Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztálya egy átfogó TAKAROS koncepciót fejlesztett ki és vezetett be az elmúlt időszakban lépésről lépésre.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztálya egy átfogó TAKAROS koncepciót fejlesztett ki és vezetett be az elmúlt időszakban lépésről lépésre."

Átírás

1 Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztálya egy átfogó TAKAROS koncepciót fejlesztett ki és vezetett be az elmúlt időszakban lépésről lépésre. TAKAROS-FÖNYIR TAKARNET META A TAKAROS koncepció a földhivatalok számítógépesítésének két eltérő szintjét határozta meg. A körzeti földhivatalok képezik a közigazgatás operatív szintjét, ahol a teljes munkafolyamatot jogszabályok határozzák meg. A TAKAROS egy munkafolyamat-vezérelt ingatlanadminisztrációs rendszer, amely térképi és jogi adatok naprakészen tartására irányul.

2 A megyei földhivatalok viszont a földügyi szakterület vezetési és üzleti szintjét képviselik. A META (MEgyei TAkaros) ennek a koncepciónak az utolsó lépése. A projekt az információtechnológiai fejlesztésre koncentrált. A META célja : egy jól működő GIS-megoldás kifejlesztése a megyei földhivatalok számára, a feltételek megteremtése a földhivatalok LIS- (földinformációs rendszer) adatainak értékesítéséhez, a TAKAROS körzeti földhivatali rendszer támogatása, vezetői információs rendszer (MIS) létrehozása a szakág számára.

3 A fenti célok a következőképpen valósultak meg: Erős és szabványos platformot biztosít a megyei földhivatalok adatfeldolgozásaihoz. Létrejött egy sokcélú elektronikus archiváló rendszer. Lehetővé vált a körzeti földhivatalok megbízhatóságának és biztonságának növelése műszaki segítségnyújtással, archiválással, és katasztrófa esetén a körzeti földhivatal helyettesítésével. A META megvalósította az adatmodelltől független adatfeldolgozást. Lehetővé teszi értéknövelt adatállományok és szabványos térinformatikai adattermékek előállítását. TAKARNET-en keresztül elérhetőek a térképekkel és ingatlanokkal kapcsolatos adatok. Vezetői információkat biztosít a földhivatalok vezetői számára.

4 BASIC modul: A BASIC modul adja a META számítástechnikai alapját. Az összes többi modul e modul eszközeit használja. Erős és szabványos platformot biztosít a megyei földhivatali adatfeldolgozásokhoz. A BASIC modul részének tekinthető a TABIR relációs adatbázis, mely a körzeti földhivatalok napi rendszerességgel frissített adatbázisainak másolatát tartalmazza.

5 CHECK ARCH 1 IF PROD DLO MIS MAP WEB CDLO 4 6 BASIC LINK

6 HUNEX adatcsere formátum: A META rendszerben az adatforgalom HUNEX szabvány szerinti adatcsere formátumban történik. A különböző felépítésű adatokhoz elkészítik a konvertáláshoz szükséges eljárást. A továbbiakban az adatokat ezzel az adatmodellinformációval együtt kezelik. Az ARCHIV modul az adatmodellinformációkat katalogizálja. A TAKAROS-megoldás rendszertől és szállítótól független. A TAKAROS modularitása erősebben érvényesül. Egyetlen, de átfogó és méretezhető interfész készült a fájlátvitelhez. Egyszerűbb a TAKAROS kapcsolódása más GIS-hez.

7 ARCHIVE modul feladata: Adatok tárolása, katalogizálása. Nagytömegű, eltérő felépítésű adatokat kell tárolni. Adatok archiválása és visszatöltése a többi META modul és a TAKARNET-rőlérkező igények szerint. Víruskeresés, integritás ellenőrzés, tömörítési algoritmusok biztosítása. Hozzáférési jogosultsági rendszer kezelése. TABIR változásvezetése a TAKAROS-tól kapott változásfájlok alapján. HUNEX konverzió.

8 CHECK modul: A CHECK modul a KFH adatainak feldolgozásával foglalkozik. Ellenőrzi a KFH által előállított és karbantartott fájlokat. Megvizsgálja a kapcsolataikat, kijavítja a hibáikat. Új kataszteri térképek műszaki átvételének eszköze. Leválogatja az elavult, jogilag törölt adatrekordokat a KFH adatbázisából. Kezeli az egységes kódrendszert. A vizsgálatokat a TABIR adatbázison végzi el, ennek eredményeként létrejön egy frissítő javaslat állomány, melyet a KFH adatbázisán kell futtatni.

9 A PRODUCT modul: A PRODUCT modul főként a szabványos térinformatikai rendszerek integrációjából és azok felhasználásának jól kidolgozott kiterjesztéséből jött létre. Lehetővé teszi értéknövelt adatállományok és szabvány térinformatikai adattermékek előállítását. A META műszaki koncepciója a HUNEX szabvány általános használatára épül, így szükség van a már meglévő adatok, vagy új adathalmazok HUNEX-ben való leírására. A PRODUCT modul ezért olyan eszközkészletet biztosít a felhasználók számára, melyekkel a HUNEX formátumkezelés megoldható.

10 MIS modul: A MIS modul célja a földhivatalok irányításának támogatása. Felhasználói a földhivatali intézményhálózat (FTF, MFH és KFH) vezetői. A modul célja: A földhivatali intézményhálózat irányításának minőségi. javítása. A földhivatali intézményhálózat teljesítményének növelése. A modul már kidolgozott jelentéseket tartalmaz, de újak is készíthetőek. A MIS által elkészített riportok az arra jogosult felhasználó postaládába kerülnek elhelyezésre. Adatforrások: a körzeti földhivatalok adatbázisai, iktatórendszerek, pénzügyi és munkaügyi rendszerek.

11 MAP modul: A földhivatalok széleskörű GIS-szolgáltató eszköze. A MAP modul támogatja az adatforgalmat a külső felhasználókkal a TAKARNET-en keresztül. Az adatállományok tartalmazhatnak grafikus és szöveges adatokat is. Az így forgalmazott adatállományokat a PRODUCT modul állítja elő (értéknövelt adattermék). A forgalmi adatok a számlázó rendszerbe kerülnek. A TAKARNET felhasználók a szolgáltatás eléréséhez szükséges programokat a TAKARNET Web-szerveréről tölthetik le. A MAP szervert kétirányú kapcsolatokra használják. A felhasználók nemcsak letölteni tudják az adatokat a META rendszerből, hanem át is tudnak vinni adatokat a rendszerbe.

12 INTERFACE modul: Az INTERFACE modul elsődleges szerepe az adatszolgáltatás. A KFH-ok (TAKAROS) és a FKFH (BIIR) adatait egységes formátumban és struktúrában szolgáltatja a META adatbázis számára. Az egységes struktúra elfedi az adatbázisok közti struktúrabeli különbséget, az egységes adatcsere formátum (HUNEX) pedig META szinten szabványosítja a földhivatalok és a META rendszer közti kommunikációt. Az INTERFACE modulnak fontos szerepe van a földhivatalok kódharmonizációjában is.

13 LINK modul: A LINK modul feladata, hogy a HUNEX formátum kezeléséhez támogatást adjon a META külső felhasználói számára. Lehetőséget biztosít arra, hogy meg tudnak nézni egy HUNEX fájlt szövegesen, a benne tárolt adatbázis-táblák adatait különkülön, illetve a HUNEX fájl térképi adattartalmát a felhasználó meg tudja jeleníteni. A LINK képes HUNEX fájlokat előállítani valamilyen más formátumokból, pl. DXF-ből, és viszont. A LINK egy önálló program, mely szabadon forgalmazható.

14 CHECK ARCH 1 IF PROD DLO MIS MAP WEB CDLO 4 6 BASIC LINK

15 A PRO-MIS kliens egy grafikus kezelői felülettel ellátott alkalmazás. A felhasználó sikeres bejelentkezése után betöltődik a kliens felhasználói felülete. A felület több részből áll: Az ablak felső része a fejléc. A fejlécen mindig látható az aktuális felhasználó és a jogosultsága. Ez alatt a menüsor található. A kliensben implementált funkciók nagy része innen elérhető. A baloldali Tematikagyűjtőből választhatja ki a felhasználó azt a tematikát, melynek leíró adattartalmát meg szeretné jeleníteni.

16

17

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen Székesfehérvár 2006. március 16-17. Az előadás tartalma Térképszolgáltatás TAKARNET-en A szolgáltatás háttere,

Részletesebben

A DALNET24 projekt aktualitásai

A DALNET24 projekt aktualitásai GISopen 2015. Székesfehérvár 2015. március 27. Doroszlai Tamás FÖMI-FFÜO ov Földmérési és Távérzékelési Intézet Digitális földhivatal Földhivatali elektronikus dokumentum kezelés Az elektronikus dokumentum

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

A TakarNet24 projekt

A TakarNet24 projekt országos földhivatali hálózat A TakarNet24 projekt Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály Jogi keretek Eljárások TAKAROS koncepción

Részletesebben

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban Iván Gyula Institóris István Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2010 Kataszter Térinformatika - Társadalom Székesfehérvár, 2010.

Részletesebben

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere Budapesti 2. sz. Körzeti K FöldhivatalF térinformatikai rendszere KIINDULÓ KÖRNYEZET 1996 - INFOCAM nevű térinformatikai rendszer: Adatok naprakész vezetése, a tulajdoni lap adatokkal összhangban (11db

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

Egységes Digitális Közműnyilvántartás

Egységes Digitális Közműnyilvántartás Egységes Digitális Közműnyilvántartás Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2233/2007. (XII. 12.) Korm. Határozat a közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen Autodesk Geospatial megoldások Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen GISOPEN 2010 Baranyi Péter VARINEX Informatikai Zrt. baranyi@varinex.hu GISOPEN 2010 VARINEX 1 Tartalom

Részletesebben

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu

TakarNet24. Szolgáltatások, aktuális helyzet. Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu TakarNet24 Szolgáltatások, aktuális helyzet Weninger Zoltán FÖMI weninger.zoltan@fomi.hu Közvetlen célok A szolgáltatások non-stop rendelkezésre állása E-szolgáltatások felhasználói körének bővítése Adatszolgáltatás

Részletesebben

Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések

Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések Országos adatszolgáltatás TAKARNET-en, eredmények és célkitűzések Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen 2007. Székesfehérvár március 12-14. Az előadás tartalma: A TAKARNET hálózaton

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL GIS Open 2006. 1 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS a magyar ingatlan-nyilvántartásban a jogi és térképi adatok egységet képeznek természetes elvárás az adatok integrált rendszerben történő kezelése

Részletesebben

Földhivatali szolgáltatások

Földhivatali szolgáltatások Földhivatali szolgáltatások 1. Betekintés a tulajdoni lap tartalmába: Az ingatlan-nyilvántartásba való betekintés céljából az érintett tulajdoni lap tartalmát számítástechnikai eszközzel, olvasható formában

Részletesebben

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013.

29. VÁNDORGYŰLÉSE. Szolgáltatásfejlesztések a. FÖMI-ben. A Magyar Földmérési, Térképészeti és. Távérzékelési Társaság. Sopron 2013. A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 29. VÁNDORGYŰLÉSE Sopron 2013. Szolgáltatásfejlesztések a FÖMI-ben www.fomi.hu www.geoshop.hu Szolgáltatási lehetőségek A Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

ADAT- ÉS SZOLGÁLTATÁS POLITIKA AZ INSPIRE TÜKRÉBEN

ADAT- ÉS SZOLGÁLTATÁS POLITIKA AZ INSPIRE TÜKRÉBEN ADAT- ÉS SZOLGÁLTATÁS POLITIKA AZ INSPIRE TÜKRÉBEN Dr. Mihály Szabolcs főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2009 Konferencia Székesfehérvár, 2009. március 18-20. Adatok és szolgáltatások

Részletesebben

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége Az önkormányzati térinformatikai rendszerek szolgáltatási problémái és lehetőségei Digitális alaptérkép és a közműnyilvántartás vezetésének nehézségei, a Takarnet rendszer használata az önkormányzatoknál

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

TAKARNET24 szolgáltatásai

TAKARNET24 szolgáltatásai TAKARNET24 szolgáltatásai Szilvay Gergely Földmérési és Távérzékelési Intézet ÖSSZEFOGLALÁS A Digitális Földhivatal k özéptávú fejlesztési terv első lépések ént a befejezéséhez k özeledik az EKOP-1.1.3

Részletesebben

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38.

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. HRdoc+ Rendszerismertető Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. Tartalomjegyzék 1. A rendszer célja 2 2. A rendszer fő

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek.

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek. BUDAPEST FövÁROS KORMÁNYHIvATAIA Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály B melléklet Műszaki, szolgáltatási melléklet ggb melléklet A szolgáltatás leírása 1.1

Részletesebben

Földhivatal vállalkozói szemmel

Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal vállalkozói szemmel Földhivatal és a vállalkozók közös érdeke: a meglévő adatállomány megőrzése dokumentálása az állományok folyamatos javítása, pontosítása a létrejövő új adatok feldolgozása

Részletesebben

Grafikus keretrendszer komponensalapú webalkalmazások fejlesztéséhez

Grafikus keretrendszer komponensalapú webalkalmazások fejlesztéséhez Grafikus keretrendszer komponensalapú webalkalmazások fejlesztéséhez Székely István Debreceni Egyetem, Informatikai Intézet A rendszer felépítése szerver a komponenseket szolgáltatja Java nyelvű implementáció

Részletesebben

Az adatszolgáltatás egységes nyilvántartása és számlázása a földügyi és térinformatikai szakigazgatásban*

Az adatszolgáltatás egységes nyilvántartása és számlázása a földügyi és térinformatikai szakigazgatásban* geos-08augusztus2005.qxd 8/26/2005 7:24 PM Page 10 mekre a már elõterjesztett kérelem okából teljesen felesleges a bejegyzési idõt meghosszabbító módon a hiánypótlási felhívás kiadását, avagy a kötelezõ

Részletesebben

TAKARNET24 szolgáltatásai

TAKARNET24 szolgáltatásai GISopen Földmérési és Távérzékelési Intézet TAKARNET24 szolgáltatásai A TAKARNET24 projekt a Földhivatali adatok elektronikus non-stop szolgáltató rendszere ügyfélkapun keresztül Az adatszolgáltatás tekintetében

Részletesebben

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás

Petőfi Irodalmi Múzeum. megújuló rendszere technológiaváltás Petőfi Irodalmi Múzeum A Digitális Irodalmi Akadémia megújuló rendszere technológiaváltás II. Partnerek, feladatok Petőfi Irodalmi Múzeum Megrendelő, szakmai vezetés, kontroll Konzorcium MTA SZTAKI Internet

Részletesebben

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat 2011. szeptember 17. Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Jelenlegi helyzet TECHNOLÓGIA GIS alapú nyilvántartási rendszerek nyílt forráskódú szoftverek széleskörű

Részletesebben

Az ArcGIS platform bevezetése a MAVIR-ban

Az ArcGIS platform bevezetése a MAVIR-ban 2 Az ArcGIS platform bevezetése a MAVIR-ban Handl Péter Farkas János MAVIR ZRt. 2016.10.13. 3 MAVIR ZRt. Bemutatkozás A MAVIR a Magyar Energia Hivatal 2012. március 13-án kelt határozatában foglalt tanúsítás

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT)

ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT) ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMTÁROLÁSI SZOLGÁLTATÁS (EDT) SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2017. július 1. v 3.00 EREDETI Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel Képes Attila GISOpen 2013 NyME GEO, Székesfehérvár, 2013.03.12-14. Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár GISopen Konferencia Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár Székesfehérvár, 2011. március 16. OTrT BATrT A területrendezési tervek jellemzői a térinformatikai alkalmazások

Részletesebben

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 /17 Tartalomjegyzék A térinformatikáról általánosságban Célok Felhasznált eszközök Fejlesztés lépései Adatbázis Grafikus

Részletesebben

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt.

Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon. Groma István PhD SDA DMS Zrt. Rendszermodernizációs lehetőségek a HANA-val Poszeidon Groma István PhD SDA DMS Zrt. Poszeidon EKEIDR Tanúsított ügyviteli rendszer (3/2018. (II. 21.) BM rendelet). Munkafolyamat támogatás. Papírmentes

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet aktualitások

Földmérési és Távérzékelési Intézet aktualitások aktualitások Toronyi Bence főigazgató GISOPEN, 2014. április 17. Változások a földügyi intézményrendszerben (2011 januártól) Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium A földhivatalok adminisztratív irányítása

Részletesebben

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner

2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver. Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 2023 ban visszakeresné 2002 es leveleit? l Barracuda Message Archiver Tóth Imre Kereskedelmi Igazgató Avisys Kft Barracuda Certified Diamond Partner 1 Tartalom A Barracuda Networks Termékportfólió IT üzemeltetés

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év Ikt. szám: 200/2006. A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya 2006.

Részletesebben

CityScape Városüzemeltetési rendszer

CityScape Városüzemeltetési rendszer CityScape Városüzemeltetési rendszer Baranyi Péter GIS üzletág igazgató Cservenák Róbert okl. földmérő és térinformatikus mérnök E-mail: baranyi@varinex.hu; cservenak@varinex.hu Budapest, 2014.03.24. Milyen

Részletesebben

Eszköz és karbantartás management

Eszköz és karbantartás management Eszköz és karbantartás management Hangoljuk össze a vállalati tevékenységeket a CabMap GIS rendszerével IBM Maximo: A vállalat komplex tevékenységének felölelésére alkalmas rendszer, mely által egy egységes

Részletesebben

7. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése

7. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése 7. Az ingatlan-nyilvántartás számítógépesítése A fejezet ismerteti: az ingatlan-nyilvántartás célját, tárgyát, részeit a nyilvántartott adatok és az adat kezeloinek körét a számítógépesítés fázisait a

Részletesebben

VIR alapfogalmai. Előadásvázlat. dr. Kovács László

VIR alapfogalmai. Előadásvázlat. dr. Kovács László VIR alapfogalmai Előadásvázlat dr. Kovács László Információ szerepe Információ-éhes világban élünk Mi is az információ? - újszerű ismeret - jelentés Hogyan mérhető az információ? - statisztikai - szintaktikai

Részletesebben

A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES FELDOLGOZÁSA: ADATMODELLEZÉS ÉS SZABVÁNYOK

A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES FELDOLGOZÁSA: ADATMODELLEZÉS ÉS SZABVÁNYOK A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES FELDOLGOZÁSA: ADATMODELLEZÉS ÉS SZABVÁNYOK Boross István MNL Veszprém Megyei Levéltára Juhász Zoltán Pannon Egyetem Budapest Főváros Levéltára, 2014. május 6. MÓDSZERTANI

Részletesebben

IBM Software Group Archiválási technológiák - tartalomkezelés Kovács László Az információ kezelésének evolúciója Struktúrált adatok kezelése '60s Alkalmazások '70s Adatbázisok alkalmazásokra optimalizálva

Részletesebben

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia

Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései. GIS OPEN konferencia Az INSPIRE előírásai szerinti hazai téradatok szolgáltatásának, forgalmazásának megoldandó kérdései Dr. Niklasz László GIS OPEN konferencia 2009. március 18. 1 Tartalom 1. Bevezetés, előzmények 2. Jelenlegi

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP Az önkormányzatok a közterületek dönt részének gazdái. A közterületekkel kapcsolatos, nyilvántartási és üzemeltetési feladatokhoz a földhivatalokban beszerezhet földmérési

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

VÁROSGAZDA térinformatikai rendszer a lakosság tájékoztatásában. Veszprém Polgármesteri Hivatal VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.

VÁROSGAZDA térinformatikai rendszer a lakosság tájékoztatásában. Veszprém Polgármesteri Hivatal VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. VÁROSGAZDA térinformatikai rendszer a lakosság tájékoztatásában Legyen az ön VÁROSa is adatgazdag! Cservenák Róbert HungaroCAD K6 GIS Team Székesfehérvár Városgondnoksága K6. Veszprém Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Produktív környezetben használt, nyílt forráskódú komplex térinformatikai megoldások dr. Siki Zoltán

Produktív környezetben használt, nyílt forráskódú komplex térinformatikai megoldások dr. Siki Zoltán Produktív környezetben használt, nyílt forráskódú komplex térinformatikai megoldások dr. Siki Zoltán BME Általános és Felsőgeodézia tanszék siki@agt.bme.hu Nyiltforrású koncepció Négy szabadság (Richard

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT Miért? Az információ áramlás rendezetlen! Végrehajtási kontroll körülményes vagy hiányos! KSH adatbázis naprakészsége? Városról naprakész adatok

Részletesebben

Szolgáltatás Orientált Architektúra és több felhasználós adatbázis használata OKF keretein belül. Beke Dániel

Szolgáltatás Orientált Architektúra és több felhasználós adatbázis használata OKF keretein belül. Beke Dániel Szolgáltatás Orientált Architektúra és több felhasználós adatbázis használata OKF keretein belül Beke Dániel Alap Architektúrák ESRI építőelemek Gazdag (vastag) Kliens Alkalmazások Web Alkalmazások Szolgáltatások

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai rendszerek a víziközmű szolgáltatásban 2011.12.09. Térinformatika és műszaki irányítási rendszer támogatása

Részletesebben

DATR bevezetése Békés megyében

DATR bevezetése Békés megyében DATR bevezetése Békés megyében Zátonyi Richárd / Békés Megyei Földhivatal adatvédelmi biztos/ Térkép az adatbázisban Mit jelent az adatbázis alapon történő térképkezelés? Egyszerre több száz felhasználó

Részletesebben

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.)

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) DITAB-50 az új topográfiai adatbázis Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Az előadás tartalma 1. Bevezetés 2. Célja 3. Kialakítása 4. Jelenlegi állapot

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

Lakossági Hitelkezelési Rendszer (LHR) ismertető

Lakossági Hitelkezelési Rendszer (LHR) ismertető Lakossági Hitelkezelési Rendszer (LHR) ismertető 2006 VemSoft. All rights reserved. Budapest, 2006. november 14. Tartalomjegyzék 1. LHR alapvető feladata... 3 2. Az LHR rendszer az alapvető feladatain

Részletesebben

OpenOffice.org mint fejlesztési platform

OpenOffice.org mint fejlesztési platform Nyílt szoftverek a közigazgatásban OpenOffice.org mint fejlesztési platform dr. Banai Miklós, ügyvezető Koleszár Kázmér, projektvezető ODF OpenDocument Format Szabványos, könnyen kezelhető fájlformátum

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamatmodellezés és eszközei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamat, munkafolyamat Munkafolyamat (Workflow): azoknak a lépéseknek a sorozata,

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

Hitel Előtét Rendszer Loan Front End (LFE) ismertető

Hitel Előtét Rendszer Loan Front End (LFE) ismertető Hitel Előtét Rendszer Loan Front End (LFE) ismertető 2006 VemSoft. All rights reserved. Budapest, 2010. február 22. Tartalomjegyzék 1. LFE alapvető feladata... 3 2. Az LFE rendszer az alapvető feladatain

Részletesebben

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés

Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós és internetes térkép kezelés, megjelenítés Többfelhasználós környezetek Egyszerű fájlszerveres megoldás, LAN (Novel, Windows hálózat) Egy fájl egyidejű módosítása több helyről nem lehetséges

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer. Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26.

A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer. Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26. A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26. A Neptun.Net kifejlesztése A verzióváltás okai A korábbi technológia elavult Nem volt bővíthető A fejlesztés

Részletesebben

WebCenter. Online jóváhagyás és együttműködés. Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28.

WebCenter. Online jóváhagyás és együttműködés. Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28. WebCenter Online jóváhagyás és együttműködés Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28. Egy termék piaci bevezetésének kihívásai Alkalmazkodni kell az felek időbeosztásához A felek alkalomadtán földrajzilag távol

Részletesebben

Állami alapadatok jogszerű felhasználása

Állami alapadatok jogszerű felhasználása Állami alapadatok jogszerű felhasználása Jánossy András osztályvezető GIS OPEN 2013 - GEO Székesfehérvár 2013 március 14 Földmérési és Távérzékelési Intézet 1149 Budapest Bosnyák tér 5 Jogszabályi előzmények

Részletesebben

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása

Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 Előadó: Kaszás Kata, szakmai vezető Belügyminisztérium 2016. november 10. Témák Projekt

Részletesebben

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft.

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft. Folyamatok rugalmas irányítása FourCorm Kft. www.frckft.hu 1 Dokumentumok áramlása Gyakran szekvenciális Rengeteg felesleges másolat Információk alacsony rendelkezésre állása Nincs szolgálati út- és határidőfigyelés

Részletesebben

INFORMATIKAI RENDSZER FEJLESZTÉSE. TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése

INFORMATIKAI RENDSZER FEJLESZTÉSE. TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése INFORMATIKAI RENDSZER FEJLESZTÉSE TÁMOP 4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése IDEGEN NYELVI KÉPZÉSEK INFORMATIKAI TÁMOGATÁSA A TÁMOP-4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013

Részletesebben

Enterprise extended Output Management. exom - Greendoc Systems Kft. 1

Enterprise extended Output Management. exom - Greendoc Systems Kft. 1 Enterprise extended Output Management exom - Greendoc Systems Kft. 1 exom - Greendoc Systems Kft. 2 Sokféle bementi adatformátum kezelése Adatok fogadása különböző csatornákon Előfeldolgozás: típus meghatározás,

Részletesebben

A TAKAROS rendszer térképi fogadókészségének kérdései

A TAKAROS rendszer térképi fogadókészségének kérdései A TAKAROS rendszer térképi fogadókészségének kérdései Omaszta Sándor projektvezető Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Földügyi és Térképészeti Főosztály, Budapest Bevezetés A TAKAROS rendszer

Részletesebben

SZŰCS MIHÁLY. Egységes digitális közműnyilvántartás szabályozási feladatairól

SZŰCS MIHÁLY. Egységes digitális közműnyilvántartás szabályozási feladatairól SZŰCS MIHÁLY Egységes digitális közműnyilvántartás szabályozási feladatairól E L ŐZM É N Y E K Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2007-ben a közfeladatainak felülvizsgálata során, az államreform

Részletesebben

A Magyar Tudományos Művek Tára

A Magyar Tudományos Művek Tára MKE 43. Vándorgyűlés 2011 július 15. Holl A. Makara G.: Az MTMT 1 A Magyar Tudományos Művek Tára Holl András - MTMT ITSzB, MTAK, MTA KTM CsKI Makara Gábor - MTMT MKE 43. Vándorgyűlés, Pécs 2011 július

Részletesebben

IT megoldások a 4F rendszerben

IT megoldások a 4F rendszerben IT megoldások a 4F rendszerben Speiser Ferenc 1, Vass József 1, Gaál Zoltán 1, Nikl István 2 1 Pannon Egyetem, Automatizálás Tanszék 2 InterMap Kft. Bemutatkozás D-e-Meter labor fejlődése 2001-óta Hardver

Részletesebben

29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról

29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról 29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvény 38. (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

EGY MÓDSZERTANI KÍSÉRLET A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES MEGJELENÍTÉSE

EGY MÓDSZERTANI KÍSÉRLET A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES MEGJELENÍTÉSE EGY MÓDSZERTANI KÍSÉRLET A RAKTÁRI JEGYZÉKEK SZÁMÍTÓGÉPES MEGJELENÍTÉSE Boross István MNL Veszprém Megyei Levéltára Juhász Zoltán Pannon Egyetem MNL Veszprém Megyei Levéltára, 2014. május 20. A MÓDSZERTANI

Részletesebben

Információ menedzsment

Információ menedzsment Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Szervezetek felépítése Szervezetek közötti információáramlás Információ fogadás Elosztás Új információk

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe Hálózat hidraulikai modell integrálása a térinformatikai rendszerébe Hálózathidraulikai modellezés - Szakmai nap MHT Vízellátási Szakosztály 2015. április 9. Térinformatikai rendszer bemutatása Működési

Részletesebben

Rendszerkezelési útmutató

Rendszerkezelési útmutató Rendszerkezelési útmutató Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800-646-4633 (800-MiniMed) 818.576.5555 www.minimed.com Képviselet az Európai Unióban: Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

A TAKARNET célja és felépítése 1

A TAKARNET célja és felépítése 1 A TAKARNET célja és felépítése 1 A különbözo földhivatali fejlesztések eredményeként kialakulnak, illetve részben már kialakultak a digitális adatbázisok. Ebbol következik, hogy lehetové válik az adatok

Részletesebben

<Insert Picture Here> Migráció MS Access-ről Oracle Application Express-re

<Insert Picture Here> Migráció MS Access-ről Oracle Application Express-re Migráció MS Access-ről Oracle Application Express-re Sárecz Lajos Oracle Hungary Izsák Tamás Független szakértő Program Miért migráljunk Microsoft Access-ről? Mi az az Oracle Application

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása. Szakdolgozat Védés 2007

Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása. Szakdolgozat Védés 2007 Vízügyi Ingatlan-nyilvántartási Információs Rendszer kialakítása Szakdolgozat Védés 2007 Konzulens: Dr. Szepes András Készítette: Szigeti Ferenc Elızmények Szervezeti felépítés, szervezeti hierarchia Igazgató

Részletesebben

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu

Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás. Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás Letöltve: lenartpeter.uw.hu Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely

Részletesebben

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS

WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS WEB alapú kataszter információs rendszer Koszovóban KCLIS Juszt András, Podolcsák Ádám Bevezetés Koszovó 2 millió lakos, 90% albán, szerb, bosnyák, török, roma, gorani kisebbségek 30 körzet, ~1300 kataszteri

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések

A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések A MePAR-hoz kapcsolódó DigiTerra térinformatikai szoftver fejlesztések GIS OPEN 2004 Konferencia Székesfehérvár Előadó: Czimber Kornél DigiTerra Kft. DigiTerra - MePAR térinformatikai fejlesztések MePAR

Részletesebben

KIRA. Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis. Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika

KIRA. Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis. Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika KIRA Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika 2 Intézményrendszer 3 GIS adatkapcsolatok Hogyan működik ez a rendszer? Általában kétoldali megállapodások

Részletesebben

Nagy Imre. SDiLA MENEDZSMENT kurzus, 1.beszámoló

Nagy Imre. SDiLA MENEDZSMENT kurzus, 1.beszámoló 1 SDiLA MENEDZSMENT kurzus, 1.beszámoló 2 Takaros és Takarnet rendszerek bevezetése a földhivatalokban, a közigazgatás korszerűsitésének tükröződő példája. 1. Bevezetés A modern ember egyik legalapvetőbb

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben