Nyilvános kommunikáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyilvános kommunikáció"

Átírás

1 Nyilvános kommunikáció TV, rádió, kérdéskezelés Csordás Hédi Virág február 21.

2 Tartalom Interjú Interjú, mint vitahelyzet Felkészülés az interjúra Az interjúk felhasználása A jó interjúkészítés szabályai Kérdések szerepe, funkciója Választípusok Kérdések típusai Hibás kérdések Veszélyes kérdések kezelése Gyakorlat

3 Mit tekintünk interjúnak?

4 Mitől interjú az interjú? Minden olyan beszélgetés, ahol az újságíró azért kérdezi interjúalanyát, hogy megtudjon tőle valamit. A hírgyűjtés elsődleges eszköze. Sally Adams három pontja az interjú lényegéről. 1. Tégy fel rövid világos kérdéseket! 2. Hallgasd meg a válaszokat. 3. Bátorítsd az interjúalanyt arra, hogy tovább beszéljen!

5 A vitahelyzetek és az interjú kapcsolata Szimmetrikus és aszimmetrikus vita Kétféle vitaszituáció: 1. Szimmetrikus vita Mindkét fél képvisel valamilyen álláspontot. Ezek az álláspontok részben vagy egészben ellentmondanak egymásnak. Mindketten állítanak valamit. Érvelniük kell saját álláspontjuk mellett (lásd racionális vita szabályai) Pl: A szerint megengedhető az abortusz, B szerint tiltani kell az abortuszt.

6 Ami az interjúra jellemző 2. Aszimmetrikus vita Az egyik fél állít valamit, a másik viszont nem állítja az ellenkezőjét, csak azt, hogy nem tartja elegendőnek vagy elfogadhatónak az állít mellett felhozott érveket. Ilyenkor egy állító és egy szkeptikus vitatkozik. Itt annak kell bizonyítani állítását, aki állít, a másiknak elég kritizálni az előadott érvelést. Ügyész-ügyvéd büntetőperben, opponens és doktorjelölt vitája a doktori dolgozatról, sajtóinterjúk. Pl: A szerint vannak földönkívüliek. B szerint A nem hozott megfelelő bizonyítékokat amellett, hogy vannak földönkívüliek, bár B nem állítja határozottan azt, hogy nincsenek földönkívüliek.

7 Mi az igazság? A riporterek gyakran nem tartják be az aszimmetrikus vita előírásait és szkeptikus álláspont helyett felvesznek egy álláspontot és amellett érvelnek.

8 Felkészülés az interjúra

9 A riporter kételkedő, de nem ellenséges Amikor valaki nekünk támad az első reakcióink az, hogy erővel ellenálljunk. [ ] fordítsd a nagyobb ellenfél méretét a saját előnyödre. Ugyanez van az interjúban is. Az ő területükön játszunk. Ha arra késztetjük őket, hogy ők bizonyítsanak, akkor gyengeségünk erővé változik. (John Sawatsky) A beszélgetést hibás konfrontációnak felfogni, ahol a riporternek győzelmet kell aratnia. Az interjúalanyt nem legyőzni kell, hanem megnyitni. + Az interjúalany kiszolgáltatott az interjú készítője előtt rajta múlik, hogy milyen színben tűnteti fel.

10 Felkészülés az interjúra 1. Azonosítsd az interjúalanyt! Szerezz információt arról, hogy miben illetékes, mire van rálátása az adott ügyben. Győződj meg arról, hogy a megfelelő személy ül a mikrofonod előtt! Időpont: 2006 május Téma: Apple zenei és Apple számítástechnikai cég névvitájának újabb fordulata Meghívott vendég: Guy Kewney (komputerszakíró) Állásinterjúra érkező vendég: Guy Goma (Kongóból)

11 2. Találjuk ki, hogyan és mennyit beszélünk! Az interjú hossza meghatározhatja a kérdések típusát is. Ne felejtsd el nem az interjúztató áll a középpontban. 3. Kutatómunka az archívumban. Ismerd meg az interjúalanyod. Olvasd el a korábbi nyilatkozatait. Ne pazarold az időd olyan kérdések megvitatására, amelyre a válasz ismert! 4. Állítsunk fel sorrendet! Ha egy témában több interjúalanyt kérdezel meg, akkor a legkeményebb beszélgetést érdemes a legvégére hagyni. Ugyanis addigra már a korábbi beszélgetésekből okulva több információ fog a rendelkezésedre állni.

12 5. Ne küldd el előre a kérdéseidet! Lemondanál arról, hogy irányítsd a beszélgetést (váratlan kérdést tegyél fel). Az interjúalany írásos dokumentummal rendelkezik a tervezett kérdésekről, erre hivatkozva akár meg is tagadhatja a válaszadást. 6. Írd össze a kérdéseidet. Lásd később részletesen! Ez nem azt jelenti, hogy minden kérdést vessünk papírra és azokat olvassuk fel, ugyanis ez lehetetlenné teszi a párbeszédet. Tanuld meg a kérdéseidet!

13 7. Válassz megfelelő helyszínt. Ha lehetőséged van olyan helyszínen beszélgess a partnereddel, ahol ő otthonosan mozog (illik a témafelvetéshez), ugyanis többlettartalommal bírhat. 8. Válassz megfelelő időpontot. Vedd figyelembe az interjú tervezett időtartamát. 9. Ne titkold szándékaidat! Közöld, hogy melyik sajtóorgánumtól keresed, miről szeretnél beszélgetni, milyen cikkhez készül, mikor jelenik meg.

14 Farkas Franciska és az ATV "Itt meg lehet nézni a reggeli interjút! Szeretnék hozzáfűzni néhány gondolatot: az interjú előtt megegyeztünk az alkotókkal és a riporterrel, hogy csak abban az esetben vállalom el, ha nem kérdeznek a származásomról. Még közvetlenül az adás előtt pár másodperccel is megegyeztünk, hogy nem lesz ilyen kérdés. Ahhoz képest

15 Az interjúk felhasználása jogi aspektus

16 A beszélgetések fajtái Előfordulhat, hogy az interjú alatt elhangzott információkra bizonyos korlátozások vonatkoznak. Érdemes megkérni az interjúalanyt, hogy jelezze, ha valamelyik kijelentését csak a riporternek és nem a nyilvánosságnak szánja. A következő kategorizálás amerikai rendszer, mely Európában is egyre elterjedtebb (pl. Brüsszelben már így kategorizálnak). Gyakran hibásan használják ezeket a kategóriákat.

17 On-the-record: nyílt interjú Az interjú korlátozás nélkül szabadon idézhető. A beszélgetés tartalma és a személy kiléte is a nyilvánosság elé tárható. FONTOS: az a beszélgetés, ami on-the-record módon került rögzítésre (és a felvétel alatt sem jelezte a megkérdezett, hogy módosulnak a feltételek) az is marad. Utólag nem változtatható meg!

