A természetes kaucsuk

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A természetes kaucsuk"

Átírás

1

2 A természetes kaucsuk A gumiipar legfontosabb nyersanyaga. Sok olyan növény ismeretes, amelyek sejtjei latexet termelnek. A latex % kaucsukot tartalmaz. Latex feldolgozása ún.(füstölt) eljárásnál a latexet átszűrik, majd vízzel % szárazanyag-tartalomig higítják. 1 % ecetsavval vagy 0,5 % hangyasavval összekeverik. A sav hatására a kaucsuk a latexből néhány óra alatt kicsapódik. Füstölőtérben 2-4 napig szárítják.

3 A gumikeverékek összetétele legfontosabb alapanyag a természetes kaucsuk (latex %-ban tartalmazza); gumikeverékek, térhálósító anyagok; vulkanizáló szerek (kén, gyorsítók), késleltetők; töltőanyagok, színezékek (korom és fehér termékek); lágyítók (fenyőkátrány, barna és fekete kőszénkátrány, kőolajszármazékok), kémiai puhítók, öregedésgátlók; különleges adalékok, égéskésleltetők.

4 A gumigyártás menete puhítás gyúró és dagasztó gépeken plasztikussá teszik a kaucsukot; keverés a gumi végső tulajdonságát meghatározó adalékok bekeverése (ezek lehetnek: ásványolajok, gyanták, korom, fenol mészkőliszt, kaolin naftalin származékok); vulkanizálás C hőmérsékleten a legfontosabb művelete a gumigyártásnak, formázással együtt végzik; gumitej latex feldolgozása mártással öntéssel készülnek a varrat nélküli gyártmányok, habosítással a szivacs szerkezetű anyagok (laticel). A gyártás során többféle tűzveszélyes oldószert használnak (benzin-, benzolszármazék, stb.).

5 A gumiipari tüzek jellemzése, a tüzek oltása A gumi- és műanyagipar, alapanyagait és gyártási technológiáit tekintve a felhasznált hőenergia, a tűzveszélyes oldószerek, a magas nyomáson megvalósuló gyártás rendkívül tűzveszélyes. A technológiával általában együtt jár a veszélyes anyagok jelenléte, számítani kell azok gőzeinek felszabadulására, kiporzásra, a veszélyes melléktermékek és hulladékok keletkezésére. Mindezek együtt fokozott tűzveszélyt jelentenek. A felsorolt anyagok, technológiák jelenléte az általános elveken túl a tűz keletkezésének, terjedésének lehetőségeit is meghatározzák.

6 A tűz terjedését befolyásoló körülmények tűzveszélyes alapanyagok és adalékanyagok; elsősorban benzin, olaj, kőolajszármazékok, korom; a technológia magas hőmérséklete és a nyomás; lerakódott por, hulladék, melléktermék; robbanásveszélyes légtér.

7 A befolyásoló tényezők a gumi- és műanyagipari tüzek oltásánál az általános szabályokon túl meghatározzák a beavatkozás feladatait és oltóanyagait. A felderítés során a helyismerettel rendelkező szakember igénybevétele fokozott mértékben jelentkezik. Pontos információt tud adni a felhasznált anyagok fizikai-kémiai tulajdonságairól és a technológiai folyamatról. Tájékoztatni tudja a Tv-t a tűz helyéről, a terjedés várható irányairól, intenzitásáról.

8 a teljes védőruházat használata; a Tv utasításainak szigorú betartása, különös tekintettel az oltóanyagokra, a bevetési, felállítási helyre, a beavatkozás irányára; ezektől eltérni csak rendkívüli esetben lehet; biztonsági és balesetvédelmi rendszabályok betartása fokozott mértékben jelentkezik; mobil felszerelések elhelyezése (gépjármű, osztók, stb., rom és robbanási határon kívül); a bevetésben résztvevők egymásra fokozott figyelemmel legyenek; hő és füst elleni védelem (légzőkészülék használata).

9 A gumigyártás alapjai, anyagai A gumigyárak nagyon sokféle nyersanyagból, különböző gyártóberendezéseken, nagy választékban állítanak elő gumikeveréket és kész gumigyártmányokat. A gumikeverék legfontosabb és nélkülözhetetlen alkotórésze a kaucsuk. A gumikeverékek ezenkívül nagyon sokféle anyagot tartalmazhatnak, amelyek rendeltetése: a keverékek minőségének, a gumi műszaki tulajdonságainak javítása; a kaucsukkeverékek feldolgozhatóságának javítása; a gumikeverékek árának csökkentése. A gumikeverék előállításánál a következő anyagokat használják általában: kaucsuk; térhálósító anyagok (vulkanizáló szerek); gyorsítók, aktívátorok, késleltetők; töltő anyagok, színezékek; lágyítók, kémiai puhítók; öregedésgátlók; különleges adalékok; égéskésleltetők.

10 A műkaucsuk-gyártás kiindulási anyagai a monomérek. A butadien a legelterjedtebb monomér. A sztirol fontos monomérje a butadiénsztirol kaucsukoknak. A legrégebben ismert olajálló műkaucsuk monomérje a kloroprén, ma az akril-nitril a legfontosabb olajálló műkaucsuk kiindulási anyaga. A műkaucsuk-gyártás módszerei: a polimerizáció,(sok azonos molekula -monomer- óriásmolekulává egyesül) kondenzáció és a poliaddició. A természetes és, műkaucsuk A természetes kaucsuk A gumiipar legfontosabb nyersanyaga. Sok olyan növény ismeretes, amelynek bizonyos sejtjei latexet termelnek. A latex 50 60% kaucsukot is tar- tartalmazhat. Az összegyűjtött latex további feldolgozása különféle lehet: a legelterjedtebb a smoked (füstölt). A füstölt eljárásnál a latexet átszűrik, majd vízzel 12 20% szárazanyagtartalomig hígítják. Ezután 1% cetsavval Vagy 0,5% hangyasavval jól összekeverik. A sav hatására a kaucsuk a latexből néhány óra alatt kicsapódik (koagulál). Füstölőtérben 2 4 napig szárítják. A műkaucsuk

11 A vulkanizáló szerek, gyorsítók, töltőanyagok, lágyítók A ként jelenleg a lágygumiban legfeljebb 3,5%-ig alkalmazzák, mindig gyorsítókkal, aktivátorokkal együtt. Kéntartalmú vulkanizálószer a kénklórűr (S2CI2), amely igen kellemetlen szagú folyadék. Hidegvulkanizálásra alkalmas, de a vulkanizálás során HCI szabadul fel, ezért a keverékbe Cavagy Mg-oxidot kell adagolni a sav lekötésére, de a kapott gumi öregedésállósága így sem nagy. Kén nélküli vulkanizáló szerek: diazó-vegyületek, kinonszármazékok, peroxidok. A gyorsítók: ditiokarbonát, xantogenát, tiurám, tiazol, mercapto-benztiazol, aldehidamin stb. típusú vegyületek. A töltőanyagok: a korom, a fehér töltőanyagok és a színezékek. A kormokat szénhidrogénekből állítják elő hőbontással vagy tökéletlen elégetéssel. Az előállított kormot gumiipari felhasználás előtt előbb tömöríteni kell. A kormot silókban, tartályokban vagy zsákokban raktározzák. Az előállítás után öngyulladásra hajlamos. A fehér töltőanyagok inkább szervetlen eredetű anyagok. A lágyitók: növényi eredetű a fenyőkátrány. A barna- és feketekőszénkátrány felhasználása elterjedt. A lágyítók nagy része azonban kőolajszármazék.

12 A gumigyártás alapműveletei Az előkészítő műveletek A keverékkészítés Az alakító műveletek A felépítés, konfekcionálás A vulkanizálás A latex (gumitej) feldolgozása

13 Az előkészítő műveletek A szennyezett kaucsukot csigás szűrőprésen tisztítani kell. A nagy bálákban forgalomba hozott kaucsuktömböket kisebb darabokra kell vágni, hogy a feldolgozó berendezésekbe adagolható legyen. A vágáshoz a kaucsukot általában előmelegítik. Sok kaucsukot a keverés előtt képlékenyíteni kell mechanikai megmunkálással, hőbontással vagy lágyítókkal. A poranyagokat, különösebben a kényesebb gyártmányokhoz át kell szitálni, vagy ki kell szárítani. Ezután következik az adalékanyagok bemérése automatikus beméréshez a poranyagok nagy részét csak granulált (szemcsézett) alakban lehet felhasználni. Ebben az esetben ugyanígy granulálni kell a kaucsukot és a kaucsuk előkeverékeket.

14 A keverékkészítés A bemért alkotórészeket hengerszéken vagy zárt keverőkben összekeverik, hogy az adalékanyagok eloszlása egyenletes legyen. Az egyenletes eloszlása a termék jó tulajdonságainak legfontosabb feltétele. A keverék a keverékkészítés közben felmelegszik. Ezért a vulkanizálás megindulásának megakadályozására a keveréket hűtik, illetve hagyják hűlni, majd a további feldolgozás előtt néhány órát vagy napot pihentetik

15 Az alakító műveletek A nyers keverékeket a feoldolgozás előtt 1 2 cm vastag lemezek (levelek) alakjában tárolják. Ezeket a vulkanizálás előtt megfelelően alakítani kell. A lemezeket és a szövetre felvitt rétegeket kalandereken, a csöveket és profilszalagokat extrudereken, az idomdarabokat csákolással alakítják ki. A kaucsukkeverékek egy részét oldatként használják fel, amelyet oldógépeken készítenek. Az oldatból kenéssel, itatással, szórással vagy mártással és az oldószer elpárologtatásával hozzák létre a gumirétegeket.

16 A felépítés, konfekcionálás A több kaucsukkeverékből és egyéb szerkezeti anyagból textilből, fémből álló gyártmányok alkotórészeit a vulkanizálás előtt össze kell állítani. A konfekcionált félkész gyártmányokat különböző célgépeken gumiabroncs-felépítő gép, ékszíjfelépítő gép állítják össze.

17 A vulkanizálás A képlékeny, hőérzékeny gumikeverékek vulkanizálással alakíthatók át rugalmas gumivá. Rendszerint kénnel térhálósítanak, ez kapcsolódik a kettős kötésekre. Maga a kén beépülése a kaucsukmolekulákba pontosabban a kettős kötések helyén a molekulák közé jelenti a vulkanizálást. A vulkanizálást melegen, ritkán hidegen végzik. Konfekcionált gyártmányokat előnyös nyomás alatt vulkanizálni, mert a rétegek összehegedése jobb.

18 A latex (gumitej) feldolgozása Latexből készülnek mártással a varrat nélküli gyártmányok pl. a gumikesztyűk. Öntéssel alakíthatók ki a játékok. Szivacsszerkezetű gyártmányok előállításának a lényege, hogy a latexkeveréket előbb habbá verik, majd a habszerkezetű keveréket koaguláltatják. Laticel néven hozzák forgalomba.

19 A gumiipari tüzek jellemzése, a tüzek oltása A gumiiparban előforduló tüzek között a leggyakoribbak a gyúlékony oldószerrel vagy ezt az oldószert tartalmazó oldattal dolgozó technológiai műveletek tüzei, amelyek elektrosztatikus feltöltődés vagy más okból keletkeznek. Gyakoriak a raktártüzek. Ez vonatkozik mind a nyersanyagokra, félkész termékekre, de a késztermékekre is. A tűz valamilyen külső gyújtóforrás (pl. elektromos hálózati hiba stb.), Vagy a helytelen tárolás miatt lép fel. Kevésbé gyakoriak, de előfordulnak a félkész termékek tüzei, amelyek a magas hőmérsékleten történő technológiai folyamat végrehajtása után keletkeznek; általában gondatlanságra, a technológiai fegyelem megsértésére, üzemzavarra vezethető vissza keletkezésük.

20 A gyúlékony oldó szerek tüzei Ide elsősorban a lágyítók és az egyéb oldószerek tartoznak, amelyek általában olajok, kátrányok, gyanták, benzinek. A benzinfélék lobbanáspontja 20 C alatt van, míg az egyéb oldószereké C között változik. A lágyítókat és oldószereket csővezetékekben áramoltatják és a legkülönbözőbb technológiai fázisokban keverik a kaucsukkal, illetve a töltőanyagokkal. Az oldószerekkel kapcsolatos tüzek oltásának elvei nem különböznek más éghető folyadékokkal kapcsolatos habbaloltás vagy porraloltás szabályaitól

21 A kaucsukbálák tüzei A nyers kaucsukot kb. 100 kg-os bálákban, a szintetikus kaucsukot kb. 50 kg-os tekercsekben, vagy 30 kg-os tömlőkben szállítják és tárolják. A természetes kaucsukok csomagolására szolgáló bálák deszkából készülnek, a szintetikus gumit kartonpapírban vagy faládákban szállítják. Ezek szignifikáns tűzveszélyt jelentenek. A gyulladásveszély csökkentésére az utóbbi időben a szintetikus gumit alumínium konténerekben szállítják. Az egyes gumiféleségek tűzveszélyességi jellemzőiről már volt szó, de ki kell emelni, hogy égésük erős gázosodással és füstképződéssel jár. Magát a kaucsukbálát hideg állapotban nehéz meggyújtani. A bálák felmelegedve Viszont nagy intenzitással égnek. Olyan erősen, hogy a lángot vízsugárral is csak igen nehezen lehet róluk leválasztani, bár csak a felület ég és a bála belseje még hideg. Komoly veszélyt jelent a gumibálák, vagy a nagyobb kész vagy félkész gumigyártmányok elmozdulása. A látszólag könnyű gumibálák magasabb helyről leesve ugrálva gurulnak tovább, személynek ütközve elsodorják, illetve letiporják az embert és komoly sérülést okozhatnak. A nyerskaucsuk-bálák és a leveles keverékek bár igen nagy intenzitással, de csak felületükön égnek, ezért oltásuk vízzel viszonylag könnyen megoldható, amennyiben a tűzfészek megközelíthető és a máglya tömör szerkezetű. A kaucsukbálák a hő hatására meglágyulnak, deformálódnak, elfolynak, és az égő kaucsuk szétfolyva átterjeszti a tüzet olyan felületekre is, amelyek egyébként még nem gyulladtak volna meg. A legjobb eredményt habbaloltással lehet elérni. Zárt helyiségben könnyű- hab alkalmazása célszerű. De bármilyen habbal oltunk is a habsugár megindulásáig olyan intenzív hűtésről kell gondoskodni, amilyet produkálni lehetséges.

22 A kaucsukbálák vagy a kész gumiárukból összeállított halmazok tetejére felmenni életveszélyes, ha pedig korábban már égtek, mérgező gázok kibocsátásával, esetleg újragyulladásával kell számolni. Olyan helyiségbe, ahol svél-gázokra lehet számítani, csak légzőkészülékkel szabad bemenni. A gumitüzek oltásánál gyors helyzetváltozásokkal kell számolni, mind az előrehatolást, mind a visszavonulást előre meg kell szervezni. Amíg a lakóházaknál vagy hasonló tüzeknél az épület összeomlásával csak 2 3 órai tűz után kell számolni, gumiipari üzemeknél ez I órán belül bekövetkezhet. Az égő szint alatti és fölötti helyiségekbe történő behatolást meg kell fontolni és inkább a nyílászárókon keresztül, kívülről oltsunk. Elsőrendű feladat a különböző szintek közötti tűzterjedés megakadályozása, ezeknek a tűzutaknak a lezárása. Számolni kell tűzoltás közben a megömlött, meglágyult gumi veszélyeivel, belelépve, vagy égve elcsepegve kellemetlen sérüléseket tud okozni. A lángok leverése után azonnal meg kell kezdeni a még használható gumianyag mentését, biztonságos helyre történő szállítását. E feladat nemcsak a raktárakban, hanem a technológiai sorban levő anyagokra is vonatkozik, de arra viszont ügyelni kell, hogy csak teljesen eloltott, lehűtött gumi- darabot vagy bálát szabad elszállítani!

23 A korom tűzveszélyessége és tűzoltási sajátosságai Töltőanyagként a gumiiparban igen nagy mennyiségben kerül felhasználásra a korom. Több tonnás bunkerekben tárolják és a technológiában meghatározott helyen és módon adagolják a kaucsukhoz. Fontos problémának tekintik a gumiiparban a korom szállításának, raktározásának és adagolásának biztonságos megoldását. Modern megoldás a túlnyomásos, teljesen pneumatikus korom-rendszer. A koromzsák, a gumikonténer üritő és a tárolótartályok az üzemtől távolabb vannak elhelyezve. Csővezetékkel csatlakoznak a tárolótartályok az üzemi napi tartályokba. A koromlefejtés egyszerűsítése és a szállítás közbeni szennyeződések elkerülése érdekében a kormot gumikonténerben (kb. 600 kg) vagy zsugorfóliás egységrakományként csomagolják. A korom C körüli hőmérsékleten, nehezen gyullad meg, de hevesen ég. Levegővel keveredve robbanóképes elegyet alkot. A porrobbanás veszély miatt a koromtüzek oltásánál elővigyázatosan kell eljárni. A legjobb oltási mód a habbal történő elárasztás. Vízzel csak vizköd alakjában szabad oltani, de célszerű ennek is csökkenteni a felületi feszültségét, a jobb nedvesítőképesség érdekében.

24 A gumiőrletek, gumiregenerátok tűzveszélyessége és tűzoltási sajátosságai A gumiőrletek legtöbbször gumiabroncsok őrlése révén keletkeznek. Cél a megfelelő aprítottság elérése, illetve a textil-gumi rendszer szétválasztása. Az őrlés legtöbbször bordás darálón, Banbury zárt keverőn, condux őrlőberendezésen és Pawert rendszerű őrlőgépen történik, az utóbbit kevésbé használják. A bordás darálót általában félig vulkanizált, beégett keverékek vagy gumi- hulladékok darálására alkalmazzák. Az őrlemény 100 C-ra is felmelegedhet, ezért a darálóból kivéve, csak lehűlés után szabad nagy tömegben tárolni. Hűtésre víz-permetezés is megfelel (30 C alá kell hűteni). A víz a továbbiakban nem zavar, mert gőzzel regenerálják később az őrleményt.

25 Gumiregeneráláshoz rendszerint valamilyen őrletet használnak, és a műveletnél a nagy fajlagos felület és a regenerálás magas hőmérséklete miatt számolni kell az önmelegedéssel. Gőzkazánban történő regenerálás után önmelegedés nem léphet fel, hiszen vizes az anyag. Lényegesen nagyobb a veszély a szárítás után, ha nem hűtik le az anyagot. Meleg regenerát-morzsát huzamosabb ideig csak vashordóban és felügyelet mellett célszerű tárolni. Zárt keverőben (amely lehet WP- vagy Banbury típusú), kémiai lebontószerrel, magas hőmérsékleten végzett regeneráláskor, a regenerátokat kivétel után intenzív hűtésnek kell alávetni, mert szabad levegőn, még szétterített állapotban is hajlamosak az öngyulladásra.

26 A gumiregeneráló üzemekben a még meg nem őrölt gumianyagok és a gumiőrletek, illetve porok égésével találkozunk. A gumiporok tüzeinél a koromtűz oltásához hasonlóan kell eljárni, Végig ügyelve a porrobbanás veszélyére. A regenerátok finomításának célja a fel nem tárt szemcsék szétdörzsölése, a homogenizálás. A műveletet speciális, kis réstávolságú hengerszéken végzik. A kis réstávolság miatt az anyag C-ra felmelegszik. A regenerált filmet feltekercselik és úgy tárolják. A tekercsben végbemehet önfelmelegedési folyamat, ezért ezeket kihűlésig nem szabad nagyobb halmazzá összerakni. Ugyancsak kerülni kell a lehűlésig, a műanyag fóliába csomagolást. A gumiipari technológiai műveletek tűzveszélyessége elsősorban ezeknek az eljárásoknak a melegüzemi jellegével függ össze, melyek a gumipuhító üzemekben mechanikai Vagy kémiai úton és hőbontással történnek. A mechanikai puhításra csigás puhítógépeket (plasztikátorok), hengerszékeket és zárt keverőgépeket alkalmaznak. Ezek hidegen vagy melegen működnek, ezért fűthetnek-hűthetnek. A keverő üzemrészben hengerszékek, zárt keverőgépek (Werner Pfleiderer- és Banburyrendszerűek) dolgoznak. A keverés a gumigyártás egyik legtűzveszélyesebb munkafolyamata, mert tűzveszélyes anyagok nagy mennyiségben kerülnek felhasználásra, és a keverés alatt az anyag is felmelegszik. Öngyulladásba mehet át a keverék, vagy üzemzavar miatt is begyulladhat (pl. súrlódás következtében).

27 Az alakítás, formázás Az alakítás, formázás kalanderekkel, csigás csőprésekkel (extruder) történik. Kalanderezéssel vagy csak gumilemezt alakítanak ki, vagy egyúttal a gumit szövetre is rápréselik. A gumi a hengerek között maradó alakváltozást szenvedve felmelegszik, ezért a hengereket hűteni, de fűteni is lehet. Extruderrel csöveket, zsinórokat állítanak elő. Ezek is el vannak látva fűtő-hűtő berendezésekkel. Jellegzetes gyújtóforrás az ilyen jellegű műveleteknél a statikus elektromos kisülések következtében létrejövő szikrakisülés. Az elektrosztatikus feltöltődés korlátozható a légtér ionizációjával, a töltések levezetésével vagy semlegesítésével. A formázó üzemben keletkezett tüzek oltását a gumipuhító üzemekben keletkezett tüzek oltásánál alkalmazott taktikai elvek szerint kell leküzdeni.

28 A szövetkenő üzem tűzveszélyessége és tűzoltási sajátosságai A szövetkenő üzemek tűz- és robbanáveszélyesek, mert a szövetre, hengersorok segítségével oldott gumiréteget visznek fel. Az oldószer benzin. Fokozza a tűzveszélyt, hogy a gumioldattal felkent szövetet a szárító berendezésben az oldószertől mentesítik. A meleg benzingőz a tűz- és robbanásveszélyt még fokozza. A már megpuhított gumit speciális keverőgépek segítségével benzinnel oldják. Az elkészült gumioldatot szállítótartályokban viszik közvetlenül a szövetkenő gépekhez. Az oldógépek nagysága elérheti az 1250 litert is és a gumi oldásának a gyorsítására a hőmérsékletet általában 40 C-ra állítják be. A szövetkenő üzemekben keletkezett tűz esetén az első teendő a beépített tűzoltó berendezések üzembe helyezése. Ha a beépített berendezésekkel történő beavatkozás nem vezet sikerre, a már korábban megismert gumitüzeknél alkalmazott taktikai elvek alapján kell megszervezni a tűzoltást. A benzinvezetékeket elzárjuk és gondoskodunk a hűtésükről. Mind a gumioldat, mind a szövetkenő gépek oltását is habsugárral célszerű végezni. Különös gondot kell fordítani a gumioldatot tároló tartályok védelmére. Az oltás szükség esetén vízkőddel is megoldható.

29 Az oldószer-visszanyerő tűzveszélyessége és tűzoltási sajátosságai A szárító berendezésekből a benzingőzök csővezetéken a bezinvisszanyerőbe jutnak. A benzint egy Raschig-gyűrűvel töltött toronyba vezetik, majd egy robbanásgátló tornyon áthaladva a benzin az adszorberekbe kerül. Az adszorbens anyag aktív szén, ami elnyeli a benzint, majd telítődés után víz- gőzzel hajtják ki belőle. A benzinvisszanyerő üzemek tüzének oltását legcélszerűbb porral elkezdeni. A csővezetékek elzárásáról és a berendezések hűtéséről minden esetben gondoskodni kell. Porsugarakkal az esetleges robbanást is meg tudjuk előzni. Az oldószer-visszanyerőkben habbal csak akkor oltsunk, ha nem rendelkezünk porral. A szövetkenő, illetve oldószer-visszanyerő üzemekben támadásra csak a legszükségesebb, legkisebb létszámú tűzoltó erőket vessük be. Biztosítani kell a visszavonulási és a mentési útvonalakat. A tűzoltó tartalékokat robbanástól védett helyen tartsuk készenlétben.

30

GUMIIPARI TECHNOLÓGUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

GUMIIPARI TECHNOLÓGUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK GUMIIPARI TEHNOLÓGUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 543 02 2. A szakképesítés megnevezése: Gumiipari technológus

Részletesebben

Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás

Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás Vegyipari tüzek t tűzoltt zoltása II. Porrobbanás A porok fogalma, jellemzésük Por: Minden szerves, szervetlen vegyület, anyag őrléssel, osztályoz lyozással, vagy más m módon keletkezett frakcióinak inak

Részletesebben

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Merő András A tűz oltása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései 3/3.5. A műanyag termékek alkalmazása, felhasználása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Kedvező tulajdonságaik alapján az élet szinte minden területén alkalmazhatók, az iparban pl. maró anyagok

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Környezetvédelemmel, biztonságtechnikával, tűzvédelemmel, egészségvédelemmel, kel kapcsolatos legfontosabb jogszabályok, utasítások alapfogalmak, dokumentációk és eljárások

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Papné Szabó Ibolya. Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés. A követelménymodul megnevezése: Papné Szabó Ibolya Tészták készítése egyéb egyéb tésztakészítési eljárásokkal: keverés, gyúrás, felverés A követelménymodul megnevezése: Tésztafeldolgozás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem

Részletesebben

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag )

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag ) 2. tétel - A nemfémes szerkezeti anyagok tulajdonságai, felhasználásuk. - Vasfémek és ötvözeteik, tulajdonságaik, alkalmazásuk. - A könnyűfémek fajtái és jellemzői, ötvözése, alkalmazása. - A színesfémek

Részletesebben

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok 2. Egy szerves oldószerrel végzett munkafolyamat során az üzemben tűz keletkezett. Ennek kapcsán beszéljen munkatársaival a tűzoltás módjairól és a tűz bejelentésének szabályairól! Magyarázza el egy tűzoltó

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. A vegyipar hulladékai, kezelésük és hasznosításuk

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. A vegyipar hulladékai, kezelésük és hasznosításuk HULLADÉKGAZDÁLKODÁS IV. A vegyipar hulladékai, kezelésük és hasznosításuk Előadás anyag nappali tagozatos Környezetmérnöki MSc szakos hallgatóknak Készítette: Dr. Bodnár Ildikó, főiskolai tanár 2013. 1

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

A 83. sorszámú Gumiipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 83. sorszámú Gumiipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 83. sorszámú Gumiipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 543 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

33 814 02 0000 00 00 Vegytisztító, kelmefestő, mosodás. Vegytisztító, kelmefestő, mosodás 2/42

33 814 02 0000 00 00 Vegytisztító, kelmefestő, mosodás. Vegytisztító, kelmefestő, mosodás 2/42 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy 6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy gyorsaságától, határozottságától - tűzjelzés eredményességétől

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

TANMENET. A szakképesítés azonosító száma: 3481101. A szakképesítés megnevezése: Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 év

TANMENET. A szakképesítés azonosító száma: 3481101. A szakképesítés megnevezése: Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2 év Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola TANMENET A szakképesítés azonosító száma: 3481101 A szakképesítés megnevezése: Cukrász Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok

Részletesebben

Összetevők a 648/2004/EG rendelet szerint: <5% nátrium hidroxid, anionos felületaktív anyagok.

Összetevők a 648/2004/EG rendelet szerint: <5% nátrium hidroxid, anionos felületaktív anyagok. 1/6. oldal MIRAX lefolyótisztító 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: Kereskedelmi név: 1.1. Azonosító szám: 1.2. A készítmény felhasználása: Lefolyótisztító 1.3. Társaság/vállalat

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Fóliagyártás versenyképesen Az öntött és a fújt fóliák közül is jelenleg a 3-rétegűek a legnépszerűbbek mind a gyártók, mind a felhasználók körében. Megkezdődött azonban az átrendeződés

Részletesebben

Műanyagok galvanizálása

Műanyagok galvanizálása BAJOR ANDRÁS Dr. FARKAS SÁNDOR ORION Műanyagok galvanizálása ETO 678.029.665 A műanyagok az ipari termelés legkülönbözőbb területein speciális tulajdonságaik révén kiszorították az egyéb anyagokat. A hőre

Részletesebben

Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat!

Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat! Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat! Ismertesse a tűzoltó anyagok veszélyes reakcióit veszélyes anyagokkal! A veszélyes anyagok csoportosítása: MIÉRT VAN SZÜKSÉG A VESZÉLYES ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSÁRA???

Részletesebben

Tisztítás szárazjéggel

Tisztítás szárazjéggel CoolClean Solutions Europe Ltd. HUNGARY BUDAPEST U.K - LIVERPOOL Tisztítás szárazjéggel A technológia bemutatása Ez egy olyan új, a világon mindenütt elterjedt technológia az ipari tisztítás területén,

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

A 30. sorszámú Gumiipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 30. sorszámú Gumiipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 30. sorszámú Gumiipari technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 543 02 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

6.7.4. Cukrásztermékek készítése

6.7.4. Cukrásztermékek készítése 6.7.4. Cukrásztermékek készítése JOGHÁTTÉR AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 852/2004/EK RENDELETE (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról 1.cikk c. c) a szobahőmérsékleten biztonságosan nem tárolható

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Omlós tészta készítése, gyúrással

Omlós tészta készítése, gyúrással Papné Szabó Ibolya Omlós tészta készítése, gyúrással A követelménymodul megnevezése: Tésztakészítés, tésztaszárítás A követelménymodul száma: 0535-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-014-30

Részletesebben

Tárgyszavak: felületi nedvesség; belső nedvesség; mérési módszerek; nedvességforrások; szállítás; tárolás; farosttal erősített műanyagok.

Tárgyszavak: felületi nedvesség; belső nedvesség; mérési módszerek; nedvességforrások; szállítás; tárolás; farosttal erősített műanyagok. A MÛANYAGOK ELÕÁLLÍTÁSA ÉS FELDOLGOZÁSA A szárítás fontossága a műanyag-feldolgozásban Tárgyszavak: felületi nedvesség; belső nedvesség; mérési módszerek; nedvességforrások; szállítás; tárolás; farosttal

Részletesebben

14.1.1. A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása, a tej előtárolása

14.1.1. A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása, a tej előtárolása 14. FEJEZET TEJPORGYÁRTÁS A szárított tejtermékeket a közvetlen fogyasztáson kívül az édesiparban, a sütőiparban és más iparágakban használják fel. A fontosabb termékek: a teljes (zsíros) és a sovány tejpor,

Részletesebben

A tételhez nem használható segédeszköz.

A tételhez nem használható segédeszköz. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Cukrász szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

31 544 03 0010 31 02 Külfejtéses bányaművelő Külszíni bányász 2/54

31 544 03 0010 31 02 Külfejtéses bányaművelő Külszíni bányász 2/54 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Anyagok előkezelése, szállítása és adagolása a műanyag-feldolgozásban A műanyag-feldolgozáshoz a különböző előkészítő műveletek is hozzátartoznak. Egyes anyagokat szárítani kell,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Samay Géza. Új gumiipari technológiák bevezetése. A követelménymodul megnevezése: Gumiipari technikusi feladatok

MUNKAANYAG. Dr. Samay Géza. Új gumiipari technológiák bevezetése. A követelménymodul megnevezése: Gumiipari technikusi feladatok Dr. Samay Géza Új gumiipari technológiák bevezetése A követelménymodul megnevezése: Gumiipari technikusi feladatok A követelménymodul száma: 7007-08 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-50

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MCL 32 BIS TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MCL 32 BIS. A készülék típusazonosítója: 38 kg 230 V 50 Hz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MCL 32 BIS TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MCL 32 BIS. A készülék típusazonosítója: 38 kg 230 V 50 Hz Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: Teljesítményfelvétel: Grill teljesítmény: Meleg levegõ teljesítmény: Mikrohullámú kimenõ teljesítmény:

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA. növényházak. fűtése és hűtése

HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA. növényházak. fűtése és hűtése HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA A T O V Á B B I I N F O R M Á C I Ó K É R T K E R E S S E F E L H O N L A P U N K A T : W W W. H U L L A D E K H O. H U növényházak fűtése és hűtése TARTALOM AGRÁRFEJLESZTÉS A T

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 3 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak III. ALAPFOGALMAK 1. MI AZ ÁsVÁNY? Nem véletlen, hogy a bevezető gondolatokban a kémiai elemekkel, azok elterjedésével

Részletesebben

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ

CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ CLEARSAFE GRP RÁCS ISMERTETŐ Üvegszállal erősített, poliészter gyantából öntött ipari, balesetvédelmi rács A GRP rács egy speciálisan ipari igényekhez fejlesztett, R13-as csúszásmentesített felületet adó

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben

2013. január 21. HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM

2013. január 21. HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM Közlemény a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismerésére irányuló eljárásban benyújtott kérelem megjelentetéséről 2013. január 21. A VM Élelmiszer-feldolgozási

Részletesebben

Cukrászat üzemi gyakorlat

Cukrászat üzemi gyakorlat Cukrászat üzemi gyakorlat Összes szám: 1190 Cukrászat üzemi gyakorlat 2/10. évfolyam 630 A tantárgy tanításának célja Üzemi körülmények között végezve rögzüljenek a különböző mozdulatok, alapműveletek,

Részletesebben

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet FŐBB TERMIKUS HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI

Részletesebben

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy környezetbarát tüzelés felmelegít, mind testileg, mind lelkileg... Tisztelt Hölgyem, Uram! A tûz már évezredek óta vonzza az embert! És valóban, az emberiség kultúrtörténetében mindig is tapasztalhattuk

Részletesebben

A 27. sorszámú Formacikk-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 27. sorszámú Formacikk-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 27. sorszámú Formacikk-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 03 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy

AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy www.air-o-swiss.hu AOS 2051 TÍPUSÚ PÁRÁSÍTÓ KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATI UTASÍTÁSA és jótállási jegy Magyarországon forgalomba hozza: Gyártó: BonAir BG Kft PLASTON AG 1174 Budapest Svájc Lőrinci út 24. Tel: 253-72-85

Részletesebben

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA

AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA Bevezető AZ ÉGÉSGÁTLÁS KÖRNYEZETI HATÁSAINAK VIZSGÁLATA A műanyagok felhasználási területe egyre bővül, így mennyiségük is rohamosan növekszik. Elhasználódás után csekély hányaduk kerül csak újrahasznosításra,

Részletesebben

V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08

V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08 V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08 10 Élelmiszergyártás o 101 Húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1011 Húsfeldolgozás, -tartósítás 1012 Baromfihús feldolgozása, tartósítása 1013

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai - Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése I. Oktatási segédlet Készítette: Dr. Szabó

Részletesebben

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek Kompromisszum Levegőtisztaság-védelem A levegőszennyezés elleni védekezés lehetőségei Az emissziók szabályozásának mértéke: A környezet minőségére vonatkozó társadalmi igény Az ország gazdasági lehetőségei

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

Szakképesítés: 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Melegburkolatok anyagai, technológiái

Szakképesítés: 32 582 06 Vízszigetelő, melegburkoló Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Melegburkolatok anyagai, technológiái A vizsgafeladat ismertetése: - Melegburkolatok készítéséhez szükséges anyagok, eszközök ismerete. - Melegburkolási technológiák ismertetése központi tételsor alapján. Amennyiben a tétel kidolgozásához

Részletesebben

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék

3. AZ ALKOTÓRÉSZEKRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓ Összetétel: benzines, olajos, szappanos vizes emulzió. EINECSszám Osztályozása H mondatok százalék A Brilliance Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: B-13120069 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Azonosított

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sziklainé Farkas Bernadett. Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés

MUNKAANYAG. Sziklainé Farkas Bernadett. Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés Sziklainé Farkas Bernadett Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés A követelménymodul száma: 0536-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-30 FELVERT

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Dr. Örvös Mária LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM (oktatási segédlet) Budapest, 2010 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A versenyző kódszáma: 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló KÉMIA I. kategória FELADATLAP Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ

Részletesebben

mechanikai terheléseknek ellenáll. Követi az alapfelületet, a pórusokat lezárja. Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,1 g/cm 3 Száraz rétegvastagság

mechanikai terheléseknek ellenáll. Követi az alapfelületet, a pórusokat lezárja. Mûszaki adatok: Sûrûség: 1,1 g/cm 3 Száraz rétegvastagság Mûszaki Információ Disbon Nr. 433 Disboxid 433 EP-Grund 433 Színtelen, oldószermentes, kétkomponensû folyékony epoxidgyanta padló felületekre. Alapozó, impregnáló és tapadást növelô réteg ásványi alapokra.

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MCE 32 BIH TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MCE 32 BIH. A készülék típusazonosítója: 220-240 V/50 Hz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MCE 32 BIH TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MCE 32 BIH. A készülék típusazonosítója: 220-240 V/50 Hz Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: Teljesítményfelvétel: Grill teljesítmény: Mikrohullámú kimenõ teljesítmény: Meleg levegõ teljesítmény:

Részletesebben

Azonosító jel: KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. október 31. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. október 31. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2006. október 31. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 31. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1. oldal, összesen: 11 Felülvizsgálat kelte: 2015.08.11. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1. 1. Termékazonosító A készítmény

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Tűzvédelmi berendezések

Tűzvédelmi berendezések Tűzvédelmi berendezések Kockázatbecslés (észlelés, beavatkozás, kár) Beépített tűzvédelmi berendezések Beépített tűzvédelmi berendezések Előnyei: - folyamatos felügyelet - korai észlelés, riasztás - korai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez)

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) A kiállítás kelte: 2011.03.16. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítása A készítmény neve REA-JET TPWA-RS 010 tinta A készítmény felhasználása

Részletesebben

Gépek biztonsági berendezéseinek csoportosítása, a kialakítás szabályai. A védőburkolatok fajtái, biztonságtechnikai követelményei.

Gépek biztonsági berendezéseinek csoportosítása, a kialakítás szabályai. A védőburkolatok fajtái, biztonságtechnikai követelményei. A munkaeszköz és a gép (mint technikai rendszer) definíciója, osztályozása az átalakítás jellege és az átalakítandó közeg szerint. A gép fogalma és jellegzetes veszélyforrásainak csoportosítása. A gép,

Részletesebben

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai Kuti Rajmund A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai A tűzoltóság a bevetések 90%-ban ivóvizet használ tűzoltásra, s a legtöbb esetben a kiépített vezetékes hálózatból kerül a tűzoltó

Részletesebben

Szemes termények tárolástechnológiái és jelentőségük

Szemes termények tárolástechnológiái és jelentőségük 2009. június Szemes termények tárolástechnológiái és jelentőségük Bellus Zoltán, Komka Gyula FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, Gödöllő A tárolókapacitások jelenlegi helyzete Mezőgazdaságunk átlagos

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPÍRFELDOLGOZÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK, VEGYIPARI GÉPEK II.

MŰSZAKI ISMERETEK, VEGYIPARI GÉPEK II. MŰSZAKI ISMERETEK, VEGYIPARI GÉPEK II. Vegyipari szakmacsoportos alapozásban résztvevő tanulók részére Ez a tankönyvpótló jegyzet a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat)

VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat) VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat) Hajtások csoportosítása Közvetlen kapcsolatú Közvetítőelemes Erővel záró hajtások Dörzskerékhajtás Szíjhajtás (laposszíj, ékszíj) Alakkal záró hajtások Fogaskerékhajtás Lánchajtás,

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS a 34 542 05 KÁRPITOS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kizárólag a 2012/2013. tanévben induló szakképzésekre vonatkozóan a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban Szt.)

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. A BREF alkalmazási területe

ÖSSZEFOGLALÓ. A BREF alkalmazási területe ÖSSZEFOGLALÓ A kovácsüzemek és öntödék BREF (elérhető legjobb technika referencia dokumentum) a 96/61/EK tanácsi irányelv 16. cikke (2) bekezdése szerint végzett információcserét tükrözi. Az összefoglalót

Részletesebben

Milyen kötésmódokat ismer? Ismertesse az oldható és nem oldhatókötéseket!

Milyen kötésmódokat ismer? Ismertesse az oldható és nem oldhatókötéseket! Milyen kötésmódokat ismer? Ismertesse az oldható és nem oldhatókötéseket! Oldható kötés: Oldható kötések azok a kötések, melyek a kötőelem roncsolása nélkül oldhatóak. Ilyen kötés lehet például az ék-,

Részletesebben

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás )

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás ) 7. Alapvető fémmegmunkáló technikák A fejezet tartalomjegyzéke 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. 7.2. Kovácsolás, forgácsolás. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2013.március. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 521 01 BEVONTELEKTRÓDÁS KÉZI ÍVHEGESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 521 01 BEVONTELEKTRÓDÁS KÉZI ÍVHEGESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 521 01 BEVONTELEKTRÓDÁS KÉZI ÍVHEGESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához a 34 521 06 Hegesztő szakképesítés kerettanterve alapján I. A szakképzés

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása

A korrózió elleni védekezés módszerei. Megfelelő szerkezeti anyag alkalmazása A korrózió elleni védekezés módszerei Megfelelő szerkezeti anyag kiválasztása és alkalmazása Elektrokémiai védelem A korróziós közeg agresszivitásának csökkentése (inhibitorok alkalmazása) Korrózió-elleni

Részletesebben

Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése.

Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése. A MÛANYAGOK TULAJDONSÁGAI Tömítések áteresztőképessége Tárgyszavak: autógyártás; műszaki követelmények; permeáció; üzemanyag-emisszió; mérési módszer; áteresztés csökkentése. Szigorodó előírások Áteresztésnek

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MW 32 BIS TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MW 32 BIS. A készülék típusazonosítója: 230 V 50 Hz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MW 32 BIS TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat MW 32 BIS. A készülék típusazonosítója: 230 V 50 Hz Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: MW 32 BIS Teljesítményfelvétel: 3300 W Grill teljesítmény: 1500 W Mikrohullámú kimenõ teljesítmény: 1000

Részletesebben

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat A számos terméket kínál a járműkárpitozás területére, legyen szó tetőkárpit ragasztásról vagy akár műszerfal bőrözésről. Tetőkárpitok ragasztásánál az egyik legfontosabb tényező a ragasztóanyag magas hőállósága.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez)

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) A kiállítás kelte: 2012.10.11. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / keverékek és a vállalat / vállalkozás azonosítása Termékazonosító A készítmény neve REA-JET TEP-SW 010 tinta

Részletesebben

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.1 2.2 1.1 Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással Tárgyszavak: átlátszó műanyag; fröccsöntés; dombornyomás; hibalehetőségek; új technológiák; extrudálás;

Részletesebben

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával Tárgyszavak: berendezés; biohulladék;

Részletesebben

Használati útmutató. Tartalom FTCD 87 KONDENZÁCIÓS SZÁRÍTÓGÉP. Beszerelés, 2. Figyelmeztetések, 3. Karbantartás és tisztítás, 6. A készülék leírása, 8

Használati útmutató. Tartalom FTCD 87 KONDENZÁCIÓS SZÁRÍTÓGÉP. Beszerelés, 2. Figyelmeztetések, 3. Karbantartás és tisztítás, 6. A készülék leírása, 8 Használati útmutató Tartalom Magyar Beszerelés, 2 A készülék elhelyezése Szellőzés Vízelvezetés Elektromos csatlakoztatás Teendők a készülék első használata előtt Figyelmeztetések, 3 Általános biztonság

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA

POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA POLIÉSZTER ALAPÚ ABLONCZY MŰGYANTA ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Kötési mechanizmus: A műgyanta a hagyományos ragasztókkal, illetve kötőanyagokkal szemben nem az oldószer elpárologtatásával köt meg, hanem a B komponens

Részletesebben

ALKALMAZÁSI TERÜLET Károsodott betonszerkezetek javítása függőleges és vízszintes felületeken, mennyezeteken.

ALKALMAZÁSI TERÜLET Károsodott betonszerkezetek javítása függőleges és vízszintes felületeken, mennyezeteken. Mapegrout FMR Kétkomponensű, zsugorodáskompenzált, szulfát-álló, rugalmas fémszálakkal megerősítendő habarcs, amely különösen alkalmas a fokozott duktilitás szükségű betonszerkezetek javításához ALKALMAZÁSI

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A tűz elleni védekezésről szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésében, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 33/1999. (IX.24.) BM rendelettel módosított 30/1996. (XII.6.) BM sz. rendeletben

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri segédlet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet 1 Tartalomjegyzék 1. Szakköri tematika. 2 2. Szakköri tanári segédlet... 8 2.1. Hosszúság, terület, idő, térfogat,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ TMW 22 BI-S, BI-T 1 A használati útmutatóhoz Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy a TEKA termékét választotta. Biztosak

Részletesebben

Foglalkozási napló. Műanyagfeldolgozó 10. évfolyam

Foglalkozási napló. Műanyagfeldolgozó 10. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Műanyagfeldolgozó 10. évfolyam (OKJ száma: 34 521 09) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető

A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető A veszélyeztető hatások (saját település és környezete) és a veszély-elhárítási tervezés Készítette: Takács Gyula tű. szds. kirendeltség vezető Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére

Részletesebben

OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ

OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ A légkondicionáló használata előtt olvassa el gondosan a kézikönyvet, és őrizze meg jövőbeni referenciaként. OSZTOTT TÍPUSÚ BELTÉRI LÉGKONDICIONÁLÓ Olvassa el ezt a kézikönyvet iplus INVERTER SOROZAT 42HVS09A/38YVS09A

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM PÉK SZAKKÉPESÍTÉS ADAPTÁLT KÖZPONTI PROGRAM HALLÁSSÉRÜLT TANULÓK SZÁMÁRA 2008 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet munkacsoportjában,

Részletesebben