Komponens modellek. 3. Előadás (első fele)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Komponens modellek. 3. Előadás (első fele)"

Átírás

1 Komponens modellek 3. Előadás (első fele)

2 A komponens modellek feladata Támogassa a szoftverrendszerek felépítését különböző funkcionális, logikai komponensekből, amelyek a számítógépes hálózatban különböző csomópontokban (nodes) helyezkedhetnek el. A komponens alapú szoftverfejlesztést tehát a hardver és a szoftver oldaláról is támogatni kell. Az alapszoftver oldaláról a támogatás egyik fontos eleme az úgynevezett köztes réteg (middleware).

3 Köztes réteg (middleware) Valahol az operációs rendszer és az alkalmazások között helyezkedik el, azokhoz hasonló szolgáltatásokat nyújt:

4 Futtató környezetet biztosít Tipikus operációsrendszer funkciókat nyújt Összeköttetés operációsrendszer és a programozási nyelv között Egy operációsrendszert és egy programozási nyelvet támogat Futtatható kód előállítása kódgenerátorral Komponensek kézi létrehozásának fontossága csökken, egymástól függetlenül fejlesztik a komponenseket.

5 A komponenek lehetnek azonos hálózati végpontban vagy különbözőekben A távoli komponensek együttműködésének megvalósítása távoli eljáráshívásokkal (RPC) Valamilyen RPC minden modern komponens platformban megtalálható A köztes rétegre épülnek rá az objektum modellek.

6 Komponens modellek Object Management Group (OMG) CORBA Microsoft COM/DCOM Sun Microsystems EJB

7 CORBA Common Request Broker Architekture Az első kísérlet egy objektum modell definiálására OMG 1991 Főbb részei: Object Request Broker (ORB) A CORBA szíve, felelős a komponensek közötti kapcsolat létrehozásáért és fenntartásáért. Interfészek leírása Interface Definition Language - IDL nyelven Hordozható, programozási nyelvtől és operációs rendszertől független nyelv. IDL célnyelvi fordítók

8 Object Request Broker (ORB) Elfedi a különböző címtartományok közötti kommunikációt Az ORB felügyelete mellett a komponensek úgy létesítenek egymással kapcsolatot, mintha mindannyian egyetlen címtartományban léteznének. Az ORB több összetevőből áll a kliens és szerveroldalon

9 Kliensoldalon A kliens IDL kapcsolódási csonkok (Client IDL Stubs) biztosítják a kliensoldal statikus felületeit a CORBA komponens eléréséhez. A távoli komponens helyi képviselője, proxy, amely a hozzá intézett hívásokat továbbítja a távoli szolgáltatóhoz. Gondoskodik a paraméterek átirányításáról a szerver felé, ez az ún. marshaling. Az ORB felület (ORB interface) néhány hasznos helyi szolgáltatást nyújt a CORBA felhasználóinak: Komponenshivatkozások karakterlánccá konvertálása, stb.

10 A dinamikus hívási felület ( Dynamic Invocation Interface DII ) segítségével olyan dinamikus komponenseket készíthetünk, amelyek futás alatt derítik fel a szerveroldali komponensek metódusait, és hívják meg azokat. A DII nagyobb rugalmasságot ad futási időben, a statikus jellegű IDL csonk viszont támogatja a fordításidejű típusellenőrzést Az Interfész-szótár programozói felület (Iterface Repository API) futásidejű hozzáférést biztosít az interfész-szótárhoz, amely az IDL definíciók feldolgozott formáit tartalmazza. A CORBA 2.0 esetén ORB globális azonosítókat (Repository ID) is tartalmaz, amelyek a komponenseket és interfészüket egyedileg azonosítja.

11 Szerveroldalon A szerver IDL kapcsolódási felület (Server IDL Stub) a szerver oldali komponensek által nyújtott statikus szolgáltatásokat definiálja. Ennek a vázát (skeleton) is az IDL fordító generálja. A dinamikus kapcsolódási felület (Dynamic Skeleton Interface DSI) a kliens oldali dinamikus hívási felület (DII) párja. Futási időben csatlakozási információt szolgáltat azokról a szerveroldali komponensekről, amelyeknek nincs IDL által definiált statikus csonkja. A DSI a bejövő üzenet paramétereiből határozza meg a komponenst és annak szolgáltatását (metódusát).

12 Az objektumadapter (Object Adapter) az előző két felület implementációjához szükséges, de önállóan is használható. Ez a futtatási környezet: Objektumreferenciák, Implementációs szótár kezelése. Minden ORB legalább egy adaptert támogat Basic Object Adapter (BOA)

13 AZ implementációs szótár (Implementation Repository) a megvalósított szerveroldali osztályok leírását tartalmazza Számon tartja, hogy mely objektumokat példányosították, hogyan lehet azokat azonosítani. Az ORB felület, amely a kliensoldali megfelelő a szerver oldalán.

14 Interface Definition Language (IDL) A CORBA erősen objektum elvű rendszer A szerverkomponensek osztályként definiálhatók, jellemzői: Öröklődés Kivételkezelés Adatelrejtés (encapsulation). Az osztályok definiálására az IDL nyelvet használjuk Hordozható Programozási nyelvtől és operációs rendszertől független deklaratív nyelv, amely tehát procedurális elemeket nem tartalmaz, de támogatja Típusok Konstansok Adatelemek Metódusok Kivételek deklarációját.

15 AZ IDL nyelven leírt interfészekből az IDL-fordító készít konkrét nyelvű kódot (pl. Java), amelyet ki kell egészíteni a metódusok szintén konkrét nyelvű megvalósításával. Az IDL nyelv vázlatos szerkezete megtalálható például a Java 2 Útikalauz programozóknak című könyvben (szerk. Nyékyné Gaizler Judit, ELTE TTK Hallgatói Alapítvány, Budapest, 1999.)

16 IDL célnyelvi fordítók Az IDL Java fordító Inputja: IDL nyelvű interfész leírás Outputja: Java kódú program A fordító működését a JAVA 2 tankönyv 22.3 fejezetében megtalálhatják. Egy egyszerű, de hasznos példát találnak a CORBA használatára a fenti könyv fejezetében. A példában olyan objektumcsoportot kívánunk létrehozni, amelyeknek a példányai más-más szerveren helyezkednek el. A fenti példában a kliens és a szerver a CORBA névszolgáltatásán (Naming Service) keresztül találtak egymásra.

17 COM/DCOM Component Object Model - COM A Microsoft első komponens modellje ( 93) COM+ COM bővítése: tranzakciók, aszinkron üzenetek, klaszterezés kezeléseinek eszközeivel. Distributed COM DCOM A COM elosztott kiterjesztése A DCOM kliens képes egy DCOM szerverrel kommunikálni kliens helyettesek és szerver csonkok segítségével. A CORBA és a DCOM szolgáltatásai egyre jobban közelítenek egymáshoz, de az eszközrendszerükre ez nem igaz.

18 JavaBeans - EJB A Java komponens modelljei Röviden bemutatjuk a JavaBeans modellt a mai előadásban Az EJB modell lényegét a J2EE architektúra részeként tárgyaljuk meg.

19 JavaBeans A Java legegyszerűbb komponens modellje. Első közelítésben egy JavaBean olyan újra felhasználható szoftver komponens, amely egy fejlesztő környezetben vizuálisan manipulálható. A JavaBeans komponens modellben Egy komponensnek többféle, egymástól független implementációja lehet. Egy adott komponensből több példány is létrehozható a különböző alkalmazások számára testre szabva. A komponensek konténerek elemei lehetnek. Egy komponens lehet konténer és ő is tartalmazhat más komponenseket. A komponensek közötti kommunikáció és kapcsolat eseménykezeléssel és metódusok hívásával történik.

20 A JavaBeans komponens modell támogatja a hierarchikus szoftverfejlesztést, ahol egyszerűbb komponensekből bonyolultabbakat tudunk létrehozni a konténerek segítségével. Felhasználhatjuk a vizuális fejlesztő eszközök nyújtotta szolgáltatásokat. A beanek fejlesztését megkönnyíti a Sun által kifejlesztett BeanBox fejlesztő környezet. A JavaBeans modell támogatja a beanek testre szabását tulajdonságlisták alapján, amelyek a képernyőn megjeleníthetők.

21 EJB - Enterprise Java Bean Szerver oldali elosztott komponens modell Funkcionalitása szerint több fajtája van: Session Bean Enterprise Bean MessageDriven Bean Futtatásukhoz alkalmazásszerver (EJB konténer szükséges) Kontraktus az EJB és a konténer között: interfészek halmaza telepítési leírók

22 Java2EE Egy architektúra komponens alapú, többrétegű vállalati alkalmazások fejlesztésére J2EE architektúra:

23 Összefoglalás A komponens modell a komponens alapú szoftverfejlesztés egyik központi fogalma. A komponens modellek fontos szerepet játszanak az alkalmazásfejlesztés menetében az alkalmazott architektúra és a fejlesztési platform szempontjából.

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés

Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Osztott alkalmazások fejlesztési technológiái Áttekintés Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Történelem - a kezdetek 2 Mainframe-ek és terminálok Minden a központi gépen fut A

Részletesebben

CORBA. Mi a CORBA? A CORBA felépítése

CORBA. Mi a CORBA? A CORBA felépítése Mi a CORBA? CORBA A programok által használt objektumok nem szükségképpen korlátozódnak az operációs rendszer által a programok számára kijelölt memóriaterületre - a program címzési tartományára. Általánosabb

Részletesebben

CORBA Áttekintés. Mi a CORBA? OMG and OMA. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék

CORBA Áttekintés. Mi a CORBA? OMG and OMA. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék CORBA Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 10. 15. Mi a CORBA? osztott objektum modell szabvány, amely definiálja a komponensek közötti interface-eket definiál

Részletesebben

CORBA bevezetés. Paller Gábor 2004.10.08. Internet és mobil rendszerek menedzselése

CORBA bevezetés. Paller Gábor 2004.10.08. Internet és mobil rendszerek menedzselése CORBA bevezetés Paller Gábor 2004.10.08 CORBA Common Object Request Broker Architecture Az Object Management Group (OMG) felügyeli (ugyanaz, mint az UML-t) A specifikáció célja alkalmazások együttműködésének

Részletesebben

A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI

A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI A SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALAPJAI Objektumorientált tervezés 8.előadás PPKE-ITK Tartalom 8.1 Objektumok és objektumosztályok 8.2 Objektumorientált tervezési folyamat 8.2.1 Rendszerkörnyezet, használati esetek

Részletesebben

MVC Java EE Java EE Kliensek JavaBeanek Java EE komponensek Web-alkalmazások Fejlesztői környezet. Java Web technológiák

MVC Java EE Java EE Kliensek JavaBeanek Java EE komponensek Web-alkalmazások Fejlesztői környezet. Java Web technológiák Java Web technológiák Bevezetés Áttekintés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

Tartalom. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés 2011.03.23. Architektúra DCOM vs CORBA. Szoftvertechnológia

Tartalom. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés 2011.03.23. Architektúra DCOM vs CORBA. Szoftvertechnológia Tartalom D Szoftvertechnológia előadás Történeti áttekintés Architektúra D vs CORBA 2 Történeti áttekintés 1987 Dynamic Data Exchange (DDE) Windows 2.0-ban Windows alkalmazások közötti adatcsere Ma is

Részletesebben

DCOM Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Ficsor Lajos DCOM /1

DCOM Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Ficsor Lajos DCOM /1 DCOM Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék DCOM /1 Mi a DCOM? DCOM: Distributed Component Object Model A Microsoft osztott objektum modellje Bináris együttmÿködési szabvány és annak

Részletesebben

Osztott Objektumarchitektúrák

Osztott Objektumarchitektúrák 1. Kliens szerver architektúra Osztott Objektumarchitektúrák Dr. Tick József Jól bevált architektúra Kliens-szerver szerepek rögzítettek Szerver szolgáltatást nyújt, vagy igénybe vesz Kliens csak igénybe

Részletesebben

Elosztott rendszerek: Alapelvek és paradigmák Distributed Systems: Principles and Paradigms

Elosztott rendszerek: Alapelvek és paradigmák Distributed Systems: Principles and Paradigms Elosztott rendszerek: Alapelvek és paradigmák Distributed Systems: Principles and Paradigms Maarten van Steen 1 Kitlei Róbert 2 1 VU Amsterdam, Dept. Computer Science 2 ELTE Informatikai Kar 10. rész:

Részletesebben

CO C R O B R A B OMG, ORB, CORBA

CO C R O B R A B OMG, ORB, CORBA CORBA OMG, ORB, CORBA OMG CORBA (Common Object Request Broker Architecture) az OMG (Object Management Group) által definiált standard, ami lehetővé teszi különböző nyelveken írt, különböző számítógépeken

Részletesebben

Book Template Title. Author Last Name, Author First Name

Book Template Title. Author Last Name, Author First Name Book Template Title Author Last Name, Author First Name Book Template Title Author Last Name, Author First Name I. rész - Szoftver technológia 1. fejezet - Esettanulmány Bevezetés Az alkalmazás fejlesztésére

Részletesebben

DSI működésre. tervezve. Hogyan fog kinézni a jövő informatikai infrastruktúrája? Egész szoftverrendszerek egy

DSI működésre. tervezve. Hogyan fog kinézni a jövő informatikai infrastruktúrája? Egész szoftverrendszerek egy DSI működésre tervezve A Microsoft Dynamic Systems Initiative (DSI, dinamikus rendszerek kezdeményezése) névre hallgató koncepciójának mottója: Design for Operations. Célja olyan dinamikus, rugalmas rendszerek

Részletesebben

Kommunikáció. Távoli eljáráshívás. RPC kommunikáció menete DCE RPC (1) RPC - paraméterátadás. 3. előadás Protokollok. 2. rész

Kommunikáció. Távoli eljáráshívás. RPC kommunikáció menete DCE RPC (1) RPC - paraméterátadás. 3. előadás Protokollok. 2. rész 3. előadás Protokollok Kommunikáció 2. rész RPC (Remote Procedure Call) távoli eljáráshívás RMI (Remote Method Invocation) távoli metódushívás MOM (Message-Oriented Middleware) üzenetorientált köztesréteg

Részletesebben

S04-2 Elosztott alkalmazások készítése

S04-2 Elosztott alkalmazások készítése S04-2 Elosztott alkalmazások készítése Tartalom 1. Többrétegű architektúra, elosztott szerveroldal 2. Kommunikációs eszközök: távolieljárás-hívás és üzenet alapú infrastruktúra (point-to-point és publish-subscribe

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki.

P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához. Rendszerterv. Sipos Gergely sipos@sztaki. P-GRADE fejlesztőkörnyezet és Jini alapú GRID integrálása PVM programok végrehajtásához Rendszerterv Sipos Gergely sipos@sztaki.hu Lovas Róbert rlovas@sztaki.hu MTA SZTAKI, 2003 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Kommunikáció. 3. előadás

Kommunikáció. 3. előadás Kommunikáció 3. előadás Kommunikáció A és B folyamatnak meg kell egyeznie a bitek jelentésében Szabályok protokollok ISO OSI Többrétegű protokollok előnyei Kapcsolat-orientált / kapcsolat nélküli Protokollrétegek

Részletesebben

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2008. 04. 17. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra

Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra Bonobo: A GNOME CORBA alapú komponens-megoldása Unixokra Érdi Gergő 2000.09.25. Kivonat A Unix rendszerek alapvető segédprogramjait jellemző tegyél egy dolgot, de azt helyesen, és

Részletesebben

Tartalom DCOM. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés

Tartalom DCOM. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés. Történeti áttekintés Tartalom D Szoftvertechnológia elıadás Architektúra D vs CORBA Példá 2 1987 Dynamic Data Exchange (DDE) Windows 2.0-ban Windows alkalmazások közötti adatcsere Ma is használatos (pl. vágólap) NetDDE NetBIOS

Részletesebben

Osztott rendszerek (Distributed. systems) Bevezetés. Tartalom. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék

Osztott rendszerek (Distributed. systems) Bevezetés. Tartalom. Ficsor Lajos. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Osztott rendszerek (Distributed systems) Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 09. 18. osztottrendszerek / 1 Tartalom Miért kellenek osztott rendszerek Egy kis

Részletesebben

Osztott rendszerek (Distributed

Osztott rendszerek (Distributed Osztott rendszerek (Distributed systems) Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 09. 18. osztottrendszerek / 1 Tartalom Miért kellenek osztott rendszerek Egy kis

Részletesebben

WebSphere Adapters. 6. változat 2. alváltozat. WebSphere Adapter for SAP Software felhasználói kézikönyv 6. változat 2. kiadás

WebSphere Adapters. 6. változat 2. alváltozat. WebSphere Adapter for SAP Software felhasználói kézikönyv 6. változat 2. kiadás WebSphere Adapters 6. változat 2. alváltozat WebSphere Adapter for SAP Software felhasználói kézikönyv 6. változat 2. kiadás Megjegyzés Az információk és a tárgyalt termék használatba vétele előtt feltétlenül

Részletesebben

Előszó. Bevezetés. Java objektumok leképzése relációs adatbázisokra OJB-vel Viczián István (viczus@freemail.hu) Viczián István

Előszó. Bevezetés. Java objektumok leképzése relációs adatbázisokra OJB-vel Viczián István (viczus@freemail.hu) Viczián István Java objektumok leképzése relációs adatbázisokra -vel Viczián István (viczus@freemail.hu) Előszó E cikk olyan haladó programozóknak nyújt segítséget, kik tisztában vannak a Java nyelvvel, és többször is

Részletesebben

Komponens alapú programozás Bevezetés

Komponens alapú programozás Bevezetés Komponens alapú programozás Bevezetés Ficsor Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Ez a tananyag felhasználja a TEMPUS S_JEP-12495-97 Network Computing Chapter 8 Developing of Network Computing

Részletesebben

Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition

Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition Tarantella Secure Global Desktop Enterprise Edition A Secure Global Desktop termékcsalád Az iparilag bizonyított szoftver termékek és szolgáltatások közé tartozó Secure Global Desktop termékcsalád biztonságos,

Részletesebben

Előzmények 2011.10.23.

Előzmények 2011.10.23. Előzmények Dr. Mileff Péter A 80-as évek közepétől a szoftverek komplexitása egyre növekszik. Megjelentek az OO nyelvek. Az OO fejlesztési módszerek a rendszer különböző nézőpontú modelljeit készítik el.

Részletesebben

Kommunikáció. Folyamatok közötti kommunikáció. Minden elosztott rendszer alapja

Kommunikáció. Folyamatok közötti kommunikáció. Minden elosztott rendszer alapja Kommunikáció Folyamatok közötti kommunikáció Minden elosztott rendszer alapja Marshalling Alap primitívek Direkt, indirekt portok Blokkolás, nem blokkolás Pufferelés Megbízhatóság RPC Az RPC jellemzői

Részletesebben

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői Az első adatbázis-kezelő rendszerek a hierarchikus modellen alapultak. Ennek az volt a magyarázata, hogy az élet sok területén első közelítésben elég jól lehet

Részletesebben

Objektum orientált alapelvek

Objektum orientált alapelvek Krizsán Zoltán 1 [2012. február 12.] Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Objektumorientált programozás C# alapokon tananyag Tartalom Bevezetés Programozási nyelvek A programozási eszközök absztrakciós

Részletesebben

Osztott rendszerek. Krizsán Zoltán 1 Ficsór Lajos 1. Webalkalmazások fejlesztése tananyag. Miskolci Egyetem. Bevezetés A múlt - történelem A jelen

Osztott rendszerek. Krizsán Zoltán 1 Ficsór Lajos 1. Webalkalmazások fejlesztése tananyag. Miskolci Egyetem. Bevezetés A múlt - történelem A jelen Osztott rendszerek Krizsán Zoltán 1 Ficsór Lajos 1 1 Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Webalkalmazások fejlesztése tananyag Tartalom Bevezetés A múlt - történelem A jelen Denition Distributed

Részletesebben

Komponens alapú fejlesztés

Komponens alapú fejlesztés Komponens alapú fejlesztés Szoftver újrafelhasználás Szoftver fejlesztésekor korábbi fejlesztésekkor létrehozott kód felhasználása architektúra felhasználása tudás felhasználása Nem azonos a portolással

Részletesebben

Elosztott rendszerek

Elosztott rendszerek Elosztott rendszerek NGM_IN005_1 Köztesréteg megoldások (middleware-ek) Middleware alapú elosztott rendszerek Magas átlátszósági fok Eltér! operációs rendszerek Modellfügg! kommunikációs mechanizmus Er!forráskezelés

Részletesebben

eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás

eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás Programozási architektúrák, eseményvezérelt megoldások Vizuális programozás 5. előadás Komponens-alapú programozás Kezdelteges formája, az első komponensek: DLL-ek Black box ujrahasznosítható kód Függvényeket

Részletesebben

IBM Business Monitor 7. változat 5. alváltozat. IBM Business Monitor telepítési kézikönyv

IBM Business Monitor 7. változat 5. alváltozat. IBM Business Monitor telepítési kézikönyv IBM Business Monitor 7. változat 5. alváltozat IBM Business Monitor telepítési kézikönyv ii Telepítés Tartalom 1. fejezet IBM Business Monitor telepítése.............. 1 2. fejezet IBM Business Monitor

Részletesebben

A Java nyelv. V. rész Az objektumorientáltság magasabb fokú tulajdonságai: Perszisztencia, CORBA, RMI

A Java nyelv. V. rész Az objektumorientáltság magasabb fokú tulajdonságai: Perszisztencia, CORBA, RMI A Java nyelv V. rész Az objektumorientáltság magasabb fokú tulajdonságai: Perszisztencia, CORBA, RMI A Java a jövő programozási nyelve. A jövőt azonban csak a jelenen keresztül, a múlt felhasználásával

Részletesebben

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja 1 / 15 Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja Vajna Miklós 2012. január 24. Tartalomjegyzék 2 / 15 1 Bevezető 2 Motiváció 3

Részletesebben

Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária

Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 2. IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Rendszertervezés 2. : IR elemzés Dr. Szepesné Stiftinger, Mária Lektor : Rajki, Péter Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027 Tananyagfejlesztéssel

Részletesebben

Üdvözli Önöket A PGY3 tantárgy! Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu

Üdvözli Önöket A PGY3 tantárgy! Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu Üdvözli Önöket A PGY3 tantárgy! Bakay Árpád dr. NETvisor kft (30) 385 1711 arpad.bakay@netvisor.hu Tartalom idén WEB UI programozási technológiák A Tudor/Szeráj/SingSing a Web-re megy Szoftvertechnológiai

Részletesebben

MVC desktop alkalmazás esetén. MVC Model-View-Controller. eredete: Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások

MVC desktop alkalmazás esetén. MVC Model-View-Controller. eredete: Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés Java Web technológiák Bevezetés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások 1 / 28 2 / 28 MVC Model-View-Controller MVC desktop illetve webalkalmazás esetén eredete:

Részletesebben

Models are not right or wrong; they are more or less useful.

Models are not right or wrong; they are more or less useful. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Szoftvertechnológia 8. előadás Models are not right or wrong; they are more or less useful. (Martin Fowler) 2015 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto

Részletesebben

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok

Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás System i Hálózatkezelés: Távoli elérés szolgáltatások - PPP kapcsolatok 6. változat 1. kiadás Megjegyzés Mielőtt

Részletesebben

Nyílt szoftverek a közigazgatásban

Nyílt szoftverek a közigazgatásban Nyílt szoftverek a közigazgatásban nemzetközi trendek és hazai tapasztalatok Budapest, 2010. 04. 15. Nemzetközi példák Február eleje óta már több, mint 2000 ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz kínál

Részletesebben

2. fejezet Hálózati szoftver

2. fejezet Hálózati szoftver 2. fejezet Hálózati szoftver Hálózati szoftver és hardver viszonya Az első gépek összekötésekor (azaz a hálózat első megjelenésekor) a legfontosabb lépésnek az számított, hogy elkészüljön az a hardver,

Részletesebben

Java Business Integration szolgáltatásalapú architektúra JavaEE környezetben. Simon Géza geza.simon@sun.hu Zsemlye Tamás tamas.zsemlye@sun.

Java Business Integration szolgáltatásalapú architektúra JavaEE környezetben. Simon Géza geza.simon@sun.hu Zsemlye Tamás tamas.zsemlye@sun. Java Business Integration szolgáltatásalapú architektúra JavaEE környezetben Simon Géza geza.simon@sun.hu Zsemlye Tamás tamas.zsemlye@sun.com Témáim: SOA architecture Webservice folyamat java WS-addressing

Részletesebben

Elosztott rendszer architektúrák

Elosztott rendszer architektúrák Elosztott rendszer architektúrák Distributed systems architectures Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 12. Andrew S. Tanenbaum, aarten van Steen: Distributed Systems: rinciples

Részletesebben

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Mi az IMDG? Nem memóriában futó relációs adatbázis NoSQL hagyományos relációs adatbázis Más fajta adat tárolás Az összes adat RAM-ban van, osztott

Részletesebben

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23.

Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése. Szoftverprototípus készítése 2011.10.23. Szoftverprototípus készítése Dr. Mileff Péter A prototípus fogalma: a szoftverrendszer kezdeti verziója Mi a célja? Arra használják, hogy bemutassák a koncepciókat, kipróbálják a tervezési opciókat, jobban

Részletesebben

Operációs rendszerek. A Windows NT felépítése

Operációs rendszerek. A Windows NT felépítése Operációs rendszerek A Windows NT felépítése A Windows NT 1996: NT 4.0. Felépítésében is új operációs rendszer: New Technology (NT). 32-bites Windows-os rendszerek felváltása. Windows 2000: NT alapú. Operációs

Részletesebben

Java RMI Áttekintés. A Java RMI. A Java RMI architektúrája. Ficsor Lajos. Általános Infromatikai Tanszék Miskolci Egyetem 1.

Java RMI Áttekintés. A Java RMI. A Java RMI architektúrája. Ficsor Lajos. Általános Infromatikai Tanszék Miskolci Egyetem 1. Java RMI Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék RMI /1 A Java RMI RPC - egy távoli eljárás hívása helyi hívásnak tÿnik RMI - hasonló mechanizmust biztosít, de objektum orientált módon:

Részletesebben

MVC Java EE Java EE Kliensek JavaBeanek Java EE komponensek Web-alkalmazások Fejlesztői környezet

MVC Java EE Java EE Kliensek JavaBeanek Java EE komponensek Web-alkalmazások Fejlesztői környezet Java Web technológiák Bevezetés Áttekintés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés Model View Controller (MVC) elv Java EE Java alapú Web alkalmazások Áttekintés

Részletesebben

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Az Informatika szigorlat alapvetően az IR-fejlesztés, valamint az OO-fejlesztés c. tantárgyi blokkok, valamint az

Részletesebben

.NET Microsoft.Net Framework

.NET Microsoft.Net Framework 1.oldal.NET Microsoft.Net Framework Előadás jegyzet Előadó: Pócza Krisztián ELTE,2008.NET Framework alapjai Hasznos tudnivalók A jegyzet Pócza Krisztián.NET Framework és Programozása I. című előadása alapján

Részletesebben

Bevezetés J2EE komponensek Java2EE API-k Web alkalmazások Dokumentáció Fejlesztői környezet. JAVA technológiák - bevezető

Bevezetés J2EE komponensek Java2EE API-k Web alkalmazások Dokumentáció Fejlesztői környezet. JAVA technológiák - bevezető JAVA technológiák - bevezető Java Java szigete - Indonézia Tartalom 1 Bevezetés 2 J2EE komponensek J2EE Kliensek Web kliensek Appletek Alkalmazáskliensek Web komponensek Üzleti logika komponensek 3 Java2EE

Részletesebben

Szervlet-JSP együttműködés

Szervlet-JSP együttműködés Java programozási nyelv 2007-2008/ősz 10. óra Szervlet-JSP együttműködés Kérés továbbítás technikái legradi.gabor@nik.bmf.hu szenasi.sandor@nik.bmf.hu Szervlet-JSP együttműködés Témakörök Osztálykönyvtár

Részletesebben

Szakmai program 2015

Szakmai program 2015 2015 Célok és feladatok a szakközépiskolai képzésben A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti az általános iskolai tantárgyi követelményeket. A szakközépiskolában

Részletesebben

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Email felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás

IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat. IBM WebSphere Adapter for Email felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for Email felhasználói kézikönyv 7. változat 5.kiadás IBM WebSphere Adapters 7. változat 5. alváltozat IBM WebSphere Adapter for

Részletesebben

Összefoglaló az SMS Center által nyújtott szolgáltatásokról

Összefoglaló az SMS Center által nyújtott szolgáltatásokról SMS Center ismertető 1 / 5 Összefoglaló az SMS Center által nyújtott szolgáltatásokról 1. Bevezetés A SMS Center (továbbiakban: rendszer) alkalmazásával az Üzemeltető előre megadott számokra rövid szöveges

Részletesebben

SAP Business One. Méretre szabás. Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526

SAP Business One. Méretre szabás. Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526 Méretre szabás Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526 Felhasználói menü Jogosultságok Felhasználói felület Felhasználói táblák, mezık Felhasználói menü Felhasználói menü Felhasználói menü

Részletesebben

Az IBM WebSphere Multichannel Bank Transformation Toolkit V7.1 felgyorsítja a többcsatornás alkalmazásfejlesztést

Az IBM WebSphere Multichannel Bank Transformation Toolkit V7.1 felgyorsítja a többcsatornás alkalmazásfejlesztést IBM Európa, Közel-Kelet és Afrika szoftverbejelentés ZP11-0164, kelt: 2011. május 17. Az IBM WebSphere Multichannel Bank Transformation Toolkit V7.1 felgyorsítja a többcsatornás alkalmazásfejlesztést Tartalomjegyzék

Részletesebben

Adatkezelés. 11. előadás (Entity Beans)

Adatkezelés. 11. előadás (Entity Beans) Adatkezelés 11. előadás (Entity Beans) Java EE konténerek (ismétlés) Szerver oldali Szerver (tartalmazza a másik kettőt) EJB konténer Web konténer Kliens oldali Alkalmazás konténer Böngésző java pluginje

Részletesebben

Java Web technológiák

Java Web technológiák Java Web technológiák Bevezetés Áttekintés Model View Controller (MVC) elv J2EE Java alapú Web alkalmazások MVC Model-View-Controller eredete: kezdetben a SmallTalk OO programzási nyelvhez lett kifejlesztve

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben

Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben Testreszabott alkalmazások fejlesztése Notes és Quickr környezetben Szabó János Lotus Brand Manager IBM Magyarországi Kft. 1 Testreszabott alkalmazások fejlesztése Lotus Notes és Quickr környezetben 2

Részletesebben

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez 1. Információmenedzsment az információmenedzsment értelmezése, feladatok különböző megközelítésekben informatikai szerepek, informatikai szervezet, kapcsolat

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Tantárgykódok: MIN6E0IN 6. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2015-16. tanév tavaszi félév Replikáció és tartományvezérlők Tartományvezérlő: az AD-t tároló

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás. Webszolgáltatások megvalósítása (ASP.NET WebAPI)

Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás. Webszolgáltatások megvalósítása (ASP.NET WebAPI) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 8. előadás (ASP.NET WebAPI) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto A webszolgáltatás

Részletesebben

Workflow és Petri hálók. Workflow fogalma

Workflow és Petri hálók. Workflow fogalma Workflow és Petri hálók Workflow fogalma Mai világunkban egyre nagyobb szerepet kapnak a workflow által irányított rendszerek és a workflow alapú szemléletek. A workflow, vagy munkafolyamat definícióját

Részletesebben

Introduction. Szolgáltatásorientált rendszerintegráció Service-Oriented System Integration. Dr. Balázs Simon BME, IIT

Introduction. Szolgáltatásorientált rendszerintegráció Service-Oriented System Integration. Dr. Balázs Simon BME, IIT Introduction Szolgáltatásorientált rendszerintegráció Service-Oriented System Integration Dr. Balázs Simon BME, IIT Általános információk Előadás: csütörtök, 8:30-10:00, IB.025. Gyakorlat: páratlan péntek,

Részletesebben

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN vizsgatételek 1. Az objektumorientált programozás szemlélete, az objektum fogalma 2. Az objektumorientált programozás alapelvei 3. A Java nyelv története, alapvető

Részletesebben

Kiknek szól ez a könyv? Miről szól a könyv? Hogyan épül fel a könyv? Mire van szükség a könyv használatához? Szokások Forráskód Hibajegyzék

Kiknek szól ez a könyv? Miről szól a könyv? Hogyan épül fel a könyv? Mire van szükség a könyv használatához? Szokások Forráskód Hibajegyzék Köszönetnyilvánítás Bevezetés Kiknek szól ez a könyv? Miről szól a könyv? Hogyan épül fel a könyv? Mire van szükség a könyv használatához? Szokások Forráskód Hibajegyzék p2p.wrox.com vii xvii xvii xviii

Részletesebben

Rétegezett architektúra HTTP. A hálózatfejlesztés motorját a hálózati alkalmazások képezik. TCP/IP protokoll készlet

Rétegezett architektúra HTTP. A hálózatfejlesztés motorját a hálózati alkalmazások képezik. TCP/IP protokoll készlet HTTP Hálózat Rétegezett architektúra felhasználók Alkalmazási Web, e-mail, file transfer,... Szállítási Internet Hálózat-elérési Végponttól végpontig terjedő átvitel, Megbízható átvitel, sorrendbe állítás,

Részletesebben

Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra

Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra Adatbányászat és Perszonalizáció architektúra Oracle9i Teljes e-üzleti intelligencia infrastruktúra Oracle9i Database Integrált üzleti intelligencia szerver Data Warehouse ETL OLAP Data Mining M e t a

Részletesebben

Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel

Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel IBM Software Group Fejlesztés, működtetés, felügyelet Hatékony infrastruktúra IBM szoftverekkel Rehus Péter Szoftver üzletág igazgató 2005. február 2. 2003 IBM Corporation On demand igény szerinti működési

Részletesebben

A MIKROSZIMULÁCIÓS MODELLEK HASZNÁLATÁNAK ÚJ HAZAI LEHETŐSÉGEI* DR. MOLNÁR ISTVÁN

A MIKROSZIMULÁCIÓS MODELLEK HASZNÁLATÁNAK ÚJ HAZAI LEHETŐSÉGEI* DR. MOLNÁR ISTVÁN MÓDSZERTANI TANULMÁNYOK A MIKROSZIMULÁCIÓS MODELLEK HASZNÁLATÁNAK ÚJ HAZAI LEHETŐSÉGEI* DR. MOLNÁR ISTVÁN A mikroszimuláció módszere egyike a fejlett ipari országokban a ma elérhető legfontosabb és leginkább

Részletesebben

Nyílt hozzáférésű informatikai rendszerek BME VIMM 5294

Nyílt hozzáférésű informatikai rendszerek BME VIMM 5294 Nyílt hozzáférésű informatikai rendszerek BME VIMM 5294 Übelhart István ubelhart@mit.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke Nyílt rendszerek

Részletesebben

RIA Rich Internet Application

RIA Rich Internet Application Áttekintés RIA Rich Internet Application Komplex felhasználói felülettel rendelkező web-alkalmazások Bevezető Flex áttekintés ActionScript Felhasználói felület tervezése Események Szerver oldali szolgáltatásokkal

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS, , http, P2P

Számítógépes Hálózatok Felhasználói réteg DNS,  , http, P2P Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P 1 Felhasználói réteg Domain Name System Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System

Felhasználói réteg. Számítógépes Hálózatok Domain Name System (DNS) DNS. Domain Name System Felhasználói réteg Domain Name System Számítógépes Hálózatok 2007 13. Felhasználói réteg DNS, email, http, P2P Példák a felhasználói rétegre: E-Mail WWW Content Delivery Networks Peer-to-Peer-Networks

Részletesebben

1. Az adatbázis fogalma, fontosabb összetevÿi, felhasználási módjai

1. Az adatbázis fogalma, fontosabb összetevÿi, felhasználási módjai 4. tétel Az egyed-kapcsolat modell 1. Az adatbázis fogalma, fontosabb összetevÿi, felhasználási módjai 1.1. Adatbáziskezelÿ rendszer (DBMS - DataBase Management System) A DBMS komplex SW-HW rendszer, mely

Részletesebben

Szoftver Tervezési Dokumentáció. Nguyen Thai Binh

Szoftver Tervezési Dokumentáció. Nguyen Thai Binh Szoftver Tervezési Dokumentáció Nguyen Thai Binh April 2010 1. fejezet Feladat Szimulációs feladat. Célja, hogy reprezentáljunk egy több komponensből álló alkalmazást, amely a megadott témakörnek megfelel,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

Java RMI Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Utolsó módosítás: Ficsor Lajos. javarmi / 1

Java RMI Áttekintés. Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék. Utolsó módosítás: Ficsor Lajos. javarmi / 1 Java RMI Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 03. 05. javarmi / 1 A Java RMI RPC - egy távoli eljárás hívása helyi hívásnak tűnik RMI - hasonló mechanizmust

Részletesebben

axióma alapú automatizált teszteléssel

axióma alapú automatizált teszteléssel .NET programok minőségi mutatóinak javítása axióma alapú automatizált teszteléssel Doktori értekezés Szerző: Biczó Mihály Témavezető: Dr. Porkoláb Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Doktori

Részletesebben

Osztott rendszerek, Java EE. Általános bevezető

Osztott rendszerek, Java EE. Általános bevezető Osztott rendszerek, Java EE Általános bevezető Osztott rendszerek Hálózati alkalmazások (java.net, java.nio, Apache Mina, stb.) Web-programozás (Servlet, JSP, JSTL, JSF, JavaFX, GWT, Struts, stb.) Webszolgáltatások

Részletesebben

A JavaServer Pages (JSP)

A JavaServer Pages (JSP) A JavaServer Pages (JSP) Fabók Zsolt Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem JSP WEB-es alkalmazások fejlődéstörténete A WEB-es alkalmazások fejlődését nyomon követve három nagy korszakot

Részletesebben

RPC Remote Procedure Call Távoli eljárás hívás

RPC Remote Procedure Call Távoli eljárás hívás RPC Remote Procedure Call Távoli eljárás hívás Hagyományos eljáráshívás: Count = read (fd, buf, nbytes) Paraméterek átadásának a típusai: - Érték szerinti átadás - Referencia szerinti átadás - Másoló/visszatöltő

Részletesebben

Kommunikációs middleware megoldások

Kommunikációs middleware megoldások Kommunikációs middleware megoldások Szolgáltatás integráció előadás Huszerl Gábor (BME MIT) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Kérdések Hogyan

Részletesebben

JAVA webes alkalmazások

JAVA webes alkalmazások JAVA webes alkalmazások Java Enterprise Edition a JEE-t egy specifikáció definiálja, ami de facto szabványnak tekinthető, egy ennek megfelelő Java EE alkalmazásszerver kezeli a telepített komponensek tranzakcióit,

Részletesebben

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Folyamatmodellezés és eszközei. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamatmodellezés és eszközei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Folyamat, munkafolyamat Munkafolyamat (Workflow): azoknak a lépéseknek a sorozata,

Részletesebben

UML (Unified Modelling Language)

UML (Unified Modelling Language) UML (Unified Modelling Language) UML (+ Object Constraint Language) Az objektum- modellezés egy szabványa (OMG) UML A 80-as, 90-es években egyre inkább terjedő objektum-orientált analízis és tervezés (OOA&D)

Részletesebben

Objektumorientált programozás C# nyelven

Objektumorientált programozás C# nyelven Objektumorientált programozás C# nyelven 1. rész Osztályok és objektumok Mezık és metódusok Konstruktor és destruktor Láthatósági szintek Névterek és hatókörök Osztály szintő tagok Beágyazott osztályok

Részletesebben

Web Services. (webszolgáltatások): egy osztott alkalmazásfejlesztési plattform

Web Services. (webszolgáltatások): egy osztott alkalmazásfejlesztési plattform (webszolgáltatások): egy osztott alkalmazásfejlesztési plattform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A Web Service Web Service definíciója Számos definíció létezik. IBM [4] A Web

Részletesebben

Objektumorientált programozás C# nyelven

Objektumorientált programozás C# nyelven Objektumorientált programozás C# nyelven 1. rész Osztályok és objektumok Mezık és metódusok Konstruktor és destruktor Névterek és hatókörök Láthatósági szintek Osztály szintő tagok Beágyazott osztályok

Részletesebben

3 Hogyan határozzuk meg az innováció szükségszerűségét egy üzleti probléma esetén

3 Hogyan határozzuk meg az innováció szükségszerűségét egy üzleti probléma esetén 3 Hogyan határozzuk meg az innováció szükségszerűségét egy üzleti probléma esetén 3.1 A Black Box eljárás Kulcsszavak: Black Box, Kísérleti stratégia, Elosztás, Határérték, A döntéshozatali tábla tesztje

Részletesebben

A területi közigazgatás reformja és az informatika

A területi közigazgatás reformja és az informatika Gulyás Róbert főosztályvezető A területi közigazgatás reformja és az informatika Infotér 6. konferencia Balatonfüred, 2015. november 6. A területi közigazgatás reformjának lépései A fővárosi és megyei

Részletesebben

Hatékony útüzemeltetés a Magyar Közút hálózatán informatikai fejlesztésekkel

Hatékony útüzemeltetés a Magyar Közút hálózatán informatikai fejlesztésekkel Hatékony útüzemeltetés a Magyar Közút hálózatán informatikai fejlesztésekkel Balatonföldvár, 2013. május 14-16. Szőke József Tibor műszaki vezérigazgató-helyettes Flottamenedzsment rendszer (FMR) A flottamenedzsment

Részletesebben