Közvetítők engedélyezése, bejelentése Közvetítőként független függő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közvetítők engedélyezése, bejelentése Közvetítőként független függő"

Átírás

1 Közvetítők engedélyezése, bejelentése Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló, évi CL. törvény új fogalom meghatározásokat vezetett be a Hpt december 31. napjáig hatályos, 2. számú melléklete értelmező rendelkezések I. fejezet 12. a) b) és c.) alpontjaiban definiált ügynöki tevékenységekre vonatkozóan. A Hpt január 1. napján hatályba lépett 6/C. (1) bekezdés a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenység folytatóit Közvetítőként definiálja, és aszerint különbözteti meg őket, hogy a tevékenységüket független, vagy függő közvetítőként végzik. Közvetítők

2 Függő Közvetítők

3 A függő közvetítőknek nem szükséges tevékenységségi engedély a közvetítői tevékenység végzéséhez, az igénybevevő pénzügyi intézménynek szükséges a közvetítő igénybevételéhez engedélyt kérnie. [Hpt. 14. (1) bekezdés h) pont] A független közvetítők tevékenysége önálló, nem egy meghatározott pénzügyi intézmény pénzügyi szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódik, ezért a közvetítői tevékenységet a független közvetítők a Felügyelet által kiadott tevékenységi engedély alapján végezhetik. I. Független közvetítőként végzik a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenységet a Hpt. 6/C. (1) bekezdés 1. ba) pontja szerinti többes kiemelt közvetítők; 2. bb) pont alá tartozó többes ügynökök; 3. bc) pontban meghatározott alkuszok. A független közvetítőnek minősülő többes kiemelt közvetítők, többes ügynökök és az alkuszok közvetítői tevékenységüket kizárólag a Felügyeletnek a törvényben meghatározott engedélyével végezhetik. [Hpt. 6/C. (3) bekezdés] A fenti I/1. pontban említett többes kiemelt közvetítő részére a Felügyelet által kiadott tevékenységi engedéllyel végezhető az a kiemelt közvetítői tevékenység, amelyet közvetítő több pénzügyi intézmény egymással versengő pénzügyi szolgáltatása vonatkozásában folytat. A kiemelt közvetítői tevékenység fogalmát a Hpt. 2. számú melléklet I. fejezet pontja határozza meg: a pénzügyi intézménnyel kötött megbízási szerződés alapján, a pénzügyi intézmény nevében, javára és kockázatára, pénzügyi szolgáltatás, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás nyújtásának, szolgáltatásra irányuló szerződés megkötésének elősegítésére irányuló tevékenység, ideértve a pénzügyi intézmény nevében, javára és kockázatára történő kötelezettségvállalást vagy a szerződés megkötését is. A fenti I/2 pontban említett többes ügynökként a Felügyelet által kiadott tevékenységi engedéllyel végezhető az a ügynöki tevékenység, amelyet közvetítő több pénzügyi intézmény egymással versengő pénzügyi szolgáltatása vonatkozásában folytat. A Hpt. 2. számú melléklet I. fejezet pontjában meghatározott ügynöki tevékenység a pénzügyi intézménnyel kötött megbízási szerződés alapján végzett pénzügyi szolgáltatás, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás nyújtásának, ilyen szolgáltatásra irányuló szerződés megkötésének elősegítésére irányuló tevékenység, amelynek során a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalnak, szerződést nem kötnek folytatásához abban az esetben szükséges engedély, ha a tevékenységet független közvetítőnek minősülő A versengő szolgáltatás fogalmát a Hpt. 2. számú melléklet Értelmező rendelkezések III. fejezet 19. pontja határozza meg az alábbiak szerint::

4 a) ingatlanon alapított jelzálogjog (ideértve az önálló zálogjogot is) fedezete mellett öt évet elérő vagy azt meghaladó legrövidebb futamidőre kínált hitel és pénzkölcsön, valamint az ingatlan pénzügyi lízing, b) ingatlanon alapított jelzálogjog (ideértve az önálló zálogjogot is) fedezete mellett öt évet meg nem haladó leghosszabb futamidőre kínált hitel és pénzkölcsön, valamint pénzügyi lízing, továbbá valamennyi, ingatlanon alapított jelzálogjog fedezete nélkül kínált hitel és pénzkölcsön, ideértve a fizetési számlához (bankszámlához) kapcsolódó hitelkeretet és a hitelkártyát is, vagy c) betét és fizetési számla (bankszámla). A fenti I/3 pontban említett alkuszként a Felügyelet által kiadott tevékenységi engedéllyel végezhető az alkuszi tevékenység, melyet a Hpt. 2. számú melléklet I. fejezet pontjában meghatároz meg az alábbiak szerint: a pénzügyi szolgáltatást igénybe venni szándékozó ügyféllel kötött megbízási szerződés alapján és nevében pénzügyi intézménnyel történő pénzügyi szolgáltatási szerződés kiválasztására, megkötésének elősegítésére irányuló tevékenység, amely nem terjed ki az ügyfél nevében, javára történő kockázatvállalásra. II. Függő közvetítői tevékenységnek minősül a Hpt. 6/C. (1) bekezdés 1. aa) pontja szerinti kiemelt közvetítői tevékenység 1, amely egy pénzügyi intézmény - ideértve a pénzügyi intézmény csoportját is - vagy több pénzügyi intézmény egymással nem versengő pénzügyi szolgáltatásának közvetítésére irányul; 2. az ab) pontban megfogalmazott ügynöki tevékenység 2, egy pénzügyi intézmény - ideértve a pénzügyi intézmény csoportját is - vagy több pénzügyi intézmény egymással nem versengő pénzügyi szolgáltatásának közvetítése; 3. az ac) pontban szabályozott pénzforgalmi közvetítői tevékenység 3 - a pénzforgalmi intézmény részére végzett közvetítői tevékenység. A Függő közvetítők igénybevételének rendje az alábbi: FIGYELEM!! A Függő közvetítők közül kizárólag a kiemelt közvetítők igénybevételéhez szükséges engedély, de az nem a közvetítőnek, hanem a közvetítőt igénybe vevő pénzügyi intézménynek (hitelintézet/pénzügyi vállalkozás) szükséges megkérnie. (Hpt. 14. (1) bekezdés h) pontja, Hpt. 15. (1) bekezdés f) pontja alapján.) A kiemelt közvetítőnek csak azt szükséges igazolnia, hogy a jogszabályok által előírt feltételeknek megfelel. 1 kiemelt közvetítői tevékenység fogalom meghatározását lásd a többes kiemelt közvetítőnél 2 ügynöki tevékenység fogalom meghatározását lásd a többes ügynöknél 3 Pénzforgalmi közvetítői tevékenység: pénzforgalmi intézménnyel kötött megbízási szerződés alapján, a pénzforgalmi intézmény nevében, javára és kockázatára, pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásának, szolgáltatásra irányuló szerződés megkötésének elősegítésére irányuló tevékenység, ideértve a pénzforgalmi intézmény nevében, javára és kockázatára történő pénzforgalmi szolgáltatási szerződés megkötését is; (Hpt. 2. számú melléklet I/12.3.)

5 A függő ügynök igénybevételéhez a Felügyelet engedélye nem szükséges.[hpt. 3. (9) bekezdése], A függő közvetítők közé tartozó pénzforgalmi közvetítők esetében a közvetítőt igénybe venni kívánó pénzforgalmi intézmény köteles a Felügyeletnek bejelentést tenni, ha a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenységét pénzforgalmi közvetítő igénybevételével kívánja végezni. A közvetítő igénybevételére vonatkozó bejelentést a megbízási szerződés megkötését követő öt munkanapon belül kell a Felügyeletnek bejelenteni, figyelemmel a Hpt. 18/B. (1) bekezdésében foglaltak teljesülésére is. III. Átmeneti rendelkezések: A évi CL. törvény 170. (10) bekezdésében foglaltak értelmében a fentebb felsorolt független közvetítők szeptember 30-ig folytathatják tevékenységüket a működésre jogosító engedély nélkül. Fenti rendelkezés egyaránt érvényes a korábbi szabályozás szerint a) típusú, illetve b) típusú ügynökként engedély vagy bejelentés alapján működő társaságokra, amennyiben az általuk végezni kívánt tevékenység alapján január 1-jét követően független közvetítőnek minősülnek, valamint a január 1-jét követően pénzügyi intézmény által megbízni kívánt független közvetítőkre január 1-jét követően a Hpt. 219/D. -ában meghatározott szakmai követelményeknek valamennyi közvetítő köteles megfelelni, ezen túlmenően a független közvetítők a Hpt. 13/E. szerinti feltételeket is kötelesek teljesíteni. A megbízó pénzügyi intézmények a Hpt. 14. (1) bekezdés h) pontja, illetve a 15. (1) bekezdés f) pontja értelmében január 1-jét követően - már a szeptember 30-ig terjedő időszakban is - kötelesek a Felügyelet engedélyét kérni kiemelt közvetítő és többes kiemelt közvetítő megbízása esetén a megbízó és a közvetítő közötti jogviszony létrejöttéhez. VI. Engedélyezési/bejelentési eljárás szabályai a közvetítői rendszer egyes szereplői esetében pénzügyi intézmény (hitelintézet/pénzügyi vállalkozás megbízása alapján) VI./1. Függő közvetítők VI./1.1. Kiemelt közvetítő: - a megbízó pénzügyi intézmény a közvetítővel kötött megbízási szerződés benyújtásával köteles a Felügyelet engedélyét kérni pénzügyi szolgáltatási tevékenységének kiemelt közvetítő igénybevételével történő végzéséhez (Hpt. 14. (1) bekezdés h) pont, illetve 15. (1) bekezdés f) pont), - a közvetítő a megbízó pénzügyi intézmény által kezdeményezett engedélyezési eljárás során köteles igazolni a Hpt ában meghatározott személyi és tárgyi feltételek biztosítását.

6 VI./1.2. Függő ügynök: A Felügyelet engedélye nélkül végezhet ügynöki tevékenységet pénzügyi intézmények (hitelintézet/pénzügyi vállalkozás) javára - a megbízó pénzügyi intézmény a függő ügynök személyét a Felügyelet által meghatározott módon és gyakorisággal bejelenti a Felügyelet felé, (Hpt. 3. (9) és (10) bekezdés) - a függő ügynök a megbízó pénzügyi intézmény felé köteles igazolni, hogy a Hpt a által a pénzügyi szolgáltatás nyújtására előírt tárgyi feltételeknek megfelel. VI./1.3. Pénzforgalmi közvetítő: A pénzforgalmi intézmény által tett, a Közvetítő igénybevételére vonatkozó bejelentésnek tartalmaznia kell - a pénzforgalmi Közvetítő 3. számú melléklet I. Fejezetében meghatározott azonosító adatait, - annak igazolását, hogy a pénzforgalmi Közvetítő rendelkezik a pénzügyi szolgáltatás nyújtásához szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, - a megbízási szerződést, amely azt a szerződési kikötést is tartalmazza, hogy a Felügyelet, a feladatkörében eljáró MNB és a megbízó korlátozás nélkül ellenőrizheti a pénzforgalmi közvetítőnél a megbízás tárgyát képező tevékenységgel kapcsolatos gazdálkodást és az üzleti könyveket, - a pénzforgalmi közvetítő pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésére és megakadályozására vonatkozó szabályzatait, eljárásrendjét, - a pénzforgalmi közvetítő harminc napnál nem régebbi okirati igazolását arról, hogy személyes joga szerinti hatáskörrel rendelkező adóhatósággal, vámhatósággal, társadalombiztosítási szervvel szemben nincs tartozása, - természetes személy esetén a büntetlen előéletet igazoló 90 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt, vagy a kérelmező személyes joga szerinti ennek megfelelő okiratot, - nem természetes személy esetén a bejelentéskor hatályos létesítő okiratát, harminc napnál nem régebbi okirati igazolást arról, hogy a személyes joga szerinti bejegyzése (nyilvántartásba vétele) megtörtént, nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt, valamint vezető állású személyének az f) pontban meghatározott okiratát, - teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a pénzforgalmi közvetítő hozzájárul a bejelentéshez mellékelt iratban foglaltak valódiságának a Felügyelet által megkeresett szervek útján történő ellenőrzéséhez. A Felügyelet megtagadja a pénzforgalmi közvetítő nyilvántartásba vételét, ha a fent felsoroltakat hiányosan vagy nem megfelelő módon nyújtják be, és a hiánypótlásra történő felhívás is sikertelen.[hpt. 18/B (5) bekezdés] VI./2. A független közvetítők tevékenységének engedélyezése

7 VI./2.1. A független közvetítőkre vonatkozó általános szabályok: Független közvetítő többes kiemelt közvetítő, többes ügynök, alkusz a pénzügyi szolgáltatás közvetítését kizárólag a Felügyelet engedélyével végezheti (Hpt. 6/C. (3) bekezdés). Független közvetítő csak olyan jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, illetve egyéni vállalkozó lehet, a) akinek vezető állású személye ideértve az egyéni vállalkozót is büntetlen előéletű, legalább három év szakirányú szakmai gyakorlattal rendelkezik, valamint az alkusz kivételével megfelel a 219/D. -ban foglalt szakmai követelményeknek. b) akinek a tevékenységéből eredő károk biztosítására az alkusz kivételével mindenkor legalább káreseményenként 5 millió forint, illetve évente együttesen legalább 50 millió forint összegű felelősségbiztosítása rendelkezésre áll. Független közvetítőként történő működésre jogosító engedély iránti kérelemhez mellékelni kell: - a Hpt. 3. számú melléklet I. Fejezetében meghatározott azonosító adatokat, - a Kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor hatályos létesítő okiratát, harminc napnál nem régebbi okirati igazolást arról, hogy a személyes joga szerinti bejegyzése (nyilvántartásba vétele) megtörtént, nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt, valamint vezető állású személye megfelel a 13/E. (1) bekezdés a) pontjában foglalt követelményeknek, - nyilatkozatát, hogy rendelkezik a szolgáltatás nyújtásához szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, - által folytatni kívánt tevékenységre vonatkozó általános szerződési feltételeket is tartalmazó üzletszabályzatot, - nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a független közvetítőként történő működését mikor kívánja megkezdeni, - nyilatkozatát arról, hogy a jogszabályban meghatározott, illetőleg jogszabályon alapuló adatszolgáltatások teljesítésére felkészült, - teljes bizonyító erejű magánokiratban foglalt nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy hozzájárul az engedély iránti kérelemhez mellékelt iratban foglaltak valódiságának a Felügyelet által megkeresett szervek útján történő ellenőrzéséhez (Hpt. 18/C. (1) bekezdés). VI./2.2. Többes kiemelt közvetítő: A többes kiemelt közvetítőknek tevékenységi engedélyük megadása érdekében a Hpt. 18/C. (1) bekezdése által előírt engedélyezési feltételek meglétén túlmenően azt is igazolniuk kell, hogy - részvénytársaságként vagy korlátolt felelősségű társaságként működnek, (Hpt. 8. (5) bekezdés) - az ötven millió forint összegű induló tőkéjük teljes egészében rendelkezésükre áll, (Hpt. 9. (11) bekezdés, 18. (2) bekezdés) - pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és szabályozásáról szóló évi CXXXVI. törvényben foglaltak alapján, a Felügyelet mintaszabályzatának megfelelően elkészített szabályzatot és eljárásrendjét, (Hpt. 18. (2) bekezdés) VI./2.3. Többes ügynök:

8 A pénzügyi intézmények (hitelintézet/pénzügyi vállalkozás) által tett, többes ügynök megbízására vonatkozó bejelentését [Hpt. 3. (10) bekezdés] a Felügyelet abban az esetben veszi nyilvántartásba, ha a többes ügynök tevékenység végzésére vonatkozó előzetes felügyeleti engedéllyel rendelkezik. VI./2.4. Alkusz: Az alkuszoknak a Hpt. 18/C. (1) bekezdése által előírt engedélyezési feltételek meglétének igazolásán túlmenően kérelmükhöz mellékelniük kell: - annak igazolását, hogy a káreseményenként tízmillió forint, évente együttesen százmillió forint összegű felelősségbiztosítással rendelkeznek, - a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és szabályozásáról szóló évi CXXXVI. törvényben foglaltak alapján, a Felügyelet mintaszabályzatának megfelelően elkészített szabályzatot és eljárásrendet. (Hpt. 18. (2) bekezdés) IV./3. Közvetítői alvállalkozó: A közvetítők tevékenységük ellátásához igénybe vehetnek közvetítői alvállalkozót. Abban az esetben, ha a közvetítő alvállalkozót vesz igénybe, úgy a Hpt. 3. (10) bekezdésében foglaltak alapján a megbízó pénzügyi intézmény bejelentési kötelezettsége az alvállalkozókra is kiterjed. A Hpt 3. (2) bekezdésébe foglaltak értelmében a közvetítő alvállalkozója további megbízási szerződést nem jogosult kötni. A Felügyelet a Hpt (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően nyilvántartásba veszi a közvetítői alvállalkozókat. V. A zálogkölcsön nyújtásához és a pénzváltási tevékenységhez igénybe vett közvetítők engedélyezésének rendje. V./1. Zálogkölcsön nyújtása közvetítőként: Amennyiben a pénzügyi intézmény (hitelintézet/pénzügyi vállalkozás) a zálogkölcsönzési tevékenységet közvetítő útján gyakorolja, azt kiemelt közvetítő (egy zálogügynök/egy megbízó pénzügyi intézmény) vagy többes kiemelt közvetítő (egy zálogügynök/több megbízó pénzügyi intézmény) igénybevételével végezheti. A pénzügyi intézménynek a közvetítő igénybevételére vonatkozó kérelméhez mellékelnie kell: - a kiemelt közvetítővel/többes kiemelt közvetítővel kötött megbízási szerződést, mely tartalmazza azt a szerződési kikötést is, hogy a Felügyelet, illetőleg a pénzügyi intézmény korlátozás nélkül ellenőrizheti a kiemelt közvetítő/többes kiemelt közvetítő - a megbízás tárgyát képező tevékenységgel kapcsolatos - gazdálkodását és üzleti könyveit, (Hpt. 19. ) - pénzügyi intézmény igazgatósága által jóváhagyott, a zálogtevékenységre vonatkozó üzletszabályzatot (ha az üzletszabályzat részletesen nem tartalmazza a zálogtevékenység ügymenetét, a zálogügynök által a zálogfiókban alkalmazandó belső szabályzatot is),

9 - megbízási szerződés, vagy üzletszabályzat mellékleteként kondíciós lista vagy hirdetmény (a kamatok, szolgáltatási díjak stb. vonatkozásában) - a tevékenységgel kapcsolatos 3 évre szóló üzleti tervet, - a pénzügyi intézmény nyilatkozatát arról, hogy a zálogfiók tárgyi-technikai feltételei biztosítottak, A Közvetítőre vonatkozóan az alábbi dokumentumok benyújtása szükséges: Személyi feltételek meglétének ellenőrzéséhez: a. becsüsi végzettség bizonyítvánnyal történő igazolása,(amely alapján a becsüs alkalmas a megbízási szerződésben feltüntetett tevékenység ellátására) b. becsüs és pénztáros erkölcsi bizonyítványa. Tárgyi feltételek meglétének ellenőrzéséhez a. a telephely használati jogosultságának igazolása (tulajdoni lap, bérleti szerződés), b. ha a kiemelt közvetítő/többes kiemelt közvetítő nemesfém kereskedelmi tevékenységet is végez a Nemesfémhitelesítő Igazgatóság nyilvántartásba vételi eljárásáról értesítés,(működési engedély, ha ékszer kiskereskedelemmel foglalkozik) c. vagyonbiztosítás, melynek kedvezményezettje a hitelintézet (a pénz és értéktárolás megfelelő voltát a szakértelemmel rendelkező biztosítási ügynök ellenőrzi, ennek hiányában vagyonbiztosítási szerződéskötésre nem kerül sor), d. záloghitel további fedezeteként javasolt biztosítékok (óvadék, kezesi szerződés, jelzálogszerződés), e. aláírási címpéldány a társaság jogi helyzete vizsgálatához, f. társasági szerződés (a már engedéllyel rendelkező zálogügynök a tulajdonosi szerkezet változása esetén köteles benyújtani) A felsorolt személyi és tárgyi feltételek meglétét nemcsak piacra lépés engedélyezése, hanem új telephely létesítése esetén is igazolni kell. - fedezet biztosítása érdekében jelzálog- vagy kezességi szerződés, - nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a zálogfiók min. 2 fővel a nevük feltüntetésével - működik, és a feladatok megosztásának szabályozása V./2. Pénzváltási tevékenység végzése közvetítőként: A pénzváltás közvetítésére csak kiemelt közvetítő vagy többes kiemelt közvetítő kaphat engedélyt. (Hpt. 16. (1) bekezdés) Amennyiben a hitelintézet a pénzváltási tevékenységet közvetítő útján végzi, úgy azt kizárólag kiemelt közvetítő (egy közvetítő/egy megbízó hitelintézet), vagy többes kiemelt közvetítő (egy közvetítő/több megbízó hitelintézet) igénybevételével végezheti. A hitelintézetnek a kiemelt közvetítő/többes kiemelt közvetítő igénybevételére vonatkozó kérelméhez az alábbi dokumentumokat kell mellékelnie:

10 - a kiemelt közvetítővel/többes kiemelt közvetítővel kötött megbízási szerződést, mely tartalmazza azt a szerződési kikötést is, hogy a Felügyelet, illetőleg a hitelintézet korlátozás nélkül ellenőrizheti a kiemelt közvetítő/többes kiemelt közvetítő - a megbízás tárgyát képező tevékenységgel kapcsolatos - gazdálkodását és üzleti könyveit, (Hpt. 19. ) - hitelintézet igazgatósága által jóváhagyott, a tevékenységre vonatkozó üzletszabályzatot, - a hitelintézet nyilatkozatát arról, hogy az üzlethelyiség tárgyi-technikai feltételei biztosítottak (Hpt. 13. ) A közvetítő vonatkozásában a jogszabály által előírt feltételek igazolására: a. a közvetítő alapító okiratát, b. közvetítő bejegyzésről szóló cégbírósági végzést, illetve három hónapnál nem régebbi cégkivonatot, c. harminc napnál nem régebbi igazolást arra vonatkozóan, hogy a közvetítőnek az adóhatósággal, vámhatósággal, illetve a társadalombiztosítási szervvel szemben tartozása nincs, d. a Közvetítő tervezett működési terület (országos kiterjedésű vagy meghatározott területi egységre korlátozott) meghatározását tartalmazó iratot, e. a Közvetítő szervezeti felépítésének, az irányítási, döntési és ellenőrzési rendjének bemutatását, ha ezeket az alapító okirat részletesen nem tartalmazza, csak abban az esetben, ha a pénzváltás közvetítését a Közvetítő kizárólagos tevékenységként végzi] f. a Közvetítő középtávú, a működés első három évére vonatkozó üzleti tervet, [csak abban az esetben, ha a pénzváltás közvetítését a Közvetítő kizárólagos tevékenységként végzi] g. annak igazolását, hogy a Közvetítő rendelkezik a pénzváltási tevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel, h. a folytatni kívánt tevékenységekre vonatkozó, a hitelintézet által jóváhagyott, általános szerződési feltételeket és üzletszabályzatot, i. nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a pénzváltási tevékenységét a Közvetítő mikor kívánja megkezdeni, j. nyilatkozatot arról, hogy a jogszabályban meghatározott, illetőleg jogszabályon alapuló adatszolgáltatások teljesítésére a Közvetítő felkészült, (297/2001. (XII.27.) Korm. rendelet 3. (1) bekezdése a)-j) pontja) A személyi feltételek meglétének ellenőrzéséhez be kell csatolni a a. a Közvetítő vezető állású személye(i) tekintetében az erkölcsi bizonyítványt, (Korm. rend. 5. a) pont, b. a Közvetítő nyilatkozatát arról, hogy vele szemben nem áll fenn a Hpt. 13. (4-5) bekezdéseiben meghatározott kizáró ok, c. a pénzváltási tevékenységet közvetlenül végző tekintetében

11 - a valutapénztárosi és ügyintézői ismeretek tanfolyam elvégzését tanúsító, államilag elismert bizonyítványt, - a legalább alapfokú idegen nyelv-ismeretet igazoló államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt, (Korm. rend. 5. d) pont), d. erkölcsi bizonyítványt, (Korm. rend. 5. a) pont). A tárgyi feltételek meglétének ellenőrzéséhez be kell nyújtani a: a. megfelelően zárható és a tevékenység végzésére alkalmas helyiség meglétének igazolására (tulajdoni lap, használati jog, bérleti szerződés) (Korm. rend. 10. (1) bekezdés a) pont), b. biztonságos pénztároláshoz szükséges páncélszekrény (falba épített széf, vagy havi átlagban, napi ,- forintot meg nem haladó forgalom esetén lemezszekrény), (Korm. rend. 10. (1) bekezdés b) pont), c. valuta és csekkek forgalomképességének ellenőrzéséhez szükséges eszközök, valuta és csekktájékoztató, UV lámpa és nagyító, (Korm. rend. 10. (1) bekezdés c) pont) d. legalább egy telefonfővonal (távközlési szolgáltatóval kötött szolgáltatási szerződés), (Korm. rend. 10. (1) bekezdés d) pont) e. árfolyamjegyzék, (Korm. rend. 10. (1) bekezdés e) pont) f. az ügyfelet érintő, a pénzváltással összegfüggő előírásokat angol és német nyelven tartalmazó tájékoztató tábla, (Korm. rend. 10. (1) bekezdés f) pont) g. olyan technikai eszköz telepítése és üzemeltetése, amely alkalmas arra, hogy a pénzváltó ügyfélfogadásra szolgáló helyiségben lezajló folyamatokat filmszalagon, vagy más, hasonló képi, a történtek későbbi rekonstruálását lehetővé tévő módon rögzítse (kamera) a rendszer telepítőjével vagy üzemeltetőjével kötött szerződéssel kell igazolni, (Korm. rend. 11. (1) bekezdés) h. pénzváltási tevékenységre vonatkozó belső szakmai utasítás.

közvetítőként független függő Közvetítők

közvetítőként független függő Közvetítők A Hpt. 10. -a a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenység folytatóit közvetítőként definiálja, és aszerint különbözteti meg őket, hogy a tevékenységüket független vagy függő közvetítőként végzik. Közvetítők

Részletesebben

Pénzpiaci közvetítők

Pénzpiaci közvetítők A Hpt. 10. -a a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenység folytatóit közvetítőként definiálja, és aszerint különbözteti meg őket, hogy a tevékenységüket független vagy függő közvetítőként végzik. Pénzpiaci

Részletesebben

Pénzváltási tevékenységet végző kiemelt közvetítővel kötött megbízási szerződés módosításának engedélyezése (új pénzváltó telephely engedélyezése)

Pénzváltási tevékenységet végző kiemelt közvetítővel kötött megbízási szerződés módosításának engedélyezése (új pénzváltó telephely engedélyezése) Pénzváltási tevékenységet végző kiemelt közvetítővel kötött megbízási szerződés módosításának engedélyezése (új pénzváltó telephely engedélyezése) PILOT ELJÁRÁS Az elektronikus pilot eljárásban benyújtandó

Részletesebben

Pénzpiaci közvetítők általános tájékoztató

Pénzpiaci közvetítők általános tájékoztató Pénzpiaci k általános tájékoztató 1. AZ MNB-VEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁSRA VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOK (ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS) Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló

Részletesebben

Konferencia a pénzügyi közvetítői tevékenységről

Konferencia a pénzügyi közvetítői tevékenységről Konferencia a pénzügyi közvetítői tevékenységről A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló1996. évi CXII. törvény pénzügyi szolgáltatás közvetítőkre vonatkozó, 2010. január 1-től hatályos

Részletesebben

Pénzváltási tevékenységet végző kiemelt közvetítő igénybevételének engedélyezése. (új közvetítői jogviszony engedélyezése) PILOT ELJÁRÁS

Pénzváltási tevékenységet végző kiemelt közvetítő igénybevételének engedélyezése. (új közvetítői jogviszony engedélyezése) PILOT ELJÁRÁS Pénzváltási tevékenységet végző kiemelt közvetítő igénybevételének engedélyezése (új közvetítői jogviszony engedélyezése) PILOT ELJÁRÁS Az elektronikus pilot eljárásban benyújtandó dokumentumok és azok

Részletesebben

Pénzpiaci közvetítők

Pénzpiaci közvetítők Pénzpiaci közvetítők A.) FIGYELEMFELHÍVÁS, JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK, FORMANYOMTATVÁNYOK, IGAZGATÁSI SZOLGÁLTATÁSI DÍJ A Hpt. 10. -a a pénzügyi szolgáltatás közvetítési tevékenység folytatóit közvetítőként

Részletesebben

A befektetési vállalkozásban történő minősített befolyásszerzés engedélyezése

A befektetési vállalkozásban történő minősített befolyásszerzés engedélyezése A befektetési vállalkozásban történő minősített befolyásszerzés engedélyezése A minősített befolyás fogalma A Bszt. 4. (2) bekezdésének 11. pontja értelmében a minősített befolyás: egy vállalkozással létrejött

Részletesebben

Szabályzat a Pénzmosás Megelőzéséről és Megakadályozásáról

Szabályzat a Pénzmosás Megelőzéséről és Megakadályozásáról ... (társaság neve)... (adószám) Szabályzat a Pénzmosás Megelőzéséről és Megakadályozásáról Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló

Részletesebben

III. AZ ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓVAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK

III. AZ ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓVAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK TEVÉKENYSÉGÉNEK ENGEDÉLYEZÉSE I. AZ ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓ ÁLTAL VÉGEZHETŐ TEVÉKENYSÉGEK Árutőzsdei szolgáltató rendszeres gazdasági tevékenység keretében a Bszt. 9. (1) bekezdése

Részletesebben

Magyar joganyagok - 297/2001. (XII. 27.) Korm. rendelet - a pénzváltási tevékenységr 2. oldal b)1 a nem Magyarországon bejegyzett cég esetében harminc

Magyar joganyagok - 297/2001. (XII. 27.) Korm. rendelet - a pénzváltási tevékenységr 2. oldal b)1 a nem Magyarországon bejegyzett cég esetében harminc Magyar joganyagok - 297/2001. (XII. 27.) Korm. rendelet - a pénzváltási tevékenységr 1. oldal 297/2001. (XII. 27.) Korm. rendelet a pénzváltási tevékenységről A Kormány a hitelintézetekről és a pénzügyi

Részletesebben

A Hpt. szerinti közvetítők vezető tisztségviselőinek meg kell-e felelni a Hpt. 219/D. (1) bekezdésében foglalt szakmai követelményeknek?

A Hpt. szerinti közvetítők vezető tisztségviselőinek meg kell-e felelni a Hpt. 219/D. (1) bekezdésében foglalt szakmai követelményeknek? A Hpt. szerinti közvetítők vezető tisztségviselőinek meg kell-e felelni a Hpt. 219/D. (1) bekezdésében foglalt szakmai követelményeknek? A Kérelmező állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be a Pénzügyi

Részletesebben

A "DORKER" KFT. pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó üzletszabályzata és általános szerződési feltételei. Értelmező rendelkezések

A DORKER KFT. pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó üzletszabályzata és általános szerződési feltételei. Értelmező rendelkezések A "DORKER" KFT. pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó üzletszabályzata és általános szerződési feltételei Értelmező rendelkezések Ügyfél: Az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiség

Részletesebben

Rábaközi Takarékszövetkezet

Rábaközi Takarékszövetkezet Rábaközi Takarékszövetkezet Vállalkozások és egyéni vállalkozók részére vezetett pénzforgalmi számlák és betétszámlák kamatairól, valamint a vonatkozó betétbiztosítási feltételekről Hatályos: 2015. július

Részletesebben

Magyar joganyagok - 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet - a Magyar Nemzeti Bank által a 2. oldal (5) Szövetkezeti hitelintézetben történő befolyásoló része

Magyar joganyagok - 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet - a Magyar Nemzeti Bank által a 2. oldal (5) Szövetkezeti hitelintézetben történő befolyásoló része Magyar joganyagok - 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet - a Magyar Nemzeti Bank által a 1. oldal 14/2015. (V. 13.) MNB rendelet a Magyar Nemzeti Bank által a pénzügyi közvetítőrendszer felügyelete keretében,

Részletesebben

A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése

A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése I. VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEK Az MNB előzetes engedélyével választható meg, illetőleg nevezhető ki a pénzügyi vállalkozásnál vezető

Részletesebben

Pénzügyi vállalkozás alapításának és működésének engedélyezése

Pénzügyi vállalkozás alapításának és működésének engedélyezése Pénzügyi vállalkozás alapításának és működésének engedélyezése A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény (Hpt.) 15. (1) bekezdésének a) pontja értelmében az MNB

Részletesebben

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek

Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Telepengedélyezési és bejelentés kötelezett ipari tevékenységi ügyek Ügyleírás A telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről,

Részletesebben

Pénzmosás elleni szabályzat

Pénzmosás elleni szabályzat Pénzmosás elleni szabályzat A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvényben foglaltak értelmében az Euro Quattro Bróker Kft. köteles ügyfeleit

Részletesebben

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról

Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról 1 Tájékoztató a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység végzéséhez szükséges igazolásról A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói

Részletesebben

Hitelintézetben befolyásoló részesedés megszerzésének és növelésének engedélyezése

Hitelintézetben befolyásoló részesedés megszerzésének és növelésének engedélyezése Hitelintézetben befolyásoló részesedés megszerzésének és növelésének engedélyezése I. BEFOLYÁSOLÓ RÉSZESEDÉS Olyan közvetlen vagy közvetett részesedés egy vállalkozásban, amely a tőke vagy a szavazati

Részletesebben

Bakonyvidéke Takarékszövetkezet

Bakonyvidéke Takarékszövetkezet Bakonyvidéke Takarékszövetkezet 001/2015. számú igazgatósági Hitelkockázat-kezelési Szabályzat K3. számú melléklet Hitelkérelmekhez bekérendő dokumentumok köre Információk / Dokumentumok (Régi ügyfelek

Részletesebben

Kamatok, díjak és egyéb költségek

Kamatok, díjak és egyéb költségek Hirdetmény Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos tájékoztatója a vállalati ügyfeleknél alkalmazott kondíciókról, kamatokról, díjakról, jutalékokról egységes szerkezetben Érvényes:

Részletesebben

Új Széchenyi Hitelprogram. Kamatok, díjak és egyéb költségek

Új Széchenyi Hitelprogram. Kamatok, díjak és egyéb költségek Hirdetmény Új Széchenyi Hitelprogram Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos tájékoztatója az ügyfeleknél alkalmazott kondíciókról, kamatokról, díjakról, jutalékokról egységes

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény a lakosság állampapír állományának növeléséhez szükséges intézkedésekről szóló 1101/2012. (IV. 5.) Korm. határozat végrehajtásához kapcsolódó törvények módosításáról I. A hitelintézetekró1

Részletesebben

d) szabályzata jóváhagyására irányuló eljárásban szabályzatonként 200 000 forint, az igazgatási szolgáltatási díj.

d) szabályzata jóváhagyására irányuló eljárásban szabályzatonként 200 000 forint, az igazgatási szolgáltatási díj. A Magyar Nemzeti Bank elnökének 14./2015. (V. 13.) MNB rendelete a Magyar Nemzeti Bank által a pénzügyi közvetítőrendszer felügyelete keretében, valamint a bizalmi vagyonkezelő vállalkozások tekintetében

Részletesebben

Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T

Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T A MAGYAR POSTA ZRT. PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTŐI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MAGYAR POSTA ZRT. Székhelye: 1138 Budapest, Dunavirág u. 2-6. Cégjegyzékszáma: 01-10-042463 PSZÁF engedély

Részletesebben

Kamatok, díjak és egyéb költségek

Kamatok, díjak és egyéb költségek HIRDETMÉNY Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos tájékoztatója a lakossági ügyfeleknél alkalmazott kondíciókról, kamatokról, díjakról, jutalékokról egységes szerkezetben Érvényes:

Részletesebben

I. A temetkezési szolgáltatási tevékenység végzőjének adatai

I. A temetkezési szolgáltatási tevékenység végzőjének adatai Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatalának Hatósági Osztálya 3200 Gyöngyös, Fő tér 13. Telefon: 06-37/510-351, 510-354 Fax: 06-37/510-300/433 mellék K É R E L E M TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

A személyazonosság igazoló ellenőrzése érdekében az ügyfél köteles valamely alábbi, érvényes és sérülésmentes okiratát bemutatni:

A személyazonosság igazoló ellenőrzése érdekében az ügyfél köteles valamely alábbi, érvényes és sérülésmentes okiratát bemutatni: H I R D E T M É N Y A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény által támasztott követelményekről A Magyarországi Volksbank Zrt. (a továbbiakban:

Részletesebben

BEJELENTÉS TÁRSASHÁZ-KEZELŐI ÉS/VAGY INGATLANKEZELŐI TEVÉKENYSÉG TERMÉSZETES SZEMÉLY ÁLTALI VÉGZÉSÉHEZ

BEJELENTÉS TÁRSASHÁZ-KEZELŐI ÉS/VAGY INGATLANKEZELŐI TEVÉKENYSÉG TERMÉSZETES SZEMÉLY ÁLTALI VÉGZÉSÉHEZ 3000 Ft illetékbélyeg BEJELENTÉS TÁRSASHÁZ-KEZELŐI ÉS/VAGY INGATLANKEZELŐI TEVÉKENYSÉG TERMÉSZETES SZEMÉLY ÁLTALI VÉGZÉSÉHEZ Alulírott kérem, a társasházakról szóló, többször módosított 2003. évi CXXXIII

Részletesebben

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén

Természetes személy(ek) befolyásoló részesedésszerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén Kérdőív pénzügyi intézményben befolyásoló részesedésszerzés engedélyezéséhez a Kérelmezőnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény 139. -ában foglalt jó üzleti

Részletesebben

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről

a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről 26/2016. (VI. 30.) BM rendelet a bizalmi felügyelet által vezetett nyilvántartások tartalmáról és a bizalmi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos bejelentésekről Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi

Részletesebben

Természetes személy(ek) minősített befolyás szerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén

Természetes személy(ek) minősített befolyás szerzésének engedélyezésére irányuló kérelem esetén Kérdőív pénzügyi intézményben minősített befolyásszerzés engedélyezéséhez a Kérelmezőnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 44/C. -ában foglalt jó üzleti hírneve

Részletesebben

II. A BIZALMI VAGYONKEZELŐ VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL VÉGEZHETŐ TEVÉKENYSÉGEK

II. A BIZALMI VAGYONKEZELŐ VÁLLALKOZÁSOK ÁLTAL VÉGEZHETŐ TEVÉKENYSÉGEK BIZALMI VAGYONKEZELŐ VÁLLALKOZÁSOK TEVÉKENYSÉGÉNEK ENGEDÉLYEZÉSE ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK A Polgári Törvénykönyvről szóló, 2014. március 15-én hatályba lépett 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) új

Részletesebben

Engedélyezési eljárásra vonatkozó eljárási szabályok. Az engedélyek kiadásához a kérelmezőnek előzetesen kell az engedélykérelmet benyújtani.

Engedélyezési eljárásra vonatkozó eljárási szabályok. Az engedélyek kiadásához a kérelmezőnek előzetesen kell az engedélykérelmet benyújtani. Engedélyezési eljárásra vonatkozó eljárási szabályok I. Általános szabályok A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény (Mnbtv.) 46. -ában foglalt rendelkezések alapján az MNB hatósági eljárásaira

Részletesebben

FORMANYOMTATVÁNY utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység engedélyezéséhez

FORMANYOMTATVÁNY utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység engedélyezéséhez FORMANYOMTATVÁNY utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység engedélyezéséhez Pecsét, vagy személyi ig. szám Benyújtandó személyesen: MKEH 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. Postai úton: MKEH Kereskedelmi

Részletesebben

Pénzügyi szolgáltatások

Pénzügyi szolgáltatások Pénzügyi szolgáltatások Fogalma: Pénzügyi szolgáltatás, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás a pénzügyi intézmények (hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások) által forintban, valutában vagy devizában, üzletszerűen

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete. 1. Értelmező rendelkezések

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete. 1. Értelmező rendelkezések A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete az erdőgazdálkodás szakszerűségének biztosítása érdekében végzett erdészeti szakirányítási tevékenységhez nyújtott csekély összegű

Részletesebben

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) Fax:

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Polgármesterétől 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1. szám (66) Fax: ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. október 26-án tartandó ülésére Füzesgyarmati Városgazdálkodási és Intézményüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetői tisztségére vonatkozó pályázat

Részletesebben

Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár Tagi Lekötés Szabályzata

Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár Tagi Lekötés Szabályzata Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár Tagi Lekötés Szabályzata Ezen utasítás továbbadása az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár írásos engedélye nélkül nem megengedett. TARTALOMJEGYZÉK 1 A SZABÁLYZAT CÉLJA...

Részletesebben

A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése

A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése I. VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEK Az MNB előzetes engedélyével választható meg, illetőleg nevezhető ki a pénzügyi vállalkozásnál vezető

Részletesebben

Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T

Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T Ü Z L E T S Z A B Á L Y Z A T A MAGYAR POSTA ZRT. PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTŐI TEVÉKENYSÉGÉRŐL MAGYAR POSTA ZRT. Székhelye: 1138 Budapest, Dunavirág u. 2-6. Cégjegyzékszáma: 01-10-042463 PSZÁF engedély

Részletesebben

Rábaközi Takarékszövetkezet

Rábaközi Takarékszövetkezet Rábaközi Takarékszövetkezet Magánszemélyek által nyitható takarékbetétek, számlabetétek kamatairól, valamint a vonatkozó betétbiztosítási feltételekről Hatályos: 2015. szeptember 1-jétől Kiadás időpontja:

Részletesebben

Ügynöki felelősség az értékesítésben. Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center

Ügynöki felelősség az értékesítésben. Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center Ügynöki felelősség az értékesítésben Bánfalvi László Otthon Centrum Hitel Center PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSE FÜGGŐ Közvetítő: ha egynek dolgozik, vagy többnek de nem versengő FÜGGETLEN közvetítő:

Részletesebben

T/1479/49. számú egységes javaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1479. számú törvényjavaslat zárószavazásához

T/1479/49. számú egységes javaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1479. számú törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1479/49. számú egységes javaslat egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1479. számú törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Dr Matolcsy György nemzetgazdasági

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet

Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet 4/2015. sz. igazgatósági Pénzforgalmi Üzletszabályzat S11.sz. melléklete Általános Szerződési Feltételek Fizetési számlához kapcsolódó lekötött betét Hatályos: 2015.július

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HPTPK

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HPTPK KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HPTPK Pénzügyi közvetítők adatai PKTEV Bejelentési kötelezettség alá tartozó közvetítők tevékenységi helye PKVEZ Független közvetítők vezető állású személyei Beküldési gyakoriság: eseti

Részletesebben

Kedvezményezett: az, aki a betét tulajdonosának nyilatkozata alapján, valamilyen feltétel teljesülése esetén a betét tulajdonosává válik.

Kedvezményezett: az, aki a betét tulajdonosának nyilatkozata alapján, valamilyen feltétel teljesülése esetén a betét tulajdonosává válik. BOROTAI TAKARÉKSZÖVETKEZET TAKARÉKSZELVÉNY ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Hatályos: 2015.07.23. napjától Jelen általános szerződési feltételek hatálya az Ügyfelek által a Borotai Takarékszövetkezetnél

Részletesebben

A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése

A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése A pénzügyi vállalkozás vezető állású személyének megválasztása/kinevezése A Magyar Nemzeti Bank előtti egyes engedélyezési, jóváhagyási és nyilvántartásba vételi eljárásokban, valamint bejelentéseknél

Részletesebben

T/5234. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

T/5234. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/5234. számú törvényjavaslat egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Előadó: Varga Mihály pénzügyminiszter Budapest, 2019. március 2019. évi törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények

Részletesebben

Az állásfoglalás iránti kérelemben a Pénzügyi Vállalkozás a következők szerint fejtette ki az álláspontját.

Az állásfoglalás iránti kérelemben a Pénzügyi Vállalkozás a következők szerint fejtette ki az álláspontját. Kezesség vállalása pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás ezen tevékenységéből származó követeléseinek kezelésére, behajtására adott megbízás függő ügynöki tevékenységnek minősül-e,

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 11/2006. (VIII. 1.) MNB rendelet a hitelintézeti elszámolóházak üzletszabályzatára és szabályzataira vonatkozó követelményekről A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény 60. -a (1) bekezdésének

Részletesebben

Kamatok, díjak és egyéb költségek

Kamatok, díjak és egyéb költségek Hirdetmény Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos tájékoztatója a vállalati ügyfeleknél alkalmazott kondíciókról, kamatokról, díjakról, jutalékokról egységes szerkezetben Érvényes:

Részletesebben

A kérelemhez az alábbi iratokat kell csatolni:

A kérelemhez az alábbi iratokat kell csatolni: A nem üzleti célú közösségi szabadidős szálláshely szolgáltatás ügyintézése Az eljárás kérelemre indul. A kérelmet - a gyorsabb ügyintézés érdekében - (személyesen) írásban lehet benyújtani a tájékoztatókban

Részletesebben

KIVONAT. 2003. évi LX. törvény a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről. II. Fejezet A BIZTOSÍTÁSI RENDSZER EGYÉB RÉSZTVEVŐI

KIVONAT. 2003. évi LX. törvény a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről. II. Fejezet A BIZTOSÍTÁSI RENDSZER EGYÉB RÉSZTVEVŐI KIVONAT 2003. évi LX. törvény a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről II. Fejezet A BIZTOSÍTÁSI RENDSZER EGYÉB RÉSZTVEVŐI A biztosításközvetítő 33. (1) A biztosításközvetítői és a viszontbiztosítás

Részletesebben

A VÖRÖSKŐ KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET IS TARTALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA

A VÖRÖSKŐ KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET IS TARTALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA A VÖRÖSKŐ KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET IS TARTALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA KÖZVETÍTŐ: VÖRÖSKŐ Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Részletesebben

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYÖNGYÖSI JÁRÁSI HIVATALA TÁRSASHÁZKEZELŐI TEVÉKENYSÉG BEJELENTÉSE 1. Az ügy rövid leírása A társasházkezelői tevékenység olyan, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és

Részletesebben

2004. évi XXXV. törvény az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetről 1

2004. évi XXXV. törvény az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetről 1 2004. évi XXXV. törvény az elektronikus pénzt kibocsátó szakosított hitelintézetről 1 Az Országgyűlés a készpénz-helyettesítő fizetési módok körének további bővítése érdekében és a Magyar Köztársaságnak

Részletesebben

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk Önt, hogy a pénzforgalmi keretszerződés részét képező Általános Szerződési Feltételeink

Részletesebben

A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE

A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE A BEFEKTETÉSI VÁLLALKOZÁSOK (ÁRUTŐZSDEI SZOLGÁLTATÓK) VEZETŐ ÁLLÁSÚ SZEMÉLYEINEK ENGEDÉLYEZÉSE ÉS BEJELENTÉSE, TOVÁBBÁ EGYÉB SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE 2015. január 1. napjától a Magyar Nemzeti Bank előtti

Részletesebben

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok 1. A fenntartóval és a szolgáltatóval kapcsolatos iratok: 1.1. Állami fenntartó esetén

Részletesebben

HIRDETMÉNY. rögzíteni és azokat a Pmt-ben meghatározott ideig visszakereshető módon nyilvántartani.

HIRDETMÉNY. rögzíteni és azokat a Pmt-ben meghatározott ideig visszakereshető módon nyilvántartani. HIRDETMÉNY A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről l és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény által támasztott követelményekről 2013. november 01 A Sberbank Magyarország Zrt.

Részletesebben

Pénzügyi vállalkozás alapításának és működésének engedélyezése

Pénzügyi vállalkozás alapításának és működésének engedélyezése Pénzügyi vállalkozás alapításának és működésének engedélyezése A Magyar Nemzeti Bank előtti egyes engedélyezési, jóváhagyási és nyilvántartásba vételi eljárásokban, valamint bejelentéseknél alkalmazandó

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁS AZONNALI DEVIZAVÁLTÁSI TEVÉKENYSÉG KIEMELT KÖZVETÍTŐ ÚTJÁN TÖRTÉNŐ VÉGZÉSÉHEZ

ÁLLÁSFOGLALÁS AZONNALI DEVIZAVÁLTÁSI TEVÉKENYSÉG KIEMELT KÖZVETÍTŐ ÚTJÁN TÖRTÉNŐ VÉGZÉSÉHEZ ÁLLÁSFOGLALÁS AZONNALI DEVIZAVÁLTÁSI TEVÉKENYSÉG KIEMELT KÖZVETÍTŐ ÚTJÁN TÖRTÉNŐ VÉGZÉSÉHEZ I. TÉNYÁLLÁS Kiemelt Közvetítő a Hitelintézettel kötött megbízási szerződés és a vonatkozó felügyeleti engedély

Részletesebben

Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásának kérelme

Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásának kérelme Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásának kérelme Eljáró hatóság: Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Jegyzője Ügyintézés helye: Igazgatási Osztály földszint 7-8 számú iroda Ügyintéző: Gál

Részletesebben

ETALON Pénzügyi Alkusz Korlátolt Felelősségű Társaság ÜZLETSZABÁLYZATA

ETALON Pénzügyi Alkusz Korlátolt Felelősségű Társaság ÜZLETSZABÁLYZATA Hatályos: 2011. január 1. ETALON Pénzügyi Alkusz Korlátolt Felelősségű Társaság ÜZLETSZABÁLYZATA I.Bevezető rendelkezések 1. A jelen Üzletszabályzat célja meghatározni azon rendelkezéseket, melyek az ETALON

Részletesebben

I. TÉNYÁLLÁS. A Kérelmező az alábbi kérdéseket tette fel:

I. TÉNYÁLLÁS. A Kérelmező az alábbi kérdéseket tette fel: A Bszt. és a Hpt. kiszervezésre vonatkozó rendelkezéseinek együttes vizsgálata, a befektetési szolgáltatást is nyújtó hitelintézetek kiszervezett tevékenysége kapcsán A Kérelmező (ügyvédi iroda) kérelme

Részletesebben

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági

Részletesebben

A Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet Ügyfél tájékoztatója. A Takarékszövetkezet legfontosabb adatai:

A Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet Ügyfél tájékoztatója. A Takarékszövetkezet legfontosabb adatai: A Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet Ügyfél tájékoztatója I. A Takarékszövetkezet legfontosabb adatai: A Takarékszövetkezet neve: Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet Cégjegyzékszáma: CG

Részletesebben

Hitelintézet vezető állású személye megválasztásának, kinevezésének, újraválasztásának, újbóli kinevezésének engedélyezése PILOT ELJÁRÁS

Hitelintézet vezető állású személye megválasztásának, kinevezésének, újraválasztásának, újbóli kinevezésének engedélyezése PILOT ELJÁRÁS Hitelintézet vezető állású személye megválasztásának, kinevezésének, újraválasztásának, újbóli kinevezésének engedélyezése PILOT ELJÁRÁS I. FELÜGYELETI JOGKÖRREL RENDELKEZŐ VEZETŐ TESTÜLET ELNÖKE, ÉS AZ

Részletesebben

Működési engedély. A kérelemhez eredetben, vagy hitelesítésre alkalmas másolatban /az eredeti bemutatása mellett / csatolni kell:

Működési engedély. A kérelemhez eredetben, vagy hitelesítésre alkalmas másolatban /az eredeti bemutatása mellett / csatolni kell: Működési engedély Eljáró hatóság: Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Jegyzője Ügyintézés helye: Igazgatási Osztály földszint 7-8 számú iroda Ügyintéző: Gál Judit Elérhetősége: 56/470-017; 9/1-es mellék

Részletesebben

AZ ÁÉKBV-ALAPKEZELŐBEN TÖRTÉNŐ MINŐSÍTETT BEFOLYÁSSZERZÉS ENGEDÉLYEZÉSE

AZ ÁÉKBV-ALAPKEZELŐBEN TÖRTÉNŐ MINŐSÍTETT BEFOLYÁSSZERZÉS ENGEDÉLYEZÉSE AZ ÁÉKBV-ALAPKEZELŐBEN TÖRTÉNŐ MINŐSÍTETT BEFOLYÁSSZERZÉS ENGEDÉLYEZÉSE A Magyar Nemzeti Bank előtti egyes engedélyezési, jóváhagyási és nyilvántartásba vételi eljárásokban, valamint bejelentéseknél alkalmazandó

Részletesebben

A VÖRÖSKŐ KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET IS TARTALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA

A VÖRÖSKŐ KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET IS TARTALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA A VÖRÖSKŐ KFT. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEKET IS TARTALMAZÓ PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁS KÖZVETÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZATA KÖZVETÍTŐ: VÖRÖSKŐ Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Részletesebben

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása

Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Alkuszi Tevékenységet Végző Természetes Személyek Szakmai Felelősségbiztosítása Ügyfél-tájékoztató és biztosítási szerződési feltételek Nyomtatványszám: NF3143 Hatályos: 2018. szeptember 01- Tartalom 1.

Részletesebben

a) az illetőségvizsgálat elvégzéséről, b) az Aktv.43/H-43/I. -a alapján az adóhatóság felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségéről.

a) az illetőségvizsgálat elvégzéséről, b) az Aktv.43/H-43/I. -a alapján az adóhatóság felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségéről. TÁJÉKOZTATÓ A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (1122 Budapest, Pethényi köz 10., Cg. 01-10-041206) Befektetési szolgáltatási tevékenységekre is kiegészítő szolgáltatásokra

Részletesebben

II. A PÉNZFORGALMI INTÉZMÉNYEK ÁLTAL VÉGEZHETŐ TEVÉKENYSÉGEK. A pénzforgalmi intézmény az alábbiakban felsorolt tevékenységeket folyathatja.

II. A PÉNZFORGALMI INTÉZMÉNYEK ÁLTAL VÉGEZHETŐ TEVÉKENYSÉGEK. A pénzforgalmi intézmény az alábbiakban felsorolt tevékenységeket folyathatja. Pénzforgalmi intézmények tevékenységének engedélyezése I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Pénzforgalmi intézmény az a vállalkozás, amely a törvényben foglaltaknak megfelelően engedéllyel rendelkezik pénzforgalmi szolgáltatási

Részletesebben

Nyilatkozat kizáró okok fenn nem állásáról

Nyilatkozat kizáró okok fenn nem állásáról Nyilatkozat kizáró okok fenn nem állásáról Alulírott a. (székhelye:.) ajánlattevő képviseletében eljárva Oroszlány Város Önkormányzata mint ajánlatkérő által indított Központi orvosi (felnőtt- és gyermekorvosi)

Részletesebben

MEGTAKARÍTÁS HIRDETMÉNY

MEGTAKARÍTÁS HIRDETMÉNY MEGTAKARÍTÁS HIRDETMÉNY Meghirdetve: 2012. december 12. Hatályos: 2012. december 27. 1 I. Lakossági megtakarítások I.1. Látra szóló számlák I.1.1. Látra szóló számlák kamatozása Mecsek lakossági folyószámla

Részletesebben

(E rendelet alkalmazásában

(E rendelet alkalmazásában A Magyar Nemzeti Bank elnökének /2014. (. ) MNB rendelete a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról szóló 11/2011. (IX. 6.)

Részletesebben

Útmutató kockázati tőkealap nyilvántartásba vételéhez

Útmutató kockázati tőkealap nyilvántartásba vételéhez Útmutató kockázati tőkealap nyilvántartásba vételéhez Tartalom Irányadó jogszabályok... 3 A Felügyelet engedélyezési hatásköre... 3 Egyéb jogszabályi rendelkezések... 3 A Felügyelethez benyújtandó dokumentumok...

Részletesebben

Biztosítéki konstrukciók megítélése hitelkockázati fedezetként történő elismerhetőség szempontjából ( közvetett-közvetlen biztosítékok)

Biztosítéki konstrukciók megítélése hitelkockázati fedezetként történő elismerhetőség szempontjából ( közvetett-közvetlen biztosítékok) Biztosítéki konstrukciók megítélése hitelkockázati fedezetként történő elismerhetőség szempontjából ( közvetett-közvetlen biztosítékok) I. TÉNYÁLLÁS A Bank állásfoglalás iránti kérelmében foglalt tényállás

Részletesebben

a) a temetkezési szolgáltatás tekintetében a c) pontban foglaltak kivételével a temetkezési

a) a temetkezési szolgáltatás tekintetében a c) pontban foglaltak kivételével a temetkezési Temetkezési szolgáltatási tevékenység engedélyezése Ügyleírás: A Kormány a temetkezési szolgáltatási tevékenységeket engedélyező hatóságként, valamint a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 16-ai rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. július 16-ai rendkívüli ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

Betét Hirdetmény és kondíciós lista Érvényes: 2015. október 5-től visszavonásig

Betét Hirdetmény és kondíciós lista Érvényes: 2015. október 5-től visszavonásig Betét Hirdetmény és kondíciós lista Érvényes: 2015. október 5-től visszavonásig Székhely:HU 7500 Nagyatád, Kossuth Lajos u. 16. Postacím:HU 7500 Nagyatád, Kossuth Lajos u. 16. Telefon: (+36-82) 553-820

Részletesebben

MEGTAKARÍTÁS KONDÍCIÓS LISTA

MEGTAKARÍTÁS KONDÍCIÓS LISTA MEGTAKARÍTÁS KONDÍCIÓS LISTA Meghirdetve: 2013. április 08. Hatályos: 2013. április 26. 1 I. Lakossági megtakarítások I.1. Látra szóló számlák I.1.1. Látra szóló számlák kamatozása Mecsek lakossági folyószámla

Részletesebben

Kamatok, díjak és egyéb költségek

Kamatok, díjak és egyéb költségek Hirdetmény Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos tájékoztatója a vállalati ügyfeleknél alkalmazott kondíciókról, kamatokról, díjakról, jutalékokról egységes szerkezetben Érvényes:

Részletesebben

Adatlap Költségvetési Hátterű Kereskedelmi Garancia/Garanciakeret Kérelemhez

Adatlap Költségvetési Hátterű Kereskedelmi Garancia/Garanciakeret Kérelemhez Költségvetési Hátterű Kereskedelmi Az igénylő ügyfél alapadatai Neve: Adószáma: Főtevékenység TEÁOR száma, megnevezése: v2019-01-29 Az igényelt banki szolgáltatás Garancia típusa: Összege, devizaneme:

Részletesebben

K i v o n a t. Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselő-testületének június 13-ai ülése jegyzőkönyvéből:

K i v o n a t. Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselő-testületének június 13-ai ülése jegyzőkönyvéből: K i v o n a t Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. június 13-ai ülése jegyzőkönyvéből: Nádudvar Városi Önkormányzat Képviselőtestületének 58 /2018. (VI.13. ) Ök. sz. határozata: Nádudvar

Részletesebben

T/1479. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

T/1479. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1479. számú törvényjavaslat egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Előadó: Dr Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2010. október 2 2010. évi.törvény

Részletesebben

BANKGARANCIA ÜZLETSZABÁLYZAT

BANKGARANCIA ÜZLETSZABÁLYZAT BANKGARANCIA ÜZLETSZABÁLYZAT Tartalomjegyzék 1. Bevezetı rendelkezések... 3 2. A bankgarancia fogalma és általános szabályai... 3 3. A bankgarancia fajtái... 4 4. Bankgarancia nyújtás... 4 5. Hatálybalépés...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

TÁJÉKOZTATÓ Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Adóiroda 2120 Dunakeszi, Fő út 25. Tel.:06-27-542-800 E-mail: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu Ügyfélfogadás: Hétfő: 8 00-17 30 Kedd, Szerda, Csütörtök: 8 00-16 00 Péntek: 8

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Érvényes: 2011. február 15-től

H I R D E T M É N Y. Érvényes: 2011. február 15-től L-2/2011/H H I R D E T M É N Y a lakossági pénzforgalmi bankszámlák kamatozásáról, a kezeléssel kapcsolatos díjakról, feltételekről valamint a takarékbetétek, betéti okiratok kamatozásairól és feltételeiről

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015.(V.26.) sz. rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi

Részletesebben

Elektronikuspénz-kibocsátó intézmény fióktelep létesítésére és határon átnyúló szolgáltatás végzésére vonatkozó szabályok

Elektronikuspénz-kibocsátó intézmény fióktelep létesítésére és határon átnyúló szolgáltatás végzésére vonatkozó szabályok Az elektronikuspénz-kibocsátó intézmények tevékenységének engedélyezése I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Az elektronikuspénz-kibocsátó intézmény az a vállalkozás, amely az a törvényben foglaltaknak megfelelően engedéllyel

Részletesebben

Az I. pont alá nem tartozó jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek

Az I. pont alá nem tartozó jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek Nyilatkozat az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV törvény 41 (6) bekezdés, 50 (1) bekezdés c) és a nemzeti vagyonról szóló 2011 évi CXCVI törvény 3 (1) 1 pontjának való megfelelésről I Törvény erejénél

Részletesebben

Pályázati tájékoztató Megjelent a Mikrovállalkozások fejlesztése - GOP-2011-2.1.1/M elnevezésű pályázati kiírás

Pályázati tájékoztató Megjelent a Mikrovállalkozások fejlesztése - GOP-2011-2.1.1/M elnevezésű pályázati kiírás Pályázati tájékoztató Megjelent a Mikrovállalkozások fejlesztése - GOP-2011-2.1.1/M elnevezésű pályázati kiírás Benyújtás végső határideje: 2011. március 1.- 2013. február 28. A projekt megvalósítása a

Részletesebben

A 32/2013. (XII.16.) MNB

A 32/2013. (XII.16.) MNB A Magyar Nemzeti Bank elnökének 32/2013. (XII.16.) MNB rendelete a kockázati tőkealapokkal, a kibocsátókkal és a nyilvános vételi ajánlatot tevő szervezetekkel összefüggő kötelező elektronikus kapcsolattartással

Részletesebben

Pénztártag rendelkezése az egészségpénztári szolgáltatásra jogosult személyéről (Társkártya megrendelés)

Pénztártag rendelkezése az egészségpénztári szolgáltatásra jogosult személyéről (Társkártya megrendelés) Pénztártag rendelkezése az egészségpénztári szolgáltatásra jogosult személyéről (Társkártya megrendelés) A pénztártag azonosító adatai: Név: Adóazonosító: Email cím: Tagsági azonosító: Születési dátum:

Részletesebben