18 Off-the-record: nem idézhető beszélgetés Az off-the-record információt sem a forrás megjelölésével, sem pedig a forrás megjelölése nélkül nem lehet felhasználni a cikkben. Sokan az off-the-record kifejezés alatt a háttérinformációt, vagy a mély hátteret értik és kizárólag a forrás nevének feltűntetését kifogásolják. Érdemes pontosítani!

19 On background: háttérbeszélgetés Olyan információ, ami nem köthető konkrét személyhez, de akár közreadható szó szerint is. Az ilyen információk megjelenítésekor arra kell törekedni, hogy a forrást a lehető legpontosabban azonosítsuk az olvasó számára, anélkül, hogy a forrás kilétét eközben felfednénk. Pl: Rendőrfőkapitány elárulja, hogy hamarosan lezárul a sorozatgyilkos ügyében folytatott nyomozás. a megyei kapitányság magas beosztásban dolgozó tisztjétől szerzett információink szerint

20 On deep background: háttérbeszélgetés forrás megjelölés nélkül Az információ szerepeltethető a cikkben, de semmilyen körülmények között nem adható meg a forrás, még hozzávetőlegesen sem. Az intézmény megjelölése se engedett. Az ilyen típusú információk általában nem kerülnek ki, ugyanis nem elegendőek ahhoz, hogy önmagukban szerepeljenek. Legtöbbször ezek az információk további riporteri munka alapját képzik.

21 A Chatham-házszabály A szabály 1927-ben Londonban született meg, de ma is használatos. Amikor egy találkozót a Chatham-házszabály szerint tartanak meg, a résztvevők szabadon felhasználhatják az itt szerzett információkat, de sem a beszélők kilétét, sem pedig azok hovatartozását, de más résztvevők személyét és hovatartozását sem fedhetik fel. Nemcsak a nyilatkozókat védi, hanem a résztvevőket is. De az elhangzott információk forrásmegjelölés nélkül szabadon nyilvánosságra hozhatók (on background szabályai szerint).

22 Chirac és az iráni atombomba Időpont: február Megkérdezett: Jacques Chirac, francia elnök Sajtó: 1. New York Times (USA) 2. International Herald Tribune (USA) 3. Nouvel Observateur (FR) Téma: globális felmelegedés Téma váltás: Irán, mely az USA és szövetségeseinek tiltakozása ellenére tett szert nukleáris technológiára (atombombára). Beszélgetés fajtája: ON-THE-RECORD

23 A sajtóbeszélgetés alatt: Korábban a francia álláspont megegyezett az amerikaival. Igazából nem oszt, nem szoroz, ha Iránnak lesz egy-két atombombája, mert abban a pillanatban, hogy használni akarná ezeket a fegyvereket a földdel tennék egyenlővé Teheránt. (Chriac) Utána: Tervezett megjelenés:

24 Visszautasítás A Times és a Tribune nem volt hajlandó kihúzni az előzőleg tett kijelentéseket. megírta az eredeti storyt kiegészítve, hogy miként próbálta az Élyséepalota megmásítani a szöveget A francia lap is kénytelen volt hasonlóan eljárni. Az elemzők szerint: az őszinteség nem azt jelezte, hogy a franciák máshogy gondolkoznak, hanem azt hogy valójában hogy ítélik meg a nyugati politikusok (amerikaiak is) ezt a kérdést.

25 A jó interjú készítés szabályai Az interjú nem vallatás. A jó és rossz kérdések között a legnagyobb különbség az, hogy a kérdés beszélteti vagy elhallgattatja, esetleg semmitmondásra készteti az interjúalanyt. (John Sawatsky)

26 A kérdések szerepe Meghatározza a válaszadó mozgásterét. a kérdés meghatározás is. Az egyik legerősebb (érvelési) eszköz. A mellettünk szóló/a másik ellen szóló legerősebb érvből érdemes indítani. Nem szabad engedni, hogy figyelmen kívül hagyják a kérdésünket. A választ is figyelni kell!

27 Kérdéstípusok Eldöntendő kérdés Bevállalja? Igen./ Nem. Választó kérdés Melyik parlamenti párt álláspontja áll önhöz a legközelebb x. kérdésben? válogatás az aktuális parlamenti pártok köréből Kiegészítendő kérdés Hol a pénz? témába vágó helymeghatározások

28 Ragaszkodjunk a válaszhoz Ne engedjük, hogy az interjúalany taktikázzon és kikerülje a válaszadást. Ha kitérő választ ad, akkor ismételjük meg újra a kérdést: Riporter: Figyelembe véve, amit most Ön elmondott, mindez lehetetlenné teszi, hogy elfogadja ezt az állást, amelyeket a hírek szerint felajánlottak önnek, nevezetesen, hogy az ENSZ és a NATO szupermegbízottja legyen Afganisztánban? I: Nem szoktam olyan állásokról beszélni, amelyeket még nem ajánlottak fel R: De hát felajánlották. Számos diplomáciai értesülés szerint I: Az újságokban sokféle találgatás van, de nem fogom ezt kommentálni.

29 R: Kategorikusan kijelenti, hogy nem ajánlották fel önnek ezt az állást? I: Kategorikusan kijelentem, hogy nem kommentálom ezt. Tudom, hogy Ön nagyon okos újságíró, tudom, hogy megtudja ugyanezt kérdezni 15 különféle módon, de én tizenötször ugyanazt fogom mondani. Szóval beszéljünk inkább érdekesebb dolgokról. R: Boldogan tovább lépnék, de, csak hogy tisztán lássunk [eset] szóval ki tudja jelenteni, hogy döntést fog hozni [ez ügyben], ha az év végéig döntés kell hoznia? I: Nagyon ügyes, ki tudom jelenteni, hogy nem kommentálom

30 Paxman Best of Paxman Meddig képes elmenni egy riporter, hogy választ kapjon a kérdésére? Hogyan lehet egy ilyen helyzetre reagálni, ha nem akarunk válaszolni? Mikor sérül jobban a homlokzat, ha mellébeszélünk, vagy ha vállaljuk a véleményünket?

31 Választípusok A választ értékelni is kell (a kérdés grammatikájának függvényében) Egyenes/direkt válasz A kért információt tartalmazza Indirekt A kért információ egy részét tartalmazza Mellébeszélés A válasz nem a kért információt tartalmazza Ha nem kapunk választ, fel kell hívnunk erre a figyelmet és újra feltenni a kérdést

32 Választípusok Milyen programok lesznek az esküvő napján? Egyenes válasz Reggel fodrász, kozmetikus, aztán fotózás, majd a házasságkötő teremben boldogító igen, aztán családi vacsora (+ nászéjszaka). Indirekt válasz Hát kimondjuk a boldogító igent a házasságkötő teremben. Mellébeszélés Nem hiszem el, hogy te is ezt kérdezed! Mégis mi lenne? Majd meglátod a meghívóban, nemsokára elküldjük.

33 Ed Miliband Hányszor lehet ugyanazt elmondani? Mit lehet egy ilyen interjúalannyal kezdeni? Miért ismételheti meg a szavait? Brit politikus óta parlamenti képviselő, 2007 és 2010 között Gordon Brown kormányának tagja volt, főleg energia- és klímaügyi kérdésekkel foglalkozott.

34 Egy hazai példa: Házon kívül Előzmény: Kétfarkú kutyapárt, rendőrök Riporter: Serdült Szilvia Szóvivő: Lóczi Szidónia, Biokom Nonprofit Kft.

35 Melegítsünk be: Az első kérdésekkel ne információkhoz próbálj jutni, hanem inkább oldottabb légkört teremteni. Előkerülhetnek olyan infók, amelyek később hasznosak lesznek. DE! ha nincs idő és lehetőség a felvezetésre, akkor ne töltsd el semmitmondóan az időt. Ha elég dörzsölt az interjúalany, elérheti, hogy a lényegi kérdések megválaszolására ne legyen idő. Pl.: Hujber Ferenc, MOKKA március 12. Keszei Sándor, EGYENES BESZÉD február

36 Hibás kérdések a kérdés meghatározás is. A hibás kérdések nem jól határozzák meg a szóba jöhető válaszok halmazát. Két csoportra oszthatók: Veszélyes kérdések. Túl általános kérdések.

37 Hibás kérdések Veszélyes kérdések Hátrányos helyzetbe hozzák a válaszadót. Nem engedik megmutatni a saját, valódi álláspontját. Túl általános kérdés Nem jelöli ki pontosan a várt információt. Nem csak a szükséges információt célozza meg. A kontextustól függ, mit tekintünk hibás kérdésnek!

38 Hibás kérdések Mi foglalkoztatja mostanában? Hibás, túl általános kérdés: Ha egy korrupciós ügybe keveredett közszereplőtől kérdezik ahelyett, hogy konkrétumokra, szereplőkre, következményekre kérdeznének rá. Nem hibás a kérdés: Ha például egy portré interjúban merül fel, és az interjúalany a véleményével is magát jellemezheti.

39 Kerülendő a komplex kérdés Túl sokat kérdez egyszerre. Egy kérdezési egységben több kérdés szerepel, de az egészre vár egy választ. A rafinált interjúalany ilyenkor a legkevésbé kellemetlen kérdésre válaszol, vagy az utolsó kérdést válaszolja meg. Nehéz rekonstruálni, mi is a kérdés. Elsikkadhatnak fontos kérdések. Nem derül ki, mire válaszol a válaszadó. Árukapcsolás problematika. Esélyt ad a mellébeszélésre.

40 Szépen sorjában Szereplők: lemondását benyújtó egészségügyi miniszter Sajtó: Élet és Irodalom Az AzSZDSZ erős erős embereitől milyen milyen támogatást kapott kapott, (1.), mennyire voltak voltak szolidárisak a a miniszterükkel? (2.)? Hogyan fogadták aa reformmal járó népszerűségvesztést és (3/a.) egyébés egyéb kellemetlenségeket? Demszky (3/b.)? Demszky Gábor Gábor például? (3/c) Emlékszem,? Emlékszem, egy hátba egy hátba szúrást szúrást kórházbezárás ügyben ügyben a a fővárostól el kellett szenvednie (véleményállítás)

41 További példák komplex kérdésre Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyerekgondozás a szülök közös felelőssége, és ugyanannyi időt kell ezzel eltöltenie az apának és az anyának is? Ez két kérdés: 1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyerekgondozás és gyereknevelés a szülök közös felelőssége? 2. Egyetért-e Ön azzal, hogy ugyanannyi időt kell a gyerekgondozással eltöltenie az apának és az anyának is? Mit válaszoljunk, ha a kérdés első felével egyetértünk, de a második résszel már nem igazán?

42 Komplex kérdés kezelése A módszer elemei: 1. Rámutatunk arra, hogy a kérdés komplex. 2. Megkérjük a kérdezőt, hogy tegye fel különkülön a kérdéseket.

43 Példa a komplex kérdés kezelésére Orbán Viktor és Kálmán Olga Kálmán O.:? Orbán: Egyszerre három kérdés is van az Ön mondatai mögött, ha megengedi, én megpróbálom őket sorba venni.

44 Kerüljük a hosszú kérdéseket A túl hosszú kérdések elejét elfelejtheti az interjúalany. Gyakran akkor fordul elő, ha az interjúkészítő némi hátteret kíván adni a kérdéséhez. Ne használjunk állítást kérdés helyett Gyakran helytelenül előfordul, hogy a riporter tesz egy kijelentést, majd sokatmondóan néz interjúalanyára, hogy kommentálja azt. Ilyenkor gyakran mellébeszélnek az interjúalanyok.

45 Példa a hosszú és állítás formájában feltett kérdésre. Sőt még talán attól sem kell megrendülnünk, ha a főpolgármestert, mondván hazaáruló, a fővárosi megemlékezésen tojással dobálják, egyébként maga Demszky Gábor is azt mondta hogy ez benne van a fizetésben. A kődobálás azonban már nincs benne És az már bizony megrendítő, ha egyetlen szavát sem engedik érteni a szónoknak mert sípot fújnak, kereplőt forgatnak és torkuk szakadtából ordítanak árpádsávos zászlót lengető, szemmel láthatóan megszervezett fiatalemberek. Azt pedig legalábbis furcsállom, hogy az úgynevezett békés polgár ilyenkor finnyásan elfordul, távollétével tüntet. Most például nem értem, miért engedték át a budapestiek, köztük a két kormányzó párt szavazói, a híres neves balliberális értelmiség is egész Budapestet nem a Fidesz közönségének, mert ők reményeim szerint, többnyire szintén békés polgárok, hanem közülük is az egyáltalán nem békés, árpádsávos zászló alatt felvonulóknak, botrányokozóknak, általában a randalírozóknak, a csőcseléknek? (Élet és Irodalom) Mi is a kérdés?

46 Ne adjuk az interjúalany szájába a szavakat Elképzelhető, hogy az interjúalany nem tud azonnal reagálni a feltett kérdésre. Ilyenkor a legrosszabb stratégia, ha megválaszoljuk helyette a kérdéseket. Viva: A virágkarneválról mi a véleményed? Interjúalany: Hát szerintem szép, szép dolog. V: Miért? Mi tetszik benne? I: Hát V: Maguk a kocsik tetszenek, hogy ilyen fantasztikus ötleteket megvalósítnak, akik összerakják a kocsikat, vagy az, hogy óriási tömeg van, lehet csajozni? I: Hát is-is. V: Hát csak én beszélek helyetted, most már beszélj te I: De mindent elmondtál helyettem, ugyanezt gondoltam én is csak te elmondtad helyettem.

47 Vigyázzunk az általánosítással A riporterek gyakran hivatkoznak: az emberek, szakértők a többség, az elemzők stb. véleményére Riporter: Miért halljuk úton-útfélen, hogy Margaret Thatcher nemcsak rugalmatlan, nemcsak önfejű, de olykor egyszerűen csökönyös, mint egy szamár, és ezt senki se mondja meg neki. Interjúalany: Megmondaná, hogy ki állította meg Önt az utcán, és ki mondta ezt? R: Egyszerű britek. I: Hol? R: Hát beszélgetések során, a kocsmákban. I: [közbevágva] Azt hittem, épp most érkezett meg Belize-ből. R: Hát, nem most vagyok itt először. I: Lenne olyan szíves és megmondaná, mikor és hol [mondták]? R: Egyszerű britek éttermekben és taxikban. I: Hányan? R: Azt mondanám, legalább minden második. I: Elnézést, de sosem hallottam ilyen megnyilatkozást mondja meg ki mondta Önnek ezt, mikor és hol. (60 minutes)

48 Veszélyes kérdések Komplex kérdés Agresszív kérdés Túl sokat állító kérdés

49 Agresszív kérdés

50 A kérdések gyakran írott formában szerepelnek Videómánia: Hogyan legyél Bulibáró? (0:00-1:07) Forrás: h?v=xv1rmfwhgyu

51 Agresszív kérdés Túl szűkre szabja az egyenes válasz kereteit A kérdés által kijelölt válaszlehetőségek nem engedik meg, hogy a válaszadó a valós álláspontjának megfelelő választ adjon Lehetséges kedvesen is feltenni agresszív kérdést

52 Agresszív kérdés Interjú Bereményi Gézával, HVG, Mázlista. Mint lett később Cseh Tamással, az önnel elsőként filmet készíttető Nemeskürty tanár úrral, illetve a darabot rendeztető Schwajda Györggyel, hogy csak néhány kvázi mentorát említsük. Ennyire Fortuna kegyeltje? Vagy az önérvényesítés művésze? Ugyan. Cseh Tamással szinte végzetszerű volt a találkozásom, Nemeskürty István több, velem egyívású írófélét megkínált a lehetőséggel - én vállaltam. Schwajdának épp nem volt rendezője...

53 Agresszív kérdés Interjú Bereményi Gézával, HVG, Választó kérdés: Ennyire Fortuna kegyeltje? Vagy az önérvényesítés művésze? A sikerességnek számos egyéb oka lehet, pl.: tehetség, akaraterő, maximalizmus, állandó fejlődési igény, kapcsolatok stb. Azért agresszív ez a kérdés, mert a riporterek túl szűkre szabták az egyenes válasz kereteit, pozitív válaszlehetőségeket nem ajánlanak fel.

54 Agresszív kérdés kezelése Egyszerűsítve: Mázlista vagy az önérvényesítés művésze? 1. Egyenes válasz. Mázlista./ Az önérvényesítés művésze./mindkettő. 2. Kifejti álláspontját (de nem egyenesen a kérdésre válaszol, mellébeszéléssel vádolható) Én a tehetségnek tulajdonítom stb. 3. Az érveléstechnikailag ajánlott módszer

55 Agresszív kérdés kezelése A módszer elemei: 1. Rámutatunk arra, hogy a kérdés hibás 2. Megfogalmazzuk a megfelelő kérdést 3. Megválaszoljuk az általunk átfogalmazott kérdést, kifejtjük az álláspontunkat 4. Jóváhagyást kérünk az újrafogalmazott kérdésre 5. Ha nem hagyja jóvá, indokolja meg az okát

56 Vérgőz és indulat (Friderikusz és Tom Cat) Tomcat, tehát mint légifegyver vagy TOM Cat, mint az ügyefogyott macska Jerry egér mellett? De azt bevallja, hogy előítéletes?

57 Túl sokat állító kérdés Tartsunk meg magunknak a véleményünk: Én csak kérdezek. A túl sokat állító kérdés olyan előfeltevéseket tartalmaz, amelyek veszélyesek a válaszadóra, annak álláspontjára nézve. A kérdező anélkül teszi fel a kérdését, hogy az előfeltevésekre előzőleg rákérdezett volna. Bogarat ültet a fülünkbe. Előfeltevések: Olyan állítások, amelyeknek igaznak kell lenniük, hogy a kérdés egyenesen megválaszolható legyen. Ha valaki egyenesen megválaszol egy kérdést, akkor elfogadja a benne foglalt előfeltevéseket is.

58 Túl sokat állító kérdés Hogy van a felesége? Jól/Rosszul stb. Előfeltevés: A kérdezettnek van felesége. (A kérdés, hogy van ő.) Még mindig veri a feleségét???? (Igen/Nem.) Előfeltevés: 1. A kérdezettnek van felesége. 2. Valaha már kezelt emelt rá. (A kérdés, hogy a jelenben is így tesz-e.)

59 Túl sokat állító kérdés A barátaid tudják, milyen irigy vagy? Válaszlehetőségek: 1. Igen/ Nem. Ha a kérdezett egyenes választ ad a kérdésre, akkor elfogadja az előfeltevések igazságát. (rossz fényt vet rá) 2. Álljon meg a menet! Te egész nyáron loptad a napot, míg én dolgoztam Ha nem ad egyenes választ, mellébeszél. (a mellébeszélés rossz fényt vet(het) rá, nem zörög a haraszt effektus) 3. Ez felháborító, erre a kérdésre nem válaszolok. Kérdés visszautasítása. Nem zörög a haraszt effektus 4. Nem is vagyok irigy, aki megérdemli, annak szoktam segíteni. Előfeltevések tagadása. Nem zörög a haraszt effektus, bizonyítási kényszer átvállalása, a tagadás, és főleg a cáfolás nehéz folyamat.

60 A túl sokat állító kérdés kezelése A barátaid tudják, milyen irigy vagy? Az érveléstechnika által javasolt mód: 1. Rámutatás, utalás a kérdés hibás jellegére 2. A kérdés kimondatlan előfeltevésének explicitté tétele (állító formában) 3. Az előfeltevés bizonyításának kérése Ez alapján a helyes válasz: Te minden alap nélkül állítod, hogy én irigy vagyok. Mire alapozod?

61 1997. népszavazás Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATOhoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét? Túl sokat állító kérdés: előfeltevés:a NATO-hoz csatlakozva biztosítható az ország védettsége

62 +1: Hipotetikus kérdés Ha Önt plágiumon kapnák egy szakdolgozata, doktorija kapcsán, lemondana? Igen/ Nem. Sok egyéb információ, körülmény merülhet fel, ami módosítana a válaszon: Plágium mértéke, jellege, pozícióhoz mért relevanciája stb. Később számon kérhető, felróható: Miért nem tett úgy, ahogyan korábban állást foglalt? Lám, nem lehet adni az Ön szavára

63 63 +1: Hipotetikus kérdés kezelése 1. Válaszadás általánosságban, kikötéssel Alapesetben igen, de sok módosító körülmény merülhet fel, ami változtathat az álláspontomon 2. További információk kérése Egy kicsit konkretizáljuk a helyzetet, milyen mértékű plágiumról van szó stb 3. Elméleti háttér vázolása Ilyen feltételes kérdésre én nem válaszolok

64 További szempontok Kételkedjünk: Ha az elsődleges cél az információszerzés, mindig kérdezzünk rá a forrásra. A közreadott információkért mi is felelünk. Ha nem értünk valamit kérdezzük meg. Kutassuk az anekdotákat. Visszhangozzuk, fogalmazzuk át: Tehát azt mondja, hogy Használjuk a hülye vagyok kérdést: Nem egészen világos számomra

65 Nem mi vagyunk a sztárok. tartsuk meg magunknak a véleményünket. Ne csak azt halljuk meg, amit hallani akarunk. Ne tudálékoskodjunk. szimmetrikus, aszimmetrikus helyzet Maradjunk higgadtak. John Sweeney BBC és a szcientológia videó Fordítsuk előnyükre a csöndet!

66 Órai gyakorlat

67 Szerepgyakorlat ig

68 Jellemzők A gyakorlat célja: Az interjú helyzet, a kérdés-felelet szituáció gyakorlása Egyéni kommunikációs teljesítmények fejlesztése A gyakorlat lebonyolítási módja: A következő órán a szerepek kiosztása történik (február 28.). Az interjúk két hét múlva (március 7.) készülnek. Egy interjú 6 perc, csoportonként max. 9 interjú fog lezajlani.

69 Teendők 1. Jegyzet készítése, amely a Felkészülést segítő szempontok szerint csoportosítva, esetleg további szempontokkal kiegészítve mutatja be a felkészülés jegyzeteit. 2. Elemzés készítése két videó felvételről a megadott elemzési szempontok alapján. Mások interjújának elemzése + saját szereplés kiértékelése.

70 Felhasznált irodalom: Margitay Tihamér (2007): Az érvelés mestersége. Érvelések elemzése, értékelése és kritikája Tóth Szabolcs Töhötöm (2011): Első leütés - Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek Az órai példák kidolgozásában segített: Tanács János, Elek Nikolett, Egres Dorottya

Érveléstechnika-logika 5. óra

Érveléstechnika-logika 5. óra Érveléstechnika-logika 5. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Kérdések szerepe, funkciója Választípusok Kérdések típusai Hibás kérdések Túl általános kérdés

Részletesebben

Érveléstechnika-logika. 10. óra

Érveléstechnika-logika. 10. óra Érveléstechnika-logika 10. óra Tartalom Kérdések szerepe, funkciója Választípusok Kérdések típusai Hibás kérdések Túl általános kérdés Agresszív kérdés Komplex kérdés Túl sokat állító kérdés Veszélyes

Részletesebben

Érveléstechnika-logika 10. óra

Érveléstechnika-logika 10. óra Érveléstechnika-logika 10. óra Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Tartalom Kérdések szerepe, funkciója

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 10. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Egres Dorottya egres.dorottya@filozofia.bme.hu Tartalom Kérdések szerepe, funkciója

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 3. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 3. óra Érvelési és meggyőzési készségek 3. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Kérdések szerepe, funkciója Választípusok Kérdések típusai Hibás kérdések Túl általános

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 12. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Tartalom Kérdések szerepe, funkciója Választípusok Kérdések típusai Hibás kérdések

Részletesebben

Miről lesz szó? I. Kérdések szerepe, funkciója II. III. Kérdések típusai IV. Hibás kérdések V. Veszélyes kérdések kezelése VI. Példák.

Miről lesz szó? I. Kérdések szerepe, funkciója II. III. Kérdések típusai IV. Hibás kérdések V. Veszélyes kérdések kezelése VI. Példák. Érveléstechnika 5. Miről lesz szó? I. Kérdések szerepe, funkciója II. Választípusok III. Kérdések típusai IV. Hibás kérdések V. Veszélyes kérdések kezelése VI. Példák 2011. 11. 07. 2 I. Kérdések szerepe

Részletesebben

Választípusok. Ha nem kapunk választ, fel kell hívnunk erre a figyelmet és újra feltenni a kérdést

Választípusok. Ha nem kapunk választ, fel kell hívnunk erre a figyelmet és újra feltenni a kérdést Kérdések, válaszok Választípusok a választ értékelni is kell (a kérdés grammatikájának függvényében) Egyenes/direkt válasz A kért információt tartalmazza Indirekt A kért információ egy részét tartalmazza

Részletesebben

A faktoidok A meggyőzés sikeres eszköze: faktoid A faktoid: Olyan tény, ami csak azóta létezik, amióta az újságokba bekerült. (Norman Mailer) Tágabban

A faktoidok A meggyőzés sikeres eszköze: faktoid A faktoid: Olyan tény, ami csak azóta létezik, amióta az újságokba bekerült. (Norman Mailer) Tágabban Faktoidok A faktoidok A meggyőzés sikeres eszköze: faktoid A faktoid: Olyan tény, ami csak azóta létezik, amióta az újságokba bekerült. (Norman Mailer) Tágabban: Olyan állítás, amelyre nincs bizonyíték.

Részletesebben

Az újságírásról és interjúkészítésről

Az újságírásról és interjúkészítésről Jegyzet 4: Az újságírásról és interjúkészítésről Az újságírásról és interjúkészítésről Az interjúkészítés előkészületei Mi a téma és milyen megközelítésből mutatjuk be? - Miért érdekes számodra a téma

Részletesebben

AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/

AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/ AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A média: A kommunikációs készség ugyanolyan fontos, mint a technikai készségek. A kérdések is

Részletesebben

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA LOGIKA ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Logika és érveléstechnika A RACIONÁLIS VITA Készítette: Szakmai felel s: 2011. február Készült a következ m felhasználásával: Forrai Gábor

Részletesebben

ördögien egyszerű és nagyszerű 33kezdeményezés bármilyen társalgási helyzetre!

ördögien egyszerű és nagyszerű 33kezdeményezés bármilyen társalgási helyzetre! ördögien egyszerű és nagyszerű 33kezdeményezés bármilyen társalgási helyzetre! Randi Andi - Hódíts! A sikeres randi kommunikáció titkai www.tarskeresokalauz.hu 1ÖRDÖGI KEZDÉSEK A következő kezdő szövegek

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM

VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM MÉDIAPOLITIKAI ELEMZÉS A REGGELI BESZÉLGETŐS MŰSOROKRÓL 2016.04.15. MÉDIAPOLITIKAI ELEMZÉS A REGGELI BESZÉLGETŐS MŰSOROKRÓL 2016.04.15. 2 VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM

Részletesebben

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei

Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei Érveléstechnika 6. A Racionális vita eszközei A racionális vita célja és eszközei A racionális vita célja: a helyes álláspont kialakítása (a véleménykülönbség feloldása). A racionális vita eszköze: bizonyítás

Részletesebben

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ

TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN. Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ TÁRGYALÁS TECHNIKA ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS A GYAKORLATBAN Dr. habilnémeth Erzsébet, szociálpszichológus, kommunikációs szakértő, BKF, ÁSZ A SIKER ALAPJA 1. FELKÉSZÜLÉS 1. Meg kell határozni az elérendő célt

Részletesebben

ZA5791. Flash Eurobarometer 356 (Public Opinion in the European Union Regions) Country Questionnaire Hungary

ZA5791. Flash Eurobarometer 356 (Public Opinion in the European Union Regions) Country Questionnaire Hungary ZA79 Flash Eurobarometer 6 (Public Opinion in the European Union Regions) Country Questionnaire Hungary EB FLASH 6 - Perceptions of Europeans about general issues at regional level - HU D Hány éves Ön?

Részletesebben

Berlitz 1. szint KER szint A 1

Berlitz 1. szint KER szint A 1 Társalgási Berlitz 1. szint KER szint A 1 A tanuló képes általános kifejezéseket és egész egyszerű mondatokat használni és megérteni. Képes személyes adatokra vonatkozó kérdések megfogalmazására illetve

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

című kutatási projekt

című kutatási projekt Az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos jogtudatosság növekedésének mértéke fókuszban a nők, a romák, a fogyatékos és az LMBT emberek című kutatási projekt TÁMOP -5.5.5/08/1-2008-0001 LMBT ALMINTA KÉRDŐÍV A

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6

Értékelési szempont. A kommunikációs cél elérése és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 2 Nyelvtan 1 Összesen 6 Összefoglaló táblázatok az emelt szintű vizsga értékeléséhez A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

KILÁTSZANI A HÍRTENGERBŐL!

KILÁTSZANI A HÍRTENGERBŐL! KILÁTSZANI A HÍRTENGERBŐL! Mi a célja a kommunikációnak? Ki a célközönség? Hozzájuk milyen média vezet el? Időbeli tervezés: Előtte? Közben? Utána? Mi segíti a kommunikációmat? Story-telling, liftbeszéd,

Részletesebben

ZA5889. Flash Eurobarometer 373 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Hungary

ZA5889. Flash Eurobarometer 373 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Hungary ZA889 Flash Eurobarometer 7 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Hungary FL 7 Participatory Democracy - HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET)

Részletesebben

1. gyakorlat ( ), Bevezető analízis 1., ősz (Besenyei Ádám csoportja)

1. gyakorlat ( ), Bevezető analízis 1., ősz (Besenyei Ádám csoportja) 1. gyakorlat (2016. 09. 12.), Bevezető analízis 1., 2016. ősz A színek jelentése: fekete az előzetes vázlat; piros, ami ehhez képest módosult. 1. Három matematikus bemegy egy kocsmába, és rendel. A nagy

Részletesebben

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Az emelt szintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott

Részletesebben

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség

- 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség - 2. rész - Kifogáskezelés Az ősi ellenség Nagy Attila cikke 1. Mitől rettegnek az üzletkötők a legjobban? Hol hullik el a legtöbb üzletkötő? Mi az a munka, amit fóbiásan igyekeznek elkerülni, és ha lehet

Részletesebben

ZA5784. Flash Eurobarometer 349 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave 14) Country Questionnaire Hungary

ZA5784. Flash Eurobarometer 349 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave 14) Country Questionnaire Hungary ZA78 Flash Eurobarometer 9 (Introduction of the Euro in the New Member States, wave ) Country Questionnaire Hungary EB FLASH 9 - Euro in NMS - HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON

Részletesebben

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZKB 210_03 FELKÉSZÍTÉS FELNŐ TT SZEREPEKRE Érted? Érted! modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM TNÁRI ÉRTED? ÉRTED! 27 MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Általános útmutató

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Általános útmutató Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Általános útmutató A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Az első, a második és a harmadik

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 7. óra Érveléstechnika: vitatípusok Racionális vita A vita típusainak manipulálása Csordás Geng Szabó Érveléstechnika Bevezetés, alapfogalmak Vitatípusok Veszekedés Törvényszéki

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme

JEGYZŐKÖNYV. soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme JEGYZŐKÖNYV Készült: Abádszalók Város Képviselőtestületének 2009. augusztus 19-én megtartott soron kívüli ülésén. Az ülés helye: Városháza földszinti nagyterme Az ülésen jelen voltak: Bordás Imre polgármester,

Részletesebben

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

EMELT SZINT BESZÉDKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Értékelési útmutató az emelt szintű szóbeli vizsgához Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon, valamint az egyes szempontokhoz tartozó szintleírásokon alapul. Minden feleletet ezen

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

Tonton-mánia a francia médiában

Tonton-mánia a francia médiában 2011 május 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Harminc évvel ezelőtt, május 10-én, pontosan este 8 órakor a francia

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2012. JANUÁR 11-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket. Megállapítom, hogy az Országos Választási Bizottság

Részletesebben

Budapest 2019 A Republikon Intézet elemzése

Budapest 2019 A Republikon Intézet elemzése Budapest 2019 A Republikon Intézet elemzése Budapesten az ellenzéki győzelemhez nem elég megnyerni a főpolgármesterválasztást, a Fővárosi Közgyűlésben csak úgy lesz ellenzéki többség, ha a kerületek nagyobb

Részletesebben

UX az iparban. Kutatás és terméktervezés nehezített pályán. Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás

UX az iparban. Kutatás és terméktervezés nehezített pályán. Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás UX az iparban Kutatás és terméktervezés nehezített pályán Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás Nárai Csilla service design, stratégia, kutatás freelancer startupoktól multikig gyáraktól NGO-kig

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Érveléstechnika-logika

Érveléstechnika-logika Érveléstechnika-logika 3. óra Elek Nikolett nikolett.elek@filozofia.bme.hu Csordás Hédi Virág hedi.csordas@filozofia.bme.hu Az attitűdváltoztatás módjai Attitűdváltozást az attitűd mindhárom aspektusán

Részletesebben

12671/17 ol/zv/eo 1 DGD 2C

12671/17 ol/zv/eo 1 DGD 2C Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. szeptember 29. (OR. en) 12671/17 FELJEGYZÉS Küldi: Címzett: az elnökség Előző dok. sz.: 12112/17 az Állandó Képviselők Bizottsága/a Tanács FREMP 99 JAI 847 COHOM

Részletesebben

ZA6287 Flash Eurobarometer 418 (Introduction of the Euro in the Member States That Have Not Yet Adopted the Common Currency)

ZA6287 Flash Eurobarometer 418 (Introduction of the Euro in the Member States That Have Not Yet Adopted the Common Currency) ZA687 Flash Eurobarometer 8 (Introduction of the Euro in the Member States That Have Not Yet Adopted the Common Currency) Country Questionnaire Hungary Q Látott-e már Ön? (OLVASD FEL - SORONKÉNT EGY VÁLASZ

Részletesebben

ZA5886. Flash Eurobarometer 368 (The European Emergency Number 112, wave 6) Country Questionnaire Hungary

ZA5886. Flash Eurobarometer 368 (The European Emergency Number 112, wave 6) Country Questionnaire Hungary ZA886 Flash Eurobarometer 68 (The European Emergency Number, wave 6) Country Questionnaire Hungary European Emergency Number - HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett

Részletesebben

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés)

Vélemény kifejtése, érvelés és az interakció megvalósítása 3 Szókincs, kifejezésmód 3 Nyelvtan 3 Összesen 9 Harmadik feladat (Önálló témakifejtés) Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

PONTOS IDİ MEGADÁSA (Telling. the time)

PONTOS IDİ MEGADÁSA (Telling. the time) PONTOS IDİ MEGADÁSA (Telling the time) 1 KÉRDEZÉS AZ IDİRE Megkérdezhetjük, hogy a) Mennyi az idı éppen (Mennyi az idı? Hány óra van?) What time is it? What is the time? (What s the time?) Erre a választ

Részletesebben

NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok)

NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok) NYELVHASZNÁLATI FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE (Kassai lakosok / Kassa-környéki lakosok) Egy átlagos napon, ÖSSZESEN hány órát néz TV-t, videót? (Kassai lakos) 2,3 órát Egy átlagos napon, hány órát néz

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV Az irányelv célja elősegíteni, hogy a dolgozók a tisztségviselőket, igazgatókat, szaktanácsadókat és megbízottakat

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Tanulási piramis. Valódi dolgokat csinálni. Szimulálni valódi gyakorlatokkal. Drámai gyakorlattal bemutatni. Beszélgetni, beszélni róla

Tanulási piramis. Valódi dolgokat csinálni. Szimulálni valódi gyakorlatokkal. Drámai gyakorlattal bemutatni. Beszélgetni, beszélni róla Tanulási piramis 2 hét után ennyire emlékszünk 90%, amit mondunk és csinálunk 70%, amit mondunk 50%, amit hallunk és látunk 30%, amit látunk 20%, amit hallunk 10%, amit olvasunk Valódi dolgokat csinálni

Részletesebben

A brit Munkáspárt és az MSZP mostani helyzete

A brit Munkáspárt és az MSZP mostani helyzete Nagy Attila Tibor A brit Munkáspárt és az MSZP mostani helyzete A magyar politikatörténetre az elmúlt két évszázadban számos alkalommal hatottak külföldi ideológiák, más országokban zajló politikai folyamatok.

Részletesebben

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000

file:///c:/docume~1/barany~1/locals~1/temp/rar$ex26.297... Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Dátum : 2005.12.07. - 2000 Credit: 0000 Dátum : 2005.12.07. - 2000 Adó : ATV Mûsor : Egyenes beszéd (R:) Credit: 0000 - A mûsorvezetõ következõ vendége, Szolnoki Andrea fõpolgármester-helyettes. Öt budapesti kórház indít egy programot, méghozzá

Részletesebben

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus

K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus K É R D Ő Í V személyes kommunikációs stílus Önnek bizonyára van elképzelése önmagáról mint személyes kommunikátorról, ezen belül arról, hogyan érzékeli önmaga kommunikációs módját, más szavakkal: kommunikációs

Részletesebben

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés

Érvelés, tárgyalás, meggyőzés Érvelés, tárgyalás, meggyőzés 11. óra Tárgyalástechnikai alapok Csordás Geng Szabó TÉMAKÖRÖK Bevezetés a tárgyalástechnikába Mi a tárgyalás? Mikor tárgyaljunk, mikor ne? Belépési és kilépési pontok A tárgyalás

Részletesebben

A második brit miniszterelnök-jelölti vita

A második brit miniszterelnök-jelölti vita Nagy Attila Tibor A második brit miniszterelnök-jelölti vita A 2010. április 22-én a Sky News által megrendezett, a hivatalban lévő munkáspárti Gordon Brown miniszterelnök, a konzervatív David Cameron

Részletesebben

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK -

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL - ÁBRÁK - LAKOSSÁGI VÉLEMÉNYEK AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉKRŐL 201. április - ÁBRÁK - MÓDSZERTANI ÁTTEKINTÉS A kutatást végezte: Ipsos Zrt. Mintanagyság: 1000 fő Mintavétel módja: személyes kérdezés, kérdezőbiztosok által,

Részletesebben

Pályázati feltételek. a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az UNICEF Magyar Bizottsága által kiírt,

Pályázati feltételek. a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az UNICEF Magyar Bizottsága által kiírt, Pályázati feltételek a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és az által kiírt, az ENSZ Gyermek- és Ifjúsági Delegáltak Magyarországi Programjára Kritériumok való jelentkezéshez Mindkét korcsoport esetén: magyar

Részletesebben

KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT

KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT KÖTELEZD EL ÉS ÉLVEZD A GYÜMÖLCSÉT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT HAJTSD VÉGRE EZT A TERVET & ÉS MÁR EL IS INDULTÁL A SIKERHEZ VEZETŐ ÚTON Gratulálunk a döntésedhez, amellyel az általunk RAIN-nek nevezett

Részletesebben

Mi illik, mi nem illik?

Mi illik, mi nem illik? Mi illik, mi nem illik? Az illemszabályok minden emberre egyformán vonatkoznak. Nincsenek külön illemszabályok a felnőtteknek és külön gyerekeknek. Az illemszabályok szinte minden helyzetben meghatározzák

Részletesebben

Politikusok médiahasználata a magazinműsorokban

Politikusok médiahasználata a magazinműsorokban Politikusok médiahasználata a magazinműsorokban A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentése 2014. március 31 április 6. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztálya

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ AZ EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal dísztermében Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 23-i munkaterv szerinti nyílt üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4891 Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 266 WOMEN AND EUROPEAN PARLIAMENT Demographics D1. A kérdezett neme [1] Férfi [2] Nő D2. Hány

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához A középszintű szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

BIZÁNC VAGY RÓMA? 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_02. A modul szerzôje: Püspöki Péter

BIZÁNC VAGY RÓMA? 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_02. A modul szerzôje: Püspöki Péter P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N BIZÁNC VGY RÓM? modul szerzôje: Püspöki Péter SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_02 TNÁRI BIZÁNC VGY RÓM? 10. ÉVFOLYM 27 MODULVÁZLT

Részletesebben

sorszám VERSENY VÁLLALKOZÓI KÉRDŐÍV

sorszám VERSENY VÁLLALKOZÓI KÉRDŐÍV sorszám VERSENY VÁLLALKOZÓI KÉRDŐÍV Kérdező aláírása:... igazolványszáma Jó napot kívánok. A TÁRKI munkatársa,. vagyok. A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából szeretnék néhány kérdést feltenni Önnek.

Részletesebben

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Tóth Gábor Attila A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi évek legjelentôsebb alkotmánybírósági határozata az 1998 novemberében kihirdetett abortuszdöntés. Elsôsorban

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben

Vizsgainformációk. Vizsgadíjak. Külön írásbeli vizsga. Külön írásbeli vizsga

Vizsgainformációk. Vizsgadíjak. Külön írásbeli vizsga. Külön írásbeli vizsga Euro angol és német Vizsgainformációk Komplex vizsga (írás- és szóbeli együtt) Vizsgadíjak Külön írásbeli vizsga Külön szóbeli vizsga B1-Alapfok 24 900 Ft 17 900 Ft 15 900 Ft B2-Középfok 28 500 Ft 21 900

Részletesebben

Információszabadság. Tanóraterv középiskolák számára 1

Információszabadság. Tanóraterv középiskolák számára 1 Információszabadság Tanóraterv középiskolák számára 1 feladat időtartam feladat célja leírás eszközigény 1. film 15 perc Egy jogeset interaktív feldolgozása. Az információszabad sághoz való jog érvényesülése

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató

ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ. Általános útmutató ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGÁHOZ Általános útmutató 1. A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az eljárás meghatározott értékelési

Részletesebben

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Minta. Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

ZA5780. Flash Eurobarometer 345 (Accessibility) Country Questionnaire Hungary

ZA5780. Flash Eurobarometer 345 (Accessibility) Country Questionnaire Hungary ZA780 Flash Eurobarometer (Accessibility) Country Questionnaire Hungary EB FLASH - Accessibility - HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett neme Férfi Nő KÉRDEZD

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Napirendi javaslat 4

Tartalomjegyzék. Napirendi javaslat 4 Ikt. sz.: MB/121-1/2012. MB-34/2012. sz. ülés (MB-82/2010-2014. sz. ülés) J e g y z ő k ö n y v az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának 2012. október 31-én, szerdán 9 óra 3 perckor a Képviselői Irodaház

Részletesebben

Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) Munkába állás

Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) Munkába állás Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Munkába állás Miért jó, ha van munkánk? Van jövedelmünk - ki tudjuk fizetni a költségeinket (Pl. a lakásunk

Részletesebben

Német és magyar fiatalok szokásainak összehasonlítása

Német és magyar fiatalok szokásainak összehasonlítása Német és magyar fiatalok szokásainak összehasonlítása Iskolánk binacionális csereprogramja keretében közvélemény kutatást végzünk. Szeretnénk megkérni, hogy vegyél részt ezen a mérésen és támogasd munkánkat

Részletesebben

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Az emelt szintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A szóbeli feladatok értékelése központilag kidolgozott analitikus skálák segítségével történik. Ez az értékelési eljárás meghatározott értékelési szempontokon,

Részletesebben

A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE

A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE A NÉZŐPONT INTÉZET ELEMZÉSE 2016.03.11. A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE 2016.03.11. 2 A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE Március 15-én lesz egy éves a megújult

Részletesebben

Tárgyalás-technikai alapok

Tárgyalás-technikai alapok BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1 Tárgyalás-technikai alapok Bevezetés: vitatípusok, tárgyalási dimenziók, tartalom-folyamat-kapcsolat, belépési pont és sikerkritérium Szabó Krisztina kriszti.szabo@filozofia.bme.hu

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Szlovén nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban

Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Udvarhelyi Szabolcs: Két választás Csehországban Néha a közhely is lehet igaz, hiszen nagyon is igazuk van azoknak, akik történelminek minősítették a Csehországban 1996-ban tartott két szavazást, a parlament

Részletesebben

Az Egyesült Királyság (UK) klímatörvénye. Hogyan mőködik a gyakorlatban?

Az Egyesült Királyság (UK) klímatörvénye. Hogyan mőködik a gyakorlatban? Az Egyesült Királyság (UK) klímatörvénye Hogyan mőködik a gyakorlatban? A törvény születése 4 oldalas törvényjavaslat készült a Föld Barátai EWNI (Anglia, Wales és É-Írország) londoni irodájában 2004-ben

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2009. május 26-án 15,00 órakor megtartott testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2009. május 26-án 15,00 órakor megtartott testületi üléséről. Ügyszám: 23-36/2009. JEGYZŐKÖNYV Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2009. május 26-án 15,00 órakor megtartott testületi üléséről. Helye: Faluház, Salföld. Jelen vannak: polgármester

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé. A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében

Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé. A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében 2014 A PR Heraldról A PR Herald (www.prherald.hu) az 1995-ben alapított első magyar public relations szakfolyóirat

Részletesebben

Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program

Képzési Program. Angol Nyelvi Képzési Program A képzési program ismertetése Képzési Program Február 15 Bt. 6769 Pusztaszer Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00086-2012 Az angol nyelvi képzési program célja, hogy ismertesse a Február 15 Bt. nyelvi

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Nem nézni kell, hanem benne kell lenni!

Nem nézni kell, hanem benne kell lenni! Nem nézni kell, hanem benne kell lenni! A média világa: ahol jó lenni? Ha nekünk fontos Ha az újságírónak fontos A média világa: ahol jó lenni? Mit engedhetnek meg maguknak az újságírók, és mit engedhetünk

Részletesebben

6 + 2 kakukktojás. 16 100 perc. 1 + 3 variáció. 32 60 perc

6 + 2 kakukktojás. 16 100 perc. 1 + 3 variáció. 32 60 perc A C szint Magyarországon a felsőfoknak felel meg. A vizsga írásbeli és szóbeli részére egymás után, azonos napon kerül sor. A vizsga során nem lehet szótárt használni. A vizsgán ceruzával kell írni. A

Részletesebben

Kérdéstípusok és kérdőívek

Kérdéstípusok és kérdőívek Kérdéstípusok és kérdőívek Segítség kérdőívek készítéséhez A könyvtár-pedagógia módszertana képzés 2011. május 4. Készítette: Gaskó Krisztina Nyílt kérdések véleménykérdések; miért kérdések (indokláskérő

Részletesebben

Választásoktól távolmaradók indokai:

Választásoktól távolmaradók indokai: KUTATÁSI BESZÁMOLÓ Az Identitás Kisebbségkutató Műhely 2016 januárjában közvéleménykutatást végzett a vajdasági magyarok körében. A 800 fős reprezentatív mintán végzett kérdőíves vizsgálat fő témája a

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Orosz nyelv. Általános útmutató A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Orosz nyelv Általános útmutató A következő táblázat az értékelési szempontokat és az egyes szempontoknál adható maximális pontszámot mutatja. A Beszédtempó,

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok!

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok! MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Kedves Ügyfelek és Barátok! Szeretettel meghívunk minden érdeklödöt a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Summer Opening összejövetelére. Idöpont: 2015 június

Részletesebben