A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA"

Átírás

1 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetben az számú módosításokkal; a módosítások lábjegyzetben jelölve) Debrecen március 31.

2 2 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (a továbbiakban: egyetem) a magyar felsőoktatás évszázados hagyományait és az Európai Egyetemek Magna Chartájában lefektetett alapelveket követi. Hazai és külföldi társintézményekkel, szervezetekkel együttműködve tevékenykedik az universitas eszméjének megvalósítása érdekében. Célja, hogy - az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási rendszerének részeként - magas színvonalú képzéssel és szolgáltatással, az alap- és alkalmazott tudományok művelésével elősegítse a társadalom fejlődését, javítsa versenyképességét, erősítse az oktatással, a kutatással és a gazdasággal való együttműködésének hatékonyságát. Az egyetem autonóm intézmény, a felsőoktatásról szóló évi CXXXIX törvény (a továbbiakban: Ftv.) és az egyéb vonatkozó jogszabályok keretein belül maga határozza meg saját szervezetét, működését, választja meg vezetőit és valósítja meg képzési céljait, kutatási, gyógyító és művészeti tevékenységét. Az egyetem valamennyi oktatója és kutatója számára biztosítja az oktatási, kutatási és művészi szabadságot. A hallgatók számára a törvények és saját belső szabályzatainak keretén belül tanulási szabadságot biztosít. Az egyetem autonómiáját az általa kialakított és a legfelsőbb vezető testülete által - a Ftv. 21. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - megalkotott és elfogadott jelen Szervezeti és működési szabályzatban (továbbiakban: SZMSZ) rögzített módon gyakorolja. Az SZMSZ az egyetem alapszabálya, amely valamennyi felsőbb szintű jogszabály által nem szabályozott területen elsődleges jogforrás. Az SZMSZ részét képezik a Ftv.-ben előírt, de a Ftv. 21. (5) bek.-ben kapott felhatalmazás alapján külön-külön megalkotott egyetemi szabályzatok. (felsorolásuk az SZMSZ mellékletei után). Első rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) Az egyetem neve: Debreceni Egyetem Angolul: University of Debrecen Latinul: Universitas Debreceniensis Székhelye: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Logója: Gerundium, zöld és óarany színnel, 1538 és UD felirattal. Körbélyegzője: középen a Magyar Köztársaság címere, körülötte Debreceni Egyetem körirattal. Intézményi azonosítója: FI Az egyetem valamennyi hivatalos iratán fel kell tüntetni az intézményi azonosítót. Ennek hiányában az irat érvénytelen. (2) Az egyetem a Magyar Köztársaság Országgyűlése által elismert állami felsőoktatási intézmény, önálló jogi személy, amely az Alapító Okirata alapján működik.

3 3 1 (3) Az egyetem költségvetési szerv, amely kincstári vagyonnal, a központi költségvetés meghatározott előirányzataival, valamint más kiegészítő forrásokkal gazdálkodik. 2 (4) Az egyetem felett a Ftv ában meghatározott fenntartói jogosítványokat az oktatásért felelős miniszter (a továbbiakban: fenntartó) gyakorolja. (5) Az egyetem autonóm intézmény, amelyet különösen a következő alapvető oktatási, kutatási, szervezeti és működési, gazdálkodási - jogok illetnek meg: képzési rendszerének kialakítása, a vezetők, oktatók, hallgatók és alkalmazottak: az egyetemi polgárok kiválasztása, a tudományos kutatás és művészeti tevékenység szabadsága, doktori képzés és a doktori (Ph.D) fokozat odaítélése, habilitációs eljárás lefolytatása és dr. habil. cím adományozása, a belső szervezet és működés kialakítása, a hazai és a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, önálló gazdálkodás a fenntartó által rendelkezésre bocsátott és saját tevékenység révén szerzett forrásokkal, eszközökkel és vagyonnal, a hallgatói és közösségi jogok érvényesülésének garantálása. Második rész AZ EGYETEM FELADATAI 2. (1) Az egyetem elsődleges feladata, hogy oktatási rendszerén keresztül a tudomány és a művészet több területén a társadalom számára művelt, magas fokon képzett, nemzetközi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező felsőfokú végzettségű elméleti és gyakorlati szakembereket képezzen és továbbképezzen. Feladata a nemzeti és egyetemes kultúra közvetítésével a hallgatók felkészítése az értelmiségi létre, a tudományos ismeretek bővítésére és alkalmazására, művészeti és más alkotások, eredmények létrehozására, az autonóm gondolkodásra; az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájában foglaltak figyelembevételével az anyanyelvi, idegen nyelvi és szaknyelvi ismeretek fejlesztése; az egész életen át tartó tanulás keretében a felnőttképzésről szóló törvényben foglaltak szerinti felnőttképzési tevékenység folytatása; közreműködés a tudásalapú társadalom számítástechnikai és informatikai kultúrájának fejlesztésében. Feladata továbbá, hogy hozzájáruljon az ország, a kelet-magyarországi régió és Debrecen város társadalmi, gazdasági és tudományos életének fejlesztéséhez, a pedagógusképzéshez, a gyógyításhoz és egészségmegőrzéshez, az agrárágazat és a vidék fejlesztéséhez, kulturális és művészeti értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához. 1 Módosította a 20/2011. (II.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 18-tól. 2 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 5.-től.

4 4 (2) Az egyetem a képzés irányainak megfelelő tudományágakban tervszerű tudományos munkát végez, megteremti az oktatás-kutatás egységét. Részt vesz a tehetséggondozásban, a kutatói utánpótlás nevelésében, a kiemelkedő képességekkel rendelkezők tudományos felkészítésében. Figyelemmel kíséri és közreadja a tudomány és saját kutatómunkájának új eredményeit, s azt a társadalom szolgálatába állítja. (3) Az egyetem költségtérítéses szolgáltatásként, illetőleg vállalkozási tevékenységként alapfeladatai ellátásának sérelme nélkül külső megbízók, megrendelők számára oktatási, kutatási, fejlesztő, szaktanácsadó, szolgáltató és egyéb feladatokat lát el. 3, 4 (4) A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (a továbbiakban: DEOEC) az egészségügy és az igazságügyi szakértői tevékenység körébe tartozó feladatok ellátásában, Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (a továbbiakban: DE AGTC) az agrárgazdaság körébe tartozó feladatok ellátásában a vonatkozó jogszabályok rendelkezése és finanszírozási feltételei szerint vesz részt. (5) Az egyetem szervezett formában a) közvetíti a gyakorlatban dolgozó szakemberek számára a tudomány új eredményeit és módszereit, b) speciális szakirányokban továbbfejleszti szakmai ismereteiket, c) ellátja a szakemberek gyakorlati munkáját segítő tudományok oktatását, d) különböző szervezetek és intézmények vezetői részére segítséget nyújt a korszerű vezetési ismeretek és módszerek elsajátításában, e) szakmai átképzést és továbbképzést szervez. (6) Az egyetem a fenti célokat és feladatokat oktatói, kutatói, tanárai és egyéb dolgozói, valamint hallgatói közreműködésével, választott testületei, tisztségviselői vezetésével, a működést biztosító szervezetek együttműködésével valósítja meg, illetve gyakorolja. Harmadik rész SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI REND I. AZ EGYETEM SZERVEZETE 3. (1) Az egyetem feladatait oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységei útján látja el, melyek munkáját, szolgáltató és funkcionális szervezeti egységek segítik. 3 Módosította a 42/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től. 4 Módosította a 3/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 1-től.

5 5 5, 6, 7, 8, 9 (2) A képzési, kutatási és betegellátási feladatok koordinálására az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségügyi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Népegészségügyi Kar Orvos- és Egészségtudományi Centrumként (DE OEC), a képzési, kutatási, agrártudományi feladatok koordinálására a Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, a DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma és a Kutatóintézetek és Tangazdaság Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumaként (DE AGTC) működik. 10, 11 (3) A képzési, kutatási, tanárképzési feladatok koordinálására az Állam-és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, az Informatikai Kar, a Közgazdaság-és gazdaságtudományi Kar, a Műszaki Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, a Zeneművészeti Kar, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, az Arany János Gyakorló Általános Iskola és a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola Tudományegyetemi Karok (DE TEK) elnevezéssel tervezési gazdálkodási egységként működik. 12, 13 (4) Az egyetem decentralizált gazdálkodást folytat, melynek alapegységei a tervezési gazdálkodási egységek. Az egyetemen működő tervezési gazdálkodási egységek a Központ (DE KP), az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (DE AGTC), az Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) és a Tudományegyetemi Karok (DE TEK). Az egyetem egyes campusait, karait és egyéb szervezeti egységeit átfogó működtetési feladatokat a tervezési gazdálkodási egységek látják el. A tervezési gazdálkodási egység a rektornak alárendelt egység. Működését jelen szabályzat, a Gazdálkodási Szabályzat és saját működési rendje szabályozza. Gazdálkodási szempontból az egyes tervezési gazdálkodási egységekhez tartozó szervezeti egységeket az 1. sz. melléklet tartalmazza. 1. OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS KUTATÁSI SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységek az egyetemi és főiskolai karok, a kutató intézetek, az ezeken belül létrehozott tanszékek, nem önálló tanszékek, tanszékcsoportok, intézetek, klinikák, kihelyezett tanszékek. 5 Módosította a 42 és 43/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től, illetve a Műszaki Főiskolai Kar első mesterképzési szaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 6 Módosította a 8/2009. (VI.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1-től. 7 Módosította a 6 és 7/2009. (XII.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 8 Módosította a 6 és 7/2009. (XII.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 9 Módosította a 3 és 4/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 1-től. 10 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 11 Módosította a 2/2008. (XII.18.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 12 Módosította a 42/2007. (V.27.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 25.-től. 13 Módosította a 3/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 1-től. 14 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

6 6 15, 16, 17 (2) A karokat a dékánok, a Kutatóintézetek és Tangazdaságot a főigazgató, az intézeteket és a klinikákat az igazgatók, a tanszékeket és a kihelyezett tanszékeket a tanszékvezetők vezetik. 18, 19, 20 (3) Az egyetem karai: 22 (4) Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Egészségügyi Kar (EK) Fogorvostudományi Kar (FOK) Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar (GVK) Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar (GYFK) Informatikai Kar (IK) Közgazdaság- és gazdaságtudományi Kar (KTK) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) 21 Műszaki Kar (MK) Népegészségügyi Kar (NK) Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) Zeneművészeti Kar 23 (5) Kutatóintézet: DE AGTC Kutatóintézetek és Tangazdaság (KIT) (6) A tanszék/intézet tanszékvezető vagy igazgató irányításával működő, meghatározott tudományterületet, szakterületet művelő oktatási egység, amely rendelkezhet önálló gazdálkodási jogosítványokkal, s amely ellátja legalább egy tantárggyal összefüggésben a képzés, a tudományos kutatás, az oktatásszervezés feladatait. 24 (7) A nem önálló tanszék a karon, az intézeten vagy klinikán belül szervezett, önálló gazdálkodással nem rendelkező szervezeti egység. 15 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 16 Módosította a 6/2007. (04.19.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 20.-tól. 17 Módosította a 8/2009. (VI.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos június 26-tól. 18 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 19 Módosította a 2/2008. (XII.18.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től. 20 Módosította a 8/2009. (VI.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1-től. 21 Módosította a 43/ (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos a kar első mesterszaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 22 Hatályon kívül helyezte a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat. Hatályos december 1.-től. 23 Módosította a 16/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 24 Módosította az 1/2007. (II.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 15.-től.

7 7 25 (8) A klinikák az ÁOK szervezetében a kötelező klinikai tanszakok egységei, tanszéki jogosítványokkal rendelkező önálló oktatási szervezeti egységek. Klinikai központként egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, ellátják a jogszabályokból és a progresszív betegellátásból rájuk háruló feladatokat, egészségmegőrző és regionális ellátási tevékenységet végezne. Közreműködnek az orvosképzéssel összefüggő képzési és kutatási feladatok ellátásában, Tancélú gyógyító, megelőző tevékenységet, ágazati kutató, fejlesztő tevékenységet végeznek. A klinikaigazgatók irányításával működnek. (9) A kihelyezett tanszék az egyetem és elsősorban más szervezetek, társaságok, kutatóintézetek közötti külön szerződés alapján működő oktatási szervezeti egység. (10) Támogatott kutatócsoport és akadémiai intézet felsőoktatási intézménybe kihelyezett szervezeti egysége tanszékként működhet, továbbá részt vehet a doktori képzésben. 5. (1) Az egyetem hatékonyabb működése érdekében segíteni kell a hasonló területeken oktató oktatási szervezeti egységek vagy diszciplínák ésszerű együttműködését. 26 2) A szervezeti integráció nélküli együttműködést Program Tanács (PT) irányítja. A PT létrehozására a szenátus Stratégiai Fejlesztési Bizottsága tesz javaslatot a szenátusnak az illetékes kari tanács, valamint a centrum/tek elnök egyetértésével, a gazdasági tanács és a szenátus illetékes bizottságai véleményének kikérése után. A javaslatról a szenátus dönt. A PT maga választja meg elnökét, aki a megfelelő rotációs elv szerint évente változik. A PT feladata: a) meghatározza saját működési rendjét, b) kidolgozza a közösen vállalt oktatási programot, c) amennyiben új szak indítása vagy alapítása a cél, elkészíti az akkreditációhoz szükséges dokumentumokat, ellenőrzi az akkreditáció folyamatát, d) meghatározza a tárgyak felelősét, e) biztosítja az oktatás személyi és tárgyi feltételét, f) összeállítja a tanterveket, g) vállalja a program minőségbiztosítását, h) pályázatokat nyújt be a program pénzügyi alapjainak a megteremtésére, i) az érintett karok vezetőivel egyeztet a normatív finanszírozás programra eső támogatását illetően, j) képviseli a program érdekeit a kari fórumokon, k) folyamatosan gondozza a programot, l) közös kutatási programot dolgoz ki, m) meghatározza a program, személyi és tárgyi feltételeit, n) közös pályázattal megteremti a program működőképességét, o) meghatározza a kutatási eredmények publikációs rendjét, 25 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 26 Módosította a 11/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

8 8 p) fogadja a PhD hallgatókat, r) javaslatot tesz megfelelő feltételek megléte esetén doktori programok indítására. 27 (3) Az oktatási szervezeti egységek koordinációs központba integrálására a szenátus Stratégiai Fejlesztési Bizottsága tesz javaslatot a szenátusnak, az illetékes kari tanács, valamint a centrum/tek elnök egyetértésével, a gazdasági tanács és a szenátus bizottságai véleményének kikérése után. A javaslatról a szenátus dönt. A koordinációs központ maga választja meg tanácsát, és javaslatot tesz a vezető személyére, akit a megfelelő rotációs elv szerint az új szervezeti egységet alkotó intézetek, tanszékek vezetői közül a rektor bíz meg. A vezető megbízatása egy évre szól, és nem minősül vezetői megbízásnak. A tanács feladatai megegyeznek a Program Tanács feladataival (4) Oktatási szervezeti egységek összevonásáról, szétválásáról a gazdasági tanács és az érintett tervezési gazdálkodási egység (vagy kar), valamint a centrum/tek elnök véleményének meghallgatásával a szenátus dönt, és egyben meghatározza az új szervezeti egység kapcsolódását és pénzügyi finanszírozását Az egyetemen és az egyetem oktatási, tudományos kutatási szervezeti egységei keretén belül akadémiai kutatócsoportok, nem tanszéki jogállású központok, egységek, részlegek, csoportok, osztályok működhetnek. Az akadémiai kutatócsoporttal történő együttműködés feltételeit együttműködési megállapodásban kell rögzíteni. 2. SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Az egyetemen az alábbi szolgáltató egységek működnek: - Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, 30 - DExam Vizsgaközpont, 31-32, 33 -, - Kollégiumok, - Gyakorló iskolák, gyakorló óvoda, 34 - Tudás-és Technológiai Transzfer Iroda, 35 - Informatikai Szolgáltató Központ 27 Módosította a 11/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 28 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től 29 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 30 Módosította az 1/2010. (VI.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos június 25-től. 31 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7.-től. 32 Beiktatta a 12/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21-től. 33 Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (III.31.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan április 1-től. 34 Beiktatta a 23/2008. (V.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től. 35 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től.

9 9 A szolgáltató egységek működési rendjüket - a szenátus által elfogadott szervezeti felépítés alapján - maguk határozzák meg, melyet a szenátus hagy jóvá. (2) A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (továbbiakban DEENK) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység, amely közös és egységes feladatokat szolgál, különös tekintettel az információhoz való korszerű hozzáférést az egyetem minden polgára számára. Az évi CXL. törvényben foglaltak szerint nemzeti gyűjtőkörű nyilvános könyvtár, ennek következtében jogosult számos, az egyetemi könyvtári lét fenntartásához is szükséges központi állami szolgáltatás igénybevételére, illetve egyetemi könyvtári rangjában pályázatokat nyújthat be az e területeken megjelenő kiírásokra is. A könyvtári szervezet vezető testülete a Könyvtári Tanács, amely döntési, véleményezési, javaslattételi jogkörrel rendelkezik. A tanács elnöke az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója. A DEENK-et a rektor által megbízott főigazgató vezeti. 36, 37, 38 (3) A DExam Vizsgaközpont az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység. Feladata a DExam nyelvvizsgáztatás és a kari- vagy külső igények szerinti költségtérítéses általános nyelvi képzés, a nyelvvizsgára való felkészítés, továbbá az Informatikai Karon az államilag finanszírozott nyelvi képzés. Study Centre központi szakmai szolgáltatásként ingyenes, egyénre szabott nyelvórákat tart a DE hallgatóinak. A DExam Vizsgaközpontot a rektor által megbízott igazgató vezeti. 39, 40, 4142 (4) A Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda (a továbbiakban: DE TTI) egységes irányítású és szerkezetű, az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt központi egység. Feladata az egyetemi találmányi bejelentések és egyéb, egyetemi iparjogvédelmi vonatkozású szellemi alkotások és technológiák kezelése és nyilvántartása az egyetemi szellemi tulajdon-kezelési szabályzat szerint. A DE TTI nyilvántartja az egyetem tudástérképét és innovációs portfolióját, koordinálja a kutatási eredmények ipari és üzleti hasznosítását, valamint innovációs képzéseket szervez. A DE TTI kapcsolatot tart a kutatókkal, valamint külső partner intézményekkel, véleményezi a kutatásfejlesztési és innovációs megállapodásokat, illetve egyéb innovációs jellegű tevékenységet folytat. A DE TTI az egyes centrumokban/tek-ben kihelyezett részlegeket működtethet. A DE TTI szolgáltató tevékenysége kiterjed az Észak-alföldi régió felsőoktatási intézményeire. A Tudás- és Technológia Transzfer Irodát igazgató vezeti, akinek vezetői megbízását a rektor adja ki. 36 Módosította a 11/2006. XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 37 Módosította a 16/2007. (VI.28.) sz. szenátusi határozat; hatályos július 1.-től. 38 Módosította az 1/2010. (VI.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos június 25-től. 39 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 40 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06) sz. szenátusi határozat; hatálytalan március 7-től 41 Beiktatta a 23/2008. (V.15.) sz. szenátusi határozat; hatályos május 15.-től- 42 Az utolsó mondatot módosította a.8/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 2-től.

10 10 43, 44 (5) 45 (6) A Debreceni Egyetem Kollégiumai (kollégiumok) az egyetem egységes felügyelettel, egyetemi szinten szerveződő testületekkel, és saját kollégiumi önkormányzattal rendelkező, önálló szolgáltató, szociális és nevelési szervezeti egységei, ahol értelmiségalakító, tanulmányi, nevelési, szabadidős és sporttevékenység folyik. 46 (7) A nem az egyetem tulajdonában álló Diákotthon az egyetemmel kötött megállapodás alapján biztosítja a hallgatók lakhatási feltételeit. (8) Az egyetem gyakorló iskolákat és gyakorló óvodát működtet, melyek Alapító Okirattal és Működési Engedéllyel rendelkeznek. A gyakorló iskolák és óvoda ellátják a közoktatási törvényben meghatározott feladatukat, továbbá részt vesznek a pedagógusképzés alap- és továbbképzési feladataiban. A gyakorló iskolák igazgatóit a TEK elnöke, a gyakorló óvoda vezetőjét a GYFK dékánja bízza meg. Az egyetemen folyó pedagógusképzési tevékenységet és az ehhez kapcsolódó gyakorlati képzést a TEK területileg illetékes elnökhelyettese vezetésével a Tanárképzési Kollégium koordinálja. A gyakorló iskolák felügyeletét a TEK területileg illetékes elnökhelyettese, a gyakorló óvoda felügyeletét a GYFK gyakorlati képzésért felelős dékánhelyettese látja el. 47, 48, 49 (9) Az Informatikai Szolgáltató Központ a Debreceni Egyetem integrált szolgáltató szervezete. Vezetője a rektor által megbízott vezető (informatikai vezető). A Központ feladata az egyetemi szintű informatikai fejlesztések összehangolása. Részei: - Felhasználó támogató Önálló Csoport - Hálózat-és rendszerszolgáltatói Osztály - Hálózat üzemeltetési (nem önálló) csoport - Telekommunikációs (nem önálló) csoport - Rendszerszolgáltatói (nem önálló) csoport - Szerverüzemeltetési Önálló Csoport 43 Beiktatta a 12/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 44 Hatályon kívül helyezte a 12/2011. (III.31.) sz. szenátusi határozat, hatálytalan április 1-től. 45 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 46 Hatályon kívül helyezte a 2/2007. (X:4.) sz. szenátusi határozat. Hatálytalan október 5.-től. 47 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 48 Az utolsó mondatot törölte a 9/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan október 2-től. 49 Módosította a 9/2009. (XII.17.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1-től.

11 11 3. FUNKCIONÁLIS SZERVEZETI EGYSÉGEK (1) Az egyetem/karok/centrumok/tek illetve kutatóintézetek feladatainak ellátását a terület szerint strukturált funkcionális szervezeti egységek segítik. Működési rendjüket a jelen szabályzatban foglaltak figyelembevételével, saját működési rendjük határozza meg, melyek a jelen szabályzat részei. (2) Az egyetemi központi funkcionális szervezeti egységei: a) Gazdasági Főigazgatóság, b) Rektori Hivatal, 51 c) d) Belső Ellenőrzési Önálló Osztály, 52 e) Minőségbiztosítás, 53 f) Humánpolitikai és Jogi Igazgatóság. (3) Az Egyetem gazdálkodási, üzemeltetési és fenntartási feladatait az egységes Gazdasági Főigazgatóság látja el. A Gazdasági Főigazgatóság az egyetem rektorának közvetlenül alárendelt egység. Működését a vonatkozó jogszabályok, jelen szabályzat, a Gazdálkodási Szabályzat és saját ügyrendje szabályozza. Felépítését a 2. sz. melléklet tartalmazza. 54 (4) Az egyetem központi igazgatási feladatait a rektornak közvetlenül alárendelt, az egyetemi főtitkár irányításával működő rektori hivatal, az egyes szervezeti egységek igazgatási feladatait a jelen SZMSZ részét képező centrum, TEK, kar, kutató intézet működési rendjében meghatározott igazgatási szervezeti egységek látják el. 55 (5) (6) a) A belső ellenőrzés független, tárgyilagos bizonyosságot adó és tanácsadó tevékenység, amelynek célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét rendszerszemléletű megközelítéssel és módszeresen értékeli, illetve fejleszti az ellenőrzött szervezet kockázatkezelési, ellenőrzési és irányítási eljárásainak hatékonyságát. b) A belső ellenőrzés kialakításáról és működéséhez szükséges források biztosításáról az egyetem rektora köteles gondoskodni c) A függetlenített belső ellenőrök által végzett ellenőrzést a Belső Ellenőrzési Önálló Osztály látja el d) A Belső Ellenőrzési Önálló Osztály tevékenységét az egyetem rektorának közvetlenül alárendelve végzi. Vezetője az igazgató, akit az oktatási minisz- 50 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat, hatályos november 3.-tól. 51 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 52 Beiktatta a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 53 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 54 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 55 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től

12 12 ter az egyetem rektorának javaslatára bíz meg, megbízatását a rektor, a gazdasági tanács vagy saját kezdeményezésére visszavonja. e) A belső ellenőrzés szabályait a Belső Ellenőrzési Szabályzat, valamint a Belső Ellenőrzési Kézikönyv tartalmazza. f) Az egyetem belső pénzügyi ellenőrzését a folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzési tevékenység, a belső ellenőrzési tevékenység és a közzétett módszertani útmutatók és irányelvek alkalmazásának ellenőrzése útján kell ellátni. g) A folyamatba épített, előzetes és utólagos ellenőrzés a Gazdasági Főigazgatóság és a gazdálkodásért felelős egységei által folytatott első szintű pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszer, amelynek létrehozásáért, működtetéséért és fejlesztéséért a rektor felelős a pénzügyminiszter által közzétett irányelvek figyelembevételével. 56 (7) A Humánpolitikai és Jogi Igazgatóság koordinálja az Egyetem humánpolitikai és jogi tevékenységé., Gondoskodik a rektori hatáskörbe tartozó humánpolitika ügyek technikai és adminisztratív előkészítéséről, a döntések, állásfoglalások vagy határozatok megismertetéséről. Koordinálja a rektori hatáskörbe tartozó oktatókkal, kutatókkal, dolgozókkal kapcsolatos alkalmazásokat, előléptetéseket, kinevezéseket, pályázatok kiírását, azok feltételeit, határidők betartását, szükséges vélemények beszerzését és a kinevezéshez szükséges további intézkedéseket. Irányítja a kitüntetések és címek adományozásával kapcsolatos feladatokat. II. AZ EGYETEM VEZETÉSE 9. (1) Az egyetem feladatainak végrehajtása megalapozásában, a rendelkezésre bocsátott források, eszközök, a közpénz, a közvagyon hatékony és felelős használatát segítő stratégiai döntések előkészítésében és végrehajtásuk ellenőrzésében részt vevő, a fenntartói döntések előkészítésében közreműködő testület a gazdasági tanács. (2) Az egyetem vezető testülete a szenátus. A szenátus munkáját meghatározott területeken bizottságok segítik. 57 (3) Az egyetem vezetője a rektor, vezető tisztségviselői: - a rektorhelyettesek, - a prorektor, a rektori megbízatásának lejártát követő egy évig, - a centrumelnökök, rektorhelyettesi jogkörben, - a TEK elnöke, rektorhelyettesi jogkörben, - a dékánok, - a gazdasági főigazgató, - az egyetemi főtitkár. A "vezető tisztségviselő" fogalom nem munkajogi és nem a Ftv.-ben szereplő magasabb vezetői, vezetői beosztással azonos fogalomként értendő. 56 Beiktatta az 5/2009. (IV.09.) sz. szenátusi határozat; hatályos április 10-től. 57 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

13 13 (4) A vezetés munkáját tanácsadó és egyéb testületek segítik. 58, 59 (5) Az egyetemen vezető beosztás 65 éves korig tölthető be. A magasabb vezetői beosztás is 65 éves korig szólhat. Ha azonban a magasabb vezetői megbízás a 65. életév betöltését követően kerülne kitöltésre, a magasabb vezetői megbízás a szenátus kétharmadának igenlő szavazatával meghozott döntésével legfeljebb a 70. év betöltéséig terjedő időszakra megadható. 60 (6) Az egyetemen magasabb vezetői beosztás csak nyilvános pályázat alapján tölthető be. A pályázatot - a rektori pályázat kivételével - az egyetem rektora írja ki az Ftv.-ben, valamint a Kjt. és az egyes végrehajtási rendeleteiben, valamint az Egyes munkakörök betöltésével kapcsolatos szabályokról, a pályáztatás rendjéről és egyéb foglalkoztatási szabályokról című egyetemi szabályzatban előírt módon. 61 (7) (8) Vezető beosztás betöltésére - amennyiben ezt a szervezeti egység szabályzata/ügyrendje előírja - a munkáltatói jogkör gyakorlója nyilvános pályázatot írhat ki az adott szervezeti egység által meghatározott módon. (9) A Minisztérium hivatalos lapjában megjelenő pályázatot csak a rektor írhat ki (10) (1) A magasabb vezetői megbízás lejártakor átadás-átvételi eljárásban kell átadni, illetve átvenni a feladatot. (2) Akkor is át kell adnia a magasabb vezetőnek feladatait, ha tartósan akadályozott vezetői feladatainak ellátásában. (3) Ha az átadó indokoltan és igazoltan akadályozott a feladatok átadásában, a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles kijelölni azt a személyt, aki az átadásnál képviseli a magasabb vezetőt. Erről az akadályozott vezetőt is értesíteni kell azzal, hogy az eljárásban meghatalmazottal képviseltetheti magát. (4) Az átvételre az új vezető, illetve a tartós helyettesítésre kijelölt közalkalmazott jogosult. (5) Az átadás-átvételi eljárást az átadó utolsó munkában töltött napján be kell fejezni. (6) Az átadás-átvételi eljárást jegyzőkönyvvel kell lezárni, melynek tartalmaznia kell: - a jegyzőkönyv felvételének, helyét, időpontját, - az átadás-átvételi eljárásban részt vevők nevét, munkakörét, beosztását, - a vezetői feladattal kapcsolatos általános jellegű információkat, - a folyamatban lévő ügyeket és az azokban megtett, illetve megteendő intézkedéseket, - minden fontos adatot, körülményt, különös tekintettel a kötelezettségvállalásokra, - az átadásra kerülő iratok, bélyegzők, kulcsok és az átadónak korábban átadott eszközök listáját - az eljárásban részt vevők aláírását. 58 Módosította a 2/2007. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos január 1.-től. 59 Módosította a 10./2009. (XI.12.) sz. szenátusi határozat; hatályos XI. 13-tól. 60 Módosította a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 61 Hatályon kívül helyezte a 3/2008. (III.06.) sz. szenátusi határozat; hatályos március 7-től 62 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 63 Módosította a 10/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 2-től.

14 14 (7) A jegyzőkönyvet három példányban kell elkészíteni, melyből egy példányt az átadó, egy példányt az átvevő kap, egy példányt pedig az irattárban kell elhelyezni. (8) Vezetői megbízás megszűnésekor a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt az átadás módjáról. 1. A GAZDASÁGI TANÁCS , 65 (1)A gazdasági tanács (a továbbiakban: tanács) 9 tagú testület, melybe 4 tagot a szenátus, 3 tagot az oktatásért felelős miniszter delegál, hivatalból tagja a rektor és a gazdasági főigazgató. A szenátus által delegált tagok közül egy főre a hallgatói önkormányzat tesz javaslatot. A szenátus által delegáltak közül legalább egy tagnak jogász, vagy a gazdaságtudományok képzési területen mesterképzésben szerzett, vagy azzal egyenértékű szakképzettséggel kell rendelkeznie. A szenátus által delegált tagok legalább fele nem állhat az Egyetemmel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban. A tanács ülésein tanácskozási joggal részt vesznek a centrumok/tek elnökei és a reprezentatív szakszervezetek által kiválasztott szakszervezeti képviselő. Az ülésekre meg kell hívni a hallgatói önkormányzat képviselőjét, és a Ftv. 23. (9) bek.-ben meghatározott eljárási rend szerint a kincstár képviselőjét." 66 (2) A tanácsba csak felsőfokú végzettséggel rendelkező, és a Ftv. 23. (7) és (8) bekezdésében meghatározott kizáró okok alá nem eső személy delegálható. A tagok részére a delegálók utasítást nem adhatnak január 1-től kezdődően a szenátus és a miniszter által delegált taggal az egyetem létesít megbízási jogviszonyt. 67 (3) a) A megbízási jogviszony létrejöttét megelőzően a delegált személy a rektor részére hatósági igazolvánnyal köteles igazolni, hogy büntetlen előéletű. b) A tag a tagsági viszonya fennállása alatt azt a tény, hogy büntetlen előéletű a rektor írásbeli felhívására, a felhívástól számított 15 munkanapon belül hatósági bizonyítvánnyal igazolni köteles. c) Ha a delegált személy büntetett előéletű, a rektor felhívja az őt delegálót, hogy új személyt jelöljön. d) A rektor a megbízási jogviszony fennállása alatt írásban, a mulasztás jogkövetkezményeinek ismertetésével felhívhatja a tagot annak igazolására, hogy büntetlen előéletű. e) Ha a rektor felhívására a tag igazolja, hogy büntetlen előéletű, az egyetem megtéríti részére a hatósági bizonyítvány kiadása iránt megfizetett igazgatási szolgáltatási díjat. f) A rektor a fenti eljárások során megismert személyes adatokat - ha a jelölt megbízására nem kerül sor, az erről szóló döntés meghozataláig, - a megbízás kiadásakor a tagsági megbízatás megszűnéséig 64 Módosította a 2/2007. (X.4.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 5.-től. 65 Kiegészítette a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 66 Kiegészítette a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 67 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól.

15 15 kezeli. (4) A tagok megbízatása öt évre szól, amely legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható. (5) A tanács tagjai közül maga választja meg elnökét. Az elnök megválasztásához öt tag támogató szavazatára van szükség. (6) A tanácsi tagság megszűnik a - a megbízás lejártával, - a tag lemondásával, - visszahívással. 68 (7) a) A delegálónak vissza kell hívni azt a tagot, - aki egy éven keresztül a tanács üléseinek több mint a felén nem vett részt, és mulasztását nem tudta megfelelő módon igazolni, - aki bármilyen okból a tagságából eredő feladatait - több mint fél éven keresztül - nem tudja ellátni, - akivel szemben utóbb következik be olyan körülmény, amely miatt a tanácsnak nem lehet tagja. b) A rektor visszahívja azt a tagot, és felhívja az őt delegálót új tag delegálására, ha a tag - büntetett előéletűvé válik, vagy - a (3) bekezdésben meghatározott igazolási kötelezettségét elmulasztja. (8) Lemondás és visszahívás esetén az, aki az érintett tagot delegálta, 30 napon belül új tagot köteles delegálni az (1) és (2) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével. Az újonnan megválasztott tag megbízatás öt évre szól, függetlenül attól, hogy a lemondott, illetve visszahívott tag megbízásából mennyi idő telt el (1) A tanács szükség szerint, de félévente legalább két alkalommal ülésezik. Üléseit az elnök hívja össze. A tagoknak az ülésre szóló meghívót és a tárgyalt napirendek írásos anyagát az ülés előtt legalább öt munkanappal meg kell kapniuk. A meghívó és mellékletei továbbítása elektronikus úton is történhet. 70 (2) A tanács ülése akkor határozatképes, ha legalább hét tagja jelen van. Döntéseit nyílt szavazással, egyszerű többséggel hozza. A gazdasági tanács vezetőjének megbízásával kapcsolatos döntéshez öt támogató szavazatra van szükség. Nem vehet részt a szavazásban az, akinek jogaira vagy kötelezettségeire a döntés kihatással lehet, illetve az, akitől az ügynek a tárgyilagos megítélése egyéb okból nem várható (elfogultság). 68 Módosította a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 69 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től 70 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től.

16 16 (3) A tanács üléseiről jegyzőkönyvet kell készíteni, a döntéseket határozatba kell foglalni. A jegyzőkönyvet az elnök és az általa kijelölt egy tag írja alá. 12. (1) A tanács dönt azokban a kérdésekben, melyekre a szenátus felhatalmazza. Rendszeresen, de évente legalább két alkalommal át kell tekintenie az egyetem működését, gazdálkodását, az alapító okiratban meghatározott feladatok végrehajtását. Figyelemmel kell kísérnie, hogy az egyetem szervezeti rendje igazodik-e a feladatok hatékony ellátásához. (2) A tanács közreműködik a szenátus döntéseinek az előkészítésében, melynek keretében véleményezi a) az intézményfejlesztési tervet, 71 b) a minőség és teljesítményalapján differenciáló jövedelemelosztás elveit, c) a kutatás-fejlesztési-innovációs stratégiát, 72 d) a költségvetést, az éves, illetve éven túli kötelezettségvállalási tervet és végrehajtásának ütemtervét, a vagyongazdálkodási tervet és beszámolót, e) a számviteli rendet, f) fejlesztés indítását, g) gazdálkodó szervezet alapítását, ilyenben részesedés szerzését, gazdálkodó szervezettel történő együttműködést, 73 h) az egyetem rendelkezésére bocsátott, valamint a tulajdonában lévő ingó ideértve a szellemi terméket, más vagyoni értékű jogot - és ingatlanvagyon hasznosítását, elidegenítését, i) hitelfelvételt, j) együttműködési megállapodás kötését, k) az egyetem szervezete, szervezeti egysége létesítését, átalakítását, megszüntetését, l) 500 Millió Ft feletti kötelezettségvállalást, 74 m) az Ftv. 30. (3) bekezdése szerinti szervezeti egység jogi személyiséggel történő felruházásával kapcsolatos kezdeményezést 75 n) az egyetem vállalkozó közintézet költségvetési szervként történő átsorolását. 76 (3) A tanács - gazdasági szempontból - véleményezi - az egyetem által készített, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű, illetve az egyetem költségvetését önrész biztosításával terhelő pályázatokat, - az egyetem kutatási-fejlesztési innovációs stratégiáját, - az egyetem kutatási programját. 71 Beiktatta a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 72 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 73 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 74 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 26-tól. 75 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 76 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től.

17 17 (4) Javaslatot tesz a fenntartó felé a - a rektor juttatásaira, 77 - a rektor munkaköri leírásának az oktatói, kutatói feladatoktól elkülönülő részére. (5) A tanács gyakorolja a rektor felett azokat a további munkáltatói jogokat, melyeket részére a fenntartó átruház. (6) A tanács a szenátusnál, annak eredménytelensége esetén a fenntartónál jelzéssel élhet, ha megítélése szerint az egyetem a gazdálkodásával, a rendelkezésére bocsátott vagy tulajdonában lévő ingatlanvagyon működtetésével, hasznosításával, elidegenítésével kapcsolatosan hozott döntésével veszélyezteti az egyetem működését. 2. A SZENÁTUS A szenátus hatásköre 13. (1) A szenátus az egyetem legfelsőbb vezető döntést hozó és a döntés végrehajtását ellenőrző testülete. (2) A szenátusnak a karokat, illetve a centrumokat/tek-et érintő kérdésekben való döntése előtt ki kell kérnie az érintett kar, illetve a centrum/tek véleményét. (3) A Szenátus fogadja el az egyetem a) intézményfejlesztési tervét, és azzal összhangban a kutatási-fejlesztésiinnovációs stratégiáját, b) képzési és szakképzési programját, c) szervezeti és működési szabályzatát, doktori szabályzatát, minőségfejlesztési programját, d) a minőség és teljesítmény alapján differenciáló jövedelemelosztás elveit, e) elemi költségvetését, éves, illetve éven túli kötelezettségvállalási tervét és végrehajtásának ütemtervét, továbbá vagyongazdálkodási tervét, 78 f) a számviteli rendelkezések alapján elkészített éves beszámolóját, g) minőségbiztosítási és minőséghitelesítési rendszerét, illetve annak alapelveit és ennek alapján a minőségfejlesztési programot. (4) A szenátus határozza meg a felsőoktatási intézményben a) a hallgatói tanácsadás rendszerét, b az oktatói munka hallgatói véleményezési rendszerét. 77 Módosította a 8/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től. 78 Módosította a 8/2007. (XII.20.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 21.-től.

18 18 (5) A szenátus dönt: a) fejlesztés indításáról, 79 b) gazdálkodó szervezet alapításáról, gazdálkodó szervezetben részesedés szerzéséről, gazdálkodó szervezettel történő együttműködésről, feltéve, ha azt a gazdasági tanács tagjai legalább kétharmadának igenlő szavazatával meghozott véleménye támogatja, 80 c) a rendelkezésére bocsátott, illetve tulajdonában lévő ingatlanvagyon hasznosításáról, illetve ha azt a gazdasági tanács tagjai legalább kétharmadának igenlő szavazatával meghozott véleménye, ezen belül a gazdasági tanács szenátus által delegált, illetve hivatalbóli tagjai közül legalább három tag szavazata támogatta értékesítéséről, d) hitelfelvételről, e) egyetemi szintű együttműködési megállapodás kötéséről, f) az egyetem szervezetének, szervezeti egységének átalakításáról, megszüntetéséről, g) a kutatási program elfogadásáról, h a tudományos tanács létrehozásáról, tagjainak és elnökének megválasztásáról, i) állandó bizottságainak és egyéb tanácsainak létrehozásáról, j) az alábbi oktatói, kutatói pályázatok rangsorolásáról: - egyetemi tanár, - főiskolai tanár, - kutató professzor, - tudományos tanácsadó. k) az alábbi magasabb vezetői, vezetői beosztásokban a pályázatok rangsorolásáról: - rektor, - rektorhelyettes, - gazdasági főigazgató, - egyetemi főtitkár, - szolgáltató, valamint központi funkcionális szervezeti egység vezető, amennyiben a pályázati kötelezettséget jogszabály vagy e szabályzat előírja, - oktatási szervezeti egység vezetője, 81 - l) a gazdasági tanács tagjainak delegálásáról, m) a szenátus képviseletében eljáró személy kiválasztásáról, n) a szervezeti és működési szabályzat által a hatáskörébe utalt kérdésekről, o) szakirányú továbbképzések létesítéséről és indításáról, felsőfokú szakképzések indításáról, 82 p) a doktori iskola létesítéséről, megszüntetéséről és a doktori képzés indításáról, q) a habilitációs eljárás szabályozásáról, 79 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 27-től. 80 Módosította a 7/200. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 81 Hatályon kívül helyezte a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 82 Módosította a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól.

19 19 83 r) egyetemi kitüntetések alapításáról és adományozásáról, kitüntető címek alapításáról és az alábbiak adományozásáról: - doktor honoris causa, - Professor Emeritus/Professor Emerita, - egyetemi/főiskolai magántanári, - címzetes egyetemi, főiskolai tanári, s) centrum/tek létrehozásáról az alkotó szervezeti egységek javaslata alapján, döntés új tag felvételéről, a centrum/tek kötelékébe való belépés, illetve az onnan való kilépés jóváhagyásáról, sz) az egyetem humánpolitikai elveinek meghatározásáról, t) az egyetemi Hallgatói Önkormányzat alapszabályzatának jóváhagyásáról, u) a fenntartói intézkedésekkel szembeni bírósági eljárás kezdeményezéséről, 84 v) az Ftv. 30. (3) bekezdése szerinti szervezeti egység jogi személyiséggel történő felruházásával kapcsolatos kezdeményezésről, 85 z) az egyetem vállalkozó közintézet költségvetési szervként történő átsorolásáról. (6) A szenátus hatáskörébe tartozik továbbá a) alapképzés és mesterképzés létesítésének és indításának, illetve megszüntetésének, felsőfokú szakképzés létesítésének kezdeményezése, b) a gazdasági tanács által benyújtott kérdések megvitatása, c) az egyetem szakmai tevékenységének, minőségfejlesztési programja végrehajtásának értékelése, d) az Ftv-ben meghatározott egyéb jogosítványok gyakorlása, e) javaslattétel rektori pályázat kiírására, f) a rektor vezetői tevékenységének értékelése, g) a rektor visszahívásának kezdeményezése, h) kitüntetéses doktorrá avatás kezdeményezése, i) véleménynyilvánítás minden olyan kérdésben, amelyben a döntés joga a felettes szervek hatáskörébe tartozik, 86 j) egyetemi és főiskolai tanári címmel rendelkezők esetében egyetemi és főiskolai tanári munkakör egy évnél rövidebb időre szóló, pályázati eljárás nélkül történő betöltése. 87 (7) Ha a szenátus, vagy felhatalmazása alapján más szervezeti egység, közösség, testület a 12. (2) és (3) bekezdésében felsorolt ügyeket tárgyal, a döntések előkészítése során a döntési javaslathoz mellékelni kell a gazdasági tanács által megfogalmazott írásos véleményt (döntést) is. 83 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 84 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 26-tól. 85 Beiktatta a 2/2010. (II.25.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 26-tól. 86 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től. 87 Beiktatta a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től.

20 20 88 (8) A szenátus alábbi jogköreit ruházza át a szervezeti egységekben létrehozott tanácsokra: a) a Centrumtanács, TEK Tanács jogosult - a centrumelnök/tek elnök megválasztására, - a centrumelnökhelyettesi, TEK elnökhelyettesi megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, 89 - a Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatói pályázatainak rangsorolására, - a gyakorló iskolák igazgatói pályázatának a rangsorolására, - a centrum/tek szintű együttműködési megállapodások megkötésére, - centrum/tek kitüntetések alapítására és adományozására, - centrum/tek költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására. b) a kari tanács jogosult - dékán megválasztására, - dékánhelyettesi megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - oktatói (egyetemi docensi, főiskolai docensi, adjunktusi, tanársegédi), tudományos kutatói (tudományos főmunkatársi, tudományos munkatársi, tudományos segédmunkatársi) és tanári pályázatok rangsorolására, - oktatási és tudományos kutatási szervezeti egységvezetői, egyéb kari szervezeti egységvezetői megbízásra vonatkozó pályázatok rangsorolására, - kari szintű együttműködési megállapodások megkötésére, - köztársasági ösztöndíj adományozásának kezdeményezésére, - címzetes egyetemi, főiskolai docensi, mesteroktatói, mestertanári cím adományozására, - kari kitüntetések alapítására és adományozására, - kari költségvetés és költségvetési beszámoló elfogadására, - egyetemi, főiskolai docensi munkakör 1 évnél rövidebb időre szóló, pályázati eljárás nélkül történő betöltésére. 90 c) 91 d) a Kutatóintézetek és Tangazdaság Tanácsa jogosult - a tudományos főmunkatársi, tudományos munkatársi és tudományos segédmunkatársi pályázatok rangsorolására, - a KIT-et érintő együttműködési megállapodások megkötésére, - a Kutatóintézetek és Tangazdaság költségvetésének és költségvetési beszámolójának elfogadására. 92 (9) A szabályzat, program elfogadásának joga kiterjed annak módosítására is. 88 Számozását módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 89 Beiktatta a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 90 Hatályon kívül helyezte a 11/2006. (XI:30.) sz. szenátusi határozat; hatálytalan december 1.-től. 91 Módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 92 Számozását módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat, hatályos február 27-től.

21 21 93 (10) A szenátus a döntései meghozatala során köteles figyelembe venni a közpénz és a közvagyon hatékony és felelős használatának, rendeltetésszerű igénybevételének, vagyona elidegenítésénél az értékarányosság követelményét. 94 (11) A szenátusnak rendszeresen de legalább évente kétszer át kell tekintenie az egyetem működését, gazdálkodását, az alapító okiratban meghatározott feladatok végrehajtását. E körben a gazdasági főigazgatót köteles beszámoltatni. 95 (12) A szenátus joga és kötelessége a hozott határozatok, megbízások végrehatásának ellenőrzése. A szenátus összetétele 14. (1) december 31-ig a szenátus a jelen szabályzat elfogadása előtt hatályban lévő SZMSZ 12. -ában meghatározott összetétel szerint, január 1-jétől a (2)- (12) bekezdésben meghatározott összetétel szerint működik. 96 (2) A szenátusnak hivatalból tagja az egyetem rektora. 97, 98 (3) A karok, a kutató intézetek, a gyakorló iskolák az oktatói, kutatói, tanári létszámuk figyelembevételével az alábbiak szerint jogosultak oktatói, kutató, tanári munkakörben foglalkoztatott szenátusi tagokat választani: ÁJK ÁOK BTK FOK GVK GYTK IK KGTK MÉK NK TTK EK GYFK 99 MK 2 oktató, kutató 100 ZK 2 oktató 2 oktató, kutató 6 oktató, kutató 1 központi gyakornok (rezidens) 4 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 3 oktató, kutató 2 oktató, kutató 4 oktató, kutató 2 oktató, kutató 2 oktató, kutató 93 Számozását módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 94 Számozását módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 95 Számozását módosította a 7/2009. (II.26.) sz. szenátusi határozat; hatályos február 27-től. 96 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 97 Módosította a 7/2006. (XI.2.) sz. szenátusi határozat; hatályos november 3.-tól. 98 Módosította a 11/2009. (X.01.) sz. szenátusi határozat; hatályos október 2-től. 99 Módosította a 43/2007. (V.24.) sz. szenátusi határozat; hatályos a kar első mesterszaka akkreditációját követő szeptember 1.-től. 100 Módosította a 11/2006. (XI.30.) sz. szenátusi határozat; hatályos december 1.-től.

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (egységes szerkezetben az 1-28. számú módosításokkal; a módosítások lábjegyzetben jelölve) Debrecen 2013. március 28. 2 A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI

Részletesebben

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28.

A Baptista Teológiai Akadémia. Alapító Okirata. Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Baptista Teológiai Akadémia Alapító Okirata Kelt: Budapesten, 2013. január 28. A Magyarországi Baptista Egyház Országos Tanácsa a Baptista Teológiai Akadémia, mint egyházi alapítású főiskola alapító

Részletesebben

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya

A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya A Hungarikum Bizottság ágazati szakbizottságainak alapszabálya Széles Ivett hungarikum titkársági koordinátor Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága Előzmények 2012. évi XXX.

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

4/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről

4/2016. (VI. 30.) kancellári utasítás. a Szegedi Tudományegyetem. Kancellárját illető munkáltatói jogkörök. delegálásának rendjéről Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje delegált jogkörök 1 IKT/5-1529/2016. 4/2016. (VI. 30.) i utasítás a Szegedi Tudományegyetem Kancellárját illető munkáltatói jogkörök delegálásának rendjéről A

Részletesebben

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015.

Módosító Okirat. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Okirat szám: 22/30750-2/2015. Módosító Okirat A Pestszentlőrinci Csemete Óvoda a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testülete által 2014. március 12.

Részletesebben

2. A 2. (1) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint változik:

2. A 2. (1) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint változik: Javaslat A munkáltatói jogkör gyakorlásának rendje a Debreceni Egyetemen c. szabályzat módosítására (a módosítások dőlt, aláhúzott betűvel szedve, illetve áthúzva) 1. A bevezető részből törlésre kerül

Részletesebben

K Ö Z G A Z D A S Á G I, M Ó D S Z E R T A N I É S I N F O R M A T I K A I I N T É Z E T

K Ö Z G A Z D A S Á G I, M Ó D S Z E R T A N I É S I N F O R M A T I K A I I N T É Z E T Szervezeti és Működési Rend 9. melléklete: Közgazdasági, Módszertani és Informatikai Intézet működési rendje 2012. Beosztás K Ö Z G A Z D A S Á G I, S z a b á l y z a t Oldal: 2/7. Készítette Ellenőrizte

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN

A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN (Egységes szerkezetben az 1.-4. sz. módosítással) 2007. október 4. 2 A MUNKÁLTATÓI JOGKÖR GYAKORLÁSÁNAK RENDJE A DEBRECENI EGYETEMEN 1 A

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MUNKÁLTATÓI JOGKÖRÖK GYAKORLÁSÁNAK RENDJE Szeged, 2016. május 30. Munkáltatói jogkörök gyakorlásának rendje 1 Munkakör, beosztás, szervezeti egység megnevezése MUNKÁLTATÓI JOGGAL

Részletesebben

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A DEBRECENI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Debrecen 2015. november 5. 2 Tartalomjegyzék PREAMBULUM... 4 Első rész... 4 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 Második rész... 5 AZ EGYETEM FELADATAI...

Részletesebben

A L A P Í T Ó O K I R A T

A L A P Í T Ó O K I R A T Alapítás éve: 1992. Alapító határozat: 434/1992. (XII. 1.) sz. önko. hat. Módosító határozatok: 278/1995. (XII. 20.) sz. önko. hat. 185/1997. (XII. 9.) sz. önko. hat. 177/1998. (VI. 30.) sz. önko. hat.

Részletesebben

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA

ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA ENYING VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 391/2005 (XII. 19.) SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYESÍTETT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATÁRÓL (a módosításokkal egységes szerkezetben) Enying Város Önkormányzatának

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta:

JEGYZŐKÖNYVI KIVONAT. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: 2014. június 23. napján 19.00 órakor tartott ülésének könyvéből. A Képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag az alábbi határozatot hozta: Tárgy: napirend elfogadása

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat ELNÖKE Szám: ELŐTERJESZTÉS Hidegkút Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. január 28.-i Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A) Önkormányzat saját bevételeinek és adósságot

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2014. március 3. (OR. en) 5991/14 Intézményközi referenciaszám: 2014/0015 (NLE) AELE 6 CH 5 AGRI 60 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS HATÁROZATA a

Részletesebben

152/1. H a t á r o z a t

152/1. H a t á r o z a t 11. Alapító okiratok módosítása Előterjesztő: Várospolitikai Alpolgármester 152/1 Dr. Botka László polgármester, üléselnök: Módosító indítvány az előterjesztéshez nem érkezett. Szavazásra bocsátja a Heller

Részletesebben

Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal. a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 45. (1) bekezdése alapján.

Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal. a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 45. (1) bekezdése alapján. Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény 45. (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Söjtöri közös Önkormányzati Hivatal Jegyző munkakör betöltésére

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek)

PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PONTSZÁMÍTÁSI KÉRELEM felsőfokú végzettség alapján (alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek) PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Jelentkezői adatok Jelentkező neve: Felvételi azonosító: Születési dátum: Anyja neve:

Részletesebben

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására

JAVASLAT. Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013 (IV.19) rendelet módosítására Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Dr. Battyányi Anita jogi szakreferens JAVASLAT Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2013

Részletesebben

4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére

4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére 1 4. NAPIREND Ügyiratszám: /2011. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. december...-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Monoszló Község Önkormányzatának 2012. évi munkaterve

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2007. április 19-ei ülésére Szám: 02/79-6/2007 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusának 2012. évi ülésrendje és munkaterve Elfogadva a Szenátus 170/2011. (XII.07.) sz. határozatával 2012. január 25. szerda 2. Az Apáczai Csere János Kar beszámolója

Részletesebben

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda

I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. Országgyűlés Nemzeti Választási Iroda I. A célok meghatározása, felsorolása A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 76. -a alapján a Nemzeti Választási Iroda folyamatosan

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.12.2006 COM(2006) 916 végleges 2006/0300 (COD) Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE pénzügyi konglomerátumhoz tartozó hitelintézetek,

Részletesebben

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege

Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Alapító Okiratának módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege 2. számú melléklet (A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet új szervezeti struktúrája és tehetséggondozási feladatvállalásai Győr, 2012. október 27. Vezetési struktúra Kelemenné Papp Annamária: gazdasági főigazgató-helyettes

Részletesebben

(1) A rendelet hatálya a Bocskaikert közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. -ában meghatározott személyekre terjed ki.

(1) A rendelet hatálya a Bocskaikert közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a Gyvt. 4. -ában meghatározott személyekre terjed ki. Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I.29.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmének helyi szabályairól és a térítési díjról Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015. évi XXXIII. törvény módosításáró l

Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015. évi XXXIII. törvény módosításáró l i: c 2015. évi... törvény Érkezett: 2015 JÚN 0 2. a Budapesten megrendezend ő Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésr ől szóló 2015.

Részletesebben

Adatgyűjtési és adatszolgáltatási rend. Valamennyi közoktatási intézmény által szolgáltatandó adatok: ADATSZOLGÁLTATÁS TÁRGYA

Adatgyűjtési és adatszolgáltatási rend. Valamennyi közoktatási intézmény által szolgáltatandó adatok: ADATSZOLGÁLTATÁS TÁRGYA 1997-22 Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének 22/1997. (VII. 8.) sz. rendelete az Önkormányzat fenntartásában lévő intézmények adatszolgáltatási kötelezettségéről /1997. VII.

Részletesebben

J A V A S L A T. az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. Ózd, 2015. június 24.

J A V A S L A T. az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. Ózd, 2015. június 24. J A V A S L A T az óvodai intézményekben 2015/2016-os nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására Ózd, 2015. június 24. Előterjesztő: Előkészítő: Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Dr. Szántó Mária jegyzıi

JEGYZİKÖNYV. Dr. Szántó Mária jegyzıi JEGYZİKÖNYV Készül: Mórahalom város Képviselı-testületének 2007. február 6-án megtartott rendkívüli ülésén a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében Jelen vannak: Nógrádi Zoltán polgármester, Csányi

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333. 2010. december 9. napján tartandó rendkívüli Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. : (85) 550-333 Sorszám: 2 Ügyiratszám: 980-8 /2010. 70-12-1/2010. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZERVEZETI FELELŐSSÉGI RENDSZERÉNEK ÁTTEKINTHETŐ, KÖZÉRTHETŐ LEÍRÁSA Készült: Az állami operatív program keretében meghirdetett Szervezetfejlesztés a konvergencia

Részletesebben

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Budapest 2008 1 I. Általános elvek A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (továbbiakban: FSZEK) az állami, fővárosi, intézményi kitüntetésekre,

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010

Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2010 Dr. Dux László Felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2010. július 23. 30,3% Nem nyert felvételt Felvételt nyert 69,7% Összes

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi információk 2015. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi információk 2015. A JELENTKEZÉS MÓDJA Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani.

Részletesebben

K I V O N A T. Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Tét Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. ülésének könyvéből. 90/2013. (V. 30.) határozata: Tét Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2013. május 30-i nyilvános ülés napirendi pontjait elfogadja az alábbiak alapján: 1. A Téti Kisfaludy Károly

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. február 26. (OR. en) 2006/0287 (COD) PE-CONS 3648/2/07 REV 2 ENV 447 ENT 104 CODEC 899 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

IV/3. sz. melléklet: HR funkcionális specifikáció

IV/3. sz. melléklet: HR funkcionális specifikáció IV/3. sz. melléklet: HR funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza azokat a minimális képességeket

Részletesebben

2015. június 26-i rendes ülésére

2015. június 26-i rendes ülésére 38. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 26-i rendes ülésére Tárgy: Közbeszerzési eljárás megindításának jóváhagyása a Támasz

Részletesebben

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE A Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 4. számú melléklete A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE Egységes szerkezetben a 2007. április 19-i, 2007. június 28-i, 2007. október

Részletesebben

Ügyiratszám: SMÖ/150-1/2015.

Ügyiratszám: SMÖ/150-1/2015. SOMOGY MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE 7400 KAPOSVÁR, Vármegyeháza, Fő utca 10. tel.: 82/898-246 e-mail: jako.gergely@som-onkorm.hu Ügyiratszám: SMÖ/150-1/2015. ELŐTERJESZTÉS a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 11-I ÜLÉSÉRE NAGY CSABA ALPOLGÁRMESTER

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 11-I ÜLÉSÉRE NAGY CSABA ALPOLGÁRMESTER IKTATÓSZÁM: 08-8/1118-2/2013. TÁRGY: A PÉCSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉ- GI TÁRSULÁS ÁTALAKULÁSA ÉS A MUNKASZERVEZETI FEL- ADATOK ÁTVÉTELE MELLÉKLET: - E LŐTERJESZTÉS PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK

Részletesebben

2005. évi CXXXIX. törvény. a felsőoktatásról. A Magyar Országgyűlés által 2005. november 29-én elfogadva

2005. évi CXXXIX. törvény. a felsőoktatásról. A Magyar Országgyűlés által 2005. november 29-én elfogadva 2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról A Magyar Országgyűlés által 2005. november 29-én elfogadva Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ... 5 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK (1. )... 5 A törvény célja (1. )... 5 A törvény

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.:22-42/2014. Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről

Részletesebben

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA

1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA ÉVES ELLENŐRZÉSI JELENTÉS 3. sz. melléklet A NAPSZAK INTEGRÁLT INTÉZMÉNY 2007. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGÉRŐL A 193/2003. (XI. 26.) KORMÁNYRENDELET 31. ALAPJÁN 1. A BELSŐ ELLENŐRZÉS ÁLTAL VÉGZETT

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Felsőoktatási Doktori Hallgatói, Doktorjelölti Kutatói Ösztöndíjra az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében (pályázati kód: ÚNKP-16-3) 2016/2017. tanév Az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Részletesebben

VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK R É T S Á G VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011.II.félévi módosított MUNKATERVE Rétság, 2011.június 30. 1 1.) Augusztus 26.péntek 1) Gazdasági program 2) Beszámoló az Önkormányzat 2011. évi

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének. ../2015.(V.28.) határozata. Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének. ../2015.(V.28.) határozata. Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének E LŐTERJESZTÉS megbízási szerződések módosítására Készült: 2015. május 28-i ülésére Előterjesztő: Tisztelt Képviselő-testület! A KEOP-1.1.1./C/13-2013-0029 azonosító számú Szécsény kistérség hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. december 18-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből.

Jegyzőkönyvi kivonat. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. december 18-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. december 18-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 17. napirendi pont: Előterjesztés önkormányzati intézmények intézményvezetői

Részletesebben

Oktatási és Közművelődési Főosztály, /00Í MA - Budapest,

Oktatási és Közművelődési Főosztály, /00Í MA - Budapest, Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormám >:at Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat / / / Polgármesteri Hivatal g / ^ihf Vj >X)*\ Oktatási és Közművelődési Főosztály,

Részletesebben

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke

Czeglédi Sándorné Humánerőforrás és Közoktatási Bizottság elnöke Isaszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdet kizárólag Isaszeg közigazgatási területén működő intézmények, közösségek számára, nyári szabadidős programok támogatására. A pályázatnak tartalmaznia kell:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S PÁPA VÁROS CÍMZETES FŐJEGYZŐJE 176. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-025 Fax: 89/313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S A KÉPVISELŐTESTÜLET 2013. DECEMBER 31-I ÜLÉSÉRE Tárgy: 2014. évi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására

ELŐTERJESZTÉS. - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására Ügyiratszám: 340708/2008.III. Ügyintéző: Dr. Ráczné ELŐTERJESZTÉS - a Közgyűléshez - az építményadóról szóló rendelet módosítására Dr. Ráczné Dr. Kassy Erzsébet Az érintett belső szervezeti egység vezetőjének

Részletesebben

2015. évi törvény. i) kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos.

2015. évi törvény. i) kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos. [V30 2015. évi törvény r..~',,.u. 70lb FEER 1 O. a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásokkal összefügg ő egyes törvények módosításáró l 1. Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekr ől szóló 2007.

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, C Tervezet A BIZOTTSÁG.../.../EU RENDELETE ([ ]) a polgári légi közlekedéshez kapcsolódó műszaki követelményeknek és igazgatási eljárásoknak a 216/2008/EK európai

Részletesebben

Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő A munkavégzés helye: a "Közalkalmazottak

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS IV.KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. ÉVI MUNKATERVE

BUDAPEST FŐVÁROS IV.KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. ÉVI MUNKATERVE BUDAPEST FŐVÁROS IV.KERÜLET ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. ÉVI MUNKATERVE 2012. FEBRUÁR 23. (csütörtök) 15:00 1. Javaslat Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat intézményei és a

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2006. február 13-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. február 13-i ülésére Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai megállapításának szabályairól szóló rendelet

Részletesebben

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011

Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja. Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Támogatási lehetőségek a borágazatban Magyarország Nemzeti Borítékja Bor és Piac Szőlészet Borászat Konferencia 2011 Miben lehet a minisztérium a borászati vállalkozások segítségére A minisztérium elsősorban

Részletesebben

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE

A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE A Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 4. számú melléklete A CENTRUMOK, TUDOMÁNYEGYETEMI KAR MŰKÖDÉSI RENDJE Egységes szerkezetben a 2007. április 19-i, 2007. június 28-i, 2007. október

Részletesebben

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak

A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL. 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak A SZAKMAI GYAKORLAT RENDJE NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNÁL 1. Gazdálkodási és menedzsment szak, Kereskedelem és marketing szak 1.1. A szakmai gyakorlat célja: A tantervi előírásoknak megfelelően a nappali

Részletesebben

Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT

Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Határozat száma: 49/2014. (X.13.) Tárgy: Roma települési nemzetiségi képviselő választás eredményének megállapítása HATÁROZAT Nádudvar Város Helyi Választási Bizottsága a választási eljárásról szóló 2013.

Részletesebben

J A V A S L A T. az Ózdi Városüzemeltető Intézmény vezetői megbízására vonatkozó pályázati felhívás kiírására. Ózd, 2016. április 28.

J A V A S L A T. az Ózdi Városüzemeltető Intézmény vezetői megbízására vonatkozó pályázati felhívás kiírására. Ózd, 2016. április 28. J A V A S L A T az Ózdi Városüzemeltető Intézmény vezetői megbízására vonatkozó pályázati felhívás kiírására Ózd, 2016. április 28. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Humánerőforrás és Képviselő-testületi

Részletesebben

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154)

Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) Füzesabony Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése (ÁROP-1.A.2/A - 2008-0154) 2010.12.08. Erdész János Témák Projekttel szembeni elvárások Projektszakaszok, elvégzett feladatok, eredménytermékek

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (XII. számú módosítással egységes szerkezetben) Székhelye: 6787 Zákányszék, Dózsa György u. 44.

ALAPÍTÓ OKIRAT (XII. számú módosítással egységes szerkezetben) Székhelye: 6787 Zákányszék, Dózsa György u. 44. ALAPÍTÓ OKIRAT (XII. számú módosítással egységes szerkezetben) Az intézmény neve: Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Rövidített neve: Homokháti Szociális

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

A Rendelet módosításának másik eleme a Tiszta udvar, rendes ház és a Tiszta, rendezett

A Rendelet módosításának másik eleme a Tiszta udvar, rendes ház és a Tiszta, rendezett Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je t 9 ' l '1-. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Kőbánya környezetének szépítéséről szóló 4/2014. (II. 24.) önkormányzati

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz.

Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz. Hajdúhadház Város Önkormányzata Jegyzőjétől Hajdúhadház, Bocskai tér l. sz. Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27. napján tartandó ülésére Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Képviselő-testület! Csöbör Katalin képviselő tagságának lemondásával megüresedett az alpolgármesteri poszt. A választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján a megüresedett képviselői helyet

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 67/2016. (III. 30.) számú. h a t á r o z a t a Lengyel Laura Óvoda Alapító Okiratának módosításáról

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA. 67/2016. (III. 30.) számú. h a t á r o z a t a Lengyel Laura Óvoda Alapító Okiratának módosításáról ÚJFEHÉRTÓI POLGÁRMESTERI HIVATAL 444 Újfehértó, Szent István út 10. Tel.:(4) 90 000 Fax: (4) 90 00 E-mail: polghiv@ujfeherto.hu Web: www.ujfeherto.hu K i v o n a t Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.november 07. napján tartandó soron következő testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.november 07. napján tartandó soron következő testületi ülésére ELŐTERJESZTÉS Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013.november 07. napján tartandó soron következő testületi ülésére Tárgy: - Balatonkenese Város Önkormánynál folyamatban lévő pályázatok,

Részletesebben

1. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ A BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK VÁLASZTÁSÁRÓL

1. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ A BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK VÁLASZTÁSÁRÓL 1. számú melléklet TÁJÉKOZTATÓ A BÍRÓSÁGI ÜLNÖKÖK VÁLASZTÁSÁRÓL A Magyar Köztársaság Alkotmányának 46. (2) bekezdése értelmében a törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök)

Részletesebben

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt.

Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság. Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Beszerzések, közbeszerzési eljárások; Összeférhetetlenség, szabálytalanság Előadó: dr. Keszler Gábor NFFKÜ Zrt. Irányadó jogszabályok - az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. július 19. (19.07) (OR. en) 13081/11 AVIATION 193 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2011. július 18. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok.

Részletesebben

Bátmonostori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 28. napján megtartott üléséről

Bátmonostori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. január 28. napján megtartott üléséről 1/2016. (I.28.) BRNÖ határozat Az ülés napirendjéről Bátmonostori Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2016. január 28-i képviselő-testületi ülés napirendjét az alábbiak szerint állapítja

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a KÉPVISELŐTESTÜLET 2013. március 7-ei ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a KÉPVISELŐTESTÜLET 2013. március 7-ei ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 64/2013. E L Ő T E R J E S Z T É S a KÉPVISELŐTESTÜLET 2013. március 7-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Óvodavezetői pályázatok

Részletesebben

M E G Á L L A P O D Á S. 1. számú módosítása

M E G Á L L A P O D Á S. 1. számú módosítása A FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL LÉTREHOZÁSÁRÓL ÉS FENNTARTÁSÁRÓL szóló M E G Á L L A P O D Á S 1. számú módosítása Felcsút Községi Önkormányzata Képviselő- testülete, Alcsútdoboz Települési Önkormányzat

Részletesebben

2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV

2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV 2015. ÉVI ÉVES BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERV...../2015. Kgy.sz. határozat 1.számú melléklete Ellenőrzési tervet megalapozó elemzések címei: - 2015. évi belső ellenőri munkaterv (2. számú melléklet) - Kockázatelemzés

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei Elıadó: Ferenczi Szilvia Hatály, a kedvezmények típusai, alanyai, alapja: A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítására az Országgyőlés elfogadta

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS

KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának JEGYZŐJE 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat az Egészségügyi és Szociális Intézmény önálló gazdasági

Részletesebben

A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA

A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA 15237-13/2006. A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA 2006. 2 A Károly Róbert Főiskola (a továbbiakban: intézmény) részére az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 88. -a, valamint a felsőoktatásról

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére Gödöllő Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. április 30-i ülésére Tárgy: Javaslat a Gödöllő Város Önkormányzata és a VÜSZI Kht. közötti, parkfenntartási tevékenység folyamatos ellátására

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ Az Önkormányzat 2013.évi költségvetési rendeletének megtárgyalása.

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ Az Önkormányzat 2013.évi költségvetési rendeletének megtárgyalása. NYÍRGELSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLET 2013.március 19.-én megtartott Képviselő-testületi ülésének a.) jegyzőkönyve b.) c.) előterjesztése d.) tárgysorozata T Á R G Y S O R O Z A T A 1./A Geszterédi

Részletesebben

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO)

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) célok 1. Képzés-, és tananyagfejlesztés 2. Karrier tanácsadás

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Fodorné Szabó Mária E L Ő T E R J E S Z T É S a Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Intézményfenntartó

Részletesebben

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz

TERJESZTÉS. Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz EL TERJESZTÉS Tárgya: strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések módosítása Készítette: dr. Szabó Tímea, körjegyz Tisztelt Képvisel -testület! A strandi pavilonok bérbeadására kötött szerz dések

Részletesebben

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére

3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS. Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2014. november 27. napjára összehívott ülésére 3. Napirendi pont ELŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napjára összehívott ülésére Előterjesztés tárgya: A helyi adókról szóló rendeletek módosítása Tárgykört

Részletesebben

~~Sl. vr ~ 1. NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA FŐOSZTÁLY. - a Közgyűléshez

~~Sl. vr ~ 1. NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA FŐOSZTÁLY. - a Közgyűléshez NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA FŐOSZTÁLY 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér l. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-524, (42) 524-540; Fax: (42) 524-541 E-mai!: gazdalkodasifoosztalv@nviregyhaza.hu

Részletesebben

A HVB 3 igen szavazattal meghozza az alábbi határozatot: 3/2014. (V.20.) HVB határozat: Helyi Választási Biztosság póttagjának lemondása

A HVB 3 igen szavazattal meghozza az alábbi határozatot: 3/2014. (V.20.) HVB határozat: Helyi Választási Biztosság póttagjának lemondása 1. számú HVB jegyzőkönyv Készült: a HVB üléséről 2014. május 20-án 16:00-kor Jelen vannak: Antal Lászlóné HVB elnöke Síposné Ferge Katalin HVB elnök helyettes Beke Árpád HVB tag Urbánné Lengyel Zsuzsanna

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. szeptember 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2015. szeptember 16-i ülésére SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE Az előterjesztést megtárgyalta: - Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága - Gazdasági és Városstratégiai Bizottság - Oktatási és Szociális Bizottság - Egészségügyi

Részletesebben

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztségviselőinek, tagjainak és a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 11/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelet, egységes szerkezetbe

Részletesebben

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről

SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről 5. melléklet a 12/2014. (XII.15.) önkormányzati rendelethez SZABÁLYZAT a megyei közgyűlés tagjai és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezeléséről, nyilvántartásáról, ellenőrzéséről I. Általános rendelkezések

Részletesebben

A Hivatal létszám és munkajogi adatai: A közigazgatási hivatalban közszolgálati jogviszonyban állók létszáma és összetétele besorolási osztály szerint

A Hivatal létszám és munkajogi adatai: A közigazgatási hivatalban közszolgálati jogviszonyban állók létszáma és összetétele besorolási osztály szerint A Hivatal létszám és munkajogi adatai: A közigazgatási hivatalban közszolgálati jogviszonyban állók létszáma és összetétele besorolási osztály szerint 26. 1.1. Baranya Somogy Tolna Dél-dunántúli régió

Részletesebben

Szent István Egyetem Gödöllő

Szent István Egyetem Gödöllő FI 69207 Szent István Egyetem Gödöllő A Szent István Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat I. rész: Szervezeti és Működési Rend 2015. június Tartalomjegyzék I. PREAMBULUM 5 II. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben