Gyógyszer-hatóanyagok a talajvízben egy vizsgálati program eredményei Baden- Württembergben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyógyszer-hatóanyagok a talajvízben egy vizsgálati program eredményei Baden- Württembergben"

Átírás

1 VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.4 Gyógyszer-hatóanyagok a talajvízben egy vizsgálati program eredményei Baden- Württembergben Tárgyszavak: gyógyszer; fájdalomcsillapító; antibiotikum; talajvíz. Németországban mintegy 3000-féle gyógyszer-hatóanyagot használnak fel, több, mint 9000-féle gyógyszer előállítása során. A leggyakrabban felírt gyógyszerek mennyisége éves viszonylatban meghaladja a 00 tonnát. A gyógyszerek hatóanyaga a gyártás és a felhasználás során bekerül a szennyvízbe és a derítőkbe, ahonnan nem megfelelő eltávolításuk esetén elszennyezik a vízkészleteket. A szennyvíziszap földekre kihordása is lehetséges módja a gyógyszer-hatóanyagok környezetbe kerülésének. Az állatgyógyászati termékek hatóanyagai a trágyával is bekerülhetnek a talajba és a talajvízbe. A derítők befogadóiként is szolgáló felszíni vizekben az elmúlt években számos gyógyszer-hatóanyag maradékot mutattak ki. A hulladéklerakó helyek, a szivárgó csatornarendszerek, a felszíni vizek elszivárgásai és a szennyvízelfolyások is forrásai lehetnek a gyógyszer-hatóanyagoknak a talajvízben. A baden-württembergi tartományi Környezetvédelmi Hivatal által a gyógyszer-hatóanyagok és hormonok talajban, felszíni és talajvizekben való előfordulásának meghatározása érdekében végzett kutatómunka része a tartomány Környezetvédelmi és Közlekedési Minisztériuma által ugyanezen tárgykörben végrehajtott projektnek. A projekt célja, hogy adatokat nyerjenek a gyógyszer-hatóanyagok és hormonok talajvízben, felszíni vizekben, szennyvízben és a lerakóhelyekről elszivárgó vízben, illetve a talajban és a szennyvíziszapban való előfordulásáról és környezeti viselkedéséről, ezen belül is kiemelten a gyógyszer-hatóanyagok és az endokrin vegyületek előfordulásáról. A baden-württembergi vizsgálati program során nyert adatok egy része felhasználásra kerül egy országos, a vegyszerek környezeti biztonságát vizsgáló és koordináló programban.

2 A projekt keretében 2000 őszén Baden-Württembergben 05 talajvízmérő helyet készítettek, amelyekben 74 gyógyszer-alapanyag és endokrin vegyület (szteroidok, növényi ösztrogének, alkil-fenolok) jelenlétét határozták meg. A kiválasztott talajvízmérési helyek közül 80 reprezentatív mérőhely (amelyet a tartományi Környezetvédelmi Hivatal rendszeresen ellenőriz) és 25 kiemelten ellenőrzött hely van, amelyek az emittáló források közelében helyezkednek el. A 6 vizsgált gyógyszer-hatóanyagot (metabolitok nélkül) az. táblázatban tüntették fel. A vegyületek csoportokba sorolása a meghatározás során végrehajtott analitikai vizsgálatok szerint történt, függetlenül a hatóanyagok hagyományos besorolásától. A talajvízben vizsgált gyógyszer-hatóanyagok. táblázat Csoport A gyógyszer hatása I. láz-, fájdalom- és lázcsillapító, reumaellenes szer II. III. vérzsírcsökkentők epilepsziaellenes szer értágító nyugtató Gyógyszer Diclofenac, Ibuprofen, Indometacin, Ketoprofen, Naproxen, Fenoprofen Clofibrinsav, Bezafibrat, Gempfibrozil, Etofibrat, Fenofibrat, Fenofibrinsav Carbamazepin Pentoxifyllin Diazepam fájdalomcsillapító Phenazon, Dimetil-aminophenazon, Prophyphenazon béta blokkoló broncholitikum, sekretolitikum citosztatikum vérzsírcsökkentő Simvastatin röntgen kontrasztanyag Metoprolol, Bisoprolol, Betaxolol, Propanolol, Sotalol, Pindolol, Atendol Salbutamol, Clenbuterol, Terbutalin Ifosfamid, Cyclophosphamid Iopamidol, Iopromid, Iomeprol, Amidotrizoesav Vizsgáló eljárás tömegspektrométerrel összekapcsolt gázkromatográf tömegspektrométerrel összekapcsolt nagynyomású folyadék-kromatográfia

3 . táblázat folytatása Csoport A gyógyszer hatása Gyógyszer IV. antibiotikum Sulfamethoxazol, Sulfamerazin, Furazolidin, Monensin, Sulfadiazin, Ronidazol, Trimethoprim, Sulfadimidin, Metronidazol, Dapson V. antibiotikum Chloramphenicol, Virginiamycin, Oleandomycin, Erythromycin, Dehidrát-Erythromycin, Roxithromycin, Clarithromycin, Spiramycin, Tylosin VI. antibiotikum Amoxicillin, Oxacillin, Cloxacillin, Dicloxacillin, Nafcillin, Penicillin G, Penicillin V Vizsgáló eljárás tömegspektrométerrel összekapcsolt nagynyomású folyadék-kromatográfia Kísérletek A talajvíz-mintavétel 2000 őszén a tartományi Környezetvédelmi Hivatal irányelvei szerint történt. Mindegyik mérési helyen 0 l vízmintát vettek, és 2 l-es barna üvegpalackokba töltötték. Laboratóriumba szállítás után a vízmintákat palackonként 200 mg Na-azid hozzáadásával stabilizálták, majd az elemzésig 4 o C-on sötétben tárolták. Az elemzést 3 héten belül végrehajtották. A 6 gyógyszer-hatóanyag meghatározásához 6 különböző analitikai eljárást alkalmaztak. Az eljárások a vizsgált anyagok szilárd fázisban történő feldúsulásán alapultak, a megkötődött anyagok leválasztása eluáltatással történt. A kimutatás során alkalmazott, a DIN szerint minősített analitikai eljárásokat az. táblázat tartalmazza. A minősítés szerint az analitikai eljárások megfelelők voltak 0 ng/l gyógyszerhatóanyag talajvízben történő kimutatására. A DIN szerint ICP- MS eljárással határozták meg a talajvízminták bórtartalmát. A kapott eredmények ismertetése A 05 mintavételi helyen kapott mérési eredmények statisztikai értékelését a 2. táblázat mutatja. Az alábbiak a mintákban kimutatott hatóanyagokat ismertetik, hatóanyagosztályonként.

4 2. táblázat A 05 talajvíz-mintavevő helyen kimutatott gyógyszer-hatóanyagok statisztikája Minták száma Kimutatott hatóanyagok A talajvízmintákban három béta-blokkolót és egy broncholitikumot mutattak ki. A leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben jelenlevő hatóanyag a Sotalol béta-blokkoló volt (max. koncentráció 560 ng/l), egyéb kimutatott hatóanyag a Metoprolol (0 ng/l), a Bisoprolol (2 ng/l) és a Terbutalin (2 ng/l) volt. A vér zsírtartalmát csökkentő szerek jelenléte a talajvízben alárendelt jelentőségű volt. Egyedül Gemfibrozil jelenlétét mutatták ki egy mintában 4 ng/l koncentrációban. Clofibrinsavat amely a szakirodalmi adatok szerint a talajvíz gyógyszer-hatóanyaggal történő szennyezettségének a jelzője egyik mintában sem mértek. A fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők és a lázcsillapítók gyakran alkalmazott gyógyszerek. Ezen gyógyszercsoport leggyakrabban alkalmazott képviselői a Phenazon, a Propyphenazon és a Diclofenac. A Phenazon és a Propyphenazon viszonylag gyakran és kis (25, illetve 9 ng/l) koncentrációkban fordult elő, a Diclofenac mennyisége 590 ng/l volt. Indometacint egy talajvízmintában mutattak ki, 22 ng/l koncentrációban. A röntgenvizsgálatoknál nagy mennyiségben (200 g/vizsgálat) alkalmaznak kontrasztanyagot, amely a vizelettel gyorsan kiürül. Ezeket az anyagokat gyakran mutatták ki a talajvízben, ezen belül is leggyakrabban az Amidotrizoesav jódozott kontrasztanyagot (2 mintában, ng/l koncentrációban). Az 5 mintában kimutatott Iopamidol kontrasztanyag max. mennyisége 300 ng/l volt. Az antibiotikumok esetében a penicillin, makrolid és szulfonamid vegyületcsoportokat vizsgálták. Penicillint a talajvízmintákban nem mutattak ki. A makrolid hatóanyagok közül 0 mintában Erythromycindehidrátot (max. koncentráció 49 ng/l) mutattak ki, amely az Erythromycinből víz hatására keletkezik, és antibiotikus hatása már nincs. Egy mintában Roxithromycint detektáltak, 26 ng/l koncentrációban. A szulfonamidok közül mintában Sulfamethoxazolt (40 ng/l), két mintában Sulfadiazint (7 ng/l), egy mintában Sulfadimidint (23 ng/l) detektáltak. A szulfonamiddal együtt alkalmazott Trimethoprimot nem mu-

5 tattak ki. Ez az eredmény meglepő, mert a felszíni vizekben a Trimethoprim a Sulfamethoxazollal együtt fordul elő. A felszíni és a talajvíz Trimethoprim és Sulfamethoxazol koncentrációjának a vizsgálata során megállapították, hogy a koncentrációk az analitikai meghatározhatósági határ (0 ng/l) alatt, de a kimutathatósági határ felett (2 ng/l) voltak. Koncentrációik aránya a felszíni vizekben :3,5 :6,8 Trimethoprim: Sulfamethoxazol között változik, míg a talajvízmintákban nagy (3 40 ng/l) Sulfamethoxazol-koncentrációk mellett Trimethoprimot nem mutattak ki. Ennek lehetséges oka a két hatóanyag eltérő szorpciós jellemzői, egyéb magyarázatot jelenleg még nem sikerült találni. Egyéb gyógyszer-hatóanyagokat tekintve a vizsgálatok során az alábbi eredményeket kapták: az epilepsziaellenes szerek közül 3 mintában Carbamazepint mutattak ki, max. 900 ng/l koncentrációban, egyetlen mintában sem mutattak ki értágítót, pszichotrop szereket és citosztatikumokat. A kapott eredmények értékelése A gyógyszer-hatóanyagok talajvízbe kerülésének eredetéről információ nyerése érdekében minden vizsgált mintában párhuzamosan a gyógyszer-hatóanyagokkal a bórtartalmat is meghatározták. Megállapították, hogy csaknem minden mintában, amelyben gyógyszer-hatóanyagot találtak, nagyobb azaz a 0,02 mg/l kimutatási határérték felett volt a bórtartalom. A bór számos mosószer alkotórésze és indikátorként szolgál a szennyvízelfolyások jelzésére. Az összefüggés a kimutatott gyógyszer-hatóanyag és a megemelkedett bórkoncentráció között szennyvízbetáplálásra utal a gyógyszer-hatóanyag talajvízbe kerülésének okaként. A talajvízmérő helyek pontosabb értékeléséhez elkülönítetten vizsgálták a reprezentatív és a kiemelt mérései helyek eredményeit. A 80 reprezentatív mintavételi hely esetében a minták 76%-ában nem mutattak ki gyógyszer-hatóanyagot, 20%-ukban egy, 4%-ukban pedig több hatóanyagot találtak. A 25 kiemelt mintavételi helyen azaz a szennyvízbevezetések közelében található mintavételi helyeken a mérési helyeknek mindössze 20%-ában nem mutattak ki gyógyszer-hatóanyagot. Azok a mintavételi helyek, amelyekben háromnál több hatóanyag-maradékot mutattak ki, kiemelt mérési helyek voltak. Közvetlen összefüggés állapítható meg tehát a szennyvízelvezetés jelenléte és a gyógyszerhatóanyagok jelenléte között.

