A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi tevékenysége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi tevékenysége"

Átírás

1 A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi tevékenysége Az állandó bizottság neve: Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság. A bizottság az MTA I., a II., a III., a IV., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a X. és a XI. osztályának közös testülete. Az állandó bizottság tisztségviselői: Elnök: Keszler Borbála Társelnök: Grétsy László Titkár: Tóth Etelka Az állandó bizottság létszáma: 29 fő Akadémikus: 10 fő Közgyűlési képviselő: 12 MTA doktora/tudomány doktora: 8 fő Kandidátus: 3 fő PhD: 6 fő Minősítés nélküli tag: 2 fő Az állandó bizottság al- és munkabizottságai: A bizottság tagjaiból egy szűkebb (11 tagú) albizottság alakult Keszler Borbála vezetésével, melynek további tagjai: Antalné Szabó Ágnes, Gerstner Károly, Heltainé Nagy Erzsébet, Laczkó Krisztina, Mártonfi Attila, Siptár Péter, Tóth Etelka, Zimányi Árpád, Földi Ervin, Hőnyi Ede. A tudományos bizottság ülései: 2013-ban az állandó bizottság 2 ülést tartott: június 18-án és december 3-án; a munkabizottság 12 alkalommal tanácskozott: január 8-án, január 29-én, február 5-én, február 19-én, március 4-én, április 2-án, április 29-én, május 13-án, május 27-én, július 3-án, szeptember 30-án és október 28-án. Az ülések helyszíne minden alkalommal: az ELTE Bölcsészettudományi Kara (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A II. emelet). Az egyes ülések január 8. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. A j, k, l, ly betűk 2. Egyéb problémák A k betűs rész megbeszélése a knock out-tól a kheki szóig. A bizottság az előterjesztett szótári anyaggal kapcsolatban vita után megegyezésre jutott. Nagy vita alakult ki a knock out szó írásával kapcsolatban. A döntés: a szót egybe kell írni. Rövidítése (a szokást megtartva): KO.

2 Vita alakult ki avval kapcsolatban, hogy szabállyá tegyük-e elválasztáskor az esztétikai szabályt (tehát, hogy egy magánhangzót nem választunk el). Döntés: nem. A szótárban is jelölni kell elválasztáskor minden elválasztási helyet. A -ció szóvégződést is el kell választani. Újra felmerül a spray/spré írásmódjának a kérdése. Döntés: megengedhetnénk mindkét változatot, de a magyar előtagú összetételekben jobb a magyaros írásmód január 29. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az l, ly, m... betűk 2. Egyéb problémák A bizottság befejezte a k betűs szavak vitáját, majd foglalkozott az l, ly, m betűs szavakkal is. Általában a bizottság egyetértett az előterjesztéssel. Néhány esetben azonban vita volt egyes szavak írásával kapcsolatban. Határozat született abban a kérdésben, hogy a lg és log ügyét vigyük a teljes bizottság elé. Újra felmerült az 1-jei vagy 1-i kérdése. A bizottság a régi döntés mellett maradt (mindkét megoldás helyes) február 5. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az m, n, ny... betűk 2. Egyéb problémák A bizottság az m betűt tárgyalta a matchbox szótól kezdve. A legtöbb kérdésben egyetértés született. Problémák: A mariettbáb vagy mariettbábu ügyében a bizottság a mariettbáb írásmódot javasolta. Vita volt a videó szó összetételekben való írásáról. A bizottság a következő javaslatot fogadta el: ha a szó főnévként jelenik meg az összetételekben, hosszú ó-val kell írni. Nem született megoldás a mérnöktanár szó írására. Döntés: a teljes bizottság elé kell terjeszteni a kérdést. A Mikulás szóval kapcsolatban is voltak problémák. Mint tulajdonnevet nagybetűvel kell írni, de: a mikuláscsomag, mikulásra kaptam kisbetűs. A mol vagy mól ügyben sem született döntés. Ez a teljes bizottsági ülésre hárul. A MŰPA hivatalos írása Műpa lenne, úgy tűnik azonban, hogy nehéz lenne változtatni a bevett szokáson. Ezzel együtt a bizottság a hivatalos írásmódot támogatja február 19. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az m, n, ny... betűk 2. Egyéb problémák Az n és az ny (a nyeszlett szóig) betűs szavak vitája.

3 A bizottság az előterjesztés nagy részével egyetértett. El kell dönteni, hogy a nagy fokú, nagy mértékű, nagy méretű hogyan írandó. Döntés: Az összes hasonló szerkezetet ki kell gyűjteni, és meg kell vizsgálni. Ugyancsak meg kell fontolni a cigány előtagú (szerkezeket) írásmódját. Döntés: cigányvajda, cigányzene, cigánymeggy egybe. Külön azonban: cigány gyerek, cigány asszony, cigány család, cigány legény, cigány nő, cigány nyelv, muzsikus cigány. Javaslat: lehessen a nemcsakot kétféleképpen írni: nemcsak, nem csak. Kérdéses volt a nüánsz szó írása is, mivel a hivatalos ejtés nüansz. (Maradtunk a nüánsznál.) március 4. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az ny, o, ö betűk 2. Egyéb problémák A bizottság megvitatta az ny (a nyeszlett szótól), o és ö betűs szavakat. A legtöbb kérdésben a bizottság egyetértett. Problémák és viták voltak a következő kérdésekben. Nyitvatartási idő. Nagy vita volt a nyű ige nyűvi alakjával kapcsolatban. A szótárakban rövid ü van, de senki nem ejti röviden. Végső döntés: hosszú ű-vel kell írni. Újra felmerült a spray szó írása. A végső döntés az, hogy adjunk meg három variációt: spray, spré, szpré. Nagy vitát váltott ki a -beli képző ügye. Eddig kötőjellel kapcsoltuk a címekhez, és a címeket nagybetűvel kellett írni. Mivel azonban a -beli már nem számít képzőszerű utótagnak, logikus lenne a kisbetűs írás. A bizottság úgy döntött, hogy ezt a kérdést még tovább fogja gondolni április 2. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. A forgóalváz, bevásáróközpont, festőműhely stb. típus helyesírása 2. Az -ú/-ű képzős utótagú szerkezetek írása 3. Az -ás/-és, -tal/-tel stb. képzős utótagú határozós szerkezetek írása 4. Az elmaradt problémák megbeszélése 5. Egyebek A bizottságban vita folyt arról, hogy szükséges-e a nyilvánosságot tájékoztatni arról, hogy hol tartanak a szabályzat munkálatai, és hogy milyen változtatások várhatók. Döntés: feltétlenül ki kell majd adni egy nyilatkozatot, de jól meg kell gondolni, hogy mi legyen benne. A nyilatkozatot az Akadémia honlapjára kell feltenni. Mártonfi Attila tájékoztatta a bizottságot arról, hogy Kenesei István igazgató szeretné, ha a szabályzatból hamarosan készülne egy iskolai változat is. Ebben a munkában szívesen részt venne a Nyelvtudományi Intézet is. A másik pillér lehetne Antalné Szabó Ágnes. A bizottság helyesnek tartotta a javaslatot.

4 A bizottság megvitatta a Mártonfi Attila által összeállított listákat, melyekben az előtag folyamatos melléknévi igenév, az utótag pedig két egy szótagú szó. Döntés: ilyenkor gyakran a két egy szótagú szót egyszerű szóként kezeljük. Egyéb döntések: A névmások nevét egybe kell írni. Az -ú, -ű; -jú, -jű utótagú összetételek esetében a következőképpen járunk el: Ha az előtag főnév vagy számnév, akkor általában egybeírjuk a két szót (kivéve, ha a számnév összetett szó). Ha az előtag melléknév, akkor általában különírjuk a két szót. Kivételek a szakszavak és azok az esetek, amikor jelentésváltozás történt április 29. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. A p betű 2. A Mártonfi Attila által összeállított listák további vitája 3. Ágoston Mihály észrevételeinek tárgyalása 4. Egyebek A bizottság újra tárgyalta az -ú, -ű; -jú, -jű utótagú, melléknévi előtagú szerkezeteket. Az általános szabály a különírás, de sok kivétel van. Mártonfi Attila listát állított össze a kivételekből, és javasolta, hogy tartsunk számítógépes szavazást. A főnévi előtagúak esetében az egybeírás a gyakori, de vannak kivételek is. Ezek általában főnévi jelzős szerkezetek. Az utótag ilyenkor: alakú, alaprajzú, alapú (csak a formát megnevezők esetében), formájú, keresztmetszetű. A -beli kérdésében az a döntés született, hogy marad a bizottság az eddigi gyakorlatnál. A bizottság megtárgyalta a p betűs fejezetet a plasztika szóig. Itt minden kérdésben egyetértés született. A Peking név átírásánál felmerült, hogy a pinjin átírást meg kellene magyarázni: ez tulajdonképpen a Kínai Népköztársaság hivatalos átírása. (Ennek a meghatározásnak a szabályzatba is be kell kerülnie.) május 13. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. A p és a q betű 2. Ágoston Mihály észrevételeinek tárgyalása 3. Egyebek Mártonfi Attila beszámolt az -ú, -ű; -jú, -jű képzős utótagú, melléknévi előtagú szerkezetekkel kapcsolatos szavazásról. (Az előző ülésen kiderült, hogy az általános szabály a különírás, de sok kivétel van. Mártonfi Attila listát állított össze a kivételekből, és javasolta, hogy tartsunk számítógépes szavazást.) A szavazás nem hozott egyértelmű eredményt. Biztos: ekrű színű, kheki színű, skarlát színű, de rózsaszínű, narancsszínű, téglaszínű, vajszínű. Az összetételek írásával kapcsolatban újra felmerült az a probléma, hogy néha kétféle írásmód lehetséges. A bizottság fontosnak tartja, hogy az előszóban utaljunk erre, hangsúlyozva, hogy helyesírásunk értelemtükröző.

5 A bizottság foglalkozott a kis- és a nagy- előtagú összetételekkel is: kis méretű, kis fokú, kis testű, kismérvű, kishitű, kis igényű alacsony igényszintű, kisigényű primitív, kisfeszültségű, kisnyomású, de kis nyomású is; kispénzű, kisváltósúlyú, kis kaliberű fegyver, kiskaliberű ember, kisöblű fegyver, kislelkű (= kisszerű) nagy fokú, nagy méretű, nagy mértékű, nagybélű, nagyfejű, nagyfeszültségű, nagyhangú, nagy igényű, nagyképű, nagylélegzetű, nagylelkű, nagymellű, de nagy mellű is; nagyméltóságú, nagy méretű, nagy mértékű, nagymérvű, nagynevű, de nagy nevű is; nagyszámú, de nagy számú is, nagyszívű, nagytiszteletű, nagyvérű, nagyvonalú. A bizottság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy mozgószabály esetén a ragok és jelek nem, a képzők azonban beleszámítanak a szótagszámba (az -i, az -ú, -ű és a -jú, -jű esetében azonban, ha ismert, közkeletű kifejezésekről van szó, akkor kivétel tehető). Döntések születtek egyes szavak írásáról is: pajzsmirigytúltengés (az előző alkalommal a túlműködést javasoltuk!), pedagóguséletpálya-modell, play-back, plebsz, a pofon mindenütt egybe, pc v. píszi, piranha v. pirája (rég. piránya), popkorn és popcorn, projektum, projektummegbeszélés. A bizottság áttekintette az AkH. 12. szabályzati részének 141. pontjáig Ágoston Mihály (Siptár Péter által is megvizsgált és mérlegelt) javaslatait, és döntött arról, hogy melyeket célszerű elfogadni május 27. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az r betű 2. Ágoston Mihály észrevételeinek tárgyalása 3. Egyebek A bizottság megállapodott abban, hogy a teljes bizottsági ülésen milyen kérdéseket kell megvitatni. 1. Az r betű megtárgyalása előtt a bizottság visszatért néhány eddig megoldatlan kérdésre. Döntések: A Művészetek Palotájának rövidítése: Műpa. A dinoszaurusz rövid formája: dínó. A Transzilvánia, transzilvanizmus és transzszibériai vasút nevét a teljes bizottság elé kell terjeszteni. 2. Az r betű vitája A bizottság minden kérdésben egyezségre jutott. Döntés a vitatott kérdésekről. A rádióadók neve problematikus. Intézménynévként csupa nagybetűvel kell írni őket: Székesfehérvári Vörösmarty Rádió. Az alosztályok írása viszont más: Kossuth rádió, Petőfi rádió. Az emberek többsége nem tudja azonban, hogy mi valóban intézménynév, és mikor van szó csupán a rádió valamelyik alosztályáról (pl. Petőfi rádió). Ezért a helyzettől és a jelentéstől függően kétféle írásmód lehetséges: Bemondták a Kossuth rádióba, de: Kinevezték a Kossuth Rádió új vezetőségét. A szabálypontban ez és-sel fog szerepelni. A rap, rappel kérdését a teljes bizottsági ülés elé kell terjeszteni.

6 2013. június 18. (Teljes bizottsági ülés.) 1. Az AkH. 12. szótári része j q betűinek vitája 2. Egyebek A j q betűk megbeszélése. A bizottság minden kérdésben egyezségre jutott. A bizottság döntést hozott az írásban kiküldött kérdésekben is. Nagy vita alakult ki a mérnök tanár írásával kapcsolatban (mérnök tanár, mérnöktanár, mérnök-tanár). A gondot az jelenti, hogy ez a kifejezés többféleképpen értelmezhető. Jelentheti azt, hogy valaki mérnökként tanít, hogy mérnök ugyan, de van valamilyen tanári képesítése, de azt is, hogy két diplomája van (mérnök-tanár). A javaslat: kellő magyarázattal mindhárom íráshasználat elfogadható. A háromféle variációhoz a jelentéseket pontosan kell megadni. Felmerült az orvosbiológus kérdése is. Mivel van olyan tantárgy, hogy orvosbiológia, az orvosbiológust célszerű egybeírni. A következő szavak elfogadott írásmódja: érintőképernyő, nyugtatótea, fogyasztótea, fejlesztőpedagógus, programozómatematikus, programozóinformatikus, látens (de: latencia), quad, spray, spré, szpré egyaránt, paralelogramma, piranha vagy pirája, playback; a popkorn szó kimarad. A jelek írásához: a szótárba elegendő a log (a lg nem kell); így jó: a mól jele: mol. Többen kifogásolták, hogy az idegen szavaknak nem szerepel a kiejtése. Ennek oka az, hogy sok esetben többféle kiejtés is lehetséges. Egyébként ez helyesírási szótár, nem kiejtési és nem értelmező szótár. Az osztályok képviselői (Csiszár Imre, Pócs Tamás, Sólyom Jenő, Tomcsányi Pál akadémikusok) szakterületükről több új szó felvételét javasolták a szótárba. Ezek nagy része be fog kerülni a szótárba július 3. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az s betű 2. A j q betűkhöz beérkezett javaslatok megvitatása 3. Ágoston Mihály észrevételeinek tárgyalása 4. Egyebek Az s betűs rész megbeszélése. A bizottság minden kérdésben egyetértésre jutott. Nagyobb vita volt a következő szavakkal kapcsolatban: salaktalanítótea. Döntés: a szót a fogyasztótea és a nyugtatótea analógiájára egybe kell írni. A sós kifli, sós perec, sós stangli szót írjuk egységesen külön. A bizottság megvitatta Ágoston Mihálynak (a Siptár Péter, majd Mártonfi Attila által is megvizsgált és mérlegelt) javaslatait az AkH. 12. szabályzati részével kapcsolatban (a 142. szabályponttól). Döntés született arról, hogy mely javaslatokat célszerű elfogadni, s melyeket nem.

7 2013. szeptember 30. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. Az sz zs betűk 2. Egyebek Korábban a bizottság úgy döntött, hogy a két i-s birtokos személyjeles alakokat nem fogjuk feltüntetni (pl. biciklii). Úgy tűnik azonban, hogy néha ezek a szokásosabb alakok, így egyenként kell megvizsgálni minden i-re végződő szót. Lényeg, hogy egységesen járjunk el. Felesleges minden -at, -et; -tat, -tet képzős ige mellé kitenni azt, hogy (műv.), hiszen a mai magyar nyelvben ezek a képzők cselekvő igéken is megjelennek. Döntés a kör, körű és -körűen utótagok esetében az egybeírás és különírás tekintetében. Ez a probléma csupán néhány szót érint. Ezek a következők: széles, szűk, tág, teljes és zárt. Javaslat: a kör, körű utótagúakat írjuk külön, a körűen utótagúakat egybe. (Ez csupán két szó esetében jelentene változást: zártkörű, teljes körűen.) A bizottság a javaslatot vita után elfogadta. Az sz betű vitája A bizottság tagjai minden kérdésben egyezségre jutottak. A szerszámosláda írását vita után a bizottság egybe javasolta. A szilárdtest ügyét tisztázni kell. (A teljes bizottsági ülés elé kell terjeszteni.) A szték írását a bizottság csak magyarosan javasolta. (Döntsön a teljes bizottsági ülés.) A bizottság úgy döntött, hogy a szótári rész lezárása előtt készüljön változásjegyzék október 28. (A szűkebb munkabizottság ülése.) 1. A t zs betűk 2. Egyebek A t zs betűk megbeszélése. A bizottság a legtöbb kérdésben egyetértett az előterjesztéssel. Néhány vitás kérdés vagy új döntés: A tékvándót írjuk magyarosan. A talajközelit egybe kell írni. Felmerül a kérdés, hogy a többi közeli miért van külön? Mind egybe kell írni. A -közelinek külön szócikkben kell megjelennie (csődközeli, kormányközeli). A téligumi, nyárigumi egybe. (Meg kell kérdezni a teljes bizottsági ülést is.) Nagy vita alakult ki a templomnevekkel kapcsolatban. Mindenki szívesen elhagyná a kötőjelet, csak az a baj, hogy ez a nagybetűs írás felé vinné a gyakorlatot. A thriller szót lehetne magyarosan is írni (tehát legyen vagylagos). Döntsön a teljes bizottsági ülés. A tízezerforintos legyen egybe, de akkor a 117-es pont végére kerüljön be: de: ötezerforintos, húszezerforintos (bankjegy). Felmerült újra a -beli utótaggal kapcsolatos probléma. A bizottság a változatlanság mellett döntött. Döntés: a steak írható sztéknek is. A nyitvatartás üzemidő jelentésben legyen egybeírva.

8 Az -ó, -ő képzős igenevet tartalmazó összetételek esetében fel kell-e tüntetni a 105. és a 118. pontszámot is? Döntés: Ha eddig ez nem volt általános gyakorlat, akkor most, visszamenőleg már ne foglalkozzunk ezzel. Sokadszorra is felmerült a video, illetve videó használatának kérdése. Végül az a döntés született, hogy összetételekben inkább a videó (fn) szokásosabb, de nem lehet helyteleníteni a video írásmódot sem, különösen, ha az összetétel utótagja idegen írásmódú, például: videotechnika. Nem végleges a döntés a zárt körű és a zárt láncú szavak írásmódjával kapcsolatban. Az összes -ú, -ű, -jú, jű végű utótagos szó megvitatásakor születik majd végleges döntés. Vita alakult ki a szabályzat megjelentetésének időpontjáról: Nem okozna-e zavart, ha a szabályzat az érettségi előtt jelenne meg? Döntés: Természetesen a szabályzat csak az írásbelin okozhatna zavart (addig azonban nem fog megjelenni), de ha úgy reklámozná az Akadémiai Kiadó, hogy az új szabályok és az új írásmódok csak január elsején lépnek életbe, akkor a megjelenés időpontja kevésbé lenne lényeges. A bizottság megállapodott abban, hogy a teljes bizottsági ülésen a p zs betűkön kívül milyen kérdéseket kíván még megbeszélni december 3. (Teljes bizottsági ülés.) 1. Az AkH. 12. szótári része r zs betűinek vitája 2. Egyebek Az AkH. 12. szótári része r zs betűinek megbeszélése. A bizottság minden vitás kérdésben egyezségre jutott. Döntés a meghívóhoz csatolt megoldandó kérdésekben: elsőfokú bíróság, téligumi, ultraibolya sugárzás, véradó központ, törtrészfüggvény, szilárdtest, szerszámosláda, észszerű, transzszibériai vasút, de: transzilvanizmus, transzilván; puzzle, quad és kvad, ranch, rap és rep, salsa és szalsza, salto mortale, steak és szték, taekwondo és tekvando, thriller és triller rubeola, Műpa, argentin, immunis. Az osztályok képviselői (Csiszár Imre, Pócs Tamás, Sólyom Jenő, Tomcsányi Pál akadémikusok) szakterületükről több új szó felvételét javasolták. Ezek nagy része be fog kerülni a szótárba. Az állandó bizottság évi legfontosabb rendezvényei: Az állandó bizottság al- és munkabizottságainak évi legfontosabb rendezvényei: Az állandó bizottság díjai: Az állandó bizottság tagjainak elismerései 2013-ban: A bizottság több tagja részesült 2013-ban rangos kitüntetésben, személy szerint: Antalné Szabó Ágnes: Ürményi József-díj, Bősze Péter: Lőrincze-díj, Csiszár Imre: International Dobrushin Prize, az International Dobrushin Foundation (Moszkva) 2013 évi dija: "for outstanding achievements in mathematics",

9 Keszler Borbála: a Modern Filológiai Társaság Emlékérme (Pro Neophilologia in Hungaria), Kiss Jenő: Implom József-emlékérem, Lőrincze-díj és Pro Facultate Philosophiae (ELTE). Az állandó bizottság évi kiadványai: Egyebek: A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság elsődleges tevékenysége 2013-ban is az akadémiai helyesírási szabályzat készülő, 12. kiadásával kapcsolatos munkálatokra, ezen belül is főként a szótári rész kidolgozására összpontosult. A bizottság által kialakított állásfoglalások az osztályközi szoros együttműködésben, továbbá egyedi munkákban, a tárgyévben tartott előadásokban hasznosultak. Ilyen előadást tartott például: Bősze Péter többek között a Semmelweis Egyetemen a magyar orvosi nyelv tantárgy keretében; Keszler Borbála a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny döntőjén május 25- én Ne csak helyesen, kifejezően is címmel, továbbá Egerben, szeptember 28-án a Nagy J. Béla országos helyesírási versenyen Hagyomány és újítás az AkH. 12. kiadásában témakörben, valamint a Semmelweis Egyetemen a magyar orvosi nyelv tantárgy keretében; Laczkó Krisztina a Félezer éves a Magyar orvosi nyelv konferencián Helyesírás az orvosi nyelvben: múlt és jelen (elhangzott október 18-án); Mártonfi Attila az ELTE BTK alkalmazott nyelvészeti TDK-n (Budapest, április 10.) Gyakorlati lexikográfia témakörben, a 9. szótárnapon (Budapest, október 16.) Kisenciklopédia a szótárban a tulajdonnevek írói szótári kidolgozása címmel, valamint társelőadóként A nagy kulturális és földrajzi távolság lexikográfiai áthidalása a Japán magyar nagyszótárban témakörben, idegen nyelven Hungarian language overview címmel (1st Polyglot Conference, Budapest, május 19.); emellett szakértőként és tudományos-ismeretterjesztő műsorokban rendszeresen hallatja hangját a média különböző színterein; Szathmári István a Kiss Jenő elnök 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Mit üzen a Magyar Nyelvtudományi Társaság a mának már megalakulásával és első tetteivel? címmel (megjelent: MNy. 2013: 8 13); Tóth Etelka a komáromi Selye János Egyetem tankönyvkutatási konferenciáján (2013. november 25.) Helyesírási témakörök a tankönyvekben címmel; Zimány Árpád a Besztercebányai Egyetem nemzetközi konferenciáján (2013. május 22.) Gárdonyi Géza életművének főbb vonulatai témakörben. (Ez utóbbi előadások arról is tanúskodnak, hogy a bizottság kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar tudományossággal való kapcsolatok fenntartására és ápolására.) A bizottság tagjai (köztük: Antalné Szabó Ágnes, Heltainé Nagy Erzsébet, Keszler Borbála, Laczkó Krisztina, Mártonfi Attila, Tóth Etelka, Zimány Árpád) szervezőként folyamatosan jelen vannak, illetve részt vesznek olyan, fiatalok számára rendezett versenyeken (például: Implom József Helyesírási Verseny, Simonyi Zsigmod helyesírási verseny, Eötvös József országos középiskolai szónokverseny, Kossuth-szónokverseny, Nagy

10 J. Béla országos helyesírási verseny), amelyeknek célja a magyar nyelv értékeinek megőrzése. A bizottság tagjai folyamatosan tevékenykednek a tudományos utánpótlás nevelésében: a felsőfokú képzésben, a PhD-képzésben és az akadémiai fiatal kutatók támogatásában (például Laczkó Krisztina az Eötvös Collegium alelnöke és a kuratórium tagja). A bizottsági tagok közül többen különböző egyetemeken habilitációs bizottságok és doktori iskolák tagjai, több esetben vezetői (így például Gósy Mária, Keszler Borbála, Tolcsvai Nagy Gábor); PhDtémavezetők, TDK-dolgozatok irányítói, szakirányú szakdolgozatok vezetői; rendszeresen látnak el opponensi, bizottsági tagsági feladatokat; kutatócsoportokat, konferenciákat szerveznek PhD-hallgatók és fiatal kutatók részvételével. A bizottság jó kapcsolatban áll a fiatalokat külön is támogató Anyanyelvápolók Szövetségével (amelynek tiszteletbeli elnöke Grétsy László). A bizottság osztályközi jellege révén folyamatos (szükség esetén intenzív) kapcsolatban van az MTA egyes osztályaival, amelyeknek képviselői támogatóan segítik a bizottság munkáját a helyesírási szabályzat és szótár végleges formájának kialakításában. A bizottság szoros kapcsolatot ápol a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium keretében működő Földrajzinév-bizottsággal (amelynek tagja Gerstner Károly és Keszler Borbála is). Hasonlóképpen intenzív az együttműködés a Magyar Nyelvtudományi Társasággal, amelynek vezetőségében, illetve választmányában szintén többen vannak jelen a bizottság tagjai közül. Más nemzetközi és akadémiai testületek munkájában is részt vesznek a bizottság tagjai, így például Bősze Péter European Academy of Gynaecological Cancer, Csiszár Imre az IEEE Information Theory Society Shannon Award Committe, Gósy Mária a Nemzetközi Fonetikai Társaság elnökségének, Keszler Borbála és Kiss Jenő az MTA Anyanyelvünk Európában Elnöki Bizottságának a tagja. Emellett többen segítik munkájukkal a Nyelvtudományi Bizottság, a Magyar Nyelvészeti Munkabizottság, a Szótári Munkabizottság, a József Attila Társaság tevékenységét. A bizottság tagjai közül többen munkálkodnak különböző folyóiratok, periodikák szerkesztői testületében. Így például a nyelvtudomány hazai és nemzetközi eredményeinek közzétételét, a pedagógusok tájékoztatását és a nyelvművelői feladatok ellátását egyaránt célul kitűző Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottságában tevékenykedik: Keszler Borbála (1993 óta főszerkesztő), Grétsy László, Heltainé Nagy Erzsébet, Kemény Gábor, Laczkó Krisztina, Tolcsvai Nagy Gábor. Továbbá Magyar Nyelv: a szerkesztőbizottság tagjai Kiss Jenő, Nyomárkay István, Siptár Péter, Szathmári István; Magyar Orvosi Nyelv: Bősze Péter (alapító-főszerkesztő), Grétsy László, Keszler Borbála, Kiss Jenő, Laczkó Krisztina Prószéky Gábor; Beszédkutatás: Gósy Mária főszerkesztő, Siptár Péter szerkesztőbizottsági tag; Acta Linguistica Hungarica: Siptár Péter társszerkesztő; Govor/Speech, Journal of the International Phonetic Association: Gósy Mária a szerkesztőbizottság tagja; Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, valamint Magyartanítás: Zimányi Árpád a szerkesztőbizottság tagja; Névtani Értesítő: Gerstner Károly, Laczkó Krisztina szerkesztőbizottsági tagok; Édes Anyanyelvünk: Grétsy László, Heltainé Nagy Erzsébet, Kemény Gábor a szerkesztőbizottság tagja; Anyanyelv-pedagógia: Antalné Szabó Áges (főszerkesztő), Laczkó Krisztina, Tóth Etelka a szerkesztőbizottság tagjai; Annales Sectio Linguistica, valamint Studia Linguistica Hungarica: Tolcsvai Nagy Gábor főszerkesztő; Finno-Ugric Languages and Linguistics: Siptár Péter a szerkesztőbizottság tagja. Emellett olyan rangos, nem nyelvészeti folyóiratok szerkesztőbizottságában is jelen vannak a bizottság más akadémiai osztályainak képviselői,

11 mint például a CME Journal of Gynecologic Oncology vagy a European Journal of Gynaecological Oncology szerkesztőinek sorában Bősze Péter, illetve az Acta Mathematica Hungarica és a Studia Scientiarum Mathematicarum Hungarica szerkesztőbizottságában Csiszár Imre. A fenti felsorolás közel sem teljes, de úgy véljük, a bizottság tagjainak dióhéjban bemutatott társadalmi szerepvállalása és a tudományos életben folytatott tevékenysége egyértelműen igazolja, hogy a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság 2013-ban eredményesen és hatékonyan működött. Budapest, február Keszler Borbála Tóth Etelka a Magyar nyelvi Bizottság elnöke a Magyar Nyelvi Bizottság titkára

A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi beszámolója

A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi beszámolója A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság 2012. évi beszámolója A bizottság neve: Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság. A bizottság az MTA I., a II., a III., a IV., az V., a VI., a VII., a VIII.,

Részletesebben

Beszámoló. 2. Az üléseken saját kezdeményezésként megvitatott tudományos témák tárgya, véleménynyilvánítás hasznosulása

Beszámoló. 2. Az üléseken saját kezdeményezésként megvitatott tudományos témák tárgya, véleménynyilvánítás hasznosulása Beszámoló az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának 2010. évi munkájáról A bizottságról A Magyar Nyelvi Bizottságnak 11 osztályképviselıje és 25 nyelvész tagja van. A nyelvész tagok közül hárman akadémikusok,

Részletesebben

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága évi tevékenysége

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága évi tevékenysége A Nyelvőr hírei 117 Vachott Sándorné: Rajzok a múltból. Emlékiratok (Szemelvények). Vachott Sándor Városi Könyvtár, Gyöngyös, 2007. Tudós tanárok a gyöngyösi gimnáziumból. Berze Nagy János Gimnázium és

Részletesebben

Beszámoló a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi tevékenységéről

Beszámoló a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság évi tevékenységéről A Nyelvőr hírei 117 Beszámoló a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság 2014. évi tevékenységéről 1. A bizottság az MTA I., a II., a III., a IV., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a X. és a XI.

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Helyesírás A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet

Antalné Szabó Ágnes 2010. A magyar helyesírás vizuális rendszere. Anyanyelv-pedagógia 4. www.anyanyelv-pedagogia.hu. Melléklet Melléklet Helyesírási ábrák és táblázatok 1. ábra Az idegen betűkkel kiegészített magyar ábécé 2. ábra A betűrendbe sorolás szabályai 1 3. ábra A magyar helyesírás fő alapelvei 4. ábra A kiejtés szerinti

Részletesebben

A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság 2014. évi tevékenysége

A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság 2014. évi tevékenysége A Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság 2014. évi tevékenysége Az állandó bizottság neve: Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottság. A bizottság az MTA I., a II., a III., a IV., az V., a VI., a

Részletesebben

Különírás-egybeírás automatikusan

Különírás-egybeírás automatikusan Különírás-egybeírás automatikusan Ludányi Zsófia ludanyi.zsofia@nytud.mta.hu Magyar Tudományos Akadémia, Nyelvtudományi Intézet Nyelvtechnológiai Osztály VII. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia

Részletesebben

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága évi tevékenysége

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága évi tevékenysége A Nyelvőr hírei 389 tésekre, sőt esetleg a leírás helyett rajzok készítésére. A nyelvtudományban Mészöly Gedeon, Szabó T. Attila, Hadrovics László és Benkő Loránd, a néprajztudományban Bátky Zsigmond,

Részletesebben

Oktatói önéletrajz dr. Veszelszki Ágnes

Oktatói önéletrajz dr. Veszelszki Ágnes Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 2006-2011 ELTE BTK Nyelvészeti Doktori Iskola, Budapest, doktori képzés,

Részletesebben

A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk

A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk A főnév élőlények, élettelen és gondolati dolgok neve. Fajtái a köznév és a tulajdonnév. tk. 41-42. A köznév sok hasonló dolog közös neve. A tulajdonnév valakinek vagy valaminek a saját, megkülönböztető

Részletesebben

Beszámoló az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának évi munkájáról

Beszámoló az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának évi munkájáról 1 Beszámoló az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának 2009. évi munkájáról A bizottságról A Magyar Nyelvi Bizottságnak 25 nyelvész tagja van. Közülük ketten akadémikusok, kilencen a nyelvtudomány doktorai, illetve

Részletesebben

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály

Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA Magyar nyelvtan tanmenet 4. osztály 2013/2014 Tanítók: Tóth Mária, Buruncz Nóra Tankönyvcsalád: Nemzeti Tankönyvkiadó Anyanyelvünk világa 4. osztály

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

J E G Y Zİ K Ö NYV. az MTA IX. Osztály Hadtudományi Bizottsága 2013. október 01-én tartott üléséről

J E G Y Zİ K Ö NYV. az MTA IX. Osztály Hadtudományi Bizottsága 2013. október 01-én tartott üléséről MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Hadtudományi Bizottsága J E G Y Zİ K Ö NYV az MTA IX. Osztály Hadtudományi Bizottsága 2013. október 01-én tartott üléséről Az MTA IX.

Részletesebben

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (a továbbiakban: Kar) Tanácsa a Karral oktatói és

Részletesebben

Buda András szakmai életrajza

Buda András szakmai életrajza Buda András szakmai életrajza Tudományos fokozat 2001 PhD nevelés és sporttudomány; száma:100/2001 Szakterület didaktika, e-learning, tanárképzés Munkahely Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Politikatudományi, Közigazgatási és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Újságírói 1.4

Részletesebben

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről Beszámoló a 2017. évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről 2017-ben kilencedik alkalommal rendeztük meg az Eötvös József országos középiskolai szónokversenyt az ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI HABILITÁCIÓS SZAKBIZOTTSÁGÁNAK ÜGYRENDJE 1. Az Ügyrend hatálya 1. Jelen szabályozás az SZTE Közgazdaságtudományi Habilitációs Szakbizottságának a működésére

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv

Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv és a Magyar nyelv és irodalom Fejlesztési terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a és a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között Készítette: Pap Andrea Pétervására,

Részletesebben

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről

Beszámoló a évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről Beszámoló a 2016. évi Eötvös József országos középiskolai szónokversenyről 2016-ben nyolcadik alkalommal rendeztük meg az Eötvös József országos középiskolai szónokversenyt az ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

Beszámoló a évi Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyről

Beszámoló a évi Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyről Beszámoló a 2019. évi Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokversenyről 2019-ben tizenegyedik alkalommal rendeztük meg az Eötvös József középiskolai szónokversenyt az ELTE Bölcsészettudományi

Részletesebben

A 2014. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2014. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2014. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Ethnographica

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK A/221-es terme (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A., II. emelet)

Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK A/221-es terme (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A., II. emelet) Jegyzőkönyv a DOSz Nyelvtudományi Osztályának alakuló üléséről Ülés időpontja: 2013. 10. 21. 15:00 Ülés helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK A/221-es terme (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A., II.

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Politikatudományi Intézet Karrier fokú végzettségek: 1985-1990 Marx Károly Közgazdaság-tudományi, pénzügy Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

BARTHA ELEK. Megnevezés évszám kibocsátó intézmény Okleveles etnográfus 1980 Kossuth Lajos Tudomány Egyetem, Debrecen. DE BTK Néprajz nappali

BARTHA ELEK. Megnevezés évszám kibocsátó intézmény Okleveles etnográfus 1980 Kossuth Lajos Tudomány Egyetem, Debrecen. DE BTK Néprajz nappali BARTHA ELEK I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS Megnevez évszám kibocsátó intézmény Okleveles etnográfus 1980 Kossuth Lajos Tudomány Egyetem, Debrecen II. OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG ALAPKÉPZÉSBEN ÉS MESTERKÉPZÉSBEN (MINIMUM

Részletesebben

A 2018-ra vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2018-ra vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2018-ra vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Acta Antiqua Academiae Kiadó Megítélt támogatás (forint)

Részletesebben

A 2015. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2015. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2015. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Ethnographica

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán

Oktatói önéletrajz Dr. Balázs Zoltán egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Politikatudományi Intézet Karrier fokú végzettségek: 1985-1990 Marx Károly Közgazdaság-tudományi, pénzügy Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Chikán Attila egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1971-1972 Stanford University, ICAME Program 1962-1967 Marx Károly Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK LEXIKOGRÁFIAI FÜZETEK 2. Szerkesztőbizottság BÁRDOSI VILMOS, FÁBIÁN ZSUZSANNA, GERSTNER KÁROLY, HESSKY REGINA, MAGAY TAMÁS (a szerkesztőbizottság vezetője), PRÓSZÉKY GÁBOR Tudományos

Részletesebben

A 2019-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A 2019-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2019-re vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae Kiadó Megítélt

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit I. Személyi adatok Név: Farkas Judit Születési hely, idő:, 1979. 04. 01. Anyja neve: Mohai Margit Judit Személyi igazolvány száma: 335364SA Munkahely: MTA Nyelvtudományi

Részletesebben

Helyesírási buktatók a közjegyzői okiratokban

Helyesírási buktatók a közjegyzői okiratokban KÖZJEGYZŐK KÖZLÖNYE * 2012. 5. SZÁM Helyesírási buktatók a közjegyzői okiratokban Alapelvek és mozgószabályok (Az előadás elhangzott 2012.június 9-én, Győrben, a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek

Részletesebben

HB elnöks a 2009-es. Szenes Zoltán bizottsági elnök. Budapest, 2009. december 17-én. MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság

HB elnöks a 2009-es. Szenes Zoltán bizottsági elnök. Budapest, 2009. december 17-én. MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság HB elnöks kségg beszámol molója a 2009-es évben végzettv munkáról Szenes Zoltán bizottsági elnök Budapest, 2009. december 17-én MTA IX. Gazdaság- és Jogtudományi Osztály, Hadtudományi Bizottság Tevékenységi

Részletesebben

A Eötvös Loránd-emlékérem. B Eötvös Loránd Emlékérem. C Eötvös Loránd emlékérem. A Gellért fürdő. B Gellért-fürdő. C Gellért Fürdő. A ELTÉ-s.

A Eötvös Loránd-emlékérem. B Eötvös Loránd Emlékérem. C Eötvös Loránd emlékérem. A Gellért fürdő. B Gellért-fürdő. C Gellért Fürdő. A ELTÉ-s. Egyetemi anyanyelvi napok 1 Melyik a helyes? 2014. március 21. A Eötvös Loránd-emlékérem B Eötvös Loránd Emlékérem C Eötvös Loránd emlékérem márc. 6-21:38 2 Melyik a helyes? A Törökbálint nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

Feladatlap a gimnáziumi versenyzők számára

Feladatlap a gimnáziumi versenyzők számára Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati verseny Fővárosi forduló, FPPTI, 2007. szeptember 17. A versenyző kódszáma: Feladatlap a gimnáziumi versenyzők számára Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget,

Részletesebben

Prof. Dr. Maróti Mihály ( )

Prof. Dr. Maróti Mihály ( ) Prof. Dr. Maróti Mihály (1917-2009) DR. MARÓTI MIHÁLY EMLÉKÜLÉS 2017. április 21. BUDAPEST Szervezők: Magyar Növény-Mikroszaporítók Egyesülete Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztési

Részletesebben

DITRÓI ESZTER SZAKMAI ADATLAPJA

DITRÓI ESZTER SZAKMAI ADATLAPJA I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS DITRÓI ESZTER SZAKMAI ADATLAPJA megnevezés évszám kibocsátó intézmény Magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár, bölcsész, muzeológus 2009 Debreceni Egyetem BTK II. OKTATÁSI

Részletesebben

Építészeti Tudományos Bizottság

Építészeti Tudományos Bizottság Építészeti Tudományos Bizottság A bizottság neve: Építészeti Tudományos Bizottság (ÉTB) Az ÉTB tisztségviselői: Vukoszávlyev Zorán elnök titkár Az ÉTB létszáma: 26 fő, ebből akadémikus 2 fő, nem akadémikus

Részletesebben

A Kari Tanács a napirendi pontokat a módosító javaslatokkal együtt egyhangúlag elfogadta.

A Kari Tanács a napirendi pontokat a módosító javaslatokkal együtt egyhangúlag elfogadta. Jegyzőkönyv a 2008. november 26-ai Kari Tanács üléséről (PTE ETK Pécs, Vörösmarty u. 4. Kari Tanácsterem) Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint. Köszöntötte a Kari Tanács ülésen megjelenteket.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6.

ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6. ELŐTERJESZTÉS a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlésére 2014. május 6. A Magyar Tudományos Akadémia elnökének, alelnökeinek, főtitkárának, főtitkárhelyettesének és választott elnökségi tagjainak megválasztása

Részletesebben

A szervezet neve: Óbarokért Sport és Szabadidő Szervező Egyesület. Jegyzőkönyv. a. közgyűlés b. elnökség c. kuratórium d. egyéb:

A szervezet neve: Óbarokért Sport és Szabadidő Szervező Egyesület. Jegyzőkönyv. a. közgyűlés b. elnökség c. kuratórium d. egyéb: A szervezet neve: Óbarokért Sport és Szabadidő Szervező Egyesület 1.A szerv neve: (a válasz aláhúzandó) Jegyzőkönyv a. közgyűlés b. elnökség c. kuratórium d. egyéb: 2.Az ülés időpontja (év/hónap/nap/óra):

Részletesebben

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés ELŐADÁSOK Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés 1. Szabó Dezső Trianonról. Konferencia-előadás, Evangélikus iskolák kutató tanárainak I. konferenciája Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, 2013.

Részletesebben

DITRÓI ESZTER SZAKMAI ADATLAPJA

DITRÓI ESZTER SZAKMAI ADATLAPJA DITRÓI ESZTER SZAKMAI ADATLAPJA I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény Magyar nyelv és irodalom szakos 009 Debreceni Egyetem BTK középiskolai tanár, bölcsész, muzeológus II. OKTATÁSI

Részletesebben

Tárgy: Önálló képviselői indítvány a Tóth József utca és Sima Ferenc utca forgalmi rendjének tervezett változása miatti lakossági kifogások ügyében

Tárgy: Önálló képviselői indítvány a Tóth József utca és Sima Ferenc utca forgalmi rendjének tervezett változása miatti lakossági kifogások ügyében - 1 Pálmások Szövetsége Horváth István önkormányzati képviselő Szentes, Móricz Zsigmond u. 1/2. Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete részére Szentes Tárgy: Önálló képviselői indítvány a Tóth

Részletesebben

IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottság beszámolója a évi tevékenységéről

IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottság beszámolója a évi tevékenységéről IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottság beszámolója a 2012. évi tevékenységéről 1. MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottság 2012 évi tevékenysége

Részletesebben

BÉRES JÚLIA SZAKMAI ÖNÉLETRAJZA

BÉRES JÚLIA SZAKMAI ÖNÉLETRAJZA BÉRES JÚLIA SZAKI ÖNÉLETRAJZA I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész 20 Debreceni Egyetem BTK és tanár és kommunikáció szakos bölcsész (1260/20/BT)

Részletesebben

Beszámoló a MTA Immunológiai Bizottság 2011. évi tevékenységéről

Beszámoló a MTA Immunológiai Bizottság 2011. évi tevékenységéről Beszámoló a MTA Immunológiai Bizottság 2011. évi tevékenységéről 1. A tudományos bizottság neve: MTA, Immunológiai Bizottsága 2011. szeptember 13 után: MTA, Immunológiai Osztályközi Tudományos Bizottság

Részletesebben

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 A HONVÉD ZRÍNYI SPORTEGYESÜLET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A szabályzat célja a Honvéd Zrínyi Sportegyesület (a továbbiakban: Egyesület)

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Elnökségi Üléséről

JEGYZŐKÖNYV A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Elnökségi Üléséről JEGYZŐKÖNYV A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének Elnökségi Üléséről Az ülés időpontja: 2001. december 12. Az ülés helye: Budapest, MaTáSzSz tárgyalóterme Az ülésen jelen voltak: a mellékelt

Részletesebben

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A POLGÁRI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Egységes szerkezetben az 53/2016. (IV.28.), 91/2016.(VI.16.)sz. KT. határozattal 1 Polgár Város Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek

Részletesebben

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV

KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV KÖZGYŰLÉSI JEGYZŐKÖNYV Amely készült 2016. október 26. napján 14.15 órai kezdettel a Magyar Artériás Stiffness Társaság (6000 Kecskemét, III. Béla krt. 6. III. emelet 11.) 1181 Budapest, Kossuth Lajos

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Aczél Petra Katalin

Oktatói önéletrajz Dr. Aczél Petra Katalin egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1990-1995 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar nyelv

Részletesebben

A évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként

A évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként A 2016. évre vonatkozó folyóirat-kiadási pályázaton támogatást nyert folyóiratok tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Acta Antiqua Academiae

Részletesebben

Javaslat az Önkormányzat által adományozott címek és díjak odaítélésére létrehozott Kuratórium megválasztására

Javaslat az Önkormányzat által adományozott címek és díjak odaítélésére létrehozott Kuratórium megválasztására MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE Kvo.: 31.013-14/2007 Melléklet: 1. sz. hatályban lévő kuratóriumi névsor 2. sz. új kuratórium névsora Javaslat az Önkormányzat által adományozott címek és díjak

Részletesebben

JEGYZÖKÖNYV. A Közgyülés egyhangúlag elfogadja a javasolt személyeket.

JEGYZÖKÖNYV. A Közgyülés egyhangúlag elfogadja a javasolt személyeket. JEGYZÖKÖNYV A Balatonkenesei Horgászegyesület Közgyülése a kiküldött meghívónak megfelelöen 2014. március 1-én 9:00 órakor elkezdödött. Helye: Balatonkenese, Faluház A levezetö elnök, Mészöly Sándor felterjeszti

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Rostoványi Zsolt

Oktatói önéletrajz Dr. Rostoványi Zsolt egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1976-1977 MKKE Közgazdasági Továbbképző Intézet, nemzetközi gazdasági kapcsolatok

Részletesebben

Interdiszciplináris Doktori Iskola

Interdiszciplináris Doktori Iskola Interdiszciplináris Doktori Iskola PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola Európa és a magyarság a 18-20. században Doktori Program habilitációs kritériumai I. Publikációk 1. Két monográfia. (vagy 2.

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető Önéletrajz Személyi adatok Név Szabó Ágnes Cím 1022 Budapest, Ruszti út 7. Telefonszám +36304790140 E-mail szaboo.agnes@gmail.com Születési év Családi állapot 1978 férjezett, 3 gyermek édesanyja Szakmai

Részletesebben

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged.

Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. Hivatkozások Adamikné Jászó Anna Hangay Zoltán 1995. Nyelvi elemzések kézikönyve. Mozaik Oktatási Stúdió. Szeged. A. Jászó Anna (szerk.) 2004. A magyar nyelv könyve. Trezor Kiadó. Ágosoton Mihály 1971.

Részletesebben

Magyar nyelv 6. osztály. Főbb témakörök

Magyar nyelv 6. osztály. Főbb témakörök Magyar nyelv 6. osztály Főbb témakörök 1) Szófaj fogalma 2) Ige, főnév, melléknév, számnév, névmás definíciója; igenevek, határozószók, viszonyszók fogalma 3) Szófajok felismerése 4) Átalakítás jelen időből

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Fejes Edit, Sariyüce Tolga Deniz, Cardak Salih, Csörgő István kuratóriumi tagok

JEGYZŐKÖNYV. Fejes Edit, Sariyüce Tolga Deniz, Cardak Salih, Csörgő István kuratóriumi tagok JEGYZŐKÖNYV Készült: Török-Magyar Kulturális, Információs és Művészeti Alapítvány Kuratóriumának 2015. szeptember 5-én, szombaton 15 órakor megtartott üléséről Az ülés helye: 1094 Budapest Ferenc tér 5.

Részletesebben

5. A tudományos bizottsághoz tartozó köztestületi tagok létszáma: 353 fő (7 akadémikus, 37 / 22 MTA dr. / tud. dr., 111 kandidátus, 176 PhD)

5. A tudományos bizottsághoz tartozó köztestületi tagok létszáma: 353 fő (7 akadémikus, 37 / 22 MTA dr. / tud. dr., 111 kandidátus, 176 PhD) 1. A Nyelvtudományi Bizottság 2012. évi tevékenysége 2. A tudományos bizottság neve Nyelvtudományi Bizottság 3. A tudományos bizottság tisztségviselői Elnök: Kertész András rendes tag Társelnök: Tolcsvai

Részletesebben

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége

A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége A Néprajztudományi Bizottság 2014. évi tevékenysége Az MTA Néprajztudományi Bizottsága 2014-ben két alkalommal ülésezett (január 15- én és november 11-én). Az ülésre első alkalommal a Néprajzi Múzeum Tanácstermében

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

HTE stratégiai ad hoc bizottság beszámolója

HTE stratégiai ad hoc bizottság beszámolója HTE stratégiai ad hoc bizottság beszámolója Dr. Imre Sándor választmányi tag HTE elnökségi ülés 2013. április 18. Az Ad hoc bizottság tagjai Huszty Gábor Imre Sándor Magyar Gábor Sallai Gyula Nagy Péter

Részletesebben

2001-ben végze Eötvös-kollégistaként. angol nyelv és irodalom szakán, majd 2006 júliusában

2001-ben végze Eötvös-kollégistaként. angol nyelv és irodalom szakán, majd 2006 júliusában B y G y F v v m y b E y u m y ( m ó ) y v b y v u m y m j 20. A j m : m y v 1 ü - b ü ó, v m y v - v ó y, m y j y v - u m y ü m j m v. A y v u m y y m u m y, ó ü v, m m m u m y. J, m b m ó b. A MTA 56

Részletesebben

Jegyzőkönyv. A MAGISZ március 28.-i közgyűléséről. Helyszín: Agrárgazdasági Kutatóintézet földszinti tanácsterme. Budapest, Zsil u 3-5.

Jegyzőkönyv. A MAGISZ március 28.-i közgyűléséről. Helyszín: Agrárgazdasági Kutatóintézet földszinti tanácsterme. Budapest, Zsil u 3-5. Jegyzőkönyv A MAGISZ 2014. március 28.-i közgyűléséről Helyszín: Agrárgazdasági Kutatóintézet földszinti tanácsterme. Budapest, Zsil u 3-5. Jelen vannak: 2 jelenléti ív. (mellékelve) 18 szavazásra jogosult

Részletesebben

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács február 1-jei ülésén meghozott határozatai. Határozatok tára:

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács február 1-jei ülésén meghozott határozatai. Határozatok tára: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács 2011. február 1-jei ülésén meghozott határozatai Határozatok tára: 1/2011. (II.1.) KT. sz. határozat a Kari Tanács 2010/2011. tanév II. félévi ülés- és munkatervéről

Részletesebben

ELTE TáTK Kari Tanács-ülés Jegyzőkönyv február 21. JEGYZŐKÖNYV az ELTE Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsának üléséről

ELTE TáTK Kari Tanács-ülés Jegyzőkönyv február 21. JEGYZŐKÖNYV az ELTE Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsának üléséről JEGYZŐKÖNYV az ELTE Társadalomtudományi Kar Kari Tanácsának üléséről Időpont 2017. február 21. 14 00 Helyszín ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb 0.100C Kari Tanácsterem Elnök Juhász Gábor JELEN VANNAK

Részletesebben

Tehetséggondozás a felsőoktatásban

Tehetséggondozás a felsőoktatásban Tehetséggondozás a felsőoktatásban 2010. március 29. Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora A felsőoktatás hosszútávú céljai Magas színvonalú és versenyképes tudás elérhetővé tétele az egyén számára. A kiművelt

Részletesebben

Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya évi beszámolója. I. A tudományos osztály évi tevékenysége

Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya évi beszámolója. I. A tudományos osztály évi tevékenysége Az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztálya 2013. évi beszámolója I. A tudományos osztály 2013. évi tevékenysége 1. A tudományos osztály neve: Filozófiai és Történettudományok Osztály 2. A tudományos

Részletesebben

Az összetett szavak orvosi és nyelvészszemmel

Az összetett szavak orvosi és nyelvészszemmel Bősze Péter Laczkó Krisztina Az összetett szavak orvosi és nyelvészszemmel BEVEZETÉS A következőkben egy helyesírási kérdőíves vizsgálat eredményét ismertetjük, amely az összetett szavak köréből tartalmazott

Részletesebben

Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és AMI diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata

Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és AMI diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és AMI diákönkormányzatának szervezeti és működési szabályzata Ezen szervezeti és működési szabályzat a Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola, AMI tanulói által

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 56. SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2006 4 KÖNYVEM

Részletesebben

VERSENYFELHÍVÁS. SIMONYI ZSIGMOND HELYESÍRÁSI VERSENY az V VIII. osztály számára

VERSENYFELHÍVÁS. SIMONYI ZSIGMOND HELYESÍRÁSI VERSENY az V VIII. osztály számára VERSENYFELHÍVÁS Idén 13. alkalommal hirdetjük meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny hazai (iskolai, megyei és országos) fordulóit az V VIII. osztályosok számára azzal a reménnyel,

Részletesebben

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Beszerzési Vezetők Klubja. Szervezeti és Működési Szabályzata A Beszerzési Vezetők Klubja Szervezeti és Működési Szabályzata A Vezetőség elfogadta: 2016. március 25. A Tagság megszavazta és egyben életbe lépett: 2016. április 06. BVK-SZMSZ 20160406.final 1/8 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar Szakmai önéletrajz Név: Győri János Születési hely: Budapest, Magyarország Születési idő: 1956. 04. 01. Állampolgárság: magyar Jelenlegi munkahely: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája Jelenlegi beosztása:

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Lengyel György

Oktatói önéletrajz Dr. Lengyel György egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1970-1975 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Népgazdaság

Részletesebben

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény 1979 KLTE 1983 ELTE magyar történelem szakos középiskolai tanár filozófia szakos előadó II. OKTATÁSI

Részletesebben

Barta János (Történelmi Intézet)

Barta János (Történelmi Intézet) Barta János (Történelmi Intézet) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS Megnevezés évszám kibocsátó intézmény történelem angol nyelv- és irodalom 1963 Kossuth Lajos Tudomány-egyetem, szakos tanár,

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

1. Napirendi pont Alapszabály, Szolgáltatási szabályzat módosítása, az Alapszabály jogutód pénztár Alapszabályaként történő elfogadása

1. Napirendi pont Alapszabály, Szolgáltatási szabályzat módosítása, az Alapszabály jogutód pénztár Alapszabályaként történő elfogadása KÖZGYŰLÉSI HATÁROZATOK kivonat az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlésének jegyzőkönyvéből Hely: 1087 Budapest Könyves Kálmán krt. 48-52. Időpont: 2014. december 18 11 10 óra Az Igazgatótanács

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének VÁROSSTRATÉGIAI ÉS VÁROSMARKETING BIZOTTSÁGÁNAK, PÉNZÜGYI ÉS KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁGÁNAK VALAMINT TULAJDONOSI BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

A Szótári Osztály évi jelentése

A Szótári Osztály évi jelentése A Szótári Osztály 2016. évi jelentése I. Az osztály fő feladatai 2016-ban A magyar nyelv nagyszótára VI. Di ek kötete szócikkeinek írása, szerkesztése, főszerkesztése és megjelentetése, a szótár webes

Részletesebben

A MAI MAGYAR ORVOSI HELYESÍRÁS

A MAI MAGYAR ORVOSI HELYESÍRÁS Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar A DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Ludányi Zsófia A MAI MAGYAR ORVOSI HELYESÍRÁS Nyelvtudományi doktori iskola, vezetője: dr. Bárdosi Vilmos CSc Magyar

Részletesebben

ű ú ú ű ú ú ú Ó ú ú ű ú ű ű ű ű ű Ó ű

ű ú ú ű ú ú ú Ó ú ú ű ú ű ű ű ű ű Ó ű ú ú ú ú Ü ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű ű ű ű ú ú ű ú ú ú Ó ú ú ű ú ű ű ű ű ű Ó ű ű ű ú ú ú ú ű ú ú ú ű ú ű ű Ü ú ű ú ű ú Ú ű ű ú ű ű ű ű Ú Ó Ú Ó Ü Ő Ó Ú Ó ú Ó Ó Ó Ó ú Ó ű ú ú ú ú ú ű ű ű Ó ú ú ú Ú ű ú ú ú

Részletesebben

ű Ü Ö Ú Ü Ü Ü ű ű Ü Ü ű Ö ű Ú Ú Ú Ó Ó Ó Ü ű Ü Ú ű Ű ű ű Ú Ú ű Ó Ú ű Ú ű ű űű ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ü Ú Ú ű ű Ó Ú ű Ú ű ű Ü Ü ű ű Ü ű ű ű Ü Ü ű ű Ö ű Ü Ú Ú Ö Ó Ó Ö ű ű ű Ó ű ű ű Ó Ó Ö Ü Ú Ü Ó Ó Ú Ü Ü Ú Ü Ü

Részletesebben

ö ő ö ö ő ő ő ő ö ú ő ü ü ő ő ő ő ö ö ő ö ő ü ő ö ő ő ö ö ö ő ü ö ő ő ő ő ő ö ő ő ő ő ő ő

ö ő ö ö ő ő ő ő ö ú ő ü ü ő ő ő ő ö ö ő ö ő ü ő ö ő ő ö ö ö ő ü ö ő ő ő ő ő ö ő ő ő ő ő ő ö ö ö ő ő ő ő ő ö ö ő ő ő ö ő ö ö ű ö ő ö ö ü ö ö ő ő ő ő ő ő ö ő ö ő ő ő ő ö ő ö ü ő ö ő ö ö ő ő ő ő ö ú ő ü ü ő ő ő ő ö ö ő ö ő ü ő ö ő ő ö ö ö ő ü ö ő ő ő ő ő ö ő ő ő ő ő ő ő ö ö ö ő ú ö ö ő ő ö ú ü

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

azt az öt intézményt képviselik, amelyek a Díj létrehozásában és finanszírozásában kulcsszerepet játszottak és játszanak. A Kuratórium választott

azt az öt intézményt képviselik, amelyek a Díj létrehozásában és finanszírozásában kulcsszerepet játszottak és játszanak. A Kuratórium választott Az Országh László-díj alapító irata és az Országh László-díj kuratóriumának működési szabályzata (módosítva és a Kuratórium által elfogadva 2015. január 6-án) 1. Országh László (1907 1984) a debreceni

Részletesebben

A MAGYAR HELYESÍRÁS. H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer.

A MAGYAR HELYESÍRÁS. H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer. A MAGYAR HELYESÍRÁS H.2. Helyesírásunk betűíró, latin betűs, hangjelölő és értelemtükröző írásrendszer. a) Írásunk betűíró rendszerű, mert legkisebb egységei a hangokat jelölő betűk. b) Helyesírásunk a

Részletesebben

Szakmai beszámoló a MAGISZ 2011. évi tevékenységéről (Az elnökség beszámolója) Dr. Herdon Miklós elnök. 2012.04.20. MAGISZ Közgyűlés 1

Szakmai beszámoló a MAGISZ 2011. évi tevékenységéről (Az elnökség beszámolója) Dr. Herdon Miklós elnök. 2012.04.20. MAGISZ Közgyűlés 1 Szakmai beszámoló a MAGISZ 2011. évi tevékenységéről (Az elnökség beszámolója) Dr. Herdon Miklós elnök 2012.04.20. MAGISZ Közgyűlés 1 Tartalom A.) Közgyűlés B.) Elnökségi ülések C.) Rendezvények C1.) Agrárinformatikai

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára. MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 8. évfolyam MNy1 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 8. évfolyamosok számára MNy1 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben