Radics Géza. László Gyula rajza. Álmos és Árpád apánk népe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Radics Géza. László Gyula rajza. Álmos és Árpád apánk népe"

Átírás

1 Radics Géza László Gyula rajza Álmos és Árpád apánk népe Chicago 2018

2 A középkori krónikáink a magyarság szittya-hun származásáról írnak. A hivatalos történetírás a FELTÉTELEZETT őshazát az Urál-hegység mögötti Nyugat-Szibériába helyezi. Mások úgy látják, hogy a magyarság Mezopotámiából, a suméroktól származik. Aztán, megint mások Egyiptomban, a Nílus vidékén találtak az őshazára. Grover S. Krants a Washinton Állam Egyetemének professzora úgy látja, hogy a magyarság a Kárpát-medencében alakult ki jó 9000 éve. Eme nagy eltérést mutató lehetőségek megegyeznek abban, hogy szinte kizárólag Árpád népén keresztül látják a megoldást, holott 895-ben az úgynevezett honfoglalók nagyszámú köznépet találtak a Kárpát-medencében. A következő térképek segítségével kövessük Árpád népe történetét, és honfoglalását.

3 A görög történetíró, Hérodotosz a Kr. e. V. században a szittyák birodalmának hatalmas kiterjedéséről ír. A kínaiak hun néven ismerik őket. A szittyák legfontosabb, vagy legalább az egyik legfontosabb európai uralkodói központja a Fekete-tenger és a Kaukázus-hegység feletti térség volt, ahonnan Kr. e. 900 táján kiszorították a szintén harcias kimméreket. A kimmérek a Kárpátmedencében találtak hazára. Hérodotosz többféle szittya népességről tudósít, melyek vezetőnépessége a Királyi Szittyák voltak. Jól ismertek harciasságukról és csodálatos aranyművességükről. Kr. e. 500 táján ők is megjelentek a Kárpátmedencében, melynek mintegy félezer évig urai voltak. Azonban, a régészet tömörebb szittya lakosság nyomaira csak a Mátra-hegység vidékén és Erdélyben talált. Az ország többi részén csak a vezetők voltak szittyák. Ebből arra következtethetünk, hogy nyelvadók nem lehettek. A két aranyszarvas Zöldhalompuszta és Tápiószentmárton hamvasztásos sírból került elő, tehát tulajdonosai a helyi nép vezetői voltak. Nem lehettek szittyák, mert ők a vezetőiket halomsírokba temették.

4 A hunok eredetére is többféle magyarázat van. Annyi biztos, hogy hosszú századokon át kemény harcokat vívtak a kínaiakkal. Kezdetben ők voltak sikeresek, de miután a kínaiak elsajátították a hun harcmodort, az erőviszonyok kiegyenlítődtek. Amikor a kínaiak elfoglaltak hun területeket, oda mindjárt kínaiakat telepítettek. Kr. e. 200 táján már jelentős hun területek kínai uralom alá tartoztak. Ekkor került élre Mao Tun, a hun nagykirály. Mao Tun visszafoglalta az elvesztett területeket, és kiűzte a kínai telepeseket. Mao Tunt kiváló nagykirályok követték Kr. e. 50 tájáig, amikor lázadás tört ki a Hun Birodalomban. A lázadók veszítettek, és Csi Csi nagykirály vezetésével nyugatra menekültek. Nyugat-Kínában, a Talas-folyó völgyében telepedtek le. Amikor a kínaiak megtudták, meglepték a hunokat és szétverték őket. Maga Csi Csi is elesett. A maradék hunok a Turáni alföldön szóródtak szét, ahol megerősödtek, és nem lehetetlen, hogy bennük kell keresni a nyugati hunokat, akik Kr. u. 373-ban Balambér nagykirály vezetésével átlépték a Volgát, majd megkezdték Bizánc ostromát. Kr. u. 380-ban elfoglalták a Kárpát-medencét a Duna vonaláig. Dunántúlt nem foglalták el, mert szövetségben álltak a Nyugat-Római Birodalommal. Balambért Uldin, Rua vagy Ruga, majd Attila nagykirályok követték.

5 Bendegúz fia, Attila Kr. u. 433-ban vagy 434-ben lett a hunok nagykirálya. Attila több évet töltött Rómában, mint kezes. Róma ekkor már az erkölcsi mocsárban fetrengett. Attila megvetette őket, és kereste a lehetőséget, hogy leszámoljon velük. A 440-es évek közepére már nagyon elfajult a viszony a két hatalom között. Egyre sűrűbbek lettek a politikai villongások. A nagy összecsapásra 451-ben került sor a franciaországi Catalaunum mezején. A rómaiak legfontosabb szövetségesei a nyugati, míg Attiláé a keleti gótok volltak. A harcosok számát illetően nagyon megoszlanak a vélemények. Vannak, akik 50 ezerre, mások 100 ezerre, megint mások még ettől is többre teszik egyik-egyik oldalon. Annyi biztos, hogy ádáz küzdelmet vívott a két fél. Mire bealkonyodott a harcosok fele vagy holtan, vagy sebesülten feküdt a harctéren. A nyugati gótok királya is elesett. Ők már másnap elvonultak a harctérről, míg a rómaiak harmadnap. Attila a harctéren maradt, és ő vette gondozásba a sebesülteket, fegyvereket. Azonban, az ő vesztesége is óriási volt, mert hagyta ellenfelei elvonulását, de Birodalma határát az Északi-tengerig tolta ki.

6 Attila csapatai 452-ben megjelentek Észak-Itáliában azzal a szándékkal, hogy befejezzék a leszámolást. Ekkor történt ama nevezetes eset, amikor a római pápa Attila elé ment, és kérte, hogy könyörüljön meg Rómán. Attila ezt megtisztelőnek tartotta, és lova fejét a Tisza irányába fordította. 453-ban Attila egy Ildikó nevű hölggyel lépett házasságra, akinek kiléte ma is vitatott. A nászéjszakán Attila meghalt. Másnap reggel a nagykirályt vérben találták. Többen Ildikót gyilkossággal vádolják, és úgy vélik, hogy a rómaiak e célból szervezték be Attila udvarába. Annyi biztos, hogy Róma nem vállalta a gyilkosságot. Mások arra gyanítanak, hogy Attila orra vére eredt el, és abban halt meg. Ez valószínűbb. Attila halála után beigazolódott, hogy egyik fia se volt alkalmas a Birodalom vezetésére. Egymás ellen is harcoltak és felmorzsolódtak. A megmaradt hunok a Fekete-tenger és a Kaukázus-hegység feletti térségbe húzódtak vissza, ahol utigur~, kutrigur~ és szabír hun néven jegyzi őket a nyugati történettudomány. Az utigur hunokról még 600 táján szó esik, de aztán lekerültek a történelem színpadáról. A Belső-Ázsiában maradt hunok Kr. u. 438-ban hódoltak be a kínaiaknak.

7 A lovas-műveltségű korai avarok Kr. u. 560 táján foglalták el a Kárpátmedencét Baján kagán vezetésével. Birodalmuk a Keleti-Alpoktól a Don folyóig terjedt. Kr. u. 628-ban vereséget szenvedtek Bizánc alatt, miután a meghódított népek fellázadtak ellenük, és Birodalmuk a Kárpát-medencére zsugorodott. Hódító népeknek nincs számottevő köznépük. Ezért, ha vereséget szenvednek, nincs kire támaszkodjanak, és ha nincs szervezőképes vezetőjük birodalmuk szétesik. Ez történt a korai avarokkal is ugyanúgy, mint korábban a hunokkal. E térképen még szerepelnek az utigur hunok, és feltűnnek a kazárok. A kettő között látjuk az alánokat.

8 Miután az avarok birodalma szétesett, a Fekete-tenger és a Kaukázushegység feletti térségben a valószínű hunutódok kazár néven birodalmat szerveztek. Egyes források szerint e rövid életű birodalomban Álmos népe is szerepet játszott. Kr. u. 737-ben a kazárok vereséget szenvedtek az araboktól, és birodalmuk szétesett. A Duna torkolata vidékén megjelentek dunai bulgárok, akik az utigur és kutrigur hunokból szerveződtek. 670 táján feltűnnek a kései-avarnak mondott jelek szerint földműves népesség. Griffes-indásoknak is nevezik őket, mert díszítő művészetükben főleg a griffet és indát használták. Dr. László Gyula, régész/történész bennük látja az első nagyszámú magyar nyelvű népet. Szerinte nagy számban lepték el a Kárpátmedencét, de valamilyen ok miatt, nincs róluk följegyzés a nyugati krónikákban. Ez ebben a korban elég különösnek tekinthető. Az orosz Nesztor-krónikában van egy kurta megjegyzés: Eltűntek, mint az oborok, amely rájuk vonatkozhat véli László.

9 E térképen, a Fekete-tenger feletti térségben, ahová a hunok visszahúzódtak, és ahol a Kazár Birodalom is létrejött, a magyarok, vagyis Álmos-Árpád népe is fel van tűntetve. A középkori krónikások Árpád népét hunnak tartották, és joggal A Kazár Birodalomnak már csak a maradványát és a Volgai Bulgárokat látjuk. A hódítók, vagyis a korai-avarok feltehetően beolvadtak a késeiavarokba, és a Kárpát-medencében talált őshonos földműves népbe, akik megérték Árpád népe honfoglalását. A magyar történettudomány a Kárpátmedencében talált köznépet szlávnak vélte, mígnem Szőke Béla régész 1959-ben arra a felismerésre jutott, hogy ha nagyszámú köznépi temetőkben szlávok nyugodnának, akkor ma nem beszélnénk magyarul. E szlávnak vélt temetőkben a hölgyeket halántékkarikával temették el, amely szokás nem jellemző a honfoglalókra. Megjegyezendő, hogy e szó honfoglalás nem fordul elő a középkori krónikákban. E szó a magyar-ellenes történetírás kitalációja, mellyel azt sugalják, hogy a magyarság csak egy kései jövevény volt a Kárpát-medencében. Árpád népét illetően a krónikák a hunok második bejöveteléről írtak.

10 E középiskolák részére készült térképen mutatják be a magyarság finn-ugor származáselmélet szerinti vándorlását és a honfoglalását, mely szerint a magyarság őshazája az Urál-hegység mögötti Nyugat-Szibériában volt. Legközelebbi nyelvrokonaink messze északon az osztjákok és vogulok. A feltűntetett két népnév alatt látjuk a FELTÉTELEZETT MAGYAR ŐSHAZA-t. Őseink innen vándoroltak volna az Urál-hegység nyugati oldalára, amely még mindég FELTÉTELEZETT MAGYAR ŐSHAZA. Ez alatt van MAGNA HUNGARIA, ahol Julián barát és társa 1235-ben megtalálta a leszakadtakat, akik nem jöttek Árpád népével a Kárpátmedencébe. A következő haza LEVÉDIA volt, amelyik már a Fekete-tenger fölött van, ahol korábban a hunok és szittyák is éltek. Innen még nyugatabbra, ETELKÖZbe húzódtak, ahol felkészültek a honfoglalásra. Még mielőtt elindultak a nagy vállalkozásra, a szabír törzsek Megyer, Tarján, Jenő és Gyarmat újabb törzseket szerveztek be, melyekkel Vérszövetséget kötöttek. Melyről a Gesta Hungarorum című középkori krónika emígy számol be: Ameddig az ő életük, sőt az utódaiké is tart, mindig Álmos vezér ivadékaiból lesz a vezérük.

11 Ami jószágot (vagyont) csak fáradalmaik árán szerezhetnek, mindegyiküknek része legyen abban. Azok a fejedelmi személyek, akik tulajdon szabad akaratukból választották Álmost urukká, sem ők maguk, sem fiaik soha, semmi esetre ki ne essenek a vezér tanácsából és az ország tisztségeiből. Hogyha valaki utódaik közül hűtlen lenne a vezér személyéhez, vagy egyenetlenséget szítana a vezér és rokonai között, a bűnösnek vére omoljon, amint az ő vérük omlott az esküben, melyet Álmos vezérnek tettek. Hogyha valaki Álmos vezér és a többi fejedelmi személyek utódai közül az esküvel kötött megállapodásokat meg akarná szegni, örök átok sújtsa.. A vérszerződést kötő nemzetek fejedelmei a következő személyek voltak: Álmos, Árpád, Előd, Kund, Ond, Tas, Huba és Töhötöm. Álmost választották meg a nemzetszövetség kendéjének, azaz nagyfejedelmének, aki a vezér, Megyer nemzet horkája vagy fejedelme volt. A vérszerződést kötő nemzetek száma nyolc (8) és nem hét volt. 4 szabír és 4 vegyes. Megyer, Tarján, Jenő, Gyarmat, Nyék, Kér, Keszi és Kürt. Ezt igazolja a XI. századból való zászló és az, hogy e nemzetszövetség emlékét őrzi napjainkban is nemzeti címerünk jobb oldalában a négy piros és négy fehér, összesen nyolc sáv. Megtévesztő a két csonka nemzet a Kürt és a Gyarmat összeírása: Kürt- Gyarmat. E két nemzet teljes jogú szerződő fél volt, de mert csonkák vagy kicsik voltak, hadászati szempontból egybe tették őket. Ilyen értelemben lehet szó a hét "törzsről". A Vérszövetséget feltehetően 888 és 891 között kötötték. Hérodotosz, a görög történetíró a szittyákról írt munkájában a következőképp írt a szittyák Vérszerződéséről: Egy nagy agyagedényt borral töltenek meg, az eskü-tevők kissé megszúrják magukat (karjukat) késsel vagy árral, vérüket a borba csepegtetik; majd egy kardot, néhány nyílvesz-szőt, egy harci bárdot (fokost?), és egy dárdát tesznek a keve-rékbe, miközben imákat mondanak; végül a két szerződő fél iszik egyet az edényből, ugyanezt teszik az őket követők vezetői is.. A frank császár, Arnulf 892-ben szövetkezett Árpád-ágbeli őseinkkel a morvák megrendszabályozása céljából. Árpád ekkor szeretett volna szövetséget kötni Bizánccal is, de Bölcs Leó császár ezt visszautasította. Történt, hogy röviddel utána meghalt Simeon, a bulgár cár, akit fia, szintén Simeon követett. Az ifjú cár megkezdte szorongatni a bizánci végek. Ekkor, 894-ben Bölcs Leó császár kérte fel őseinket a bulgárok megrendszabályozására. Árpádék éppen erre vártak, vagyis az akkori világ két nagyhatalma szövetségében indultak el a Kárpát-medence elfoglalására. A magyar harcosokat bizánci hajók szállították az Al-Dunán a Belgrádtól keletre lévő térségbe, ahol megütköztek a bulgár főerőkkel, melyek semlegesítése után vágtak neki a Kárpátok szorosainak. Árpád apánk az Északkeleti-Kárpátokban lévő Vereckei-hágon jött be népével.

12 A hivatalos történetírás szerint, Árpád népe szlávokat talált a Kárpátmedencében. Ezért tartják a honfoglalókat az első magyar nyelvű népnek, melynek hiányzik a köznépe. A köznépet illetően László Gyula régész/történész Györffy György történészt idézi a Valóság számából: "Korábban, míg régészetünk szinte százszor annyi avar sírt tartott számon, amennyi magyart, magam is felvetettem, hogy a hiányzó magyar köznép a késeiavaroknak mondott temetőkben rejtőzhet (1958), amióta azonban Szőke Béla a X. századi magyar köznépet a tévesen szlávnak mondott temetőkben ismerte fel (1959), ehhez a megoldáshoz csatlakoztam. Szőke Béla régész már 1959-ben felismerte, ha szlávnak mondott temetőkben szlávok nyugodnának, akkor ma nem beszélnénk magyarul. Ugyanis, eme köznépi temetők több száz, esetenként több ezer, míg Árpád népéé mindössze sírosak. Továbbá, e szlávnak mondott temetőkben a hölgyeket halánték-karikával temették el. A hölgyek életükben egy fémkarikával fogták el a hajukat, hogy ne hulljon a szemükbe, és ezzel el is temették őket. Etelközben ahonnak Árpád népe jött az ilyen temetkezési szokás nem volt ismert. A legújabb genetikai vizsgálatok is azt igazolják, hogy a mai magyarság túlnyomó többsége e köznépből származik, míg Árpád-ágbeli őseink génje mindössze 10 százalék. Ettől függetlenül, Árpád népe szervezte meg a Kárpátmedence népességét, és ezzel lefektette a magyar állam alapjait, amely Európa egyik nagyhatalma lett..

13 IV. Béla király még herceg korában 1235-ben négy domonkos rendű szerzetes küldött keletre, hogy keressék meg, és hívják be a visszamaradottakat a Kárpát-medencébe. Vajon, mi lehetett, ami Béla herceget erre ösztökélte az úgynevezett honfoglalás után 340 évvel? Talán látta Árpád vérének vészes felhígulását? Béla király 1270-ben halt meg, és mindössze 31 évvel később az Árpádház férfiágon kihalt! A szerzetesek Julián barát vezetésével nem MAGNA HUNGÁRIÁBA, hanem a Kaukázus-hegység feletti térségben keresték visszamaradt testvéreiket, ahol nem találták őket. Egy magyar asszony irányította őket a Volga-Káma vidékére, ahol rájuk is találtak. A magyar történetírás ezért nevezi e vidéket MAGNA HUNGÁRIÁNAK, vagyis Régi Magyarországnak. Béla király és a szerzetesek még tudták, hogy hol kell keresni testvéreiket, ahol elődeik, a hunok is éltek. Nem ismert, hogy a leszakadtak miért, és mikor kerültek a Káma folyó vidékére.

14 Árpád népe megérkezése idején a Kárpát-medencének nagy lélekszámú népessége volt, amint azt a 11. oldalon közölt idézetből láttuk. Kérdés, hogy a magyarság mikor telepedett meg a Duna-Tisza táján? Az Eredetünk és őshazánk című munkámban részletesebben kifejtettem, hogy a kb. 11 ezer éve bekövetkezett éghajlatváltozást követően mikor Földünk éghajlata a jégkorból átment a mérsékeltégövbe az átmeneti kőkorban az Alföldet elöntötte, elmocsarasította a hegyekből lezúduló jég- és hólé. A Kárpát-medence kb évig lakhatatlan volt. Időközben a felszáradás is folyamatban volt. Kialakult a mérsékeltégövi növény és állatvilág éve a Balkánról megjelentek az ősvadászok, és néhányszáz évvel később őket követték az Észak-Mezopotámiából kiáramló földművesek, amint az az alábbi térképen látható. Az alábbi táblázat Dr. Raskó István Honfoglaló gének (Medicína kk. 2010) című könyvéből való, mely a magyarság férfiágon való genetikai leszármazását mutatja be. Ama géneket, amelyek a magyarság férfiági kialakulását döntően befolyásolták, színekkel húztuk alá. Raskóék 100 magyar és 97 székely férfi genetikai eredményét közölték, amelyek a következőképp oszlanak meg a mai magyarságban és székelységben:

15 Kék szín jelzi az újkőkori földművesek (E3b és E3b1) közel 8000 éve Észak-Mezopotámiából Anatólián át kiáramló, a Balkánon keresztül betelepedők első hullámának utódait: magyar 10%, székely 9.2%. Piros szín a Balkánon talált, mad a Kárpát-medencébe telepedett ősvadászok (I1a, I és I1b) utódai, akik részben áttértek a földművelésre: magyar 24%, székely 21.7%. Zöld szín az újkőkori földművesek későbbi hullámának (J1, J2e1, J2f és J2f1) utódai: magyar 16%, székely 20.6%. Barna szín a jégkor végén megjelenő gravetti műveltség népének (R1a1 és R1b), és a keletről érkező lovas-műveltségű hódítók utódai: magyar 45%, székely 38.2%. Ezeknek betelepedése Kr. e zal, az úgynevezett zóki műveltség népével kezdődött. A zókiak lovasműveltségű nép volt. Asszonyaik és gyermekeik is csizmát viseltek. Ők már nagyszámú népességet találtak a Kárpát-medencében. Velük szembe az Anatóliából érkező földművesek, és főleg a Balkánon talált ősvadászok akikkel keveredtek 50%-át adják a mai magyar férfiaknak (székely 51.5%). Ezek voltak a Kárpát-medence népességének nyelvadói, és műveltségének alapítói. Raskó István a már említett könyvének 120. oldalán, a következőt írja betelepedésükről: Európában a neolitikum (újkőkor) idején elterjedt E3b haplocsoport hasonló gyakorisággal fordul elő a vizsgált magyar és székely populációban (10 ill. 9.2%). Az E3b1 haplocsoport széles körben elterjedt, jelen van Észak- és Kelet-Afrikában, a Közel-Keleten és Európában is, magyar adatbázisban döntő arányban van jelen. A haplocsoport elterjedésének iránya Európa déli, délkeleti része felől a Vardar-Morava-Duna vonala lehetett kb évvel ezelőtt. Az E3b leszármazási vonalak jelenlegi európai mintázatának kialakulásában fontos szerepe lehetett a kb éve a Balkán területétől a Nyugat-Európa és Közép- Európa déli része felé irányuló expanziónak. (Kiemelés tőlem. RG.)

16 Mit kell tudnunk a gravettiekről? Dr. László Gyula régész/történész, egyetemi tanár a következőt írja a Vértesszőlőstől pusztaszerig (Gondolat Kk. 1974) című könyve 49. oldalán: Az utolsó eljegesedés végén két nagy műveltség alakult ki az Urálon inneni térségben: Nyugaton a magdaléni vadászok nemzetségei tanyáztak, Ukrajnát pedig az úgynevezett keleti gravetti törzsek népesítették be. Lehetséges, hogy ez utóbbiak a Nyugat felé vonuló aurignaciakból váltak ki. Ukrajna felől egyes törzseik Morvaország felé vonultak, s onnan a folyók mentén bejutottak a Kárpátmedencébe. Az éghajlati változás a gravettieket a Kárpát-medence elhagyására kényszerítette, s amint láttuk, ezer évekkel később jöttek vissza, miután a Kárpátmedence ismét élhetővé vált. Még néhány figyelemreméltó megállapítás Mórocz Zsolt író beszélgetett Dr. Kustár Ágnes és Dr. Fóthi Erzsébet antropológusokkal, amely megjelent a Hitel májusi számában Emese mitokondriális álma címmel. Kustártól a következőt tudjuk meg: Az újkőkorból kevés koponya maradt ránk aránylag épségben, ezek alapján mondhatunk valamit erről az időben meglehetősen hosszú korszakról. Viszonylag homogén népességet találunk ekkor antropológiailag a Kárpátmedencében. Ebben különböznek tőlünk, azaz a Kárpát-medence mai populációjától. Mediterrán népesség élt itt az újkőkorban, amire jellemző a keskeny és magas arckoponya, illetve hosszú keskeny agykoponya kiemelés tőlem RG. Ez a típus az idő előre haladtával, a népvándorlás megindultával keveredett a keletről érkező meglehetősen heterogén népekkel. A köznép kilétét illetően, Fóthi Erzsébettől a következőt tudjuk meg: A felső paleolit korban már biztosan éltek emberek a Kárpát-medencében. A tömegesen megjelenő leletek az újkőkorból kerülnek elő, az utolsó jégkorszakot követő időkből A magyarságnak a Kárpát-medencében nagyon mélyen gyökerező történelme van Miért emeljük ki azt az egyetlen ágat, amely már a honfoglalás korában nagyon vékony ág volt az itt talált népességhez képest. (Kiemelés tőlem, RG.). Az egyetlen ág Árpád népére vonatkozik. Fóthi összehasonlítja a szomszédaink gondolkodását a magyarság gondolkodásával, ami a nemzettudatot illeti: Összetettek az európai népek, de abból a szempontból meglehetősen egységesek, hogy a nemzettudatukból azt a szálat emelik ki, ami ahhoz a helyhez való kapcsolatukat erősíti, ahol ma élnek. Ebből a szempontból a magyarság az egyetlen kivétel. Mi, magyarok a meglehetősen sokszínű nemzettudatunkból azt

17 hangsúlyozzuk, amiben különbözőek vagyunk a környékbeli népektől, ami nem azt a területet, azt a hazát erősíti, amelyben éppen élünk. Magyarrá az tesz bennünket, amiben más népektől különbözünk: nyelvünk, anyagi és szellemi műveltségünk, és nem utolsósorban a vállalás. Azonban, nagyon helyes Fóthy megállapítása, hogy nemzeti érdekünkkel ellentétben, történetírásunk nem azt a hazát erősíti, amelyben élünk., inkább elkalandozunk a Világ legkülönbözőbb tájaira őshazát keresni.. Érdekünk, hogy kiműveljük a birtoklás tudatát ahhoz a hazához, amelyben a magyarság ősi idők óta él.

Újabb adalékok őstörténetünkhöz

Újabb adalékok őstörténetünkhöz Újabb adalékok őstörténetünkhöz Radics Géza Továbbra is nagy a véleménykülönbség az őstörténet-kutatók körében a magyarság eredetét és őshazáját illetően. Ezzel még nem lenne baj. A baj azzal van, hogy

Részletesebben

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák.

Kalandozó hadjáratok a szláv népek ellen zsákmányszerző hadi vállalkozások: élelem,rabszolgák. Levédia és Etelköz Levédia Kr.u.8.században magyarok többsége Magna Hungáriából délnyugati irányba vándorolt tovább. Szállásterület: Don folyótól az Azovi-tenger mellékéig - meótiszi terület Elnevezése:Levédiről

Részletesebben

A magyar honfoglalás

A magyar honfoglalás A magyar honfoglalás A magyar név A magyar név legkorábbi előfordulásai a 9. századi arab krónikákban találhatóak ( madzsar ). A finnugristák elmélete szerint a magyar szó embert jelentett, és ennek egy

Részletesebben

Történelem Versenyfeladatok

Történelem Versenyfeladatok Csapat száma: Történelem Versenyfeladatok Szeretném azt hinni, hogy Magyarország van, volt és lesz. (Gróf Széchenyi István) Gyömrő, 2017. 06. 1-2. Készítette: Komjáthy Károly gyógypedagógus 1. Feladat.

Részletesebben

A rovásírás és a kárpát-medencei őshonosság

A rovásírás és a kárpát-medencei őshonosság Radics Géza A rovásírás és a kárpát-medencei őshonosság Ami a magyarság őshonosságát illeti, elég nagy a választék. Vannak, akik krónikáinkból és egyéb írásos forrásokból merítenek, és vannak, akik azokon

Részletesebben

Régészet Napja május 26. péntek,

Régészet Napja május 26. péntek, Nomádok a Kárpát-medencében Damjanich János Múzeum I. emelet, konferenciaterem Régészet Napja 2017. péntek, 10.30-13.30. DAMJANICH JÁNOS MÚZEUM SZOLNOK RÉGÉSZET 2017 NAPJA Mali Péter Hoppál Krisztina Felföldi

Részletesebben

Besenyökröl. 1kikerics@gmail.com. 1kikerics@gmail.com

Besenyökröl. 1kikerics@gmail.com. 1kikerics@gmail.com 2 dolog (Hunicillin, 2010.01.07 01:06) 1. Kedves Raszputyin, A vérörökség/génörökség nagyságrendekkel fontosabb annál, mint arról Te most vélekedsz. A magyar mentalitást minden szaron összeveszőnek leírni

Részletesebben

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése.

Az Érmellék tulajdonképpen még a Biharisíkság része, és műveltsége is alföldi jellegű, de ettől megkülönbözteti jeles szőlőművelése. Erdély Erdély neve erdőn túli területre utal, a XII. századtól így emlegetik ezt a vidéket, mert hatalmas erdők választották el az Alföldtől. Területe már csak ezért is elkülönült, de meg a XVI. századtól

Részletesebben

A magyarok genetikai vizsgálata. Dr. Pamzsav Horolma (ISZKI)

A magyarok genetikai vizsgálata. Dr. Pamzsav Horolma (ISZKI) A magyarok genetikai vizsgálata Dr. Pamzsav Horolma (ISZKI) BEVEZETÉS Kérdés? DNS szerkezet Genetikai örökség Sejt és szervecskéi KROMOSZÓMA KÉSZLET Kariotípus: 23 pár kromoszóma 50 Mb GENOM GENOM = DNS

Részletesebben

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet.

Kutatási tárgykörök I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. 2. Őstörténet. 3. Családtörténet. Kutatási tárgykörök ROVATREND a történelemtanár-továbbképzésünk tanrendje alapján I. A történelemkutatás módszertana. 1. Régészet. a. Ásatási tudnivalók, az ásatásig vezető út, ásatás. b. Temetőfeltárás,

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG.

SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. SZÁNTAI LAJOS A MINDENSÉGGEL MÉRD MAGAD! MÍTIKUS MAGYAR TÖRTÉNELEM NIMRÓDTÓL NAPJAINKIG. HÁLÓ KÖZÖSSÉGI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT S4 1052 BUDAPEST, SEMMELWEIS UTCA 4. 1/16. RÉSZ 2017. ÁPRILIS 24. HÉTFŐ 18.00

Részletesebben

MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés

MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés MTA BTK MŐT Kiadványok 1. Sorozatszerkesztők Vásáry István Fodor Pál MTA BTK MŐT Kiadványok 1. MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés Szerkesztették Sudár

Részletesebben

SZKÍTA KIFESTŐ Bérczi Szaniszló, Budapest, 1996

SZKÍTA KIFESTŐ Bérczi Szaniszló, Budapest, 1996 SZKÍTA KIFESTŐ Bérczi Szaniszló, Budapest, 1996 A Kárpátoktól az Altáj hegységig terjedt egykor a sztyeppevidéken élő szkíta műveltségű népek köre. Európában szkítáknak, Közép-Ázsiában szakáknak nevezték

Részletesebben

A TURÁNI KULTÚRA JELLEMVONÁSAI ÉS JELENTŐSÉGE

A TURÁNI KULTÚRA JELLEMVONÁSAI ÉS JELENTŐSÉGE r r. f A TURÁNI KULTÚRA JELLEMVONÁSAI ÉS JELENTŐSÉGE IRTA: DARKÓ JENŐ dr. gy- n Y r «tanár BUDAPEST, 1 936. Ez a különlenyomat megjelent A Magyar Tanítók Könyvtára első»előadások * e. kötetében VIII. IDŐSZERŰ

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

SOLYMÁSZATUNK HAGYOMÁNYA

SOLYMÁSZATUNK HAGYOMÁNYA SOLYMÁSZATUNK HAGYOMÁNYA DUHAY GÁBOR MAGYAR SOLYMÁSZ EGYESÜLET A TURUL LEGENDA SZEREPE A MAGYAR TÖRTÉNELEMBEN A TURUL AZ ŐSHAZÁBAN A FEJEDELMEK KERESETT VADÁSZMADARA VOLT ÍRÁSOK A MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNÉTÉRŐL:

Részletesebben

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló

Érd 775 Helytörténeti verseny. I. forduló Érd 775 Helytörténeti verseny I forduló 1 Melyik a kakukktojás, és miért? (Több válasz is lehetséges, a helyes válaszok plusz pontot érnek! Nem fogadjuk el azonban azt a választ, hogy Margit vagy Hedvig

Részletesebben

TÖRTÉNELEM FELADATLAP

TÖRTÉNELEM FELADATLAP VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM 2030 Érd, Széchenyi tér 1. TÖRTÉNELEM FELADATLAP 2016 Név:... Iskola:... A megoldásra 45 perc áll rendelkezésedre! Eredményes munkát kívánunk! A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEK AZ ÓKORI

Részletesebben

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

FOGALOM FOGALOM HELY SZEMÉLY Urali kor Települések kiegészülése Ural Bölcs Leó Hal, háló, tűz, főz, evez Magyar helynevek Ob, Irtisz,

FOGALOM FOGALOM HELY SZEMÉLY Urali kor Települések kiegészülése Ural Bölcs Leó Hal, háló, tűz, főz, evez Magyar helynevek Ob, Irtisz, FOGALOM FOGALOM HELY SZEMÉLY Urali kor Települések kiegészülése Ural Bölcs Leó Hal, háló, tűz, főz, evez Magyar helynevek Ob, Irtisz, Bíborbanszületett Finnugor kor Onogur-Hungary, Hongrie Iszim, Tobol

Részletesebben

A TRIANONI BÉKE. Dátum: 1920. június 4. (nemzeti gyásznap) Aláírás helyszíne: a Kis-Trianon palota Párizs mellett innét kapta a nevét.

A TRIANONI BÉKE. Dátum: 1920. június 4. (nemzeti gyásznap) Aláírás helyszíne: a Kis-Trianon palota Párizs mellett innét kapta a nevét. A TRIANONI BÉKE Dátum: 1920. június 4. (nemzeti gyásznap) Aláírás helyszíne: a Kis-Trianon palota Párizs mellett innét kapta a nevét. 1. Általános jellemzők: a többihez hasonlóan megalázó rablóbéke területi

Részletesebben

HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN

HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN HONFOGLALÁS KORI SÍROK TÖRÖKKANIZSÁN ÉS DOROSZLÓN FODOR ISTVÁN Főként a múlt század végén és a századfordulón a Délvidéken egyremásra kerültek el ő honfoglalás kori sírok és leletek, s ekkor indultak meg

Részletesebben

ATILLA ÉS A HUNOK. A Kárpát-medencéből indult el a vonaldíszes. kerámia, a földművelés, a házépítés Európába Kr.e. 57oo körül

ATILLA ÉS A HUNOK. A Kárpát-medencéből indult el a vonaldíszes. kerámia, a földművelés, a házépítés Európába Kr.e. 57oo körül ATILLA ÉS A HUNOK A Kárpát-medencéből indult el a vonaldíszes kerámia, a földművelés, a házépítés Európába Kr.e. 57oo körül A körárkok a Kárpát- medencéből terjedtek szét A kőkörök a Kárpát- medencéből

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCE SZÁZADI TÖRTÉNETÉNEK EMBERTANI VONATKOZÁSAI. FÓTHI Erzsébet

A KÁRPÁT-MEDENCE SZÁZADI TÖRTÉNETÉNEK EMBERTANI VONATKOZÁSAI. FÓTHI Erzsébet A KÁRPÁT-MEDENCE 6 11. SZÁZADI TÖRTÉNETÉNEK EMBERTANI VONATKOZÁSAI FÓTHI Erzsébet Az avar korban a megelőző korokhoz képest valóságos népességrobbanás következett be a Kárpát-medencében, ezért ennek a

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

A csodaszarvas. A csodaszarvas (Szalai András rajza)

A csodaszarvas. A csodaszarvas (Szalai András rajza) A csodaszarvas Valamikor réges-régen az ősi napkeleten, ott, ahol a két nagy folyó önti vizét az égszínkék tengerbe, volt egy csodálatos szép és gazdag város, melynek híre a messze földet bejárta. Ur volt

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből

Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből A tigrisfog-talizmán Egy fejezet az ősmagyarok titokzatos történetéből Kopál József 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 2006-ban a Múlt kor folyóirat kérdésére: Hová indulna ma útnak Stein Aurél?

Részletesebben

DENTUMOGER I. TANULMÁNYOK A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL

DENTUMOGER I. TANULMÁNYOK A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL DENTUMOGER I. TANULMÁNYOK A KORAI MAGYAR TÖRTÉNELEMRŐL MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport Források és tanulmányok 2. Sorozatszerkesztő Sudár Balázs BUDAPEST 2017 MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport

Részletesebben

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.)

A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) A preromanika építészete (V - X. sz.) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ravenna építészete (V-VI. sz.) Ism. I.) A Nyugat-Római Birodalom építészete (395-476) 1.)

Részletesebben

A HONFOGLALÓ MAGYARSÁG KULTÚRÁJA

A HONFOGLALÓ MAGYARSÁG KULTÚRÁJA A HONFOGLALÓ MAGYARSÁG KULTÚRÁJA A Kárpát-medence népei és kultúrájuk a honfoglalás előtt V. század: népvándorlás germán népek, mongol-türk eredetű lovas-nomád népek, avarok, szlávok A magyarok eredete

Részletesebben

288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között

288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között 288. Arvisura - Az Avarok kettős birodalma Mikó-Halics rovása 769-805 között Amikor (Kr.u.453-ban) Atilla meghalt és a hunok a Jász síkságról visszavonultak, a hun birodalom keleti részébe, csak Deédes

Részletesebben

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA

EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA EURÓPA TERMÉSZETFÖLDRAJZA Általános adatok Területe: 10,5 millió km2 Lakosság: kb. 725 millió (2003) Legmagasabb pont: 5633 m, M. Elbrusz (Kaukázus), Mont Blanc (4807) Legalacsonyabb pont: Volga delta,

Részletesebben

Hozzászólás a Pethő Bertalan és Vízkeleti Györgyi által kezdeményezett, az idegen eredetű szavainkról folyó vitához

Hozzászólás a Pethő Bertalan és Vízkeleti Györgyi által kezdeményezett, az idegen eredetű szavainkról folyó vitához Kiss Károly * Hozzászólás a Pethő Bertalan és Vízkeleti Györgyi által kezdeményezett, az idegen eredetű szavainkról folyó vitához I. Előzetes megjegyzések 1. Két nem-akadémiai tudós, Padányi Viktor: Dentu-Magyaria

Részletesebben

Kelták Magyarországon

Kelták Magyarországon Kelták Magyarországon Ha a keltákról hallunk, manapság azonnal, az ír népzene, vagy az ír kocsmák, a pubok jutnak eszünkbe. Kelták azonban, nem csak a Brit-szigeteken éltek a bronz és vaskorban, hanem

Részletesebben

269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész)

269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész) 269. Arvisura - Népek csatája (Atilla története 2. rész) Budavára 24 öl széles és ugyanolyan hosszú négyszögletes vár volt. Elöl 24 oszlopon nyugvó, 5 öl széles és 5 öl hosszú védett bejárattal. Alatta

Részletesebben

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora

Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév. Az emberiség őskora Történelem társadalmi és állampolgári ismeretek 5. osztály I. félév Az emberiség őskora A tanuló ismerje fel az emberi munka és a környezethez való alkalmazkodás jelentőségét, valamint a különböző emberi

Részletesebben

Kreditpont. típusa. BBNTÖ13300 Historiográfia 2 K k BBNTÖ00200 BBNTÖ10300

Kreditpont. típusa. BBNTÖ13300 Historiográfia 2 K k BBNTÖ00200 BBNTÖ10300 TÖRTÉNELEM ALAPSZAK (BA) TANTÁRGYLISTÁJA RÉGÉSZET SZAKIRÁNY Középkori Közép-Európa fakultatív modul, Középkori Közel-Kelet fakultatív modul, Késő antik régészet fakultatív modul, Magyar őstörténet és honfoglalás

Részletesebben

3. A feladat a római köztársaság válságával kapcsolatos. Állapítsa meg, hogy az alábbi források közül melyik utal elsősorban a politika, a gazdaság,

3. A feladat a római köztársaság válságával kapcsolatos. Állapítsa meg, hogy az alábbi források közül melyik utal elsősorban a politika, a gazdaság, 3. A feladat a római köztársaság válságával kapcsolatos. Állapítsa meg, hogy az alábbi források közül melyik utal elsősorban a politika, a gazdaság, illetve a hadsereg válságára! Soronként csak egy elemet

Részletesebben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 45 perc Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr.

Tárgyfelvétel típusa. Kötelező Nincs megadva 0 MAGY0007 Helyesírás 1 Kötelező 0 Gyakorlati jegy (5 fokozatú) 2 Gúti Erika Dr. Félév szám Min félévszám Max félévszám Tárgyfelvétel típusa Tárgy kredit Tárgykövetelmény Heti óraszám1 Heti óraszám Kreditek a tárgycsoportban Tárgyfelelős nyomtatási neve ANYISM01 TORTKONO01 TORTKONO0

Részletesebben

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam

FÖLDPRÖGETŐK TERMÉSZETTUDOMÁNYOS HÁZIVERSENY IV. FORDULÓ - Sakk 7 8. évfolyam 1. feladat A. Egy sakkozó 40 partit jatszott és 25 pontot szerzett (a győzelemért egy pont, a döntetlenért fél pont, a vereségért nulla pont jár). Mennyivel több partit nyert meg, mint amennyit elvesztett?

Részletesebben

A földtörténet évmilliárdjai nyomában 2010.11.22. FÖLDRAJZ 1 I. Ősidő (Archaikum): 4600-2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán Őslégkör kialakulása. A hőmérséklet csökkenésével

Részletesebben

Ravenna építészete V-VI. sz.

Ravenna építészete V-VI. sz. Ravenna építészete V-VI. sz. Ravenna építészete I. A Nyugat-Római Császárság építészete (395-476) Ravenna és Classis ikervárosa (402-körül ) A KÖZÉPKOR ÉPÍTÉSZETE (III- XVI. sz.) Ravenna építészete (V-VI.

Részletesebben

Elsüllyedt földrészek - Ataisz őshazánk

Elsüllyedt földrészek - Ataisz őshazánk Elsüllyedt földrészek - Ataisz őshazánk A történelem előtti időkben több kontinens is létezett a ma ismerteken kívül, a Földet időnként megrázó kataklizmák bizony többször átrajzolták a bolygó felszínét.

Részletesebben

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit

Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit Sárkányok a világban A sárkányok a föld szinte minden területének mitológiájában megjelent lények. Számos olyan dolog van bolygónkon szerteszét, amit róluk neveztek el. Nézzünk ezek közül néhányat! Kék

Részletesebben

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet)

Tematika. FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) Tematika FDB 2208 Művelődéstörténet I. (ID 2551 Egyetemes művelődéstörténet) 1. hét: Az emberiség őstörténete, az őskor művészete 2. hét: Az ókori Közel-Kelet 3. hét: Az ókori Egyiptom 4. hét: A minósziak

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. június 30-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. június 30-i ülésére 331-6/2010. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. június 30-i ülésére Tárgy: Kunok és jászok a Kárpát-medencében 770 éve című kötet megjelentetéséhez támogatás

Részletesebben

Következik a 140. oldal.

Következik a 140. oldal. Következik a 140. oldal. 140 A különleges jogrendre vonatkozó közös szabályok 54. cikk (1) Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása a II. és a III. cikkben, valamint a XXVIII. cikk (2) (6) bekezdésében

Részletesebben

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN

AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN AZ UKRAJNAI KATONAI ESEMÉNYEK TÉRKÉPEKEN (DR WINKLER GUSZTÁV) A következőkben röviden bemutatjuk a Kelet-Ukrajnában folyó katonai műveleteket egy térképsorozat segítségével. A térképek méretaránya és a

Részletesebben

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22.

Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Magyar nyelvi felvételi feladatok 2008. február 22. Kedves Felvételiző! Aláhúzással válaszd ki, melyik idegen nyelvet szeretnéd tanulni! angol német - A feladatlapok mindegyikére írd rá a kódszámodat!

Részletesebben

A TISZÁNTÚL HONFOGLALÁS- ÉS ÁRPÁD-KORI

A TISZÁNTÚL HONFOGLALÁS- ÉS ÁRPÁD-KORI A TISZÁNTÚL HONFOGLALÁS- ÉS ÁRPÁD-KORI NÉPESSÉGÉNEK SZOCIODEMOGRÁFIÁJA Doktori (PhD) értekezés Hüse Lajos Debreceni Egyetem Természettudományi Kar Debrecen, 2003 5 Ezen értekezést a Debreceni Egyetem TTK

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő II. forduló: A Érd története a neolitikumtól a középkorig

Helytörténeti vetélkedő II. forduló: A Érd története a neolitikumtól a középkorig Helytörténeti vetélkedő II. forduló: A Érd története a neolitikumtól a középkorig Érd bővelkedik a régészeti lelőhelyekben. A Duna közelsége miatt már nagyon korán megtelepedett itt az ember, az újkőkortól

Részletesebben

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont

1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1. Területek rajzolása, megnevezése 35 pont 1 1. ábra: A Partium területe Bethlen Gábor halálakor. Rajzolja be a Partiumot alkotó területrészeket piros határvonalakkal, és írja be a területek neveit! 2.

Részletesebben

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3.

Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3. Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény Solymár Templom tér 3. A, Bevezetés Az 1972-ben létrehozott Helytörténeti Gyűjtemény községünk történetével, régészetével, néprajzával foglalkozó gyűjtemény.

Részletesebben

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége.

II. Az ókori Róma Közép szint: A köztársaságkori Róma története. A római civilizáció szellemi és kulturális öröksége. Emelt szint 11. évfolyam Témakörök I. Az ókori görögök A poliszrendszer kialakulása és jellemzői. Athén felemelkedése és bukása. A hellenizmus kora. Az ókori görögség szellemi, kulturális öröksége. Annak

Részletesebben

Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport. 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket!

Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport. 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket! Helyi szakaszvizsga Vörösmarty Mihály Gimnázium 2012. május 5. B csoport 1. Magyarázd meg röviden az alábbi fogalmakat, kifejezéseket! (2-2 pont) monoteizmus: sztratégosz: várjobbágy: ősiség: reconquista:

Részletesebben

A magyarok genetikai gyökerei a szlovák genetikusok előadásában.

A magyarok genetikai gyökerei a szlovák genetikusok előadásában. A magyarok genetikai gyökerei a szlovák genetikusok előadásában. A The Genographic Project 2005-2012 próbálja összehangolni a genetikusok munkáját. A közölt eredmények sok helyen meglepték a tudósokat,

Részletesebben

Indiai titkaim 32 Két világ határán

Indiai titkaim 32 Két világ határán 2011 május 12. Flag 0 Értékelés kiválasztása nincs Give Indiai értékelve titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Mérték Give Indiai titkaim 32 Give Indiai titkaim 32 Még 1/5 2/5 3/5 4/5

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

A Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! című történelmi műveltségi vetélkedő megoldásai

A Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! című történelmi műveltségi vetélkedő megoldásai A Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség! című történelmi műveltségi vetélkedő megoldásai 1. Feladat megoldásai: Egészítsék ki a következő szakirodalom részletet a megfelelő nevekkel! Elemenként 0,5-0,5 pont

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

SZKA_209_22. Maszkok tánca

SZKA_209_22. Maszkok tánca SZKA_209_22 Maszkok tánca diákmelléklet maszkok tánca 9. évfolyam 207 Diákmelléklet 22/1 AUSZTRÁLIA TOTÓ Jelöld X-szel azokat a válaszokat, amiket helyesnek tartasz! Hány millió négyzetkilométer Ausztrália

Részletesebben

T ÖRTÉNELEM 9. év f o lyam

T ÖRTÉNELEM 9. év f o lyam Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2008/2009. T ÖRTÉNELEM 9. év f o lyam A változat

Részletesebben

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS

ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS ORSZÁGOS TÖRTÉNELEM TANTÁRGYI VERSENY 2009/2010 ISKOLAI FORDULÓ JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ ÉS JAVÍTÓKULCS A feladatok legkisebb, önállóan értékelhetı elemeit, azaz az itemeket a magyar ABC kisbetőivel jelöltük.

Részletesebben

Indián Amerika 2 - Kolumbusz a felfedez?

Indián Amerika 2 - Kolumbusz a felfedez? Indián Amerika 2 - Kolumbusz a felfedez? 2011 január 27. Flag Szöveg méret Mentés 0 nincs értékelve Még Mérték 1492-ben történt, hogy egy talán genovai származás, spanyol szolgálatba állt hajós, bizonyos

Részletesebben

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal)

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) A REGULY ANTALRÓL ELNEVEZETT MAGYAR NYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VERSENY 2017. ÉVI FELADATAI A versenyző sorszáma: Elérhető

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

Pusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/1998.(VII.3.)Kt. önkormányzati rendelete. a községi Önkormányzat jelképeiről 1

Pusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/1998.(VII.3.)Kt. önkormányzati rendelete. a községi Önkormányzat jelképeiről 1 Pusztaszer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1998.(VII.3.)Kt. önkormányzati rendelete a községi Önkormányzat jelképeiről 1 (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva) Pusztaszer Község

Részletesebben

Vízkereszt Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Vízkereszt Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2011 január 06. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A vízkereszt, más néven háromkirályok vagy epifánia egy keresztény ünnep, amelyet általában

Részletesebben

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült?

- Tudományos szándék vagy egzisztenciális, hitélmény határozta meg azt a döntését, hogy teológiát tanult és a papi hivatásra készült? MŰHELYBESZÉLGETÉS FABINY TAMÁS Vermes Géza - a zsidó Jézus és a Holt-tengeri tekercsek kutatója A magyar származású, ma Angliában élő zsidó történészt két kutatási terület tette világhírűvé: A Qumránban

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

A felszín ábrázolása a térképen

A felszín ábrázolása a térképen A felszín ábrázolása a térképen Rajzold le annak a három tájnak a felszínét, amelyről a tankönyvben olvastál! Írd a képek alá a felszínformák nevét! Színezd a téglalapokat a magassági számoknak megfelelően!

Részletesebben

6. ábra A múmiákat rejtô díszes koporsók 150 éven át pihentek egy elfalazott, mindenki által elfeledett kriptában a váci Fehérek templomában

6. ábra A múmiákat rejtô díszes koporsók 150 éven át pihentek egy elfalazott, mindenki által elfeledett kriptában a váci Fehérek templomában letörték, de azt nem tudhatjuk, hogy ki tette ezt: Ötzi vagy egy társa, esetleg az ellenségei? A nyílvesszô behatolási szögébôl az is kiderült, hogy aki rálôtt Ötzire, feltehetôen lejjebb a hegyoldalon,

Részletesebben

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016.

Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Comenius Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Magyar nyelv és irodalom tanmenet 2015-2016. Tankönyv: Földvári Erika: Olvasókönyv (Mozaik Kiadó) Földvári Erika: Olvasás munkafüzet (Mozaik

Részletesebben

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a

I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a I. Erdély földrajzi helyzete 1. Erdély a Magyar Királyság legkeletibb része 1541-ig, az ország három részre szakadásáig. Földrajzi szempontból a Kárpátok hegyvonulatai határolják, gazdag nemesfém, vasérc

Részletesebben

HÓLYAGDUDA Az avar kor hangszere

HÓLYAGDUDA Az avar kor hangszere A hólyagduda a sztyeppei nagyállattartó rokonnépek találmánya. A hozzá való hólyagot korábban vizes vagy kumiszos-tömlőként használták (iszák), vagy levegővel fölfújva a gyerekeknek készítettek belőle

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Földművelés és népvándorlás

Földművelés és népvándorlás Földművelés és népvándorlás A Termékeny félhold? c írásban is láthattuk, hogy a földművelés nem Mezopotámiában és nem Kis-Ázsiában alakult ki először. Nézzünk, néhány további bizonyítékot ehhez. Nemcsak

Részletesebben

Matematika a középkorban ( )

Matematika a középkorban ( ) Matematika a középkorban (476-1492) 1) A középkori matematika fejlődésének területei a) Kína b) India c) Iszlám d) Európa e) Magyarország 2) A klasszikus indiai matematika a) Korát meghazudtoló eredményei

Részletesebben

OROSZ JÖVEVÉNYSZAVAK. Készítette: Dobi Frida

OROSZ JÖVEVÉNYSZAVAK. Készítette: Dobi Frida OROSZ JÖVEVÉNYSZAVAK Készítette: Dobi Frida JÖVEVÉNYSZAVAK A jövevényszavak és az idegen szavak között a határt nem lehet megvonni. Jövevényszavaknak azokat az idegen nyelvből jött szavakat nevezzük, melyek

Részletesebben

A szláv írásbeliség kialakulása. Lőrinczné dr. Bencze Edit

A szláv írásbeliség kialakulása. Lőrinczné dr. Bencze Edit A szláv írásbeliség kialakulása Lőrinczné dr. Bencze Edit A szláv írásbeliség kezdetei A szláv nyelv első írásos emlékei:? szláv rúnák (rovásírás)? óbolgár rúnák A szó és írás szakrális és mágikus jellege

Részletesebben

BÉRES JÚLIA. A Hortobágy mint tájegység

BÉRES JÚLIA. A Hortobágy mint tájegység Interdiszciplinaritás a régiókutatásban IV. BÉRES JÚLIA A Hortobágy mint tájegység 1. A Hortobágy Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, mely a Tisza bal partján, a Hajdúságtól keletre, az Észak-Tiszántúlon

Részletesebben

Az Oszmán Birodalom kialakulása Törökellenes harcok 1458-ig

Az Oszmán Birodalom kialakulása Törökellenes harcok 1458-ig SZAMOSI LÓRÁNT Az Oszmán Birodalom kialakulása Törökellenes harcok 1458-ig A. Az oszmán állam kialakulása, az első hódítások Ha manapság a török szót meghalljuk mindenkinek a mai Török Köztársaság lakossága

Részletesebben

Tanóra / modul címe: A MAGYAR İSTÖRTÉNET PROBLÉMÁI

Tanóra / modul címe: A MAGYAR İSTÖRTÉNET PROBLÉMÁI Tanóra / modul címe: A MAGYAR İSTÖRTÉNET PROBLÉMÁI A tanóra célja: Az óra a őstörténet és az annak kutatásával kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet. Az őstörténet fogalmának feltárásával összefüggésben

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

A MAGYAR SZENT KORONA

A MAGYAR SZENT KORONA NEMZET FŐTERE FÜZETEK A MAGYAR SZENT KORONA [ II ] A SZENT KORONA AZ EURÓPAI KORONÁK SORÁBAN A koronázásnak és a koronák viselésének világszerte különböző hagyományai vannak, de még Európán belül is számos

Részletesebben

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA

I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I. AZ EMBERISÉG ŐSKORA. EGYIPTOM ÉS AZ ÓKORI KELET KULTÚRÁJA I / A témazáró feladatlap 1. A jobb oldali rajzok közül melyik a szakóca? Írd ide a betűjelét! c 2. Hogyan nevezik azt a mesterséget, amelynek

Részletesebben

A Kárpát-medence a világ központja 3. Rész. A Régi Európa történelmének kulcskérdései

A Kárpát-medence a világ központja 3. Rész. A Régi Európa történelmének kulcskérdései A Kárpát-medence a világ központja 3. Rész. A Régi Európa történelmének kulcskérdései Megjelent: KAPU, 2012.04, 55-57. old. Részletek a hasonló című, készülő könyvből Európa önazonosságának kérdése Az

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt

V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt V E R S E N Y F E L A D A T O K Kultúrtörténeti teszt 2013-2014. 1. forduló, 1. kategória A versenyző neve:................... Osztálya:........................ Iskolája:.......................... Felkészítő

Részletesebben

Mosonmagyaróvár településrendezési eszközeinek 2013. évi felülvizsgálata

Mosonmagyaróvár településrendezési eszközeinek 2013. évi felülvizsgálata Mosonmagyaróvár településrendezési eszközeinek 2013. évi felülvizsgálata Mosonmagyaróvár város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010-ben döntött arról, hogy a településrendezési eszközök (településszerkezeti

Részletesebben

Nemzetkarakterológia avagy közösségi (etnikai) presztízsek

Nemzetkarakterológia avagy közösségi (etnikai) presztízsek Tokeczki.qxd 2011.11.19. 14:18 Page 43 TŐKÉCZKI LÁSZLÓ Nemzetkarakterológia avagy közösségi (etnikai) presztízsek A különböző etnikai/kulturális közösségeknek kezdettől fogva volt önképük (pozitív) és

Részletesebben

Történelem 3 földrészen - 1956

Történelem 3 földrészen - 1956 1956, Melbourne Az 1956. december 6-ai melbourne-i vérfürdő legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat. Történelem 3 földrészen - 1956 Három,

Részletesebben

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel

A házasság társadalom által elismert és jóváhagyott szexuális közösség két ember között. házaspárt házaspárt gyermekkel egy szülőt gyermekkel CSALÁDTÖRTÉNELEM Családnak nevezzük a szociológiában az olyan együtt élő kiscsoportokat, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat, vagy leszármazás, más szóval rokoni, vérségi (kivételes esetben örökbefogadási)

Részletesebben

Fejlesztı neve: PRISKINNÉ RIZNER ERIKA. Tanóra / modul címe: PORTFÓLIÓ AZ ÁRPÁD-KORRÓL A GIMNÁZIUM 10. OSZTÁLYA SZÁMÁRA TÖRTÉNELEMBİL

Fejlesztı neve: PRISKINNÉ RIZNER ERIKA. Tanóra / modul címe: PORTFÓLIÓ AZ ÁRPÁD-KORRÓL A GIMNÁZIUM 10. OSZTÁLYA SZÁMÁRA TÖRTÉNELEMBİL Fejlesztı neve: PRISKINNÉ RIZNER ERIKA Tanóra / modul címe: PORTFÓLIÓ AZ ÁRPÁD-KORRÓL A GIMNÁZIUM 10. OSZTÁLYA SZÁMÁRA TÖRTÉNELEMBİL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának

Részletesebben