6 Azon talajvíz-mintavevő helyek viszonylag nagy száma, amelyekben gyógyszer-hatóanyagot mutattak ki és a szennyvíz befolyásoló hatása megállapítható volt, azt mutatja, hogy a szivárgó szennyvízcsatornákra és -vezetékekre és az általuk okozott talajvíz-veszélyeztetésre a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani, nemcsak a gyógyszer-hatóanyagok talajvízbe kerülése miatt. A csatornarendszerek felújítása során meg kell határozni, milyen lehetőségei vannak a csatornák jobb szigetelése kialakításának. Az ivóvízellátás talajvíz okozta veszélyeztetését a jelenlegi eredmények szerint nem lehet teljesen kiküszöbölni. A vizsgált talajvíz nem használható ivóvízként. A talajvizet ivóvízként felhasználó üzemeknek megfelelő intézkedéseket kell tenniük, hogy a nyers vizet ne szennyezze el a szennyvíz. Összeállította: Regősné Knoska Judit Sacher, F.; Gabriel, S. stb.: Arzneimittelwirkstoffe im Grundwasser Ergebnisse eines Monitoring-Programms in Baden-Württemberg. = Vom Wasser, 99. k p Ternes, Th. A.: Occurrence of drugs in German sewage treatment plants and rivers. = Water Research, 32. k p Daughton, Chr.; Ternes, Th. A.: Pharmaceuticals and personal care products in the environment: agents of subtle change? = Environmental Health Perspective, 07. k p Sacher, F.: Vorkommen von Arzneimittelwirkstoffen in Oberflächenwässern. = Vom Wasser, 90. k p Egyéb irodalom Varga Gy.: Szélsőségek a Balaton vízháztartásában. =Természet Világa, 34. k. 2. sz p A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 26/2004. (XII. 40.) KvVM rendelete a környezetvédelmi felügyelőségek, a vízügyi felügyeletek és a nemzeti park igazgatóságok illetékességi, valamint a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok működési területéről. = Magyar Közlöny, sz. dec. 30. p A környezetvédelmi és vízügyi miniszter 25/2003. (XII. 30.) KvVM rendelete a használt és szennyvizek kibocsátási határértékeiről és alkalmazásuk szabályairól szóló 9/2002. (III. 22.) KöM-KöViM együttes rendelet módosításáról. = Magyar Közlöny, sz. dec. 30. p Wellek M.: Szennyvíztisztítás élőlényekkel. = Technika, 46. k. /2. sz p. 3 4.

Gyógyszermaradványok meghatározása vízmintákból LC-MS/MS módszerrel

Gyógyszermaradványok meghatározása vízmintákból LC-MS/MS módszerrel Gyógyszermaradványok meghatározása vízmintákból LC-MS/MS módszerrel Módszerfejlesztés, vizsgálati eredmények László József WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. QualcoDuna jártassági vizsgálatok 2012. évi

Részletesebben

A Duna széleskörű kémiai és biológiai vizsgálata egy magyar-olasz együttműködési projekt keretében

A Duna széleskörű kémiai és biológiai vizsgálata egy magyar-olasz együttműködési projekt keretében A Duna széleskörű kémiai és biológiai vizsgálata egy magyar-olasz együttműködési projekt keretében Barra Caracciolo A. 1, Patrolecco L. 1, Grenni P. 1, Di Lenola M. 1, Ademollo N. 1, Rauseo J. 1,2, Rolando

Részletesebben

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása

Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők eltávolításának lehetőségei meglevő szennyvíztisztító telepeken (eddigi tapasztalatok és eredmények) c. előadás hozzászólása Mikroszennyezők előfordulása és határai MTA Vízgazdálkodás-Tudományi

Részletesebben

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása

Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása MaSzeSz Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapest, 2016. február 11. Szennyvíz és szennyvíziszap-komposzt gyógyszermaradványainak mikrobiális eltávolítása Tóth Gábor Nyírségvíz Zrt. A probléma felvetése

Részletesebben

Varga Margit, Záray Gyula ELTE, KKKK Gyógyszermaradványok a szennyvizekben és a felszíni vizekben

Varga Margit, Záray Gyula ELTE, KKKK Gyógyszermaradványok a szennyvizekben és a felszíni vizekben Varga Margit, Záray Gyula ELTE, KKKK Gyógyszermaradványok a szennyvizekben és a felszíni vizekben Ki a Duna vizét issza? A felszíni vizek tisztaságát veszélyeztető legfontosabb szennyező források Ipar

Részletesebben

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs

MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE. Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs MEMBRÁNOS ELJÁRÁSOK A VÍZTISZTÍTÁSBAN: GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSI LEHETŐSÉGE Gerencsérné dr. Berta Renáta tud. munkatárs TAPASZTALATOK ÉS KIHÍVÁSOK A MEMBRÁNNAL TÖRTÉNŐ VÍZTISZTÍTÁSBAN SZAKMAI NAP

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.1 6.6 Veszélyeztetik-e a gyógyszerek az ivóvizet? Tárgyszavak: ivóvíz; vízminőség; víztisztítás; gyógyszer; gyógyszermaradvány; egészségmegőrzés; kockázat. Az elmúlt három

Részletesebben

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban

UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban UV-sugárzást elnyelő vegyületek vizsgálata GC-MS módszerrel és kimutatásuk környezeti vízmintákban Készítette: Kovács Tamás Környezettudomány szakos hallgató Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó adjunktus

Részletesebben

Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S.

Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S. Háhn Judit, Tóth G., Kriszt B., Risa A., Balázs A., Nyírő-Fekete B., Micsinai A., Szoboszlay S. Hungalimentaria 2019 Aquaworld Resort, Budapest 2019. április 24-25. Kik alkotják a konzorciumot? WESSLING

Részletesebben

Az eddig figyelmen kívül hagyott környezetszennyezések

Az eddig figyelmen kívül hagyott környezetszennyezések ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 3.3 6.6 Az eddig figyelmen kívül hagyott környezetszennyezések Tárgyszavak: ritka környezetszennyezők; gyógyszer; növényvédő szer; természetes vizek; üledék. A vizeket szennyező

Részletesebben

Gyógyszermaradványok eltávolításának vizsgálata egy mobil szennyvíztisztítóban. Miskolci Egyetem Kémiai Intézet, 2

Gyógyszermaradványok eltávolításának vizsgálata egy mobil szennyvíztisztítóban. Miskolci Egyetem Kémiai Intézet, 2 Gyógyszermaradványok eltávolításának vizsgálata egy mobil szennyvíztisztítóban Emmer János 1, Lovrity Zita 1, Kovács Kálmán 2, Kovács Kálmánné 2, Szabó Szilvia 2, Leskó Gábor 3, Veres András 3 1 Miskolci

Részletesebben

Budapest, 2010. június 4.

Budapest, 2010. június 4. Budapest, 2010. június 4. Bevezetés Növekvő gyógyszer-felhasználás Hatóanyagok és metabolitjaik az emberi szervezetből ürülnek Szennyvizekkel felszíni vizeinkbe jutnak Nem megfelelő ártalmatlanítás Célkitűzés

Részletesebben

hulladékban és a hulladéklerakókból szivárgó vízben

hulladékban és a hulladéklerakókból szivárgó vízben HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.4 4.5 Gyógyszerek a települési hulladékban és a hulladéklerakókból szivárgó vízben Tárgyszavak: kommunális hulladék; gyógyszermaradvány; depónia; szivárgóvíz. A gyógyszerek a

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1296/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Nyugat dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség Mintavételi és Zajmérõ Csoport

Részletesebben

Mikroszennyezők vizeinkben

Mikroszennyezők vizeinkben Mikroszennyezők vizeinkben A tisztított szennyvíz minőségének javítása, a környezet terhelésének csökkentése gyógyszermaradványok eltávolításával. MTA VÍZGAZDÁLKODÁS-TUDOMÁNYI BIZOTTSÁG Vízellátási és

Részletesebben

és maradványaiknak lehetséges és s kimutatási környezetbenk Gyógyszerek Szarvas Gy.. Papp Zsuzsanna, J. Sándor S Ágnes

és maradványaiknak lehetséges és s kimutatási környezetbenk Gyógyszerek Szarvas Gy.. Papp Zsuzsanna, J. Sándor S Ágnes Gyógyszerek és maradványaiknak lehetséges hatásai és s kimutatási lehetőségei vízi v környezetbenk Gy.. Papp Zsuzsanna, J. Sándor S Zsuzsánna, Kosáros Tünde, T Hegedűs Réka, B. Csávás s Katalin és s Kiss-Horv

Részletesebben

Készítette: Taligás Tímea Környezettudomány MSc. Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó Egyetemi Adjunktus

Készítette: Taligás Tímea Környezettudomány MSc. Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó Egyetemi Adjunktus Készítette: Taligás Tímea Környezettudomány MSc Témavezető: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó Egyetemi Adjunktus 2013 100 különböző szintetikus adalékanyag/nap 50-150 g/fő/év gyógyszerfogyasztás (2006-ban Mo.-on

Részletesebben

Biocidok és kábítószerek mérési tanulmánya a gázkromatográfia- tömegspektrometria felhasználásával: elemzésük környezeti vízmintákban

Biocidok és kábítószerek mérési tanulmánya a gázkromatográfia- tömegspektrometria felhasználásával: elemzésük környezeti vízmintákban Biocidok és kábítószerek mérési tanulmánya a gázkromatográfia- tömegspektrometria felhasználásával: elemzésük környezeti vízmintákban Készítette: Balogh Zsanett Edit Környezettudomány MSc Témavezető: Perlné

Részletesebben

Gyógyszerek, kozmetikumok és hormonok a szennyvízkezelésben

Gyógyszerek, kozmetikumok és hormonok a szennyvízkezelésben VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 Gyógyszerek, kozmetikumok és hormonok a szennyvízkezelésben Tárgyszavak: szennyvíz; gyógyszer; kozmetikum; hormon; antibiotikum; szennyvízkezelés; adszorpció. A szervezetbe

Részletesebben

Mikroszennyezők előfordulása különböző típusú vizekben

Mikroszennyezők előfordulása különböző típusú vizekben Mikroszennyezők előfordulása különböző típusú vizekben Gerencsérné dr. Berta Renáta, dr. Galambos Ildikó XXIII. Konferencia a Felszín alatti vizekről Siófok, 2016. április 6-7. Áttekintés Történelem Mikroszennyezők

Részletesebben

Záray. Gyula. ELTE Analitikai Kémiai Tanszék. Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ. ALKÍMIA ma december 3.

Záray. Gyula. ELTE Analitikai Kémiai Tanszék. Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ. ALKÍMIA ma december 3. GYÓGYSZEREK GYSZEREK SORSA A TERMÉSZETBEN Záray Gyula egyetemi tanár ELTE Analitikai Kémiai Tanszék Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ ALKÍMIA ma 2009. december 3. Gyógyszerek az ókorban Az

Részletesebben

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI

A GINOP PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI A GINOP 2.1.1-15-00433 PROJEKT BEMUTATÁSA SZENNYVÍZTELEPEK ÁSVÁNYOLAJ FELMÉRÉSÉNEK TAPASZTALATAI DR. SZABÓ ZOLTÁN FŐOSZTÁLYVEZETŐ ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET 2018. JANUÁR 26. GINOP 2.1.1-15-00433

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV a Szegeden, 2006-ban végzett környezeti levegő ózon mérés alapján. Készült: Szeged, 2006.

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV a Szegeden, 2006-ban végzett környezeti levegő ózon mérés alapján. Készült: Szeged, 2006. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Környezetvédelmi Laboratórium A NAT által NAT-1-1224/2005 számon akkreditált vizsgálólaboratórium LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELMI VIZSGÁLATI

Részletesebben

Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból

Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból Szerves mikroszennyezık gázkromatográfiás-tömegspektrometriás analízise környezeti vízmintákból Készítette: Péter Hajnal Környezettan BSc, 3. évfolyam Témavezetı: Zsigrainé Dr. Vasanits Anikó Szerves mikroszennyezık

Részletesebben

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás

1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás 1000 = 2000 (?), azaz a NexION 1000 ICP-MS is lehet tökéletes választás Dr. Béres István 2019. június 13. HUMAN HEALTH ENVIRO NMENTAL HEALTH 1 PerkinElmer atomspektroszkópiai megoldások - közös szoftveres

Részletesebben

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30

Környezetvédelmi jogszabályok listája JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA TÉMAKÖR: 1 / 30 JELENLEG HATÁLYOS KÖRNYEZETVÉDELMI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA 2011. TÉMAKÖR: 1 / 30 Hulladékgazdálkodás Levegővédelem Termékdíj Természetvédelem Vízvédelem, vízgazdálkodás Zaj- és rezgésvédelem 2 / 30 TÖRVÉNYEK

Részletesebben

Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben

Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.3 Mindenütt jelen lévő szennyező gyógyszerek és higiéniai termékek: a klofibrinsav, koffein és DEET megjelenése és eloszlása az Északi-tengerben Tárgyszavak: gyógyszerek;

Részletesebben

A természetes ösztrogén vegyületek városi szennyvízrendszerekben

A természetes ösztrogén vegyületek városi szennyvízrendszerekben VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 A természetes ösztrogén vegyületek városi szennyvízrendszerekben Tárgyszavak: ösztrogének; szennyvíztisztítás; analitikai módszerek. A szennyvízkezelő berendezések (STP,

Részletesebben

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN

ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN ALKIL-FENOLOK ÉS ETOXILÁTJAIK ÉLETTANI HATÁSAI, AZONOSÍTÁSUK ÉS MENNYISÉGI MEGHATÁROZÁSUK KÖRNYEZETI VÍZMINTÁKBAN Miről lesz szó? Alkil-fenolok és etoxilátjaik élettani hatásai Alkil-fenolok és etoxilátjaik

Részletesebben

AGRÁR-KÖRNYEZETI JOG JOGSZABÁLYJEGYZÉK

AGRÁR-KÖRNYEZETI JOG JOGSZABÁLYJEGYZÉK AGRÁR-KÖRNYEZETI JOG JOGSZABÁLYJEGYZÉK 2013/14. tanév I. félév A következőkben felsorolt jogszabályok a felkészülést kívánják elősegíteni azzal a megjegyzéssel, hogy a fontos jogszabályokként megjelölt

Részletesebben

GYÓGYSZEREK ÉS METABOLITJAIK ELTÁVOLÍTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA SZENNYVÍZBŐL

GYÓGYSZEREK ÉS METABOLITJAIK ELTÁVOLÍTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA SZENNYVÍZBŐL GYÓGYSZEREK ÉS METABOLITJAIK ELTÁVOLÍTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA SZENNYVÍZBŐL Dr. Bokányi Ljudmilla 1, Dr. Emmer János 1, Leskó Gábor 1,2, Varga Terézia 1 1 Miskolci Egyetem 2 ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ KISBERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI, TOVÁBBI FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ KISBERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI, TOVÁBBI FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar EFOP-3.6.1-16-2016-00025 A vízgazdálkodási felsőoktatás erősítése az intelligens szakosodás keretében SZENNYVÍZTISZTÍTÓ KISBERENDEZÉSEK ALKALMAZÁSÁNAK TAPASZTALATAI,

Részletesebben

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26.

Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Talajvédelmi Hatósági Osztály október 26. A szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználása talajvédelmi hatósági engedély alapján és a szennyvíziszap felhasználásával készült termékek piacfelügyelete Dr. Berényi Üveges Judit Növény- Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben

Gyógyszerek és maradványaiknak lehetséges hatásai és kimutatási lehetőségei vízi környezetben

Gyógyszerek és maradványaiknak lehetséges hatásai és kimutatási lehetőségei vízi környezetben Halászatfejlesztés 32 Fisheries & Aquaculture Development (2009) 32:65-71 ISBN 978-963-7120-30-5 HAKI 2009 Gyógyszerek és maradványaiknak lehetséges hatásai és kimutatási lehetőségei vízi környezetben

Részletesebben

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN

KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZISZAP KOMPOSZTÁLÓ TELEP KÖRNYEZETI HATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE 15 ÉVES ADATSOROK ALAPJÁN KARDOS LEVENTE 1*, SIMONNÉ DUDÁS ANITA 1, VERMES LÁSZLÓ 1 1 Szent István Egyetem Kertészettudományi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1823/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: GEON system Kft. mintavevő és vizsgáló szervezet 3530 Miskolc, Görgey Artúr

Részletesebben

KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL

KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL KÖRNYEZETI VIZEK SZERVES SZENNYEZŐINEK ELEMZÉSE GC- MS/MS MÓDSZERREL Készítette: Vannai Mariann Környezettudomány MSc. Témavezető: Perlné Dr. Molnár Ibolya 2012. Vázlat 1. Bevezetés 2. Irodalmi áttekintés

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1593/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEDIO TECH Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft. (9700 Szombathely, Körmendi út

Részletesebben

Szennyezett talajvizek szulfátmentesítése ettringit kicsapásával

Szennyezett talajvizek szulfátmentesítése ettringit kicsapásával Szennyezett talajvizek szulfátmentesítése ettringit kicsapásával Gulyás Gábor PureAqua Kft. MASZESZ Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. 02. 11. BEVEZETÉS

Részletesebben

Tájékoztató. az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról

Tájékoztató. az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról Magyar Köztársaság Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tájékoztató az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések műszaki kialakításáról Budapest, 2009. augusztus Bevezető A közműves szennyvízelvezető

Részletesebben

Gyógyszermaradványok analitikai meghatározása szilárd mintákból (Duna iszap, hordalék és szennyvíziszap) csatolt GC- MS-(MS) technikával

Gyógyszermaradványok analitikai meghatározása szilárd mintákból (Duna iszap, hordalék és szennyvíziszap) csatolt GC- MS-(MS) technikával Gyógyszermaradványok analitikai meghatározása szilárd mintákból (Duna iszap, hordalék és szennyvíziszap) csatolt GC- MS-(MS) technikával Dobor József III. éves PhD-hallgató Környezetkémiai Doktori Iskola

Részletesebben

Gázkromatográfiával kapcsolt tandem tömegspektrometria alkalmazása mikroszennyezık meghatározására környezeti vizmintákban

Gázkromatográfiával kapcsolt tandem tömegspektrometria alkalmazása mikroszennyezık meghatározására környezeti vizmintákban Gázkromatográfiával kapcsolt tandem tömegspektrometria alkalmazása mikroszennyezık meghatározására környezeti vizmintákban Készítette : Helenkár András vegyész, Ph.D.. III. évfolyam Témavezetı: Zsigrainé

Részletesebben

Szennyezett területek és vizek utógondozása Hatósági felügyelet és önellenőrzés

Szennyezett területek és vizek utógondozása Hatósági felügyelet és önellenőrzés Szennyezett területek és vizek utógondozása Hatósági felügyelet és önellenőrzés Felosztás Bevezetés Jogi alapok Németországban és fogalmak Módszertani megvalósítás a) Az érintett elemek függvényében b)

Részletesebben

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL

ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉLVEZETI SZEREK ELEMZÉSE KÖRNYEZETI VIZEKBEN FOLYADÉK ÉS GÁZKROMATOGRÁFIA TÖMEGSPEKTROMETRIA FELHASZNÁLÁSÁVAL Gere Kálmán Richárd Környezettan BSC 2015 Bevezetés Az Illegális élvezeti szerek veszélyesek

Részletesebben

Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek

Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek Talajvédelem előadás VIII. Szennyezőanyagok a talajban Toxicitás problémája Határérték rendszerek A talajszennyeződés forrásai: élő ( főként az ember ) élettelen közvetlenül pl. túlzott műtrágya vagy peszticid

Részletesebben

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék Belső konzulens: Dr. Bodnár Ildikó Külső konzulens: Dr. Molnár Mihály Társkonzulens: Janovics Róbert Tanszékvezető: Dr. Bodnár Ildikó

Részletesebben

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: december 1-31.

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: december 1-31. Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017 zárójelentés időszak: 2017. december 1-31. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Részletesebben

GYÓGYSZERÉSZET A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL. Gyógyszermaradvány a vízi környezetben

GYÓGYSZERÉSZET A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL. Gyógyszermaradvány a vízi környezetben GYÓGYSZERÉSZET A MAGYAR GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI TÁRSASÁG LAPJA A TARTALOMBÓL Gyógyszermaradvány a vízi környezetben A szilárd gyógyszerformák segédanyagai Hatásosság versus hatékonyság Beszélgetés dr. Gyéresi

Részletesebben

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás

VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Vízgazdálkodási és környezetvédelmi tervezés, tanácsadás MINTAVEVŐ NAT-1-1016/2006 9025 Győr, Bálint Mihály u. 100. telefon: (96) 510-480 fax: (96) 510-499 e-mail: vidrakft@vidra.hu

Részletesebben

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0991/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MÉLYÉPTERV Kultúrmérnöki Kft. Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC)

Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC) Hormonháztartást megzavaró anyagok (EDC) Dr. Juvancz Zoltán Óbudai Egyetem, juvancz.zoltan@rkk.uni-obuda.hu Definició A hormonháztartás megzavaró anyagoknak (endocrine disrupting chemical, EDC) azokat

Részletesebben

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK

VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.1 3.5 A szennyvíz felhasználása öntözésre Tárgyszavak: talaj; öntözés; szennyvíz; szennyvízkezelés; fertőtlenítés. A szennyvíz öntözésre történő felhasználásával a száraz

Részletesebben

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Útmutató a 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti szennyezés csökkentési ütemterv készítésére vonatkozó kötelezés végrehajtásához

Részletesebben

IVÓVIZEK RADIOANALITIKAI VIZSGÁLATA

IVÓVIZEK RADIOANALITIKAI VIZSGÁLATA IVÓVIZEK RADIOANALITIKAI VIZSGÁLATA Ádámné Sió Tünde, Kassai Zoltán ÉTbI Radioanalitikai Referencia Laboratórium 2015.04.23 Jogszabályi háttér Alapelv: a lakosság az ivóvizek fogyasztása során nem kaphat

Részletesebben

& A gyártásközi ellenrzés szerepe a szigorodó minségi követelményekben

& A gyártásközi ellenrzés szerepe a szigorodó minségi követelményekben & A gyártásközi ellenrzés szerepe a szigorodó minségi követelményekben Rosta Béláné Richter Gedeon Nyrt., Szintetikus I. Üzem Analitikai Laboratóriuma, Dorog Összefoglalás A dolgozatban egy évtizedek óta

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1104/2013 nyilvántartási számú 3 akkreditált státuszhoz A BAKONYKARSZT Víz- és Csatornamű Zrt. Központi Laboratórium (8200 Veszprém, Pápai út 41.) akkreditált területe

Részletesebben

A közfeladatot ellátó szerv tevékenységére vonatkozó, jogszabályon alapuló statisztikai adatgyűjtés eredményei, időbeli változásuk

A közfeladatot ellátó szerv tevékenységére vonatkozó, jogszabályon alapuló statisztikai adatgyűjtés eredményei, időbeli változásuk A közfeladatot ellátó szerv tevékenységére vonatkozó, jogszabályon alapuló statisztikai eredményei, időbeli változásuk Sorsz. Elrendelési száma 1. 1387/00 AZ ADATGYŰJTÉS AZ ADATLGÁLTATÁS Címe Gyakorisága

Részletesebben

Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás

Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás Ftalátok analízise környezeti vízmintákból és eltávolításuk lehetőségei szennyvízekből- - irodalmi összefoglaló előadás Készítette: Péter Hajnal Környezettan BSc, 3. évfolyam Témavezető: Zsigrainé Dr.

Részletesebben

10/2002. (I. 23.) FVM rendelet az állati eredetű élelmiszerekben előforduló, egészségre ártalmas maradékanyagok monitoring vizsgálati rendjéről

10/2002. (I. 23.) FVM rendelet az állati eredetű élelmiszerekben előforduló, egészségre ártalmas maradékanyagok monitoring vizsgálati rendjéről 10/2002. (I. 23.) FVM rendelet az állati eredetű élelmiszerekben előforduló, egészségre ártalmas maradékanyagok monitoring vizsgálati rendjéről Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. -ának

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A Lengyelországban bányászott lignitek alkalmazása újraégető tüzelőanyagként

A Lengyelországban bányászott lignitek alkalmazása újraégető tüzelőanyagként ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.1 1.6 A Lengyelországban bányászott lignitek alkalmazása újraégető tüzelőanyagként Tárgyszavak: NO x -emisszió csökkentése; újraégetés; lignit;

Részletesebben

Tervezet. egyes védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szervének kijelöléséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. egyes védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szervének kijelöléséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/480/2008. Tervezet egyes védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szervének kijelöléséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest,

Részletesebben

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények.

Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. EGYÉB HULLADÉKOK 6.1 Üveg a települési szilárd hulladékban Tárgyszavak: üvegösszetétel; települési hulladék; újrahasznosítás; minőségi követelmények. Az üvegpalack és öblösüveg nyersanyaga a homok, CaCO

Részletesebben

Hatályos jogszabályok elektronikus győjteménye. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény

Hatályos jogszabályok elektronikus győjteménye. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 1. Hatályos Jogszabályok Elektronikus Győjteménye Az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján a Kormányzati Portálon 2005. december 1-jétıl elérhetı a Hatályos jogszabályok elektronikus

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Semicillin 250 mg kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Az új Thermo Scientific icap TQ ICP-MS bemutatása és alkalmazási lehetőségei. Nyerges László Unicam Magyarország Kft április 27.

Az új Thermo Scientific icap TQ ICP-MS bemutatása és alkalmazási lehetőségei. Nyerges László Unicam Magyarország Kft április 27. Az új Thermo Scientific icap TQ ICP-MS bemutatása és alkalmazási lehetőségei Nyerges László Unicam Magyarország Kft. 2017. április 27. Thermo Scientific ICP-MS készülékek 2001-2012 2012-2016 icap Q 2016-

Részletesebben

Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában

Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában KÖRNYEZETRE ÁRTALMAS HULLADÉKOK ÉS MELLÉKTERMÉKEK 7.5 Textilipari szennyvíziszap felhasználása építőanyagok gyártásában Tárgyszavak: építőanyag; gyártás; hulladék-újrahasznosítás; szennyvíziszap; textilipar.

Részletesebben

ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT. Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK

ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT. Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK Hálózat kialakulása Telepítési helyszínek meghatározásánál elsődleges szempont az ipar volt ÁNTSZ hálózat 90-es évek KVVM hálózat 2000-es

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán

Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.2 Fizikai vízelőkészítés az alkímia és a korszerű technika határán Tárgyszavak: fizikai vízelőkészítés; alkímia, foszfátozás. Vegyünk egy speciálisan megformázott könnyűfém

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1468/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ANALAB Analitikai Laboratórium Kft. (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.) akkreditált területe

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1586/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Halászati és Öntözési Kutatóintézet Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratórium (5540

Részletesebben

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése

QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése QualcoDuna jártassági vizsgálatok - A 2014. évi program rövid ismertetése Szegény Zsigmond WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft., Jártassági Vizsgálati Osztály szegeny.zsigmond@qualcoduna.hu 2014.01.21. 2013.

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

Bevezetés a klinikai farmakológiába szerk: Gachályi Béla

Bevezetés a klinikai farmakológiába szerk: Gachályi Béla Veszprém Megyei Orvos-Gyógyszerész Nap Sümeg, 2014. november 22. Antibiotikumok és kardiológiai gyógyszerek kölcsönhatásai Dr. Huberth János háziorvos Tapolca 5. Háziorvosi Szolgálata Gyógyszerinterakció

Részletesebben

TÉMAVEZETŐ Dr. TAKÁCS ERZSÉBET

TÉMAVEZETŐ Dr. TAKÁCS ERZSÉBET TÉMAVEZETŐ Dr. TAKÁCS ERZSÉBET BEZSENYI ANIKÓ A GYÓGYSZERMARADVÁNYOK ELTÁVOLÍTÁSNAK LEHETŐSÉGEI A DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN A TÉMA FELÉPÍTÉSE A TÉMA FELÉPÍTÉSE A TÉMA FELÉPÍTÉSE TESZTVEGYÜLETEK

Részletesebben

Tárgyszavak: gyógyszermaradvány; vizeletelválasztás; vízi környezet; szennyvíztisztítás.

Tárgyszavak: gyógyszermaradvány; vizeletelválasztás; vízi környezet; szennyvíztisztítás. VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.3 3.4 Gyógyszerek a vízi környezetben az elkerülés módjai Tárgyszavak: gyógyszermaradvány; vizeletelválasztás; vízi környezet; szennyvíztisztítás. A mikroszennyezők (például

Részletesebben

Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén

Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén Környezetanalitikai vizsgálatok a Budapesti Vegyi Művek volt Illatos úti telephelye környékén Simon Gergely 2015-11-20 Talajvíz szennyezettség A BVM Illatos úti telephelyén ármentesítést végző Elgoscar-2000

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

a NAT-1-1031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1031/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Nitrogénmûvek Vegyipari Zrt. Minõségellenõrzõ és minõségbiztosítási osztály Környezetvédelmi laboratórium

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése

Részletesebben

Függelék a 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet 2. és 3. mellékletéhez

Függelék a 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet 2. és 3. mellékletéhez Függelék a 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelet 2. és 3. mellékletéhez A 2. (3) bekezdésében hivatkozott szabványok listája Tartalom 1. Talajvizsgálatok... 2 2. Felszíni, felszín alatti és öntözővizek vizsgálata...

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) a NAT-1-1094/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 1 Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága

Részletesebben

Tárgyszavak: Diclofenac; gyógyszermineralizáció; szennyvíz; fotobomlás; oxidatív gyökök.

Tárgyszavak: Diclofenac; gyógyszermineralizáció; szennyvíz; fotobomlás; oxidatív gyökök. VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.5 6.5 A Diclofenac gyógyszer gyorsított mineralizációja Tárgyszavak: Diclofenac; gyógyszermineralizáció; szennyvíz; fotobomlás; oxidatív gyökök. A gyógyszerek jelenléte

Részletesebben

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete

8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete 8-1. melléklet: A felszíni vízvédelmi szabályozás felülvizsgálatának tervezete A felszíni vízvédelmi szabályozási struktúra hazánkban (a vízgyűjtő-gazdálkodásról szóló átfogó 221/2004. (VII.21.) kormány

Részletesebben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben

Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Nagyhatékonyságú oxidációs eljárás alkalmazása a szennyvízkezelésben Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola I. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin PhD munkám

Részletesebben

Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére

Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére Ferrát-technológia alkalmazása biológiailag tisztított szennyvizek kezelésére Gombos Erzsébet Környezettudományi Doktori Iskola II. éves hallgató Témavezető: dr. Záray Gyula Konzulens: dr. Barkács Katalin

Részletesebben

Felszín alatti vizek állapota, nitrát-szennyezett területekre vonatkozó becslések. Dr. Deák József GWIS Környezetvédelmi és Vízminőségi Kft

Felszín alatti vizek állapota, nitrát-szennyezett területekre vonatkozó becslések. Dr. Deák József GWIS Környezetvédelmi és Vízminőségi Kft Felszín alatti vizek állapota, nitrát-szennyezett területekre vonatkozó becslések Dr. Deák József GWIS Környezetvédelmi és Vízminőségi Kft felszín alatti vizeink nitrát-szennyezettségi állapota, vízkémiai

Részletesebben

Greenman Purus probiotikus készítmény hatása a szennyvízkezelés eredményére

Greenman Purus probiotikus készítmény hatása a szennyvízkezelés eredményére Kutatási összefoglaló Greenman Purus probiotikus készítmény hatása a szennyvízkezelés eredményére a Krisna-völgyi nádgyökérzónás szennyvíztisztító példáján Összeállította: Kun András Öko-völgy Alapítvány

Részletesebben

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül Kullai-Papp Andrea Feladat leírása A szakdolgozat célja: átfogó képet kapjak a családi házunkban mérhető talaj okozta radioaktív

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1626/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. Környezet- és Munkavédelmi Vizsgálólaboratórium (1033 Budapest,

Részletesebben

Mikroszennyezők eltávolítási lehetőségei meglévő szennyvíztisztító telepeken: Eddigi tapasztalatok és eredmények. Dr. Patziger Miklós egyetemi docens

Mikroszennyezők eltávolítási lehetőségei meglévő szennyvíztisztító telepeken: Eddigi tapasztalatok és eredmények. Dr. Patziger Miklós egyetemi docens Mikroszennyezők eltávolítási lehetőségei meglévő szennyvíztisztító telepeken: Eddigi tapasztalatok és eredmények Dr. Patziger Miklós egyetemi docens Tartalom Mikroszennyezők Koncentrációk Fajták Hatások

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1394/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Délzalai Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Laboratórium (8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

Kell-e félnünk a salaktól az épületben?

Kell-e félnünk a salaktól az épületben? XLIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2018. április 17-19. Kell-e félnünk a salaktól az épületben? Homoki Zsolt Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Sugárbiológiai

Részletesebben

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban

Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Kontrol kártyák használata a laboratóriumi gyakorlatban Rikker Tamás tudományos igazgató WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. január 17. Kis történelem 1920-as években, a Bell Laboratórium telefonjainak

Részletesebben

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése

Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése Felelős növényvédő szer használat és a fogyasztói tudatosság erősítése #VeleVagyNelkule Szalkai Gábor / Dr. László Péter TISZ tanácsadók szakmai képzése, 2017 Növényvédelmi Szövetség Alapítás: 2004 Képviseli

Részletesebben