1. Mérjük meg fejünk szélességét a homlok, az állkapocs és arccsont vonalánál.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Mérjük meg fejünk szélességét a homlok, az állkapocs és arccsont vonalánál."

Átírás

1 Corvin köz Oktatási Központ Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: Minden jog fenntartva. A fejformák A fej formát meghatározzák: koponyacsontok a rátapadó izmok a zsírszövet a bőr a haj Arcformák fajtái: ovális hosszú rövid kerek szögletes körte alakú Milyen alakú az arcunk? 1. Mérjük meg fejünk szélességét a homlok, az állkapocs és arccsont vonalánál.

2 Hogy meghatározhassuk az arcunk alakját mérjük meg egy vonalzóval a méreteit az ábrán látható helyeken, Íjuk le, és a kapott értékeket vessük össze a mellékelt táblázattal. ovális A hosszúság a szélesség másfélszerese kerek Közel olyan széles, mint hosszú hosszúkás A szélességnél több, másfélszeres a hosszúság Szív alakú Az állkapocsnál keskeny, a homloknál és az arccsontnál széles négyszögletes A homloknál, az állkapocs vonalánál és az arccsontnál közel egyforma Háromszög alakú Széles arc, keskeny homlok és állkapocs vonal A frizura formai elemei Vannak olyan frizurák, amelyek szimmetrikusak és elsősorban egyenes vonalakból állnak, másokat hullámokból alakítanak ki, míg vannak aszimmetrikus frizurák Mindegyik frizura megszépíti a viselőjét. A fodrász számára az a nehéz kérdés, milyen elemekből álljon a frizura, hogy megnyerje a vendég tetszését. Ahhoz, hogy ezt a kérdést megelégedésre meg tudja válaszolni, nemcsak a frizura egyes elemeit kell ismernie, hanem képesnek kell lennie arra is, hogy az egyes elemek egymásra gyakorolt hatását helyesen felbecsülje. A frizurák formai elemeit a fodrásznak jól kell ismernie. A fésülési vonalak Egy frizura vonalai döntik el, hogy az elevennek vagy nyugodtnak látszik (fésülési vonal - fésűvezetés). De ez egyben meghatározza a frizura terjedelmét is (körvonalak). Ez a két tényező együtt adja a frizura összbenyomását. Ha megfigyeljük a fésülési vonalakat, azok a szemlélőre különböző hatást gyakorolnak. A

3 párhuzamosan haladó fésülési vonalak nyugodt hatást mutatnak. Ezt erősítheti, ha a vonalak szimmetrikusan futnak. Hasonlóan nyugodt hatást kelt, ha a vonalak egy pontban futnak össze. Már az egyenes vonalaktól való csekély eltérés is életet és mozgást visz a frizurába. A haj hullámvonalai életre keltik a frizurát. A frizura kinézete többek közön vonalaktól is függ. Ezek futhatnak egyenesen vagy hullám alakban, lehetnek össze- vagy széttartók A frizura terjedelme A frizura terjedelmét is vonalak mégpedig a külső és a belső körvonal. A belső körvonal az arc felé határolja a frizurát, a külső alkotja a frizura alakját. Mindkét vonallal befolyásolni lehet a megjelenést. A túl alacsonyra vagy túl magasra nőtt emberek növekedési hibáját ugyan a frizura nem tudja megváltoztatni, azonban az optikai képet a megjelenést javíthatja. A nagyobb külső körvonalú frizura réven az alacsonyabb emberek nagyobbnak látszanak. Fordított esetben magas vendégnek ne ajánljunk. Olyan frizurát, amely hangsúlyozza a termetét. Teltebb alkatú vendégnek, ne javasoljunk lapos frizurát. Az ilyen frizura hatására a vendég zömökebbnek látszik, mint amilyen valójában.

4 Ha módunkban is áll az arányokat optikailag korrigálni, fogadjunk meg egy tanácsot: soha ne próbáljuk meg életre halálra" rákényszeríteni a vendéget ideális arányú méretekhez tartozó frizurára! Nem ritka, hogy ilyen esetekben éppen az elrejteni kívánt hiba fokozottabban tűnik elő. Sokkal célszerűbb, ha helyesen felmérjük a vendég típusát, és egy egyedi frizurát javasolunk. A külső határvonalhoz hasonlóan a belső határvonal is képes kisebb természeti hiányosságokat kiegyenlíteni, ill elrejteni. A túlságosan alacsony homlok, a nem szép hajperem, az elálló fülek és a széles arc hatékonyan egyenlíthető egy frizura megfelelően kialakított határvonalával. Ítéljük meg magunk, hogyan lehet a frizura belső és külső határvonala segítségével a hiányosságokat elfedni. Kontrasztok A kontrasztok (ellentétek) hatékony eszközt képviselnek a fodrász kezében arra, hogy helyes alkalmazásukkal a vendég megjelenésében lévő hiányosságokat eltüntesse. A kontrasztok különböző fésülési vonalakkal, a frizura megfelelő helyein kialakított terjedelmekkel, változó hajhosszúságokkal vagy akár színekkel valósíthatók meg. Eltérő hajhosszúság, eltérő terjedelem. Az ellentéteket lehet jobban vagy kevésbé hangsúlyozni. A kontraszt legkönnyebb formája a lendület és az ellentétes irányú lendület, ami a hullámosított hajnál alakítható ki, valamint a tömöttre vagy lazára alakított frizura.

5 . Lendület és ellentétes irányú lendület; tömör vagy laza haj b) Erősebb hatásúak az olyan kontrasztok, amelyeket aszimmetriával alakítunk ki. A sötét-világos ellentétek, a hosszú és a rövid haj az aszimmetria jellegzetességei A vendégek mindig a típusukhoz illő frizurát szeretnének. Ez a kívánság előbbre való minden igyekezetnél, hogy az arcon vagy a megjelenésben fennálló esetleges hiányosságokat csökkentsük. A szépséghibák" eltakarására vonatkozó igyekezet az ellentettjére változhat, ha a vélt hiányosság a vendég egyéniségének kifejezése. Ilyen esetekben előnyösebb a hiányosságot tudomásul venni. Általában lehetősége van arra, hogy a típusnak megfelelő frizurát fésülési vonalakkal, terjedelemmel és kontrasztokkal kialakítsuk. A frizura elemei mint a frizura kialakításának segédeszközei Tegyük fel, hogy már megtettük a hajviselettel kapcsolatos tanácsadás két legfontosabb lépést! Meghatároztuk a hajat (felállítottuk a diagnózist) és felismertük a vendég arcán lévő hiányosságokat. Most az következik, hogy megállapítsuk, milyen frizuraelemekkel tudjuk ezeket a szépséghibákat" elrejteni. Tudomásul kell vennünk, hogy kultúrkörnyezetünkben az ovális arcot tekintik ideálisnak, mivel ez a leginkább elterjedt arcforma. Ha az emberek többségének kerek vagy háromszögletű lenne az arca, úgy azt találnák ideálisnak. A frizurára vonatkozó javaslatnál ez az általános elképzelés alapvető

6 jelentőségű. Minden javaslat azt célozza, hogy ezt az ideált a lehető legjobban megközelítsük A szépséghibák" hangsúlyozása és kiegyenlítése A kerek arcú vendég Egy kerek, telt arcú vendégnek kell tanácsot adnunk. Azt már megállapítottuk, hogy nem kell mindenáron eltüntetni a hiányosságot. Ésszerű lehet az is, ha mint jellegzetességet kiemeljük. Ha mindkét lehetőséget - a kerek arc hangsúlyozását és kiegyenlítését megvalósítjuk, a vendég a következőképpen néz ki: a telt arcot a lapos pónifrizura és a frizura kis terjedelme hangsúlyozza. A pónifrizura a belső körvonalat beviszi az arcba és ezzel azt még kisebbé és kerekebbé teszi. A kis terjedelem a frizura külső vonalával az arc alakját hangsúlyozza. Előnyösebben néz ki a vendég, ha a homlok egy hajtincsen keresztül látható, és a frizura külső körvonala a terjedelem révén tojásdad alakot ad. Ezzel az arc előnyösebb hosszúkás formát vesz fel. Tovább erősíti ezt a benyomást, ha a fésülési vonalak mozgást fejeznek ki. A keskeny, hosszúkás arcú vendég A kerek arccal ellentétben, amelyet optikailag meg kell hosszabbítani, hogy az ideálisnak vélt ovális arcot megközelítsük, a hosszúkás arcnál látszólag rövidíteni kell az arcot.

7 kiegyenlítése A hosszúkás arc hangsúlyozása és Minden olyan frizurát, amelyik az arc hosszát kiemeli, így pl. a középválasztékot, a laposan a fejhez simuló oldalrészeket, mellőzni kell. Még az arccal párhuzamosan futó fésülési vonalak sem a kívánt benyomást segítik elő. Az hat előnyösen, ha pl. egy hangsúlyozott pónifrizurával, amelyik mélyen belóg a homlokba, lerövidítjük az arcot. A középválasztékot kerülni kell, minthogy ez a homlok egy részét szabadon hagyja, és így az optikai rövidítés ellen hat. Ésszerűbbnek tűnik az aszimmetrikus forma, ami az arcot látszólag szélesíti. Vigyázat! Ha a keskeny arcot mértéken felül megnyújtjuk" és ennélfogva a szélességet szimmetriával hangsúlyozzuk, akkor éppen az ellenkezőjét érjük el. A keskeny arc elvész a szélesen elterjedő frizurában. A szakember soha ne tagadja meg vendége arctípusát. A cél mindig az óvatos kiegyenlítés legyen, ami a hibát mint személyes jegyet előtűnni is hagyja. A háromszög alakú arcú vendég Ha egy vendég arca háromszög alakú, az azt jelenti, hogy a homloka szélesebb, mint az álla. Ennek a hibának a kiegyenlítésére az állrészt optikailag szélesebbre kell formálni. Ha kifésüljük a hajat az arcból, akkor a fejalakot még inkább hangsúlyozzuk, és a hiányosság még feltűnőbbé válik. Az ilyen frizurát minden körülmények között kerülni kell. Előnyösebb, ha a túl keskeny állrészt felnyúló csúcsokkal kiemeljük, így a frizura külső körvonala ezen a helyen szélesíti az arcot. Erősíthetjük a pozitív hatást azzal is, ha egyidejűleg a túl széles homlokot oldalsó hajrészekkel behatároljuk. Ezzel a fej túlságosan széles felső részét keskenyebbre tudja formálni.

8 A háromszög alakú arc hangsúlyozása és kiegyenlítése A hátra álló homlokú vendég A csapott, hátra álló homlok hangsúlyozza az orrot, ami nem mindig előnyös a vendég számára. Segítséget jelent a pónifrizura, ami a homlokot egészen vagy részben eltakarja. A kerek arc egy hangsúlyozott választékkal megnyújtható. Minthogy a csapott homlok hatására profilban a fej felső része keskenyebbnek látszik, a pónifrizurát terjedelmesre kell kialakítani. A lapos tarkójú vendég A csapott homlokhoz hasonlóan a lapos tarkó is profilban keskenyebb fej felső részt mutat. A kiegyenlítéshez ezért olyan frizurát kell választani; amelyiknek a súlypontja a tarkón van. Ha nem követjük ezt a szabályt, akkor hangsúlyozzuk a hiányosságot.

9 A hátrafelé beeső állú vendég A hátrafelé beeső áll jelentősen kiemeli az orrot és elveszi az arc alsó felétől a szükséges teltséget. A hiányzó terjedelem kiegyenlítésére a tarkót kell hangsúlyozni. Ez elfedi a hátrafelé beeső áll benyomását. A hegyes állú vendég A hegyes áll lefelé meghosszabbítja az ideális ovális arcot. Ilyen esetben minden olyan frizurát kerülni kell, amelyik ezt az ovális alakot még jobban megnyújtja: a magas frizurák vagy a hangsúlyozott tarkó ezért nem ajánlott. Azok a frizurák, amelyek az arcot és a fejformát kisebbítik, alkalmasak.

10 Ezenkívül célszerű az arc oldalsó részeit kissé takarni, hogy az arc és az áll felülete kisebbnek tűnjön. A hosszú nyakú vendég A hosszú nyak, aminek nem kell okvetlenül zavarólag hatnia, a szemlélő szempontjából megváltoztatható, ha a haj nyakrészét valamivel hosszabbra hagyjuk és kissé előrehozzuk. Ha ehhez még a megfelelő ruházatot is ajánljuk a vendégnek (magas gallér vagy egy divatos sál), a tanácsadás igen alapos. Itt további érdekes lehetőségek nyílnak meg a fejlődőképes és divatot ismerő fodrász előtt: a teljes tanácsadás, beleértve a divatot és a szépséget. Vagyis nemcsak a frizura, hanem a kozmetika, a ruházkodás és a tartozékok, mint pl. divatékszerek is idetartoznak.

11 A rövid nyakú vendég Ha a fej majdnem eltűnik a vállak között, akkor ezt a benyomást optikailag alig lehet eltüntetni. A hosszú nyakú vendég esetéhez hasonlóan a tanácsadást ebben az esetben is ki kell terjeszteni a ruházatra. Az ilyen adottságú vendégnek olyan ruhát kell ajánlani, amelyik eláll a nyaktól, hogy a rövid nyakat ne takarja még a ruha is. A hegyes nyakkivágás optikailag megnyújtja a rövid nyakat. A frizura is hozzájárulhat a maga módján a szépítéshez. Fedjük el a nyakat, hogy a rövid nyak hátulról ne legyen látható. A fésülési vonalak csúcsban fussanak össze a nyakon, ami optikailag meghosszabbítja azt. A legnehezebbet a végére: a vendég egyénisége Egy frizurának nemcsak az a célja, hogy kiegyenlítse az arcforma hiányosságait, hanem annak illenie is kell a vendéghez. Az, hogy valaki eltalálja egy frizura illeszkedését", sok gyakorlatot és némi kreativitást igényel. Az egyik vendég sportos megjelenését ugyanúgy figyelembe kell venni, mint azt a kívánságot, hogy a frizura férjen el egy bukósisak alatt. Hasonló igénye lehet egy idősebb hölgynek, aki előnyben részesíti a lapos sarkú cipőket és a magasan zárt kosztümöket. Egy laza pónifrizurát lehetne a tanácsadás szabályai alapján ajánlani a vendégnek, azonban az nem felel meg a vendég egyéniségének. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyéniség felismerése egyáltalán nem egyszerű, sokszor áldozatává válunk az első és hamis benyomásnak. Mégis: ha fenn is áll annak a veszélye, hogy a látszat alapján helytelen következtetésre jutunk, célszerű ezeket a külső információkat az első tanácsadásnál figyelembe venni. A következő kérdésekre adott válaszok további segítséget nyújtanak az első látogatáskor.

12 Hogyan öltözködik a vendég: sportosan, elegánsan, konzervatív módon? Milyen a vendég fellépése: nyílt vagy tartózkodó? Milyen folyóiratokat lapoz inkább a vendég: a rózsaszínű szerelmes lapokat vagy az igényesebb folyóiratokat? Hogyan beszél a vendég: egyszerűbb szavakkal, vagy bővebb a szókincse? Nem mindig az első benyomás a helyes. Ha erre rájöttünk, bíráljuk felül a tanácsainkat Hogyan mondjuk meg a vendégnek? Ki-ki maga tudja a legjobban, milyen hiányosságai vannak a külsejében, így semmi értelme, hogy a vendégnek a tanácsadás során külön rávilágítsunk a szépséghibára". Hogyan járjunk viszont el akkor, ha a tanácsadás során a vendégnek olyan frizurát akarunk ajánlani, amely kiegyenlítené a hátrahúzott állat, azonban a félreértésektől való félelmünkben ezt nem akarjuk megtárgyalni? A félelem alaptalan, ha a megfelelő szavakat használjuk. Az a hangnem, amellyel a mondanivalónkat előadjuk, lehetővé teszi a félreértések elkerülését. Érvényes az a szabály is, miszerint ne a negatívumokról beszéljünk, hanem csak a pozitívumokról. Említsünk a vendégnek pozitív dolgokat, pl. emeljük ki a klasszikus orrát vagy a kék szemeit, amelyeket a frizura hangsúlyozni fog. Tegyük a javaslatunkat a tükör segítségével szemléletessé a vendég számára. Ha a vendég maga beszél az arcával kapcsolatos hiányosságokról, úgy ne próbáljuk meg azt letagadni Vegyük tudomásul a kijelentéseit, és a továbbiakban is csak a pozitívumokról beszéljünk. Ne beszéljünk lapátfülekről, hanem arról, hogy az oldalsó részen a hajat hosszabbra kellene hagyni. A vendég ezt a tapintatot és jóérzést megelégedettségével és bizalmával fogja viszonozni. Minden tanácsadáskor legyünk figyelemmel a következőkre! Hogyan tudnánk leírni a vendég egyéniségét? Diagnózis: mi valósítható meg a vendég. hajával? Milyen hiányosságai vannak a vendég arcának? Átalakítható-e a hiányosság a vendég személyiségének jegyévé? Hogyan lehet a kiegyenlítést megvalósítani Hogyan lehet a vendégnek a hiányosságát és annak kiegyenlítését elmagyarázni anélkül, hogy megbántanánk? Milyen segédeszközöket vegyünk igénybe a javaslat szemléltetésére?

13

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952. : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők

Corvin köz Oktatási Központ 1082. Budapest, Kisfaludy u. 19. Tel: 786-3952. : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők 1 : Férfi frizuraforma kiválasztását meghatározó tényezők A vendégek az előnyös frizurára vonatkozó tanácsadást tartják a fodrász legfontosabb tevékenységének. A frizurának a koponya rendellenes formáját

Részletesebben

A tételsor szituációkat tartalmaz, amelyhez minél több féle szakmai tartalmat kell rendelni.

A tételsor szituációkat tartalmaz, amelyhez minél több féle szakmai tartalmat kell rendelni. A vizsgafeladat ismertetése: A tételsort a szakmai modulok feladatai és ismeretei alapján kell elkészíteni, a következő arányokat szem előtt tartva: Kommunikáció a vendéggel 20% Munkafolyamat ismertetése

Részletesebben

33 815 01 1000 00 00 Fodrász Fodrász

33 815 01 1000 00 00 Fodrász Fodrász Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Melyik szemüveg illik az arcformájához?

Melyik szemüveg illik az arcformájához? Melyik szemüveg illik az arcformájához? Rémes látvány! Talán Ön is tapasztalta már, hogy a kiválasztott keret felpróbálása során kiderül: a keret rémesen áll. A minőségi szemüveglencse és a kényelmes keret,

Részletesebben

A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA

A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA I. Előkészítés a vendég fogadása a frizura kialakítását meghatározó tényezők vizsgálata a hajviselet és a hajvágás menetének megtervezése hajmosás vagy nedvesítés (férfi hajat

Részletesebben

Általános szabályok. 1. A modellek nem segíthetik a versenyzőt a frizura elkészítésében. (Nem nyúlhatnak a hajukhoz, nem száríthatják azt.

Általános szabályok. 1. A modellek nem segíthetik a versenyzőt a frizura elkészítésében. (Nem nyúlhatnak a hajukhoz, nem száríthatják azt. Általános szabályok 1. A modellek nem segíthetik a versenyzőt a frizura elkészítésében. (Nem nyúlhatnak a hajukhoz, nem száríthatják azt.) 2. A szabályok be nem tartását, az érvényben lévő büntetőpont

Részletesebben

33 7812 01 Fodrász Szakmai kommunikáció

33 7812 01 Fodrász Szakmai kommunikáció 2 1. Magas (kb. 175 cm), hosszú nyakú, középkorú (kb. 40 év), kosztümöt viselő, nem harsány színvilágú, határozott, de nem hivalkodó egyéniségű a vendég. Egy árnyalattal világosabb hajszínt szeretne, arany

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

FODRÁSZ TANULÓK II. FÉLÉVI SZÁMONKÉRÉS LEÍRÁSA

FODRÁSZ TANULÓK II. FÉLÉVI SZÁMONKÉRÉS LEÍRÁSA FODRÁSZ TANULÓK II. FÉLÉVI SZÁMONKÉRÉS LEÍRÁSA A 2011/12-ES TANÉVBEN Készítette: A BéKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskolájának Szolgáltatóipari Munkaközössége. A kiírást áttekintette,

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. C feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. C feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján C feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 815 01 1000 00 00 Fodrász Szintvizsga

Részletesebben

1. Tétel. Levonásra kerülnek pontok: - az arc felületén borotvahab marad -1 pont

1. Tétel. Levonásra kerülnek pontok: - az arc felületén borotvahab marad -1 pont 1. Tétel 1. Férfi borotválás Elkészítési idı 20 perc (maximum 10 pont adható) Pihés modell nem alkalmas, min. egy napos szakállal rendelkezzen a modell. A modell helyes elıkészítése a mővelethez. A technológiai

Részletesebben

American Crew All-Star Challenge

American Crew All-Star Challenge 2017-2018 Az American Crew All-Star Challenge több, mint egy egyszerű verseny. A férfi hajvágás és a férfi-szakma igazi ünnepe, mely bemutatja hogy hogyan lehet a klasszikus stílus egyben innovatív, inspiráló

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

TANULÓVERSENYEK. minimum 21 pont

TANULÓVERSENYEK. minimum 21 pont FÉRFI TANULÓVERSENYEK 1. szám: Klasszikus frizura szárítás A kész frizura hátrafésült, tükörsima, szögletes hatású, letisztult formájú legyen. A zsűri OMC szerinti klasszikus versenyfrizurát (Classic Cut)

Részletesebben

Az Ön ízlése egyedi. Tervező. A Hörmann szekcionált kapuk is azok

Az Ön ízlése egyedi. Tervező. A Hörmann szekcionált kapuk is azok Tervező A kapu- és ajtókonfigurátorral kényelmesen, otthon a számítógép előtt ülve virtuálisan kipróbálhatja a termékeket és azok kialakítási lehetőségeit. A Hörmann kapu- és ajtókonfigurátor az alábbi

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

1. frizura =>? Str. ábra

1. frizura =>? Str. ábra 1. frizura =>? Str. ábra a teljes hajas terület vízszintesen plennerezve van. Mondd el, a saját szavaiddal, hogyan készítenéd el a frizurát? 2. frizura =>? Str. ábra a keresztfősík mögött vízszintes egészforma

Részletesebben

Fiatal lány vagy öregasszony?

Fiatal lány vagy öregasszony? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan

Részletesebben

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok 7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok A Japán gyertya alakzatok 2 csoportra oszthatóak: 1. Trendfordulót előrejelző alakzatok 2. A meglévő trendet megerősítő alakzatok 1. Trendfordulót előrejelző

Részletesebben

33 815 01 1000 00 00 Fodrász Fodrász

33 815 01 1000 00 00 Fodrász Fodrász fodrászatban alkalmazott vegyszeres műveletek komplex ismerete z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm.

Részletesebben

Asztrológiai arcok. A Hold arc jellegzetessége

Asztrológiai arcok. A Hold arc jellegzetessége Asztrológiai arcok A következőkben részletesen is bemutatom ábrákkal a hét alaptípus jellegzetességeit, kezdve a bolygó jellegével, amely a legfontosabb asztrológiai analógiás jelentéseket tartalmazza,

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

Egy feladat megoldása Geogebra segítségével

Egy feladat megoldása Geogebra segítségével Egy feladat megoldása Geogebra segítségével A következőkben a Geogebra dinamikus geometriai szerkesztőprogram egy felhasználási lehetőségéről lesz szó, mindez bemutatva egy feladat megoldása során. A Geogebra

Részletesebben

Az Ön ízlése egyedi A Hörmann szekcionált kapuk is azok

Az Ön ízlése egyedi A Hörmann szekcionált kapuk is azok Az Ön ízlése egyedi A Hörmann szekcionált kapuk is azok Egyéni kívánság szerinti kaput szeretne? A Hörmann-nál jó helyen jár. Nyugodtan válassza ki a felületet, a színt, döntse el, hogy hőszigetelt vagy

Részletesebben

Tudnivalók: A bajnokság nevezési díjai:

Tudnivalók: A bajnokság nevezési díjai: AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, szemöldök és szempilla styling «Royal Beauty - Kárpát Kupa - 2017» Tudnivalók: A rendezvény ideje: 2017. május 19-20

Részletesebben

A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 38. sorszáma alatt kiadott fodrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 38. sorszáma alatt kiadott fodrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 38. sorszáma alatt kiadott fodrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei FODRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. A SZAKKÉPESÍTÉS

Részletesebben

Minden nap változatosan!- Frizura-tippek

Minden nap változatosan!- Frizura-tippek Minden nap változatosan!- Frizura-tippek Violet C. Landers Nőként szeretjük a változatosságot és azt, hogy megdicsérjenek. Néha nem is kell hozzá új ruha, smink vagy extrém kiegészítő. Egyszerűen új frizurákat

Részletesebben

Házi verseny 2015. április. 01.

Házi verseny 2015. április. 01. Fodrász - Kozmetikus Házi verseny 2015. április. 01. Dunaújvárosi Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola, Kollégium. 2400. Dunaújváros, Radnóti út. 6. ( Fornaterem ) Általános tudnivalók Időpont:

Részletesebben

2011. április 20. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Dunaújváros, Radnóti út. 6.

2011. április 20. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Dunaújváros, Radnóti út. 6. 2011. április 20. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. 2400. Dunaújváros, Radnóti út. 6. FONTOS TUDNIVALÓK: A versenyzők elfoglalják helyüket a páston. Mielőtt a verseny indul,

Részletesebben

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint A 004{005. tan vi matematika OKTV I. kateg ria els (iskolai) fordul ja feladatainak megold sai 1. feladat Melyek azok a 10-es számrendszerbeli háromjegyű pozitív egész számok, amelyeknek számjegyei közül

Részletesebben

EMELT SZINT ÍRÁSKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Értékelési szempontok

EMELT SZINT ÍRÁSKÉSZSÉG ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Minta. Értékelési szempontok A feladat I. Összefoglaló táblázat az értékelési szempontokról Értékelési szempontok A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése Hangnem, az olvasóban keltett benyomás Szövegalkotás Szókincs,

Részletesebben

Tartalom. Bevezetés a patofiziognómiába

Tartalom. Bevezetés a patofiziognómiába Tartalom Előszó 11. oldal Bevezetés a patofiziognómiába 13. oldal Hermész Triszmegisztosz A test nem tud hazudni Igaz" tudományos értelemben Egyikünk sem kezdő Egy pillantás többet mond, mint egy többórás

Részletesebben

Házi Verseny 2013. március.27.

Házi Verseny 2013. március.27. Fodrász, Kozmetikus, Házi Verseny 2013. március.27. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. 2400. Dunaújváros, Radnóti út. 6. ( Tornaterem. ) Fontos tudnivalók: * A versenyzők elfoglalják

Részletesebben

Házi Verseny 2012. Április. 4. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. 2400. Dunaújváros, Radnóti út. 6. ( Tornaterem.

Házi Verseny 2012. Április. 4. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. 2400. Dunaújváros, Radnóti út. 6. ( Tornaterem. Fodrász, Kozmetikus, Házi Verseny 2012. Április. 4. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. 2400. Dunaújváros, Radnóti út. 6. ( Tornaterem. ) Fontos tudnivalók: * A versenyzők elfoglalják

Részletesebben

AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA. Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, testfestés. «Royal Beauty Kárpát- Kupa » Tudnivalók:

AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA. Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, testfestés. «Royal Beauty Kárpát- Kupa » Tudnivalók: AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, testfestés «Royal Beauty Kárpát- Kupa - 2018» Tudnivalók: A rendezvény ideje: 2018.április 14. A rendezvény helyszíne:

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény nemzeti és nemzetközi fodrászversenyt hirdet tanuló és felnőtt kategóriákban

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény nemzeti és nemzetközi fodrászversenyt hirdet tanuló és felnőtt kategóriákban A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény nemzeti és nemzetközi fodrászversenyt hirdet tanuló és felnőtt kategóriákban Időpont: 2013. január 27. vasárnap 9:00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás

Tárgyak műszaki ábrázolása. Metszeti ábrázolás Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás Ábrázolás metszetekkel A belső üregek, furatok, stb. szemléletes bemutatására a metszeti ábrázolás szolgál A metszeti ábrázolás elve Az üreges tárgyat egy

Részletesebben

XXXI. REGIONÁLIS FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY és X. HESZ JÁNOS EMLÉKVERSENY

XXXI. REGIONÁLIS FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY és X. HESZ JÁNOS EMLÉKVERSENY XXXI. REGIONÁLIS FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY és X. HESZ JÁNOS EMLÉKVERSENY 2018. december 2. www.simonyi.sulinet.hu 2018. december 2. (vasárnap) Helyszín: PSZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és

Részletesebben

Versenyző kódja: 11 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 11 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 55 815 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADATLAP Szakképesítés: 55 815 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Alaphajvágások;

Részletesebben

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából

Színes névtáblák. Fimo Kids kiégethető gyurmából Színes névtáblák Fimo Kids kiégethető gyurmából Készítsünk színes, ötletes névtáblákat gyermekünkkel szobájának ajtajára, ajándékkísérőnek. A táblákhoz a Fimo Kids, gyerekkézre tervezett, puha és vidám

Részletesebben

Uef UAF. 2-1. ábra (2.1) A gyakorlatban fennálló nagyságrendi viszonyokat (r,rh igen kicsi, Rbe igen nagy) figyelembe véve azt kapjuk, hogy.

Uef UAF. 2-1. ábra (2.1) A gyakorlatban fennálló nagyságrendi viszonyokat (r,rh igen kicsi, Rbe igen nagy) figyelembe véve azt kapjuk, hogy. Az alábbiakban néhány példát mutatunk a CMR számítására. A példák egyrészt tanulságosak, mert a zavarelhárítással kapcsolatban fontos, általános következtetések vonhatók le belőlük, másrészt útmutatásul

Részletesebben

AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA. Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, testfestés. «Royal Beauty Kárpát- Kupa » Tudnivalók:

AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA. Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, testfestés. «Royal Beauty Kárpát- Kupa » Tudnivalók: AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, testfestés «Royal Beauty Kárpát- Kupa - 2018» Tudnivalók: A rendezvény ideje: 2018.április 14. A rendezvény helyszíne:

Részletesebben

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending

Bevezetés. A Qbiss One két dizájnlehetőséget kínál: Süllyesztett dizájn (Qbiss One B) Egy síkban fekvő dizájn (Qbiss One F) Qbiss One - patent pending Bevezetés Qbiss One 1, a költséghatékony homlokzati megoldás, amely az átszellőztetett homlokzatok ideális alternatívája. A teljes funkcionalitás és az esztétika kombinációja, természetes választás az

Részletesebben

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5

835 + 835 + 835 + 835 + 835 5 Orchidea Iskola VI. Matematika verseny 20/20 II. forduló. A macska és az egér jobbra indulnak el. Ha az egér négyzetet ugrik, akkor a macska 2 négyzetet lép előre. Melyik négyzetnél éri utol a macska az

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vlaj Lajosné. Cipő alkatrészek szabása géppel. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Vlaj Lajosné. Cipő alkatrészek szabása géppel. A követelménymodul megnevezése: Vlaj Lajosné Cipő alkatrészek szabása géppel A követelménymodul megnevezése: Bőrfeldolgozó ipari termékek alkatrészeinek szabása, előkészítése A követelménymodul száma: 1331-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Angol nyelv

Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről május-júniusi vizsgaidőszaktól. Angol nyelv Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Angol nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

Angol nyelv. A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: A szószámra vonatkozó szabályok részletezése

Angol nyelv. A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: A szószámra vonatkozó szabályok részletezése Tájékoztató az Íráskészség feladatok értékeléséről 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól Angol nyelv A feladatlapon az alábbi figyelmeztetés és tájékoztatás jelenik meg: Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben

Részletesebben

Minőségi lépcsők mindössze néhány lépésben Egger PRO lépcsőburkoló rendszer

Minőségi lépcsők mindössze néhány lépésben Egger PRO lépcsőburkoló rendszer Minőségi lépcsők mindössze néhány lépésben Egger PRO lépcsőburkoló rendszer Felújítás A lakás két szintjét összekötő lépcsőfeljáró nagy terhelésnek és gyakori használatnak van kitéve. A megkopott régi

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata nemzetközi fodrász- és kozmetikusversenyt hirdet junior- és senior kategóriákban.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata nemzetközi fodrász- és kozmetikusversenyt hirdet junior- és senior kategóriákban. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata nemzetközi fodrász- és kozmetikusversenyt hirdet junior- és senior kategóriákban. Időpont: 2011. június 25. szombat 8:00 órától Helyszín: a Fekete Sas díszterme

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

Az Ukrán Fodrász Egyesület szabályzata

Az Ukrán Fodrász Egyesület szabályzata AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA Fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink «Royal Beauty Kárpát- Kupa - 2019» Tudnivalók: A rendezvény ideje: 2019. április.6. A rendezvény helyszíne: 89425,Ukrajna,

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com. www.vipgroup.net. MILLENIUM Gél. Gyengéd Gondoskodás

Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com. www.vipgroup.net. MILLENIUM Gél. Gyengéd Gondoskodás www.vipgroup.net Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com MILLENIUM Gél Gyengéd Gondoskodás Segít a bőrnek a szabad gyökök elleni küzdelemben Mélyen hidratál külsőleg és belsőleg Javítja

Részletesebben

Kedves Vevő! Köszönjük, hogy választása a Severin Hair Care termékcsaládnak erre a tagjára esett. Gratulálunk döntéséhez.

Kedves Vevő! Köszönjük, hogy választása a Severin Hair Care termékcsaládnak erre a tagjára esett. Gratulálunk döntéséhez. Kedves Vevő! Köszönjük, hogy választása a Severin Hair Care termékcsaládnak erre a tagjára esett. Gratulálunk döntéséhez. A Severin márka több mint 115 éve a tartósság, a minőség és a német fejlesztési

Részletesebben

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 200 MEZBE ÖLTÖZÖTT JÁTÉKOSOK Játék elôtt minden csapat csapatvezetôjének vagy edzôjének át kell adnia a játékvezetônek vagy a jegyzôkönyvvezetônek azon játékosok

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók)

Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók) Koordináta-geometria feladatgyűjtemény (A feladatok megoldásai a dokumentum végén találhatók) Vektorok 1. Egy négyzet két szemközti csúcsának koordinátái: A( ; 7) és C(4 ; 1). Határozd meg a másik két

Részletesebben

Mestermunka. a kényelem világában. 3M Munka- és környezetvédelmi termékek

Mestermunka. a kényelem világában. 3M Munka- és környezetvédelmi termékek 3M Munka- és környezetvédelmi termékek 3M S-sorozatú fejvédők és kámzsák Szűrt- és nyomólevegős légzésvédő készülékhez Mestermunka a kényelem világában 2 3M S-sorozatú S-Series Advantages fejvédők és kámzsák

Részletesebben

studio A fa/alumínium, műanyag/alumínium és műanyag alapanyagú studio ablakok mindegyikét megtalálja a studio Komfort résznél.

studio A fa/alumínium, műanyag/alumínium és műanyag alapanyagú studio ablakok mindegyikét megtalálja a studio Komfort résznél. 12 I 1 studio studio IDEÁLIS AZ EGYEDISÉGET KERESŐKNEK A studio ablakok letisztult formavilága és visszafogott designja tökéletesen illeszkedik az épület architektúrájába. A főként síkban futó termékek

Részletesebben

Dr. Mészáros Attila. Kezdetek. Az innováció humánaspektusai: Tárgyalástechnika üzleti kommunikáció. Az emberi kommunikáció fajtái

Dr. Mészáros Attila. Kezdetek. Az innováció humánaspektusai: Tárgyalástechnika üzleti kommunikáció. Az emberi kommunikáció fajtái Kezdetek Az innováció humánaspektusai: Tárgyalástechnika üzleti kommunikáció 4. Non-verbális kommunikáció A Gutenberg galaxis Fotográfia A közlekedés fejlıdése új kommunikációs igényeket gerjeszt kommunikáció

Részletesebben

Földereklyét tartalmazó Hármashalom és Kettőskereszt

Földereklyét tartalmazó Hármashalom és Kettőskereszt SZAKVÉLEMÉNY az egri Pyrker téren Földereklyét tartalmazó Hármashalom és Kettőskereszt elhelyezésének lehetőségéről Készítette: Andaházy Loránd okl. táj- és kertépítész mérnök K-13-0743 Piliscsaba, 2014.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 922 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 922 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007922T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 922 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 08 00019 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Feladatok a szinusz- és koszinusztétel témaköréhez 11. osztály, középszint

Feladatok a szinusz- és koszinusztétel témaköréhez 11. osztály, középszint TÁMOP-3.1.4-08/-009-0011 A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Feladatok a szinusz- és koszinusztétel témaköréhez 11. osztály, középszint Vasvár, 010.

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Programozási nyelvek 1. előadás

Programozási nyelvek 1. előadás Programozási nyelvek 1. előadás I. A nyelv története Logo Seymour Papert, 1968,1969 - szövegkezelés, M.I.T. Később: grafika, mikroszámítógépekre átdolgozva Cél: minél kisebb gyerekeknek is, természetes

Részletesebben

Fényhullámhossz és diszperzió mérése

Fényhullámhossz és diszperzió mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 9. MÉRÉS Fényhullámhossz és diszperzió mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 19. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja

Részletesebben

Standard. 3. fajtacsoport, Standard Nr. 139.

Standard. 3. fajtacsoport, Standard Nr. 139. 3. fajtacsoport, Nr. 139. Általános megjelenés: Az ír terrier aktív, élénk megjelenésű, hajlékony, szálkás szőrű, jó tömegű kutya, anélkül, hogy ügyetlenség jellemezné, mivel a gyorsaság, a kitartás és

Részletesebben

(de progit ne hagyd ki ) www.jatektan.hu/jatektan/ 2013/009/Folds.html )

(de progit ne hagyd ki ) www.jatektan.hu/jatektan/ 2013/009/Folds.html ) Hajtogatósdikhoz mindenféle Arányosság (lineáris és négyzetes), mintakövető építkezés, logikai feladványok próbálgatással, ráérzéssel, gondolkodással, stb. (8 év felettieknek sorban, amíg el nem vesztik

Részletesebben

Egy tételr½ol, melyet Dürer majdnem megtalált

Egy tételr½ol, melyet Dürer majdnem megtalált Haladvány Kiadvány 2017.03.26 Egy tételr½ol, melyet Dürer majdnem megtalált Hujter Mihály hujter.misi@gmail.com A német reneszánsz legfontosabb alakjaként ismert Albrecht Dürer. Mivel apja (id½osebb Albrecht

Részletesebben

A jelentkezési lap kitöltése és a nevezési díj befizetése esetén érvényes a jelentkezés.

A jelentkezési lap kitöltése és a nevezési díj befizetése esetén érvényes a jelentkezés. A Szerencsi Szakképzési Centrum idén 2018. április 27-én első alkalommal hagyományteremtő céllal rendezi meg a megyei szintű női szabó fodrász szociális gondozó és ápoló (elsősegélynyújtó) versenyét, melyen

Részletesebben

Láthatósági kérdések

Láthatósági kérdések Láthatósági kérdések Láthatósági algoritmusok Adott térbeli objektum és adott nézőpont esetén el kell döntenünk, hogy mi látható az adott alakzatból a nézőpontból, vagy irányából nézve. Az algoritmusok

Részletesebben

Azazel szívcsakra meditációja

Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja Azazel szívcsakra meditációja azon az elven működik, hogy a főcsakrákat a szívcsakrával összekapcsolja, amely lehetővé teszi az energia áramlást az energiavezetékeken az egész

Részletesebben

V. ZALAEGERSZEGI FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓ GYAKORLATI TANULMÁNYI VERSENY 2013. MÁRCIUS 3. APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁMK 8900 ZALAEGERSZEG, APÁCZAI TÉR 5.

V. ZALAEGERSZEGI FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓ GYAKORLATI TANULMÁNYI VERSENY 2013. MÁRCIUS 3. APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁMK 8900 ZALAEGERSZEG, APÁCZAI TÉR 5. V. ZALAEGERSZEGI FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓ GYAKORLATI TANULMÁNYI VERSENY 2013. MÁRCIUS 3. APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁMK 8900 ZALAEGERSZEG, APÁCZAI TÉR 5. SZERVEZŐ ÉS FŐVÉDNÖK ZALAEGERSZEG MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

Női szabó mester. 135-12 Méretes, egyedi női ruházati termékek készítése (Vizsgatevékenységhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Női szabó mester. 135-12 Méretes, egyedi női ruházati termékek készítése (Vizsgatevékenységhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Női szabó mester (Vizsgatevékenységhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc) Elérhető pontszám:

Részletesebben

Lehet-e egyszerre két nőbe szerelmes egy férfi?

Lehet-e egyszerre két nőbe szerelmes egy férfi? Hogy bírod a női hisztit? szavazatok százalék Csípem 44 7.8 % Ki nem állhatom 2691 47.7 % Eltűröm 25 44.3 % 3 25 Hogy bírod a női hisztit? 2691 25 2 15 1 5 44 Csípem Ki nem állhatom Eltűröm Lehet-e egyszerre

Részletesebben

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény országos fodrászversenyt hirdet tanuló és felnőtt kategóriákban.

A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény országos fodrászversenyt hirdet tanuló és felnőtt kategóriákban. A Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény országos fodrászversenyt hirdet tanuló és felnőtt kategóriákban. Időpont: 2011. október 30. vasárnap 9:00 órától Helyszín: Városi Sportcsarnok Orosháza

Részletesebben

Virágtartó fa. OBI Csináld ma. Szükséges ismeretek: Gyakorlott. Tartalom. Az elkészítés idej. Méretek Átmérő Virágtartó: Lábazat: Teljes magasság:

Virágtartó fa. OBI Csináld ma. Szükséges ismeretek: Gyakorlott. Tartalom. Az elkészítés idej. Méretek Átmérő Virágtartó: Lábazat: Teljes magasság: OBI Csináld ma 1 Virágtartó fa Szükséges ismeretek: Gyakorlott Tartalom Az elkészítés idej Bevezetés/Ötletek & fortélyok 2. old. Bevásárlólista 3. old. Szerszámlista 4. old. Barkácsútmutató 5. 13. old.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 638 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 638 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007638T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 638 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 762493 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 6. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazba rendezés adott tulajdonság alapján, részhalmaz felírása, felismerése. Két véges halmaz közös részének,

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

A technikai elemzés alapjai

A technikai elemzés alapjai A technikai elemzés alapjai Mi a technikai elemzés? Grafikonok vizsgálata múltbéli árfolyammozgásokból következtetés a várható árfolyammozgásra Kiválóan tükröződik a piacon megjelenő tömeg gondolkodása/érzelmei

Részletesebben

minimum 21 pont minimum 21 pont Az IPARTESTÜLET HAJSZÍNE férfi kategória elnevezésű díj ebből a versenyszámból kerül értékelésre.

minimum 21 pont minimum 21 pont Az IPARTESTÜLET HAJSZÍNE férfi kategória elnevezésű díj ebből a versenyszámból kerül értékelésre. FÉRFI FELNŐTT 1. szám: Klasszikus frizura szárítás élő modellen vagy babafejen FELNŐTTVERSENYEK A kész frizura hátrafésült, tükörsima, szögletes hatású, letisztult formájú legyen. A zsűri OMC szerinti

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:...

Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:... Bor Pál Fizikaverseny 2013/2014-es tanév DÖNTŐ 2014. április 26. 7. évfolyam Versenyző neve:... Figyelj arra, hogy ezen kívül még a további lapokon is fel kell írnod a neved! Iskola:... Felkészítő tanár

Részletesebben

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések:

Cin-Cin a kisegér. Szükséges anyagok: Rövidítések: C C Cin-Cin a kisegér Szükséges anyagok: Rövidítések: 2-3 as fonal két színben (mályva és fehér) cérna (fekete és fehér) gyöngy a szemeknek egy fehér anyag darabka a fogaknak hajnak való fonal (fekete)

Részletesebben

XXVII. REGIONÁLIS FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY és VI. HESZ JÁNOS EMLÉKVERSENY

XXVII. REGIONÁLIS FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY és VI. HESZ JÁNOS EMLÉKVERSENY XXVII. REGIONÁLIS FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY és VI. HESZ JÁNOS EMLÉKVERSENY 2014. december 7. (vasárnap) Helyszín: Pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola 7632 Pécs, Malomvölgyi út

Részletesebben

A szabályos sokszögek közelítő szerkesztéséhez

A szabályos sokszögek közelítő szerkesztéséhez 1 A szabályos sokszögek közelítő szerkesztéséhez A síkmértani szerkesztések között van egy kedvencünk: a szabályos n - szög közelítő szerkesztése. Azért vívta ki nálunk ezt az előkelő helyet, mert nagyon

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges, saját professzionális színskála használata megengedett.

Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges, saját professzionális színskála használata megengedett. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő 11484-12 Fodrász manuális alapműveletek és a 11485-12 Fodrász

Részletesebben

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések

Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Matematika 5. osztály Téma: Geometriai vizsgálatok, szerkesztések Az óra címe: Testek ábrázolása Az órát tartja: Tóth Zsuzsanna Előzetes ismeretek: Ponthalmazok síkban és térben (pont, vonal, egyenes,

Részletesebben

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV.

A Közép-Európában előforduló egyes bőrtípusok jellemző tulajdonságai. Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. Védekezzünk a napsugárzás káros hatásaival szemben Napsugárzásra egészségünk megőrzése érdekében is szükségünk van. A napsugarak egy része azonban káros. Ennek a káros sugárzásának valamennyien ki vagyunk

Részletesebben

ambiente Élvezze a látványt az ambiente stílus tanulmányozása közben!

ambiente Élvezze a látványt az ambiente stílus tanulmányozása közben! 56 I 57 Ideális a tradicionális épületekhez Az ambiente ablakok klasszikus formavilága és tradicionális designja meghatározza az épület architektúráját. Az elismert Internorm ablakrendszerek kiemelik otthonának

Részletesebben

AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA. fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, szemöldök és szempilla styling

AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA. fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, szemöldök és szempilla styling AZ UKRAJNAI BAJNOKSÁG SZABÁLYZATA fodrász művészet, műköröm építés és díszítés, smink, szemöldök és szempilla styling A rendezvény ideje: 2017. május 19-20. «Royal Beauty Kárpát - Kupa - 2017» Tudnivalók:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO 2011.07.13. / DE FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) FCI - Standard Nr. 227 LHASA APSO FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben