Köszönöm, hogy megvásároltad az Ovis játék webshop-ból a Téri tájékozódást segítő játékcsomagot!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Köszönöm, hogy megvásároltad az Ovis játék webshop-ból a Téri tájékozódást segítő játékcsomagot!"

Átírás

1 Köszönöm, hogy megvásároltad az Ovis játék webshop-ból a Téri tájékozódást segítő játékcsomagot! Az itt található oldalakat bármennyiszer kinyomtathatod, felhasználhatod saját célra otthon, vagy az óvodai csoportban is. Mivel a tartalmat szerzői jogok védik, azt nyilvánosan nem teheted közzé, és nem értékesítheted részleteiben és egészben sem, valamint nem küldheted tovább a nyomtatható oldalak letöltési linkjét. Nyomtatás után mindenképpen ajánlom a színes oldalak (mátrix játék, játékpolc berendezés) laminálását, mert így sokkal tartósabbá válnak a játékok. A következőkben megtalálod a játékokhoz tartozó leírásokat és azt is, miért hasznosak azok a gyerekek számára. A játékokat, feladatokat célszerű ebben a sorrendben megoldani, mivel először a könnyebb, majd a nehezebb feladatok következnek. Jó játékot kívánok! Hová repült a pillangó? Mire jó ez a játék? Az első ismereteket az irányokról a gyerekek a saját testükön szerzik, amikor kialakul a testtudatuk és megismerik az egyes testrészeik elhelyezkedését (az orrom a szám fölött van, a lábam a hasam alatt...stb.). A mozgás során szerzett ismeretek ennek a folyamatnak elengedhetetlen részei. A sokféle mozgásos játék során a kisgyerekek közvetlenül az izmaikkal, bőrükkel, egyensúly-szerveikkel érzékelik a saját testük térben való elhelyezkedését. Ismert és kedvelt játék, amikor egy papír-pillangót reptetünk a gyerekek különböző testrészeire kis mondóka, vagy dalocska kíséretében (erről itt is olvashatsz bővebben). Nagycsoportban már ezt a játékot nehezíthetjük is a képek segítségével. Nézd meg jól a kis képeket és figyeld meg, a kisfiú melyik testrészére repült a pillangó! Nevezd meg, és érintsd meg te is a saját testeden! Aztán érintsd meg a kedvenc babádon, vagy egy társadon ugyanazt a testrészt! Játszhatjátok úgy is, hogy a kép megfigyelése és megjegyzése után körbe szaladnak a gyerekek és amikor tapsolsz, a megadott testrészüket kell megérinteniük, vagy oda kell helyezniük egy babzsákot, kispárnát, vagy kis kendőt!

2 Rendezd be a játékpolcot! Mire jó ez a feladatlap? Segítségével gyakorolhatjátok az alatt-fölött-mellett-között megnevezéseket, valamint a polcokra helyezéssel a leendő írás füzet vonalközeiben való tájékozódást. Nyomtasd ki a játékpolchoz tartozó képeket, majd vágd szét a vonalak mentén! Kérd meg kisgyermekedet, válassza ki a neki legjobban tetsző 3-4 játékot és helyezze el kedve szerint a játékpolcon! A többi képet tegyétek úgy a polcokra, hogy megnevezitek az irányokat. Például: - A baba és a dömper közé tegyük a labdát! - A legalsó polcra tegyük az építőkockákat! - A baba fölött legyen a kisautó! - A repülőt tegyük a kisautó mellé! - A könyv kerüljön a legfelső polcra! - A legfelső polcon legyen összesen kettő játék! - Felülről a második polcon legyen a vödör! Játszhatjátok a játékot úgy is, hogy a megadott képek alapján kell berendezni a játékpolcot! Ehhez vágd ki a négy berendezett játékpolcot ábrázoló képet! Kisgyermekednek ekkor a képet jól megfigyelve ugyanolyan sorrendben kell a játékokat a polcra tennie. Színezős feladatlapok előtte-mögötte 2 db Mire jó ez a játék? A játék, mozgás, hétköznapi szituációk során már megtapasztalt ismeretek papír alapú gyakorlására. Hol lesz szükség erre az ismeretre? Például tornaórán: Sorakozzatok előttem! Álljatok egymás mögé a sorban! A rajtvonal mögött legyen a lábad! Tedd a labdát a két térded közé, úgy ugrálj vele! Az első feladatlapnál (fekete-fehér) csak egy bizonyos dologhoz kell viszonyítani (bokor, fa), a másodiknál viszont több lehetséges viszonyítási pont is van: Színezd ki azokat a nyuszikat, amik valami mögött vannak! - ez lehet a kerítés és lehet a hóember is. Színezd ki azokat a játékokat, amelyek két másik játék között vannak!

3 Színezd ki, ami ugyanarra megy! Ennél a játéknál még nem muszáj használni a jobb-bal fogalmakat, elég megfigyeltetni a gyerekekkel, hogy kétféle irányba haladnak az állatok és a járművek. A feladatok nehezednek, mivel egyre több kép szerepel és azok eleinte egy-, majd két sorban helyezkednek el. Balra-jobbra, lefelé-felfelé Ebben a feladatban az segíti a tájékozódást, hogy a kiscsibék a tyúkanyó felé néznek, a halacskák pedig az eledel, vagy a növények irányába. Így a tekintetüket követve kell őket a megfelelő helyre vezetni. A vonalak megrajzolása közben mondhatjátok is, hogy ezek a kiscsibék jobbra mennek, ezek meg balra. A tenyér-rajzokkal jelölt feladatokat célszerű az itt leírt sorrendben megoldani. Bal-jobb tenyerek Mire jó ez a játék? A bal-jobb irányok felismerése és rögzülése gyakran okoz gondot még nagycsoportban is. Mivel az írás tanuláskor már nélkülözhetetlen lesz ez a tudás, érdemes elegendő időt szánni ezeknek az irányoknak a síkban történő felismerésére is. A nagyméretű tenyér rajzokra a gyerekek ráhelyezhetik a sajátjukat, így könnyebben tudják azonosítani a saját bal és jobb kezüket. Az első két kéz kislányos, erre karkötőt rajzolunk és kifestjük a körmét, a másik két kéz pedig kisfiúé, erre órát és tetkót rajzolunk (a tetováló matricás rágóra gondoltam, mivel ezt kedvelik a gyerekek). Bal-jobb színezős feladatok 2 db Mire jó ez a játék? A fenti feladatnál megismert jobb és bal kéz most is segíti a tájékozódást. Minden kiszínezésre váró kép-pár alatt megtalálhatók a kezek, ráadásul a megadott irányt jól látható nyíl jelzi: Színezd ki a jobb oldali csigát! - ekkor a jobb kézen látható a nyíl.a második feladatlapnál már csak az oldal alján láthatóak a kezek.

4 Le-fel-jobbra-balra - nyilakkal A tenyerek helyett itt már csak nyilak segítik a tájékozódást. A képeken már mind a négy alapvető irány szerepel, ezek közül kell kiszínezni a feladatnak megfelelőket. Jobbra-balra írószerek színezése A jobb-bal feladatok közül ez e legnehezebb, hiszen itt már semmiféle segítség nincs megadva a jobb és bal irányok kiválasztásához és az ennek megfelelő színezéshez. Karikázd be, amelyik ugyanúgy áll, mint a sor elején lévő! Ennél a színes feladatlapnál szintén csak megfigyelni kell a sor elején lévő irányokat, de már átlós irányba is elfordulnak az ábrák. Útkereső játék Az útkereső játék során a négy alapvető irányt (lefelé, felfelé, jobbra, balra) használják a gyerekek. Ezen kívül arra is figyelniük kell, mennyit léphetnek az adott irányba. A játék megértéséhez először figyeljétek meg a sok kis képpel teli táblát és oldjátok meg az alatta levő két feladatot: Keresd meg ezt a dömpert a nagy képen és tedd rá az ujjadat! Képzeld el, hogy jól meglökjük és elgurítjuk! Nézd csak, a nyilak mutatják, hogy merre gurul: egyet jobbra, még egyet jobbra, egyet lefelé, még egyet lefelé! Hová érkezett meg? (A biciklihez.) 1. játék Ha a gyerekek már értik a játék lényegét, akkor nyomtasd ki még egyszer a táblát és vágd szét a kis képeket. A két feladatlapnak megfelelően induljatok el mindig az első képtől és kövessétek a nyilak irányát! Ha célba értetek, tegyétek a képet a sor végére! 2. játék Nyomtassátok ki a nyilakkal teli oldalt és vágjátok ki a képeket! Találjatok ki saját magatok is titkos útvonalakat és rakjátok ki nyilakkal. 3. játék Válasszatok ki két képet, aztán keressetek hozzá útvonalakat! Meg tudjátok tenni az utat lépéssel?

