NE CSAK A SZAVAIDAT VÁLOGASD MEG! OKTATÓCSOMAG A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS ISMERETANYAGÁNAK ÁTADÁSÁHOZ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NE CSAK A SZAVAIDAT VÁLOGASD MEG! OKTATÓCSOMAG A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS ISMERETANYAGÁNAK ÁTADÁSÁHOZ"

Átírás

1 NE CSAK A SZAVAIDAT VÁLOGASD MEG! OKTATÓCSOMAG A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS ISMERETANYAGÁNAK ÁTADÁSÁHOZ

2 Kedves Tanárnő, Tanár Úr! A Dél-balatoni Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás a somi beruházás keretén belül szemléletformáló kampányt indított a szelektív hulladékgyűjtés témakörében. E kampány pedagógusok részére készített oktatócsomagját tartja most a kezében, melynek felhasználása során a gyerekek a szelektív hulladékgyűjtés témakörét ismerhetik meg négy interaktív tanóra keretében. A négy óra fő témája a szelektív hulladékgyűjtés köré épül. A tanórákat úgy építettük fel, hogy azok egyrészt szorosan kapcsolódjanak egymáshoz, másrészt a mindennapokban használható, valós tudást nyújtsanak. Az órák során először a tágabb környezetre koncentrálunk és az alapvető környezetvédelmi problémákat mutatjuk be. Ezután folyamatosan szűkítve a fókuszt, eljutunk az emberek mindennapi tevékenységeihez, például a napi bevásárláshoz, melyben a gyerekek már saját élményeiket is felfedezhetik. Végül azt a kérdést járjuk körbe, hogy mit tehetnek a gyerekek lakókörnyezetük, otthonuk megóvásáért. Az iskolai feldolgozás során fontosabb, hogy a gyerekek lássák a hulladékkeletkezés tényezőinek összefüggéseit, a növekmény okait, megtanulják végiggondolni a folyamatokat. A program szakmai háttéranyagát igyekszünk széles körben elektronikus úton terjeszteni, így az minden érintett település osztályához is eljuthat. A következőkben bemutatjuk a kampány szakmai háttéranyagát és a négy tanóra felépítését.

3 ALAPFOGALMAK A környezettudatosság olyan magatartásforma, amely az egyén felelős viselkedését határozza meg a környezet védelmével kapcsolatos feladatok megvalósításában, a természeti értékek megőrzésében. Hulladék vagy szemét? A hétköznapi életben sokszor használjuk, és gyakran összekeverjük a két fogalmat, pedig lényeges különbség van közöttük. Szemétnek hívjuk az olyan haszontalanná vált és általában vegyesen tárolt, szétszórt anyagokat, holmikat, amelyeknek további felhasználásáról már lemondtak, kezelésükről, elhelyezésükről nem gondoskodnak. Például a használt pelenka, szennyezett textil, rágógumi, zsebkendő, pizzás doboz stb., amit csak a lerakóra tudnak helyezni. Hulladéknak azokat a dolgokat, tárgyakat (anyagegyüttes, termék, maradvány, tárgy, szennyezőanyag stb.) nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete, munkája és gazdasági tevékenysége során keletkeznek és a keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) haszontalanná váltak, tőlük birtokosuk megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles, és kezelésükről külön kell gondoskodni. Ez a gondoskodás a hulladékok újrahasználatát, hasznosítását és ártalmatlanítását jelenti. Tehát minden hulladék, amit kidobásra ítélünk. Pl. újságpapír, műanyag flakon, befőttes üveg, nejlonzacskó stb..

4 Az újrahasználat a terméknek az eredeti célra történő ismételt felhasználását jelenti. Ilyen termékek a többször felhasználható, újratölthető csomagolóanyagok (pl. üvegpalackok). Ezek a termékek a forgási ciklusból történő kilépéskor válnak hulladékká. A hulladéknak vagy valamely összetevőjének a termelésben vagy szolgáltatásban történő felhasználását hasznosításnak nevezzük. Ez a folyamat irányulhat hulladékban lévő különböző anyagok (szerves, szervetlen anyagok) visszanyerésére, újrafeldolgozására, vagy a hulladék anyagaiban rejlő energia felhasználására. Az egyes hulladékösszetevők külön-külön, anyagfajták szerinti begyűjtését szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük. Célja a hasznosítható összetevők feldolgozóiparba történő visszaforgatása; a veszélyes összetevők elkülönített kezelésével a környezetterhelés csökkentése; az ártalmatlanítási kapacitások megtakarítása. Hulladékártalmatlanítás az a hulladékkezelési eljárás, amely a hulladék anyagi minőségének megváltoztatásával, illetve a hulladéknak a környezettől való elszigetelésével mérsékli, vagy megakadályozza a környezetkárosítást. Általában ezt égetéssel vagy lerakással oldják meg.

5 Hulladékgazdálkodás a hulladék begyűjtését, tárolását, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását elősegítő, azok biztonságát növelő, a környezetterhelést csökkentő tevékenység, amely a hulladék fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságainak megváltoztatásával jár. A hulladékgazdálkodás része a hulladék keletkezésének megelőzése, mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a hulladékhasznosítás, a hulladékkezelés, ezek tervezése és ellenőrzése, a kezelő berendezések és létesítmények üzemeltetése, bezárása, utógondozása.

