TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE"

Átírás

1 TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

2 2 Köszöntő-3 1. Sántos bemutatása Örökségünk Eltérő karakterű településrészek -9 Egységes arculatú lakóterület Átalakulóban lévő lakóterület Újfalu Gazdasági terület Beépítésre nem szánt terület 4. Ajánlások- Építészeti útmutató Mai példák -29

3 3 Tisztelt Lakosság! Tisztelt Érdeklődő! Ön Sántos község Településképi Arculati Kézikönyvét tartja a kezében, mely a települési környezet megjelenését meghatározó jellemzőit és elvárásait foglalja össze, valamint építészeti szemléletformáló célt szolgál. A kézikönyvet az önkormányzat a nyilvánosság bevonásával, a település teljes közigazgatási területére készíttette el. A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készült, elsősorban a települési döntéshozók, a lakosság és az ide települni vágyók tájékoztatását segítő kiadvány, amely a jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően és mindenki számára érthető módon mutatja be a Sántoson élő közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait. Mindenkinek hasznos lehet, aki telket vagy házat szeretne vásárolni a településen, új házat építene vagy meglévőt kíván felújítani, bővíteni, esetleg csupán érdeklődik a település iránt. A Településképi Arculati Kézikönyv a település esztétikus lakókörnyezetének kialakítása illetve védelme érdekében készült. Bemutatja a község épített és természeti értékeit, a település építészeti arculatának jellemzőit, felhívja a figyelmet azokra a hétköznapi szépségekre, melyek létezésükkel észrevétlen meghatározzák környezetünket, hatnak lelkületünkre, hangulatunkra. Helyi példák képi felvonultatásával és magyarázó ábrák segítségével vezeti be az olvasót a helyi építészeti értékek tárházába, hogy ezekre is figyelemmel olyan házat tudjon építeni/kialakítani, ami a település képéhez illeszkedik, azt ízléssel, igényességgel gazdagítja. Az ajánlások célja nem a tervezési szabadság megkurtítása, uniformizálása, hanem a meglévő, valós értékek megismertetése, a sokféle izgalmas lehetőség feltárása és az iránymutatás. A kézikönyv nem egy merev, lezárt egész, hanem nyílt, folyamatos hozzászólást és változtatást lehetővé tevő kezdeményezés kíván lenni, ahogy a település története sem befejezett, hanem folyamatosan továbbíródik. Antalné Keresztes Mária Margit polgármester

4 4 Sántos a Surján-patak mentén fekvő település. A Zselic egyik kapujának tekinthető község Kaposvár közvetlen szomszédságában, attól keletre, 5 kilométerre fekszik. A Kaposba igyekvő Surján-patak völgyét erdő borította dombok övezik, hagyományos szőlőhegyekkel. A község határában kevés a mezőgazdasági művelésre alkalmas terület. Sántos nevét csak a törökök kiűzése utáni korszaktól kezdve említik az oklevelekben. Az 1700-as években betelepült nagyszámú német ajkú lakosság nyomán a település hagyományaiban, stílusában máig fellelhető nyomokat hagyott a sváb kultúra. A lakosság száma gyakorlatilag az ezredforduló óta állandósult, mivel a város közelsége miatt a munkalehetőség biztosított az itt lakók számára. Ma lakossága 609 főt tesz ki, házainak száma 190. Valamikor tipikus egy utcás község volt, ma 3 utcája van. Tájszerkezeti sajátosságok a belterület völgyét követő alaprajz, a keleti és nyugati területek erdővel való borítottsága, a középsőterületek szántó művelése, a szőlőművelés. A település arculata jelentős változáson ment át az elmúlt harminc évben, a régi építésű parasztházak, zsupos házak eltűntek és a helyüket kockaházak, az utcafrontra merőleges építésű, sokszor többszintes, teraszos épületek vették át. Iskolát, óvodát a szomszédos településsel közösen tart fenn a település, a község egészségügyi ellátása megfelelő. A településnek saját művelődési háza és könyvtára is van, valamint egy idősek ellátására szolgáló gondozási központ is működik a területén.

5 5 Sántos számos épített és természeti örökséggel rendelkezik, melyek megóvása és hosszú távú fenntartása az utókor számára, a település szívügye. A helyi védettség alatt álló műemlékek és természeti értékek jól feltárják és bemutatják a település történetét az ide látogatók számára. Gazdasági épületek: Helyi védelem alatt álló, régi, nyeregtetős, téglalap alaprajzú gazdasági épületek/ istállók állnak a Magyar utcában és a Fő utcában is (az ősibb településrészen), rusztikus hangulatot teremtve a település ezen részén. Ezeket a melléképületeket a helyiek ma is használják. Ezen helyi védett épületek elhelyezkedését a településen belül az alábbi ábra szemlélteti.

6 6 Lakóház: A gazdasági épületeken túl helyi védettséget élvez a Fő utcán található régi lakóház is, mely jól szemlélteti a korabeli településen jellemző házak stílusát.

7 7 Római katolikus templom: Kis, és relatív fiatal település lévén országos védelem alatt álló műemléki épület nem található a településen. Azonban, ahogy már a korábbiakban említettük számos helyi védelem alatt álló művi emlék, régi középület található Sántoson. Ezek egyike a harangláb, amely eredetileg, a környék más kistelepüléseihez hasonlóan magában, kápolna, vagy templom nélkül épült. Ám a közelmúltban (1999.év) római katolikus templomot építtettek hozzá.

8 8 Kőkeresztek: Település szerte a különböző korokból itt maradt számos kőkeresztet megfigyelhetünk, melyek a település lakosainak és hitüknek állítanak emléket. Régi vasútállomás épülete:védendő épületek közé tartozik az egykori vasútállomás épülete is, mely szintén helyi védelem alatt áll: Régészeti lelőhelyek: A települést érintő régészeti lelőhelyek között található mezőgazdasági terület, zöldterület. Az illetékes hatóság által nyilvántartott régészeti lelőhelyek a településtől északra, észak-keletre külterületen, illetve a belterület határán helyezkednek el (hrsz: 0109/2, 0132/5, 0132/6, 0134/1, 0134/2, 182/1, 182/2).

9 9

10 10 1. Egységes arculatú lakóterület A település lakóterületét falusias beépítési mód jellemzi. Ezen lehatárolt terület öleli fel a település jelentős részét. Minden olyan területet ide soroltunk, ahol a lakóházak jellege, stílusa, tömege hasonló. Ide tartozik a falu legősibb része a Magyar utca és a Fő utca szinte teljes egésze. A terület nagyon egységes képet mutat, jellemző a hosszan elnyúló szalagtelkes felosztás, a földszintes épületek, az oldalhatáron álló beépítési mód, formáját tekintve pedig többségében tipikus kocka házakról beszélhetünk, melyet jellemzően a telek hátsó részének irányába bővítettek ki. Utcafrontra nézve jellemzően két nyílászáró (ablak) került elhelyezésre, többségük még eredeti állapotban vannak, a házakhoz pedig a Magyar utca egyes részein, illetve a Fő utca nyugati oldalán nagyon keskeny előkert tartozik. A Fő utca teljes keleti felén, illetve a Magyar utca néhány épülete esetében az utcafrontra néző homlokzat egy vonalban helyezkedik el a kerítéssel, így ezen házaknál előkert nincs. A tetőformák közül a sátortető és a kontytető dominál, mely utóbbi tetőgerince párhuzamos az utcával. Ezen a településrészen a Magyar utca és Fő út találkozásánál található a település magja. Itt található a település minden intézmén ye: az orvosi rendelő, művelődési ház és könyvtár, valamint a szociális gondozó központ. Ezen intézményi épületek az őket körülvevő lakóterületbe harmonikusan illeszkednek. Ezt a továbbiakban is szeretné fenntartani illetve fejleszteni a település, de kizárólag olyan intézmények, kereskedelmi/szolgáltató/vendéglátó, egyházi, szociális, valamint sportlétesítmények létesítésével, amelyek nincsenek zavaró hatással a központot körbevevő lakóövezetre.

11 11

12 12

13 13 2. Átalakulóban lévő lakóterület A 80-as években épült, főként emeletes vagy tetőtéri beépítéssel rendelkező családi házak találhatóak ezen a területen. A beépítés jellegét tekintve oldalhatáron álló, az utca vonalához illeszkedve. Alapvetően nyeregtetős és kontytetős házak találhatóak itt, a tetőgerinc utcához való viszonya merőleges. Jellemzőek az előkertek, és az áttört, alacsony betonalapzatra telepített fa-, illetve fémkerítések. Az utca és kerítés közötti zöld terület füvesített, telepített növényzet nem jellemző a Magyar utcától délre fekvő szakaszon, viszont a Fő utca keleti oldalán dús növényzet jellemzi a kerítések előtti területet. A bejárat nem utcafronton helyezkedik el, és az ablakok többségében új, korszerű műanyag nyílászárók.

14 14 3. Újfalu: A falu északi végén nyílik az Új utca. Nevéből is sejthető, ez a község legfiatalabb utcája. Párhuzamosan fut a 66-os úttal, oda két helyen is betorkollik. Ez tehát a legújabb része a településnek, ezen újabb beépítésű területeken a telkek jobban tagoltak, elaprózottak és mintaszerű lehatárolás figyelhető meg. Itt is kertes családi házak találhatók, földszintes és emeletes beépítéssel vegyesen. Jellemző, hogy az utca és a kerítés közt széles előtér terül el. Ez minden esetben zöldfelület. Alapvetően nyeregtetős, cserépborítású házak találhatóak itt, a tetőgerinc általában merőleges az utcára. Jellemző az oldaltelken épített tornác, és alacsony betonalapzatra épület áttört fém vagy fa kerítés alkalmazása.

15 15 4. Gazdasági terület Gazdasági terület a település déli részében található, mind bel, mind pedig külterületen: a Magyar utca 3. és Magyar utca 27. szám alatt és a hozzájuk kapcsolódó ingatlanokon, ahol egy egyéni vállalkozó és egy Kft folytatja tevékenységét, illetve a volt fűrésztelepen és az egykori KAPOSFARM Rt. üzemi területén. Ezeken a területeken kizárólag nem jelentős zavarú hatású gazdasági tevékenység végezhető. A településen ilyen irányú jelentős / gazdasági fejlődése nem várható, így a gazdasági területek száma és nagysága ezzel arányban van a településen.

16 16 5. Beépítésre nem szánt terület - Mezőgazdasági területek: Sántos község külterületének egy része mezőgazdasági hasznosítású. A kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágú terület aránya a szőlőhegyek szántóinak és gyepeinek visszatelepítésével jelentősen nagyobb. Az Öreg-hegyen a Fürjteleki-hegyen és a Szarka hegyen jellemző a szőlőművelés. - Erdőterületek: A település keleti és nyugati területei erdővel borítottak. - Belterületen lévő közterületek, parkok, különleges besorolású területek (temető, sportpálya, honvédelmi terület)

17 17 Építészeti útmutató- Egységes arculatú lakóterület Telepítés: Új építkezések esetén fontos lenne továbbvinni az adott utcában legjellemzőbb homlokzati elhelyezést, amely során figyelembe vesszük a tetőgerinc helyzetét és az oromzat kerítéstől mért távolságát, az épületek telken belüli elhelyezkedését. Javasolt az oldalhatáron álló elhelyezés. Melléképületek a főépület mögé, takarásba ajánlott elhelyezni.

18 18 Magasság: Ezen a területen a házak földszintesek. A településképet megbontaná, a szomszédokat zavarná az ennél magasabb építmény elhelyezése, ezért ez kerülendő. Tetőhajlásszög: A település e részén a túl magas illetve túl alacsony hajlásszög, vagy a tördelt, bonyolult tetőforma idegenül hat, ez mindenképpen kerülendő. Ebből kifolyólag célszerű lenne º-os az utca tetővel rendelkező épületeket létrehozni. Csakúgy, mint a házak magassága, a tetők hajlásszöge is közel azonos a településrészen. Az településen tehát az alacsonyabb hajlásszögű tetők a jellemzőek. Új házak építésénél ehhez igazodni kell, a túl magas tetők nem illeszkednek az utcaképbe. Tetőforma: A lakóövezetben többféle tetőforma fordul elő, mind a sátor, mind a kontytető jellemző, de itt-ott előfordul nyeregtető is. Újonnan épülő ház esetében ajánlott figyelembe venni a környezetében található házak tetőformáját és ehhez illeszkedően tervezni az új otthont. Érdemes tehát vagy sátortetőt, vagy az utcával párhuzamosan fekvő tetőgerinccel épült nyereg és kontytetőt alkalmazni. Színek: Általánosságban elmondható, hogy a homlokzat esetében az élénk, rikító színeket érdemes kerülni, helyette a lágyabb árnyalatok, földszínek az előnyösebbek. Színhasználat tekintetében célszerű települési szinten egységes színskálát alkalmazni, amely elősegítheti a továbbiakban az egységesebb településkép kialakulását. A településen általánosságban a visszafogott színhasználat jellemző. A színezésben dominálnak a

19 19 földszínek, a barna, bézs, sárga. A modernebb házaknak jól áll a színesebb külső, arra azonban ügyelni kell, hogy a színezés ne legyen túl kirívó, illeszkedjen az utcaképbe. A tetők esetében is a terra színek használata a jellemző, kerülendő a harsány színválasztás. Ablakok: Az ablakok a ház lelkei, azonos ablakméret más-más ablakosztással egészen eltérő megjelenést, hangulatot ad a háznak. Lehetőleg válasszunk faanyagú nyílászárókat és árnyékolókat. Minden esetben javasolt a természetes, föld színek használata. Vegyük figyelembe, hogy míg a természetes anyagok felújíthatók, átfesthetők, addig a műanyag idővel nem javítható. Az utólag felszerelt fehér redőnytokok beszerelése helyett gondoljuk át a rejtett árnyékoló szerkezetek vagy a zsalugáter elhelyezésének lehetőségét. Ma már lehetőség nyílik az eredeti, hagyományos kialakítású és osztású ablakok hőszigetelt üvegezésű, korszerű legyártására. Kerítések: Ezen a településrészen az áttört kerítések telepítése ajánlott. A településrészre a betonalapzatú, fa léces vagy fémkerítés a jellemző. Ajánlott a terméskövek és a kőhatású burkolatok használata a betonalapzaton, amely szebbé teszi az adott utca képét. Kerülendők azonban az általában átlátszatlan és anyagában a településhez nem illő beton- és bádog vagy hullámpala kerítések,drótkerítések. Kertek: Az elő, oldalt- és hátsókertet a kialakult állapot figyelembevételével kell meghatározni. Az utcákban az oldalhatáron álló beépítés a jellemző, a házak nagyon pici előkerttel, vagy semmilyen előkerttel nem

20 20 rendelkeznek. Növényzet a kerítés és az utca közötti szabad területen nem, vagy alig jellemző, általában füvesített területekkel találkozhatunk. A településkép egységessége érdekében ezt javasolt követni. Ajtók, ablakok: A településrészen általában 2 ablak nyílik az utcafrontra. Az ablakok formája hagyományos szögletes, íves ablakokkal nem igen találkozunk a településrészen. A házaknál jellemzően a bejárati ajtó nem az utcafrontra nyílik, melyet érdemes figyelembe venni új ház építésénél. Építészeti útmutató- Átalakulóban lévő lakóterület Telepítés: A telkek az utcára merőlegesek, melyekre az oldalhatáron álló beépítés a jellemző. Az előkert méretét a kialakult állapothoz illeszkedően javasolt kialakítani. Személygépkocsi tároló új épület esetében annak részeként, vagy azzal egy tömegben alakítható ki. Az eltérő tömegarányú épületek nem egységes utcaképet hoznak létre. Magasság: Az építmények magassága jellemzően azonos. Tetőtéri beépítés és egy emeletes épület kialakítás a jellemző. Az egységes településkép megtartása érdekében kerülendő az ennél magasabb épületek építése.

21 21 Tetőhajlásszög és tetőforma: A nyeregtető vagy csonka kontytető alkalmazása javasolt. Azonos hajlású tetőknél egységes utcakép jön létre, így illeszkedni kell a kialakult állapothoz. Az épületek tetőfedése javasolt cseréppel vagy betoncseréppel. Színek: A házak színezése változatos, azonban jellemző a visszafogott színhasználat- a fehér és halvány föld színek és a természethez illeszkedő anyaghasználat. Kerülendő a túlságosan harsány, kirívó szín- és anyaghasználat. Tetőhéjazat színét illetőn javasolt a sötétebb tónusú anyaghasználat. Kerítések: Ezen a területen, a kerítések leggyakoribb megjelenési formája alacsony betonalapzatú áttört, fémvagy fakerítések. Ez nyitott és barátságos hangulatot kölcsönöz a településnek. Ezt szem előtt tartva kerülendő a tömör kerítések telepítése. Ajtók, ablakok: Annak érdekében, hogy otthonunk kellemes környezet legyen, sok apró részletre figyelni kell. Ezek közül a nyílászáró fontos tényező. Világossá teszi a tereket, védelmet nyújt az időjárástól, megóv a zajoktól, és fontos dísze házunknak. A formáját, színvilágát tekintve alkalmazkodjunk az utcaképhez. Jellemzően több ablak nyílik az utcafrontra, de a bejárat nem itt található. Ezek általában kétszárnyú, két vagy három osztású ablakok, párhuzamos kialakítással. Jellemző a már új/korszerű nyílászárók megléte fehér és barna színben, mely jól illik a homlokzat színéhez. Új építés/felújítás esetén érdemes figyelni a homlokzat és a nyílászárók színének harmonizálására. Kertek: Az elő, oldalt- és hátsókertet a kialakult állapot figyelembevételével kell meghatározni. Az utcákban az oldalhatáron álló beépítés a jellemző, a házak előkerttel rendelkeznek. A településkép egységessége érdekében javasolt a már kialakult állapotot követni.

22 22 Építészeti útmutató- Újfalu Telepítés: A telkek az utcára merőlegesek, melyekre az oldalhatáron álló beépítés a jellemző. Az előkert méretét a kialakult állapothoz illeszkedően javasolt kialakítani. Személygépkocsi tároló új épület esetében annak részeként, vagy azzal egy tömegben alakítható ki. Az eltérő tömegarányú épületek nem egységes utcaképet hoznak létre. Magasság: Az építmények magassága jellemzően azonos. Földszintes és egy emeletes épület kialakítás a jellemző, de többségben van a földszinti épület mennyisége. Az egységes településkép megtartása érdekében kerülendő az ennél magasabb épületek építése. Tetőhajlásszög és tetőforma: A nyeregtető vagy sátortető alkalmazása javasolt. Azonos hajlású tetőknél egységes utcakép jön létre, így illeszkedni kell a kialakult állapothoz. Az épületek tetőfedése javasolt cseréppel vagy betoncseréppel. Színek: A házak színezésére jellemző a visszafogott színhasználat. Kerülendő a túlságosan harsány, kirívó színés anyaghasználat. Tetőhéjazat színét illetőn javasolt a sötétebb tónusú anyaghasználat. Kerítések: Ezen a területen, a kerítések leggyakoribb megjelenési formája alacsony betonalapzatú áttört, fémkerítések. Ezt szem előtt tartva kerülendő a tömör kerítések telepítése.

23 23 Homlokzat: Az épületek homlokzata általában egyszerű. Nem jellemző különösebb díszítőelem. Általában 2 ablak nyílik az utcafrontra. A ház vakolata, színe jellemzően a ház alapzatának színével vagy a tető alatti szegély színével azonos. Bejárati ajtó nem nyílik az utcafrontra, ezért kerülendő, hogy ezen nyílászáró a ház utcafronti homlokzati oldalán helyezkedjen el. Anyaghasználat tekintetében a vakolt téglafelület dominál. Amennyiben újonnan épült ingatlan esetében ettől eltérni szeretnének, ajánlott a természetes anyagok (terméskő, tégla, fa) használata. Kertek: Az elő, oldalt- és hátsókertet a kialakult állapot figyelembevételével kell meghatározni. A házak előkerttel rendelkeznek. A településkép egységessége érdekében javasolt a már kialakult állapotot követni. Építészeti útmutató- Gazdasági terület A gazdálkodási terület esetében be kell tartani a HÉSZ-ben foglalt előírásokat a beépíthetőség, az építmény jellege, az építménymagasság és zöldfelület tekintetében. Az épületek telepítését, tömegét és elrendezését. Építészeti útmutató- Beépítésre nem szánt terület Az alábbi fejezetben a fennmaradó településrészek kerülnek összefoglalásra. Sántos közigazgatási határán belül több olyan terület is található, melynek természetes megőrzése és beépítetlen jellegének megtartása ajánlott. Ide sorolható a mezőgazdasági területek, erdőterületek, belterületen lévő közterületek, különleges besorolású területek (temető, sportpálya, honvédelmi terület). Törekedni kell ezen területek megőrzésére, védelmére és tisztaságára, a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Ha építeni szükséges ezeken a területeken, akkor ügyelni kell a tájba illesztésre. Védjük ezeket a zöld területeket, hogy Sántos megőrizhesse azt a természet közeli hangulatát, amely miatt oly kedves és szerethető az itt élők és az ide látogatók számára egyaránt.

24 24 Utcák, terek A település arculatát nagyban befolyásolja a közterek állapota, melyek gondozása közérdek. Ez fontos egyrészt a helyi lakosoknak, hiszen mindenki szeretné szép környezetben élni mindennapjait. Másrészt, ha látogatóként végigsétálunk egy településen és harmonikus, rendezett utcák, közterek fogadnak, ez pozitív érzéseket vált ki belőlünk és a község szimpatikussá válik számukra. A barátságos, esztétikus településképnek elengedhetetlen része a zöld felületek kialakítása, a virágosítás. Ehhez mindenki hozzáteheti a magáét, ha gondozza az előkertjét, kaszálja a gyepet a portája előtt, virágot, fát ültet. Egy szép előkert és a gondozott közterület emeli a ház fényét is, ahová öröm hazatérni. Ahol szűkebb hely marad a növénytelepítésre, ott egy-egy karakteres, jó tűrőképességű évelő vagy cserje használatával lehet szép utcaképet elérni. A növényválasztásnál figyelembe kell venni a termőhelyi viszonyokat, a felsővezetékek helyzetét. Válasszunk olyan fajt, ami karaktert ad a településrésznek, illetve a régióra is jellemző.

25 25

26 26 Az utcatáblák, hirdetőtáblák tájékoztató jellegükből kifolyólag nélkülözhetetlen elemei egy működő településnek, de körültekintő kialakításukkal beilleszthetőek az utcaképbe is. A természet közeliség megjelenik a különböző infrastrukturális elemekben, vagy anyag-, vagy színhasználatban. A hirdetőfalak, a szemetesek, az iránymutató táblák és a buszmegállók várói fából készültek. A faburkolat és természet közeli szín használata a jövőben is ajánlott ezen elemeknél. A jelenlegi állapoton látható, hogy ezek elhasználódtak és időszerű lenne felújításuk, ami a közeljövőben javasolt egy szebb településkép elérése érdekében.

27 27 Reklámhordozók, hirdetőtáblák A hirdetőtáblák, reklámfelületek, cégérek minden településen szerves részét képezik az összképnek. Tájékoztató jellegük kapcsán nem csak nélkülözhetetlenek, de optimális esetben az utcaképbe is tökéletesen beilleszthetőek, ezáltal lehetőséget biztosítva a szebb településkép elérésére. Nagy kiterjedésű reklámhordozók a településen nem található, illetve a cégérek és feliratok sem csak csekély számban fordulnak elő a belterületen, köszönhetően a lakófunkció túlsúlyának. Néhány helyen találkozhatunk egy-egy kereskedelmi egység cégérével, amelyek általában nem okoznak zavart a településképben. Az intézmények, úgymint háziorvosi rendelő és a közösségi ház, a művelődési ház és a szociális gondozási központ hagyományos stílusú feliratozása illeszkedik egymáshoz és a központi terület összképéhez.

28 28 A település igazgatási területén antenna és egyéb gépészeti berendezés elhelyezése az utcai homlokzaton nem javasolt. A gépészeti berendezés utcafronti falra történő kihelyezése településképileg meghatározó, nem esztétikus.

29 29 Több pozitív példával is találkozhatunk Sántos területén, amely nem csak esztétikus, de a település a felújított, illetve új építésű lakóépületek is alkalmazzák azt az elvet, amely a letisztult formavilágú építészetet jelképezi, és tiszteletben tartják a múltban alkalmazott megoldásokat. Kívánatos ez a hozzáállás a település jövőben egységes arculatának kialakítása érdekében.

30 30

31 31

32 32

33 33 SÁNTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT Honlap: cím: Postai cím: 7479 Sántos, Fő utca 112. Telefon: Polgármester: Antalné Keresztes Mária Főépítész: Szabó László Készítette: Goodwill Consulting Kft. Sántos, 2017.

TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2 Köszöntő-4 1. Palotás bemutatása -5 2. Örökségünk -9 3. Eltérő karakterű településrészek -14 Központi terület Turisztikai célú terület Volt zártkerti terület Gazdasági

Részletesebben

TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2 Köszöntő-4 1. Palotás bemutatása -5 2. Örökségünk -8 3. Eltérő karakterű településrészek -12 Központi terület Turisztikai célú terület Volt zártkerti terület Gazdasági

Részletesebben

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása

Újfehértó. Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Újfehértó Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítése és társadalmasítása Előadók: Gonda-Magyar Andrea és Labbancz András Újfehértó, 2017. június 6. Bevezető Lakókörnyezetünk színvonala

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

MÁRIAKÁLNOK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

MÁRIAKÁLNOK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV MÁRIAKÁLNOK TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Máriakálnok bemutatása általános településkép, településkarakter 3. Örökségünk a településképi szempontból meghatározó

Részletesebben

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonypölöske bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Bakonypölöskén... 7 Történeti településrész...

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Nóráp bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Nórápon... 11 Történeti településrész... 13 Gazdasági

Részletesebben

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25.

Kérdőív Somogyszentpál Települési Arculati Kézikönyvének elkészítéséhez október 25. Tisztelt Lakosok! Kérjük, az alábbi kérdőív kitöltésével segítsék Somogyszentpál Község Önkormányzatának munkáját a Településképi Arculati Kézikönyv elkészítésében. Lakókörnyezetünk értékeinek megőrzése

Részletesebben

AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA

AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA BUGYI NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK MÓDOSÍTÁSA ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS 1 AZ EGYES MÓDOSÍTÁSOK CÉLJA ÉS HATÁSA Bugyi község önkormányzata a hatályos Településrendezési eszközök módosítását tervezi.

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

Kérdőív. Tisztelt Lakosunk!

Kérdőív. Tisztelt Lakosunk! Kérdőív Tisztelt Lakosunk! Szeretnénk minél pontosabb képet kapni a településen élők véleményéről a Településképi Arculati Kézikönyv készítéséhez. A kitöltés természetesen névtelen, az adatokat titkosan

Részletesebben

A rendelet megalkotásának napja: május 27.

A rendelet megalkotásának napja: május 27. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete a Tata Építési Szabályzatáról szóló 38/2005. (XII.06.) önkormányzati rendelet módosításáról Tata Város Önkormányzat

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 14 Történeti településrész... 16 Intézményi

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

Településképi Arculati Kézikönyv

Településképi Arculati Kézikönyv A településkép védelmének, alakításának új lehetőségei Településképi Arculati Kézikönyv Településképi rendelet Az építészet, az építés közügy A Településképi Arculati Kézikönyv a közösségek saját döntése

Részletesebben

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Ganna TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Ganna bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Gannán... 11 Történelmi beépítés... 14 Új beépítés...

Részletesebben

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

BÁTMONOSTOR MUNKAKÖZI ANYAG! TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV BÁTMONOSTOR MUNKKÖZI NYG! TELEPÜLÉSKÉPI RCULTI KÉZIKÖNYV 2017 ELŐSZÓ Jelen Kézikönyv fő célja Bátmonostor építészeti és természeti értékeinek, jellgzetességeinek bemutatásán keresztül az itt élő vagy a

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017.

KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT. Módosítása 2017. KOMLÓSKA HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Módosítása 2017. KOMLÓSKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK.sz. Önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról Komlóska Község Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE. a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény végrehajtása során 2017

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK ELKÉSZÍTÉSE. a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény végrehajtása során 2017 a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtása során A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény A törvény célja, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017.(VII.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK

JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV RÉSZMÓDOSÍTÁS JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TARTALOMJEGYZÉK RÁBATAMÁSI KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV MÓDOSÍTÁSA - 14/2008 (III. 21.) SZÁMÚ ÖNKORMÁNYZATI HATÁROZAT (46/2003.

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.com Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ ELŐZETES TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss

Részletesebben

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára 0 1 Csákányhegyi u. 18. 1476 RENDELTETÉS: pince, présház érték jellege: védett további védelemre nem javasolt építés és a rendeltetés története: Az 1983-ban épült pince a helyi formát követi. A bejárat

Részletesebben

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL

0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL 0 KL - 1 KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLET ZÁRTSORÚ BEÉPÍTÉSSEL BEÉPÍTETTSÉ G meglévő teleknagyság 250 m 2 alatt 250-500 m 2 között 500 m 2 felett 60 (75)* de max.137,5(175) a telek beépítési százalék (% max) m

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2016. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló

Részletesebben

,0 17,0 17,0 100,0 100, 17,0 17,0

,0 17,0 17,0 100,0 100, 17,0 17,0 Rn Rn OSÚ KAP 200,0 Rn G 17,0 K JLA G 17,0 13. 100,0 G G 28. 17,0 14. t 17,0 19. Ö 10. 0 12. 9. 100, 11. G 475/11 15. 475/15 475/14 451 M Rn 3. 46 2. 7 26. 27. 475/12 1. SZÁ Ö 972/5 Rn Ö 23. 972/4 22.

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV (TAK) és A TELEPÜLÉSKÉPI RENDELET KÉSZÍTÉSE Mátészalka-Lakossági fórum Előadó: Végh József okl. építészmérnök, városépítési szakmérnök Art Vital Kft. 2017.június.08.

Részletesebben

I I Változások

I I Változások I I. 1. 3. Kunszentmiklós rendelkezik településszerkezeti tervvel. A változásokat a 2006-ban jóváhagyott hatályos településszerkezeti tervhez (továbbiakban: alapterv) viszonyítjuk. Hálózati elemek Főbb

Részletesebben

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt.

Söréd Község Településszerkezeti tervének, Helyi Építési Szabályzatának és Szabályozási tervének módosítása Alba Expert Mérnöki Iroda Bt. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK I. TELEPÜLÉSRENDEZÉS 1. Vizsgálat 1.1. Elhelyezkedés Söréd község Fejér megye észak-nyugati határához közel, Székesfehérvártól 16 km-re helyezkedik el. A települést DNy ÉK-i irányban

Részletesebben

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: /

LaBouff Mérnökiroda 2071 Páty, Hunyadi János utca Mobil: / LaBouff Mérnökiroda Hunyadi János utca 27 www.labouff.hu, E-mail: info@labouff.hu Mobil: +36-20/421-1677 TÁRSASHÁZ ÉPÍTÉSE TÁRSASHÁZ TERVE ELŐZETES VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁSHOZ Ing. Fejl. Kft. Kiss János altábornagy

Részletesebben

A TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEK (Vt) ÉPÍTÉSI ÖVEZETEINEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI

A TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEK (Vt) ÉPÍTÉSI ÖVEZETEINEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI 6. sz. melléklet Vegyes területek A TELEPÜLÉSKÖZPONT VEGYES TERÜLETEK (Vt) ÉPÍTÉSI ÖVEZETEINEK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI 11. (1) A településközpont vegyes építési övezetek intézményi, kereskedelmi, szolgáltatási

Részletesebben

IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017.

IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. IVÁNCSA TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. Iváncsa Településképi Arculati Kézikönyve 2 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...3 IVÁNCSA BEMUTATÁSA, ÁLTALÁNOS TELEPÜLÉSKÉP, TELEPÜLÉSKARAKTER...6 ÖRÖKSÉGÜNK, A

Részletesebben

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület.

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület. Egyedi tájértékek A településen összesen 72 darab egyedi tájérték található mely közül a helyi védett és műemléki védettségű épületeket már említettük. Az egyedi tájértékek típusoktól függetlenül az adott

Részletesebben

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE

SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE SIÓAGÁRD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE Véleményeztetési dokumentáció ALÁÍRÓLAP Sióagárd településképi rendeletéhez vezető településtervező: Csaba Gyula építőmérnök, vezető településtervező TT1, É1

Részletesebben

RÉTKÖZBERENCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA

RÉTKÖZBERENCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 2015. U D Urban Dimensio Tervező és Szolgáltató Betéti Társaság RÉTKÖZBERENCS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA Teljes eljárás - Előzetes tájékoztatási dokumentáció KÜLZETLAP Rétközberencs Község

Részletesebben

JÁSZLADÁNY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2017

JÁSZLADÁNY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2017 JÁSZLADÁNY TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVE 2017 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 3 2. Jászladány bemutatása 4 Településtörténet 4 Településszerkezet 5 3. Örökségünk 9 Védett természeti értékek 9 Épített

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 Madocsa Község Önkormányzata képviselő-testületének 6/2017.(VII.3.) önkormányzati rendelete a község településképének védelméről (Egységes szerkezetben a.../2017.(...)

Részletesebben

Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete. /2019. (.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről szóló

Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete. /2019. (.) önkormányzati rendelete. a településkép védelméről szóló Taliándörögd község Önkormányzata Képviselő-testülete /2019. (.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló 3/2018.(III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról 2 Taliándörögd Község Önkormányzata

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

EGYSÉGES SZERKEZET: Koroncó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VIII.30.) rendelete a házszámozás rendjéről

EGYSÉGES SZERKEZET: Koroncó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VIII.30.) rendelete a házszámozás rendjéről EGYSÉGES SZERKEZET: 2012.06.01. Koroncó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004.(VIII.30.) rendelete a házszámozás rendjéről Koroncó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s

T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s Jánkmajtis Község Településrendezési Tervének módosításához Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció Gazdaság területek - 2016 T e r ve z ő : A r t V i t a l T e r ve z ő, É p í t ő é s Kereskedelmi

Részletesebben

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat a településkép védelméről szóló 2016.

Részletesebben

INGATLAN LEÍRÁSA #6 KISKŐRÖS, DÓZSA GYÖRGY ÚT 28. BEÉPÍTETT INGATLAN Hrsz.: 2715 Az értékelt vagyontárgy Az ingatlan környezete Az értékelt ingatlan Bács-Kiskun megyében, Kiskőrösön helyezkedik el. A város

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

Helyi építési szabályzat módosítása (Rendelettel jóváhagyandó). /2016.(..) önkormányzati rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról mellékletekkel

Helyi építési szabályzat módosítása (Rendelettel jóváhagyandó). /2016.(..) önkormányzati rendelet-tervezet a HÉSZ módosításáról mellékletekkel 1. JÓVÁHAGYÁSRA KERÜLŐ MUNKARÉSZEK Településszerkezeti terv módosítása (Határozattal jóváhagyandó). /2016.(..) határozat-tervezet a településszerkezeti terv módosításáról melléklettel Helyi építési szabályzat

Részletesebben

1.1. Készítésben együttműködő partnerek

1.1. Készítésben együttműködő partnerek TAK előzetes tájékoztató Penc, 2017. június 7 NEMZETI ÉPÍTÉSZETPOLITIKA (2015. október) feladata, hogy bemutassa a minőségi épített környezet megteremtése mellett, hogyan lehet hatékonyabb a lakosság szolgálata,

Részletesebben

1.) Új kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület kijelölése: (jelen tanulmány témája!)

1.) Új kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület kijelölése: (jelen tanulmány témája!) C Í V I S T E R V VÁROSTERVEZŐ ÉS ÉPÍTÉSZ IRODA BETÉTI TÁRSASÁG Levelezési cím: 4031 Debrecen, Derék utca 245 Iroda: 4025 Debrecen, Széchenyi utca 8 sz. Tel:(30) 9818-172, Tel/fax: (52) 531-732 Email:

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

K é r d ő í v. Kérjük, hogy a kitöltés során jelölje meg az Önnek megfelelő választ!

K é r d ő í v. Kérjük, hogy a kitöltés során jelölje meg az Önnek megfelelő választ! K é r d ő í v Kedves Lakók! Szeretnénk minél pontosabb képet kapni a településen élők véleményéről a Településarculati Kézikönyv készítéséhez. A kitöltés természetesen névtelen, az adatokat titkosan kezeljük,

Részletesebben

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Bakonypölöske TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Bakonypölöske bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Bakonypölöskén... 7 Történelmi településrész...

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (VI.27.) számú rendelete a településképi véleményezési eljárásról Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1)

Részletesebben

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete

Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete Fertőrákos Község Önkormányzata Képviselő-testülete.. határozatának 4. számú melléklete TELEPÜLÉSSZERKEZETI LEÍRÁS A TELEPÜLÉSSZERKEZETET MEGHATÁROZÓ KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATI ELEMEK A TELEPÜLÉSSZERKEZETET

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI RENDELET HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT

ÖNKORMÁNYZATI RENDELET HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÖNKORMÁNYZATI RENDELET HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Rimóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (VII.17) számú rendelete a helyi építési szabályzatról Rimóc község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

RENDELET TERVEZET 1. (1) (2) (3)

RENDELET TERVEZET 1. (1) (2) (3) RENDELET TERVEZET Kemeneshőgyész Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2019.(..) önkormányzati rendelete Kemeneshőgyész Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 5/2016.(IV.14.)

Részletesebben

1. A RENDELET HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE

1. A RENDELET HATÁLYA ÉS ÉRTELMEZÉSE GARA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ -TESTÜLETÉNEK 12/2011. (VII.18.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE GARA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL (egységes szerkezetben) Gara Község Önkormányzat képviselő testülete

Részletesebben

Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI

Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI LAKÓTERÜLETEK Helyi Építési Szabályzat: BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAI 30. Általános előírások a lakóterületekre 43. (1) Lakóterületen az építési helyen belül a tűzvédelmi távolságok

Részletesebben

Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ. 2008. május

Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ. 2008. május Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve - ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ Döröske község településszerkezeti és szabályozási terve ZÁRÓDOKUMENTÁCIÓ JÓVÁHAGYVA Döröske Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont:

A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont: A beavatkozási pontok bemutatása: 1. beavatkozási pont: Mátészalka város belterületén több szám szerint 19 db telektömbben a hatályos településrendezési eszközök építménymagasság növekedést/növelést terveztek.

Részletesebben

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti.

A Rendelet melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép. (1) A Rendelet 9. -a hatályát veszti. Kétegyháza Nagyközség Képviselő-testületének 2/2016. (III.25.) számú rendelete az építészeti örökség helyi védelméről szóló 5/2009. (IV.3.) számú rendelet módosításáról 1 Kétegyháza Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata

7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata 7. előadás: Országos településrendezési és építési követelmények, rendezési tervek. Ingatlan más irányú hasznosíthatóságának vizsgálata Az ingatlanok értékbecslése kapcsán gyakran felmerül egy adott ingatlan

Részletesebben

Településarculati Kézikönyv BUCSUTA

Településarculati Kézikönyv BUCSUTA Településarculati Kézikönyv BUCSUTA 2017 BUCSUTA KÖZSÉG Településképi Arculati Kézikönyve Településtervező és főépítész: Moldován Ágnes TT 20-0282 Készült: 2017. július TARTALOM 1. Bevezetés, köszöntő

Részletesebben

GEMZSE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017.

GEMZSE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. GEMZSE TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017. 1 2 TARTALOMJEGYZÉK Tartalom TARTALOMJEGYZÉK... 2 KÖSZÖNTŐ... 3 BEVEZETÉS... 4 GEMZSE BEMUTATÁSA... 5 GEMZSE TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE... 5 NEVEZETSSÉGEI... 7

Részletesebben

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza.

HATÁSVIZSGÁLATI LAP. 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás a vonatkozó szabályok pontosítását, jogszabályi viszonyokhoz igazítását tartalmazza. HATÁSVIZSGÁLATI LAP Gyöngyösfalu község Önkormányzatának a Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló 10/2015 (IX. 29.) önkormányzati rendelete módosításához 1. Társadalmi hatások A rendeletmódosítás

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Alsószentiván bemutatása. 3. Örökségünk. 4. Eltér pítészeti karakterek bemutatása. 5. Építészeti útmutató, ajánlások.

1. Bevezetés. 2. Alsószentiván bemutatása. 3. Örökségünk. 4. Eltér pítészeti karakterek bemutatása. 5. Építészeti útmutató, ajánlások. ALSÓSZENTIVÁN 2 1. Bevezetés 2. Alsószentiván bemutatása 3. Örökségünk 4. Eltér pítészeti karakterek bemutatása 5. Építészeti útmutató, ajánlások 3 4 6 9 14 Telepítés Magasság Színek Beépítésre szánt egyéb

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015 (...) önkormányzati rendelete Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015 (...) önkormányzati rendelete Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének.../2015 (......) önkormányzati rendelete Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Lövőpetri Településképi arculati kézikönyv

Lövőpetri Településképi arculati kézikönyv Lövőpetri Településképi arculati kézikönyv 2017 Tisztelt lakosság, tisztelt érdeklődő! Ön Lövőpetri településképi arculati kézikönyvét tartja a kezében, mely a település esztétikus lakókörnyezetének a

Részletesebben

Balaton-felvidéki építészeti útmutató

Balaton-felvidéki építészeti útmutató Megérteni az embereket, a tájat, a fákat, és a megértésből folytatni azt a mit a teremtő éltet és virágoztat. (Makovecz Imre) Balaton-felvidéki építészeti útmutató Krizsán András DLA építész 2014 április

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület február 4-i ülésére

Előterjesztés. a Képviselő-testület február 4-i ülésére Gödöllő Város Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület 2010. február 4-i ülésére Tárgy: Javaslat a Thegze L. u. Ottó F. u. Márki S. u. 6992 hrsz közterület által határolt terület szabályozási terve

Részletesebben

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS 7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet Értékleltár - A helyi védelem alatt álló építészeti elemeinek részletes bemutatása 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS - az épület tömege

Részletesebben

27. A Rendelet 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az épületek elhelyezésének övezeti előírásait az 1.21.melléklet tartalmazza.

27. A Rendelet 14. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az épületek elhelyezésének övezeti előírásait az 1.21.melléklet tartalmazza. Szentkirályszabadja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16./2018. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról szóló 9/2007. (IX.01.) önkormányzati rendelet módosításáról Szentkirályszabadja

Részletesebben

20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI...

20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI... Tartalomjegyzék 20. AZ ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDELMÉNEK ESZKÖZEI... 3 20.1. Építészeti értékek nemzetközi védelme... 4 20.2. Építészeti értékek országos védelme... 4 20.3. Építészeti értékek helyi védelme...

Részletesebben

3. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK

3. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK 3. ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK Módosítási helyszín a településszerkezeti terv belterületi részletén jelölve lakóterület helyett gazdasági terület 3.1. TELEPÜLÉSTERVEZÉS, TÁJRENDEZÉS Lakóterület helyett kereskedelmi

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 11 A betelepülő kisnemesek révén az átlagos településekhez képest jóval nagyobb számban épültek kis kúriák, utcával párhuzamos gerincű polgárházak. Ezek zöme szintén utcafronton áll. A következő jellegzetes

Részletesebben

A Szabadság tér, mint közterület rendezett, potenciálisan igen értékes terület, mivel egyéb szabadidős funkciók kiszolgálására is alkalmas.

A Szabadság tér, mint közterület rendezett, potenciálisan igen értékes terület, mivel egyéb szabadidős funkciók kiszolgálására is alkalmas. 38 A közösségi ház mellett sportpálya létesült. Hatalmas sport és rendezvény terület. Jól beágyazódik a környezetbe. Igényesen fenntartott, napjainkban is újnak ható terület. A temető közvetlen szomszédsága

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP

TÁJÉKOZTATÓ SZEGED, AUGUSZTUS TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ 1 TÁJÉKOZTATÓ SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV, VALAMINT SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELET TERVEZETÉHEZ SZEGED,

Részletesebben

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

HÉ-1. malomépület építmény (egyedi védelem) jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes HÉ-1 RENDELTETÉS, HSZNÁLT VÉDETTSÉGI KTEGÓRI VÉDETTSÉG INDOKLÁS ÍM Nemesdömölk, Nemesdömölki u. 15. HRSZ. 2 malomépület jelentõs ipari épület, használati és esztétikai jelentõsége miatt védelemre érdemes

Részletesebben

Tanulmányterv - Derecske TRT 2014. 1.sz. módosítás Szilágyi Lajos vállalkozó érdekében történő Településrendezési tervezési feladatok

Tanulmányterv - Derecske TRT 2014. 1.sz. módosítás Szilágyi Lajos vállalkozó érdekében történő Településrendezési tervezési feladatok C Í V I S T E R V VÁROSTERVEZŐ ÉS ÉPÍTÉSZ IRODA BETÉTI TÁRSASÁG Levelezési cím: 4031 Debrecen, Derék utca 245 Iroda: 4025 Debrecen, Széchenyi utca 8 sz. Tel:(30) 9818-172, Tel/fax: (52) 531-732 Email:

Részletesebben

T P. T P TALENT-PLAN Kft. 9023 Győr, Richter J.u.11. Tel: 96/418-373; Fax: 96/418-699; E-mail: talent_plan@arrabonet.hu - 2 -

T P. T P TALENT-PLAN Kft. 9023 Győr, Richter J.u.11. Tel: 96/418-373; Fax: 96/418-699; E-mail: talent_plan@arrabonet.hu - 2 - T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 9023 Gyõr, Richter János u. 11. Tel: 96/418 373; Fax: 96/418 699; E mail: talent_plan@arrabonet.hu VÉRTESKETHELY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV

Részletesebben

5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelete 1

5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelete 1 5/2017.(III.20.) önkormányzati rendelet Maglód Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 4/2016.(III.3.) önkormányzati rendelet módosításáról Hatályos: 2017. április 4-től Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

SZENTPÉTERSZEG KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA

SZENTPÉTERSZEG KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA A 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 32.. 6a) pontja szerinti állami főépítészi eljárás dokumentációja: SZENTPÉTERSZEG KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA a Helyi építési szabályzat Ipari gazdasági

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 Madocsa Község Önkormányzata képviselő-testületének 6/2017.(VII.3.) önkormányzati rendelete a község településképének védelméről (Egységes szerkezetben az 1/2018.(I.29.)

Részletesebben

RÉPÁSHUTA Községi Önkormányzat Képviselő testületének 3/2008.(III.19.) számú RENDELETE. a község Helyi Építési Szabályzatáról

RÉPÁSHUTA Községi Önkormányzat Képviselő testületének 3/2008.(III.19.) számú RENDELETE. a község Helyi Építési Szabályzatáról RÉPÁSHUTA Községi Önkormányzat Képviselő testületének 3/2008.(III.19.) számú RENDELETE a község Helyi Építési Szabályzatáról (1)RÉPÁSHUTA Önkormányzatának képviselőtestülete az 1997. évi LXXVIII. törvény

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Bárdudvarnok Község Önkormányzata

Bárdudvarnok Község Önkormányzata 1. számú fejlesztés: tervének módosítása a 1039 hrsz-ú ingatlan érintően, Kilátó építése céljából. A telket Nyugatról 0412/81 hrsz-ú ingatlan, erdő terület - Keletről 1020 hsz-ú út Északról az 1038 hrsz-ú

Részletesebben

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY

INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY A Hunya, Széchenyi utca 11. szám alatti beépítetlen terület megjelölésű ingatlan értékesítés előtti becsült forgalmi értékének megállapításáról Készült: 2016. március

Részletesebben

Pénzesgyőr Önkormányzata Képviselőtestületének 13/2004. (X.05.) rendelete Pénzesgyőr község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Pénzesgyőr Önkormányzata Képviselőtestületének 13/2004. (X.05.) rendelete Pénzesgyőr község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről Pénzesgyőr Önkormányzata Képviselőtestületének 13/2004. (X.05.) rendelete Pénzesgyőr község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről Pénzesgyőr Önkormányzata Képviselőtestülete (a továbbiakban:

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%)

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) A vidék helyzete a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) Lakónépességük 3,3 millió(39,7%) Falvaink arculata Hazánk településeinek

Részletesebben