Kitöltési útmutató a sz. bevalláshoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kitöltési útmutató a 0731. sz. bevalláshoz"

Átírás

1 Kitöltési útmutató a sz. bevalláshoz Ezt a nyomtatványt az önellenőrzést végrehajtó, adóazonosító számmal (adószámmal, adóazonosító jellel) rendelkező adózóknak kell kitölteniük. E bizonylaton az APEH hatáskörébe tartozó, az államháztartással szemben fennálló adókötelezettségek, az állami költségvetésből igényelhető juttatások bevallott összege, valamint a járulékbevallással kapcsolatos kötelezettségek helyesbíthetők az adómegállapításhoz való jog elévülési idején belül. Az önellenőrzést az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) aiban foglaltak szerint kell végrehajtani. A bevallást a tévedés feltárását követő 15 napon belül 1 példányban az illetékes első fokú állami adóhatósághoz kell benyújtani. Az önellenőrzési pótlékkal kapcsolatos előírásokat az Art ai tartalmazzák. Az önellenőrzést az önellenőrizni kívánt időszakban hatályos jogszabályok figyelembevételével végezze el. Ezen a nyomtatványon kell bevallani az Art a alapján a munkáltatónak, a kifizetőnek a saját terhére megállapított, levonni elmulasztott személyi jövedelemadó utáni önellenőrzési pótlékot, valamint a kifizetőnek a levonni elmulasztott személyi jövedelemadó-előleg után megállapított önellenőrzési pótlékot. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a évi adómegállapítással kapcsolatos, az Art. 28/B. -a szerinti önellenőrzési pótlékot nem ezen a nyomtatványon, hanem a 08-as bevalláson kell szerepeltetni. Ezen a nyomtatványon helyesbítheti a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi munkáltató képviseletében eljáró személy járulékkötelezettségeiről benyújtott 55. számú bevallást. A 0731-es nyomtatványon önellenőrzéssel csak azt az adót (adóalapot), járulékot, költségvetési támogatást lehet helyesbíteni, amely helyesbítésének az összege az 1000 Ft-ot meghaladja. [Art. 50. (3)] A kizárólag személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására kötelezett magánszemélyek, az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozók a munkáltatói (pl. alkalmazott foglalkoztatása esetén), kifizetői minőségükben keletkezett járulékfizetési és személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségüket ezen a nyomtatványon helyesbíthetik. A magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról szóló 08. számú bevallásban szereplő adatok helyesbítésére a 08 számú bevallás szolgál. Ugyanakkor a 08-as bevalláson szereplő kötelezettségek önellenőrzése, amennyiben a kötelezettség április 1. előtt keletkezett, és az eredeti kötelezettség bevallására a 01-es vagy a 081-es nyomtatványon került sor, a es nyomtatványon hajtható végre.

2 A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó személyi jövedelemadójáról, járulékairól és egyéb adatairól szóló 58 számú bevallás önellenőrzésére a 58-as számú bevallás szolgál. Az adózók a január 1-je előtt keletkezett saját nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék kötelezettségeikre, és a személyi jövedelemadójukra vonatkozó bevallásukat a 0735-ös bevalláson helyesbíthetik. A társasház által a 41 jelű bevallásban bevallott személyi jövedelemadó önrevíziója a es számú nyomtatványon végezhető el. ÁFA-kötelezettséget tartalmazó ÁFA-bevallások helyesbítésére a 65/650/651/310/320-es, 86-os, 87-es nyomtatványok önellenőrzési blokkja szolgál. Az Eva-ra vonatkozó 43-as számú bevallásban feltüntetett adatok (így pl. az áfával kapcsolatosak is) a 0731-es nyomtatványon önellenőrizhetők, ez alól kivétel az Eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó január 1-je előtt keletkezett saját járulékának és egészségügyi hozzájárulásának helyesbítése, melyet a 0735-ös nyomtatványon lehet önellenőrizni. A 0731 jelű nyomtatványon önellenőrizhető továbbá a 0431/F számú bevalláson teljesített lekötött fejlesztési tartalék nem beruházási célú felhasználása miatti késedelmi pótlékkel növelt társasági adókötelezettség akként, hogy külön sorokban kell feltüntetnie a társasági adókötelezettséget érintő összeg, valamint az arra eső késedelmi pótlék összegének az önellenőrzését. Támogatás bevallás ezen a nyomtatványon akkor önellenőrizhető, ha a 11-es bevallás téves adatot (elírás, számszaki hiba, egyéb ok miatt) tartalmazott. Amennyiben az önellenőrzés támogatási többletigényt eredményez, a módosítást alátámasztó valamennyi bizonylatot csatolnia kell a 0731-es bevalláshoz. A feltételhez kötött támogatások vonatkozásában a már benyújtott 0711-es bevallásokon túlmenően keletkezett további igényjogosultság, többletigény érvényesítése újabb 0711-es bevallás benyújtásával történik. Ha a támogatást megállapító jogszabály visszafizetési kötelezettségről rendelkezik, azt szintén a 0711-es bevalláson kell teljesíteni.

3 2 Az adóhatósági adómegállapítást választó adózó ezen a nyomtatványon nem helyesbítheti bevallását. Az Art. 13. (2) bekezdése, és az Art. 28/A. -a alapján az adózót az adóhatósági adómegállapítással kapcsolatosan észrevételezési jog illeti meg. Az adózó észrevétele a jogkövetkezmények szempontjából önellenőrzésnek minősül. Egy önellenőrzési nyomtatvánnyal csak egy bevallási időszakra vonatkozó (éves, féléves, negyedéves, havi bevallás) és csak egyfajta bevallástípuson megtett bevallás helyesbíthető. Pl.: ha az adózó az 2001-es és a 2002-es évet is érintő éves 0103-as, illetve 0203-as számú az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségekre és juttatási igényekre vonatkozó bevallásait és a évi társasági adó bevallását is módosítani kívánja, akkor ez esetben külön bevalláson kell a 0103-as, külön a 0203-as, valamint külön bevalláson kell a évi társasági adóbevallást helyesbíteni. A 0529/FEL, valamint a 0629/K bevallások önellenőrzésére ez a nyomtatvány szolgál. Ugyancsak e nyomtatvány szolgál a havi és évközi bevallás benyújtására kötelezett adózó államháztartással szemben fennálló személyi jövedelemadó, járulék és hozzájárulás-fizetési kötelezettségeiről szóló es nyomtatvány önellenőrzésére is. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az adóhatósági ellenőrzés megkezdését követően a vizsgálat alá vont adó és támogatás a vizsgált időszak tekintetében önellenőrzéssel nem helyesbíthető. Az elmulasztott bevallás pótlására ez a nyomtatvány nem használható! E célra önálló bizonylat szolgál (pl.: 0732-es, 0736-os nyomtatványok). A 0731-es önellenőrzési nyomtatvány részei: - az adózó azonosító adatait tartalmazó borítólap es önellenőrzési lap es önellenőrzési lap as nyilatkozat es nyilatkozat ös az Art. 91/A. (1) bekezdése szerinti bevallás kiegészítő nyilatkozat A nyomtatvány kitöltése során csak a fehéren hagyott rovatokba szabad adatot beírnia. A bevallásban az adatokat az előnyomott ezer" forint szöveg figyelembevételével 1000 forintra kerekítve kell bejegyezni, a kerekítés általános szabályai szerint (499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell

4 3 kerekíteni). Pl.: forint esetén a beírandó szám (figyelemmel az előnyomott ezer forint szövegre) 187. Az adatok ezer Ft-ra kerekítési szabálya alól kivétel a as nyilatkozat, ahol a köztartozás összegeit Ft-ban kérjük feltüntetni! A borítólap kitöltésére vonatkozó útmutatás: Az Azonosítás" (B), (C), (D), (E),valamint (F) blokk kódkockáit és szöveges adatait az adózó tölti ki. Ha az önellenőrzés megszűnt jogelőd kötelezettségére vonatkozik, azt csak a jogutód élő adószámán adhatja be. A jogelőd adószámát azonban a borítólap B) blokkjában fel kell tüntetni. Felhívjuk szíves figyelmét, amennyiben az egyéni vállalkozói tevékenységét megszüntette, a vállalkozás időszakára vonatkozó önellenőrzését adóazonosító jelén a lakóhelye szerint illetékes adóhatósághoz kell benyújtania. Az adózó címe sorban csak az egyéni vállalkozó adózó esetében kell feltüntetni levelezési címet. A javítani kívánt bevallás vonalkódját akkor kell kitölteni, ha az elektronikus úton elküldött bevallást az adóhatóság értesítése alapján javítani kell. A (C) blokkon belül az önellenőrzéssel helyesbített év, félév, negyedév, hó" rovatba annak az évnek, félévnek, negyedévnek, hónapnak a számát kell bejegyezni, amely időszakra az önellenőrzés vonatkozik. Az Art. 29. alapján történő önellenőrzés esetében a (C) blokkon belül csak az önellenőrzéssel helyesbített évet és az erre kialakított külön kódkockában az X" jelölést kell szerepeltetni. Az éves típusú bevallások önellenőrzéssel történő helyesbítése esetén (pl as, 0207-es stb.) csak az év rovatot kell kitölteni, a félév, negyedév illetve a hónap jelölésére szolgáló kódkockába írni nem szabad. A féléves" típusú bevallások önellenőrzése esetén az év, valamint a félév rovatban kell szerepeltetni adatot, a negyedév, illetve a hónap jelölésére szolgáló kódkockákat kérjük üresen hagyni. A negyedéves" típusú bevallások önellenőrzése esetén az év, valamint a negyedév rovatban kell szerepeltetni adatot. (Pl.: Ha a 0302-es bevallás II. negyedévére vonatkozott a helyesbítés, akkor az év rovatba 2003-at, a negyedév rovatba pedig 2-est kell feltüntetni.) A hónap, félév rovatot ebben az esetben kitölteni nem szabad.

5 4 A havi" típusú bevallások helyesbítése esetén az önellenőrzéssel helyesbített év és hónap rovatot kell kitölteni. A hónapok megjelölésére az 1-től...12-ig terjedő számjegyeket kell használni az Art.-ben rögzített szabályok szerint (pl. a 0301es bevallás helyesbítése esetén ez 0l-től 12-ig terjedhet). A hónap rovat kitöltése esetén, amennyiben az adat egy számjegyű, jobbra igazítva kell a hónapszámot a kódkockába bejegyezni. A negyedév, félév rovatot ebben az esetben nem szabad kitölteni. A helyesbített bevallás típusa" rovatba annak a bevallási nyomtatványnak az azonosító típus számát kell beírni (általában a bal felső sarokban szereplő számkombinációt), amelynek adatát az adózó az önellenőrzéssel helyesbíteni kívánja (Pl.: a 0303-as bevallás helyesbítése esetén a 0303-as számjegyet kell beírni.) Az egy-, két-, négy- vagy öt pozíciós számozású bevallástípusok bizonylatszámát jobbra illesztve kell a helyesbített bevallás típusa kódkockákba bejegyezni. Amennyiben pótolt bevallást önellenőriz, a bevallás típusa kódkockába ennek a bevallásnak a típusszámát kell beírnia (pl. 0232, 0332) függetlenül attól, hogy milyen bevallást pótolt vele. Ugyanazon időszakra vonatkozó ismételt önellenőrzés esetén X" jelet kell a borítólap erre rendszeresített kódkockájába bejegyezni. A felszámolás alatt álló szervezet önellenőrzési bevallása esetén külön kódkockában jelölni kell, hogy a helyesbítés a felszámolási eljárást megelőző időszakban benyújtott bevallásra vonatkozik (jelölése 1), vagy a felszámolási eljárás időszakát érintő bevalláshoz kapcsolódik (jelölése 2), vagy a felszámolási eljárás befejezése utáni záróbevalláshoz kapcsolódik (jelölése 3). A borítólap C) blokkjában, az erre kialakított kockában kell ielölni: - 1 -essel, ha nem kell alkalmaznia a jövedelem nyereség minimum megállapítását. Abban az esetben is 1-et kell jelölni a kódkockában, ha a záró időpont július 1-jét megelőző nap; - 2 essel, ha Tao. alany esetében a Tao. tv. 6. (2) bekezdés szerinti adózás előtti eredménye vagy a Tao. tv. 6. (1) bekezdés szerinti adóalapja közül a magasabb érték eléri a Tao. tv. 6. (7) bekezdése szerinti jövedelem- (nyereség-) minimumot. - 3 assal, ha Tao. alany esetében a Tao. tv. 6. (2) bekezdés szerinti adózás előtti eredménye vagy a Tao. tv. 6. (1) bekezdés szerinti adóalapja közül a magasabb érték nem éri el a Tao. tv. 6. (7) bekezdése szerinti jövedelem- (nyereség-) minimumot, és úgy dönt, hogy nem tesz az Art. 91/A. (1) bekezdése szerinti nyilatkozatot, és a jövedelem- (nyereség-) minimum alapján határozza meg fizetendő adóját; - 4 essel, ha Tao. alany esetében a Tao. tv. 6. (2) bekezdés szerinti adózás előtti eredménye vagy a Tao. tv. 6. (1) bekezdés szerinti adóalapja

6 közül a magasabb érték nem éri el a Tao. tv. 6. (7) bekezdése szerinti jövedelem- (nyereség-) minimumot, és úgy dönt, hogy az Art. 91/A. (1) bekezdése szerinti nyilatkozatot tesz, és nem a jövedelem- (nyereség-) minimum alapján határozza meg fizetendő adóját. Az önellenőrzés bevallásának esedékességi dátumaként a tévedés feltárásától számított 15. nap dátumát kell feltüntetni a kijelölt kódkockákban. A helyesbítés időpontja a nyilvántartásba történő bejegyzés dátuma. Az önellenőrzési bevallást az önellenőrzés esedékességi időpontjáig kell az adóhatósághoz benyújtani. Amennyiben az önellenőrzéssel történő helyesbítéssel az adózónak pénzügyileg rendezendő adókötelezettsége keletkezik, akkor az adót és az esetlegesen felszámított önellenőrzési pótlékot az önellenőrzési bevallás esedékességi időpontjáig lehet - késedelmi pótlék felszámítása nélkül - megfizetni. Kötelezettség csökkenése esetén az adó visszaigénylésének lehetősége ugyanezen esedékesség időpontjától nyílik meg. A bevallás (D) blokkjában kell megadni a pénzintézeti számlaszámot, a számlát kezelő pénzintézet megnevezését és címét, valamint postai utalásnál azt a címet, ahová az adózó a visszatérítést kéri. Ugyanebben a blokkban kell jelölni, amennyiben az önellenőrzés eredményeként az adózónak visszaigényelhető adója/járuléka keletkezik, akkor az adó összegéről a megfelelő kódkockákban elhelyezett X" bejegyzésével rendelkeznie kell. Abban az esetben, ha a visszaigényelhető adó összegét más adónemre kívánja átvezettetni vagy részleges kiutalást kér, akkor a es számú, Átvezetési és kiutalási kérelem a pénzforgalmat lebonyolító bizonylatokhoz megnevezésű nyomtatványt is csatolni kell az önellenőrzési bevalláshoz. Természetesen lehetősége van az adózónak arra is, hogy nem kéri az említett összeg sem részbeni, sem pedig teljes kiutalást. Ez esetben ennek megfelelő jelölést kell alkalmaznia a bevalláson. A bankszámlanyitásra kötelezett belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemély, ideértve az egyéni vállalkozót is, a pénzügyi képviselő és az egyszerűsített vállalkozói adó alanya a visszaigényelt adó összegét az Art. 38. (2) bekezdése alapján az általa a bevallásában, valamint kiutalási kérelmében feltüntetett belföldi pénzforgalmi bankszámlára kérheti visszautalni. Postai címre történő kiutalásról csak a bankszámlanyitásra nem kötelezett adózó rendelkezhet. Ebben az esetben a postai utalás teljesítéséhez szükséges címet a megfelelő rovatban meg kell adni. Postai utalási címként postafiók cím is megadható. A pénzforgalmi bankszámla nyitására nem kötelezett adózók a visszaigényelt adó összegét bármilyen belföldi bankszámlára kérhetik kiutalni. A belföldi bankszámlanyitásra nem kötelezett, külföldi illetőségű adózó az

7 adóvisszaigénylés, az adóvisszatérítés kiutalását az általa megadott külföldi bankszámlára, az általa meghatározott devizanemben is kérheti. A külföldi utaláshoz szükséges adatokat (külföldi pénzintézeti számlaszám, devizanem, SWIFT kód, a számlát kezelő pénzintézet megnevezése, külföldi pénzintézet címe) fel kell tüntetni a 0731 számú nyomtatvány főlapjának (E) blokkjában. A külföldi bankszámla számát az arra kijelölt kódkockában, jobbra rendezve, folyamatosan (közök kihagyása nélkül) kérjük megadni. Az Európai Unió tagországában illetékes adózó esetén javasoljuk a nemzetközi pénzforgalomban alkalmazandó bankszámlaszám, az ún. IBAN feltüntetését. A külföldi átutalás lebonyolításához a bankszámlaszám megadásán túl a számlavezető pénzintézet azonosítására szolgáló, ún. SWIFT kód (más néven BIC kód) kitöltése is szükséges. A SWIFT kód 8-11 karakter között változhat. Abban az esetben ha a SWIFT kód karaktereinek száma a 11 karaktert nem éri el, akkor azt balra zártan kérjük a kódkockában szerepeltetni. A külföldi bankszámlára történő utalás esetén a számlavezető pénzintézet nevét, a pénzintézet pontos címét (ország, város stb.) és az utalás devizanemét is meg kell adni. A devizanemre vonatkozóan fel kell tüntetni annak a három betűből álló, nemzetközileg használt kódját (például USA dollár esetén USD) az arra szolgáló kódkockában, valamint meg kell adni annak pontos megnevezését. A kizárólag belföldi bankszámla nyitására nem kötelezett, külföldi illetőségű adózó kérheti devizában, külföldi bankszámlára az adóvisszatérítés, adó-visszaigénylés kiutalását. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy külföldre postai utalás nem teljesíthető. A bevallás és a nyilatkozat hitelességét az adózó aláírásával igazolja, e nélkül a bevallás érvénytelen. Az adóbevallást - fő szabály szerint - az adózónak kell aláírnia. Lehetőség van arra is, hogy a bevallást az adózó helyett az Art. 7. (1)-(2) bekezdésében meghatározott képviselője, meghatalmazottja írja alá. A meghatalmazottak személye a következő lehet: Amennyiben a meghatalmazó magánszemély, úgy a bevallást meghatalmazottként aláírhatja: a magánszemély törvényes képviselője, közokiratban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt eseti meghatalmazás vagy megbízás alapján más nagykorú személy, képviseleti jogosultságát igazoló ügyvéd, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász, adószakértő, okleveles adószakértő, adótanácsadó, könyvelő, számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság alkalmazottja, tagja, továbbá, amennyiben a meghatalmazó egyéni vállalkozó, úgy a nagykorú alkalmazottja. Amennyiben a meghatalmazó jogi személy vagy egyéb szervezet, úgy a bevallást meghatalmazottként aláírhatja: a rá vonatkozó szabályok szerint képviseleti joggal rendelkező személy, képviseleti jogosultságát igazoló nagykorú alkalmazott, továbbá ügyvéd, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász, jogtanácsos, adószakértő,

8 okleveles adószakértő, adótanácsadó, könyvelő, számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság, illetőleg egyéb szervezet alkalmazottja, tagja. A fentiekben felsoroltak minősülhetnek eseti meghatalmazottnak. Ha a bevallást meghatalmazott írja alá, - az Art. 7. (3) bekezdésében meghatározott, az adóhatósághoz bejelentett és a vonatkozó bevallás aláírására jogosult állandó meghatalmazott kivételével - a meghatalmazást csatolni kell az adóbevalláshoz, és ezt a borítólapon a kódkockában X"-szel kell jelölni. Ilyen esetekben a meghatalmazás csatolása nélkül az adóbevallás érvénytelen! Ha a bevallást az Art. 7. (3) bekezdése szerinti, az adóhatósághoz bejelentett és a vonatkozó bevallás aláírására jogosult állandó meghatalmazott írja alá, úgy ezt a tényt a főlapon a megfelelő kódkockában X"-szel kell jelölni. Az állandó meghatalmazottak személyi köre azonos az eseti meghatalmazottakkal, kivéve a nagykorú magánszemélyt, aki állandó meghatalmazott nem lehet. Felhívjuk a figyelmét, hogy az adóhatósághoz be nem jelentett, vagy az adóhatósághoz bejelentett, de a jelen bevallás aláírására nem jogosult állandó meghatalmazott által aláírt adóbevallás - meghatalmazás csatolása nélkül - érvénytelen, csak az adóhatósághoz bejelentett, a vonatkozó bevallás aláírására jogosult állandó meghatalmazott esetén lehet a meghatalmazás bevalláshoz történő csatolásától eltekinteni! A meghatalmazásnak tartalmaznia kell a kiállítás időpontját, valamint a meghatalmazott és a meghatalmazó mindazon adatait, amelyből a meghatalmazó és a meghatalmazott személye egyértelműen megállapítható. Az Art. 9. (1) bekezdése alapján az a külföldi vállalkozás, amely belföldi gazdasági tevékenységével összefüggésben gazdasági célú letelepedésre nem kötelezett, belföldi adókötelezettségeinek teljesítésére pénzügyi képviselőt bízhat meg, meghatározott esetekben a pénzügyi képviselő megbízása kötelező. A pénzügyi képviselő megbízása esetén az adóbevallás aláírására csak a pénzügyi képviselő jogosult. Amennyiben a bevallást az adóhatósághoz bejelentett pénzügyi képviselő írja alá, úgy ezt a tényt a bevallás főlapjának megfelelő kódkockájában X"-szel kérjük jelölni. Az Art. lehetőséget biztosít arra, hogy a bevallást adótanácsadó, adószakértő vagy okleveles adószakértő ellenjegyezze. Amennyiben az adózó adóbevallását adótanácsadóval, adószakértővel vagy okleveles adószakértővel ellenjegyezteti, úgy az ellenjegyző borítólapon feltüntetett adatait is kérjük pontosan kitölteni. Ha az ellenjegyzésre jogosult nem rendelkezik adószámmal, a magánszemély 10 pozíciós adóazonosító jelét kérjük szerepeltetni. Az ellenjegyzett hibás adóbevallás esetén a mulasztási bírságot az adóhatóság az adótanácsadó, az adószakértő, okleveles adószakértő terhére állapítja meg.

9 0731 bevallás az önellenőrzési pótlékról és az önellenőrzéssel történt helyesbítésről A es önellenőrzési lap kitöltésére vonatkozó útmutató: A helyesbített adó (támogatás) adónem kódja a" rovatban a helyesbítésre kerülő eredeti bizonylaton feltüntetett adó- vagy támogatásnem kódját (3 jegyű számot) kell feltüntetni. Kivételt képez, ha az önellenőrzésre kerülő adó- vagy támogatásnem időközben megszűnt, ez esetben az egyéb befizetés (211), vagy az egyéb támogatás (356) adónem kódját kérjük használni. A b" rovatban az adónem megnevezését, támogatás bevallás önellenőrzése esetén pedig annak a törvénynek, rendeletnek a számát kell feltüntetni, amelyre hivatkozással a támogatásra az adózó jogosulttá vált. Mind a c", mind az e" rovatban akkor kell a negatív előjelet kitenni, ha - valamely adónemben helyesbítés következtében az eredeti bizonylaton bevallott kötelezettség vagy annak alapja csökken, vagy - valamely támogatásnemben a helyesbítés következtében a támogatási igény csökken. A 26. (összesen) sorban előjelhelyesen összesíteni kell az 1-től 25-ig terjedő sorok c", e" oszlopában feltüntetett összegeket. Ha az összevonás eredménye negatív szám, a -" előjelet a 26. sorban az összeg előtt szerepeltetni kell. Osztalék utáni adót kiváltó adó önellenőrzése ( számú lap B) blokk) Ezt a táblát csak a 71/Eva-bevallás önellenőrzése esetén közkereseti társaságnak és betéti társaságnak kell kitöltenie, amennyiben az adózó úgy nyilatkozott, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóval összefüggő nyilvántartási kötelezettségeit az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény (EVA tv.) 18. (1) bekezdésében meghatározottak szerint teljesíti. A 27. sorban az Eva tv. 18. (3) bekezdése szerinti osztalék utáni adót kiváltó adókötelezettség helyesbítésére vonatkozó adatokat kell feltüntetni. A c) oszlopban az osztalék utáni adó alapjának különbözetét, míg az e) oszlopban a fizetendő adó összegének különbözetét kell megadni. Ezt a sort esedékességtől függetlenül kell kitölteni. Ha az adózó saját terhére tévedett, akkor a helyesbített adókülönbözet önellenőrzési pótlékkal növelt összegének azon részét is az önellenőrzési bevallás benyújtásával egyidejűleg kell megfizetnie, amelynek esedékessége még nem következett be [Art. 51. (1) bekezdése]. Értelemszerűen ez esetben a sorokat nem kell kitölteni! A sorokat csak azok az adózók tölthetik ki, akik a benyújtott önellenőrzési bevallásban negatív előjelű adókülönbözetet szerepeltetnek. A visszatérítési igényt

10 azonban csak a bevallás benyújtását megelőzően már esedékessé vált és megfizetett adókülönbözet összegére lehet érvényesíteni. A sorokban a három egyenlő részletben esedékes osztalék utáni adókötelezettséget kell feltüntetni, azaz a 27. sorban beírt adókötelezettség 1/3-ad részét. A sorokban az eredeti esedékesség időpontját is meg kell adni. A 28. sor b) rovatában az esedékesség időpontja az önellenőrizendő évet követő május 31. (pl. a 0271/E nyomtatvány esetén dátumot kell szerepeltetni.) önellenőrzési lap kitöltésére vonatkozó útmutató: A lapon szerepelnek mindazon járuléknemek, amelyek vonatkozásában a korábban bevallott kötelezettségeit december 1-jéig visszamenőleg helyesbítheti. Önnek csak azokat a sorokat kell kitöltenie, amelyekre vonatkozóan korábbi bevallását helyesbíteni kívánja. A kitöltés az útmutató általános részénél leírtakkal azonos módon forintra kerekítve - történik. A kitöltés során a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény és a végrehajtására kiadott 195/1997. (XI. 5.) Kormányrendelet előírásait kell alkalmazni. A 31. sorban kell összesítve előjelhelyesen feltüntetni a Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető járulékkötelezettség helyesbítését. A befizetési kötelezettségét az erre a célra szolgáló APEH számlára kell teljesítenie. A 32. sorban kell szerepeltetni a Tbj-R. 5/D. szerinti adatokat. Ezt a sort csak nyomtatvány 02 lap 38. sorának helyesbítése esetén kell kitölteni. A 33. sorban a foglalkoztató által fizetendő társadalombiztosítási járulékból itt kell szerepeltetni a nyugdíjbiztosítási járulékot. A 34. sort csak az álláskeresési támogatást folyósító szervek tölthetik ki. Ebben a sorban kell feltüntetni január 1-ig a munkanélküli ellátás után fizetett nyugdíjbiztosítási járulékot is. A 35. sor a társadalombiztosítási nyugdíj hatálya alá tartozó biztosítottól levont nyugdíjjárulék összegének helyesbítésére szolgál. A 36. sort csak az álláskeresési támogatást folyósító szerv töltheti ki. A 37. sorban a társadalombiztosítási nyugdíj hatálya alá tartozó gyermekgondozási segélyből (gyes), gyermeknevelési támogatásból (gyet), gyermekgondozási díjból (gyed) január 1-jét követően levont nyugdíjjáruléka kerül. Ugyanebben a sorban kell önellenőrizni az ápolási díj, valamint a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatása után levont nyugdíjjárulékot.

11 Ezt a sort csak a társadalombiztosítási, családtámogatási kifizetőhelyet fenntartó foglalkoztatók, a megyei egészségbiztosítási pénztárak, a központosított illetményszámfejtő hely, illetve a MÁK Területi Igazgatóságai tölthetik ki. A 38. sorban a magánnyugdíj-pénztári tag biztosítottól levont nyugdíjjárulékot kell beírni. A 39. sor a magánnyugdíj-pénztári tag álláskeresési támogatásából levont nyugdíjjárulék. Ezt a sort csak az álláskeresési támogatást folyósító szervek tölthetik ki. A 40. sor a magánnyugdíj-pénztári tag részére folyósított a gyermekgondozási díjból január 1 jét követően - a gyermekgondozási segélyből (gyes), a gyermeknevelési támogatásból (gyet) levont nyugdíjjárulékot kell feltüntetni. Továbbá, ugyanezen sorban kell feltüntetni az ápolási díj, valamint a mezőgazdasági termelők nyugdíj előtti támogatása után levont nyugdíjjárulékot is. Csak a társadalombiztosítási, családtámogatási kifizetőhelyet működtető foglalkoztatók, központosított illetményszámfejtő hely, a megyei egészségbiztosítási pénztárak és a MÁK Területi Igazgatóságai tölthetik ki. A 41. sorban kell a felszolgálási díj után fizetett nyugdíjjárulékot is magába foglaló nyugdíjbiztosítási járulékot helyesbíteni. Ebben a sorban kell feltüntetni a nyugdíjbiztosítási járulék alapjaként figyelembe vett felszolgálási díj összegéből kiszámított 15% mértékű nyugdíjbiztosítási járulék összegét. A 42. sorban kell összesítve előjelhelyesen feltüntetni az Egészségbiztosítási Alapot megillető járulékkötelezettség helyesbítését. A befizetési kötelezettségét az erre a célra szolgáló APEH számlára kell teljesítenie. A 43. sorban kell szerepeltetni a Tbj-R. 5/D. szerinti adatokat. Ezt a sort csak a nyomtatvány 02 lap 32. sorának helyesbítése esetén kell kitölteni. A 44. sor a foglalkoztatók egészségbiztosítási járuléka. Ebben a sorban a szomszédos államokban élő magyar biztosítottak után a foglalkoztató által fizetett egészségbiztosítási járulék nem szerepelhet. A 45. sor a szomszédos államokban élő magyar biztosítottak után a foglalkoztató által fizetett egészségbiztosítási járulék. Ebben a sorban csak a január 1-jét követő időszakra lehet adat. Ez a sor a július 15-ét követő időszakra nem tartalmazhat adatot! A 46. sor az álláskeresési támogatás után fizetett egészségbiztosítási járulék. Itt kell feltüntetni a január 1-jét megelőzően a munkanélküli ellátás után fizetett egészségbiztosítási járulékot is. Ebben a sorban csak az álláskeresési támogatást folyósító szervek szerepeltethetnek adatot.

12 A 47. sor a foglalkoztatott biztosítottól levont egészségbiztosítási járulék. Ebben a sorban nem szerepelhet a szomszédos államokban élő magyar biztosított által fizetett egészségbiztosítási járulék. A 48. sor a szomszédos államokban élő magyar biztosított által fizetett egészségbiztosítási járulék. Ebben a sorban csak a január 1-jét követő időszakra vonatkozóan lehet adat. Ez a sor a július 15-ét követő időszakra nem tartalmazhat adatot! A 49. sor a társas vállalkozók baleseti járulékának a helyesbítésére szolgál. Az 50. sorba kell a START-kártyával foglalkoztatott személyek után fizetendő 15%-os mértékű kötelezettség összegét beírni, amennyiben az önellenőrzés a nyomtatványon bevallott, a január-március hónapokra vonatkozó kötelezettségekkel kapcsolatos. A évre vonatkozó kötelezettség önellenőrzésére a lap szolgál. Az 51. sorban kell feltüntetni a START-kártyával foglalkoztatott személyek után fizetendő 25%-os kötelezettség összegét beírni, amennyiben az önellenőrzés a nyomtatványon bevallott, a január-március hónapokra vonatkozó kötelezettségekkel kapcsolatos. A 52. sorban előjelhelyesen kell összesíteni a ±31. ±42. ±50. ±51. sorok c", e" oszlopában feltüntetett összegeket. Ha az összevonás eredménye negatív szám, a -" előjelet a 52. sorban szereplő összeg előtt szerepeltetni kell. Az összeg ellenőrző szám, adattartama nincs. Amennyiben korábbi járulék önellenőrzésének az önellenőrzési pótlékát helyesbíti, azt is az önellenőrzési pótlék számításánál leírtak szerint a lap 52. sorában szíveskedjen - az összesítést elvégezve ezer forintban (a kerekítési szabályok alkalmazásával) - feltüntetni. Az önellenőrzési pótlék kiszámítása Az adózó javára mutatkozó helyesbítés esetén önellenőrzési pótlékot sem felszámítani, sem megfizetni nem kell [Art. 51. (2)]. Az adózó terhére mutatkozó helyesbítés esetén az önellenőrzési pótlék alapja az e" rovatban feltüntetett összeg, azaz a bevallott és az önellenőrzéssel feltárt helyesbített adó, járulék, illetve költségvetési támogatás összegének különbözete. Az önellenőrzési pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része, illetve ugyanazon bevallás ugyanazon adatának ismételt önellenőrzése esetén annak másfélszerese. A százalékos mértéket 3 tizedesjegy pontossággal kell meghatározni és a harmadik tizedesjegy után következő számokat el kell hagyni. Az önellenőrzési pótlékot az eredeti bevallás benyújtására előírt határidőt követő első naptól a tévedés adózó által történő feltárásáig (nyilvántartásba történő feljegyzés) terjedő időszakra kell kiszámítani.

13 Az önellenőrzési pótlékot a jegybanki alapkamat változásaihoz igazodva kell kiszámítani, azaz az önellenőrzéssel érintett időszakot ennek alapján időintervallumokra kell bontani. A megállapított önellenőrzési pótlék annak bevallásával egyidejűleg esedékes. Az Art (2)-(3) bekezdéseiben foglaltak szerint az adónként, járulékonként, illetve költségvetési támogatásonként külön-külön kiszámított önellenőrzési pótlék összevont összegét kell ezer forintra kerekítve a sorokba bejegyezni. Ez az összeg 215 adónemkód-megjelöléssel kerül előírásra az adózó adó- és járulékfolyószámláján. 55. sor: Itt kell szerepeltetni az Art a alapján az elévülési időn belül végrehajtott kifizetői, munkáltatói korrekcióval kapcsolatban felszámított önellenőrzési pótlék bevallási kötelezettséget. Figyelem! Amennyiben a munkáltatót, kifizetőt terhelő önellenőrzési pótlékot vall be, a és lap az 56. soron kívül adatot nem tartalmazhat. 56. sor: Ebben a sorban kell a sorok összegét szerepeltetni. Ha az önellenőrzés pótlólagos adó fizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert az adózó adóját az eredeti esedékességkor vagy korábbi önellenőrzése során hiánytalanul megfizette, a fizetendő pótlék összegét az általános szabályok szerinti mértékkel kell meghatározni, de az 5000 Ft-ot, magánszemély esetében az 1000 Ftot meghaladó összeget nem kell bevallani és megfizetni. Ha az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget azért nem eredményez, mert a bevallani és megfizetni elmulasztott adó a következő elszámolási időszakban levonható adónak minősült volna, az önellenőrzési pótlék összege nem haladhatja meg a két bevallás közötti időre felszámítható késedelmi pótlék összegét. Önellenőrzési pótlék helyesbítése esetén a lapon a c" rovat üresen marad, az e" rovatba az önellenőrzési pótlék alapjául szolgáló összeget a korábban benyújtott 31-es önellenőrzési nyomtatványon bevallott és az újabb önellenőrzéssel feltárt, helyesbített önellenőrzési pótlék különbözetét kell előjelhelyesen bejegyezni. Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy önellenőrzési pótlék csak önállóan (külön önellenőrzési nyomtatvány kitöltésével) helyesbíthető. Az adózó az önellenőrzéssel megállapított, helyesbített adóalap, adó, járulékalap, járulék, illetve költségvetési támogatás bevallásával mentesül az adóbírság, mulasztási bírság alól, a helyesbített meg nem fizetett adó, járulék jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás, továbbá az önellenőrzési pótlék megfizetésével az önellenőrzés időpontjáig esedékes késedelmi pótlék alól. A as Nyilatkozat:

14 Az Art (1) bekezdése alapján az adó-visszatérítéskor, adó-visszaigényléskor az adózónak nyilatkoznia kell, hogy a vámhatóságnál, önkormányzatnál, illetékhivatalnál van-e lejárt esedékességű tartozása, és az milyen összegű. Ezen nyilatkozatot az adózó a lapon teheti meg. A nyilatkozaton annak a szervnek a kódját, nevét kell feltüntetni, amellyel szemben a tartozás fennáll. A tartozást nyilvántartó szervezet bankszámláját szintén fel kell vezetni a nyilatkozatra, mert az APEH ezen bankszámlára teljesíti a nyilatkozatban szereplő összeg átutalását. Amennyiben az adózónak nincs lejárt esedékességű köztartozása, úgy azt a nyilatkozat megfelelő kódkockájában az X" jel feltüntetésével jelölnie kell. A nyilatkozat kitöltése abban az esetben kötelező, ha az adózó a részére visszajáró összeg, vagy az összeg egy részének kiutalását kezdeményezi. Az adóhatóság kizárólag az adózó által kiutalni kért összeg erejéig tarthatja vissza, és utalhatja át a köztartozást nyilvántartó szervnek az adózó nyilatkozatában szereplő összeget. Amennyiben az adózó kiutalást kér, és a nyilatkozatot elmulasztja kitölteni, akkor az adóhatóság az adózót - az Art. 34. (6) bekezdése alapján -hiánypótlásra szólítja fel, és a javításig a visszaigényelt összeget nem utalja ki részére. Ebben az esetben az APEH részére kiutalásra nyitva álló időtartam kezdő napja a javítás napja. A valótlan tartalmú nyilatkozat az Art (1) bek. j) pontja alapján magánszemélyek esetében, ideértve az egyéni vállalkozót is, 100 ezer, más adózók esetén 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Figyelem! A köztartozások összegadatait Ft-ban kell bejegyezni. A as lap kitöltése E lapot kell kitöltenie, ha az Art. 124/B. figyelembevételével az önellenőrzésének oka, hogy az adókötelezettséget megállapító jogszabály alkotmányellenes, vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusába ütközik. A lapot csak a 0731-es bevallás részeként, azzal együtt (egyidejűleg) lehet benyújtani! Amennyiben az adózó a lapot önállóan nyújtotta be, azt az adóhatóság nem tudja figyelembe venni. A lap fejlécében az adózó azonosításához szükséges adatokat kell kitölteni. Ugyancsak itt jelölje a es lap sorszámát, mely minden esetben kitöltendő (kezdő sorszám: 01). Az (A) blokkban lévő 1. sorban kell jelölnie X-szel, ha önellenőrzésének oka, hogy az adókötelezettséget megállapító jogszabály alkotmányellenes, vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusába ütközik. A (B) blokkban lévő 2. sorban kell megadnia az adónem kódot, a 3. sorban pedig az adónem nevét, melyben végrehajtott önellenőrzésének indoka alkotmányellenes vagy Európai Unió kötelező jogi aktusába ütköző jogszabály. Amennyiben több ilyen adónem van, úgy több es lapot kell benyújtania, és a lap fejlécében a lap megfelelő sorszámát jelölnie kell!

15 A (C) blokkban lévő sorokban az adózónak részleteznie kell, hogy a) melyik az az adókötelezettséget megállapító jogszabály, mellyel kapcsolatban önellenőrzését benyújtotta, továbbá b) milyen okból alkotmányellenes, illetve az Európai Unió mely kötelező jogi aktusába ütközik és milyen okból, valamint c) ismeretei szerint az Alkotmánybíróság, vagy az Európai Közösségek Bírósága a kérdésben hozott-e már döntést, ha igen, közölje a döntés számát. E blokk szabadon gépelhető részt tartalmaz, melyben az adózónak részletesen ki kell fejtenie az előzőekben leírtakat. Abban az esetben, ha több adónemre vonatkozóan végrehajtott önellenőrzésének indoka alkotmányellenes, vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusába ütköző jogszabály, úgy annyi es lapot kell benyújtania, ahány adónemet érint az önellenőrzés. A Tao. tv. 6. (5) bekezdés a) pontja alapján az Art. 91/A. (1) bekezdés szerinti bevallás kiegészítő nyilatkozat Amennyiben a Tao. tv. 6. (1) bekezdése szerinti adóalap, vagy a Tao 6. (2) bekezdés szerinti adózás előtti eredmény közül a magasabb összeg nem éri el a Tao. tv július 1-jétől hatályos 6. (7) bekezdése szerinti jövedelem- (nyereség-) minimumot, akkor adóalany választása szerint dönthet, hogy az adókötelezettségét a jövedelem- (nyereség-) minimum alapján állapítja meg, vagy a Tao. 6. (1) bekezdés szerinti adóalapját veszi figyelembe. Utóbbi esetben a társas vállalkozásoknak ki kell tölteniük a Tao. tv július 1-jétől hatályos 6. (5) bekezdés szerinti jelű, bevallást kiegészítő nyomtatványt társas vállalkozások számára. Kitöltési útmutató a ös Nyilatkozat laphoz A jövedelem-(nyereség-) minimum meghatározásának módját jelölje arab számmal a fejléc alatti kódkockában. Arányosítással: 1, közbenső mérleg készítéssel: 2. Ezt a Nyilatkozatot köteles a bevalláshoz mellékelni a társasági adóalany, abban az esetben, ha az adózó Tao. tv 6. (5) bekezdése a) pontja alapján az adóbevallásában az Art. 91/A. -ának (1) bekezdése szerinti nyilatkozatételi kötelezettséget választotta a bevallás borító lapjának C blokkjában. A Nyilatkozat soraiban szereplő adatokat a társas vállalkozás a adóévről, illetőleg a és adóévekről szóló nyilvántartásai alapján tölti ki. Az értékadatokat ezer forintra kerekítve kell megadni.

16 Az 1. és 2. sor kitöltésekor, ha a feltett kérdésre a válasz igen, úgy 1 -est, ha a válasz nem, úgy 2 -est kell az arra szolgáló négyzetbe beírni. Figyelem, a másodiksor kivételével a nyilatkozat minden rovatát ki kell tölteni! Amennyiben az érték nulla, akkor a 0 -át is be kell írni. Amennyiben a nyomtatvány kitöltésével kapcsolatosan probléma merülne fel, az elsőfokú adóhatóság készséggel ad felvilágosítást. A bevallás nyomtatványt kitöltő, ellenőrző program az APEH honlapjáról ( letölthető. Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

17 16

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós

Önellenőrzés Előadó: dr. Jakab Miklós Előadó: dr. Jakab Miklós Az önellenőrzés fogalma Az adózó önadózás esetén jogosult az önellenőrzésre elévülési időn belül, de arra nem kötelezhető. Az önellenőrzéssel az adózó helyesbíti és bevallja az

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról 1208A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú állami adóhatósághoz Hibásnak minősített

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról. Benyújtandó az illetékes elsőfokú adóhatósághoz

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról. Benyújtandó az illetékes elsőfokú adóhatósághoz 1008A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Benyújtandó az illetékes elsőfokú adóhatósághoz Az adóhatóság

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók Kitöltési útmutató a 13K83 jelű, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatszolgáltatása az általa a magánszemélynek kifizetett támogatásokról elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A személyi

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - Nettó BÉRKALKULÁTOR 2016 - Adó Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

2016. JÚNIUS 10. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK

2016. JÚNIUS 10. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK k 1. Áfa fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. Áfa fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó 2016. JÚNIUS 10. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK Adatlap az egyedi mentesítéssel rendelkező adózók pénztárgépei adattartalmának

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 06T1031 számú bejelentő- és változásbejelentő lap kitöltéséhez

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 06T1031 számú bejelentő- és változásbejelentő lap kitöltéséhez Tisztelt Adózó! KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 06T1031 számú bejelentő- és változásbejelentő lap kitöltéséhez Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy ezen az adatlapon teljesítheti az adózás rendjéről szóló 2003.

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 2007. évi fogyasztói árkiegészítés 07152. számú szolgáltatáscsoportos részletezettségű éves összesítő bevallásához

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 2007. évi fogyasztói árkiegészítés 07152. számú szolgáltatáscsoportos részletezettségű éves összesítő bevallásához KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 2007. évi fogyasztói árkiegészítés 07152. számú szolgáltatáscsoportos részletezettségű éves összesítő bevallásához Az éves bevallásra kötelezett adózóknak az adózás rendjéről szóló

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0912-es számú bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0912-es számú bevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0912-es számú bevalláshoz Jogszabályi háttér: - a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: Szh. tv.) -

Részletesebben

2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK

2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK 2016. MÁJUS BEVALLÁSI ÉS BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK 1 2016. MÁJUS 12. EGYÉNI VÁLLALKOZÓK 1. ÁFA fizetésére nem kötelezett egyéni vállalkozó 2. ÁFA fizetésére kötelezett

Részletesebben

Írta: Administrator 2011. április 01. péntek, 16:08

Írta: Administrator 2011. április 01. péntek, 16:08 Hogyan kell szuperbruttósítani a 2011-es adóbevallásban? - Segítség a 1053-as szja-bevallás kitöltéséhez. A szuperbruttósítás miatt sokaknak okoz gondot a 1053-as szja-bevallás kitöltése 2011-ben. A NAV

Részletesebben

A kamat jövedelem (Szja tv. 65. ) és a lekötési hozam (Szja tv. 67/B. ) 6%

A kamat jövedelem (Szja tv. 65. ) és a lekötési hozam (Szja tv. 67/B. ) 6% Egészségügyi fizetési kötelezettség 2015-2016.években A járulékterhet nem viselő, szociális i adó alapját nem képező jövedelmek utáni általános mértékű** : Az összevont adóalapba tartozó, az adó, adóelőleg-alap

Részletesebben

Útmutató a 1578-as számú bevallás kitöltéséhez

Útmutató a 1578-as számú bevallás kitöltéséhez Útmutató a 1578-as számú bevallás kitöltéséhez Jogszabályi háttér: - a szerencsejáték szervezéséről szóló többször módosított 1991. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Szerencsejáték tv.) - egyes szerencsejátékok

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 0756-os számú bevalláshoz

Kitöltési útmutató a 0756-os számú bevalláshoz Kitöltési útmutató a 0756-os számú bevalláshoz háttér: - az adózás rendjéről szóló 2003. évi CXII. törvény (Art.) - a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján a Hódmezővásárhely M.J.V. (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér

Részletesebben

A családi kedvezmény ellenőrzésének tapasztalatai

A családi kedvezmény ellenőrzésének tapasztalatai OBB-KLUB A családi kedvezmény ellenőrzésének tapasztalatai 2015.06.22. Érvényesíthető kedvezmények az szja-ban Családi kedvezmény Első házasok kedvezménye Lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya Kitöltési útmutató a 15K97 jelű, a tartós befektetésből származó 2015. évi jövedelemről a kifizető által teljesítendő adatszolgáltatásra szolgáló nyomtatványhoz Jogszabályi háttér - Az adózás rendjéről

Részletesebben

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók

Az adatszolgáltatás kitöltésével és benyújtásával kapcsolatos általános tudnivalók Kitöltési útmutató a 15K50 jelű, a hitelintézet és a kincstár adatszolgáltatása a vissza nem térítendő munkáltatói támogatások 2015. évi kifizetéséről elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A

Részletesebben

a BAV nyomtatványhoz

a BAV nyomtatványhoz 1 KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a BAV nyomtatványhoz a baleseti adó visszatérítése iránti kérelem a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény 11/J. alapján I. Jogszabályi háttér A népegészségügyi

Részletesebben

Útmutató. az önellenõrzési lap kitöltéséhez

Útmutató. az önellenõrzési lap kitöltéséhez Útmutató az önellenõrzési lap kitöltéséhez Általános tanácsok Ha Önnek az adóbevallása valamely oknál fogva helytelen, és ezt csak a bevallás benyújtását követõen, de az ellenõrzést megelõzõen veszi észre,

Részletesebben

Önellenőrzés 2016. 1. Az önellenőrzés feltételei: a) A tévedés feltárása és annak nyilvántartásba vétele.

Önellenőrzés 2016. 1. Az önellenőrzés feltételei: a) A tévedés feltárása és annak nyilvántartásba vétele. Önellenőrzés 2016 Az önellenőrzésre az adózó önadózás esetén jogosult, de nem kötelezett. Az adózónak saját magának kell megállapítania és bevallania az adóját és költségvetési támogatását, ezért az ezekkel

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ADATOK HITELKÉRELEMHEZ

KIEGÉSZÍTŐ ADATOK HITELKÉRELEMHEZ KÉRJÜK, HOGY AZ ADATLAPOT NYOMTATOTT NAGYBETŰKKEL TÖLTSE KI! MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOLJON, AZ ÖN VÁLLALKOZÁSÁRA NEM ÉRTELMEZHETŐ KÉRDÉSEKET KIHÚZÁSSAL JELÖLJE! I. AZONOSÍTÓ ADATOK Hiteligénylő neve: Székhely

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS Biatorbágyi Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztály 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/ 222, 234, mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: ado@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu BEJELENTKEZÉS,

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 14K90 jelű, a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról elnevezésű nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a 14K90 jelű, a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról elnevezésű nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a 14K90 jelű, a befektetési szolgáltató adatszolgáltatása értékpapír átruházásáról elnevezésű nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1343. számú bevalláshoz Jogszabályi háttér Általános tudnivalók

Kitöltési útmutató a 1343. számú bevalláshoz Jogszabályi háttér  Általános tudnivalók Kitöltési útmutató a 1343. számú bevalláshoz az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó járulékairól, az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, a társasági adókötelezettségről

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1411-es Bevalláshoz. Jogszabályi háttér

Kitöltési útmutató a 1411-es Bevalláshoz. Jogszabályi háttér Kitöltési útmutató a 1411-es Bevalláshoz Jogszabályi háttér - Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) - A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszközellátás, valamint

Részletesebben

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok

Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer. Kérjük, a kérelmet olvashatóan, nyomtatott nagy betűkkel töltse ki! I. rész: Azonosító adatok Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer Állandó meghatalmazás és annak nyilvántartásba vétele iránti kérelem Benyújtandó a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv (MVH) bármely

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési adó hatálya alá

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési adó hatálya alá Az adóhatóság tölti ki! Adóhatóság: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője Iktatószám: Átvétel dátuma:... Átvevő:... Adózó mutatója:... BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS idegenforgalmi adó és iparűzési

Részletesebben

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár 2012. évi adatszolgáltatása 12K59-es számú nyomtatvány

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár 2012. évi adatszolgáltatása 12K59-es számú nyomtatvány Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár 2012. évi adatszolgáltatása 12K59-es számú nyomtatvány Az adatszolgáltatás benyújtásának módja, időpontja: Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton 1 teljesíthető!

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén)

II. Helyi iparűzési adóelőleg bejelentése (állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén) BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján BALATONHENYE önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

Nyilatkozatra/ bevallásra kötelezettek. A nyilatkozat / bevallás megtételére a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó 1

Nyilatkozatra/ bevallásra kötelezettek. A nyilatkozat / bevallás megtételére a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó 1 Kitöltési útmutató a kisadózó vállalkozás által megszerzett bevételről, a bevételi értékhatárt meghaladó összeg után fizetendő százalékos mértékű adóról 2013. évre, valamint adatszolgáltatásról [13KATA]

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Törvényi háttér Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) A társadalombiztosítás

Részletesebben

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 49/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi adókról szóló

Részletesebben

EGERPH16TAMNY NYILATKOZAT

EGERPH16TAMNY NYILATKOZAT EGERPH16TAMNY NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez: fogyatékos emberek nappali intézményi ellátásához Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete 7400 Kaposvár Béke u. 47. Napsugár Integrált Szociális Intézmény Fészek Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékos Emberek Nappali Intézménye 7500 Nagyatád, Dózsa

Részletesebben

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1.

CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL. Adókötelezettség 1. CSÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2003.(XI.27.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Csány Községi Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. -ának (1) bekezdésében

Részletesebben

Tájékoztató a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozások társadalombiztosítási

Tájékoztató a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozások társadalombiztosítási Tájékoztató a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozások társadalombiztosítási és szociális hozzájárulási adó kötelezettségének teljesítéséhez Jelen tájékoztató annak

Részletesebben

Kitöltési útmutató az állandó meghatalmazás megszűnésének bejelentéséhez elnevezésű adatlap kitöltéséhez

Kitöltési útmutató az állandó meghatalmazás megszűnésének bejelentéséhez elnevezésű adatlap kitöltéséhez Kitöltési útmutató az állandó meghatalmazás megszűnésének bejelentéséhez elnevezésű adatlap kitöltéséhez Az állandó meghatalmazás megszűnésének bejelentéséhez elnevezésű adatlapon (továbbiakban: Adatlap)

Részletesebben

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más

XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI. Költségvetési évben esedékes. T0022 kötelezettségvállalás, más A) Szolgáltatás vásárlás 1. Kötelezettségvállalás a költségvetési számvitel szerint a) Nettó érték T0021 b) Általános forgalmi adó T0021 XII. FEJEZET EGYÉB GAZDASÁGI ESEMÉNYEK ELSZÁMOLÁSAI esedékes esedékes

Részletesebben

II. Nagy értékű ingóságok

II. Nagy értékű ingóságok 1. lap Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1 Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1543. számú bevalláshoz Jogszabályi háttér

Kitöltési útmutató a 1543. számú bevalláshoz Jogszabályi háttér Kitöltési útmutató a 1543. számú bevalláshoz az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó járulékairól, az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, a társasági adókötelezettségről

Részletesebben

Az adómentességekre, valamint adókedvezményekre vonatkozó rendelkezéseket a fenti jogszabályok tartalmazzák.

Az adómentességekre, valamint adókedvezményekre vonatkozó rendelkezéseket a fenti jogszabályok tartalmazzák. Alkalmazott jogszabályok az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény; a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény; az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény; a közigazgatási hatósági eljárás

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1610B jelű, a baleseti adóról és annak önellenőrzéséről szóló havi bevallási nyomtatványhoz biztosítók részére

Kitöltési útmutató a 1610B jelű, a baleseti adóról és annak önellenőrzéséről szóló havi bevallási nyomtatványhoz biztosítók részére Kitöltési útmutató a 1610B jelű, a baleseti adóról és annak önellenőrzéséről szóló havi bevallási nyomtatványhoz biztosítók részére Jogszabályi háttér - A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII.

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011. január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011. január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszőnése,

Adóköteles tevékenység Változás-bejelentés Adóköteles tevékenység megszőnése, Beérkezés: iktatószám: 2083 Solymár József A. u.1. Tel: 06-26/560-600 /111-es mellék BEJELENTKEZÉS,VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1112-es számú bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1112-es számú bevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1112-es számú bevalláshoz Jogszabályi háttér: - a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: Szh. tv.) -

Részletesebben

A 2011-ben hatályos ÁFA-val kapcsolatos törvényi változásokról itt olvashat!

A 2011-ben hatályos ÁFA-val kapcsolatos törvényi változásokról itt olvashat! ÁFA bevallás 2011 az Áfa-Törvény alapján - ÁFA bevallás és önellenőrzés 2011-ben - Nettó BÉRKALKULÁ ÁFA bevallás 2011 az Áfa-Törvény alapján - ÁFA bevallás és önellenőrzés 2011-ben. Információk a berkalkulator.net

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1601-es számú bevallási nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a 1601-es számú bevallási nyomtatványhoz Jogszabályi háttér Kitöltési útmutató a 1601-es számú bevallási nyomtatványhoz - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) - 16/1998. (V. 20.) PM rendelet a Magyar Export

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II. 5.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések engedélyezésének szabályairól

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó kedvezményei

Szociális hozzájárulási adó kedvezményei Szociális hozzájárulási adó kedvezményei Kedvezmény megnevezése Kedvezmény alapja Kedvezmény mértéke Kedvezmény időtartama Kedvezmény feltétele Pftv. alapján (2004. évi CXXIII. tv.) START kártya (nem diplomás)

Részletesebben

Kötelezettség (Ft) Növekedés(+) Csökkenés(-)

Kötelezettség (Ft) Növekedés(+) Csökkenés(-) FOLYÓSZÁMLA - KIVONAT Oldal: 1 Nem 101 Társasági adó nem száma: 10032000-01076019 2013.05.31 bevallás (kettős kvt) + 108 000 Összesen: 108 000 Összesen: 0 101 adónemen tartozás: 108 000 Ft 103 Személyi

Részletesebben

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL)

LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSOK (ÉRVÉNYES: 2016.03.04-TŐL) A Hirdetményben foglalt időpontok előtt befogadott lakáscélú támogatásokra vonatkozó kondíciókat a Hirdetmény 11. sz. melléklete tartalmazza. 9.1. az új

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Általános tudnivalók

Kitöltési útmutató. Általános tudnivalók Kitöltési útmutató az általános forgalmi adó bevallására, elévülési időn belüli önellenőrzésére és elmulasztott bevallásának késedelmes benyújtására szolgáló áfa bevalláshoz, adatszolgáltatási laphoz és

Részletesebben

Kérjük, hogy az illetékekkel kapcsolatos befizetéseket egységesen a NAV Illetékek bevételi számlára (adónemkód: 521) teljesítsék.

Kérjük, hogy az illetékekkel kapcsolatos befizetéseket egységesen a NAV Illetékek bevételi számlára (adónemkód: 521) teljesítsék. Az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására szolgáló, a NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számok és adónemeik jelenleg érvényes jegyzéke Tájékoztatjuk,

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a népegészségügyi termékadóról szóló 14NETA jelű adóbevalláshoz. Általános tudnivalók

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a népegészségügyi termékadóról szóló 14NETA jelű adóbevalláshoz. Általános tudnivalók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a népegészségügyi termékadóról szóló 14NETA jelű adóbevalláshoz Jogszabályi háttér - a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (a továbbiakban: Neta tv.) - az adózás

Részletesebben

Személyi jövedelemadó bevallási aktualitások 2010-ben

Személyi jövedelemadó bevallási aktualitások 2010-ben Személyi jövedelemadó bevallási aktualitások 2010-ben 2010. február 08. Ponyiné Oszvald Katalin Csősz József 1 A 2009. évre vonatkozó adókötelezettség teljesítése A magánszemély három lehetőség közül választhat:

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0828. számú bevalláshoz. A 2008. évi társasági adó, valamint különadó bevallása az egyszeres könyvvitelt vezető adózók

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0828. számú bevalláshoz. A 2008. évi társasági adó, valamint különadó bevallása az egyszeres könyvvitelt vezető adózók KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0828. számú bevalláshoz A 2008. évi társasági adó, valamint különadó bevallása az egyszeres könyvvitelt vezető adózók részére. Törvényi háttér - A társasági adóról és az osztalékadóról

Részletesebben

I. Adóalany. 1. Adóalany neve (cégneve): 2. Adóazonosító jele: Adószáma: - - II. A nettó árbevétel (Ft)

I. Adóalany. 1. Adóalany neve (cégneve): 2. Adóazonosító jele: Adószáma: - - II. A nettó árbevétel (Ft) A JELŰ BETÉTLAP Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása I. Adóalany II. A nettó árbevétel (Ft) 1. Htv. szerinti - vállalkozási szintű - éves nettó árbevétel [2-3-4-5-6] 2. A számviteli törvény szerinti

Részletesebben

Otthonteremtési kamattámogatásos használt lakásvásárlási hitel

Otthonteremtési kamattámogatásos használt lakásvásárlási hitel Rábaközi Takarékszövetkezet Otthonteremtési kamattámogatásos használt lakásvásárlási hitel Adósok által fizetendő * Használt lakás vásárlásra 4,30% 4,30% 4,30% 4,48% adósok kamattámogatásra nem jogosultak.

Részletesebben

A követelés-elengedés eredményeként az Ön tartozása <tartozás csökkenésének mértéke> forinttal csökken.

A követelés-elengedés eredményeként az Ön tartozása <tartozás csökkenésének mértéke> forinttal csökken. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ AZ MNB 14/2015. (X. 27.) AJÁNLÁSÁNAK MELLÉKLETEIHEZ 1. Az ajánlás 1. számú mellékletben szereplő táblázat adattartalma Tájékoztatjuk, hogy a szerződés módosítása esetén a fent megjelölt

Részletesebben

1. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót

1. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót 1. számú KIFIZETÉSI KÉRELEM Kérjük, az űrlap kitöltését megelőzően olvassa el az útmutatót Kifizetési igény típusa Időközi kifizetési igény Jelen adatlap elválaszthatatlan részét képezi a 1. számú pénzügyi

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 0751. számú bevalláshoz

Kitöltési útmutató a 0751. számú bevalláshoz Kitöltési útmutató a 0751. számú bevalláshoz A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Általános tudnivalók

Kitöltési útmutató. Általános tudnivalók Kitöltési útmutató az általános forgalmi adó bevallására, elévülési időn belüli önellenőrzésére és elmulasztott bevallásának késedelmes benyújtására szolgáló áfa bevalláshoz, adatszolgáltatási laphoz és

Részletesebben

Statisztikai számjel vagy adószám (csekkszámlaszám) Keltezés: Tiszafüred, 2009. május 15. az egyéb szervezet vezetője (képviselője)

Statisztikai számjel vagy adószám (csekkszámlaszám) Keltezés: Tiszafüred, 2009. május 15. az egyéb szervezet vezetője (képviselője) az egyéb szervezetmegnevezése az egyéb szervezet címe, telefonszáma 2008 évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008. 01. 01. - 2008. 12. 31. 1. Számviteli beszámoló ( közhasznú egyszerűsített beszámoló) a) Mérleg

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolására szolgáló EB16.számú nyomtatványhoz.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolására szolgáló EB16.számú nyomtatványhoz. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a társadalombiztosítási kifizetőhelyek által folyósított ellátások elszámolására szolgáló EB16.számú nyomtatványhoz. I. fejezet Általános rendelkezések A társadalombiztosítási kifizetőhely

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS 2005. adóévről... önkormányzat illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Benyújtás, postára adás napja:... év... hó...

Részletesebben

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK

6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 6. SZÁMÚ FÜGGELÉK: AZ E.ON ENERGIASZOLGÁLTATÓ KFT. ÁLTAL E.ON KLUB KATEGÓRIÁBA SOROLT ÜGYFELEKNEK NYÚJTOTT ÁRAK, SZOLGÁLTATÁSOK 1. A függelék hatálya A jelen függelékben foglaltak azon Felhasználókra terjednek

Részletesebben

Benyújtás, postára adás napja:... Átvevő aláírása:

Benyújtás, postára adás napja:... Átvevő aláírása: AZ ADÓHATÓSÁG TÖLTI KI! Azonosító szám:.. Benyújtás, postára adás napja:... Átvevő aláírása: H E L Y I I P A R Ű Z É S I A D Ó B E V A L L Á S 2016. adóévről Bácsalmás város önkormányzatának illetékességi

Részletesebben

TOVÁBBI INFORMÁCIÓT TARTALMAZÓ HIRDETMÉNY, BEFEJEZETLEN ELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ VAGY KORRIGENDUM

TOVÁBBI INFORMÁCIÓT TARTALMAZÓ HIRDETMÉNY, BEFEJEZETLEN ELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ VAGY KORRIGENDUM "A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága telephelyein adatrögzítés és kapcsolódó adminisztrációs tevékenységek ellátása" Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/129 1. XX53NY

Részletesebben

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szigethalom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2012. (XI.26.) RENDELETE (egységes szerkezetben az 1/2013.(I.29.) és a 13/2014.XI.24.) önk. rendelettel) a helyi adókról Szigethalom Város Önkormányzat

Részletesebben

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS

HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁS tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára adás napja:... év... hó... nap... Az átvevő aláírása AZONOSÍTÓ ADATOK 1. Az adózó neve (cégneve):......

Részletesebben

részére kell megfizetni. Az esetleges tagdíjtúlfizetés visszaigénylése közvetlenül a magánnyugdíjpénztártól történik

részére kell megfizetni. Az esetleges tagdíjtúlfizetés visszaigénylése közvetlenül a magánnyugdíjpénztártól történik Figyelem! Önellenőrzés A pénztártag 2010. november 1-jét megelőző időszakra vonatkozó tagdíjának önellenőrzése (pótbevallása) esetén a bevallást az állami adóhatósághoz kell benyújtania. Az önellenőrzés

Részletesebben

Kondíciós Lista Magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan FORINT SZÁMLÁK Havi számlavezetési díj. CIB Classic. CIB Nyugdíjas Bankszámla Plusz 1

Kondíciós Lista Magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan FORINT SZÁMLÁK Havi számlavezetési díj. CIB Classic. CIB Nyugdíjas Bankszámla Plusz 1 A magánszemélyek bankszámláira vonatkozóan a magánszemélyek részére vezetett Classic, a Online, a, a Plusz, valamint a magánszemélyek kártyafedezeti típusú, korlátozott rendeltetéső A Bank Zrt. (1027 Budapest,

Részletesebben

Vagyon- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat az országgyűlési képviselővel közös háztartásban élő házas- vagy élettársa és gyermeke(i) számára

Vagyon- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat az országgyűlési képviselővel közös háztartásban élő házas- vagy élettársa és gyermeke(i) számára - 1 - Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 1. sz. melléklete alapján Vagyon- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat az országgyűlési képviselővel közös háztartásban élő házas- vagy élettársa

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA. Devizabelföldi magánszemélyek. Devizanem éves Kamat 22,13 % THM 1. 500.000 Ft, 3 év futamidő THM 1. 3 millió Ft, 5 év futamidő

KONDÍCIÓS LISTA. Devizabelföldi magánszemélyek. Devizanem éves Kamat 22,13 % THM 1. 500.000 Ft, 3 év futamidő THM 1. 3 millió Ft, 5 év futamidő KONDÍCIÓS LISTA Devizabelföldi magánszemélyek eire vonatkozóan Hatályos: 2016.július 1-től 2016. július 1-jén vagy azt követően igényelt kölcsönökre vonatkozó feltételek: éves Kamat 22,13 % 24,89 % 24,89

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1451 számú bevalláshoz

Kitöltési útmutató a 1451 számú bevalláshoz Kitöltési útmutató a 1451 számú bevalláshoz Jogszabályi háttér: a biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006.

Részletesebben

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS

BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS az adózás rendjérıl szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény alapján PÁTY KÖZSÉG önkormányzat adóhatóságához I. Bejelentés jellege

Részletesebben

ADÓSZÁMÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ADATOK:

ADÓSZÁMÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ADATOK: BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ADÓHATÓSÁGA JEGYZİ 8230 BALATONFÜRED, SZENT ISTVÁN TÉR 1. Tel: 87/581-249, - 248. Fax: 87/343-457. AZ ADÓHATÓSÁG TÖLTI KI! Benyújtás, postára adás napja:.... Az adóhatóság

Részletesebben

Passzív ellátások rendszere a magyarországi munkaügyi szervezetben

Passzív ellátások rendszere a magyarországi munkaügyi szervezetben Passzív ellátások rendszere a magyarországi munkaügyi szervezetben Dr. Sabacz Róbert BFKH MK kirendeltség-vezető Vác 2011. Május 12-13. EURES-T Danubius Partnerségi Találkozó Visegrád Passzív ellátások

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám

A Közbeszerzések Tanácsa (Szerkesztőbizottsága) tölti ki A hirdetmény kézhezvételének dátuma KÉ nyilvántartási szám KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu On-line értesítés: http://www.kozbeszerzes.hu

Részletesebben

VITAMIN Egészségpénztár

VITAMIN Egészségpénztár VITAMIN Egészségpénztár Érkeztető bélyegző helye MNY_03_A AZONOSÍTÁSI ADATLAP a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. tv. 7.. ban előírt

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI BANKKÁRTYÁK

VÁLLALKOZÓI BANKKÁRTYÁK AGRIA ÉLAPÁTFALVA Székhely: 3346 élapátfalva, Május 1. út 2/a., Pf.:1. Telefon: 36/554-370 Fax: 36/554-371 dombornyomott kártya pénzforgalmi számlához kapcsolódik társkártya, de kettő vagy több főkártya

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2015. (.) önkormányzati rendelete az építményadóról Dombóvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1

Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1 1. lap Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1 Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 1429. számú bevalláshoz, valamint a 1429-A jelű adatszolgáltatáshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 1429. számú bevalláshoz, valamint a 1429-A jelű adatszolgáltatáshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 1429. számú bevalláshoz, valamint a 1429-A jelű adatszolgáltatáshoz Az éves társasági adónak, illetve a hitelintézeti járadék összegének, az energiaellátók jövedelemadójának, továbbá

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására

P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására P Á L Y Á Z A T I A D A T L A P egyesületek, civil szervezetek támogatására Pályázat száma: 1./A pályázó szervezet megnevezése: 2./ A pályázó szervezet adatai Székhelye, siófoki telephelye: Bankszámlaszáma:

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Az adókötelezettség tárgyi és területi hatálya, az adó alanya 1..

Az adókötelezettség tárgyi és területi hatálya, az adó alanya 1.. EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 12/2007. (III.29.) számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Egyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-Testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS az egyéb szervezetmegnevezése az egyéb szervezet címe, telefonszáma 2010. évi KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2010. 01. 01.-2010. 12. 31. 1. Számviteli beszámoló ( közhasznú egyszerűsített beszámoló) a) Mérleg

Részletesebben

II. Nagy értékű ingóságok

II. Nagy értékű ingóságok 1. lap Melléklet a 2000. évi XCVI. Törvényhez 1 Vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozat helyi önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester), valamint a vele közös háztartásban

Részletesebben

K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S

K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S 1201 Budapest, Török Flóris u. 257. Tel/Fax:283-01-94 Anyaoltalmazó Alapítvány K Ö Z H A S Z N Ú S Á G I J E L E N T É S 2005 Budapest, 2006. 2 T a r t a l o m 1. A szervezet alapadatai 2. Az Anyaoltalmazó

Részletesebben

Kitöltési útmutató a TAONY nyilatkozathoz. Általános tudnivalók

Kitöltési útmutató a TAONY nyilatkozathoz. Általános tudnivalók Jogszabályi háttér Kitöltési útmutató a TAONY nyilatkozathoz - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) - a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI.

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia

A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei. Elıadó: Ferenczi Szilvia A munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei Elıadó: Ferenczi Szilvia Hatály, a kedvezmények típusai, alanyai, alapja: A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítására az Országgyőlés elfogadta

Részletesebben

ADATBEJELENTŐ LAP 04101

ADATBEJELENTŐ LAP 04101 ADATBEJELENTŐ LAP 04101 az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók, valamint azon magánszemélyek, akik az általános forgalmi adó hatálya alá tartoznak vagy adószám kiváltására

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ D4800-01 Támogatási kérelem és első évre vonatkozó Kifizetési kérelem - Főlap Kötelezően benyújtandó FONTOS! A kérelem főlapját a támogatási rendeletben meghatározottak szerint papíralapon

Részletesebben

Művesekezelés anyagainak beszerzése a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika részére

Művesekezelés anyagainak beszerzése a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika részére Művesekezelés anyagainak beszerzése a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika részére Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/145 Művesekezelés anyagainak beszerzése 24 hónapra Beszerzés tárgya:

Részletesebben