Unix alapú operációs. rendszerek ELŐADÁS CÍME. Göcs László mérnöktanár. 2. előadás. KF-GAMF Informatika Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Unix alapú operációs. rendszerek ELŐADÁS CÍME. Göcs László mérnöktanár. 2. előadás. KF-GAMF Informatika Tanszék. 2015-2016."

Átírás

1 Unix alapú operációs ELŐADÁS CÍME rendszerek Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2. előadás őszi félév

2 Linux disztribúciók

3 Arch Az Arch módon filozófia lényege, hogy hagyjuk meg egyszerűnek. Az Arch Linux alaprendszer egy minimális, de mégis működő GNU/Linux környezet. Megtalálható benne a Linux kernel, a GNU eszközök és rengeteg hasznos extra alkalmazás, mint például a links vagy vi. Ebből a letisztult és egyszerű kiindulási pontból pedig a felhasználó az igényeinek megfelelő rendszert építhet. Az Arch egyszerű init rendszerét a különböző BSD-változatok ihlették. A felhasználó egyetlen konfigurációs állomány (etc/rc.conf) segítségével végezheti el a beállításait. A rendszer konfigurálása így egyetlen szöveges fájl szerkesztésével végezhető.

4 Debian Aki régebben kezdte a PC-s pályafutását, az már 1993-ból is emlékezhet a Debian nevére. A projekt több mint 20 éve létezik, és a mai napig érkeznek belőle új verziók, még ha sokkalta lassabban is, mint az olyan, mára népszerűbb variánsokhoz, mint az Ubuntu vagy a Linux Mint. Persze azért van előnye is a Debiannak, amely éppen emiatt jobban megfelel a nagyon konzervatív ízlésnek, és meglehetősen stabil környezet is egyben. Anno ebből kezdett el építkezni az Ubuntu is.

5 Fedora A Fedora az ingyenes szoftverekre koncentrál, méghozzá az eddigiektől eltérő formában. Itt nincsen saját asztali környezet, mint az Ubuntuban, nincsenek extra szoftverek, csak upstream szoftverek. Mindez azt jelenti, hogy a programokat a saját egyedi eszközeik vagy javításaik nélkül integrálják a rendszerbe, alapesetben GNOME 3 asztali környezettel szállítva. A Fedora kiadásai nem rendelkeznek hosszabb távú támogatással.

6 Mandriva A Mandriva a francia fejlesztésű, ban megjelent Mandrake utódja. A Fedorához hasonlóan igyekszik kerülni a nem nyílt megoldásokat. Csomagkezelője az rpmdrake. A Mandriva évek óta pénzügyi gondokkal küzd, ezért egyes fejlesztői létrehozták a Mageia forkot.

7 UBUNTU A Debianra épült rendszer rengeteg szoftverrel kiegészítve érkezik, egyedi technológiákkal, GNOME 2 helyett pedig Unity asztali környezettel. A rendszert a Canonical félévente frissíti, a stabil, hosszútávú támogatással rendelkező verziók (LTS) pedig kétévente jelennek meg. Egy ideje az Ubuntu már okostelefonon és tableten is használható.

8 KUBUNTU A Kubuntu az Ubuntu Linux-disztribúció hivatalos változata, csak GNOME helyett KDE grafikus környezetet használ. Az Ubuntu projekt része és ugyanazon a rendszeren alapul. A Kubuntu és az Ubuntu képesek egymás mellett működni az ubuntu-desktop és a kubuntu-desktop csomagok telepítésével. A Kubuntuban lévő összes csomag az Ubuntu csomagforrásokat használja. A Kubuntu projekt tartalmazza az Ubuntu szolgáltatásait. Rendszeresen jelenik meg, egy időben az Ubuntu kiadásával.

9 XUBUNTU A Xubuntu az Ubuntu hivatalos származéka. Xfce grafikus környezetet használ. Az Xubuntut azon felhasználóknak szánják, akik kisebb számítógépes ismerettel rendelkeznek vagy azoknak, akik egy hatékony grafikus környezetben és egy gyors rendszeren szeretnének dolgozni. Főként GTK+ alkalmazásokat tartalmaz. Rendszerigénye jóval kisebb az Ubuntu vagy Kubuntu kiadásoknál megszokottól, így régebbi számítógépeken is használható.

10 OpenSUSE A rendszer a Novellnek hála született, amely 2003-ban megvásárolta a SuSE Linuxot, azóta pedig továbbra is biztosítja a SUSE Linux Enterprise kiadást az üzleti felhasználók számára. Régen a SUSE volt talán a legbarátságosabb és legjobban ajánlott Linux-disztribúció, de az idő múlásával az Ubuntu ezeket a jelzőket és címeket elhódította tőle, hiszen jobban alkalmazkodott a felhasználók igényeihez.

11 Red Hat A Red Hat Linuxot elsősorban szerverek, vagy vállalati számítógépek operációs rendszereként fejlesztették ki. Népszerű a szerverfarmot üzemeltető vállalatok körében. A Red Hat Linux grafikus telepítővel rendelkezik, amit Anacondá-nak hívnak. Ez a könnyű használatot tette lehetővé kezdők számára is. Rendelkezik egy beépített segédeszközzel is, amit Lokkit-nek hívnak és a tűzfal konfigurációjára használhatjuk.

12 Slackware A Slackware a legidősebb linux disztribúció (1993 óta fejlesztik). Alapértelmezett asztali környezete a KDE. Kezelhetőségét tekintve nem nagyon változtattak rajta a fejlesztők, ezért konzervatív disztribúciónak tekinthető. A Slackware csomagok gzippel tömörített tarballok, amelyek előre lefordított szoftvereket tartalmaznak, a csomag kiterjesztése pedig ".tgz". A Slackware a 13.0-s kiadással hivatalosan támogatott architektúrává tette az x86-64-et.

13 Mint A Linux Mint érdekessége, hogy valójában az Ubuntura építkezik, és ugyanazt a szoftveres hátteret alkalmazza. Eredetileg azért lett belőle siker, mert olyan médiakodekeket és szoftvereket is biztosított, amelyek az Ubuntuból gyárilag kimaradtak. Mára a Linux Mint önálló lett, a Unity felület helyett pedig a hagyományosabb Cinnamon vagy MATE asztal áll a rendelkezésünkre. A frissítések kevésbé sűrűek, a kritikus frissítések pedig nem települnek automatikusan.

14 Magyar disztribúciók

15 UHU Linux A magyar fejlesztésű rendszer (2002) több szempontból is különleges. A kezdetektől fogva az volt a cél, hogy a kezdő magyar felhasználók könnyen elboldogulhassanak vele. Ennek megfelelően tartalmaz nem nyílt összetevőket is, így a rendszer telepítése után tulajdonképp viszonylag kevés dolgot kell utólag beállítani (filmek, zenék lejátszása alapból működik; legszükségesebb szoftverek telepítve vannak). A korai verziókban a géphez csatlakoztatott meghajtók automatikusan csatolódtak, így a felhasználóknak nem kellett kézzel mountolni. A Gnome asztali környezet az elsődleges. Csomagkezelője a Synaptic, mely uhu kiterjesztésű csomagokat telepít. Sajnálatos módon igen ritkán jön ki új kiadás.

16 Frugalware Slackware -re épülő magyar fejlesztés (2004), melyhez naponta érkezik biztonsági és egyéb frissítés. Csomagkezelője az Arch Linuxból ismert pacman. Külföldön is sokan használják.

17 Little Susie OpenSuse -ra épülő magyar fejlesztés, mely kimondottan idős gépekhez készült. Ennek megfelelően alacsony a gépigénye. Asztali környezete a KDE3.

18 KISELŐADÁS TARTÁSA Válasszon ki egy disztribúciót és mutassa be a jellemzőit, sajátosságait. (történet, felület, csomagkezelés ) 15 perces kiselőadás (prezentációval együtt). A téma kiválasztásának határideje: őszi félév 3.hét Puppy Linux Kali Linux

19 GUI A grafikus felhasználói felület vagy grafikus felhasználói interfész (angolul graphical user interface, röviden GUI) a számítástechnikában olyan, a számítógép és ember közti kapcsolatot megvalósító elemek összessége, melyek a monitorképernyőjén szöveges és rajzos elemek együtteseként jelennek meg. A grafikus felhasználói felületeken alapvető szerepe van a mutatóeszközök, például az egér használatának, amelyekkel a grafikus felület elemei intuitív módon, a fizikai világ egyfajta modelljeként kezelhetők. Konyhanyelven leírva a grafikus felület azt, amit az operációs rendszerből látunk, az ikonok, tálcák, ablakok, menük.

20 GUI Egy GUI a Linuxban nem több, mint egy adag alkalmazás egymásba fűzve, amik nincsenek beleintegrálva magába a rendszerbe. a grafikus felületet az OS-től függetlenül lehet fejleszteni Ha OS-t váltunk nem kell egy új kezelőfelülettel megbirkóznunk (egyszerűen rárakjuk az eddig megszokottat) Ha esetleg valami hiba történik a GUI-ban, nem omlik össze a komplett rendszer Azonos distribúciók különböző teljesítményű számítógépeken is elfuthatnak (a gyengébb gépre egy egyszerűbb, kevesebb erőforrást igénylő GUI-t rakunk fel)

21 Miből is áll egy átlagos Linux GUI? ablak-kezelő ablak-dekorátor alkalmazások (text editorok, képnézegetők, stb) fájlkezelő asztal, esetleg az asztalra elhelyezhető gadget-ek néha esetleg egy dokkoló, de általában egy vagy több panel (tálca)

22 Főbb GUI-k GNOME KDE XFCE LXDE Unity Blackbox

23 GNOME Talán a legelterjedtebb felület, az Ubuntu is ezt alkalmazza alapbeállításként. Letisztult, egyszerű, viszont nagymértékben beállítható. Tartalmazza a Metacity ablakkezelőt, a Nautilus fájlkezelőt. GTK-n alapszik. (programozási felület Linuxhoz) Gyárilag tartalmazza még a Fedora, a Debian és még sok más rendszer.

24 GNOME

25 KDE A másik nagy, elismert grafikus felület. Talán ez igényli a legtöbb erőforrást mind közül, ellenben gyönyörű. Alapbeállításokkal hasonlít a Windows7 megoldására, így elsőre nem tűnik idegennek egy Windowsos-nak sem. A Kwin ablakkezelőt és a Dolphyn fájlkezelőt alkalmazza. QT-n alapszik. Gyárilag a OpenSUSE alkalmazza, a nagyok közül.

26 KDE

27 XCFE Az Xfce ingyenes és hatékony grafikus környezet UNIX és más UNIX-alapú platformokra, mint a Linux, Solaris vagy a BSD, amely egyszerűen használható, gyors és stabil, valamint alacsony erőforrásigényű. GTK+ 2.x-es környezetet használ, mint a GNOME. A felhasználói felület részei az Xfwm ablakkezelő és a Thunar fájlkezelő. Az Xfce név az XForms Common Environment rövidítése, de kétszer újraírták az Xfce alapjait és már nem használja az XForms készletet. A név megmaradt, de már-már az XFce helyett úgy írják, hogy Xfce.

28 XCFE

29 LXDE Az LXDE egy szabad, nyílt forráskódú asztali környezet UNIX és UNIX-szerű rendszerek számára, mint például a Linux és a BSD. Az LXDE név azt jelenti, hogy "Lightweight X11 Desktop Environment", amely nyersfordításban "pehelykönnyű X11 asztali környezet" -et jelent. Az LXDE-t úgy tervezték, hogy olyan számítógépeken is működjön amelyek rendkívül kis teljesítményűek, például régi hardverek, netbook -ok, és egyéb kis illetve beágyazott rendszerek. Tesztek kimutatták, hogy az LXDE használata nem jelent automatikusan kisebb energiafogyasztást, ugyanakkor jóval kevesebb memóriát használ egyes tipikus használati esetek során. Az LXDE működik a legtöbb elterjedt Linux disztribúcióban, mint például a Mandriva -n, Ubuntu -n, Debian-on, és újabban Fedora -n illetve opensuse -n; ez az alapértelmezett környezet a Knoppix, a Lubuntu és az U-Lite esetén.

30 LXDE

31 UNITY Az Ubuntu Netbook Edition átlal alkalmazott felület, ami a híresztelések szerint a es Ubuntuban le fogja váltani a Gnome-ot. Felfogható egy kis képernyős Gnome-ként is, egy különleges tálcával.

32 UNITY

33 BLACKBOX A Blackbox egy letisztult, gyors ablakkezelő az X Window grafikus felhasználói felülethez. Bár nem olyan robusztus, mint a KDE vagy a GNOME, mégis sokan használják, pontosan az egyszerűsége miatt.

34 BLACKBOX

Linux ismeretek. Göcs László mérnöktanár. 2. előadás. KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-2015. tavaszi félév

Linux ismeretek. Göcs László mérnöktanár. 2. előadás. KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-2015. tavaszi félév Linux ismeretek ELŐADÁS CÍME GAMFSZXX160N01 Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2. előadás 2014-2015. tavaszi félév Linux disztribúciók Arch Az Arch módon filozófia lényege, hogy hagyjuk

Részletesebben

Linux hálózati adminisztráció

Linux hálózati adminisztráció Linux hálózati adminisztráció Tantárgykód: MIN7K0IN-T Göcs László főiskolai tanársegéd Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2. 2018-19. tanév 1. félév Linux disztribúciók

Részletesebben

Linux hálózati adminisztráció

Linux hálózati adminisztráció Linux hálózati adminisztráció Tantárgykód: MIN7K0IN-T Göcs László főiskolai tanársegéd Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 1. 2017-18. tanév 1. félév Előadó Göcs

Részletesebben

Linux hálózati adminisztráció

Linux hálózati adminisztráció Linux hálózati adminisztráció Tantárgykód: MIN7K0IN-T Göcs László mérnöktanár Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 1. 2016-17. tanév 1. félév Előadó Göcs László E-mail:

Részletesebben

Grafikus felhasználói felület Linux alatt Tartalom

Grafikus felhasználói felület Linux alatt Tartalom Grafikus felhasználói felület Linux alatt Tartalom Tartalom...1 1. Bevezetés...2 1.1. A felhasználói felületekről...2 1.2. A grafikus felhasználói felületekről...2 2. A Linux többrészes grafikus felhasználói

Részletesebben

A L i n u x r u h á j a

A L i n u x r u h á j a A L i n u x r u h á j a Disztribúciók és azok sajátosságai Ablakkezelők DE-EFK Egészségügyi Ügyvitelszervező Szak Linux c. tantárgy 2006 I. félév D i s z t r i b ú c i ó f o g a l m a A Linux-disztribúció

Részletesebben

Kontact Személyi információkezelés KDE módra

Kontact Személyi információkezelés KDE módra Kontact Személyi információkezelés KDE módra A Kontact egy Linux operációs rendszeren, elsõsorban KDE környezethez fejlesztett úgynevezett PIM ( personal information management, személyiinformáció kezelés)

Részletesebben

Linux hálózati adminisztráció

Linux hálózati adminisztráció Linux hálózati adminisztráció Tantárgykód: MIN7K0IN-T Göcs László mérnöktanár Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Informatika Tanszék 2. 2016-17. tanév 1. félév Linux disztribúciók

Részletesebben

Linux ismeretek. Göcs László mérnöktanár. KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-2015. tavaszi félév

Linux ismeretek. Göcs László mérnöktanár. KF-GAMF Informatika Tanszék. 2014-2015. tavaszi félév Linux ismeretek ELŐADÁS CÍME GAMFSZXX160N01 Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2014-2015. tavaszi félév Elérhetőség E-mail: gocs.laszlo@gamf.kefo.hu Személyes konzultáció: 4. épület (Informatika

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (18) Rendszer karbantartása Rendszerkarbantartás fogalma: Minden operációs rendszer tartalmaz eszközöket a hardver- és a szoftverkomponensek karbantartására. Idesoroljuk a hardveralkotók szoftveres

Részletesebben

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 15:00-16:00-ig

Részletesebben

Nyílt szoftverek a közigazgatásban

Nyílt szoftverek a közigazgatásban Nyílt szoftverek a közigazgatásban nemzetközi trendek és hazai tapasztalatok Budapest, 2010. 04. 15. Nemzetközi példák Február eleje óta már több, mint 2000 ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz kínál

Részletesebben

12. tétel. Lemezkezelés

12. tétel. Lemezkezelés 12. tétel 12_12a_1.5 Lemezkezelés (Particionálás, formázás, RAID rendszerek) A partíció a merevlemez egy önálló logikai egysége, amely fájlrendszer tárolására alkalmas. Alapvetően két esetben hozunk létre

Részletesebben

INFOTECHNOLÓGIA I. Operációs rendszer működése, használata

INFOTECHNOLÓGIA I. Operációs rendszer működése, használata INFOTECHNOLÓGIA I. Operációs rendszer működése, használata Operációs rendszer 2 Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok

Részletesebben

Operációs rendszerek - bevezető

Operációs rendszerek - bevezető Operációs rendszerek - bevezető Szabó Adrienn Informatika 1 2011 őszi félév Tartalom Operációs rendszerekről általában Bevezető Operációs rendszerek A Windows története Kezdetek Sikerek A Linux története

Részletesebben

Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition

Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition A Secure Global Desktop termékcsalád Az iparilag bizonyított szoftver termékek és szolgáltatások közé tartozó Secure Global Desktop termékcsalád biztonságos,

Részletesebben

A rendszer általános áttekintése

A rendszer általános áttekintése TMS rendszer bemutatása Bevezetés A programrendszer elsődleges feladata, hogy a risztóközpontokból a vevőegységbe érkező eseményeket, a vevőegység adatfeldolgozása után regisztrálja, és az operátor számára

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 15:00-16:00-ig

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 15:00-16:00-ig

Részletesebben

Tamás Ferenc: Az Ubuntu Linux felhasználói szemmel

Tamás Ferenc: Az Ubuntu Linux felhasználói szemmel Tamás Ferenc: Az felhasználói szemmel Bevezetés Utoljára 2009 nyarán írtam a Linux-ról. Azóta, be kell vallanom, nem túl sokat foglalkoztam vele. Most, hogy 2011. utolsó napjaiban kiderült, hogy a kormányzat

Részletesebben

DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása

DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása SC22-1155-00 IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása SC22-1155-00 Megjegyzés Az információk

Részletesebben

Magyarországon a szerzői joggal a 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik.

Magyarországon a szerzői joggal a 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik. 7. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse az interneten való publikálással kapcsolatos szerzői jogi kérdéseket, és foglalja össze, hogy milyen

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Tamás Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Operációs rendszerek gyakorlat

Operációs rendszerek gyakorlat 01 Operációs rendszerek gyakorlat Berta Árpád berta@inf.u-szeged.hu www.inf.u-szeged.hu/~berta Irinyi magasföldszint, Mesterséges Intelligencia kutatócsoport, 45/A szoba Fogadó óra: hétfő 12:00-13:00-ig

Részletesebben

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? A cikket összeállította Dvariecki Bálint (info@alkosoft.hu) a weblaboron megjelent Károly György Tamás írásai felhasználásával Ahhoz, hogy megértsük az akadálymentesség

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. HATÁROZAT-ot

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. HATÁROZAT-ot Ikt.sz.: D.749/12 /2011. KÖZB ESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kt.hu A Közbeszerzési

Részletesebben

Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra

Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra Érdi Gergő 2000.09.25. Kivonat A Unix rendszerek alapvető segédprogramjait jellemző tegyél egy dolgot, de azt helyesen, és

Részletesebben

Egységes Közlekedési Hatóság

Egységes Közlekedési Hatóság Egységes Közlekedési Hatóság Sikeres Linux-Oracle átállás esettanulmánya Farkas Csaba Főosztályvezető Közlekedési Főfelügyelet Egységes Közlekedési Hatóság A Gazdasági és Közlekedései Minisztérium felügyelete

Részletesebben

Munkaerő-piaci diszkrimináció

Munkaerő-piaci diszkrimináció Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. október ISBN 978-963-235-295-4 Munkaerő-piaci diszkrimináció Tartalom Bevezető...2 A diszkrimináció megtapasztalása nem, kor, iskolai

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézet Témavezető: Bringye Zsolt

ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézet Témavezető: Bringye Zsolt Témavezető: Bringye Zsolt Diplomamunka/szakdolgozat címe: X64 szerver virtualizáció technológiai kérdéseinek áttekintése, kereskedelmi termékekben történő megvalósításuk elemzése (funkcionalitás, teljesítmény,

Részletesebben

VirtualBox, Debian telepítés

VirtualBox, Debian telepítés VirtualBox, Debian telepítés 1 VirtualBox Az Oracle VirtualBox egy x86-alapú (azaz AMD vagy Intel rendszerekre kifejlesztett), több platformon is futtatható virtualizációs program. A segítségével virtuális

Részletesebben

Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Operációs rendszer (OS) Operációs rendszer a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramja, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és

Részletesebben

A Ket. végrehajtási rendeletei

A Ket. végrehajtási rendeletei ELŐADÁSOK NYOMDAKÉSZ ANYAGA A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI RENDSZER BIZTONSÁGI ANALÍZISE Krasznay Csaba, krasznay@ik.bme.hu Szigeti Szabolcs, szigi@ik.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

ma és holnap Szabad Szoftver Konferencia 2010. október 8. Szeged Szalai Kálmán előadása

ma és holnap Szabad Szoftver Konferencia 2010. október 8. Szeged Szalai Kálmán előadása ma és holnap Szabad Szoftver Konferencia 2010. október 8. Szeged Szalai Kálmán előadása tegnap, LibreOffice holnap Szabad Szoftver Konferencia 2010. október 8. Szeged Szalai Kálmán előadása Az előadóról

Részletesebben

Az informatika alapjai. 10. elıadás. Operációs rendszer

Az informatika alapjai. 10. elıadás. Operációs rendszer Az informatika alapjai 10. elıadás Operációs rendszer Számítógépek üzemmódjai Az üzemmód meghatározói a számítógép adottságai: architektúra hardver kiépítés, térbeli elhelyezés, szoftver, stb. Üzemmód

Részletesebben

Számítógép rendszerek. 4. óra. UNIX fejlődéstörténet

Számítógép rendszerek. 4. óra. UNIX fejlődéstörténet Számítógép rendszerek 4. óra UNIX fejlődéstörténet 1960-as évek A Massachusetts Institute of Technology, az AT&T Bell Labs, és a General Electric közösen fejleszti a Multics (Multiplexed Information and

Részletesebben

Ubuntu Desktop a zsebedben

Ubuntu Desktop a zsebedben Torma László Magyar Ubuntu Közösség Ubuntu Desktop a zsebedben LOK 2013 2013-10-19 A helyzet A PC eladások csökkennek A smartphone és tablet eladások dinamikusan nőnek A világ, 2013. IDC előrejelzés 8,3%

Részletesebben

Biztonság és szakértelem.

Biztonság és szakértelem. Biztonság és szakértelem. P R I V A T E B A N K I N G A hozamelvárás és a kockázatválla CSAK KIS LÉPÉSEKKEL VÁLTOZIK Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető egyik legnagyobb kihívás a privátbankárok előtt,

Részletesebben

Önálló laboratórium beszámoló

Önálló laboratórium beszámoló Önálló laboratórium beszámoló BME-TMIT Készítette: Sümeghy Tamás Pál Neptun-kód: GFHSRE Szak: műszaki informatikus Szakirány: Internet és infokommunikációs alkalmazásai E-mail cím: schumy@sch.bme.hu Konzulens(ek):

Részletesebben

Adataink biztonságos tárolása és mentése

Adataink biztonságos tárolása és mentése Adataink biztonságos tárolása és mentése Akivel már megtörtént, hogy fontos adatot veszített bármilyen okból kifolyólag, az egészen biztosan kínosan ügyel arra, hogy még egyszer ilyen elõ ne fordulhasson

Részletesebben

Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe

Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe 1. FEJEZET Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe Napjainkban a mobilkommunikáció szerepe és piaca átalakulóban van. A pusztán távközlésre kialakított eszközből a technológiai fejlődés, a felhasználói

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Javaslat települési és kistérségi szociális szolgáltatástervezési koncepciók jóváhagyására

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

Tartalom. 2. 3. A feladatellátás szakmai tartalma és módja a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége

Tartalom. 2. 3. A feladatellátás szakmai tartalma és módja a biztosított szolgáltatások formái, köre, rendszeressége Tartalom 1. Általános rész 1. 1. 1. A Szorgoskert Nonprofit Kft. bemutatása 1. 1. 2. Főbb programjaink tevékenységeink bemutatása 2. Szolgáltatás 2. 1. A Szolgáltatás célja, feladatai 2.1.1. A megvalósítani

Részletesebben

IBM Business Monitor 7. változat 5. alváltozat. IBM Business Monitor telepítési kézikönyv

IBM Business Monitor 7. változat 5. alváltozat. IBM Business Monitor telepítési kézikönyv IBM Business Monitor 7. változat 5. alváltozat IBM Business Monitor telepítési kézikönyv ii Telepítés Tartalom 1. fejezet IBM Business Monitor telepítése.............. 1 2. fejezet IBM Business Monitor

Részletesebben

Mérés és értékelés a tanodában egy lehetséges megközelítés

Mérés és értékelés a tanodában egy lehetséges megközelítés Mérés és értékelés a tanodában egy lehetséges megközelítés Baráth Szabolcs Fejes József Balázs Kasik László Lencse Máté 2016 Javaslat tanodák számára a mérési és értékelési kultúrájuk megújításához Tartalom

Részletesebben

Farkas Szilveszter LOK 2006, Szabad szoftver nap Operációs rendszerek szekció

Farkas Szilveszter LOK 2006, Szabad szoftver nap Operációs rendszerek szekció Az Ubuntu alapjai LOK 2006, Szabad szoftver nap Operációs rendszerek szekció Mi az Ubuntu? Afrikai eredetű szó: emberiesség másokkal szemben Mélyebb jelentés: tisztelet, segítőkészség, megosztás, közösség,

Részletesebben

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Használati útmutató 1988-2015. 3100.Salgótarján Fő tér 1. tel.: 36-32-423-912, e-mail minorg@minorg.hu Internet: http://www.minorg.hu/ 1.oldal Tartalomjegyzék.

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT INTÉZMÉNYEK ÉS 100% TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Kanyik Csaba Szollár Zsuzsa Dr. Szántó Tamás Szombathely,

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Tananyag Operációs rendszerek TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 9 OPERÁCIÓS RENDSZEREK... 10 AZ OPERÁCIÓS RENDSZEREK OSZTÁLYOZÁSA... 11 A RENDSZERBETÖLTÉS MENETE... 12 A WINDOWS XP BETÖLTÉSI

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

Közigazgatási szerződés

Közigazgatási szerződés Közigazgatási szerződés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által működtetett Szélessáv Programban történő részvétel feltételeiről amely létrejött a XY (anyja neve, szig. száma, lakcíme) továbbiakban

Részletesebben

A Linux operációs rendszer 2017.

A Linux operációs rendszer 2017. 2017. Témakörök 1. Kialakulása 2. Disztribúciók 3. Telepítés, bootloader 4. Csomagkezelés 5. Rendszer felépítése (könyvtárak, fájlok, jogok, felhasználók) 6. Konzol 7. Alapvető parancsok 8. Grafikus felület

Részletesebben

A SuliX család: Az oktatási és érettségi disztribúciótól a SuliXerverig

A SuliX család: Az oktatási és érettségi disztribúciótól a SuliXerverig A SuliX család: Az oktatási és érettségi disztribúciótól a SuliXerverig Bojtos Péter ptr@ulx.hu ULX Nyílt Forráskódú Disztribúciós és Tanácsadó Kft. Miről lesz szó? A SuliX család története dióhéjban A

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete VÉDETT SZERVEZETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete Felmérés az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Készítette: Balogh Zoltán, Dr. Czeglédi

Részletesebben

Operációs rendszerek. leírása. i-store.hu Szoftver webáruház 2008 1

Operációs rendszerek. leírása. i-store.hu Szoftver webáruház 2008 1 Operációs rendszerek leírása 1 TARTALOM Apple Mac OS X Leopard 10.5.1...3 Microsoft Windows Vista Business...4 Windows Vista Home Basic...5 Windows Vista Home Premium...6 Windows Vista Ultimate...7 Windows

Részletesebben

Munkába, de hány keréken?

Munkába, de hány keréken? Munkába, de hány keréken? A Zöld Gondolat Lovagrend közlekedéstudatossági kutatása Újabb zöld kutatás, újabb fejlemények. Az őszi energiatakarékossági kérdőív után Lovagrendünk egy másik témában is feltette

Részletesebben

Híd és ajtó. Georg Simmel. Ó z e r K a t alin fo r dí t á s a

Híd és ajtó. Georg Simmel. Ó z e r K a t alin fo r dí t á s a Georg Simmel Híd és ajtó Ó z e r K a t alin fo r dí t á s a 30 A külvilág dolgainak képe számunkra azzal a kétértelműséggel bír, hogy a külső természetben minden egymáshoz kapcsolódva, ám ugyanakkor különállóként

Részletesebben

Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben. (Kivonat) 1

Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben. (Kivonat) 1 Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben (Kivonat) 1 Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2015 tavaszán átfogó vizsgálatát folytatott

Részletesebben

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Bevezetés Problémafelvetés Mobil eszközre szeretnék fejleszteni, de Válaszok keresése Eszközök Operációs rendszerek Környezetek Problémafelvetés Mindenkinek

Részletesebben

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Bevezetés Mobil eszközre szeretnék fejleszteni, de Válaszok keresése Eszközök Operációs rendszerek Környezetek Mindenkinek van mobil telefonja (középiskolában

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2013.

BBS-INFO Kiadó, 2013. BBS-INFO Kiadó, 2013. Bártfai Barnabás, 2013. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET A könyv szerzője a rotterdami pedagógiai intézet és szolgáltató központ igazgatója, s egyben a groningeni egyetem professzora. Témája a címben is megjelölt hátrányos helyzet

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Hatóságok csatlakozása az ÉTDR-hez

Hatóságok csatlakozása az ÉTDR-hez Jelen jegyzet az ÉTDR bevezetése kapcsán a http://etdr.e-epites.hu oldalon megjelent, a csatlakozó hatóságok számára fontos információkat gyűjti egy csokorba. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori

Részletesebben

Access 2010 Űrlapok és adatelérés

Access 2010 Űrlapok és adatelérés 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Dévaványa Város Közfoglalkoztatási terve

Dévaványa Város Közfoglalkoztatási terve Dévaványa Város Közfoglalkoztatási terve 2010. I. A közfoglalkoztatási terv célja A közfoglalkoztatási terv elkészítésének célja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.

Részletesebben

10193/12 KH/md DG E2

10193/12 KH/md DG E2 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. június 4. (OR. en) 10193/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0048 (NLE) ENER 181 COTRA 19 OC 276 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: MEGÁLLAPODÁS az Amerikai

Részletesebben

Elektromágneses hullámok terjedési sebességének mérése levegőben

Elektromágneses hullámok terjedési sebességének mérése levegőben Elektromágneses hullámok terjedési sebességének mérése levegőben Dombi András Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Fizika Kar, Fizika - Informatika szak, 3. évfolyam Témavezetők: Dr. Néda Zoltán egyetemi professzor

Részletesebben

Megnevezés Verzió Méret (byte) SHA-1 lenyomat

Megnevezés Verzió Méret (byte) SHA-1 lenyomat Megnevezés Verzió Méret (byte) SHA-1 lenyomat PARTNERR7.NTF v7.5 7 077 888 0B8D79B4279663DE9842AC1 8EACF394148EDA4BD REGISTERR7.NTF v7.5 1 966 080 880001F1AB141B908898907A 118386458C3B7E76 SABLONR7.NTF

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

Novell Nterprise Branch Office: a távoli iroda felügyeletének leegyszerűsítése

Novell Nterprise Branch Office: a távoli iroda felügyeletének leegyszerűsítése Novell Nterprise Branch Office: a távoli iroda felügyeletének leegyszerűsítése termékleírás www.novell.hu Bevezetés A mai vállalatok gyakran tartanak fenn irodákat az ország és a világ különböző pontjain.

Részletesebben

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 15 1. Alapvető tudnivalók... 17 1.1. A számítógép... 17 1.2. Az adatok tárolása... 18 1.2.1. Lemezegység azonosítás... 21 1.2.2. Állományok azonosítása...

Részletesebben

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM HADTUDOMÁNYI KAR KATONAI M SZAKI DOKTORI ISKOLA

ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM HADTUDOMÁNYI KAR KATONAI M SZAKI DOKTORI ISKOLA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM HADTUDOMÁNYI KAR KATONAI M SZAKI DOKTORI ISKOLA KRASZNAY CSABA A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁSI ALKALMAZÁSOK INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI MEGOLDÁSAI Doktori (PhD) értekezés

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely a következő dokumentumot kíséri. Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely a következő dokumentumot kíséri. Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.5.10. SWD(2012) 126 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA amely a következő dokumentumot kíséri Javaslat A TANÁCS IRÁNYELVE a közös

Részletesebben

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag)

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) Dr. Németh Jenő A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) A kistérségi közigazgatási alrendszer szervezeti és intézmény rendszerének kialakítását három alapvető funkciónak

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.axelentshop.hu weboldalon (a továbbiakban: Honlap) elérhető szolgáltatás igénybevételének nagykereskedők,

Részletesebben

-szakelmélet jegyzet (Készült: 2005. február 14., v1.3: 2005. október 6.)

-szakelmélet jegyzet (Készült: 2005. február 14., v1.3: 2005. október 6.) A kötél -szakelmélet jegyzet (Készült: 2005. február 14., v1.3: 2005. október 6.) 1 Általánosságban...1 1.1 Feladata...1 2 Technikai jellemzők...2 2.1 Szerkezete...2 2.2 Paraméterek...2 3 Milyen kötelet

Részletesebben

A helyi közösségi közlekedés hálózati és menetrendi felülvizsgálata és fejlesztése Pécsett. Megbízó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

A helyi közösségi közlekedés hálózati és menetrendi felülvizsgálata és fejlesztése Pécsett. Megbízó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Megbízó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata A helyi közösségi közlekedés hálózati és menetrendi felülvizsgálata és fejlesztése Pécsett Megvalósíthatósági tanulmány 2010. augusztus Megbízó: Pécs Megyei

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 106/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Értékelés Budapest Főváros IX.

Részletesebben

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében

Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében Kovács K.: Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében 89 Kovács Krisztina Mentori kompetenciák, szerepek, tevékenységek egy vizsgálat tükrében A tanulmány a Magyarországon folyó

Részletesebben

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf.

Windows XP. és Ubuntu. mi a különbség? Mátó Péter <mato.peter@fsf.hu> Windows XP vs Ubuntu 2009.04.24. Mátó Péter <mato.peter@fsf. Windows XP Info Savaria 2009 és Ubuntu 1 mi a különbség? 2009.04.24 Egy kis történet DOS, Windows 3.1, Windows 95, 98 Windows NT 4.0, 2000, XP, Vista, Windows 7 Linux, Slackware, Debian, Ubuntu az első

Részletesebben

NetIQ imanager Telepítési útmutató. 2016. január

NetIQ imanager Telepítési útmutató. 2016. január NetIQ imanager Telepítési útmutató 2016. január Jogi közlemény A jogi megjegyzésekkel, védjegyekkel, jogi nyilatkozatokkal, garanciákkal, szabadalmakra vonatkozó szabályokkal, FIPSkompatibilitással, exportálási

Részletesebben

IX.4. FESZTIVÁL. A feladatsor jellemzői

IX.4. FESZTIVÁL. A feladatsor jellemzői IX.4. FESZTIVÁL Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Leíró statisztika: megoszlási viszonyszámok relatív gyakoriság, grafikus ábrázolás és grafikonok elemzése. Előzmények Százalékszámítás, adatok grafikus

Részletesebben

Az üzletrész-átruházási szerződésről

Az üzletrész-átruházási szerződésről Pintér Attila Az üzletrész-átruházási szerződésről 1. Bevezetés A napi gyakorlatban számtalanszor kötnek a felek üzletrész-adásvételi szerződést, jogviszonyukra pedig a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.

Részletesebben

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért!

G-OLD Infrapanel. az Ön otthonának melegéért! Egészség Melegség Minőség 10 év garancia G-OLD G-OLD Infrapanel Infrapanel az Ön otthonának melegéért! Mivel fűtsük otthonunkat Az Infrafűtés működése Az alkalmazás lehetőségei Mitől takarékos ez a rendszer

Részletesebben

A nyugdíjba vonulás nemzetközi kilátásai

A nyugdíjba vonulás nemzetközi kilátásai SZOCIÁLPOLITIKA ÉS ÉRDEKVÉDELEM A nyugdíjba vonulás nemzetközi kilátásai Egyes nyugat-európai országokban például Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában vagy Olaszországban az 55 64 évesek körében

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

A CityGuard rendszer

A CityGuard rendszer A CityGuard rendszer DrKoch Péter Cognitech Intelligens Technológiák Kft Email:info@cognitechhu I Bevezetés Napjainkban a köz-és magánterületek, objektumok (az üzlettıl a bankfiókokig) védelme mindennapi

Részletesebben

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI KILENCEDIK MAGYAR JOGÁSZGYŐLÉS AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI Dr. Kovácsy Zsombor elnök Egészségbiztosítási Felügyelet Kedves Kollegák!

Részletesebben

RÉSZLETES FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ. az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló

RÉSZLETES FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ. az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló RÉSZLETES FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében megvalósuló A járási hivatalok integrálása a kormányhivatalok ügyfélszolgálati rendszerébe című kiemelt projekt támogatásához

Részletesebben

Összefoglaló az SMS Center által nyújtott szolgáltatásokról

Összefoglaló az SMS Center által nyújtott szolgáltatásokról SMS Center ismertető 1 / 5 Összefoglaló az SMS Center által nyújtott szolgáltatásokról 1. Bevezetés A SMS Center (továbbiakban: rendszer) alkalmazásával az Üzemeltető előre megadott számokra rövid szöveges

Részletesebben

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. A lízing... 4 2.1. A lízing múltja,

Részletesebben