Zárttéri vadtartás szerepe és feltételei a nagyvadgazdálkodásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Zárttéri vadtartás szerepe és feltételei a nagyvadgazdálkodásban"

Átírás

1 Integrált nagyvadgazdálkodás Zárttéri vadtartás szerepe és feltételei a nagyvadgazdálkodásban Kovács Imre Gödöllő 2018

2 Integrált nagyvadgazdálkodás Bevezetés A zárttéri vadtartás története és célja

3 Mi a zárttéri vadtartás? Az állatokat nem akarjuk megszelídíteni, hanem eredeti, vad formájukban szeretnénk megtartani. A vad élettevékenységét, az állatok által használható területet korlátozzuk, szabályozzuk. Különféle céllal történhet (pl. bemutatás, tenyésztés, vadászat, állati termékek előállítása stb.)

4 A zárttéri vadtartás múltja I. Őskor a vad zsákmány vagy ragadozó Domesztikáció segítség a vadászatban, majd tej, hús biztosabb táplálékforrás. Ókor asszír királyok elzárt területei, a vendégek szórakoztatására antilop, oroszlán, tigris, stb. Perzsa és római vadaskertekről már írásos emlékek is vannak.

5 A zárttéri vadtartás múltja II. Középkor a vadászat egyre inkább sport és szórakozás lett. A biztosabb elejtés és a zavartalan vadászat érdekében egyes helyeket bekerítettek vadaskertek. Az elsődleges cél a vadászat volt, de tartottak várárkokban ragadozókat a védelemre, vagy parkokban nézegetés, gyönyörködtetés céljából.

6 A zárttéri vadtartás múltja III. Vadászóhelyek : a vadászat megkönnyítése, (a vad menekülését árok, kőfal akadályozta). Várkert: a várárokban tartott ragadozók (medve, farkas, stb.) a vár védelmét szolgálták. Ilyenek voltak Németországban és Prágában is. Kolostorkert: rendszerint kőfallal elkerített kertben növények, állatok (néha a húsellátást is szolgálta). Mulatókert: Elsősorban uralkodók területe, rendszerint egzotikus állatokat helyeztek el szórakoztatást, gyönyörködtetés céljából.

7 A zárttéri vadtartás múltja IV. Európa mellett Kínában és Amerikában is voltak vadaskertek. Kínában i.e ben létesítették a 400 ha-os Chou Wu Wang kertet. Amerikában Montezumának volt egy hatalmas kertje Közép-Amerika mindenféle vadjával. A zárttéri tartás Angliában volt a legelterjedtebb, ahol a XVI. században 700 kertet tartottak számon. (a középkorban Angliában és Skóciában összesen 2300 kert volt).

8 Zárttéri vadtartás Magyarországon I. Vadkert, Vadaskert helynevek a XI. sz.-i iratokban utaltak a vadaskertek létére. Az első biztos feljegyzés: 1238, a Vas megyei Zsedénypuszta, bestiarium. 1256: IV. Béla zólyomi vadaskert 1355: Nagy Lajos csanyiki vadaskert Sokszor a kertek szigeteken voltak Margitsziget = Nyulak szigete Buda és Tata körül várárkokban voltak vadállatok.

9 Zárttéri vadtartás Magyarországon II. Mátyás király vadaskertje Nyéken (5000 ha) inkább bemutatásra szolgált, sok egzotikus állattal (pl. gepárd). A XV. sz-ban már dámot és fácánt is tartottak a kertekben. A dámot valószínűleg ekkortól kezdték betelepíteni, először kertekbe, de aztán szabad területre is. A kertekben télen etették is a vadat már ben II. Géza kiadta, hogy a szarvasok számára sózókat kell létesíteni.

10 Zárttéri vadtartás Magyarországon III. A XVI.-XVII. században a kezdetleges vadászfegyverek mellett a kertek tették lehetővé a nagyterítékű vadászatokat. A török betöréssel a legtöbb vadaskert elpusztult, az állatokat leölték, megették. Erdélyben és a Felvidéken megmaradt néhány, de csak a leggazdagabb urak tudták fenntartani ezeket (I. Rákóczi György). A fénykor a XVIII. században következett el, (Festeticsek, Széchenyiek, Eszterházyak).

11 Zárttéri vadtartás Magyarországon IV. A vaddisznót vadászat céljából tartották magas sűrűségű állományokban vadkár II. József kiadta, hogy csak kitörés ellen védett kertben tartható a vaddisznó és mindenki elejtheti, ha kint találkozik vele. A vadaskerti tartás a csúcsot között érte el, amikor 235 kert és 97 fácános volt az ország területén. A két világháború között még voltak a kertek, de 1945 után megszűntek. (néhány régi megmaradt és üzemelt a Rákosi-korszakban).

12 Zárttéri vadtartás Magyarországon V től újra vaddisznós kertek, 1979-ben már 5 helyen: Gyarmatpuszta Isaszeg Tímár Devecser Vérteshalma Később vegyes kertek, de kidolgozott technológia csak vaddisznóra volt 1987-ig.

13 Zárttéri vadtartás Magyarországon VI. 1982: Kiskartal dámoskert 1982: Kiskunfélegyháza gímfarm (GATE VKÁ irányításával) 1998: 68 kert (26 vaddisznós, 30 vegyes, 12 szarvaskert, ezek némelyikében muflon is) ben az OVA adatai szerint 118 vadaskert létezett Magyarországon (64 vaddisznós, 10 szarvaskert, 4 muflonkert és 38 vegyes). 2016: kb. 125 db vadaskert (átlagos terület: ha), kb. 340 db vadfarm.

14 A zárttéri vadtartás célja I. Három jogi forma (vadaskert, vadaspark, vadfarm). Az első kettő vadgazdálkodási tevékenység, míg a harmadik állattenyésztés. Vannak elsődleges célok és lehetnek a gazdaságosságot javító másodlagos célok. Ezek közül mindig az adott piaci helyzet, a céltámogatások, a gazdasági érdekek döntik el, hogy melyik lesz elsődleges és másodlagos.

15 A zárttéri vadtartás célja II. Bemutatás, kutatás, génbank Vadászat Vadhústermelés Tenyészállat-értékesítés Barkás agancs, zigóta- és spermaértékesítés Az erdő másodlagos hasznosítása, az erdőgazdaság plusz bevétele Mezőgazdasági vagy erdészeti szempontból nem gazdaságos földterület hasznosítása Erdő- és mezőgazdasági melléktermék és hulladék hasznosítása

16 Vadászati hasznosítás I. Az utóbbi 15 évben a kerti teríték az összeshez képest gím esetében 2,8-5,5% (2015-ben 3,2%), míg az állomány 4,9-8%-a van kertben (2015-ben 8%). Dám esetében 2015-ben a teríték 14,7%-a volt kertből (8,1-26,9%) és az állomány 24,9%-a él kertben (20,5-31,4%). Muflon esetében 2015-ben a teríték 15,1%-a (4,8-16,8%), míg az állomány 31,8%-a van kertekben (10,8-32,8%). Vaddisznó esetében 7,5-12,2%, de az állomány 9,2-20,2 %-át kertben tartják (2015-ben a teríték 8,4%-a, az állomány 17,7%-a volt a kertekben).

17 Vadászati hasznosítás II. Olyan fajok is tarthatók és vadászhatók, amelyeket egyébként nem engednek szabad területre (szikaszarvas Fehérvárcsurgó). A szabadterületi állományhasznosítási és -tartási előírások itt nem érvényesek. A vadászati szezon hosszabb lehet. Élővad-befogással folyamatosan csökkenthető a vadkár és ez a tevékenység szezonon kívül is folytatható.

18 Országos és megyei adatok A magyarországi zárttéri vadtartáshoz kapcsolódó jelentett állomány- és terítékadatokat az Országos Vadgazdálkodási Adattár minden vadászati év végén közzéteszi.

19 Integrált nagyvadgazdálkodás A zárttéri vadtartás jogi szabályozása

20 Általános szabályok I. Zárttéri vadtartás a vadászati hatóság engedélyével folytatható. Zárttéri vadtartásnak minősül a fácán, fogoly, tőkés réce, gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, illetve vaddisznó zárt térben, szabad mozgásában kerítéssel vagy egyéb módon korlátozott vadászati, kutatási, oktatási, bemutatási, élelmiszer-termelési célú tartása és szaporítása.

21 Általános szabályok II. A zárttéri nagyvadtartás vadaskertben, vadasparkban vagy vadfarmon folytatható. Nagyvad zárttéri tartása esetében a zárttéri vadtartó létesítménnyel közvetlenül határos területen újabb zárttéri nagyvadtartó létesítmény nem létesíthető és működtethető. Vadaskert esetében engedélyezhető az osztott, vadász-, szaporító- és korosítókertek működtetése, azonban vadászni kizárólag a vadaskert vadászati célú kertrészében lehet.

22 Általános szabályok III. Nagyvad zárt térből zárt térbe történő szállítását a külföldre történő szállítás kivételével a vadászati hatóság engedélyezi. A szállítási engedély az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörében eljáró járási hivatal által kiállított állatorvosi bizonyítvánnyal együtt érvényes.

23 Általános szabályok IV. Biztosítani kell, hogy az elzárt területről a vad önszántából ne juthasson ki, illetve oda természetes úton ne jusson be. Nagyvadtartásból származó vad szabad vadászterületre nem helyezhető ki.

24 Vadaskert I. A vadaskert a vadászterület gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, valamint vaddisznó vadászati célú tartására, illetve tenyésztésére kerítéssel bekerített része. A vadaskertben történő vadászat alkalmával a vadászati tilalmi időkre vonatkozó előírásokat nem kell alkalmazni. A vadaskert létesítése céljából történő bekerítést a föld tulajdonosának, használójának hozzájárulásával, a vadászatra jogosult kérelmére a vadászati hatóság engedélyezi.

25 Vadaskert II. A vadaskert vadászati célú kertrészének legkisebb kiterjedése vaddisznó, illetve muflon tartására szolgáló létesítmény esetében 200 ha, más nagyvadfaj tartására szolgáló létesítmény esetében 500 ha. A kizárólag muflon, illetve vaddisznó tartására szolgáló vadaskert kivételével a külső kerítés legalább 2,2 m magasságú. A kizárólag muflon, illetve vaddisznó tartására szolgáló vadaskert külső kerítése a vadaskert kerületének legalább a fele részében nem lehet magasabb 1,8 m-nél.

26 Vadaskert III. A vadaskert teljes területén biztosítani kell a vad természetes táplálkozási, rejtőzködési és különösen a vadászati célú kertrészben kitérési, illetve menekülési lehetőségét. Vadaskertben történő idényen kívüli vadászat a vadászati hatóság részére történt előzetes bejelentés alapján kizárólag olyan vadfajok egyedére lehetséges, amelyek a létesítési engedélyben szerepelnek.

27 Vadaspark A vadaspark a vadászterület kutatási, oktatási és bemutatási célra alkalmas vadászati rendeltetésű kerítéssel bekerített területe. A vadaspark létesítése céljából történő bekerítést a föld tulajdonosának, használójának hozzájárulásával, a vadászatra jogosult kérelmére a vadászati hatóság engedélyezi. Vadasparkban vadászni csak a vadászati hatóság külön engedélyével lehet, egyéni vadászaton. A bekerített egységek területe max. 5 ha lehet.

28 Vadfarm I. A vadfarm vadászterületen vagy vadászterületnek nem minősülő földterületen élelmiszer előállítása céljából gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon, valamint vaddisznó vadászati célú tartására, illetve tenyésztésére kerítéssel bekerített része. A vadfarm létesítését a föld tulajdonosának hozzájárulásával, a földhasználó kérelmére a vadászati hatóság engedélyezi. Nem létesíthető vadfarm védett természeti területen. Vadfarmon vadászni tilos.

29 Vadfarm II. Vadfarm rokon fajú állat kereszteződés útján életképes utódok megszületésének elkerülése céljából tartásának helyszínétől térben elkülönülten létesíthető. A vadfarm engedélyesének rendelkeznie kell takarmánytárolóval, egyedi kezelésre alkalmas területtel, ivóvízellátással és karanténnal. A vadfarmengedélyes a vadászati hatóság által hitelesített állomány-nyilvántartást vezet. A vadfarmon tartott nagyvadat az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer szabályai szerint meg kell jelölni.

30 Integrált nagyvadgazdálkodás A zárttéri vadtartás ökonómiája

31 A tervezés kezdetei I. Időbeli tervezés anyagi vonzat: - az engedélyek beszerzése, a tervezés, az ajánlatok a kivitelezőktől, a pályázatok, hitelek megszerzése 1-2 év is lehet kivitelezés: 8 hónap A cél a mielőbbi üzemelés. Még az építés alatt: állomány összeállítása, gépek, eszközök, takarmány, emberek beszerzése és felkészítése.

32 A tervezés kezdetei II. Pénzügyi konstrukció: - nettó bekerülési költség: saját forrás+hitel+pályázat (visszatérítendő, vissza nem térítendő) - mennyi idő után hoz hasznot a kert? ebből számítható a törlesztési idő (kamatok) teljes bekerülési költség

33 A tervezés kezdetei III. Általában 4-6 év alatt térül meg a beruházás vadaskert esetén. Ha ennél több idő jön ki, akkor valami hibás vizsgáljuk felül a létesítést! Vadfarmok esetén bonyolultabb a számítás, mert a húspiacot megszerezték az új-zélandi farmok, tehát most Magyarországon elsősorban élőállat értékesítésből lehet hasznot előállítani.

34 A beruházás alapkérdései I. Tervezés piackutatás és előzetes gazdaságossági számítások Ha ez negatív hagyjunk fel vele Ha pozitív folytassuk részleteiben Tervezés és ugyanakkor engedélyek beszerzése. Ekkor meg kell határozni a beruházás költségeit. Ugyanígy az üzemeltetés költségeit is meg kell határoznunk.

35 A beruházás alapkérdései II. A megvalósulás pénzügyi ütemezése tartalmazza a betelepítés fedezetét is! (a jövőbeni állomány) pénzügyi A kert építése manapság már szakemberekkel történik és nem saját kivitelezésben a régi kerítésekhez ez is elég volt az újak bonyolultabbak és több szakértelmet igényelnek az értékesítők úgyis a felállítással együtt adják el a kerítést ne spóroljunk ezen és ne kontárkodjunk!

36 A gazdaságosság elemzése I. Egy vadaskert megvalósítása jó pénzügyi feltételek és technológia mellett biztos haszonnal kecsegtet. A többi zárttéri tartás kockázatosabb. A park általában ráfizetéses, tehát biztos anyagi háttérrel kell rendelkezni hozzá hosszú távon. A farm nagy beruházási költségű és akkor is csak középtávon térülhet meg, ha kedvezőek a piaci feltételek.

37 Integrált nagyvadgazdálkodás A zárttéri vadtartás megvalósítása

38 A terület kiválasztása Gazdaságosan nem hasznosítható mezőgazdasági terület vagy erdő zárttéri vadtartás. Nem rossz a terület legelő a szarvasfarmhoz. Gazdaságos erdőben is érdemes lehet kertet létesíteni plusz bevétel A tárgyi feltételek egy része a terület adottsága víz (esetleg kutat kell fúrni), utak (esetleg újabbakat kell még nyitni engedély az erdészettől, földtulajdonostól).

39 Szarvaskert, szarvasfarm I. Megfelelő terület kert középkorú, beállt erdő, viszonylag kevés szálerdő. Szerencsés az elegyes erdő. Ne legyen nagyon zárt a lombkorona lágyszárúak, cserjeszint. Nagyon jó, ha kisebb tisztások bontják meg az erdőt sok szegély változatosabb növénytakaró. Mai erdőgazdálkodás faültetvények, kevés aljnövényzet nagy vadkár kertet ide ne tervezzünk!

40 Szarvaskert, szarvasfarm II. Nagyon jó a felhagyott gyümölcsös. Dámoknak nagyobb legelőfelületet kerítsünk be, mint a gímeknek! Farm esetében sok, jó legelő és 10% fedettség időjárás ellen. Vadföld Kertben legalább 10% mozaikosan! Domborzat szűk völgyek, meredek oldalak Ø Kedvező D-DNy lejtők pihenés, melegedés. Farm lehetőleg sík áttekinthető!

41

42

43 Szarvaskert, szarvasfarm III. Úthálózat megközelítő út szilárd burkolattal A kert legyen kellően feltárt (feltárható). Ivóvíz, dagonya kellő mennyiség és minőség! Természetes vízforrás, vagy mesterséges. Dámnak elég az ivóvíz, gímnek dagonya is kell! Átfolyó patak jó, ha elég a vízhozama. Ásott/fúrt kút szélkerék, napelem, villanyáram (vezetékes víz Ø drága, télen befagy). Elegendő hely a széthúzható etetéshez megfelelő számú és nagyságú etetőhely!

44

45 Szarvaskert, szarvasfarm IV. Etetők tisztás Szórók, lőcsillagok fakivágás engedély! További tárgyi feltételek: Vadaskert legalább 10 % vadföld és vadlegelő Vadfarm legalább 10% fával borított terület zsigerelő terület, teríték helye legelő felújításra pihentetett terület amennyiben a technológia megkívánja: befogók, tenyészkert befogó, mérlegelő, kezelő épület mindkettőben szükséges: szállító eszközök, lesek, kerítések és kapuk, takarmány mennyiségi és minőségi biztosítása, tárolási lehetősége.

46 Szarvaskert, szarvasfarm V. Mindent egyszerre kell megépíteni. Kert létfontosságú a vadföldek kijelölése és a terület megművelése kész legyen az állomány betelepítésére takarmány. Kevesebb cserjeszint, szegély, aljnövényzet több vadföld! Zsigerelőhely és a teríték helye szigorúan a kerten kívülre! (állategészségügy és munkaszervezés) a két területet válasszuk el egymástól.

47

48 A vadhűtő méretét a várható kapacitásigényhez kell igazítani.

49 Szarvaskert, szarvasfarm VI. Vezető állattenyésztésben és vadgazdálkodásban járatos, legalább középfokú végzettség, többéves gyakorlat. Egy szakmunkás. A terület (állatállomány) nagyságának megfelelő számú betanított segédmunkás. Szükség esetén a munkacsúcsokhoz legyen elegendő idénymunkás (vadászat hajtás; befogás). Állatorvos.

50 Vaddisznóskert Még több víz kell, mint a szarvasnál. Nagyobb a vadföldek jelentősége a vaddisznót nagyobb sűrűségben tartjuk, jobban kiéli a területet! Túróföld is kell már a betelepítésre kész csicsókaültetvény legyen, ami megújítja magát 5-6 évig jó (betelepítés után nehéz felhozni). Karantén itt gyűlik az állomány betelepítés előtt. Betonozott etetőtér tisztítás, fertőtlenítés, (áthelyezés nehéz a kis terület miatt).

51

52 Integrált nagyvadgazdálkodás Vadaskertek és vadfarmok üzemeltetése

53 Betelepítés I. Egy új kertnél a legfontosabb lépés. Az építéssel egy időben kell tervezni. Egy kisebb területet lekeríteni karantén. Az épülő kert közepén több helyen etetni odaszoknak az állatok és bekerítjük őket. Befogott vagy vásárolt? Befogott olcsó (nincs szállítás) és a környezethez alkalmazkodott A befogókat távol helyezzük el nagyobb állományból válogathatunk A tárolóban lévő állatok megfigyelés preventív kezelés

54 Betelepítés II. Vásárlás másik kertből ne legyenek betegek (állategészségügyi igazolás) már a szerződésben ki kell kötni, hogy mitől legyenek mentesek! + ne keverék disznókat vegyünk! Utána karantén a vizsgálat óta keletkezett esetleges fertőzések kiszűrése + alkalmazkodás. Új rangsor alakul ki stressz. Ezen idő alatt többször figyeljük meg az állatokat legalább naponta egyszer beteg vagy elhullott állatok, létszám. Legalább 14 nap. A kert megépítésének végére kész a kezdő állomány.

55 Éves üzemeltetés I. Ellés: Nyugalom a vadnak Állandó felügyelet látogatók, kutyák ellen Erdészeti munkák szünetelése Takarmány és ivóvíz legyen elegendő! Vadászat: Társas vadászat zavaró pár nap utána hamar vissza kell állni a normális üzemelésre Egyéni lesvadászat nem zavarhatja meg az üzemelést Beteg, rendellenesen viselkedő állatokat azonnal ki kell venni Kóbor kutya, macska, róka eltávolítani

56 Éves üzemeltetés II. Legelőművelés: Vegetációs periódus gyepgazdálkodási tennivalók Pihentetett kertrész felújítás fogasolás, tüskés hengerrel lazítás, műtrágyázás Öntözhető legyen mindig kell, amikor az időjárás indokolja Vadaskert kicsi legelők csak telepítés utána nem kell művelni, elég májusban egy kaszálás Vadföldművelés: Ütemezését tervezni kell az éves üzemeléshez tavasz és ősz.

57 Éves üzemeltetés III. Leválasztás: Tenyészkert borjak, malacok leválasztása a szülő egyedekről a technológiában meghatározott időben Befogás: Csoportok kialakítása Élőállat-értékesítés Kezelés Agancstalanítás Veszélyes nagy odafigyelés Ismétlődő munka Emberek oktatása tapasztalt vezető

58 Éves üzemeltetés IV. Takarmányozás: Szálast etetőből ad libitum Abrakot a technológia szerint Lédúst hetente 2-3 alkalommal Bélsárvizsgálat: Endoparazitás fertőzöttségre negyedévente Reprezentatív minta járványtani egységek Gyógyszerezés

59 Éves üzemeltetés V. Kerítésellenőrzés: Hetente min. kétszer 200 ha esetén 6-8 km Drót, szerszámok kis hibákhoz Ellenőrzési napló hibák, javítások, hely Kerítés melletti út gondozása is fontos! Nagyobb hibák esetén segítség és gyors eltávolítás Kutyák ellen különösen nagy gonddal kell eljárni lyukat nem szabad hagyni + ládacsapdák Farmon különösen fontos, mert kisebb a terület és az állatok nekifutnak a kerítésnek sebesülés

60 Állathigiénia I. Betelepítés után zárt állomány Kisebb veszély fertőzés + parazitózis Tapasztalat a magyar vadfajok jó ellenállóképességűek, nem stresszérzékenyek Veszteség ált. technológiai fegyelmezetlenség, figyelmetlenségek A szaporodóképesség, az ellenállóképesség csökkenése, a fejlődési rendellenességek is! Alapelv a betegséget meg kell előzni és nem gyógyítani.

61 Állathigiénia II. A keveréktakarmányokat előállító üzem minőségi bizonyítványát meg kell őrizni + szúrópróba szerűen mintavétellel ellenőrizni a beszállított takarmány minőségét. Érzékszervi vizsgálattal kifogásolható takarmány Ø etetés vizsgálat. Évente parazitológiai vizsgálat a technológiai program szerint eredménytől függő kezelések. A kert felügyeletét ellátó állatorvost minden lényeges változásról tájékoztatni kell!

62 Munkavédelem I. Az állatok nem domesztikáltak, de az embert többé-kevésbé eltűrik megfelelő óvatosság. Az állatok közé egyedül nem mehet senki, kivéve, ha kívülről egy gyors segítségnyújtásra képes személy a tevékenységet figyelemmel kíséri. Terelés, befogás az állatok emberben, magukban vagy egymásban kárt ne tehessenek. Jóindulatú, kíméletes, de határozott bánásmód! Csak a szükséges fizikai kényszer alkalmazása. az állatok erősebbek, gyorsabbak

63 Munkavédelem II. Párzási időszakban és elletés, szoptatás idején ne menjünk a kertbe (vagy fokozott óvatosság)! Magaslesnél ellenőrizzük a stabilitást/állapotot! Ékszer rakodás, kerítésmászás, teherautóra felszállás. Altatópuska, számszeríj használata mint más fegyverek Befogás, terelés egy hozzáértő ember irányít a többiek feltétlenül betartják az utasításokat! Befogás, terelés előtt eligazítás jegyzőkönyv aláírása.

64 Integrált nagyvadgazdálkodás Köszönöm a figyelmet!

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. július 1-jétől 2016. december 31-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. január 1- jétől 2016. június 30-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. március 1-jétől hatályos szövege 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. július 1-jétől 2016. december 31-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. január 1- jétől 2016. június 30-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a Föld megújuló természeti erőforrásainak, valamint

Részletesebben

Vadaskert: 22. Vadaspark: 24. Vadfarm: 25/A. 3.3 A vadaskert

Vadaskert: 22. Vadaspark: 24. Vadfarm: 25/A. 3.3 A vadaskert A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 2009. május 15-től, három formáját ismeri el a zárttéri vad tartásnak. Vadaskert: 22. (1) A vadaskert a vadászterület

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LV. törvény - a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, v 2. oldal c)1 a vadászterületen szabadon élő, valamint az e törvén

Magyar joganyagok évi LV. törvény - a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, v 2. oldal c)1 a vadászterületen szabadon élő, valamint az e törvén Magyar joganyagok - 1996. évi LV. törvény - a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, v 1. oldal 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Az Országgyűlés felismerve

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról*

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 22862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 182. szám 2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 1. A vad védelméről,

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

Az ASP gazdasági hatásai

Az ASP gazdasági hatásai Az ASP gazdasági hatásai A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései c. konferencia Budapest, 2018. március 20. dr. Ózsvári László tanszékvezető egyetemi docens Törvényszéki Állatorvostani,

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén HUSK/1101/2.2.1/0352 sz., Közösen a természeti értékek megőrzéséért a Poľana és a Börzsöny területén" c. projekt nyitó konferencia 2012. 10.24. Társaságunkról

Részletesebben

Az élő vad szállítás, a zárttéri vadtartás állategészségügyi feltételei Magyarországon

Az élő vad szállítás, a zárttéri vadtartás állategészségügyi feltételei Magyarországon Az élő vad szállítás, a zárttéri vadtartás állategészségügyi feltételei Magyarországon Dr. Gombos Zoltán főosztályvezető Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 2018. március 20. É l e l m i s z e r l á n

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2011. (XII.01.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat Tipus: = adatgyűjtés AÁ, adatátvétel 1066 1254 1255 1256 1257 1259 Levegőtisztaság-védelmi adatok Beszámoló az erdősítésekről és a fakitermelésről Erdővédelmi kárbejelentő lap Jelentés az erdészeti szaporítóanyagokról

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1149/2008. Tervezet a Somogyvári Kupavár-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1313/2008. Tervezet a Tállyai Patócs-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november

Részletesebben

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló 1996.évi LV. törvénynek a évi CLXXXIII. törvénnyel módosított -

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló 1996.évi LV. törvénynek a évi CLXXXIII. törvénnyel módosított - A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint vadászatról szóló 1996.évi LV. törvénynek a 2015. évi CLXXXIII. törvénnyel módosított - módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt - szövege. 1996. évi

Részletesebben

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018. március 20. Az afrikai sertéspestisjárványhelyzet alakulása Európában Dr. Nemes Imre elnökhelyettes, NÉBIH Afriai sertéspestis (ASP, ASF)

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. 1. 1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 A 2010.03.12. és 2010.12.31. között hatályos szöveg Az Országgyűlés

Részletesebben

Országos Vadgazdálkodási Adattár ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ. Szerkesztette: dr.

Országos Vadgazdálkodási Adattár ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ. Szerkesztette: dr. ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ Szerkesztette: dr. Csányi Sándor Gödöllõ 1997-1999 ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ BEVEZETÉS Az utóbbi

Részletesebben

T/6955. számú. törvényjavaslat. a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról

T/6955. számú. törvényjavaslat. a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6955. számú törvényjavaslat a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően)

Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) Ellenőrzési lista baromfitelepek állategészségügyi ellenőrzéséhez (madárinfluenza miatt, betelepítést megelőzően) A telep neve:... Telephelye-címe:... Telefon/fax száma:... Tulajdonos/üzemeltető neve:...

Részletesebben

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő . A vadkárelhárítás gyakorlata A vadkár megelőzés, -elhárítás, vizsgálata a szakértő szemével A vadkár megelőzés, -elhárítás környezete, körülményei. Az egyes módszerek

Részletesebben

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt.

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt. z üzemi vadgazdálkodás tervezése, jellemzői Költségek és hozamok a vadgazdálkodásban r. Varga Gyula % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. Az egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért az előterjesztés jelen

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze.

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak 2017. június 12. Élőhelyfejlesztés Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. A passzív és az aktív élőhely-fejlesztés. Tiltott és

Részletesebben

OKJ Vadgazdálkodási technikus szakképesítés

OKJ Vadgazdálkodási technikus szakképesítés FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM VADGAZDÁLKODÁSI TECHNIKUS SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXII. Erdészet és vadgazdálkodás ágazat OKJ 54 625 01 Vadgazdálkodási

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról OptiJus Opten Kft. I. 1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról A 2013.1.1. és 2013.6.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet

Részletesebben

Feltételrendszerünk a 834/2007/EK rendelet előírásaival analógiában, annak 42. cikke alapján készült.

Feltételrendszerünk a 834/2007/EK rendelet előírásaival analógiában, annak 42. cikke alapján készült. A Hungária Öko Garancia Kft. privát feltételrendszere az ökológiai nyúl-, fürj- és vadfarmon/vadaskertben történő vadtartásról (gím-, dámszarvas, muflon, őz, vaddisznó, fácán, fogoly, tőkésréce) Feltételrendszerünk

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22.

LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. T A R T A L O M S z á m T á r g y Oldal Törvények 2009. évi XXVIII. törvény Egyes agrártárgyú törvények

Részletesebben

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8981 kell biztosítani. Szárnyasvad-kibocsátás esetén biztosítani kell, hogy a tenyésztett madarak ne jelentsenek állategészségügyi kockázatot a vadon élő állomány

Részletesebben

FROM FVM PARLAMENTI KAPCS. FOOSZT (MON> JIJM : BOIST. 1 8: B2INo B74 1 VIDÉKFEJLESU LÉSI' MINISZTER

FROM FVM PARLAMENTI KAPCS. FOOSZT (MON> JIJM : BOIST. 1 8: B2INo B74 1 VIDÉKFEJLESU LÉSI' MINISZTER FROM FVM PARLAMENTI KAPCS. FOOSZT. 001-4700 (MON> JIJM 28 2010 1 6 : BOIST. 1 8: B2INo. 7000000B74 1 VIDÉKFEJLESU LÉSI' MINISZTER XXIV/1071/1/2L11 O. Samu Tamás Gergő ár arszdggydr7ési képviselő részére

Részletesebben

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei Bevezetés A vadkár jogi szabályozásának alapjai Dr. Heltai Miklós Egyetemi docens SZIE VMI Az élőhelyek többsége ma már emberi hatás alatt áll Erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás, egyéb természeti erőforrás

Részletesebben

Tisztelt Elnök asszony!

Tisztelt Elnök asszony! országgyűlési képviselő Dr. Szili Katalin asszonynak az Országgyűlés elnökéne k Helyben 20@9, FEBR 2 4. Tisztelt Elnök asszony! Módosító javaslat A Házszabály 102. -ának (1) bekezdése alapján az egyes

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Előadásom témája az erdő és a vadgazdálkodás kapcsolatának jogi szabályozása. A vad védelméről a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadgazda Mérnöki Szak NAGYVADTENYÉSZTÉS ÉS FARMI VADTARTÁS

Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadgazda Mérnöki Szak NAGYVADTENYÉSZTÉS ÉS FARMI VADTARTÁS Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadgazda Mérnöki Szak NAGYVADTENYÉSZTÉS ÉS FARMI VADTARTÁS Jegyzet vadgazda mérnöki szakos hallgatók részére Dr Ákoshegyi Imre Szent István

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! egybeszerkesztett, ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban : egységes javaslattervezet).

Tisztelt Elnök Úr! egybeszerkesztett, ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban : egységes javaslattervezet). Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága m,rnánvszám : Ti G 95 512 3 Érkezett: 2015 NOV 1 6. Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Az európai vadász jellemzői. Vadgazdálkodás a világban

Az európai vadász jellemzői. Vadgazdálkodás a világban Az európai vadász jellemzői Vadgazdálkodás a világban A vadászok száma Európában (FACE) Az európai vadász jellemzői A természet szeretete és a természet kihívásainak és megpróbáltatásainak elviselése Vadászkutyák

Részletesebben

A trófeabírálat jogszabályi háttere

A trófeabírálat jogszabályi háttere Trófeabírálat, SMKBV2235VN A trófeabírálat jogszabályi háttere Bleier Norbert 2010 Törvényi szabályozás 1996/LV. törvény (a vad védelméről a vadgazdálkodásról és a vadászatról) 73-as és 74-es önálló fejezetben

Részletesebben

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI Szemethy László, Katona Krisztián, Fehér Ádám (szemethy.laszlo@mkk.szie.hu, www.vmi.info.hu ) Fenntartási terv fórum Mátrafüred, 2015.07.06. A jelenlegi helyzet

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. Hatály: 2016.I.1. - 2016.VI.30. 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a Föld megújuló természeti

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ A VADGAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS RENDSZERE

ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ A VADGAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS RENDSZERE ÚTMUTATÓ A VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS VEZETÉSÉHEZ A VADGAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS RENDSZERE A vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló LV/1996. törvény alapján a vadállomány

Részletesebben

DR SOMOGYVÁRI VILMOS NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSI JAVASLATAI

DR SOMOGYVÁRI VILMOS NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSI JAVASLATAI DR SOMOGYVÁRI VILMOS NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSI JAVASLATAI SZAKMAI NAP Székesfehérvár, 2014. november.27. Vélemények, javaslatok az erdőről, az erdő

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. V. Fejezet

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. V. Fejezet 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 V. Fejezet FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL

Részletesebben

A trófeaszállítás feltételei. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály április 5.

A trófeaszállítás feltételei. Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály április 5. A trófeaszállítás feltételei Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály 2016. április 5. Feltételrendszer Természetvédelmi Állategészségügyi Vadgazdálkodási előírások Vám-

Részletesebben

FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT

FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT 1996. Évi LV. Törvény V. fejezet 2017. A vadkár A vadászatra jogosult

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék Érvényes: 2014. március 1-től visszavonásig 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje

Részletesebben

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosítása 4. (1) A vad védelméről, a

Részletesebben

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály

EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK. Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály EGYES HATÓSÁGI ÜGYEK, ÜGYLEÍRÁSOK Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Ügytípus megnevezése: ÉLŐÁLLAT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰ ENGEDÉLYEZÉSE.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004. év november 29.-i ülésére Tárgy: Eb rendészeti telep kialakítása Zircen Előadó: Horváth László polgármester Előterjesztés tartalma:

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 215 / 216. vadászati év Hungarian Game Management Database 215 / 216 hunting year Gödöllő 216 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof. Csányi

Részletesebben

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény tárgya

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról. I. Fejezet BEVEZET Ő RENDELKEZÉSEK A törvény tárgya 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon él ő állatfaj a Föld megújuló természeti erő forrásainak, valamint

Részletesebben

Afrikai sertéspestis Romániában. Dr. Adrian Balaban

Afrikai sertéspestis Romániában. Dr. Adrian Balaban Dr. Adrian Balaban Afrikai sertéspestis európai térképe (forrás: OIE) 2017.09.18. Első fázis 2013-tól Románia különféle intézkedéseket tett az ASP vírus országon belüli megjelenésének megakadályozására

Részletesebben

A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon. Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI

A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon. Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI A gümőkór járványtani helyzete Magyarországon Dr. Jánosi Szilárd, NÉBIH ÁDI Gümőkór (tuberculosis, TBC) kórokozói különböző emlős állatfajok és az ember gümőkórja M. tuberculosis complexbe tartozó fajok

Részletesebben

A nagyvadállom hatása Magyarország llományaira

A nagyvadállom hatása Magyarország llományaira A nagyvadállom llomány károsk rosításának hatása Magyarország erdőállom llományaira Kiemelten az erdősítési si korú állományokra 2009.10.27. Az erdészeti elsőfok fokú hatóság g informáci ciói i a vadkáros

Részletesebben

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról

11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet. a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról 11/2007. (III. 30.) KvVM rendelet a Bükkhát természetvédelmi terület létesítéséről és erdőrezervátummá nyilvánításáról A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában,

Részletesebben

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról Csörög Község Képviselı-testülete az Önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16..(1) bekezdésében kapott

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. I. Fejezet. A törvény tárgya

1996. évi LV. törvény. I. Fejezet. A törvény tárgya 1996. évi LV. törvény a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Az Országgyőlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élı állatfaj a Föld megújuló természeti erıforrásainak, valamint

Részletesebben

1996. évi LV. törvény

1996. évi LV. törvény 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelettel [Vastag betűvel az 1996. évi LV. törvény

Részletesebben

A vadhús szerepe a helyi élelmiszerellátásban

A vadhús szerepe a helyi élelmiszerellátásban A vadhús szerepe a helyi élelmiszerellátásban A vadhús jellegzetességei A vadhús rendkívül magas biológiai, élvezeti és tápértékkel rendelkező hús. Fehérjetartalma mintegy 25% (a sovány marhahátszíné 18-19%)

Részletesebben

Zárttéri nagyvadtenyésztés. A zárttéri vadtenyésztés múltja és jelenlegi helyzete. A zárttéri tartás célja.

Zárttéri nagyvadtenyésztés. A zárttéri vadtenyésztés múltja és jelenlegi helyzete. A zárttéri tartás célja. Zárttéri nagyvadtenyésztés A zárttéri vadtenyésztés múltja és jelenlegi helyzete. A zárttéri tartás célja. A zárttéri vadtartás múltja Őskor a vad zsákmány, vagy ragadozó De már domesztikáció segítség

Részletesebben

OKJ Erdészeti szakmunkás

OKJ Erdészeti szakmunkás AM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXII. Erdészet és vadgazdálkodás ágazat OKJ 34 623 01 Erdészeti szakmunkás Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

ASP a Cseh Köztársaságban

ASP a Cseh Köztársaságban ASP a Cseh Köztársaságban Topigs Norsvin Danubia Workshop 2017 Simon Amstutz Sertéshús termelés Csehországban Egy főre jutó sertéshús fogyasztás 40 kg évente Önellátottság ~40% 1998-2011 kocaállomány csökkenés

Részletesebben

OKJ Erdészeti szakmunkás

OKJ Erdészeti szakmunkás SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXII. Erdészet és vadgazdálkodás ágazat OKJ 34 623 01 Erdészeti szakmunkás Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKKÖZÉPISKOLA - ERDÉSZETI SZAKMUNKÁS

Részletesebben

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS 1989. KÖZÖTT Vadkereskedelem 1945-1989 között Szoros kapcsolat a vadállomány alakulása és a vadértékesítés között.

Részletesebben

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék

HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék. Vadászati árjegyzék HUNOR VADASKERT Zrt. Vadászati árjegyzék 2015/2016 Vadászati árjegyzék 1. oldal 2. oldal Bemutatkozás Tisztelt Vadászvendégünk! S ok szeretettel köszönti Önt a Hunor Vadaskert Zrt.! Engedje meg, hogy néhány

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 2014 / 2015. vadászati év Hungarian Game Management Database 2014 / 2015 hunting year Gödöllő 2015 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. március 1-jétől hatályos szövege, kiemelve a 2017. január 1-jétől 2017. február 28-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

VADGAZDALKODASI. ADATTAR 2013/2014. vadászati év

VADGAZDALKODASI. ADATTAR 2013/2014. vadászati év ,, VADGAZDALKODASI r ADATTAR 2013/2014. vadászati év Hungarian Game Management Database 2013/2014 hunting year Gödöll 2014 Az ORSZÁGOS VAD GAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. I. Fejezet. A törvény tárgya

1996. évi LV. törvény. I. Fejezet. A törvény tárgya 1996. évi LV. törvény a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 Az Országgyőlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élı állatfaj a Föld megújuló természeti erıforrásainak, valamint

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

Vtv. Módosítása 2015 ősz. Vadászati jog és igazgatás. A törvény alapelvei. Vtv

Vtv. Módosítása 2015 ősz. Vadászati jog és igazgatás. A törvény alapelvei. Vtv Vtv. Módosítása 2015 ősz Vadászati jog és igazgatás II.: az 1996. évi LV. törvény A módosítások célja az új üzemtervi ciklusra (2017. március 1.) készülve a jogszabály megújítása Az elfogadott változások

Részletesebben

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás

Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Madárinfluenza miatt korlátozás alatti területekről történő ki- és beszállítás Magyarországon az utóbbi időben több madárinfluenza kitörés történt. Járványügyi intézkedésként védő- és megfigyelési körzetek

Részletesebben

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése Bleier Norbert Miért szükséges az ökonómiai értékelés? Milyen kérdéseket kell feltennünk? Milyen adataink, információink vannak? Milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ.

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem emberi fogyasztásra szánt állati

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet,

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS. Kiegészítések. Dr. Heltai Miklós 2005-10-03.

SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS. Kiegészítések. Dr. Heltai Miklós 2005-10-03. SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS Kiegészítések Dr. Heltai Miklós 2005-10-03. Tartalomjegyzék 1. A hazai és az Európai Uniós szabályozás hatása és szerepe a vadgazdálkodásra... 2 1.1. A vadászati törvény

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2016. január 1-jétől 2016. június 30-áig hatályos szövege, kiemelve a 2015. december 31-ég hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról TÁJÉKOZTATÓ A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi

Részletesebben

Nagyvadgazdálkodásunk helyzete és gondjai napjainkban

Nagyvadgazdálkodásunk helyzete és gondjai napjainkban Nagyvadgazdálkodásunk helyzete és gondjai napjainkban Náhlik András Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Erdőmérnöki Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Tartamosság vagy fenntarthatóság? Láng István

Részletesebben

AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 pont)

AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 pont) Mezőgazdasági üzemek AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 2. Melyek a mezőgazdasági üzem fogalmához tartozó termelési tényezők?

Részletesebben

VADÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

VADÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés VADÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése VADÁSZ Feladatok és tevékenységek A vadászat

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év

VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR / vadászati év VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR 2016 / 2017. vadászati év Hungarian Game Management Database 2016 / 2017 hunting year Gödöllő 2017 Az ORSZÁGOS VADGAZDÁLKODÁSI ADATTÁR kiadványa. A kiadványt szerkesztette: Prof.

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁS A MEZŐFÖLDÖN. Körmöczi János

VADGAZDÁLKODÁS A MEZŐFÖLDÖN. Körmöczi János - 39 - VADGAZDÁLKODÁS A MEZŐFÖLDÖN Körmöczi János Az 1836-ban készített "Statisztikai és geographiai leírás" így ír Fejér megyéről, ahol a terület bővelkedett vadállományban is: "Nagyobb vadállatok, mint

Részletesebben