A GEOTERMIKUS ENERGIA GLOBÁLIS HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI. Rybach László/Ladislaus

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A GEOTERMIKUS ENERGIA GLOBÁLIS HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI. Rybach László/Ladislaus"

Átírás

1 A GEOTERMIKUS ENERGIA GLOBÁLIS HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI Geothermal energy global status and prospects Rybach László/Ladislaus Institute of Geophysics ETHZ, CH-8092 Zurich, Switzerland; Abstract Geothermal energy is one of the contributors to any future energy mix. The advantages of geothermal energy are numerous: great, still only marginally developed potential, available around the clock (=provides base-load power), ubiquitous, indigenous, environmentally friendly, economically rewarding energy. Its two main utilization categories -power generation and direct use- are already introduced in many countries around the globe; further, expanding distribution is possible and should be increasingly enforced. Direct use is now mainly based on shallow (<400 m) resources and is realized by geothermal heat pump systems. They exhibit global growth of 20% per year. Although geothermal energy is well positioned within the renewables (in 2008 geothermal power production exceeded more than three times that of solar photovoltaics), current growth is only steady but rather slow. While wind and solar PV show nearly exponential growth (several 10% annually), geothermal power develops only by a few % per year, so far provided by hydrothermal resources, located in special geological settings. The universally deployable Enhanced Geothermal Systems (EGS) technology could speed up geothermal growth, although substantial R&D efforts are needed to solve still open problems. Possible approaches are outlined. Kulcsszavak: áramfejlesztés, növekedési tendenciák, földhőszivattyuk, mesterséges rendszerek, kilátások Keywords: power generation, growth trends, geothermal heat pumps, EGS, future prospects Bevezetés A geotermikus energia alapja a Föld belsejének hőtartalma; hasznosítása két főformában érvényesül: áramfejlesztés és direkt hőfelhasználás. Az utóbbinak több változata van, pl. távfütés, vagy ipari és mezőgazdasági alkalmazások. Mindezek már világszerte folynak, s ennek megfelelően van elég tapasztalat. A geotermia előnyei sokfélék: igen jelentős, de még csak kezdetileg kiaknázott potenciállal rendelkezik, időben állandóan szolgáltat, elvileg mindütt előfordul, környezetbarát, sokhelyen már gazdaságos. Egy nivós forrás szerint (World Energy Assessment WEA a joint effort of UNDP, UNDESA and World Energy Council WEC) a geotermia rendelkezik a legnagyobb megújuló potenciállal (1. táblázat):

2 1. táblázat: Megújuló energia potenciálok (WEA 2000) Table 1. Potential of renewable energy sources (WEA 2000) Energy source Geothermal 5000 Solar 1575 Wind 640 Biomass 276 Hydro 50 Total 7541 Capacity (EJ/yr) A számadatok dimenziója teljesitmény, azazhogy időegységnyi energia. Nyilvánvaló, hogy a geotermikus potenciál a legnagyobb, amely eddig még alig lett kiaknázva. Növekedési tendenciák Az 1. ábra a globális geotermikus áramfejlesztés fejlődését ábrázolja, a 2. ábra pedig egy összehasonlítást napelemekkel ban a geotermikus áramfejlesztés világszerte 76 TWh volt (REN ). 1. ábra: A világszerte beépitett geotermikus erőmű-teljesitmény fejlődése 2000 és 2014 között. Forrás: Geothermal Energy Association (2014). Figure 1. Growth of world-wide geothermal power capacity from 2000 to Source: Geothermal Energy Association (2014).

3 2. ábra: a napelemek fejlődése (beépitett teljesitmény) 2008 óta egyre inkább leelőzi a geotermikus fejlődèst. A geotermia szaggatott vonala az 1. ábra alapján. A napelemadatok forrása: REN21 (2014). Figure 2. Global growth of photovoltaicpower overtakes geothermal power growth since The geothermal red dashed line is from Figure 1, the PV data are from REN21 (2014). Nyilvánvaló, hogy a geotermikus áramfejlesztés egyre inkább lemarad. Ugyanez a helyzet a szélenergiával összehasonlitva is ban a világszerte beépitett szélenergia teljesítmény elért 320 GWe-t. Bár a geotermikus erőművek évente (világviszonylatban) sokkal több óránkint termelnek áramot mint a szél- és napelem-erőművek, 2011 óta már a világszerti napelemek is többet termelnek évente, a szélerőművekről nem is beszélve. Tehát valamiképpen fel kellene gyorsitani a geotermikus áramfejlesztést. De hogyan? Ez az alábbiakban lesz részletezve. Hogyan lehetne a geotermikus áramfejlesztés kiépitését felgyorsítani? Manapságig a geoelektromos erőművek 99.99%-a az ú.n. hydrotermális készletekre alapszik. Egy hydrotermális készlet azt jelenti, hogy egy adott területen a mélyben geotermális fuidumok (termálvíz, gőz vagy viz/gőz kerevék) vannak jelen, gazdaságilag érdekes mennyiségben. Az ilyen előfordulásokhoz különleges, aránylag csak ritkán található geológiai adottságok szükségesek, mint pl. vulkánikus területek permeabilis kőzetei, üledékes medencék termálviz-tartói, stb. Azazhogy ezek aligha fognak nagyságrendi növekedést hozni a geotermikus erőművek kiépitésében. Viszont az ú.n. petrotermális készletek, melyek magas hőmérsékletü (>100 C), majdnem mindenütt valamilyen mélységben jelenlevő alapkőzeteket jenetenek, amik voltaképpen mindenütt megtalálhatók, óriási mennyiségben. Ezek szerint csak azt kell kidolgozni, hogy

4 hogyan lehet a mély földhőt a mély, forró kőzetekböl kitermelni. Ezt célozza az ú.n. EGS technológia (EGS= Enhanced Geothermal System), ami mesterséges hidrotermális viszonyokat próbál létrehozni. Ehhhez a mélybeni kőzet áteresztőképességét kell alaposan megnövelni. Ez hirdaulikus viznyomás-növeléssel mély furólyukakon keresztül történik, amiken a működtetés folyamán hidegviz lesz besajtolva, ami felmelegedve -a kőzet fokos hőtartalmát kiaknázva- további termelőkutak által kerül a felszinre. Ezzel ott olyan erőművek meghajthatók, amik hidrotermális készleteknél már régóta eredményesen működnek. Tehát voltaképpen egy repedésrendszert kell helyenkint kialakitani jónéhány km mélységben (= stimuláció ), ami mint egy nagy hőcserélő működik. Mindez részletesen le van irva a világszerte ismert M.I.T. The Future of Geothermal Energy (2006) cimü tanulmány-kötetében. A tanulmány eredménye arra utal, hogy csak magában az USA-ban > EJ EGS hőenergia termelhető ki, ami az USA primérenergia-szükségletének szerese. Mindez papiron szépen müködik. Eddig realiter azonban csak alig néhány szál EGS erőmű létezett, s eddig mindegyiknél volt valami probléma. Tehát van tennivaló! Az alábbi, 2. táblázat egy technikailag működésképes és gazdaságilag kielégitő EGS hőcserélő rendszer paramétereit mutatja. 2. táblázat: EGS höcserélö rezervoár szükséges paraméterei. Forrás: EGEC (2012) Table 2. Required properties for an EGS reservoir (from EGEC 2012) Fluid production rate 75 kg/s Fluid temperature at wellhead 200 C Total effective heat exchange surface m 2 Rock volume m 3 Flow impedance Thermal drawdown 10% Water loss <10% Capital interest rate 5% <0,1 MPa (kg/s) A fenti táblázat adatai egy kb. 5 MWe teljesitményü EGS létesitmény jellemzői. Ezek nemzetközileg elfogadott tényezők; a döntő kérdés az, hogy hogyan lehetne ezeket minden kivánt helyen realizálni, a helyi földalatti adottságoktól függetlenül. Vagyis a fő feladat egy olyan technológia kifejlesztése, amivel bárhol lehetne egy standard EGS hőcserélőt bármilyen altalajban létrehozni.

5 A megoldandó EGS kérdések A szükséges technológia kifejlesztéséhez még jónéhány feladat vár a kutatás/fejlesztés szakembereire: A több km mélységben kiépitendö EGS hőcserélő fent emlitett stimulációjánál több kőzetmechanikai kérdést kell tisztázni: a feszültségtér anizotrópiájának hatása és a feszültségváltozás terjedésének módja (gyors/ száraz, vagy lassu/ nedves különféle helyi viszonyok között) még ismeretlen; A stimuláció által létrejöhetö (de az erőmű-működés alatt is előállható) szeizmicitás korlátozása még megoldatlan, pedig a gerjesztett rezgések komoly ellenállást hivhatnak ki az érintett lakósságban az EGS technológiával szemben; A hőcserélő repedésrendszer nem csak néhány nagy, kiterjedt repedésböl álljon, hanem sok finoman elosztottból hogy ez hogyan elérhető mindenütt, az még tisztázatlan; Az egész tervezett hőcserélőn belüli folyadékmozgás egyöntetüsége még nem kialakitható; Eddig semilyen tapasztalat nincs még arról, hogy hogyan működik egy EGS hőcserélőhosszutávon. A hőkiemelés döntő jellemzője a ú.n. kinyerési tényező (a kiemelhető/ jelenlévő hőmennyiség hányadosa). Ez a tényező alaposan változhat egy EGS létesitmény működésének folyamán: egyrészt a vizáteresztőképesség megnőhet (pl. uj repedések állnak elő a kőzet lehüléséből vagy egyes ásványok feloldódásábol kifolyólag), másrészt lecsökkenhet (ásványlerakódások vagy hidraulikus rövidzárlatok miatt). Az EGS rendszerek kiépítésénél már megvan a kivánt telephely, azazhogy nem kell alkalmas furóhelyket kereseni. Ezzel szemben fel kell deriteni a helyi viszonyokat: a mélybeli alapkőzettipus (mészkő? gránit? gneissz? pala?...), a feszültégtér komponesei, a hőméseklet-tér mérvadói, a már létező repedésrendszer mivolta, a természetes helyi szeizmicitás - mind meghatározandók. Többéves tapasztalat híján az EGS rendszerek gazdaságossága még teljesen tisztázatlan. Az elökészités (beleértve a helyi mélybeli viszonyok kideritését és a stimulációt), az eröműépités, és az üzemeltetés költségeiröl eddig mért adat nincs. Mindenesetre a gazdaságosság sokkal előnyösebb ha az erőművek hulladékhője helyileg alkalmazható, pl. távfütésre.

6 Az EGS erőmürendszerek felnagyitása középtávon elengedhetetlen (eddig csak néhány elektromos Megawatt teljesitény van megcélozva). Enélkül az EGS nem tesz nagy piaci benyomást. Legalább töb tiz megawattos erőművekre lenne szükég. Ilyen elképzelések már vannak, pl. Vörös et al. (2007) kidolgozott egy elméleti megoldást 24 besajtoló és 19 termelőkuttal, ami 200 MWe összteljesitményhez vezetne. De ezt persze jó lenne kipróbálni. Jelenleg az eddig legnagyobb geotermikus erőmű (hidrotermális készletre támadkozva) 140 MWe nagyságu (Taonga, Ujzéland). Ezek szerint az EGS jelenleg még csak a proof of concept stádiumban van.az EGS helyzet és problematika részletes leirása Rybach (2010)-ben található. Direkt hőfelhasználás A földből kinyert és globálisan alkamazott geotermikus hő ban 300 PJ volt (REN ). Mint fent emlitve a felhasználás különféle módon és célra létesül. A magyar geotermikus viszonyok igencsak kedvezőek. Az ország világszerte élenjár a termálkutak felületi sürüségével: kb. 1,1termelő kút van 10 x10 kilométerenkint.a kiemelt vizmennyiség is jelentős, összesen kb. 70 millió köbméter évente. Jó lenne tudni, hogy ez a tempó meddig lesz fenntartható visszasajtolás nélkül. Ugyanis legtöbb helyen csak termelő kutak vannak. Egy másik, a geotermikus hő direkt felhasználásának jelentős varációja, a távfűtés. Ilyen rendszerek több országban működnek sikeresen; Izlandban pl. az épületek több mint 90%-a geotermikus fűtésü. A Párizsi medencében (magában a fővárosban is) több ú.n. dublett rendszer (=termelő és visszasajtoló kútpár) működik évtizedek óta, mindegyik többezer lakást ellátva. Az utóbbi időben több európiai országban tapasztalható fellendülés a geotermikus távfűtés területén (EGEC 2013). Pl. a Bajor Molasse Medencében különösen München térségében tucatnyi geotermikus telep épült vagy épül, gyakran kombinálva fűtésre és/ vagy áramfejlesztésre. A fejlesztő általában a helyi önkormányzat. Máshol is vannak ilyenirányú megmozdulások, mint pl. Dániában. Magyarországon is épültek mélyfurásosokra alapuló fütőrendszerek, egyrészt meződazgasági célokra (üvegházak), másrészt távfűtésre. Az utóbbiaknál eddig nem alkalmaztak gyakran visszasajtolást. Ujabban a PANNERGY cég ( fejleszt és épit sikeresen dublett rendszereket, pl. Szentlőrincen, Miskolcon és Győrött. Az utóbbit az AUDI Hungaria Motor Ltd. cég számára.