5 Mátrix játék - nyilakkal Az egyik mátrix játék esetén egyszerre két tárgy szerepel a képeken: egy nagyobb és egy kisebb. Ezek egymáshoz viszonyított helyzete mindig változik, ezt a bal oldali oszlopban a nyilak jelzik. A játék megoldásához pontos vizuális észlelés, összehasonlítás és logikai gondolkodás is szüksége. A mátrix játékok nagyon jól érzékeltetik a gyerekekkel a sor és az oszlop fogalmát és segítik a több szempont szerinti összehasonlítás képességének kialakulását. A kártyákon játék közben a vékony vízszintes vonal legyen mindig alul. Mátrix játék átlós irányok A második mátrix játék esetén csak egy állat képe szerepel a kártyákon, de megjelennek az átlós irányok, amelyek megértése már az alapvető irányok ismeretére épül. A kártyákon játék közben a vékony vízszintes vonal legyen mindig alul. Amennyiben bármilyen kérdésed felmerül a játékok elkészítésével, felhasználásával kapcsolatban, erre a címre írhatsz: info@jatsszunk-egyutt.hu Szívesen fogadom ötleteidet, javaslataidat, írd meg bátran, milyen típusú nyomtatható játékokra, feladatlapokra lenne szükségetek! Ha véletlenül kitörlöd a számítógépről ezt az anyagot, írj nyugodtan, szívesen elküldöm újra! Ha elkészítitek az itt látott játékokat és küldesz egy fotót arról, ahogyan játszotok vele, egy kis ajándékkal viszonzom a kedvességedet! Kérlek, csak akkor küldj fotót, ha hozzájárulsz annak közléséhez a oldalon, vagy a facebook.com/oviselet, facebook.com/ovisjatek oldalon. Jó játékot, kellemes közös időtöltést kívánok! Anita

6

7

8

9 Nyomtasd ki a játékpolchoz tartozó képeket, majd vágd szét a vonalak mentén! Kérd meg kisgyermekedet, válassza ki a neki legjobban tetsző 3-4 játékot és helyelzze el kedve szerint a játékpolcon! A többi képet tegyétek úgy a polcokra, hogy megnevezitek az irányokat. Például: - A baba és a dömper közé tegyük a labdát! - A legalsó polcra tegyük az építőkockákat! - A baba fölött legyen a kisautó! - A repülőt tegyük a kisautó mellé! - A könyv kerüljön a legfelső polcra! - A legfelső polcon legyen összesen kettő játék! - Felülről a második polcon legyen a vödör! Játszhatjátok a játékot úgy is, hogy az alábbi képek alapján kell berendezni a játékpolcot! (Vágd ki a képeket!)

10 Színezd ki azokat a nyuszikat, amelyek a bokor előtt vannak! Színezd ki azokat a kutyákat, amelyek a fa mögött vannak! Színezd ki azokat a bokrokat, amelyek két fa között vannak!

11 Színezd ki azokat a nyuszikat, amelyek valami mögött vannak! Színezd ki azokat a játékokat, amelyek két másik játék között vannak! Színezd ki azokat a labdákat, amelyek valami előtt vannak!

12 Színezd ki, amelyik ugyanarra megy, mint a sor elején lévő!

13 A jobbra néző kiscsibéket a fehér tyúkanyó várja, a balra nézőket a barna tyúkanyó. Vezesd haza a pipiket - kösd oda őket a tyúkanyóhoz! A felfelé úszó halacskákat vezesd a haleledelhez, a lefelé úszókat a vízinövények közé!

14 Ez itt Julcsi két keze. A bal kezére rajzolt egy szívecskét. Fesd ki a bal kezén a körmeit rózsaszínre, a jobb kezén pirosra! Rajzolj a jobb csuklójára egy karkötőt! Ez itt Peti két keze. A jobb kezén van egy ragtapasz. Rajzolj a bal csuklójára egy órát, a bal kézfejére pedig egy tetkót!

15 Színezd ki a jobb oldali csigát! Színezd ki a jobb oldali halacskát! Színezd ki a bal oldali dömpert! Színezd ki a bal oldali labdát!

16 Színezd ki a bal oldali rajzot! Színezd ki a jobb oldali rajzot!

17 Színezd ki a lefelé úszó halacskákat! Színezd ki a felfelé mászó pókokat! Színezd ki a jobbra araszoló kukacokat! Színezd ki a balra haladó csigákat!

18

19 Kari kázd be azta ceruzát,tol l at,ecsetet,amel yi k ugyanúgy ál l, mi nta sorel ej én l evő nyí l!

20 Keresd meg a sor elején lévő képet a táblán, azután haladj a nyilaknak megfelelően! Segítségül mutasd az utat az ujjaddal! Mondd is, hogy merre haladsz! Ha sikerült megtalálni a biciklit és a vázát, nézd meg a következő játékot a képekkel!

21 Nyomtasd ki még egyszer a képekkel teli táblát, majd vágd szét! Indulj el a sor elejlén lévő képtől, majd haladj a nyilaknak megfelelően! Hová jutottál? Tedd oda a képet a sor végére!

22 Nyomtasd ki még egyszer a képekkel teli táblát, majd vágd szét! Indulj el a sor elejlén lévő képtől, majd haladj a nyilaknak megfelelően! Hová jutottál? Tedd oda a képet a sor végére!

23 Ha kinyomtatod a nyilakat, segítségükkel ti is kitalálhattok sokféle játékot az előzőkhöz hasonlóan. Ha a fel-le, jobbra-balra irányok már jól mennek, megpróbálhatjátok az átlós irányba való haladást is!

24

25 Vágd szét a kártyákat! Helyezzétek el a mátrix táblán a nyilaknak megfelelően!

26 Helyezd el a kivágott kártyákat a nyilaknak megfelelően!

27 Vágd ki a kártyákat és helyezd el a mátrix táblán a nyilaknak megfelelően!

Játékok 6-7 éveseknek

Játékok 6-7 éveseknek Játékok 6-7 éveseknek 1. oldal alma gyűjtő Kövesd a filctolladdal, ceruzáddal az almák útját! Melyik alma melyik kosárba pottyant? Érdemes laminálni az oldalt, mert így a filccel írt vonalak könnyedén

Részletesebben

Játékok 4-5 éveseknek

Játékok 4-5 éveseknek Játékok 4-5 éveseknek 1. oldal alma mátrix Vágd ki az oldal alján található kis képeket, majd keressétek meg, hogy a mátrix tábla mely négyzetébe illenek. Ehhez az almák színét és nagyságát is meg kell

Részletesebben

Magyaros motívumok játékcsomag

Magyaros motívumok játékcsomag Magyaros motívumok játékcsomag Fogadd szeretettel az ajándék Magyaros motívumok játékcsomagodat! Nagyon örülök, hogy letöltötted ezt az ajándék nyomtatható játékot! A következő oldalakon óvodás gyerekeknek

Részletesebben

Köszönöm, hogy megvásároltad az Ovis játék webshop-ból a rész-egész viszony megértését segítő játékcsomagot!

Köszönöm, hogy megvásároltad az Ovis játék webshop-ból a rész-egész viszony megértését segítő játékcsomagot! Köszönöm, hogy megvásároltad az Ovis játék webshop-ból a rész-egész viszony megértését segítő játékcsomagot! Az itt található oldalakat bármennyiszer kinyomtathatod, felhasználhatod saját célra otthon,

Részletesebben

Játékok 3-4 éveseknek

Játékok 3-4 éveseknek Játékok 3-4 éveseknek 1. oldal lekvár főzés Vágd ki az oldal alján található kis képeket, majd keressétek meg, melyik lekváros üveg mellé melyik kép illik! (Érdemes laminálni, mert így tartósabb lesz a

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

BEVEZETÔ GONDOLATOK. Ôk Móka és Kópé. Játékos kis koboldok. Segítenek neked a feladatok közti eligazodásban, szórakoztatnak. Kedves elsô osztályos!

BEVEZETÔ GONDOLATOK. Ôk Móka és Kópé. Játékos kis koboldok. Segítenek neked a feladatok közti eligazodásban, szórakoztatnak. Kedves elsô osztályos! BEVEZETÔ GONDOLATOK Kedves elsô osztályos! Szeretettel köszöntünk az elsô osztályban! Az én matematikám tankönyv és feladatgyûjtemény mellett a Számoljunk! munkafüzet is segítségedre lesz abban, hogy megszeresd

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

A feladatok közötti eligazodásban segítenek a következő jelek: A feladat megoldása több gondolkodást kíván. Törd egy kicsit a fejed

A feladatok közötti eligazodásban segítenek a következő jelek: A feladat megoldása több gondolkodást kíván. Törd egy kicsit a fejed Kedves Első Osztályos Rajzold be az óvodai jeledet Az első matematikakönyved tartod a kezedben. Lapozz bele, nézegesd meg Sok érdekes feladat vár rád a számok birodalmában. Amíg nem tudsz olvasni, tanítód,

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Kisiskolás az én nevem,

Kisiskolás az én nevem, 1. Hallgasd meg a verset! Mondd el, kirõl szól! Kisiskolás az én nevem Kisiskolás az én nevem, ki nem hiszi, jöjjön velem. Iskolába sietek én, nem ülök már anyám ölén. Iskolában jól figyelek, ha kérdeznek,

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula pedagógusképző kar Tanító- és Óvóképző Intézet Óvóképző Szakcsoport Játékpedagógia Készítette: Szikora Andrea (SZAVAIF.SZE) 2014.12.01. Oktató: Dr. Sztanáné dr. Babics

Részletesebben

ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4

ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4 Matematika A 1. évfolyam ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4 10. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 10. modul ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4 MODULLEÍRÁS A modul

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével.

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével. Óravázlat Tantárgy: Matematika Osztály: BONI Széchenyi István Általános Iskola 1. e Tanít: Dr. Szudi Lászlóné Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel Kiemelt kompetenciák: Matematika

Részletesebben

Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal

Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal Matematika A 2. évfolyam Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal 27. modul Készítette: Szili Judit Szitányi Judit 2 matematika A 2. ÉVFOLYAM 27. modul Alkotások síkban mozaiklapokkal, szívószállal

Részletesebben

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére

ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére Ára: 960 Ft RP-001/2MFEI Hittan 1 Iskolai Munkafuzet Borito.indd All Pages 2014.07.04. 10:26:12 ISTEN TENYERÉN Református hit- és erkölcstan munkafüzet egyházi iskolák 1. osztályos tanulói részére TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak)

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak) Ajánlott életkor: 6-7 év (középső csoport év végétől nagycsoportos kor végéig) I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Bújócskáznak a tárgyak. A Te feladatod megkeresni őket. Színezd ki a vonalak között

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt!

Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt! Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt! Első nap megismerkedünk a gombokkal. Csak fogj egy marék gombot, és beszéljétek meg, melyik milyen színű, milyen a formája, hány lyuk

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban MÁTRAI RITA1, KOSZTYÁN ZSOLT TIBOR2, SIKNÉ DR. LÁNYI CECÍLIA3 1,3 Veszprémi Egyetem, Képfeldolgozás és

Részletesebben

1. feladatlap. Energiaforrások. EnergiaOtthon. Széntüzelésű kandalló. Müzli. Elektromos energia. Autó. Virágok. Szén. Televízió. Nap.

1. feladatlap. Energiaforrások. EnergiaOtthon. Széntüzelésű kandalló. Müzli. Elektromos energia. Autó. Virágok. Szén. Televízió. Nap. 1. feladatlap Energiaforrások Párosítsd a bal oldalon levő dolgokat azokkal a jobb oldali energiaforrásokkal, amelyektől az energiát kapják! Honnan szerzik a működéshez szükséges energiát? Széntüzelésű

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK

3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK 3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK Kockapaci egyszer csak meglátott a polcon egy doboz színes ceruzát. Ezek a te ceruzáid? kérdezte. Az én ceruzáim válaszolt Pipacska. Én szeretek rajzolni mondta Kockapaci. És mit

Részletesebben

Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon

Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon Matematika A 2. évfolyam Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon 12. modul Készítette: Bóta Mária Kőkúti Ágnes matematika A 2. évfolyam 12 modul Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon modulleírás

Részletesebben

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook

Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Móra Ferenc: A kesztyű - Lapbook Hogyan képzeled el az erdőt és benne az ottfelejtett kasztyűt? Szerinted ki felejtette ott? Színezd ki a kártyákat, és ragaszd a megfelelő helyre: egy pár vagy fél pár

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

Számcirkusz matek a cirkuszban

Számcirkusz matek a cirkuszban Számcirkusz matek a cirkuszban Lóczi Tünde Óvodai foglalkozás tervezet Számcirkusz matek a cirkuszban című drámajátékra épülő foglalkozás, amelyben cél az elemi számolási készség fejlesztése komplex mozgásos

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR Matematika A 3. évfolyam TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR 40. modul Készítette: SZILI JUDIT (A 11., 13., 15. PONTOT: LÉNÁRT ISTVÁN) matematika A 3. ÉVFOLYAM 40. modul TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB

Részletesebben

OLVASÁS FEJLESZTÉSE 6.HÉT PROGRAMJA

OLVASÁS FEJLESZTÉSE 6.HÉT PROGRAMJA OLVASÁS FEJLESZTÉSE 6.HÉT PROGRAMJA OLVASÁS FEJLESZTÉSE 1.NAP PROGRAMJA Elsőként megismerkedünk azokkal a betűkkel, amelyekkel ezen a héten dolgozni fogunk. Ezek pedig: b,d,p Nem elég, hogy vizuálisan

Részletesebben

Kedves Kollégák! Kedves Szülõk!

Kedves Kollégák! Kedves Szülõk! Kedves Kollégák! Kedves Szülõk! Az OKOS(K)ODÓ című kiadványunkat elsõsorban Az én matematikám című 1. osztályos tankönyvcsaládhoz készítettük. Természetesen használható más tankönyvek mellé, mert feladatsorai

Részletesebben

VI.3. TORPEDÓ. A feladatsor jellemzői

VI.3. TORPEDÓ. A feladatsor jellemzői VI.. TORPEDÓ Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Tengelyes és középpontos tükrözés, forgatás, eltolás és szimmetriák. Előzmények A tanulók ismerik a tengelyes tükrözést, középpontos tükrözést, 0 -os pont

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 ÖSSZEHASONLÍTÁS Húzd át azokat, amelyek nincsenek a fenti képen! Karikázz be annyit,

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Bulizz egy tündéri partin Útmutató

Bulizz egy tündéri partin Útmutató n i z t z r a li Bu éri p nd ü t egy Útmutató 1. Meghívó a Tündér partira Erre lesz szükséged: Nyomtató és meghívónként 1 db A4-es lap Biztonsági olló Írószer 2. Barátság karkötők Erre lesz szükséged:

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

ABC Akadémia. Keresők. Jelmagyarázat: 2-3 éves kortól. 4-5 éves kortól. 5-7 éves kortól éves kortól. 11 éves kor felett. Keresd a kéket! I.

ABC Akadémia. Keresők. Jelmagyarázat: 2-3 éves kortól. 4-5 éves kortól. 5-7 éves kortól éves kortól. 11 éves kor felett. Keresd a kéket! I. Keresők Jelmagyarázat: 2-3 éves kortól 4-5 éves kortól 5-7 éves kortól 9-10 éves kortól 11 éves kor felett Keresd a kéket! I. A gyermekkel közösen nézzék végig a szobában található tárgyakat, s keressenek

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset.

Ma is sok területen használják ezt az anyagában is szép természeti kincset. Technika Nyersanyagunk, a fa Az ember számára ôsidôk óta a legkönnyebben elérhetô természetes nyersanyag a fa volt. (A nyersanyagok: a természeti környezetbôl kitermelt, további feldolgozásra váró anyagok.)

Részletesebben

Mozaikozás szabadon és másolással

Mozaikozás szabadon és másolással Matematika A 1. évfolyam Mozaikozás szabadon és másolással 39. modul Készítette: szili judit matematika A 1. ÉVFOLYAM 39. modul mozaikozás szabadon és másolással modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés.

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés. Óravázlat Tantárgy: matematika Évfolyam: 1. osztály - Előkészítő időszak; átmenet óvoda és iskola között. Témakör: Mennyiségek összehasonlítása. 2. modul Egyszerű jelzések használatának bevezetése. A mérőszám-fogalom

Részletesebben

DOLGOZNI JÓ! ÚTMUTATÓ ÉS FELADATTÁR KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓVAL

DOLGOZNI JÓ! ÚTMUTATÓ ÉS FELADATTÁR KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓVAL DOLGOZNI JÓ! ÚTMUTATÓ ÉS FELADATTÁR KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓVAL A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely

Részletesebben

Egybevágóság, hasonlóság

Egybevágóság, hasonlóság Egybevágóság, hasonlóság 3.4 Alapfeladat Egybevágóság, hasonlóság 4. feladatcsomag a tükörszimmetria minél többféle tapasztalása; globális látványként megkülönböztetése egyéb szimmetriáktól a vizsgálódás

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal!

térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! A római számok 1. Budapesten a kerületeket római számokkal jelölik. Vizsgáld meg a térképet, és válaszolj a kérdésekre római számokkal! Hányadik kerületben található a Parlament épülete? Melyik kerületbe

Részletesebben

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag

Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Sorozatok 3.4 Szapora négyzetek Sorozatok 4. feladatcsomag Életkor: Fogalmak, eljárások: 10 12 sorozat tengelyes szimmetria összeszámlálás különböző szempontok szerint átdarabolás derékszögű elforgatás

Részletesebben

összeadás, kivonás 9-ig

összeadás, kivonás 9-ig Matematika A 1. évfolyam összeadás, kivonás 9-ig 27. modul Készítették: Bóta Mária Kőkúti Ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 27. modul összeadás, kivonás 9-ig modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Országos döntőjének versenyfeladatai 7-8. évfolyam 2015. április 25. A robot portjainak kiosztása: Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő (Touch): 1-es port

Részletesebben

visszatekintés az óvodára

visszatekintés az óvodára visszatekintés az óvodára Kedves..! Szeretettel adjuk át Neked ezt a tankönyvet, melyet azzal a céllal készítettünk, hogy segítsük a körülötted lévő csodálatos világ felfedezését az ének-zene, a technika

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON

TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul TÖMEGMÉRÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSSAL KOFÁK A PIACON Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 5. modul: TÖMEGMÉRÉS KOFÁK

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

darabszám; a számok jele 10-ig

darabszám; a számok jele 10-ig Matematika A 1. évfolyam darabszám; a számok jele 10-ig 6. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 6. modul darabszám; a számok jele 10-ig MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

Játékpedagógia Beadandó dolgozat Madarak a fán

Játékpedagógia Beadandó dolgozat Madarak a fán SZTE JGYPK Óvodapedagógia II. évf. 1. félév Játékpedagógia Beadandó dolgozat Madarak a fán Készítette: Jeszenszky-Paulovics Bianka 2014. november Oktató. Dr. Sztanáné dr. Babics Edit főiskolai tanár Madarak

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG című könyv feldolgozásához tervezet KÉSZÍTETTE: NYITRAINÉ KIRÁLY ILDIKÓ SÁIK PETŐFI SÁNDOR TAGISKOLÁJA SALGÓTARJÁN FELADATOK A FOGLALKOZÁSOKHOZ 1. foglalkozás (kb.45-60

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is!

Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Szorzás, osztás 1000-ig. A műveletek tulajdonságai 1. Hány pötty van Erika rajzán? Írj róla összeadást és szorzást is! Ha a zöld vonalak mentén lévő pöttyöket adod össze, akkor 5+5+5=, vagy 3 =. Ha a piros

Részletesebben

A JÁTÉKVEZETŐK HIVATALOS KARJELEI

A JÁTÉKVEZETŐK HIVATALOS KARJELEI 11.ábra 1-5. A JÁTÉKVEZETŐK HIVATALOS KARJELEI Jelmagyarázat: játékvezető, aki a karjelet az általános feladatai keretében mutatja játékvezető, aki a karjelet csak egyes játékhelyzetekben mutatja az első

Részletesebben

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Az óra címe: Testek ábrázolása Az órát tartja: Tóth Zsuzsanna Előzetes ismeretek: Ponthalmazok síkban és térben (pont, vonal, egyenes,

Részletesebben

TAJ MAHAL SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ

TAJ MAHAL SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ TAJ MAHAL Cél: SZABÁLY ÁTTEKINTÉS/ ÖSSZEFOGLALÓ A legtöbb pontot összegyűjteni a játék végére. Játék előkészítése: A játéktábla felépítése: A játéktábla 12 tartományra van felosztva, minden tartomány 4

Részletesebben

KÖZLEKEDÉS LAPBOOK levegőben ------------- -,1 1-1- -1 1 1 - - 1-1- L _I L1 vízen szárazföldön 1 I. J_ 1. _J Ebben a tokban tartsd a járművek kártyáit! Járművek Feladatok: 2-4 oldalakon látható járművek

Részletesebben

Óravázlat Matematika. 1. osztály

Óravázlat Matematika. 1. osztály Óravázlat Matematika 1. osztály Készítette: Dr. Jandóné Bapka Katalin Az óra anyaga: Számok kapcsolatai, számpárok válogatása kapcsolataik szerint Osztály: 1. osztály Készség-és képességfejlesztés: - Megfigyelőképesség

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET C

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET C MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET C Matematika 1. évfolyam tanulói ESZKÖZÖK Matematika C 1. évfolyam 1. modul: Alakzatok Matematika C 1. évfolyam 1. modul: Alakzatok Matematika C 1. évfolyam 2. modul: Táblás

Részletesebben

Vendégpapucs. Patchwork Design

Vendégpapucs. Patchwork Design Vendégpapucs www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és ábrák kereskedelmi célú hasznosítása tilos.

Részletesebben

Lovagok és királylányok lapbook

Lovagok és királylányok lapbook Lovagok és királylányok lapbook ÁRNYÉKOK PÁROSÍTÓ SZIMBÓLUMOK PÁROSÍTÓ A lovagokat és a királylányokat vágd ki, majd ragaszd a következő oldalon lévő négyzetlapokra! Tedd növekvő/csökkenő sorrendbe,

Részletesebben

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM

OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM OLVASÁSI KÉPESSÉGEKET FEJLESZTŐ PROGRAM 1. NAP PROGRAMJA Ezen a héten újabb, egymáshoz nagyon hasonló betűkkel játsszunk! Azonban ők már nem csak hárman vannak, hanem bizony nyolcan, így a dolgunk is nehezebb

Részletesebben

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 02 Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A kis hernyó története

A kis hernyó története A kis hernyó története A kishernyó alszik a petében. Gyakorlat: A gyermek sarokülésben összegömbölyödik. Homlokával térde előtt érinti a padlót, popsija a sarkán, kezei lazán a lábfejek mellett. Kiszabadul

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

EGÉSZ SZÁMOK. 36. modul

EGÉSZ SZÁMOK. 36. modul Matematika A 3. évfolyam EGÉSZ SZÁMOK 36. modul Készítette: zsinkó erzsébet matematika A 3. ÉVFOLYAM 36. modul EGÉSZ számok MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben 46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben A matematikai készségek kialakítása, és megerősítése a magyar kártya segítségével Kidolgozta: Grósz Erzsébet fejlesztő pedagógus A magyar kártya méltatlanul

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

Számolási eljárások 11. feladatcsomag

Számolási eljárások 11. feladatcsomag Számolási eljárások 3.11 Alapfeladat Számolási eljárások 11. feladatcsomag szóbeli számolás gyakorlása számítások, becslések kerek számokkal A feladatok listája 1. Irány a bolt! (számolás, becslés, kerekítés)

Részletesebben

Fejlesztési területek:

Fejlesztési területek: Fejlesztési területek: Mozgásfejlesztés Nagymozgások, finommozgások Testséma fejlesztés Téri tájékozódás Percepciófejlesztés Vizuális percepció; Auditív percepció; Verbális fejlesztés Beszéd- és kommunikáció

Részletesebben

Tükrözés a sík átfordításával

Tükrözés a sík átfordításával Matematika A 2. évfolyam Tükrözés a sík átfordításával 37. modul Készítette: Szili Judit 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés fókuszai

Részletesebben

43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Minden feladat helyes megoldása 7 pontot ér.

43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Minden feladat helyes megoldása 7 pontot ér. 43. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Minden feladat helyes megoldása 7 pontot ér. 1. Bence talált öt négyzetet, amelyek egyik oldalán az A,

Részletesebben

Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár. Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár

Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár. Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár Szerzõk: Kovácsné Balázs Tünde gyógypedagógiai tanár Nyakóné Nagy Anikó gyógypedagógiai tanár Lektorálta: Gyõrffyné Rédei Ágnes középiskolai tanár Az ábrákat tervezte: Kovácsné Balázs Tünde Nyakóné Nagy

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

egyesítés, egyik rész szöveges feladatok

egyesítés, egyik rész szöveges feladatok Matematika A 1. évfolyam egyesítés, egyik rész szöveges feladatok 19. modul Készítették: C. Neményi Eszter Sz. oravecz Márta matematika A 1. ÉVFOLYAM 19. modul egyesítés, egyik rész szöveges feladatok

Részletesebben

Köszönjük, hogy kipróbálod Azakit! A véleményed fontos számunkra oszd meg velünk tapasztalataidat, ha már játszottál néhányat! Minden írásnak, képnek, videónak örülünk a játékkal kapcsolatban és persze

Részletesebben

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad,

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad, Csoportszobai bútorok MB 100 481 Mese szekrény MB 100 450 Mese szekrény A képen látható bútor összeállítást csak egyben lehet megrendelni különkülön az elemek nem elérhetőek. Az ár csak a képen látható

Részletesebben

Életkor: 6+ Játékosok száma: 2 4 Játékidő: 20 perc JÁTÉKLEÍRÁS

Életkor: 6+ Játékosok száma: 2 4 Játékidő: 20 perc JÁTÉKLEÍRÁS Életkor: 6+ Játékosok száma: 2 4 Játékidő: 20 perc JÁTÉKLEÍRÁS A Dr. Knizia ajánlata sorozat olyan játékokból áll, amelyeket a matematikai tudományok doktora, Reiner Knizia, a világ egyik legnépszerűbb

Részletesebben

Építések, kirakások (geometria és kombinatorika)

Építések, kirakások (geometria és kombinatorika) Matematika A 1. évfolyam Építések, kirakások (geometria és kombinatorika) 25. modul Készítették: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva Molnár Éva matematika A 1. ÉVFOLYAM 25. modul építések, kirakások

Részletesebben

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM

Óvodai Búcsúalbum ONLINE SCRAPBOOK TANFOLYAM Első lépésként elkészítjük magát, az album alapot. 40 db 15 x 20 cm-es alapkartont kaptatok, ebből 15 db-ot használunk fel az album alapjához, 10 pedig megmarad fotóalátétnek illetve a díszítőelemek elkészítéséhez.

Részletesebben