6 A HULLADÉKRÓL Az emberiség és a szemét történelme gyakorlatilag egyidős. A mai, modern ember megjelenése előtt nem keletkeztek ilyen anyagok, mivel ami a természetben képződött (avar, elpusztult élőlények, stb.), azt a természet le is bontotta, így juttatva más élőlényeket tápanyaghoz, táplálékhoz. Napjainkban a problémát a szemét egyre növekvő mennyisége jelenti. A gondatlanul kezelt, a használati körforgásból kiesett anyagok javarészt lerakókba kerülnek, melyek hamar betelnek. Ehhez hozzájárul a hulladékok összetételének megváltozása. Míg az őseink javarészt olyan dolgokat dobtak ki, melyet a természet lebontott, napjainkra a szemétben megjelentek a környezettől idegen anyagok (műanyag, nehézfémek, üveg stb.) melyek csak nagyon hosszú idő elteltével bomlanak le, válnak ártalmatlanná. Magyarországon sajnos ma már átlagosan 1 kg/nap szemetet termelünk fejenként. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban évente 378 kg/fő hulladék keletkezik, amihez további kg/fő hulladék járul hozzá a közterületekről és a munkahelyekről összegyűjtött kommunális hulladék formájában. E mennyiségből: - mindössze 26% kerül szelektíven begyűjtésre, majd hasznosításra. - 66% továbbra is hulladéklerakókba kerül! Bár a szelektív gyűjtési rendszer ma már minden lakos számára elérhető, amint a fenti számokból is látszik, van még hova fejlődnünk e téren.

7 MUTASD A SZEMETED, MEGMONDOM KI VAGY! A háztartási hulladékok mindennapi tevékenységeink során keletkeznek és a megvásárolt termékekkel kerülnek be háztartásunkba. A háztartási hulladékok egyrészt tehát a termékek elhasználódásából, másrészt pedig a termékek csomagolásának feleslegessé válása révén keletkeznek. Egy átlagos háztartásban a keletkező hulladékok a képen látható arányban találhatók meg a kukában.

8 A SOMI HULLADÉKLERAKÓ FEJLESZTÉSE ÉS A HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKSZÁLLÍTÁS BŐVÍTÉSE Ha manapság hulladéklerakókról beszélünk, akkor felejtsük el a bűzös, szélfútta szemétdombok képét. Egy korszerű hulladékkezelő-telep inkább hasonlít egy különleges nagyüzemre. A Somi Regionális Hulladékkezelő Központ is ezek közé a modern létesítmények közé tartozik. A Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás beruházásában egy, az európai élvonalba tartozó új Mechanikai Hulladék Előválogató üzem épült meg, melynek jelenleg zajlik az átadás-átvételi időszaka. A csarnokba telepített gépsor hivatott kiválogatni a vegyesen gyűjtött hulladékból az újrahasznosítható részeket, illetve a magas fűtőértékű hulladékot. Így akár 45 százalékkal csökkenhet a lerakóba kerülő szemét mennyisége, a kiválogatott hulladékot pedig másodnyersanyagként értékesíthetik. Később telik majd meg a somi hulladéklerakó, és a tervezettnél évvel később kell majd újabb lerakó építésére költenie a régiónak.

9 HÁZHOZ MENŐ (ZSÁKOS) HULLADÉKGYŰJTÉS A korszerű hulladékgazdálkodás része a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer, melynek során a gyűjtőjármű házhoz jön. Nem kell a szelektíven gyűjtött hulladékot a gyűjtőszigetig elvinni, elég a gyűjtési napon az ingatlan előtt, jól megközelíthető helyen elhelyezni. Az érintett települések lakosai sárga és kék színű zsákot kapnak. A kihelyezett zsákok gyűjtése során a cserezsákot a postaládába dobva biztosítja majd a szolgáltató. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést csak családi házas övezetekben vezetik be. A társasházaknál maradnak a gyűjtőszigetek. Az üveghulladékot továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő szigeten lehet elhelyezni. SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Miért jó szelektíven gyűjteni? A kukába dobva fontos és hasznos nyersanyagot veszítünk el, ami így kikerül a körforgásból, és ezáltal komoly környezetterhelést jelent. Szelektíven gyűjtve azonban másodnyersanyagként hasznosítható, így az anyag nem vész el, csak átalakul! Ha mindent megfelelően szelektálnánk, akkor alig kerülne valami a hulladéklerakóra.

10 HOGYAN KELL GYŰJTENI? SÁRGA zsák: Ez a zsák újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére szolgál. A dobozokat lapítva kell zsákba helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen bele. Hogyan? NE dobjunk bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat! KÉK zsák: Ez a zsák az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok (pl. samponos, habfürdős) és azok visszacsavart kupakjai, a háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák),kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére használható. E mellett ide kerülhetnek a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatócsarnokban történik. Hogyan? A műanyag és fém flakonokat lapítva, kupakjaikat visszacsavarva kell a zsákba helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