7 A globális direkt hőhasználás legnagyobb részét (>50%) a földhőszivattyus rendszerek alkotják. Ez egy aránylag új technológia, amely mindenféle épületek hűtését és fűtését biztositja. Sőt még a háztartási melegvizet is. Erről részletek, a rendszerek hosszútávon fenntartható működésének elemzése, stb. a Rybach and Eugster (2010) cikkben olvashatók. A földhőszivattyus rendszer világszerte a leggyorsabban fejlődő megújuló technológiák közé tartozik; növekedése világszerte kb. 20% évente (3. ábra). Földhőszivattyus rendszerek létesithetők a geologiai adottságoktol majdnem függentlenül, mert energia-alapjuk (és tártolójuk) a földkéreg legteteje. Várható, hogy fejlődésük és elterjedésük továbbra is jelentős marad; sok ország csak most kezdi ezt a technológiát bevezetni. 3.ábra: a földhőszivattyuk globális teljesitménye exponenciálisan növekszik, évi 20%-al. Figure 3: the global thermal power of geothermal heat pump systems increases exponentially, with 20% per year. Data from Lund et al. (2010).

8 Összefoglalás, kitekintés A geotermia előnyei sokfélék: igen jelentős, de még csak kezdetileg kiaknázott potenciállal rendelkezik, időben állandóan szolgáltat, elvileg mindütt előfordul, környezetbarát, sokhelyen már gazdaságos. A geotermikus energiaforrások is részesedni fognak minden jövőbeli energiaellátásban. A geotermikus áramfejlesztés jódarabig jelentős volt a megújolók mezőnyében; 2011 óta a nepelemek azonban már több áramot termelnek világszerte mint a geotermika. Az EGS rendszerekkel fel lehetne gyorsitani a geotermikus erőművek terjedését, de ehhez még jelentős kutatási/fejlesztési erőfeszitések szükségesek. A direkt hőhasználat fő komponense a földhőszivattyukra alapszik; ez a technológia nemzetközileg terjed, jelenleg évi 20% növekedéssel. A geotermikus távfűtés egy további jövőbeli kilátásos technológia, amihez szükséges a visszasajtolás, hogy az üzemeltetés fenntarthatósága biztositva legyen. Ha globálisan (egyenlőre) nem is, lokálisan viszont igéretes lehet a mély geotermia. A magyar földtani adottságok majdnem hogy elkötelezően kedvezőek a geotermia hazai tovább-fejlesztésére. Irodalom EGEC 2012: Strategic Research Priorities for Geothermal Technology, 65 p., RHC-Platform, Brussels EGEC 2013: EGEC Geothermal Market Report 2013/2014, 69 p, Brussels GEA 2014: 2014 Annual U.S & Global Geothermal Power Production Report, Geothermal Energy Association, 25 p., Washington D.C. Lund, J.W., Freeston, D.H., Boyd, T.L. 2010: Direct Utilization of Geothermal Energy 2010 Worldwide Review. In: Proceedings World Geothermal Congress 2010, Nusa Dua/Bali, Indonesia M.I.T. 2006: Tester et al.: The Future of Geothermal Energy Impact of Enhanced Geothermal Systems (EGS) on the United States in the 21st Century, MIT Massachusetts Institute of Technology, 358 p., Cambridge, MA. REN : Renewables 2014 Global Status Report, Renewable Energy Policy Network for the 21st Century, 215 p., Paris Rybach, L. 2010: The Future of Geothermal Energy and its challenges. In: Proceedings World Geothermal Congress 2010, Nusa Dua/Bali, Indonesia Rybach, L., Eugster, W.J. 2010: Sustainability aspects of geothermal heat

9 pump operation, with experience from Switzerland.Geothermics, 39, Vörös, R., Weidler, R., de Graaf, L. and Wyborn, D. 2007: Thermal modelling of long term circulation of multi-well development at the Cooper basin hot fractured rock (HFR) project and current proposed scale-up program, Thirty-Second Workshop on Geothermal Reservoir Engineering, Stanford University, Stanford, CA. WEA 2000: World Energy Assessment Report: Energy and the Challenge of Sustainability. United Nations Development Programme, 502 p. New York, NY.

MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport

MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport EGS geotermikus rezervoár megvalósításának kérdései Dr. Jobbik Anita Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet MTA-ME ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport 1 Enhanced Geothermal System

Részletesebben

Geotermia Expressz Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Kezeljük helyén az EGS típusú geotermikus erőmű lehetőségeit

Geotermia Expressz Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Kezeljük helyén az EGS típusú geotermikus erőmű lehetőségeit Geotermia Expressz Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. Kujbus Attila ügyvezető igazgató Kezeljük helyén az EGS típusú geotermikus erőmű lehetőségeit Magyar Termálenergia Társaság konferenciája Szeged, 2013. március

Részletesebben

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján

A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Energia Szakosztálya A geotermikus hőtartalom maximális hasznosításának lehetőségei hazai és nemzetközi példák alapján Kujbus Attila ügyvezető igazgató Geotermia Expressz

Részletesebben

The IPCC SpecialReportonRenewableEnergy Sourcesand ClimateChangeMitigation IPCC WorkingGroup III Mitigationof ClimateChange.

The IPCC SpecialReportonRenewableEnergy Sourcesand ClimateChangeMitigation IPCC WorkingGroup III Mitigationof ClimateChange. The IPCC SpecialReportonRenewableEnergy Sourcesand ClimateChangeMitigation IPCC WorkingGroup III Mitigationof ClimateChange Bioenergia Fejezetek felépítése 1. Rendelkezésre álló kihasználható energiamennyiség

Részletesebben

Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul!

Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul! Geotermikus oktatás, továbbképzés nem csak magyarul! Dr. Tóth Anikó Nóra Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakosztálya Budapest, 2014. május 29. Geotermikus

Részletesebben

Geotermikus távhő projekt modellek. Lipták Péter

Geotermikus távhő projekt modellek. Lipták Péter Geotermikus távhő projekt modellek Lipták Péter Geotermia A geotermikus energia három fő hasznosítási területe: Közvetlen felhasználás és távfűtési rendszerek. Elektromos áram termelése erőművekben; magas

Részletesebben

Szanyi János. GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu. Bányászat és Geotermia 2009, Velence

Szanyi János. GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu. Bányászat és Geotermia 2009, Velence Magyarországi geotermikus energia hasznosítás eredményei, lehetőségei és korlátai Szanyi János GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu Bányászat és Geotermia 2009,

Részletesebben

EGS Magyarországon. Kovács Péter Ügyvezető igazgató Budapest, 2011. június 16.

EGS Magyarországon. Kovács Péter Ügyvezető igazgató Budapest, 2011. június 16. 2 0 1 1 EGS Magyarországon Kovács Péter Ügyvezető igazgató Budapest, 2011. június 16. TARTALOM Geotermális energia felhasználási lehetőségek Geotermális villamos erőmű és a NER300 program 2 I. RÉSZ Geotermális

Részletesebben

lehetőségei és korlátai

lehetőségei és korlátai A geotermikus energia hasznosítás lehetőségei és korlátai Szanyi János GEKKO - Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány szanyi@iif.u-szeged.hu Utak a fenntarható fejlődés felé, 2010. 01. 20. Tartalom

Részletesebben

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok

A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok A magyar geotermikus energia szektor hozzájárulása a hazai fűtés-hűtési szektor fejlődéséhez, legjobb hazai gyakorlatok GeoDH Projekt, Nemzeti Workshop Kujbus Attila, Geotermia Expressz Kft. Budapest,

Részletesebben

A geotermia ágazatai. forrás: Dr. Jobbik Anita

A geotermia ágazatai. forrás: Dr. Jobbik Anita A geotermia ágazatai forrás: Dr. Jobbik Anita A természetes geotermiks rendszer elemei hőforrás geotermiks flidm hőszállító közeg (víz) repedezett kőzet rezervoár Forrás: Dickson & Fanelli 2003 in Mádlné

Részletesebben

A geotermia új lehetősége Magyarországon: helyzetkép az EGS projektről

A geotermia új lehetősége Magyarországon: helyzetkép az EGS projektről Dr. Kovács Imre EU FIRE Kft. A geotermia új lehetősége Magyarországon: helyzetkép az EGS projektről KUTATÁS ÉS INNOVÁCIÓ A GEOTERMIÁBAN II. Magyar Mérnöki Kamara Geotermikus Szakosztály XI. Szakmai Napja

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS HAZAI ÉS NEMZET ZI GYAKORLATA

A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS HAZAI ÉS NEMZET ZI GYAKORLATA A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉS ÉS HASZNOSÍTÁS HAZAI ÉS NEMZET ZI GYAKORLATA Dr. Tóth Anikó PhD Miskolci Egyetem K olaj és Földgáz Intézet Országos Bányászati Konferencia 2016. november 25. Tartalom A geotermikus

Részletesebben

NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS - hazai és nemzetközi helyzetkép. Prof. Dr. Farkas István

NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS - hazai és nemzetközi helyzetkép. Prof. Dr. Farkas István NAPENERGIA HASZNOSÍTÁS - hazai és nemzetközi helyzetkép Előadó ülés Magyar Meteorológiai Társaság, Budapest, 2017. május 9. Prof. Dr. Farkas István Szent István Egyetem, KÖRI Fizika és Folyamatirányítási

Részletesebben

energiatermelés jelene és jövője

energiatermelés jelene és jövője Geotermia Expressz Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. Kujbus Attila ügyvezető igazgató A magyarországi geotermikus energiatermelés jelene és jövője RETS projekt konferenciája, Vecsés Jó példák a megújuló energiaforrások

Részletesebben

Gızmozdony a föld alatt A geotermikus energia

Gızmozdony a föld alatt A geotermikus energia Gızmozdony a föld alatt A geotermikus energia Szanyi János Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kızettani Tanszék szanyi@iif.u-szeged.hu Energia, Interdiszciplináris workshop ATOMKI, Debrecen,

Részletesebben

Gépészmérnök. Budapest 2009.09.30.

Gépészmérnök. Budapest 2009.09.30. Kátai Béla Gépészmérnök Budapest 2009.09.30. Geotermikus energia Föld belsejének hőtartaléka ami döntően a földkéregben koncentrálódó hosszú felezési fl éi idejű radioaktív elemek bomlási hőjéből táplálkozik

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Geotermia. Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar

Szegedi Tudományegyetem Geotermia. Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar Szegedi Tudományegyetem Geotermia Dr. Kiricsi Imre Dr. M. Tóth Tivadar A geotermia szerepe a SZTE-n -Oktatás - Kutatás - Szolgáltatás - Hazai és nemzetközi együttműködések - Sikeres pályázatok konzorciumokban

Részletesebben

Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK IRÁNYELVE 2. cikk

Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK IRÁNYELVE 2. cikk Környezeti hő Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK IRÁNYELVE 2. cikk geotermikus energia: a szilárd talaj felszíne alatt hő formájában található energia; Sekély mélységű (20-400 m) Nagy mélységű hidrotermikus

Részletesebben

A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései. II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap

A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései. II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap A geotermikus energiában rejlő potenciál használhatóságának kérdései II. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Buday Tamás Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszék 2011. május 19. A geotermikus

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON KERÉKGYÁRTÓ TAMÁS

A GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON KERÉKGYÁRTÓ TAMÁS Műszaki Földtudományi Közlemények, 86. kötet, 2. szám (2017), pp. 62 66. A GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON KERÉKGYÁRTÓ TAMÁS Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Miskolci

Részletesebben

INFORMÁCIÓS NAP Budaörs 2007. április 26. A geotermális és s geotermikus hőszivattyh szivattyús energiahasznosítás s lehetőségei a mezőgazdas gazdaságbangban Szabó Zoltán gépészmérnök, projektvezető A

Részletesebben

TANULJUNK AZ ENERGIÁRÓL

TANULJUNK AZ ENERGIÁRÓL TEACHING ABOUT ENERGY TANULJUNK AZ ENERGIÁRÓL It is not necessary to change. Survival is not mandatory! dt Peter Nincs szükség változásra. A túlélés nem kötelező! W. Edward Deming (American statistician)

Részletesebben

Geotermikus energia. Előadás menete:

Geotermikus energia. Előadás menete: Geotermikus energia Előadás menete: Geotermikus energia jelentése Geotermikus energia fajtái felhasználása,világ Magyarország Geotermikus energia előnyei, hátrányai Készítette: Gáspár János Környezettan

Részletesebben

Geotermikus szakirányú képzés

Geotermikus szakirányú képzés Geotermikus szakirányú képzés Felvétel feltétele: Műszaki végzettség (MSc vagy BSc) Képzési idő: 4 félév, levelező jelleggel Képzésért felelős: Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Szakvezető: Dr.

Részletesebben

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest,

rendszerszemlélet Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, A háztarth ztartási energia ellátás hatékonys konyságának nak rendszerszemlélet letű vizsgálata Prof. Dr. Krómer István BMF, Budapest BMF, Budapest, 2009 1 Tartalom A háztartási energia ellátás infrastruktúrája

Részletesebben

EEA, Eionet and Country visits. Bernt Röndell - SES

EEA, Eionet and Country visits. Bernt Röndell - SES EEA, Eionet and Country visits Bernt Röndell - SES Európai Környezetvédelmi Ügynökség Küldetésünk Annak elősegítése, hogy az EU és a tagállamok a szükséges információk alapján hozhassák meg a környezet

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MEGÚJULÓ ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MEGÚJULÓ ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HAJDÚ-BIHAR ÉS SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN OPPORTUNITIES OF RENEWABLE ENERGY USE IN HAJDU-BIHAR AND SZABOLCS- SZATMAR-BEREG COUNTIES TAMÁS András PhD

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012

Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány Bányászati Tagozat Geotermikus Szakosztály tevékenysége 2010-2012 Dr. Tóth Anikó ME Kőolaj és Földgáz Intézet Budapest, 2012. december 12. Geotermikus Szakosztály alakulás

Részletesebben

EEA Grants Norway Grants A geotermikus energia-hasznosítás jelene és jövője a világban, Izlandon és Magyarországon

EEA Grants Norway Grants A geotermikus energia-hasznosítás jelene és jövője a világban, Izlandon és Magyarországon EEA Grants Norway Grants A geotermikus energia-hasznosítás jelene és jövője a világban, Izlandon és Magyarországon Merényi László, MFGI Budapest, 2016. november 17. Megújuló energiaforrások 1. Biomassza

Részletesebben

Geotermia az NCST-ben - Tervek, célok, lehetőségek

Geotermia az NCST-ben - Tervek, célok, lehetőségek Geotermia az NCST-ben - Tervek, célok, lehetőségek Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Tartalom 1. Mi a geotermikus energiahasznosítás? 2. A geotermikus energiahasznosítás

Részletesebben

Lakóházak energiatudatos szellőzési rendszerei Energy conscious ventilation system of dwellings

Lakóházak energiatudatos szellőzési rendszerei Energy conscious ventilation system of dwellings Lakóházak energiatudatos szellőzési rendszerei Energy conscious ventilation system of dwellings SZIKRA Csaba Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti

Részletesebben

Magyarország megkívánt szerepe a megújuló technológiák, illetve a napelemes rendszerek elterjedésében Kiss Ernő MNNSZ elnök

Magyarország megkívánt szerepe a megújuló technológiák, illetve a napelemes rendszerek elterjedésében Kiss Ernő MNNSZ elnök Magyarország megkívánt szerepe a megújuló technológiák, illetve a napelemes rendszerek elterjedésében Kiss Ernő MNNSZ elnök Felhasznált források: www.mnnsz.hu EPIA Global market outlook for PV 2013-2017

Részletesebben

Szénhidrogén és geotermikus koncessziók helyzete, bányászati aktualitások

Szénhidrogén és geotermikus koncessziók helyzete, bányászati aktualitások Szénhidrogén és geotermikus koncessziók helyzete, bányászati aktualitások Horváth Zoltán főosztályvezető Innovációs és Technológiai Minisztérium Energiagazdálkodási és Bányászati Főosztály Országos Bányászati

Részletesebben

Összefoglalóa megújulóenergiák terjedésénekjelenlegihelyzetéről

Összefoglalóa megújulóenergiák terjedésénekjelenlegihelyzetéről Összefoglalóa megújulóenergiák terjedésénekjelenlegihelyzetéről HUSK 1001/1.1.2/0049 Pályázat : Megújuló Energia Tárolási Klaszter Renewable Energy Storage Clusters (RES.Clu) Az okok I. -népességnövekedés

Részletesebben

RETS program good practices in the use of renewable energy A RETS program jó gyakorlatai a megújuló energia. Peter N t dj k ld i k ált l k tt Praczki

RETS program good practices in the use of renewable energy A RETS program jó gyakorlatai a megújuló energia. Peter N t dj k ld i k ált l k tt Praczki RETS program good practices in the use of renewable energy A RETS program jó gyakorlatai a megújuló energia alkalmazásában l áb We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created

Részletesebben

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon

Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Hibridspecifikus tápanyag-és vízhasznosítás kukoricánál csernozjom talajon Karancsi Lajos Gábor Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási

Részletesebben

EGS GEOTERMIKUS REZERVOÁR KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB KÉRDÉSEI

EGS GEOTERMIKUS REZERVOÁR KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB KÉRDÉSEI Műszaki Földtudományi Közlemények, 85. kötet, 1. szám (2015), pp. 106 113. EGS GEOTERMIKUS REZERVOÁR KIALAKÍTÁSÁNAK FŐBB KÉRDÉSEI JOBBIK ANITA 1 VÖRÖS CSABA 2 1 Tudományos főmunkatárs, ME AFKI, MTA-ME

Részletesebben

A hazai termálvizek felhasználásának lehetőségei megújuló energiaforrások, termálvízbázisok védelme

A hazai termálvizek felhasználásának lehetőségei megújuló energiaforrások, termálvízbázisok védelme A hazai termálvizek felhasználásának lehetőségei megújuló energiaforrások, termálvízbázisok védelme Horváth Szabolcs igazgató Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Üzletág Aquaprofit Zrt. Budapest, 2010.

Részletesebben

University of Miskolc Energiagazdálkodás Energiahordozó készletek

University of Miskolc Energiagazdálkodás Energiahordozó készletek Energiagazdálkodás Energiahordozó készletek Dr. Tihanyi László professor emeritus Miskolci Egyetem Témakörök Energiahordozó készletek A készletek megoszlása nagy földrajzi régiónként, energiahordozók nemzetközi

Részletesebben

A FÓKUSZÁLT NAPENERGIA TÁROLÁSI ÉS HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI

A FÓKUSZÁLT NAPENERGIA TÁROLÁSI ÉS HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI A FÓKUSZÁLT NAPENERGIA TÁROLÁSI ÉS HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI A HŐTÁROLÓ MÉRETÉNEK ÉS HŐSZIGETELÉSÉNEK OPTIMÁLISA POSSIBILITIES IN THE HEAT STORAGE AND EXPLOITATION OF CONCENTRATED SOLAR ENERGY OPTIMAL DESIGN

Részletesebben

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE KARSZTFEJLŐDÉS XIX. Szombathely, 2014. pp. 137-146. A BÜKKI KARSZTVÍZSZINT ÉSZLELŐ RENDSZER KERETÉBEN GYŰJTÖTT HIDROMETEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE ANALYSIS OF HYDROMETEOROLIGYCAL DATA OF BÜKK WATER LEVEL

Részletesebben

BINÁRIS GEOTERMIKUS ERŐMŰVEK TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉSE 1990- TŐL NAPJAINKIG

BINÁRIS GEOTERMIKUS ERŐMŰVEK TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉSE 1990- TŐL NAPJAINKIG BINÁRIS GEOTERMIKUS ERŐMŰVEK TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉSE 1990- TŐL NAPJAINKIG Készítette: Koncz Ádám PhD hallgató Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet Kutatás és innováció a magyar geotermiában Budapest,

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA

A GEOTERMIKUS ENERGIA A GEOTERMIKUS ENERGIA Mi is a geotermikus energia? A Föld keletkezése óta létezik Forrása a Föld belsejében keletkező hő Nem szennyezi a környezetet A kéreg 10 km vastag rétegében 6 10 26 Joule mennyiségű

Részletesebben

Geotermika szeptember 6. Követelményrendszer bemutatása szeptember 13. Hőtranszport számítás alapjai

Geotermika szeptember 6. Követelményrendszer bemutatása szeptember 13. Hőtranszport számítás alapjai Geotermika 2009. szeptember 6. Követelményrendszer bemutatása 2009. szeptember 13. Hőtranszport számítás alapjai 2009. szeptember 20. Hidrodinamika alapjai 2009. szeptember 27. Magyarország geotermikus

Részletesebben

In Hungary 61,5% of domestic electricity production is carbon-free thank to the use of nuclear power generation (51,4%) and parallel use of renewable

In Hungary 61,5% of domestic electricity production is carbon-free thank to the use of nuclear power generation (51,4%) and parallel use of renewable In Hungary 61,5% of domestic electricity production is carbon-free thank to the use of nuclear power generation (51,4%) and parallel use of renewable energy sources (10,1%)! Pál Kovács Head of Cabinet

Részletesebben

PannErgy Nyrt.-ről röviden

PannErgy Nyrt.-ről röviden PannErgy Nyrt.-ről röviden Tulajdonosi szerkezet 11,5% 22,3% 8,6% 8,0% 8,7% 25,3% Benji Invest 2,5% 13,2% ONP Holding SE Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt Külföldi intézményi Alkalmazottak, vezetők PannErgy

Részletesebben

ÉRTÉKVADÁSZAT A RÉGIÓBAN Small & MidCap konferencia a BÉT és a KBC közös szervezésében 2012. október 11. Hotel Sofitel Budapest

ÉRTÉKVADÁSZAT A RÉGIÓBAN Small & MidCap konferencia a BÉT és a KBC közös szervezésében 2012. október 11. Hotel Sofitel Budapest ÉRTÉKVADÁSZAT A RÉGIÓBAN Small & MidCap konferencia a BÉT és a KBC közös szervezésében 2012. október 11. Hotel Sofitel Budapest Miskolci geotermikus hőbetáplálási projekt Népesség 170000 fő Üzemeltetés

Részletesebben

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába

Energetikai gazdaságtan. Bevezetés az energetikába Energetikai gazdaságtan Bevezetés az energetikába Az energetika feladata Biztosítani az energiaigények kielégítését környezetbarát, gazdaságos, biztonságos módon. Egy szóval: fenntarthatóan Mit jelent

Részletesebben

SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÁTTEKINTÉSE ÉSZAK-KELET SZLOVÉNIÁBAN ÉS DÉL- NYUGAT MAGYARORSZÁGON

SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÁTTEKINTÉSE ÉSZAK-KELET SZLOVÉNIÁBAN ÉS DÉL- NYUGAT MAGYARORSZÁGON SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 GEOTERMIKUS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÁTTEKINTÉSE ÉSZAK-KELET SZLOVÉNIÁBAN ÉS DÉL- NYUGAT MAGYARORSZÁGON a Geotermikus hasznosítások számbavétele, a hévízadók

Részletesebben

GEOTERMIA AZ ENERGETIKÁBAN

GEOTERMIA AZ ENERGETIKÁBAN GEOTERMIA AZ ENERGETIKÁBAN Bobok Elemér Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet 2012. február 17. Helyzetkép a világ geotermikus energia termeléséről és hasznosításáról Magyarország természeti adottságai,

Részletesebben

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései dr. Nyikos Attila Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2016. november 24. Tartalom Célok

Részletesebben

HÓDOSI JÓZSEF osztályvezető Pécsi Bányakapitányság. Merre tovább Geotermia?

HÓDOSI JÓZSEF osztályvezető Pécsi Bányakapitányság. Merre tovább Geotermia? HÓDOSI JÓZSEF osztályvezető Pécsi Bányakapitányság Merre tovább Geotermia? Az utóbbi években a primer energiatermelésben végbemenő változások hatására folyamatosan előtérbe kerültek Magyarországon a geotermikus

Részletesebben

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok Előadó: Egyházi Zoltán okl.gm. (Dr. Oddgeir Gudmundsson) 2017.10.08 Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Részletesebben

A Föld ökológiai lábnyomának és biokapacitásának összehasonlítása és jelenlegi helyzete. Kivonat

A Föld ökológiai lábnyomának és biokapacitásának összehasonlítása és jelenlegi helyzete. Kivonat Nyárádi Imre-István, Balog Adalbert A Föld ökológiai lábnyomának és biokapacitásának összehasonlítása és jelenlegi helyzete Nyárádi Imre-István, Balog Adalbert Sapientia EMTE, Műszaki és Humántudományok

Részletesebben

A napenergia fotovillamos hasznositása

A napenergia fotovillamos hasznositása A napenergia fotovillamos hasznositása Pálfy Miklós Okleveles Villamosmérnök Címzetes egyetemi docens Solart-System Igazgató Magyar Napenergia Társaság Fotovillamos Szakosztály vezetője Magyar Elektrotechnikai

Részletesebben

A NAPENERGIA FELHASZNÁLÁS ÚJ MOTORJA: A ZÖLDHŐ

A NAPENERGIA FELHASZNÁLÁS ÚJ MOTORJA: A ZÖLDHŐ A NAPENERGIA FELHASZNÁLÁS ÚJ MOTORJA: A ZÖLDHŐ HORÁNSZKY BEÁTA egyetemi tanársegéd ME GÁZMÉRNÖKI TANSZÉK OTKA Workshop, 2006. készült a OTKA T-046224 kutatási projekt keretében AZ EURÓPAI UNIÓ CÉLKITŰZÉSE...a

Részletesebben

A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI

A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI A GEOTERMIKUS ENERGIA ALAPJAI HALLGATÓI SZEMINÁRIUM MAGYARY ZOLTÁN POSZTDOKTORI ÖSZTÖNDÍJ A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN KERETÉBEN DR. KULCSÁR BALÁZS PH.D. ADJUNKTUS DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR MŰSZAKI ALAPTÁRGYI

Részletesebben

A BOMLÁSI FOLYAMATOK KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ HŐMÉRSÉKLET-ELOSZLÁS ÉS A HŐKINYERÉSI POTENCIÁL VIZSGÁLATA A GYÁLI KOMMUNÁLIS HULLADÉKLERAKÓBAN

A BOMLÁSI FOLYAMATOK KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ HŐMÉRSÉKLET-ELOSZLÁS ÉS A HŐKINYERÉSI POTENCIÁL VIZSGÁLATA A GYÁLI KOMMUNÁLIS HULLADÉKLERAKÓBAN A BOMLÁSI FOLYAMATOK KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ HŐMÉRSÉKLET-ELOSZLÁS ÉS A HŐKINYERÉSI POTENCIÁL VIZSGÁLATA A GYÁLI KOMMUNÁLIS HULLADÉKLERAKÓBAN Magyar Tamás 1, Faitli József 2, Romenda Roland Róbert 3, Erdélyi

Részletesebben

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei

A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei A GeoDH projekt célkitűzési és eredményei Nádor Annamária Nádor Annamária Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földhő alapú település fűtés hazánkban és Európában Budapest, 2014, november 5. GeoDH: A

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Tapasztalatok a geotermikus energia hasznosításáról az USA-ban

Tapasztalatok a geotermikus energia hasznosításáról az USA-ban Tapasztalatok a geotermikus energia hasznosításáról az USA-ban Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2017. november 16-17 Dr. Nyikos Attila Nemzetközi Kapcsolatokért felelős Elnökhelyettes Magyar

Részletesebben

Geotermikus energia felhasználása

Geotermikus energia felhasználása Geotermikus energia felhasználása Mikor a hazai megújuló energiaforrás-potenciálokról esik szó, gyakorta kiemelkedő helyen szerepel a geotermikus energia felhasználása. Az Energetikai Szakkollégium 2012.

Részletesebben

A H2020 munkacsoport munkájának bemutatása Pályázati lehetőségek

A H2020 munkacsoport munkájának bemutatása Pályázati lehetőségek A H2020 munkacsoport munkájának bemutatása Pályázati lehetőségek GEO- TEAM zárókonferencia 2015.11.17 NORRIA Észak- magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 3525 Miskolc, Szentpáli u.1.

Részletesebben

Erdészettudományi Közlemények

Erdészettudományi Közlemények Erdészettudományi Közlemények 2. évfolyam 1. szám 2012 73 80 oldal AZ EZÜSTHÁRS FATERMÉSI TÁBLÁJÁNAK MÓDOSÍTÁSA Peszlen Roland József és Veperdi Gábor Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar, Erdővagyon-gazdálkodási

Részletesebben

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Bevezetés A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Abayné Hamar Enikő Marselek Sándor GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Gyöngyös A Magyarországon zajló társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Dr. Munkácsy Béla. adjunktus, ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkacsy@elte.hu. elnök Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület

Dr. Munkácsy Béla. adjunktus, ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkacsy@elte.hu. elnök Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület Dr. Munkácsy Béla adjunktus, ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék munkacsy@elte.hu elnök Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület nincsen összefüggés az emberi boldogság mértéke és az elfogyasztott

Részletesebben

TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN

TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN KORSZERU TECHNOLÓGIÁK A TERMÁLVÍZ VISSZASAJTOLÁSBAN KUTATÁSI EREDMÉNYEK ÉS GYAKORLATI TAPASZTALATOK 2013 Tartalomj egyzék Kóbor B, Kurunczi M, Medgyes T, Szanyi ], 1 Válságot okoz-e a visszasajtolás? 9

Részletesebben

A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ KIFEJLESZTÉSE. Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.

A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ KIFEJLESZTÉSE. Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. A TERMÁLVÍZ HULLADÉKHŐ- HASZNOSÍTÁSÁT TÁMOGATÓ SZAKÉRTŐI RENDSZER KIFEJLESZTÉSE Dr. Országh István ONTOLOGIC Közhasznú Nonprofit Zrt. 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. I. GEOTEST projekt előzménye 1. A hazai

Részletesebben

Dr. Tóth Anikó Nóra Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet

Dr. Tóth Anikó Nóra Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet A GEOTERMIKUS ENERGIATERMELÉS FELSZÍN ALATTI KÖRNYEZETBIZTONSÁGÁVAL KAPCSOLATOS KUTATÁSOK Dr. Tóth Anikó Nóra Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézet FELADATOK: A GEOTERMIKUS ENERGIATERMELÉS FELSZÍN

Részletesebben

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Németország környezetvédelme Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Törvényi háttér 2004-ben felváltotta elődjét a megújuló energia

Részletesebben

EEA Grants Az izlandi geotermikus rövidkurzus általános bemutatása

EEA Grants Az izlandi geotermikus rövidkurzus általános bemutatása EEA Grants Az izlandi geotermikus rövidkurzus általános bemutatása Kerékgyártó Tamás Tudományos segédmunkatárs MFGI, Vízföldtani Főosztály 2016. November 17. Előadás vázlata Program Geotermikus kitekintés

Részletesebben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben

CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben CHP erőmű trendek és jövője a villamosenergia rendszerben MKET Konferencia 2016. Március 2-3. Dr. Kiss Csaba, CogenEurope, igazgatósági tag MKET, alelnök GE, ügyvezető igazgató Tartalom Statisztikák Klíma-

Részletesebben

Felhagyott sze nhidroge n kutak geotermikus hasznosi thato sa ga

Felhagyott sze nhidroge n kutak geotermikus hasznosi thato sa ga Felhagyott sze nhidroge n kutak geotermikus hasznosi thato sa ga Dr. To th Aniko No ra Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudoma nyi Kar Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2018 november 22-23. Energy

Részletesebben

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében

Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Megújuló energiaforrásokra alapozott energiaellátás növelése a fenntartható fejlődés érdekében Dr. Csoknyai Istvánné Vezető főtanácsos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Budapest, 2007. november

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Új irányok a hazai geotermikus energia felhasználás növelésében

Új irányok a hazai geotermikus energia felhasználás növelésében Új irányok a hazai geotermikus energia felhasználás növelésében Szűcs Péter Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Környezetgazdálkodási Intézet A Földi energiaforrások hasznosításához kapcsolódó

Részletesebben

A remény hal meg utoljára. a jövő energiarendszere

A remény hal meg utoljára. a jövő energiarendszere EWEA Hungary Policy Workshop, Budapest, 2013 A remény hal meg utoljára avagy Milyen lehetne a jövő energiarendszere Magyarországon? dr. Munkácsy Béla ELTE, Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék Erre van előre!

Részletesebben

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092)

Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) Hasznos és kártevő rovarok monitorozása innovatív szenzorokkal (LIFE13 ENV/HU/001092) www.zoolog.hu Dr. Dombos Miklós Tudományos főmunkatárs MTA ATK TAKI Innovative Real-time Monitoring and Pest control

Részletesebben

A TERMÉSZETES VÍZÁRAMLÁS ÉS A TERMÁLIS GYÓGYVIZEK HŐMÉRSÉKLETÉNEK KAPCSOLATA AZ ÉK ALFÖLD PORÓZUS ÜLEDÉKEIBEN

A TERMÉSZETES VÍZÁRAMLÁS ÉS A TERMÁLIS GYÓGYVIZEK HŐMÉRSÉKLETÉNEK KAPCSOLATA AZ ÉK ALFÖLD PORÓZUS ÜLEDÉKEIBEN A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 72.kötet (2007) A TERMÉSZETES VÍZÁRAMLÁS ÉS A TERMÁLIS GYÓGYVIZEK HŐMÉRSÉKLETÉNEK KAPCSOLATA AZ ÉK ALFÖLD PORÓZUS ÜLEDÉKEIBEN Dr. Székely Ferenc 1204

Részletesebben

NCST és a NAPENERGIA

NCST és a NAPENERGIA SZIE Egyetemi Klímatanács SZENT ISTVÁN EGYETEM NCST és a NAPENERGIA Tóth László ACRUX http://klimatanacs.szie.hu TARTALOM 1.Napenergia potenciál 2.A lehetséges megoldások 3.Termikus és PV rendszerek 4.Nagyrendszerek,

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS III. negyedévének időszaka október 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS III. negyedévének időszaka október 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS 218. III. negyedévének időszaka 218. október 15. 218. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés 218. III. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia

Részletesebben

Megvalósíthatósági tanulmányok. Vecsés és Üllő geotermikus energia felhasználási lehetőségeiről

Megvalósíthatósági tanulmányok. Vecsés és Üllő geotermikus energia felhasználási lehetőségeiről Megvalósíthatósági tanulmányok Vecsés és Üllő geotermikus energia felhasználási lehetőségeiről A projekt háttere Magyarország gazdag geotermikus energiakészlettel rendelkezik. Míg a föld felszínétől lefelé

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

1. Technológia és infrastrukturális beruházások

1. Technológia és infrastrukturális beruházások AKTUÁLIS ÉS VÁRHATÓ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK NAGYVÁLLALATOKNAK A 2009-2010 ÉVEKBEN 1. Technológia és infrastrukturális beruházások Technológia fejlesztés I. Támogatás mértéke: max. 30% Támogatás összege:

Részletesebben

Fejlődési lehetőségek a geotermikus energia hasznosításában,

Fejlődési lehetőségek a geotermikus energia hasznosításában, FDIC [Federal Deposit Insurance Coporation] (2006): FDIC Outlook: Breaking New Ground in Mortgage Lending. http://www.fdic.gov/bank/analytical/ regional/ro20062q/na/2006_summer04.html Grant, James (2008):

Részletesebben

A geotermális energia energetikai célú hasznosítása

A geotermális energia energetikai célú hasznosítása Az európai megújuló energia oktatás megerősítése a fenntartható gazdaságért A geotermális energia energetikai célú hasznosítása Szita Gábor okl. gépészmérnök Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) elnök Vajdahunyadvár,

Részletesebben

Kiértékelési módszer és kockázat csoportosítás

Kiértékelési módszer és kockázat csoportosítás Dokumentum neve: Kiértékelési módszer és kockázat csoportosítás Készítés dátuma: < 2002-09-03 > Dokumentum tulajdonosa: < Det Norske Veritas > Dokumentum írója/i: < Mikael Johansson > Dokumentumot jóváhagyta:

Részletesebben

A Föld Éve és a geotermia szerepe

A Föld Éve és a geotermia szerepe A Föld Éve és a geotermia szerepe Rybach L. / GEOWATT AG Zürich Kistelek, 2008 február 26 Mit jelent a Föld éve? 2008 The International Year of Planet Earth is a 2008 international observance, declared

Részletesebben

energetikai fejlesztései

energetikai fejlesztései Miskolc város v energetikai fejlesztései sei 2015. 09. 04. Kókai Péter MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Célok A város levegőminőségének javítása Helyi adottságok kihasználása Miskolc város v energiastratégi

Részletesebben

Correlation & Linear Regression in SPSS

Correlation & Linear Regression in SPSS Petra Petrovics Correlation & Linear Regression in SPSS 4 th seminar Types of dependence association between two nominal data mixed between a nominal and a ratio data correlation among ratio data Correlation

Részletesebben

Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon

Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon Jó Példák: Megújuló Energiaforrások Hasznosítása Mórahalmon Pásztor József Zoltán Projektmenedzser, Mórahalom Városi Önkormányzat Ügyvezető, Móra-Solar Energia Kft. Budapest, Benczúr Ház 2015. 02.12. Geotermikus

Részletesebben

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 ͳ ȋͳȍ ACTA CAROLUS ROBERTUS 1 (1) FOGLALKOZTATÁS A ZÖLD ZÖLDSÉGHAJTATÓ MODELLGAZDASÁGOKBAN Összefoglalás

Részletesebben

Törökország energiapolitikája (földgáz, vízenergia és geotermikus energia)

Törökország energiapolitikája (földgáz, vízenergia és geotermikus energia) AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.1 2.3 2.4 Törökország energiapolitikája (földgáz, vízenergia és geotermikus energia) Tárgyszavak: földgáz; vízenergia; geotermikus energia; energiapolitika. Törökország

Részletesebben

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra OTKA T 46471 (24 jan. 27 jún.) Témavezető: Woperáné dr. Serédi Ágnes, egyetemi docens Kutatók

Részletesebben

Energiahatékonyság javítás és munkahelyteremtés. Bencsik János Klíma és Energiaügyért felelős Államtitkár 2011. március 24.

Energiahatékonyság javítás és munkahelyteremtés. Bencsik János Klíma és Energiaügyért felelős Államtitkár 2011. március 24. Energiahatékonyság javítás és munkahelyteremtés Bencsik János Klíma és Energiaügyért felelős Államtitkár 2011. március 24. A jelenlegi helyzetünk 1. 2 Energiahatékonyság és munkahelyteremtés - eszköz és

Részletesebben

ThermoMap. Area mapping of superficial geothermic resources by soil and groundwater data

ThermoMap. Area mapping of superficial geothermic resources by soil and groundwater data ThermoMap Area mapping of superficial geothermic resources by soil and groundwater data Felszíni geotermális források térbeli térképezése talaj és talajvíz adatok alapján PROJEKT HÁTTÉR ThermoMap Projekt

Részletesebben

Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary

Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary Expansion of Red Deer and afforestation in Hungary László Szemethy, Róbert Lehoczki, Krisztián Katona, Norbert Bleier, Sándor Csányi www.vmi.szie.hu Background and importance large herbivores are overpopulated

Részletesebben