KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 14.

3 Teszt jellegű kérdéssor 1. Melyik korszakban jelent meg a frakk? Írja le a korszak nevét, és sorolja fel a frakk öt jellemzőjét! 6 pont A biedermeier korában ez az öltözet társasági, vagy előkelő utcai férfi viseletként szerepelt. Az elöl derékig érő, hátul szárnyakban térdig lefutó kabát szárnyait elöl lekerekítették, vagy sarkosan levágták. Anyaga: sötét gyapjúszövet. A historizmus idején a fekete öltözet fehér mellénnyel az alkalmi férfi ruhatár fő viseletévé vált. A megadott korszak meghatározás 1 pontot, a jellemzők 1-1 pontot érnek. A felsorolt jellemzőktől eltérő más helyes tulajdonság is elfogadható! Maximálisan 6 pont adható. 2. Melyik viselettörténeti korszakban jelent meg a fűző? A helyes választ írja a kipontozott helyre! 1 pont A helyes válasz: Gótika 3. Soroljon fel az 1930-as évek neves tervezői, divatházai közül hatot! 3 pont 1.) Elsa Schiaparelli 2.) Jean Cocteau 3.) Nina Ricci 4.) Salvatore Ferragamo 5.) Jeanne Lanvin 6.) Coco Chanel Két helyes válasz 1 pontot ér. A megadottól eltérő más jó megoldások is elfogadhatók. Maximálisan 3 pont adható. 4. Melyik korszakhoz melyik kifejezés tartozik? Írja a korszakot jelző szám után a megfelelő kifejezés betűjelét! 5 pont 1. Ókor A Panier 2. Barokk B Merveilleuse 3. Rokokó C Berche 4. Biedermeier D Fontage 5. Direktórium E Bárkakalap 1. C. 2. D. 3. A. 4. E. 5. B. Minden jó megoldás 1 pontot ér. írásbeli vizsga / május 14.

4 5. Melyik korszakhoz melyik kifejezés tartozik? Írja a korszakot jelző szám után a megfelelő kifejezés betűjelét! 5 pont 1. Ókori Egyiptom B klaft 2. Ókori Görög E petaszosz 3. Reneszánsz D barett 4. Direktórium kora C cillinder 5. Szecesszió A nagy tollal díszített kalap Minden jó megoldás 1 pontot ér. 6. Az alábbi fogalmak közül válasszon ki ötöt, amelyek a románkor viseletét jellemzik! A kiválasztott fogalmak betűjelét írja a kipontozott helyre! 5 pont a. Himation b. Női felsőruha (surcot) c. Vállgalléros csuklya d. Stuart gallér e. Haik f. Könyékig érő, csipkefodor díszítésű ruha ujjak g. Homlokpánttal rögzített apácafátyol h. Kerek nyakkivágású, hasítékos tunika (bliaud) i. Ingszerű, bőven redőzött, földig érő alsóruha b. c. g. h. i. Minden jó megoldás 1 pontot ér, maximálisan 5 pont adható. 7. Jelölje aláhúzással, hogy melyik a kakukktojás! Indokolja választását! 3 pont Bordás kötés Zsinórkötés Bal-bal kötés Egyszínoldalas kötés Indoklás A zsinórkötés a láncrendszerű alapkötések közé tartozik, az összes többi vetülékrendszerű alapkötés. A helyes kiválasztás 2 pont, indoklás 2 pont. 8. Párosítsa a textilipari termékeket a jellemzőkkel! Írja a termék száma után a megfelelő jellemző betűjelét! 4 pont 1. Flanell A Hordozó anyagra rétegelik. 2. Nemszőtt textília B Hurkos felületű. 3. Bouklé cérna C Fonás, szövés nélkül készül. 4. Műbőr D Enyhén bolyhozott kelme. 1. D 2. C. 3. B.. 4. A. Minden jó megoldás 1 pontot ér. írásbeli vizsga / május 14.

5 9. Állítsa sorrendbe a következő műveleteket! 5 pont Írja a műveletek elé a helyes sorrendnek megfelelő számokat! SORSZÁM MŰVELET Minden helyes sorszám 1 pont! 2. Tisztítás szöges, fűrészes verőhengerekkel 3. Egrenálás 4. Osztályozás 1. Tisztítás légárammal 5. Bálázás 10. Csoportosítsa eredetük szerint a szálasanyagokat! 7 pont Jelölje X-szel a szálasanyag eredetének megfelelő cellát! Szálasanyag Természetes szál Vegyiszál Fehérje alapú Cellulóz alapú Szerves Szervetlen Növényi eredetű Len X X X X Fémszál X X Gyapjú X X X Rézoxid X X X selyem Poliészter X X Két helyes válasz 1 pontot ér. 11. Húzza alá az alábbi műveletek közül a fonás műveleteit! 5 pont bordabeütés, adagolás (etetés), nyújtás, szádnyílás képzés fésülés, sodratadás, nyüstök váltása, kártolás Minden helyes válasz 1 pont! 12. Egészítse ki a meghatározást! 1 pont A karbonizálás során a gyapjúból a növényi szennyeződéseket távolítják el. írásbeli vizsga / május 14.

6 Feladatok 13. Ismertesse a barokk korszak jellemzőit, és jellegzetes kelméit! 12 pont A barokk korszak művészetére a gazdag túldíszítettség, mozgalmasság, fény-árnyék kontrasztok, túlzott érzelmek kifejezése, színpadiasság, a részletek aprólékos kidolgozása jellemző. Az építészetben a palota építészet és a városi terek építészetének kiteljesedése figyelhető meg. Az építészeten és a képzőművészeten kívül a textilművészet is virágkorát élte, elsősorban az itáliai, francia és német területeken kialakult textilközpontok ontották a falikárpitokat, szőnyegeket, függönyöket, selyem- és brokátszöveteket. XIV. Lajos pénzügyminisztere a Gobelin műhelyt királyi manufaktúrává alakította, ahol a királyi udvar számára szőttek fali-és ajtókárpitokat, függönyöket. Fontos szereppel bírt a csipke készítés is- Alencon pl. a híres velencei eredetű vert csipke készítés központjává vált. A csipkék alapanyaga flandriai len volt. Mintázatuk általában csokros virágfüzér. A csipke a barokk női és férfi öltözetek fontos alkotóeleme volt. A maximális pontszám 12 pont, amely akkor adható meg, ha lényegre törően és helyesen ismerteti a vizsgázó a barokk korszak jellemzőit, kelméit. A helyes válaszok csökkenésével arányosan csökkennek az adható pontszámok is. Amennyiben a vizsgázó nem a megadott jellemzőket említi, de válasza helyes, úgy megkaphatja a maximális pontot. 14. Mutassa be az ókori görög katonai viseletet! 8 pont Az ókori görög katonák kabátként a khlamyst viselték. Ez a ruhadarab a lovasok és utazók jellegzetes öltözete volt. A köpenyt a jobb vállon fibulával összefogták, és a bal vállra tették, így a jobb kar szabadon maradt. A katonák a khiton felett bőr mellényt, a sisurát viselték. Lábszáraikat szövet és bőrszalagokkal védték. A fegyverzet fontos részeként szolgált a bronz bevonatú bőr pajzs. Fejükön lósörénnyel díszített bőr- vagy bronzsisakot viseltek. Harcok során szem- és állvédővel ellátott korinthoszi fémsisakot öltöttek fejükre. A maximális 8 pont, amely akkor adható meg, ha lényegre törően és helyesen ismerteti a vizsgázó az alapruhadarabokat, megemlítve a kiegészítőket. A helyes válaszok csökkenésével arányosan csökkennek az adható pontszámok is. Amennyiben a vizsgázó nem teljesen a megadott ruhadarabokat említi, de válasza helyes, úgy megkaphatja a maximális pontszámot. 15. Ismertesse a trend fogalmát! 5 pont A trend a tervezők számára a következő szezonokra vonatkozó divatinformációkat tartalmazza. Divat előrejelzés, amely a várható színcsoportokat, stílus jegyeket, formavilágot, sziluetteket, anyagokat, mintázatokat, textilipari- technológiai újításokat közli a divattervezőkkel. írásbeli vizsga / május 14.

7 16. Ismertesse a cipőipari műbőrökkel szemben támasztott követelményeket! 8 pont A cipőipari műbőröknek megfelelő szilárdsági tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Ezeket a tulajdonságokat döntően a hordozó biztosítja. A cipőt hordás közben dörzsölő, ütő hatások, karcolások is érik, ezért a műbőröktől megkívánják a dörzsállóságot. Ez főleg olyankor fontos követelmény, ha maga a műanyagfilm lágyított, így külön fedőréteggel lehet a kívánt dörzsállóságot megadni a terméknek. Az alkatrészek összeerősítésére szolgáló tűzést ugyancsak károsodás nélkül kell elviselnie a felsőrész anyagnak. E tulajdonságot ugyancsak elsősorban a hordozó biztosítja. A cipőipari műbőrök összeerősítésére és díszítésére egyaránt alkalmazhatják a nagyfrekvenciás eljárásokat, ezért a műbőröknek a nagyfrekvenciás áram hatására nagymértékben fel kell melegedniük és úgy meglágyulniuk, hogy összehegeszthetővé, vagy mintázhatóvá váljanak, termoplasztikus tulajdonsággal kell rendelkezniük. 17. Ismertesse a viszkózszálat (eredete, fontosabb tulajdonságai, felhasználási területe)! 8 pont Eredete: vegyiszál, cellulózalapú (természetes alapú) regenerált, szerves 2 pont Tulajdonságai: - keresztmetszete kerekded, szabálytalanul csipkézett, hosszmetszete csíkozott, - színe fehér vagy világossárga, - felülete fényes, mattirozással fénytelenítik, - belső szerkezete rendezetlen, amorf, emiatt nedvszívó képessége igen jó, - nedvesség hatására (mosás) duzzad, szakítószilárdsága erősen csökken, - hő hatására kb. 100 C-ig szárazon nem károsodik, vasalható, - a napfény erősen károsítja, - savak hatására oxidálódik, - lúgokkal szemben érzékeny. max. 4 pont Felhasználási területe: bélésáru és lakástextíliák előállítása, pamut,- gyapjú-és szintetikus szálakhoz keverékszálnak 2 pont A megadottól eltérő, más helyes válaszokat is el kell fogadni! 18. Ismertesse a felszőr és a pehelyszőr jellemzőit! 6 pont A pehelyszőr vékony, bélüreg nélküli szál. Jellegzetessége, hogy egy pikkelyelem fogja körül az egész szálat, és így a pikkelyek mintegy virágcserép alakúan vannak egymásba tolva. Keresztmetszetük kör, vagy a kört közelíti. Hosszuk a fajtától függően 5-15 cm között változik. Többé-kevésbé hullámosak. Hajlékonyságuk és rugalmasságuk következtében igen jól nemezelődnek. Finom szövetek, kötöttáruk, posztók és nemezek nyersanyaga. A finomgyapjas merinó-fajták bundája majdnem kizárólag pehelyszőrből áll. (Bélüreges szálak csak szórványosan, legfeljebb 0,1 %- ban fordulnak elő.). 4 pont A felszőr a pehelyszőrnél durvább szál. Átmérője tág határok között változik. Legtöbbször bélüreg van bennük. Nagyobb vastagságuk miatt több pikkelyelem fogja körül a szálat tetőzsindelyszerű elrendeződést mutatva. Béltartalmuk miatt kevésbé hajlékonyak, és ezért kevésbé nemezelhetők. Durva szövetek és takarók nyersanyaga. 2 pont A megadottól eltérő, más helyes válasz is elfogadható! írásbeli vizsga / május 14.

8 19. Magyarázza meg, hogy mit nevezünk láncrendszerű kelmének! 3 pont A láncrendszerű kelméket az alábbi jellemzők határozzák meg: - a kelme készítésekor-a fonalvezetés és a kelmegyarapodás iránya közel párhuzamos, - a kelme készítéséhez legalább annyi láncfonal szükséges ahány szemoszlop van a kelme szélességében, - a kelmegyarapodás szempálca irányú. Minden helyes válasz 1 pont. írásbeli vizsga / május 14.

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor 1. Milyen tényezők befolyásolják a trendek alakulását? (Jelölje be az alábbi a. A világ vezető

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit!

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit! 2 Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a hímzés kialakulását és rendeltetését! (Hímzés-szövés, hímzés- csipke kapcsolata) b) Ismertesse a munkavédelem célját, feladatát és fő területeit! 2. a) Sorolja fel

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Növényi eredetű természetes szálasanyagok ismertetése, jellemző tulajdonságai, felhasználási

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Szálasanyagok tulajdonságai Szövetek, kelmék nemszőtt termékek szerkezeti felépítése,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Milyen

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban Pécsi László Lukács Bőrők és műbőrök minőségei A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban A követelménymodul száma: 1088-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs

52 341 02 0010 52 01 Bútor- és szőnyegbecsüs Becsüs A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ruházat alapanyagai. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Ruházat alapanyagai. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Ruházat alapanyagai Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde A ruházat alapanyagai A ruházat főként textil alapanyagokból áll, de néha bőrt, műbőrt, szőrmét is használhatnak erre

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Textilanyagok minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Textilanyagok minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban Pécsi László Lukács Textilanyagok minőségei A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban A követelménymodul száma: 1088-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 3 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9

TARTALOMJEGYZÉK 3 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 3 BEVEZETŐ...9 A 2658/87/EGK rendelet a vám- és statisztikai nómenklatúráról, valamint a közös vámtarifáról...11 Az 1810/2004/EK rendelet a 2005. évi Kombinált Nómenklatúra kihirdetéséről...15 I. SZÁMÚ

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kálló Marianna. Konyhai garnitúrák készítése. A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése

MUNKAANYAG. Kálló Marianna. Konyhai garnitúrák készítése. A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése Kálló Marianna Konyhai garnitúrák készítése A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése A követelménymodul száma: 1325-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-013-30 KONYHAI

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jancsó Ágnes. A műszaki leírás tartalma. A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása

MUNKAANYAG. Jancsó Ágnes. A műszaki leírás tartalma. A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása Jancsó Ágnes A műszaki leírás tartalma A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása A követelménymodul száma: 1321-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-30 A MŰSZAKI

Részletesebben

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek 1. A) Határozza meg az anyagi rendszer fogalmát és csoportosítsa az anyagi rendszereket! B) Ismertesse az antibiotikumok fogalmát, hatásmód szerinti csoportosításukat!

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mátyusné Szűcs Katalin. Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Mátyusné Szűcs Katalin. Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II. A követelménymodul megnevezése: Mátyusné Szűcs Katalin Kelmék összetétele, fajtái, tulajdonságai II. A követelménymodul megnevezése: Könnyűiparban alkalmazott anyagfajták A követelménymodul száma: 1305-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

54 211 15 0010 54 01 Bronzműves és szoboröntő Szobrász 54 211 15 0010 54 02 Díszítő szobrász Szobrász

54 211 15 0010 54 01 Bronzműves és szoboröntő Szobrász 54 211 15 0010 54 02 Díszítő szobrász Szobrász Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Ruhaipari technológia. 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit!

Ruhaipari technológia. 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit! 2 Ruhaipari technológia 1. Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt a varrások alaki és méretjellemzőit! Ismertesse a férfiruhákon leggyakrabban használt öltések, varratok tulajdonságait! 2. Ismertesse

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orcsik Gézáné. Jobb-e a bőr, mint a műbőr? Cipő- és bőráruk ajánlásának alapkérdései. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Orcsik Gézáné. Jobb-e a bőr, mint a műbőr? Cipő- és bőráruk ajánlásának alapkérdései. A követelménymodul megnevezése: Orcsik Gézáné Jobb-e a bőr, mint a műbőr? Cipő- és bőráruk ajánlásának alapkérdései A követelménymodul megnevezése: Ruházati termékek forgalmazása A követelménymodul száma: 0008-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból 1084 Budapest, Rákóczi té r 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax : 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból A vizsgára vonatkozó

Részletesebben

B. AZ ÓKOR Mutassa be az ókor tárgykultúráját különös tekintettel Egyiptom, Görögország és a Római Birodalom építészet, bútor és tárgytörténetére!

B. AZ ÓKOR Mutassa be az ókor tárgykultúráját különös tekintettel Egyiptom, Görögország és a Római Birodalom építészet, bútor és tárgytörténetére! 2 1. TÉTEL A. A LAKÁS BÚTORAINAK CSOPORTOSÍTÁSA FUNKCIÓ SZERINT Ismertesse az egyes bútorfajtákat funkcionális jellegzetességeiknek megfelelően és említsen rájuk példákat a jellemző méretek megnevezésével!

Részletesebben

KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK

KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 2 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A környezet és kézműves

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

54 211 16 0010 54 03 Kézműves Textilműves

54 211 16 0010 54 03 Kézműves Textilműves A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

54 211 13 0010 54 01 Aranyműves Ötvös

54 211 13 0010 54 01 Aranyműves Ötvös 1659-06 ranyművesség /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jancsó Ágnes. Díszpárnák készítése. A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése

MUNKAANYAG. Jancsó Ágnes. Díszpárnák készítése. A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése Jancsó Ágnes Díszpárnák készítése A követelménymodul megnevezése: Lakástextíliák készítése A követelménymodul száma: 1325-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-30 DÍSZPÁRNÁK KÉSZÍTÉSE

Részletesebben

54 211 13 0010 54 05 Fémműves Ötvös

54 211 13 0010 54 05 Fémműves Ötvös z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ Feladatok

Részletesebben

L 34/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.2.8.

L 34/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.2.8. L 34/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.2.8. A BIZOTTSÁG 209/2005/EK RENDELETE (2005. február 7.) a Közösségben származás igazolása nélkül szabad forgalomba bocsátható textiltermékek jegyzékének megállapításáról

Részletesebben

VII. Áruosztály Műanyagok és ezekből készült áruk; gumi és ebből készült áruk. Az Áruosztályhoz tartozómegjegyzések nem változtak!

VII. Áruosztály Műanyagok és ezekből készült áruk; gumi és ebből készült áruk. Az Áruosztályhoz tartozómegjegyzések nem változtak! VII. Áruosztály Műanyagok és ezekből készült áruk; gumi és ebből készült áruk Az Áruosztályhoz tartozómegjegyzések nem változtak! 2006. december 21. Zsitnyánszky nszky Lilla 1 FIGYELEM! Megjegyzések 2.

Részletesebben

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és/vagy alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket.

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és/vagy alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket. 37-06 Az üvegművesség történeti értékeinek elemzése. Az üvegtárgy készítéséhez, feldolgozásához szükséges alapanyagok és segédanyagok A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet

Részletesebben

MUNKAANYAG. Farkas Tiborné. Ragasztástechnológia ragasztás fogalma, tényezői, folyamata, minőségi követelmények. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Farkas Tiborné. Ragasztástechnológia ragasztás fogalma, tényezői, folyamata, minőségi követelmények. A követelménymodul megnevezése: Farkas Tiborné Ragasztástechnológia ragasztás fogalma, tényezői, folyamata, minőségi követelmények A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása A követelménymodul száma: 1321-06 A tartalomelem

Részletesebben

III. TanÚsítványt nyújtó akkreditált képzések pedagógusoknak

III. TanÚsítványt nyújtó akkreditált képzések pedagógusoknak I. Népi kismesterségek Jelentkezési lap letöltése - Csipkekészítő - Fajátékkészítő - Faműves - Fazekas - Gyékény-, szalma-, csuhé tárgykészítő - Kályhás - Kézi- és gépi hímző - Kosárfonó és fonott-bútor

Részletesebben

33 814 02 0000 00 00 Vegytisztító, kelmefestő, mosodás. Vegytisztító, kelmefestő, mosodás 2/42

33 814 02 0000 00 00 Vegytisztító, kelmefestő, mosodás. Vegytisztító, kelmefestő, mosodás 2/42 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 19.1.25 COM(25) 5 végleges 25/1 (ACC) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Közösség és a Szerb Köztársaság közötti, a textilipari termékek kereskedelméről

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY -1997 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. Részszakképesítés: 31 542 01Bőrtárgy készítő A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket tartalmazzák: Bőrgyártás, bőranyagok tulajdonságai Egyéb bőrfeldolgozó

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET 1.1. Az öltözet kialakulása 1.2. Az öltözködéstörténet főbb szakaszai 1.3.

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása Mezőberény három nemzetiségű település, külön színfoltot jelentett a településen a szlovákok öltözködése. Ők alkották

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: Komplex szóbeli vizsgatevékenység a IV. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodul-tartalom alapján összeállított kérdések A feladat jellegétől függően

Részletesebben

a NAT-1-1366/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1366/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1366/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az INNOVATEXT Textilipari Mûszaki Fejlesztõ és Vizsgáló Intézet Zrt. Vizsgálólaboratórium (1103

Részletesebben

MUNKAANYAG. Lakatos Elemérné. Női alsóruházat készítése. A követelménymodul megnevezése: Fehérnemű-készítés

MUNKAANYAG. Lakatos Elemérné. Női alsóruházat készítése. A követelménymodul megnevezése: Fehérnemű-készítés Lakatos Elemérné Női alsóruházat készítése A követelménymodul megnevezése: Fehérnemű-készítés A követelménymodul száma: 1323-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-30 MELLTARTÓ KÉSZÍTÉSE

Részletesebben

Cukrász mester. 073-12 Cukrászati tevékenység alapjai (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Cukrász mester. 073-12 Cukrászati tevékenység alapjai (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Cukrász mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 073-12-1 (Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma és megnevezése) Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. KATONAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 27. 14:00 I. Időtartam: 80 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Faipari gépek és technológiák

Faipari gépek és technológiák 1. 2. 3. Faipari gépek és technológiák pont Technológia: az iparág gyártási eljárásai pont Anyagismeret: az anyagok, és alkalmazási eljárásai vagy géptan: - a gép helye a technológiában - a gép felépítése,

Részletesebben

54 542 01 0010 54 02 Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus

54 542 01 0010 54 02 Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

XI. ÁRUOSZTÁLY (5001-6310) TEXTILIPARI ALAPANYAGOK ÉS TEXTILÁRUK

XI. ÁRUOSZTÁLY (5001-6310) TEXTILIPARI ALAPANYAGOK ÉS TEXTILÁRUK Megjegyzések XI. ÁRUOSZTÁLY (51-63) TEXTILIPARI ALAPANYAGOK ÉS TEXTILÁRUK (1) Nem tartozik ide: a) sörte és az állati szőr, seprű, kefe vagy ecset előállítására (0502 vtsz.); lószőr és lószőrhulladék (0503

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból 1084 Budapest, Rákóczi té r 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax : 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból

Részletesebben

Női szabó mester. 135-12 Méretes, egyedi női ruházati termékek készítése (Vizsgatevékenységhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Női szabó mester. 135-12 Méretes, egyedi női ruházati termékek készítése (Vizsgatevékenységhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Női szabó mester (Vizsgatevékenységhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc) Elérhető pontszám:

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

BULLA MÁRTA Nemezviselet Nemesviselet (10 darabból álló kollekció)

BULLA MÁRTA Nemezviselet Nemesviselet (10 darabból álló kollekció) BULLA MÁRTA Nemezviselet Nemesviselet (10 darabból álló kollekció) A csipke nemezben történő megjelentetése inspirált a Nemezviselet Nemesviselet kollekció elkészítésében. A mai trendbe illeszkedő, egyedi,

Részletesebben

54 215 02 0010 54 01 Vésnök ( tevékenység megjelölésével) Vésnök

54 215 02 0010 54 01 Vésnök ( tevékenység megjelölésével) Vésnök 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete

MELLÉKLET. a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.3. COM(2016) 44 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: Javaslat Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az egyes harmadik országokból származó textiltermékek kétoldalú

Részletesebben

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens

54 211 10 0000 00 00 Keramikus Keramikus 54 211 10 0100 33 01 Kerámiakészítő Keramikus 54 211 14 0000 00 00 Porcelánfestő és -tervező asszisztens A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1465-06/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 30 perc A /07. (V. 21.) SZMM

Részletesebben

31 527 01 0000 00 00 Könyvkötő Könyvkötő 31 527 01 0100 31 01 Kötészeti gépkezelő Könyvkötő 52 213 03 1000 00 00 Nyomdai gépmester Nyomdai gépmester

31 527 01 0000 00 00 Könyvkötő Könyvkötő 31 527 01 0100 31 01 Kötészeti gépkezelő Könyvkötő 52 213 03 1000 00 00 Nyomdai gépmester Nyomdai gépmester A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Melyik

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Azoknál a

Részletesebben

33 542 05 0010 33 04 Fehérnemű-készítő Szabó

33 542 05 0010 33 04 Fehérnemű-készítő Szabó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szakmai ismeretek. 1. a) Snirglis pecsétgyűrű és alkatrészei. A gyűrű készítése. b) A rezgődomborítás célja, eszközei, művelete.

Szakmai ismeretek. 1. a) Snirglis pecsétgyűrű és alkatrészei. A gyűrű készítése. b) A rezgődomborítás célja, eszközei, művelete. Szakmai ismeretek 1. a) Snirglis pecsétgyűrű és alkatrészei. A gyűrű készítése. b) A rezgődomborítás célja, eszközei, művelete. 2. a) Szemeskarkötő jellemzői, készítése, egyedi és sorozatgyártása. b) A

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 3 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak III. ALAPFOGALMAK 1. MI AZ ÁsVÁNY? Nem véletlen, hogy a bevezető gondolatokban a kémiai elemekkel, azok elterjedésével

Részletesebben

Herendi templom litofán ablaka

Herendi templom litofán ablaka Herendi Római Katolikus templom Herend, Kossuth Lajos u. 38 TARTALOM: Borító Tartalomjegyzék Bevezető Lokalizáció Az ablak templomba kerülésének története (Hudi József Herend története) Csapváry Károly

Részletesebben

VEGYIPARI- GÉPÉSZMÉRNÖK ASSZISZTENS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.

VEGYIPARI- GÉPÉSZMÉRNÖK ASSZISZTENS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1. VEGYIPARI- GÉPÉSZMÉRNÖK ASSZISZTENS SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése VEGYIPARI-GÉPÉSZMÉRNÖK

Részletesebben

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA MŰSZAKI SZAKTERÜLET ÉPÍTÉSZET SZAKMACSOPORT GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT Összeállította: az építész-

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Lengyel-magyar kereskedelem 2011-ben 2015-12-16 18:53:25

Lengyel-magyar kereskedelem 2011-ben 2015-12-16 18:53:25 Lengyel-magyar kereskedelem 2011-ben 2015-12-16 18:53:25 2 2011-ben, jó kezdést követően a Magyarországra irányuló lengyel export növekedési üteme a következő negyedévekben lassulni kezdett. Míg az első

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység A vizsgafeladat aránya: % A vizsgafeladat időtartama: 75 perc A vizsgafeladat időtartama: 180 perc A vizsgafeladat

Részletesebben

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben