A férfiben és a nőben eltérő ivari kromoszómák találhatók (férfiak XY, nők XX ezek az ivari kromoszómák),melyek génjei megszabják, hogy az egyedben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A férfiben és a nőben eltérő ivari kromoszómák találhatók (férfiak XY, nők XX ezek az ivari kromoszómák),melyek génjei megszabják, hogy az egyedben"

Átírás

1 SZAPORODÁS

2 A férfiben és a nőben eltérő ivari kromoszómák találhatók (férfiak XY, nők XX ezek az ivari kromoszómák),melyek génjei megszabják, hogy az egyedben hím vagy női ivarszerv képződik (elsődleges nemi jelleg).

3 A férfiben a here, a nőben a petefészek termeli az ivarra jellemző nem i hormonokat, melyek a többi szervre hatva kialakítják a másodlagos nemi jellegeket. Az egyedfejlődés későbbi szakaszában, a hormonok és a környezet hatására jelenik meg a pszichoszexuális nem, mely érzelmi viselkedésbeli különbségeket jelent.

4 Az ember nemi szerveit ivarmirigyekre, kivezető járatokra, járulékos szervekre és párzószervekre különítjük el. A férfi ivarmirigye a páros here. Fő tömegét a több száz méter hosszúságú herecsatorna adja, melyet a kötőszövet egy közel galambtojás nagyságú szervvé kapcsol össze. A vese mellett alakul ki, de születés időszakában levándorol a herezacskóba, mert a hímivarsejtek képződéséhez a C az optimális hőmérséklet.

5 Fogamzás Petesejt és spermium Emberi élet nemi kapcsolat révén teremthető, vagyis két különböző nemű egyén, egy férfi és egy nő együttes cselekvése révén. Ennek érdekében mind a férfinek, mind a nőnek nemileg érettnek kell lennie; tehát testi fejlettségük révén nemi sejtek (gaméták) termelésére képesek legyenek. Mégpedig általában havonta egy petesejtet, a férfi pedig naponta több millió csirasejtet termeljen.

6

7

8 A herecsatornák közötti kötőszövetben találhatjuk a hím nemi hormont, a tesztoszteront termelő sejteket (Laydigsejtek). A beérő hímivarsejtek a herecsatornák üregéből a herére boruló csőrendszerbe, a mellékherébe kerülnek, ahol tárolódnak. A hímivarsejtek a mellékherében legfeljebb két hétig tartózkodnak. Ha addig nem ürülnek ki, lebomlanak, anyagaikat a szervezet újra hasznosítja.

9 A következő szakasz, az ondóvezeték, a mellékherét köti össze a húgycsővel. Falában simaizom található, így perisztaltikája segíti a hímivarsejtek szervezetből való kiürítését. A húgyhólyag mellett csatlakozik hozzá az ondóhólyag, mely fruktóz tartalmú lúgos váladékot termel. A két ondóvezeték a húgyhólyag alatt nyílik a páratlan húgycsőbe. A találkozást körbeveszi a dülmirigy (prosztata), mely az ondó legnagyobb részét termeli. Lúgos váladéka védi és aktiválja a hímivarsejteket. Ondó: a hímivarszervből ürülő váladék, melyet a hímivarsejtek, az ondóhólyag és a dülmirigy váladéka alkot.

10 Az ember ivarsejtjei az ivarmirigyekben alakulnak ki. A két sejttípus felépítése jelentősen eltér egymástól. A petesejt a szervezet legnagyobb sejtje, önálló mozgásra képtelen. A hímivarsejt, melynek mérete ezzel szemben a legkisebb a testben, ostorával mozgásra képes (flagello spermium).

11 A hímivarsejten elkülöníthető a fej a nyak és a farok. A fejben van a jelentősen összetömörödött haploid génállomány az örökítőanyag (akroszóma). A csúcsi részen egy enzimekben gazdag sapkát találunk, melyből hormonszerű anyagok is felszabadulhatnak. A nyak igen rövid, ez a sejtközpontot tartalmazza. A farok kezdeti részén helyezkedik el az energiát biztosító mitokondrium, majd a mozgást létrehozó ostor. A szervezetből kikerült ivarsejtek kb. 48 óráig életképesek.

12 A hímivarsejtek a herecsatorna nagy, tápanyagdús sejtjeinek segítségével és azok által védve meiózissal jönnek létre kb nap alatt. Termelődésük a nemi éréstől gyakorlatilag a halálig folyamatos. A herecsatorna szélén helyezkednek el a mitózissal szaporodó őssejtek. A két utódsejt egyike kezdi a meiózist a másik képes marad újabb számtartó osztódásra. A számfelező osztódás eredményeként négy darab még farok nélküli sejt, spermida alakul ki, melyek egy érési folyamattal alakulnak hímivarsejtekké, spermiumokká.

13 A petesejt a petefészek tüszőjében alakul ki. Az őstüsző sejtje osztódva egyre több sejtet hoz létre, melyek egy része elfolyósodik, de egy sejtcsoport, a petedomb megmarad. Ennek egyik sejtje lesz a sok tartalék tápanyagot tartalmazó petesejt. A női ivarsejtet a sejthártyán kívül még egy burok (fénylő hártya, szikhártya) veszi körül. A tüszőből kilökődő petesejtet a petedomb hámsejtjei védik, és bizonyos mértékig táplálják, de ezzel együtt is csak 6-24 óráig marad életképes.

14

15

16 Az őssejtek embrionális korban osztódnak a petefészekben. A közel 400 ezer sejt számfelező osztódással alakul tovább. Ez a meiózis az első osztódás végén megáll és csak a serdülőkortól folytatódik tovább egyesével. A meiózis négy haploid sejtje közül csak egy alakul petesejtté a többi elsorvad, ezeket hívjuk sarki sejteknek. A petesejtek képzése a nemi éréstől éves korig a klimaxig, változókorig zajlik.

17

18 Az egyik petefészekből kibocsátott petesejt csaknem azonnal belép a petevezeték nyílásába. Ahogy halad a méh felé, éretté válik a spermiummal való egyesülésre. Ezt az érettséget a pete néhány órán belül eléri, miközben még a petevezeték felső harmadában tart. Ebben az időpontban kell odaérnie a spermiumnak, hogy a megtermékenyítés megtörténhessen.

19 Megtermékenyítés A petesejt külső rétegén csak egyetlen spermium hatolhat át. A spermium feje és a petesejt magja egyesülnek; így jön létre a zigota.

20 Fogamzásra csak a nő testében kerülhet sor. Itt kell találkoznia a petesejtnek a spermiummal. Ezt a találkozást rendszerint a koitusz hozza létre. Ez a latin kifejezés (szó szerint: együttjárás) olyan közösülésre utal, amelyben a péniszt bevezetik a vaginába. Ezt kopulációnak vagy hüvelyi közösülésnek is nevezik.

21 Az egész periódus, amelyben a petesejt és a spermium egyesülhet, kevesebb, mint 24 óra. Ha ilyen egyesülés nem történik, a petesejt elhal és szétesik. Ám a petevezetékben mozogva a pete találkozhat olyan, élő spermiumokkal, amelyek egy néhány nappal korábbi koitusz során érkeztek oda. (A spermiumok öt napig is életben maradhatnak a petevezetékben.)

22 Miután a spermium magja egyesült a petesejt magjával, vagyis a megtermékenyítés után órákon belül megkezdődik a zigota belső osztódásának folyamata. Először két sejtre osztódik, aztán négyre, nyolcra, tizenhatra és így tovább, minden osztódással megkettőzve a sejtek számát. A zigotában végbemenő sejtosztódásnak vagy hasadásnak ezt a folyamatát osztódásnak nevezik.

23 A zigota ez a morulává alakul, amely mikroszkóppal nézve egy szederre hasonlít.

24 A morula a petevezetékben lassan a méh felé mozog, ahová kb. három nap mulva érkezik meg. Ekkorra már üreges sejtcsomóvá fejlődik, amelyet blastocistának hívnak.

25 Miután megérkezett a méhbe, a blastocista 3-4 napig tovább fejlődik, aztán hozzá tapad a méh falához. Ez kb. egy héttel a petesejt megtermékenyítése után kezdődik, s további egy héten belül a blasticista teljesen beássa magát a méh belső felszínének tápláló szövetébe.

26 A beágyazódás csak bizonyos feltételek esetén történhet meg. Ha például a zigóta még blastocistává fejlődése előtt ér a méhbe, akkor nem tud beágyazódni, s így terhesség sem következhet be. Hasonló a helyzet, ha a méhfal nem készült fel a blastocista fogadására. A sejtcsomó mindkét esetben elhal és szétesik.

27 Néhány ritka esetben a blastocista nem a méhfalhoz tapad, hanem a petevezetékhez vagy máshová a méhen kívül, a hasüregbe. Az ilyen, un. ectopikus terhességből nem születhet élő gyermek, s a nőre nézve is veszélyes. Ezért az ectopikus (görögül ec = kívül; topos = hely), vagyis méhen kívüli terhességeket műtétileg meg kell szakítani.

28 A férfi orgazmusa nagyon fontos az emberi reprodukcióhoz, mert csak az orgazmus során jönnek létre nemi szervében azok az izomösszehúzódások, amelyek kilökik az ondót. Ezt a kilövellést hívják ejakulációnak. Ejakuláció nélkül a csirasejtek a férfi testében maradnak.

29 Terhesség A terhesség kezdete A nő terhessége a blasztociszta (vagyis a megtermékenyített és érett petesejt) méhbe való beágyazódásával kezdődik, s normális körülmények esetén kb. kilenc hónap mulva egy csecsemő születésével végződik.

30 Azonban bizonyos orvosi célú számítások miatt a terhesség kezdetét nem a beágyazódástól, hanem az utolsó menstruáció első napjától számítják. (Ennek oka, hogy a nő nem tudja a beágyazódás idejét, de általában emlékszik az utolsó menzesze időpontjára.) Ennek megfelelően a szülés 280 nap (40 hét) múlva történik. Ugyanezen számítások alapján a szülés időpontját úgy is prognosztizálhatjuk, hogy hónapok: mínusz 3; napok: plusz 7

31 Az embrio és a főtusz fejlődése A megtermékenyített petesejt fejlődése a szülésig három fő szakaszban történik: 1. a zigota fejlődése (a beágyazódás előtt), 2. az embrio fejlődése (a terhesség kezdetén) és 3. a fötusz fejlődése (a terhesség későbbi szakaszában).

32 Az embrio Az embrio szó (görögül: belülről duzzadó) a növekvő organizmust jelenti, életének második hetétől a nyolcadik hétig. Ezalatt egy apró sejtcsomóból egy hüvelyknyire (2,54 cm) fejlődik. Ennek során a placenta (méhlepény), egy sajátos szerv kezd kialakulni az embrio és a méhfal között. Az embrio a köldökzsinór révén kapcsolódik a placentához.

33 A placenta szűrőként és gátként működik. Lehetővé teszi, hogy az embrio ( és később a fötusz) táplálékot és oxigént vegyen fel a nő véréből, s eltávolítja a széndioxidot és más hulladékot a magzat véréből. Ugyanakkor azonban a két vérkeringés teljesen különálló marad.

34 Életének első hónapjában az emberi embrio hasonlít más, olyan emlősállatok embrióihoz, mint a kutya, a macska vagy a sertés. A második hónap során aztán lassanként emberi vonásai alakulnak ki: felismerhetően emberi arc, kezek, lábak, kézujjak és lábujjak. Lábai között a nemiszerv kezdetleges formái tűnnek fel, bár még nem különböznek (vagyis fiúnál és lánynál egyformák). Amikor aztán az egész, fejlődő organizmus egyértelműen emberivé válik, az embrio átlép a fötális fejlődés szakaszába.

35 A magzat A magzat szó a fejlődő organizmust jelöli életének harmadik hónapjától egészen a megszületéséig. Ennek során alig egy hüvelykes és néhány grammot csomócskából kb. húsz hüvelykes (kb. 54 cm) és kb. három kilogrammos emberkévé fejlődik. E fejlődés első heteiben a férfi női nemi differenciálódás is megtörténik a belső nemi szervekben. Nem sokkal később a külső nemiszervek is kialakulnak. Az ötödik hónap körül a magzat mozgása elég erőssé válik ahhoz, hogy azt a várandós nő is érezze

36 Növekedése során a magzatot minden sérüléstől biztonságosan védi, hogy szinte súlytalanul lebeg a magzatvízzel töltött magzatburokban. A hatodik hónap végén a magzat kb. hat hüvelyk hosszú és (680 gram) súlyú. Ekkor kezdenek működni azok az agyközpontok, amelyek a légzést szabályozzák. A szülés előtti hetekben a magzat nemcsak gyorsan nő, hanem a súlya is erősen növekszik. Ha a magzat kb grammnál kisebb súlyú, akkor koraszülésről beszélhetünk.

37

38 Ikerterhesség A zigota néha két, különálló sejtre hasad szét, s aztán ez a két, új sejt egymástól függetlenül fejlődik és osztódik. Előfordulhat, hogy mindkettő eljut a méhbe, ahol külön-külön ágyazódnak be. Az eredmény: ikerterhesség. S minthogy mindkettő ugyanattól a petétől és spermiumtól származik, az ikrek egyformák lesznek, vagyis azonos neműek és egyéb vonatkozásban is egyformák

39 Az ikrek keletkezése nem feltétlenül a petevezetékben kezdődik, hanem a fogamzás utáni második naptól a tizennegyedik napig bármikor megtörténhet. Így a blastocista még a beágyazódás során is széthasadhat és két külön embrióvá nőhet.

40 Igen ritkán többszörös ovuláció is előfordul, vagyis több petesejt egyidejű kibocsátása. Ha ezek a peték megtermékenyülnek, akkor ikerterhességekre is sor kerülhet. Az ilyen terhességből született ikreket testvérikreknek nevezik. Ha három ilyen gyermek születik, azok hármas ikrek, ha ennél is több, akkor négyes ikrek, ötös ikrek és így tovább. Minthogy mindegyikük különböző spermiumok által megtermékenyített, különböző petesejtekből származik, különböző neműek lehetnek, s nem hasonlítanak jobban egymásra, mint általában a testvérek.

41 Az egypetéjű ikrek embriói azonos neműek és egyetlen méhlepényen osztoznak. Egyetlen külső membrán veszi körül mindkét magzatburkot. A A testvérikrek embriói különböző neműek lehetnek. Két méhlepény és két külön magzatburok van, mindkettő külön membránnal rendelkezik. B

42

43

44

45

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Az ember szaporodása Az ember szaporodásának általános jellemzése Ivaros szaporodás Ivarsejtekkel történik Ivarszervek (genitáliák) elsődleges nemi jellegek Belső ivarszervek Külső ivarszervek Váltivarúság

Részletesebben

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db

Az ember összes kromoszómája 23 párt alkot. A 23. pár határozza meg a nemünket. Ha 2 db X kromoszómánk van ezen a helyen, akkor nők, ha 1db X és 1db Testünk minden sejtjében megtalálhatók a kromoszómák, melyek a tulajdonságok átörökítését végzik. A testi sejtekben 2 x 23 = 46 db kromoszóma van. Az egyik sorozat apánktól, a másik anyánktól származik.

Részletesebben

NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER

NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER NEMI SZERVEK (ORGANA GENITALIA) IVARRENDSZER szaporodás szervei feladatuk: ivarsejtek termelése azok egyesülésének létrehozása nemi mirigyek termelése másodlagos nemi jellegek nőknél még a magzat védelme,

Részletesebben

Az ember szaporodása

Az ember szaporodása Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

Biológia felkészítő. Stromájer Gábor Pál

Biológia felkészítő. Stromájer Gábor Pál Biológia felkészítő Stromájer Gábor Pál 2 Hormonális szabályozás alapelvei A hormonális szabályozást kémiai anyagok, ún. hormonok végzik. A hormonok sejtekben, szövetekben vagy belső elválasztású mirigyekben

Részletesebben

Emberi reprodukció. (E.J. Haeberle szexológiai archívumának 2. tanfolyama alapján) Szerkesztette: Dr. Szilágyi Vilmos TARTALOM

Emberi reprodukció. (E.J. Haeberle szexológiai archívumának 2. tanfolyama alapján) Szerkesztette: Dr. Szilágyi Vilmos TARTALOM Emberi reprodukció (E.J. Haeberle szexológiai archívumának 2. tanfolyama alapján) Szerkesztette: Dr. Szilágyi Vilmos TARTALOM A tanfolyam leírása Bevezetés Fogamzás Terhesség Szülés Meddőség Fogamzásgátlás

Részletesebben

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A HÍMIVARÚ ÁLLATOK NEMI MŰKÖDÉSE Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága)

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek

NEMI SZERVEK. A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek. Ivarsejteket elvezető szervek NEMI SZERVEK A nemi szervek funkcionális egységei: Ivarsejteket termelő szervek here petefészek Ivarsejteket elvezető szervek Az utódok kezdeti fejlődését biztosító szervek Járulékos nemi mirigyek NEMI

Részletesebben

általánosan kapó: AB vörösvérsejt tulajdonságai: RH+, RH- (RH- anya, kilöki az RH+ magzatot.)

általánosan kapó: AB vörösvérsejt tulajdonságai: RH+, RH- (RH- anya, kilöki az RH+ magzatot.) Immunrendszer Immunitás: (menteség, védettség) a szervezetbe bekerülő idegen anyagok által kiválasztott védettség. Ezek az immunokén anyagok a védettséget kiváltják. Nyírok szövetnedv sejtek közötti térből

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a

Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a Az egysejtű eukarióták teste egyetlen sejtből áll, és az az összes működést elvégzi, amely az élet fenntartásához, valamint megújításához, a szaporodáshoz szükséges. A sejtplazmától hártyával elhatárolt

Részletesebben

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András Az állatok egyedfejlődése (ontogenezis) így az emberé is alapvetően két fő szakaszra tagolható: az embrionális fejlődésre, amely a megtermékenyítés pillanatától

Részletesebben

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje

Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje 1 Az omnipotens kutatónak, Dr. Apáti Ágotának ajánlva, egy hálás ex-őssejtje Írta és rajzolta: Hargitai Zsófia Ágota Munkában részt vett: Dr. Sarkadi Balázs, Dr. Apáti Ágota A szerkesztésben való segítségért

Részletesebben

A SEJTOSZTÓDÁS Halasy Katalin

A SEJTOSZTÓDÁS Halasy Katalin 1 A SEJTOSZTÓDÁS Halasy Katalin Az élő sejtek anyagcseréjük során növekednek, genetikailag meghatározott élettartamuk van, elhasználódnak, elöregednek, majd elpusztulnak. Az elpusztult sejtek pótlására

Részletesebben

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket.

Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. EMLŐSÖK - mammalia Az osztály elnevezése onnan származik, hogy a tejmirigyek váladékával, emlőikből táplálják kicsinyeiket. Általános jellemzés: Rendszertani helyük: gerincesek törzse emlősök osztálya

Részletesebben

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok

Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Reproduktív funkciók 1. Androgén hormonok Mellékvesekéreg (Zona reticularis) Here (Leydig sejtek) (Petefészek) Androgének Dehidroepiandroszteron-szulfát Dehidroepiandroszteron Androszténdion Androgének

Részletesebben

A születés csodája. Biológia projektmunka. Binder Zsófia 13.a BOCSKAI ISTVÁN REFORMÁTUS OKTATÁSI KÖZPONT 2015, HALÁSZTELEK

A születés csodája. Biológia projektmunka. Binder Zsófia 13.a BOCSKAI ISTVÁN REFORMÁTUS OKTATÁSI KÖZPONT 2015, HALÁSZTELEK A születés csodája Biológia projektmunka Binder Zsófia 13.a BOCSKAI ISTVÁN REFORMÁTUS OKTATÁSI KÖZPONT 2015, HALÁSZTELEK 1 Beney Zsuzsa: Hogyan vártalak Azt kérdezed tőlem,hogyan vártalak? Mint az éjszakára

Részletesebben

Genetikai szótár. Tájékoztató a betegek és családtagjaik számára. Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem

Genetikai szótár. Tájékoztató a betegek és családtagjaik számára. Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem 12 Genetikai szótár Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem 2009. május 15. A London IDEAS Genetikai Tudáspark, Egyesült Királyság szótárából módosítva. A munkát

Részletesebben

PÁRZÁS, MEGTERMÉKENYÜLÉS & VEMHESSÉG. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

PÁRZÁS, MEGTERMÉKENYÜLÉS & VEMHESSÉG. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK PÁRZÁS, MEGTERMÉKENYÜLÉS & VEMHESSÉG Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A PÁRZÁS Ivarzási tünetek Tűrési reflex Hím nemi reflexek Flehmen-reflex Kapuív reflex Fergusson reflex A Fergusson-reflex

Részletesebben

Önreprodukció, szaporodás

Önreprodukció, szaporodás Vizsgakövetelmények Értelmezze és példán mutassa be az ivartalan szaporodást és a regenerációt. Értse a petesejt, a hímivarsejt, a zigóta, a hímnősség és a váltivarúság, az ivari kétalakúság, az embrionális

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 12. BIOLÓGIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az emelt szintű dolgozatok

Részletesebben

Genetikai szótár. Tájékoztató a betegek és családtagjaik számára. Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem

Genetikai szótár. Tájékoztató a betegek és családtagjaik számára. Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem 12 Genetikai szótár Fordította: Dr. Komlósi Katalin Orvosi Genetikai Intézet, Pécsi Tudományegyetem 2009. május 15. A London IDEAS Genetikai Tudáspark, Egyesült Királyság szótárából módosítva. A munkát

Részletesebben

Ivarszervek Ivari mirigyek

Ivarszervek Ivari mirigyek Ivarszervek Ivari mirigyek Hím ivarszervek (organa genitalia masculina) Hímekben a húgy és ivarszervrendszer megőrzi fejlődéstani kapcsolatát. Spermiumok termelése: here: a gononephrotom gonotom részéből

Részletesebben

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja,

Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, Mirigyhám: A mirigyek jellegzetes szövete, váladék termelésére képes. A váladék lehet secretum: a szervezet még felhasználja, excretum: végtermék, ami kiürül. A mirigyváladék termeléshez szükséges anyagokat

Részletesebben

Családi életre nevelés

Családi életre nevelés AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM DIAPOZITíV-SOROZATA Családi életre nevelés Diapozitív-sorozat a nemi sajátosságokról és a reprodukció folyamatáról az osztályfőnöki órák tantervéhez Kiadja: a Magyar Diafilmgyártó

Részletesebben

1. Bevezetés. A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. A szaporodás két fő formája ismeretes. 1.

1. Bevezetés. A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. A szaporodás két fő formája ismeretes. 1. Önreprodukció, szaporodás Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Bevezetés Az önfenntartás és az önszabályozás mellett az állati szervezetek harmadik alapvető működése az önreprodukció. Az önreprodukció magába

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Hány

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet szabályozza. A hatályos, asszisztált

Részletesebben

A genitális apparátus anatómiája, élettana

A genitális apparátus anatómiája, élettana Genitális apparátus A genitális apparátus anatómiája, élettana nemi szervek (organa genitalia) a fajfenntartás, az önreprodukció szolgálatában álló szervek A két nemnek megfelelően férfi nemi szerveket

Részletesebben

A kromoszómák kialakulása előtt a DNS állomány megkettőződik. A két azonos információ tartalmú DNS egymás mellé rendeződik és egy kromoszómát alkot.

A kromoszómák kialakulása előtt a DNS állomány megkettőződik. A két azonos információ tartalmú DNS egymás mellé rendeződik és egy kromoszómát alkot. Kromoszómák, Gének A kromoszóma egy hosszú DNS szakasz, amely a sejt életének bizonyos szakaszában (a sejtosztódás előkészítéseként) tömörödik, így fénymikroszkóppal láthatóvá válik. A kromoszómák két

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet szabályozza. A hatályos, asszisztált

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2010. évi tevékenységéről

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2010. évi tevékenységéről Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2010. évi tevékenységéről Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet

Részletesebben

Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication November 25, 2013

Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication November 25, 2013 A férfi nemi szervek The male sex organs hadaritso@yahoo.com Semmelweis Egyetem, I. Nőgyógyászati Klinika Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication November 25, 2013 Abstract: The

Részletesebben

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás Gönczi Mónika Terhesség és szoptatás Debreceni Egyetem, ÁOK, Élettani Intézet Megtermékenyítés Érett spermium felépítése: Fej (mag) DNS tartalom, eleje az acrosoma (lizoszómális hatás) Nyak (centriólum),

Részletesebben

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak.

A vizet és az ásványi anyagokat egész testfelületükön keresztül veszik fel, melyet a szárukban található kezdetleges vízszállító sejtek továbbítanak. Mohák (törzse) Szerkesztette: Vizkievicz András A mohák már szárazföldi növények, ugyanakkor szaporodásuk még vízhez kötött. Kb. 360 millió (szilur) évvel ezelőtt jelentek meg, a tengerek árapály zónájában

Részletesebben

Rácz Olivér, Ništiar Ferenc, Hubka Beáta, Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar 2010

Rácz Olivér, Ništiar Ferenc, Hubka Beáta, Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar 2010 Kromoszóma eltérések Rácz Olivér, Ništiar Ferenc, Hubka Beáta, Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar 2010 20.3.2010 genmisk6.ppt 1 Alapfogalmak ismétlése Csak a sejtosztódás közben láthatóak (de természetesen

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2011. évi tevékenységéről

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2011. évi tevékenységéről Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2011. évi tevékenységéről Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet

Részletesebben

AZ IVARI MŰKÖDÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK

AZ IVARI MŰKÖDÉS. Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK AZ IVARI MŰKÖDÉS Novotniné Dr. Dankó Gabriella Debreceni Egyetem MÉK A nemi szervek a faj fenntartását (reprodukció) szolgálják. Az emlősállatok szexuális dimorfizmusa (nemi kétalakúsága) szerint hím és

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokról Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet szabályozza. Az intézetek az adatszolgáltatást

Részletesebben

Komplex természettudomány 5.

Komplex természettudomány 5. Komplex természettudomány 5. Az élet keletkezése A XIX. század előtt sokan úgy vélték, hogy az élet egyszerűbb formái, különösen a baktériumok, férgek, rovarok, moszatok, megfelelő körülmények között ma

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A növényi növekedés és fejlődés áttekintése Előadás áttekintése 1. A növekedés, differenciálódás és fejlődés fogalma

Részletesebben

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András

Az ember egyedfejlődése Szerk: Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje az ember születés előtti fejlődésének eseményeit (barázdálódás, beágyazódás, méhlepény és magzatburkok kialakulása és születésének fő szakaszait, a terhesség, szülés, a szoptatás

Részletesebben

Írta: Kuknyó János Nyakóné Nagy Anikó. Szerkesztette: Balázs Tünde. A rajzokat készítette: Borosné Barabás Katalin

Írta: Kuknyó János Nyakóné Nagy Anikó. Szerkesztette: Balázs Tünde. A rajzokat készítette: Borosné Barabás Katalin Írta: Kuknyó János Nyakóné Nagy Anikó Szerkesztette: Balázs Tünde A rajzokat készítette: Borosné Barabás Katalin A kiadó szakmai lektora: Farkas Károly Anyanyelvi lektor: Minya Károly Borítóterv: Kuknyó

Részletesebben

Ikerterhesség. Ikerszületés

Ikerterhesség. Ikerszületés Farkasné Szilvási Éva Ápoló szak-1. évf-levelező 2008.09.22 Ikerterhesség Ikerszületés Két orvos beszélget: Mit szól hozzá, hogy így megszaporodtak az ikerszülések? Miért csodálkozik ezen? Ilyen közbiztonság

Részletesebben

Nemiség: szervek és funkciók

Nemiség: szervek és funkciók Nemiség: szervek és funkciók (E.J. Haeberle e-learning kurzusa alapján) Szerkesztette: Dr. Szilágyi Vilmos TARTALOM I. A nem meghatározásának alapvető tényezői Mit jelent a nem? 1. Kromoszomális nem 3.

Részletesebben

A NÖVÉNYEK SZAPORÍTÓSZERVEI

A NÖVÉNYEK SZAPORÍTÓSZERVEI A NÖVÉNYEK SZAPORÍTÓSZERVEI A NÖVÉNYEK KÉTSZAKASZOS EGYEDFEJLŐDÉSE NEMZEDÉKVÁLTAKOZÁS - ÁLTALÁNOS NÖVÉNYI TULAJDONSÁG - NEM GENETIKAI ÉRTELEMBEN VETT NEMZEDÉKEK VÁLTAKOZÁSA - IVAROS ÉS IVARTALAN SZAKASZ

Részletesebben

Blastuláció, beágyazódás, decidua. Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet

Blastuláció, beágyazódás, decidua. Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet Blastuláció, beágyazódás, decidua Dr. Tóth Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet A zigóta fejlődése a morula állapotig A hólyagcsíra kialakulása abembrionális pólus poláros

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ Minden feladat megoldását a megoldólapon kell beadnia. Az írásbeli felvételi dolgozat egyúttal

Részletesebben

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium

A nem. XY XX nemi kromoszómapár. here - petefészek. férfi - nő. Női nemi szervek. Endometrium. Myometrium Reproduktív funkciók Nemi hormonok: Androgének Ösztrogének Gesztagének Támpont: 86 (nyomokban 90 is) A nem Genetikai nem Gonadális nem Nemi fenotípus XY XX nemi kromoszómapár here - petefészek férfi -

Részletesebben

A SEJTOSZTÓDÁS Halasy Katalin

A SEJTOSZTÓDÁS Halasy Katalin A SEJTOSZTÓDÁS Halasy Katalin Összefoglalás A fejezet tartalmazza a sejtciklus fázisainak (G 1, S, G 2, M, ill.g 0 ) leírását, majd a testi sejtek keletkezési módját, a számtartó mitotikus osztódás lépéseinek

Részletesebben

Prokarióták. A sejtmag tehát csak eukariótákra jellemző. A magok száma

Prokarióták. A sejtmag tehát csak eukariótákra jellemző. A magok száma A sejtmag Szerkesztette: Vizkievicz András A sejtmag (lat. nucleus, gör. karyon) az eukarióta sejtek fő sejtszervecskéje, nélkülözhetetlen alkotórésze. Hiányában a citoplazma egy idő múlva beszünteti a

Részletesebben

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös

A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös Testüregviszonyok A heterotróf táplálkozáshoz általában lényeges a sejt, illetve a testméret növelése. Az egysejtűek azonban vég nélkül nem gyarapodhattak, így előnyös volt a többsejtű élőlények megjelenése

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Biológiai feladatbank 12. évfolyam

Biológiai feladatbank 12. évfolyam Biológiai feladatbank 12. évfolyam A pedagógus neve: A pedagógus szakja: Az iskola neve: Műveltségi terület: Tantárgy: A tantárgy cél és feladatrendszere: Tantárgyi kapcsolatok: Osztály: 12. Felhasznált

Részletesebben

Hogyan készüljünk a gyerekvállalásra?

Hogyan készüljünk a gyerekvállalásra? Hogyan készüljünk a gyerekvállalásra? Jövődre hangolva - összefogás a családok megalapozott jövőjéért az Ózdi kistérségben TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0030 Nemzeteknek Világosság Alapítvány Tartalomjegyzék

Részletesebben

BIOLÓGIA 11. ÉVFOLYAM I. beszámoló. A genetika alaptörvényei

BIOLÓGIA 11. ÉVFOLYAM I. beszámoló. A genetika alaptörvényei BIOLÓGIA 11. ÉVFOLYAM 2015-2016. I. beszámoló A genetika alaptörvényei Ismétlés: a fehérjék fölépítése Új fogalom: gének: a DNS molekula egységei, melyek meghatározzák egy-egy tulajdonság természetét.

Részletesebben

A (human)genetika alapja

A (human)genetika alapja A (human)genetika alapja Genom diagnosztika - születés elött - tünetek megjelenése elött - hordozó diagnosztika Prenatalis genetikai diagnosztika indikációi emelkedett valószinüség egy gén betegségre egyik

Részletesebben

Az emberi sejtek általános jellemzése

Az emberi sejtek általános jellemzése Sejttan (cytológia) Az emberi sejtek általános jellemzése A sejtek a szervezet alaki és működési egységei Alakjuk: nagyon változó. Meghatározza: Sejtek funkciója Felületi feszültség Sejtplazma sűrűsége

Részletesebben

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia

NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia NEMI SZERV RENDSZER Organa genitalia Szalai Annamária ESZSZK GYITO Nemi szerv rendszer női nemi szervek férfi nemi szervek alapműködés: ivarsejtek termelése fajfenntartás biztosítása belső nemi szervek:

Részletesebben

Szaporodás és egyedfejlődés

Szaporodás és egyedfejlődés A nem meghatározottsága Kromoszomális: a megtermékenyítéskor dől el (XX nő, XY férfi) Ivarmirigy általi: az első 3 hónapban még azonosak az ivarmirigyek kezdeményei, később a fiú magzatban here, a lány

Részletesebben

Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu

Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Fejlődéstan (biogenetika) Sály Péter Saly.Peter@mkk.szie.hu Bevezetés Fejlődés: mennyiségi és minőségi változások folytonos sorozata. A biológiai fejlődés két nagy vetülete: egyedfejlődés (ontogenezis)

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények évi tevékenységéről

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények évi tevékenységéről Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2012. évi tevékenységéről Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet

Részletesebben

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA

TARTALOM. Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA Előszó 9 BEVEZETÉS A BIOLÓGIÁBA A biológia tudománya, az élőlények rendszerezése 11 Vizsgálati módszerek, vizsgálati eszközök 12 Az élet jellemzői, az élő rendszerek 13 Szerveződési szintek 14 EGYED ALATTI

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Második hét. kémiai folyamatok már hatnak anyukám egész szervezetére.

Második hét. kémiai folyamatok már hatnak anyukám egész szervezetére. Valaki szólni szeretne... Első hét Gabi vagyok és csak most érkeztem meg anyukám méhébe. Életem 4 nappal ezelőtt kezdődött, mikor az apukám hímivarsejtje és anyukám petesejtje találkozott és egyesült.

Részletesebben

Sejtciklus. A nyugalmi szakasz elején a sejt növekszik, tömege, térfogata gyarapodik, mert benne intenzív anyagcserefolyamatok

Sejtciklus. A nyugalmi szakasz elején a sejt növekszik, tömege, térfogata gyarapodik, mert benne intenzív anyagcserefolyamatok Sejtciklus Az osztódóképes eukarióta sejtek élete, a sejtciklus két részre, a nyugalmi szakaszra és az azt követő sejtosztódásra tagolható. A nyugalmi szakasz elején a sejt növekszik, tömege, térfogata

Részletesebben

Mindentudó. A meddôség. 2003 ôsz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó. A meddôség. 2003 ôsz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A meddôség Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2003 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása A nemi működés A férfi nemiség kialakulása 2/24 a nemet alapvetően az X és Y kromoszómák jelenléte határozza meg - genetikai nem érvényre jutásához ki kell alakuljanak a megfelelő gonádok - gonadális nem

Részletesebben

A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65.

A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65. A férfi nemi szervek fejlődése és élettana. Nemi aktus élettana. Tt. 65. I. Nemi differenciálódás II. Férfi nemi szervek III. Androgének, endokrin kontrol IV. Spermatogenezis V. Nemi aktus 1 A NEM Genetikai

Részletesebben

Az X kromoszóma inaktívációja. A kromatin szerkezet befolyásolja a génexpressziót

Az X kromoszóma inaktívációja. A kromatin szerkezet befolyásolja a génexpressziót Az X kromoszóma inaktívációja A kromatin szerkezet befolyásolja a génexpressziót Férfiak: XY Nők: XX X kromoszóma: nagy méretű több mint 1000 gén Y kromoszóma: kis méretű, kevesebb, mint 100 gén Kompenzációs

Részletesebben

Felvételi mintatételek Biológia és Ökológia-Környezetvédelem szakokra. I. A IX-X osztályos tananyagból

Felvételi mintatételek Biológia és Ökológia-Környezetvédelem szakokra. I. A IX-X osztályos tananyagból Felvételi mintatételek Biológia és Ökológia-Környezetvédelem szakokra A) Egyetlen helyes válasszal: I. A IX-X osztályos tananyagból 1. A méhlepényes emlősök melyik rokonsági körében vannak repülő helyváltoztatású

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

Dr. Mackleroy Szülész-nőgyógyász

Dr. Mackleroy Szülész-nőgyógyász Dr. Mackleroy Szülész-nőgyógyász A három fő téma 1. Az általános nőgyógyászati gondozásról Többek közt, hogy mikor kell egy TS-sel élő serdülő lánynak nőgyógyászhoz mennie 2. Termékenység, családtervezés

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Betegtájékoztató

Részletesebben

Gebhardt Nóra. 12 hét. Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek)

Gebhardt Nóra. 12 hét. Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek) Gebhardt Nóra 12 hét Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek) Csak erős idegzetűeknek ajánlott! A könyv a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket, felkavaró képeket tartalmaz. Előszó

Részletesebben

A nemi aktus vegetatív komponensei

A nemi aktus vegetatív komponensei 87. A nemi aktus, a megtermékenyítés és a terhesség kialakulásának élettana 88. A terhesség, a szülés és a tejtermelés neuroendokrin szabályozása 2019. március 20. Domoki Ferenc Leonardo da Vinci Coition

Részletesebben

A szaporodásbiológus munkája a jövőben

A szaporodásbiológus munkája a jövőben A szaporodásbiológus munkája a jövőben Dr.Pénzes György kancadoktor.hu Ló szaporodásbiológia ma: napjainkig az embriótranszfer volt a legmagasabb szintű eljárás a praxisban Más fajok, ember: In vitro fertilisatio:

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények évi tevékenységéről

Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények évi tevékenységéről Jelentés asszisztált reprodukciós eljárásokat végző intézmények 2013. évi tevékenységéről Az asszisztált reprodukciós beavatkozásokat végző intézetek kötelező adatgyűjtését a 339/2008 (XII.30.) Kormányrendelet

Részletesebben

9. előadás: Sejtosztódás és sejtciklus

9. előadás: Sejtosztódás és sejtciklus 9. előadás: Sejtosztódás és sejtciklus Egysejtű organizmusok esetén a sejtosztódás során egy új egyed keletkezik (reprodukció) Többsejtő szervezetek esetén a sejtosztódás részt vesz: a növekedésben és

Részletesebben

Bámulatos felvételek az emberi testről.

Bámulatos felvételek az emberi testről. Bámulatos felvételek az emberi testről. Elektronmikroszkóp segítségével hihetetlen részletek mutathatóak ki 1-5 nanométerig terjedő tartományban. 2014.09.15. 1 Vörös vérsejtek Itt úgy néznek ki, mintha

Részletesebben

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása

A nemi működés. A férfi nemiség kialakulása A nemi működés A férfi nemiség kialakulása 2/24 a nemet alapvetően az Y kromoszóma TDF-jének (testis-determining-factor) jelenléte határozza meg - genetikai nem enélkül női jellegű fejlődés törénik ez

Részletesebben

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Nemi szervek anatómiája és szövettana. Dr. Katz Sándor Ph.D. Nemi szervek anatómiája és szövettana Dr. Katz Sándor Ph.D. Női nemi szervek Belső nemi szervek: 1. Ovarium 2. Tuba uterina 3. Uterus 4. Vagina Külső nemi szervek: 1. Clitoris 2. Labia minora 3. Labia

Részletesebben

Transzgénikus állatok előállítása

Transzgénikus állatok előállítása Transzgénikus állatok előállítása A biotechnológia alapjai Pomázi Andrea Mezőgazdasági biotechnológia A gazdasági állatok és növények nemesítése új biotechnológiai eljárások felhasználásával. Cél: jobb

Részletesebben

www.szulesz-nogyogyaszt.hu Meddőség Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu Meddőség Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu Meddőség Dr. Tekse István Természetes fogamzás feltételei a női szervezetben Nemi szervek átjárhatósága Megfelelő tüszőérés és az érett petesejt kiszabadulása Egészséges petevezető

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 1. A csontok fölépítése (10 pont) 1. A csont össztömege csökkent. C 2. A csont szervetlen sótartalma csökkent. A 3. A csont

Részletesebben

Kísérlet helyszíne: Jegyzőkönyv forrása: magnószalag

Kísérlet helyszíne: Jegyzőkönyv forrása: magnószalag Azonosító szám: PA-980308a Téma: Kommunikációs partner neve: A reticuli faj biológiája Kommunikációs partner Ghopal faji besorolása: Ganümeda expler EBS-A2a Kísérlet dátuma: 1998. márc. 08. Közvetítő alany:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 2. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

130 tétel biológiából emelt szint szóbeli B tételek

130 tétel biológiából emelt szint szóbeli B tételek 25. tétel: A szív hangjai vérnyomás (kpa) I. II. III. IV. V. VI. VII. I. 16 12 8 4 0 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 vérnyomás a bal kamrában vérnyomás a bal pitvarban vérnyomás az aortában idő (másodperc)

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 5. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

10. előadás: A sejtciklus szabályozása és a rák

10. előadás: A sejtciklus szabályozása és a rák 10. előadás: A sejtciklus szabályozása és a rák sejtciklus = Azon egymást követő fázisok vagy szakaszok sorrendje, amelyen egy sejt áthaladaz egyik osztódástól a következőig.) A sejtciklus változatai szabálytalan

Részletesebben

AZ EM BER SZER VE ZE TE ÉS EGÉSZ SÉ GE TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK

AZ EM BER SZER VE ZE TE ÉS EGÉSZ SÉ GE TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK biologia 14 eveseknek:layout 1 4/1/11 10: AM Page 1 SZOMBATINÉ KO VÁCS MAR GIT BIOLÓGIA AZ EM BER SZER VE ZE TE ÉS EGÉSZ SÉ GE TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 14 éves tanulók részére a ta nu ló ne ve 1 biologia

Részletesebben

MS 11 Embrió. Kb. 25-szörös nagyítás, SOMSO-műanyagból. A modell egy kb. 4 hetes embriót mutat be. Egy darabból áll. Alapzaton állvánnyal.

MS 11 Embrió. Kb. 25-szörös nagyítás, SOMSO-műanyagból. A modell egy kb. 4 hetes embriót mutat be. Egy darabból áll. Alapzaton állvánnyal. MS 11 Embrió Kb. 25-szörös nagyítás, SOMSO-műanyagból. A modell egy kb. 4 hetes embriót mutat be. Egy darabból áll. Alapzaton állvánnyal. Magasság: 25 cm., Szélesség: 12 cm., Mélység: 12 cm., Súly: 300

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét. Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet

Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét. Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet Sejtmozgás és adhézió Molekuláris biológia kurzus 8. hét Kun Lídia Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet Sejtmozgás -amőboid - csillós - kontrakció Sejt adhézió -sejt-ecm -sejt-sejt MOZGÁS A sejtmozgás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS EMBRYOLOGIA

ÁLTALÁNOS EMBRYOLOGIA ÁLTALÁNOS EMBRYOLOGIA GAMETOGENESIS, FERTILISATIO, SEGMENTATIO Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest FEJLŐDÉSTAN A szervek és szövetek származásának,

Részletesebben