KÜLÖNFÉLÉK. Ifj. Gujás István erdőfőmérnök és gondnok életének 35-ik évében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÜLÖNFÉLÉK. Ifj. Gujás István erdőfőmérnök és gondnok életének 35-ik évében"

Átírás

1 A kontinens jó nagy része forró, kietlen homoksivatag, semmi vagy igen kevés növényzettel, ami pedig ezeken az esőtlen pusztaságokon tenyészik, az alkalmazkodik az éghajlathoz és bőrszerű, vastag lombozatot, vizet raktározó sejteket kapott a bölcs Teremtőtől. A különleges városi élet, a szociális viszonyok, munkáskérdés, a hihetetlen forróság, tartós szárazság, végtelen pusztaság részletes ismertetése után természetesen várakozással és érdeklődéssel fogadjuk az lm tropischen Urwald von Nordqueensland" című fejezetet, mely megállapítja, hogy der Urwald ist schöner und eindrueksvoller, als aller indischer, afrikanischer oder südamerikanischer Dschungel." Oly hatalmas fák vannak itt, hogy egyetlen egy faegyedből egy egész szállót építettek fel. Az éghajlat ezen a részen igen kellemes. Az őserdő rengeteg ércet rejteget méhében, amely kiaknázásra vár. Valóságos vadon ez még, hol az ősember egyszerű életmódját követő úgynevezett vademberekre is bukkant a szerző. F. M. KÜLÖNFÉLÉK HALÁLOZÁSOK. Ifj. Gujás István erdőfőmérnök és gondnok életének 35-ik évében évi december hó 3-án rövid, fájdalmas betegség után Kolozsváron elhunyt. A megboldogult hült tetemét december hó 11-én a pestszentlőrinci temetőben helyezték örök nyugalomra, nagy részvét mellett. Szigeti Rezső ny. m. kir. főerdőtanácsos, a szombathelyi m. kir. állami erdőhivatal volt főnöke, egyesületünk rendes tagja, évi január hó 9-én> 73 éves korában Szombathelyen váratlanul elhunyt. A megboldogult 1857-ben Kőrösmezőn született. Erdészeti akadémiai tanulmányainak elvégzése után 1884-ben mint műszaki díjnok az ungvári főerdőhivatalnál államerdészeti szolgálatba lépett. Az erdészeti államvizsgát 1886-ban tette le évben áthelyezték a szombathelyi erdőgondnoksághoz ban ugyanitt kezelő főerdésznek nevezték ki, majd 1899-ben véglegesen megbízták a szombathelyi m. kir. állami erdőhivatal vezetésével ben m. kir. erdőmesternek, 1909-ben erdőtanácsosnak, 1917-ben pedig főerdőtanácsossá nevezték ki év december végével történt nyugalomba vonulásáig mintegy 21 éven át a szombathelyi erdőhivatal főnöki teendőit látta el, kiváló szakértelemmel. A megboldogultat folyó évi január hó 11-én a szombathelyi sírkertben helyezték örök nyugalomra, kollégái és barátai nagy részvéte mellett.

2 Bradofka Károly, ny. Coburg hercegi erdőtanácsos, egyesületünknek közel 50 év óta rendes tagja, életének 75-ik évében váratlanul elhunyt. Egyike volt az erdészet csendes munkásainak, aki minden feltűnést kerülve, de annál nagyobb lelkesedéssel és szakszeretettel dolgozott a gondjaira -bízott erdőgazdaság érdekében. A Coburg hercegi uradalom szolgálatában több mint 4 évtizedet töltött s csak néhány éve vonult Pusztavacsról nyugalomba. Mint ember mintaképe volt a hűséges, szerető, jó kollégának s rendkívül közvetlen érintkezési modora, elnyűhetetlen jó kedélye, szerető jó szíve igen sok jóbarátot szerzett neki kartársai körében. Fájó szívvel veszünk Tőle mindnyájan Béke hamvaikra! búcsút. Simenszky Kálmán meghalt. Folyó 'hó 3-án 87 éves korában meghalt Simenszky Kálmán 'nyug. m. kir. főerdőtanácsos, a Ferenc József-rend tiszti 'keresztjének tulajdonosa. Vele az erdőtörvény életbeléptetésével kinevezett kir. erdőfelügyelők utolsója távozott az élők sorából. Gyakorlatban töltött 14 évi szolgálat után, 1880-ban mint nyavaládi (ma Zalaerdőd) kir. közalapítványi erdőgondnokot nevezte ki a király kir. erdőfelügyelőyé s csekély megszakítással, év májusában bekövetkezett nyugdíjazásáig, 30 éven át vezette a szombathelyi kir. erdőfelügyelőséget. "Kerülete kezdetben Mosón, Győr és Veszprém vármegyékre is kiterjedt s csak a győri erdőfelügyelőség felállításával korlátozódott Vas, Sopron és Zala vámegyékre. Ezen a nagy területen az űj törvény életbeléptetése és végrehajtásának zavartalan megindítása különleges nehéz munka volt, főként, ha számba vesszük, hogy a sok feudális uradalom minden birtokosa, jogainak csorbítását látta az új törvény addig ismeretlen rendelkezéseiben. Az első erdőfelügyelőkre hárult az erdőfelügyelőség megalapozása, ők szerezték meg elvitathatatlan tekintélyét s az ő érdemük, hogy' valósággal fogalommá vált az intézménybe vetett bizalom. Simenszky mestere volt munkájának. Ö szerezte a megbecsülés és szeretetnek azt a tőkéjét, melynek úgy a magánosok, mint a hatóságok részéről még ma is élvezetében van a felügyelőség. Ha törekvéseit nem is koronázta mindig siker, nem rajta múlott... Mi késői utódok vagyunk a tanúi az erdők szertelen apasztása felett minduntalan megnyilvánuló késői bánatnak. Mostoha időket élünk! A szak még'azzal sem tisztelhette meg magát, hogy az elismerés virágával díszítse érdemes, öreg munkásának koporsóját. Nyugodjék békében. SIMENSZKY KÁLMÁN FEJFÁJÁRA: Nagyok utolsója, Az elsők sorából...! S ma, sok gyászolója Nem tud a múltjáról. Dr. Hoffmann Gyula. Dr. H. Gy.

3 Az Osztrák Mező- és Erdőgazdasági Társaság tűzifa propagandája. A Wiener Allgemeine Forst- und Jagd-Zeitung évi január elején megjelent első számában az Osztrák Mező- és Erdőgazdasági Társaság által évi december hó 21-én Bécsben rendezett sajtófogadásról számol be. A sajtófogadást kizárólag azzal a céllal rendezték, hogy a tűzifa racionális felhasználásának az osztrák nemzetgazdaságra való jelentőségéről a közönséget tájékoztassák. Gróf Colloredó-Mansfeld Rudolf elnök az állami és magánérdekeltségek kiküldötteinek, valamint a sajtó nagy számban megjelent képviselőinek üdvözlése után többek között annak a nézetének adott kifejezést, hogy bár az abszolút önkormányzás elve nem hajtható keresztül minden vonatkozásban, mégis a hazai gazdaságot a belföldi termeivények felhasználása révén jelentékeny mértékben meg lehet erősíteni. Ez a megállapítása természetesen a hazai tűzifatermelésre is érvényes. A tüzelőtechnikában elért újabb eredmények kívánatossá teszik a tűzifának már ökonómiai szempontból is célszerű, fokozottabb felhasználását. A tűzifa ugyan véleménye szerint sohasem fogja a kőszenet háttérbe szoríthatni, különösen ott nem, ahol az olcsóbban beszerezhető, avagy ahol arra technikai okokból szükség van. Ellenben nagyon sok esetben különböző szempontokból a tűzifát kell előnyben részesíteni. A hazai gazdaságnak a devizagazdálkodás előírásaira való figyelemből is a belföldi tüzelőanyagok leggazdaságosabb kihasználására kell törekednie, mert az importálandó kőszén kifizetéséhez szükséges külföldi fizetési eszközök beszerzése kölcsönös nehézségekbe ütközik. Mindenekelőtt főleg a szociális és higiénikus szempontok fogják az ipar és kereskedelem legkülönbözőbb üzemeit, valamint a háztartásokat arra az elhatározásra bírni, hogy fatüzelésre áttérjenek. A fatüzelés különösen a háztartásban jelent számos előnyt. Itt a takarékosság elve a higiénia és a kellemesség követelményeivel hozható összhangba. Feest mérnök elnökigazgató ezután a tűzifa felhasználásának nemzetgazdasági jelentőségét ismertette. A tűzifa fokozott felhasználásának jelentőságe nemcsak a fatermelésre, hanem mindazokra a gazdasági ágazatokra is vonatkozik, amelyek a tűzifa szállításával, aprításával és annak szétosztásával foglalkoznak. Az osztrák tűzifának nagyobb mennyiségben való felhasználása azt eredményezné, hogy a munkaerők jelentékeny részét, melyek a közre ma nagy gondot jelentenek, tartósan foglalkoztatni lehetne és emellett a tűzifa értékének mintegy 80%-a oly munkabért jelent, amely az osztrák munkások között kifizethető volna. Külföldi tüzelőanyagok használata esetén ellenben mindezek az összegek a nemzetgazdaság szempontjából komoly veszteséget jelentenek.

4 Majd dr. Löffler mérnök, mint tüzelőtechnikus, számszerű adatokkal ismertette a fatüzelés különböző hatásfokait. Különösen az új rendszerű cserép- és vaskályhákra hívta fel a figyelmet, amelyek mint folytonégő kályhák, kizárólag fafűtésre vannak berendezve, s amelyek 80%-on felüli csodálatos hatásfokot érnek el és amelyek továbbá minden másfajta folytonégő kályhával előnyösen hasonlíthatók össze. Az érdekeltségek képviselőinek Ausztria tűzifaforgalmáról szóló Locker Antal mérnök miniszteri tanácsos, a mező- és erdőgazdasági minisztérium erdőgazdasági osztályának vezetője által kidolgozott expozét is adtak, amely bevezetésében kivonatosan a következőket mondja: A gazdaságpolitikának mindenképpen szüksége van arra, hogy a különböző kereskedelmi áruknak termelési és elhelyezési viszonyait folytatólagosan figyelemmel kísérje. A mostani általános gazdasági krízis idejében erre még inkább szükség van és ha a segítés módjáról kell gondoskodni, nagyon is helyes az áruk tömegéből egyes árucsoportokat külön is kiemelni. így a tűzifa elhelyezésének kérdése szempontjából is célszerűnek mutatkozik a tűzifaforgalomnak a háború utáni időkben való fejlődésével foglalkozni. Az osztrák tűzifaforgalom 10 tonnás vagontételekben: Behozatal: Kivitel: Behozatali többlet: Kiviteli többlet: Behozatal: Kivitel: Behozatali többlet: Kiviteli többlet: A kimutatásból megállapítható, hogy a tűzifaforgalom a külfölddel 1924-ig passzív volt és nagy tempóban csak 1925-től kezdve vált aktívvá. Ez éppenséggel csodálatosnak mondható oly országban, mint Ausztria, amely nagyon is jelentékeny fafölösleggel rendelkezik, de egyben azt is bizonyítja, hogy az összeomlás után mily zavartak voltak a gazdasági viszonyok és hogy mily soká tartott, amíg azok félig is rendbejöttek. Még világosabban mutatja a helyzetet az egyes államokkal való

5 tűzifaforgalom. A Németországgal való forgalom 1920-ban passzív volt. Németország ugyanis több tűzifát szállított Ausztriába, mint amennyit Ausztriából kapott. A Magyarországgal való forgalom 1923-ig passzív volt, s csak 1924-től kezdve szállítottak több tűzifát Magyarországba, mint amennyit onnan Ausztriába. Csehszlovákia szállította a legtöbb tűzifát Ausztriába. Az és években Csehszlovákia 70, illetve 73%-kal, Magyarország pedig 22, illetve 23%-kal vett részt az osztrák tűzifabehozatalban. Ezekből az adatokból is megállapítható, hogy más államok nem sok tűzifát szállítottak Ausztriába. A teljesség kedvéért megemlítendő, hogy Jugoszláviából is évrőlévre csökkenő mennyiségben érkezett tűzifa ben Lengyelországból és ben még Romániából is hoztak tűzifát Ausztriába. A határmenti forgalomban az összes környező államokból hoztak és viszont vittek is tűzifát. A tűzifaforgalom általánosságban nem mutat tökéletesen kiegyenlített vonalat. Hogy a tűzifa az első években hová jutott, megfoghatatlan. De már ezekben az években is felismerhető egy bizonyos irány. A főkivitel Németországba és Svájcba irányult. A tűzifaforgalom első aktív éveiben a tűzifának 28%-a Németországba, 26%-a Svájcba, 20%-a Olaszországba és 17%-a Magyarországba irányult. Mindenesetre egész határozottsággal megállapítható, hogy Ausztriában elegendő tűzifát lehet termelni. A tűzifakivitel mellett szükség van a tűzifa belföldi felhasználásának minél nagyobb fokozására. A tűzifakivitel értéke is figyelmet érdemel években a behozatali többlet 5.3, 1.1, 3.1 és 1.3 millió Schillinget képviselt években pedig a kiviteli többlet 2.5, 1.8, 2.7, és 2.7 millió Schillinget tett ki. A tűzifa elhelyezése különösen most rendkívül nehézzé vált. A devizabeszerzés nehézségeire való figyelemből is a külföldi szén behozatalát a feltétlenül szükséges mértékre kellene korlátozni és arra kellene törekedni, hogy az osztrák tűzifa mindenekelőtt a háztartások tüzelőszükségletének kielégítésére szolgáljon. Az osztrák pénzügyi és kereskedelmi mérlegre egy ijy fajta rendszabály nagyon is kedvező hatást gyakorolna, amiért különösen nemzetgazdasági szempontból kívánatos volna, ha a belföldi tűzifa felhasználásának jelentőségére a nagy nyilvánosság figyelme felhívatnék. A nagyon is élénk vita során egyébként még számos más a tűzifa elhelyezésére és a fafűtésű folytonégő kályhák használhatóságára vonatkozó gondolat is jutott kifejezésre. így Mattsching erdőtanácsos, mérnök több oly üzemre hívta fel a figyelmet, amelyek az utóbbi időkben a tűzifával való tüzelésre tértek át eredménnyel s amelyek mindegyike évenként

6 ürm 3 tűzifát használ el. A tüzelőberendezések megfelelő átalakítása a tűzifának sokkalta nagyobb kalória kihozatalát tette lehetővé, ágy, hogy ez a tüzelési mód gazdaságosabbnak mutatkozik, mint az előbbi kőszénnel való tüzelés. A háztartások számára készített kísérleti kályhák is kedvező eredményeket mutattak. Hogy a sajtófogadáson résztvetteknek és az összes érdeklődőknek módot nyújtsanak arra, hogy a tűzifának legtakarékosabb használata mellett a fatüzelésű folytonégő kályhák gazdasági teljesítményéről saját szemükkel meggyőződhessenek, az osztrák Mező- és Erdőgazdasági Társaság három egyesületi termében egy fafűtésű folytonégő cserépkályhát és 'két fafűtésű folytonégő vaskályhát állított fel. A kiállított kályhákat a megjelentek behatóan tanulmányozták. Most nagyon remélik, hogy ez a nyilvánossághoz intézett felhívás visszhangra fog találni. Az osztrák gazdasági élet több ágazatának ezúton bizonyos fejlődési lehetőség volna biztosítható. Emellett az osztrák háziasszonyokat is egy nagyon is fontos feladat elé állították. Nem mulaszthatjuk el az alkamat, hogy a fent közölt sajtóbemutató értékes tanulságaira fel ne hívjuk t. olvasóink szíves figyelmét. Az erdőkben bővelkedő és faexportra utalt Ausztriára vonatkozó megállapítások teljes egészükben, de talán még fokozottabb mértékben hazánkra is érvényesek, bár Ausztriával ellentétben fában szegény csonka hazánk ép nagy mennyiségű tűzifa behozatalára van utalva. A hazai tűzifa gazdaságos felhasználását biztosító tüzelőberendezések itthoni bevezetése nálunk is lehetővé tenné a tűzifa és szén behozatalának lényeges csökkentését és ennek révén kedvező hatást gyakorolna kereskedelmi mérlegünkre. Kívánatos volna, ha hazai érdekeltségeink is e komoly és a mai súlyos gazdasági viszonyok között nagyon is fontos kérdéssel behatóan foglalkoznának és erről a nyilvánosságot szintén megfelelően tájékoztatnák. L. S. A Tiszajobbparti Vármegyék Erdészeti Egyesülete" "évi február hó 29-én 15 órakor Miskolcon, a kereskedelmi és iparkamara kistermében az alábbi tárgysorozattal tartja rendes közgyűlését: 1. Elnöki megnyitó. 2. Az előző közgyűlés jegyzőkönyvének felolvasása és hitelesítése. 3. Tisztikar és választmány választása. 4. Számvizsgálóbizottság jelentése. 5. Bírálóbizottság jelentése. 6. Ügyvezető alelnök, titkár, pénztáros jelentése. 7. Indítványok, javaslatok.

7 Oroszország faszállító hajókat épít. A Wiener Allgemeine Forst- und Jagd-Zeitung évi 1. számában megjelent közlemény szerint a Balti-tenger hajógyáraiban nagy számban építenek oly gőzés motoros-hajókat, amelyek 3500-tól 9000-ig terjedő tonnatartalmukkal különösen a faanyagok szállítására lesznek hivatottak. Építenek továbbá oly hajókat is, amelyek a távoli kelettel való forgalom lebonyolítására fognak szolgálni és a ifekete-tengerről kiinduló faexportot is elő fogják mozdítani. Hogy a faanyagok exportálására kidolgozott terveket végrehajthassák, egyidejűleg számos különleges szervezet felállításáról is gondoskodtak, amelyek feladata tutajozási és egyéb faszállítási segédberendezések létesítése, hogy ezek révén a hajók várakozási idejét megrövidítsék. Ausztria évi vadászati statisztikája. A Wiener Allgemeine Forst- und Jagd-Zeitung évi 1. számában közli, hogy Ausztriában a vadászat nemzetgazdasági jelentősége a statisztika adatai szerint örvendetes módon emelkedőben van. Amíg 1920wban a terítékre hozott összes vad értéke 4, sillinget tett ki, addig 1929-ben a vad értéke már 6, sillingre emelkedett. Á"z évről évre terítékre kerülő vadnemek élén a mezei nyúl áll, amelyből az elmúlt évben kereken darabot lőttek. A fácán a második helyet foglalja darabbal, ezután az őz következik , az üregi nyúl , a róka és menyétfélék , a nagyvadak , a vadkacsák 7500, a nyírfajdfélék 70W és a zergék 7000 darabbal. el Lőttek még az említetteken kívül 5000 darab szalonkát, 4000-nél több fürjet, O0 darab marmotát, borzot és nyestet. Dámvadból 300 darabot, vaddisznóból pedig 100' darabot hoztak terítékre. Vásárlók tűzifát mindenfajtát, bányafát, különböző müfákat, vagonos tételekben, vagy nagyobb mennyiségben. Erdőket kitermelésre. Ajánlatokat kér: BOZŐKY EMIL Budapest, II. kerület, Baftai-út 18 b. szám. Közvetítést díjazok. (14.)

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK

HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK HIVATALOS KÖZLEMÉNYEK Az Állam erdészeti Tisztviselők Gyermekeinek Nevelését Segélyező Alap zárószámadása az 1936/1937. évről. I. Zárókimutatás. A számla megnevezése Forgalom Egyenleg M é r 1 e g Eredmény

Részletesebben

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004.

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004. Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 24. Elemzésünket a Központi Statisztikai Hivatal által rendelkezésre bocsátott, a hajdú-bihar megyei székhelyű vállalkozások összesített export-import adatai alapján készítettük

Részletesebben

és körlap kiszámítására.

és körlap kiszámítására. Egyszerűsített számítási és körlap kiszámítására. Közli : Belházy módok az átmérő, kerület Emil, kir. fó'erdőf'elügyelő. Néha megesik, hogy az erdész valamely törzsnek vastagságát lehetőleg pontosan meg

Részletesebben

HELYZETE ÉS LEHETSÉGES JÖVŐBELI TRENDJEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

HELYZETE ÉS LEHETSÉGES JÖVŐBELI TRENDJEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A TUDÁSIPAR, TUDÁSHASZNÁLAT HELYZETE ÉS LEHETSÉGES JÖVŐBELI TRENDJEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN (VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ) Helyzetfeltáró és értékelő tanulmány A nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe

Részletesebben

* A közgyűléssel kapcsolatos részletes tájékoztatást az egyesület titkársága és a helyi csoportok titkárai adnak.

* A közgyűléssel kapcsolatos részletes tájékoztatást az egyesület titkársága és a helyi csoportok titkárai adnak. 1990. ÉVI EGYESÜLETI KÖZGYŰLÉS Az Országos Erdészeti Egyesület vezetőségválasztó küldött közgyűlését Budapesten tartja 1990. március 22-én. Napirend: Elnöki megnyitó (Dr. Herpay Imre elnök) Erdőgazdaságunk

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

Az 1888-iki vadászati idény a gödöllői udvar-vadászati területen.

Az 1888-iki vadászati idény a gödöllői udvar-vadászati területen. A bükknek vörösbe játszó szine, az utólagos fényezés által előnyösen módosulva, oly tetszetőssé teszi ezt a parquettet, hogy az a tölgygyei a versenyt sok tekintetben kiállja, olcsósága pedig annak a legszélesebb

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA:

AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA: AZ ÉLELMISZERPIACI KUTATÓMUNKÁLATOK SZOCIÁLIS VONATKOZÁSAI ÍRTA: BENE LAJOS A PIACKUTATÁS MUNKAKÖRE. Az emberi haladás jellemző sajátsága, hogy a jólétét egészen közvetlenül érintő kérdésekre legkésőbben

Részletesebben

Külföldi vendégforgalom Miskolcon a KSH statisztikák tükrében között. Készítette: Nagy Júlia TDM menedzser, ügyvezető MIDMAR Nonprofit Kft

Külföldi vendégforgalom Miskolcon a KSH statisztikák tükrében között. Készítette: Nagy Júlia TDM menedzser, ügyvezető MIDMAR Nonprofit Kft Külföldi vendégforgalom Miskolcon a KSH statisztikák tükrében 11-14 között Készítette: Nagy Júlia TDM menedzser, ügyvezető MIDMAR Nonprofit Kft Legfontosabb külföldi küldőterületek vendégéjszaka számai

Részletesebben

ERDEI, FEKETE-, LÚC-, JEGENYEFENYŐT,

ERDEI, FEKETE-, LÚC-, JEGENYEFENYŐT, Az Erdészeti Lapok" 1936. évi IX X. füzetének HIRDETÉSEI. Az ERDÉSZETI LAPOK mellett mérsékelt közlési díjért a lap irányával nem ellenkező hirdetések kiadatnak Díjszabás. Kéthasábos szélességben (107

Részletesebben

UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA

UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA UTAZÁS ÉS SZABADIDŐ2008. KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR DEBRECEN 2008. MÁRCIUS 28-30. STATISZTIKA DEMOGRÁFIA megoszlás férfi 46% nő 54% megoszlás 20 év alatt 7% 20-29 között 40% 30-39 között 20% 40-49 között 14% 50-59

Részletesebben

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok

Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok dr Sárosi György Veszélyes áruk szállítási trendjei, fontosabb statisztikai adatok A veszélyes áruk szállítására megbízható hazai statisztikai adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az Eurostat

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2013 STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 Tartalom VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés...3 2. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE Győr 2006 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2006 ISBN-10: 963-235-050-2 ISBN-13: 978-963-235-050-9

Részletesebben

FAGOSZ XXXIV. Faipari és Fakereskedelmi Konferencia. Tihany, 2008. április 22-23. Gazdaságelemzés. Budapest, 2008. április FAGOSZ

FAGOSZ XXXIV. Faipari és Fakereskedelmi Konferencia. Tihany, 2008. április 22-23. Gazdaságelemzés. Budapest, 2008. április FAGOSZ Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség Ungarischer Verband der Forst- und Holzwirtschaft / Hungarian Federation of Forestry and Wood Industries H-112 Budapest, Kuny Domokos utca 13-15. Tel: (1) 355-65-39,

Részletesebben

Vendégforgalom Miskolcon a KSH statisztikák tükrében Készítette: Nagy Júlia TDM menedzser, ügyvezető MIDMAR Nonprofit Kft

Vendégforgalom Miskolcon a KSH statisztikák tükrében Készítette: Nagy Júlia TDM menedzser, ügyvezető MIDMAR Nonprofit Kft Vendégforgalom Miskolcon a KSH statisztikák tükrében 14 Készítette: Nagy Júlia TDM menedzser, ügyvezető MIDMAR Nonprofit Kft Összesített statisztikák Bevétel (ezer Ft) A miskolci kereskedelmi szálláshelyek

Részletesebben

1926 MÁRCIUS 15. AZ ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. KIADJA: AZ ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET Felelős szerkesztő CZILLINGER JÁNOS

1926 MÁRCIUS 15. AZ ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. KIADJA: AZ ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET Felelős szerkesztő CZILLINGER JÁNOS 1926 MÁRCIUS 15. ERDÉSZETI LAPOK LXV. ÉVF. AZ ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET KÖZLÖNYE 3. FÜZET KIADJA: AZ ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET Felelős szerkesztő CZILLINGER JÁNOS Megjelenik minden hó 15-én. Előfizetési

Részletesebben

Dr. Dávid Lóránt egyetemi tanár, SZIE, ELTE Dr. Varga Imre egyetemi docens, ELTE A MUNKAERŐPIAC TERÜLETI FOLYAMATAI NYUGAT-MAGYARORSZÁGON

Dr. Dávid Lóránt egyetemi tanár, SZIE, ELTE Dr. Varga Imre egyetemi docens, ELTE A MUNKAERŐPIAC TERÜLETI FOLYAMATAI NYUGAT-MAGYARORSZÁGON Dr. Dávid Lóránt egyetemi tanár, SZIE, ELTE Dr. Varga Imre egyetemi docens, ELTE A MUNKAERŐPIAC TERÜLETI FOLYAMATAI NYUGAT-MAGYARORSZÁGON ezer Fő 900,0 800,0 700,0 600,0 500,0 400,0 300,0 A 15 74 éves

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

GULYÁS MIHÁLY A BAROMFI-FELDOLGOZÁS ÉS BAROMFIKONZERV-GYÁRTÁS TÖRTÉNETE OROSHÁZÁN

GULYÁS MIHÁLY A BAROMFI-FELDOLGOZÁS ÉS BAROMFIKONZERV-GYÁRTÁS TÖRTÉNETE OROSHÁZÁN GULYÁS MIHÁLY A BAROMFI-FELDOLGOZÁS ÉS BAROMFIKONZERV-GYÁRTÁS TÖRTÉNETE OROSHÁZÁN GULYÁS MIHÁLY A baromfi-feldolgozás és a baromfikonzerv-gyártás története Orosházán A Békés Megyei Múzeumok Közleményei

Részletesebben

Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig

Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig Nemzetgazdasági Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai 2014. június 06-2015. május 20-ig A táblázatban szereplő tételek csak az elszámolt és lezárt utakat tartalmazzák. díj Összesen KK14-00527

Részletesebben

1/2007. Büntető jogegységi határozat. kábítószerrel visszaélés bűncselekménye megvalósulásának kritériumai

1/2007. Büntető jogegységi határozat. kábítószerrel visszaélés bűncselekménye megvalósulásának kritériumai Hatályos - 1/2007. Büntető jogegységi határozat - kábítószerrel visszaélés bűncselekménye megvalósulásának 1. oldal kritériumai 1/2007. Büntető jogegységi határozat kábítószerrel visszaélés bűncselekménye

Részletesebben

A levegőminőségi állapot és legfőbb kihívások, a környezetbarát fatüzelés, komposztálás jelentősége

A levegőminőségi állapot és legfőbb kihívások, a környezetbarát fatüzelés, komposztálás jelentősége Lakossági szilárd tüzelés hatósági ellenőrzési gyakorlata szakmai nap 2017. november 29. A levegőminőségi állapot és legfőbb kihívások, a környezetbarát fatüzelés, komposztálás jelentősége Dr. Béres András

Részletesebben

A Nyugat-magyarorsz. magyarországi gi Egyetem (NymE) könyvtk Szolgáltat. ltatások a Nyugat- magyarországi gi Egyetem (NymE)

A Nyugat-magyarorsz. magyarországi gi Egyetem (NymE) könyvtk Szolgáltat. ltatások a Nyugat- magyarországi gi Egyetem (NymE) A Nyugat-magyarorsz magyarországi gi Egyetem (NymE) könyvtk nyvtári hálózatah Szolgáltat ltatások a Nyugat- magyarországi gi Egyetem (NymE) Központi KönyvtK nyvtárában Tompa Mónika Informatikus könyvtáros

Részletesebben

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány H-9400 SOPRON Roth Gyula u. 3. Adószám: 18041088-1-08

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány H-9400 SOPRON Roth Gyula u. 3. Adószám: 18041088-1-08 Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány H-9400 SOPRON Roth Gyula u. 3. Adószám: 18041088-1-08 Közhasznúsági jelentés a ről 1. Számviteli beszámoló Az alapítvány i gazdálkodásáról a számviteli törvénynek

Részletesebben

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012

A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2012 A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 212 Központi Statisztikai Hivatal 213. július Tartalom 1. Az élelmiszergazdaság nemzetgazdasági súlya és külkereskedelme...2 1.1. Makrogazdasági jellemzők...2

Részletesebben

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös halászati politika (KHP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a tagállamok halászflottái 2014-ben

Részletesebben

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei 314 kutatás közben tanulmányi eredményességgel. A munka világában tapasztalt sikerességre a demográfiai háttér nem volt erőteljes hatással, a tanulmányokat illetően pedig várakozásunkhoz képest eltérő

Részletesebben

GYÁSZJELENTÉS GYÁSZJELENTÉS. Dr. Varga Ferenc emlékére. Kedves Feri! 1 / 5

GYÁSZJELENTÉS GYÁSZJELENTÉS. Dr. Varga Ferenc emlékére. Kedves Feri! 1 / 5 Mély fájdalommal és tisztelettel Dr. Varga adózva Ferenc tudatjuk,, a hogy Magyar Kórházszövetség többszörös volt elnöke, a A Kórházszövetség saját halottjának tekinti, tiszteletére és emlékére szánja

Részletesebben

Rovatvezető: Király Pál

Rovatvezető: Király Pál E G Y E S Ü L E T I K Ö Z L E M É N Y E K Rovatvezető: Király Pál Az Erdőrendezési Szakosztály a Geodéziai és Kartográfiai Egyesület Székesfehérvári Csoportjával közös rendezvényt tartott Székesfehérvárott.

Részletesebben

Az agrárgazdaság foglalkoztatási potenciálja

Az agrárgazdaság foglalkoztatási potenciálja Az agrárgazdaság foglalkoztatási potenciálja Süle Katalin, Elnök, Zala megye Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP-1.2.11-2013-2013-0001 Az agrárgazdaság

Részletesebben

A FÖLDGÁZ ÉS A TŰZIFA HARCA A MAGYAR VIDÉK ÉLETÉBEN. Csuvár Ádám doktorandusz Kaposvári Egyetem Regionális Tudományok és Statisztika Tanszék

A FÖLDGÁZ ÉS A TŰZIFA HARCA A MAGYAR VIDÉK ÉLETÉBEN. Csuvár Ádám doktorandusz Kaposvári Egyetem Regionális Tudományok és Statisztika Tanszék A FÖLDGÁZ ÉS A TŰZIFA HARCA A MAGYAR VIDÉK ÉLETÉBEN Csuvár Ádám doktorandusz Kaposvári Egyetem Regionális Tudományok és Statisztika Tanszék A MAGYAR LAKOSSÁGI FÖLDGÁZÁRAK ALAKULÁSA 1. ábra: A lakossági

Részletesebben

Bucsuta község településrendezési terve. Településfejlesztési koncepció

Bucsuta község településrendezési terve. Településfejlesztési koncepció 1. Előzmények Bucsuta község hatályban lévő rendezési terve 1986 -ban készült. Az időközben bekövetkezett társadalmi, gazdasági, műszaki, jogszabályi változások és az újabb településfejlesztési elképzelések

Részletesebben

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009.

Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. Szegedi Gábor vezető főtanácsos Európai Országok és Külgazdasági Elemző Főosztály Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Szeged, 2009. október 20. Ország Magyar export 1998 2003 2005 2006 2007 2008

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV NAPIREND ELŐTT

JEGYZŐKÖNYV NAPIREND ELŐTT Szám: V/2-14/2018. Készült: 2 példányban JEGYZŐKÖNYV Készült: Az ülés helye: Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. szeptember 17-én 17,30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyilvános

Részletesebben

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek

Családfa. Deutsch Ignác Interjúalany. Pollák Béláné (korábban: Brandl Józsefné) (szül. Schwarz Klára ) Gyermekek Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Schwarz? Schwarz?-né (szül.?) Deutsch Ignác 1828 1915 Deutsch Ignácné (szül. Weisz Teréz) 1860 1944 Apa Schwarz Mór 1877 1941 Anya Schwarz

Részletesebben

FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA

FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA Miért kell a címben szereplő témáról beszélni? Ezen érdekek összehangolásával kell megfelelő állami szabályokat hozni. Most úgy tűnik, hogy ezen

Részletesebben

Camping-lehetőségek az őrségben és ennek erdészeti előfeltételei CEBE ZOLTÁN

Camping-lehetőségek az őrségben és ennek erdészeti előfeltételei CEBE ZOLTÁN (vagy egyéb célok elérésének) szolgálatában. A termelőerők (termelőeszközök és munkaerő) mindenkor korlátozott mennyiségben állnak a gazdálkodó egység rendelkezésére, ugyanakkor rendszerint többféle célra

Részletesebben

Egyesületi hirdetések.

Egyesületi hirdetések. Halálozás. Smetaczek Béla primási uradalmi főerdész (Kemenczén) az országos erdészeti egyesület alapító tagja elhunyt. Béke poraira! Egyesületi hirdetések. Az.Erdészeti Rendeletek Tárádnak 1891. évi, vagyis

Részletesebben

A Bodoki mérnök dinasztia szerepe a Körös-vidéki folyók szabályozásában

A Bodoki mérnök dinasztia szerepe a Körös-vidéki folyók szabályozásában A Bodoki mérnök dinasztia szerepe a Körös-vidéki folyók szabályozásában A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum megalakulásának 40. évfordulójára készített poszter képanyaga Készítette: dr. Vasas Ferencné 2014.

Részletesebben

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek?

2. Hazánk folyóvizei Mutasd be hazánk folyóit többféle szempont alapján! Milyen gazdasági és társadalmi jelentőségük van folyóvizeinknek? Teleki Pál Országos Földtan- és Földrajzverseny Országos Forduló Eger 2016. május 6-8. Szóbeli tételek 8. osztály 1. Hazánk állóvizei Mutasd be a tavak keletkezését és pusztulását hazai példákon keresztül!

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

MUNKAERŐPIACI AKTUALITÁSOK 11-06-21 1

MUNKAERŐPIACI AKTUALITÁSOK 11-06-21 1 MUNKAERŐPIACI AKTUALITÁSOK 1 A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Vas megye Zala megye Foglalkoztatottak száma (fő)* 3 804 300 189 500 107 000 109 000 Gazdaságilag

Részletesebben

A TULIPÁNOS ÓVODA INTEGRÁLT NEVELÉSI PROGRAMJA 2013.

A TULIPÁNOS ÓVODA INTEGRÁLT NEVELÉSI PROGRAMJA 2013. A TULIPÁNOS ÓVODA INTEGRÁLT NEVELÉSI PROGRAMJA 2013. Gyomaendrőd Tartalomjegyzék I. Bevezetés 4. 1. Az óvoda adatai 5. 2. Az óvoda bemutatása 6. II. Az integráció elméleti megközelítése 7. 1. Gondolatok

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ I. negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) június 4.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ I. negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) június 4. STATISZTIKAI TÜKÖR 1 negyedévében 3,5%-kal nőtt a GDP (második becslés) 1/5 1. június. EMBARGÓ! Közölhető: 1. június -én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1 Felhasználási oldal...

Részletesebben

ONIK Egyesület 2143 Kistarcsa, Brassói utca 11.

ONIK Egyesület 2143 Kistarcsa, Brassói utca 11. ONIK Egyesület 2143 Kistarcsa, Brassói utca 11. 2010. évi közhasznúsági jelentése Kistarcsa, 2010. január 25. Megyesi Emil Szilárd Elnök Az ONIK Egyesület Közhasznúsági jelentése a 2010-es esztendőről

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45

Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom II. negyedévében :54:45 Lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2011. II. negyedévében 2015-12-16 18:54:45 2 2011. második negyedévében a Magyarországra irányuló lengyel export dinamikája jelentősen lassult. Folyó év első negyedéve

Részletesebben

Munkaerő-piaci adatok

Munkaerő-piaci adatok FOGLALKOZTATÁSI FŐOSZTÁLY Munkaerő-piaci adatok Regisztrált álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében 2011 2015 A i zárónapon a nyilvántartott ÁLLÁSKERESŐK száma 4735 főt tett ki, mely csökkenést mutat

Részletesebben

Szivattyús tározós erőmű modell a BMF KVK Villamosenergetikai Intézetében

Szivattyús tározós erőmű modell a BMF KVK Villamosenergetikai Intézetében Szivattyús tározós erőmű modell a BMF KVK Villamosenergetikai Intézetében Dr. Kádár Péter BMF KVK Villamosenergetikai Intézet kadar.peter@kvk.bmf.hu Kulcsszavak: Szivattyús energiatárolás, Pelton turbina

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA 2011.6.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 161/29 A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2011. június 17.) az egyes tagállamok éves BSE-ellenőrzési programjaik felülvizsgálatára történő felhatalmazásáról

Részletesebben

A mosoni áldozatok nevei a magyaróvári temetı emlékfalán is olvashatók, és a Gyásztéren szintén minden mosoni áldozat emlékét kopjafa ırzi.

A mosoni áldozatok nevei a magyaróvári temetı emlékfalán is olvashatók, és a Gyásztéren szintén minden mosoni áldozat emlékét kopjafa ırzi. A mosoni áldozatok nevei a magyaróvári temetı emlékfalán is olvashatók, és a Gyásztéren szintén minden mosoni áldozat emlékét kopjafa ırzi. 21 22 A kilenc mosoni áldozat A mosoni temetıben bizonyíthatóan

Részletesebben

AHK Konjunktúrafelmérés Közép és Keleteurópa 2014

AHK Konjunktúrafelmérés Közép és Keleteurópa 2014 AHK Konjunktúrafelmérés Közép és Keleteurópa 0 A német külkereskedelmi kamarák országban végzett konjunktúrafelmérésének eredményei. évfolyam AHK Konjunktúrajelentés KKE 0 Tartalom. Bevezető.... A legfontosabb

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 995/2010/EU RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 995/2010/EU RENDELETE 2010.11.12. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 295/23 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 995/2010/EU RENDELETE (2010. október 20.) a fát és fatermékeket piaci forgalomba bocsátó piaci szereplők kötelezettségeinek

Részletesebben

BÖRTÖNÜGYI KÖRKÉP AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN ÉS MAGYARORSZÁGON június 14.

BÖRTÖNÜGYI KÖRKÉP AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN ÉS MAGYARORSZÁGON június 14. BÖRTÖNÜGYI KÖRKÉP AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAIBAN ÉS MAGYARORSZÁGON 2018. június 14. EURÓPA TANÁCS 2016. ÉVI BŰNÜGYI STATISZTIKÁJA Az ET 47 tagállamának 52 börtönigazgatóságából 47 tett eleget a kérdőíves

Részletesebben

MEGHÍVÓ. az Országos Erdészeti Egyesületnek f. évi július hó 6.-án délelőtt 10.30 órai kezdettel, Esztergomban a Fürdő-szálló nagytermében

MEGHÍVÓ. az Országos Erdészeti Egyesületnek f. évi július hó 6.-án délelőtt 10.30 órai kezdettel, Esztergomban a Fürdő-szálló nagytermében MEGHÍVÓ az Országos Erdészeti Egyesületnek f. évi július hó 6.-án délelőtt 10.30 órai kezdettel, Esztergomban a Fürdő-szálló nagytermében tartandó rendes közgyűlésére. 4. Az 1938. évi zárószámadás és az

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok)

Magyar mint idegen nyelv - B2 (középfok) 1. szöveg Hallgassa meg a szöveget, és oldja meg az utána következő feladatokat! Maximális pontszám: 10 Feladatmegoldási idő: 15 perc Ha farsang, akkor természetesen bál. A farsangi bálok a XIX. század

Részletesebben

Jelentés az Erdélyi Nemzeti Múzeum Erem- és Régiségtárának 1942. évi működéséről

Jelentés az Erdélyi Nemzeti Múzeum Erem- és Régiségtárának 1942. évi működéséről 43 a hatósági levéltárak rdélyben nem maradtak meg, tehát a magánlevéltári anyag forrásértéke jóval jelentősebb. A levéltárak lajstromozott állagait szintén teljes egészében leszállítjuk. A Levéltár egy

Részletesebben

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa

Megnyílt a horgászok és vadászok paradicsoma, a FeHoVa Az elmúlt negyed évszázadban bár fejlődött a FeHoVa, sokan épphogy az állandósága miatt szerették meg beszélt a siker kulcsáról Ganczer Gábor, a kiállítás helyszínéül szolgáló HUNGEXPO vezérigazgatója,

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

Összefogás a Börtönügyért Egyesület 9021 Győr, Jókai utca évi Közhasznúsági jelentése

Összefogás a Börtönügyért Egyesület 9021 Győr, Jókai utca évi Közhasznúsági jelentése Összefogás a Börtönügyért Egyesület 9021 Győr, Jókai utca 18. 2012. évi Közhasznúsági jelentése Győr, 2013. június 1. elnök Az Összefogás a Börtönügyért Egyesület (a továbbiakban: ÖBE) Közhasznúsági jelentése

Részletesebben

A 2012-es szezon értékelése

A 2012-es szezon értékelése A 2012-es szezon értékelése Kecskés Gábor ELNÖK Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács Burgonya Ágazati Fórum Keszthely 2013.január 17. Európai helyzetkép Rekord alacsony burgonya termés az idei esztendőben

Részletesebben

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok

1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok 1. A Fővárosi Bíróság személyi feltételeinek alakulása 2010-ben 2.1. A bíróság személyi feltételeit bemutató adatok Az FB létszámhelyzetét 2010. évben az alábbi adatok reprezentálják: Bírák Titkárok Fogalmazók

Részletesebben

Erdőmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzat EMK - HÖK

Erdőmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzat EMK - HÖK Erdőmérnöki Kar Hallgatói Önkormányzat EMK - HÖK Hallgatók érdekeinek képviselete: Egyetemi Tanács Kari Tanács Juttatási Térítési Bizottság Kollégiumi Bizottság Segítség nyújtás: Tanulmányi és egyéb ügyekben

Részletesebben

Összefogás a Börtönügyért Egyesület 9021 Győr, Jókai utca 18. 2011. évi Közhasznúsági jelentése

Összefogás a Börtönügyért Egyesület 9021 Győr, Jókai utca 18. 2011. évi Közhasznúsági jelentése Összefogás a Börtönügyért Egyesület 9021 Győr, Jókai utca 18. 2011. évi Közhasznúsági jelentése Győr, 2012. február 4. elnök Az Összefogás a Börtönügyért Egyesület Közhasznúsági jelentése a 2011-es esztendőről

Részletesebben

Nehéz évre számíthat az utazási szakma is. Interjú Csákány Csabával, a TUI Magyarország Kft. igazgatójával

Nehéz évre számíthat az utazási szakma is. Interjú Csákány Csabával, a TUI Magyarország Kft. igazgatójával Nehéz évre számíthat az utazási szakma is. Interjú Csákány Csabával, a TUI Magyarország Kft. igazgatójával A pénzügyi válság és az azt követő gazdasági megszorítások miatt visszaestek a turizmus fejlődésével

Részletesebben

LİRINTE. LİRINTE 1934. A RÉ- MAJOR, ELİTÉRBEN: JÓKAY IHÁSZ LAJOS Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest.

LİRINTE. LİRINTE 1934. A RÉ- MAJOR, ELİTÉRBEN: JÓKAY IHÁSZ LAJOS Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest. LİRINTE 1934. A RÉ- MAJOR, ELİTÉRBEN: JÓKAY IHÁSZ LAJOS Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly Budapest. LİRINTE 1934. A LİRINTEI VÍZIMALOM ZSILIPJE, A ZÚGGÓ Az eredeti kép tulajdonosa: Jókay Károly

Részletesebben

Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről

Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről Gazdasági környezet Az elmúlt évek gazdaságpolitikája arra alapozott, hogy az adósság csapdából csak akkor lehet kitörni, ha emelkedik a növekedési potenciál,

Részletesebben

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január-május

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január-május Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA Veszprém, 2007. július Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság, 2007 Igazgató: Szemes Mária Tájékoztatási

Részletesebben

Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata

Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata különös tekintettel a szomszédos Magyarországgal fennálló összefonódásokra Részeredmények Ing. Mag. Georg Gumpinger, 2009.

Részletesebben

A nemzetközi fizetési mérleg. Vigvári András vigvaria@inext.hu

A nemzetközi fizetési mérleg. Vigvári András vigvaria@inext.hu A nemzetközi fizetési mérleg Vigvári András vigvaria@inext.hu A nemzetközi pénzügyi piacok mikroökonómiája Árfolyam alakulás, árfolyam rendszer kérdései A piac szabályozottsága (kötött devizagazdálkodás-

Részletesebben

Riasztóan(1) gyenge az erdők védelme Európában

Riasztóan(1) gyenge az erdők védelme Európában 3. szint Március Riasztóan(1) gyenge az erdők védelme Európában Újabb felmérés készült az európai erdők védelméről Szerdán ér véget az európai erdők védelmével foglalkozó negyedik nemzetközi miniszeri

Részletesebben

Összefoglaló a magán munka-közvetítők évi tevékenységéről

Összefoglaló a magán munka-közvetítők évi tevékenységéről Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Összefoglaló a magán munka-közvetítők 2006. évi tevékenységéről Budapest 2007. május Bevezetés A magán-munkaközvetítők működését a foglalkoztatás elősegítéséről és

Részletesebben

Temetkezési szolgáltatási tevékenység fogalmi körét a Ttv. 25. (1) bekezdése határozza meg.

Temetkezési szolgáltatási tevékenység fogalmi körét a Ttv. 25. (1) bekezdése határozza meg. Ócsa Város Képviselő-testületének../2014./.../ önkormányzati rendelete a köz- és felekezeti temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 8/2001./V.2./ önkormányzati rendelet módosításáról Ócsa Város Önkormányzata

Részletesebben

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944

Családfa. Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882 1944. Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944. Kohn Mihály 1876 1944 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Keller Jakab 1860-as évek 1944 Keller Jakabné (szül.? Berta) 1860-as évek 1944 Kohn Mihály 1876 1944 Kohn Mihályné (szül.? Hermina) 1882

Részletesebben

Please see the Hungarian version for contact details to NRG Systems Ltd.

Please see the Hungarian version for contact details to NRG Systems Ltd. We are sorry, this content currently is available in Hungarian only. Please see the Hungarian version for contact details to NRG Systems Ltd. A Vestas cég 23%-os piaci részesedésével és több mint 35.000

Részletesebben

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban

A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban A baromfi-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a baromfifeldolgozásban 2016. február 04. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar súlya -

Részletesebben

Esztergom Város Önkormányzat Képviselőtestületének. Idegenforgalmi és Kulturális Bizottsága

Esztergom Város Önkormányzat Képviselőtestületének. Idegenforgalmi és Kulturális Bizottsága Esztergom Város Önkormányzat Képviselőtestületének Idegenforgalmi és Kulturális Jegyzőkönyv az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság 2016. június 22-i üléséről Az ülés helye: Esztergom Város Polgármesteri

Részletesebben

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január - december

BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA január - december Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatósága BALATONI ÜDÜLŐKÖRZET IDEGENFORGALMA 2007. január - december Veszprém, 2008. február Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság, 2008 Igazgató:

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 4.7.2008 COM(2008) 406 végleges A BIZOTTSÁG ÖTÖDIK ÉVES JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a harmadik országok Közösséggel szembeni kereskedelmi védelmi

Részletesebben

A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE

A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE A SZOMBATHELYI ERDÉSZETI ZRT. 2018. ÉVI KÖZJÓLÉTI ÉS SZAKMAI PROGRAMTERVE Összeállította: Varga László Bándy Fruzsina Varga Péter erdei iskolai referens sk. természetvédelmi előadó sk. közjóléti csoportvezető

Részletesebben

Karácsony József, csendőr alezredes

Karácsony József, csendőr alezredes Karácsony József, csendőr alezredes Szül. Kékes, Szolnok-Doboka vármegye (Erdély), 1895.06.13. Édesapja Karácsony Sándor földbirtokos, 1840-ben Erdélyben született, ott is halt meg 1916. március 29-én.

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 2014 III. negyedév, második becslés december 3.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/ III. negyedévében 3,2%-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 2014 III. negyedév, második becslés december 3. STATISZTIKAI TÜKÖR 1 I ében 3,-kal nőtt a GDP Bruttó hazai termék, 1 I, második becslés 1/18 1. december 3. EMBARGÓ! Közölhető: 1. december 3-án reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 Termelési oldal...1

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Előszállás Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 2014. augusztus 11-én 17,00 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt

Részletesebben

hétfő, november 10. Vezetői összefoglaló

hétfő, november 10. Vezetői összefoglaló hétfő, 2014. november 10. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak pénteken a vezető nemzetközi részvényindexek. A múlt héten a forint gyengült a vezető devizákkal szemben, azonban a hétvégén a devizahiteles

Részletesebben

A SZOVJET NÉPGAZDASÁG ÁLLÓALAPJAI SZÁMBAVÉTELÉNEK EGYES KÉRDÉSEI*

A SZOVJET NÉPGAZDASÁG ÁLLÓALAPJAI SZÁMBAVÉTELÉNEK EGYES KÉRDÉSEI* I. SZKVORCOV: A SZOVJET NÉPGAZDASÁG ÁLLÓALAPJAI SZÁMBAVÉTELÉNEK EGYES KÉRDÉSEI* A Szovjetunió népgazdasága a szocialista bővített újratermelés törvényei szerint fejlődik. Ezt elsősorban az biztosítja,

Részletesebben

Abony Város Önkormányzatának gazdasági programja 2010-2014.

Abony Város Önkormányzatának gazdasági programja 2010-2014. Abony Város Önkormányzatának gazdasági programja 2010-2014. Bevezető A 2005. évi XCII. törvény 3. -a módosította a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91.. (6)-(7) bekezdéseit az alábbiak

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Polgárdi Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2007. november 27. napján 15.30 órakor megtartott üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri Hivatal Alagsori terme

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 108/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2013. május 16-i ülésére Tárgy: Értékelés Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának

Részletesebben

A Százszorszép Lovasközpontban az előző évhez hasonlóan idén sem került megrendezésre a kiirásban szereplő verseny.

A Százszorszép Lovasközpontban az előző évhez hasonlóan idén sem került megrendezésre a kiirásban szereplő verseny. Pintérné Molnár Szilvia vagyok, az északnyugat-magyarországi régiófelelős 2016-óta. Régiónkat hat megye Vas, Veszprém, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék alkotják. Térségünkben

Részletesebben

BEVEZETÉS. EKB Havi jelentés 2011. jú nius 1

BEVEZETÉS. EKB Havi jelentés 2011. jú nius 1 BEVEZETÉS Az Kormányzótanácsa rendszeres közgazdasági és monetáris elemzése alapján 2011. június 9-i ülésén nem változtatott az irányadó kamatokon. A 2011. május 5-i ülés óta napvilágot látott információk

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V amely készült a GrEnergie Corporation Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Korábbi nevén Kreditjog Nyrt) (székhely: 1137 Budapest, Carl Lutz rakpart 29. Kláris Irodahajó., a továbbiakban:

Részletesebben

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája

WEKERLE TERV. A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája WEKERLE TERV A magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiája Tartalom 1. A Wekerle Terv háttere... 2 2. Célrendszer... 6 2.1. Infrastruktúra összehangolása a Kárpát-medencében... 9 2.2.

Részletesebben

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle

90 Éves az MST. Kilencven éves a Statisztikai Szemle Hunyadi László Kilencven éves a Statisztikai Szemle A Statisztikai Szemle az egyik legrégibb szakmai folyóirat, 1923 januárja óta gyakorlatilag folyamatosan megjelenik. Sokan, sokat írtak a történetéről.

Részletesebben

ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Balaton Petra

ARCHÍVUM. A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Balaton Petra ARCHÍVUM Balaton Petra A székelyföldi (erdélyrészi) kirendeltség tevékenységérõl (1902 1920) Székelyföld gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztésének szükségességére a 19. század végén terelõdött

Részletesebben

Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete október 14-én tartott. r e n d k í v ü l i n y í l t ülésének jegyzőkönyve

Nyírmártonfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete október 14-én tartott. r e n d k í v ü l i n y í l t ülésének jegyzőkönyve 2013. október 14-én tartott r e n d k í v ü l i n y í l t ülésének jegyzőkönyve Az ülésen hozott rendelet száma Tárgya Az ülésen hozott határozat száma Tárgya 100/2013. (X. 14.) Vámospércsi Mikrotérségi

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGDÍJASOK, NYUGDÍJAK A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN GYŐR 2006. május KÉSZÜLT A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN ISBN 963 215 974 8 ISBN

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének én megtartott rendkívüli üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének én megtartott rendkívüli üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült: Hort Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. 03.14-én megtartott rendkívüli üléséről. Határozat Tárgya: száma: 23/2018. (III.14.) Közbeszerzési Szabályzat módosítása

Részletesebben

A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR

A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR A hidak és hidászat népszerűsítése a közösségi hálón TÓTH TIBOR 1 Cél: Egy olyan közösségi felület létrehozása, amelyen megtalálhatók a hidak paraméterei folyamatosan követhető az építési folyamat, és

Részletesebben