(Im)pulzus program * Javaslat az ágazat informatika fejlesztési programjának vázlatára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(Im)pulzus program * Javaslat az ágazat informatika fejlesztési programjának vázlatára"

Átírás

1 (Im)pulzus program * Javaslat az ágazat informatika fejlesztési programjának vázlatára Környezet A 2006-os és 2007-es év meghatározó jelentőségű az egészségügy átalakításának tekintetében. A 2006-os évben a biztosítási rendszer átalakítását kivéve kialakultak azok a szabályozási keretek, amik meghatározzák az új egészségügyet, de a megvalósítás szempontjából jogalkotással kvázi azonos jelentőségű az informatika egyenszilárdságú fejlesztése. E nélkül ugyanis: - nem javul érdemben az ellátás szervezete, működése, minősége, - megvalósíthatatlan az egészségügy biztosítási alapra helyezése, - nem valósítható meg a korszerű és hatékony biztosítói ellenőrzés és gyógyszergazdálkodás, - nem oldódnak a diagnosztikai hiányszakmák problémái, - a betegek nem válnak informált, költség-tudatos fogyasztóvá, nem nő a lakosság öngondoskodás-képessége. Ezért a reform-folyamatok sikerességének feltételeként egy átfogó, a rendszer teljes egészét és minden szereplőjét érintő fejlesztésre van szükség, amelynek fő feladat-csoportjai: 1. Szabályozás, szabványfejlesztések, 2. Központi informatikai fejlesztések, 3. Az egészségügyi szolgáltatók informatikai fejlesztései. 4. K+F prioritások a hosszútávú fejlődés érdekében Didaktikai okokból az áttekintés egyaránt tartalmazza a már futó és az indítandó programokat. 1. Szabályozás- szabványfejlesztések A korszerű szabályozás szektorsemleges, és utasítás helyett szabványfejlesztésen alapul. E tekintetben jó és használható előzmények: az e-egészség program elkészült szabványai és az NFT I. HEFOP 4.4-es programjának fejlesztései. A készülő szabványoknak emellett illeszkednie kell az EU e-health programjaihoz, annak szabványaihoz. Szükséges szabályozási feladatok - az informatikai minimum-feltételek újraszabályozása (az ESKI a null változatot elkészítette), - a minimum-feltételre épülő akkreditációs rendszer kidolgozása (beleértve a technológiai előírásokat és a finanszírozási, ellenőrzés szempontokat is), - kártyaszabványok (beleértve az erre épülő alkalmazásokat is) elkészítése, - új, alkalmazási szabványok késztése, honosítása (pl.: PACS), - az informatikai szabványokat megalapozó szakmai protokollfejlesztések. * Az elnevezésről: az informatika ad lökést, impulzust az ágazat modernizációjának, ugyanakkor az informatika az egészségügy érrendszere, hálózata, pulzusa. Kincses Gyula 1 ESKI 2007.

2 2. Központi informatikai fejlesztések Az államreform keretében meghatározott feladatok központilag irányítandók, illetve a reformok eredményességének feltétele a megbízható, közhiteles köz-adatbázisok léte és publikálása. Ezen a területen jelentős előrelépések történtek. A főbb feladat-csoportok: 1. A jogviszony-nyilvántartással és jogviszony-igazolással kapcsolatos feladatok. 2. Az ágazati általános, kulcskártya jellejű elektronikus személy-azonosítás megoldása, összefüggésben a jogviszony-ellenőrzéssel és az EU egészségügyi kártyával kapcsolatos kötelezettséggel. 3. A rendszer alapját képező közhiteles adatbázisok, törzsek rendbetétele, különösen ideértve: - Intézmény-nyilvántartás (működési engedély, illetve telephely és osztály szintű szolgáltató-nyilvántartás) - Orvos- és szakdolgozó nyilvántartás (összerendezhetően a működési engedélyekkel) - Termék-nyilvántartások ( gyógyszertörzs, orvostechnikai anyagok, stb.) - Kódrendszerek (BNO, OENO, szakmakódok, intézmény-azonosítók, stb.) 4. Központi alkalmazás-fejlesztések, mint pl.: - e-recept program, összhangban az EU ehealth eprescription large scale project-tel. - központi ellenőrzési és értékelési rendszerek, - krónikus betegségek betegség/paciens-management (chronic disease management) programok, - adattárak (Biztosító és ESKI), stb. (megvizsgálandó: egyéni beteg-életútarchívum kialakítása). 5. Lakossági tájékoztatási rendszerek fejlesztése - A Felügyelet tájékoztatási rendszerei - A Dr.Info fejlesztése (ESKI) 3. Az egészségügyi szolgáltatók informatikai fejlesztései Az új rendszer nem lehet működőképes, ha a központi fejlesztések mellé nem zárkóznak fel a szolgáltatók alkalmazás-fejlesztései. Ennek megvalósítása a fenti szabványfejlesztéssel és a központi fejlesztésekkel, illetve egy átfogó, PPP jellegű fejlesztési projecttel lehet. A fejlesztések céljai: 1. A szolgáltatók egyenszilárdságú ICT képességeinek megteremtése. Ezt szolgálja a minimumfeltételek rendszere, azaz minden szolgáltatónak rendelkeznie kell egy megfelelő korszerűségű infrastruktúrával, és a közfinanszírozáson belül ehhez akkreditált szoftvert kell alkalmaznia. Ennek része az elektronikus beteg-adatnyilvántartás kötelező előírása is. 2. A jogviszony-ellenőrzéssel kapcsolatos feladatok megoldása. 3. Kapcsolódás központi programokhoz (e-recept, e-beutaló, stb.). 4. A helyi és szakma-specifikus programokba való belépés képességeinek megteremtése (telemedicina, kistérségi integrációk, intelligens megoldások, stb.). 5. A folyamatos képzés, továbbképzés feltételeinek megteremtése. Kincses Gyula 2 ESKI 2007.

3 A szolgáltatók informatikai rendszerének fontos, a szabványokban és az akkreditációs szempontokban érvényesítendő alapelve, hogy a finanszírozási és a szakmai jelentéseket az orvos-beteg találkozások (virtuális kórlap, betegkarton, ambuláns napló) adataiból beavatkozás szükségessége és lehetősége nélkül automatikusan generálják, így az alapdokumentációk és a jelentések azonos tartalma biztosított. Ez a megoldás zárja ki a jelentések finanszírozás célú optimalizálását. A fentiekhez egyrészt szabványfejlesztésre van szükség (lásd fent), másrészt egy átfogó fejlesztési programra, amelyet csak részben lehet az UMFT forrásaiból megoldani. Ennek egy lehetséges finanszírozási konstrukcióját az 1. számú melléklet tartalmazza. 4. K+F prioritások Az ágazat fejlesztéséhez elengedhetetlen a hosszútávú K+F prioritások kijelölése, illetve az országos prioritások közé azoknak a prioritásoknak a felvétele, amelyben az ágazat kutatási előzményekkel és potenciállal, tudással bír. Itt elsősorban a mesterséges intelligenciára, virtuális valóságra, intelligens rendszerek fejlesésére van szükség. Ezért általában a K+F területén kiemelt prioritássá kell tenni az ezeket megalapozó alapkutatásokat - virtuális valóság - mesterséges intelligencia - távérzékelés és érzékszervek pótlása Ennek megfelelően az alábbi ágazati K+F prioritások javasolhatók - az interoperabilitás fejlesztése, beleértve a szabványokat és a mobil technológiákat is, - intelligens megoldások a telemedicina területén, beleértve a táv-ellenőrzést és távfelügyletet is, - a mesterséges intelligencia és a távérzékelés alkalmazása az intelligens protézisek fejlesztésében - virtuális valóság, szimulációk a gyógyítás és rehabilitáció szolgálatában, - intelligens tudástámogató rendszerek a szakmai munka egységesítése érdekében. Források Az (Im)pulzus program egy integrált keretprogram, amelyik egységbe szervezi a különféle forrásból finanszírozandó ágazati feladatokat, ezáltal biztosítja a források integrálását. A feladatok forrás-szerinti csoportosítása: Központi költségvetési forrásokból: - járulék-nyilvántartás, - kártya. Ágazati fejezeti forrásokból: - szabványfejlesztés, - jogviszony-nyilvántartás. Kincses Gyula 3 ESKI 2007.

4 Az UMFT-ből: - kártya jogviszony-hordozás és ellenőrzés - szolgáltatók informatikai fejlesztése (HEFOP 4.4 folytatása) - telemedicina támogatása. Szállítók által előfinanszírozott, a tulajdonosok által finanszírozott, egy fejlesztési alapból részben refinanszírozott szolgáltatói fejlesztések: - a szolgáltatók minimumfeltételeinek biztosítása, - az akkreditált rendszerek bevezetése, - egyéb alkalmazások (pl.: telemedicina széleskörű bevezetése, chronic disease management programok támogatása). Az UMFT és a szállítók által előfinanszírozott feladatok puzzle szerűen kiegészítik egymást. Koordináció Az informatika egyenszilárdságú fejlesztése nélkül esélytelen a reform eredményes végrehajtása. Magyarországon ma az egészségügyi informatika a 12 csatlakozott országhoz képest, illetve a rendszer funkcionalitásához képest is nagyfokú lemaradásban van, ezért a reformprogramok kikényszerítik a gyors fejlesztéseket. Nem mindegy, hogy ezek a fejlesztések koordináltan, egy egységes rendszert kiadva, egy átfogó ágazati (sőt: az államreform összefüggések miatt: ágazatközi) koncepció mentén kerülnek-e végrehajtásra, vagy tovább folytatjuk a sziget rendszerű eseti fejlesztések rendszerét. A koncepció véglegezése, fentiekből fakadó feladatok részletes meghatározása, a szükséges projectek és felelősök kijelölése érdekében EüM, ÁNTSz, OEP, ESKI, OALI, GKM (IHM jogutód!) NFÜ ARB, IVSZ egészségügyi munkacsoport delegáltjaiból egy munkabizottságot lenne célszerű létrehozni. Ez a munkabizottság a program meghatározása után a program felügyeletét is elláthatja. Budapest, április 1. Dr. Kincses Gyula főigazgató Kincses Gyula 4 ESKI 2007.

5 1. számú melléklet A szolgáltatók fejlesztési programjának finanszírozási koncepciója Kiindulási pontok: - Az egészségügyi szolgáltatók működési költségük 1-3%-át informatikai rendszerek működtetésére, bérlésére költik, tehát ma is jelentős pénz fordítódik erre a területre. - Ez a pénz ma elég esetlegesen, és az eredmény szempontjából ellenőrizetlenül költődik el. - Az E.Alap gyógyító-megelőző kasszájának 1-2 %-os változása, megcímkézése a szolgáltatási rendszerben a hibahatáron belüli tétel. - Ha ezt az összeget egy előrehozott, egyszeri nagy fejlesztés-hullám refinanszírozására fordítjuk, az ágazati informatikában érdemi forrás nélkül ugrás-szerű fejlődést lehet elérni. A javaslat lényege: a gyógyító-megelőző kasszából (az amúgyis informatikára költött források nagyságrendjében) egy elkülönített Informatikai Fejlesztési Alapot kell létrehozni, amely a szolgáltatóknak az akkreditált rendszerek bevezetésével és működtetésével kapcsolatos elismert költségeit az OEP árbevétel meghatározott (1-3) százalékában legalább 5 éven keresztül refinanszírozza. Lényeges megkötések: - a refinanszírozás nem költség-alapú (nem lízing, nem faktorálás), hanem az OEP árbevételhez kötötten normatív, de maximum az igazolt költségig terjed (nem ígéri a túldimenzionált beruházás refinanszírozását), - az akkreditáció használati akkreditáció, nem pedig termék-akkreditáció, azaz az elvárt képességek, funkciók teljesülésén, és nem a megvásárolt szoftver tudásán alapul, - az UMFT-ből megvalósuló fejlesztések értelemszerűen nem refinanszírozhatók. A rendszer előnyei: - központi források nélkül 2007-es indulást és gyors, ugrás-szerű fejlődést tesz lehetővé, (a magánbefektetők előfinanszírozzák a fejlesztéseket, így az öt éves forrásokat egy-másfél év alatt fel lehet használni) - az akkreditáció miatt garantálja az egységességet és kompatibilitást, ugyanakkor a megoldás - szektor és szállító-semleges, - racionális beruházás-gazdálkodást tesz szükségessé, mert nem a beruházás refinanszírozását ígéri, csupán az OEP bevétel arányos visszatérítést, - költség-hatékony, mert az E-alap nem érezhető hányadából igen látványos, impulzus-szerű fejlődést hoz az ágazatban január. Kincses Gyula 5 ESKI 2007.

Az ellátás-szervezés szervezés s szerepe, típusai a korszerű egészségügyben

Az ellátás-szervezés szervezés s szerepe, típusai a korszerű egészségügyben Az ellátás-szervezés szervezés s szerepe, típusai a korszerű egészségügyben gyben Dr. Kincses Gyula 2011. 1/21 Agenda Mit értünk ellátás-szervezés alatt Milyen konkrét megoldások kellenek az ellátás-szervezés

Részletesebben

Telemedicina a mai magyar egészségügyben. Hol tartunk, milyen irányba haladunk, mit tegyünk?

Telemedicina a mai magyar egészségügyben. Hol tartunk, milyen irányba haladunk, mit tegyünk? Telemedicina a mai magyar egészségügyben. Hol tartunk, milyen irányba haladunk, mit tegyünk? Az elmúlt években sokan és sok helyen beszéltek a telemedicináról, számos elemzés, javaslat látott napvilágot,

Részletesebben

TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16.

TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16. Fájl neve: TIOP 2.6. Partnerség 061013 Oldalszám összesen: 76 oldal

Részletesebben

E rendszerben csak az az eljárás kerülhet befogadásra a közfinanszírozásba, amely szerepel az Engedélyezett Orvosi Eljárások katalógusában.

E rendszerben csak az az eljárás kerülhet befogadásra a közfinanszírozásba, amely szerepel az Engedélyezett Orvosi Eljárások katalógusában. Javaslat az Engedélyezett Orvosi Eljárások Katalógusának kialakítására (Egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény-rendszerének megteremtése) (Dr. Kincses Gyula és az ESKI megbízása alapján

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

Tájékoztatás az önálló informatika tantárgyról közoktatási intézmények számára

Tájékoztatás az önálló informatika tantárgyról közoktatási intézmények számára Tájékoztatás az önálló informatika tantárgyról közoktatási intézmények számára Az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghatározta a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kerettanterveket, amelyekben az önálló

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése GINOP 1.2.1-15

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése GINOP 1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése GINOP 1.2.1-15 Pályázat célja A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen Felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai

Részletesebben

Az egészségügy és gyógyszerügy hazai szervezetei Gyógyszertár létesítés-működtetés Aktuális jogszabályok a gyógyszertári munka során.

Az egészségügy és gyógyszerügy hazai szervezetei Gyógyszertár létesítés-működtetés Aktuális jogszabályok a gyógyszertári munka során. Az egészségügy és gyógyszerügy hazai szervezetei Gyógyszertár létesítés-működtetés Aktuális jogszabályok a gyógyszertári munka során Hankó Balázs 2014. március 21. Gyógyszertári ügyvitel 1. Értékválasztás

Részletesebben

25.3.1 Beruházás-ösztönzési célelőirányzat... 49 25.3.2 Nemzeti beruházás-ösztönzési célelőirányzat... 51 25.3.3. Kis- és középvállalkozói

25.3.1 Beruházás-ösztönzési célelőirányzat... 49 25.3.2 Nemzeti beruházás-ösztönzési célelőirányzat... 51 25.3.3. Kis- és középvállalkozói 2 25.3.1 Beruházás-ösztönzési célelőirányzat... 49 25.3.2 Nemzeti beruházás-ösztönzési célelőirányzat... 51 25.3.3. Kis- és középvállalkozói célelőirányzat... 52 25.3.4. Magyar vállalkozások tőzsdei bevezetésének

Részletesebben

Munkaadói szervezetek szerepe az informatikai szakképzésben

Munkaadói szervezetek szerepe az informatikai szakképzésben Munkaadói szervezetek szerepe az informatikai szakképzésben Mlinarics József Informatikai Vállalkozások Szövetsége IVSZ Oktatási Munkacsoport 2008 évi Informatikai Szakképzési Konferencia Informatikai

Részletesebben

Multi Medikai Alkalmazás

Multi Medikai Alkalmazás Technológia a gyógyítás szolgálatában Enterprise Multi Medikai Alkalmazás Termékismertető EMMA integrált medikai rendszer Rendszerbe foglaljuk a gyógyítást Technológia a gyógyítás szolgálatában Az Enterprise

Részletesebben

A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés. Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013.

A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés. Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013. A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013. JOGSZABÁLYI ALAPOK A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény A közszolgálati egyéni teljesítményértékelésről

Részletesebben

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM. 6. prioritás. Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3.

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM. 6. prioritás. Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3. TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM 6. prioritás EGÉSZSÉGMEGİRZÉS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HUMÁNERİFORRÁS-FEJLESZTÉS Akcióterv 2007-2008. 2009. szeptember 3. 1. A prioritás bemutatása 1.1. A prioritás tartalma

Részletesebben

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve 2011. április TIOP 1. Prioritás Az oktatási infrastruktúra fejlesztése 1. Prioritás tartalma Prioritás rövid tartalma (max. 500 karakter)

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ: 326.183/2007. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ: 326.183/2007. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ: 326.183/2007. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Tájékoztató Miskolc Megyei Jogú Város szociális, fogyatékosügyi és gyermekvédelmi intézményeinek, társadalmi

Részletesebben

Javaslat a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi koncepciójára (2011-2015.) SWOT analízis

Javaslat a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi koncepciójára (2011-2015.) SWOT analízis Javaslat a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi koncepciójára (2011-2015.) SWOT analízis Erősségek Eü. Szolgálat infrastruktúrája Járóbeteg szakrendelések szakterületeinek száma, összetétele

Részletesebben

A Dél-Dunántúli Régió Információs Társadalom Stratégiája (DD-RITS)

A Dél-Dunántúli Régió Információs Társadalom Stratégiája (DD-RITS) A Dél-Dunántúli Régió Információs Társadalom Stratégiája (DD-RITS) 2005. június 30. Készült: Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács megbízásából

Részletesebben

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, 2016. április 28.

Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, 2016. április 28. Javaslat támogatási kérelem benyújtására a TOP-4.1.1-15 kódszámú, Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című felhívásra a Nemzetőr úti orvosi rendelők és védőnői szolgálatok helyiségeinek

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Észak-Alföldi Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Észak-Alföldi Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Észak-Alföldi Operatív Program Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése Kódszám:

Részletesebben

Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei

Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei Miniszterelnöki Hivatal Kormánymegbízott Otthon Európában A nemzeti lakásprogram pillérei Ingatlan 1. Pillér és szabályozás építési 2. Pillér ösztönzés Építési és befektetési és Mûszaki Államigazgatási

Részletesebben

Struktúraváltás az Észak-magyarországi régió kórházaiban

Struktúraváltás az Észak-magyarországi régió kórházaiban Egészségügyi kar Egészségügyi szervező szak Egészségturizmus-szervező szakirány Struktúraváltás az Észak-magyarországi régió kórházaiban Konzulens: Dr. Dózsa Csaba Morvai Ádám 2014. ...a legjobb, amit

Részletesebben

Engi Csaba IVSZ e-health munkacsoport vezető. E-egészségügy az ezüst gazdaságban

Engi Csaba IVSZ e-health munkacsoport vezető. E-egészségügy az ezüst gazdaságban Engi Csaba IVSZ e-health munkacsoport vezető E-egészségügy az ezüst gazdaságban Populációs trendek hazánkban 7% 28% 51% 57% Az idősek (65+) aránya az aktív lakosság (20-64) százalékában Globális populációs

Részletesebben

E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV

E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV 2003. szeptember 16. Tervezet! Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ TARTALOM TARTALOM... 2 1. PREAMBULUM... 4 1.1. A stratégiaalkotás célja... 4

Részletesebben

ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ö ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ő ű Á ű ű Á ű Á ű ű ű Ő ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á ű ű Ő ű ű ű ű ű Á ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű

Részletesebben

A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei

A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei Ma már úgy a lakosság, mint a politika napról napra jobban érzi azt, amit a szakemberek évek óta mondanak: az egészségügy erőforrás-hiányos, de a gyenge láncszem,

Részletesebben

Egészségügyi rendszer, gyógyszerellátó rendszer

Egészségügyi rendszer, gyógyszerellátó rendszer Egészségügyi rendszer, gyógyszerellátó rendszer Gyógyszertárvezetés, üzemeltetés, minőségbiztosítás szakképzés II. évfolyam 2014. október 11. Program Bevezető (Hankó Balázs) 9:30-9:45 Magyarország egészségügyi

Részletesebben

Egészségügyi-gyógyszerügyi szervezéstan, magyar egészségügy intézményei

Egészségügyi-gyógyszerügyi szervezéstan, magyar egészségügy intézményei Egészségügyi-gyógyszerügyi szervezéstan, magyar egészségügy intézményei Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2015. február 16. Tartalom 1. Általánosságban

Részletesebben

Kereskedőházak új típusú üzletfejlesztés. Magyar török gazdasági fórum Hotel President Budapest, 2014.12.01.

Kereskedőházak új típusú üzletfejlesztés. Magyar török gazdasági fórum Hotel President Budapest, 2014.12.01. Kereskedőházak új típusú üzletfejlesztés Magyar török gazdasági fórum Hotel President Budapest, 2014.12.01. ÚJ PIACOK, ÚJ LEHETŐSÉGEK! Alapítók: Magyar Állam (99%) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve Nemzeti Fejlesztési Ügynökség A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2011-13-as akcióterve 2010. november 30. 1/8 I. Prioritás bemutatása - TIOP 1. Az oktatási infrastruktúra 1. Prioritás tartalma

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTER J A V A S L A T. a költségvetési egyensúly helyreállításával kapcsolatos intézkedésekre

ALPOLGÁRMESTER J A V A S L A T. a költségvetési egyensúly helyreállításával kapcsolatos intézkedésekre BUDAPEST-CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA ALPOLGÁRMESTER J A V A S L A T a költségvetési egyensúly helyreállításával kapcsolatos intézkedésekre Készítette: Orosz Ferenc alpolgármester Dr. Szeles Gábor jegyző Becsei

Részletesebben

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához

KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A 296/2006.(XI.28.) Kt. sz. melléklete KONCEPCIÓ a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló új rendelet megalkotásához A szociális területen alkalmazott két f jogszabály

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 12. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. február 2., kedd. Tartalomjegyzék. 12/2010. (II. 2.) Korm.

MAGYAR KÖZLÖNY. 12. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. február 2., kedd. Tartalomjegyzék. 12/2010. (II. 2.) Korm. MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. február 2., kedd 12. szám Tartalomjegyzék 12/2010. (II. 2.) Korm. rendelet 6/2010. (II. 2.) FVM rendelet 7/2010. (II. 2.) FVM rendelet 1018/2010.

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

Egészségügyi ellátórendszer fejlesztése

Egészségügyi ellátórendszer fejlesztése 4/1. oldal Tiszaújváros egészségügyi ellátására 2003-ban már készült stratégiai terv. Az abban foglaltak alapvetően ma is érvényesek, az azóta bekövetkezett változásokra való reagálással kiegészítve. 2003-ban

Részletesebben

A FEJEZET BEMUTATÁSA... 4 ÖSSZEFOGALÁS A FEJEZET HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ ELŐIRÁNYZATOK 2007. ÉVI TELJESÍTÉSÉRŐL...

A FEJEZET BEMUTATÁSA... 4 ÖSSZEFOGALÁS A FEJEZET HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ ELŐIRÁNYZATOK 2007. ÉVI TELJESÍTÉSÉRŐL... Tartalomjegyzék A FEJEZET BEMUTATÁSA... 4 ÖSSZEFOGALÁS A FEJEZET HATÁSKÖRÉBE TARTOZÓ ELŐIRÁNYZATOK 2007. ÉVI TELJESÍTÉSÉRŐL... 5 Nemzeti Fejlesztési Terv... 5 Új Magyarország Fejlesztési Terv... 7 ISPA/Kohéziós

Részletesebben

A magyar Zöld Beruházási Rendszer Éves Jelentés 2010. Készítette: Energia Központ Nonprofit Kft. Vass Adriánné

A magyar Zöld Beruházási Rendszer Éves Jelentés 2010. Készítette: Energia Központ Nonprofit Kft. Vass Adriánné A magyar Zöld Beruházási Rendszer Éves Jelentés 2010 Készítette: Energia Központ Nonprofit Kft. Vass Adriánné 1. Tartalomjegyzék 2. BEVEZETŐ... 3 3. A KVÓTAÉRTÉKESÍTÉS ÉS A ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER SZABÁLYOZÁSA...

Részletesebben

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. pályázatot hirdet. 1 fő. részére. az Ügyvitelfejlesztési és Informatikai Főosztályán.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. pályázatot hirdet. 1 fő. részére. az Ügyvitelfejlesztési és Informatikai Főosztályán. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 45. (1) bekezdése, a közszolgálati tisztviselők személyi irataira, a közigazgatási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. január 18-i rendkívüli ülésére Tárgy: Pályázat benyújtása a DDOP-2009-3.1.3/C számú, Rehabilitációs szolgáltatások

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 23-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 23-i ülésére 11. Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. március 23-i ülésére Tárgy: A laboratóriumi feladatok ellátása érdekében közreműködői szerződés megkötésére felhatalmazás adása

Részletesebben

- 3-3. Alcím: Egyéb járulékok és hozzájárulások

- 3-3. Alcím: Egyéb járulékok és hozzájárulások - 2 - Az Egészségbiztosítási Alap 2007. évi költségvetésének előirányzott bevételi főösszege 1 636 393,3 millió forint, kiadási főösszege 1 668 631,7 millió forint, a költségvetés hiánya 32 238,4 millió

Részletesebben

13/2012. (II. 14.) Korm. rendelet. egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról

13/2012. (II. 14.) Korm. rendelet. egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról 13/2012. (II. 14.) Korm. rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról hatályos: 2012.02.14-2012.02.14 Tartalom: Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésérıl

Részletesebben

Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő testületének. 14 /2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet

Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő testületének. 14 /2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet Sajóvámos Község Önkormányzat Képviselő testületének 14 /2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet Az önkormányzat és költségvetési szervei 2013. évi költségvetéséről szóló 5/2013.(III.14.) önkormányzati

Részletesebben

2. Az Európai Unió 2007-13 közötti regionális támogatásai

2. Az Európai Unió 2007-13 közötti regionális támogatásai Az Európai Unió 2007-13 közötti regionális támogatásai 49 2. Az Európai Unió 2007-13 közötti regionális támogatásai A tanulmány keretében áttekintést adunk a 2007-2013 közötti az Nemzeti Stratégiai Referencia

Részletesebben

Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219

Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219 Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219 PEDAGÓGIAI PROGRAM 8000 Székesfehérvár, Berényi út 105 Székesfehérvár 2013. március 27. 2 Tartalomjegyzék I. AZ ISKOLA NEVELÉSI

Részletesebben

Beszámoló az egészségügyi integrációról

Beszámoló az egészségügyi integrációról Előterjesztő: Szegedi Tudományegyetem Dr. Botka László polgármester Iktatószám: 01/10759-31/2010. Tárgy: Beszámoló az egészségügyi integrációról Melléklet: határozati javaslat Készítette: Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

A Baktalórántházai kistérség Foglalkoztatási Stratégiája 2014-2020

A Baktalórántházai kistérség Foglalkoztatási Stratégiája 2014-2020 A Baktalórántházai kistérség Foglalkoztatási Stratégiája 2014-2020 Készült a Revita Alapítvány kutatóműhelyében Debrecen, 2014. május 30. TARTALOM I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 II. BEVEZETÉS... 5 III. FEJLESZTÉSPOLITIKAI

Részletesebben

KFI TÜKÖR 1. Az IKT szektor helyzete

KFI TÜKÖR 1. Az IKT szektor helyzete KFI TÜKÖR 1. Az IKT szektor helyzete 2012 KFI tükör 1. Az IKT szektor helyzete Budapest, 2012 A kiadvány a Nemzeti Innovációs Hivatal KFI Obszervatórium Fôosztályának gondozásában készült. Készítették:

Részletesebben

Oktatási, képzési reform a katasztrófavédelem területén

Oktatási, képzési reform a katasztrófavédelem területén Oktatási, képzési reform a katasztrófavédelem területén Nagy Zsolt Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Győr nagyzsolt105@gmail.com A tűzoltás már az ókorban is megkívánta, hogy olyanok

Részletesebben

Munkaanyag a társadalmi egyeztetéshez!

Munkaanyag a társadalmi egyeztetéshez! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA HUMÁN INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 Munkaanyag a társadalmi egyeztetéshez! HIOP 1.3. 2006. március 17. Fájl neve: HIOP 1.3. 060317 Oldalszám összesen: 49 oldal

Részletesebben

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére

TÁMOP 4. 2. 1 Projekt. Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére TÁMOP 4. 2. 1 Projekt Javaslat Regionális Technológiatranszfer Hálózat Működési Rendszerére Innotét Kft. 3519 Miskolc, Hattyú út 12 2009. december 20. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető...1 2. Az innovációt segítő

Részletesebben

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül?

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? Jó, ha tudod! Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? A számviteli törvény előírásai szerint a számviteli politikában kell szabályozni azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.10.17. COM(2013) 713 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Éves jelentés az Európai Unió 2012. évi kutatási és technológiafejlesztési tevékenységéről

Részletesebben

Az EU Közös Halászati Politikájának (KHP) reformja és az új Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) főbb rendelkezései

Az EU Közös Halászati Politikájának (KHP) reformja és az új Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) főbb rendelkezései Az EU Közös Halászati Politikájának (KHP) reformja és az új Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) főbb rendelkezései különös tekintettel az ágazati innovációra Bardócz Tamás és Mihálffy Szilvia Halászati

Részletesebben

A felsőoktatási minőségirányítási rendszer. Bruhács Tamás Oktatási Minisztérium FFTÜF

A felsőoktatási minőségirányítási rendszer. Bruhács Tamás Oktatási Minisztérium FFTÜF A felsőoktatási minőségirányítási rendszer Bruhács Tamás Oktatási Minisztérium FFTÜF A TÖRVÉNY CÉLJA a minőségelv érvényesülése a felsőoktatási intézmény oktatásikutatási, szervezeti-működési-gazdálkodási

Részletesebben

A területi közigazgatás reformja és az informatika

A területi közigazgatás reformja és az informatika Gulyás Róbert főosztályvezető A területi közigazgatás reformja és az informatika Infotér 6. konferencia Balatonfüred, 2015. november 6. A területi közigazgatás reformjának lépései A fővárosi és megyei

Részletesebben

JELENTÉS. az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről. 0907 J/9364 2009. április. Dr. Kovács Árpád elnök

JELENTÉS. az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről. 0907 J/9364 2009. április. Dr. Kovács Árpád elnök JELENTÉS az Állami Számvevőszék 2008. évi tevékenységéről 0907 J/9364 2009. április Dr. Kovács Árpád elnök ISSN 1789-8773 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 3 ÖSSZEGZÉS 4 1. AZ ÁSZ 2008. ÉVI FELADATAI 7 1.1. Az

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2009. április 02-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2009. április 02-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2009. április 02-i rendes ülésére beterjesztett anyagok I./C kötet A Hódmezővásárhely, Lévai utca és a Kovács István utca sarkán elhelyezkedő, hódmezővásárhelyi

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM

NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010 A kiadvány adatai a 2009. október 2-i állapotot tükrözik. Keszthely NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPER ATÍV PROGR A M PÁ LYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2009-2010

Részletesebben

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék

PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.2-15

FELHÍVÁS. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.2-15 FELHÍVÁS Az önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, újuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás valósítására yei területi szereplők részére A felhívás címe: Önkormányzatok

Részletesebben

1 Betétlap. Oldalszám. X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) 1. Képviselő neve: adószáma: Adóazonosító jele:

1 Betétlap. Oldalszám. X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) 1. Képviselő neve: adószáma: Adóazonosító jele: 1 Betétlap X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) Oldalszám 1. Képviselő neve: 2. Képviselő neve: 3. Képviselő neve: 4. Képviselő neve: 5. Képviselő neve: 6. Képviselő neve:

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2014-2030 Munkaközi példány (1. változat) GYŐR 2014. JANUÁR KÉSZÍTETTÉK Megbízó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 9021 Győr, Városház tér 1. Megbízott:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. január 26-i ülésére Tárgy: A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997. évi XXXI. törvény

Részletesebben

Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére

Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére Táj ékozt at ó köz finansz ír oz ot t felh asználók r és zére Tisztelt Felhasználó! Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CXXVII. törvény megteremtette

Részletesebben

SZAKFELADATONKÉNTI KIADÁSOK ÉS BEVÉTELEK 2011. 01. 01. - 06. 30.

SZAKFELADATONKÉNTI KIADÁSOK ÉS BEVÉTELEK 2011. 01. 01. - 06. 30. 421100 1 Út autópálya építése 552001 4 Üdülői szálláshely szolgáltatás 1. számú melléklet 581400 4 Folyóirat, időszaki kiadv. kiadása Személyi juttatások 1 004 1 004 0 Munkaadókat terhelő járulékok 147

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PORGRAM /IMIP/

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PORGRAM /IMIP/ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PORGRAM /IMIP/ KINIZSI PÁL ÉLELMISZERIPARI SZAK- KÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Kaposvár, Baross u. 19. Tantestület jóváhagyásának dátuma: 2007. 12. 12. Fenntartóhoz történt benyújtás

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FELKÉSZÜLÉS A STRUKTURÁLIS ALAPOK FOGADÁSÁRA, A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETEK KIEMELT SZEREPÉNEK VIZSGÁLATA

INTÉZMÉNYI FELKÉSZÜLÉS A STRUKTURÁLIS ALAPOK FOGADÁSÁRA, A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETEK KIEMELT SZEREPÉNEK VIZSGÁLATA BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad Információ-hozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV a 4. évfolyam számára

INFORMATIKA HELYI TANTERV a 4. évfolyam számára INFORMATIKA HELYI TANTERV a 4. évfolyam számára Előszó Az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghatározta a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kerettanterveket, amelyekben az önálló informatika tárgy dedikált

Részletesebben

Dózsa Csaba közgazdasági-ágazatfejlesztési helyettes-államtitkár Egészségügyi Minisztérium. Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK)

Dózsa Csaba közgazdasági-ágazatfejlesztési helyettes-államtitkár Egészségügyi Minisztérium. Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) Sikeres Magyarországért Program (II. NFT) Az EFK szerepe, jelentősége, módszertana Dózsa Csaba közgazdasági-ágazatfejlesztési helyettes-államtitkár Egészségügyi Minisztérium Háttér (1) Országos Fejlesztéspolitikai

Részletesebben

Megyei Jogú Városok Szövetsége

Megyei Jogú Városok Szövetsége Megyei Jogú Városok Szövetsége Választmányi ülés Budapest, 2007. október 19. I. számú napirendi pont Elnöki beszámoló és pénzügyi jelentés az elmúlt Közgy lés óta eltel id szakról El terjeszt : Meghívottak:

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A képzés megnevezése: Veszélyes áru belvízi szállítási katasztrófavédelmi ellenőri képzés 1.2. A képzés végrehajtásának jogi háttere Magyarország Alaptörvénye 2011. évi

Részletesebben

Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés

Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés Automatikai technikus megnevezésű szakképesítés AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A szakképesítés azonosító száma: 54 523 01 A szakképesítés megnevezése: Automatikai technikus A szakmacsoport

Részletesebben

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségügyi alapellátásának 4 éves feladattervére. Dr. Szalkai Iván Miskolc város főorvosa

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségügyi alapellátásának 4 éves feladattervére. Dr. Szalkai Iván Miskolc város főorvosa MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE ESZ:325.396/2007. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egészségügyi alapellátásának 4 éves feladattervére Összeállította:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY SZLOVÉNIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL SZLOVÉNIA. Ljubljana. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY SZLOVÉNIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL SZLOVÉNIA. Ljubljana. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY SZLOVÉNIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Olaszország Ausztria SZLOVÉNIA Ljubljana Horvátország Magyarország Adriai-tenger GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár Szolgáltatási Szabályzat

Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár Szolgáltatási Szabályzat Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár Szolgáltatási Szabályzat Ezen utasítás továbbadása az Allianz Hungária Egészség-és Önsegélyező Pénztár írásos engedélye nélkül nem megengedett. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

GYÓGYÍR XI. NONPROFIT Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 12. Központ: +36-1-279 2100 titkárság: +36-1- 279 2180 fax: +36-1-279 2176 e-mail:

GYÓGYÍR XI. NONPROFIT Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 12. Központ: +36-1-279 2100 titkárság: +36-1- 279 2180 fax: +36-1-279 2176 e-mail: Statisztikai számjel: 21814097-8621-571-01 Cégjegyzék száma: 01-09-913332 Gyógyír XI. Egészségügyi Szolgáltató Kft. Kiegészítő melléklet Budapest, 2012. április 24. P.H... dr. Kóti Tamás ügyvezető igazgató

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 85. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 85. szám MAGYAR KÖZLÖNY 85. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. június 13., hétfő Tartalomjegyzék 157/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet A pénzügyi intézmények, a biztosítók és a viszontbiztosítók, továbbá a befektetési

Részletesebben

Aktuálisan pályázható támogatások

Aktuálisan pályázható támogatások Aktuálisan pályázható támogatások 2016. februártól újabb uniós források pályázhatóak: február 15-től élelmiszeripari, akár 500 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatások érhetőek el, február 1. és február

Részletesebben

XIII. KERÜLETI EGÉSZSÉGÜGYISZOLGÁLAT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ

XIII. KERÜLETI EGÉSZSÉGÜGYISZOLGÁLAT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ XIII. KERÜLETI EGÉSZSÉGÜGYISZOLGÁLAT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ Cím: 1139 Budapest, Szegedi út 17. Levelezési cím: 1555 Budapest, 136 Pf. 62. Telefon: (36-1)

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Szakmai nyílt nap (2006. március 30.) - 1 - Tartalom: Szakmai nyílt nap IMEA TEA

HÍRLEVÉL. Szakmai nyílt nap (2006. március 30.) - 1 - Tartalom: Szakmai nyílt nap IMEA TEA 2006. május Tartalom: Szakmai nyílt nap IMEA TEA Egészségügyi intézmények egységesített lakossági tájékoztatása Hírek a HealthOnLine rovatból Szakmai nyílt nap 2006 Szakmai nyílt nap (2006. március 30.)

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció Verzió: 2.0 Készítette: Clarity Consulting Kft. Készült: 2016. február 17. 1/172 Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 5 1. BEVEZETÉS... 7 1.1.

Részletesebben

A minisztérium tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzete (kiemelt projektek, pályázatok)

A minisztérium tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzete (kiemelt projektek, pályázatok) A minisztérium tervezési feladatkörébe tartozó EU-s társfinanszírozású projektek helyzete (kiemelt projektek, pályázatok) A/ Az OKM részvétele az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) és operatív programjainak

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1

KINCSTÁRI RENDSZEREK. A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába GÁRDOS CSABA 1 GÁRDOS CSABA 1 A kincstári rendszer létrejötte, fejlődése, bővítési stratégiák, lépések a szubszidiaritás irányába Az államháztartási pénzügyi rendszer reformjának egyik fontos és kiemelt eredménye a kincstári

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2011 június 29 - i testületi ülésére a 1. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Részletesebben

Levélcím: Telefon: Fax: Ügyszám: Iktatószám: Betekinthető! Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete E-Educatio Információtechnológia Zrt.

Levélcím: Telefon: Fax: Ügyszám: Iktatószám: Betekinthető! Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete E-Educatio Információtechnológia Zrt. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. Levélcím: 1391 Budapest 62. Pf. 211. Telefon: (06-1) 472-8865, Fax: (06-1) 472-8860 Ügyszám: Vj/97/2013. Iktatószám: Vj/97-129/2013. Betekinthető! A Gazdasági Versenyhivatal

Részletesebben

!"#$%#&'(&%)*&"+,)-#!

!#$%#&'(&%)*&+,)-#! 2!"#$%#&'(&%)*&"+,)-#! #$%./%+)(01!-%)2" % ).!"#$%#&'(&%)*&"+,)-#! #$%./%+)(034$)#5&" !"#$%&' BEVEZET 4. oldal I. FEJEZET 7. oldal Szakmai alapvetések 7. oldal Nemzeti Fejlesztési Terv bemutatása 2007-2013

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Az Egészségházban működő diabetológiai szakrendeléssel összefüggő kérdésekről

ELŐTERJESZTÉS. Az Egészségházban működő diabetológiai szakrendeléssel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Az Egészségházban működő

Részletesebben

Tartalom Bevezető Az érettségi vizsgáról történeti áttekintés A kétszintű érettségihez kapcsolódó vizsgálat bemutatása

Tartalom Bevezető Az érettségi vizsgáról történeti áttekintés A kétszintű érettségihez kapcsolódó vizsgálat bemutatása Kutatási jelentés A kétszintű érettségi rendszerrel kapcsolatos változtatási igények felmérése a gyakorlati tapasztalatok alapján a TÁMOP-3.1.8-09projekt keretében /1-2010-0004 azonosító számú II. számú

Részletesebben

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

1/2014. (VI.11.) polgármesteri utasítás. Segesd Község Önkormányzata Védőnői Szolgálatának. Adatkezelési szabályzatáról

1/2014. (VI.11.) polgármesteri utasítás. Segesd Község Önkormányzata Védőnői Szolgálatának. Adatkezelési szabályzatáról 1/2014. (VI.11.) polgármesteri utasítás Segesd Község Önkormányzata Védőnői Szolgálatának Adatkezelési szabályzatáról Érvényes: 2014. július 1.-től Jóváhagyta: polgármester 1. Általános rendelkezés 1.1.

Részletesebben

Az eljárás elterjedését segíthetné, ha lenne egy állami támogatási rendszer a környezetbarát technológiák alkalmazására, ami ellensúlyozná, különösen

Az eljárás elterjedését segíthetné, ha lenne egy állami támogatási rendszer a környezetbarát technológiák alkalmazására, ami ellensúlyozná, különösen Az eljárás elterjedését segíthetné, ha lenne egy állami támogatási rendszer a környezetbarát technológiák alkalmazására, ami ellensúlyozná, különösen a kezdeti időszakban a bizonytalansággal és bevezetéssel

Részletesebben

Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum létrehozása. (Mobil 2004) Pályázati felhívás

Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum létrehozása. (Mobil 2004) Pályázati felhívás az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum létrehozása (Mobil 2004) Pályázati felhívás Budapest, 2004. november 4. Tartalomjegyzék

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Tartalomjegyzék

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Tartalomjegyzék PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Tartalomjegyzék 1. A támogatás indokoltsága, célja... 3 2. A támogatásra rendelkezésre álló keret... 3 3. A támogatásban részesülő pályázatok várható száma... 3 4. A támogatásra jogosultak

Részletesebben