11 ÜVEGEK GYŰJTÉSE Az üveg a természetben nem bomlik le, így csak akkor környezetbarát, ha minél többször újratöltjük vagy újrahasznosítjuk. Visszagyűjtésével nyersanyagot, valamint energiát lehet megtakarítani, ezért feltétlenül kívánatos az újrahasznosítása ben sor került a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére a dél-balatoni régióban, ennek keretében azonban csak a papír-, a műanyag- és a fémhulladék gyűjthető, az üveghulladékot továbbra is a közterületeken kihelyezett gyűjtőszigetek gyűjtőedényeiben, valamint a hulladék- udvarokban helyezhetjük el. Az üveget színek szerint külön gyűjtve, kiöblítve kell a konténerbe dobnunk. A palackokról nem kell leszedni a címkét, de a fedőt, a gyűrűt és a kupakot el kell távolítani. SZERVES HULLADÉK Nem telik el nap, hogy a konyhában ne dobnánk valamilyen zöld hulladékot a kukába. Pedig ennek nem kellene így lennie azokban a háztartásokban, ahol lehetőség van a komposztálásra. A komposztálás jelentősen csökkenti a háztartásokból elszállítandó szemét mennyiségét, így a hulladéklerakók élettartama megnő, a komposzt kiszórásával pedig a kertben vagy akár cserépben élő növényeink értékes tápanyaghoz jutnak. IGEN Komposzt készülhet az alábbi zöld hulladékokból: levágott fű, lomb, avar ágnyesedék gyümölcs és zöldség maradék virágok és évelő növények kávézacc, teafű tojáshéj (apróra törve)

12 növényevő kisállatok ürüléke, természetes alapú alom kis mennyiségben apró csont, fahamu, fűrészpor, gyaluforgács, haj NEM Nem kerülhet a komposztba: építési törmelék vegyszerrel kezelt faáru húsmaradék, olaj üveg-, fém- műanyag- és papírhulladék húsevő állatok ürüléke, és alomja Mi kell a komposztkészítéshez? Komposztláda (A Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás somi projektjének keretében 5000 db komposztláda kiosztására is sor került) Metszőolló, ágvágó Rosta a szitáláshoz Kerti föld a rétegezéshez, takaráshoz

13 VESZÉLYES ANYAGOK A veszélyes anyagot tartalmazó háztartási termékek használatuk során és hulladékként egyaránt sok problémát okoznak. Használat közben is veszélyt jelenthetnek az egészségre. Ha ezekből a termékekből a szükségtelenné váló mennyiséget leengedjük a lefolyón, a szemetesbe dobjuk, vagy elégetjük a maradékot és a csomagolóanyagaikat, akkor veszélyeztetjük környezetünket. Veszélyes anyagot tartalmazó termékek a háztartásokban: gépjármű ápolószerek és gépkocsikban használt vegyi anyagok takarító- és fényezőszerek festékek és oldószereik kártevőirtók és göngyölegeik gyógyszerek, betegápolási hulladékok vegyes cikkek (elemek, a körömlakklemosó, néhány kozmetikum, izzók, fénycsövek, elektronikai készülékek stb.) Hogyan kell kezelni a veszélyes hulladékokat? A veszélyes hulladékokat külön kell gyűjteni, biztonságos helyen kell tárolni. Leadni a veszélyeshulladék-gyűjtési akciók során, vagy a hozzánk legközelebbi hulladékudvarban kell, ahol speciális gyűjtőedényekbe rakják és az elszállításig zárt helyen tárolják. Ártalmatlanítására, elhelyezésére csak a megfelelő szakértelemmel rendelkező cégek alkalmasak.

14 MI KÉSZÜLHET A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT HULLADÉKBÓL? Papírból: kartondoboz, papírzacskó, zsebkendő, szalvéta, WC-papír, kéztörlő, füzetek, könyvek, tojástálca stb. Műanyagból: Szinte minden műanyag újrahasznosítható. Fajtánkénti szétválogatás után általában darálják, mossák és granulátumot készítenek belőle. Így a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackokból, szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, alkatrészek, de akár DVD-tok is. Fémekból: A fémfeldolgozás első fázisa a szétválogatás, amikor elkülönítik a vashulladékokat az alumíniumhulladékoktól. Ezután kohóba kerülnek, ahol az olvasztás után fémtömböket állítanak elő, majd bármilyen vas- vagy alumínium termék készülhet belőlük. Italos kartondobozból: Az italos kartondoboz újrahasznosítása során kétféle lehetőség van. Ha nem választják szét az összetevőket, akkor ledarálva összepréselik, és ún. tectan forgácslap készül belőle. Ezek a lemezek például bútorgyártáshoz alkalmazhatók, vagy vastagságtól függően falak szigetelésére is alkalmazzák. Ha az összetevőket szétválasztják, akkor a papírt a papírgyártásban hasznosítják (az italoskarton jó minőségű papírból készül, így ebből a hulladékból jó minőségben készíthetőek újrahasznosított termékek).

15 NE CSAK SZELEKTÁLJUNK! ELŐZZÜK MEG A HULLADÉKKÉPZŐDÉST! 1. Vásároljunk okosan! A hulladék mennyiségének csökkentését a vásárlásoknál érdemes kezdeni. Ha nem csupán az árral, de az adott áruval járó hulladékmennyiséggel is számolunk, már megtettük az első lépést a kevesebb hulladék irányába. A tudatos, átgondolt vásárlás nemcsak a hulladék mennyiségét, hanem általában a kiadásokat is csökkenti. Már csak ezért is megéri gondolkodni. 2. Ne dobjuk ki! Használjuk újra! Ha csak lehet, visszaváltható, környezetbarát csomagolást válasszunk. Vásároljunk utántölthető, nagyobb kiszerelésű termékeket! Elromlott eszközeinket, sérült ruháinkat javíttassuk meg, mielőtt egyből újat vennénk! Mindennek keressük meg a helyét: amire nincs szükségünk, adjuk oda másoknak vagy adjuk el. 3. Ne csak a szavainkat válogassuk meg! A háztartásokban keletkező hulladék 60 százaléka hasznosítható, másod-nyersanyagként új terméket készíthetnek belőle. Kezdjük a papír gyűjtésével, majd komposztáljuk a szerves hulladékokat! Gyűjtsük külön az üvegeket, a műanyagokat, fémeket is! Ha válogatottan gyűjtjük a hulladékot, akkor nyersanyagot és energiát takarítunk meg, új munkahelyek jönnek létre és kevesebb szemét kerül a talajba. A hulladék érték, de csak akkor, ha jól válogatunk! 4. Vásároljunk újrahasznosított termékeket! Ezzel ösztönözhetjük a gyárakat ilyen termékek készítésére, forgalmazására! Így óvhatjuk a Föld természeti kincseit és lassíthatjuk az éghajlatváltozást. Óvjuk meg bolygónkat és lakóhelyünket a felesleges környezeti ártalmaktól!

16 ÖSSZEFOGLALÁS Ahhoz, hogy a Föld holnap is élhető maradjon, olyan új nemzedékekre van szükség, amelyek számára szelektív hulladékgyűjtés nem csupán egy jól csengő kifejezés, hanem életmód. Az első dolgok egyike lehet, - melyet mi magunk is tehetünk-, hogy hulladékaink ártalmatlanításáról, annak biztonságos elhelyezéséről gondoskodunk. Megismerkedünk a hulladékgazdálkodás céljaival, a szemét általános összetevőivel. Megtanuljuk, hogy melyek azok a dolgok, amiket érdemes gyűjteni, és melyek azok, melyek rendkívüli veszélyt jelentenek számunkra. Most, hogy már az is ismert, hogy hol tudjuk elhelyezni a szelektált anyagokat, nem lehet kifogás, hogy nem ismertük a teendőket. LETÖLTHETŐ ANYAGOK Kiadványok 6-14 éveseknek szóló kiadvány: éveseknek szóló kiadvány: Feladatlapok 6-8 éveseknek: éveseknek: éveseknek: Kisfilmek szelektív hulladékgyűjtés: szemét sztori:

17 SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS Foglalkozás témája: szelektív hulladékgyűjtés gyakorlati tudnivalói Foglalkozás tartalma: - a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával való megismerkedés - szelektíven gyűjthető hulladékok - játékos hulladékválogatás - helyes elhelyezési módjuk - újrahasznosítás, mi készülhet belőlük - megelőzés Foglalkozás ideje: 4 tanóra Célok és feladatok: - környezeti érzékenység növelése - környezeti szemlélet javítása - ismeretterjesztés, színes többrétű ismeretátadás - környezeti tudatosság formálása és az ökológiai szemléletmód kialakítása - maradandó, pozitív élményekkel gazdagítani a gyerekeket - élővilág és környezet egymásrautaltságának tudatosítása - együttműködési készség növelése Tanóra típusa: vegyes (kombinált) Az órákon alkalmazott módszerek: Szemléltetés, megbeszélés, játék Tanulásszervezés: Frontális osztálymunka, kooperatív csoportmunka

18 TANÓRÁK 1. óra A hulladékok fajtái, a hulladékok keletkezésének megelőzése Ismerkedés a keletkező hulladék típusaival, összefüggések keresése a növekvő fogyasztással. Megoldási lehetőségek: megelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás, lerakás, ártalmatlanítás. A környezet szennyezése miatt kialakuló veszélyhelyzetek felismerése. 2. óra A szelektív hulladékgyűjtésről 1. Ismerkedés a keletkező hulladék típusaival. A hulladékok csoportosítása veszélyességük, illetve anyagfajták szerint. A szelektív hulladékgyűjtés megismerése. 3. óra A szelektív hulladékgyűjtésről 2. Ismerkedés a település szelektív gyűjtési rendszerével: házhoz menő szelektív gyűjtés, gyűjtőszigetes gyűjtés, intézményi gyűjtés; fogalmak ismertetése, szelektív hulladék útja. A kék és a sárga zsák használatának megismerése, az iskola mellett lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget megtekintése, az ott látottak értékelése, rögzítése. A tanulók ismerjék fel a gyűjtés fontosságát valamint sajátítsák el a hulladék útjának állomásait. Alakuljon ki problémaérzékenységük a gyűjtés iránt. Hulladékok válogatása. Melyik hulladék melyik gyűjtőedénybe/zsákba helyezhető? 4. óra Az újrahasznosítás fontossága, a hulladékos ismeretek rendszerezése A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás kapcsolata. A hulladékhasznosítás formái és lehetőségei a mindennapokban.

19 ÓRAVÁZLAT 1. A hulladékok fajtái, a hulladékok keletkezésének megelőzése

20

21

22 2. óra A szelektív hulladékgyűjtésről 1.

23

24

25 3. A szelektív hulladékgyűjtésről 2.

26

27 4. óra Újrahasznosítás, a hulladékos ismeretek rendszerezése

28

ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék

ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék ahol érték a hulladék Kedves Olvasó 2 A hulladék életünk velejárója: ha fogyasztunk, elkerülhetetlenül keletkezik. Ugyanakkor a környezetünkért mindannyian felelősek vagyunk, eredményt

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés Szelektív hulladékgyűjtés Iskolai bemutató foglalkozás tervezete Készítette: Surányi Tekla PR ügyintéző, ÖKOVÍZ Kft. Osztály: 1-8. osztály Foglalkozás témája: szelektív hulladékgyűjtés gyakorlati tudnivalói

Részletesebben

Környezetvédelmi totó 1.

Környezetvédelmi totó 1. Környezetvédelmi totó 1. Miből áll a háztartási hulladék? 1 mindenféle lomokból 2 papír-, műanyag-, üveg-, textil-, kevert- és egyéb hulladékokból, komposztálható anyagokból x amit a konyhában a szemetesbe

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt. Budapest Főváros Önkormányzata és az házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázat 2011 októberében került benyújtásra A

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Történelmi áttekintés A világ első ismert hulladéklerakója: ókori Athén Krisztus kora: Gyehenna hulladékégetője

Részletesebben

Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan. Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló

Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan. Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló Veled zöldebb lesz Zemplén! Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló Az Európai Unió és a Magyar Állam segítségével az Abaúj-Zempléni

Részletesebben

2019. első negyedév szelektív hulladékszállításának időpontjai:

2019. első negyedév szelektív hulladékszállításának időpontjai: 2019. első negyedév szelektív hulladéknak időpontjai: ÁTÁNY Srga zskos 28. 25. 25. fenyő 11. és 28. szünetel szünetel BOCONÁD Srga zskos 30. 27. 27. fenyő ERDŐTELEK Srga zskos 28. 25. 25. fenyő 11. és

Részletesebben

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A F E L E L Ő S K Ö Z Ö S S É G, É L H E T Ő J Ö V Ő! www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK V VIII. OSZTÁLYOS

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Óbudai Zöld Szabadegyetem Szabó Magdolna 2011. december 1. főtanácsadó Törvényi háttér Európa Tanácsi alapelvek, Környezeti akcióprogramok 1990. évi LXV. trv.

Részletesebben

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II.29.) rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybe vételéről és a szelektív hulladékgyűjtésről

Részletesebben

3,8 milliárdos fejlesztés a korszerű hulladékgazdálkodásért

3,8 milliárdos fejlesztés a korszerű hulladékgazdálkodásért Válogatni jó! 3,8 milliárdos fejlesztés a korszerű hulladékgazdálkodásért A támogatás aránya: 98% A hulladékgazdálkodást korszerűsítő fejlesztés eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költsége mellé

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak

HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak HULLADÉK? Hulladékosztályozási útmutató iskolásoknak Tisztelt pedagógusok, kedves tanulók! Ennek az útmutatónak elsődleges feladata a tanulók és a pedagógusok számára segítséget nyújtani a hulladékgyűjtésben

Részletesebben

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés

Természet és környezetvédelem. Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Természet és környezetvédelem Hulladékok környezet gyakorolt hatása, hulladékgazdálkodás, -kezelés Szennyvízkezelés Hulladék-kérdés Globális, regionális, lokális probléma A probléma árnyalása Mennyisége

Részletesebben

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki:

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 31/2005.(XII.19.) Kt. sz. rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 35/2004.(XII.3.)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére Szám: 105-18/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 27. napján tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2015. 5. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

Tisztelt Asszonyom! Néhány gyakorlati kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: A hulladékgyűjtő házhoz jön!

Tisztelt Asszonyom! Néhány gyakorlati kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: A hulladékgyűjtő házhoz jön! Először nem értettük, hogy kertült a postaládánkba a két akkurátusan összegöngyölt szemetes zsák, de a mellette talált tájékoztató eligazított. Vagyis azt hittük eligazít, és az összes családtag gond nélkül

Részletesebben

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Hulladék vagy szemét? Segíts eldönteni! EZT NE! Hulladékok csoportosítása Keletkezés helye

Részletesebben

Előterjesztés Nádudvar Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 18-i ülésére

Előterjesztés Nádudvar Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 18-i ülésére Nádudvar Város Önkormányzat Polgármesterétől 4181. Nádudvar, Fő út 119. Tel.: 54/ 529-010 Fax: 54/ 480-256, e-mail: nadudvar@nadudvar.hu Előkészítette: Dr. Sós Csaba al Ikt. szám: 2 182/2014. Előterjesztés

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Terv Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2013. Bevezetés A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. 2012. június 1-én alakult, azzal a céllal, hogy a békési és más települések

Részletesebben

4/2017. (IV. 21.) 7/2014. (VI.

4/2017. (IV. 21.) 7/2014. (VI. Hetes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017. (IV. 21.) önkormányzati rendelete a települési hulladékról és közszolgáltatás szervezéséről szóló 7/2014. (VI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes

Részletesebben

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ!

TISZTELT KÖZÖS KÉPVISELŐ! TISZTE LT KÖZÖ S KÉPV ISELŐ Kérjük,e! Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Pécs város területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre (KEHOP-3.2.1-15-2017-00021)

Részletesebben

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HORT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2015. (IV.8.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK GAZDÁLKODÁSRÓL Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IV.29.)

Részletesebben

Humusz Ház képzése alapján

Humusz Ház képzése alapján Humusz Ház képzése alapján Szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás: A szelektív gyűjtés a különböző alapanyagú hullakékfajták külön gyűjtését jelenti. (papír, műanyag, üveg, fém, szerves, egyéb) Hulladék

Részletesebben

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít

Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei. A hulladékudvarok. a lomtalanítási akciók során sem szállít Hulladéktan - A szelektív hulladékgyűjtés módszerei A téma tartalma: A hulladékudvarban gyűjthető hulladékok A hulladékudvarok kialakítása Hulladékudvar példák Egy hulladékudvar Budapesten Kapcsolódó témák:

Részletesebben

2. Az Ör. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép: 2. A vegyes hulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtése, átvétele és elszállítása

2. Az Ör. 2. alcíme helyébe a következő alcím lép: 2. A vegyes hulladék és az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtése, átvétele és elszállítása Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2016. (I. 28.) önkormányzati rendelete a gazdálkodási közszolgáltatásról szóló 4/2014. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról Eplény Községi

Részletesebben

HARGITA MEGYE PÉLDÁT MUTAT!

HARGITA MEGYE PÉLDÁT MUTAT! S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A Papír F E L E L Ő S K Ö Z Ö S S É G, É L H E T Ő J Ö V Ő! www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr HARGITA MEGYE PÉLDÁT MUTAT! Fém, műanyag Üveg H

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Veled zöldebb lesz Zemplén! Gyakorlati tudnivalók a zempléni szelektív hulladékgyűjtésről

Veled zöldebb lesz Zemplén! Gyakorlati tudnivalók a zempléni szelektív hulladékgyűjtésről Veled zöldebb lesz Zemplén! ZÖLDZEMPLÉN jts! Gyű Szelektálj! Gyakorlati tudnivalók a zempléni szelektív hulladékgyűjtésről Veled zöld lesz a Zemplén! Az emberiség a Föld történetének legnagyobb kihívása

Részletesebben

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata. Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Komposzt is érték! A helyben végzett komposztálás elmélete és gyakorlata Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Jelentősége Összes mennyiség 2015-ben: 3 709 ezer tonna Veszélyes hulladék 1% Papír 13% Egyéb

Részletesebben

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató

KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA évekre. Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató KESZTHELY VÁROS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSA 2009-2016 évekre Készítette: Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft Végh Szilárd ügyvezető igazgató Keszthely jellemzői hulladékgazdálkodás szempontjából Város

Részletesebben

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN. Részletes tájékoztató 2017.

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN. Részletes tájékoztató 2017. HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS VECSÉSEN Részletes tájékoztató 2017. Vecsés Város Önkormányzata és a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. örömmel tájékoztatja a kedves lakosságot, hogy 2017 tavaszától Vecsésen

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN HULLADÉKGAZDÁLKODÁS JELENE ÉS JÖVŐJE SALGÓTARJÁNBAN ÉS A KELETNÓGRÁD TÉRSÉGBEN Előadó: Nagy László VGÜ Nonprofit Kft. vállalkozási igazgatóhelyettes 2014.03.05.. VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének március 31. napján tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének március 31. napján tartandó ülésére Szám: 105-68/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 31. napján tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Részletesebben

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor.

1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 9 1. számú melléklet 23242526, 2728 1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal szerdai napokon kerül sor. 2) A települési

Részletesebben

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása

A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása A települési hulladék kezelésének jogi szabályozása Dr. Hornyák Margit c. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Győr, 2016. november 16. A kezdetek. 1-ör. Meghagyatik szigorúan minden háztulajdonosnak,

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Bemutató oktatási anyag. PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. (36)

Bemutató oktatási anyag. PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. (36) Bemutató oktatási anyag PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft 3250 Pétervására, tiszti sor 29. (36)368-445 www.pevik.hu info@pevik.hu (36)368-445 www.pevik.hu info@pevik.hu C sak a szemetet teg ye

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről és a közszolgáltatás

Részletesebben

ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ

ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark fejlesztése és

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dılnek be a begyőjtı cégek,

Részletesebben

Használjuk a három R-t!

Használjuk a három R-t! 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) Papírfogyasztásunk mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül, így decemberben még fontosabb, hogy

Részletesebben

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Projekt első hete Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Napjaink környezeti kihívásai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem változtatunk a szemléletünkön, ha nem valósítjuk meg cselekedeteinkben

Részletesebben

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT.

KÉSZ ÉPÍTŐ ÉS SZERELŐ ZRT. KE 4.6. / 6 oldal Tartalomjegyzék:./ Célmeghatározás 2./ Területi érvényesség 3./ Fogalom meghatározások 4./ Eljárás 5./ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6./ Dokumentálás Készítette: Kővári Tímea Jóváhagyta:

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése

Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése (KEOP-1.1.1./2F/09-11-2013-0003) TÁJÉKOZTATÓ GYEREKEKNEK (Oktatási segédanyag) Kohéziós

Részletesebben

Úton a nulla hulladék felé

Úton a nulla hulladék felé Úton a nulla hulladék felé Földesi Dóra Humusz Szövetség 2011. május 13.. Problémák A legyártott tárgyak 99%-a fél éven belül szemétbe kerül. Az élelmiszerek 30%-a bontatlanul kerül a kukába. 1 kukányi

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

ahol érték a hulladék AZ A ROHADT SZEMÉT?! ne csak a szavaidat

ahol érték a hulladék AZ A ROHADT SZEMÉT?! ne csak a szavaidat ahol érték a hlladék AZ A ROHADT SZEMÉT?! ne csak a szavaidat válogasd meg! Kedves Diákok! Korábbi tanlmányaitok során már biztosan többször foglalkoztatok a környezetvédelem kérdéskörével. Ennek a nagyon

Részletesebben

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége

60 % 40 % Mai óra tartalma. HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű. Szilárd települési hulladék mennyisége HULLADÉKFELDOLGOZÁS 6.óra Szilárd települési hulladékok kezelése -III. Válogatómű Prof.Dr. Csőke Barnabás Miskolci Egyetem Eljárástechnikai Tanszék Mai óra tartalma Szilárd települési hulladékok mennyiségi

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtés Szelektív hulladékgyűjtés Felhasznált anyagok, források: www.kvvm.hu www.okopannon.hu ÖKO-Pannon prezentáció Ronkay Ferenc György http://diak.hulladekboltermek.hu osztályfőnöki óra Összeállította: Haász

Részletesebben

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I...) önkormányzati rendelete

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I...) önkormányzati rendelete Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (I....) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás

Részletesebben

VILONYA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 12/2016. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

VILONYA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 12/2016. (XII. 5.) önkormányzati rendelete VILONYA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 12/2016. (XII. 5.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról, valamint a közterületek tisztántartásáról

Részletesebben

Üveghulladék: Az üveghulladékok szelektív gyűjtése továbbra is az ismert helyeken fellelhető gyűjtőkonténerekbe történik.

Üveghulladék: Az üveghulladékok szelektív gyűjtése továbbra is az ismert helyeken fellelhető gyűjtőkonténerekbe történik. Tisztelt Ügyfelünk! Budakeszi Városában a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2013. augusztus 5-től - a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által kiírt közbeszerzési

Részletesebben

ÜVEG. Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat! Az üveghulladék hasznosítása:

ÜVEG. Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat! Az üveghulladék hasznosítása: HULLADÉK GAZDÁLKODÁS A legjobb hulladék a "nem keletkező hulladék", a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni. A hulladékkezelési közszolgáltatás

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TELEPÜLÉSI HULLADÉKSZÁLLÍTÁSRÓL. Tisztelt Ügyfelünk!

TÁJÉKOZTATÓ A TELEPÜLÉSI HULLADÉKSZÁLLÍTÁSRÓL. Tisztelt Ügyfelünk! TÁJÉKOZTATÓ A TELEPÜLÉSI HULLADÉKSZÁLLÍTÁSRÓL Tisztelt Ügyfelünk! Budakeszi Városában a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2013. augusztus 5-től - a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtés felelősség a környezetért

Szelektív hulladékgyűjtés felelősség a környezetért További információk: www.valogatnijo.hu, www.szelektiv.valogatnijo.hu Szelektív hulladékgyűjtés felelősség a környezetért KEOP 1.1.1/B/10-11-2011-0001 Szerkesztés: MAHIR MonDay Konzorcium Felelős kiadó:

Részletesebben

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. által működtetett, Budapest területén üzemelő hulladékudvarainak használati szabályai

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. által működtetett, Budapest területén üzemelő hulladékudvarainak használati szabályai A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. által működtetett, Budapest területén üzemelő hulladékudvarainak használati szabályai A hulladékudvar fogalma A hulladékudvarok szakképzett személyzet által

Részletesebben

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig

GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás rendjéről Érvényes: 2014.03.01-2014.12.31-ig GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2014-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk a 2014. évben is elvégzi az évente legalább 1 alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban háztól történő,

Részletesebben

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ

Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Mecsek-Dráva: Múlt- jelen- JÖVŐ Érintett terület: 313 önkormányzat (Baranya-Somogy Tolna megyék) Érintett lakosság: 426 022 fő Általános adatok Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program- Települési Szintű

Részletesebben

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően Gruiz Katalin Down Alapítvány Háztartási hulladék Európában 900 kg/fő 800 700 600 500 400 300 200 100 0 EU átlag Dánia Svájc Magyaro.

Részletesebben

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés

Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Szolgáltatási díj megállapításával kapcsolatos adatszolgáltatások tapasztalatai, elemzése és az OHKT-nak történő megfelelés Urbánné Lazák Emese Közszolgáltató Konferencia Balatonalmádi, 2017. október 18-20.

Részletesebben

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2.

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2. Civilek és a Nulla Hulladék Graczka Sylvia Nulla Hulladék Konferencia, 2015. november 2. Hányadán állunk a hulladékkal? Attitűdvizsgálat Gorcső alatt a gondolataink A magyar lakosság 96%-a számára személy

Részletesebben

Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás évi rendjéről GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás évi rendjéről GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Tisztelt Ingatlantulajdonos! GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk 2013-ban bevezette az évente egy alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett

Részletesebben

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása

A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS MŰVELETEI Fűtőanyagként történő felhasználás vagy más módon energia előállítása Oldószerek visszanyerése, regenerálása Oldószerként nem használatos szerves anyagok

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2..

I. FEJEZET. Általános rendelkezések 1.. 2.. Szomor Község Önkormányzatának a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 13/2002.(XII.12.) számú rendelete. ( egységes szerkezetben ) Szomor Község Képviselő-testülete

Részletesebben

Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás évi rendjéről GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Tisztelt Ingatlantulajdonos!

Tájékoztató a szelektív hulladékszállítás évi rendjéről GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Tisztelt Ingatlantulajdonos! GYŰJTSÜNK EGYÜTT SZELEKTÍVEN 2018-BEN IS! Házhoz menő lomtalanítás Társaságunk 2013-ban bevezette az évente egy alkalommal, az ingatlantulajdonossal előre egyeztetett időpontban a háztartásban keletkezett

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények 2018.03.07. Merza Péter NuHu Bagoly Klub» Földművelésügyi Minisztérium (www.szelektalok.hu) támogatása» 6 alkalom» Oktatócsomag (március)» Foglalkoztató füzet (március)

Részletesebben

LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A kor követelményeit figyelembe véve a szelektív hulladékgyűjtés a hulladékgazdálkodási célok egyik elengedhetetlen eleme. A háztartásokban keletkező hulladékok nagy

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NAPTÁR GYÖNGYÖS TÁRSASHÁZAK RÉSZÉRE. Tisztelt Ügyfelünk! LOMTALANÍTÁS

HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NAPTÁR GYÖNGYÖS TÁRSASHÁZAK RÉSZÉRE. Tisztelt Ügyfelünk! LOMTALANÍTÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NAPTÁR GYÖNGYÖS 2019. TÁRSASHÁZAK RÉSZÉRE Tisztelt Ügyfelünk! Az NHSZ Észak-Kom Nonprofit Kft. tájékoztatja, hogy a rendszeres hulladékszállításon kívül az alábbi szolgáltatásokat

Részletesebben

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft.

A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében. Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. A Mecsek-Dráva projekt szerepe a térség versenyképességének növelésében Dr. Kiss Tibor ügyvezető igazgató BIOKOM Kft. Hulladékgazdálkodási fejlesztések indokoltsága A 2000 évi Hgt. és végrehajtási rendeletei

Részletesebben

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 Rekultivációs programok Huba Bence igazgató Szombathely, 2010. 05. 11.

Részletesebben

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL leírás Mik azok az e-hulladékok? Olyan elektromos árammal működő készülékek, valamint azok alkatrészei és tartozékai, amelyek már nem használhatók.

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Nemesvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VI. 27.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Nemesvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VI. 27.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Nemesvámos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VI. 27.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról egységes szerkezetben a 7/2016. (III.31.) önkormányzati rendelettel

Részletesebben

A jelen rendeletben meghatározott gyűjtőedények ellenértékét az ingatlanhasználó fizeti meg a közszolgáltató részére.

A jelen rendeletben meghatározott gyűjtőedények ellenértékét az ingatlanhasználó fizeti meg a közszolgáltató részére. Monostorpályi Község Önkormányzata Képviselő - Testületének /2015. (..) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 20/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ

ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ ZÖLDEN, SZELEKTÍVEN ÚTMUTATÓ A KÖRNYEZETBARÁT MINDENNAPOKHOZ Kohéziós Alap A termelt hulladék mennyiségének növekedése és kezelésük problémája az emberi civilizáció fejlődésének egyik leglátványosabb velejárója.

Részletesebben

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük?

Kérdések komposztálásról. 2. Környezetbarát módszer-e az, hogy a zöld hulladékot elégetjük? Kérdések komposztálásról 1. Milyen élőlények segítik a komposztálást? a, gombák, baktériumok, férgek b, vírusok, lótetűk, sugárgombák c, baktériumok, tetvek, kérészek és medveállatkák 2. Környezetbarát

Részletesebben

Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok:

Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok: Hulladékgyűjtő udvarban elhelyezhető hulladék típusok: A Hulladékgyűjtő udvar olyan zárt területtel és szakképzett személyzettel ellátott gyűjtőhely, ahová több fajta és nagyobb tömegű előre szelektált

Részletesebben

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VI.13.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról

Részletesebben

Műanyaghulladék menedzsment

Műanyaghulladék menedzsment Műanyaghulladék menedzsment 1. Előadás 2015. IX. 11. Dr. Ronkay Ferenc egyetemi docens Elérhetőség: T. ép. 314. ronkay@pt.bme.hu Ügyintéző: Dobrovszky Károly dobrovszky@pt.bme.hu A bevezető előadás témája

Részletesebben

KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV

KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV Tartalomjegyzék 1. Hulladékgazdálkodási terv... 1 1.1. TERVEZÉSI TERÜLET BEMUTATÁSA... 1 1.2. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV CÉLJA... 3 1.3. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről

385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről A Kormány a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. (1) bekezdés 1. és 31. pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

NuHu Bagoly Klub 1. Hulladékhierarchia. Urbán Csilla

NuHu Bagoly Klub 1. Hulladékhierarchia. Urbán Csilla NuHu Bagoly Klub 1. Hulladékhierarchia Urbán Csilla 2018. 02. 14. NuHu Bagoly Klub» Földművelésügyi Minisztérium (www.szelektalok.hu) támogatása» 6 alkalom» Oktatócsomag (március)» Foglalkoztató füzet

Részletesebben

ahol érték a hulladék TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL!

ahol érték a hulladék TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL! ahol érték a hulladék TÖBBET ÉSSZEL, MINT SZEMÉTTEL! Kedves Gyerekek! Mindenki azt szeretné, ha lakóhelye, ahol él, tiszta és rendezett lenne, ahol jó élni. És ez talán még annál is nehezebb, mint a saját

Részletesebben

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató 2016. november 23. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

A HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSÁNAK RENDJE évben

A HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSÁNAK RENDJE évben A HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSÁNAK RENDJE 2019. évben TISZTELT DUNABOGDÁNYI LAKOS, TISZTELT ÜGYFELÜNK! Alábbi kiadványunkban szeretnénk tájékoztatni a lakóhelyére vonatkozóan a hulladék elszállításának rendjéről,

Részletesebben

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN 1 Készítette: Bocskói Diána környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Munkácsy Béla BEVEZETÉS Az iparilag fejlett országok

Részletesebben

A Közbeszerzési eljárás feltételrendszere Hajdúszoboszló tekintetében

A Közbeszerzési eljárás feltételrendszere Hajdúszoboszló tekintetében A Közbeszerzési eljárás feltételrendszere Hajdúszoboszló tekintetében Feladat általános meghatározása: Hulladék gyűjtés és hulladékkezelő létesítménybe történő szállítása és kapcsolódó feladatok ellátása

Részletesebben