Dísznövények teleltetése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dísznövények teleltetése"

Átírás

1 NÖVÉNYGONDOZÁS A-TÓL Z-IG 0 Dísznövények teleltetése 14 növény teleltetésével, téli gondozási tudnivalóival Fábián Tímea WWW. C I T Y G R E E N. HU

2 Az angyaltrombita teleltetése, téli gondozása 1 Az angyaltrombita, hazánkban is szinte elmaradhatatlan növénye a mediterrán hangulatú kerteknek, teraszoknak, akár dézsába, akár szabadföldbe ültetve. Hazánk klímája, azonban télen nem ideális számára, mivel a fagyot nem tűri, ezért teleltetni kell. A dézsába ültetett angyaltrombita számára, télre, keressünk egy 8-14fok hőmérséklet körüli, félárnyékos helyiséget. Mielőtt megkezdenénk teleltetését, ősszel nem árt, ha kb. felére visszavágjuk a hajtásokat, és tavasszal is csípjünk le egy kicsit az első hajtásokból. Ha így járunk el, megelőzhető, hogy a hajtások nagyon megnyúljanak. Mivel ez az időszak, a növény nyugalmi időszaka, ilyenkor nem kell tápoldatozni, és az öntözés mennyiségét is csökkenteni kell, az sem baj, ha földjét teljesen száraznak érezzük. A citromfa teleltetése, téli gondozása vigyük teleltető helyére. A Perzsiából származó citromfa igazi mediterrán hangulatot csempész otthonunkba a nyár folyamán. Ahogy az időjárás hűvösebbre fordul, úgy vállnak egyre kedvezőtlenebbé a körülmények a fény és melegigényes növény számára. Fagyérzékeny, emiatt teleltetést igényel a Magyarországi éghajlati viszonyok mellett. Még az első fagyok előtt Teleltetési helyként válasszunk világos, kissé párás levegőjű, kb. 10fokos hőmérsékletű helyet. Ha nem biztosítjuk ezeket a feltételeket a citromfa számára, akkor növény ledobhatja a teljes levélzetét. A kismértékű levélvesztés normálisnak számít, ettől nem kell megijedni.

3 Mielőtt teleltető helyére kerülne a növényt, vizsgáljuk át, egészséges-e. Nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e a növény. Ha igen, akkor szüntessük meg a fertőzést, és távolítsuk el a kártevőket. Érdemes megtisztítani a növényt, a portól, szennyeződésektől is. 2 A teleltetés megkezdése előtt mérsékelni kell a tápoldatozás és az öntözés mennyiségét is, a télen pedig csak annyi vizet adjunk a citromfának, hogy ne száradjon ki a földje. Hasznos lehet, ha visszavágjuk ilyenkor, valamint tavasszal is hajtásai. Tavasszal újra növelhetjük a tápoldatozás, és öntözés mennyiségét és gyakoriságát is. Amikor pedig már elmúlt a fagyveszély, elkezdhetjük szoktatni kinti helyéhez, és kint is hagyhatjuk a nyárra az udvaron. Az encián teleltetése, téli gondozása Az encián teleltetése a kefevirágéhoz hasonló, valamint a legtöbb dézsás növényétől sem igazán tér el. A különbség annyi, hogy valamivel alacsonyabb. kb. 5fok körüli teleltetési hőmérsékletet igényel, igaz 10fokig különösebb probléma nélkül áttelel. A teleltetés helyéül védett, világos helyet válasszunk, és csak ritkán öntözzük a növényt. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartjuk, valamint tavasszal erőteljesen visszametsszük, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg minket. A fukszia teleltetése, téli gondozása A különleges virágaival pompázó fukszia egyre gyakoribb vendég a hazai otthonokban. Ahhoz, hogy évről-évre gyönyörködhessünk színpompás virágaiban, télen gondoskodnunk kell teleltetéséről, annak ellenére is, hogy kb. -5fokig elviseli a fagyokat. A megfelelő teleltető helyen a fukszia épségben átvészeli nyugalmi időszakát, hogy aztán tavasztól újra elkezdje a virágzás kimerítő folyamatát. Mielőtt megkezdenénk a teleltetést, érdemes átvizsgálni a növényt, nem fertőzött-e, nincsenek-e kártevők. Célszerű ilyenkor vízzel letisztítani, megszabadítva a kosztól, és a levelek között lapító kártevőktől is.

4 A teleltetés helyéül világos, és sötét helyet is választhatunk, utóbbi helyen, ledobja leveleit növényünk, de ettől nem kell megijedni, természetes folyamat. Ha világos helyen szeretnénk teleltetni, akkor kb fokos, míg ha sötétben, nagyjából 7fokos helyiséget válasszunk. A teleltetés alatt elég, csak mértékkel öntözni, tápoldatozása elhagyható. 3 Ahogy beköszönt a tavasz, keressünk a fukszia számára világosabb helyet (tűző napra ne kerüljön), vágjuk vissza hajtásait a feléig, és kezdjük el újra rendszeresen öntözni. Ilyenkor lehet átültetni is, ha szükségét érezzük. Később, amikor már kellemes az idő, elkezdhetjük szoktatni a kinti klímához. A golgotavirág teleltetése, téli gondozása A golgotavirág nemcsak fenséges virágzata miatt igazi kuriózum, hanem azon remek tulajdonsága miatt is, hogy hideg és meleg helyiségben, vagy akár szabadban is teleltethetjük. Ha úgy döntünk, hogy hideg helyiségben szeretnénk átteleltetni, akkor hűvös, kb. 5-10fokos helyet válasszunk a golgotavirág számára. Nyugalmi időszaka alatt, csak mértékkel öntözzük, de arra azért mindenképpen figyeljünk oda, hogy a golgotavirág földlabdája teljesen ne száradjon ki. A kertbe kiültetett példányok sikeres teleltetését, már az ültetéskor megalapozhatjuk azzal, hogy minél védettebb ültetési helyet keresünk. Az enyhébb telet így megfelelő takarással átvészelhetik a szabadban is virágaink. Takaráshoz használhatunk akár száraz faleveleket is. A golgotavirág lakásban való teleltetése során, folytatni kell a rendszeres tápanyag utánpótlást, valamint az öntözést is. Ha ügyesek vagyunk, akkor télen is megörvendeztet minket virágaival. A tél elmúltával a golgotavirág alapos visszavágást igényel, így formás, dúsan virágzó növényt nevelhetünk. Visszavágni kb. 20cm-ig kell, vagy pedig 6-7 rügyig.

5 A gránátalma teleltetése, téli gondozása 4 tápoldatozás nélkül áttelelhet. A dézsában nevelt gránátalma teleltetésével igazán szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis világos, vagy sötét helyen egyaránt átteleltethető, köszönhetően annak, hogy leveleitől megszabadul decemberben. Teleltetés előtt bátran vágjuk vissza és keressünk számára, egy kb. 5-8fokos helyiséget, ahol a tél folyamán minimális öntözés mellett, Ahogy beköszönt a tavasz megkezdhetjük rendszeres öntözését, valamint újra tápoldatozhatjuk. Szintén tavasszal lehet megejteni a nagyjából 2 évente esedékes átültetést is. A kefevirág teleltetése, téli gondozása A kefevirág még nem rendelkezik akkora rajongó táborral itthon, mint mondjuk a leander, vagy az angyaltrombita, de egyre több kertet díszít különleges, kefeszerű skarlátvörös virágaival. Ha ezt a növényt választjuk mediterrán hangulatú kertünk díszéül, akkor számolnunk kell azzal, hogy hazai időjárás mellett teleltetést igényel. Jó hír, hogy teleltetése semmivel sem nehezebb, vagy másabb, mint a legtöbb dézsás növényé. A fagyok beköszönte előtt, vigyük védett kb. 10fok hőmérsékletű, világos, szellős helyre, a tél folyamán pedig csak ritkán öntözzük, épp csak annyira, hogy ne száradjon ki teljesen a földje.

6 A koronásliliom teleltetése, téli gondozása 5 Az egzotikus külsejű koronásliliom szintén azon növények sorát gyarapítja, melyet hazánkban teleltetni kell. Erre két lehetőségünk is van. Az egyik módszer, ha növénytartójában kb. 5-10fokos hőmérsékleten teleltetjük át, majd pedig tavasszal friss földbe ültetjük. Az öntözés elhagyható, elég akkor újra elkezdeni az öntözést és a tápoldatozást, ha már elvégeztük az átültetést. A másik lehetőség, ha valamivel magasabb hőmérsékleten (kb. 15fok), a földből kiásva, újságpapírba tekerve teleltetjük át a koronásliliom gumóját. Az így teleltetett hagymát, ugyanúgy tavasszal kell elültetni, mint az edényben átteleltetettet, és a tavaszi gondozása is azonos. A leander teleltetése, téli gondozása A leander Dél-Európa mediterrán területein őshonos növény, mely hazánkban is töretlen népszerűségnek örvend. A gyenge fagyokat, kb. -5fokig elviseli, de azért, hogy megóvjuk növényünket teljes pompájában, az itthoni klíma miatt teleltetni kell. A teleltetés történhet védett helyen a szabadban, vagy pedig egy zárt helyiségben. Teleltetés pincében Ha úgy döntünk, hogy bent teleltetjük a leandert, egy nem túl sötét, 4-6fok körüli helyiségben, például pincében tegyük. Mielőbb elhelyeznénk téli pihenőhelyén, ellenőrizzük a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találunk, távolítsuk el őket. Lehetőség szerint először vegyszermentes megoldással próbálkozzunk, amennyiben, ez nem oldja meg a problémát, használjunk rovarölő szert.

7 Ha nem találtunk kártevőket, akkor is célszerű a növényt megtisztítani a kosztól, szennyeződésektől. A teleltetés során, ne tápoldatozzunk, és az öntözés mennyiségét is csökkentsük, csak épp annyi vizet adjunk, hogy ne száradjon ki a növény földlabdája. Teleltetés szabadban 6 Abban az esetben, ha Magyarország enyhébb vidékein élünk, a leander a megfelelő fagyvédelem mellett, a szabadban is átvészeli a telet. A növényt védett teraszon, vagy balkonon teleltessük, úgy, hogy a cserép alatti padlót szigeteljük, például polisztirol lap segítségével. A növény ágait kössük össze, hogy az ágrendszer ne sérüljön, de kisebb helyet foglaljon el. A cserepet szintén szigeteljük, erre a legmegfelelőbb módszer az, ha körbetekerjük buborékfóliával. Arra figyeljünk, hogy hagyjunk egy kis helyet az öntözőkanna számára. Az ágrendszert hálóval borítsuk be. Ha több növényt teleltetünk együtt, érdemes őket egymáshoz tolni, így egymást is óvják. Ha a fagyok már megszűntek, elkezdhetjük kiköltöztetni a leandert. A murvafürt (bugenvillea) teleltetése, téli gondozása A bugenvillea vagy murvafürt egyre inkább meghódítja a hazai kertészek szívét, egyre több otthonban bukkan fel, és idéz mediterrán hangulatot élénkszínű virágaival. Hazai éghajlati viszonyok mellett, ahogy annyi más dísznövényt is, úgy a murafürtöt is teleltetni kell. A teleltetés igazán nem akkora nagy ördöngösség, ha a megfelelő fényviszonyokat, és hőmérsékletet biztosítjuk, valamint gondozása során is betartunk pár egyszerű tudnivalót. Lássuk, melyek ezek! Az ideális teleltető hely védett, világos és kb. 8-12fok hőmérsékletű. Fontos ezen feltételek megfelelő kombinációja, mivel melegebb, de sötét helyen, a bugenvillea csúnyán megnyúlik, alacsonyabb hőmérsékletnél pedig ledobja leveleit.

8 Ahogy a többi teleltetésre szánt növényt, úgy a murafürtöt is érdemes átnézni teleltetés előtt, nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e esetleg. Ha igen, akkor először távolítsuk el a kártevőket, orvosoljuk a fertőzést, nehogy továbbterjedjen a többi, még egészséges teleltetett növényre. Ha ezzel meg vagyunk, akkor kössük fel a kusza, kiálló ágakat, vagy vágjuk le őket, így helyet spórolunk meg. Télen, nem igényel túl sok törődést növényünk, elég csak minimális öntözni, ne sajnáljuk, nem baj, ha szinte száraz a földje. 7 Ha nagyon szükségét érezzük, akkor tavasszal lehet metszeni, de igazából az is elég, ha nyáron csípjük le a hajtásokat, így szép, bokros formájú növényt nevelhetünk. Az átültetésre szintén a tavasz a legalkalmasabb időpont, a növény szabadva való költöztetésére pedig a május. A muskátli teleltetése, téli gondozása A muskátli hazánkban az egyik legmeghatározóbb balkonnövény, népszerűsége a mai napig töretlen. Sok az interneten és az ismerősök körében fellelhető információ a teleltetésről, azonban, amikor elérkezik az ideje, mégis gyakori a tanácstalanság, mi az igazán jó megoldás. Ebben az írásban a balkonládában nevelt muskátli teleltetését foglaltuk össze röviden. Ahogy a többi teleltetett növény esetében, úgy a muskátlinál is fontos a megfelelő teleltető hely kiválasztása. A muskátli teleltetéséhez legjobb, egy száraz, világos, kb fokos helyiség. Meleg, de sötét helyen, csúnyán megnyúlik a növény, jól látható tehát, hogy a fény mennyire fontos tényező. Mielőtt teleltetési helyére kerülne a muskátli, vizsgáljuk át alaposan nem fertőzött-e, vagy nincsenek-e rajta kártevők. Ha szeretnénk megmenteni a tövet, kezeljük a fertőzést, illetve távolítsuk el a kártevőket. Ha nem akarunk ezzel bíbelődni, akkor inkább váljunk meg a növénytől, minthogy az egészséges muskátlikat is veszélyeztessük.

9 Ha egészséges a növényünk, akkor szedjük le róla a száraz virágokat és leveleket, ilyenkor vissza is törhetjük egy kicsit. A másik lényeges dolog, amit be kell tartani a sikeres áttelelés érdekében, az a minimális öntözés. Ne sajnáljuk a muskátlit, tényleg csak nagyon ritkán, és kevés vízzel öntözzük. Ha túl sok vizet adunk neki, azzal akár ki is rohaszthatjuk, akkor pedig hiába fáradoztunk vele eddig. 8 Ahogy beköszönt az április újra kezelésbe vehetjük növényünket, azaz átültethetjük friss földbe (muskátli földkeverék), majd az átültetés után visszavághatjuk, így ösztönözve bokrosodásra és dús virágzásra. Az ólomvirág teleltetése, téli gondozása Az ólomvirág egészen sokáig pompázik kék virágaival, még az ősz elején is gyönyörködhetünk bennük. A teleltetéshez kb. feléig vágjuk vissza a hajtásait, és keressünk számára, világos, kb. 5-10fokos helyiséget. Ahogy a legtöbb növény, úgy az ólomvirág esetében is csak minimális öntözésre van szükség a teleltetés közben, tápoldatozni pedig egyáltalán nem kell. Tavasszal újra megmetszhetjük, az ekkor valamint az őszi metszéskor levágott hajtásokat szaporításra is felhasználhatjuk. Átültetni februárban vagy márciusban lehet. A sétányrózsa teleltetése, téli gondozása A sétányrózsa nagyon hosszan tavasz végétől, egészen az ősz elejéig káprázatos virágokkal díszíti otthonunkat. Ahhoz, hogy következő évben is gyönyörködhessünk szépségében, a hűvös idő beköszöntével gondoskodni kell a teleltetéséről. A sétányrózsa teleltetés szempontjából igen hálás növény, ugyanis többféle helyen is teleltethető. Teleltetési helyként világos, vagy akár teljesen sötét helyiséget is választhatunk, amit pl. a leander nem viselne el. Az ideális teleltetési hőmérséklet 5-10fok körül van.

10 9 Mielőtt a sétányrózsa a teleltetési helyére kerülne, érdemes átnézni a növényt nincsenek-e rajta kártevők (sétányrózsa esetében leggyakoribb az üvegházi molytetű), ha vannak, akkor először távolítsuk el őket, így megelőzhető, hogy teleltetés közben a kártevők a többi teleltetett növényt is megfertőzzék. Ezt érdemes más teleltetésre kerülő növény esetében is elvégezni, ahogy a növény portalanítását, megtisztítását is. A világos és a sötét helyen történő teleltetés, egy kicsit eltér egymástól. Ha sötét helyen szeretnénk teleltetni a sétányrózsát, akkor kicsit drasztikus módszerhez kell folyamodni, ami nem más, mint az ágak visszavágása, egészen a tövig. Ha világos helyet, például egy lépcsőházat, vagy verandát választunk, akkor elegendő az ágakat egyharmadukig visszavágni. Ahogy a legtöbb növényre, úgy a sétányrózsára is igaz, hogy télen elég mértékkel öntözni, éppen csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen. A szerelemvirág teleltetése, téli gondozása A szerelemvirág eredeti hazájában tulajdonképpen csak egy gyomnövény, hazánkban a kert egyik igazi ékessége hatalmas kék virágával. Tartható cserépben és szabadföldbe ültetve is, azonban mindkét esetben teleltetni kell. Szabadföldbe ültetett szerelemvirág esetében, erre jó módszer a takarás, például száraz levelekkel. A cserépbe ültetett növények teleltetését kb. a leanderével egy időben lehet elkezdeni. Teleltetéséhez kb. 4-6fokos, világos helyet válasszunk. A teleltetés során csak mértékkel öntözzük, de arra azért figyeljünk, hogy teljesen ne száradjon ki a földlabdája. Január vége felé, keressünk, melegebb 15fok körüli világos helyet. Tavasszal ismét lehet növelni az öntözések és a tápoldatozás gyakoriságát és mennyiségét, majd a fagyveszély elmúltával kikerülhet újra a szabadba növényünk. Ha szeretnénk tőosztással szaporítani, azt tavasszal, vagy a virágzás után tehetjük meg.

11 Hogyan teleltessük hagymás kerti növényeinket? 10 A legtöbb hagymás növény, elviseli hazánk téli klímáját a talajban, kivételt a kánnák, kardvirágok, és a dáliák képeznek. Ezeknek a növényeknek a hagymáit a földből kiásva a megfelelő körülmények között teleltetni kell. A kiásásra, akkor érkezik el az idő ősszel, amikor a növény föld feletti részei teljesen elszáradnak, és elbarnulnak. A kiásott gumókról először távolítsuk el a rájuk tapadt földet, majd pedig terítsük őket ki, hogy teljesen megszáradjanak. Vizsgáljuk át őket egészségesek-e, nem ütötte-e fel fejét penész vagy rothadás. A beteg hagymákat azonnal dobjuk ki, így megelőzve a fertőzés terjedését. Ha egészségesek a gumók kétféle lehetőség közül választhatunk, a szokványosabb megoldás, a ládában való teleltetés, de megpróbálkozhatunk a hagymák felakasztásával is. A tárolásra, leginkább egy fából készült láda alkalmas, amibe egy réteg homokot, tőzeget, vagy fűrészport terítünk. Ebbe kerüljenek a megtisztított, megszárított hagymák úgy, hogy kis távolságot hagyunk közöttük. A láda számára keressünk, hűvös, száraz és sötét helyet, ahol kb. 10fok a hőmérséklet. Erre a célra a pince a legmegfelelőbb. A tél folyamán is ellenőrizzük néha a hagymákat, és ha penész jelenne meg, azonnal távolítsuk el a beteg hagymákat. Bízunk benne, hogy kiadványunkkal sikerül kissé megkönnyítenünk dísznövényeid sikeres átteleltetését. Ha hasznosnak találtad, küld tovább bátran másnak is! :) További hasznos tippekért látogass el weboldalunkra ( vagy tarts velünk Facebook oldalunkon ( )! Ha kérdésed van, tedd fel bátran üzenetben (citygreen@outlook.com), vagy Facebook-on. Üdvözlettel a Növénygondozás A-tól Z-ig csapata: Fábián Tímea és Szigeti Emil

12 Tartalomjegyzék Az angyaltrombita teleltetése, téli gondozása A citromfa teleltetése, téli gondozása Az encián teleltetése, téli gondozása A fukszia teleltetése, téli gondozása A golgotavirág teleltetése, téli gondozása A gránátalma teleltetése, téli gondozása A kefevirág teleltetése, téli gondozása A koronásliliom teleltetése, téli gondozása A leander teleltetése, téli gondozása A murvafürt (bugenvillea) teleltetése, téli gondozása A muskátli teleltetése, téli gondozása Az ólomvirág teleltetése, téli gondozása A sétányrózsa teleltetése, téli gondozása A szerelemvirág teleltetése, téli gondozása Hogyan teleltessük hagymás kerti növényeinket? Tartalomjegyzék

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

Mikulásvirág Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Mikulásvirág Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2010 december 08. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg

Részletesebben

Növénygondozási útmutatók

Növénygondozási útmutatók Anyósnyelv/Sansevieria sp. Elhelyezés: napos, világos és félárnyékos helyen is tartható. Árnyékosabb helyre, a nem csíkos változatokat válasszuk. Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

COMPO TERMÉKEK 47 62

COMPO TERMÉKEK 47 62 COMPO TERMÉKEK 47 62 compo termékek 1 302 040 100 COMPO SANA MINŐSÉGI ÁLT VFÖLD 5L 4008398711214 350 10 1 302 041 100 COMPO SANA MINŐSÉGI ÁLT VFÖLD 10L 4008398711313 140 70 1 302 042 100 COMPO SANA MINŐSÉGI

Részletesebben

kertésznaptár gyerekeknek

kertésznaptár gyerekeknek kertésznaptár gyerekeknek 2014 Január 1 2 3 4 5 Újév 6 7 8 9 10 Madáretető feltöltése 11 12 Hólapátolás 13 14 15 16 17 Tárolt hagymák, gumók ellenőrzése Vastag hóréteg leverése az ágakról 20 21 22 23 24

Részletesebben

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Úgy tűnik, hogy végre tényleg beköszöntött hazánkban a tavaszi időjárás! Elérkezett az idő, hogy Fontos azonban, hogy mielőtt bárhová indul, a téli gumikat cserélje

Részletesebben

COMPO TERMÉKEK 45-60

COMPO TERMÉKEK 45-60 COMPO TERMÉKEK 5-0 COMPO TERMÉKEK 3020000 302000 3020200 3020300 Compo sana minőségi ált vir. föld 5 l Compo sana minőségi ált vir. föld 0 l Compo sana minőségi ált vir. föld 20 l Compo sana minőségi ált

Részletesebben

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély

Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. A normál kerti talajokat kedvelem. Gondozási igényem csekély Igényeim: Félárnyékos helyeket kedvelek Fény Fényen is jól fejlődök, ha fokozottabb vízellátásról gondoskodsz számomra Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok Víz Kisebb szárazságot még elviselek, kánikulában

Részletesebben

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények

Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények Szeretjük a macskákat, de nem a kertben - macskariasztó növények A macskák látogatása után a kertben nem csak a szétkapart ágyások és a kellemetlen szag marad, de négylábú kedvenceink előszeretettel öntözik

Részletesebben

Újdonságdíjasok az IPM-en

Újdonságdíjasok az IPM-en Egynyári és balkonnövény kategóriában az MNP Flowers (Suntory) által nevezett Xerochrysum bracteatum Granvia Gold nyert. A szalmavirágfajta különlegességei nagy méretű, sárga virágai, amelyek tartósak,

Részletesebben

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen, teljes

Részletesebben

Feng Shui kert lépésről lépésre...

Feng Shui kert lépésről lépésre... Feng Shui kert lépésről lépésre... 4. rész Készítsünk illatos fűszerkertet! Minden illat gyógyszer! Ebben a részben teszünk egy kis kitérőt. A sok elméleti tudnivaló után, jöjjön a gyakorlat. Tarts velünk!

Részletesebben

Organikus szőlő növényvédelme

Organikus szőlő növényvédelme Organikus szőlő növényvédelme Rész 2: Növekedés és fejlődés Az Európai Unió Lifelong Learning Programme ja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény)

Részletesebben

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info.

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

6. fejezet Óravázlatok

6. fejezet Óravázlatok 6. fejezet Óravázlatok 1. Osztály:1. Téma: Ősz Tananyag: Ősszel a gyümölcsösben Hely: az iskolakert Cél: Az évszakok jellemzőinek megismerése, közvetlen környezetünk felfedezése. A fa részeinek megfigyelése

Részletesebben

Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával!

Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával! Forrás: Megyeri Csaba Pálmák: Általánosságban: Tudnunk kell, hogy ha pálmákat szeretnénk kertünkbe sokkal többet kell foglalkoznunk velük mint akár egy tujával! Az újonnan vásárolt növényünket az első

Részletesebben

Őszi sörárpa termesztéstechnológia

Őszi sörárpa termesztéstechnológia Raiffeisen-Agro Magyarország Kft. szakmai anyag Őszi sörárpa termesztéstechnológia 1. A vetés ideje Fontos a vetés időpontjának meghatározása, optimális periódusnak mondható az október 10-20. között, nem

Részletesebben

Magyar tea?! Igen! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Magyar tea?! Igen! Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Varga Marianna a Kertészeti Egyetemen végzett gyümölcskertészként, majd a borászatba is belekóstolt, de végül mégis a teákba szeretett bele igazán, és Angliában teaszakértővé képezte magát. Tavaly itthon

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP Használati utasítás 6934FD A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info.

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

BIRTOKKÖZPONT ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ VÉDŐFÁSÍTÁS KIÜLTETÉSI TERVE

BIRTOKKÖZPONT ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ VÉDŐFÁSÍTÁS KIÜLTETÉSI TERVE (Szombathely, 0989/5 külterületi ingatlanra) készítette: SZILY ADRIEN okl. táj- és kertépítész 2017. október 1. melléklet ALÁÍRÓLAP TERVEZŐ Szily Adrien okl. táj- és kertépítő mérnök vezető tervező K/1

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

A kérdőív statisztikai értékelése

A kérdőív statisztikai értékelése A kérdőív statisztikai értékelése 1. A kérdőívet kitöltők nemek szerinti megoszlása Férfi Nő 41,95 % 58,05 % 2. A kérdőívet kitöltők korosztályok szerinti megoszlása 65 év felett 41-65 26-40 21-25 15-20

Részletesebben

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu HU PL CZ SK Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu Fagyasztóláda Zamrażarka skrzyniowa Mrazicí box Mraznička Fagyasztóláda HU Köszönjük a bizalmat, amit a készülék megvásárlásával

Részletesebben

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen! Miért? A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek,

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen! Miért? A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, Ön is védekezzen a szúnyogok ellen! Miért? A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, ehhez azonban szükséges, hogy korábbi vérszívás alkalmával egy fertőzött emberből vagy állatból

Részletesebben

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum)

PARADICSOM. (Lycopersicon esculentum) PARADICSOM (Lycopersicon esculentum) 1g=magszám Vetőmagigény 100 palántához Vetésidő Vetésmélység cm Sor- és tőtávolság cm Csírázási nap 18-20 C-on 270-450 0,4-0,5 g vagy 140 szem 1. I-II-hajtatás 2. II-III

Részletesebben

Fűszer- és pácfecskendő

Fűszer- és pácfecskendő 70ml 60ml 50ml 40ml 30ml 20ml 10ml Fűszer- és pácfecskendő hu Használat és tisztítás Kedves Vásárlónk! Új pácfecskendőjével játszi könnyedséggel készítheti el a fűszeres, szaftos sülteket. A pácfecskendő

Részletesebben

A 3 leggyakoribb. amit kerítésépítésnél elkövethetsz. STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek

A 3 leggyakoribb. amit kerítésépítésnél elkövethetsz. STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek A 3 leggyakoribb szarvashiba, amit kerítésépítésnél elkövethetsz Kádár Zsolt álomkerítés gyártó szakiparos STÉG- KERÍTÉS.HU Rusztikus fakerítés azoknak, akik kertes házban élnek A 3 leggyakoribb szarvashiba,

Részletesebben

Építoipari táras szegezogép

Építoipari táras szegezogép Építoipari táras szegezogép HASZNÁLATI UTASÍTÁS AN621 2 Oldószer Kályha 3 4 5 Szimbólumok Az alábbiakban a géppel kapcsolatosan használt szimbólumokat soroljuk fel. Gondoskodjon arról, hogy a gép használatba

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS HR2450 HR2450F HR2450X HR2450T HR2450FT HR2451

FÚRÓKALAPÁCS HR2450 HR2450F HR2450X HR2450T HR2450FT HR2451 FÚRÓKALAPÁCS HR2450 HR2450F HR2450X HR2450T HR2450FT HR2451 KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA

Részletesebben

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha száraz a föd teteje az alsó rész vizes lehet- fapálcikával

Részletesebben

1 Aspidistra elatior kb.60 cm magasra nő, nagyon árnyéktűrő ( lux), igénytelen, a legmostohább körülmények közt is megél

1 Aspidistra elatior kb.60 cm magasra nő, nagyon árnyéktűrő ( lux), igénytelen, a legmostohább körülmények közt is megél 1 Aspidistra elatior kb.60 cm magasra nő, nagyon árnyéktűrő (300-400 lux), igénytelen, a legmostohább körülmények közt is megél 2 Chrysalidocarpus más néven Dypsis vagy Areca lutescens pálma, kb 1,5-2,5

Részletesebben

Virág katalógus. Álló muskátli. Baldo. Emma. Fireworks Scarlet. Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat.

Virág katalógus. Álló muskátli. Baldo. Emma. Fireworks Scarlet. Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat. Virág katalógus Álló muskátli Baldo Közepes növekedésű. Sötétzöld levelű fajta, előnye kevesebb vizet párologtat. Emma Közepes növekedésű, világos rózsaszín. Világoszöld levelű fajta, nagyobb vízigényű.

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja

Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi. Szőriné Z. Alicja Öntözés alapelvei, öntözés napi és éves görbéi Szőriné Z. Alicja Klimaat Miért fontos? Klíma Tulajdonságok régebben Gyökér zóna Miért fontos? Klimaat Most Tulajdonságok Klíma Gyökérzóna 90 80 Tábla nedvessége

Részletesebben

KÉTSEBESSÉGŰ ÜTVEFÚRÓ HP2050 HP2050F HP2051 HP2051F. Használati utasítás

KÉTSEBESSÉGŰ ÜTVEFÚRÓ HP2050 HP2050F HP2051 HP2051F. Használati utasítás MAKITA KÉTSEBESSÉGŰ ÜTVEFÚRÓ HP2050 HP2050F HP2051 HP2051F Használati utasítás KETTŐS SZIGETELÉS SPECIFIKÁCIÓK Típus HP2050 / HP2050F HP2051 / HP2051F Maximális teljesítmények Beton, volfrámkarbid-lapkás

Részletesebben

A közösségi média használatáról

A közösségi média használatáról A közösségi média használatáról Hogyan ne használd a közösségi médiát? Közösségi média. Egyre gyakoribb kifejezés, egyre többször találkozhatunk vele, de a használatáról, és az előnyeiről még nem sok szó

Részletesebben

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek FONTOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A medence felállítása és használata előtt gondosan olvassa el, értelmezze és tartsa be valamennyi utasítást FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek Csak illusztráció.

Részletesebben

2015. Pozsgások és kaktuszok. Fábián Tímea CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig

2015. Pozsgások és kaktuszok. Fábián Tímea CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig 2015. Pozsgások és kaktuszok Fábián Tímea CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig 2015.01.29. Pozsgások és kaktuszok bemutatása Pozsgások 1 A pozsgások, vagy más néven szukkulensek jó szárazságtűrő képességű,

Részletesebben

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra Benedek Elek: Reggeli dal (részlet) Fölkelt a méh is, döngicsél a réten, Zümmög a bogárka, röppenésre készen, Szárnyát szárítgatja meleg napsugárban, Megfürödvén előbb harmatos virágban. Dalolj madár,

Részletesebben

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött.

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Tisztelt vásárlónk! Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Mielőtt első alkalommal használatba venné új grillezőjét, ismerkedjen meg

Részletesebben

Ütvefúró H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S HP1620 HP1620F HP1621 HP1621F

Ütvefúró H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S HP1620 HP1620F HP1621 HP1621F Ütvefúró HP1620 HP1620F HP1621 HP1621F KETTŐS SZIGETELÉS H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S Saját biztonsága érdekében addig ne vegye használatba a gépet, amíg el nem olvasta és meg nem értette ezt a

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. I. Terület kiválasztása. II. Talaj-előkészületi munkák ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ Az Oxyfa áprilistól augusztusig ültethető, de az ideális ültetési időszak május, június hónapban van, a talajmenti fagyok elmúltával. Ezért a talaj-előkészületi munkálatokat érdemes akár

Részletesebben

A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat.

A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat. A Bosch VitaFresh rendszere frissen tartja ételeit. És megőrzi az értékes vitaminokat. Bosch NoFrost készülékek VitaFresh funkcióval tökéletesítve. www.bosch-home.com/hu *Háztartási nagykészülékek Forrás:

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs

Lecsós kert. Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Lecsós kert Kertészeti tevékenységek a Kertben Dr. Fekete Szabolcs Alapinformációk A növény is csak ember. alaptevékenységek: tavaszi területrendezés, vetés/ültetés, rendszeres nyári munkák, betakarítás

Részletesebben

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U Fontos teendők Szállásadó elérhetősége, pontos cím ellenőrzése Felszerelés áttekintése: állvány nagylátószögű objektív gép töltöttsége elég hely a memória kártyán egyéb

Részletesebben

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Gyümölcs- és fűszerkert A gyümölcs- és fűszerkert azok-nak való, akik szívesen fogyasz-tanak saját maguk által ültetett növényeket, és örülnek a kiadós termésnek. A bokros

Részletesebben

IND C2D ipari sztereomikroszkóp

IND C2D ipari sztereomikroszkóp IND C2D ipari sztereomikroszkóp Bevezető Ez a sztereomikroszkóp fejlett és komoly műszer, amely nagy hatékonyságú munkára alkalmas. Az IND sorozat tagjait ipari munkára optimalizálták, vagyis olyan finom

Részletesebben

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS

ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS ÉDESBURGONYA TERMESZTÉS Balla Zoltán Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet Nyíregyháza 2017. március

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

HU Használati útmutató

HU Használati útmutató HU Használati útmutató Köszönjük, hogy a Hama termékét választotta. Kérjük, hogy figyelmesen és az elejétől a végéig olvassa el a használati útmutatót. A dokumentumot gondosan őrizze meg, mert még szüksége

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

Felhasználói referencia-útmutató

Felhasználói referencia-útmutató EHBH04CA EHBH08CA EHBH16CA EHBX04CA EHBX08CA EHBX16CA EHVH04S18CA EHVH08S18CA EHVH08S26CA EHVH16S18CA EHVH16S26CA EHVX04S18CA EHVX08S18CA EHVX08S26CA EHVX16S18CA EHVX16S26CA Magyar Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk. Mikortól lehet alkalmazni a babamasszázst? A babamasszázst elkezdheti akár a baba születését követő első napokban is. Egy anya ha nem is tudatosan végtelen gyengédséggel masszírozza a kisbabáját szinte

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek tel

Rózsa katalógus Tearózsa hibridek   tel Rózsa katalógus 2013. Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel. +36 70 311-6255 www.rozsa.kereskedes.eu rozsa@kereskedes.eu Tearózsa hibridek www.rozsa.kereskedes.eu tel.: +36 70 311-6255 Tearózsa

Részletesebben

Nyári fajtasor. CalendarColors Summer

Nyári fajtasor. CalendarColors Summer Nyári fajtasor CalendarColors Summer Corey Yellow CalendarColors Summer Slágerlista - Nyári fajtasor A nyári fajtasor előnyei Lehetővé teszi az értékesítési szezon meghosszabbítását könnyen termeszthető

Részletesebben

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer

KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer ELEMJEGYZÉK KVARTAL Függöny- és lapfüggöny felfüggesztő rendszer JÓ TUDNI Győződj meg arról, hogy a kiválasztott csavarok/ szerelvények megfelelnek annak a faltípusnak, amelyben használod majd őket. Felszerelhető

Részletesebben

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen.

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projektmenetrend Foresto nyakörv: Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projekt Projektblog: www.trnd.hu/foresto trnd kapcsolattartód: suzanne@trnd.hu Teszteljük kutyánkkal

Részletesebben

FÚRÓKALAPÁCS PORELSZÍVÁSSAL. Használati utasítás HR2432

FÚRÓKALAPÁCS PORELSZÍVÁSSAL. Használati utasítás HR2432 FÚRÓKALAPÁCS PORELSZÍVÁSSAL Használati utasítás HR2432 2 3 Szimbólumok Az alábbiakban a géppel kapcsolatosan használt szimbólumokat soroljuk fel. Gondoskodjon arról, hogy a gép használatba vétele előtt

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS HAJSZÁRÍTÓ TÍPUS: SP-120 SP-121-A SP-1600 SP-1800

HASZNÁLATI UTASÍTÁS HAJSZÁRÍTÓ TÍPUS: SP-120 SP-121-A SP-1600 SP-1800 HASZNÁLATI UTASÍTÁS HAJSZÁRÍTÓ TÍPUS: SP-120 SP-121-A SP-1600 SP-1800 N.I.F. F-20.020.517-B. Sant Andrés, n 18 - Apartado 49-20500 MONDRAGON (Guipúzcoa) SPANYOLORSZÁG 1. LEÍRÁS (1. ábra) A. Szárító B.

Részletesebben

Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban

Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban Dió szaporítás itthon és a nagyvilágban Dr. Hrotkó Károly egyetemi tanár hrotko.karoly@kertk.szie.hu Előadásom témakörei A diófajták oltása, szemzése, oltványnevelése Autovegetatív szaporítási módok In

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Zselés borogatások. hu Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88184AB6X6VI

Zselés borogatások. hu Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88184AB6X6VI Zselés borogatások hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88184AB6X6VI 2016-08 Kedves Vásárlónk! Összeállítottunk Önnek néhány fontos információt a termék használatával kapcsolatban. Kérjük,

Részletesebben

Projektmenetrend. Márkaguruk Klubja. Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel!

Projektmenetrend. Márkaguruk Klubja. Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel! Projektmenetrend Márkaguruk Klubja Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel! ÜDVÖZÖLJÜK A PROJEKTBEN! Üdvözöljük közös Bonux projektünkben! Örömmel köszöntjük

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre, az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

5. fejezet Tanórán kívüli felhasználás lehetőségei

5. fejezet Tanórán kívüli felhasználás lehetőségei 5. fejezet Tanórán kívüli felhasználás lehetőségei KERTÉSZ SZAKKÖR Szeptember 1. Gyógy- és fűszernövények szedése - Ősz elején újból le kell szüretelni a gyógynövényeket. - A növények helyes szárításának

Részletesebben

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez.

Mivel a zsázsa nagyon gyorsan nő, a csírázást és növekedést pontosan megfigyelheted. A zsázsának a vizen kívül fényre is szüksége van a növekedéshez. Első kísérletek: növények Rendelési szám: 19 04 29 Általános tanácsok és utasítások szülőknek és felhasználóknak: Figyelem! Ennek a kísérletező doboznak egyes részei a funkciójukból adódóan hegyesek vagy

Részletesebben

Másolás és beillesztés lehetőségei. A rétegmaszk

Másolás és beillesztés lehetőségei. A rétegmaszk Másolás és beillesztés lehetőségei A rétegmaszk Feladat A festett paravánba vágott nyílásokba illesszük be a fiú és a lány arcképét! Többféle megoldást vizsgálunk. Ehhez a feladathoz nem mindegyik célszerű,

Részletesebben

SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS

SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Medence hőszivattyú Medence hőszivattyú SZERELÉSI ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Köszönjük, hogy termékünket választotta, és bizalmát cégünk iránt. A használati utasítás az optimális használathoz és karbantartáshoz

Részletesebben

használati útmutató Apache középmotoros átalakító szettel szerelt elektromos kerékpárokhoz

használati útmutató Apache középmotoros átalakító szettel szerelt elektromos kerékpárokhoz használati útmutató Apache középmotoros átalakító szettel szerelt elektromos kerékpárokhoz www.ambringa.hu Az Apache átalakító szettek többféle akkumulátorral érhetőek el, ezen használati útmutató végigveszi

Részletesebben

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során.

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. Fagyasztószekrény Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A fagyasztószekrény háztartási célokra készült.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel. 6...SZÉTSZERELÉSI UTASÍTÁSOK: THERMO-SEAT épületi és Storm légfúvók

TARTALOMJEGYZÉK. TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel. 6...SZÉTSZERELÉSI UTASÍTÁSOK: THERMO-SEAT épületi és Storm légfúvók TARTALOMJEGYZÉK OLDAL TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel 3...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Üzembe helyezés 4...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Teszt és Indító folyamatok 5...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK:

Részletesebben

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok!

MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda. Kedves Ügyfelek és Barátok! MEGHÍVÓ Summer Opening Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Kedves Ügyfelek és Barátok! Szeretettel meghívunk minden érdeklödöt a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Summer Opening összejövetelére. Idöpont: 2015 június

Részletesebben

A fejlődés mindenekelőtt P A D L Ó F Ű T É S

A fejlődés mindenekelőtt P A D L Ó F Ű T É S A fejlődés mindenekelőtt P A D L Ó F Ű T É S következetesség a választásainkban. Az ember mindig is szeretett jobb élőhelyet kialakítani magának. Az Uponor ebben nyújt segítséget. Mert ha egész évben kellemes

Részletesebben

18. H í r l e v é l 2011. március Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Internetes Újságja

18. H í r l e v é l 2011. március Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Internetes Újságja 18. H í r l e v é l 2011. március Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság Közhasznú Egyesület Internetes Újságja Kaktusz klub Felsőpetény Már megjelent 2011. 1. száma! Nincs külön tagdíj! A Debreceni Pozsgástár

Részletesebben

Első belépés az Office 365 rendszerbe

Első belépés az Office 365 rendszerbe Első belépés az Office 365 rendszerbe Az Office 365 rendszerbe való első belépéshez szükséges hozzáférési adatokat a rendszergazdától emailben, telefonon, vagy papír alapon kapja meg. Ilyen formátumú adatok

Részletesebben

2015. Mindig szép örökzöldek. Fábián Tímea & Szigeti Emil. Mindig szép örökzöldek

2015. Mindig szép örökzöldek. Fábián Tímea & Szigeti Emil. Mindig szép örökzöldek 2015. 0 Mindig szép örökzöldek Fábián Tímea & Szigeti Emil CityGreen Növénygondozás A-tól Z-ig 2015.02.05. Mire használjuk az örökzöld növényeket a kertben? 1 Az örökzöld növények ismérve, hogy a leveleik

Részletesebben

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés az Árendás Virág Kft. részére az alábbi törvényi kötelezettségek szerint: 2015. évi LVII. törvény 122/2015 (V.26.) kormányrendelet 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet

Részletesebben

KERT. FLORASCA HUNGARY KFT. 9354 OSLI, Tőzegüzem Elérhetőségeink: Tel./fax: 96/250-331, 96/690-030 e-mail: florasca@florasca.hu.

KERT. FLORASCA HUNGARY KFT. 9354 OSLI, Tőzegüzem Elérhetőségeink: Tel./fax: 96/250-331, 96/690-030 e-mail: florasca@florasca.hu. KERT 13 Hansági tőzegeket, tőzeg alapú földés tápanyagkeverékeket kínálunk. Az extenzív és intenzív zöldtetőépítéshez külön földkeverékeket ajánlunk! Egyedi igényekkel keresse munkatársainkat!!! Biotermesztésben

Részletesebben

JBY 08 H Digitális fürdőhőmérő Használati útmutató

JBY 08 H Digitális fürdőhőmérő Használati útmutató JBY 08 H H Digitális fürdőhőmérő Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Tisztelt

Részletesebben

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre

Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre Quarzolite Paint Akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védőfesték bel- és kültéri felületekre ALKALMAZÁSI TERÜLET Minden olyan meglévő és új, már festett felület átfestése, ahol

Részletesebben

Thule Coaster XT. Útmutató. FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985

Thule Coaster XT. Útmutató. FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985 Thule Coaster XT Útmutató FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985 TARTALOM 1 BEVEZETÉS 1.1 A kézikönyv rendeltetése 04 1.2 Az utánfutó rendeltetése 04 1.3 Műszaki adatok 04 2 ALKATRÉSZEK LEÍRÁSA

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Éghajlatváltozás: mire számíthatunk a jövőben globálisan, országosan és helyi szinten?

Éghajlatváltozás: mire számíthatunk a jövőben globálisan, országosan és helyi szinten? Éghajlatváltozás: mire számíthatunk a jövőben globálisan, országosan és helyi szinten? Szépszó Gabriella szepszo.g@met.hu Éghajlati Osztály, Klímamodellező Csoport Országos Meteorológiai Szolgálat Vidékfejlesztés

Részletesebben

Szilikon zacskók. Termékismertető

Szilikon zacskók. Termékismertető Szilikon zacskók hu Termékismertető Kedves Vásárlónk! Új szilikon zacskói nemcsak élelmiszerek frissen tartására, lefagyasztására vagy pácolására alkalmasak, hanem akár melegítéshez és ételkészítéshez

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben