BETON, BETONÉPÍTÉS. - Gondolatok a készülő új szabályozás kapcsán. amely gondolatok a készülő szabályozástól jelentősen el is térhetnek!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BETON, BETONÉPÍTÉS. - Gondolatok a készülő új szabályozás kapcsán. amely gondolatok a készülő szabályozástól jelentősen el is térhetnek!"

Átírás

1 BETON, BETONÉPÍTÉS - Gondolatok a készülő új szabályozás kapcsán amely gondolatok a készülő szabályozástól jelentősen el is térhetnek! SZERKEZETI OSZTÁLYOK ÉS BETONFEDÉS Dr. Kausay Tibor Budapest, március 1

2 A beton környezeti hatások okozta károsodásának mértékét a betonfedés tömörsége és vastagsága befolyásolja. A betonfedés szabványos előírt legkisebb értékeit az acélbetét korrózióját, elvékonyodását, akár elszakadását, a betonon a felületi repedéseket, lepattogzásokat, leválásokat, legrosszabb esetben a szerkezet tönkremenetelét megelőzendő a nagy javítási költségek megtakarítása érdekében is mindenképpen ajánlatos betartani, és távolság tartókkal biztosítani. 2

3 Az előírt névleges betonfedés (c nom ) az előírt legkisebb betonfedésnek (c min ) a kötelező ráhagyással ( c dev ) megnövelt, előírt értéke: c nom = c min + c dev [mm] Az előírt névleges betonfedést (c nom ) kell a statikai számításokban alkalmazni és a szerkezeti terveken bejelölni. A c min előírt legkisebb betonfedés az acélbetét tapadása miatt szükséges legkisebb betonfedés (c min,b ), a környezeti hatások miatt szükséges legkisebb betonfedés (c min,dur ), illetve 10 mm közül a nagyobbik érték: c min = max {c min,b ; c min,dur ; 10 mm} tehát c nom > c min c min,dur 3

4 4

5 Szerkezeti osztály Az építmények szerkezeti osztálya az MSZ EN :2010 szabvány szakasza szerinti fogalom. A szerkezeti osztályok tulajdonképpen tartalom nélküliek, a beton fedés szükséges mértékéről adnak tájékoztatást, ami pedig kihat többek között az adalékanyag névleges legnagyobb szemnagyságának megengedhető mértékére is. Az MSZ EN :2010 szabvány szakaszának 4.4.N és 4.5.N táblázata hat szerkezeti osztályt tartalmaz (jelük: S1-S6.) A szabvány szakasza (5) bekezdésének megjegyzése az 50 éves tervezési élettartamú és a szabvány E. mellékletében (E1N táblázat) szereplő környezeti osztályokhoz tartozó nyomószilárdsági osztályú betonokat az S4 szerkezeti osztályba javasolja sorolni. 5

6 Az MSZ EN :2010 szabvány csak az alábbi környezeti osztályok esetén rendelkezik a betonfedésről. 4.3N táblázat: A tartószerkezetek ajánlott osztályozása Szerkezeti osztály Körülmény 100 éves tervezési élettartam Szilárdsági osztály felületszerkezet esetén (a vasalás helyzetét nem befolyásolja az építési módszer) kiemelt szintű minőségellenőrzés a betongyártás esetén Környezeti osztály a 4.1. táblázat szerint X0 XC1 XC2, XC3 XC4 XD1 XD2, XS1 2-vel magasabb 2-vel magasabb 2-vel magasabb 2-vel magasabb 2-vel magasabb 2-vel magasabb XD3, XS2, XS3 2-vel magasabb C30/37 C30/37 C35/45 C40/50 C40/50 C40/50 C45/55 1-gyel alacsonyabcsonyabcsonyabcsonyabcsonyabcsonyabb 1-gyel ala- 1-gyel ala- 1-gyel ala- 1-gyel ala- 1-gyel ala- szerkezeti osztály, mint az esetünkben S4 szerkezeti osztály A nyomószilárdsági osztály légbuborékképzős fagy-, illetve fagy- és olvasztósó-álló beton (XF2, XF3 és XF4 környezeti osztály) esetén a táblázat szerinti értéknél egy fokozattal kisebb lehet.

7 MSZ EN :2010 szabvány 4.4N táblázat: A c min,dur minimális betonfedés értékei; tartóssággal kapcsolatos követelmények az EN szerinti betonacélok esetén Környezeti követelmény; a c min,dur [mm] étékei A szerkezeti Környezeti osztály a 4.1. táblázat szerint osztály sorszáma X0 XC1 XC2, XC3 XC4 XD1, XS1 XD2, XS2 XD3, XS3 S S S S S S Az XS1 és XS2 környezeti osztály a 4.3N táblázathoz képest el van tolva.

8 MSZ EN :2010 szabvány 4.5N táblázat: A c min,dur minimális betonfedés értékei; tartóssággal kapcsolatos követelmények feszítőacélok esetén Környezeti követelmény; a c min,dur [mm] értékei Környezeti osztály a 4.1. táblázat szerint A szerkezeti osztály sorszáma X0 XC1 XC2, XC3 XC4 XD1, XS1 XD2, XS2 XD3, XS3 S S S S S S Az XS1 és XS2 környezeti osztály a 4.3N táblázathoz képest el van tolva.

9 Megengedett legkisebb betonfedés az NS 3473:1998 norvég betontervezési szabvány szerint Forrás: Dr. Erdélyi Attila: Beton- és vasbetonszerkezetek. Jegyzet. Oktatási segédanyag vízügyi építési műszaki ellenőrök számára. BME Mérnöktovábbképző Intézet. Budapest, 2002.

10 MSZ NAD P1. táblázat: A betonfedés környezeti hatások miatt szükséges, előírt legkisebb értéke (c min,dur ) MSZ EN szabvány szerinti 50 év tervezési élettartamú és S4 szerkezeti osztályú szokványos szerkezet esetén, tehát akkor, ha a minőségellenőrzés nem kiemelt szintű (Kékkel az EN szerinti értékek láthatók) Környezeti osztály Környezeti hatások miatt szükséges Kötelező ráhagyás előírt legkisebb betonfedés, c min,dur, mm Δc dev, mm Betonacél Feszítőbetét X0v(H) XC XC2, XC3, XV3(H) vz XC4, XF1, XF2, XD1, XS1, XF2(H), XF3, XA1, XK1(H), XD2, XS2, XF3(H), XF4, XA2, XA4(H), XK2(H), XV2(H) vz XD3, XS3, XF4(H), XA3, XA5(H), XA6(H), XK3(H) XK4(H) A fekete színnel írt környezeti osztályokhoz tartozó betonfedések még vitatottak!

11 Ha az 50 év tervezési élettartamú beton nyomószilárdsági osztálya az erőtani követelmények folytán két osztállyal nagyobb, mint a környezeti osztályban megkövetelt érték, vagy ha a minőségellenőrzés kiemelt szintű, akkor a legkisebb betonfedést (c min,dur ) 5 mm-rel szabad csökkenteni, kivéve az X0v(H) és az XC1 környezeti osztályt. Az ilyen beton az MSZ EN szabvány szerint S3 szerkezeti osztályú. Ha a beton tervezett tervezési élettartama 100 év és a minőségellenőrzés nem kiemelt szintű, akkor a legkisebb betonfedést (c min,dur ) 10 mm-rel meg kell növelni. Az ilyen beton az MSZ EN szabvány szerint S6 szerkezeti osztályú. Ha a beton tervezett tervezési élettartama 100 év és a minőségellenőrzés kiemelt szintű, akkor a legkisebb betonfedést (c min,dur ) 5 mm-rel meg kell növelni. Az ilyen beton az MSZ EN szabvány szerint S5 szerkezeti osztályú.

12 Ha az adalékanyag szemnagysága nagyobb, mint 32 mm, akkor a legkisebb betonfedést 5 mm-rel meg kell növelni. A táblázat értékei akkor érvényesek, ha a betonacél, illetve a feszítőbetét külön védelemmel el nem látott, ötvözetlen szénacél. A kötelező ráhagyást akkor lehet legfeljebb 5 mm-re lecsökkenteni, ha a minőségellenőrzési eljárással annak indokoltsága és betartása dokumentált formában igazolt, és legfeljebb nullára csökkenteni például az előregyártás során, ha az ellenőrzéshez használt hosszmérőeszköz nagy pontosságú, és a nem megfelelő terméket nem hozzák forgalomba.

13 Az adalékanyag névleges legnagyobb szemnagysága (Dmax) legfeljebb a névleges betonfedés (c nom ) kétharmada lehet. Ha valamilyen oknál fogva például az adalékanyagváz hézagtérfogatának, azaz a cementpéptérfogat csökkentésének érdekében az adalékanyag névleges legnagyobb szemnagyságát a névleges betonfedés (c nom ) kétharmadánál nagyobbra célszerű felvenni, akkor az előírt legkisebb betonfedést (c min ) a névleges legnagyobb szemnagyság másfélszeresére kell növelni. 13

14 Opferbeton = Sacrificial concrete = Betonfedéspalást A palást főnév műszaki jelentése: Külső burok, amely egy eszközt, gépet, alkatrészt véd, szigetel. Ebben az értelemben használjuk a betonfedést védő, károsodását csökkentő, feláldozható kármentő réteg elnevezésére a betonfedéspalást kifejezést. Kémiai korrózió esetén (XA környezeti osztályok esetén) a használati élettartam alatt a kémiai hatásnak kitett beton felülete a korrozivum agresszivitásától függő mértékben, bizonyos mélységig lehordódik, hámlik, kopik, illetve a szilárdsága csökken. Ez a károsodó, veszendőbe menő betonréteg (káló) a tervezett élettartam alatt veszít azokból a tulajdonságokból, amelyeket a szerkezeti elem méretezése során számításba vettek. A c nom névleges betonfedéshez hozzáadandó Δc Opfer vastagságú betonfedéspalást kémiailag és mechanikailag károsodó betonfedésréteg, amely kiegyenlíti a névleges betonfedés, illetve a szerkezeti elem várható méretcsökkenését az XA, XA(H) és az XK(H) környezeti osztályokban.

15 Opfer = áldozat; Opferbeton = betonfedéspalást A betonfedéspalást vastagsága az XA1 környezeti osztályban: Δc Opfer = +5 (+10) mm, az XA2 környezeti osztályban: Δc Opfer = +10 (+15) mm. Bár a betonfedéspalást -nak az XA3 környezeti osztályban nincs általánosan érvényes ajánlott értéke, és az XA3 környezeti osztályban a várható károsodási mélységet esetenként kell meghatározni, saválló beton esetén az XA3 környezeti osztályban a betonfedéspalást szokásos vastagsága Δc Opfer = +15 (+20) mm.

16 A cement-, illetve kötőanyagtartalom csökkentése javítja ugyan a beton kémiai ellenállását, a bedolgozhatóságot és így a beton tömörségét kétségtelenül hátrányosan befolyásolja. A beton lehordás, hámlás, kopás vastagsága (mm) az idő (év) függvényében, a mészhidrátot (Ca(OH) 2 ) oldó szénsav (H 2 CO 3 ) hatására, amely szilárdság csökkenéssel járó oldódásos korróziót okoz: 2 H 2 CO 3 + Ca(OH) 2 = = CaH 2 (CO 3 ) H 2 O Forrás: illetve, Locher, F. W. et al.: Beton nach 20-jähriger Einwirkung von kalklösender Kohlensäure. Beton Heft 5. pp

17 Hivatkozás: Breit, W.: Säurewiderstand von Beton. 41. Forschungskolloqium des DAfStb Juli Düsseldorf. Tagungsband pp Forrás: Weismann, D. Lohse, M.: Sulfid-Praxishandbuch der Abwassertechnik. Vulkan-Verlag, Essen, 2007.

18 Betonfedéspalást gyanánt fogható fel (így is nevezik: Opferbeton) a DIN :2008 szabvány intézkedése szerinti betonfedésnövekmény, amellyel alternatív védelemként az XM1 kopásállósági környezeti osztályban mintegy 5 mm-rel, az XM2 környezeti osztályban mintegy 10 mm-rel, az XM3 környezeti osztályban mintegy 15 mm-rel meg kell növelni a c min legkisebb betonfedést. Tragwerke aus Beton, Stahlbeton und Spannbeton. Teil 1: Bemessung und Konstruktion 6.3 Beton XM a kopásállóság környezeti osztályának jele a DIN :2008 szabvány szerint.

19 Az előírt legkisebb betonfedés (c min ) az MSZ EN szabvány szakaszának (7) bekezdése szerint c dur,st értékkel csökkenthető, ha a vasalást rozsdamentes (korrózióálló) betonacéllal oldjuk meg. Az előírt legkisebb betonfedés (c min ) általában ebben az esetben sem lehet kisebb, mint az adalékanyag legnagyobb szemnagyságának másfélszerese. E szabvány szerint rozsdamentes betonacélok esetén a csökkentő érték: c dur,st = 5 mm. Ha a rozsdamentes betonacél használatának akadálya van, akkor a betonfedés vastagságát meg kell tartani, de alkalmazhatunk kéreghálót (erősítő hálót vagy kéregvasalást) hasonlóan ahhoz, ahogy az MSZ EN szabvány szakaszában és J. mellékletének (3) bekezdésében javasolják a húzott övre, illetve ahogy a tűzhatás utáni betonleválás ellen az MSZ EN szabvány szakaszának (2) bekezdésében előírják, arra az esetre, ha az acélbetétek tengelytávolsága a felülettől 70 mm vagy nagyobb. Tapasztalat ugyanakkor, hogy mindennapi körülmények között már a 40 mm-nél vastagabb betonfedés is könnyen leválik.

20 A tartósság szempontjából előnyös, ha kéreghálót nem csak a húzott övben, hanem a vastag betonfedésben mindenhol alkalmazunk. Célszerű, ha a kéregháló anyaga nagy szilárdságú szénszál vagy aramidszál vagy rozsdamentes acélhuzal, és azt a betonfedésbe nem a kengyelekhez, hanem távtartókkal rögzítjük. A kéregháló és a kengyelek közötti szabad nyílás az adalékanyag legnagyobb szemnagyságának legalább másfélszerese legyen. Példa a kéregvasalásra (Forrás: MSZ EN :2010 szabvány J1. ábrája). Az x a semleges tengely helye, s a kéregvasalás (védőháló) nyílása

21 Kéregvasalás (Oberflächenbewehrung, Hautbewehrung) acélbetétköteg esetén a régi DIN 1045:1978 és DIN 1045:1988 szabvány 34. ábrája szerint

22 Köszönöm szépen a szíves figyelmüket

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS SZERKEZETI OSZTÁLYOK Nem kiemelt Minőségellenőrzés szintje Kiemelt Szerkezet alakja Szerkezet

Részletesebben

BETON, BETONÉPÍTÉS. - Gondolatok a készülő új szabályozás kapcsán. amely gondolatok a készülő szabályozástól jelentősen el is térhetnek!

BETON, BETONÉPÍTÉS. - Gondolatok a készülő új szabályozás kapcsán. amely gondolatok a készülő szabályozástól jelentősen el is térhetnek! BETON, BETONÉPÍTÉS - Gondolatok a készülő új szabályozás kapcsán amely gondolatok a készülő szabályozástól jelentősen el is térhetnek! KÖRNYEZETI HATÁSOKNAK ELLENÁLLÓ BETONOK Dr. Kausay Tibor Budapest,

Részletesebben

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton.

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton. Beton (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon Dr. Józsa Zsuzsanna Beton 1 Beton 2 2 A beton fogalma Első vasbeton Lambot-féle betoncsónak 1854 Rostock 2003

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek 14. évfolyam

Vasbetonszerkezetek 14. évfolyam Vasbetonszerkezetek 14. évfolyam Tankönyv: Herczeg Balázs, Bán Tivadarné: Vasbetonszerkezetek /Tankönyvmester Kiadó/ I. félév Vasbetonszerkezetek lényege, anyagai, vasbetonszerkezetekben alkalmazott betonok

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. A beton minősítések, minőség ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. A beton minősítések, minőség ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné A beton minősítések, minőség ellenőrzés A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-010-30

Részletesebben

A BETON KONZISZTENCIÁJA

A BETON KONZISZTENCIÁJA Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A BETON KONZISZTENCIÁJA Finom szemek fogalma A friss beton tulajdonságainak minősítése, 2. rész Dr. Kausay Tibor 2016. február 1 FOGALOM-MEGHATÁROZÁSOK

Részletesebben

VÍZZÁRÓ BETONOK. Beton nyomószilárdsági. Környezeti osztály jele. osztálya, legalább

VÍZZÁRÓ BETONOK. Beton nyomószilárdsági. Környezeti osztály jele. osztálya, legalább VÍZZÁRÓ BETONOK 1. A VÍZZÁRÓ BETONOK KÖRNYEZETI OSZTÁLYAI A beton a használati élettartam alatt akkor lesz tartós, ha a környezeti hatásokat károsodás nélkül viseli. Így a beton, vasbeton, feszített vasbeton

Részletesebben

TERMÉK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK ÁRJEGYZÉKE ÁRLISTA. Érvényes 2016. február 1-től visszavonásig BETONGYÁRTÁS SZÁLLÍTÁS PUMPÁZÁS BETONACÉL FORGALMAZÁSA

TERMÉK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK ÁRJEGYZÉKE ÁRLISTA. Érvényes 2016. február 1-től visszavonásig BETONGYÁRTÁS SZÁLLÍTÁS PUMPÁZÁS BETONACÉL FORGALMAZÁSA AUGUSZTIN KFT ÁRLISTA Érvényes 2016. február 1-től visszavonásig BETONGYÁRTÁS SZÁLLÍTÁS PUMPÁZÁS BETONACÉL FORGALMAZÁSA ZAMÁRDI ENDRÉDI ÚT Augusztin Kft Székhely: 8200 Veszprém, Batthyány u. 17/D Telephely:

Részletesebben

Dr. habil JANKÓ LÁSZLÓ. VASBETON SZILÁRDSÁGTAN az EUROCODE 2 szerint (magasépítés) Az EC és az MSZ összehasonlítása is TANKÖNYV I. AZ ÁBRÁK.

Dr. habil JANKÓ LÁSZLÓ. VASBETON SZILÁRDSÁGTAN az EUROCODE 2 szerint (magasépítés) Az EC és az MSZ összehasonlítása is TANKÖNYV I. AZ ÁBRÁK. Dr. habil JANKÓ LÁSZLÓ VASBETON SZILÁRDSÁGTAN az EUROCODE 2 szerint (magasépítés) Az és az összehasonlítása is TANKÖNYV I. AZ ÁBRÁK N Ed M Edo (alapérték, elsőrendű elmélet) Mekkora az N Rd határerő? l

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János VASBETON SZERKEZETEK TERVEZÉSE 2 Szabvány A tartószerkezetek tervezése jelenleg Magyarországon és az EU államaiban az Euronorm szabványsorozat alapján

Részletesebben

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb;

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb; A beton jele 1 A beton jele Magyarországon, az MSZ 4798-1:2004 szabvány szerint a következőket tartalmazza: a beton nyomószilárdsági osztályának jelét; a nehézbetonok jelölésére a HC (heavy concrete) betűjelet;

Részletesebben

Harántfalas épület két- és többtámaszú monolit vasbeton födémlemezének tervezése kiadott feladatlap alapján.

Harántfalas épület két- és többtámaszú monolit vasbeton födémlemezének tervezése kiadott feladatlap alapján. TERVEZÉSI FELADAT: Harántfalas épület két- és többtámaszú monolit vasbeton födémlemezének tervezése kiadott feladatlap alapján. Feladatok: 1. Tervezzük meg a harántfalas épület egyirányban teherhordó monolit

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal. 15 Beton felújítás 255 259

Fejezet Tartalom Oldal. 15 Beton felújítás 255 259 Fejezet Tartalom Oldal 15 Beton felújítás 255 259 Beton felújítás 15 Alapelvek A beton az építőipar minden területén megbízható és nélkülözhetetlen anyaggá vált különleges tulajdonságai miatt. Habár a

Részletesebben

A BETON NYOMÓSZILÁRDSÁGI OSZTÁLYÁNAK ÉRTELMEZÉSE ÉS VÁLTOZÁSA 1949-TŐL NAPJAINKIG

A BETON NYOMÓSZILÁRDSÁGI OSZTÁLYÁNAK ÉRTELMEZÉSE ÉS VÁLTOZÁSA 1949-TŐL NAPJAINKIG 1 Dr. Kausay Tibor A BETON NYOMÓSZILÁRDSÁGI OSZTÁLYÁNAK ÉRTELMEZÉSE ÉS VÁLTOZÁSA 1949-TŐL NAPJAINKIG A beton legfontosabb tulajdonsága általában a nyomószilárdság, és szilárdság szerinti besorolása szempontjából

Részletesebben

A közcsatorna építés megfelelősége és műszaki szabályozása

A közcsatorna építés megfelelősége és műszaki szabályozása Szakmai fórum: Vonalas víziközművek építésének minőségi követelményei: műszaki ellenőrzés és az üzemeltetésbe adás elvárt kritériumai A közcsatorna építés megfelelősége és műszaki szabályozása Prof. Emerita

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Beton-, vasbetonszerkezetek készítésének részletes technológiai előírásai és szempontjai

A vizsgafeladat ismertetése: Beton-, vasbetonszerkezetek készítésének részletes technológiai előírásai és szempontjai A vizsgafeladat ismertetése: Beton-, vasbetonszerkezetek készítésének részletes technológiai előírásai és szempontjai A tételhez segédeszköz nem használható. A feladatsor első részében található 1 25-ig

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal. 15 Beton felújítás 315

Fejezet Tartalom Oldal. 15 Beton felújítás 315 Fejezet Tartalom Oldal 15 Beton felújítás 315 Beton felújítás 15 Alapelvek A beton az építőipar minden területén megbízható és nélkülözhetetlen anyaggá vált különleges tulajdonságai miatt. Habár a beton

Részletesebben

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával

Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával Építőanyagok II - Laborgyakorlat Betontervezés Tervezés a Palotás-Bolomey módszer használatával A tervezés elvei Cél: előírt nyomószilárdságú beton összetételének és keverési arányának megtervezése úgy,

Részletesebben

Beton - tõlünk függ, mit alkotunk belõle BETON BETON SZAKMAI HAVILAP 2008. JÚL. - AUG. XVI. ÉVF. 7-8. SZÁM

Beton - tõlünk függ, mit alkotunk belõle BETON BETON SZAKMAI HAVILAP 2008. JÚL. - AUG. XVI. ÉVF. 7-8. SZÁM SZAKMAI HAVILAP 2008. JÚL. - AUG. XVI. ÉVF. 7-8. SZÁM Beton - tõlünk függ, mit alkotunk belõle BETON BETON BETON TARTALOMJEGYZÉK 3 Hídépítési betonok elõállítása 2001 után VÉRTES MÁRIA - DR. TARICZKY ZSUZSANNA

Részletesebben

Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat

Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat Németül: Angolul: Fagyáll ó beton, fagy- és ol vas ztós ó-áll ó be ton Fagyállóság és vizsgálat Frostbeständiger Beton Beton mit Frost- und Tausalz-Widerstand Concrete for frost resistance Concrete for

Részletesebben

Strength. Performance. Passion. Ismertető az új európai beton szabvány MSZ 4798-1:2004 (MSZ EN 206-1:2002) alkalmazásáról

Strength. Performance. Passion. Ismertető az új európai beton szabvány MSZ 4798-1:2004 (MSZ EN 206-1:2002) alkalmazásáról Strength. Performance. Passion. Ismertető az új európai beton szabvány MSZ 798-:200 (MSZ EN 206-:2002) alkalmazásáról Monolit ház. A biztos megoldás. A Holcim Hungária Zrt., mint Magyarország egyik vezető

Részletesebben

Beton, betontechnológia szakmai továbbképzés BETON KÖRNYEZETI OSZTÁLYAI, BETONSZILÁRDSÁG ÉRTELMEZÉSE

Beton, betontechnológia szakmai továbbképzés BETON KÖRNYEZETI OSZTÁLYAI, BETONSZILÁRDSÁG ÉRTELMEZÉSE Beton, betontechnológia szakmai továbbképzés BETON KÖRNYEZETI OSZTÁLYAI, BETONSZILÁRDSÁG ÉRTELMEZÉSE DR. KAUSAY TIBOR BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Zala Megyei Mérnöki Kamara Zalaegerszeg, 2017.

Részletesebben

A nyírás ellenőrzése

A nyírás ellenőrzése A nyírás ellenőrzése A nyírási ellenállás számítása Ellenőrzés és tervezés nyírásra 7. előadás Nyírásvizsgálat repedésmentes állapotban (I. feszültségi állapotban) A feszültségek az ideális keresztmetszetet

Részletesebben

A beton összetételének tervezése és ellenőrzése

A beton összetételének tervezése és ellenőrzése A beton összetételének tervezése és ellenőrzése Dr. Kausay Tibor címzetes egyetemi tanár BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, Budapest EMT XVII. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA Csíksomlyó,

Részletesebben

VÍZZÁRÓ BETON ÉS VIZSGÁLATA. Dr. Balázs L. György Dr. Kausay Tibor. Kulcsszavak: beton, vízzáró beton, vízzáróság, vizsgálat, környezeti osztály

VÍZZÁRÓ BETON ÉS VIZSGÁLATA. Dr. Balázs L. György Dr. Kausay Tibor. Kulcsszavak: beton, vízzáró beton, vízzáróság, vizsgálat, környezeti osztály VÍZZÁRÓ BETON ÉS VIZSGÁLATA Dr. Balázs L. György Dr. Kausay Tibor Megjelent a Vasbetonépítés c. folyóirat XII. évfolyam, 2010. évi 2. számában, pp. 47-57. A rómaiak már kétezer évvel ezelőtt építettek

Részletesebben

Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére

Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar 7624 Pécs, Boszorkány út 2. Építőanyag MSC Szerkezet-építőmérnök MSC hallgatók részére Betonok minősítése és jelölése (MSZ 4798 szabvány) - Cementek fajtái

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés A REPEDÉSTÁGASSÁG KÖZELÍTŐ ELLENŐRZÉSÉNEK PONTOSÍTÁSA AZ EUROCODE FIGYELEMBEVÉTELÉVEL Visnovitz György Kollár László Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

Részletesebben

OC-görbe, működési jelleggörbe, elfogadási jelleggörbe

OC-görbe, működési jelleggörbe, elfogadási jelleggörbe 1 OC-görbe, működési jelleggörbe, elfogadási jelleggörbe Németül: OC-kurve, Annahmekennlinie, OC-Funktion Angolul: Operating characteristic curve Franciául: Caractéristique de fonctionnement, courbe d

Részletesebben

Reinforced Concrete Structures I. / Vasbetonszerkezetek I. IV.

Reinforced Concrete Structures I. / Vasbetonszerkezetek I. IV. Reinforced Concrete Structures I. IV. Vasbetonszerkezetek I. - Kitéti (környezeti) osztályok, betonfedés, beton jelölése - Dr. Kovács Imre PhD tanszékvezető főiskolai tanár E-mail: dr.kovacs.imre@gmail.com

Részletesebben

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE

ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ÉPÍTMÉNYEK FALAZOTT TEHERHORDÓ SZERKEZETEINEK ERÕTANI TERVEZÉSE MSZ 15023-87 Az MSZ 15023/1-76 helyett G 02 624.042 Statical desing of load carrying masonry constructions

Részletesebben

JÁTSZÓTÉRI ÉS KERTI CSÚSZDÁK

JÁTSZÓTÉRI ÉS KERTI CSÚSZDÁK JÁTSZÓTÉRI ÉS KERTI CSÚSZDÁK "PETI ELEMES CSÚSZDA" - 3 éves kortól - A termékcsalád négy szerkezeti egységbõl áll, melyek a következõk: indító elem, egyenes elem, íves elem és kidobó elem. Ezen egységekbõl

Részletesebben

ELŐFESZÍTETT VASBETON TARTÓ TERVEZÉSE AZ EUROCODE SZERINT

ELŐFESZÍTETT VASBETON TARTÓ TERVEZÉSE AZ EUROCODE SZERINT BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszéke ELŐFESZÍTETT VASBETON TARTÓ TERVEZÉSE AZ EUROCODE SZERINT Segédlet v1.14 Összeállította: Koris Kálmán Budapest,

Részletesebben

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK S Z E R K E Z E T E K M E G E R Ő S Í T É S E BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi

Részletesebben

Betonok környezeti osztályai

Betonok környezeti osztályai Frissítve: 2011. január ok környezeti osztályai Dr. KAUSAY Tibor okl. vasbetonépítési szakmérnök, címzetes egyetemi tanár Budapesti Műszaki Egyetem, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék H-1111 Budapest,

Részletesebben

rtórendszerek rendszerek tervezése gyakorlat

rtórendszerek rendszerek tervezése gyakorlat Gyárt rtórendszerek rendszerek tervezése 1 gyakorlat G Miskolci Egyetem Gépgyártástechnológiai Tanszék Miskolc, 2005. 2 1. előadás Műveleti sorrendtervezés 3 Követelmények Személyre szóló tervezési feladat

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ELJÁRÁS AZ ÚTBETONOK FAGY-OLVASZTÓSÓ ÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATÁRA KAUSAY TIBOR Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézet, Budapest

LABORATÓRIUMI ELJÁRÁS AZ ÚTBETONOK FAGY-OLVASZTÓSÓ ÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATÁRA KAUSAY TIBOR Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézet, Budapest 2 LABORATÓRIUMI ELJÁRÁS AZ ÚTBETONOK FAGY-OLVASZTÓSÓ ÁLLÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATÁRA KAUSAY TIBOR Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézet, Budapest Bevezetés Monolit és előregyártott betonpályáinkat

Részletesebben

2019. Transzportbeton Árlista Dunántúli üzemek. Betonpartner Magyarország Kft SZÉKESFEHÉRVÁR GYŐR SZOMBATHELY SOPRON Budapest, Zádor u.

2019. Transzportbeton Árlista Dunántúli üzemek. Betonpartner Magyarország Kft SZÉKESFEHÉRVÁR GYŐR SZOMBATHELY SOPRON Budapest, Zádor u. Transzportbeton Árlista Dunántúli üzemek 2019. Betonpartner Magyarország Kft 1186 Budapest, Zádor u.3 Az Árlista a következő telepeinken érvényes: SZÉKESFEHÉRVÁR GYŐR SZOMBATHELY SOPRON Cégadatok: Dunántúli

Részletesebben

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton.

Beton. (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon. Dr. Józsa Zsuzsanna. Első vasbeton. Beton (Könnyű)betonok alkalmazása Már az ókortól kezdve alkalmazzák pl.: Colosseum, Pantheon Dr. Józsa Zsuzsanna Beton 1 Beton 2 2 A beton fogalma Első vasbeton Lambot-féle betoncsónak 1854 Rostock 2003

Részletesebben

Födémszerkezetek megerősítése

Födémszerkezetek megerősítése Födémszerkezetek megerősítése FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK CSAPOS GERENDAFÖDÉM A csapos gerendafödémek károsodása a falazatra felfekvő végek bütüinek és az 50..10 cm hosszra kiterjedő felső

Részletesebben

A betonok összetételének tervezése

A betonok összetételének tervezése A betonok összetételének tervezése A beton összetételének tervezése: (1m 3 ) A megoldásakor figyelembe kell venni: - az előírt betonszilárdságot - megfelelő tartósságot (környezeti hatások) - az adalékanyag

Részletesebben

HIDEGBURKOLÁSI RAGASZTÓK

HIDEGBURKOLÁSI RAGASZTÓK HIDEGBURKOLÁSI RAGASZTÓK Szín Anyagszükséglet PARTNER szürke 1,4 kg/m 2 /mm 1050 25 kg 44 1100 1395 Vékonyágyas, fagyálló, csempe és padlólap ragasztó kül-bel térben, porózus kisméretű kerámia, kőagyag,

Részletesebben

ÉPÍTŐANYAGOK MSC KÖRNYEZETI OSZTÁLYOK

ÉPÍTŐANYAGOK MSC KÖRNYEZETI OSZTÁLYOK ÉPÍTŐANYAGOK MSC KÖRNYEZETI OSZTÁLYOK Dr. Kausay Tibor BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Kausay Budapest, 2017. április 5. 1 Kausay 2 A végleges jellegű közúti hidakra az MSZ EN 1992-1-1:2010 (Eurocode

Részletesebben

28 HÁZ és KERT Építőanyagok Hőszigetelés magasfokon Isocell cellulóz (papír) hőszigetelő rendszer Előnyei: Résmentes befúvásos szigetelés padlóra, falba, födémre és tetőre Egy anyag minden felhasználási

Részletesebben

Kéményfelújítás. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 23.

Kéményfelújítás. MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 23. Kéményfelújítás MSc Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2010. november 23. 1 A gravitációs kéményrendszerek típusai Egyedi kémény (MSZ-04-82-2:1985) Egycsatornás győjtıkémény 2 A gravitációs kéményrendszerek

Részletesebben

Egységes beépítési szabályzat Betoncső

Egységes beépítési szabályzat Betoncső Egységes beépítési szabályzat Betoncső Jelen dokumentáció célja, hogy az építőipari kivitelezésben segítséget nyújtson mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek a szakszerű beépítésben. Beton- és vasbeton

Részletesebben

Oszlop száma O1. O2. O3. O4. O5. O6. O7. O8. O9. O10. O11. O12. O13. O14. Környezeti osztály, MSZ 4798 XD1 Cement fajta

Oszlop száma O1. O2. O3. O4. O5. O6. O7. O8. O9. O10. O11. O12. O13. O14. Környezeti osztály, MSZ 4798 XD1 Cement fajta AJÁNLÁS A CEMENTEK KÖRNYEZETI OSZTÁLYOK SZERINTI ALKALMAZÁSÁRA, 1. RÉSZ [1] [2] [3] [4] alkalmazása ajánlott A táblázatot és mellékletét, amely nem hivatalos, hanem magán vélemény, a tisztelt Olvasó saját

Részletesebben

weber.pas topdry Terméksegédlet Terméktulajdonságok Problémák és megoldások Hogyan hőszigeteljünk homlokzatot, a fallégzés megtartása mellett?

weber.pas topdry Terméksegédlet Terméktulajdonságok Problémák és megoldások Hogyan hőszigeteljünk homlokzatot, a fallégzés megtartása mellett? weber.pas topdry ÚJ Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat Értékesítési pontok Terméktulajdonságok FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Termék: Új és régi házak fedővakolataként

Részletesebben

Műanyag alapú kéménybélelések tűzvédelmi vizsgálatai, alkalmazásának lehetőségei és jogszabályi háttere

Műanyag alapú kéménybélelések tűzvédelmi vizsgálatai, alkalmazásának lehetőségei és jogszabályi háttere Műanyag alapú kéménybélelések tűzvédelmi vizsgálatai, alkalmazásának lehetőségei és jogszabályi háttere YBL Tűz- és Katasztrófavédelmi Intézet 2015. November 17 Dr. Kerekes Zsuzsanna ELŐZMÉNYEK Budapesten

Részletesebben

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy)

Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) Anyagtan II. Építőanyagok (2014) kiemelt vizsgakérdések (ismeretük nélkül, elégtelen az érdemjegy) 1. A mész szilárdulása, cementszerű kötése (képlet) - A cement pernyetartalma miért csökkenti a beton

Részletesebben

TERA Joint Magas minőségű dilatációs profil ipari padlókhoz

TERA Joint Magas minőségű dilatációs profil ipari padlókhoz TERA Joint Magas minőségű dilatációs profil ipari padlókhoz 11/2009 Peikko TERA Joint A Peikko TERA Joint előnyei Bentmaradó szakaszoló zsalurendszer betonpadlókhoz, teherátadó és peremvédő elemekkel Kiemelkedő

Részletesebben

Csatlakozási lehetőségek 11. Méretek 12-13. A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14. Acél teherbírása 15

Csatlakozási lehetőségek 11. Méretek 12-13. A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14. Acél teherbírása 15 Schöck Dorn Schöck Dorn Tartalom Oldal Termékleírás 10 Csatlakozási lehetőségek 11 Méretek 12-13 A dilatációs tüske méretezésének a folyamata 14 Acél teherbírása 15 Minimális szerkezeti méretek és tüsketávolságok

Részletesebben

ÖNTÖMÖRÖDŐ BETONOK. Dr. Salem Georges NEHME. BME, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Laborvezető

ÖNTÖMÖRÖDŐ BETONOK. Dr. Salem Georges NEHME. BME, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Laborvezető ÖNTÖMÖRÖDŐ BETONOK Dr. Salem Georges NEHME BME, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék Laborvezető Öntömörödő betonok Előnyei Hátrányai Önterülés Kezdeti Öntömörödés Nagyobb szilárdság zsugorodás Utókezelés

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép, vonalzók, körző, szögmérő, ceruza

Használható segédeszköz: számológép, vonalzók, körző, szögmérő, ceruza 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 06 Karosszérialakatos Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

HA 8 önzáró, kampós horgony

HA 8 önzáró, kampós horgony HA 8 gyűrűs / kampós horgony HA 8 önzáró, kampós horgony Horgonytípusok HA 8 R1 Előnyök - 8 mm-es horgony beton mennyezetekhez - kézi elhelyezés - utánfeszítés HA 8 H1 Beton Húzott öv a) Sorozat rögzítés

Részletesebben

Adalékanyagok kőzetfizikai tulajdonságai

Adalékanyagok kőzetfizikai tulajdonságai Adalékanyagok kőzetfizikai tulajdonságai Út- és hídépítési műszaki előírások és alkalmazási tapasztalataik Magyar Közút Zrt. Dr. Kausay Tibor Dr. Kausay Tibor Budapest, 2011. november 23. 1 Útügyi műszaki

Részletesebben

Válaszfalak. Az építés befejeztével a válaszfalak

Válaszfalak. Az építés befejeztével a válaszfalak Válaszfalak 4. A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerûen oszthatjuk különálló helyiségekre. A gipszkarton válaszfal egyszerûen tégla, habarcs és egyéb segédanyagok felhasználása nélkül készül.

Részletesebben

Használhatósági határállapotok

Használhatósági határállapotok Használhatósági határállapotok Repedéstágasság ellenőrzése Alakváltozás ellenőrzése 10. előadás Definíciók Határállapot: A tartószerkezet olyan állapotai, amelyeken túl már nem teljesülnek a vonatkozó

Részletesebben

Különleges betontechnológiák

Különleges betontechnológiák Különleges betontechnológiák Különleges betontechnológiák Lőtt beton Öntömörödő beton Pörgetett beton Tömegbeton Vákuum beton Ciklop- és úsztatott beton Víz alatti betonozás Dermesztett beton Betonozás

Részletesebben

SCHÖCK BOLE MŰSZAKI INFORMÁCIÓK 2005. NOVEMBER

SCHÖCK BOLE MŰSZAKI INFORMÁCIÓK 2005. NOVEMBER SCHÖCK BOLE MŰSZAKI INFORMÁCIÓK 2005. NOVEMBER SCHÖCK BOLE ÁTSZÚRÓDÁSI VASALÁS Schöck BOLE előnyei az építés helyszínén Egyszerű beépíthetőség A statikai igénybevétel szerint összeszerelt beépítéskész

Részletesebben

Csúcstechnika az építési tűzvédelemben

Csúcstechnika az építési tűzvédelemben Csúcstechnika az építési tűzvédelemben Mit várunk a tűzgátló burkolatoktól? megfelelő szilárdság jó hőszigetelés magas hőmérsékleten is célszerű, ha az anyagban hőelvonó (endoterm) folyamatok indulnak

Részletesebben

VII. Gyakorlat: Használhatósági határállapotok MSZ EN 1992 alapján Betonszerkezetek alakváltozása és repedéstágassága

VII. Gyakorlat: Használhatósági határállapotok MSZ EN 1992 alapján Betonszerkezetek alakváltozása és repedéstágassága VII. Gyakorlat: Használhatósági határállapotok MSZ EN 199 alapján Betonszerkezetek alakváltozása és repedéstágassága Készítették: Kovács Tamás és Völgyi István -1- Készítették: Kovács Tamás, Völgyi István

Részletesebben

Beton konzisztencia osztályok, mérőszámok, vizsgálatok a magyar nemzeti és a honosított európai szabványok szerint

Beton konzisztencia osztályok, mérőszámok, vizsgálatok a magyar nemzeti és a honosított európai szabványok szerint Beton konzisztencia osztályok, mérőszámok, vizsgálatok a magyar nemzeti és a honosított európai szabványok szerint A beton konzisztencia fizikai, a folyadékok viszkozitásával rokon betontechnológiai fogalom,

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009. november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009. november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com OPTIKAI HÁLÓZATOK TERVEZÉSE Szomolányi Tiborné 2009. november Tervezés folyamata Kábelhálózat tervezés folyamata Kábel hálózat Elvi Rendszertechnikai Terv-rajz Kiviteli terv készítés Kábelhálózat tervezés

Részletesebben

BMEEOEMMAT1 Szerkezetek diagnosztikája. Előadók: Dr. Balázs L. György Dr. Borosnyói Adorján Dr. Tóth Elek. Oktatási segédlet

BMEEOEMMAT1 Szerkezetek diagnosztikája. Előadók: Dr. Balázs L. György Dr. Borosnyói Adorján Dr. Tóth Elek. Oktatási segédlet BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM (BME) OM FI 23344 ÉPÍTŐ MÉRNÖKI KAR ÉPÍTŐANYAGOK ÉS MAGASÉPÍTÉS TANSZÉK 1111 Budapest, XI., Műegyetem rkp. 3. BMEEOEMMAT1 Szerkezetek diagnosztikája Előadók:

Részletesebben

TENGELYEK, GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK (Vázlat)

TENGELYEK, GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK (Vázlat) TENGELYEK, GÖRDÜLŐCSAPÁGYAK (Vázlat) Tengelyek fogalma, csoportosítása Azokat a gépelemeket, amelyek forgó alkatrészeket hordoznak vagy csapágyakon támaszkodva forognak, tengelyeknek nevezzük. A tengelyeket

Részletesebben

Szálerősített cementhabarcs rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez

Szálerősített cementhabarcs rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez Construction Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2015/09/21 Termékazonosító szám: 02 07 01 01 002 0 000043 Szálerősített cementhabarcs rugalmas vízszigeteléshez és betonvédelemhez Termékleírás A Sikalastic -152

Részletesebben

Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése III. feszültségi állapotban

Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése III. feszültségi állapotban Hajlított vasbeton keresztmetszet ellenőrzése III. feszültségi állapotban /Határnyomaték számítás/ 4. előadás A számítást III. feszültségi állapotban végezzük. A számításokban feltételezzük, hogy: -a rúd

