Az első 325 év megünneplése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az első 325 év megünneplése"

Átírás

1 Az első 325 év megünneplése A Husqvarnánál az elvárásokon felül teljesítettünk, úttörő mérnöki munkát végezve a kezdetektől fogva, 1689 óta. Az évek során szenvedélyes munkánk számos területen innovatív megoldásokhoz vezetett a fegyverektől a varrógépeken át a motorkerékpárig és sok más termékig. Folyamatosan emeljük a mércét technológiai megoldásokban és használhatóságban egyaránt. Ez a szemlélet tette lehetővé 325 évvel később, hogy piacvezetővé váltunk a kertészeti, erdészeti gépek és az építőipar, bányászat területén egyaránt. Széles és egyre növekvő termékskálánk mindent tartalmaz, a láncfűrészektől, vágógépeken át a robotfűnyírókig. Számukra az a legfontosabb, hogy a tapasztalt szakemberek számára megadjuk a lehetőséget a biztonságos és hatékony munkavégzésre.

2 Kiváló minőségű varrógépek sikeres időszaka 1872-ben, amikor varrógépek gyártásába kezdtünk, felhasználtuk a fegyvergyártáshoz szükséges finommechanikai szaktudást. Az a tapasztalat, amelyet a műszakilag igényes fegyverek gyártása során szereztünk nagy előnynek bizonyult. Az apró alkatrészek kiváló minősége és a megbízható konstrukció sikeres forgalmat biztosított hosszú időn keresztül. Még az is kiderült, hogy varrógépeink a tartós áztatásnak is ellenállnak. Ezt 1976-ban fedezték fel, amikor az S/S Per Brahe gőzhajó rakományát sikerült kimenteni a dél-svédországi Vättern tó fenekéről. A hajó 58 évvel ezelőtt süllyedt el egy súlyos őszi viharban. 24 ember, köztük a híres svéd grafikus John Bauer és családja is meghalt a balesetben. A rakományban találtak néhány Husqvarna varrógépet, melyek némi olajozás után újra tökéletesen működőképesek voltak.

3 A fegyverek alapozták meg mesterségbeli tudásunkat Az 1600-as években az Európa-szerte tomboló háborúk következtében, megnövekedett Svédország fegyvergyártása. A termeléshez vízenergiára volt szükség, így 1689-ben, fúró-munkálatokat végeztek Svédország déli részén található Huskvarna melletti vízeséseknél. Hosszú és sikeres időszak kezdődött háborús fegyverzet és privát lőfegyverek gyártásával. A siker kulcsa a részletekre való odafigyelés volt és a folyamatosan magas szintű minőség-ellenőrzés, amely magában foglalta a lövések tesztelését is. Elhivatott tesztlövő csapatunk garantálta, hogy minden egyes legyártott fegyver tökéletesen működött. Egy Sixten nevű férfi, aki egyike volt a legutolsó tesztlövőknek két szempontból is különleges volt. Először is, profi volt, 20 év Husqvarna tapasztalattal a háta mögött. Másodszor, észben tartva a munkáját, kicsit ellentmondásos keresztneve volt: Bohm, ami svédül mellélő -t jelent.

4 Többszörösen forradalmasított konyha A 19. század végén, amikor az ételeket nyílt tűz fölött főzték a konyhában, a Husqvarna meglátta, hogy a főzés egyszerűbben és biztonságosabban is végezhető. A meglévő öntödében amelyet főként a varrógépek gyártásához használtak tűzhelyek fejlesztéséhez és gyártásához kezdett ben készült az első szabadalmaztatott öntöttvas, fatüzelésű tűzhelyünk, amely évtizedekig tartó siker volt. Az 1960-as években újra forradalmasítottuk a konyhát, megalkotva a kupola formájú mikrohullámú sütőt, a mérnöki munka és a formatervezés remek kombinációjaként. A korai fatüzelésű tűzhelyeink kialakításában az esztétikának olyannyira fontos szerepe volt, hogy a termék modellszámát néha bizonyos dekorációs elemek határozták meg. Jó példa erre a 122-es modell a legnagyobb luxus kivitelű tűzhelyünk, mely számos kastély és úri ház dísze volt. Azt mondják, a dizájner egyszerűen úgy érezte, hogy a 122-es szám egy olyan elegáns számkombináció, mely kiegészíti a gazdagon virágos dekorációt a tűzhelyen. Vajon, ez a dizájn elem segített-e több tűzhelyet eladni, nos, arról nem szól a történet

5 Kiváló eredmények a nehéz Párizs Dakar versenyen 1885 a modern motorkerékpár születésének éve. Hamar felismertük a motorokban rejlő óriási lehetőségeket és a fegyvergyártásban megszerzett finommechanikai tudásunk kihasználásával hozzákezdtünk a motorkerékpár gyártáshoz ban bemutattuk a motor-rásegítésű kerékpárt (kerékpár egyhengeres motorral felszerelve) és hamarosan ezután a megbízható motoroknak és a konstrukciónak köszönhetően óriási sikert értünk el világszerte ben például a francia hadsereg érdeklődött harci motorkerékpárjaink iránt. A motorok teljesítményének és kitartásának bizonyítására megengedtük nekik, hogy 9 motort teszteljenek a világ legveszélyesebb tereprally versenyén, a Párizs-Dakar-on. Két hét nehéz motorozás a homokdűnéken és minden kétségük teljesen eloszlott. Három motorkerékpárunk kapta az első három helyezést a cm 3 kategóriában.

6 Kiemelkedő láncfűrész fejlesztés 1959-óta Az 1959-ben bemutatott első láncfűrészünk új mérföldkő volt a láncfűrész fejlesztésben, megnövelt használhatósága és halk működése következtében. Az erőteljes és könnyű motorokat közvetlenül a motorkerékpárok ihlették. Ezzel elkezdődött a ma is tartó innovációs út, melynek állomásai a LowVib rezgéscsillapító rendszer, az X-Torq motortechnológia a TrioBrake láncfék és a legújabb a magas szintű akkumulátor technológia. Ezek az innovációk számos más hightech megoldással együtt hatékony és megbízható láncfűrészeket garantáltak, amikor csak szükség volt rájuk. Például 2010-ben, amikor óriási erdőtűz tombolt Oroszországban. A lángok megfékezésére rengeteg önkéntes használt láncfűrészt a tűzgát kialakításához. Sokan használtak közülük Husqvarna motorfűrészt, melyek ellenálltak az extrém körülményeknek. A tűz óta a Greenpeace önkénteseknek Moszkvában oktatást tartunk a láncfűrészek helyes használatáról, hogy segítsük munkájukat a későbbi mentőakciókban.

7 Építőipari szerszámok a legnehezebb munkákhoz A láncfűrészek bevezetése után a kézi vágógépek fejlesztése és gyártása már nem is volt kérdés. Az alapvető elgondolás minden fűrész esetében azonos: könnyű használat, ergonómikus kialakítás, erőteljes és mindez nagy precizitással. A vágógépek a további expanziós bővüléssel együtt a világ piacvezető gyártójává tettek minket az építőipar és a bányászat területén. Ennek bizonyítékaként gépeinket folyamatosan keresik, hogy segítsék a munkát számos igazán nehéz helyzetben is. Például Braziliában Rio de Janeiroban, a Maracana hatalmas újjáépítésében. A legendás sportarénát 1950-ben építették, hogy helyet adjon az első futball világkupának. Számos vágógépünket választották ki betonvágókkal, falazatvágókkal és fúrómotorokkal együtt erre a presztízs-értékű feladatra, melyben a Maracana stadion belső részét kompletten felújították és modernizálták a 2014-es FIFA Világkupára és a 2016-os nyári olimpiai játékokra. A stadion külseje változatlanul maradt a történelmi atmoszféra megőrzése érdekében.

8 Folyamatosan új mércét állítunk fel a hatékony fűnyírásban Amióta csak elkezdtük a fűnyírók gyártását folyton feszegetjük a technológiai határokat. Korábban a manuális fűnyírók apró, de hatékony tökéletesítésével, ma a fűnyíró traktorok, riderek manőverező képességével és csuklós kormányművével ben óriási lépést tettünk előre a SolarMower, a napelemmel működő robotfűnyíró, az Automower elődjének kifejlesztésével. Sokan úgy gondolták, ez a Frédi és Béni filmsorozatba való, mi mégis láttunk lehetőséget a halk, önműködő fűnyíróban. Egy gép, ami tökéletes fűnyírást végez és a kerttulajdonosnak szabadidőt nyújt. Ma, 19 évvel később egy egész sorozat robotfűnyíró gondoskodik több ezer különböző méretű és formájú pázsit ápolásáról. Az Automower olyannyira népszerű, hogy tulajdonosaik házat építenek, sőt nevet is adnak nekik, mint a háziállatoknak. Azt mondják, a legnépszerűbb név a Gordon.

9 A fejlődés soha véget nem érő útja A termékfejlesztésben mindig az elvárásokon túl tekintünk, hogy felhasználóinknak segítsünk még többet teljesíteni. Ez a megközelítés hajtott minket 325 éven keresztül és ez vezetett meglévő termékkínálatunk kifejlesztéséhez. Ez segített minket ahhoz, hogy piacvezetővé váljunk a kertészet és erdészeti gépek terén világszerte és ez a siker lelkesít bennünket tovább, hogy holnap is kiváló termékeket szállítsunk. A 2009-ben bemutatott Husqvarna Panthera Leo koncepció jó példája annak, hogy hogyan törekszünk termékeinknél átlépni a műszaki akadályokat. A Panthera Leo a jövő fűnyírásáról alkotott víziónk, akkumulátorral ellátott hibridje az elülső vágóasztalos fűnyírónak és az egy helyben megforduló fűnyíró traktornak. Tele számos úttörő, hightech megoldással, bármilyen fűvel fedett felület hatékony nyírásához. Hogy ez a gép új korszakot nyit-e a fűnyírásban, majd az idő eldönti. Egy dolog azonban biztos, folytatjuk kreatív és innovatív munkánkat és tovább feszegetjük a határokat.

Erős géppark az őszi kertápoláshoz Remek őszi ajánlatok

Erős géppark az őszi kertápoláshoz Remek őszi ajánlatok Erős géppark az őszi kertápoláshoz Remek őszi ajánlatok 62 900 Ft Husqvarna Rider 316 T AWD Husqvarna 135 Husqvarna 550XP Egész évben hasznos segítőtárs a praktikus, rászerelhető szerszámokkal. Új, kiváló

Részletesebben

Erős géppark az őszi kertápoláshoz Remek őszi ajánlatok

Erős géppark az őszi kertápoláshoz Remek őszi ajánlatok Erős géppark az őszi kertápoláshoz Remek őszi ajánlatok hótoló lánc 62 900 Ft Husqvarna Rider 316 T AWD Husqvarna 135 Husqvarna 550XP Egész évben hasznos segítőtárs a praktikus, rászerelhető szerszámokkal.

Részletesebben

Profi technika. 2010. évi katalógus

Profi technika. 2010. évi katalógus Profi technika 2010. évi katalógus AS-MOTOR: ahol a szenvedély és a tökéletesség találkozásából minőség születik Valamennyi gépnek az a rendeltetése, hogy munkáját a lehető legjobban ellássa. Az AS-MOTOR

Részletesebben

Nagy kerti bevetés 2009-ben ERDÉSZETI ÉS KERTÉSZETI GÉPEK A TÖKÉLETES TAVASZKEZDÉSHEZ TAVASZ, KERTÁPOLÁS, HUSQVARNA

Nagy kerti bevetés 2009-ben ERDÉSZETI ÉS KERTÉSZETI GÉPEK A TÖKÉLETES TAVASZKEZDÉSHEZ TAVASZ, KERTÁPOLÁS, HUSQVARNA TAVASZ, KERTÁPOLÁS, HUSQVARNA ERDÉSZETI ÉS KERTÉSZETI GÉPEK A TÖKÉLETES TAVASZKEZDÉSHEZ Nagy kerti bevetés 2009-ben Az ajánlat 2009. április 1-től május 31-ig érvényes. Tökéletes tavaszkezdés Husqvarna

Részletesebben

Tatabánya gazdasági helyzete a fejlesztéspolitika tükrében. 2016. április 21.

Tatabánya gazdasági helyzete a fejlesztéspolitika tükrében. 2016. április 21. Tatabánya gazdasági helyzete a fejlesztéspolitika tükrében 2016. április 21. Tatabánya gazdasága és munkaügyi adatai A szénbányászat és az arra épült nehézipar 110 év után végleg megszűnt. Az 1989-es rendszerváltással

Részletesebben

EGYÜTT A KÖZÖSSÉGÉRT. Erdélyi Hanga elnöki programja. 1) Bemutatkozás. Rólam

EGYÜTT A KÖZÖSSÉGÉRT. Erdélyi Hanga elnöki programja. 1) Bemutatkozás. Rólam EGYÜTT A KÖZÖSSÉGÉRT Erdélyi Hanga elnöki programja 1) Bemutatkozás Rólam Erdélyi Hanga vagyok, 1994. október 10-én születtem Sopronban. Az általános iskola elvégzése után a helyi Széchenyi István Gimnáziumban

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 6 7 8 9 10 Csodálatos sziget, ezüstös stranddal Velünk ébredt Kaohsiung. Gépünk hajnalra ért a dél-tajvani városba, ahol a hosszú repülôút után nyitogattuk szemeinket az új világra. A repülôtértôl a szállásunkig

Részletesebben

Nyugodt, stabil folytatás, folyamatos fejlődés

Nyugodt, stabil folytatás, folyamatos fejlődés Nyugodt, stabil folytatás, folyamatos fejlődés A kerület több pártja és civil szervezete az október 12-i önkormányzati választásra azért fogott ös sze, hogy folytathassuk a 2006-ban megkezdett munkát.

Részletesebben

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 HOZZÁFÉRHETŐSÉG 07 SOKOLDALÚSÁG

ÁTTEKINTÉS TARTALOM 04 A CROSSWAY 08 VEZETŐTÉR 10 TERMELÉKENYSÉG KIEMELKEDŐ ÉLMÉNY 09 HOZZÁFÉRHETŐSÉG 07 SOKOLDALÚSÁG ÁTTEKINTÉS A termelékenység vezérelve szerint terveztük, így a CROSSWAY Low Entry alacsonybelépésű modellek mind városi, mind helyközi viszonylatokon otthonosan mozognak. + Az alacsonybelépésű felépítés

Részletesebben

2015. III. negyedévi korrekció feladatonként

2015. III. negyedévi korrekció feladatonként Az előterjesztés 3. melléklete 215. III. negyedévi korrekció feladatonként Feladat megnevezése Bevétellel Belső Személyi Munkaa- Dologi Egyéb mű- Ellátottak Felújitás Beruháátcsopor- 2 MISKOLC MEGYEI JOGÚ

Részletesebben

ÉPÍTÉSZEK MARATONIJA HORVÁTH ILDIKÓ

ÉPÍTÉSZEK MARATONIJA HORVÁTH ILDIKÓ HORVÁTH ILDIKÓ ÉPÍTÉSZEK MARATONIJA Az 1968-as mexikói napokon, amikor az olimpiai stadion pályáin naponta születtek az új csúcsok, és egymást követő ünnepélyes díjkiosztások váltották aranyra és ezüstre

Részletesebben

Márkakereskedői lista. Toyota Agro. Köszöntjük vendégeinket a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon!

Márkakereskedői lista. Toyota Agro. Köszöntjük vendégeinket a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon! Márkakereskedői lista Budakeszi Baja Békéscsaba Debrecen Gyöngyös Győr Halásztelek Jászberény Kaposvár Karcag Kecskemét Kiskőrös Miskolc Monor Mosonmagyaróvár Nagykanizsa Nyíregyháza Pécs Pilisvörösvár

Részletesebben

Előterjesztések és határozati javaslatok a FuturAqua Nyrt. 2015. április 30-án tartandó évi rendes közgyűléséhez

Előterjesztések és határozati javaslatok a FuturAqua Nyrt. 2015. április 30-án tartandó évi rendes közgyűléséhez Előterjesztések és határozati javaslatok a FuturAqua Nyrt. 2015. április 30-án tartandó évi rendes közgyűléséhez A FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (cégjegyzékszáma:

Részletesebben

Hulla az öbölben. Kalandmodul.

Hulla az öbölben. Kalandmodul. Hulla az öbölben. Kalandmodul. James Bokszi Shaw Külső: James Shaw, vagy utcai nevén hívva Bokszi, egy tipikus niggernek néz ki első pillantásra. Szemei kékek, nagyok, állandóan véreresek, fáradtnak tűnnek.

Részletesebben

AZ ISTVÁNMEZŐ REHABILITÁCIÓS PROGRAMJÁHOZ KAPCSOLÓDÓ VÁROSÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ KIALAKÍTÁSA (BOK) TERVPÁLYÁZATI MŰLEÍRÁS

AZ ISTVÁNMEZŐ REHABILITÁCIÓS PROGRAMJÁHOZ KAPCSOLÓDÓ VÁROSÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ KIALAKÍTÁSA (BOK) TERVPÁLYÁZATI MŰLEÍRÁS AZ ISTVÁNMEZŐ REHABILITÁCIÓS PROGRAMJÁHOZ KAPCSOLÓDÓ VÁROSÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ KIALAKÍTÁSA (BOK) TERVPÁLYÁZATI MŰLEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK MŰLEÍRÁS 1. VÁROSSZERKEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEK 1.1 HELYTÖRTÉNET 2. MEGLÉVŐ

Részletesebben

LOGSET GT Forwarderek

LOGSET GT Forwarderek LOGSET GT Forwarderek 2 Megbízhatóság minden terepen Az eddigi sikeres TITAN forwarder sorozat után, a Logset cég még magasabbra rakta a mércét a közelítési gyakorlat, élettartam és a termelékenység terén

Részletesebben

HUSQVARNA KATALÓGUS 2016

HUSQVARNA KATALÓGUS 2016 www.husqvarna.hu Copyright 2016 Husqvarna AB (kiadó). Minden jog fenntartva. A Husqvarna márkanév, egyéb termék és tulajdonság nevek a Husqvarna Group védjegyei, a www.international.husqvarna.com oldalon

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

A géppuska Önműködő, sorozatlövés leadására alkalmas lőfegyverek léteztek már az első világháború kitörése előtt is, igazán félelmetes hírnévre azonban 1914 után tettek szert, amikor a géppuskák a lövészárok-háborúkban

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2016. január 5.

Sajtóközlemény. 2016. január 5. Sajtóközlemény CES 2016 (január 6-9.), Las Vegas Amikor az autó segít a konyhában: a Bosch az okos hálózatban bízik Okos megoldások a nagyobb komfort és biztonság érdekében 2016. január 5. Dr. Volkmar

Részletesebben

75-95 LEMF A MASSEY FERGUSONTÓL

75-95 LEMF A MASSEY FERGUSONTÓL 4700 75-95 LEMF A MASSEY FERGUSONTÓL 02 www.masseyferguson.com Új mércét teremt. Felülmúlja az elvárásokat 4700 MF A VILÁG ÉS A MÁRKA ÚJ IKONJA - A mezőgazdasági gépek piacán legrangosabb névként a Massey

Részletesebben

Ford és a fordizmus Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Ford és a fordizmus Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2014 június 01. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Mindannyian ismerjük Henry Ford nevét. Azonnal beugrik mindenkinek a

Részletesebben

Szivattyúk. Építési folyamatok aktív támogatása. Wacker Neuson ellátástechnikával. Tökéletesen bevált tiszta víz, használt víz és szennyvíz esetén.

Szivattyúk. Építési folyamatok aktív támogatása. Wacker Neuson ellátástechnikával. Tökéletesen bevált tiszta víz, használt víz és szennyvíz esetén. Építési folyamatok aktív támogatása. Wacker Neuson ellátástechnikával. Az árammal, hővel és száraz munkaterülettel való ellátottság minden építési területen nélkülözhetetlen követelmény. Ha ezekkel kapcsolatban

Részletesebben

TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0591

TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0591 TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0591 Hatékonyság és versenyképesség javítása képzéssel az SPLC-E Kft.-nél című projekt hírei Az emberi erőforrás-fejlesztés olyan követelményeknek való megfelelést jelent jelenlegi

Részletesebben

(K+F) a bunkósbottól támadó/védő robotokig. Dr. Seres György DSc. 2003

(K+F) a bunkósbottól támadó/védő robotokig. Dr. Seres György DSc. 2003 Haditechnikai kutatás és fejlesztés (K+F) a bunkósbottól támadó/védő robotokig Dr. Seres György DSc. 2003 Mi a különbség az emberi és az állati lét között? Mi a különbség az emberi és az állati lét között?

Részletesebben

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?*****

*Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és Wilhelm Gustloff?***** *Sokan a cím állítására bizonyosan felkapják a fejüket. A világ legnagyobb hajó katasztrófája és "Wilhelm Gustloff"?* Szinte mindenkinek, aki a "hivatalos történetírás" műveit olvassa, annak a világ legnagyobb

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

HUSQVARNA ÁRLISTA 2011 HUSQVARNA ERDÉSZETI GÉPEK

HUSQVARNA ÁRLISTA 2011 HUSQVARNA ERDÉSZETI GÉPEK HUSQVARNA ÁRLISTA HUSQVARNA ERDÉSZETI GÉPEK Elektromos láncfőrész Hengerőrtartalom Teljesítmény Vezetılemez Súly 321 Electric 967 54 71-66 55 920 Ft 69 900 Ft - 2000 Watt 15" / 38 cm 4,4 kg Benzinmotoros

Részletesebben

Kertápolás professzionális gépei

Kertápolás professzionális gépei Kertápolás professzionális gépei Tartalom Ráülős fűnyírógépek A Toro cégről Toro minőség 1. oldal 2. oldal Traktorok főbb jellemzők 22 23. oldal Hol lehet megvásárolni? Toro motorok 2. oldal 3. oldal XLS

Részletesebben

ó ó ó ú ó ó ó ó ó ú ő ú ú ó ű ü ó ü ő ú ü ű ó ű ű ő ő ó ó ű ő ú ó ű ó ó ó ó ű ü ü ó ü ó ó ü ú ó ó ű ó ú ó ú ő ú ó ű ü ő ő ó ü ó ó ű ó ű ó ó ó ó ú ó ű ó ó ű ü ó ü ű ü ó ü ő ó ű ú ó ű ó ő ó ű ó ó ú ó ű ó

Részletesebben

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök

Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök Hajókázna-e ma Vedres István a Tiszán? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A cím magyarázata Vedres István (1765-1830.) kinek az idén ünnepeljük születése 250., halála 185. évfordulóját, aki

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

Rain am Lech - egy látogatás sikerei. Kálvária kápolna - gazdag múlt, biztató jövő. Gyermekeink versenyeredményei

Rain am Lech - egy látogatás sikerei. Kálvária kápolna - gazdag múlt, biztató jövő. Gyermekeink versenyeredményei XVII. évfolyam 2. szám önkormányzati lap 2012. nyár Rain am Lech - egy látogatás sikerei Kálvária kápolna - gazdag múlt, biztató jövő Gyermekeink versenyeredményei Receptek a Vidám Nõk konyhájáról - New

Részletesebben

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület által kiírt ISMERED NYÍREGYHÁZÁT? című pályázat BLAHA LUJZA Pályázat beküldője:

Részletesebben

Útijelentés. Tanulmányút Norvégiába a norvég kulturális örökségi intézményrendszer megismerésére

Útijelentés. Tanulmányút Norvégiába a norvég kulturális örökségi intézményrendszer megismerésére Útijelentés Út száma: 73, 74, 75, 81 Tanulmányút Norvégiába a norvég kulturális örökségi intézményrendszer megismerésére Projekt: REVEAL - A kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárása

Részletesebben

HUSQVARNA ERDÉSZETI GÉPEK 2014

HUSQVARNA ERDÉSZETI GÉPEK 2014 HUSQVARNA ERDÉSZETI GÉPEK Hengerűrtartalom Teljesítmény Vezetőle mez Súly Elektromos láncfűrész 321 Electric 77 590 Ft - 2000 Watt 16" / 40 cm 4,4 kg Benzinmotoros láncfűrész 236 64 090 Ft 38,2 cm 3 1,4

Részletesebben

SUPER SPORTS 2012. Honda Hungary Kft. 2040 Budaörs, Törökbálinti u. 25/B.

SUPER SPORTS 2012. Honda Hungary Kft. 2040 Budaörs, Törökbálinti u. 25/B. A Magyarországra érkező járművek műszaki jellemzői több részletben is eltérhetnek a tájékoztató anyagban szereplő modellek paramétereitől. A gyártók fenntartják maguknak a jogot, hogy a járművek paramétereit

Részletesebben

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK KITE Bérgép Célunk a KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! AJÁNLATOK 2016 2 A KITE Zrt. Magyarországon, sőt Európában egyedülálló módon komplex

Részletesebben

Sajtóközlemény. Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek A Bosch rendszereivel biztonságosan és stresszmentesen érhetünk célba. 2012. december 17.

Sajtóközlemény. Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek A Bosch rendszereivel biztonságosan és stresszmentesen érhetünk célba. 2012. december 17. Sajtóközlemény Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek A Bosch rendszereivel biztonságosan és stresszmentesen érhetünk célba 2012. december 17. A Bosch bővíti vezetőtámogató rendszereinek körét Az

Részletesebben

Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam.

Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam. Régen és most Kezdetek: A község első említése 1288-ból származik. Nevének eredetére kétféle magyarázatot is találtam. Az egyik, hogy 1288-ban Zurchuk néven szerepelt, 1426-ban pedig már Karakozurchek.

Részletesebben

T A G G Y Ű L É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V

T A G G Y Ű L É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 T A G G Y Ű L É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely felvételre került a Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete huszonegyedik taggyűlésén 2014. május 18-án Dunabogdányban a Művelődési Házban az alábbiak szerint:

Részletesebben

Műszaki leírás. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata. 2009. szeptember 7.

Műszaki leírás. A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata. 2009. szeptember 7. Műszaki leírás A Móricz Zsigmond körtéri műemléki védettségű Gomba épületének építészeti és hasznosítási ötletpályázata 2009. szeptember 7. 2. / 7 oldal Rajzjegyzék és tartalom 01 A város egy duzsungel

Részletesebben

KAROSSZÉRIA FÉNYEZÉSE ÉS ÜLÉSKÁRPITOK MŰSZAKI ADATOK MÉRETEK MOTOR

KAROSSZÉRIA FÉNYEZÉSE ÉS ÜLÉSKÁRPITOK MŰSZAKI ADATOK MÉRETEK MOTOR MOTOR MŰSZAKI ADATOK Típus K-1.2 (benzin) ϒ -1.4 (benzin) U-1.4 Kis teljesítményű (dízel) U-1.4 Nagy teljesítményű (dízel) Hengerűrtartalom (cm 3 ) 1248 1396 1396 Furat x löket (mm) 71 x 78.8 77 x 74.99

Részletesebben

kemény hidegben, magas hatékonyság

kemény hidegben, magas hatékonyság terméktájékoztató ProFIk részére kemény hidegben, magas hatékonyság Az új generációs ecodan levegő-víz hőszivattyúk 2013 tavasztól tartalom előnyök 04 Működési elv 06 ecodan komplett rendszer 08 Felhasználási

Részletesebben

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1

A képlékeny félhold. Bassár el-aszad elnök. Némiképp meggyűrődött a róla alkotott kép IRÁNYTŰ INTÉZET EMBER ZOLTÁN LEVENTE 1 A képlékeny félhold A szíriai háború és polgárháború szilánkjai a menekült- és migránsválság képében bizony elérték Európát, ezáltal Magyarországot is; nem beszélve arról, hogy 6000-7000fő európai országok

Részletesebben

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése

Erasmus+ beszámoló. Margate, Egyesült Királyság. 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné. 1. A tanulmányút általános értékelése Erasmus+ beszámoló Margate, Egyesült Királyság 2015. július 10-július 25. Készítette: Rácz Józsefné 1. A tanulmányút általános értékelése 2013-ban az Erasmus+ pályázat által nyújtott lehetőséggel élve

Részletesebben

LÁNCFŰRÉSZEK. ELEKTRONIKUS GYÚJTÁS. Egyszerűen, megbízhatóan indítható.

LÁNCFŰRÉSZEK. ELEKTRONIKUS GYÚJTÁS. Egyszerűen, megbízhatóan indítható. KATALÓGUS LÁNCFŰRÉSZEK OxyPower. Környezetbarát, alacsony károsanyagkibocsátás, kevesebb üzemanyagfogyasztás, nagyobb teljesítmény. FEJLETT ANTIVIBRÁCIÓS RENDSZER. A fűrész markolata a motortól és a vágóberendezésektől

Részletesebben

A múzeumok oktatást támogató tevékenysége*

A múzeumok oktatást támogató tevékenysége* KÖZGYŰJTEMÉNYEK ÉS OKTATÁS A múzeumok oktatást támogató tevékenysége* Bereczki Ibolya Magyar múzeumok a XX. század végén a múzeumpedagógia szempontjából Amikor visszatekintünk az elmúlt néhány évtized

Részletesebben

Rexroth 4EE Rexroth az energiahatékonyságért

Rexroth 4EE Rexroth az energiahatékonyságért Rexroth 4EE Rexroth az energiahatékonyságért Energia-megtakarítás? A Rexroth-tal ez akár a produktivitás növelésével együtt lehetséges. Az üzemeltetési költségek csökkentését, valamint a hatékonyabb és

Részletesebben

CTC vontatott szántóföldi kultivátor

CTC vontatott szántóföldi kultivátor CTC vontatott szántóföldi kultivátor KVERNELAND CTC Modern és alkalmazkodó talajművelés A mai modern gazdaságok igényei a kultivátorokat illetően megváltoztak. A mindig szoros időbeosztás megköveteli a

Részletesebben

Pathfinder Adventure Card Game

Pathfinder Adventure Card Game A JEM magazin 7. számában írtam egy ismertetőt a szerepjátékról, mint a társasjátékokkal rokon műfajról, amely sokkal szabadabb, a fantáziának nagyobb teret engedő szórakozási forma. Ha valaki járatos

Részletesebben

A SÁRVÁRI SZABADIDŐ-TÁJ

A SÁRVÁRI SZABADIDŐ-TÁJ ÁEMI balatonfüredi Fásítási Osztályának ismertetője egyaránt jól szolgálták a rendezvény célját. Az ÁEMI Fásítási Osztálya nemzetközileg is kiemelkedő munkát végez a közérdekű fásítások, zöldövezetek tervezése

Részletesebben

Zdzisław Miłosławski ZRYW

Zdzisław Miłosławski ZRYW Modelarz (Lengyel kiadású modellező havilap) 1965. 11. szám 14-16. oldal és 1965. 12. szám 14-16. oldal, és első borító (fordította SRY) Zdzisław Miłosławski ZRYW Modelarz 1965.12. szám borítóképe. A szárnyashajó

Részletesebben

Termékkínálat 2015/2016 INNOVATIVE ÖFEN UND HERDE SEIT 1854

Termékkínálat 2015/2016 INNOVATIVE ÖFEN UND HERDE SEIT 1854 Termékkínálat 2015/2016 2 TARTALOM KANDALLÓK 07 ÉPÍTETT KANDALLÓK 81 Tartalom Több, mint 160 éve bevált 04 Innováció, dizájn és minőség 05 Clean Technology 06 PELLETKÁLYHÁK 57 TŰZHELYEK 96 K a n d a l

Részletesebben

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK

Bérgép KITE KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ. Célunk a. Technológiai gépbérlet AJÁNLATOK KITE Bérgép Célunk a KOCKÁZATMENTES, TERVEZHETŐ, KISZÁMÍTHATÓ mezőgazdasági termelés műszaki és technológiai biztosítása! AJÁNLATOK 2016 2 A KITE Zrt. Magyarországon, sőt Európában egyedülálló módon komplex

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

A LAKOSSÁG VÉDELMÉNEK BIZTOSÍTÁSA VESZÉLYES ANYAGOK ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS BALESETEK ELLEN

A LAKOSSÁG VÉDELMÉNEK BIZTOSÍTÁSA VESZÉLYES ANYAGOK ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS BALESETEK ELLEN A LAKOSSÁG VÉDELMÉNEK BIZTOSÍTÁSA VESZÉLYES ANYAGOK ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS BALESETEK ELLEN Vladimir Secară altábornagy a Sürgősségi Veszélyhelyzetek Országos Főfelügyelőségének főfelügyelője I. Bevezetés

Részletesebben

Változó kamrás körbálázók. Nagy sebesség. Nagy teljesítmény.

Változó kamrás körbálázók. Nagy sebesség. Nagy teljesítmény. Változó kamrás körbálázók Nagy sebesség. Nagy teljesítmény. 2 Változó kamrás bálázók Bevezetés Megbízható, gyors bálázás. Idényről idényre. Bálázóinkat úgy terveztük, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt,

Részletesebben

Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató

Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM 2015 Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Tartalomjegyzék 1. EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM... 3 1.1. Az iskola egészségnevelési szemlélete...

Részletesebben

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Használati utasítás 240F 240R 250R 252R 265R Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

Részletesebben

Város Polgármestere. ELŐTERJESZTÉS Forrás-völgy csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos tanulmányterv kiegészítő vizsgálata

Város Polgármestere. ELŐTERJESZTÉS Forrás-völgy csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos tanulmányterv kiegészítő vizsgálata Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/ Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Forrás-völgy csapadékvíz elvezetéssel

Részletesebben

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Használati utasítás 240F 240R 250R 252R 265R Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

Új OTSZ és TvMI gyakorlati alkalmazása. Készítette: Roboz József tű. alezredes szolgálatvezető

Új OTSZ és TvMI gyakorlati alkalmazása. Készítette: Roboz József tű. alezredes szolgálatvezető Új OTSZ és TvMI gyakorlati alkalmazása Készítette: Roboz József tű. alezredes szolgálatvezető 54/2014. (XII.5) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról Új szerkezet Jogszabály Hatályos 2015. 03.

Részletesebben

Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit!

Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit! 1 Sok szeretettel köszöntöm képviselő-testületünk nevében községünk megjelent lakosait és a kábeltelevízió nézőit! Tisztelt Falugyűlés! Tájékoztatóm elején egy tragikus aktualitásról kell szólnom: március

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Bukovinszky Márta Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Magyar Tűzoltó Szövetség. 145 év, töretlenül

Magyar Tűzoltó Szövetség. 145 év, töretlenül Magyar Tűzoltó Szövetség 145 év, töretlenül Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-2015 Tisztelt Olvasó! Tisztelt Olvasó! Immár száznegyvenöt éve, hogy gróf Széchenyi Ödön, a legnagyobb magyar fia, a magyar tűzvédelem

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1986. II. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÚJLAK MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT 1984 telén néhányan úgy gondoltuk, hogy fel kellene ébreszteni 1985 folyamán már ébresztettük

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

á ú é é ő é ő á ő ő á á ú ű é é ö ő á ő ú ő ő á é Ü Ü á é á é á é á é á ö ö á é ő á ú ű é é á é é ő á ö ö á á é é ú é é ú á á ő é é é ö ö á á é ű ő á é ű ő ú ő á á é á ú é é á é ö á á ö Ü á á é é ú á á

Részletesebben

Fájós fogak. Szájpatológiai vizsgálatok. történeti csontanyagon. Szikossy Ildikó Embertani Tár

Fájós fogak. Szájpatológiai vizsgálatok. történeti csontanyagon. Szikossy Ildikó Embertani Tár Fájós fogak Szájpatológiai vizsgálatok történeti csontanyagon Szikossy Ildikó Embertani Tár A fogfájás egyidős az emberiség történetével. A fogazat állapotából következtetni tudunk a népesség táplálkozási

Részletesebben

100C 140C 160C 180C. Teljesítmény a legkisebb részletekig Quicke rakodók kompakt traktorához

100C 140C 160C 180C. Teljesítmény a legkisebb részletekig Quicke rakodók kompakt traktorához C 4C 6C 8C Teljesítmény a legkisebb részletekig Quicke rakodók kompakt traktorához HU A professzionális felhasználásnak kedvező kialakítás. Csak a Quicke-től. Világvezető tervezés és megjelenés a Quicke

Részletesebben

NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS DVTK SE Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület D O K U M E N T Á C I Ó Vállalkozási szerződés a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör Sportegyesület labdarúgópályáinak

Részletesebben

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben!

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Információtartalom vázlata: A vállalkozás fogalma o Az üzleti vállalkozás célja, érdekeltjei,

Részletesebben

ULTIMATE LÉPJEN TÚL A MEGSZOKOTTON

ULTIMATE LÉPJEN TÚL A MEGSZOKOTTON ULTIMATE LÉPJEN TÚL A MEGSZOKOTTON AZ AJTÓK MÖGÖTT A beltér páratlanul egyedi. Minden felület és részlet maximális precizitással, a tökéletes és hibátlan megjelenést szem előtt tartva készült. Az összképet

Részletesebben

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old.

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Létezik egy kulcs a tudat kozmikus titkához, és mindannyian ezt a kulcsot használjuk, amikor gondolatainkat valóra

Részletesebben

ű ú ü ö ö ü ö ö ö ú ü ü ö ö ö ú ö ö ü ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ö ü ü ü ú ö ö ü ö ü ü ö Ó ü ű ö ö ü ö ü ö ú ö ö ö ö ű ú ú ű ö ö ü ö ö ö ö ü ú ö ü ö ü ü ö ú ü ü ü ű ú ö ü ö ö ö ü ö ü ú ö ö ö ü Ú ű ü ö

Részletesebben

ABS XFP merülőmotoros szennyvízszivattyú

ABS XFP merülőmotoros szennyvízszivattyú Sulzer Pumps ABS XFP merülőmotoros szennyvízszivattyú Egészenúj gondolkodásmód amiújraértelmezi aszivattyúk hatékonyságát The Heart of Your Process Kiemelkedően gazdaságos szivattyúk és járókerekek Az

Részletesebben

TÁRGY: Javaslat a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyására

TÁRGY: Javaslat a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyására A NAPIREND SORSZÁMA: 3. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyására E L Ő T E R J E S Z T É S SZÁLKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

Bosch-akkumulátorok versenyelőny az akkumulátorüzletben

Bosch-akkumulátorok versenyelőny az akkumulátorüzletben Bosch-akkumulátorok versenyelőny az akkumulátorüzletben Gyors és hatékony indítás Biztonságos indítás hideg időben és felforrósodott motortérrel egyaránt Maximális biztonság minden helyzetben Szivárgásmentes

Részletesebben

Hóeltakarítási kampányterv 2015-16

Hóeltakarítási kampányterv 2015-16 Hóeltakarítási kampányterv 2015-16 2015.12.01 TÉLI ÚTÜZEMELTETÉSI TERVE Hóeltakarítás síkosságmentesítés 2015-2016. év 1. ) A hóeltakarítási és az utak síkossága elleni védekezés célja, végrehajtása A

Részletesebben

Az élő hadtörténelem óra

Az élő hadtörténelem óra Az élő hadtörténelem óra A komáromi várlátogatás Június másodikán, ismét megrendezésre került a már lassan szokásosnak mondható éves, hadtörténelmi indíttatású tanulmányi kirándulás Komárom városába és

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

Vadászat rendje balesetvédelem részletes szabályai:

Vadászat rendje balesetvédelem részletes szabályai: Vadászat rendje balesetvédelem részletes szabályai: 1. Célja a vadászat és a fegyverhasználat részletes szabályainak ismertetése és meghatározása, a vadászati kultúra terjesztése, vadászati és fegyverhasználati

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására.

PÁLYÁZAT. Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium. intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. PÁLYÁZAT Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 6000 Kecskemét, Deák Ferenc

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

Speciális építmények tűzvédelme

Speciális építmények tűzvédelme Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztály Speciális építmények tűzvédelme Badonszki Csaba tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Az e fejezetben nem szabályozott

Részletesebben

Csongrád Megyei Levéltár

Csongrád Megyei Levéltár Csongrád Megyei Levéltár Szeged K iadványi munkánk három nagy sorozatunk köré szerveződik. Tanulmányok Csongrád megye történetéből 1977-ben indult útjára. z 1985-ben kibocsátott Dél-lföldi Évszázadok című

Részletesebben

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond

Útinapló. Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Útinapló 3.nap Farkaslaka Székelyudvarhely Parajd Szováta Medve-tó Felsősófalva -- Korond Ma is csepergő esőre ébredtünk, de ez nem vette el a kedvünket, hiszen ma is sok-sok érdekes és új vár ránk! Első

Részletesebben