Az ipari parkok szerepe a regionális gazdaságfejlesztésben. Dr. Tóth Tamás egyetemi docens

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ipari parkok szerepe a regionális gazdaságfejlesztésben. Dr. Tóth Tamás egyetemi docens"

Átírás

1 Szent István Egyetem Gödöllő Gazdaság- és Társadalmtudmányi Kar Reginális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Az ipari parkk szerepe a reginális gazdaságfejlesztésben Dr. Tóth Tamás egyetemi dcens

2 Az új területi paradigma Első helyen a térségek versenyképessége, s ez a felzárkóztatás zálga is Ágazati tervek, stratégiák területi szemlélettel készüljenek Területiség érvényesítése a támgatási rendszerek működésében Decentralizáció, reginalizmus erősítése, önálló reginális peratív prgramk

3 Reginális pólusk és tengelyek

4 Reginális gazdasági hálózatk Területi versenyelőnyök Sajátsságk Termálturisztikai klaszter Tudásipar, kultúra Járműgyártás kkv-k, egyetemek egyetem, Opel, Audi, Suzuki Elektrnika Multinacinális vállalatk Mechatrnika egyetem, Bsch Agrárgazdaság egyetem, gazdasági kultúra Kultúra, egészség egyetem, világörökség Bitechnlógia egyetem, kutató kp. Egyetemek, kutató intézetek, multinacinális vállalatk, kkv-k, fejlesztési ügynökségek együttműködése

5 Elmaradtt térségek felzárkóztatása észak-keleti rszágrész és a Dunántúl déli része Elmaradtt térségek és perifériák A Területi flyamatkról szóló Országgyűlési Jelentés (2005) alapján Jelmagyarázat társadalmi gazdasági mutatók alapján a kistérségek legrsszabb helyzet ű harmadába tartzó térség gyrsfrgalmi úttól és megyeszékhelytől egyaránt távl (min 30km) eső területek

6 Agrár térségek Sajátsságkra építő fejlesztések A mezőgazdaságban fglalkztatttak aránya meghaladja az rszágs átlag kétszeresét (2001) Tanyás térségek Fertő-Hanság Sprn-Kőszeghegyalja Győr, Msni-Duna Velencei-tó Dunakanyar Budapest Mátra - Bükk Hajdúság Hrtbágy, Hajdúszbszló Tisza-tó Balatn Hévíz-Zalakars Gyula Szeged Pécs Villány-Harkány Jelmagyarázat jelentős turisztikai térségek Külterületi népesség száma legalább 200 fő, és aránya minimum 2% (2001)

7 Egyedi régiók Közép-Magyarrszág Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl Dél-Dunántúl Dél-Alföld Észak-Alföld Észak-Magyarrszág Kreatív régió tudás, kultúra Észak-déli gazdasági és közlekedési tengely Innváció terjesztése a nehézipari térségek revitalizációjával Természet és egészség vezérelt gazda(g)ság, kulturális ipar Gazdasági szerkezetváltás bi- és egészséggazdaság Belső khézió Debrecen-Nyíregyháza; Szlnk-Jászberény; perifériák Techn-régió és turizmus Misklc- Kassa tengely 7 Reginális peratív prgram

8 A GAZDASÁGFEJLESZTÉS SPECIÁLIS SZERVEZETI ELEMEI reginális bankk kiépülése és a pénzintézeti rendszer decentralizálása; reginális fejlesztési társulásk, szövetségek, társaságk kialakulása reginális üzleti és infrmációs infrastruktúra kiépülése (befektetési, tanácsadói, marketing, ügynöki szervezetek); kmplex vállalkzásfejlesztési célú létesítmények létrehzása (ipari parkk, vállalkzási övezetek, inkubátrházak, innvációs centrumk).

9 VÁLLALKOZÁSI ÖVEZETEK Vállalkzási övezet létesítésének két alapvető kritériuma van az EU-nrmáknak megfelelően: a területfejlesztés és a válságkezelés klasszikus eszközeivel nem lehet eredményt elérni, /akut válsághelyzet/; az övezetbe csak fejlett, környezetkímélő technlógiájú tevékenységek települhetnek be akcióterületek különleges területi státusát

10 VÁLLALKOZÁSI ÖVEZET A vállalkzási övezet közigazgatási határkkal elkülönített, sajáts pénzügyi kedvezmények igénybevételét biztsító, a fejlesztés szempntjából együtt kezelt terület. Vállalkzási övezetet a krmány hzhat létre az ipari szerkezetátalakítás térségeiben, illetve a gazdasági szerkezetátalakítás szempntjából meghatárzó térségekben.

11 A helyi sajátsságkkal összhangban álló vállalkzásbarát környezet kialakítása: a befektetések ösztönzése, a vállalkzásk piaci visznykkal összhangban álló megerősítése, a fglalkztatási lehetőségek bővítése, az érték-és jövedelemtermelő képesség fkzása, az előállíttt termékek és szlgáltatásk hazai és nemzetközi szintű versenyképességének erősítése, a meglévő gazdasági infrastruktúra fejlesztése és javítása, a természeti, gazdasági, infrastrukturális és emberi erőfrrásk hasznsítása, a fenntartható fejlődés feltételeinek biztsításával.

12 Vállalkzási övezet kijelölését kezdeményezheti: a reginális fejlesztési tanács, tvábbá a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

13 Övezetre vnatkzó legfntsabb tartalmi elemek: a vállalkzási övezet pnts megnevezését, az övezet határait (az övezetbe tartzó települések knkrét felsrlásával), a fejlesztés speciális stratégiai irányelvei a kedvezményezettség időtartamát.

14 A kedvezmények alanyai: egyéni vállalkzók a személyi jövedelemadó törvény szerint, valamint a társasági és sztalékadóról szóló törvény szerint adózó gazdasági szervezetek (gazdasági társaságk, szövetkezetek, állami gazdálkdó szervek stb.)

15 A kedvezmények típusai lehetnek: KEDVEZMÉNYEZETT TÁMOGATÁSOK ADÓALAPCSÖKKENTÉS Tárgyi eszköz Épület, építmény. ADÓKEDVEZMÉNY Beruházásnként csak egy kedvezményt lehet teljes mértékben igénybe venni!

16 VÁLLALKOZÁSI ÖVEZETEK MAGYARORSZÁGON VÁLLALKOZÁSI ÖVEZET NEVE Zalai Reginális -Lenti közpntú -Vállalkzási Övezet Békés Megyei Vállalkzási Övezet Kunmadaras és Térsége Vállalkzási Övezet Makó és Térsége Vállalkzási Övezet Salgótarján-Bátnyterenye Térsége Vállalkzási Övezet Mhácsi Vállalkzási Övezet kijelöléséről Bihari Vállalkzási Övezet Barcsi Vállalkzási Övezet Zempléni Vállalkzási Övezet Ózd-Putnk-Észak-Hevesi Vállalkzási Övezet Záhny és Térsége Vállalkzási Övezet LÉTREHOZÁS ÉVE

17 Az ipari parkk jelentősége a területfejlesztésben: A gazdasági tevékenységek területi kncentrációja. Magas infrastrukturális és szlgáltatói háttér az adtt térségben. A fglalkztatttság szintjének és színvnalának erősítése. Települési szintű gazdaságfejlesztési tevékenység generálása. Tudats fejlesztési struktúra kialakítására történő ösztönzés.

18 Az ipari park, mint térszerkezeti struktúráknak a területe tulajdnjgilag és műszakilag egyértelműen definiált, a parknak van gazdája, aki a betelepült szervezetek számára szlgáltatást végez, mind a park infrastruktúrájának megteremtése, mind a parkban elérhető szlgáltatásk kedvezményezettek, a parkn belül értékteremtés (nem kizáróan ipari tevékenység!) flyik.

19 Ezen kritériumk teljesítésének két fnts feltétele van: a szóban frgó terület tulajdnvisznyai legyenek rendezettek, az ipari park létesítése, betelepítése, működtetése legyen szakmailag átgndlt, megalapztt (erre a megvalósíthatósági tanulmány hivattt garanciát adni).

20 AZ IPARI PARKOK KIALAKULÁSA Az első Ipari Parkk Angliában és az Egyesült Államkban alakultak az 1920-as években, lyan területeken melyek nem vltak alkalmasak mezőgazdasági termelésre, visznt közelben vlt például autópálya, flyó, távvezeték és csak a gázvezetéket kellett telepíteni és máris alkalmassá vált a terület az ipari tevékenység céljára. Az 1970-es években lényeges váltzást jelentett az energiaválság következtében fellépő ipari struktúraváltás valamint a környezetvédelmi szempntk előtérbe kerülése. Az ipari parkk nyugatn már a negyedik generációs fázisban tartanak, ezeknél a szlgáltatás vált meghatárzóvá

21 FEJLŐDÉSI FÁZISOK I., A hetvenes évek közepéig a termelőtevékenységnek helyet adó csarnkk, valamint raktárépületek vltak a meghatárzóak. Az irdák a haszns területnek csak 10-15%-át tették ki, épületei egyszerűek. II., között előtérbe kerültek az irdák a számítástechnikával, illetve kereskedelemmel fglalkzó cégek révén. Az igényes építészeti kultúra a jellemző. III., A nylcvanas évek közepétől számíthatjuk a parkk rhams térnyerését. Meghatárzó a terület-felhasználás rugalmasságának biztsítása, a szlgáltatásk körének kibővítése. A parkk építészetileg mind igényesebbek, az irdai személyzet, az infrmatikai tevékenység részaránya növekvő. IV., A kilencvenes évek közepétől tipikus épülettípusai az irdaházak, a szlgáltató épületek. Fnts szerepet kap gazdag szlgáltatásaival a parkkhz kapcslódó rekreációs terület. A raktárak kiszrulnak az ipari parkkból. Meghatárzóvá a csúcstechnlógiát képviselő cégek válnak. Az irdák a terület 60-80%-át teszik ki.

22 Telepítés jellege szerinti parktípusk A zöldmezős ipari park a mezőgazdasági vagy művelésbe be nem vnt területen létesített beruházás, ezek többnyire külterületen találhatóak, ezért infrastruktúrával való ellátttságuk jelentős indulótőkét igényel. A reknstrukciós ipari park vagy más néven barnamezős ipari park az elavult ipari létesítmények még használható infrastruktúrájára épül.

23 GEORGES BENKO ÁLTAL ELVÉGZETT KATEGORIZÁLÁS Technlógiai park: Földrajzi értelemben a technlógiai, ipari, műszaki tevékenységek közpntja, a lkális fejlődés magja, az innvatív, húzó vállalatk együttese, amely többnyire nagyvárskhz kötődik. Vnzerejét az egyetemi és tudmánys kutatási kapacitásk adják. Megjelenésében irdák, labratóriumk és termelőüzemek együttese: egy körülhatárlt teret tölt be, ahl a gazdasági tevékenységek kncentrálódnak. Technlógiai pólus: A technlógiai pólusk lyan húzóágazatkat jelentenek, amelyek területi hálózatba szerveződve a technlógia átadását segítik elő a helyi/reginális ipar számára. Technplisz: A technplisz egész vársra és vnzáskörzetére terjed ki, fgalma integrálja a két előbbi kategóriát. Tehát a technplisz egyszerre technlógiai park és technlógiai pólus, egyidejűleg lehet az innváció és a reginális fejlesztés alkalmas eleme.

24 FUNKCIÓK (KÜLDETÉS) SZERINTI PARKTÍPUSOK Tudmánys park: felsőktatási, kutatási, K+F intézményekhez kötődik, napi kapcslatban van ezekkel a szervezetekkel. Feladata az új technlógiákn alapuló vállalkzásk létrehzása, segítése. Innvatív cégek telephelyei, ahl biztsítttak a feltételek a tudmánys kutatásk eredményeként létrejövő innvációk kidlgzásáhz. Technlógiai park: lyan vállalatkat tömörít, amelyek a fejlett technlógiák (high-tech) kereskedelmi célú hasznsításával fglalkznak. Főleg a K+F területén, termeléssel, eladással, vállalati szlgáltatáskkal fglalkzik. Innvációs közpnt: magas piaci kckázatú új termékek és technikai eljárásk kifejlesztésével, marketingjével fglalkzó kezdő vállalkzásk igényeinek kielégítését tűzi ki célul, és pénzügyi, kereskedelmi, kutatási technlógiai tanácsadással segíti ezeket. Kereskedelmi park: különböző kereskedelmi tevékenységet végez (csmaglás, eladás), kutatóintézetek közelségét nem igényli.

25 AZ EU HAGYOMÁNYOS TIPIZÁLÁSA tudmánys park ( sciencepark ), kutató park ( research park ), technlógiai park ( technlgypark ), innvációs közpnt ( innvatin center ), üzleti park ( business park ) és üzleti inkubátr közpnt ( business incubatin center ).

26 SZOLGÁLTATÁSOK SZERINTI CSOPORTOSÍTÁS Általáns üzleti szlgáltatásk: titkársági, telefn és üzenetrögzítő, recepció, fax, , Internet web ldalak, pénzügyek, könyvelés. Ingatlannal összefüggő üzleti szlgáltatásk: knferenciaés tárgyalótermek, szciális létesítmények, étkeztetés és vendéglátás, recepciónál váróhelyiség, ktatási termek, kiállítási területek, dlgzószbák, parklók, bankfiók, pénzváltás, psta, kereskedelmi üzletek. Üzleti tanácsadói szlgáltatásk: üzleti tervek, üzletfejlesztés, menedzsment, marketing (PR), értékesítési és pénzügyi tanácsadás, hitelügyintézés, műszaki és szabadalmazási tanácsadás, szabványügyi infrmációs szlgáltatás, fejlesztési tanácsadás.

27 SZOLGÁLTATÁSOK SZERINTI CSOPORTOSÍTÁS Pénzügyi tanácsadói szlgáltatásk: a helyi, nemzeti és nemzetközi támgatáskhz, alapkhz való hzzájutás elősegítése; a magántőkéhez való hzzájutás segítése: üzletben érdekeltek összehzása, kckázati tőke, bankk bevnása, belső pénzügyi frrásk generálása és irányítása, tanácsadás K+F alapkhz való hzzájutás érdekében. Lgisztikai szlgáltatásk: szállítás, szállítmányzás, vámügyintézés, raktárzás, csmaglás, külkereskedelmi ügyintézés. Ingatlannal kapcslats szlgáltatásk: épületek és zöld területek őrzése, karbantartása, vagynvédelem, takarítás, tisztítás, hulladékgyűjtés és -kezelés, kertészeti munkák. Humán szlgáltatásk: ktatás, képzés, átképzés, könyvtár, rendezvények szervezése, egészségügyi ellátás, fitness szlgáltatásk a rekreáció érdekében, szépségáplás. Innvációs szlgáltatásk: egyetemhez kapcslódó technlógiai és műszaki szlgáltatásk, minőségbiztsítás, környezetvédelem, infrmatikai szlgáltatásk.

28 Ipari parkk Magyarrszágn

29 Az ipari parkk támgatása v v v között 3,56 Mrd Ft. területfejlesztési célú frrás. Az ipari parkkra frdíttt összes támgatás 40,7%-a területfejlesztési célú. A közpnti területfejlesztési frráskból 34 ipari park kaptt támgatást.

30 A támgattt ipari parkk Aközpnti TFC-ből támgattt ipari parkk régiónkénti megszlása: Észak-Alföld: 10 ipari park Dél-Alföld: 8 ipari park Észak-Magyarrszág: 7 ipari park Dél-Dunántúl: 3 ipari park Nyugat-Dunántúl: 3 ipari park Közép-Magyarrszág: 3 ipari park

31 IPARI PARK TÍPUSOK HAZÁNKBAN

32 TELJESEN ZÖLDMEZŐS PARK az alapinfrastruktúra tervezett módn épült ki, az ipari telephelyek kialakítása visznylag szabadn megválasztható, nagybb tartalékterületek bevnása lehetséges, nincs környezetszennyezés, Sprn, Győr, Székesfehérvár: ALBA és Déli ipari parkk, Flextrnics Sárvár és Zalaegerszeg, Nagyatád, Dunaújvárs, Ráckeve, Rétság, Salgótarján, Hatvan, Szikszó, Tiszaújvárs, Nyíregyháza, Debrecen (vársi), Mezőtúr, Békéscsaba, Eger

33 KORÁBBAN MÁR AZ IPARI PARK TERÜLETÉN MŰKÖDŐ VÁLLALKOZÁSOKAT INTEGRÁLÓPARKOK, JELENTŐS ZÖLDMEZŐS TERÜLETEKKEL az alapinfrastruktúra kiegészítő vagy bővítő jelleggel épült ki, az ipari telephelyek kialakítása visznylag szabadn megválasztható, nagybb tartalékterületek bevnása lehetséges, az tt működő vállalkzásk nagyban segítették a szakmai arculat kialakulását Szmbathely, Szentgtthárd, Esztergm, Sátraljaújhely, Orsháza, Szentes, Csngrád, Hódmezővásárhely, Berettyóújfalu, Szeghalm, Jászfényszaru, Nagykanizsa

34 VOLT IPARI TERÜLETEK, DÖNTŐEN BETELEPÜLT VÁLLALKOZÁSOKKAL, ILLETVE ÜRES ÉPÜLETEKKEL az alapinfrastruktúra általában felújításra, kiegészítésre szrult, az ipari telephelyek kialakítása kötöttségek mellett lehetséges, jelentős épület-felújítási és bntási munkákat kellett elvégezni Ganz Zalaegerszeg, VIDEOTON Székesfehérvár, DIGÉP Misklc, Misklc- Alsózslca, Ózd, Kálvária, DÉLÉP és SZEKO parkk Szeged, Mezőhegyes, Sarkad, VIDEOTON Kapsvár, Törökszentmiklós,

35 KORÁBBAN VOLT KATONAI TERÜLETEK, JELENTŐS ZÖLDMEZŐS TERÜLETEKKEL az alapinfrastruktúra általában felújításra, kiegészítésre szrult, bővítő jelleggel épült ki, az ipari telephelyek kialakítása általában kötöttségek mellett választható, meg jelentős épület-felújítási és bntási munkákat kellett elvégezni Pápa, Dmbóvár, Dunaföldvár, Air Ipari Park Veszprém, Kalcsa, Lenti

36 AGRÁR-JELLEGŰ IPARI PARKOK az alapinfrastruktúra tervezett módn épült ki, az ipari telephelyek kialakítása visznylag szabadn megválasztható, nagybb tartalékterületek bevnása lehetséges, nincs környezetszennyezés, jelentős mezőgazdasági termelőkörzete van élelmiszeripari, feldlgzóipari vállalkzásk fgadhat Mórahalm, Pacsa UNIVERSITAS Debrecen,

37 LOGISZTIKAI KÖZPONTOKBÓL KIALAKULT IPARI PARKOK az alapinfrastruktúra tervezett módn épült ki, az ipari telephelyek kialakítása szabadn megválasztható, nagybb tartalékterületek bevnása lehetséges, nincs környezetszennyezés, az ipari park szakmai arculatát a lgisztikai tevékenység határzza meg TRANSZ-SPED Debrecen, Rzália Ipari Park Biatrbágy, Viktória Ipari Park Üllő, Harbur Ipari Park Budapest,

38 AZ IPARI PARKOK LÉTESÍTÉSE A mdern technikát meghnsító, alkalmazó vállalkzáskat segítő eszköz. Az ipari park ipari vállalkzási célra kialakíttt terület. Az "Ipari Park" cím pályázattal nyerhető el határzatlan időre, és a szerződésben megjelölt területre használható. Az ipari park cím visszavnható.

39 Az "Ipari Park"-ba betelepülő vállalkzásk összességének elő kell segíteni az ipari szerkezet átalakítását új, krszerű, környezetbarát ipari termelő és szlgáltató beruházáskkal, a munkanélküliség csökkentését új munkahelyek létesítésével, az ipari termelés és az exprt növelését az előállíttt termékek frgalmazásával, a reginális fejlesztési stratégiák megvalósítását a helyi és térségi erőfrrásk aktivizálásával, a multinacinális cégek, valamint a kis-és középvállalkzásk közötti kapcslatk fejlesztését, a beszállítói, termelési, infrmatikai és innvációs hálózatk kialakítását, az érintett térségek térszerkezetének kialakítását, a meglévő ipari és közlekedési infrastruktúrák hasznsításával és összehanglt fejlesztésével

40 Az "Ipari Park" cím viselője köteles: a személyében, illetve az ipari park megvalósításában/üzemeltetésében beálló váltzáskat bejelenteni, a fejlesztés előrehaladásának értékelését lehetővé tevő beszámlót évente január 31-ig elkészíteni, és a miniszternek benyújtani. A kötelezettségek időtartama megegyezik az "Ipari Park" címhez kapcslódótámgatásk és kedvezmények igénybevételének időtartamával, de legalább öt év.

41 16 fős BírálóBizttság amely értékeli: a megjelenés előtt az adtt évi pályázati kiírást; a beérkezett pályázatkat, és javaslatt tesz az "Ipari Park" cím daítélésére; az előterjesztett beszámlókat és javaslatt tehet az "Ipari Park" cím megvnására.

42 Az "Ipari Park" cím elnyerése Az "Ipari Park" cím elnyerésére irányuló pályázati rendszer szervezési feladatait a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium látja el. Ennek keretében: regisztrálja az "Ipari Park" cím elnyerésére beadtt pályázatkat, elvégzi a pályázatk frmai ellenőrzését, regisztrálja az elért eredményeket, ellenőrzi a prjektek megvalósulását; biztsítja a Bíráló Bizttság munkájának feltételeit.

43 2008-ban 186 IPARI PARKOK EREDMÉNYEI JELLEMZŐK Az ipari parkk száma (db) Az ipari parkk területe (ha) Betelepítettség (%) 21,5 30,0 34,5 32,9 38,4 40,1 42,7 Betelepült vállalkzásk száma (db) Betelepülő vállalkzásk által fglalkztattt létszám (ezer fő) Betelepült vállalkzásk beruházása (milliárd Ft) JELLEMZŐK Betelepült vállalkzásk árbevétele (milliárd Ft) Betelepült vállalkzásk exprt értékesítése (milliárd Ft) Betelepült vállalkzásk exprtbevétel aránya (%)

44 1. ÁBRA Az ipari parkk száma régiónként Közép Dunántúl Nyugat Dunántúl Dél Dunántúl Közép Magyarrszág Észak Magyarrszág Észak Alföld Dél Alföld

45 2. ÁBRA Az ipari parkk területe régiónként (ha) Nyugat Dunántúl Közép Dunántúl Dél Dunántúl Közép Magyarrszág Észak Magyarrszág Észak Alföld Dél Alföld

46 3. ÁBRA Vállalkzásk száma az ipari parkkban (db) Nyugat Dunántúl Közép Dunántúl Dél Dunántúl Közép Magyarrszág Észak Magyarrszág Észak Alföld Dél Alföld

47 4. ÁBRA Vállalkzásk beruházásainak arányai az ipari parkkban Dél Alföld 7,4% Észak Alföld 7,8% Észak Magyarrszág 8,9% Közép Magyarrszág 9,3% Dél Dunántúl 3,5% Közép Dunántúl 31,7% Nyugat Dunántúl 31,5%

48 Ipari parkkban fglalkztatttak aránya az rszág ipari fglalkztatttjaihz visznyítva % ,3 15,7 13,2 13,9 9,9 7,1 3,

49 EREDMÉNYEK, FEJLŐDÉS Ipari parkk száma Ipari parkk területe (100 ha) Fglalkztatttak (1000 fő) Betelepült váll.- k árbevétele (10 Mrd Ft)

50 ÖNKORMÁNYZATI SZEREPVÁLLALÁS Rendezett tulajdnvisznyk, átlag feletti infrastruktúra Stabil, iparfejlesztést támgatóhelyi plitika Képzett munkaerő,kiválószakképzési bázis Pénzintézeti jelenlét, befektetési támgatási rendszer Önkrmányzat által biztsíttt kedvezmények Szakhatósági egyeztetések krdinálása Lakssági fórumk szervezése

51 KÜLFÖLDI BERUHÁZÓK ELŐNYEI Új iparszerkezet alakul ki Új szakmák hnsdnak meg (pl. elektrmechaniker) Új gndlkdás, munkakultúra alakul ki Pályakezdők és fiatalk elhelyezkedési esélyei javulnak Munkalehetőségek javulnak, ingázás és elvándrlás csökken Ingatlanpiac kimzdul eddigi hltpntjáról Bérlakásk építése elindul (pl. Bsch tervezi) Adókedvezmény letelte után jelentős bevétel a vársknak

52 A MUNKANÉLKÜLISÉG CSÖKKENÉSE ÉS AZ IPARI PARKBA KÖZVETÍTETT MUNKAERŐ MÉRTÉKE (A HATVANI KISTÉRSÉGBEN) mn.csökk közvetítés

53 A pályázat érvényességi követelményei A pályázó nem állhat csődeljárás, felszámlási eljárás vagy végelszámlás alatt, illetőleg nem lehet 60 napn túli köztartzása. A beépíthető/beépített alapterület legkisebb nagysága 10 hektár, tvábbi legalább 10 hektárs fejlesztési terület bevnásának lehetőségével. A terület tulajdnjgával vagy tartós (legalább 25 éves) használati, hasznsítási jgával kell a pályázónak rendelkeznie. Az ipari park az önkrmányzati testület által jóváhagytt Települési Rendezési Terv szerint kijelölt iparterületen valósítható meg.

54 A pályázat érvényességi követelményei A pályázónak megvalósíthatósági tanulmányt és legalább hárméves üzleti tervet kell készítenie. A betelepülő/betelepült vállalkzásk száma legalább 10, a létesítendő/meglévő munkahelyek száma legalább 500 legyen, de a pályázat beadásakr már legalább öt vállalkzás az ipari park területén működjön, vagy öt vállalkzás betelepülésére a pályázó érvényes szerződéssel rendelkezzen, és ezek fglalkztattti létszáma legalább 100 fő legyen. A pályázónak rendelkeznie kell a teljes beépítetlen terület környezeti állaptának tényfeltárását tartalmazó dkumentációval, jóváhagytt kármentesítési prgrammal vagy az eredményes kármentesítés elvégzésének igazlásával.

55 A pályázat érvényességi követelményei A pályázónak rendelkeznie kell a helyi önkrmányzat egyetértő és támgató nyilatkzatával; A tervezett ipari park megvalósításának szerepelnie kell a megye és a régió fejlesztési stratégiájában, a pályázónak ezért be kell szereznie az illetékes megyei területfejlesztési és reginális fejlesztési tanács egyetértő és támgató nyilatkzatát. A pályázat benyújtásakr pályázati díjat kell fizetni, ennek mértéke Ft.

56 A pályázati rendszer eljárási rendje A pályázati felhívás A pályázatk értékelése alapján a miniszter dönt az "Ipari Park" cím daítéléséről. A gazdasági és közlekedési miniszter és az "Ipari Park" címet elnyerő Pályázó az "Ipari Park" cím használatának feltételeiről szerződésben állapdik meg..

57

58 ÖSSZEGZÉS Parkk integrálása a térségek gazdaságába Beépítésük a helyi és reginális plitikába Munkakapcslat minél több hazai kis-és középvállalkzóval a parkn kívül is Az ipari parkknak elő kell segíteni a versenyképesség javítását a betelepült vállalatk és a térség vállalkzásainál Törekedni kell a vállalatk megtartására, ehhez skrétű kapcslat kialakítására kell ösztönözni

59 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

A VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT VÁLLALKOZÓI INFORMÁCIÓS KÖZPONT

A VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT VÁLLALKOZÓI INFORMÁCIÓS KÖZPONT 02 A VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT Székesfehérvár Megyei Jgú Várs Önkrmányzata 2006 któberében támgatást nyert az Európai uniós INTERREG IIIC prgram keretében a MODELE prjektben való részvételre, és alprjekt

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Prgram Operatív részprgram Végleges váltzat 2014. szeptember Tartalmjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Megvalósítással kapcslats kérdések...

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Prgram Operatív részprgram Egyeztetési váltzat 2014. június Tartalmjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Megvalósítással kapcslats kérdések...

Részletesebben

Miskolc, 2008. okt. 15. Dr. Petrás Ferenc A prezentáció tematikája Regionális Fejlesztési Programok a számok tükrében ROP gazdaságfejlesztés 2009-10 ROP Akcióterv gazdaságfejlesztés újdonságai Regionális

Részletesebben

A Közép-magyarországi régió vállalkozásainak támogatása a KMOP keretein belül. Varju László, Elnök, KMRFT október 14.

A Közép-magyarországi régió vállalkozásainak támogatása a KMOP keretein belül. Varju László, Elnök, KMRFT október 14. A Közép-magyarországi régió vállalkozásainak támogatása a KMOP keretein belül Varju László, Elnök, KMRFT 2008. október 14. KMRFT - Adatok, feladatok A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram keretében kmplex vállalati technlógia fejlesztés kis- és középvállalkzásk számára Kódszám: GOP-2007-2.1.1/B Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE

Részletesebben

SZÉKELY ERIKA. Szaktanácsadás támogatási lehetőségei a VP 2014-2020 időszakában. Kecskemét, 2014. 05.16.

SZÉKELY ERIKA. Szaktanácsadás támogatási lehetőségei a VP 2014-2020 időszakában. Kecskemét, 2014. 05.16. SZÉKELY ERIKA Szaktanácsadás támgatási lehetőségei a VP 2014-2020 időszakában Kecskemét, 2014. 05.16. Hangsúlyban a tudásátadás és az innváció A VP 2014-2020-ban a tudásátadás és az innváció előmzdítása

Részletesebben

NYITOK Hálózat a Társadalmi befogadásért program bemutatása

NYITOK Hálózat a Társadalmi befogadásért program bemutatása NYITOK Hálózat a Társadalmi befgadásért prgram bemutatása A Nyittt Tanulási Közpntk (NYITOK) kncepciójának kidlgzója, a prgram szakmai fejlesztő- és támgató partnere: A SZETT bemutatása A 20 éves múltra

Részletesebben

ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS Nyílt ülésen tárgyalandó. 52/2011.09.08. A határzati javaslat elfgadásáhz egyszerű többség szükséges. Előterjesztés az Esztergm és Nyergesújfalu

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásainak 1. Alapvető cél A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

Ipari parkok Magyarországon

Ipari parkok Magyarországon Topa Zoltán Ipari parkok Magyarországon A 90-es évek végén jelentek meg Gazdaságszervező funkció Kezdeti célok: munkahelyteremtés, a fejlett technológia bevonása Ma már minden nyolcadik ipari foglalkoztatott

Részletesebben

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása GINOP 1.2.5-15

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása GINOP 1.2.5-15 Jelen tájékztatóban fglaltak nem nyújtanak teljes körű tájékztatást és nem minősülnek ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltése a céljuk. A pályázatkkal kapcslats infrmációk tájékztató jellegűek,

Részletesebben

Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A. A mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelı képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerősítésen keresztül.

Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A. A mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelı képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerősítésen keresztül. Mikr- és kisvállalkzásk technlógia fejlesztése Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A Alapvetı cél A mikr- és kisvállalkzásk jövedelemtermelı képességének növelése technlógiai fejlesztésen, krszerősítésen keresztül.

Részletesebben

Tantárgyi tematika (nappali tagozat) Piac-konform korszerűsített változat, (2010.jun.25).

Tantárgyi tematika (nappali tagozat) Piac-konform korszerűsített változat, (2010.jun.25). Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: 06-1-2733090 Fax: 06-1-2733099 E-mail: mail@bkf.hu Tantárgyi tematika (nappali tagzat) Piac-knfrm krszerűsített váltzat, (2010.jun.25). A tantárgy adatai:

Részletesebben

Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze

Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze Ipari Park, egy régióközpont gazdaságfejlesztésének eszköze 900 800 mrd Ft 739 747 779 803 827 843 883 700 600 500 400 300 200 100 62 59 65 62 197 225 290 ERFA 54% ESZA 13% KA 33% 0 2000 2001 2002 2003

Részletesebben

ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése. Akcióterv

ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése. Akcióterv ÉMOP 1. prioritás Versenyképes hely gazdaság megteremtése Akcióterv 2009-2010 Prioritás tartalma A prioritás támogatást nyújt: az üzleti környezet fejlesztéséhez, ipari parkok, ipari területek, inkubátorházak,

Részletesebben

Cooper Center Irodaház Fax: (1) 288-8533 1135 Budapest, Lehel út 61. III. / 302-305. E-mail: info@prospera.hu

Cooper Center Irodaház Fax: (1) 288-8533 1135 Budapest, Lehel út 61. III. / 302-305. E-mail: info@prospera.hu GINOP-1.2.1-15 Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásának bővítése - Ügyféltájékztató I. A TÁMOGATÁS CÉLJA A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

Nagyvárosi térségek és regionalizmus Izraelben

Nagyvárosi térségek és regionalizmus Izraelben A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 aznsítószámú Nemzeti Kiválóság Prgram Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támgatást biztsító rendszer kidlgzása és működtetése rszágs prgram című kiemelt

Részletesebben

TÁMOP - 3.3.14.B-14/1. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása

TÁMOP - 3.3.14.B-14/1. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP - 3.3.14.B-14/1 Hazai és nemzetközi testvérisklai kapcslatk kialakítása Pályázók köre: általáns iskla, szakiskla, gimnázium, szakközépiskla, alapfkú művészeti iskla fenntartói Támgatás vehető igénybe:

Részletesebben

Észak - Alföldi Régió Fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Terv lehetőségei alapján 2010. Február 19.

Észak - Alföldi Régió Fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Terv lehetőségei alapján 2010. Február 19. Észak - Alföldi Régió Fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési Terv lehetőségei alapján 2010. Február 19. Dr. Debreczeni Ferenc Ügyvezető Igazgató ÉARFÜ Nonprofit Kft. UMFT eredményei régiónkét (valamennyi

Részletesebben

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232 Dr. Szakács Imre úr elnök Győr-Msn-Sprn Megyei Önkrmányzat Győr Árpád u. 32. 9021 Iktatószám: Üi.: Dancsecs Rland Tel. szám: 06-96-516-232 Tárgy: Nyugat-dunántúli Reginális Energia Stratégia és Sprn-Fertőd

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Dunántúli Operatív Program. Regionálisan kiegyensúlyozott, vonzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Dunántúli Operatív Program. Regionálisan kiegyensúlyozott, vonzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Közép-Dunántúli Operatív Prgram Reginálisan kiegyensúlyztt, vnzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása Kódszám: KDOP-2007-1.1.1 A prjektek az Európai Unió támgatásával,

Részletesebben

HELYI GAZDASÁGI ÜZLETI INFRASTRUKTÚRA ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE

HELYI GAZDASÁGI ÜZLETI INFRASTRUKTÚRA ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE HELYI GAZDASÁGI ÜZLETI INFRASTRUKTÚRA ÉS KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE BODOR NORBERT Programirányító referens RFP Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztály NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TERÜLET-

Részletesebben

Jelenleg elérhető fejlesztési források és pályázati lehetőségek a Közép-Dunántúli régióban

Jelenleg elérhető fejlesztési források és pályázati lehetőségek a Közép-Dunántúli régióban Jelenleg elérhető fejlesztési források és pályázati lehetőségek a Közép-Dunántúli régióban Rendelkezésre álló forrás 2009-2010 - Gazdaságfejlesztés 13,56 Mrd Ft - Turizmusfejlesztés 9,91 Mrd Ft - Fenntartható

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP ) -TERVEZET-

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP ) -TERVEZET- Mikr-, kis- és középvállalkzásk kapacitásbővítő beruházásainak támgatása (GINOP-1.2.2-16) -TERVEZET- A pályázatk benyújtása 2016. nvember 15-től 2018. nvember 15-ig lehetséges. Támgatás célja A Felhívás

Részletesebben

Vas Megye Területfejlesztési Koncepciója

Vas Megye Területfejlesztési Koncepciója Vas Megyei Közgyűlés Vas Megye Területfejlesztési Kncepciója Javaslattételi szakasz II. kötet M U N K A A N Y A G 2013. február Tartalmjegyzék 1. A megye jövőképe... 3 2. A megye célrendszerének bemutatása...

Részletesebben

Az Észak magyarországi Régió középtávú fejlesztéspolitikai célkitűzései (2007-2013)

Az Észak magyarországi Régió középtávú fejlesztéspolitikai célkitűzései (2007-2013) Az Észak magyarrszági Régió középtávú fejlesztésplitikai célkitűzései (2007-2013) A tervezést beflyásló keretfeltételek Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az Európai Reginális Fejlesztési Alapról

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP )

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP ) 6720 Szeged, Arany J. u. 7. VI. em. 601.; +36(62) 424-361; iroda@nariz.hu; www.nariz.hu A pályázat célja Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.1-16) Kiemelt iparágakban

Részletesebben

Vas megye Integrált Területi Programja

Vas megye Integrált Területi Programja Vas megye Integrált Területi Prgramja 2014-2020 TERVEZET A megyei gazdaságfejlesztési és településfejlesztési integrált területi prgram tervezéséhez Cím Verzió 1.0 Megyei közgyűlési határzat száma és dátuma

Részletesebben

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. július 18., hétfő TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása

Részletesebben

A programterület a két ország következő NUTS III szintű (vagy azzal egyenértékű) régióit öleli fel:

A programterület a két ország következő NUTS III szintű (vagy azzal egyenértékű) régióit öleli fel: Prgramterület A prgramterület a két rszág következő NUTS III szintű (vagy azzal egyenértékű) régióit öleli fel: Magyarrszágn: Csngrád és Bács-Kiskun megyék; Szerbiában: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Észak-Bánát,

Részletesebben

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Magyarországi Régióban Tükörprogram bemutatása

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Magyarországi Régióban Tükörprogram bemutatása A Fiatalk vállalkzóvá válásának támgatása a Közép-Magyarrszági Régióban Tükörprgram bemutatása Budapest. 2014. március 6. Előadó: Pákzdi Szablcs ügyvezető igazgató 1200000 Vállalkzás összesen 1.645.438

Részletesebben

A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS

A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS A 2014-2020-AS FEJLESZTÉSI CIKLUS Dr. Bene Ildikó Szolnok, 2015.11.24. ÚMFT-ÚSZT projektek projektgazdák szerinti megoszlása JNSZ megyében 2007-2013 között JNSZ megye uniós támogatásai 2007-2013 ÖSSZESEN:

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI PUSKÁS DÁNIEL FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016.

Részletesebben

A KFI Stratégia sarokpontjai és a regionális intelligens szakosodási stratégiák összefüggései Borsi Balázs

A KFI Stratégia sarokpontjai és a regionális intelligens szakosodási stratégiák összefüggései Borsi Balázs A KFI Stratégia sarkpntjai és a reginális intelligens szaksdási stratégiák összefüggései Brsi Balázs Nemzetgazdasági Minisztérium, Innvációs és K+F Fősztály Budapest, 2013. április 3. Az egyetemi-akadémiai,

Részletesebben

Ötleted van? Vállalkozz! - Vállalkozás menedzselés a válság idején

Ötleted van? Vállalkozz! - Vállalkozás menedzselés a válság idején Ötleted van? Vállalkzz! - Vállalkzás menedzselés a válság idején Helyszín: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25. III. emelet Tlna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. március 6-7. 2013. március 6. (szerda)

Részletesebben

A közötti magyarországi vidékfejlesztési program adatlapja

A közötti magyarországi vidékfejlesztési program adatlapja A 2014 2020 közötti magyarrszági vidékfejlesztési prgram adatlapja A magyarrszági vidékfejlesztési prgram (VP), amelyet az Európai Bizttság hivatalsan 2015. augusztus 10-én fgadtt el, Magyarrszág priritásait

Részletesebben

Város és gazdaság 2009.12.01. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009. Város és gazdaság. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009

Város és gazdaság 2009.12.01. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009. Város és gazdaság. Város és gazdaság Szabó Julianna 2009 b B mészáros sörfőző söröző istálló Winchester 1148 élelmiszer kereskedelem szolgáltatás, vegyeskereskedés ruházat bőrösök ötvös fémműves építőmester 1 London 1851 2 1870 1890 3 1910 1940 Városi sorrend

Részletesebben

Közép-Dunántúl intelligens innovációs szakosodási stratégiája

Közép-Dunántúl intelligens innovációs szakosodási stratégiája Közép-Dunántúl intelligens innvációs szaksdási stratégiája Készítette a Közép-dunántúli Reginális Innvációs Ügynökség Résztvevő szakértők: Dr. Szépvölgyi Áks ügyvezető igazgató (KDRIÜ) Fekete György prjektmenedzser

Részletesebben

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja Győr, 2004. szeptember 30. A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. Közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. Kódszám: KMOP-2007-4.6.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. Közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. Kódszám: KMOP-2007-4.6. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarrszági Operatív Prgram keretében Közktatási intézmények beruházásainak támgatására Kódszám: KMOP-2007-4.6.1 A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai Reginális

Részletesebben

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA

Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Nemzeti Külgazdasági Hivatal HITA Antal András Nyugat-Dunántúli Régió Vas és Zala megyei Információs Pont 2012. szeptember 27. A HITA létrejötte 2011. január 1. óta működik a Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark)

NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) Országos Ipari Park Koncepció: együttműködésben az önkormányzatokkal Befektetés-ösztönzési gazdasági fórum Miskolc, 2018. június 07. Dr.

Részletesebben

Támogatás célja. a településkép, a vidéki lakókörnyezet, közösségi terek, közterületek állapotának javítása,

Támogatás célja. a településkép, a vidéki lakókörnyezet, közösségi terek, közterületek állapotának javítása, Falumegújítás és Falufejlesztés 135/2008. (X.18.) FVM rendelet Támgatás célja a településkép, a vidéki lakókörnyezet, közösségi terek, közterületek állaptának javítása, a helyi piack létrehzásának és fejlesztésének

Részletesebben

Közép-Dunántúli Régió

Közép-Dunántúli Régió Az innováció-orientált társadalom és gazdaság értelmezése a Közép- Dunántúli Régióban 1 Kovács Tamás Programigazgató Közép-Dunántúli RFÜ Veszprém, 2006. május 31. 2 Terület Lakosság Népsűrűség Városi népesség

Részletesebben

Közreműködő szervezet: DARFÜ, DDRFÜ, ÉMRFÜ, KDRFÜ, Pro Regio, NYDRFÜ

Közreműködő szervezet: DARFÜ, DDRFÜ, ÉMRFÜ, KDRFÜ, Pro Regio, NYDRFÜ Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Partnerünk! Az alábbi pályázati felhívást ajánlom szíves figyelmükbe: Pályázat címe: Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése GINOP 1.2.1-15 Célja A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen Felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai KKV-k termelési

Részletesebben

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA TOP FORRÁSOK VESZPRÉM MEGYÉBEN

SZÉCHENYI PROGRAMIRODA TOP FORRÁSOK VESZPRÉM MEGYÉBEN SZÉCHENYI PROGRAMIRODA TOP FORRÁSOK VESZPRÉM MEGYÉBEN Németh Tamás Fejlesztési tanácsadó Tartalom TOP 1. körös felhívások összegzése 2016. II. félévben megjelenő Felhívások Terület- és Településfejlesztési

Részletesebben

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A MAG Zrt. által kínál lehetőségek Dr. Novák Csaba ügyvezető igazgató, MAG Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési eredményei

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

Az Ipari Parkok szabályozói környezete, és tervezett pályázati forrásai

Az Ipari Parkok szabályozói környezete, és tervezett pályázati forrásai Az Ipari Parkok szabályozói környezete, és tervezett pályázati forrásai előadó: Radics Ernő Nemzetgazdasági Minisztérium, Ipari és Építésgazdasági Főosztály Tiszaújváros, 2013. november 4. 1 Az Ipari Parkok,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A turisztikai fogadóképesség javítása c. támogatására.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A turisztikai fogadóképesség javítása c. támogatására. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarrszági Operatív Prgram keretében A turisztikai fgadóképesség javítása c. támgatására Kódszám: KMOP-2007-3.1.2/A/B/D A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai

Részletesebben

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatals Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK) Hivatals név: BVK HOLDING Budapesti

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Új Magyarország Fejlesztési Terv 40. lecke Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013

Részletesebben

Befektetési dinamika az önkormányzatoknál. Tatai-Szabó Marcell Osztályvezető Támogatási Osztály, HIPA

Befektetési dinamika az önkormányzatoknál. Tatai-Szabó Marcell Osztályvezető Támogatási Osztály, HIPA Befektetési dinamika az önkormányzatoknál Tatai-Szabó Marcell Osztályvezető Támogatási Osztály, HIPA BEFEKTETÉSI DINAMIKA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL Tatai-Szabó Marcell, osztályvezető (HIPA) Budapest, 2017.06.14.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM keretében. Közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. Kódszám: KMOP-2007-4.6.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM keretében. Közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. Kódszám: KMOP-2007-4.6. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM keretében Közktatási intézmények beruházásainak támgatására Kódszám: KMOP-2007-4.6.1 A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai Reginális

Részletesebben

ZALA MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ és TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM KÖZÉPTÁVÚ (2007 2013) PROGRAMFÁZIS

ZALA MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ és TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM KÖZÉPTÁVÚ (2007 2013) PROGRAMFÁZIS ÉPÍTÉSI ÉS KERESKEDELMI amerikai magyar Kft. 1126 BUDAPEST, Istenhegyi út 9/d. HUNGARY Tel: 355-4614 Fax: 212-9626 Ökszféra- Prjekt Kft PARTNERSÉG 2007-13 KONZORCIUM ZALA MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

Részletesebben

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI

A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM (GINOP) PÉNZÜGYI ESZKÖZEI SZABÓ KRISZTINA JÚLIA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

Az 50 éven felüli tartós munkanélküliek esélynövelő központi programja

Az 50 éven felüli tartós munkanélküliek esélynövelő központi programja Közpnti prgram az ötven év feletti munkanélküliek elhelyezkedésének elősegítésére 2004. decemberében a munkaügyi kirendeltségek 400 ezer munkanélkülit regisztráltak, közülük az 50 éven felüliek száma meghaladta

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI GÉCZYNÉ POLYÁK EDIT NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016. NOVEMBER

Részletesebben

A KDOP évi Akciótervének pályázati lehetőségei. Kígyóssy Gábor, KDRFÜ vezető tervező Székesfehérvár, március 30.

A KDOP évi Akciótervének pályázati lehetőségei. Kígyóssy Gábor, KDRFÜ vezető tervező Székesfehérvár, március 30. A KDOP 2011-2013. évi Akciótervének pályázati lehetőségei Kígyóssy Gábor, KDRFÜ vezető tervező Székesfehérvár, 2011. március 30. Az ÚSZT legfőbb céljai Az Új Széchenyi Terv középpontjában a foglalkoztatás

Részletesebben

A felsőoktatás regionalitása

A felsőoktatás regionalitása A felsőoktatás regionalitása Prof. Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, rektor helyettes Széchenyi István Egyetem, Győr III. Országos Marketing Konferencia Pécs, 2010. október 20-21. Új helyzet, új környezet

Részletesebben

VAS MEGYE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ STRATÉGIAI PROGRAMJA 2014-2020

VAS MEGYE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ STRATÉGIAI PROGRAMJA 2014-2020 VAS MEGYE GAZDASÁGFEJLESZTÉSI FÓKUSZÚ STRATÉGIAI PROGRAMJA 2014-2020 3. egyeztetési váltzat 2013. január 30. 1 Vezetői összefglaló Életminőség, Élhető környezet, Érték-teremtés - sikeres Vas megye. Ez

Részletesebben

Felhívás Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése

Felhívás Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése Felhívás a Kazincbarcika és vnzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése című és SH1/1 számú prjekt keretében megvalósíttt Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása pályázati alap szakmai értékelői

Részletesebben

Vas Megye Területfejlesztési Koncepciója

Vas Megye Területfejlesztési Koncepciója Vas Megyei Közgyűlés Vas Megye Területfejlesztési Kncepciója Javaslattételi szakasz II. kötet 59/2013.(XI.30.) sz. határzattal elfgadtt váltzat 2013. nvember Tartalmjegyzék 1. A megye jövőképe... 3 2.

Részletesebben

Kézikönyv sportszervezetek és önkormányzatok számára,

Kézikönyv sportszervezetek és önkormányzatok számára, Kézikönyv sprtszervezetek és önkrmányzatk számára, sprtcélú fejlesztések megtervezéséhez az EU által társfinanszírztt prgramk keretében készült a CEDEC Kft. és a Vitál Pr Kft. által készített tanulmányk

Részletesebben

9.sz. melléklet. KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

9.sz. melléklet. KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program 9.sz. melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Prgram Innvatív, kísérleti fglalkztatási prgramk - A kmpnens c. pályázati felhívásáhz Kódszám: TÁMOP- 1.4.3-08/1 A prjektek az

Részletesebben

Vas Megye Területfejlesztési Koncepciója

Vas Megye Területfejlesztési Koncepciója Vas Megyei Közgyűlés Vas Megye Területfejlesztési Kncepciója Javaslattételi szakasz II. kötet M U N K A A N Y A G 2014. február Tartalmjegyzék 1. A megye jövőképe... 3 2. A megye célrendszerének bemutatása...

Részletesebben

Szigetszentmiklós Szombathely Zalaegerszeg Zalakaros. XX. Szimpóziuma. Miskolc Mosonmagyaróvár Nagykanizsa Pécs Sarkad. Meghívó

Szigetszentmiklós Szombathely Zalaegerszeg Zalakaros. XX. Szimpóziuma. Miskolc Mosonmagyaróvár Nagykanizsa Pécs Sarkad. Meghívó Misklc Msnmagyaróvár Egészséges Nagykanizsa Vársk Pécs Sarkad Sprn Székesfehérvár Szentendre Szerencs Szlnk Vác Szigetszentmiklós Magyarrszági Szmbathely Zalaegerszeg Szövetsége Zalakars XX. Szimpóziuma

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcslatban tvábbi kérdése merül fel, keressen minket bizalmmal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Várs- és Gazdaságfejlesztési Közpnt 4031 Debrecen, Széchenyi

Részletesebben

Új kihívások az uniós források felhasználásában

Új kihívások az uniós források felhasználásában Új kihívások az uniós források felhasználásában Tematika Háttér és alapfogalmak OP forráselosztás VEKOP, GINOP Pénzügyi eszközök Támogatás intenzitás Pályázatok Háttér és alapfogalmak Főbb dokumentumok:

Részletesebben

Közép-Dunántúl intelligens innovációs szakosodási stratégiája

Közép-Dunántúl intelligens innovációs szakosodási stratégiája Közép-Dunántúl intelligens innvációs szaksdási stratégiája Közép-dunántúli Reginális Innvációs Ügynökség, 2013. április 17. Készítették: Dr. Szépvölgyi Áks ügyvezető igazgató (KDRIÜ) Fekete György prjektmenedzser

Részletesebben

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP)

Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP) TÁMOP 2.5.3.C-13/1-2013-0001 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program 2014-2020 (VEKOP) VÁLLALKOZÁSOK STRUKTURÁLT TAPASZTALATCSERÉJE Konferencia 2014. Október 1., Gödöllő Kocza Mihály oktatási

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ GINOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ GINOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés Prttípus, termék-, technlógia- és szlgáltatásfejlesztés 1 1. Alapvető cél A Felhívás célja, hgy a Nemzeti Intelligens Szaksdási Stratégiában (a tvábbiakban: S3) megfgalmaztt intelligens gyártás specializációt

Részletesebben

Német vállalatok elvárásai a magyar beszállítókkal szemben

Német vállalatok elvárásai a magyar beszállítókkal szemben Német vállalatk elvárásai a magyar beszállítókkal szemben Gabriel A. Brennauer ügyvezető elnökségi tag Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Veszprém, 2013. április 09. 1 www.duihk.hu 20 éve DUIHK

Részletesebben

DDOP 3.1.3/G - 14. Egészségügyi alapellátás fejlesztése

DDOP 3.1.3/G - 14. Egészségügyi alapellátás fejlesztése DDOP 3.1.3/G - 14 Egészségügyi alapellátás fejlesztése Pályázók köre: helyi önkrmányzatk; helyi önkrmányzatk társulásai; helyi önkrmányzatk, önkrmányzati társulásk által létrehztt nn-prfit gazdasági társaságk,

Részletesebben

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014-2020 Zala Termálvölgye Egyesület TERVEZET

LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014-2020 Zala Termálvölgye Egyesület TERVEZET LEADER HELYI FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2014-2020 Zala Termálvölgye Egyesület TERVEZET A Zala Termálvölgye Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájának akcióterülete Zalaszentgrót térségének 30 települését fedi

Részletesebben

FELHÍVÁS SAUDI HEALTH 2016 NEMZETKÖZI ORVOSI MŰSZER, KÓRHÁZELLÁTÁSI SZAKVÁSÁR KIÁLLÍTÁSI RÉSZVÉTEL - TÁMOGATÁSSAL

FELHÍVÁS SAUDI HEALTH 2016 NEMZETKÖZI ORVOSI MŰSZER, KÓRHÁZELLÁTÁSI SZAKVÁSÁR KIÁLLÍTÁSI RÉSZVÉTEL - TÁMOGATÁSSAL FELHÍVÁS SAUDI HEALTH 2016 NEMZETKÖZI ORVOSI MŰSZER, KÓRHÁZELLÁTÁSI SZAKVÁSÁR KIÁLLÍTÁSI RÉSZVÉTEL - TÁMOGATÁSSAL Tisztelt Cégvezető! Az Arab-öböl térsége, ezen belül Szaúd-Arábia, száms üzleti lehetőséget

Részletesebben

IPARI PARK VAGY LOGISZTIKAI KÖZPONT? Debreceni Logisztikai Konferencia október 02.

IPARI PARK VAGY LOGISZTIKAI KÖZPONT? Debreceni Logisztikai Konferencia október 02. IPARI PARK VAGY LOGISZTIKAI KÖZPONT? Debreceni Logisztikai Konferencia 2009. október 02. Ipari parkok ahogy kezdődött Első hazai IP-k: 90-es évek Jellemzők: Spontaneitás Multinacionális vállalatok + HÖK

Részletesebben

Vállalkozói aktivitás, vállalkozásfejlesztés az érintett régióban ill. Magyarországon

Vállalkozói aktivitás, vállalkozásfejlesztés az érintett régióban ill. Magyarországon Vállalkozói aktivitás, vállalkozásfejlesztés az érintett régióban ill. Magyarországon Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Szeged, 2011. október 26.

Részletesebben

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság)

Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A fenntarthatóságot segítő regionális támogatási rendszer jelene és jövője ÉMOP - jelen ROP ÁPU Horizontális szempontok (esélyegyenlőség, fenntarthatóság) A környezeti fenntarthatóság érvényesítése A környezeti

Részletesebben

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január

GINOP Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. Az első értékelési határnap: január GINOP 1.2.1-16 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Pályázat benyújtása Projekt helyszíne A támogatási kérelmek benyújtása 2017. január 16-tól 2018. január 15-ig lehetséges.

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014-2020 Fukker Gabriella főosztályvezető Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság Gazdaságtervezési Főosztály 2015. február 25.

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztály Miskolc, 2008. október 15.

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztály Miskolc, 2008. október 15. A Pólus a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban tapasztalatok és lehetőségek Szilágyi László Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztály Miskolc, 2008. október 15.

Részletesebben

Vállalkozói és ipari inkubációs szolgáltatások fejlesztésének támogatása (GINOP )

Vállalkozói és ipari inkubációs szolgáltatások fejlesztésének támogatása (GINOP ) Vállalkzói és ipari inkubációs szlgáltatásk fejlesztésének támgatása (GINOP 1.1.1-18) RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2018. augusztus 10. Társadalmi egyeztetésre bcsáttták az alábbi felhívást, amelynek

Részletesebben

INFORMATIKAI STRATÉGIA

INFORMATIKAI STRATÉGIA EREDMÉNYEK INFORMATIZÁLÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSE (ÁROP 3.d) VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8200 Veszprém, Óvárs tér 9. INFORMATIKAI STRATÉGIA Készítette: Indikátrk, amelyek teljesítéséhez

Részletesebben

AZ IPARI PARK PROGRAM MAGYARORSZÁGON II. Tóth János AZ IPARI PARKOK FŐBB SZAKMAI JELLEMZŐI MAGYARORSZÁGON

AZ IPARI PARK PROGRAM MAGYARORSZÁGON II. Tóth János AZ IPARI PARKOK FŐBB SZAKMAI JELLEMZŐI MAGYARORSZÁGON AZ IPARI PARK PROGRAM MAGYARORSZÁGON II. Tóth János AZ IPARI PARKOK FŐBB SZAKMAI JELLEMZŐI MAGYARORSZÁGON AZ IPARI PARKOK LÉTREJÖTTE, JELLLEGZETESSÉGEK Az ipari parkok létrejöttének körülményei sok tekintetben

Részletesebben

A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban

A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban A helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban Döbrönte Katalin Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság Gazdaságtervezési Főosztály

Részletesebben

Vállalkozások telephelyfejlesztése ÉMOP /F

Vállalkozások telephelyfejlesztése ÉMOP /F Vállalkozások telephelyfejlesztése ÉMOP 2009-1.1.1/F A támogatás célja: A termelő és/vagy szolgáltató tevékenységüket fejleszteni kívánó mikro-, kis- és középvállalkozások (a továbbiakban KKV-k) működési

Részletesebben

Közép-dunántúli Operatív Program. 2. prioritás Regionális turizmusfejlesztés. Akcióterv

Közép-dunántúli Operatív Program. 2. prioritás Regionális turizmusfejlesztés. Akcióterv Közép-dunántúli Operatív Prgram priritás Reginális turizmusfejlesztés Akcióterv 2007. május 25. 1 Priritásk bemutatása Priritásk tartalma Priritás neve, száma Reginális turizmusfejlesztés, priritás Priritás

Részletesebben

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljai

A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt projekt céljai A TÁMOP 2.4.8-12 kiemelt prjekt céljai Előadó: Nesztinger Péter közigazgatási főtanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail cím: nesztingerp@lab.hu Telefnszám: +36

Részletesebben

Vállalkozz Erdélyben!

Vállalkozz Erdélyben! Vállalkzz Erdélyben! Fenntartható vállalkzói tevékenység a közpnti régióban Priect c-finanțat din Prgraml Operaținal Capital Uman 2014-2020 A prjekt Partnerek: Időtartam: 2018 janár 12 ----> 36 hónap Költségvetés:

Részletesebben

A területfejlesztés finanszírozása

A területfejlesztés finanszírozása A területfejlesztés finanszírozása 9. elıadás Regionális politika egyetemi tanár A területfejlesztés szereplıi és finanszírozása 1 A területfejlesztés közvetlen eszközei I. Területfejlesztési célelıirányzat

Részletesebben

MODERN VÁROSOK PROGRAM

MODERN VÁROSOK PROGRAM MODERN VÁROSOK PROGRAM Miről szól a Modern Városok Program? 23 megyei jogú város 23 megállapodás 3 ütem Megállapodások Első ütem: 13 város Második ütem: 6 város 2015-13 város 2016-6 város 2017-4 város

Részletesebben

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai

A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A fejlesztéspolitika visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásai A MAG Zrt. által kínál lehetőségek Dr. Novák Csaba ügyvezető igazgató, MAG Zrt. A Nemzeti Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési eredményei

Részletesebben

Berkecz Balázs, DDRFÜ regionális hálózati igazgató. A válság és a régió

Berkecz Balázs, DDRFÜ regionális hálózati igazgató. A válság és a régió Berkecz Balázs, DDRFÜ regionális hálózati igazgató A válság és a régió Szakmai berkekben köztudott, hogy a gazdaságfejlesztéshez és pályázatokhoz kapcsolódó intézményrendszer meglehetısen sokszereplıs

Részletesebben