Részletesebben

- 1 - AZ ÖNTERÜLŐ-ÖNTÖMÖRÖDŐ BETON KONZISZTENCIAMÉRÉSE

- 1 - AZ ÖNTERÜLŐ-ÖNTÖMÖRÖDŐ BETON KONZISZTENCIAMÉRÉSE - 1 - AZ ÖNTERÜLŐ-ÖNTÖMÖRÖDŐ BETON KONZISZTENCIAMÉRÉSE 1. BEVEZETÉS A hagyományos önthető betonból nagykiterjedésű szerkezetek gyorsan, könnyen építhetők. Konzisztenciája annyira híg, hogy öntővályúban

Részletesebben

A betonok környezeti osztályainak áttekintése az MSZ 4798-1:2004 szabvány alapján

A betonok környezeti osztályainak áttekintése az MSZ 4798-1:2004 szabvány alapján -1 Kérem tekintsék meg a 2011. januári dolgozatot is: http://www.betonopus.hu/notesz/kornyezeti-oszt-csiksomlyo.pdf A betonok környezeti osztályainak áttekintése az MSZ 4798-1:2004 szabvány alapján A MSZ

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Közlekedési területen alkalmazott víznyelő és aknalefedések nagy pontosságú és süllyedésmentes beépítéséhez.

MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Közlekedési területen alkalmazott víznyelő és aknalefedések nagy pontosságú és süllyedésmentes beépítéséhez. Munkavédelmi és Technológiai Osztály 1087 Budapest, Asztalos Sándor u. 4. Telefon: 06-1-45-54-100 06-30-535-7820 Fontos: Csak a Műszaki leírásban feltüntetett anyagú és szilárdságú MINŐSÍTETT és Alkalmassági

Részletesebben

ADALÉKANYAG SZEMMEGOSZLÁSÁNAK TERVEZÉSE

ADALÉKANYAG SZEMMEGOSZLÁSÁNAK TERVEZÉSE ADALÉKANYAG SZEMMEGOSZLÁSÁNAK TERVEZÉSE Ismeretek a BME házi feladat elkészítéséhez Dr. Kausay Tibor Kausay 1 Kausay 2 Kausay 3 Ugyanebből a meggondolásból alkalmazzák a négyzetlyukú szitákat, ugyanis

Részletesebben

Schöck Isokorb ABXT. Schöck Isokorb ABXT ABXT

Schöck Isokorb ABXT. Schöck Isokorb ABXT ABXT Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Attika és mellvéd szerkezetek bekötéséhez alkalmazható. Nyomatékot, nyíróerőt és normálerőt tud felvenni. 133 Schöck Isokorb Elemek elhelyezése Beépítési

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései a 4. szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazza. A tételhez segédeszköz nem használható.

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015. Felfogórendszerek

Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015. Felfogórendszerek Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Villámvédelmi vizsgára felkészítő tanf. 2015 Felfogórendszerek Felfogó háló Felfogórudak Természetes felfogók Külső villámvédelmi rendszer Felfogórendszerek

Részletesebben

Háromkomponensű, epoxigyantával javított cementbázisú önterülő padló 1,5-3 mm vastagságban

Háromkomponensű, epoxigyantával javított cementbázisú önterülő padló 1,5-3 mm vastagságban Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2013.08.28. Termékazonosító szám: 02 08 02 01 001 0 000001 Sikafloor -81 EpoCem Sikafloor -81 EpoCem Háromkomponensű, epoxigyantával javított cementbázisú önterülő padló 1,5-3

Részletesebben

Alapanyag. Alapanyag. Általános tudnivalók. Beton. Eltérő horgonyzási feltételek. Cement, adalékanyagok és víz keveréke. Hajlítás okozta repedés

Alapanyag. Alapanyag. Általános tudnivalók. Beton. Eltérő horgonyzási feltételek. Cement, adalékanyagok és víz keveréke. Hajlítás okozta repedés Alapanyag Alapanyag Általános tudnivalók Eltérő horgonyzási feltételek Beton Cement, adalékanyagok és víz keveréke Hajlítás okozta repedés A napjainkban használt építőanyagok nagy választéka eltérő igényeket

Részletesebben

Cél. ] állékonyság növelése

Cél. ] állékonyság növelése Szivárgók Cél Síkvidék: magas talajvízszint esetén - TV szintcsökkentés, - teherbírás növelés, - fagyveszély csökkentés Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: ráhullott csapadék kivezetése Támszerkezetek:

Részletesebben

Beépítési lehetõségek

Beépítési lehetõségek Beépítési lehetõségek Alkalmazási területek Az állati és növényi zsírokkal és olajokkal terhelt szennyvizekbõl a csatornába bocsátás elõtt a zsírokat le kell választani. Amennyiben ez nem történne meg,

Részletesebben

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika.

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Dobránczky János Hegesztés 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Alakadási lehetőségek: öntés, porkohászat, képlékeny alakítás, forgácsolás,

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA BŐVÍTÉSE MELEGÍTŐ KONYHÁVAL ÉS ÉTKEZŐVEL 3021 LŐRINCI, SZABADSÁG TÉR 18. Hrsz: 1050 KIVITELI TERV STATIKAI MUNKARÉSZ

HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA BŐVÍTÉSE MELEGÍTŐ KONYHÁVAL ÉS ÉTKEZŐVEL 3021 LŐRINCI, SZABADSÁG TÉR 18. Hrsz: 1050 KIVITELI TERV STATIKAI MUNKARÉSZ . HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA BŐVÍTÉSE MELEGÍTŐ KONYHÁVAL ÉS ÉTKEZŐVEL 3021 LŐRINCI, SZABADSÁG TÉR 18. Hrsz: 1050 KIVITELI TERV STATIKAI MUNKARÉSZ ÉPÍTTETŐ: LŐRINCI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 3021 LŐRINCI,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 06-06/2 A közlekedésépítéssel kapcsolatos gyakori hibák felismerése (segédanyag felhasználásával)

Részletesebben

A NORMÁL ÉS NEHÉZ BETONOK NYOMÓSZILÁRDSÁGI OSZTÁLYAI, KÜSZÖB ÉS ÁTLAG ÉRTÉKEI

A NORMÁL ÉS NEHÉZ BETONOK NYOMÓSZILÁRDSÁGI OSZTÁLYAI, KÜSZÖB ÉS ÁTLAG ÉRTÉKEI A NORMÁL ÉS NEHÉZ BETONOK NYOMÓSZILÁRDSÁGI OSZTÁLYAI, KÜSZÖB ÉS ÁTLAG ÉRTÉKEI A normál és nehéz betonok nyomószilárdsági osztályai, küszöb és átlag értékei című táblázat erre a mondatra kattintva olvasható.

Részletesebben

Vállalkozási szerződés módosítása

Vállalkozási szerződés módosítása Vállalkozási szerződés módosítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/55 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

Munkanem összesítő. 0 0 elhelyezése és szerelése Fém- és könnyű épületszerkezetek. 0 0 szerelése Ácsmunka 0 0 Összesen: 0 0

Munkanem összesítő. 0 0 elhelyezése és szerelése Fém- és könnyű épületszerkezetek. 0 0 szerelése Ácsmunka 0 0 Összesen: 0 0 Név : Cím : Kelt: 20.. év...hó...nap Szám :... KSH besorolás:... Teljesítés:20.. év...hó...nap A munka leírása: Készítette :... Csengersima, külterület HRSZ.: 0138/88 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSPIAC ÉPÍTÉSE STATIKAI

Részletesebben

Cement-kötőanyag térfogat-stabil öntömörödő betonok készítéséhez betonszerkezetek javításánál

Cement-kötőanyag térfogat-stabil öntömörödő betonok készítéséhez betonszerkezetek javításánál Stabilcem SCC Cement-kötőanyag térfogat-stabil öntömörödő betonok készítéséhez betonszerkezetek javításánál ALKALMAZÁSI TERÜLET Zsugorodáskompenzált és különböző méretű adalékanyag tartalmú, nagy szilárdságú

Részletesebben

Feltétlenül be kell tartani az érvényes kivitelezési utasítást. A termék megfelel az EN 13813 szabványnak. Szabvány / vizsgálati előírás

Feltétlenül be kell tartani az érvényes kivitelezési utasítást. A termék megfelel az EN 13813 szabványnak. Szabvány / vizsgálati előírás Poliuretán habarcs, önterülő, 4-6 mm, 60 C hőmérsékletig terhelhető Jellemzés Alkalmazási terület Tulajdonságok Külső megjelenés Sajátosságok/megjegyzések beltérben, időjárási hatásoknak ki nem tett felületen

Részletesebben

A betonhulladék kezelése Szakszerű újrahasznosítás az MSZ 4798:2016 szabvány alapján

A betonhulladék kezelése Szakszerű újrahasznosítás az MSZ 4798:2016 szabvány alapján A betonhulladék kezelése Szakszerű újrahasznosítás az MSZ 4798:2016 szabvány alapján Dr. Czoboly Olivér Beton Technológia Centrum Kft. Budapest, 2018.04.13. MSZ 4798:2016 újszerűsége Beton. Műszaki követelmények,

Részletesebben

Nagyszilárdságú, nagy teljesítőképességű betonok technológiája

Nagyszilárdságú, nagy teljesítőképességű betonok technológiája Rövid kivonat Nagyszilárdságú, nagy teljesítőképességű betonok technológiája Dr. Farkas György egyetemi tanár, tanszékvezető, BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a vasbeton

Részletesebben

Geberit Sanbloc. A Geberit Sanbloc szerelõelemek minden építési környezetben optimális megoldást jelentenek.

Geberit Sanbloc. A Geberit Sanbloc szerelõelemek minden építési környezetben optimális megoldást jelentenek. A Geberit Sanbloc szerelõelemek minden építési környezetben optimális megoldást jelentenek. Hagyományos falazás vagy szárazépítés? Falsík elõtti szerelés vagy falbaépítés? Minden feladat egyszerûen kompromisszumok

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztóvédelmi Felügyelősége PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA, BIZTONSÁGOS TERMÉK FORGALMAZÁSÁNAK ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ JOG ÉS SZABVÁNYRENDSZER ISMERTETÉSE GYAKORLATI

Részletesebben

Követelmények. Vizsgálat

Követelmények. Vizsgálat Bónusz János A hidegfényű fénycsöves lámpatestek tűzveszélyességéről A hidegfényű fénycsöves lámpatestek vizsgálatára került sor annak megállapítására, hogy mennyire jelentenek tűzveszélyt normál üzemben.

Részletesebben

DUNAMENTI TŰZVÉDELEM ZRT. H-2131 GÖD, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33. u36c21v1 Polylack F K lezárás MUNKAUTASÍTÁS

DUNAMENTI TŰZVÉDELEM ZRT. H-2131 GÖD, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33. u36c21v1 Polylack F K lezárás MUNKAUTASÍTÁS 1.0. Az általános munkavédelmi utasításban foglaltakon túli sajátos veszélyek A munkát végző dolgozóknak a munka végzése alatt testhezálló, zárt munkaruhát kell viselniük; magas szárú, min. 1 cm. vastag

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Szempontok az épületetek alakváltozásainak, és repedéseinek értékeléséhez Dr. Dulácska Endre A terhelés okozta szerkezeti mozgások Minden teher, ill. erő alakváltozást okoz, mert teljesen merev anyag nem

Részletesebben

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK ÉME: A-706/2008 2/17 Budapest, 2013.01.30. UE: A-2449/2012 Budapest, 2013.01.30. I. JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK 1. Ezt az ÉME -t az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. állította

Részletesebben

MSZ 274-52 1953. február 15. MSZ 274-62 1963. július 1. MSZ 274-72 1973. július 1.

MSZ 274-52 1953. február 15. MSZ 274-62 1963. július 1. MSZ 274-72 1973. július 1. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Szakmai továbbképzés 2016 Villámvédelem Az MSZ 274 és a korábbi OTSZ-ek előírásai (nem norma szerint villámvédelem V274) Villámvédelem 1 MSZ 274 története

Részletesebben

SAKRET Esztrich. Alapfelület előkészítők Esztrichek Speciális esztrichek Kiegészítők

SAKRET Esztrich. Alapfelület előkészítők Esztrichek Speciális esztrichek Kiegészítők 1 SAKRET Esztrich Alapfelület előkészítők Esztrichek Speciális esztrichek Kiegészítők 2 SAKRET Trockenbaustoffe Europa GmbH & Co KG nem vállal jótállást jelen katalógusban direkt vagy indirekt módon idézett

Részletesebben

V. Gyakorlat: Vasbeton gerendák nyírásvizsgálata Készítették: Friedman Noémi és Dr. Huszár Zsolt

V. Gyakorlat: Vasbeton gerendák nyírásvizsgálata Készítették: Friedman Noémi és Dr. Huszár Zsolt . Gyakorlat: asbeton gerenák nyírásvizsgálata Készítették: Frieman Noémi és Dr. Huszár Zsolt -- A nyírási teherbírás vizsgálata A nyírási teherbírás megfelelő, ha a következő követelmények minegyike egyiejűleg

Részletesebben

Szakmai továbbképzés

Szakmai továbbképzés Szakmai továbbképzés Energetikai tagozat Létesítési szabvány Magyar Mérnöki Kamara 2014 Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozat Szakmai továbbképzési előadás Feladatalapú pályázat Energetikai létesítmények

Részletesebben

Beton - tõlünk függ, mit alkotunk belõle BETON BETON SZAKMAI HAVILAP 2008. ÁPRILIS XVI. ÉVF. 4. SZÁM

Beton - tõlünk függ, mit alkotunk belõle BETON BETON SZAKMAI HAVILAP 2008. ÁPRILIS XVI. ÉVF. 4. SZÁM SZAKMAI HAVILAP 2008. ÁPRILIS XVI. ÉVF. 4. SZÁM Beton - tõlünk függ, mit alkotunk belõle BETON BETON BETON TARTALOMJEGYZÉK 3 Nagyteljesítményû hídbetonok kutatási program KOVÁCS TAMÁS 6 SPAR Logisztikai

Részletesebben

{loadposition ujakcio} ASOCRET-RN. Javítóhabarcs beton felületek kitöréseire, hibáira. {tab=termékleírás}

{loadposition ujakcio} ASOCRET-RN. Javítóhabarcs beton felületek kitöréseire, hibáira. {tab=termékleírás} {loadposition ujakcio} ASOCRET-RN Javítóhabarcs beton felületek kitöréseire, hibáira Tulajdonságok: polimerrel modifikált, cementbázisú habarcsanyag 3-20 mm rétegvastagságig egy munkalépésben feszültségszegény

Részletesebben