KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET"

Átírás

1 KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET 1.1. Az öltözet kialakulása 1.2. Az öltözködéstörténet főbb szakaszai 1.3. Viselettörténeti korszakok bemutatása Ókori öltözetek Középkori öltözetek Újkori öltözetek Önállóan legyen képes a viselettörténeti Önállóan legyen képes elmondani, hogyan alapfogalmakat a kezdetleges öltözetek alakultak ki a kezdetleges öltözetek és tudja kialakulását a jellegzetes alapanyagokat mely korszaktól létezik a szabás bemutatni. alkalmazása. Legyen képes bemutatni a viselettörténeti korszakok jellegzetességeit. Önállóan legyen képes az Önállóan legyen képes az egyes korok, öltözködéstörténet korszakait, férfi-, női kultúrák jellegzetes alapanyagainak, öltözeteket, jellemző formajegyeket mintázatainak jellemző öltözék elemeinek bemutatni. ismertetésére. Legyen képes bemutatni a természeti népek, ősi kultúrák öltözeteit, jellegzetességeit (pl. testfestés, szimbólumok). Legyen képes ismertetni az ókori Egyiptom viselettörténeti emlékeit.legyen képes bemutatni az ókori görög viseleteket, lábbeliket és fejfedőket.legyen képes az ókori római viseleteket, lábbeliket és fejfedőket ismertetni. (A kora-középkori öltözetek.) Legyen képes képanyag segítségével ismertetni a román kori jellegzetes viseleteket lábbeliket és fejfedőket.tudja képanyag segítségével bemutatni a gótikus viseleteket lábbeliket és fejfedőket. Legyen képes képanyag segítségével ismertetni a reneszánsz öltözeteket, lábbeliket és fejfedőket.tudja képanyag segítségével bemutatni a barokk korszak jellegzetes öltözékeit, lábbeliket és fejfedőket.legyen képes ismertetni a rokokó jellemző udvari öltözeteit, kiegészítőit. Önállóan legyen képes ismertetni a kezdetleges öltözékek formai jegyeit, sajátosságait, elkészítésük menetét, jellegzetes anyag használatukat. Önállóan legyen képes ismertetni az ókori egyiptomi öltözékeket és kiegészítőket, az öltözetek alapanyagait. Önállóan tudja bemutatni az ókori görög lepelruhákat, alapanyagaikat, kiegészítőiket, valamint az ókori görög katonai öltözeteket. Önállóan legyen képes ismertetni az ókori római öltözeteket, katonai öltözeteket, alapanyagokat és kiegészítőket, Önállóan tudja a román kor jellegzetes stílusjegyeit női-, férfi öltözeteit, textíliáit ismertetni. Önállóan legyen képes ismertetni a gótika jellegzetes forma világát, a gótikus textíliák díszítőelemeit, a francia, olasz, német textilközpontokat. Önállóan tudja a reneszánsz korszak stílusjegyeit, női-, férfi öltözeteket, alapanyagokat, mintázatokat ismertetni. Legyen képes beszélni a reneszánsz kárpit és csipkekészítő központokról. Önállóan legyen képes ismertetni a barokk textilgyártás fő központjait, a textilek mintázatát, díszítését, barokk korszak spanyol, francia udvari öltözeteit.

2 19. századi öltözetek Legyen képes képanyag segítségével ismertetni a biedermeier öltözeteit. Tudja képanyag segítségével bemutatni a klasszicista korszak öltözeteit, cipőit, táskáit, egyéb kiegészítőit. 20. századi öltözetek Legyen képes képanyag segítségével ismertetni a századforduló jellegzetes öltözeteit, cipőit, táskáit, egyéb kiegészítőit. Tudja képanyag segítségével bemutatni az as évek öltözeteit, kiegészítőit, cipőit és táskáit 2.1. A magyar népművészet tájegységei 2.2. Az alföldi, a dunántúli, a felföldi és az erdélyi viseletek jellemzői. Legyen képes képanyag segítségével ismertetni az es évek öltözeteit cipőit, táskáit. Legyen képes képanyag segítségével ismertetni az es évek öltözeteit cipőit, táskáit, az es évek hippi öltözeteit, az antidivat megjelenését. Legyen képes képanyag segítségével ismertetni az es évek öltözeteit cipőit, táskáit. Az es évek új formavilága, haute couture és pret-a-porter kollekciók, táskák, kiegészítők. 2. NÉPMŰVÉSZET Források segédeszközök igénybevételével legyen képes a magyar népművészet általános jellegzetességeit, a magyar népművészet kiemelt tájegységeit, magyar népművészet kiemelt tájegységeinek öltözeteit felismerni. Források igénybevételével legyen képes az alföldi viseletet, dunántúli jellegzetes viseleteket, felföldi viseleteket, erdélyi női és férfi viseleteket felismerni. Önállóan tudja ismertetni klasszicizmus formajegyeit, jellegzetes alapanyagait, nőiés férfi öltözeteit, fontos kiegészítőit. Önállón legyen képes bemutatni a századforduló szellemiségét, jellegzetes kelméit és mintázatokat, női- és férfi öltözeteket. Önállóan tudja ismertetni az as évek újításait, a film világának hatását a női- és férfi öltözetekre, tudja bemutatni a nappali, esti és strand viseleteket. Önállóan tudja ismertetni az 1940-es évek öltözetei, táskák, cipői és egyéb kiegészítői. Legyen képes elmondani a II. vh. hatását a 40-es évek öltözetére. Önállóan legyen képes elmondani az es évek öltözeteit, táskáit, cipőit, a katonai öltözetek megjelenését a 40-es évek viseletében. Önállóan tudja ismertetni az 50-es évek II. vh. utáni öltözeteit, new look megjelenését, cipőket, táskákat. Önállóan tudja ismertetni az 1960-as évek öltözeteit, táskákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. Önállóan tudja ismertetni az 1970-es évek öltözetet, táskákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. Önállóan tudja ismertetni az 1980-as évek öltözetet, táskákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. Önállóan tudja ismertetni az 1990-es évek öltözetet, táskákat, cipőket és egyéb kiegészítőket. Legyen képes ismertetni a magyar népművészet kiemelt tájegységeinek jellemző forma- és szimbólumvilágát, viseleteit. Legyen képes ismertetni a jellegzetes alföldi viseletet és a hozzá tartozó kiegészítőket. Legyen képes ismertetni jellegzetes erdélyi viseleteket és kiegészítőket.

3 3.1. A divat fogalma, jelentősége a kulturált öltözködés kialakulásában 3.2. A szak- és divatlapok szerepe a divat alakulásában 3.3. A divattervezés fogalma, a divattervezők feladatai 3.4. A divattrend fogalma,szerepe, jelentősége 3. DIVATISMERET Önállóan legyen képes meghatározni a Önállóan legyen képes a divat és a divat fogalmát, ismertetni a divat fejlődését divatipar kapcsolatát, viszonyait, a trend és a században. a piac kapcsolatát. Önállóan tudja ismertetni a divatszakma információs csatornáit, forrásait. Legyen képes bemutatni a 20. század meghatározó tervezőit, divatházait (pl. Chanel, Dior, Givenchy). Legyen képes bemutatni a szak-, trend- és Legyen képes ismertetni a szaklapokban divatlapok jelentőségét, felépítését. megjelenő adott szezonra vonatkozó alapanyag-, szín-, forma- és minta trendeket. Önállóan tudja bemutatni a szak- és divatlapok szerepét a tervezési Önállóan legyen képes ismertetni a divattervezés fogalmát, feladatköreit. Tudja bemutatni a tervezéshez szükséges szakmai információk beszerzésének módjait. Önállóan legyen képes ismertetni a divattrend fogalmát. Legyen képes az aktuális trendcsoportok, szempontok bemutatására, ismertetésére. A 2000-es évek trendvonulatai, Haute- Conture és Pret-A-Porter kollekciók. B) TÉMAKÖRÖK I. ÖLTÖZKÖDÉSKULTÚRA 1. VISELETTÖRTÉNET folyamatban. Legyen képes ismertetni a tervezés folyamatát, fázisait. Önállóan tudja bemutatni a divattrend szerepét, jelentőségét a divatiparban Az öltözet kialakulása 1.2. Az öltözködéstörténet főbb szakaszai 1.3. Viselettörténeti korszakok bemutatása Viselettörténeti alapfogalmak. A A kezdetleges öltözetek kialakulása, a kezdetleges öltözetek kialakulása. szabás alkalmazásának megjelenése. Viselet- és textiltörténeti alapismeretek. Viselettörténeti korszakok jellegzetességei. Az öltözködéstörténet fejlődésének, Az egyes korok, kultúrák jellegzetes korszakának ismertetése, férfi-, női alapanyagainak, mintázatainak jellemző öltözetek jellemző formajegyek. öltözék elemeinek ismertetése korabeli A természeti népek, ősi kultúrák öltözeteit, jellegzetességei (pl. testfestés, szimbólumok). képzőművészeti források alapján. A kezdetleges öltözetek elkészítése és jellegzetes alapanyagai.

4 Ókori öltözetek Középkori öltözetek Újkori öltözetek Az ókori Egyiptom viselettörténeti Az ókori egyiptomi öltözékek emlékei. kiegészítőinek bemutatása. Az ókori görög viseletek, lábbelik és Az ókori görög alapanyagok, lepelruhák, fejfedők. színviláguk, kiegészítőik, valamint az ókori Az ókori római viseletek, lábbelik és görög katonai öltözetek. fejfedők. Az ókori római katonai öltözetek. Az ókori római öltözetek jellegzetes kiegészítői, alapanyagai. (A kora-középkori öltözetek.) A román A románkor jellegzetes stílusjegyei, női és kori jellegzetes viseletek lábbelik és férfi öltözetei, textíliái. fejfedők. A gótika jellegzetes formavilága, a textíliák A gótikus viseleteket lábbelik és fejfedők. díszítőelemei. A reneszánsz öltözetek, lábbelik és fejfedők. A barokk korszak jellegzetes öltözéke, lábbelik és fejfedők. A rokokó jellemző udvari öltözetei, kiegészítői. 19. századi öltözetek A biedermeier öltözetei. A klasszicista korszak öltözetei, cipői, táskái, egyéb kiegészítői. 20. századi öltözetek A századforduló jellegzetes öltözetei, cipői, táskái, egyéb kiegészítői. Az as évek öltözetei, kiegészítői, cipői és táskái. Az es évek öltözetei cipői, táskái. Az 50-es évek újításai, új sziluettjei, cipői, táskái. Az es évek öltözetei cipői, táskái. Az es évek hippi öltözetei, az antidivat megjelenése. Az es évek öltözetei cipői, táskái. Az es évek új formavilága, haute couture és pret-aporter kollekciók, táskák, kiegészítők. A francia, olasz, német textilközpontok. A reneszánsz korszak stílusjegyei, női és férfi öltözetei, textíliái, alapanyagok, mintázatok, reneszánsz kárpit és csipkekészítő központok. A barokk textilgyártás fő központjai, a textilek mintázata, díszítése, a barokk korszak spanyol, francia udvari öltözetei. Klasszicizmus formajegyei, jellegzetes alapanyagai, öltözékei, kiegészítői. A századforduló szellemisége, jellegzetes kelméi és mintázatuk, női és férfi öltözetek. Az as évek újításainak hatása a XX. századi öltözetekre, a film világának hatása az öltözetekre, nappali, esti és strand viseletek. Az 1940-as évek öltözetei, táskák, cipői és egyéb kiegészítői. A II. vh. hatása a 40-es évek öltözetére Az 1950-as évek öltözetei, táskák, cipői. A katonai öltözetek megjelenése a 40-es évek viseletében. Az 50-es évek II. vh. utáni öltözetei, new look megjelenése, cipők, táskák. Az 1960-as évek öltözetei, táskák, cipők és egyéb kiegészítői. Az 1970-as évek öltözetei, táskák, cipők és egyéb kiegészítői. Az 1980-as évek öltözetei, táskák, cipői és egyéb kiegészítői. Az 1990-as évek öltözetei, táskák, cipői és egyéb kiegészítői. Nagy divatházak, tervezők kollekciói.

5 2.1. A magyar népművészet tájegységei 2.2. Az alföldi, a dunántúli, a felföldi és az erdélyi viseletek jellemzői A divat fogalma, jelentősége a kulturált öltözködés kialakulásában 3.2. A szak- és divatlapok szerepe a divat alakulásában 3.3. A divattervezés fogalma, a divattervezők feladatai 3.4. A divattrend fogalma, szerepe, jelentősége 2. NÉPMŰVÉSZET A magyar népművészet általános jellegzetességei. A magyar népművészet kiemelt tájegységei. A magyar népművészet kiemelt tájegységeinek öltözetei. Az alföldi viselet. A Dunántúl jellegzetes viseletei. Felföldi viseletek. Erdélyi női és férfi viseletek. 3. DIVATISMERET A magyar népművészet kiemelt tájegységeinek jellemző forma- és szimbólumvilága viseletei. Jellegzetes alföldi viselethez tartozó kiegészítők. Jellegzetes erdélyi viseletek és kiegészítők. A divat fogalmának meghatározása. A divat és a divatipar kapcsolata, A divat alapfogalmai. viszonyai. A divat fejlődésének üteme a A trend és a piac kapcsolata. században. A divatszakma információs csatornáinak, forrásainak elemzése, értelmezése. A 20. század meghatározó tervezői, divatházai (pl. Chanel, Dior, Givenchy). A szak-, trend- és divatlapok A trendek leolvasása a szak- és megismertetése, felépítésük, használatuk divatlapokból - hogyan szűrjük le, mi lesz módja szakemberek számára. az adott szezonra vonatkozó alapanyag, szín, mintázat és forma trend? A szak- és divatlapok szerepe a tervezési A divattervezés fogalma, feladatkörei. A tervezéshez szükséges szakmai információk beszerzése. A divattrend fogalma. Az aktuális trendcsoportok, szempontok bemutatása, ismertetése. A 2000-es évek trendvonulatai, Haute- Conture és Pret-A-Porter kollekciók. folyamatban, a kollekciók megszületésében. A tervezés folyamata, fázisai. A divattrend szerepe, jelentősége a divatiparban. II. KÖNNYŰIPARBAN ALKALMAZOTT ANYAGOK 1. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLT ANYAGOK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 1.1. A könnyűiparban használt alapanyagokkal kapcsolatos alapfogalmak Ismerje, és szakszerűen alkalmazza a szakkifejezéseket Rendszerezze a könnyűiparban használt alapanyagok fajtáit.a szokásos munkahelyi körülmények között segítséggel, hibátlan ismeretalkalmazás. Ismerje, és rendszerezze a könnyűiparban alkalmazott anyagok eredetét, szerkezeti jellemzőit, alkalmazási területeit. között hibátlan ismeretalkalmazás.

6 1.2. Az alapanyagok kémiai felépítése Képes legyen a nyersanyagok eredetének meghatározására. Rendelkezzen az anyagok kémiai szerkezetének jellemzőire vonatkozó ismeretekkel. Ismerje a szerkezeti jellemzők hatását a tulajdonságokra, a feldolgozhatóságra. között, források, segédeszközök igénybevételével történő ismeret alkalmazás. 2. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLATOS NYERSANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA 2.1. Az alapanyagok fizikai jellemzői 2.2. Az alapanyagok mechanikai tulajdonságai, alakíthatósága 2.3. Az alapanyagok kémiai tulajdonságai Rendelkezzen alapanyagok fizikai jellemzőinek meghatározása, mértékegységeire, értelmezése, szakszerű használatára vonatkozó ismeretekkel. között segítséggel, tudja meghatározni, értelmezni, alkalmazni a fizikai jellemzőkre vonatkozó ismereteket. Rendelkezzen az alapanyagokra gyakorolt mechanikai hatásokra: húzásra, hajlításra, nyomásra, koptatásra vonatkozó ismeretekkel. Ismerje az alapanyagok alakíthatósági feltételeit. között segítséggel, ismerje fel a mechanikai hatásokat, és az alakíthatóságot. Ismerje az alapanyagok kémiai felépítését, és rendszerezze az alapanyagokat a kémiai felépítésük alapján. között segítséggel, a feladatra célzott segítség lehetősége mellett megfelelő ismeret alkalmazás. Ismerje fel, és alkalmazza az alapanyagok fizikai jellemzőik összefüggéseit az alapanyagok feldolgozása, felhasználása során. Képes legyen vizsgálni az alapanyagok szerkezei jellemzőit, és hatásukat az anyagok tulajdonságaira. Önállóan megfelelő ismeretek alkalmazása. Képes legyen szakszerűen értelmezni az alapanyagok alakváltozásait, tudjon következtetni az alakíthatóság feltételeire. Önállóan megfelelő ismeretek alkalmazása. Ismerje a kémiai hatásokat, és tudjon következtetni az alapanyagok vegyszerekkel, fénnyel és hő hatással szembeni érzékenységére, a vegyszerek hatására. Önállóan megfelelő ismeretek alkalmazása.

7 3. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLATOS NYERSANYAGOK 3.1. A textilipari szálas anyagok csoportosítása 3.2. A textilipari szálas anyagok fajtái, tulajdonságai, feldolgozása 3.3. A bőripari nyersanyagok, a nyersbőr felépítése, a legismertebb bőrfajták tulajdonságai, felhasználása 3.4. A szőrmeipar nyersanyagai, a prémes állatok fajtái, a szőrme topográfiája Ismerje a szálasanyag, elemi szál, rost, selyem, filament, kábel fogalmát. Tudja csoportosítani a textiliparban használt nyersanyagokat eredetük szerint. Képes legyen a természetes eredetű és a vegyi szálak fajtáinak, jellemzőinek megnevezése, a szálas anyagok szakszerű besorolása. Önálló, gyors, hibátlan ismeretalkalmazás. Ismerje a textilipari szálas anyagok fajtáit. Méretek: hosszúság, vastagság. Sűrűség és lineáris sűrűség. Ismerje a szálas anyagok fizikai, kémiai tulajdonságait, és a szálas anyagok jellemzőinek hatása a feldolgozhatóságra, a viselési tulajdonságokra. Önállóan megfelelő ismeretek alkalmazása. A bőripari nyersanyagok fajtáinak ismerete. A nyersbőr szerkezeti felépítése. A nyersbőr kémiai felépítése. A nyersbőr területi felosztása, topográfiája. Önálló ismeretek alkalmazása. A szőrmeiparban használt nyersanyagok fajtáinak ismerete. A prémes állatok fajtái. A szőrme-konfekcionálásban felhasznált prémfajták feldolgozás szerinti csoportosítása A szőrmésbőr topográfiája. Önálló ismeretek alkalmazása. Rendelkezzen a természetes szálak (pamut, len, gyapjú, hernyóselyem) elsődleges megmunkálására vonatkozó ismeretekkel. Ismerje a vegyi szálak gyártási elvét. Szakmai irányítás mellett ismerje fel a szálak gyártási elvét. A nyersbőr minőségét befolyásoló tényezők ismerete, hatásuk a minőségre. Önállóan, megfelelő, hibátlan ismeretek alkalmazása. A szőrmék minőségét befolyásoló tényezők ismerete, rendszerezése, hatásuk a minőségre. Önállóan, megfelelő, hibátlan ismeretek alkalmazása. 4. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLATOS RAGASZTÓK ÉS KELLÉKANYAGOK 4.1. A könnyűiparban használatos ragasztók fajtái Ismerje a könnyűiparban alkalmazható Képes legyen a ragasztási körülmények ragasztók fajtáit, a ragasztók jellemző hatásainak értelmezésére. I tulajdonságait, alkalmazási területeit. smerje a ragasztási kötés szilárdságát Értelmezze, és tudja alkalmazni a ragasztási befolyásoló tényezőket. kötések kialakításának feltételeit. Problémamegoldás, értelmezés, Megfelelő eredménnyel tudja alkalmazni az hibafeltárás. ismereteket.

8 4.2. A könnyűiparban használatos kellékanyagok fajtái A könnyűiparban alkalmazható Rendszerezze a kellékek fajtáit, az kellékanyagok legfontosabb jellemzői. alkalmazásuk feltételeit. A megfelelő kellékanyagok kiválasztásának Tudja szakszerűen kiválasztani a megfelelő értelmezése. kellékeket. A kellékanyagok alkalmazási területeinek Önálló ismeretek alkalmazása. meghatározása. A kellékek jellemzőinek hatása a késztermékek tulajdonságaira. Megfelelő eredménnyel tudja alkalmazni a formázást javító betéteket, közbéléseket. 5. FONÁS, CÉRNÁZÁS 5.1. A fonás fogalma, a fonalak legfontosabb jellemzői Ismerje a fonás fogalmát, a fonalkészítés elvét. Képes legyen értelmezni a fonalak Ismerje a fonalak jelölését. Értelmezze a számozási rendszereket. Önállóan, megfelelő ismeretek alkalmazása. jellemzőinek hatását a belőlük készült textiltermékek tulajdonságaira. Értelmezze, és tudja alkalmazni a fonalak jellemzőit Fonalfajták Ismerje a kártolt-, nyújtott-, fésűs fonási eljárással, turbinás fonással készült fonalak fajtáit. Rendelkezzen ismeretekkel a korszerű fonalakról. között önállóan alkalmazni tudja a korszerű fonalakra vonatkozó ismereteit 5.3. A cérnázás fogalma Ismerje a cérnázás fogalmát, a cérnakészítés elvét, a cérnák jellemzőit. Értelmezze, és tudja alkalmazni a fonalak jellemzőit Cérnafajták Ismerje a varrócérnák alapanyagait, fajtáit, jellemzőit, alkalmazási területeit. Önálló ismeretek alkalmazása. 6. A SZÖVÉS Rendszerezze a cérnák fajtái, szerkezet és a felhasználás szerint. Rendelkezzen ismeretekkel a korszerű cérnafajtákról. között önállóan alkalmazni tudja a korszerű cérnákra vonatkozó ismereteit 6.1. A szövés alapfogalmai, a szövés menete, technológiája Ismerje a szövéssel kapcsolatos Rendelkezzen ismeretekkel szövőgépek alapfogalmakat, szakkifejezéseket. működésére vonatkozóan. Rendelkezzen ismeretekkel a láncfonalak és Szakmai irányítás nélkül legyen tájékozott a vetülékfonalak előkészítéséről a szövéshez. szövőgépekről. Képes legyen bemutatni a szövetkészítés elvét. Ismerje a szövés menetét, tudja egyszerűsített ábra alapján bemutatni.

9 Ismerje a korszerű szövetfajták jellemzőit. Legyen tájékozott a szövéssel kapcsolatok alapfogalmakról, szakkifejezésekről, a láncés vetülékfonalak előkészítéséről a szövéshez. Források, segédeszközök igénybevételével legyen képes bemutatni a szövetkészítés elvét. Szakmai irányítás közreműködésével ismerje a korszerű szövetfajták jellemzőit A szövet szerkezete Tudja rendszerezni az alapkötések fajtáit, jellemzőit. Ábrázolja a szövetek szerkezetét. Ismerje a szövetek szerkezetének hatását a feldolgozhatóságra, a belőle készült termék tulajdonságaira. Önálló ismeretek alkalmazása. 7. A KÖTÉS 7.1. A kötés és a hurkolás alapfogalmai Ismerje a kötött kelme fogalmát, a szem Ismerje fel a kötött kelmék szerkezetét, részeit, a szemkapcsolatok fajtáit. ábrázolja egyszerűsített ábra segítségével. Értelmezze a kötött és a hurkolt kelmék Rendelkezzen ismeretekkel láncrendszerű jellemzőit, felhasználási területeit. Legyen és a vetülékrendszerű kötések felismerésére tájékozott a kötött és hurkolt kelmékkel vonatkozóan. kapcsolatos alapfogalmakról, Szakmai irányítás nélkül legyen tájékozott a szakkifejezésekről, jellemzőkről, és vetülék és láncrendszerű kötött kelmékről. felhasználásukról. 8. NEMSZŐTT-KELME GYÁRTÁSA 8.1. A nemszőttkelmékkel kapcsolatos alapfogalmak, fajtáik, jellemzőik, felhasználási területeik 8.2. A varrva-hurkolt kelmék fajtái, jellemzői Ismerje a nemszőtt-kelmékkel kapcsolatos alapfogalmakat, a nemszőtt-kelmék fajtáit: filceket, rétegelt textíliákat, fátyollapokat, varrva-hurkolt textíliákat. Tudja a nemszőtt-kelmék szerkezeti jellemzőit és rögzítési módjait. Ismerje a nemszőtt-kelmék könnyűipari alkalmazási területeit. Ismerje a fátyolkelmék és a varrva-hurkolt kelmék gyártási elvét. Rendelkezzen ismeretekkel a korszerű nemszőtt kelmékről. Szakmai irányítás nélkül legyen tájékozott a fátyol-kelmékről, varrva-hurkolt kelmékről, nemszőtt textíliákról. Ismerje fel a varrva-hurkolt kelmék (malimó, maliwatt, malipol, malivlies, voltex) fajtáit, jellemzőit. Képes legyen a könnyűipari alkalmazási területek meghatározására. Önálló ismeretek alkalmazása.

10 8.3. A fátyolkelmék fajtái, jellemzői Ismerje a fátyolkelmék fajtáit, jellemzőit, a könnyűipari alkalmazási lehetőségeit, területeit. Önálló ismeretek alkalmazása. 9. BŐRGYÁRTÁS, SZŐRMEGYÁRTÁS 9.1. A bőrgyártás folyamata Ismerje a bőrgyártás technológiai folyamatát: előkészítő műveletek, cserzés, kikészítés. között segítséggel, ismerje a bőrgyártás műveleteit Szőrmegyártás Ismerje a szőrmekészítés folyamatát. között segítséggel, ismerje a szőrmekikészítés műveleteit 10. MŰBŐRGYÁRTÁS Műbőrök fajtái, alapanyagai, műbőrgyártási technológiák Rendszerezze a műbőröket szerkezet és alapanyag szerint. Ismerje a műbőrök előállítási technológiáit. Tudja rendszerezni a műbőröket, legyen tájékozott előállításukról. Rendszerezze a műbőröket felhasználási területek szerint. Ismerje a műbőrök alkalmazási lehetőségeit a könnyűiparban. Önállóan tudja rendszerezni a műbőröket, ismerje alkalmazási területeiket. 11. CIPŐIPARI TALPANYAGOK Cipőipari talp anyagai és jellemzői Ismerje a cipőipari talp fajtáit, Rendelkezzen ismeretekkel a talp alapanyagait, jellemzőit. alapanyag előállítási technológiáiról. Szakmai irányítás nélkül ismerje a talpak között segítséggel, ismerje a cipőipari előállítását. talpak fajtáit, alapanyagait, jellemzőit. II. KÖNNYŰIPARBAN ALKALMAZOTT ANYAGOK 1. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLT ANYAGOK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 1.1. A könnyűiparban használt alapanyagokkal kapcsolatos alapfogalmak A szakkifejezések ismerete, szakszerű meghatározása, megfelelő használata. Könnyűiparban használt alapanyagok fajtái. Könnyűiparban alkalmazott nyersanyagok alapanyagának, eredetének, szerkezeti jellemzőinek, alkalmazási területeinek ismerete, rendszerezése.

11 1.2. Az alapanyagok kémiai felépítése Nyersanyagok eredetének meghatározása, az anyagok kémiai szerkezetének jellemzői. A szerkezet hatása a tulajdonságokra, a feldolgozásra. 2. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLATOS NYERSANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA 2.1. Az alapanyagok fizikai jellemzői 2.2. Az alapanyagok mechanikai tulajdonságai, alakíthatósága 2.3. Az alapanyagok kémiai tulajdonságai Az alapanyagok fizikai jellemzőinek A fizikai jellemzőik összefüggéseinek meghatározása, értelmezése, szakszerű felismerése, megfelelő alkalmazása. Az használata. alapanyagok feldolgozása felhasználása A fizikai jellemzők mértékegységeinek során. ismerete szakszerű alkalmazása. Az alapanyagok szerkezeti jellemzőinek ismerete, hatásuk vizsgálata a tulajdonságokra. Az alapanyagokra gyakorolt mechanikus Az alapanyagok alakváltozásainak hatások, húzás, hajlítás, nyomás, koptatás szakszerű ismerete. ismerete. Az alapanyagok alakíthatósági feltételeinek ismerete. Az alapanyagok kémiai felépítésének ismerete. Az alapanyagok rendszerezése a kémiai felépítésük alapján. A kémiai hatások ismerete. Az alapanyagok vegyszerekkel, fény és hő hatással szembeni érzékenységének ismerete, következtetés a vegyszerek hatására. 3. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLATOS NYERSANYAGOK 3.1. A textilipari szálas anyagok csoportosítása 3.2. A textilipari szálas anyagok fajtái, tulajdonságai, feldolgozása 3.3. A bőripari nyersanyagok, a nyersbőr felépítése, a legismertebb bőrfajták tulajdonságai, felhasználása A szálas anyag elemi szálrost filament, kábel fogalma. A textiliparban használt nyersanyagok csoportosítása eredetük szerint. A természetes eredetű és vegyi szálak fajtáinak, jellemzőinek megnevezése. A szálas anyagok szakszerű besorolása A szálasanyagok fajtáinak ismerete. Méretek, hosszúság, vastagság. Sűrűség és lineáris sűrűség. A szálasanyagok fizikai kémiai tulajdonságainak ismerete. A szálasanyagok jellemzőinek hatása a feldolgozhatóságra a viselési tulajdonságokra. A bőripari nyersanyagok fajtáinak ismerete. A nyersbőr szerkezeti felépítése. A bőr kémiai felépítése. A nyersbőr felületi felosztása, topográfiája. Természetes szálak (pamut, len, gyapjú, hernyóselyem) elsődleges megmunkálása. A vegyi szálak gyártási folyamata. A nyersbőr minőségét befolyásoló tényezők ismerete, hatásuk a minőségre.

12 3.4. A szőrmeipar nyersanyagai, a prémes állatok fajtái, a szőrme topográfiája A szőrmeiparban használt nyersanyagok A szőrmék minőségét befolyásoló fajtáinak ismerete. tényezők ismerete, rendszerezése, hatásuk a A prémes állatok fajtái. minőségre. A szőrme-konfekcionálásban felhasznált prémfajták feldolgozás szerinti csoportosítása A szőrmésbőr topográfiája. 4. A KÖNNYŰIPARBAN HASZNÁLATOS RAGASZTÓK ÉS KELLÉKANYAGOK 4.1. A könnyűiparban használatos ragasztók fajtái 4.2. A könnyűiparban használatos kellékanyagok fajtái A ragasztók fajtáinak ismerete. A ragasztó jellemző tulajdonságai, alkalmazási területei. A ragasztási kötések alakításának értelmezése, feltételeinek alkalmazása. A könnyűiparban alkalmazható kellékanyagok legfontosabb jellemzői. A megfelelő kellékanyagok kiválasztásának értelmezése. A kellékanyagok alkalmazási területeinek meghatározása. A kellékek jellemzőinek hatása a késztermékek tulajdonságaira. Ragasztási szilárdságot befolyásoló tényezők ismerete. Ragasztási körülmények hatásainak értelmezése. A kellékek fajtáinak rendszerezése. Az alkalmazási feltételek ismerete. A megfelelő kellékek szakszerű kiválasztása. 5. FONÁS, CÉRNÁZÁS 5.1. A fonás fogalma, a fonalak legfontosabb Fonás fogalmának, fonalkészítés elvének ismerete. A fonalak jellemzőinek A fonalak jelölése és a számozási rendszerek értelmezése. jellemzői értelmezése hatásuk a belőlük készült textiltermékek tulajdonságaira Fonalfajták A kártolt-, nyújtott-, fésűs fonási eljárással, turbinás fonással készült fonalak fajtáit. A korszerű fonalak ismerete A cérnázás fogalma Cérnázás fogalma, a cérnakészítés elvének ismerete. A cérnák jellemzői Cérnafajták A varrócérnák alapanyagai, fajtái, jellemzői, alkalmazási területei. A cérnák fajtái, szerkezet és a felhasználás szerint.

13 6.1. A szövés alapfogalmai, a szövés menete, technológiája 6. A SZÖVÉS A szövéssel kapcsolatos alapfogalmak, szakkifejezések ismerete. A láncfonalak és vetülékfonalak előkészítéséről a szövéshez. A szövetkészítés elvének bemutatása. Szövés menetének ismerete egyszerűsített ábra alapján. A korszerű szövetfajták jellemzői A szövet szerkezete Alapkötések, fajtáinak jellemzői. A szövetek szerkezetének ábrázolása, szövetek szerkezetének hatása a feldolgozhatóságra a belőlük készült termékek tulajdonságaira. 7. A KÖTÉS A szövőgépek működésének ismertetése szemléltető ábra alapján A kötés és a hurkolás alapfogalmai A kötött kelme fogalma, a szem részei, a A kötött kelmék szerkezetének felismerése szemkapcsolatok fajtái. egyszerűsített ábra segítségével. A kötött és a hurkolt kelmék jellemzőinek, A láncrendszerű és a vetülékrendszerű értelmezése, felhasználási területei. kötések felismerése. 8. NEMSZŐTT-KELME GYÁRTÁSA 8.1. A nemszőttkelmékkel kapcsolatos alapfogalmak, fajtáik, jellemzőik, felhasználási területeik 8.2. A varrva-hurkolt kelmék fajtái, jellemzői 8.3. A fátyolkelmék fajtái, jellemzői A nemszőtt-kelmékkel kapcsolatos A fátyolkelmék és a varrva-hurkolt kelmék alapfogalmak ismerete. gyártási elvének ismerete. A nemszőtt-kelmék fajtáit: filceket, rétegelt A korszerű nemszőtt-kelmék ismerete. textíliákat, fátyollapokat, varrva-hurkolt textíliákat. A nemszőtt-kelmék jellemzői. A nemszőtt-kelmék könnyűipari alkalmazási területeinek ismerete, meghatározása A varrva-hurkolt kelmék fajtáinak felismerése, előállítási módszerei, jellemzői. A könnyűipari alkalmazási lehetőségek. A fátyolkelmék fajtái, jellemzői, a könnyűipari alkalmazási lehetőségei, területei.

14 9. BŐRGYÁRTÁS, SZŐRMEGYÁRTÁS 9.1. A bőrgyártás folyamata A bőrgyártás technológiai folyamata: előkészítő műveletek, cserzés, kikészítés. A bőrtípusok csoportosítása: kikészítés, fogás, bőr felületi jelleg, felületi kiképzés és felhasználás szerint Szőrmegyártás A szőrmekészítés folyamatának ismerete. 10. MŰBŐRGYÁRTÁS Műbőrök fajtái, alapanyagai, műbőrgyártási technológiák A műbőrök fajtáinak szerkezet és A műbőrök felhasználási területek szerinti alapanyag szerinti csoportosítása. csoportosítása. A műbőrök előállítási technológiái. A műbőrök alkalmazási lehetőségei a könnyűiparban. 11. CIPŐIPARI TALPANYAGOK Cipőipari talp anyagai és jellemzői Cipőipari talp fajtái, alapanyagai, A talpalapanyag előállítási technológiái. jellemzői.

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor 1. Milyen tényezők befolyásolják a trendek alakulását? (Jelölje be az alábbi a. A világ vezető

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból 1084 Budapest, Rákóczi té r 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax : 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Divattörténet, viselettörténet s öltözködéskultúra tantárgyakból

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból. Technikus képzés

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból. Technikus képzés Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból A vizsgára vonatkozó szabályok: az anyagismeret osztályozó-, javító- és különbözeti vizsga szóbeli tételek

Részletesebben

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok

Öltözködéskultúra Technikusi osztályok OV Öltözködéskultúra Technikusi osztályok 10. évfolyam /10. a, 11. e osztályok/ heti 1 óra A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: szóbeli - A tanuló több kérdésből álló feladatlapot kap adott

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Milyen

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A gazdasági tevékenység lényege és területei. A kereskedelem feladatai és formái. A kereskedelem szerepe és kapcsolatrendszere a nemzetgazdaságban. 2. A piac fogalma.

Részletesebben

Szabó. Szőrmeipari megmunkáló, szőrmefestő. vizsgakövetelménye alapján készült. 2/44

Szabó. Szőrmeipari megmunkáló, szőrmefestő. vizsgakövetelménye alapján készült. 2/44 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Szabó 4. Tímár, bőrkikészítő 2/44

Szabó 4. Tímár, bőrkikészítő 2/44 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Technológia. 3. Ismertesse a terítékrajz és felfektetési rajz készítésének szabályait! Mi a szabás? Ismertesse a szabás módjait!

Technológia. 3. Ismertesse a terítékrajz és felfektetési rajz készítésének szabályait! Mi a szabás? Ismertesse a szabás módjait! Technológia 1. Ismertesse a varrással kapcsolatos alapfogalmakat! (varrat, öltés, varrattípus, öltéstípus, varrástípus) Melyek a varrások alaki és méretjellemzői? 2. Ismertesse a kalapos és sapkakészítő

Részletesebben

Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret

Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret Szőrme- és bőrkonfekcionáló gyártásismeret 1. Csoportosítsa és jellemezze a bőrruházati-, a kesztyű- és a szűcsipar termékeit rendeltetésük szerint! 2. Sorolja fel és ábrázolja a bőrruházati-, a kesztyű-

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

54 211 07 0000 00 00 Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező

54 211 07 0000 00 00 Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit!

RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit! RUHAIPARI TECHNOLÓGIA (GYÁRTÁSELŐKÉSZÍTÉS) 1. Ismertesse a ruházat kialakulását, az ókori egyiptomi, görög és római viseletek főbb jellemzőit! 2. Ismertesse a középkori bizánci, román és gótikus viseletek

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 233 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Könnyűipari szakmai alapozó ismeretek 74 óra Könnyűipari szakmai alapozó gyakorlatok

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait!

Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek. 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! Szíjgyártó-nyerges szakmai ismeretek 1. Ismertesse a szíjgyártó-nyerges termékek csoportosításának szempontjait, tárgyi egységeit és tárgyait! 2. Határozza meg a szíjgyártó-nyerges tárgyak, tárgy-együttesek

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A szóbeli tételekhez a vizsgaszervezőnek csatolnia kell a szaktanárok által összeállított, a tételek tartalmához illeszkedő mellékletet, képanyagot.

A szóbeli tételekhez a vizsgaszervezőnek csatolnia kell a szaktanárok által összeállított, a tételek tartalmához illeszkedő mellékletet, képanyagot. A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

KÖNNYŰIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK KÖNNYŰIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A könnyűipari ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei a XVII.

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Melyik ruhadarab melyik

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Könnyűipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Könnyűipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat 74 óra 111 óra

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései az alábbi témaköröket tartalmazzák. Bőripari anyagok jellemzői, cipőfelsőrész, kész lábbelik gyártástechnológiája: bőrgyártás,

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 461 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Könny úipari szakmai alapozó ismeretek Könny úipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 599 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Könny úipari szakmai alapozó ismeretek Könny úipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖNNYŰIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖNNYŰIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KÖNNYŰIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap Termeléstervezés, gyártásszervezés 1. feladat Húzza alá a gyártási főfolyamat fogalmát a

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket.

A tételek kifejtésénél a vizsgázónak értelmeznie és alkalmaznia kell az ahhoz tartozó mellékleteket. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben.

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben. Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben. A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 2001 től tartandó szakmai vizsgákon az OM 183/2001. számon engedélyezte 2 26/2001.

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható

Részletesebben

1. Cipőkészítő gyártásismeret

1. Cipőkészítő gyártásismeret 1. Cipőkészítő gyártásismeret 1. Csoportosítsa a lábbeliket, határozza meg a különböző lábbeli fajták rendeltetését! Mondjon példákat a lábbeli fajtákra! 2. Rendszerezze a lábbeli alkatrészeit! Ismertesse

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001.(VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Foglalkozási napló. Férfiszabó

Foglalkozási napló. Férfiszabó Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Férfiszabó (OKJ száma: 34 542 04) szakma gyakorlati oktatásához. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Tanulók

Részletesebben

A 10027-12 azonosító számú A ruházati cikkek és a vegyes iparcikkek forgalmazása megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartoz Áruforgalmazás I.

A 10027-12 azonosító számú A ruházati cikkek és a vegyes iparcikkek forgalmazása megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartoz Áruforgalmazás I. A 10027-12 azonosító számú A ruházati cikkek és a vegyes iparcikkek forgalmazása megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartoz Áruforgalmazás I. tantárgy 1. 1. A 10027-12 azonosító számú, A ruházati cikkek

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 21 542 02 Textiltermék-összeállító

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kézinyomó Textilműves

Kézinyomó Textilműves A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszközök:

Tájékoztató. Használható segédeszközök: A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet és a 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

A 213. sorszámú Textilanyaggyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 213. sorszámú Textilanyaggyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 213. sorszámú Textilanyaggyártó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 32 542 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Szakmai alapismeretek

Szakmai alapismeretek Szakmai alapismeretek 1. A) Atomok szerkezete, izotópok B) Kötőgépelemek fajtái 2. A) Atomtömeg, moláris tömeg fogalma, Avogadro-törvénye, állapothatározók B) Kötőgépelemek jellemzői 3. A) Periódusos rendszer

Részletesebben

MŰVÉSZETTÖRTÉNET. 7b. Jellemezze a dunántúli viseleteket a XIX XX. században (Sióagárd, Sárköz, Baranya)!

MŰVÉSZETTÖRTÉNET. 7b. Jellemezze a dunántúli viseleteket a XIX XX. században (Sióagárd, Sárköz, Baranya)! MŰVÉSZETTÖRTÉNET 1a. Ismertesse az ókori Egyiptom művészetét a nagy korszakok és az uralkodók főbb építészeti alkotásai, templomok, sírok, a régészet eredményei alapján! 1b. Határozza meg a népművészet

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Bőripari anyagok jellemzői, cipőfelsőrész, kész lábbelik gyártástechnológiája:

Bőripari anyagok jellemzői, cipőfelsőrész, kész lábbelik gyártástechnológiája: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket tartalmazzák. Bőripari anyagok jellemzői, cipőfelsőrész, kész lábbelik gyártástechnológiája: bőrgyártás,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Könnyűipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÖNNYŰIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELIVIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései az alábbi témaköröket tartalmazzák. Bőripari anyagok jellemzői, cipőfelsőrész, kész lábbelik gyártástechnológiája: bőrgyártás,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Mit jelent

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek

VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Vendéglátó és turizmus alapismeretek VENDÉGLÁTÓ-IDEGENFORGALMI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK A középszintű érettségi vizsgán a számon kérhető témakörök megegyeznek a kerettantervek témaköreire és fogalmaira vonatkozó

Részletesebben

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelmény alapján.

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelmény alapján. 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelmény alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 542 02 Ruhaipari technikus

Részletesebben

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK

TÉTELSOR ELŐTTI ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓK A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló 2010-2011-es tanév életvitel és gyakorlati ismeretek tanulmányi verseny kerületi fordulója KOROK DIVATJAI Sorszámod: Témakör neve: 1. Teszt 104 pont Elérhető maximális pontszám: Elért pontszám: 2. Gyakorlati

Részletesebben

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban

MUNKAANYAG. Pécsi László Lukács. Bőrők és műbőrök minőségei. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban Pécsi László Lukács Bőrők és műbőrök minőségei A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban A követelménymodul száma: 1088-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A lakástextíliák

Részletesebben

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Terméktervező Intézet Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, illetve Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység 4 211 07 0000 00 00 Divat- és stílustervező Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 4 211 07 0000 00 00 Divat- és stílustervező Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója,

Részletesebben

ESCO European SKills/Competences, Qualifications and Occupations= Készségek/Kompetenciák, Képesítések és Foglalkozások Európai Osztályozási Rendszere

ESCO European SKills/Competences, Qualifications and Occupations= Készségek/Kompetenciák, Képesítések és Foglalkozások Európai Osztályozási Rendszere ESCO European SKills/Competences, Qualifications and Occupations= Készségek/Kompetenciák, Képesítések és Foglalkozások Európai Osztályozási Rendszere Vujkov Krisztina NMH/Könnyűipari ÁPB Nemzeti Képesítési

Részletesebben

Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus

Ruhaipari technikus Könnyűipari technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Melyik

Részletesebben

Cipőfelsőrész-készítő gyártásismeret (technológia, géptan)

Cipőfelsőrész-készítő gyártásismeret (technológia, géptan) Cipőfelsőrész-készítő gyártásismeret (technológia, géptan) 1. 2. 3. 4. a) Csoportosítsa a lábbeliket, határozza meg a különböző fajták rendeltetését! Mondjon példákat a különböző lábbelikre! b) Csoportosítsa,

Részletesebben

A tételsor a 37/2013. (V. 28.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38

A tételsor a 37/2013. (V. 28.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38 A vizsgafeladat ismertetése: Egy-egy tétel tartalmazza a szaktörténeti és szakismereti témaköröket is. 1. témakör: Viselet és divattörténeti korszakok, alkotók, tárgykultúra bemutatása 2. témakör: Anyag-

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A könnyűipar ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei a XVII.

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő

Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő Anyagvizsgálati módszerek a bűnüldözésben (természettudományok és bűnüldözés) Dr. Gál Tamás i.ü. vegyészszakértő Szálasanyagok kriminalisztikai vizsgálata Szálasanyagok előfordulása Előadásvázlat A szálvizsgálat

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

b) Ismertesse a len és a kender feldolgozásának menetét, és sorolja fel ezek szakmai hagyományait!

b) Ismertesse a len és a kender feldolgozásának menetét, és sorolja fel ezek szakmai hagyományait! 1. tétel a) Ismertesse a fonás fejlődését! Sorolja fel a fonás műveletének legfontosabb fázisait! b) Ismertesse a len és a kender feldolgozásának menetét, és sorolja fel ezek szakmai hagyományait! c) Ismertesse

Részletesebben

Szőnyegek. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő

Szőnyegek. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő Szőnyegek Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő A szőnyegek azok a textíliák, amelyek rendeltetése a padlózat borítása, a falak, bútorok befedése, takarása, a

Részletesebben

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet által módosított (12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 542 04 Férfiszabó Tájékoztató A

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Növényi eredetű természetes szálasanyagok ismertetése, jellemző tulajdonságai, felhasználási

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS az 54 542 01 BŐRFELDOLGOZÓ IPARI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XVII. KÖNNYŰIPAR ÁGAZATHOZ A szakképzési tantervi ajánlás kizárólag a 2012/2013. tanévben az érettségit

Részletesebben

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG. Lehetőségek a könnyűiparban. Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök. Könnyűipari Szakmai nap, október 8.

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG. Lehetőségek a könnyűiparban. Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök. Könnyűipari Szakmai nap, október 8. KÖRKÖRÖS GAZDASÁG Lehetőségek a könnyűiparban Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök Könnyűipari Szakmai nap, 2018. október 8. 1 Az ágazat a számok tükrében EU TEXTIL/RUHÁZATI IPARA 1 600 ezer munkavállaló

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

54 211 13 0010 54 01 Aranyműves Ötvös

54 211 13 0010 54 01 Aranyműves Ötvös 1659-06 ranyművesség /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben