Dési Ábel BEVEZETŐ BODROGVÁRI FERENC ÉLETRAJZÁHOZ ÉS MÜVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJÁHOZ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dési Ábel BEVEZETŐ BODROGVÁRI FERENC ÉLETRAJZÁHOZ ÉS MÜVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJÁHOZ"

Átírás

1 Dési Ábel BEVEZETŐ BODROGVÁRI FERENC ÉLETRAJZÁHOZ ÉS MÜVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJÁHOZ Bodrogvári Ferenc rövid életrajza és bibliográfiája azzal a céllal készült, hogy lehetővé tegye műveinek kiadását, további gondozását és tanulmányozását. Tudatában vagyok, hogy ezek az adatok később még kiegészítésre és módosításra szorulnak majd. Az adatgyűjtést, a bibliográfiai adatok összegezését és feldolgozását néhány nappal Bodrogvári halála után kezdtem el. Az adatok rendszerezése és lezárása szeptember 1-én ért véget. Külön köszönetet mondanék Bodrogvári Ferencné Varga Gyöngyinek, hogy mindennapi munkámban önzetlenül a segítségemre volt, s hogy rendelkezésemre bocsájtotta a Bodrogvári életére és munkásságára vonatkozó dokumentumokat, adatokat, a megjelent műveket és kéziratokat. Az ő segítsége nélkül nem sokra jutottam volna. Ugyancsak szeretnék köszönetet mondani dr. Szám Attilának, aki számos megjelent írásmű és kézirat beszerzésében és fénymásolásában segített. Ezenkívül nagyon sok adatot és felvilágosítást kaptam tőle Bodrogvári munkásságáról és megjelent műveiről. BODROGVÁRI FERENC RÖVID ÉLETRAJZA E rövid vázlatban Bodrogvári Ferenc életének és tevékenységének csak a legfontosabb adatait fogjuk felsorolni, lehetőleg minél pontosabb időrendi sorrendben. Egy későbbi időpontban természetesen mindezt részletesebben és pontosabban is meg kell írni. Reméljük, hogy erre is egyszer lesz időnk és lehetőségünk. A Bodrogvári Ferenc életére és működésére vonatkozó adatok gyűj-

2 tését és rendszerezését, valamint a bibliográfiai adatok összegezését szeptember 1-én zártuk le. Bodrogvári Ferenc június 22-én született Bezdánban, (a volt zombori járásban). Édesapja Bodrogvári Ferenc lakatos, édesanyja Kedves Katalin munkásnő volt ben, kilencéves korában elveszti édesapját. Az elemi iskolát és a gimnázium alsó tagozatait Bezdánban végzi. Utána a Szabadkai Tanítóképzőbe iratkozik, s itteni tanulmányait ban fejezi be. A tanulóévek alatt tagja a Banjaluka Doboj vasútvonal építésén dolgozó szabadkai ifjúsági brigádnak, ben Szerbia ifjúsági úszóbajnoka, 400 méteren. A tanítóképző befejezése után, 1953 szeptemberében Telecskán kap tanítói állást. Ugyanakkor beiratkozik a belgrádi egyetemre távhallgatónak. Először erdészetet szeretne tanulni, de mivel ez távhallgatóként nem lehetséges, így a filozófia mellett dönt. Telecskán 1953 őszétől 1956 őszéig tanít őszén bevonul katonának, de mint családfenntartó rövidített szolgálatot teljesít és 1957 őszén leszerel. Leszerelése után, 1957 őszén Bezdánban ismét tanító. Bezdáni éveiben megírja az iskola történetét az iskola kéziratos évkönyvébe. (Letopis škole Bezdan) 1959-ben abszolvál a belgrádi egyetem filozófiai szakán. Diplomamunkájának témája: A kauzalitás elvének bírálata Hume filozófiájában. Egyetemi diplomáját november 27-én kapja kézhez szeptemberében és októberében ideiglenesen a Szabadkai Népegyetem alkalmazottja novemberében a Szabadkai Tanítóképző tanára lesz és itt tanít 1973-ig ben megnősül. Felesége Varga Gyöngyi egészségügyi technikus. A tanítóképzőben a rendes oktatás mellett rendszeres sportoktatói tevékenységet fejt ki. Az iskola kosárlabda-csapatának edzője. A csapat 1962/63-ban Vajdaság iskolacsapatainak bajnoka lesz. 1964/65 telén az iskola növendékeit síoktatásban részesíti. A tanítóképzőben filozófiát, logikát, pszichológiát és pedagógiát tanít. Mint a tanítóképző tanára a Tartományi Oktatási Tanács megbízatásából kutatásokat végez a kétnyelvű oktatás kérdéseiről és gyakorlatáról. E vizsgálatokról készült monográfiáját a Tartományi Oktatási Tanács megvásárolja. A hatvanas évek derekától tagja a Szerb Filozófiai Társaságnak, több ízben pedig az egyesület vezetőségének is tól kezdve jelennek meg rendszeresen cikkei és tanulmányai. Fleinte főként a pedagógiai témák foglalkoztatják. Érdeklődésének középpontjában a kétnyelvű oktatás áll. Később egyre rendszeresebben foglalkozik a filozófia- és logikaoktatás kérdéseivel.

3 1967-től egészen 1971-ig a Zrenjanini Tanárképző kihelyezett tagozatának is tiszteletdíjas tanára ban a tanítóképző számára sokszorosított jegyzetként megírja a Bevezetés a szociológiába c. tankönyvet (277 oldal) ben e tankönyvet átdolgozott és bővített formában kiadja szerbhorvát nyelven is a Pedagógiai Főiskola részére: Osnovi sociologije (450 oldal) ben születik Zsolt fia és 1972 között megírja doktori értekezését: Humanista értékek lehetőségei a modern társadalomban, amelyet a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen véd meg március 15-én. A bizottság tagjai: Hermann István és Munkácsi Gyula. A bizottság summa cum laude minősítéssel elfogadja az értekezést. A belgrádi egyetem 1974-ben nosztrifikálja a minősítést és a filozófiai tudományok magisztere fokozatként ismeri el. Az 1971-ben induló pedagógiai folyóirat, az Oktatás és Nevelés felelős szerkesztője lesz és ugyanakkor szerkesztőségi tagja az Üzenet című szépirodalmi folyóiratnak is őszén a Szabadkai Tanítóképző átalakul Pedagógiai Főiskolává. Bodrogvári a főiskola tanára lesz. A tanárképző tanáraként részt vesz a Tartományi Pedagógiai Intézet munkájában. Az ő javaslatai és tervei szerint állítják össze a tartományi pedagógiai főiskolák a filozófia és logika oktatásának tantervét ben születik Csilla lánya őszén a Szabadkai Közgazdasági Kar filozófiai tanszékének tanársegéde január 20-án védi meg a belgrádi egyetemen doktori értekezését. Negativno prevrednovanje. Problem trebanja i negacije u filozofiji Herberta Marcusea től kezdve az újvidéki Marxista Kutatási Központ munkatársa. Az Újvidéki Bölcsészkar tanácsa március 1-én a filozófiai kar docensévé választja. A javaslatot a belgrádi egyetem filozófiai karának tanárai: Veljko Korać, Svetlana Knjževa és Jovan Aranđelović írják alá. Első előadását az egyetemen március 15-én tartja a görög filozófia kezdeteiről ban a Theoria filozófiai folyóirat kiadói tanácsának lesz a tagja. A folyóirat első tematikus számában Kant etikai nézeteiről ír nyarán a Szabadkai Munkásegyetem Slobodno vreme i sloboda címmel kiadja szerbnyelvfl monográfiáját ban tankönyvet ad ki Szám Attila és Marija Ifkovié társszerzőkkel. (Osnove marksizma i socijalističkog samoupravljanja) E tankönyvben Bodrogvári írja a filozófiai tárgyú fejezetéket végén szerbhorvát nyelvű doktori értekezésének javított szövege ismét a Szabadkai Munkásegyetem kiadásában lát napvilágot, címe: Negacija i humanitet.

4 1977-től kezdve tagja a Szocijalizam u svetu című folyóirat szerkesztőségének és részt vesz a folyóirat szervezésében évente megtartott cavtati nemzetközi tanácskozásokon ban az újvidéki Marxista Kutatási Központ kiadásában megjelenik szöveggyűjteménye: O Marksovom metodu ben jelenteti meg a Szabadkai Munkásegyetem utolsó monográfiáját O prividnoj zajednici címmel ben Szám Attilával együtt szövegválogatást tesz közzé a marxizmus és önigazgatás tárgyköréből. A könyvet az Újvidéki Tankönyvkiadó adja ki (Izbor tekstova I.). Egyetemi tanári működésével párhuzamosan rendszeresen tart előadásokat a Szabadkai Munkásegyetemen. Részt vesz az újvidéki Tartományi Marxista Kutatási Központ munkájában, mint tudományos előadó és vitapartner pedig számos tudományos tanácskozáson is. E pár év alatt figyelemre méltó beszámolókat tart a párt erkölcsi szerepéről, az önigazgatásról, a kultúráról, a tudományos-technikai forradalomról, Boris Kidric munkásságáról és a történelem értelméről. (E beszámolók és a megjelent tanulmányok adatait a bibliográfia közli.) A Tartományi Marxista Kutatási Központ munkatársaként ő irányítja, írja, szervezi a Praksa i politika kulturnog razvoja u SAPV című kutatási tervezetet. E munkálatoknak több mint a felét végzik el az C-as időszakban. A szabadkai Művelődési Érdekközösség december 26-án utolsó könyvéért és eddigi tudományos munkásságért külön elismerésben részesíti. Plakettet és elismerő oklevelet kap. A díj átvételekor a díjazottak nevében figyelemre méltó beszédet tart a kultúráról decemberében a mexikói Universidad Concreta beválasztja az egyetemi tanács külföldi tagjának tavaszán a sarajevói Svetlost Kiadónak elkészíti a Szocialista országok marxizmusa című antológiát május közepén fejezi be utolsó könyvét, a Pedagógia és elidegenedés címűt (127 oldal), melyet a szabadkai Életjel Kiadó számára írt. Május 31-én délután újságolvasás közben lesz rosszul. Szívgörcs végzett vele. 45 évet élt.

5 BODROGVÁRI FERENC MÜVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA a) Monográfiák, tankönyvek, antológiák 1. Bevezetés az általános szociológiába Iskolai tankönyv, megjelent kézirat gyanánt. Kiadja: a Szabadkai Tanítóképző Intézet jegyzetellátó központja. Szabadka, 1968 decemberében, 277. oldalas. 2. Osnovi sociologije autorizovana skripta za studente Komisija za izdavanje skripata pri VPŠ Subotica 1970., 450 oldal Ez a könyv a magyar nyelvű tankönyv bővített és átdolgozott kiadása. 3. A humanista értékek lehetőségei a modern társadalomban Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen március 15-én megvédett doktori értekezés szövege Szabadka, 1972., 137 gépelt oldal 4. Negativno pre vrednovanje Problem trebanja i negacije u filozofiji Herberta Marcusea Subotica, 1974., 365 gépelt oldal sokszorosítva. A belgrádi egyetemen január 20-án megvédett doktori értekezés szövege, sokszorosított példány. 5. Slobodno vreme i sloboda RU Veljko Vlahovié Subotica kiadása, 195 oldal önálló monográfia a mindennapi élet kérdéseiről. 6. Osnove marksizma i socijalističkog samoupravljanja Priručnik za učenike I. razreda zajedničkog srednjeg vaspitanja i obrazovanja. Középiskolai tankönyv. Társszerzők: Szám Attila és Marija Ifkovié. Zavod za izdavanje udžbenika Novi Sad. Megjelent szerbhorvát nyelven 1976., 1977., 1978., 1979., 1980., továbbá ruszin, román és magyar nyelven is. 7. Negacija i humanitet A belgrádi egyetemen megvédett doktori értekezés javított és bővített szövege. RU Veljko Vlahovié Subotica, 1977., 349 oldal. 8. O Marksovom metodu Szövegválogatás Marx műveiből. Bevezető és összekötőszöveggel. Centar PK SKV za političke studije i marksističko obrazovanje, Novi Sad, 1978., 213 oldal.

6 9. O privodnoj zajednici Monográfia a marxista társadalomelmélet kérdéseiről. Izdanje RU Veljko Vlahović, Subotica, 1979., 163 oldal. 10. Izbor tekstova za nastavnu oblast osnovne marksizma i socijalističko samoupravljanje u I razredu zajedničkog vaspitanja i obrazovanja srednjeg stupnja. Zavod za izdavanje udžbenika, Novi Sad 1979., 230 oldal. Sajtó alatt, illetve előkészületben: 1. Pedagógia és elidegenedés önálló monográfia Megjelenik 1980 végéig az Életjel kiadásában. 2. Čovek, društvo, istorija Tanulmánygyűjtemény Megjelenik végéig a szabadkai RU Veljko Vlahović kiadásában, kb. 300 oldalon. 3. O prividnoj zajednici A szerb nyelven megjelent monográfia magyar fordítása. Kiadja a szabadkai Veljko Vlahović Munkásegyetem. A terv szerint megjelenik 1980 végéig. b) Más szerzők könyveihez írott utószavak 1. Történelem és pedagógia Utószó Pálinkás József: Szabadka népoktatása című könyvéhez. Életjel kiadás, Szabadka, Wolfgang Fritz Haug i ono treće zajedničko" Utószó W. F. Hauge: Uvod u kapital c. könyvéhez Komunist, Beograd, c) A folyóiratokban megjelent írások 1. Dijalektički materijalizam u teoriji, formalizam u praksi. Školski život, Subotica, 1963/3 4., A kétnyelvű oktatás néhány problémájáról a másodfokú iskolákban. Školski život, Subotica, 1964/1., (Ne)logičnost u pripremama za časove. Školski život, Subotica, 1964/3 4., Jedan praktičan priručnik za učenike koji uče logiku. Školski život, Subotica, 1964/3 4., 98 99

7 5. Osvrt na pitanje slobode u odnosima učenika i nastavnika u šoklama drugog stupnja. Nastava i vaspitanje, Beograd, 1965/7 8., Rezultati proveravanja znanja srpskohrvatskog kao maternjeg jezika u I razredu učiteljske škole u Subotici. Pedagoška stvarnost, Novi Sad, 1965/1., Tudásfelmérés az év elején az elemi iskolában. Školski život, Subotica, 1965/1., A jelentés problémái a kétnyelvű oktatásban. Školski život, Subotica, 1965/4 5., O dvojezičnoj nastavi. Pedagoška stvarnost, Novi Sad, 1966/7., Zapažanja o odnosu mišljenja i dvojezičnosti na osnovu testova asocijacije. Pedagoška stvarnost, Novi Sad, 1966/10., Primer planiranja časa u kome nije zastupljeno logičko mišljenje. Školski život, Subotica, 1966/1 2., Anyanyelvünk társadalmi szerepe Školski život, Subotica, 1966/4 5., Zavisnost dvojezičnog vaspitno-obrazovnog rada od shvatanja pojma i funkcije značenja. Pedagoška stvarnost, Novi Sad, 1967/5., Egy teszt története (első rész) Školski život, Subotica, 1967/1 2., Egy teszt története (második rész) Školski život, Subotica, 1967/3., Egy teszt története (harmadik rész) Školski život, Subotica, 1967/4., Kritika i argumentacija u nastavi filozofije u srednjoj školi Nastava i vaspitanje, Beograd, 1968/2., Formabálványozás és középszerűség Školski život, Subotica, 1968/2., Lélekkereskedelem Híd, Újvidék, 1969/5., Birokratska svest i pedagogija Pedagoška stvarnost, Novi Sad, 1969/5., Az anyanyelvi pedagógia az ideológiai olajfák hegyén Školski život, Subotica, 1969/2., A modern iskola problémáiról Školski život, Subotica, 1969/5., Értékelés és anyanyelv I. Üzenet, Szabadka, 1971/1., Értékelés és anyanyelv II. Üzenet, Szabadka, 1971/2.,

8 25. Viselkedés, értékelés, irányítás Üzenet, Szabadka, 1971/4., A programozott oktatás vezetési modellje Létünk, Szabadka, 1972/1., Konzervatív elmélkedés a kritikáról Üzenet, Szabadka, 1972/2., Létünkről Üzenet, Szabadka, 1972/4., Ez a világ a másvilág? Üzenet, Szabadka, 1972/6 7., Herbert Marcuse i opozivanje veličanstvenog obećanja" filozofije rada. Filosofija, Beograd, 1972/4., Dialektikus negáció vagy formális logikai obverzió Herbert Marcuse a dialektikáról Üzenet, Szabadka, 1973/3., Szerényen, de súllyal Üzenet, Szabadka, 1973/4 5., Útkeresés Herbert Marcus filozófiájának etikai vonatkozásairól Üzenet, Szabadka, 1973/6 7., Számvetés az örökséggel Üzenet, Szabadka, 1973/11., A lét és tudat útvesztői Létünk, Szabadka, 1973/1., Az irracionalizmus színváltozásai Üzenet, Szabadka, 1974/3., A tiszta tudományosság hamis tudatának értékéről Üzenet, Szabadka, 1974/4., Lázár, bizony mondom neked, kelj fel!" Üzenet, Szabadka, 1974/12., Logikai vázlatok Oktatás és Nevelés, Szabadka, 1974/4., Esztétikum és forradalom Üzenet, Szabadka, 1975/4., Adalékok a marxista oktatás problémájához Oktatás és Nevelés, Szabadka, 1975/2., Dimenzionisanje mogućnosti Savremenost, Novi Sad, 1975/6., Lukács György, a válaszolva kérdező filozófus Létünk, Szabadka, 1975/5 6., Nesrećna pedagogija Savremenost, Novi Sad, 1976/1., A tudásvány és a dogmatizmus csábító dala Üzenet, Szabadka, 1976/4.,

9 46. Az érték mint igazság Üzenet, Szabadka, 1976/9., Lukacsevi učenici o ontologiji društvenog bitka Kulturni radnik, Zagreb, 1976/6., Socijalizam kao svetski proces Savremenost, Novi Sad, 1976/6., Formalno ostvarenje slobode Theoria, posebno izdanje Beograd, 1976., Marksističko shvatanje oblika društvene svesti kao nastavna tematika Pedagoška stvarnost, Novi Sad, 1977/3., Teorijske pretpostavke istraživanja kulture Savremenost, Novi Sad, 1977/3 4., Informisanost, jednakost i slobodna razmena rada Savremenost, Novi Sad, 1977/7 8., O uslovima stvaralaštva Savremenost, Novi Sad, 1977/11 12., , Intelektualci nisu sredstva Dijalog, Sarajevo, 5., Natklasne tendencije savremene klasne pedagogije Savremenost, Novi Sad, 1978/7 8., Vrednost čoveka kao istina Marksistička misao, 1978/3., Szabó András György: A proletárforradalom világnézete (kritika) Socijalizam u svetu, Beograd, 1978/8., Svakodnevni život u kritičkoj filozofiji Kulturni radnik, Zagreb, 1978/4., Reč u diskusiji Savremenost, Novi Sad, 1979/3., Opaska u smislu funkcije nauke Savremenost, Novi Sad, 1979/4 5., Az értelmes élet filozófusa Híd, Újvidék, 1979/6., Reč u diskusiji Savremenost, Novi Sad, 1979/6., Marcuse múlandó gondolatainak múlhatatlansága Híd, Újvidék, 1979/9., Teorijsko osmišljavanje politike Savremenost, Novi Sad, 1979/9 10., Ágnes Heller: Philosophie des linken redikalismus (kritika) Socijalizam u svetu, Beograd, 1979/15., M. A. Hevesi: Iz istorije kritike filozofskih dogmi (kritika) Socijalizam u svetu, Beograd, 1979/15., Zoran Vidaković: Svet kapitala danas Socijalizam u svetu, Beograd, 1979/15.,

10 68. Kérdéses kérdések Híd, Újvidék, 1979/11., Proizvodna funkcija kulture rada Udruženi rad (Proleće), Subotica, 1980., Rad filozofije i filozofija rada Theoria, Beograd, 1978/1 2., Humanitet i politika Vidici, Beograd, 1979/3 4., O određenosti potrebe i ospojenja Polja, Novi Sad, 1979/243., Lukacsévá teorija o biću oslobađanja Savremenost, Novi Sad, 1980/1 2., Metametodološke pretpostavke promišljanja Savremenost, Novi Sad, 1980/4 5., Etičko vrednovanje revolucionarnosti Saveza komunista Treći program, Radio Beograd, 1980/44., O kriterijima socijalizma Naše teme, Zagreb, 1980/3., Misliti se može samo onda ako se misli drugačije Kulturni radnik, Zagreb, 1980/2., J. P. Sartre túl a halál gyepűin Híd, Újvidék, 1980/ A KSZ forradalmiságának értékelése Híd, Újvidék, 1980/7 8., 80. Dominacija kao potreba i samoupravljanje kao dominacija Socijalizam, Beograd, 1980/ Lét és tudat Üzenet, Szabadka, 1980/ Ivo Pajić: Mišljenje delovanja kritika Socijalizam u svetu, Beograd, 1980/ Hanák Tibor: Az elmaradt reneszánsz Socijalizam u svetu, Beograd, 1980/ Negacija kao afirmacija ljudskog ontološkog identiteta Rukovet, Subotica, 1980/ O one strane slobode kritike Rukovet, Subotica, 1980/ Čežnja za dimenzijom čoveka u univerzumu i univerzuma u čoveku Rukovet, Subotica, 1980/ Samoupravljanje traži odgovarajuću filozofiju Rukovet, Subotica, 1980/ O odgovornosti teorije Rukovet, Subotica, 1980/ Toleracija i dijalog Rukovet, Subotica, 1980/6.

11 90. Potrebe, revolucija i stvaralaštvo Rukovet, Subotica, 1980/ Nova levica i revolucija Rukovet, Subotica, 1980/ Teleologija i revolucionarni pogled na svet Rukovet, Subotica, 1980/6. d) Az újságokban megjelent cikkek, kritikák 1. Legyen szabad és öntudatos Magyar Szó, Újvidék, május A kétnyelvűség elméleti kérdései Magyar Szó, Újvidék, január A tantervvita három tervszerűtlen tanulsága Magyar Szó, Újvidék, március Sült galamb őfelsége hódolóiról 7 Nap, Szabadka, március Haladó és művészi Magyar Szó, Újvidék, június Visszakérdezni a kérdezőt Magyar Szó, Újvidék, aug Kome (ne) treba pozorište Subotičke novine, Subotica, január Korszerű elmélkedések a kultúráról Magyar Szó, Újvidék, március Mennyit ér a szorgalom? Magyar Szó, Újvidék, március Gondok az eszmeiséggel Kommunista, a Magyar Szó melléklete, ápr A műveltségről vitatkozva Magyar Szó, Újvidék, június Da ne hitamo za dugom Dnevnik, Novi Sad, dec Navike i želje Dnevnik, Novi Sad, dec önigazgatás, erkölcs és tájékoztatás 7 Nap, Szabadka, dec A szabadságteremtés etikájáról Magyar Szó, Újvidék, január Plemenita laž i samoupravljanje Večernje novosti, Beograd, április Erkölcs és kritika 7 Nap, Szabadka, április 11.

12 18. Da stvari ne vladaju ljudima Glas omladine, Novi Sad, április Pupoljci i revolucija Subotičke novine, Subotica, április I ne kao sredstvo Borba, Beograd, május Társadalmunk szellemi forrongásban van 7 Nap, Szabadka, június Ni sluškinja, ni gospodar politike Večernje novosti, Beograd, június Az önigazgatás filozófiája Magyar Szó, Újvidék,1980. június Esztétikum és forradalom Magyar Szó, Űjvidék, július 4. e) Kézirati hagyaték 1. Kako odrediti kulturu április, 24. oldal 2. O nekim problemima metodologije istraživanja i nastave marksizma i socijalističkog samoupravljanja., Problem odnosa svojine i slobode u Kidričevom delu., , Beszámoló a Kidrič tudományos konferencián 4. Problemi shvatanja kulture., 7 5. Izveštaj o radu sesije: Naučno tehnološka revolucija i razvoj ličnosti u socijalističkom samoupravnom društvu., 6 6. Teorijske i socijalno političke osnove opšte marksističke teorije revolucije., 42 Előadás a szabadkai munkásegyetemen, május Način proizvodnje materijalnog i duhovnog života., 31 Előadás a szabadkai munkásegyetemen 1979 áprilisában 8. Problemi oslobađanja rada., 30. o. Előadás a szabadkai munkásegyetemen január 19-én 9. Bibliografija (szerb nyelvű önéletrajz) 1975., 3 oldal 10. Beszéd a SlZ-díj átvételekor december 26-án, 1 oldal 11. A kétnyelvűségről., 31 íródott 1967-ben 12. Száll a kakukk, ám más fészkére , Problemi dvojezičnosti., Letopis škole, Bezdan, , Az ember nyelve és szabadsága., Merenje znanja srpskohrvatskog jezika mađara u učiteljskoj školi u Subotici testom US 64/d

13 36 oldal és táblázatok, grafikonok (I. rész) 16 oldal és táblázatok, grafikonok (II. rész) 17. Zavisnost dvojezičnog vaspitno-obrazovnog rada shvatanja pojma i funkcije značenja., Nastava pedagogije na srpskohrvatskom jeziku., Zavisnost obrazovnog rada od shvatanja i mesta uloge kritike., 9 oldal 20. Etikai előadások., 22 oldal (1970 körül)

Tankönyvrendelés Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa 2015/2016. Udžbenici 2015/2016 Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj Kanjiža

Tankönyvrendelés Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa 2015/2016. Udžbenici 2015/2016 Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj Kanjiža Tankönyvrendelés Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa 2015/2016 Udžbenici 2015/2016 Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj Kanjiža 5. OSZTÁLY MAGYAR NYELVEN AJÁNLOTT TANKÖNYVEK 1 Olvasókönyv

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉK KATEDRA ZA MAĐARSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST 1959 Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén 1959. október 21-én kezdődött meg az oktatás.

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS-TECHNIKAI FORRADALOM ÉS A MUNKA FELSZABADÍTÁSÁNAK FOLYAMATA

A TUDOMÁNYOS-TECHNIKAI FORRADALOM ÉS A MUNKA FELSZABADÍTÁSÁNAK FOLYAMATA Dragan Nicic A TUDOMÁNYOS-TECHNIKAI FORRADALOM ÉS A MUNKA FELSZABADÍTÁSÁNAK FOLYAMATA I. Az ipari forradalmak idején a gyáripari termelésben végbement változások szoros összefüggésben voltak a munkamegosztással,

Részletesebben

BIBLIOGRAFIJA: MONOGRAFIJE, PRIREĐENE KNJIGE, UDŽBENICI BIBLIOGRAFIJA AKADEMIKA EMILA KAMENOVA

BIBLIOGRAFIJA: MONOGRAFIJE, PRIREĐENE KNJIGE, UDŽBENICI BIBLIOGRAFIJA AKADEMIKA EMILA KAMENOVA BIBLIOGRAFIJA AKADEMIKA EMILA KAMENOVA BIBLIOGRAFIJA: MONOGRAFIJE, PRIREĐENE KNJIGE, UDŽBENICI 1. Eksperimentalni programi za rano obrazovanje, Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 1982, 234

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ 7 Bibliográfia 7 Nyomdászattörténet. Nyomdászat 8 Bibliofilja. Könyvművészet 8 Könyvkiadás 8 A könyvkiadás

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László

TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László TUDOMÁNYOS ÉLETRAJZ Dr. Garbai László 1944-ben Újvidéken született. 1967-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöki és mérnöktanári oklevelet szerzett. 1967-től 1987-ig az Energiagazdálkodási Intézet

Részletesebben

alap közép felső angol német francia orosz

alap közép felső angol német francia orosz Könyvtárhasználói szokások (2001) Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné megismerni olvasóinak könyvtárhasználati szokásait. Kérjük, legyen segítségünkre, és válaszoljon az alábbi kérdésekre.

Részletesebben

OKTATÁSSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11

OKTATÁSSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. OKTATÁSSZOCIOLÓGIA

Részletesebben

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem

Péterfi Gábor. Bölcsészettudományi Kar, Politikaelmélet speciális képzés József Attila Tudományegyetem Péterfi Gábor MUNKAHELYEK 2013 - Evangélikus Pedagógiai Intézet, történelem tantárgygondozó 2000 - Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, középiskolai tanár, tanított szaktárgyak:

Részletesebben

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE

[Erdélyi Magyar Adatbank] Bori Imre: A jugoszláviai magyar irodalom története BORI IMRE BORI IMRE BORI Imre (Bácsföldvár, 1929. dec. 28. Újvidék, 2004. ápr. 22.), irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. Az általános iskolát szülőhelyén, a gimnáziumot Petrovgradban (Zrenjanin), Becsén, Zentán

Részletesebben

ERNST BLOCH BIBLIOGRÁFIA

ERNST BLOCH BIBLIOGRÁFIA ERNST BLOCH BIBLIOGRÁFIA Bevezető jegyzet Ez az ideiglenes bibliográfia azzal a céllal készült, hogy a marxizmus filozófiai kérdései iránt érdeklődő olvasónak néhány szükséges és ugyanakkor ideiglenes

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Dr. Barzó Tímea, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Államés Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék, Miskolc Dr. Barta Judit, egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Állam-

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum ( )

A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum ( ) A pedagógiai szaksajtó, mint közéleti és tudományos fórum (1900-1945) Változó életformák régi és új tanulási környezetek ONK, 2013. nov. 7-9., Eger Biró Zsuzsanna Hanna, PhD ELTE PPK Előadás menete Kutatási

Részletesebben

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXIX. SZATHMÁRI ISTVÁN

Részletesebben

Tanítóképzők, tanítók a 20. századi Magyarországon. A budai képző 100 éve. TBN08M15

Tanítóképzők, tanítók a 20. századi Magyarországon. A budai képző 100 éve. TBN08M15 Tanítóképzők, tanítók a 20. századi Magyarországon. A budai képző 100 éve. TBN08M15 2012. február 22. A félévi munka megbeszélése: tematika, ütemterv, követelmények. 2012. február 29. Tanítóképzők, tanítók

Részletesebben

Gönczy László. Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola, Budapest - zeneszerzés-szak, ;

Gönczy László. Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola, Budapest - zeneszerzés-szak, ; Gönczy László. Szakmai önéletrajz (Gönczy László) Születési hely, idõ: Budapest, 1957. augusztus 30. Tanulmányok: Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskola, Budapest - zeneszerzés-szak, 1971-1975; Liszt

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hegedűs Rita

Oktatói önéletrajz Dr. Hegedűs Rita egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1988-1991 ELTE Szociológiai Intézet, szociológia 1982-1986 ELTE

Részletesebben

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7.

Fiatal Filozófusok Konferenciája 7. Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola * Magyar Művészeti Akadémia Művészeti és Módszertani Kutatóintézet * Magyar Tudományos Akadémia Morál és Tudomány Lendület Kutatócsoport A szabadság jegyében

Részletesebben

Stangl Eleonóra A SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS ALKALMAZÁSA A KÖNYVTÁRAKBAN

Stangl Eleonóra A SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS ALKALMAZÁSA A KÖNYVTÁRAKBAN Stangl Eleonóra A SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS ALKALMAZÁSA A KÖNYVTÁRAKBAN A számítógépes könyvtári adatfeldolgozás és információkeresés gyakorlati bemutatását Jugoszláviában először a Könyvtárosok Tartományi

Részletesebben

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. BUJALOS ISTVÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ I. KÉPZETTSÉG, KÉPESÍTÉS megnevezés évszám kibocsátó intézmény 1979 KLTE 1983 ELTE magyar történelem szakos középiskolai tanár filozófia szakos előadó II. OKTATÁSI

Részletesebben

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7

TARTALOM. Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 TARTALOM Bevezetés 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ..7 Bibliográfia 7 Nyomdászat. Nyomdászattörténet 8 Bibliofília. Könyvművészet. Könyvritkaságok 8 KÖNYVKIADÁS

Részletesebben

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása 1. sz. melléklet Melykóné Tőzsér Judit iskolai könyvtári szakértő véleménye alapján módosítva 2005. jan. 5-én. Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása Az iskolai könyvtár gyűjtőkörének alapelvei A Könyvtár

Részletesebben

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar

Szakmai önéletrajz. Végzettség: 2002 PhD (ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola) 1980 ELTE Bölcsészettudományi kar könyvtármagyar Szakmai önéletrajz Név: Győri János Születési hely: Budapest, Magyarország Születési idő: 1956. 04. 01. Állampolgárság: magyar Jelenlegi munkahely: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája Jelenlegi beosztása:

Részletesebben

dr. Rónay Zoltán szakmai önéletrajza

dr. Rónay Zoltán szakmai önéletrajza dr. Rónay Zoltán szakmai önéletrajza Személyi adatok: Születési hely idő: Budapest, 1976. május 9. Szülők: dr. Rónay Zoltán ügyvéd (a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara tagja), néhai Szántó Judit, újságíró.

Részletesebben

A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n

A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n A budapesti földrajztanárképzés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jelenleg a Földrajzés Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központjához kapcsolódik.

Részletesebben

A PRAKSA FOLYÓIRAT 1976. ÁPRILISI 4. SZÁMÁNAK ISMERTETÉSE

A PRAKSA FOLYÓIRAT 1976. ÁPRILISI 4. SZÁMÁNAK ISMERTETÉSE Skenderovics Márta A PRAKSA FOLYÓIRAT 1976. ÁPRILISI 4. SZÁMÁNAK ISMERTETÉSE Praksa - Jugoslovenska revija za AOD - teorija i praksa - Kiadja: Upravni odbor Jugoslovenskog udruženja korisnika sredstava

Részletesebben

Könyvkiállítás 12 KÖNYVTÁRÜGY 12 A könyvtárügy általános kérdései 12 Könyvtárak 12 Olvasóközönség. Olvasómozgalom 14 SAJTÓ 14 A sajtó általános

Könyvkiállítás 12 KÖNYVTÁRÜGY 12 A könyvtárügy általános kérdései 12 Könyvtárak 12 Olvasóközönség. Olvasómozgalom 14 SAJTÓ 14 A sajtó általános TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS 5 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 7 1. KÖNYV. KÖNYVKIADÁS. KÖNYVTERJESZTÉS. KÖNYVTÁRÜGY. SAJTÓ 7 BIBLIOGRÁFIA 7 NYOMDÁSZAT. NYOMDÁSZATTÖRTÉNET 8 BIBLIOFILLÁ KÖNYVMŰVÉSZET. KÖNYVRITKASÁGOK 8

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Klasszikus

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hegedűs Rita

Oktatói önéletrajz Dr. Hegedűs Rita egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1982-1986 ELTE Általános Iskolai Tanárképző Főiskolai Kar, magyar-orosz

Részletesebben

Nevelést-oktatást végző pedagógusok végzettsége

Nevelést-oktatást végző pedagógusok végzettsége tanító 19 fő Nevelést-oktatást végző pedagógusok végzettsége Munkakör Iskolai végzettség Intézmény neve általános iskolai tanító angol nyelv társadalomtudományi és gazdasági szakfordító Diploma szerzési

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok: SZAKMAI TAPASZTALAT

Önéletrajz. Személyi adatok: SZAKMAI TAPASZTALAT Önéletrajz Személyi adatok: Vezetéknév/Utónév: Szőke Péter Cím: 5100 Jászberény, Megyeház utca 6. 1/1. Telefonszám: 06 57 400 152 Mobilszám: 06 70 310 7651 E-mail: szoke.peter@uni-eszterhazy.hu Honlap:

Részletesebben

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista 1. Pedagógusok végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Oktatási intézmény Megszerzett szakképzettség ; Eötvös Lóránd

Részletesebben

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI

A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI A KÁRPÁTALJAI MAGYAR NYELVŰ FELSŐOKTATÁS HELYZETE ÉS A MAGYARORSZÁGI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI dr. SPENIK SÁNDOR, Ungvári Nemzeti Egyetem Kárpátalja SZOLNOK - 2014 Kárpátalja

Részletesebben

Andrić Edita B I B L I O G R A F I J A

Andrić Edita B I B L I O G R A F I J A Andrić Edita B I B L I O G R A F I J A -A rokonságra vonatkozó elnevezések szerbhorvát-magyar elemzése (Hungarológiai Közlemények 62. szám, Újvidék: Magyar Nyelv, Irodalom és Hungarológiai Kutatások Intézete,

Részletesebben

* szemlélés módszere a Tanítóképző kar hallgatójaként. és grafikonos bemutatása a probléma szemléltetése céljából.

* szemlélés módszere a Tanítóképző kar hallgatójaként. és grafikonos bemutatása a probléma szemléltetése céljából. TANULJUNK ANYANYELVÜNKÖN! Borbás Julianna Szabadka, 2004 A kutatáshoz felhasznált módszerek: * statisztikai elemzés * dokumentum elemzés * szemlélés módszere a Tanítóképző kar hallgatójaként A legújabb

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA. KÉPZÉSI TERV (Érvényes: tanév I. félévétől, felmenő rendszerben)

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA. KÉPZÉSI TERV (Érvényes: tanév I. félévétől, felmenő rendszerben) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖZGAZDASÁGTANI DOKTORI ISKOLA KÉPZÉSI TERV (Érvényes: 2012-2013. tanév I. félévétől, felmenő rendszerben) Az SZTE Közgazdaságtani Doktori Iskolában a szervezett képzésben részt

Részletesebben

Oktatói önéletrajz dr. Veszelszki Ágnes

Oktatói önéletrajz dr. Veszelszki Ágnes Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 2006-2011 ELTE BTK Nyelvészeti Doktori Iskola, Budapest, doktori képzés,

Részletesebben

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MEGHÍVÓ MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI OKTATÁS MUNKACSOPORT BESZÁMOLÓ KONFERENCIA MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI

Részletesebben

Gábrity Molnár Irén T. Mirnics Zsuzsanna MOZAIK2001 GYORSJELENTÉS VAJDASÁG

Gábrity Molnár Irén T. Mirnics Zsuzsanna MOZAIK2001 GYORSJELENTÉS VAJDASÁG Gábrity Molnár Irén T. Mirnics Zsuzsanna MOZAIK21 GYORSJELENTÉS VAJDASÁG TARTALOM A minta leírása, szocio-demográfiai összetevõk...243 Alapvetõ statisztikai adatok...243 A vajdasági régiókon belül a települések

Részletesebben

FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK FILOZÓFIA SZAKMÓDSZERTAN ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Alapdokumentumok a filozófia tantárgy tanításához. (NAT, kerettanterv, tanmenet, tématerv, óraterv). A Filozófia tantárgy helye a Nemzeti Alaptanterv műveltségi

Részletesebben

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FILOZÓFIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Filozófia középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 21. FILOZÓFIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A rész (30 pont) 1. Írja a megfelelő

Részletesebben

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés ELŐADÁSOK Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés 1. Szabó Dezső Trianonról. Konferencia-előadás, Evangélikus iskolák kutató tanárainak I. konferenciája Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, 2013.

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

Újvidék. 2008. december 29. 25. szám LXIV. évfolyam. alapján Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsa 2008. Szám: 02-00133/2008. 597.

Újvidék. 2008. december 29. 25. szám LXIV. évfolyam. alapján Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsa 2008. Szám: 02-00133/2008. 597. Vajdaság AT Hivatalos Lapja megjelenik szükség szerint, öt nyelven: szerb, magyar, szlovák, román és ruszin nyelven.- Kéziratokat nem küldünk vissza - Hirdetések a díjszabás szerint. Újvidék 2008. december

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka

KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka KÖZGAZDASÁGI KAR Szabadka KÖZGAZDASÁGI KAR SZOCIOLÓGIA Szemeszter: (2) nyári Heti óraszám: 2+2 Kreditpont: 6 Előadó: Dr. Gábrity Molnár Irén, Egyetemi rendes tanár Tannyelvek: szerb, magyar A tantárgy

Részletesebben

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista Oktatási intézmény ; Eötvös Lóránd Tudományegyetem képző Főiskolai Kar; Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar; Budapesti Műszaki Egyetem- és Társadalomtudományi Kar; Pázmány Péter Katolikus

Részletesebben

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa

Dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, PhD egyetemi docens. Szenátus által elfogadott adat. Szenátus által elfogadott adat. Tárgy típusa A tantárgy neve magyarul: A tantárgy neve angolul: Tantárgykód (technikai kód): A tantárgy oktatásáért felelős tanszék neve: A tantárgyfelelős neve: tudományos fokozata, beosztása: Kontaktórák száma nappali

Részletesebben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben 2015/01/23 Galambos Ferenc sok más irodalomtörténeti munkája mellett élete végéig ötvennél több bibliográfiát is készített, köztük a Nyugat, az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti Közlemények, a Magyar

Részletesebben

Szakdolgozati szeminárium

Szakdolgozati szeminárium Szakdolgozati szeminárium Borbély Tibor Bors munkaügyi kutató 2007. 06. 09. szakdolgozati szeminárium 1 Szakdolgozat készítése- a cél 30-tól (felsőfokú szakképzés) kb. 300 oldalig (M, PhD) terjed géppel

Részletesebben

ŐSZI NEMZETISÉGI PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK október

ŐSZI NEMZETISÉGI PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK október ŐSZI NEMZETISÉGI PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK 2017. október 16-27. A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ 2017. október 16-27. között szervezi meg az Őszi Nemzetiségi Pedagógiai Szakmai Napokat. Az Oktatási

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Kuczi Tibor

Oktatói önéletrajz Dr. Kuczi Tibor egyetemi tanár Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1980-1982 ELTE BTK, szociológia 1973-1977 ELTE BTK, filozófia

Részletesebben

FILOZÓFIA SZAK Alapképzés A tantárgyak rendje a Tanulmányi szerződések kitöltéséhez és az Órarend összeállításához

FILOZÓFIA SZAK Alapképzés A tantárgyak rendje a Tanulmányi szerződések kitöltéséhez és az Órarend összeállításához 1 Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Történelem és Filozófia Kar Magyar Filozófiai Intézet FILOZÓFIA SZAK Alapképzés 2016-2017 A tantárgyak rendje a Tanulmányi szerződések kitöltéséhez és az Órarend

Részletesebben

Rehák László DANILO Ž. MARKOVIĆ KÖNYVE A MUNKASZOCIOLÓGIÁRÓL

Rehák László DANILO Ž. MARKOVIĆ KÖNYVE A MUNKASZOCIOLÓGIÁRÓL Rehák László DANILO Ž. MARKOVIĆ KÖNYVE A MUNKASZOCIOLÓGIÁRÓL Dr Danilo Ž. Markovié: Osnovni problemi sociologije rada. Savremena Administracija", Beograd, 1970, 217 oldal. Tartalom Predmetna određenost

Részletesebben

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán

Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Oktatók és kutatók teljesítmény-értékelésének szabályzata a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának (a továbbiakban: Kar) Tanácsa a Karral oktatói és

Részletesebben

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem

műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó Munkahelyek: Nokia -Hungary kft Veszprémi Egyetem Név: Tarnay Katalin Születési adatok: Nyiregyháza, 1933. május 8 Legmagasabb tudományos fokozat, és elnyerésének éve: műszaki tudomány doktora 1992 Beosztás: stratégiai tanácsadó, tudományos tanácsadó

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG

NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG NYELVTANULÁS A VILÁGON SPANYOL MAGYARORSZÁG 2018 A spanyol mint idegen nyelv Magyarországon Magyarországon egy többen érdeklődnek a spanyol nyelvtanulás iránt. Általában második vagy harmadik idegen nyelvként

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Barancsuk János /23148

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Barancsuk János /23148 SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Barancsuk János indian@ktk.pte.hu 72-501-599/23148 1. Munkahelyi adatok (beosztás, mikortól): Beosztás: Időpont: tudományos ösztöndíjas gyakornok

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Hajdú Istvánné

Oktatói önéletrajz Dr. Hajdú Istvánné egyetemi tanár Élelmiszertudományi Kar Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1963-1968 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, okleveles közgazda 1971-1973 MLEE, Filozófia

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. GÁCSI ANETT ERZSÉBET

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. GÁCSI ANETT ERZSÉBET SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. GÁCSI ANETT ERZSÉBET Személyi adatok: Név: Gácsi Anett Erzsébet Születési hely, idő: Mezőtúr, 1987. 05. 01. Állampolgárság: magyar Levelezési cím: Szegedi Tudományegyetem, Állam-

Részletesebben

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE 1. sz. Melléklet Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetetett Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE a Babeş-Bolyai Tudmányegyetem alap-, mester- és doktori képzős,

Részletesebben

Bibliografija radova Dr. Lasla Molnar-Čikoš

Bibliografija radova Dr. Lasla Molnar-Čikoš Bibliografija radova Dr. Lasla Molnar-Čikoš I Knjige 1. SINTAKSA, MAĐARSKI JEZIK A mai vajdasági magyar nyelv mondattani kérdései (Sintaksički problemi savremenog mađarskog jezika u Vojvodini), Novi Sad,

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak kommunikáció és médiatudomány specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési-

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

JELENTÉS. A magyarkanizsai József Attila Könyvtár 2013. évi tevékenységéről

JELENTÉS. A magyarkanizsai József Attila Könyvtár 2013. évi tevékenységéről Ikt.sz. 00-33/14 Kelt, 2014.02.04-én Magyarkanizsa JELENTÉS A magyarkanizsai József Attila Könyvtár 2013. évi tevékenységéről A közkönyvtárnak, mint kulturális intézménynek, feladata az ismeretekhez, információkhoz,

Részletesebben

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) 2015-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Szabad bölcsészet alapszak művészettörténet specializáció* 2015-től fölvett hallgatóknak *A 38/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a szabad bölcsészet alapképzési szak képzési- és kimeneti

Részletesebben

Románia, 410104 Nagyvárad, Iuliu Maniu 15. 0744-370997 hausmannaliz@gmail.com. Neme Nő Születési dátum 06.09.1952. Állampolgárság román, magyar

Románia, 410104 Nagyvárad, Iuliu Maniu 15. 0744-370997 hausmannaliz@gmail.com. Neme Nő Születési dátum 06.09.1952. Állampolgárság román, magyar Önéletrajz SZEMÉLYI ADATOK Hausmann Alice Románia, 410104 Nagyvárad, Iuliu Maniu 15. 0744-370997 hausmannaliz@gmail.com Neme Nő Születési dátum 06.09.1952. Állampolgárság román, magyar SZAKMAI TAPASZTALAT

Részletesebben

Földeáki Návay Lajos Általános Iskola

Földeáki Návay Lajos Általános Iskola Az iskola neve: Földeáki Návay Lajos Általános Iskola Az iskola címe: 6922 Földeák, Zárda u. 18-20. Az iskola OM azonosítószáma: 029695 Tanév megnevezése: 2015/2016-os tanév Személyi feltételek Pedagógusok

Részletesebben

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. CSALÁDSZOCIOLÓGIA

Részletesebben

Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök. SZIE YBL MIKLÓS Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Tervezési Szakcsoport vezető

Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök. SZIE YBL MIKLÓS Építéstudományi Kar, Építészmérnöki Intézet, Tervezési Szakcsoport vezető 0 2. Szakmai tudományos életrajz Dr. Anthony GALL, okl. építészmérnök született: Mackay [Ausztrália], 1967.ápr.23.) 1993 1993-ban telepedett le Magyarországon, 1997-óta óta magyar állampolgár. Nős, három

Részletesebben

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben

A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben A Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főbb feladatai a 2018/2019-es tanévben Kállay Attiláné mb. főosztályvezető Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ Szaktanácsadói ellátottság

Részletesebben

Beiskolázási számok, egyetemi szintű nappali képzés 2011. Nyelv

Beiskolázási számok, egyetemi szintű nappali képzés 2011. Nyelv ROMÂNIA MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA Str. Mihail Kogãlniceanu, nr. 1, Cluj-Napoca Tel. (00) 40-264 - 40.53.00*; Fax. 0264-591.906 RECTORATUL Nr. 12.099/10.06.2011

Részletesebben

Dr. habil. FEHÉR KATALIN CSc Szakmai önéletrajz. 18-19. századi magyar művelődéstörténet (neveléstörténet,andragógiatörténet, sajtótörténet)

Dr. habil. FEHÉR KATALIN CSc Szakmai önéletrajz. 18-19. századi magyar művelődéstörténet (neveléstörténet,andragógiatörténet, sajtótörténet) Dr. habil. FEHÉR KATALIN CSc Szakmai önéletrajz Szakterület: 18-19. századi magyar művelődéstörténet (neveléstörténet,andragógiatörténet, sajtótörténet) Tanulmányok: 1969-1974 Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

Dr. Kenyeres István. Születési hely, idő Budapest, 1972. június 26.

Dr. Kenyeres István. Születési hely, idő Budapest, 1972. június 26. Dr. Kenyeres István Születési hely, idő Budapest, 1972. június 26. Adatok Szem. ig. szerinti név: Dr. Kenyeres István Tibor Lakcím: 1078 Budapest, István u. 26. II. 14. Telefon: 06-309190388 E-mail: kenyeresi@bparchiv.hu

Részletesebben

Időtartam (-tól -ig) 2012-2013 Munkáltató neve és címe Miskolci Egyetem (Központi Igazgatás), 3515 Miskolc-Egyetemváros

Időtartam (-tól -ig) 2012-2013 Munkáltató neve és címe Miskolci Egyetem (Központi Igazgatás), 3515 Miskolc-Egyetemváros 1 Ö N É L E T R A J Z F O R M A N Y O M T A T V Á N Y SZEMÉLYES ADATOK Név DR. LUKÁCS JÁNOS Cím 3535 MISKOLC (MAGYARORSZÁG), ELŐHEGY U. 48/2. Telefon +36 46 565 111/14 11 Fax +36 46 561 504 E-mail janos.lukacs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS

A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS www.njszt.hu/files/neumann/infotortenet Projektek Sántáné-Tóth Edit santane.edit@gmail.com NJSZT ITF 2010.03.11. A projekt indulásáról Kiindulásként

Részletesebben

10. A NEMZETI JELKÉPEK HASZNÁLATÁNAK ÉS A NEMZETI ÜNNEPEKRŐL VALÓ MEGEMLÉKEZÉSNEK A JOGA

10. A NEMZETI JELKÉPEK HASZNÁLATÁNAK ÉS A NEMZETI ÜNNEPEKRŐL VALÓ MEGEMLÉKEZÉSNEK A JOGA 10. A NEMZETI JELKÉPEK HASZNÁLATÁNAK ÉS A NEMZETI ÜNNEPEKRŐL VALÓ MEGEMLÉKEZÉSNEK A JOGA A nemzeti jelképek használatának és a nemzeti ünnepekről való megemlékezésnek a joga 243 A szerb alkotmány (79.

Részletesebben

Dr. Vékássy László. ~Élete és munkássága~

Dr. Vékássy László. ~Élete és munkássága~ Dr. Vékássy László ~Élete és munkássága~ 2018.12.01. A beszéd az emberi létnek nem különálló tevékenysége, hanem a személyiség része. ~dr. Vékássy László 2 Kezdetek Csendes, visszahúzódó gyermek Városból

Részletesebben

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban (összegző megállapítások) 1. Bevezetés, a vizsgálat célkitűzései A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény végrehajtását az Országgyűlés és a Kormány

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

1. Nemzetközi kisebbségi jogvédelem

1. Nemzetközi kisebbségi jogvédelem CD-MELLÉKLET 1. Nemzetközi kisebbségi jogvédelem 1.1. Az emberi és kisebbségi jogok védelme az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ) 1.2. Európai kisebbségvédelmi jogi eszközök 1.2.1. Európai Biztonsági

Részletesebben

S TOBOM ZA NJIH EGYÜTT VELED - ÉRTÜK A GÖLÖNCSÉR MŐHELY ÜZLETI TERVE A 2013-AS ÉVRE

S TOBOM ZA NJIH EGYÜTT VELED - ÉRTÜK A GÖLÖNCSÉR MŐHELY ÜZLETI TERVE A 2013-AS ÉVRE Udruženje za pomoć i zaštitu interesa mentalno i fizički oštećenih lica Kanjiža Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védı és Segítı Egyesület Magyarkanizsa S TOBOM ZA NJIH EGYÜTT VELED - ÉRTÜK A GÖLÖNCSÉR

Részletesebben

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető

Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat férjezett, 3 gyermek édesanyja népzenei tárgyak tanára, tanszakvezető Önéletrajz Személyi adatok Név Szabó Ágnes Cím 1022 Budapest, Ruszti út 7. Telefonszám +36304790140 E-mail szaboo.agnes@gmail.com Születési év Családi állapot 1978 férjezett, 3 gyermek édesanyja Szakmai

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Farkas Judit I. Személyi adatok Név: Farkas Judit Születési hely, idő:, 1979. 04. 01. Anyja neve: Mohai Margit Judit Személyi igazolvány száma: 335364SA Munkahely: MTA Nyelvtudományi

Részletesebben

Publikációs jegyzék Dr. Molnár Béla

Publikációs jegyzék Dr. Molnár Béla Publikációs jegyzék Dr. Molnár Béla Könyv, kézirat Molnár Béla - Palásti Béla (1990): Az abonyi amatőr színjátszás története a kezdetektől napjainkig. Pest Megyei Levéltár, Kézirat Molnár Béla (2000):

Részletesebben

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői

A kötetben szereplő tanulmányok szerzői A kötetben szereplő tanulmányok szerzői Bálint István, nyugalmazott újságíró, Magyar Szó, publicista, Belovai József, nyugalmazott történelemtanár, Szeged,, Nagybecskerek Beretka Katinka, okleveles jogász,

Részletesebben

JOSIP BROZ TITO: ÖNIGAZGATÁSI SZOCIALIZMUS

JOSIP BROZ TITO: ÖNIGAZGATÁSI SZOCIALIZMUS Laki László JOSIP BROZ TITO: ÖNIGAZGATÁSI SZOCIALIZMUS Josip Broz Tito: Samoupravni socijalizam Biblioteka Suvremeni misao Školska knjiga Zagreb. 1974. 230 old. Tartalom: Titova koncepcija samoupravnog

Részletesebben

Kultúrára akadva. Pesti Bölcsész Akadémia. Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév. Kurzusaink:

Kultúrára akadva. Pesti Bölcsész Akadémia. Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév. Kurzusaink: Az ELTE BTK Doktoranduszai bemutatják: Kurzusaink: Pesti Bölcsész Akadémia Kultúrára akadva Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév A kétnyelvűségtől a többnyelvűségig Labancz Linda Perge Gabriella

Részletesebben

Politikatudományok alapképzési szak nappali tagozat képzési terv POLN17-BA

Politikatudományok alapképzési szak nappali tagozat képzési terv POLN17-BA Politikatudományok alapképzési szak nappali tagozat képzési terv POLN17-BA Társadalomtudományi alapismeretek (20-30 kredit) Bevezetés a kommunikáció- és médiatudományba Bevezetés a politikatudomány forrásainak

Részletesebben

Oktatói adatlap. Dr. Varga Katalin. Dr. Varga Katalin / Szakmai önéletrajz. Beosztás: egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Telefon:

Oktatói adatlap. Dr. Varga Katalin. Dr. Varga Katalin / Szakmai önéletrajz. Beosztás: egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Telefon: Oktatói adatlap Dr. Varga Katalin Beosztás: egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Telefon: E-mail: Eddigi fő kutatási területe az oktatástechnológia, illetve annak gyakorlati alkalmazása a közép- és felsőfokú

Részletesebben

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK LEXIKOGRÁFIAI FÜZETEK 2. Szerkesztőbizottság BÁRDOSI VILMOS, FÁBIÁN ZSUZSANNA, GERSTNER KÁROLY, HESSKY REGINA, MAGAY TAMÁS (a szerkesztőbizottság vezetője), PRÓSZÉKY GÁBOR Tudományos

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PTE BTK OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA A KÉPZÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

KÉPZÉSI PROGRAM PTE BTK OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA A KÉPZÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI KÉPZÉSI PROGRAM PTE BTK OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM NEVELÉSTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA A KÉPZÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI A PTE BTK Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskolában a 2016 szeptemberétől felvett

Részletesebben

Iskolánk nevelőtestületének adatai as tanévben. Sorszám Besorolás Hol végzett Szakképesítés Osztályfőnök Beosztás Tanított tantárgy

Iskolánk nevelőtestületének adatai as tanévben. Sorszám Besorolás Hol végzett Szakképesítés Osztályfőnök Beosztás Tanított tantárgy Iskolánk nevelőtestületének adatai 2017-2018-as tanévben Sorszám Besorolás Hol végzett Szakképesítés Osztályfőnök Beosztás Tanított tantárgy 1. Pedagógus I. történelem szakos, vallás történelem, hittan

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila

Oktatói önéletrajz Dr. Forgács Attila egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1991-1993 Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, klinikai

Részletesebben

ÖNÉLETRAJZ SZEMÉLYES ADATOK Név Cím MÉSZÁROS JUDIT ALEZREDES 1186. Budapest Margó Tivadar u. 192. III/15. E-mail Állampolgárság Magyar Születési idő 1970. 05. 30. meszaros.judit@uni-nke.hu SZAKMAI TAPASZTALAT

Részletesebben

ALEKSANDAR TODOROVIĆ: TÖMEGKULTÚRA ÉS FIATALKORI BŰNÖZÉS

ALEKSANDAR TODOROVIĆ: TÖMEGKULTÚRA ÉS FIATALKORI BŰNÖZÉS Borislav J. Dimković ALEKSANDAR TODOROVIĆ: TÖMEGKULTÚRA ÉS FIATALKORI BŰNÖZÉS Dr Aleksandar Todorović: Masovna kultura i maloletničko prestupnihvo Centar za političke studije i društveno-političko obrazovanje,

Részletesebben

1. Analízis gépi kollokviumi tételsor BCO-2 oktatógépre I. OOK. Nyíregyháza, 1979.

1. Analízis gépi kollokviumi tételsor BCO-2 oktatógépre I. OOK. Nyíregyháza, 1979. Dr. Czeglédy István PhD publikációs jegyzéke 1. Analízis gépi kollokviumi tételsor BCO-2 oktatógépre I. OOK. Nyíregyháza, 1979. 2. Analízis gépi kollokviumi tételsor BCO-2 oktatógépre II. OOK. Nyíregyháza,

Részletesebben