Káposztafélék termesztése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Káposztafélék termesztése"

Átírás

1 Szakmai tanácsok Káposztafélék termesztése

2 Alaptrágyázás másképpen Talajeredetű kórokozók a káposztafélék termesztésében Hazánkban a szabadföldi kertészeti kultúrák közül a káposztafélék foglalják el az egyik legjelentősebb pozíciót. Monokultúrás termesztésük a vetésforgó hiánya miatt számos növény-egészségügyi problémát vet fel. A gyökér- és szármaradványokon többféle kórokozó áttelel a talajban és veszélyezteti a következő évi termés mennyiségét. Az egyoldalú műtrágyázás elsavanyítja a talajt, csökkenti a tápanyagok felvehetőségét, hosszú távon rontja a termesztés feltételeit, s növényvédelmi szempontból is hátrányos. A talajtermékenység, a tápanyag-szolgáltató képesség és a talajhigiénia fenntartásához nyújt segítséget a Myco Sol PTC. Mit tartalmaz a Myco Sol PTC 1. Tápanyagokat: Nitrogén, kálium, kalcium, kén (40%), magnézium, mikroelemek. 2. Tápanyagfeltáró baktériumokat (Pseudomonas putida, Pseudomonas uorescen): Elősegítik a foszfor és a kálium mobilizációját. Hozzájárulnak a talajhigiénia kialakításához és fenntartásához. Növekedési hormonokat termelnek (auxin, gibberellin). 3. Antagonista gombákat: (Trichoderma harzianum, Conyothirium minitans): Gyérítik a talajeredetű kórokozókat. 4. Speciális szervesanyag komplexet: Calkonutrium Strater tápanyag a mikroorganizmusokonak.? Milyen kórokozókkal állunk szemben? Palántadőlés - Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Alternaria fajok A csíranövények sziklevele és gyökere a talajban elbarnul, elpusztul, a növények nem kelnek ki (hiányos kelés), a palánták gyökérnyaki része üvegessé válik, befűződik, a palánták kidőlnek. Fuzáriumos sárgaság - Fusarium oxysporum f. conglutinans Először az alsó levélerek, majd a levélér közök sárgulnak el (gyakori, hogy csak a levéllemez egyik oldalára korlátozódik), később a levelek elszáradnak, a növények apró fejet fejlesztenek, a torzsát kettévágva az edénynyalábok részben vagy teljesen barna színűek. Káposztafélék gyökérgolyvája Plasmodiophora brassicae A káposztafélék termesztésében az egyik legjelentősebb kórokozó. Jellemzően az erősen savanyú talajokon okoz nagyobb problémákat. Bizonyos években akár 100 %-os terméskiesést is tud okozni. A kórokozó fertőzését a vetésforgó helyes betartásával lényegesen tudjuk korlátozni. Amennyiben területi adottságok vagy egyéb okok miatt nem tudjuk tartani a 3-4 éves visszakerülési időt, akkor a Myco Sol PTC alaptrágya bedolgozása egy jó alternatív segítséget jelent. A Myco Sol PTC kettős hatása a kórokozók gyérítésében: Trichoderma harzianum antagonista hatása. A talaj ph értékének semleges irányú megváltoztatása. A termék magas kalciumtartalma miatt semleges kémhatású (ph 7-7,2), tehát a káposztafélék számára növényvédelmi szempontból is kedvező irányba befolyásolja a talaj kémiai tulajdonságait, ami csökkenti a gyökérgolyvás betegség megjelenésének esélyeit. Dózis: Myco Sol PTC kompaktátum: kg/ha talajra szórva és vetés vagy kiültetés előtt 5-10 cm mélyen bedolgozva.

3 Stresszhelyzetek kezelése Gyomirtószeres kezelések során előforduló problémák A posztemergens gyomirtószeres kezelés csökkenti a növények belső ellenállóképességét, a fotoszintézist, továbbá a tápanyagfelvételi és az energetikai folyamatok is nagymértékben csökkennek. Sok esetben ennek szemmel látható hatása is van a kezelések után, a növénynek jelentős energia ráfordításába kerül a gyomirtószerek lebontása. Természetesen nem arról van szó, hogy ne használjunk gyomirtószereket! Legyünk tisztában azonban azzal, hogy ezek használata milyen energiaigényes biokémiai folyamatokat generál a gazdasági haszonnövényekben is. A gyomirtószerrel egymenetben kijuttatott Megafol (1,5-2 l/ha) megoldást kínál erre a problémára! A káposztafélék talaj tekintetében nem túlságosan válogatósak. Az egészen szélsőséges talajtípusokon kívül, valamennyi talajféleségen jól érzik magukat. Természetesen a középkötött, mélyrétegű, humuszban gazdag talajokon könnyebb az egyenletes víz- és tápanyag-ellátottságról gondoskodni. A közömbös ph értékű vagy gyengén savanyú kémhatású talajok a megfelelőek számukra. Termésszint 50 t/ha Szükséges hatóanyag kg/50t termésre N P2O5 K2O MgO CaO S Korai káposzta Őszi káposzta Fejes káposzta tápanyagszükséglete (50t/ha) (középkötött, közepes tápanyag-ellátottságú talajon) Jégverés, szélverés okozta mechanikai sérülések. A korai káposztafélék gyökérzete, szemben a hosszú tenyészidejű kései fajtákéval sekélyen hatol a talajba, nem képez nagy tömeget, a palántázás következtében többnyire bojtos jelleget mutat. A nem egyszer cm-es rétegben átszőtt talajból néhány öntözés után kimosódik a nitrogén, de ritkán a kálium is veszélybe kerül. (A foszfor esetében ilyen jelenséggel nem kell számolni!) Vontatott fejlődés vagy a nitrogénhiány tüneteinek megjelenésekor javasolt a Plantafol (2-3 kg/ha) kipermetezése. Korai káposzta kiültetésekor sok esetben még nem megfelelő a levegő- és a talajhőmérséklet! A stresszhelyzet tompítására és a tápanyagok beépülésének elősegítésére javasolt a Megafol (2 l/ha) kijuttatása is. A szabadföldi zöldségnövények közül a legnagyobb mennyiségben vesznek fel tápanyagokat, ami azt jelenti, hogy egységnyi területre számítva a legnagyobb zöldtömeget nevelik. Főleg nitrogént és káliumot vesznek fel a talajból. A nitrogénnek a zöldtömeg képzésében, míg a káliumnak az érés, eltarthatóság, hidegtűrés és betegség-ellenállóság szempontjából van szerepe. Az érési, betakarítási időszak közeledtével kijuttatott Plantafol (2-3 kg/ha) lombtrágya fokozza az érési folyamatokat és pozitív hatással van a tárolhatóságra is.

4 Az általános jó kondíció felépítése, fenntartása: A gazdálkodók körében már széles körben elterjedt Megafol+Kendal+Plantafol kombináció segít kiküszöbölni az energiade cites állapotot, gyorsan és könnyen felvehető energiaforrást biztosít a káposztának még stresszes körülmények között is. Ezen felül a Kendal a növény természetes ellenálló képességének aktiválásával fokozza a növényi immunrendszer működését, ami segíti a növényvédelem hatékonyságát a kórokozókkal szemben (pl. alternária, peronoszpóra) Mikro- és mezoelem utánpótlás A káposztafélék óriási zöldtömegük képzéséhez az N-P-K makroelemeken kívül rengeteg mezo- (magnézium, kalcium) és mikroelemet (bór, cink, réz, mangán, vas, molibdén) használnak fel. Mivel a káposztaféléket főleg lúgos kémhatású talajokon termesztjük, emiatt a mikroelemek felvétele gyakran gátolt. Lombtrágyaként rendszeresen nagy mennyiségben kell pótolni, mert a hozamokon (cink, bór, molibdén, vas) kívül a minőséghez (bór, kálcium) is nagymértékben hozzájárulnak. A káposztafélék a mezoelemek közül legtöbbet a kalciumból igényelnek. A tömör szerkezetű, repedésre kevésbé hajlamos és jól tárolható káposzta előállításához sok kalciumra van szükség. A kalcium segíti a sejtek megnyúlását, erősíti a sejteket. Még lúgos talajoknál is előfordulhat, hogy a növény számára felvehető kalcium mennyisége nem elegendő. A fejesedés kezdetétől 3 alkalommal használjunk tisztán kalciumot tartalmazó Calbit C (2-3 l/ha) lombtrágyát. A kar ol nemcsak hőmérséklet szempontjából számít kritikus növénynek, a mikroelemek hiányából adódó betegségek is hamarabb léphetnek fel a termesztése során, mint a karalábénál vagy a kel- és a fejeskáposztánál. Meszesebb talajokon a bórhiány, savanyúbb talajokon (Nyírségi termőtáj) a molibdén hiánya (whiptail betegség) okozhatja a rózsák foltosodását, barnulását. A bór utánpótlásra és a bórhiány megakadályozására a Boroplus-t javasoljuk 4-6 leves állapottól 2-3 alkalommal 0,5-1 l/ha dózisban. A mezo-, és mikroelem hiányok megelőzésére és gyors pótlására kiválóan használható a Brexil Mix, Brexil Multi és Brexil Combi.

5 Fejméret növelés A káposzta leveles állapotától kezdődik a fejképződés. A atal levélrészekben végbemenő sejtosztódás intenzitása és minősége határozza meg a fej nagyságát. A Bene t PZ hatóanyagai gyorsítják a sejtosztódást (egységnyi idő alatt több sejt képződik). A nagyobb sejtszám vízzel és tápanyaggal való telítődése okozza a nagyobb termésméretet! Kijuttatás: A Bene t PZ-t 2-3 alkalommal kell kipermetezni (0,3 %-2 l/ha) 8-10 leveles állapotban és lehetőleg 7-10 nappal később ismét. MC Cream-mel (2 l/ha) együtt kijuttatva a hatás növekszik. A kezelést követően egyenletes víz- és tápanyag (lombtrágya)-adagolásra van szükség! Késői, tárolási káposztánál sem fújja fel a fejet, nem rontja a tárolhatóságot és a minőséget, szemben a túlzott nitrogénellátással! Akkor kezdjük használni, ha a belső levelek kezdenek csavarodni! 1. Normál sejtosztódás: idő 2. Bene t PZ-vel történő sejtosztódás: Egységnyi idő alatt több sejt képződik a Bene t PZ hatására.

6 Káposztafélék tápanyagutánpótlása Palántázás 6-8 leveles állapot Fejesedés kezdete Érés Alaptrágyázás Lombnövekedés, kondícionálás, stresszhatások csökkentése Myco Sol PTC kompaktátum kg/ha Ültetés előtt 5-10 cm mélyen bedolgozva. Megafol + Kendal 1,5 l/ha + 1,5 l/ha (3-4 alkalommal) Gyökeresedés fokozása (beöntözés) Radifarm + Master ,3 % + 0,15 % NPK utánpótlás, levél- és fejnövelés Plantafol kg/ha (2-3 alkalommal) Koraiság fokozása, speciális fej (virág) növelés Bene t PZ 1,5-2 l/ha MC Cream 2 l/ha (2 alkalommal) Mikroelemek pótlása (Mg, Mn, Zn, B, Mo, Fe) Brexil MIX vagy Brexil Combi 1 kg/ha 1-2 kg/ha Bór utánpótlás Boroplus 0,5-1 l/ha Fej keménységének növelése Calbit C 2-3 l/ha (3 alkalommal) Érés serkentése Plantafol kg/ha (2 alkalommal) Tápoldatozás Master kg/ha (2-3 alkalommal) Master kg/ha (2-3 alkalommal) Belső ellenálló képesség fokozása Kendal vagy Kendal TE 2 l/ha Növényvédelem hatásának fokozása Control DMP ml/100 l (dózisa a víz minőségétől függően változhat) Kereskedelmi vezető: Éber Csaba Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megye: Gergely Róbert Pest, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye: Major Zoltán Heves és Hajdú-Bihar megye: Somodi Annamária Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Deme János Vas, Zala és Somogy megye: Árgyelán Gábor Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megye: Bor Sándor Békés és Csongrád megye: Balogh Ernő Kertészet Csongrád és Bács-Kiskun megye: Pecznyik Béla Kertészet Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye: Balla Tamás Tőzeg: Horváth-Barati Boglárka MALAGROW Kft. Szolnok, Újszászi út 38. Telefon: Fax:

Burgonyatermesztés. Szakmai tanácsok. www.malagrow.hu

Burgonyatermesztés. Szakmai tanácsok. www.malagrow.hu Burgonyatermesztés Szakmai tanácsok Talajeredetű kórokozók a burgonya termesztésében Milyen kórokozókkal állunk szemben? Tricoderma harzianum: Antibiotikus anyagok termelése (gliotoxin, viridin) 1. Burgonya

Részletesebben

Hogyan lehet még ezt is fokozni? A növényvédelmi kezeléseknél (kártevő, kórokozó) is érdemes olyan készítményt (Control DMP 50200ml/100L) alkalmazni, amely segíti a hatóanyag stabilitását és erősíti a

Részletesebben

Hajtatott burgonyatermesztés

Hajtatott burgonyatermesztés Hajtatott burgonyatermesztés Szakmai tanácsok www.malagrow.hu Gumócsávázás A koraiság fokozásában az első és egyik legfontosabb lépés a gyors, robbanásszerű csírázás és az egyöntetű kelés. A Radifarm biostimulátor

Részletesebben

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok A Myco Sol PTC összetevői: 1. Tápanyagok: N, K, Ca, Mg, S és mikroelemek. 2. Talajhigiénizáló gombák: Trichoderma harzianum, Coniothyrium minitans. A Coniothyrium

Részletesebben

Alaptrágy ázás: Talajkondicionálás. - tápanyagfeltáró baktériumokat (Pseudomonas. - talajhigiénizáló gombákat (Conyothyrium.

Alaptrágy ázás: Talajkondicionálás. - tápanyagfeltáró baktériumokat (Pseudomonas. - talajhigiénizáló gombákat (Conyothyrium. Szakmai tanácsok Burgonyatermesztés Gyökérképződés fokozása Speciális alaptrágyázás Stressz-hatások csökkentése Gumóméret növelése Kondíció fokozása Mikroelem utánpótlás G yökeresedés Gum ócsávázá s fokoz

Részletesebben

Szakmai tanácsok Szamócatermesztés

Szakmai tanácsok Szamócatermesztés Szakmai tanácsok Szamócatermesztés www.malagrow.hu A mai kiélezett helyzetben is érdemes a szamócatermesztéssel pro módon foglalkozni. A belföldi fogyasztást még mindig nem tudjuk hazai áruval kielégíteni.

Részletesebben

Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez

Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez Tápanyag-utánpótlási javaslat gyümölcs termesztéséhez Radifarm: Gyökérnövekedés serkentı biostimulátor. Olyan ültetvényekben használjuk, ahol gyenge gyökérzet révén nem megfelelı a hajtásnövekedés. Telepítésnél

Részletesebben

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya

UMG MICRO. mikrogranulált starter műtrágya UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágya A mezőgazdasági termelők körében egyre jelentősebb az igény olyan korszerű, hatékony és környezetkímélő technológiák iránt, amelyek minél nagyobb biztonsággal

Részletesebben

Kukorica termesztés Szakmai tanácsok

Kukorica termesztés Szakmai tanácsok Kukorica termesztés Szakmai tanácsok A kukorica, a világ számos országához hasonlóan, hazánkban is az egyik legfontosabb termesztett növény, jövedelmezősége jelentősen meghatározza a termelő teljes jövedelmét.

Részletesebben

www.malagrow.hu Zöldborsó és zöldbab tápanyag-utánpótlása

www.malagrow.hu Zöldborsó és zöldbab tápanyag-utánpótlása Zöldborsó és zöldbab tápanyag-utánpótlása Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a zöldborsótermesztés sikerességét nagymértékben meghatározzák az adott év klimatikus tényezői. Ugyanakkor

Részletesebben

A nehézségek leküzdése tesz minket egyedivé!

A nehézségek leküzdése tesz minket egyedivé! A nehézségek leküzdése tesz minket egyedivé! Major Zoltán 30/595-5569 Szaktanácsadó, Értékesítési vezető 20 éve a mezőgazdaság szolgálatában Biostimulátorok és barna alga készítmények RADIFARM, MEGAFOL,

Részletesebben

Az egyes tápanyagok szerepe a növények életében DAMISOL KFT. ALBERTIRSA Ladányi Péter ügyvezető igazgató Az adott év termésmennyiségét és főleg annak minőségét a minimumban lévő tápanyag határozza meg!

Részletesebben

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő,

Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai. Gödöllő, Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai Gödöllő, 2018.02.15. Harmónikus és hatékony tápanyag-ellátás feltételei: A növény tápelem-igényének, tápelem-felvételi dinamikájának ismerete A tápelemek

Részletesebben

www.malagrow.hu Szőlőtermesztés Szakmai tanácsok

www.malagrow.hu Szőlőtermesztés Szakmai tanácsok www.malagrow.hu Szőlőtermesztés Szakmai tanácsok Folytatódik a szélsőséges időjárás Évről évre tapasztalhatjuk, hogy az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. A tavaly márciusi fagyok után a csapadékos május

Részletesebben

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén

Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén www.kertcenter.com www.kertcenter.com Egy barátságos nagyvállalat, aki piacvezető a speciális műtrágyák terén 1966-ban alapított, izraeli központú, világszerte 12 leányvállalat és 700 alkalmazott. Évi

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére

NÖVÉNYSPECIFIKUS. ajánlat repcére NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat repcére Genezis technológiával jövedelmezően termelheti a repcét! 2 3 A repcét hatékonyan érdemes termeszteni! A repcét intenzíven kell táplálni! A repce termésével felvett tápelemek

Részletesebben

Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013

Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013 Műtrágyaajánlás és összefoglaló, 2013 Műtrágya Összetétele Típusa Javaslata Granulált alaptrágyázásra klórtűrő szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz Ami helyett: klóros 15-15-15, 0-10-28, 0-10-24, Power,

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ GMO MENTES SZÓJABAB TERMESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI HELYES AGROTECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA MELLETT A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN A projekt címe: A GMO mentes minőségi takarmány szója termesztés

Részletesebben

A mikroelem-utánpótlás jelentősége

A mikroelem-utánpótlás jelentősége A mikroelem-utánpótlás jelentősége Szakmai tanácsok Fe B Mn Zn Mo Cu CaO MgO Eszenciális elemek: Makorelemek: 6 C 1 H 8 O 7 N 15 P 19 K A mikroelemek jelentősége A növény saját szervezetét különböző kémiai

Részletesebben

Repce termesztés Szakmai tanácsok

Repce termesztés Szakmai tanácsok www.malagrow.hu Repce termesztés Szakmai tanácsok Hazánkban az elmúlt évek klimatikus viszonyait figyelembe véve, valamint a jövőbeni előrejelzésekre alapozva a kalászosok mellet az őszi káposztarepce

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről

49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 1 NITRÁT RENDELET 48% Mo. területének 49/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről nitrát-szennyezési bírságot köteles fizetni, ami 50.000-500.000

Részletesebben

www.malagrow.hu Gyümölcstermesztés Szakmai tanácsok

www.malagrow.hu Gyümölcstermesztés Szakmai tanácsok www.malagrow.hu Gyümölcstermesztés Szakmai tanácsok Fehér virágzás 2014 Zöld virágzás Folytatódik a szélsőséges időjárás Évről-évre tapasztalhatjuk, hogy az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Tavaly a

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

Őszi búza termesztés Szakmai tanácsok

Őszi búza termesztés Szakmai tanácsok Őszi búza termesztés Szakmai tanácsok Növénytáplálás Tápanyagok: N, K (szulfát) Tápanyagok: S, Ca, Mg mikroelemek ph: 7,2 Növénytáplálás A Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) prognózisa szerint 1,4 százalékkal

Részletesebben

Szőlő- és gyümölcstermesztés Termékkatalógus

Szőlő- és gyümölcstermesztés Termékkatalógus Szőlő- és gyümölcstermesztés Termékkatalógus www.valagro.com A termékfejlesztés záloga: GeaPower A GeaPower egy olyan egyedi Valagro termékfejlesztési folyamat, amely több mint 70 év növényélettani tudását

Részletesebben

www.malagrow.hu Szójatermesztés Szakmai tanácsok

www.malagrow.hu Szójatermesztés Szakmai tanácsok www.malagrow.hu Szójatermesztés Szakmai tanácsok Növénytáplálás Tápanyagok: N, K (szulfát) Tápanyagok: S, Ca, Mg mikroelemek ph: 7,2 Növénytáplálás Hazánk a világ szójatermő területének északi határán

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

Gondolkodjunk komplexen Gondolkodjunk komplexben. Tóth Gábor szaktanácsadó Tel:

Gondolkodjunk komplexen Gondolkodjunk komplexben. Tóth Gábor szaktanácsadó Tel: Gondolkodjunk komplexen Gondolkodjunk komplexben Tóth Gábor szaktanácsadó Tel: 30-6 898094 Agronomiai kutató központ - Yara Hanninghof Témák Yara termékek helye technológiában Befektetési tanácsadás, jó

Részletesebben

Szőlőtermesztesi ismeretek a Malagrow-tól 2009

Szőlőtermesztesi ismeretek a Malagrow-tól 2009 Szőlőtermesztesi ismeretek a Malagrow-tól 2009 A Malagrow Kft által forgalmazott olasz Valagro biostimulátorok, mikroelemek, lombtrágyák és vízoldható műtrágyák használatával komplex és hatékony tápanyag

Részletesebben

Biostimulátor = Valagro

Biostimulátor = Valagro Tartalom: - Biostimulátorok jelentősége. - Mi kell a biztos induláshoz? - 2007.-évi sikerek Mádon. - Növelhető az aszú mennyisége? - Vashiány megelőzése Tarcalon. Miért kellenek a biostimulátorok? A Malagrow

Részletesebben

SZAKMAI TANÁCSOK PARIKA TERMESZTİKNEK 2013

SZAKMAI TANÁCSOK PARIKA TERMESZTİKNEK 2013 SZAKMAI TANÁCSOK PARIKA TERMESZTİKNEK 2013 A kalcium hiány miatt kialakuló csúcsfoltosság évrıl-évre rendkívüli veszteséget jelent. 50 tonna termésbıl 5%-nyi kiesı paprika 2500 kg, ami 150 Ft-os étkezési

Részletesebben

MASTER: Csúcsminőségű, vízoldható műtrágyák. Állandó, megbízható minőség! Több, mint 10 éve Magyaroszágon! Most rendkívül kedvező áron! A Malagrow Kft által közölt bármely írásos és szóbeli információ,

Részletesebben

A starter mikrogranulátum

A starter mikrogranulátum A starter mikrogranulátum A tavaszi vetésű kultúrák (pl. kukorica, napraforgó) kezdeti fejlődése alapvetően meghatározza a betakarítható termés mennyiségét. Az elhúzódó vagy egyenetlen kelés akár 40-70%-os

Részletesebben

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS

TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TÁPANYAG- GAZDÁLKODÁS TRÁGYÁK CSOPORTOSÍTÁSA Szerves - Istállótrágya - Hígtrágya - Zöldtrágya - Komposzt Szervetlen - Műtrágya TÁPANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA Makroeklemek - Nitrogén (N) - Foszfor (P 2 O 5 )

Részletesebben

A kálium garancia a zöldségtermesztésben

A kálium garancia a zöldségtermesztésben A kálium garancia a zöldségtermesztésben a termésmin óségre és a termésbiztonságra A kálium növényi tápanyag A zöldségnövények átlagosan 80 %-ban vizet tartalmaznak és 20 %-ban szárazanyagot, amely nyersrostból,

Részletesebben

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom

Mérlegelv. Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Trágyázás Mérlegelv Amennyi tápanyagot elviszek vagy el szándékozok vinni a területről terméssel, azt kell pótolnom Mivel Szerves trágya Műtrágya Növényi maradvány Előző évi maradvány Pillangosok N megkötése

Részletesebben

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK

K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK K+S KALI ÁSVÁNYI TRÁGYÁK Káliumklorid magnéziummal és kénnel 40 (+6+3+4) 40 % K₂O vízoldható kálium, káliumoxidban kifejezve (= 33,2 % K) 6 % MgO vízoldható magnézium, magnéziumoxidban kifejezve (= 3,6

Részletesebben

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára

NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára NÖVÉNYSPECIFIKUS ajánlat őszi búzára technológiával még eredményesebben termesztheti búzáját! Biztosítsa az őszi búza terméséhez szükséges összes tápanyagot! Fajlagos tápanyagigény (kg/t) 27 kg 11 kg 18

Részletesebben

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség.

Gramix Prog. Gramix Program. Gramix Program. egyedülálló. célszerűség. célszerűség. gyártástechnológia K+F K+F K+F K+F. minőség. minőség. K+F Gramix Program tudatos gazdálkodás gyedi etétel yság s kelát prémium minőség mezo- és mikroelemek egyedülálló gyártástechnológia rugalmasság prémium minőség Program hozzáadott érték ezo- és elemek

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának

Zöldségfélék tápanyagutánpótlásának Zöldségnövények tápanyagutánpótlása Jegyzet 73. 80. o. Tápanyagutánpótlás, trágyázás: a növények táplálását, illetve a talajtermékenység növelését szolgáló anyagok talajba, levélre vagy légtérbe történő

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

Varga László

Varga László Új mikrobiológiai talajkezelési lehetőségek és termékfejlesztések az ökológiai 2017. 12. 09. termesztésben, misztériumok nélkül Varga László +36 30 928 6172 Mik a termelés kritikus pontjai? Időjárás Kártevők

Részletesebben

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése

A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése A GEOSAN Kft. célkitűzése a fenntartható fejlődés alapjainak elősegítése 1. A környezet védelemében: Hatékony oltóanyagok biztosítása a környezeti károk helyreállítása érdekében Szennyezett talajok mentesítési

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 5 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium

Részletesebben

Termésbiztonság vs. termésbizonytalanság a növénytermesztésben. Kanizsai Dorottya Pest megye

Termésbiztonság vs. termésbizonytalanság a növénytermesztésben. Kanizsai Dorottya Pest megye Termésbiztonság vs. termésbizonytalanság a növénytermesztésben Kanizsai Dorottya Pest megye +36 70 9359895 A termésbizonytalanság hazai okai Talajszerkezet romlása és talajélet hiánya Szervesanyag deficit

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15.5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1% Kalcium tartalom

Részletesebben

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása eksgranit.hu BIOMIT a természetes segítőtárs! BIOMIT lombtrágya előnyei: 100% organikus / bio környezetkímélő hatékonyabb, jövedelmezőbb árutermelés, versenyképesség

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia u. 4. Telefon / fax 209-93-38 / Fax 209-9339 e-mail isz.aso@bfkh.hu 13:00-18:00 13:00-16:00 8:30-13:00 8:30-12:30

Részletesebben

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO

YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO Yara Mono Műtrágyák YaraLiva TM CALCINIT 15.5% N + 19% CaO 100% vízoldható Kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 2 kg A YaraLiva TM Calcinit nitrogént és kalciumot tartalmazó öntöző műtrágya. A kalcium

Részletesebben

AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez

AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez PANNON EGYETEM GEROGIKON KAR KESZTHELY NÖVÉNYTERMESZTÉSTANI ÉS TALAJTANI TANSZÉK AGROKÉMIA ÉS A NÖVÉNYTÁPLÁLÁS ALAPJAI Oktatási segédlet a műtrágyák felismeréséhez Készítették: Dr. habil. Sárdi Katalin

Részletesebben

Myco Sol PTC. Komplex mikrobiológiai rendszer az egészséges termőtalajért, ültetvényekért.

Myco Sol PTC. Komplex mikrobiológiai rendszer az egészséges termőtalajért, ültetvényekért. Myco Sol PTC Komplex mikrobiológiai rendszer az egészséges termőtalajért, ültetvényekért. Tisztelt Szakemberek! Napjainkban az egyoldalú, főleg NPK műtrágyázáson alapuló tápanyagutánpótlás hatékonysága

Részletesebben

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb.

Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Megbízható. Jól ismert. Most még jobb. Previcur Energy - Újdonság a moszatgombák ellen Az új Previcur Energy két felszívódó preventív hatóanyagból áll, a Previcur 607 SL-bôl jól ismert propamokarbból és

Részletesebben

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény

Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet Általános leírás és eredmény Görögdinnye tápanyag-utánpótlási kísérlet 2015 Általános leírás és eredmény A kísérlet beállítása Meggyes Milánnál történt Csányon, aki több generációs dinnyetermesztő családból származik. A dinnyetermesztésben

Részletesebben

KERTÉSZETI MŰTRÁGYA KISKER ÁRLISTA Érvényes: től visszavonásig. ANTHERA Kft.

KERTÉSZETI MŰTRÁGYA KISKER ÁRLISTA Érvényes: től visszavonásig. ANTHERA Kft. KERTÉSZETI MŰTRÁGYA KISKER ÁRLISTA Érvényes: 2018.09.01-től visszavonásig. ANTHERA Kft. Agrokémiai Telep: Tel/Fax: 76/474-476, 76/474-147 Iroda: Tel: 76/535-009 Tel/fax: 76/474-559 E-mail: anthera@anthera.hu

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg

YaraLiva CALCINIT. 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Yara Mono műtrágyák YaraLiva CALCINIT 15,5% N + 26,5% CaO 100%-ban vízoldható kalcium-nitrát Kiszerelés: 25 kg, 2 kg Összes nitrogén tartalom: 15,5% Nitrát-nitrogén tartalom: 14,4% Ammónia nitrogén: 1,1%

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Lombtrágyázási technológiák

Lombtrágyázási technológiák Lombtrágyázási technológiák 2019 Minőségi magyar termék magyar gazdáknak! 39 éve a magyar piacon! Tendenciák a mezőgazdasági termelésben a lombtágyázás tükrében + Éves 1% genetikai előrehaladás, növekvő

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

GeaPower: Tapasztalja meg az ÚJ technológia erejét!

GeaPower: Tapasztalja meg az ÚJ technológia erejét! Hírlevél GeaPower: Tapasztalja meg az ÚJ technológia erejét! Tisztelt gyümölcstermesztő kollégák! GeaPower: Genetikai alapú termékfejlesztés, azaz a 21. század csúcs technológiája Ebben a nehéz gazdasági

Részletesebben

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló

SOILTONIC. A növények egészsége a talajban kezdődik SOILTONIC. mint talajkondicionàló SOILTONIC SOILTONIC mint talajkondicionàló A növények egészsége a talajban kezdődik Innovative plant solutions SOILTONIC G Technológiai tájékoztató Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény,

Részletesebben

Új fejlesztésű lombtrágyákkal a jövedelmezőbb gazdálkodásért

Új fejlesztésű lombtrágyákkal a jövedelmezőbb gazdálkodásért Új fejlesztésű lombtrágyákkal a jövedelmezőbb gazdálkodásért Vaszily Zsolt 30 240 8980, vaszily.zsolt@huminisz.hu III. Pest megyei Szakmai Nap a Tápanyaggazdálkodásról Gödöllő, 2019.február 14. Termékeink

Részletesebben

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA

Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz. ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Technológiai javaslatok Haifa CoteN, Turbo-K szántőfóldi növényekhez, 2016 ősz, 2017 tavasz ŐSZ HAIFA Őszi BÚZA Őszi búza (Kb. 6 tonna/ha terméshez.): Haifa CoteN Mix 30-7-7+ME (2) (+1 MgO+9SO3+0,05%Fe+0,01Zn)

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület

1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006. Az intézmény fenntartója. Összesen. Terület 1. A gyermekjóléti szolgáltatás fenntartói megyénként, 2006 1. Gyermekjóléti alapellátások Az intézmény fenntartója önkormányzat a) egyház, egyházi intézmény alapítvány, közalapítvány egyesület egyéni

Részletesebben

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal

ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal ProNatura Manufaktúra Kft. Tudatos talajregenerálás, talajerő növelés ProHuminnal Mi a ProHumin? A ProHumin egy talajkondicionáló készítmény, koncentrátum, amely oldott (humát-, és fulvát) formában tartalmaz

Részletesebben

Lombtrágya felhasználói kézikönyv

Lombtrágya felhasználói kézikönyv Péti Nitrokomplex Kft. 8105 Pétfürdő, Hősök tere 14. Pf: 411 Tel./Fax: +36 88 478-755 Tel.: +36 88 588-890, 588-891 E-mail: info@nitrokomplex.hu www.nitrokomplex.hu Lombtrágya felhasználói kézikönyv BEVEZETŐ

Részletesebben

EnErgia lombtrágya család

EnErgia lombtrágya család Energia lombtrágya család Lombtrágyázás A mikroelemek a növények életfolyamataiban mint enzimek nélkülözhetetlen alkotóelemei meghatározó szerepet töltenek be. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható

Részletesebben

TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK

TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK TÁPOLDATOK, MŰTRÁGYÁK 41 46 1 303 005 100 VITAFLÓRA ÁLTALÁNOS TÁPOLDAT 0,5 L 5997372513021 1 080 10 1 303 009 100 VITAFLÓRA ÁLTALÁNOS TÁPOLDAT 1 L 5997372513106 560 10 1 302 023 100 VITAFLÓRA VIRÁGZÓ NÖVÉNY

Részletesebben

Talaj- és vízigénye. Tápanyagigénye

Talaj- és vízigénye. Tápanyagigénye Hazánkban a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Az elmúlt 10 évben vetésterülete 1,1 1,2 millió ha között mozgott. Terméshozama erősen évjáratfüggő (csapadék, légköri aszály),

Részletesebben

Hírlevél. Szántóföldi növénytermesztok részére. Termelői tapasztalatok Termesztéstechnológiai tippek

Hírlevél. Szántóföldi növénytermesztok részére. Termelői tapasztalatok Termesztéstechnológiai tippek Hírlevél Szántóföldi növénytermesztok részére Termelői tapasztalatok Termesztéstechnológiai tippek Átlagtermés és rekordtermés 8 növénykultúrában Növény Rekord termés * Átlag termés * Veszteség típusa

Részletesebben

Cziráki László 2014.

Cziráki László 2014. Cziráki László 2014. A talajerő utánpótlás Feladata: a talaj termőképességének fenntartása, a kivont tápanyagok pótlása a talaj táplálása úgy, hogy az a növényt táplálhassa Fogalma: minden olyan anyag

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27

Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések. Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés Tavaszi munkák jelentése Nyári munkák jelentése Őszi munkák jelentése OSAP jelentések Székesfehérvár 2014.11.27 Termésbecslés 6/2014. (II. 6.) VM rendelet a termésbecslésről A szakmaközi

Részletesebben

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYGENETIKA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYGENETIKA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYEK KÁLIUM TÁPLÁLKOZÁSÁNAK GENETIKAI ALAPJAI előadás áttekintése A kálium szerepe a növényi szervek felépítésében

Részletesebben

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása

F.3. számú függelék. Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása F.3. számú függelék Az érdekképviseleti szervezetek felsorolása Hatályos: 2015.07.07. 1/5. oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 1. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelemi

Részletesebben

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva.

TEMATIKUS TERV. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. 1. számú melléklet (Forrás: K.B) TEMATIKUS TERV Téma: Az őszi búza termesztése. Oktatási cél: Az őszi búza termesztésének enciklopédikus tárgyalása a Gazda I. képzésnek megfelelően koncentrálva. Nevelési

Részletesebben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben

Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben 1. sz. táblázat Az egész büntetőeljárás időtartama a kizárólag fiatalkorú terheltek ellen indult ügyekben Ügyészségek A nyomozás elrendelésétől számított A nyomozás elrendelésétől a jogerős bírósági 1

Részletesebben

Tisztelt gyümölcstermesztő kollégák!

Tisztelt gyümölcstermesztő kollégák! Tartalom: -Ültetvények korai termőre fordítása -Középpontban a több termés: Mire figyeljünk virágzás előtt! Megafol = több termés. De miért? -Megafol és fagyvédelem. Hogyan? Eredmények a fagy elleni csatában!

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Magony Sándor, Pálmonostora. Termesztés: -előnövény; karalábé -főnövény; féldeterminált paradicsom; Siluette F1. Kísérleti terület: kísérlet: 660 (2 x 330)

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság... 4

Részletesebben

Belvizes/aszályos területek regenerálása Amalgerol Premiummal

Belvizes/aszályos területek regenerálása Amalgerol Premiummal Belvizes/aszályos területek regenerálása Amalgerol Premiummal Elôfordultak már Önnél is ezekhez hasonló talajfoltok? Vagy épp más évben aszály sújtotta táblák? Mi tudjuk a megoldást! Mi okozza a problémát?

Részletesebben

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr A szója oltás jelentősége és várható hozadékai Mándi Lajosné dr. 2016.12.08. Nitrogén megkötés Rhizobium baktériumokkal Légköri nitrogén (78 %) megkötés. Endoszimbiózis kialakítása, új szerv: nitrogénkötő

Részletesebben

Zöldségfélék szaporítása

Zöldségfélék szaporítása Zöldségfélék szaporítása Palántanevelés, magvetés szabályszerűségei Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Dr. Kappel Noémi 2014.01.11. 1 Szaporítási módok Generatív úton történő

Részletesebben

A biomasszahamu, mint értékes melléktermék

A biomasszahamu, mint értékes melléktermék A biomasszahamu, mint értékes melléktermék Dr. Mikó Péter Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet Budapest, 2014.12.11. Energiaforrás 1000 t olaj egyenérték megoszlás (%) EU-27 Magyarország EU-27

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben