôprogram indul el, mely a nyomtatványt egy új ablakban jeleníti meg, ahol az kitölthetô, módosítható, nyomtatható és természetesen el is menthetô. A nyomtatványok a már jól ismert Word formátumban is elérhetôek (és kitölthetôek, a nyomtatás és mentés is a Wordbôl lehetséges). Nyomtatvány szerkesztése A nyomtatványok megnyitása történhet a Fájl menü Megnyitás menüpont vagy a billentyûparanccsal [CTRL+O]. A nyomtatványok esetében mind a Megnyitás, mind a Kitöltô funkciót választva egy belsô szerkesztôprogram indul el, mely a formanyomtatvány dokumentumot egy új ablakban jeleníti meg, ahol az kitölthetô, módosítható, nyomtatható és természetesen el is menthetô. A nyomtatványok kitöltése a rovatoknál lévô sorra állva, az egérrel kattintva megjelenô mezôvel történhet, melybe tetszôleges szöveget írhatunk. A szöveg bevitele az [ENTER] lenyomásával, vagy a következô, illetve tetszés szerinti másik beírható mezôre lépéssel történik. A kitölthetô rovatok között a [TAB] billentyûvel folyamatosan is lépkedhetünk, de a [TAB] billentyû csak olyan mezôkre ugrik, melyek szerkeszthetôek, azaz amelyekbe adatokat lehet beírni. Ha a kurzorral csak ráállunk a rovat-sorra, de nem lépünk bele, akkor az oda beírandó szöveg jelenik meg, mintegy segítségként (Helpként). A rovatok kitöltése során a másol, beilleszt funkciók is mûködnek. Az ablak jobb sarkában lévô balra-jobbra nyilakkal léphetünk egy oldallal elôre vagy hátra, ugyanezt a [PAGE UP], [PAGE DOWN] billentyûkkel is elérjük, míg az X gomb az ablakot bezárja (azaz a nyomtatványkitöltô program is bezárul), végül szintén a jobb sarokban található lapozó mely az aktuális oldalt mutatja által felajánlott oldalt is választhatjuk.

6 A Jogtár Plusz adatbázisok ábra: Nyomtatvány kitöltése Kitöltés után a Nyomtatás funkciót vagy ikont választva a nyomtatás dialógus az aktuális oldalszámot jelzi, de ettôl természetesen eltérhetünk, sôt az egész dokumentumot kinyomtathatjuk tetszôleges példányban.

7 150 A Jogtár Plusz adatbázisok 87. ábra: Nyomtatás beállítása Ha a rovatba elôre meghatározható számot vagy idôpontot kell beírni (pl. változás ideje), a kockára kattintva megjelenô gördülôsávból lehet választani. Nyomtatványok esetén az ablakban állva az egér bal gombjával kétszer kattintva nagyíthatjuk, a jobb gomb kétszeri kattintásával kicsinyíthetjük a képernyôn (a felbontástól függôen) látható kép méretét. Minden, a felhasználó által bevitt/beírt adat eltérô színnel jelenik meg a képernyôn, de a nyomtatás értelemszerûen fekete-fehér színekkel történik. Minden olyan rovat, mezô, ahol szöveg helyett X jelet kell tenni (törlés, folytatás stb.), az arra szolgáló kockára lépve/kattintva a program berakja az X et, újabb kattintásra pedig kiveszi (törli). A kitöltô program bezárása esetén ha addig nem mentettük el a dokumentumot egy dialógusbox jelenik meg a mentésre figyelmeztetve. Dokumentum mentése Word dokumentumok esetében a mentés a Word Mentés/Save menüponttal végezhetô el. A nyomtatványok mentését mivel ezt egy belsô szerkesztôvel tudjuk változtatni a Fájl menü Mentés menüponttal (illetve a billentyûparanccsal) aktivizálhatjuk.

8 A Jogtár Plusz adatbázisok 151 Amennyiben a behívott nyomtatványon semmilyen változtatást nem végeztünk, annak lezárásakor nincs szükség a mentésre. Ha azonban beleírtunk, tehát bármilyen adatot bevittünk még annak utólagos kitörlése esetén is a program lezárásakor megjelenik egy dialógusbox, mely a mentésre figyelmeztet. Adatlap A dokumentum elsô mentésekor a program felajánlja, hogy a dokumentumhoz Adatlapot kapcsolhatunk. Az Adatlapon olyan információk tüntethetôek fel, amelyek az irat nyilvántartását és késôbbi visszakeresését segítik. Az Adatlapon megadott ún. CD adattípuson kívül bármely más, Saját adattípus is felvehetô. Az adat lehet szöveges, szám, dátum vagy lista jellegû információ. Minden egyes dokumentumhoz meghatározható, hogy milyen adattípusok kapcsolódjanak hozzá. Az egyes mintákhoz kapcsolt Adatlapok módosíthatóak, bármikor felvehetô új adattípus, és törölhetô a már nem használt információ. 88. ábra: Adatlap szerkesztése

9 152 A Jogtár Plusz adatbázisok Új mappa/könyvtár létrehozása A Kitöltött dokumentumok adatbázis ablakában elérhetô funkció, a CD minták nem módosíthatóak, így ebben új mappa/könyvtár sem hozható létre. Egymás után korlátlan számú, tetszôleges elnevezésû mappa/könyvtár hozható létre, illetve a már létrehozott mappán/könyvtáron belül újabb mappákat/alkönyvtárakat készíthetünk. A mappákat/könyvtárakat kurzorral ráállva a Törlés funkcióval vagy a [CTRL+DEL] billentyû lenyomásával törölhetjük. Átnevezés E funkció segítségével mely lebegô menübôl is elérhetô az éppen aktuális mappa/könyvtár vagy dokumentum címkéje, címe módosítható. Az átnevezés során betût, számot vagy ezeket vegyesen is be lehet írni. Ugyanaz a mappa/könyvtár vagy dokumentum címkéje egymás után többször is átnevezhetô, mivel név nélküli (üres címke) nem használható. Egy mappába/könyvtárba két azonos nevû dokumentum nem helyezhetô el. Ennek elkerülésére a rendszer felhívja a figyelmet arra, hogy az egyik dokumentumot át kell nevezni. 89. ábra: Iratminta átnevezése

10 A Jogtár Plusz adatbázisok 153 Dokumentum törlése Törölni csak a Kitöltött dokumentumok adatbázisban lehet. A funkció az ikonon kívül a lebegô menübôl vagy a [CTRL+DEL] billentyûparanccsal érhetô el. Dokumentumot egyenként, kurzorral ráállva tudunk törölni. Mappa/könyvtár törlése esetén, ha ott dokumentum található, egy dialógusablak jelenik meg, mely figyelmeztet arra, hogy minden ott található dokumentum törlésre kerül. (A figyelmeztetés panel megjelenésével egyidejûleg a mappa/könyvtár automatikusan kinyílik, így könnyen ellenôrizhetô, hogy mely dokumentumok kerülnek törlésre.) Másolás Dokumentum vagy mappa/könyvtár vágólapra helyezése (másolás funkció) késôbbi beillesztés céljából (más helyre vagy csak egyszerûen új, azonos tartalmú dokumentum létrehozására). Mûködik a másolás úgy is, hogy az egér bal gombjának lenyomásával áthúzzuk a dokumentumot oda, ahová szeretnénk elhelyezni. Az egér jobb gombjának lenyomásával megjelenô lebegô menübôl is gyorsan elérhetô e funkció. Egyszerre több dokumentum másolására is lehetôség van nemcsak egy könyvtáron belül, hanem akár eltérô könyvtárakból vagy könyvtáron belül kijelölt dokumentum és egy másik mappa/könyvtár egyidejû kijelölésével is. Beillesztés Dokumentum vagy mappa/könyvtár beillesztése a vágólapról, vagyis a korábban másolásra kijelölt anyag beillesztése az általunk választott helyre, azaz az aktuális pozícióra (aktuális vagy másik ablakba, már meglévô vagy új, még üres mappába). A funkció mind az ikonról, mind a gyorsbillentyû alkalmazásával gyorsan elvégezhetô. (Az egér jobb gombjának lenyomásával megjelenô lebegô menübôl is elérhetô e funkció.) Nyomtatás Az ikonra kattintva az aktív Word-dokumentum vagy nyomtatvány kinyomtatható. Nyomtatásbeállítás a Wordbôl ismert módon a Fájl menüben végezhetô. Jogszabálykapcsolat Az ikonra kattintással kapcsolható be, illetve ki az a funkció, amely a dokumentumban elôforduló jogszabályi hivatkozásokat jelöli. Bekapcsolt helyzetben a jogszabályi kapcsolatok (linkek) kék színûek. A kék színû linkekre kattintva a jelölt jogszabályi hivatkozás behívható és megtekinthetô. Ez a funkció használható mind a CD mintákban, mind az ezek alapján készített Kitöltött mintákban, mind a Kitöltött mintákba importált egyéb mintákban.

11 154 A Jogtár Plusz adatbázisok Word lábjegyzetek törlése Az ikonra kattintva lehetôség van a dokumentumokhoz kapcsolt szerzôi magyarázatok törlésére. E funkció használata nyomtatás elôtt célszerû, kikapcsolás után a kinyomtatott dokumentumban nem szerepelnek a magyarázatok. A magyarázatok újbóli használatához az eredeti dokumentumhoz kell visszatérni. Keresés Ez a funkció mind a CD minták, mind a Kitöltött dokumentumok adatbázisban a keresés feltételeinek megadásával történik. A keresés a dokumentum teljes szövegében, bármely szó- vagy szóösszetétel, cím és jogszabályi hivatkozás alapján mûködik. A keresés eredménye külön ablakban jelenik meg. 90. ábra: Keresés az adatbázisokban

12 A Jogtár Plusz adatbázisok 155 Keresés az adatlapokban A Kitöltött mintákhoz kapcsolt Adatlapokban rögzített információkra külön keresés áll rendelkezésre. A keresés történhet a CD adattípusokban, illetve a Saját adattípusokban rögzített szövegre, számra, dátumra, listára. Meghatározható, hogy a keresés eredménye külön ablakban jelenjen meg. A keresés eredménye tovább szûkíthetô. 91. ábra: Keresés eredményének tovább szûkítése Hasonló dokumentumok keresése Hasonló dokumentumnak nevezzük azokat a dokumentumokat, amelyek egyazon mintából származnak. E funkciót célszerû akkor használni, ha ugyanazon mintát többször átneveztünk, átszerkesztettünk és azokat eltérô néven elmentettük, mivel a funkció ezeket keresi meg. E menüpont nem él a CD minták adatbázisban, mivel ott minden típusú mintából egy eredeti minta található.

13 156 A Jogtár Plusz adatbázisok Ugrás az eredeti mintára Ezt a funkciót akkor célszerû használni, ha készítettünk olyan iratmintát, melyet a CD minták adatbázisból vettünk. Az éppen aktuális dokumentum (nyomtatvány vagy Word dokumentum) címére állva, ha a dokumentumnak van megfelelôje az eredeti mintákban (CD minták) vagy a Kitöltött dokumentumokban, akkor e parancs segítségével gyorsan megtalálható az eredeti dokumentum. Határidô-figyelés A dokumentumhoz határidô kapcsolható. A beállított határnapon, a meghatározott idôpont elôtt tetszôlegesen beállítható idôvel a program figyelmeztet a lejáró határidôre, elküldi a figyelmeztetô panelhez kapcsolódó üzenetet, és kilistázza a határidôhöz kapcsolt dokumentumo(ka)t. 92. ábra: Határidô beállítása

14 A Jogtár Plusz adatbázisok 157 Megjegyzés Minden kitöltött dokumentumhoz csatolhatóak megjegyzések/kiegészítô információk. Ha megjegyzést szeretnénk fûzni egy dokumentumhoz, a parancs kiválasztásával egy szerkesztésére használható dialógusablak jelenik meg, melybe tetszôleges szöveget, számot vagy jelet (karaktert) írhatunk és melyet a Rendben gomb lenyomásával fûzünk a dokumentumhoz. A megjegyzés létét a dokumentum elôtt lévô W betû melletti + jel mutatja. Elolvasásához, módosításához vagy törléséhez a funkciót újból meg kell nyitni úgy, hogy közben az aktuális megjegyzést tartalmazó dokumentumon áll a kurzor. Ez a parancs a Fájl menübôl érhetô el. 93. ábra: Megjegyzés készítése

15 158 A Jogtár Plusz adatbázisok Dokumentumok importálása Ezzel a lehetôséggel a felhasználó saját Word dokumentumait tudja felvenni az iratminta-rendszerbe, azaz a bárhol tárolt, korábban készített iratmintákat is beillesztheti, struktúrába rendezheti. Az importálás lehetôsége csak a Kitöltött dokumentumok adatbázis alatt mûködô funkció. Elérhetô lebegô menübôl és a Fájl menü Import menüpontból is. Az import funkció választása esetén megjelenik a Dokumentum hozzáadása dialógusbox, ahol az importálni kívánt dokumentumot elnevezhetjük (cím), és meghatározhatjuk a helyét (új vagy régi mappa/könyvtár) a Kitöltött dokumentumok körében, majd egy újabb dialógusboxban kiválaszthatjuk azt a könyvtárat, ahonnan az importálás történik. Ezt követôen már minden szerkesztésre szolgáló funkciót (kitöltés, mentés, átnevezés, másolás, keresés, jogszabálykapcsolatok stb.) tudunk használni az importált minták esetén is. 94. ábra: Dokumentumok importálása

16 A Jogtár Plusz adatbázisok 159 Adatlap A dokumentum késôbbi visszakeresését megkönnyíti, illetve az ügynyilvántartást megalapozza az adatlap, amelyet a program minden kitöltött dokumentum elsô mentésekor felajánl. Ebbe a megadottakon kívül tetszés szerint felvehetôek olyan adatok, amelyeket a felhasználó fontosnak ítél. A késôbbiek során ezek alapján is kereshetôek, rendszerezhetôek lesznek a dokumentumok.

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô

124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY. Bevezetô 124 A Jogtár Plusz adatbázisok CD MUNKAÜGY Bevezetô A CD Munkaügy a Munka Törvénykönyvét, a Közalkalmazotti és Köztisztviselôi törvényt, továbbá a Foglalkoztatási törvényt, valamint a Munkaügyi ellenôrzésrôl

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány)

Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) Speciális kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 0953-1042 kötegelt nyomtatvány) A speciális kötegelt nyomtatványok olyan típusú nyomtatványok, amelyek alnyomtatványai

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A TÖRVÉNYALKOTÁS PARLAMENTI INFORMATIKAI RENDSZERE (PARLEX) TÁRGYÚ FEJLESZTÉSHEZ V. RÉSZ KÉRDÉSEK, INTERPELLÁCIÓK VÁLTOZÁSMENEDZSMENT ADATOK IDŐPONT VERZIÓ MÓDOSÍTÁS JELLEGE SZERZŐ

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból *OBR = Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer h t t p s ://e - b e s z a m o l o. i m. g o v. h u / e b e k u l

Részletesebben

ClicXoft programtálca Leírás

ClicXoft programtálca Leírás ClicXoft programtálca Leírás Budapest 2015 Bevezetés A ClicXoft programok bár önálló programok közös technológia alapon lettek kifejlesztve. Emellett közös tulajdonságuk, hogy a hasonló funkciókhoz ugyanaz

Részletesebben

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból *OBR = Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer h t t p s : / / e - b e s z a m o l o. i m. g o v. h u / e b e k u

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba

Importálás. más típusú (pl:.imp,.xml,.xkr,.xcz) állomány beimportálása a nyomtatványkitöltő programba Importálás Külső programok által generált imp és.xml állományokat be lehet tölteni a program import funkcióival. Az ABEV2006 az xml állományok importálását nem tudta. Ez újdonság a nyomtatványkitöltő programban.

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó!

3Sz-s Kft. Tisztelt Felhasználó! 3Sz-s Kft. 1158 Budapest, Jánoshida utca 15. Tel: (06-1) 416-1835 / Fax: (06-1) 419-9914 E-mail: zk@3szs. hu / Web: http://www. 3szs. hu Tisztelt Felhasználó! Köszönjük, hogy telepíti az AUTODATA 2007

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Közlemények kézi felvitele

Közlemények kézi felvitele MTMT2 lépésről lépésre Közlemények kézi felvitele MTA KIK MTMT O. 2018.10.15. Kézi közleményfelvitel külső azonosítók segítségével Közlemény kézi felvitele Közlemény adattípusban a felső menüsor új gombjára

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja

Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja Felhasználói segédlet a PubMed adatbázis használatához. Publikációk keresése, letöltése valamint importja A PubMed Medline adatbázis internet címe: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Felhasználói Leírás v.2.00

Felhasználói Leírás v.2.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v.2.00 Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 1. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Program indítása:... 3 A program üzemmódjai:... 4 Számlaegyenleg lekérdezése:...

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők.

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Bizonylatok felvitele Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Fej Gazdasági esemény Kezdjük el begépelni a

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

- a lista tartalma rendezhető tetszőleges oszlop szerint, az oszlop fejlécére kattintva,

- a lista tartalma rendezhető tetszőleges oszlop szerint, az oszlop fejlécére kattintva, Fáma Futár bemutató Általános Az új rendszerben található listázások általános tulajdonságai: - a listázásokban az oszlopok sorrendje az oszlop fejlécét "megfogva" és elmozgatva módosítható, - a lista

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

E-építési napló offline vezetése

E-építési napló offline vezetése E-építési napló offline vezetése Frissítve: 2016. november 24. 1 Miért van szükség az elektronikus építési napló offline vezetésére? Az e-építési napló rendszer működésének alapvető feltétele, hogy az

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE Helyi önkormányzatok és Többcélú Kistérségi Társulások normatív hozzájárulásainak és normatív, kötött felhasználású támogatásainak igénylési rendszere 2008. évre FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÖNKORMÁNYZATOK ÉS

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0

Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Belföldi Termékosztályozás V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet:

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Win-Tax évi ös verzió

Win-Tax évi ös verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.12.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.12.31. Regisztrált

Részletesebben

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek Vizsgakezelés az ETR megújult webes felületén Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek A vizsgák kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen

Részletesebben

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1Regisztráció... 2 1.1Regisztráció megerősítése... 3 2Bejelentkezés... 4 3Elfelejtett jelszó... 4 4A Partner Portál felépítése...

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM

136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM 136 A Jogtár Plusz adatbázisok CD TÛZVÉDELEM Az adatbázis a tûzvédelemhez kapcsolódó széles körû szakmai igényeket kielégítô információkat tartalmaz, beleértve a teljes körû tûzvédelmi ismeretanyagot,

Részletesebben

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház használati útmutató Projektvezető: Fodor Tamás Wildom Kft. E-mail: fodort@wildom.com Budapest, 2009. június 18. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdőoldal...

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

OBO TS használati útmutató. OBO TS online. használati útmutató. Verzió: 3.0. Dátum: január 16.

OBO TS használati útmutató.   OBO TS online. használati útmutató. Verzió: 3.0. Dátum: január 16. www.obots.hu OBO TS online használati útmutató Verzió: 3.0 Dátum: 2018. január 16. Tartalom 1. A szoftver használata... 3 2. Belépés... 3 3. Típusmegoldások keresése... 3 4. Típusmegoldás kiválasztása...

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Program telepítése Az abevjava_install.jar indításával telepíthető a nyomtatványkitöltő program. A program elindítása után közvetlenül az alábbi képernyő jelenik

Részletesebben

FEOR szám kereső V2.0.0.0

FEOR szám kereső V2.0.0.0 FEOR szám kereső V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet: www.szis.hu

Részletesebben

Szakértő díjjegyzék összeállító program

Szakértő díjjegyzék összeállító program Szakértő díjjegyzék összeállító program Általános tájékoztató Szakértőknek csak a 3/1986. (II. 21.) IM rendelet (a továbbiakban: Díjrendelet) szerinti díjakat lehet elszámolni, korábbi tapasztalatok alapján

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00

Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 Euro-eBank Ügyfélprogram (ÜP) Felhasználói Leírás v. 3.00 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Program indítása:... 3 3. A program üzemmódjai:... 4 4. Számlaegyenleg lekérdezése:... 4 5. Számlakivonatok

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Office 365 bevezetés 0.2 (3) verzió Állatorvostudományi Egyetem AB.ATE.O365 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ ÚJ LEVELEZŐRENDSZER WEBES FELÜLETE... 3 2.1.1. Beállítások...

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV AZ NHKV ÁTMENETI BÉRSZÁMLÁZÓ KÖZSZOLGÁLTATÓI FELÜLETHEZ 1 / 10 TARTALOMJEGYZÉK 1 Dokumentum célja... 3 2 A program célja... 3 3 Belépés... 3 4 Kezdőképernyő... 4 5 Partner táblázat...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató A mobil applikáció célja, hogy a tetőfedők feltölthessék és kezelhessék a referenciáikat. Az applikáció elérhető IOS és Android rendszerű eszközökre. Belépés A tetőfedő ugyanazzal

Részletesebben

SuliStat felhasználói dokumentáció

SuliStat felhasználói dokumentáció SuliStat felhasználói dokumentáció A jelen dokumentáció által tárgyalt program képes egy iskola tanulmányi adataiból statisztikákat készíteni. Osztály illetve iskola szintű statisztika készítésére van

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Forrás és idéző közlemények felvitele importtal

Forrás és idéző közlemények felvitele importtal MTMT2 lépésről lépésre Forrás és idéző közlemények felvitele importtal MTA KIK MTMT O. 2018.10.15. Közlemények importálási lehetősége Az MTMT1-ben bevált módon továbbra is lehetőség van a nagy nemzetközi

Részletesebben