A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetben az számú módosításokkal; a módosítások lábjegyzetben jelölve) Debrecen március 28.

2 2 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: egyetem) a magyar felsőoktatás évszázados hagyományait és az Európai Egyetemek Magna Chartájában lefektetett alapelveket követi. Hazai és külföldi társintézményekkel, szervezetekkel együttműködve tevékenykedik az universitas eszméjének megvalósítása érdekében. Célja, hogy - az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási rendszerének részeként - magas színvonalú képzéssel és szolgáltatással, az alap- és alkalmazott tudományok művelésével elősegítse a társadalom fejlődését, javítsa versenyképességét, erősítse az oktatással, a kutatással és a gazdasággal való együttműködésének hatékonyságát. Az egyetem autonóm intézmény, a nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.) és az egyéb vonatkozó jogszabályok keretein belül maga határozza meg saját szervezetét, működését, választja meg vezetőit és valósítja meg képzési céljait, kutatási, gyógyító és művészeti tevékenységét. Az egyetem valamennyi oktatója és kutatója számára biztosítja az oktatási, kutatási és művészi szabadságot. A hallgatók számára a törvények és saját belső szabályzatainak keretén belül tanulási szabadságot biztosít. Az egyetem autonómiáját az általa kialakított és a legfelsőbb vezető testülete által - - a Nftv. 11. a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - megalkotott és elfogadott jelen Szervezeti és működési szabályzatban (továbbiakban: SZMSZ) rögzített módon gyakorolja. Az SZMSZ az egyetem alapszabálya, amely valamennyi felsőbb szintű jogszabály által nem szabályozott területen elsődleges jogforrás. Az SZMSZ részét képezik a Nftv.-ben előírt, külön-külön megalkotott egyetemi szabályzatok. (felsorolásuk az SZMSZ mellékletei után). Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az egyetem neve: Debreceni Egyetem Angolul: University of Debrecen Latinul: Universitas Debreceniensis Székhelye: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Logója: Gerundium, zöld és óarany színnel, 1538 és UD felirattal. Körbélyegzője: középen a Magyar Köztársaság címere, körülötte Debreceni Egyetem körirattal. Intézményi azonosítója: FI Az egyetem valamennyi hivatalos iratán fel kell tüntetni az intézményi azonosítót. Ennek hiányában az irat érvénytelen. (2) Az egyetem a Magyar Köztársaság Országgyűlése által elismert állami felsőoktatási intézmény, önálló jogi személy, amely az Alapító Okirata alapján működik.

3 3 1 (3) Az egyetem költségvetési szerv, amely kincstári vagyonnal, a központi költségvetés meghatározott előirányzataival, valamint más kiegészítő forrásokkal gazdálkodik. 2, 3 (4) Az egyetem felett a Nftv. XIX. fejezetében meghatározott fenntartói jogosítványokat az gyakorolja, aki az egyetem működéséhez szükséges feltételekről gondoskodik. (5) Az egyetem autonóm intézmény, amelyet különösen a következő alapvető oktatási, kutatási, szervezeti és működési, gazdálkodási - jogok illetnek meg: képzési rendszerének kialakítása, a vezetők, oktatók, hallgatók és alkalmazottak: az egyetemi polgárok kiválasztása, a tudományos kutatás és művészeti tevékenység szabadsága, doktori képzés és a doktori (Ph.D) fokozat odaítélése, habilitációs eljárás lefolytatása és dr. habil. cím adományozása, a belső szervezet és működés kialakítása, a hazai és a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, önálló gazdálkodás a fenntartó által rendelkezésre bocsátott és saját tevékenység révén szerzett forrásokkal, eszközökkel és vagyonnal, a hallgatói és közösségi jogok érvényesülésének garantálása. Második rész AZ EGYETEM FELADATAI 2. (1) Az egyetem elsődleges feladata, hogy oktatási rendszerén keresztül a tudomány és a művészet több területén a társadalom számára művelt, magas fokon képzett, nemzetközi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező felsőfokú végzettségű elméleti és gyakorlati szakembereket képezzen és továbbképezzen. Feladata a nemzeti és egyetemes kultúra közvetítésével a hallgatók felkészítése az értelmiségi létre, a tudományos ismeretek bővítésére és alkalmazására, művészeti és más alkotások, eredmények létrehozására, az autonóm gondolkodásra; az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájában foglaltak figyelembevételével az anyanyelvi, idegen nyelvi és szaknyelvi ismeretek fejlesztése; az egész életen át tartó tanulás keretében a felnőttképzésről szóló törvényben foglaltak szerinti felnőttképzési tevékenység folytatása; közreműködés a tudásalapú társadalom számítástechnikai és informatikai kultúrájának fejlesztésében. Feladata továbbá, hogy hozzájáruljon az ország, a kelet-magyarországi régió és Debrecen város társadalmi, gazdasági és tudományos életének fejlesztéséhez, a pedagógusképzéshez, a gyógyításhoz és egészségmegőrzéshez, az agrárágazat és a vidék fejlesztéséhez, kulturális és művészeti értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához. 1 Módosította a 20/2011. (II.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 18-tól. 2 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 5.-től. 3 Módosította a 4/2012. (XI.8.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 9-től.

4 4 (2) Az egyetem a képzés irányainak megfelelő tudományágakban tervszerű tudományos munkát végez, megteremti az oktatás-kutatás egységét. Részt vesz a tehetséggondozásban, a kutatói utánpótlás nevelésében, a kiemelkedő képességekkel rendelkezők tudományos felkészítésében. Figyelemmel kíséri és közreadja a tudomány és saját kutatómunkájának új eredményeit, s azt a társadalom szolgálatába állítja. (3) Az egyetem költségtérítéses szolgáltatásként, illetőleg vállalkozási tevékenységként alapfeladatai ellátásának sérelme nélkül külső megbízók, megrendelők számára oktatási, kutatási, fejlesztő, szaktanácsadó, szolgáltató és egyéb feladatokat lát el. 4, 5 (4) A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (a továbbiakban: DEOEC) az egészségügy és az igazságügyi szakértői tevékenység körébe tartozó feladatok ellátásában, Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (a továbbiakban: DE AGTC) az agrárgazdaság körébe tartozó feladatok ellátásában a vonatkozó jogszabályok rendelkezése és finanszírozási feltételei szerint vesz részt. (5) Az egyetem szervezett formában a) közvetíti a gyakorlatban dolgozó szakemberek számára a tudomány új eredményeit és módszereit, b) speciális szakirányokban továbbfejleszti szakmai ismereteiket, c) ellátja a szakemberek gyakorlati munkáját segítő tudományok oktatását, d) különböző szervezetek és intézmények vezetői részére segítséget nyújt a korszerű vezetési ismeretek és módszerek elsajátításában, e) szakmai átképzést és továbbképzést szervez. (6) Az egyetem a fenti célokat és feladatokat oktatói, kutatói, tanárai és egyéb dolgozói, valamint hallgatói közreműködésével, választott testületei, tisztségviselői vezetésével, a működést biztosító szervezetek együttműködésével valósítja meg, illetve gyakorolja. Harmadik rész SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND I. AZ EGYETEM SZERVEZETE 3. (1) Az egyetem feladatait oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységei útján látja el, melyek munkáját, szolgáltató és funkcionális szervezeti egységek segítik. 4 Módosította a 42/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től. 5 Módosította a 3/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 1-től.

5 5 6, 7, 8, 9, 10 (2) A képzési, kutatási és betegellátási feladatok koordinálására az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségügyi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Népegészségügyi Kar Orvos- és Egészségtudományi Centrumként (DE OEC), a képzési, kutatási, agrártudományi feladatok koordinálására a Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma és a Kutatóintézetek és Tangazdaság Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumaként (DE AGTC) működik. 11, 12 (3) A képzési, kutatási, tanárképzési feladatok koordinálására az Állam-és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, az Informatikai Kar, a Közgazdaság-és gazdaságtudományi Kar, a Műszaki Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, a Zeneművészeti Kar, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, az Arany János Gyakorló Általános Iskola és a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola Tudományegyetemi Karok (DE TEK) elnevezéssel tervezési gazdálkodási egységként működik. 13, 14 (4) Az egyetem decentralizált gazdálkodást folytat, melynek alapegységei a tervezési gazdálkodási egységek. Az egyetemen működő tervezési gazdálkodási egységek a Központ (DE KP), az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (DE AGTC), az Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) és a Tudományegyetemi Karok (DE TEK). Az egyetem egyes campusait, karait és egyéb szervezeti egységeit átfogó működtetési feladatokat a tervezési gazdálkodási egységek látják el. A tervezési gazdálkodási egység a rektornak alárendelt egység. Működését jelen szabályzat, a Gazdálkodási Szabályzat és saját működési rendje szabályozza. Gazdálkodási szempontból az egyes tervezési gazdálkodási egységekhez tartozó szervezeti egységeket az 1. sz. melléklet tartalmazza. 1. OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS KUTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK 4. 15, 16 (1) Oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységek a karok, a Tanárképzési Központ, a kutató intézetek, a tanszékek, nem önálló tanszékek, tanszékcsoportok, intézetek, klinikák, kihelyezett tanszékek. 6 Módosította a 42 és 43/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től, illetve a Műszaki Főiskolai Kar első mesterképzési szaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 7 Módosította a 8/2009. (VI.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1-től. 8 Módosította a 6 és 7/2009. (XII.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 9 Módosította a 6 és 7/2009. (XII.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 10 Módosította a 3 és 4/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 1-től. 11 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 12 Módosította a 2/2008. (XII.18.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 13 Módosította a 42/2007. (V.27.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től. 14 Módosította a 3/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 1-től. 15 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 16 Módosította a 6/2013. (III.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 29-től.

6 6 17, 18, 19, 20 (2) A karokat a dékánok, a Tanárképzési Központot és a Kutatóintézetek és Tangazdaságot főigazgató, az intézeteket és a klinikákat az igazgatók, a tanszékeket és a kihelyezett tanszékeket a tanszékvezetők vezetik. 21, 22, 23 (3) Az egyetem karai: Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Egészségügyi Kar (EK) Fogorvostudományi Kar (FOK) Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar (GVK) Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar (GYFK) Informatikai Kar (IK) Közgazdaság- és gazdaságtudományi Kar (KTK) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) 24 Műszaki Kar (MK) Népegészségügyi Kar (NK) Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) Zeneművészeti Kar 25, 26 (4) Tanárképzési Központ 27 (5) Kutatóintézet: DE AGTC Kutatóintézetek és Tangazdaság (KIT) (6) A tanszék/intézet tanszékvezető vagy igazgató irányításával működő, meghatározott tudományterületet, szakterületet művelő oktatási egység, amely rendelkezhet önálló gazdálkodási jogosítványokkal, s amely ellátja legalább egy tantárggyal összefüggésben a képzés, a tudományos kutatás, az oktatásszervezés feladatait. 28 (7) A nem önálló tanszék a karon, az intézeten vagy klinikán belül szervezett, önálló 17 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 18 Módosította a 6/2007. (04.19.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 20.-tól. 19 Módosította a 8/2009. (VI.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos június 26-tól. 20 Módosította a 6/2013. (III.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 29-től. 21 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 22 Módosította a 2/2008. (XII.18.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 23 Módosította a 8/2009. (VI.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1-től. 24 Módosította a 43/ (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos a kar első mesterszaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 25 Hatályon kívül helyezte a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat. Hatályos december 1.-től. 26 Beiktatta a 6/2013. (III.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 29-től. 27 Módosította a 16/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 28 Módosította az 1/2007. (II.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 15.-től.

7 gazdálkodással nem rendelkező szervezeti egység. 7

8 8 29 (8) A klinikák az ÁOK szervezetében a kötelező klinikai tanszakok egységei, tanszéki jogosítványokkal rendelkező önálló oktatási szervezeti egységek. Klinikai központként egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, ellátják a jogszabályokból és a progresszív betegellátásból rájuk háruló feladatokat, egészségmegőrző és regionális ellátási tevékenységet végezne. Közreműködnek az orvosképzéssel összefüggő képzési és kutatási feladatok ellátásában, Tancélú gyógyító, megelőző tevékenységet, ágazati kutató, fejlesztő tevékenységet végeznek. A klinikaigazgatók irányításával működnek. 30 (9) A kihelyezett tanszék az egyetem és elsősorban más szervezetek, társaságok, kutatóintézetek közötti külön szerződés alapján működő oktatási szervezeti egység. Létrehozásának célja - az együttműködő szervezet, társaság, kutatóintézet, valamint a Debreceni Egyetem karai, intézetei, tanszékei között több évtizede fennálló szakmai kapcsolatok (kutatási együttműködések, rendszeres üzemlátogatások, a hallgatók nyári szakmai gyakorlata stb.) bővítése és intézményesítése, - az együttműködés két fő területének (kutatás, oktatás) kiszélesítése, a megállapodó felek számára kölcsönösen előnyös kapcsolat hatékonyságának javítása, valamint a gyakorlati oktatás, a gyakorlat oldaláról elvárt alapvető kompetenciák fejlesztése. A kihelyezett tanszék feladatainak részletes felsorolását, a munkatársainak nyilvántartását és a szakmai együttműködés további részleteit az együttműködési megállapodás szabályozza. A kihelyezett tanszék által megvalósított oktatói programot az oktatási egység vezetője felügyeli. 31 (10) A kihelyezett gyakorlati képzőhely az egyetem és más szervezetek, társaságok, kutatóintézetek közötti együttműködési megállapodás alapján működő oktató hely. A kihelyezett gyakorlati képzőhely létrehozásának célja - az együttműködő szervezet, társaság, kutatóintézet, valamint a Debreceni Egyetem karai, intézetei, tanszékei közötti szakmai kapcsolatok (rendszeres üzemlátogatások, a hallgatók nyári szakmai gyakorlata stb.) bővítése és intézményesítés, - a gyakorlati oktatás, a gyakorlat oldaláról elvárt alapvető kompetenciák fejlesztése. A kihelyezett gyakorlati képzőhely feladatainak részletes felsorolását, tevékenységében résztvevő munkatársakat jegyzékét és az oktatási együttműködés további részleteit az együttműködési megállapodás szabályozza. Az érintett szervezeti egység vezetőségével egyeztetve az együttműködő partner a kihelyezett gyakorlati képzőhely tevékenységének szervezésére kapcsolattartó személyt jelöl ki. 29 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 30 Módosította az 5/2012. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től. 31 Beiktatta az 5/2012. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től.

9 9 (11) Támogatott kutatócsoport és akadémiai intézet felsőoktatási intézménybe kihelyezett szervezeti egysége tanszékként működhet, továbbá részt vehet a doktori képzésben. 5. (1) Az egyetem hatékonyabb működése érdekében segíteni kell a hasonló területeken oktató oktatási szervezeti egységek vagy diszciplínák ésszerű együttműködését. 32, 33 2) 34, 35 (3) (4) Oktatási szervezeti egységek összevonásáról, szétválásáról a gazdasági tanács és az érintett tervezési gazdálkodási egység (vagy kar), valamint a centrum/tek elnök véleményének meghallgatásával a szenátus dönt, és egyben meghatározza az új szervezeti egység kapcsolódását és pénzügyi finanszírozását Az egyetemen és az egyetem oktatási, tudományos kutatási szervezeti egységei keretén belül akadémiai kutatócsoportok, nem tanszéki jogállású központok, egységek, részlegek, csoportok, osztályok működhetnek. Az akadémiai kutatócsoporttal történő együttműködés feltételeit együttműködési megállapodásban kell rögzíteni. 2. SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Az egyetemen az alábbi szolgáltató egységek működnek: - Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, 38 - DExam Vizsgaközpont, 39-40, 41 -, - Kollégiumok, - Gyakorló iskolák, gyakorló óvoda, 42, Módosította a 11/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 33 Hatályon kívül helyezte a 4/2012. (XI.8.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan november 9-től. 34 Módosította a 11/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 35 Hatályon kívül helyezte a 4/2012. (XI.8.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan november 9-től. 36 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től 37 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 38 Módosította az 1/2010. (VI.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos június 25-től. 39 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7.-től. 40 Beiktatta a 12/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től. 41 Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (III.31.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan április 1-től. 42 Beiktatta a 23/2008. (V.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től. 43 Hatályon kívül helyezte a 4/2011. (XI.10.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan november 11-től.

10 Informatikai Szolgáltató Központ 45 - Hallgatói Kapcsolatok Igazgatósága A szolgáltató egységek működési rendjüket - a szenátus által elfogadott szervezeti felépítés alapján - maguk határozzák meg, melyet a szenátus hagy jóvá. (2) A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (továbbiakban DEENK) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység, amely közös és egységes feladatokat szolgál, különös tekintettel az információhoz való korszerű hozzáférést az egyetem minden polgára számára. Az évi CXL. törvényben foglaltak szerint nemzeti gyűjtőkörű nyilvános könyvtár, ennek következtében jogosult számos, az egyetemi könyvtári lét fenntartásához is szükséges központi állami szolgáltatás igénybevételére, illetve egyetemi könyvtári rangjában pályázatokat nyújthat be az e területeken megjelenő kiírásokra is. A könyvtári szervezet vezető testülete a Könyvtári Tanács, amely döntési, véleményezési, javaslattételi jogkörrel rendelkezik. A tanács elnöke az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója. A DEENK-et a rektor által megbízott főigazgató vezeti. 46, 47, 48 (3) A DExam Vizsgaközpont az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység. Feladata a DExam nyelvvizsgáztatás és a kari- vagy külső igények szerinti költségtérítéses általános nyelvi képzés, a nyelvvizsgára való felkészítés, továbbá az Informatikai Karon az államilag finanszírozott nyelvi képzés. Study Centre központi szakmai szolgáltatásként ingyenes, egyénre szabott nyelvórákat tart a DE hallgatóinak. A DExam Vizsgaközpontot a rektor által megbízott igazgató vezeti. 49, 50, 51, 52, 53 (4) 54, 55 (5) 56 (6) A Debreceni Egyetem Kollégiumai (kollégiumok) az egyetem egységes felügyelettel, egyetemi szinten szerveződő testületekkel, és saját kollégiumi önkormányzattal rendelkező, önálló szolgáltató, szociális és nevelési szervezeti egységei, ahol értelmiségalakító, tanulmányi, nevelési, szabadidős és sporttevékenység folyik Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 45 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 1-től. 46 Módosította a 11/2006. XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 47 Módosította a 16/2007. (VI.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1.-től. 48 Módosította az 1/2010. (VI.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos június 25-től. 49 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 50 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06) sz. szenátusi határozat; hatálytalan március 7-től 51 Beiktatta a 23/2008. (V.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től- 52 Az utolsó mondatot módosította a.8/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 2-től. 53 Hatályon kívül helyezte a 4/2011. (XI.10.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan november 11-től. 54 Beiktatta a 12/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 55 Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (III.31.) sz. szenátusi határozat, hatálytalan április 1-től. 56 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 57 Hatályon kívül helyezte a 2/2007. (X:4.) sz. szenátusi határozat. Hatálytalan október 5.-től.

11 11 (7) A nem az egyetem tulajdonában álló Diákotthon az egyetemmel kötött megállapodás alapján biztosítja a hallgatók lakhatási feltételeit. (8) Az egyetem gyakorló iskolákat és gyakorló óvodát működtet, melyek Alapító Okirattal és Működési Engedéllyel rendelkeznek. A gyakorló iskolák és óvoda ellátják a közoktatási törvényben meghatározott feladatukat, továbbá részt vesznek a pedagógusképzés alap- és továbbképzési feladataiban. A gyakorló iskolák igazgatóit a TEK elnöke, a gyakorló óvoda vezetőjét a GYFK dékánja bízza meg. Az egyetemen folyó pedagógusképzési tevékenységet és az ehhez kapcsolódó gyakorlati képzést a TEK területileg illetékes elnökhelyettese vezetésével a Tanárképzési Kollégium koordinálja. A gyakorló iskolák felügyeletét a TEK területileg illetékes elnökhelyettese, a gyakorló óvoda felügyeletét a GYFK gyakorlati képzésért felelős dékánhelyettese látja el. 58, 59, 60 (9) Az Informatikai Szolgáltató Központ a Debreceni Egyetem integrált szolgáltató szervezete. Vezetője a rektor által megbízott vezető (informatikai vezető). A Központ feladata az egyetemi szintű informatikai fejlesztések összehangolása. Részei: - Felhasználó támogató Önálló Csoport - Hálózat-és rendszerszolgáltatói Osztály - Hálózat üzemeltetési (nem önálló) csoport - Telekommunikációs (nem önálló) csoport - Rendszerszolgáltatói (nem önálló) csoport - Szerverüzemeltetési Önálló Csoport 61 (10) A Hallgatói Kapcsolatok Igazgatósága (a továbbiakban DE HKI) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység. Feladata a tanulmányi szolgáltatásokon kívül - az egyetem hallgatói számára biztosított szolgáltatások megszervezése és irányítása, melynek során együttműködik az egyetem egyéb hallgatói tanulmányi szolgáltatásokat ellátó szervezeti egységeivel. Felügyeli a hallgatók számára folyósításra kerülő juttatások utalását. Az EHÖK-kel együttműködve megszervezi az egyetemi hallgatók kollégiumi felvételi és szociális ösztöndíj eljárását, ellátja az egyetemi központi hatáskörben kezelt ösztöndíjak adminisztrációs feladatait. A DE HKI felügyeletet gyakorol az egyetem kollégiumainak adminisztrációját végző szervezeti egységek működése felett, valamint együttműködik a kollégiumok üzemeltetési feladatait ellátó szervezetekkel. A DE HKI megszervezi a hallgatók életvezetési és mentálhigiénés tanácsadási szolgáltatását, koordinálja a fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének biztosításával kapcsolatos feladatok ellátását. A DE HKI tevékenysége az egyetem hallgatói számára biztosított szolgáltatásokon túlmenően kiterjed a leendő és a végzett hallgatókkal kapcsolatos feladatokra 58 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 59 Az utolsó mondatot törölte a 9/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan október 2-től. 60 Módosította a 9/2009. (XII.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 61 Beiktatta a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 1-től.

12 12 is. Ennek keretében megszervezi az egyetem beiskolázási tevékenységét, illetve szervezi és működteti az egyetem alumni szolgáltatásait. A DE HKI-t a rektor által az EHÖK elnökének egyetértésével kinevezett igazgató vezeti, működési rendjének kialakítása az EHÖK egyetértésével történik. FUNKCIONÁLIS SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Az egyetem/karok/centrumok/tek illetve kutatóintézetek feladatainak ellátását a terület szerint strukturált funkcionális szervezeti egységek segítik. Működési rendjüket a jelen szabályzatban foglaltak figyelembevételével, saját működési rendjük határozza meg, melyek a jelen szabályzat részei. (2) Az egyetemi központi funkcionális szervezeti egységei: a) Gazdasági Főigazgatóság, b) Rektori Hivatal, 63 c) d) Belső Ellenőrzési Önálló Osztály, 64 e) Minőségbiztosítás, 65 f) Humánpolitikai és Jogi Igazgatóság. (3) Az Egyetem gazdálkodási, üzemeltetési és fenntartási feladatait az egységes Gazdasági Főigazgatóság látja el. A Gazdasági Főigazgatóság az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt egység. Működését a vonatkozó jogszabályok, jelen szabályzat, a Gazdálkodási Szabályzat és saját ügyrendje szabályozza. Felépítését a 2. sz. melléklet tartalmazza. 66 (4) Az egyetem központi igazgatási feladatait a rektornak közvetlenül alárendelt, az egyetemi főtitkár irányításával működő rektori hivatal, az egyes szervezeti egységek igazgatási feladatait a jelen SZMSZ részét képező centrum, TEK, kar, kutató intézet működési rendjében meghatározott igazgatási szervezeti egységek látják el. 67 (5) (6) a) A belső ellenőrzés független, tárgyilagos bizonyosságot adó és tanácsadó tevékenység, amelynek célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét rendszerszemléletű megközelítéssel és módszeresen értékeli, illetve fejleszti az ellenőrzött szervezet kockázatkezelési, ellenőrzési és irányítási eljárásainak hatékonyságát. b) A belső ellenőrzés kialakításáról és működéséhez szükséges források biztosításáról az egyetem rektora köteles gondoskodni 62 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat, hatályos november 3.-tól. 63 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 64 Beiktatta a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 65 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 66 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 67 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től

13 13 c) A függetlenített belső ellenőrök által végzett ellenőrzést a Belső Ellenőrzési Önálló Osztály látja el 68, 69 d) A Belső Ellenőrzési Önálló Osztály tevékenységét az egyetem rektorának közvetlenül alárendelve végzi. Vezetője az igazgató, akit az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter az egyetem rektorának javaslatára az emberi erőforrások minisztere előzetes tájékoztatásával - bíz meg, megbízatását a rektor, vagy saját kezdeményezésére visszavonja. e) A belső ellenőrzés szabályait a Belső Ellenőrzési Szabályzat, valamint a Belső Ellenőrzési Kézikönyv tartalmazza. f) Az egyetem belső pénzügyi ellenőrzését a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési tevékenység, a belső ellenőrzési tevékenység és a közzétett módszertani útmutatók és irányelvek alkalmazásának ellenőrzése útján kell ellátni. g) A folyamatba épített, előzetes és utólagos ellenőrzés a Gazdasági Főigazgatóság és a gazdálkodásért felelős egységei által folytatott első szintű pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszer, amelynek létrehozásáért, működtetéséért és fejlesztéséért a rektor felelős a pénzügyminiszter által közzétett irányelvek figyelembevételével. 70 (7) A Humánpolitikai és Jogi Igazgatóság koordinálja az Egyetem humánpolitikai és jogi tevékenységé., Gondoskodik a rektori hatáskörbe tartozó humánpolitika ügyek technikai és adminisztratív előkészítéséről, a döntések, állásfoglalások vagy határozatok megismertetéséről. Koordinálja a rektori hatáskörbe tartozó oktatókkal, kutatókkal, dolgozókkal kapcsolatos alkalmazásokat, előléptetéseket, kinevezéseket, pályázatok kiírását, azok feltételeit, határidők betartását, szükséges vélemények beszerzését és a kinevezéshez szükséges további intézkedéseket. Irányítja a kitüntetések és címek adományozásával kapcsolatos feladatokat. II. AZ EGYETEM VEZETÉSE 9. (1) Az egyetem feladatainak végrehajtása megalapozásában, a rendelkezésre bocsátott források, eszközök, a közpénz, a közvagyon hatékony és felelős használatát segítő stratégiai döntések előkészítésében és végrehajtásuk ellenőrzésében részt vevő, a fenntartói döntések előkészítésében közreműködő testület a gazdasági tanács. (2) Az egyetem vezető testülete a szenátus. A szenátus munkáját meghatározott területeken bizottságok segítik. 71 (3) Az egyetem vezetője a rektor, vezető tisztségviselői: - a rektorhelyettesek, - a prorektor, a rektori megbízatásának lejártát követő egy évig, - a centrumelnökök, rektorhelyettesi jogkörben, 68 Módosította a7/2012. (IV.5.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 6-tól. 69 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 70 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 71 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

14 14 - a TEK elnöke, rektorhelyettesi jogkörben, - a dékánok, - a gazdasági főigazgató, - az egyetemi főtitkár. A "vezető tisztségviselő" fogalom nem munkajogi és nem a Ftv.-ben szereplő magasabb vezetői, vezetői beosztással azonos fogalomként értendő. (4) A vezetés munkáját tanácsadó és egyéb testületek segítik. 72, 73, 74 (5) Az egyetemen magasabb vezetői és vezetői megbízás a 65. életév betöltéséig szólhat. 75, 76 (6) Az egyetemen magasabb vezetői és vezetői beosztás csak nyilvános pályázat alapján tölthető be. A magasabb vezetői beosztásra a pályázatot - a rektori pályázat kivételével - az egyetem rektora, a vezetői beosztásra a munkáltatói jogkör gyakorlója írja ki a Nftv.-ben, valamint a Kjt. és az egyes végrehajtási rendeleteiben, valamint az Egyes munkakörök betöltésével kapcsolatos szabályokról, a pályáztatás rendjéről és egyéb foglalkoztatási szabályokról című egyetemi szabályzatban előírt módon. 77 (7) 78 (8) (9) A Minisztérium hivatalos lapjában megjelenő pályázatot csak a rektor írhat ki (10) (1) A magasabb vezetői megbízás lejártakor átadás-átvételi eljárásban kell átadni, illetve átvenni a feladatot. (2) Akkor is át kell adnia a magasabb vezetőnek feladatait, ha tartósan akadályozott vezetői feladatainak ellátásában. (3) Ha az átadó indokoltan és igazoltan akadályozott a feladatok átadásában, a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles kijelölni azt a személyt, aki az átadásnál képviseli a magasabb vezetőt. Erről az akadályozott vezetőt is értesíteni kell azzal, hogy az eljárásban meghatalmazottal képviseltetheti magát. (4) Az átvételre az új vezető, illetve a tartós helyettesítésre kijelölt közalkalmazott jogosult. (5) Az átadás-átvételi eljárást az átadó utolsó munkában töltött napján be kell fejezni. (6) Az átadás-átvételi eljárást jegyzőkönyvvel kell lezárni, melynek tartalmaznia kell: - a jegyzőkönyv felvételének, helyét, időpontját, - az átadás-átvételi eljárásban részt vevők nevét, munkakörét, beosztását, 72 Módosította a 2/2007. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1.-től. 73 Módosította a 10./2009. (XI.12.) sz. szenátusi határozat; hatályos XI. 13-tól. 74 Módosította a 4/2012. (XI.8.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 9-től. 75 Módosította a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 76 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 77 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től. 78 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től. 79 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 80 Módosította a 10/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 2-től.

15 15 - a vezetői feladattal kapcsolatos általános jellegű információkat, - a folyamatban lévő ügyeket és az azokban megtett, illetve megteendő intézkedéseket, - minden fontos adatot, körülményt, különös tekintettel a kötelezettségvállalásokra, - az átadásra kerülő iratok, bélyegzők, kulcsok és az átadónak korábban átadott eszközök listáját - az eljárásban részt vevők aláírását. (7) A jegyzőkönyvet három példányban kell elkészíteni, melyből egy példányt az átadó, egy példányt az átvevő kap, egy példányt pedig az irattárban kell elhelyezni. (8) Vezetői megbízás megszűnésekor a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt az átadás módjáról. 1. A GAZDASÁGI TANÁCS , 82, 83, 84 (1)A gazdasági tanács (a továbbiakban: tanács) 9 tagú testület, melybe 3 tagot a szenátus, 1-1 tagot az oktatásért felelős miniszter, a kormányzati tevékenység öszszehangolásáért felelős miniszter, az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter delegál, hivatalból tagja a rektor és a gazdasági főigazgató. A szenátus által delegált tagok közül egy főre a hallgatói önkormányzat tesz javaslatot. A szenátus által delegáltak közül legalább egy tagnak jogász, vagy a gazdaságtudományok képzési területen mesterképzésben szerzett, vagy azzal egyenértékű szakképzettséggel kell rendelkeznie, és egy tag nem állhat az Egyetemmel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban. A tanács ülésein tanácskozási joggal részt vesznek a centrumok/tek elnökei és a reprezentatív szakszervezetek által kiválasztott szakszervezeti képviselő. Az ülésekre meg kell hívni a hallgatói önkormányzat képviselőjét, és a 244/2012. (VIII.31.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. r.) 1. (9) bekezdésében meghatározott eljárási rend szerint a kincstár képviselőjét." 85, 86, 87 (2) A tanácsba csak felsőfokú végzettséggel rendelkező, és a Korm. r. 1. (7) bekezdésében meghatározott kizáró okok alá nem eső személy delegálható. A tagok részére a delegálók utasítást nem adhatnak. A gazdasági tanács tagjával az egyetem létesít megbízási jogviszonyt. A nem az egyetem által delegált tagok tevékenységükért díjazásra nem jogosultak. 88, 89, 90 (3) 81 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 5.-től. 82 Kiegészítette a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 83 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 84 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 85 Kiegészítette a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 86 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 87 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 88 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 89 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 90 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től.

16 16 (4) A tagok megbízatása öt évre szól, amely legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható. 91 (5) A tanács tagjai közül maga választja meg elnökét. (6) A tanácsi tagság megszűnik a - a megbízás lejártával, - a tag lemondásával, - visszahívással. 92, 93 (7) A gazdasági tanács elnökének az elnök esetén a tanács tagjának - kezdeményezésére a delegálónak vissza kell hívnia azt a tagot, - aki egy éven keresztül a tanács üléseinek több mint a felén nem vett részt, és mulasztását nem tudta megfelelő módon igazolni, - aki bármilyen okból a tagságából eredő feladatait - több mint fél éven keresztül - nem tudja ellátni, - akivel szemben utóbb következik be olyan körülmény, amely miatt a tanácsnak nem lehet tagja. (8) Lemondás és visszahívás esetén az, aki az érintett tagot delegálta, 30 napon belül új tagot köteles delegálni az (1) és (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével. Az újonnan megválasztott tag megbízatás öt évre szól, függetlenül attól, hogy a lemondott, illetve visszahívott tag megbízásából mennyi idő telt el , 95 (1) A tanács szükség szerint, de legalább kéthavonta ülésezik. Üléseit az elnök hívja össze. A tagoknak az ülésre szóló meghívót és a tárgyalt napirendek írásos anyagát az ülés előtt legalább öt munkanappal meg kell kapniuk. A meghívó és mellékletei továbbítása elektronikus úton is történhet. 96, 97, 98 (2) A tanács ülése akkor határozatképes, ha legalább hét tagja jelen van. Döntéseit nyílt szavazással, egyszerű többséggel hozza. A gazdasági tanács vezetőjének megbízásával kapcsolatos döntéshez öt támogató szavazatra van szükség. Nem vehet részt a szavazásban az, akinek jogaira vagy kötelezettségeire a döntés kihatással lehet, illetve az, akitől az ügynek a tárgyilagos megítélése egyéb okból nem várható (elfogultság). (3) A tanács üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, a döntéseket határozatba kell foglalni. A jegyzőkönyvet az elnök és az általa kijelölt egy tag írja alá. 91 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 92 Módosította a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 93 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 94 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től 95 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 96 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 97 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 98 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től.

17 (1) A tanács dönt azokban a kérdésekben, melyekre a szenátus felhatalmazza. Rendszeresen, de évente legalább két alkalommal át kell tekintenie az egyetem működését, gazdálkodását, az alapító okiratban meghatározott feladatok végrehajtását. Figyelemmel kell kísérnie, hogy az egyetem szervezeti rendje igazodik-e a feladatok hatékony ellátásához. (2) A tanács közreműködik a szenátus döntéseinek az előkészítésében, melynek keretében véleményezi a) az intézményfejlesztési tervet, 99 b) a minőség és teljesítményalapján differenciáló jövedelemelosztás elveit, 100 c) 101 d) a költségvetést, az éves, illetve éven túli kötelezettségvállalási tervet és végrehajtásának ütemtervét, a vagyongazdálkodási tervet és a számviteli rendelkezések szerinti beszámolót, e) a számviteli rendet, f) fejlesztés indítását, g) gazdálkodó szervezet alapítását, ilyenben részesedés szerzését, gazdálkodó szervezettel történő együttműködést, 102 h) az egyetem rendelkezésére bocsátott, valamint a tulajdonában lévő ingó ideértve a szellemi terméket, más vagyoni értékű jogot - és ingatlanvagyon hasznosítását, elidegenítését, 103 i) j) együttműködési megállapodás kötését, k) az egyetem szervezete, szervezeti egysége létesítését, átalakítását, megszüntetését, 104 l) 105, 106 m) 107, 108 n) 109, 110 (3) A tanács - gazdasági szempontból - véleményezi - az egyetem vagy az egyetem tulajdonában álló, vagy többségi részesedésével működő jogi személyek által készített, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű, illetve az egyetem költségvetését önrész biztosításával terhelő pályázatokat, - az egyetem kutatási-fejlesztési innovációs stratégiáját, 99 Beiktatta a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 100 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től. 101 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 102 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 103 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től. 104 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től. 105 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 26-tól. 106 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 107 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 108 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 109 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 110 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től.

18 18 - az egyetem kutatási programját. (4) Javaslatot tesz a fenntartó felé a - a rektor juttatásaira, a rektor munkaköri leírásának az oktatói, kutatói feladatoktól elkülönülő részére. (5) A tanács gyakorolja a rektor felett azokat a további munkáltatói jogokat, melyeket részére a fenntartó átruház. 112 (6) A tanács a szenátusnál, annak eredménytelensége esetén a fenntartónál köteles jelezni, ha megítélése szerint az egyetem a gazdálkodásával, a rendelkezésére bocsátott vagy tulajdonában lévő ingatlanvagyon működtetésével, hasznosításával, elidegenítésével kapcsolatosan hozott döntésével veszélyezteti az egyetem működését. E rendelkezés vonatkozásában fenntartón az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztert kell érteni. 2. A SZENÁTUS A szenátus hatásköre 13. (1) A szenátus az egyetem legfelsőbb vezető döntést hozó és a döntés végrehajtását ellenőrző testülete. (2) A szenátusnak a karokat, illetve a centrumokat/tek-et érintő kérdésekben való döntése előtt ki kell kérnie az érintett kar, illetve a centrum/tek véleményét. (3) A Szenátus fogadja el az egyetem 113 a) középtávra, legalább négy éves időszakra, - évenkénti bontásban meghatározva a végrehajtás feladatait az intézményfejlesztési tervét, és azzal összhangban a kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiáját, 114 b) képzési programját, c) szervezeti és működési szabályzatát, doktori szabályzatát, minőségfejlesztési programját, d) a minőség és teljesítmény alapján differenciáló jövedelemelosztás elveit, 115 e) a fenntartó által meghatározott keretek között költségvetését, 116 f) a számviteli rendelkezések alapján elkészített éves beszámolóját, 117 g) képzési és kutatási feladatait és ellenőrzi azok végrehajtását. 111 Módosította a 8/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 112 Módosította a 11/2011. (X.6.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 7-től. 113 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 114 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 115 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 116 Módosította a 8/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 117 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től.

19 19 (4) A szenátus határozza meg a felsőoktatási intézményben a) a hallgatói tanácsadás rendszerét, b az oktatói munka hallgatói véleményezési rendszerét. (5) A szenátus dönt: 118 a) a fenntartó egyetértésével fejlesztés indításáról, 119, 120 b) a fenntartó egyetértésével gazdálkodó szervezet alapításáról, gazdálkodó szervezetben részesedés szerzéséről, gazdálkodó szervezettel történő együttműködésről, 121, 122 c)a fenntartó egyetértésével az egyetem vagyongazdálkodási tervéről, 123 d) e) egyetemi szintű együttműködési megállapodás kötéséről, f) az egyetem szervezetének, szervezeti egységének átalakításáról, megszüntetéséről, g) a kutatási program elfogadásáról, h a tudományos tanács létrehozásáról, tagjainak és elnökének megválasztásáról, i) állandó bizottságainak és egyéb tanácsainak létrehozásáról, j) az alábbi oktatói, kutatói pályázatok rangsorolásáról: - egyetemi tanár, - főiskolai tanár, - kutató professzor, - tudományos tanácsadó. k) az alábbi magasabb vezetői, vezetői beosztásokban a pályázatok rangsorolásáról: rektorhelyettes, - gazdasági főigazgató, - egyetemi főtitkár, szolgáltató szervezeti egység vezető, 126, l) a gazdasági tanács tagjainak delegálásáról, m) a szenátus képviseletében eljáró személy kiválasztásáról, n) a szervezeti és működési szabályzat által a hatáskörébe utalt kérdésekről, o) szakirányú továbbképzések létesítéséről és indításáról, felsőfokú szakképzések indításáról, 128 p) a doktori iskola létesítéséről, megszüntetéséről és a doktori képzés indításáról, 118 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 119 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 27-től. 120 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 121 Módosította a 7/200. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 122 Módosította a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 123 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től. 124 Hatályon kívül helyezte a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan szeptember 14-től. 125 Módosította az 5/2012. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től. 126 Hatályon kívül helyezte a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 127 Hatályon kívül helyezte az 5/2012. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan december 21-től 128 Módosította a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól.

20 20 q) a habilitációs eljárás szabályozásáról, 129 r) egyetemi kitüntetések alapításáról és adományozásáról, kitüntető címek alapításáról és az alábbiak adományozásáról: - doktor honoris causa, - Professor Emeritus/Professor Emerita, - egyetemi/főiskolai magántanári, - címzetes egyetemi, főiskolai tanári, s) centrum/tek létrehozásáról az alkotó szervezeti egységek javaslata alapján, döntés új tag felvételéről, a centrum/tek kötelékébe való belépés, illetve az onnan való kilépés jóváhagyásáról, sz) az egyetem humánpolitikai elveinek meghatározásáról, t) az egyetemi Hallgatói Önkormányzat alapszabályzatának jóváhagyásáról, u) a fenntartói intézkedésekkel szembeni bírósági eljárás kezdeményezéséről, 130 v) az Ftv. 30. (3) bekezdése szerinti szervezeti egység jogi személyiséggel történő felruházásával kapcsolatos kezdeményezésről, 131 z) az egyetem vállalkozó közintézet költségvetési szervként történő átsorolásáról. (6) A szenátus hatáskörébe tartozik továbbá a) alapképzés és mesterképzés létesítésének és indításának, illetve megszüntetésének, felsőfokú szakképzés létesítésének kezdeményezése, b) a gazdasági tanács által benyújtott kérdések megvitatása, c) az egyetem szakmai tevékenységének, minőségfejlesztési programja végrehajtásának értékelése, d) az Ftv-ben meghatározott egyéb jogosítványok gyakorlása, e) javaslattétel rektori pályázat kiírására, 132 f) a rektori pályázatok véleményezése, g) a rektor vezetői tevékenységének értékelése, h) a rektor visszahívásának kezdeményezése, i) kitüntetéses doktorrá avatás kezdeményezése, j) véleménynyilvánítás minden olyan kérdésben, amelyben a döntés joga a felettes szervek hatáskörébe tartozik, 133 k) egyetemi és főiskolai tanári címmel rendelkezők esetében egyetemi és főiskolai tanári munkakör egy évnél rövidebb időre szóló, pályázati eljárás nélkül történő betöltése. 134 (7) Ha a szenátus, vagy felhatalmazása alapján más szervezeti egység, közösség, testület a 12. (2) és (3) bekezdésében felsorolt ügyeket tárgyal, a döntések előkészítése során a döntési javaslathoz mellékelni kell a gazdasági tanács által megfogalmazott írásos véleményt (döntést) is. 129 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 130 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 26-tól. 131 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 132 Baiktatta a 3/2012. (IX.13.) sz. szenátusi határozat; hatályos szeptember 14-től. 133 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 134 Beiktatta a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től.

21 (8) A szenátus alábbi jogköreit ruházza át a Központban, szervezeti egységekben létrehozott tanácsokra, bizottságra: a) a Centrumtanács, TEK Tanács jogosult - a centrumelnök/tek elnök megválasztására, - a centrumelnökhelyettesi, TEK elnökhelyettesi megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, a Tanárképzési Központ főigazgatói pályázatok véleményezésére, a Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatói pályázatainak rangsorolására, - a gyakorló iskolák igazgatói pályázatának a rangsorolására, - a centrum/tek szintű együttműködési megállapodások megkötésére, - centrum/tek kitüntetések alapítására és adományozására, - centrum/tek költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására. b) a kari tanács jogosult - dékán megválasztására, - dékánhelyettesi megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - oktatói (egyetemi docensi, főiskolai docensi, adjunktusi, tanársegédi), tudományos kutatói (tudományos főmunkatársi, tudományos munkatársi, tudományos segédmunkatársi) és tanári pályázatok rangsorolására, - oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységvezetői, egyéb kari szervezeti egységvezetői megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - kari szintű együttműködési megállapodások megkötésére, - köztársasági ösztöndíj adományozásának kezdeményezésére, - címzetes egyetemi, főiskolai docensi, mesteroktatói, mestertanári cím adományozására, - kari kitüntetések alapítására és adományozására, - kari költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására, - egyetemi, főiskolai docensi munkakör 1 évnél rövidebb időre szóló, pályázati eljárás nélkül történő betöltésére. 138, 139 c) a HR Bizottság dönt a központi funkcionális szervezeti egységvezetői pályázatok rangsorolásáról. A HR Bizottság tagjai - a rektor által kijelölt rektorhelyettes, - a gazdasági főigazgató, - a humánpolitikai és jogi igazgató (akadályoztatása esetén a Rektori Hivatal jogásza) - az érintett funkcionális szervezeti egységet összefogó terület egyik vezetője. 135 Számozását módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 136 Beiktatta a 6/2013. (III.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 29-től. 137 Beiktatta a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 138 Hatályon kívül helyezte a 11/2006. (XI:30.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan december 1.-től. 139 Beiktatta az 5/2012. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetben az 1-21. számú módosításokkal; a módosítások lábjegyzetben jelölve) Debrecen 2011. március 31. 2 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI

Részletesebben

4/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

4/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-1529/2016. 4/2016. (VI. 30.) i utasítás a Szegedi Tudományegyetem Kancellárját illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről A

Részletesebben

K Ö Z G A Z D A S Á G I, M Ó D S Z E R T A N I É S I N F O R M A T I K A I I N T É Z E T

K Ö Z G A Z D A S Á G I, M Ó D S Z E R T A N I É S I N F O R M A T I K A I I N T É Z E T Szervezeti és Működési Rend 9. melléklete: Közgazdasági, Módszertani és Informatikai Intézet működési rendje 2012. Beosztás K Ö Z G A Z D A S Á G I, S z a b á l y z a t Oldal: 2/7. Készítette Ellenőrizte

Részletesebben

2. A 2. (1) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint változik:

2. A 2. (1) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint változik: Javaslat A munkáltatói jogkör gyakorlásának rendje a Debreceni Egyetemen c. szabályzat módosítására (a módosítások dőlt, aláhúzott betűvel szedve, illetve áthúzva) 1. A bevezető részből törlésre kerül

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN (Egységes szerkezetben az 1.-4. sz. módosítással) 2007. október 4. 2 A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN 1 A

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE Szeged, 2016. május 30. Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje 1 Munkakör, beosztás, szervezeti egység megnevezése MUNKÁLTATÓI JOGGAL

Részletesebben

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28.

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Baptista Teológiai Akadémia Alapító Okirata Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Magyarországi Baptista Egyház Országos Tanácsa a Baptista Teológiai Akadémia, mint egyházi alapítású főiskola alapító

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai Győr, 2012. október 27. Vezetési struktúra Kelemenné Papp Annamária: gazdasági főigazgató-helyettes

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. február 26. (OR. en) 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 ENV 447 ENT 104 CODEC 899 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Debrecen 2015. november 5. 2 Tartalomjegyzék PREAMBULUM... 4 Első rész... 4 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 Második rész... 5 AZ EGYETEM FELADATAI...

Részletesebben

Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal. a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 45. (1) bekezdése alapján.

Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal. a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 45. (1) bekezdése alapján. Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 45. (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Söjtöri közös Önkormányzati Hivatal Jegyző munkakör betöltésére

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi információk 2015. A JELENTKEZÉS MÓDJA Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani.

Részletesebben

Referenciaintézmények feladatai. Kovács Ibolya Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kovacsibolya@lab.hu

Referenciaintézmények feladatai. Kovács Ibolya Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kovacsibolya@lab.hu Referenciaintézmények feladatai Kovács Ibolya Foglalkoztatási és Szociális Hivatal kovacsibolya@lab.hu Szakmai célok Az állami feladatellátásba került szolgáltatások finanszírozásához kapcsolódó feladatellátáshoz

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/7

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/7 Megbízási keretszerződés keretében a Miniszterelnökség tevékenységét segítő, annak az uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadás

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 67/2016. (III. 30.) számú. h a t á r o z a t a Lengyel Laura Óvoda Alapító Okiratának módosításáról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 67/2016. (III. 30.) számú. h a t á r o z a t a Lengyel Laura Óvoda Alapító Okiratának módosításáról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 444 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(4) 90 000 Fax: (4) 90 00 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015.

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Módosító Okirat A Pestszentlőrinci Csemete Óvoda a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testülete által 2014. március 12.

Részletesebben

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya Széles Ivett hungarikum titkársági koordinátor Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága Előzmények 2012. évi XXX.

Részletesebben

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE A Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 4. számú melléklete A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE Egységes szerkezetben a 2007. április 19-i, 2007. június 28-i, 2007. október

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA Készült: Az állami operatív program keretében meghirdetett Szervezetfejlesztés a konvergencia

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T Alapítás éve: 1992. Alapító határozat: 434/1992. (XII. 1.) sz. önko. hat. Módosító határozatok: 278/1995. (XII. 20.) sz. önko. hat. 185/1997. (XII. 9.) sz. önko. hat. 177/1998. (VI. 30.) sz. önko. hat.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. szeptember 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. szeptember 16-i ülésére SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE Az előterjesztést megtárgyalta: - Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága - Gazdasági és Városstratégiai Bizottság - Oktatási és Szociális Bizottság - Egészségügyi

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai

Részletesebben

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE A Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 4. számú melléklete A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE Egységes szerkezetben a 2007. április 19-i, 2007. június 28-i, 2007. október

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására

P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására Pályázat száma: 1./A pályázó szervezet megnevezése: 2./ A pályázó szervezet adatai Székhelye, siófoki telephelye: Bankszámlaszáma:

Részletesebben

Bátmonostori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 28. napján megtartott üléséről

Bátmonostori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 28. napján megtartott üléséről 1/2016. (I.28.) BRNÖ határozat Az ülés napirendjéről Bátmonostori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2016. január 28-i képviselő-testületi ülés napirendjét az alábbiak szerint állapítja

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

1. A közoktatási intézmény (a továbbiakban: költségvetési szerv) neve: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium

1. A közoktatási intézmény (a továbbiakban: költségvetési szerv) neve: Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium 2. számú melléklet Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 11/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelet, egységes szerkezetbe

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex)

Új nyelvvizsga elnevezés (137/2008. (V.16.) Kormány rendelet, 2009.10.01-től) B1 (szóbeli vagy írásbeli vagy komplex) Nyelvvizsga szótár Korábbi elnevezés alapfokú (A vagy B vagy C típusú) középfokú (A vagy B vagy C típusú) felsőfokú (A vagy B vagy C típusú) egynyelvű vagy kétnyelvű általános szakmai vagy szaknyelvi Új

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: 2014. június 23. napján 19.00 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: Tárgy: napirend elfogadása

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve Elfogadva a Szenátus 170/2011. (XII.07.) sz. határozatával 2012. január 25. szerda 2. Az Apáczai Csere János Kar beszámolója

Részletesebben

A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE

A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE A KÖZPONTOSÍTOTT KÖZBESZERZÉS RENDSZERE Orosz Endre főosztályvezető Központi Szolgáltatási Főigazgatóság Közbeszerzési referens képzés PTE A közbeszerzési törvény előzményei A központosított közbeszerzés

Részletesebben

szociális intézmény biztosítja. Az ott igénybe vett étkezéshez kapcsolódó díj befizetését ezen intézmény térítési díj szabályzata tartalmazza.

szociális intézmény biztosítja. Az ott igénybe vett étkezéshez kapcsolódó díj befizetését ezen intézmény térítési díj szabályzata tartalmazza. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió Központ Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola közzétételi lista a 9/0. (VIII. 8.) Korm. rendelet alapján:. Felvételi lehetőség az intézménybe: A fejlesztő

Részletesebben

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27.

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK

Részletesebben

2015. évi... törvény

2015. évi... törvény ,._. ;_ :!it5 t1 1 ágytara 2 2015. évi... törvény $O q crkezett : 2015 DEC 0 2, a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvénynek az iskolá n kívüli gyermekétkeztetés kiterjesztéséhez

Részletesebben

Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ. 5630 Békés, Jantyik u. 1. szóló 1997. évi XXXI. törvény 40. *-a alapján, és a

Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ. 5630 Békés, Jantyik u. 1. szóló 1997. évi XXXI. törvény 40. *-a alapján, és a Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. törvény 8.. (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, valamint az államháztartásról évi LXV. törvény 38. * (1)

Részletesebben

10/2005. (I.26.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

10/2005. (I.26.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN ALKALMAZANDÓ TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS TANDÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ a 47/2006.(XI.16.), 46/2010.

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. december 18-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből.

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. december 18-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. december 18-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 17. napirendi pont: Előterjesztés önkormányzati intézmények intézményvezetői

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.november 07. napján tartandó soron következő testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.november 07. napján tartandó soron következő testületi ülésére ELŐTERJESZTÉS Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.november 07. napján tartandó soron következő testületi ülésére Tárgy: - Balatonkenese Város Önkormánynál folyamatban lévő pályázatok,

Részletesebben

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet

224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet 224/2016. (VII. 28.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról 1 Tartalom:

Részletesebben

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében

A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében A kamarák szerepe a vállalkozások innovatív működésének elősegítésében Dunai Péter főtitkár, MKIK 2012. december 5. Nyíregyháza A kamarai tevékenység változásai 2012-ben - Kötelező kamarai regisztráció

Részletesebben

Abony Városi Önkormányzat

Abony Városi Önkormányzat Abony Városi Önkormányzat P o l g á r m e s t e r é t ő l H-2740 Abony, Kossuth tér 1. 15219/2008. Az előterjesztést készítette: Humán Közszolgáltatások és Munkaügyi Osztály Az előterjesztést megtárgyalta:

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK FELADATAIRA ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉRE

SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK FELADATAIRA ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉRE SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK FELADATAIRA ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉRE Miskolc, 2013. 1.1.14. sz. Egyetemi Szabályzat SZABÁLYZAT A MISKOLCI EGYETEM IDEGENNYELVI OKTATÁSI KÖZPONTJÁNAK

Részletesebben

Jogszabályi keretek összefoglalása

Jogszabályi keretek összefoglalása NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Integrált ügyfélszolgálatok interoperábilis informatikai struktúrájának kialakítása IÜSZI Jogszabályi keretek összefoglalása Bevezető A dokumentum célja

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA a

Részletesebben

M E G Á L L A P O D Á S. 1. számú módosítása

M E G Á L L A P O D Á S. 1. számú módosítása A FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL LÉTREHOZÁSÁRÓL ÉS FENNTARTÁSÁRÓL szóló M E G Á L L A P O D Á S 1. számú módosítása Felcsút Községi Önkormányzata Képviselő- testülete, Alcsútdoboz Települési Önkormányzat

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 230 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Rakamaz Város Képviselő-testületének 2015. június 5. napján 9 00 órától a Rakamazi Közös Önkormányzati Hivatal tanácstermében megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL

2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL BIHAR-SÁRRÉT VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 4100 BERETTYÓÚJFALU, KOSSUTH UTCA 25 WWW.BSVE.HU INFO@BSVE.HU 2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL Tisztelt Érdeklődők! Szeretettel köszöntjük a Bihar -Sárrét Vidékfejlesztési

Részletesebben

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 1. A függelék hatálya A jelen függelékben foglaltak azon Felhasználókra terjednek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Javaslat a Gödöllő Város Önkormányzata és a VÜSZI Kht. közötti, parkfenntartási tevékenység folyamatos ellátására

Részletesebben

Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota. Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105

Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota. Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105 1 Csanádpalota Város Polgármesterétől 6913 Csanádpalota. Kelemen László tér 10. Telefon: 62/263-001 Fax: 62/263-105../2013. Tárgy: Makói Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodásának felülvizsgálata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. október 15-i ülésére Tárgy: Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatának ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala

Részletesebben

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1.

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1. CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Csány Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. -ának (1) bekezdésében

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S TÁRGY: Szálka Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezésről szóló 17/2007. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról (t e r v e z e

Részletesebben

A szakképzési rendszer átalakulása a szakképzési fejlesztések mentén

A szakképzési rendszer átalakulása a szakképzési fejlesztések mentén A szakképzési rendszer átalakulása a szakképzési fejlesztések mentén Informatikai Oktatási Konferencia és Akadémia Nap (Budapest - 2015. február 21.) Katona Miklós főosztályvezető Képzésfejlesztési és

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 110/2016.

Az előterjesztés száma: 110/2016. A határozati javaslat elfogadásához az Mhötv. 50. -a értelmében minősített többség szükséges! Az előterjesztés nyílt ülésen tárgyalható. Az előterjesztés száma: 110/2016. Decs nagyközség képviselő-testületének

Részletesebben

Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól

Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól Közlemény a szociális szolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások 2016. évi befogadható kapacitásairól A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint: 58/A.

Részletesebben

Magyarország első egyeteme

Magyarország első egyeteme Pécs 2000 éves mediterrán város a Mecsek hegység lábánál Baranya megye székhelye Lakosainak száma: több mint 160 ezer Nevezetességei: ókeresztény sírkamrák, a 150 éves török uralom legjelentősebb magyarországi

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának J E G Y Z Ő J E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Polgármesteri Hivatal 2014. évi nyári- és téli

Részletesebben

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek)

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Jelentkezői adatok Jelentkező neve: Felvételi azonosító: Születési dátum: Anyja neve:

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu

Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban. 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Minőségbiztosítás a Méliusz Könyvtárban 2016. május 9. Dr. Csontosné Skara Ilona skara.ilona@meliusz.hu Előzmények 12/2010. (III.11.) OKM rendelet : Minősített Könyvtári cím és a Könyvtári Minőségi Díj

Részletesebben

3365-13/2008. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2008.

3365-13/2008. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2008. 3365-13/2008. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2008. 2 A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. -a, valamint

Részletesebben

Előterjesztés. Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Előterjesztés. Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: Békés Város Önkormányzata évi belső ellenőrzési tervének elfogadása Tárnok Lászlóné jegyző Juhos Józsefné belső ellenőr Pénzügyi Bizottság Sorszám: III/1 Döntéshozatal

Részletesebben

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA

Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.10. COM(2014) 147 final Ajánlás A TANÁCS HATÁROZATA az egyrészről az Európai Unió, az Európai Atomenergia-közösség és tagállamaik, másrészről a Moldovai Köztársaság közötti

Részletesebben

Kivonat. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 245/2011.(12.15.) Öh. számú határozata

Részletesebben

J A V A S L A T a távhőszolgáltatás díjának ármegállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás k i a l a k í t á s á r a

J A V A S L A T a távhőszolgáltatás díjának ármegállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás k i a l a k í t á s á r a J A V A S L A T a távhőszolgáltatás díjának ármegállapításával, árváltoztatásával kapcsolatos állásfoglalás k i a l a k í t á s á r a Előterjesztő: Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője Ó z d, 2013. július 25. ELŐZMÉNYEK:

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T a módosításokkal egységes szerkezetben

A L A P Í T Ó O K I R A T a módosításokkal egységes szerkezetben A L A P Í T Ó O K I R A T a módosításokkal egységes szerkezetben Budapest Főváros IV. ker. Újpest Önkormányzata a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény 8. (2)

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. február hónap 18. napján tartandó ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. február hónap 18. napján tartandó ülésére Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Képviselő-testület 2016. február hónap 18. napján tartandó ülésére Tárgy: A Hajdúhadházi Mikrotérségi Bölcsőde alapító okirat módosításának

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege 2. számú melléklet (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01.

Vizuális- és környezetkultúra tanári szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. kultúra szak mesterképzés A VIZUÁLIS- ÉS KÖRNYEZETKULTÚRA TANÁR SZAK BEMUTATÁSA UTOLJÁRA INDÍTVA 2016. 09.01. Célkitűzések: A képzés célja a Képi ábrázolás alapképzésben (Ba) vagy más, a szaktel kompatibilis

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA

A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA 2826-1/2007. A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA 2007. március 2 A Károly Róbert Főiskola (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. -a, valamint

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a 2008/2009. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről. Általános rendelkezések

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről. Általános rendelkezések SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről I. Általános rendelkezések 15. sz. melléklet 1. A helyi önkormányzati képviselők

Részletesebben

152/1. H a t á r o z a t

152/1. H a t á r o z a t 11. Alapító okiratok módosítása Előterjesztő: Várospolitikai Alpolgármester 152/1 Dr. Botka László polgármester, üléselnök: Módosító indítvány az előterjesztéshez nem érkezett. Szavazásra bocsátja a Heller

Részletesebben

I. Szenátus munkaterve. A Tudományos Tanács beszámolója a 2015. évi kutatástámogatási pályázatokról Előterjesztő: prof. Dr. Hima Gabriella TT elnök

I. Szenátus munkaterve. A Tudományos Tanács beszámolója a 2015. évi kutatástámogatási pályázatokról Előterjesztő: prof. Dr. Hima Gabriella TT elnök 1 A Szolnoki Főiskola 2016. évi munkaterve I. Szenátus munkaterve II. Érdekegyeztető Tanács munkatervéhez javasolt témák III. Munkatársi Értekezletekre javasolt témák IV. Vezetői Fórumok (vezetői értekezlet,

Részletesebben

Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról

Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról Előterjesztés a Bicskei Üdülőtábor és Uszodaüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi beszámolójáról 1. előterjesztés száma: 125/2016 2. Előterjesztést készítő személy neve: Molnár Enikő 3. előterjesztést készítésében

Részletesebben

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata A Justh Zsigmond Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzata I. Általános rendelkezések, fogalom meghatározások Szabályzatunk célja, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, mint nyilvános könyvtár a könyvtári

Részletesebben

MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR. 2013. február 21.

MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR. 2013. február 21. MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM DEÁK FERENC ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR 2013. február 21. Tartalom I. Általános rendelkezések 3 II. A Kar vezetői és vezető testületei 5 A dékán 5 Az általános

Részletesebben

A 2015-2016-OS TANÉV

A 2015-2016-OS TANÉV A 2015-2016-OS TANÉV II. FÉLÉVÉNEK IDŐBEOSZTÁSÁRÓL 1. SZ. KIADÁS A HATÁLYBA LÉPÉS DÁTUMA: 2016. február 08. HATÁLYOS: 2016. június 30. Azonosító: DU 1/2016. Iktatószám: JII-DH-KFK-14/1/2016. 1 1. AZ UTASÍTÁS

Részletesebben

Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 3/2016. (II.22.) Ör.sz. önkormányzati rendelete

Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 3/2016. (II.22.) Ör.sz. önkormányzati rendelete Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/206. (II.22.) Ör.sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/204. (X.30.) )Ör.sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának. a Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának. a Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kulturális és Köznevelési Bizottságának 1/2016.(01.13.) számú h a t á r o z a t a a Kulturális és Köznevelési Bizottság 2016. évi munkatervéről A Kulturális

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ TÁJÉKOZTATÓ A KKV MINŐSÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ ÉS A PARTNER ÉS KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ a 2004. évi XXXIV. törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról alapján 1) KKV-nak

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

40/2001.(XI.16.) ÖKT. sz. rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

40/2001.(XI.16.) ÖKT. sz. rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat A BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁBAN FOGLALKOZTATOTT KÖZTISZTVISELŐK ILLETMÉNYKIEGÉSZÍTÉSÉRŐL ÉS VEZETŐI PÓTLÉKÁRÓL, AZ ŐKET MEGILLETŐ SZOCIÁLIS, JÓLÉTI ÉS

Részletesebben

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. (Hatályba lépés ideje: 2014. december 16.)

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. (Hatályba lépés ideje: 2014. december 16.) A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Hatályba lépés ideje: 2014. december 16.) - I. RÉSZ - SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola (a továbbiakban:

Részletesebben

TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben

TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben TÁMOP 3.1.8/12-2012 - 0004 Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési intézményekben 2013. Október 15. Tanfelügyelet egységes külső értékelés a köznevelési

Részletesebben

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei szerepe, jövőbeni céljai. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei szerepe, jövőbeni céljai. Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei szerepe, jövőbeni céljai Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 Küzdeni kell, küzdeni kell a hatalom birtokában is, de nem

Részletesebben

N A P I R E N D. 1.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok Vitális Gábor végrehajtásáról. 2.) 2015. évi munkaterv elfogadása Vitális Gábor.

N A P I R E N D. 1.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok Vitális Gábor végrehajtásáról. 2.) 2015. évi munkaterv elfogadása Vitális Gábor. Román Nemzetiségi Önkormányzat 2014. november 18-i ülésén hozott határozatai 41/2014. (XI. 18.) sz. RNÖ. határozat A Mezőkovácsházi Román Nemzetiségi Önkormányzat a,, kitüntetési díj tárgyában készült

Részletesebben

Az Egyezmény előtti törvényi szabályozás

Az Egyezmény előtti törvényi szabályozás 24. cikk Oktatás Az Egyezmény előtti törvényi szabályozás Magyarország Alkotmánya Az Alkotmány 67. paragrafusának 1. és 2. bekezdése kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a családja, az állam és a

Részletesebben

A Rendelet módosításának másik eleme a Tiszta udvar, rendes ház és a Tiszta, rendezett

A Rendelet módosításának másik eleme a Tiszta udvar, rendes ház és a Tiszta, rendezett Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je t 9 ' l '1-. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbánya környezetének szépítéséről szóló 4/2014. (II. 24.) önkormányzati

Részletesebben