2. Fogalmazza meg mit jelent a tillisz (tilliszesedés) kifejezés, mely fafaj(ok)ra jellemző? 2 pont

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. Fogalmazza meg mit jelent a tillisz (tilliszesedés) kifejezés, mely fafaj(ok)ra jellemző? 2 pont"

Átírás

1 2012. DECEMBER Fogalmazza meg, mit jelent az álgeszt illetve álgesztesedés kifejezés? 2 pont Mely fafajra (fafajokra) jellemző, és hol jelenhet meg késztermék esetén? Élő, elsősorban lombos fákban előforduló rendellenes elszíneződés, amely a gesztben lép fel. Az egészséges gesztnél sötétebb színű, az évgyűrűhatárt nem követő, szabálytalan alakú belső elváltozás. Lombos fákra, azon belül nyár, cser, bükk fafajokra fokozottan jellemző. Késztermék, pl.: bükkből készült csaphornyos parketták esetén (rusztik kivitelben) kifejezetten kedvelt az álgesztes anyagok használata. 2. Fogalmazza meg mit jelent a tillisz (tilliszesedés) kifejezés, mely fafaj(ok)ra jellemző? 2 pont A tilliszek általában fajtól függően a másodlagos fában képződő, a vízszállító csöveket/tracheákat/ hólyag alakú betüremkedésekkel vattadugó szerűen eltömő sejtkinövések. Tilliszesedésre hajlamos fafajok: cser, akác. 3. Válaszoljon az alábbi kérdésekre! 3 pont A. Milyen fakárosodást lát a képen? B. Elsősorban milyen fafajt veszélyeztet? C. Mi okozza a károsítást? D. Melyik farészt támadja? E. Milyen károsodás keletkezik, és ez hogyan érinti a faanyag felhasználhatóságát? F. Milyen óvintézkedéseket tenne a károsodás megelőzése érdekében? A. kékülés, kékült faanyag B. fenyők (elsősorban Pinus fajok: pl. erdei és feketefenyő szórványosan előfordulhat lombos fafajtáknál: pl. bálványfa, koto) C. gombák, tömlős gombák, kékfestő gombák (Ophiostoma félék)

2 D. szijács E. jelentősebb szilárdságvesztést nem okoz (csupán 10 15% kal csökken az ütő hajlító szilárdság), inkább csak esztétikai károsodást: elszíneződést, ill. a kékült faanyag kevésbé telíthető; (a gombák a sejtfalakat nem támadják, a könnyebben lebontható anyagokkal táplálkoznak, a gombák hifái behálózzák a szijácsrészeket és fénytörési jelenségek hatására zöldes kékes szürkés árnyalatú foltokat eredményeznek) F. 1. ősz végi téli fakitermelés, 2. a hengeresfa kérgezése, laza, szellős máglyázása, gyors feldolgozása, 3. a fűrészáru hézagléces tárolása és a felületről a fűrészpor eltávolítása, 4. a fűrészáru gyors, mesterséges szárítása, 5. védőszeres kezelés 4. Melyik időszakban kell kivágni a faanyagot a legjobb minőség és élettartam biztosítása érdekében? 2 pont Miért? A. tavasszal, újholdkor B. tavasszal, teliholdkor C. tél elején, újholdkor D. tél elején, teliholdkor C., mert akkor a legalacsonyabb a faanyag nedvességtartalma és legkevésbé működnek az életfolyamatok 5. Válassza ki melyik alkalmas leginkább hordógyártásra! 1 pont A. vöröstölgy B. csertölgy C. kocsánytalan tölgy C Kocsánytalan tölgy (Indoklás: A kocsánytalan tölgy rostja egyenes, tömör, könnyen hasad. Évgyűrűi általában keskenyek, homogének. Finom, fűszeres illatokkal és aromákkal gazdagítja a bort.)

3 6. Melyik fafajra igaz? 1 pont Nagy keménysége ellenére sem jelent problémát mechanikai megmunkálása. (egy megoldás) A. szilfa B. fehér akác C. fehér eper A. Szilfa 7. Mi a juglans nigra magyar neve (A) és hol van az őshazája (B)? 3 pont C. Mik a fő felhasználási területei? D. Értékelje megmunkálhatóság szempontjából! A. fekete dió B. É Amerika, az USA keleti partvidéke C. bútorgyártás, ülőbútor, furnér, belsőépítészet, fegyveragyak, légcsavarok D. Jól megmunkálható, minden kézi és gépi folyamat jól kivitelezhető. Kiválóan marható. A szegelt, csavarozott és enyvezett kötések jól elkészíthetők és jól tartanak. Jól pácolható, jól polírozható. 8. Milyen fáról beszélünk? 1 pont A geszt színe megegyezik a szíjácséval. Színe sárgásfehér. Erős nagyítóval a fa keresztmetszetén világos pontok alakjában láthatók a gyantajáratok. Gyakoriak a gyantatáskák. Kérge vöröses, kéregpikkelyei kerekek vagy lekerekítettek. A. jegenyefenyő B. lucfenyő C. erdeifenyő D. vörösfenyő B. lucfenyő (Indoklás: Az erdeifenyő és a vörösfenyő színes gesztű. A luc és a jegenyefenyőnél a geszt színe megegyezik a szíjácséval. Különbség, hogy a luc esetében erős nagyítóval a fa keresztmetszetén világos pontok alakjában láthatók a gyantajáratok, míg a jegenyefenyőnek gyantajáratai nincsenek.)

4 9. Párosítsa össze az alábbi egzóta fafajokat a gyakorlati életből ismert jellemző tulajdonságaik alapján! 3 pont I. Hosszú egyenes, hibamentes törzse és tartóssága miatt az ablakgyártásban előszeretettel használják. II. Rendkívül kemény, kopásálló, időjárásálló, ezért teraszburkolatok alapanyaga. III. Alkalmazása tradíciós múltra tekint vissza a világban (pl. hajóépítés, hídépítés stb.). Rendkívüli tartóssága miatt manapság az egyik legjobb fa nyílászáró alapanyag. IV. Történelmi jelentőségű bútoralapanyag. Közép és Dél Amerikában őshonos, de afrikai változatai is ismertek. Eredetinek az Amerikában élő fajt tartják. A. Teak B. Red Meranti C. Mahagóni D. Bangkirai I. B. Red Meranti II. D. Bangkirai III. A. Teak IV. C. Mahagóni 10. Mit jelent a flóderos furnér kifejezés, milyen irányú vágás esetén kapunk flóderos felületet? 2 pont A flóder a furnérfelületen az évgyűrűpászta határok rajzos formát mutató képe, húr irányú hasítás esetén kapunk ilyen rajzolatot. 11. A. Mi a megnevezése a képen látható lapterméknek? B. Miből és hogyan készül? C. Sorolja fel néhány alkalmazási területét! 3 pont A. hajlítható MDF B. MDF lapon sűrű, párhuzamos nútokat készítenek (körfűrésszel, esetleg marással) C. belsőépítészet, bútorgyártás: síkgörbe alkatrészek, burkolatok

5 12. Felületelőkészítés során, finish csiszolás előtt gyakran benedvesítik a faanyag felületét, miért? 1 pont A. jobban terül a vizes lakk a felületen B. száradás után finomabb felületet kapunk C. a nedvesség felhúzza a rostokat, így a finomcsiszolás hatékonyabbá válik C 13. Felületkezelés során kompresszor és szórópisztoly alkalmazásakor gyakran előfordul, hogy a szórt felületen vízcseppek jelennek meg. Mi ennek a jelenségnek az oka, és milyen berendezés alkalmazásával szüntethető meg ez a felületkezelési hiba? Válaszolja meg néhány mondatban! 4 pont A levegő összesűrítésekor a benne lévő páratartalom mennyisége nem változik, ezért amint egy nála alacsonyabb hőmérsékletű közeggel érintkezik, a víz egy része kicsapódik. Ez esetben akár a munkadarab felületén vízcseppek formájában is megjelenhet a kicsapódó nedvesség. Ennek a hibának az elkerülésére szolgál a hűtve szárító. A hűtve szárítók a sűrített levegő +3 o C harmatpontig való lehűtésével választják ki a vizet a levegőből. 14. Poliuretán lakkokra igaz:. (Több megoldás lehetséges!) 1 pont A. 75 C ra hevítve vízzel keverhetők B. száradást követően magas karcállóság C. száradást követően jó tisztíthatóság D. száradást követően is vízgőzzel lágyíthatók B, C 15. A következő lakkozási hibának mi lehet az oka? NARANCSHÉJASODÁS. (Egy jó válasz) 2 pont A. Korlátozott nedvességleadás, erősen nedvszívó hordozó alkalmazása, oldószer túladagolás B. Levegőben lévő por lerakódása, csiszolatszemcse maradványok, szennyezett lakkanyag C. Nem megfelelő száradási paraméterek, pl. magas hőmérséklet, nagy légsebesség. Lakkanyag alacsony hőmérséklete, helytelen oldószerválasztás. D. Gyors lakkszáradás, olaj, szilikon vagy nedvességhatárok a felületen, lakk komponensek elégtelen keveredése C.

6 16. Egészítse ki a mondatot az odaillő kifejezésekkel! 1 pont A faanyagok rajzolatát az olajok (1), a viaszok (2).. A. homogenizálják B. feltüzelik 1 B, 2 A 17. A. Mit jelent a VOC rövidítés magyarul? B. Mely szakterületen és mi a jelentősége? 3 pont A. illékony szerves vegyület B. faipari vonatkozás: a felületkezelő anyagok egészségre káros hatásának csökkentése érdekében jogszabály maximalizálja a káros oldószerek alkalmazható mennyiségét, ennek következtében terjednek pl. a vizes lakkok 18. A veszteségek csökkentésének igénye hozta létre ezt az eljárást, főként olyan tárgyak lakkozására, amelyeknél a befoglaló méret lényegesen nagyobb a felületkezelendő felületeknél (ablakkeretek, székek, rácsok, stb.). Folyékony és por alakú festékek felvitelére egyaránt alkalmazható. 2 pont A. Hogyan nevezik a fenti felületkezelési eljárást? B. Milyen elven alapul az eljárás? A. elektrosztatikus szórás B. A pisztoly és a földelt munkadarab között nagyfeszültségű elektromos erőteret hozunk létre, a porlasztott szemcsék az elektromos erővonalak irányát követve jutnak a földelt tárgy felületére (hátoldalára is), ha annak megfelelő a vezetőképessége.

7 19. Milyen megmunkálási fázishoz kapcsolódtak a XIX. században az alábbi anyagok, kifejezések: horzsakő, bécsi mész, lószőr, üvegpapír? 1 pont A. kárpitozás B. ajtóüvegezés C. csiszolás C 20. Erősebb ragasztási szilárdságot biztosít e teljes száradás után egy D4 es PVAc ragasztó a D2 esnél beltérben? 1 pont A. Igen, kétszeresét. B. Igen 15% al. C. Azonos, nem befolyásolja. C 21. Nevezze meg, milyen anyagról szól az alábbi ismertető! 1 pont Sovány túróból készítik, amelyet addig mosnak, amíg a ph értéke 7 nem lesz, majd megfelelő alkáliák segítségével vízben oldódó formájúvá alakítják, azaz feltárják. Igen nagy tapadóerejű, erős ragasztók, de száradás közben a feszítőerejük igen nagy. Rendkívül tartósak. Irreverzibilisek, azaz száradás után vízoldhatatlanok lesznek. kazeinenyv 22. Mit jelent a gyakorlatban az alacsony viszkozitású ragasztó? 1 pont A. hígabb a ragasztó B. sűrűbb a ragasztó A.

8 23. Melyik összeforgatás a helyes az álló évgyűrűs lamellákkal készülő táblásítás esetén? Miért? 3 pont A. B. A. A szembefordított oldalak azonos mértékben dagadnak, zsugorodnak, ezért a toldások mentén csak enyhe hullámok alakulhatnak ki, ami alig látható. Ellenkező esetben a lamellák találkozásánál a ragasztási éleknél jól látható lépcsők keletkeznek, főleg akkor, ha geszt találkozik szíjáccsal. 24. Kültéri szerkezetek ragaszására milyen vízállósági fokozatú ragasztóanyagok alkalmasak? (több jó válasz) 2 pont A. D3 vízállósági fokozatú diszperziós ragasztó B. D4 vízállósági fokozatú diszperziós ragasztó C. D3 vízállósági fokozatú diszperziós ragasztó + D4 es edző D. D4 vízállósági fokozatú poliuretán ragasztó B, C, D 25. Egy átlagos diszperziós ragasztónál milyen szempontok befolyásolják a ragasztás minőségét? Soroljon fel 5 öt! 2 pont pl.: nyitott idő présidő pihentetési idő faanyagok nedvességtartalma fafaj egy vagy kétoldalas felhordás környezet hőmérséklete és páratartalma faanyag hőmérséklete munkatér hőmérséklete ragasztó viszkozitása faanyag felületi érdessége, finomsága felhordott mennyiség

9 26. Mi okozhatja az asztalos körfűrészgépen az alkatrész visszavágódását (visszacsapódását) a kezelő felé? 1 pont a hasítóék hiánya (Alapvetően a fenti megoldás tekinthető jónak. Persze előfordulhatnak más tényezők is, amelyek közrejátszanak, pl. rosszul élezett fűrészlap, csavarodott szálú faanyagban lévő feszültség stb.) 27. Mire használják a képen látható szerszámot? (röviden). Soroljon fel legalább 3 olyan terméket vagy félkészterméket, amelyek gyártásához alkalmazzák ezt a technológiát (csak felsorolás). 3 pont Ékcsapos kötések (fésűs fogazás) elkészítésére használják, amely a hossztoldásoknál gyakran alkalmazott kötési mód. ablakfríz, ajtófríz rétegelt ragasztott fatartó, BSH, KVH tömörfa táblásított lapok (lamellák hossztoldására) 28. Válassza ki a spirálkéses gyalutengely jellemzői közül melyik a hamis állítás! (egy megoldás) 1 pont A. alacsony zajszint B. a kismértékű tengelyszög miatt kisebb forgácsolóerő adódik C. mivel a fő forgácsolóél merőleges az előtolás irányára, kisebb a forgácsolóerő és jobb a megmunkálás minősége D. a fő forgácsolóélnek az előtolás irányával bezárt ferde szöge miatt jobb a megmunkálás minősége C (Nem merőleges a fő forgácsolóél az előtolás irányára.)

10 29. A. Mire szolgál a korszerű élzárógépeken az előmaró (fúgolómaró) és a véglekerekítő (saroklemaró) egység? (1 1 mondat). B. Mi az előnyük vagy milyen hibákat küszöbölnek ki ezek az egységek azokhoz a gépekhez képest, amelyeket nem szerelték fel e két egységgel? (röviden) 4 pont Előmaró: az élzáróanyag felragasztása előtt lemarja a munkadarab élét. A szabás során keletkező kipattogzások, elővágó nyomok eltűnnek, így megfelelően illeszkedik az élanyag az élre. Előnye, hogy nem keletkezik fuga él és élanyag találkozásánál. Véglekerekítő: Rádiuszolja vagy szintbemarja a munkadarabok rövid függőleges éleit és sarkait. Ha nincs meg ez az egység, akkor másik géppel, pl. kézi élmaróval kell elvégezni, így a munka minősége a kezelő kézügyességén múlik. Megmozdul a gép a kézben, belemar, nem megfelelő a késbeállítás, amely mind minőségi romláshoz vezet. 30. A. Milyen technológiai megoldásokkal állítható elő a 0 fuga vagy fugamentes élzárás? B. Milyen élzáróanyagot használnak a fugamentes élzáráshoz? 3 pont A. lézer, forró levegő, plazma (ionizált gázsugár) B. A kétrétegű élzáróanyag felső része a dekorációs réteg, míg az alsó réteg az eljárás közben aktiválódó ragasztóanyagot tartalmaz. 31. A. Mit jelent az automata raktár fűrész kombináció (automata lapraktár)? B. Milyen fő egységekből áll? C. Mik az előnyei? D. A rendszert kezelő dolgozónak milyen feladatai vannak? 4 pont

11 A. A lapraktár közvetlenül a lapszabászgép mellett kerül kialakításra. A lapraktárban futómacskára szerelt, vákumpapucsos automata lapmozgató egység válogatja össze a megfelelő sorrendben és adagolja a lapszabászgépre az éppen szükséges táblát. Az egész rendszer számítógépes, központi programmal vezérelt. B. lapraktár; futómacskára szerelt, vákumpapucsos automata lapmozgató egység; CNCvezérlésű lapszabászgép; maradékraktár C. egyedi rendelések rugalmas kiszolgálása; a lapszabászgép folyamatos munkavégzésének biztosítása; kevesebb emberi munkaerő szükséglet; optimális helykihasználás; optimalizált alapanyagfelhasználás és nyilvántartás D. a lapraktár feltöltése, adatbevitel a számítógépbe, a lapszabászgépről az alkatrészek elszedése, a kéziraktár kezelése, felügyelet 32. Gérvágó körfűrészek és elektromos kézi körfűrészek esetében opcióként kínálják a 47 fokban való vágás lehetőségét. 2 pont A. Mire szolgál ez az opció? B. Soroljon fel gyakorlati példákat az alkalmazás lehetőségére! A. 45 fokos párkányok, szegőlécek vágása esetén, amennyiben 47 fokos alávágással dolgozunk, a látszó él tökéletesen fog illeszkedni, ugyanakkor kellő hely marad a ragasztóanyag számára is. B. Párkányok, lábazatok szegőlécek összeépítése során. 33. Készítsen alapanyag kalkulációt a következő megkeresés alapján! Ügyfele szeretne falburkolatot készíttetni egy négyzet alaprajzú, 16 m 2 es szobába. 6 pont A falburkolat magassága 1250 mm L profilú szegőléc, végig fut a burkolat felső élén A falburkolat kiszerelése: hossz 4000 mm, nettó (látható) szélesség 120 mm A szobában 1db 90 cm széles falnyílás található Számolja ki a szükséges falburkolat mennyiségét és adja meg m 2 ben, valamint adja meg, hány darab 4 m es szálra van szükség! Adja meg hogy hány fm szegőléc szükséges a falburkolat felső élének szegéséhez! Az anyagvastagságból, párnafa vastagságból és sarokillesztésből eredő torzulásokat ne vegye figyelembe!

12 42 db, 4 méteres (4000 mm) szálra van szükség A burkolt felület nagysága m 2 ben: 18.87m 2 Méretre vágott szálak mennyisége (1250 mm es hossz): db Szegőléc hossza: 15.1 fm 34. Faanyag szárítása során helytelen szárítási paraméterek esetén kérgesedés fordulhat elő. Mit jelent a kifejezés, milyen szárítási hibára utal? 3 pont Szabálytalanul beállított nedvességlépcső esetén (túl gyors szárítás) a felületi réteg túl gyorsan kiszárad, hajszálrepedések alakulnak ki. Aránytalan zsugorodással és feszültségbeépüléssel jár. 35. Adott egy 1,5 Ah és egy 3,0 Ah kapacitású akkumulátor kézi kisgéphez. Mindkettő 14,4 V feszültségű. Mindkettővel ugyanazt a munkát végezzük. Melyik megállapítás fedi leginkább a valóságot? 1 pont A. A 1,5 Ah s akkumulátorral a gép fele annyi idő alatt lemerül, mint a 3,0 Ah s akkuval. B. A 3,0 Ah s akkumulátorral a gép kétszer olyan erős, mint az 1,5 Ah s akkuval. C. A 3,0 Ah s akkumulátorral a gép kétszer akkora nyomatékkal dolgozik, mint az 1,5 Ah s akkuval. A. 36. A képen látható főzőlap típust kell beépítenie a mellékelt beépítési útmutató alapján öt konyha munkalapjába. A munka meggyorsítása érdekében sablont készít és felsőmaróval vezetőgyűrű mellett végzi el a marást. Mekkora átmérőjű marószerszámot használ? Mekkora legyen a sablon nyílása, ha a felsőmarót a képen látható 18 mm külső átmérőjű vezetőgyűrűvel vezeti a sablon mellett? 4 pont

13 max. 10 mm es szerszám lehet, mert a rajzon Rmax=5 mm. Ha 10 mm es a szerszám: A = x ((Ø18 Ø10)/2)= 568 mm, B = = 498 mm Ha 8 mm es a szerszám: A = x ((Ø18 Ø8)/2)= 570 mm, B = = 500 mm Lehet Ø7, 6, 9 stb szerszám is: KÉPLET: A = (18 d); B = (18 d) 37. Illessze be a megfelelő szavakat az üres helyekre! 1 pont A víz alatti tárolás legfontosabb jelentősége a.(1) megelőzésében van. De szintén hatékonyan véd a..(2) és a (3) ellen is. A. gombásodás B. vetemedés C. fülledés 1. C 2. B vagy A 3. A vagy B 38. Melyek a természetes szárítást befolyásoló tényezők? Soroljon fel közülük 5 öt! 2 pont a levegő hőmérséklete a levegő páratartalma a levegőmozgás intenzitása fafaj szélirány rakat sűrűsége (hézaglécek mérete) máglyázás módja, hézaglécek elhelyezkedése

14 tűző naptó és esőtől való védelem a rakatokban áramló levegő sebessége altalaj vízáteresztő képessége 39. Melyik modifikálási eljárás során változik meg a faanyag színe? (több megoldás) 3 pont A. gőzölés B. száraz hőkezelés C. olajban történő hőkezelés D. acetilezés E. ammóniás kezelés mind A fenti modifikálási eljárások közül jellemzően melyik nem rontja a faanyagok műszaki tulajdonságait? D, E 40. Az egész világon népszerű Thonet székek íves formájú elemei közismerten gőzölt hajlított tömör bükk alapanyagból készülnek, a Michael Thonet által kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiával. 4 pont A. Mi ennek az eljárásnak a lényege? B. Ennek az eljárásnak a kifejlesztését megelőzően 25 éven keresztül milyen módszerekkel készítette hajlított bútorelemeit Michael Thonet? A. A tömör faanyagból készült fapálcát gőzöléssel képlékennyé tette, majd sablonban a megfelelő formára hajlította és hagyta kihűlni. A sablonban a faanyag külső (húzási igénybevételnek kitett) oldalán elhelyezett, és a fa alkatrész végeihez erősített fémszalag felvette a húzási igénybevételt, és megelőzte a rostok szakadását, a faanyag repedését. B. Furnércsíkok laminálásával és Pálcák (kötegelt) tömbösítésével

15 41. Mi a megnevezése az alábbi vasalatalkatrészeknek és mi a különbség a két vasalatalkatrész között, milyen célra használatos a bal és milyen célra a jobb oldali. 3 pont bukó nyíló ablak sarokváltókat ábrázolnak a képek a hozzá tartozó zárfogadókkal a bal oldali (A.) normál, a jobb oldali (B.) betörésgátló kivitelben, normál ill. betörésgátló zárfogadóval. 42. Milyen nyílászáró fajtához használják a képen látható három vasalatgarnitúrát? Mi az elnevezése az egyes garnitúráknak? 5 pont

16

17 Teraszajtó vasalatok A. harmonika vasalat B. emelő toló vasalat C. toló bukó vasalat

18 43. Az alábbi ábrán látható IV90 es ablak tok külmérete 880 x 1180 mm (szélesség x magasság) Mekkora a hőszigetelő üvegtábla mérete, ha a falcba körben ¾ mélységig sűllyed be? 4 pont 880 ( ) + (15+15) = 680 mm 1180 ( ) + (15+15) = 965 mm

19 44. A képen egy ablaktok felső vízszintes darabjának részlete látható. 3 pont A. Mit ábrázol a részlet? B. Hogyan nevezik? (szakkifejezés vagy gyakorlatban használt név is elfogadott) C. Milyen nyitásmódú ablakok csatlakozhatnak ehhez a tokhoz? A. A tok felső darabjában a függőleges tokosztó helye. B. Váltófalc vagy falc váltás C. Baloldalról fix üveg, jobb oldalról csatlakozhat bukó, nyíló, bukó nyíló szárny egyaránt. 45. Melyik állítás az igaz? Vonható e párhuzam a nyílászárók hőszigetelő képessége és a megnövelt vasalatfalc között? (egy jó válasz) 2 pont A. Igen, a szélesebb falcméret nagyobb átfedést biztosít a tok és a szárny között. B. Igen, a szélesebb falcméret lehetőséget teremt a többszörös gumitömítés elhelyezésére. C. Igen, szélesebb falcméret lehetőséget teremt a megerősített vasalatok számára, melyek elviselik a nagyobb üvegterhet. D. Nem, a szélesebb vasalatfalc csak hőhidat képez a kül és a beltér között. C.

20 46. Mennyi a passzívházhoz alkalmas ablakoktól elvárt hőátbocsátási tényező értéke? 1 pont A. min. 1,2 W/m 2 K B. max. 1,2 W/m 2 K C. min. 0,8 W/m 2 K D. max. 0,8 W/m 2 K D 47. Melyek a kontúrjai a felületnézeti rajzon látható 1. és 2. pofafáknak? 4 pont 1. pofafa: A 2. pofafa: B

21 48. Az alábbi táblázatban felsorolt megnevezésekhez párosítsa hozzá a rajzon jelölt méretvonalakat és adjon meg hozzájuk ergonómiailag általánosan megfelelő bútortervezési értékeket! 3 pont Megnevezés Jelölés Érték (mm) ülésszélesség ülésmagasság ülésmélység térdmagasság háttámla magasság (kárpitozás nélkül) asztalmagasság étkezéshez Megnevezés Jelölés Érték (mm) ülésszélesség I ülésmagasság A ülésmélység E térdmagasság H háttámla magasság (kárpitozás nélkül) B asztalmagasság étkezéshez K 750

22 49. Melyik fakötéshez tartozik a nézet? (egy jó válasz) 1 pont A. 50. Legalább milyen hosszúságú hengeres rudakra van szükség az alábbi kisbútor lábainak elkészítéséhez? 8 pont

23 pontosan 484,27 mm, (484,3 v. 484,5 v. 485) A számítás (egy lehetséges) menete: Felülnézeti rajzból a láb egyik irányú vetületének nyitása: ( )/2=100 mm Láb nyitása (térátló): =20 000=141,42 2 mm A láb tengelyének a valódi hossza: 2 2 ( 141, ) = 471,7mm A ferde vágás miatt adódó meghosszabbodás (hasonló háromszögek alapján): (141,42/450)x40=12,57 mm 471,7+12,57=484,27 mm

24 51. A képen látható fiókos szekrény korpuszát és fiókelőit kell elkészítenie tömörfából. 8 pont A szekrény adatai: Szélesség: 800 mm Magasság: 580 mm Mélység: 487 mm Anyag: 25 mm vastag kontaktcsiszolt tömörfa tábla Tetőlap: a képen látható módon végigfut Fenék visszaállás a padlószinttől 60 mm Fiókelő záródás: felül és oldalt közézáródó, alul a fenéklapra ráütődő A fiókelők a korpusz élével szintbe záródnak, nincs visszaállás. A fugák a fiókelőlapok körül mindenütt 2 mm esek, de az alsó fiókelő alja a szekrény fenéklap alsó élével szintben fut. Hátfal: bemart lemezhátfal (a feladatban nem számoljuk) Fióktest: rétegelt lemez, fém fiókvasalattal (a feladatban nem számoljuk) Belső összekötőket nem számoljuk a feladatban.

25 Készítse el a korpusz és a fiókelők szabásjegyzékét, úgy, hogy a csiszolásra minden alkatrészre körben 0,5 mm ráhagyást adjon hozzá! Hány tömörfa táblára van szükség, ha a táblák szélessége 1000 mm, hosszúsága 2000 mm és a szálirányt figyelembe kell venni? A tábla szálirány hosszirányú. A fűrésznyom 4 mm, és a táblából körben 10 mm szélezést le kell vonni. Hány táblára lenne szükség akkor, ha a szálirányt nem kellene figyelembe venni? Szabásjegyzék Megnevezés Darab Szálirány (mm) Keresztirány (mm) Tetőlap 1 Oldal 2 Fenéklap 1 Fiókelő 3 Szabásjegyzék Megnevezés Darab Szálirány (mm) Keresztirány (mm) Tetőlap = =488 Oldal = =488 Fenéklap = =463 Fiókelő = =164 Szálirány figyelembevételével is elég egy tábla.

26 52. Hogyan nevezik a felnyíló vasalatok különböző típusait? Párosítsa össze! 2 pont I. felnyíló lift II. harmonika felnyíló III. felbillenő IV. felnyíló A. II. harmonika felnyíló B. III. felbillenő C. I. felnyíló lift D. IV. felnyíló

27 53. Melyik kivetőpántot alkalmazná az alábbi bútor középső korpusz ajtajának pántolásához? 2 pont D.

28 54. Milyen anyagot tartalmaz az antibakteriális és antiallergén felületű kilincsek és fogantyúk (bevonó)anyaga? 1 pont A. vörösréz B. sárgaréz C. ezüst D. platina E. króm F. nikkel C 55. A legmodernebb fiókvasalat rendszereknél milyen lehetőségeket takar a fiókelő 4 irányú állíthatósága? 2 pont A. B. C.. D. 56. A. fel le ill. magasságban, B. jobbra balra ill. oldalirányban, C. előre hátra ill. mélységben, D. szögben A. A klasszikus konyhatervezési elveket követve, hogyan célszerű elhelyezni az egymást követő munkaterületeket a konyhában? (A munkaháromszög elemei is ezek.) B. Mi az előnye ennek az elrendezésnek (röviden) 2 pont A. élelmiszer tárolás mosogatás és előkészítés sütés, főzés B. Rövidebb utat kell megtenni a háziasszonynak, mert a munkafolyamatok logikus sorrendben követik egymást. Így kényelmesebb lesz a konyha használata. Pl. ha a hűtő mellett a sütő, az kevésbé előnyös, mert a hűtőből kivett élelmiszereket nem rakhatjuk rögtön a sütőbe, előbb megmosni és előkészíteni kell.

29 57. A magyar bútorművészet kiemelkedő alkotásai születtek jórészt a szecesszió jegyében a XIX XX. század fordulóján. A kor jeles tervezői között ismerjük Lechner Ödönt, Toroczkai Wigand Edét, Kozma Lajost. Tudja folytatni a sort? Írjon még három tervezőt! 2 pont pl. Faragó Ödön, Horti Pál, Körösfői Kriesch Aladár, Maróti Géza, Lajta Béla, Pálinkás Béla, Wessely Vilmos, Bodon Károly.

30 58. Párosítsa össze a jellemzőket! 2 pont A. oroszlántalp B. mérmű C. palmetta D. pilaszter E. rocaille F. vakfa G. kelelés H. kabinet I. hohlkehle J. fachwerk I. mart vájat, hajlat II. legyezőszerű növényi ornamentum elem III. rómaiak kedvelt motívuma IV. rokokó stílusban alkalmazott stilizált kagyló V. profilgyalulás VI. furnérozott bútorok belső váza VII. bútoron előforduló kiugrás, oszlopszerű díszítés VIII. német favázas építési mód IX. gótikus stílus mértani alakzata X. irattartó szekrény A. oroszlántalp III. rómaiak kedvelt motívuma B. mérmű IX. gótikus stílus mértani alakzata C. palmetta II. legyezőszerű növényi ornamentum elem D. pilaszter VII. bútoron előforduló kiugrás, oszlopszerű díszítés E. rocaille IV. rokokó stílusban alkalmazott stilizált kagyló F. vakfa VI. furnérozott bútorok belső váza G. kelelés V. profilgyalulás H. kabinet X. írattartó szekrény I. hohlkehle I. mart vájat, hajlat J. fachwerk VIII. német favázas építési mód

31 59. Milyen díszítőtechnikáról van szó? 2 pont Először a templomi bútorzaton jutott szerephez. A XIV. század végéig leginkább csak fekete és fehér fából, majd pedig elefántcsontból készült. A korai változata többnyire csak két színből (alapfa és egy másik fa) vagy csak kevés színben és árnyékolatlanul készül, indás, akantuszos vagy más formákat ábrázolva. Gyakran a pozitív és a negatív vágatokat is felhasználják a bútor jobb és bal oldalán. intarzia 60. A német szaknyelvből átvett szavak, kifejezések eltorzult, ma is használatos formáit felhasználva összeállítottunk néhány mondatot. Fogalmazza meg, csak magyar szavakkal, az alábbi utasításokat! 2 pont 1. Fogd a platpanghóblit s szaladj körbe a füllungokon, mert nem mennek bele a nútba! 2. Elspaltoltam ezt a darab bretlit rukvandnak még jó lesz. 3. Két sproszni elhasadt, az már abfall. Vedd elő a gittfalcgyalut és csinálj újakat! 4. Gászfusszal nem lehet filézni!) 5. Nem látod, hogy puklis a kantni? Nézz bele! Ropánttal told meg, akkor nem lesz fuga közöttük! 1. Vékonyítsd meg hamar lemezelő gyaluval a betétek szélét, mert nem mennek bele az árokba! 2. Elfeleztem/fűrészeltem vastagságában ezt a deszkadarabot, hátfalnak még alkalmas db üvegosztó borda elhasadt, az már szemét. Vedd elő a tapaszaljgyalut, s csinálj újakat! 4. Ékvésővel (olyan véső, amelyiknek V a szúrata) nem lehet erezni/filézni. (filé = furnér terítékekben a belső tükör és a külső szegély/bordűr közötti keskeny szálszerű betét; filézni = eret/filét besüllyeszteni a terítékbe) 5. Nem látod, hogy domború az él (pl. a deszka éle)? Nézz bele = Nézd a végéről, úgy jól látszik! Eresztőgyaluval gyaluld meg, akkor nem lesz köztük rés!

2012. DECEMBER 12. A. Fogalmazza meg, mit jelent a tillisz (tilliszesedés) kifejezés? B. Mely fafaj(ok)ra jellemző? 2 pont

2012. DECEMBER 12. A. Fogalmazza meg, mit jelent a tillisz (tilliszesedés) kifejezés? B. Mely fafaj(ok)ra jellemző? 2 pont 2012. DECEMBER 12. 1. A. Fogalmazza meg röviden, mit jelent az álgeszt illetve álgesztesedés kifejezés? B. Mely fafajra (fafajokra) jellemző leginkább? Soroljon fel hármat! 2 pont 2. A. Fogalmazza meg,

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2018. OKTÓBER 25. 1. Milyen fáról beszélünk? Jelölje a jó választ! /2 pont A geszt színe megegyezik a szíjácséval. Színe sárgásfehér. Erős nagyítóval a fa keresztmetszetén

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: rajzeszközök, számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: rajzeszközök, számológép A 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet és 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 29. október 9. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

Táblásított lombos lapok

Táblásított lombos lapok Táblásított lombos lapok A táblásított és 3-rétegû lapok hossztoldott vagy a termék teljes hosszában toldásmentes lamellákból ragasztott tömör fa panelek, melyek visszaadják a fafaj jellegzetes sajátosságait

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2017. OKTÓBER 25. 1. Egészítse ki az alábbi mondatokat! /2 pont Az osztódó szövetek működésének következménye a fa.... növekedése. A szár vastagsági növekedését a....

Részletesebben

Bemutatkozás. Termékeink:

Bemutatkozás. Termékeink: Bemutatkozás A Sõregi Mester Kft. 1989-ben kezdte meg mûködését egyéni vállalkozásként. A megrendelések növekvõ számának köszönhetõen az egyéni vállakozás mára kinõtte magát, amely az asztalosmûhely korszerûsítésében,

Részletesebben

RR fa tartók előnyei

RR fa tartók előnyei Rétegelt ragasztott fa tartók k vizsgálata Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék RR fa tartók előnyei Acélhoz és betonhoz képest kis térfogatsúly Kedvező szilárdsági és merevségi

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 543 02 Asztalos Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25.

MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY OKTÓBER 25. MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2018. OKTÓBER 25. 1. Milyen fáról beszélünk? Jelölje a jó választ! /2 pont A geszt színe megegyezik a szíjácséval. Színe sárgásfehér. Erős nagyítóval a fa keresztmetszetén

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

számológép, körző, vonalzók (léptékvonalzó, derékszögű

számológép, körző, vonalzók (léptékvonalzó, derékszögű A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 543 02 Asztalos Tájékoztató

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 8. október. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Versenyző kódja: 2 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 2 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 543 02-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 543 02 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Faipari szakrajz

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Asztalos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 543 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 543 01 Faipari technikus Tájékoztató

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapiseretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 212. ájus 25. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Versenyző kódja: 8 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 8 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 543 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 543 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet Komplex szakmai

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A VIZSGAFELADATOKHOZ

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A VIZSGAFELADATOKHOZ FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ A VIZSGAFELADATOKHOZ írásbeli vizsga mintatétel 1 / 11 Szakrajz 1. Feladat 20 pont 1. sz. csomópont 12 pont írásbeli vizsga mintatétel

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny II. forduló Bútorasztalos kategória Tömörfa elemekkel kombinált korpusz-szerkezetű irodai kisbútor készítése

Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny II. forduló Bútorasztalos kategória Tömörfa elemekkel kombinált korpusz-szerkezetű irodai kisbútor készítése Magyar Asztalos Tanulmányi Verseny II. forduló Bútorasztalos kategória Tömörfa elemekkel kombinált korpusz-szerkezetű irodai kisbútor készítése Befoglaló méret: 400x400x678 mm (szélességxmélységxmagasság)

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

Festékek. T apaszok. Tapaszok Alapozók és impregnálók. Töltõalapozó. Fedõlakkok. BASF Acryl finomtapasz, fehér. BASF Surfacer finom tapasz

Festékek. T apaszok. Tapaszok Alapozók és impregnálók. Töltõalapozó. Fedõlakkok. BASF Acryl finomtapasz, fehér. BASF Surfacer finom tapasz Festékek Tapaszok Alapozók és impregnálók Vizes alapozók, impregnálók Töltõalapozó Vizes Fedõlakkok Lazurok és RAL színek Fa ablak és ajtógyártáshoz alkalmazható lazúrok két rétegben történõ felhordáshoz,

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP 1 / 5 II. FELADATLAP Számítások, ábrák, tesztek 1. feladat 12 pont Kiszárításos módszerrel végeznek nedvességtartalom mérést.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység D Szakképesítés azonosítószáma, megnevezése: 34 543 02 Asztalos Vizsgafeladat megnevezése: D) Asztalosipari

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BEMUTATKOZÓ. Bemutatkozó... 1 Termékáttekintõ... 2 Natúr-line fa rendszer...

TARTALOMJEGYZÉK BEMUTATKOZÓ. Bemutatkozó... 1 Termékáttekintõ... 2 Natúr-line fa rendszer... TARTALOMJEGYZÉK Bemutatkozó... 1 Termékáttekintõ... Natúr-line basic fa rendszer... Natúr-line fa rendszer... Natúr-line fa-alumínium rendszer... Natúr-line fa-alu passzív rendszer... 3 4 5 6 Natúr-line

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Fa, mint anyag általános tulajdonságai Előnyök-hátrányok Faipari termékek Faszerkezetek jellemző alkalmazási

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 0 ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. május 3. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Szerkezettan-szakrajz, technológia, anyagismeret

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

SZÍNVÁLASZTÉK, FELÜLETKEZELÉSI KÓDOK

SZÍNVÁLASZTÉK, FELÜLETKEZELÉSI KÓDOK SZÍNVÁLASZTÉK, I KÓDOK (marásminták a "MŰSZAKI PARAMÉTEREK" lapokon, árak az "ÁRLSTA" lapon!) Érvényes : 2015.06.01 - től Frissítve: 2015.11.18. Üzem/ Bemutatóterem: Pfiffer Bútor Mór Kft. 8060 Mór, Árki

Részletesebben

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei

Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei AKTUALITÁSOK A FARAGASZTÁSBAN Kiváló minőségű ragasztott kötés létrehozásának feltételei Dr. habil Csiha Csilla tanszékvezető, egyetemi docens Sopron 2014 szeptember 11. Faanyagok ragasztása a faipari

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hasznos tudnivalók a fa játszóterekről, fából készült termékekről

Hasznos tudnivalók a fa játszóterekről, fából készült termékekről Hasznos tudnivalók a fa játszóterekről, fából készült termékekről Játszótereink alapanyaga impregnálással telített borovi fenyő. Fontos tudni azt, hogy bizonyos eltérések a fa normális tulajdonságaihoz

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Szakmai számítások és csomóponti rajz készítése,

Részletesebben

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 582 10-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 582 10 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Építőipari közös

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 052 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 052 2 / 5 . Szélesbítő toldás,

Részletesebben

KATALÓGUS Raktári fa nyílászárók kiárusítás

KATALÓGUS Raktári fa nyílászárók kiárusítás Date: 00/00/00 KATALÓGUS Raktári fa nyílászárók kiárusítás 2 Honlap: www.nemeth-fa.hu Raktári bejárati ajtók kiárusítása Profil: 68-73-88 mm, szimmetrikus rétegfelépítés 3-4 rétegben rétegragasztott, szélességtoldott

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK. 68 mm 78mm 78 mm 88mm. Bukó - nyíló ablakok

ÁRJEGYZÉK. 68 mm 78mm 78 mm 88mm. Bukó - nyíló ablakok ÁRJEGYZÉK Külső nyílászárók általános jellemzői: -többrétegű tömbösített tömör fenyő /borovi, luc/ szerkezet, színoldalon fűrészfogas hossztoldással, vagy felár ellenében toldás nélkül, eurofalcos profilrendszerrel,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Keresztmetszet A keresztmetszeten megfigyelhető a szöveti elemek évgyűrűn

Részletesebben

Parketta kínálat EGZÓTA fafajok 2018.

Parketta kínálat EGZÓTA fafajok 2018. DOUSSIE 14 x 90 x 300-1000 natúr Class I. 14 x 90 x 300-1000 natúr Class II. 14 x 90 x 300-1000 olajozott lakkozott Class I. 14 x 90 x 300-1000 olajozott lakkozott Class II. 15(4) x 70 x 490-590 natúr

Részletesebben

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK

REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK REDŐNYÖK, RELUXÁK, SZÚNYOGHÁLÓK, ABLAKPÁRKÁNYOK katalógusa 2017 REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

Pannon Falap-Lemez. Lap-lemez termékek

Pannon Falap-Lemez. Lap-lemez termékek Pannon Falap-Lemez Lap-lemez termékek Pannon Falap-Lemez NATÚR RÉTEGELT LEMEZEK 4 féle táblaméretben! Nyír rétegelt lemez Méret: 1250x2500 mm/1500x3000 mm/2500x1250 mm/1525x1525 mm Vastagság: 3-40 mm Minõség:

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 5262 01 ASZTALOS

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT. Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 5262 01 ASZTALOS MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 262 01 ASZTALOS A-F feladat A szintvizsga időtartama: 240 perc A szintvizsgán elérhető

Részletesebben

Fenyô tömörfa ajtók T0112 koptatott luc, T0221 natúr lakkozott 1.3

Fenyô tömörfa ajtók T0112 koptatott luc, T0221 natúr lakkozott 1.3 Fenyô tömörfa ajtók T0112 koptatott luc, T0221 natúr lakkozott 1.3 T0112 modell lucfenyô pácolt, koptatott, selyemfényû T0221 modell fenyô natúr lakkozott T0221 modell sarokajtó fenyô natúr lakkozott A

Részletesebben

H-92 THERMO MAXIMAL. kiemelt hőszigetelésű nyílászárók: U=0,7W/m 2 /k.

H-92 THERMO MAXIMAL. kiemelt hőszigetelésű nyílászárók: U=0,7W/m 2 /k. kiemelt hőszigetelésű nyílászárók: U=0,7W/m 2 /k. Főbb műszaki jellemzők 92 mm szerkezeti vastagság, toldásmentes/hossztoldott borovi fenyő (vörösfenyő, tölgy, meranti) DIN német szabványú faanyag. Üvegezés:

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek

Részletesebben

Versenyző kódja: 3 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 3 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 21 543 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 21 543 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet : Asztalosipari

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar ismeretek

Részletesebben

A kezdet. Lap-lemez termékek

A kezdet. Lap-lemez termékek A kezdet Lap-lemez termékek NATÚR RÉTEGELT LEMEZEK 4 féle táblaméretben! Nyír rétegelt lemez Méret: 1250x2500 mm/1500x3000 mm/2500x1250 mm/1525x1525 mm Vastagság: 3-40 mm Minõség: S/BB, BB/BB, BB/WG, BB/CP,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Az

Részletesebben

Felületkezelési innováció

Felületkezelési innováció Felületkezelési innováció A Bakonyerdő Zrt. Tapolcai parkettagyáránál Előadó: Somogyi Imre Gyárigazgató Röviden a termékről 35 éves tapasztalattal Fenyő furnér alsó rétegből és fenyő fűrészáru középső

Részletesebben

2. Mit jelent az elsődleges faiparból ismert boules máglyázás kifejezés? Karikázza be a helyes megoldást! (1 pont)

2. Mit jelent az elsődleges faiparból ismert boules máglyázás kifejezés? Karikázza be a helyes megoldást! (1 pont) 1. Gőzöléssel a faanyagok színe megváltoztatható, melyik az a hazai fafajunk, melynek színét a kerti dió színére tudjuk változtatni gőzölés segítségével? Karikázza be a helyes megoldást! (1 pont) a) közönséges

Részletesebben

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY

Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Redőnyök, reluxák, szalagfüggönyök, szúnyoghálók, ablakpárkányok REDŐNY Műanyag redőny A külső tokos műanyag redőny az egyik legkeresettebb redőny, mivel ára igen kedvező. Szinte mindegyik nyílászáróra

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga C Szakképesítés azonosítószáma, megnevezése: 34 543 02 Asztalos Vizsgafeladat megnevezése: C) Famegmunkálási feladat időtartama: 180

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

AJTÓ ÁRJEGYZÉK: Adél termékcsalád

AJTÓ ÁRJEGYZÉK: Adél termékcsalád Az ár tartalmazza a lakkozást! 2018 AJTÓ ÁRJEGYZÉK: Adél termékcsalád Adél 1 Adél 3 Adél 5 Tömörfa betétes ajtó Tömörfa betétes ajtó Tömörfa betétes ajtó egyenes marással íves marással "szamárhátas" íves

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapiseretek középszint 921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 21. ájus 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Faipari anyagok és technológiák. Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009

Faipari anyagok és technológiák. Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009 Faipari anyagok és technológiák Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009 Tartalomjegyzék Anyagok Natúrfák...3 Félkész termékek...6 Műszaki fatermékek...7 Technológiák Fűrészelés...9 Gyalulás, marás, fúrás...11

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány 1. Mutassa be a vállalkozások pénzügyi környezetét! 2. Mutassa be a pénzügyi tervezés és elemzés információs

Részletesebben

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 12/2013 (II. 8.) NGM rendelettel módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 10 Szárazépítő Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

MINŐSÉGI AJTÓ-ABLAK...VALÓDI ÉRTÉK AZ OTTHONÁBAN. www.farobert.hu

MINŐSÉGI AJTÓ-ABLAK...VALÓDI ÉRTÉK AZ OTTHONÁBAN. www.farobert.hu MINŐSÉGI AJTÓ-ABLAK...VALÓDI ÉRTÉK AZ OTTHONÁBAN www.farobert.hu Szaktanácsadás Felmérés és árajánlat Minőségi nyílászárók gyártása Szaktanácsadás Felmérés és árajánlat Minőségi nyílászárók gyártása BEJÁRATI

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

Pannon Falap-Lemez. Lap-lemez termékek. Pannon Falap Általános prosi VEGFELHASZNALOKNAK A4.indd 1

Pannon Falap-Lemez. Lap-lemez termékek.   Pannon Falap Általános prosi VEGFELHASZNALOKNAK A4.indd 1 Pannon Falap-Lemez www.pannonfalap.hu Lap-lemez termékek Pannon Falap Általános prosi VEGFELHASZNALOKNAK A4.indd 1 2017.05.10. 13:20:57 Pannon Falap-Lemez NATÚR RÉTEGELT LEMEZEK 4 féle táblaméretben! Nyír

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

Padlóburkolatok fektetése

Padlóburkolatok fektetése Padlóburkolatok fektetése Hajópadló: Rögzítés: (rejtett) szögezés A falak mentén 10-15 mm hézag - szegélyléc vagy lábazati deszka Hossztoldás: tompa illesztéssel a párnafákon vagy gerendákon (A szomszédos

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Bútor konszignáció SZTE - Apáthy kollégium

Bútor konszignáció SZTE - Apáthy kollégium SZ1 kollégiumi szekrény 114 db A szekrény mindkét oldalán laminált 18mm vastag faforgácslapból kerül fix összeépítésre. Falco 462 FS24 bükk alapanyagból. A hátfal 3,2 mm vastag színazonos HDF lemezből

Részletesebben

Letöltésre. Szüksége van több technikai információra? Hívja a technikai támogatás osztályunkat.

Letöltésre. Szüksége van több technikai információra? Hívja a technikai támogatás osztályunkat. 13 06 800 18 726 Szüksége van több technikai információra? Hívja a technikai támogatás osztályunkat. help@demos-trade.com Majdnem mindent fel tudunk ajánlani a bútorvasalatokból. Éppen ezért ne habozzon

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

szövetes főnöki fotel Méretek: teljes magasság: 116-124 cm ülésmagasság: 48-56 cm ülésmélység: 44 cm ülésszélesség: 51 cm súly: 19 kg Alapanyag:

szövetes főnöki fotel Méretek: teljes magasság: 116-124 cm ülésmagasság: 48-56 cm ülésmélység: 44 cm ülésszélesség: 51 cm súly: 19 kg Alapanyag: 3500 szövetes főnöki fotel Méretek: teljes magasság: 116-124 cm ülésmagasság: 48-56 cm ülésmélység: 44 cm ülésszélesség: 51 cm súly: 19 kg Alapanyag: műanyag szövet Választható kivitel: váz szín: fekete

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép, ceruza, körző, vonalzó.

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép, ceruza, körző, vonalzó. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 10 Szerszámkészítő Tájékoztató

Részletesebben

BAMBUSZ FURNÉR ÉS VÉKONYPANEL I. (1-rétegű táblásított bambusz)

BAMBUSZ FURNÉR ÉS VÉKONYPANEL I. (1-rétegű táblásított bambusz) INTROWOOD KFT bambusz panel árlista 2018.01.20-tól visszavonásig. www.introwood.com BAMBUSZ FURNÉR ÉS VÉKONYPANEL I. (1-rétegű táblásított bambusz) 0,4 mm, hátoldala filcréteg, 3, 4, vagy 5 mm bútorgyártás,

Részletesebben

1 Bútorajtók és tartozékaik

1 Bútorajtók és tartozékaik Bútorajtók és tartozékaik .2 Tartalomjegyzék.3 Fenyő tömörfa ajtók.4 Akác tömörfa ajtók.6 Nyír-cseresznye tömörfa ajtók (Tronto, Arno).8 Nyír-cseresznye tömörfa ajtók (Senio).9 Cseresznye tömörfa ajtók.2

Részletesebben

PASCAL Dekor fóliás beltéri ajtó műszaki tartalom

PASCAL Dekor fóliás beltéri ajtó műszaki tartalom Dekor fóliás beltéri ajtó műszaki tartalom Ajtólap felület tulajdonságai: A Dekor fóliás felületek fényálló, folttaszító és kopásálló jellemzőkkel bírnak, alkalmasak lakások és kisebb forgalmú irodákba.

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

Keskeny látszati szélesség GEALAN-LUMAXX. Egyszerűen több fény

Keskeny látszati szélesség GEALAN-LUMAXX. Egyszerűen több fény Keskeny látszati szélesség GEALAN-LUMAXX Egyszerűen több fény Fényt begyűjteni a világos belső terekbe, keskeny keretekkel. Ezzel növekszik az életminöség és a kényelem. 2 ÉREZHETŐEN KISEBB KERETARÁNY

Részletesebben

PASCAL Dekor fóliás beltéri ajtó műszaki tartalom

PASCAL Dekor fóliás beltéri ajtó műszaki tartalom Dekor fóliás beltéri ajtó műszaki tartalom Ajtólap felület tulajdonságai: A Dekor fóliás felületek fényálló, folttaszító és kopásálló jellemzőkkel bírnak, alkalmasak lakások és kisebb forgalmú irodákba.

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

CE-FE 80-3F-FA 2 DB 3 DB 85-1C/3F-FÉ. Bükk színazonos BÜ BÜ BÜ BÜ BÜ. Bükk - Fekete BÜ-FE BÜ FE FE BÜ. Világos dió színazonos VD VD VD VD VD

CE-FE 80-3F-FA 2 DB 3 DB 85-1C/3F-FÉ. Bükk színazonos BÜ BÜ BÜ BÜ BÜ. Bükk - Fekete BÜ-FE BÜ FE FE BÜ. Világos dió színazonos VD VD VD VD VD Té '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió 6000 Kecskemét, Géza fejedelem krt. 51. Telefon: 76/417-732; Fax: 76/506-897 E-mail: info@te96bt.hu KONTÉNEREK A konténerek méretbeli kialakítása lehetõvé teszi,

Részletesebben

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program Biztonságos munkavégzés alapjai tantárgyból Munka és tűzvédelem Munkavédelmi alapfogalmak ismerete, baleset fogalma, balesetek bejelentése, kivizsgálása,elsősegélynyújtás szabályai,tűzvédelmi feladatok,szabályok

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben