2015. Pozsgások és kaktuszok. Fábián Tímea CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2015. Pozsgások és kaktuszok. Fábián Tímea CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig"

Átírás

1 2015. Pozsgások és kaktuszok Fábián Tímea CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig

2 Pozsgások és kaktuszok bemutatása Pozsgások 1 A pozsgások, vagy más néven szukkulensek jó szárazságtűrő képességű, nem túl vízigényes növények. A pozsgások közé sorolható nagyon sok sivatagi növény, valamint a kaktuszok is. Ezek a növények arra rendezkedtek be, hogy a csekély mennyiségű csapadékot és nedvességet, minél lassabban használják fel, valamint sokáig tárolják. Szükségük is van erre, hiszen leginkább meleg és hosszabb ideig csapadékmentes éghajlatú területeken élnek. Ritka kincs, a nedvesség, ezért ha végre hozzájut a növény, akkor nagyon gyorsan felveszi azt, ezt követően levelében vagy törzsében tárolja azt. Ennek függvényében beszélhetünk levél valamint törzsszukkulensekről is. A nedvesség tárolását segíti, hogy a növények zárva tartják nappal gázcsere nyílásaikat, ezért csak csekély mértékben párologtatnak. Ha szobanövényként szeretnénk pozsgásokat tartani igazán könnyű dolgunk lesz, ugyanis a gondozásuk nem igényel túl sok odafigyelést. Kezdő szobakertészek is könnyen boldogulnak velük. Általában jól érzik magukat, meleg és világos helyen, elegendő őket ritkán öntözni, és párásítással sem kell foglalkozni. Kaktuszok A kaktuszfélék népes családjába közel 2000 kaktuszfajt sorolhatunk. A kaktuszok elsősorban az Amerikai kontinensen fordulnak elő, különféle éghajlatú területeken. Száraz hegyvidéki, szubtrópusi sivatagos, és trópusi területeken egyaránt gyakoriak. Dél- Amerika szinte teljes területétől, Észak-Amerika 50 szélességi fokáig népesítették be az amerikai kontinenst. Más kontinenseken nem jellemzők, Afrika középső területein, illetve elvétve Indiában fordulnak elő vesszőkaktuszok. Változatos formavilág jellemzi ezeket a jó szárazságtűrő növényeket, és persze az elmaradhatatlan több-kevesebb tövis, esetleg szőr is. A gömb, korong, henger és oszlopforma szabályos, vagy szabálytalan formában egyaránt gyakori. Száruk a párologtatás csökkentésére, szárban található sejtjeik pedig a víz megtartására rendezkedtek be. Sok faj igazán mutatós virágokkal is megörvendezteti a kaktusztartókat, tehát egyáltalán nem beszélhetünk unalmas növényekről. A természetben a beporzást gyakran denevérek, vagy madarak végzik, és persze nem utolsó sorban rovarok. Egyes fajok, például a fügekaktuszt, ehető termést is hoznak. Kártevők közül a különféle tetvek, valamint a takácsatka és a tripsz jelenhet meg, de általában a gombás megbetegedések jelentenek nagyobb veszélyt, az egyébként könnyen nevelhető kaktuszokra.

3 Növényportrék - Pozsgások Aloé 2 Az Aloé a liliomfélék családjába tartozó, Dél-Afrikából származó növény. Nyáron meleg, napos, míg télen hűvös (10 fok) környezetet igényel. Nyáron jól érzi magát a szabadban is, esőtől védett napos helyen. Télen csak egészen ritkán kell öntözni, tavasztól őszig tartsuk mérsékelten nyirkosan. A pangó vizet kerülni kell. Tápoldatozását mérsékelt töménységű kaktusztápoldattal végezzük a nyári hónapokban. Átültetése tavasszal történjen, ha szükséges, homokot tartalmazó B virágföldbe, vagy agyagos kerti földbe. Szaporítása leválasztott oldalsarjakkal lehetséges, melyeket száradni hagyunk, majd homokos földbe tűzünk. Bagolyszemvirág A bagolyszemvirág bemutatása A bagolyszemvirág Kelet és Dél-Afrika területén őshonos pozsgás növény. Húsos, recés szélű hajtásai maximum 20cm-es hosszúságot érnek el, a növényt inkább vízszintesen terjengős növekedés jellemzi. A bagolyszemvirág érdekessége, hogy a dögcsillaghoz hasonlóan, sötét bordó és sárga mintás, csillag alakú virágai, kellemetlen, a legyek számára viszont vonzó szagot árasztanak. A bagolyszemvirág igényei, gondozása Ültetéséhez, a kavicsos talaj a legmegfelelőbb. Elhelyezéséhez, meleg, világos helyet keressünk, ahol közepes fény, és magas hőigénye kielégítésre kerül. A téli időszakban is biztosítsunk számára legalább 10fokos hőmérsékletet a teleltetés során. Párásítani nem szükséges, öntözni is elegendő hetente, télen pedig ennél is ritkábban.

4 Barna korallvirág A barna korallvirág bemutatása A barna korallvirág, egy érdekes megjelenésű, és meglehetősen nagy termetet is elérő évelő pozsgás növény. A kifejlett példányok, akár a 4méterre is megnőhetnek. A növény díszít télen hozott sárga virágai, valamint barnás színű, háromszög alakú levelei adják. Gondozása nem különösebben nehéz. 3 A barna korallvirág igényei, gondozása Ültető közegnek laza, tőzeges virágföldet célszerű választani, ebben fejlődik igazán jól. Víz és páratartalom igénye alacsony, ezért nem szükséges párásítani, és elég csak hetente egyszer öntözni. Ahogy a legtöbb növényről, úgy a barna korallvirágról is elmondható, hogy télen ennél is kevesebb vizet igényel. Fényigénye magas, hőigénye közepes, ezért világos, napos és kellemesen meleg helyet válasszunk számára. Az igazán szép növekedéshez, rendszeres tápanyag utánpótlást kell biztosítani, tápoldatozás formájában. A téli időszakban legalább 10fokos helyiségben teleltessük. Bibircses tigristorok A bibircses tigristorok bemutatása A bibircses tigristorok, látványos külsejű, Dél- Afrikából származó pozsgás növény. Az őszi időszakban feltűnő, élénksárga virágaival, éven át pedig, három szögalakú, világos színű kinövésekkel tarkított levelekből álló, tömött levélzetével díszít. Gondozása egyszerű, kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak vele. A bibircses tigristorok igényei, gondozása Ültetéséhez, kavicsos talajt válasszunk, ebben érzi igazán jól magát. Víz és páratartalom igénye alacsony, ezért elegendő, ha hetente egyszer adunk neki egy kis vizet. Párásításával egyáltalán nem kell foglalkozni. Fény és hőmérséklet igénye kifejezetten magas, ezért keressünk számára, világos, lehetőleg napos és meleg helyet. Tápoldatozást sem igényel, enélkül is szépen növekedik, és már a második évében virágzik. Daráslevél A daráslevél bemutatása A daráslevél Délnyugat Afrikából származó pozsgás növény, amelyet hazánkban szobanövényként tartanak. A gyorsan növekvő növényt, hosszúkás, hegyesedő, húsos levelek alkotják, amelyek tőlevélrózsát képeznek. A leveleket foltok, vagy sávok díszítik.

5 A daráslevél igényei, gondozása Ahogy a legtöbb pozsgás növény, úgy a daráslevél sem igényel különösebb elbánást. Ültető közegnek kavicsos talajt érdemes választani, elhelyezéséhez pedig napos és meleg helyet. Arra figyeljünk, hogy télen is biztosítsunk számára legalább 5fok körüli hőmérsékletet. Öntözni elég hetente egy alkalommal, mivel vízigénye, páraigényéhez hasonlóan alacsony. Dögcsillag A tarka dögcsillag bemutatása 4 A tarka dögcsillag Dél-Afrika területén őshonos kistermetű pozsgás növény. Hosszúkás, húsos, kinövésekkel tarkított hajtások alkotják. Érdekességét, feltűnő virágzata adja, amely csillag alakú, sárga alapon piros pettyekkel tarkított. Száraz levegőjű, vagy kifejezetten napos szobákba ajánlható, könnyen gondozható növény. A tarka dögcsillag igényei, gondozása Ahogy említettük, gondozása nem túl nehéz, ugyanazok a pozitív adottságok jellemzik, mint a legtöbb pozsgás növényt. Mivel eredeti élőhelyén, kevés csapadékra, a víz megtartására rendezkedett be, ezért lakásban tartva, sem kell túl sokat foglalkozni a víz utánpótlásával, elég hetente öntözni. Elhelyezéséhez keressünk világos, akár tűző napos, meleg helyet. A fűtési szezont jól viseli, nem zavarja a száraz levegő, így párásítani sem kell. Fejlődését tápoldatozással segíthetjük. Dögvirág A dögvirág bemutatása A dögvirág Dél-Afrikából származó pozsgás növény, amelyet szögletes, húsos hajtások alkotnak. Érdekességét, a feltűnő csillag alakú nagyméretű, mintás virága adja, amely kellemetlen szagot áraszt. Gondozása a pozsgásokra jellemző módon történik. A dögvirág igényei, gondozása A dögvirág alacsony víz ás páraigényű növény. Otthonunk levegőjének páratartalma ezért ideális számára, nem kell külön párásítanunk. Öntözésére elég hetente egyszer sort keríteni, télen elegendő, ha ennél ritkábban öntözzük. Hőmérséklet és fényigénye magas, ezért világos, napos és meleg helyet kell keresni számára.

6 Ernyős sarjika Az ernyős sarjika bemutatása Az ernyős sarjika, kb. 1méteres magasságot elérő érdekes megjelenésű pozsgás növény. Hosszú szárán, vékony, hengeres szürke levelek találhatók. Látványos narancssárga, harang alakú virágai a szár végén fejlődnek. Ernyős virágzata, a tél vége felé jelenik meg. Az ernyős sarjika teleltetést igényel legalább 8fokos helyen. 5 Az ernyős sarjika igényei, gondozása Ültetéséhez a virágföldek közül, a tőzeges, laza szerkezetűt válasszuk. Fényigénye magas, hőmérséklet igénye átlagos. Világos, napos, kellemesen meleg helyen érzi jól magát. Páratartalom és vízigénye alacsony. Nem szükséges párásítással foglalkoznunk, az öntözésre pedig elég hetente egyszer sort keríteni. Esernyős gyertyavirág Az esernyős gyertyavirág bemutatása Az esernyős gyertyavirág kúszó növekedésű, felfuttatható pozsgás növény, amely zöldszínű, tölcsér alakú virágokat is hoz. Szaporítása levágott hajtásainak gyökereztetésével lehetséges. Az esernyős gyertyavirág igényei, gondozása Ültetéséhez kavicsos talajt érdemes választani, elhelyezéséhez pedig napos, meleg helyet, mivel fény és hőigénye egyaránt magas. Nyáron kivihetjük a szabadba is. Növekedéséhez tápanyag utánpótlást is igényel, ezért rendszeresen kell tápoldatozni. Víz és páraigénye alacsony. Párásítani nem szükséges, öntözni elegendő hetente egy alkalommal. Fáskövirózsa A fáskövirózsa bemutatása A fáskövirózsa Közép-Amerika területéről származó pozsgás növény, amely kerek, húsos leveleivel díszít. Kistermetű szobanövény, amely jól társítható más pozsgás növényekkel, valamint kaktuszokkal is. A fáskövirózsa igényei, gondozása Ültetéséhez a legtöbb pozsgáshoz hasonlóan kavicsos talaj a legmegfelelőbb. Vízigénye alacsony, ezért elegendő hetente egyszer öntözni. Elhelyezéséhez, világos, egyenletesen meleg helyiséget keressünk. Mivel gondozása nem túl bonyolult, ezért jó választás irodákba, közintézményekbe is. Nem mérgező, ezért akár gyerekszobában is elhelyezhetjük.

7 Graptopetalum A graptopetalum bemutatása A graptopetalum, egy élénk rózsaszín színű virágokkal is díszítő, pozsgás növény. Maga a növény meglehetősen alacsony, húsos levelei tőlevélrózsát alkotnak. A csillag alakú, helyes virágok, vékony száron fejlődnek ki. Gondozása elég egyszerű, a sikerélmény szinte garantált. 6 A graptopetalum igényei, gondozása Ültetéséhez speciális, kavicsos ültető közeget igényel, ezen kívül nincsenek különleges elvárásai. Víz és páratartalom igénye alacsony, elég hetente öntözni. Hő és fényigénye kifejezetten magas, ezért keressünk számára meleg, világos helyet. Magas hőigénye miatt, a hűvösebb időszakokban is legalább 5-10fok körüli hőmérsékletet kell biztosítani számára. Háromélű kutyatej A háromélű kutyatej bemutatása A háromélú kutyatej Közép és Dél-Afrika területén honos pozsgás növény. Oszlopos növekedésű pozsgás, melynek hajtásai háromszög keresztmetszetűek. A kb. 2méteres maximális magasságot elérő növény, hajtásain, kerekded, kissé hosszúkás leveleket is fejleszt. Teleltetést igényel, az ideális teleltetési hőmérséklet, fok körül van. Tejnedve a bőrre kerülve irritáló hatású, ezért ültetése, és átültetése során járjunk el körültekintően. A háromélű kutyatej igényei, gondozása Ahogy a pozsgás növények általában, úgy a háromélű kutyatej is, kavicsos talajba ültetve érzi igazán jól magát. Igényei átlagosak. Világos, egyenletesen meleg helyet keressünk számára a szobában, öntözni a nyári időszakban, négynaponta célszerű. Növekedéséhez tápanyag utánpótlást is igényel, érdemes ezért tápoldatozni is. Hullámlevél A hullámlevél bemutatása A hullámlevél, egy érdekes megjelenésű pozsgás növény, amely eredeti élőhelyén, félcserjévé fejlődik. Levelei, valamint hosszú száron ősszel hozott virágai egyaránt figyelemreméltók. Levelei lapítottak, és ezüstszínűek, ezt a viszonylag unalmas formát, a hullámos levélszélek dobják fel. A világosszürke levelek, szép kontrasztot alkotnak a hosszú száron fejlődő harang alakú, narancssárga virágoknak, amelyek úgy festenek, mint egy lámpás, a kovácsoltvas kandeláberen.

8 A hullámlevél bemutatása, igényei Ahhoz, hogy ez a különleges növényt teljes pompájában, otthonunkban tudjuk, nem sok mindent kell tenni. Páratartalom és vízigénye alacsony, heti egyszeri, kis mennyiségű öntözővízzel való locsolás elegendő számára. Kedveli a közepesen magas hőmérsékletet, és a sok fényt. Keressünk számára meleg és világos helyet. Talán talajigénye mondható speciálisnak, de kavicsos talajt biztosítani, nem olyan nagy ördöngösség számára. Fontos megemlíteni, hogy a növény, teleltetést igényel, a teleltető hely hőmérséklete, ne legyen kevesebb 7foknál. Korallvirág 7 A korallvirág Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Hazánkban is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze. Megfelelő gondozás mellett akár egész évben is virágzásra bírható, így éven át csodálhatjuk sokféle színváltozatú virágzatát. Ehhez sok fényt kell biztosítani, kevés vizet valamint állandó metszést. Kerüljük a túllocsolást, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz. Elhelyezésekor világos helyet keressünk számára, a korallvirág kifejezetten igényli a fényt. Mivel a virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért gondoskodjunk pótlásáról, kéthetente történő tápoldatozással. Az elnyílt virágzatot azonnal vágjuk le a tőről, majd a virágzás befejeztével metsszük meg a zöld részt is, így dús, tömött, virágzó bokrot nevelhetünk. Közönséges agávé A közönséges agávé igényei, gondozása A közönséges agávé bemutatása A közönséges agávé, évelő pozsgás növény, amelynek levelei levélrózsát alkotnak. Levelei hosszúkásak, húsosak, szélüket sárga sáv, valamint tövisek szegélyezik, Igazán szép látvány, sárga virágot, csak az idős, év körüli példányok hoznak. Gondozása, ahogy a legtöbb pozsgás növényé is, igen egyszerű, ezért kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak tartásával. Ültetéséhez kavicsos talajt kell választani, ebben fejlődik igazán szépen. Vízigénye és páratartalom igénye egyaránt alacsony, ezért párásítással egyáltalán nem kell bajlódni, az öntözésre is elegendő hetente egy alkalommal sort keríteni. Amivel kapcsolatban viszont magasak az igényei, az a hőmérséklet és a fény. Meleg, napos helyet keressünk számára, nyáron bátran kivihetjük szabadba is.

9 Légyvirág A légyvirág bemutatása A légyvirág, India és Afrika területén őshonos pozsgás növény. Húsos, maximum 20cm-es nagyságot elérő hajtásokat fejleszt, amelyek tövében, a nyár első felében jelennek meg sötétpiros virágai. Nincsenek speciális igényei, egyszerűen gondozható, egyedül talán az évenkénti visszametszése, jelent plusz feladatot. 8 A légyvirág igényei, gondozása Ültetéséhez, kavicsos talajt célszerű választani. Fényigénye, valamint hőmérsékletigénye magas, ezért világos, napos, és meleg helyet keressünk számára, hideg és túl sok nedvesség hatására a légyvirág elpusztul. Páratartalom igénye alacsony, száraz levegőjű, fűtött szobába kitűnő választás. Öntözni, elég hetente egyszer, tápoldatozni nem szükséges. Madagaszkári gumólábfa A madagaszkári gumólábfa bemutatása A madagaszkári gumólábfa Madagaszkár és Dél-Afrika területén őshonos pozsgás növény, amely eredeti élőhelyén fa méretűre is megnőhet. Hazánkban szobanövényként tartva, általában, 1,5méteres magasságot elérve hagyja abba a növekedést. A pálmához hasonló növény törzsét, hosszú tüskék borítják, tetején, pedig hosszúkás, élénkzöld levelek növekednek, amelyek mérgezők! Gondozása nagyon egyszerű, ezért kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak vele. A madagaszkári gumólábfa igényei, gondozása Ahogy korábban említettük a madagaszkári gumólábfa gondozása kifejezetten egyszerű, egyedül arra kell figyelni, hogy ne öntözzük túl, ne álljon rajta, és alatta a víz. Hőmérsékletigénye közepes, fényigénye magas, ezért jól érzi magát világos, napos, és kellemesen meleg szobában tartva. Párásítással nem kell foglalkozni, jól tűri a száraz levegőt. A rendszeres tápoldatozást meghálálja. Pettyes sávosfű A pettyes sávosfű bemutatása A pettyes sávosfű Dél-Afrikából származó pozsgás növény, melynek levelei tőlevélrózsát alkotnak. Díszítőértékét főként mintás levelei adják, amelyeket fehér színű kitüremkedések díszítenek. Tavasszal nyílnak fehér színű virágai is. Teleltetést igényel, amely során, legalább 5fokos hőmérsékletet kell biztosítani számára.

10 A pettyes sávosfű igényei, gondozása Ültetéséhez a kaktuszföld a legideálisabb. Elhelyezéséhez keressünk, napos, világos, meleg helyet, kifejezetten hő és fényigényes növény. Vízigénye és páratartalom igénye ellenben alacsony, ezért párásítani nem kell, öntözni is elég hetente egy alkalommal, télen még ritkábban. Szemölcsliliom A szemölcsliliom (Haworthia venosa) bemutatása 9 A szemölcsliliom Dél-Afrika területén őshonos, nem túl nagyméretű pozsgás növény. Húsos, világos mintával rajzolt, háromszögletű levelei tőlevélrózsát alkotnak. Könnyen szaporítható, rengeteg sarjat hoz. Jó választás, ha kis helyigényű, száraz levegőt, és kevés öntözést jól tűrő növény keresünk. Bár elsősorban levéldísznövényként tartják, meg kell említeni, hogy fehér virágot is hoz. A szemölcsliliom igényei, gondozása Ahogy a bevezetőben is utaltunk rá, gondozása nem okoz különösebb nehézséget. Ültetéséhez kaktuszföldet kell választani, elhelyezéséhez meleg, világos helyet. Kifejezetten szereti a magas hőmérsékletet, ezért a fűtési szezonban sem kell miatta aggódni. Páratartalom és vízigénye egyaránt alacsony, ezért a levegő párásítását elhagyhatjuk, öntözésére pedig, elég heti egy alkalommal sort keríteni. Tigris aloé A tigris aloé bemutatása A tigris aloé Dél-Afrika területén őshonos pozsgás növény. Levelei sötétzöld alapon, világoszöld foltokkal tarkítottak, a húsos, háromszög alakú levelek, tőlevélrózsát alkotnak. A tigris aloé szépségét, tavasszal hozott rózsaszín vagy vöröses virágai teszik teljessé. A hosszú száron ülő, csőszerű virágok alkotta virágzat igazán pompás látvány. A tigris aloé igényei, gondozása Ha szeretnénk ezt a különlegesen szép növényt otthonunkban nevelni, nem sok dolgunk lesz, ugyanis meglehetősen igénytelen. Ültetéséhez a kavicsos talaj a legideálisabb. Magas hőmérséklet és fényigényű növény, bátran tegyük meleg, napos helyre. A levegő páratartalmára nem kényes, ezért nem kell a levegő párásításával tölteni az időt. Vízigénye alacsony, heti egy öntözés bőven elegendő.

11 Tigrisszáj 10 A tigrisszáj igényei, gondozása A tigrisszáj bemutatása A tigrisszáj Dél-Afrika száraz vidékeiről származó, a kristályvirágfélék családjába tartozó különleges megjelenésű növény. Háromszög alakú, húsos levelek alkotják, melyek szürkészöld alapszínét világos pettyek tarkítják, széleit pedig fogszerű vékony tüskék szegélyezik. A kistermetű növény, ősszel látványos sárga virágzatot is hoz. A tigrisszáj nem igényel túl sok törődést, nem sok dologra kell figyelnünk, ha birtokolni szeretnénk ezt az érdekes növényt. Ültetéséhez kavicsos talajt célszerű választani, elhelyezéséhez pedig meleg, világos, akár kifejezetten napos helyet, mivel hő és fényigénye is magas. Öntözésére elég hetente egy alkalommal sort keríteni, mivel páraigényéhez hasonlóan, vízigénye is alacsony. Töviságú kutyatej A töviságú kutyatej bemutatása A töviságú kutyatej Madagaszkár délnyugati területein őshonos pozsgás növény. Megjelenése kissé emlékeztet a madagaszkári gumólábfára. Hosszúkás, kissé kerekded levelei az elágazó tüskékkel tarkított hajtás csúcsán helyezkednek el. Piros színű, hosszú száron ülő virágokat is hoz, amelyek szintén itt kapnak helyet. A töviságú kutyatej igényei, gondozása Gondozása nem nagyon tér el a többi pozsgás növényétől. Fény és hőigényes növény, ezért világos, akár tűző napos helyen is bátran tarthatjuk. Páratartalom és vízigénye ellenben alacsony, így párásítással egyáltalán nem kell foglalkozni, öntözésével is elég heti egy alkalommal. Bizonyos időközönként gondoskodni kell tápanyag utánpótlásról, ez kaktusz tápoldattal történhet. Tövisélű kutyatej A tövisélű kutyatej bemutatása A tövisélű kutyatej Dél-Afrika területén őshonos különleges ha lehet ezt mondani egy növényre agresszív megjelenésű növény. Viszonylag magasra növekedik, szabálytalan, csavarodott alakot vesz fel. Érdekességét, a nagyméretű elálló tövisek adják, melyek szabálytalanul merednek a szélrózsa minden irányába.

12 A tövisélű kutyatej igényei, gondozása Gondozása nem túl nehéz, speciális igénye egyedül talaj tekintetében van, kavicsos talajban érzi igazán jól magát. Fényigénye magas, hőmérsékletigénye közepes, ezért bátran tehetjük meleg, akár tűző napos helyre is. A száraz levegőt jól tűri, így a párásítás gondját, leveszi a vállalunkról. Bizonyos időközönként adhatunk neki tápoldatot, meghálálja. Zöldborsólevelű szeneció A zöldborsólevelű szeneció bemutatása 11 A zöldborsólevelű szeneció egy nagyon furcsa külsejű növény. Vékony, lelógó hajtásain fejlődő levelei borsószemekre hasonlítanak, tömött fürtöt alkotnak. Tavasztól kezdve, fehér virágok megjelenésére is számíthatunk. Igénye és gondozása, a többi pozsgás növényéhez hasonló. A zöldborsólevelű szeneció igényei, gondozása Magas hőmérsékletet és sok fény igényel, ezért kellemesen meleg, világos, napos zugot válasszunk a számára, ahol hajtásai szabadon csünghetnek. Páraigénye alacsony, ezért a szoba levegőjének páratartalma elegendő számára, külön párásítás nem szükséges. Vízigénye alacsony, elegendő hetente egyszer öntözni, télen ennél is ritkábban adjunk neki vizet. Az igazán szép növekedéshez biztosítani kell a tápanyag utánpótlást, ezt rendszeres tápoldatozással tehetjük meg.

13 Növényportrék - Kaktuszok Csupaszkelyhű kaktusz A csupaszkelyhű kaktusz bemutatása 12 A csupaszkelyhű kaktusz kisméretű, gömb formájú kaktuszfajta, amely már egy fiatalon is világos rózsaszín virágokkal örvendeztet meg minket. A tölcsér formájú, sok szirom alkotta virágok, erős napsütés mellett nyílnak ki. A csupaszkelyhű kaktusz igényei, gondozása Gondozása egyszerű. Ültetéséhez kavicsos talajt válasszunk, elhelyezéséhez pedig meleg és napos helyet, mivel hő és fényigénye is magas. Az öntözésre nem sok gondunk lesz, vízigénye alacsony, elég, ha hetente öntözzük. Magas vagy közepes páratartalmat szintén nem igényel, így a párásítással sem kell foglalkozni. Mivel hőigénye magas, ezért a hidegebb évszakokban is, legalább 5-10fok körüli hőmérsékletet kell biztosítani számára. Fullánkos lomboskaktusz A fullánkos lomboskaktusz igényei, gondozása A fullánkos lomboskaktusz bemutatása A fullánkos lomboskaktusz, Amerika szubtrópusi területein őshonos leveles kaktusz faj, amely eredeti élőhelyén, akár 10méteres magasságot is elérhet. Levelei kerekdedek és húsosak, ágain pedig hosszú töviseket fejleszt. A fullánkos lomboskaktusz mutatós virágokat is hoz. Fontos megemlíteni, hogy mérgező növénnyel van dolgunk. Igényei átlagosnak mondhatók. Közepes vízigényét 3-4 naponta történő öntözéssel elégíthetjük ki, télen ennél ritkábban kapjon vizet. Fényigénye és hőigénye is közepes, válasszunk számára világos, kellemesen meleg helyet. A fullánkos lomboskaktusz kedveli a párás levegőt, ezért a szoba száraz levegőjét érdemes párásítani. Fügekaktusz A közönséges fügekaktusz bemutatása A közönséges fügekaktusz Mexikóban őshonos kaktuszféle, amely eredeti élőhelyén, akár az 5 méteres magasságot is elérheti. A növényt lapított, nagyméretű, kerekded, kissé hosszúkás szártagok alkotják. A növény sárga virágokat hoz, valamint ehető termést is fejleszt.

14 A közönséges fügekaktusz igénye, gondozása Nincsenek igazán különleges igénye, gondozása nem túl nehéz. Jól tűri a szárazságot, persze ezt nem azt jelenti, hogy ne kellene neki vizet adni. Öntözzük mérsékelten. Kedveli a meleget és a sok fényt, keressünk számára napos, meleg helyet. Páratartalom igénye alacsony, ezért párásítással nem kell foglalkoznunk. Horgastövisű hordókaktusz A horgastövisű hordókaktusz bemutatása 13 A horgastövisű hordókaktusz Mexikóban őshonos gömb kaktusz, amely akár a két méteres magasságot is elérheti. Virágai rendkívül mutatósak, piros, sárga és narancssárga színben játszanak a nyár vége felé. Virágokkal a legalább 30cm-es növények örvendeztetnek meg minket. A horgastövisű hordókaktusz igényei, gondozása Gondozása egyszerű, nem különösebben igényes szobanövény. Ültetése kavicsos talajba történjen. Páratartalom és vízigénye alacsony, ezért párásítással nem kell foglalkozni. Öntözésére elég hetente egy alkalommal sort keríteni. Elhelyezéséhez napos, meleg helyet keressünk, mivel hő és fényigénye is magas. Karácsonyi kaktusz A karácsonyi kaktusz Brazíliából származó, hazánkban kifejezetten kedvelt szobanövény. Látványos virágzatát az októbertől- márciusig terjedő időszakban hozza. Ahhoz, hogy elősegítsük a téli virágzást, a nyári időszakban hagyjuk el a tápoldatozást, és csak mértékkel öntözzük. Ősszel, világos, de nem túl meleg helyen helyezzük el a lakásban, és kezdjük meg heti egyszeri tápoldatozását. A növény helye legyen állandó, ne forgassuk cserepét, és ne helyezzük át. Kerüljük a túlságosan meleg környezetet, mivel nagy melegben nem virágzik a növény, és bimbói is lehullnak. Ideálisnak a fok tekinthető. Figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl a növényt. A sárguló, puha levelek a túlöntözés jelei. Nyáron ritkábban, ősztől valamivel gyakrabban öntözzük, földjét hagyjuk kicsit kiszáradni a két öntözés közötti időszakban. Átültetni legalább kétévente egyszer érdemes, ezzel elősegíthető a szép virágzás. Szaporítása levéldugványokkal történik.

15 Kavicskaktusz A kavicskaktusz bemutatása A kavicskaktusz Dél-Afrika száraz vidékein őshonos növény, amely a kevés csapadékból nyert nedvesség raktározására, valamint a rejtőzködésre rendezkedett be. Két darab, húsos, kavicshoz hasonló levél alkotja, nyáron fehér virágot is hoz. A kavicskaktusz igényei, gondozása 14 Az egyszerűen gondozható szobanövények közé tartozik, alacsony páratartalommal és kevés vízzel is beéri. Elég hetente egyszer öntözni, télen elhagyható az öntözés. Hő és fényigénye magas, ezért meleg, napos helyen érzi magát igazán jól. Teleltetést igényel, ilyenkor olyan helyiségben célszerű elhelyezni, ahol nem csökken a hőmérséklet 5fok alá. Adhatunk neki tápoldatot is. Kígyókaktusz A kígyókaktusz bemutatása A kígyókaktusz Mexikóban őshonos epifiton kaktuszfajta, amely élőhelyéül a fákat, sziklákat választja, innen csüngenek hosszú hajtásai, amelyeket apró, barna tüskék fednek be. A nyár első felében virágba borul, látványos cseresznyepiros árnyalatú, virágokat hoz. Jól mutat ámpolna növényként, függesztett cserépbe ültetve. A kígyókaktusz igényei, gondozása Gondozása nem különösebben nehéz. Ültetéséhez kavicsos talajt érdemes választani. Elhelyezéséhez keressünk meleg, és világos, napos helyet, mivel hő és fényigénye is magas. Párásítással nem kell foglalkoznunk, nem igényel párás levegőt. Az öntözésre elég hetente egyszer sort keríteni, a kígyókaktusz kevés vízzel is beéri, arra mindenképpen figyeljünk, hogy télen legyen száraz a földje. Matucana A matucana bemutatása A matucana kisméretű kaktuszfajta, gömb, lapított gömb formájú, kékeszöldszínű. Kevés tövis borítja, nyáron nagyméretű, élénkpiros virágokat hoz. Gondozása egyszerű, a meleg biztosítására kell csak kiemelten figyelni télen is. A matucana gondozása, igényei A matucana kaktusz, magas fény és hőmérsékletigényű növény, ezért a lakásban világos, napos és meleg helyet kell keresni számára. Öntözni elég hetente egy alkalommal, télen ennél is ritkábban. Megfelelő számára, az átlagos páratartalmú levegő, páraigénye alacsony így nem kell párásítással foglalkoznunk. Külön tápoldatozást nem igényel, e nélkül is szépen fejlődik.

16 Óriás sünkaktusz Az óriás sünkaktusz bemutatása Az óriás sünkaktusz Mexikóból származó, nagyméretű gömbformájú kaktuszfajta. Sűrűn borítják, tövispárnákban csoportosuló sárgás tövisek. A tövispárnák, a korosabb példányokon, függőleges bordákat képeznek. Teleltetést igényel, száraz helyen, 5fok körüli hőmérsékleten. 15 Az óriás sünkaktusz igényei, gondozása Ültetéséhez kavicsos talajt válasszunk. Magas hőmérséklet és fényigényű növény, válasszunk számára, napos, meleg helyet. Páratartalom valamint vízigénye kifejezetten alacsony, öntözni elegendő hetente egy alkalommal. Oszlopkaktusz Az oszlopkaktusz bemutatása Az oszlopkaktusz Dél-Amerikából származó nagyméretű kaktuszfajta. A növényt, egy tőből induló, szabálytalan keresztmetszetű oszlopszerű hajtások alkotják. A nyár első felében, látványos fehér virágokat, később barna színű terméseket hoz. Az oszlopkaktusz igényei, gondozása Ültetéséhez kavicsos talajt válasszunk ültető közegül, elhelyezéséhez pedig világos helyet keressünk, mivel fényigénye magas. Hőmérsékletigénye, átlagos, kellemesen meleg közegben érzi igazán jól magát. Párásításról nem kell gondoskodnunk, az alacsony páratartalmú levegő is megfelelő számára. Öntözni elég hetente egy alkalommal. Ördögnyelvkaktusz Az ördögnyelvkaktusz bemutatása Az ördögnyelvkaktusz lassan növekvő, enyhén lapított, gömbölyű kaktuszfajta. Tövisekkel sűrűn borított fajta, tövisei koncentrikus körökben állnak. Nyáron virágokat is hoz, a mutatós kis virágok, a legalább 10cm-es kaktuszokon fejlődnek ki.

17 Az ördögnyelvkaktusz igényei, gondozása Gondozása egyszerű, a legtöbb kaktuszfajtáéhoz hasonló. Vízigénye és páratartalom igénye alacsony, ezért párásítani nem szükséges, öntözni is csak hetente egyszer kell. Fényigénye ellenben magas, ezért világos, kellemesen meleg helyet kell keresni a számára. Ültetéséhez, kavicsos talajt válasszunk. Papsüvegkaktusz A papsüvegkaktusz bemutatása 16 A papsüvegkaktusz kissé gömbölyded, de inkább szögletes formájú, bordákkal tagolt kistermetű kaktuszfaja. Tövisek nem borítják, helyette, fehér és bíborszínű pamacsokat találunk felületét. A nyár első felében kb. 5-6cm átmérőjű, kehelyszerű, élénk színű virágokat hoz. Teleltetést igényel legalább 5fok körüli hőmérsékleten. A papsüvegkaktusz igényei, gondozása Gondozása elég egyszerű, kis törődés mellett, is könnyen virágzásra bírható. Ültetéséhez kavicsos talajt válasszunk. Fényigénye kifejezetten magas, ezért világos, napos helyre helyezzük el. Hőmérséklet igénye átlagos, kellemes meleget biztosítsunk számára. Párásításra nem lesz gondunk, alacsony páraigényű növény. Öntözni elegendő hetente egy alkalommal. Rubinkaktusz A rubinkaktusz bemutatása A rubinkaktusz az egyik legnépszerűbb, oltott kaktuszfajta, a színes oltvány együtt él az alanynövénnyel, tehát a felső rész, nem az alanynövény virága. Az oltvány klorofilt nem tartalmaz, ezért néhány év után elpusztul, ezt követően az oltás alanyaként használt kaktusz növekedik tovább. A dohányfüstöt jól viseli, teleltetést sem igényel. A rubinkaktusz igényei, gondozása Ültetéséhez kaktuszföldet célszerű választani, elhelyezéséhez világos, kellemesen meleg helyet kell keresni. A levegő páratartalmára nem kényes, ezért párásítással nem kell foglalkozni. Öntözni elég nagyjából 4 naponta, télen ennél is ritkábban. A rendszeres tápoldatozást meghálálja.

18 Selyemkaktusz A selyemkaktusz bemutatása A selyemkaktusz érdekes megjelenésű oszlopos kaktuszfajta. A lassú növekedésű, akár több méteres magasságot is elérő kaktuszt fehér színű, vattaszerű szőrzet borítja. A nyár folyamán tölcsérformájú virágokat, később pedig piros színű bogyós termést is hoz. Télen legalább 10fokos helyiségben kell tartani. 17 A selyemkaktusz igényei, gondozása Ültetéséhez kavicsos talajt célszerű választani, elhelyezéséhez kellemesen meleg, világos, akár tűző napos helyet, mivel fényigényes növény. Hőmérsékletigénye átlagos, ahogy említettük, télen legalább 10fokos helyen kell tartani. Párásítással nem kell foglalkozni, jól bírja a száraz levegőt. Az öntözéssel szintén nem kell túl sokat foglalkozni, elegendő hetente egyszer sort keríteni rá, télen lehet ennél is ritkábban. Szemölcskaktusz A szemölcskaktusz igényei, gondozása A szemölcskaktusz bemutatása A szemölcskaktusz Kolumbia és Mexikó területén őshonos, kistermetű, gömbölyű kaktuszfajta. Nagyon mutatós kaktusz, csomókban álló fehér, és piros színű horgas tövisek borítják felületét, amelyek közül ciklámen színű, kehely formájú virágok bukkannak elő. Teleltetést igényel, legalább 5fokos hőmérsékleten, száraz körülmények között. A szemölcskaktusz ültetéséhez a kavicsos talaj a leginkább megfelelő. Elhelyezéséhez bátran választhatunk tűző napos, meleg helyet, mivel fény és hőmérsékletigénye is magas. Párásítani nem kell, száraz levegőjű lakásban is jól érzi magát. Az öntözésnél figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, érzékeny rá. Elegendő hetente egyszer meglocsolni. Tengerisün kaktusz A tengerisün kaktusz bemutatása A tengerisün kaktusz nem túl nagytermetű, kúszó növekedésű kaktuszfajta. Apró tüskékkel borított lekerekített tetejű, hosszúkás hajtásai bokorszerű formát alkotnak. A tengerisün kaktuszt látványos tölcsér alakú virágai teszik igazán érdekessé, melyeket tavasszal hoz. Egyszerű gondozása mellett, előnyös tulajdonsága, hogy könnyű szaporítani sarjairól, így akár a kezdő növénytartóknak is sikerélményt okozhat.

19 A tengerisün kaktusz igényei, gondozása Gondozása nagyon egyszerű, igénytelen növénnyel van dolgunk. Hőmérséklet és fényigénye átlagos kellemesen meleg, világos helyet válasszunk számára. Ültetéséhez a kavicsos talaj a legmegfelelőbb. Páratartalom és vízigénye alacsony, ezért párásítással egyáltalán nem kell foglalkozni, öntözéssel is elég hetente egyszer. Törpe kaktusz A törpe kaktusz bemutatása 18 A törpe kaktusz Argentína és Bolívia területén őshonos kistermetű kaktuszfajta. Az alig 15-20cm-es kaktuszt gömbölyded, kissé lapított forma jellemzi. Apró tüskékkel felvértezett, gömbölyű hajtásai párnát alkotnak, melyek közül élénk színű, tölcsér alakú virágok bukkannak elő. A törpe kaktusz igényei, gondozása Igénytelen növény, gondozása a kezdő szobakertészek számára sem okoz gondot. A legfontosabb, hogy kielégítsük hőmérséklet és fényigényét. Elhelyezéséhez keressünk világos, akár tűző napos, meleg helyet. A levegő páratartalmára nem kényes, nem kell párásítással foglalkozni. Vízigénye kifejezetten alacsony, ezért elég, ha hetente egyszer megöntözzük. Vesszőkaktusz A vesszőkaktusz igényei, gondozása A vesszőkaktusz bemutatása A vesszőkaktusz egy igen érdekes, és egyedi megjelenésű kaktusz, nem az a tipikus, gömbölyű, vagy hosszúkás, tüskékkel borított fajta, amire a kaktusz szó hallatán asszociálunk. A vesszőkaktuszt hosszú, vékony, világoszöld színű lecsüngő szárak alkotják, amelyeken tavasszal zöldes fehér pici virágokat, valamint világoszöld bogyókat is fejleszt. A rövidke tövisek azért nem maradhatnak el róla, hogy mégiscsak tudatosuljon bennünk, hogy kaktusszal van dolgunk. A Dél-Amerikából származó növény szépsége, ámpolnába ültetve érvényesül leginkább, ahonnan szabadon lóghatnak szárai. Vízigénye alacsony, ezért elég, ha hetente adunk neki kevés vizet, párásítani nem szükséges. Hő igénye magas, fényigénye közepes. Egy meleg szoba, ahol tűző nap nem, de elegendő fény éri, megfelelő számára.

20 Tartalomjegyzék 19 A pozsgások és kaktuszok bemutatása A pozsgások...1. A kaktuszok Növényportrék Pozsgások Aloé...2. Bagolyszemvirág...2. Barna korallvirág...3. Bibircses tigristorok...3. Daráslevél...3. Dögcsillag...4. Dögvirág...4. Ernyős sarjika...5. Esernyős gyertyavirág...5. Fáskövirózsa...5. Graptopetalum...6. Háromélű kutyatej...6. Hullámlevél...6. Korallvirág...7. Közönséges agávé...7. Légyvirág...8. Madagaszkári gumólábfa...8. Pettyes sávosfű...8. Szemölcsliliom...9. Tigris aloé...9. Tigrisszáj Töviságú kutyatej Tövisélű kutyatej Zöldborsólevelű szeneció Növényportrék kaktuszok Csupaszkelyhű kaktusz Fullánkos lomboskaktusz Fügekaktusz Horgastövisű hordókaktusz Karácsonyi kaktusz Kavicskaktusz Kígyókaktusz Matucana Óriás sünkaktusz Oszlopkaktusz Ördögnyelvkaktusz Papsüvegkaktusz Rubinkaktusz Selyemkaktusz Szemölcskaktusz Tengerisün kaktusz Törpe kaktusz Vesszőkaktusz Tartalomjegyzék...19.

Növénygondozási útmutatók

Növénygondozási útmutatók Anyósnyelv/Sansevieria sp. Elhelyezés: napos, világos és félárnyékos helyen is tartható. Árnyékosabb helyre, a nem csíkos változatokat válasszuk. Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

Mikulásvirág Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Mikulásvirág Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

Virág katalógus. Álló muskátli. Baldo. Emma. Fireworks Scarlet. Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat.

Virág katalógus. Álló muskátli. Baldo. Emma. Fireworks Scarlet. Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat. Virág katalógus Álló muskátli Baldo Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat. Emma Közepes növekedésű, világos rózsaszín. Világoszöld levelű fajta, nagyobb vízigényű.

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha száraz a föd teteje az alsó rész vizes lehet- fapálcikával

Részletesebben

2015. Mindig szép örökzöldek. Fábián Tímea & Szigeti Emil. Mindig szép örökzöldek

2015. Mindig szép örökzöldek. Fábián Tímea & Szigeti Emil. Mindig szép örökzöldek 2015. 0 Mindig szép örökzöldek Fábián Tímea & Szigeti Emil CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig 2015.02.05. Mire használjuk az örökzöld növényeket a kertben? 1 Az örökzöld növények ismérve, hogy a leveleik

Részletesebben

Újdonságdíjasok az IPM-en

Újdonságdíjasok az IPM-en Egynyári és balkonnövény kategóriában az MNP Flowers (Suntory) által nevezett Xerochrysum bracteatum Granvia Gold nyert. A szalmavirágfajta különlegességei nagy méretű, sárga virágai, amelyek tartósak,

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

Acer platanoides. Fraxinus angustifolia

Acer platanoides. Fraxinus angustifolia Kiterjedt zöldsávba vagy vezetékmentes utcákba alkalmas terebélyes, magasra növő fák: Acer platanoides Korai juhar (őszi lombszín) Magas terebélyes juharfajta, nagy felületen nyújt szórt árnyékot. A fa

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

1 Aspidistra elatior kb.60 cm magasra nő, nagyon árnyéktűrő ( lux), igénytelen, a legmostohább körülmények közt is megél

1 Aspidistra elatior kb.60 cm magasra nő, nagyon árnyéktűrő ( lux), igénytelen, a legmostohább körülmények közt is megél 1 Aspidistra elatior kb.60 cm magasra nő, nagyon árnyéktűrő (300-400 lux), igénytelen, a legmostohább körülmények közt is megél 2 Chrysalidocarpus más néven Dypsis vagy Areca lutescens pálma, kb 1,5-2,5

Részletesebben

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V

Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V Paradicsom és paprika tápoldatozása fejlődési fázisai szerint Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V page 2 A növények növekedésének alapjai: Napenergia,CO2, víz, tápelemek Tápelemeket 2 csoportra osztjuk:

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen, teljes

Részletesebben

Dracéna Warneckii Létezik törzses és tuffos fajtájuk, az utóbbi értékesebb.

Dracéna Warneckii Létezik törzses és tuffos fajtájuk, az utóbbi értékesebb. Agleonema Silver Queen 30 cm 80 cm között kapható. A helyiség sötétebb zugaiban is megél, de akkor a levél mintázata fakóbb lesz. Nem szereti a huzatot. 18-30 C fok közötti hőmérsékletet kedveli. Hálás,

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek 3-4cm magas vágott kövek A telephelyen kapható bármely kőből vágott 3-4cm magas változó hosszúságú felburkolásra alkalmas kövek: 10000 Ft/m 2 Bakonyi homokkő Bakonyi homokkő 1-3

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek Az árlistában szereplő árak a raklapon 1 sort tartalmaznak ahol "/sor" a mértékegység, mely kb. 0.9-1 m-t fed le a burkolandó felületen, függően a fuga szélességétől. "Malaga"

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával!

Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával! Forrás: Megyeri Csaba Pálmák: Általánosságban: Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával! Az újonnan vásárolt növényünket az első

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Corylaceae mogyorófélék családja

Corylaceae mogyorófélék családja Corylaceae mogyorófélék családja Corylus mogyoró Carpinus gyertyán Ostrya - komlógyertyán Corylus mogyoró nemzetség szimpodiális hajtásrendszer nagy termetű cserjék vagy fák váltakozó (szórt) levélállás

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info.

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban

Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban Magyar Rózsák Sétánya a Szent István parkban Megbízó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Kivitelező: Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási divízió Átadás éve: 2013 Tusnád 1. 80 cm magas, lazán

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info.

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

6. fejezet Óravázlatok

6. fejezet Óravázlatok 6. fejezet Óravázlatok 1. Osztály:1. Téma: Ősz Tananyag: Ősszel a gyümölcsösben Hely: az iskolakert Cél: Az évszakok jellemzőinek megismerése, közvetlen környezetünk felfedezése. A fa részeinek megfigyelése

Részletesebben

A fagyal növényvédelme

A fagyal növényvédelme A fagyalnak számos fajtáját ültetik A fagyalnak több mint 50 faja ismert, amelyek zöme Kelet- és Dél-Ázsiában honos, de akad Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában, valamint Kis-Ázsiában honos faj is.

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

Dísznövények teleltetése

Dísznövények teleltetése NÖVÉNYGONDOZÁS A-TÓL Z-IG 0 Dísznövények teleltetése 14 növény teleltetésével, téli gondozási tudnivalóival Fábián Tímea 2015. WWW. C I T Y G R E E N. HU Az angyaltrombita teleltetése, téli gondozása 1

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

EASY RAIN kezelési útmutató

EASY RAIN kezelési útmutató EASY RAIN kezelési útmutató Az Easy Rain egy elemes időkapcsoló, amely 1 mágnesszelep vezérlésére képes. Bármelyik Rain Bird DV, PGA, PEB, és PESB szelepre fölszerelhető. Az Easy Rainnel a legnagyobb üzemi

Részletesebben

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta

Növénytan gyakorlat BSc. II. Növényrendszertan. Mohák Bryobionta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Mohák Bryobionta Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Csillagos májmoha (Marchantia polymorpha) Alaktani jellemzők: Telepe 10 mm-nél szélesebb, vastag,

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás

Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás Késői érésidejű, négyrétegű, kemény, fényes, sötét bronzbarna színű páncéljának köszönhetően könnyen értékesíthető, prémiumkategóriás árut ad. Egyközepű (monocentrikus) fejeket képez. Magas, erős növekedésű

Részletesebben

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek

Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Törökszentmiklós Város területén található helyi védelemre javasolt természeti értékek Javaslat helyi jelentőségű védett természeti értékek védetté nyilvánításához Készítette: Petre Anna Gabriella K2/16-0266

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő,

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista és vezető okkultista. Paracelsust

Részletesebben

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása

Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása Mohaismeret 6. A Sphagnopsida, Andreaeaopsida és Takakiopsida osztály bemutatása O:Sphagnopsida Jellegzetes felépítésük miatt külön osztályt alkotnak a tőzegmohák (1. ábra). Az egész földön elterjedtek,

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható.

A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő. eredetű, hozamfokozó szója oltóanyag, mely biotermesztésnél is felhasználható. Szója oltóporról RhizoNat Extra természetes szója oltópor: A RhizoNat Extra természetes szója oltópor nagy nitrogénkötő képességű, természetes Bradyrhizobium japonicumokat tartalmazó, eredetű, hozamfokozó

Részletesebben

Ágyásterv Rovar- és pillangókert

Ágyásterv Rovar- és pillangókert Ágyásterv Rovar- és pillangókert Rovar- és pillangókert A rovar- és pillangókert valóságos paradicsom azok számára, akik szeretik a dúsan virágzó és illatozó növényeket, és kihasználják a lehetőséget,

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba

4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK. Dr. Varga Csaba 4. TALAJKÉPZŐ TÉNYEZŐK Dr. Varga Csaba Talajképző tényezők 1. Növényzet, állatvilág 3. Éghajlat 5. Domborzat 7. Talajképző kőzet 9. Talaj kora 11. Emberi tevékenység 1. Természetes növényzet és állatvilág

Részletesebben

CSILLAGFÜRT Jelent sége már az ókori Egyiptomban termesztették Több faját ismerjük: fehérvirágú, sárgavirágú, kékvirágú, keskenylevel, ével csillagfürt felhasználása: zöldtrágya, zöldtakarmány, abraktakarmány

Részletesebben

Növényvédelem otthonunkban

Növényvédelem otthonunkban Növényvédelem otthonunkban Bevezető A növényvédelem, egy olyan téma, ami kikerülhetetlen, akár lakásunkban, akár kertünkben foglalkozunk növényekkel. Mindannyian találkoztunk már kártevővel, vagy gombás

Részletesebben

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján.

www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. www.szelesviz.hu ÉLETTERÜLETEK Készőlt: Halzer Dorottya Feng Shui iskolák titkai c. könyv alapján. Fa elem Bagua szám 3. Család, egészség - Kelet Bagua szám 4. Gazdagság, siker Délkelet Energiamozgás:

Részletesebben

Készítette: Vajda Péter

Készítette: Vajda Péter Készítette: Vajda Péter A Salvia nemzetséghez csaknem 1000 faj tartozik, de egyik sem hasonló a "látnokzsályához", a Salvia divinorumhoz. Ahogy a hivatalos magyar neve sugallja ("jósmenta", "látnokzsálya"),

Részletesebben

VIRÁGFÖLDEK, FENYŐKÉRGEK

VIRÁGFÖLDEK, FENYŐKÉRGEK VIRÁGFÖLDEK, FENYŐKÉRGEK 35 40 1 302 038 100 VIRÁGFÖLD 20 L AKCIÓS 5997512792040 120 1 302 071 100 VIRÁGFÖLD 50 L AKCIÓS 5998236315218 51 Szobanövények, balkonnövények, egynyári virágok számára. Közel

Részletesebben

Ágyásterv Parasztkert

Ágyásterv Parasztkert Ágyásterv Parasztkert Parasztkert A parasztkertet a geometrikus és szimmetrikus elrendezések jellemzik. A kertet egészen klasszikus módon puszpángsövény keretezi. A kert közepén egy almafa magasodik. A

Részletesebben

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények

Szerkesztette Vizkievicz András. Vizsgakövetelmények Szerkesztette Vizkievicz András Vizsgakövetelmények Ismerje a nyitvatermőknél megjelenő evolúciós újításokat (virág, mag, víztől független szaporodás), hozza ezeket összefüggésbe a szárazföldi élethez

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár

Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar. Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Határon túli kihelyezett tagozat - Zenta Fényképezte és összeállította: Hangya Zoltán okl. Biológus, konzulens tanár Tartalomjegyzék: I. Szár: 1. Lágyszártípusok

Részletesebben

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek Látnak-e még csillagot utódaink? Kolláth Zoltán Száz évvel ezelőtt a címben feltett kérdés értelmét nem igazán értették volna eleink. Pedig akkor már elindult az a folyamat, amely az éjszakai égbolt folytonos

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

Falra rakható terméskövek

Falra rakható terméskövek Falra rakható terméskövek homlokzatburkolat.hu Az árlistában szereplő árak a raklapon 1 sort tartalmaznak ahol "/sor" a mértékegység, mely kb. 0.9-1 nm2-t fed le a burkolandó felületen, függően a fuga

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő

Smaragdfa, a zöld jövő. Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa, a zöld jövő Négyéves Smaragdfa erdő Smaragdfa fejlődése A kiültetéskor 3 év múlva Az előző évben ültetett, a fagyok után tarra vágott Smaragdfa növekedése A 30, a 80 és a 100 napos facsemete

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

Szártípusok,szármódosulatok megfigyelése

Szártípusok,szármódosulatok megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Szártípusok megfigyelése. A szár módosulatok felismerése, vizsgálata. Funkciójuk és változataik megismertetése. Föld alatti és föld feletti szár típusok bemutatása.

Részletesebben

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi Szőriné Z. Alicja Klimaat Miért fontos? Klíma Tulajdonságok régebben Gyökér zóna Miért fontos? Klimaat Most Tulajdonságok Klíma Gyökérzóna 90 80 Tábla nedvessége

Részletesebben

Fontinalis antipyretica - KÖZÖNSÉGES FORRÁSMOHA

Fontinalis antipyretica - KÖZÖNSÉGES FORRÁSMOHA Oldal 1/5 ELSŐ LEÍRÓJA: Hedwig, 1801 CSALÁD: Fontinalaceae MAGASSÁGA: 10-40 cm C: 10-24 ph: 6-7,5 Nk: 8-20 HELYIGÉNY: 20 liter TALAJTÍPUS: kavics, homok, ágak és más berendezési tárgyak TÁPANYAGIGÉNY ÉS

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

Harasztok Pteridophyta

Harasztok Pteridophyta Növénytan gyakorlat BSc II. Növényrendszertan Harasztok Pteridophyta Kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) Alaktani jellemzők: Akár több méteres kúszó, a talajon heverő és legyökerező vegetatív hajtásokat

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

Káposztafélék palánta akciója

Káposztafélék palánta akciója Palánta akció 2014 tavasz - nyár Káposztafélék palánta akciója Akciónkban ültetésre kész, Speedie tálcában vagy tápkockában nevelt, rekeszes palántákat kínálunk. A Speedie tálca és a 3-as méretű tápkocka

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Az épített környezet anyagai SZKA103_03

Az épített környezet anyagai SZKA103_03 Az épített környezet anyagai SZKA103_03 tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 13 Diákmelléklet D1 Memóriajáték tanulói Az épített környezet anyagai 3. évfolyam 15 tanulói Az épített környezet

Részletesebben

A kabakosok betegségei

A kabakosok betegségei A kabakosok betegségei gei Kép: internet Fotó: internet 1 Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV) Gazdanövények: Sárgadinnye Görögdinnye Uborka Tökfélék Paradicsom Gyomnövények Dísznövények stb.

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET. A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 3.SZÁMÚ MELLÉKLET A fajtára jellemző és a tenyésztésnél ajánlott tartási módok MEGKÖTVE TARTANI RETRIEVERT NEM SZABAD!!! 3.1. Tenyészkutyák tartása gazdasági

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata

Dr. Lakotár Katalin. Európa éghajlata Dr. Lakotár Katalin Európa éghajlata A déli meleg és az északi hideg áramlások találkozása a ciklonpályák mentén Európa éghajlatát meghatározó tényezők - kontinens helyzete, fekvése kiterjedése K-Ny-i

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. Képviselő-testülete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete a közterületen kivágott fás

Részletesebben

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

A szilva intenzív koronaformái és a metszés A szilva intenzív koronaformái és a metszés Dr. Gonda István professor emeritus Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet Ültetési rendszer kísérlet négy szilvafajtával Telepítés éve: 1997 tavasz Alany:

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

AX-PH02. 1. Az eszköz részei

AX-PH02. 1. Az eszköz részei AX-PH02 1. Az eszköz részei A. PH/TEMP kapcsoló: üzemmód kapcsoló: állítsa a kapcsolót PH érték, hőmérséklet vagy nedvességtartalom állásba. B. ON gomb: a bekapcsoláshoz nyomja meg a gombot. C. ÉRZÉKELŐ

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Dunán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 219. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Fahasznosítás Fenyők 2. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Fahasznosítás Fenyők 2. Közönséges luc(fenyő) Picea abies 2 Nagy méretű, kúpalakú koronát fejlesztő fafaj A tűlevelek 10-20 mm hosszúak, egyenként

Részletesebben

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Áfonyát konténerben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Az áfonyafélék rendkívül összetett nemzetség, alnemzetségekre, és azokon belül fajcsoportokra osztható, besorolásuk még mindig vitatott. Európában az üzemi termesztésben a Vaccinium formosum (déli magasbokrú

Részletesebben

Látogatásunk az orchideák birodalmában

Látogatásunk az orchideák birodalmában Látogatásunk az orchideák birodalmában.2014. november 14-én ellátogattunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a Veres Péter Gimnázium 8.a, 8.b és a 10.c osztály biológia szakköröseivel Boncz Andrea és Őze

Részletesebben

12/2009.(VII.08.) rendelete Balatonberény község jelképeiről és a jelképek használatáról

12/2009.(VII.08.) rendelete Balatonberény község jelképeiről és a jelképek használatáról 5 Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2009.(VII.08.) rendelete Balatonberény község jelképeiről és a jelképek használatáról Balatonberény Község Önkormányzata az 1990. évi LXV.

Részletesebben