a) - Mikor érkezik a vonat? - Reggel, nyolc órakor lesz a Nyugati pályaudvaron. - Mit mondtál, hánykor? b) Szia, de rég láttalak, mi újság veletek?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "a) - Mikor érkezik a vonat? - Reggel, nyolc órakor lesz a Nyugati pályaudvaron. - Mit mondtál, hánykor? b) Szia, de rég láttalak, mi újság veletek?"

Átírás

1 1. Témakör: KOMMUNlKÁCIÓ Tétel: A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói Feladat: Mutassa be a kommunikáció tényezőit és a nyelvi üzenet funkcióit az alábbi szövegrészletekben! a) - Mikor érkezik a vonat? - Reggel, nyolc órakor lesz a Nyugati pályaudvaron. - Mit mondtál, hánykor? b) Szia, de rég láttalak, mi újság veletek? c) Bárcsak nyári szünet lenne már, úgy örülnék neki! d) Kérlek, add ide a könyvedet! e) Gyűlölök és szeretek. Mért? Nem tudom én se, de érzem: így van ez, és a szívem élve keresztre feszít. (Catullus) 2. Témakör: KOMMUNIKÁCIÓ Tétel: Jelrendszerek a nem nyelvi közlésben; a nem nyelvi közlés üzenete Feladat: Az alábbi szövegben akusztikus és vizuális jeleket felidéző szavakat fedezhet fel. Keresse meg és csoportosítsa őket a nonverbális kommunikációs eszközök fajtái szerint! Csörgött az ébresztőóra. Kitekintve az ablakomon láttam, hogy zivatarfelhők vonulnak el a hegy fölött. Gyorsan elkészültem, és elindultam az iskolába. A járdán sárga faleveleket kergetett a szél. Amikor zöldre váltott a lámpa, átmentem a zebrán a másik oldalra. A buszmegállóba éppen akkor érkezett meg a buszom. Utolsónak szálltam föl, már berregett a jelzőhang. Az ötödik megállónál jeleztem. Az ajtó fölött kigyulladt a piros lámpa. Leszálltam a buszról, és feltűnt, hogy az oszlopokon nemzeti zászlókat lenget a szél. Ekkor jutott eszembe, hogy ma lesz az október 23-ai megemlékezés az iskolában. Az iskolába belépve meghallottam a becsengetést. Örültem, hogy csak a második órában kezdődik osztályunknak a tanítás. 3. Témakör: A MAGYAR NYELV TÖRTÉNETE Tétel: A magyar nyelvtörténet forrásai: kézírásos és nyomtatott nyelvemlékek Feladat: Állapítsa meg, milyen és melyik nyelvemléktípusból valók az alábbi szövegrészletek! Az egyik részlet alapján tegyen megállapításokat a magyar nyelv akkori állapotáról, fejlettségéről! a) Adhuc aut em est locus mortis dictus, cuius incipit terminus a sar feu eri itu rea, hinc ohut cuta rea, inde ad holmodi rea, postea gnir uuege holmodi rea et exinde mortis uuasara kuta rea, ac postea nogu azah fehe rea, inde ad castelic et feheruuaru rea meneh hodu utu rea, post hec petre zenaia hel rea... Fordítás/értelmezés: Van még azután egy Mortis [32] nevű hely; amelynek határa a Sar feunél [33] kezdődik, innen az Eri iturea [34], innen Ohut cutarea [35] megy; innen Holmodi rea [36], majd Gnir uuege holmodia rea [37] és innen Mortis uuasa kuta rea [38] s ezután Nogu azah fehe rea [39], innen Castelichoz [40] es a Feheruuaru rea meneh hodu utu rea [41] [...]

2 [32] Martos, helynév; [33] Sárfő, Sárvíz folyó eredete Tolna megyében. [34] Ériitató, ahol az érhez itatni járnak. [35] Óútkútjáig, a régi útnál lévő kútig. [36] Halmocskáig. [37] Nyírerdő halmocskájáig. [38] Martos vásárterének kútjáig. [39] Nagyaszófejéig, a nagy árok kezdetéig. [40] Kesztölc helynév. [41] (Székes)fehérvárig menő hadiútig. (A számok az azonosított részletek sorszámait jelentik.) b) Látjátuk feleim szümtükhel mik vogymuk: isa, pur es homou vogymuk. Menyi milosztben terümtevé elevé miü isemüköt, Ádámut, es odutta volá neki paradicsumut hazoá. Es mend paradicsumben volou gyimilcsektűl munda neki élnie. Heon tilutoá űt igy fá gyimilcsétűl. Gye mundoá neki méret nüm eneik: isa, ki nopun emdül oz gyimilcstűl, halálnek haláláal halsz. Hadlavá holtát terümtevé istentül, gye feledevé. Engedé ürdüng intetüinek, es evék oz tilvut gyimilcstül. Es oz gyimilcsben halálut evék. Es oz gyimilcsnek úl keseröü volá vize, hugy turkokat migé szakasztja volá. Nüm heon mogánek, gye mend ű fojánek halálut evék. Horoguvék isten, es vetevé űt ez munkás világ belé: es leün halálnek es pukulnek fesze, es mend ű nemének. Kik ozuk? Miü vogymuk. 4. Témakör: A MAGYAR NYELV TÖRTÉNETE Tétel: A nyelvújítás tartalma és módszerei; jelentősége Feladat: Az alábbi szavakat a nyelvújítók alkották, terjesztették el az irodalmi nyelvben. Jellemezze a példák segítségével a nyelvújítási mozgalom kedvelt szóalkotási módjait! róna, betyár (korábban tájszó) tanúsít, kiáltvány, homlokzat bakó, hon előítélet (lat. praeindicium), világirodalom (ném. Weltliteratur) kapa folyóirat, vérszegény dics (dicsér), eskü (esküszik), magány (magányos) Árpád, Gyula rovar

3 5. Témakör: EMBER ÉS NYELVHASZNÁLAT Tétel: Nyelv és gondolkodás, nyelv és megismerés viszonya Feladat: Mutassa be az emberiség történetének információs forradalmait, majd helyezze el a felsorolás tagjait a megfelelő szakaszokhoz! kódex, barlangrajz, SMS. az első magyar Biblia-fordítás, Gilgames eposz, Shakespeare egy drámája, mozi, laptop, rádió, könyvtár, 6. Témakör: EMBER ÉS NYELVHASZNÁLAT Tétel: A jel, jelek, jelrendszerek a nyelvi közlésben Feladat: Sorolja be különböző nyelvi szintekbe az alábbiakban feltüntetett jelenségeket! Mit nevezünk nyelvi jelnek? Mutassa be működésének lényegét! Határozza meg nyelv és beszéd különbségét! - nál, könyv, ty, látom, látom a kabáton, Látom a kabáton a vízcseppeket. Az Árva Edények Boltjába minden éjjel eljön egy kockacukor kísértete. Átlibeg az öreg lábasokon, kannákon, végigsuhan a fedőkön. rozsdás serpenyőkön, odaröpül egy apró csészéhez, és suttog: Tea, kávé! Édes tejeskávé! egészen hajnalig. (Mosonyi Aliz) 7. Témakör: EMBER ÉS NYELVHASZNÁLAT Tétel: A nyelvváltozatok rendszere, a nyelv vízszintes és függőleges tagolódása Feladat: Állapítsa meg és néhány mondatban bizonyítsa is, milyen nyelvváltozatokat képviselnek az alábbi szövegek! a) Hāt, - bijom mikor ēn tizёnnégy esztendőuüs vóuutm, ållyik hoty kimåråttåm iskolābóuu, elmёntem ēn å fileki gyārbå dolgoznyi. Othorróuu nem någyon åkårtåk engednyi, hoty két konyhāt hogy vezetnének, de hāt nekёm mёk kedvem vóuut, hogy elmёnёk ēn, dolgozok, oszt keresёk. Hāt mikor mёkkåptåm åz elsőuü fizetést, bijony gyёnge vóut å, - hårminchåt koronå vóuut, - sosё felejtёm el. b) Genetikailag széthull az emberiség. A modern civilizációban a természetes igazságérzeten és néhány áthagyományozott jogi tradíción kívül nincs olyan tényező, mely szelekciós nyomást gyakorolna viselkedésnormák fejlesztésére és fenntartására, jóllehet erre a társadalom fejlődésével egyre inkább szükség lenne. Nem zárható ki, hogy az infantilizmus, mely a lázadó ifjúság egy részét szociális parazitává teszi, genetikai eredetű. (Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne - részlet)

4 8. Témakör: EMBER ÉS NYELVHASZNÁLAT Tétel: Az információs társadalom hatása a nyelvhasználatra és a nyelvi érintkezésre Feladat: Mutassa be az alábbi SMS-szöveg alapján, hogyan változott meg a nyelvi kifejezésmód az információs társadalom hatására! Mondjon véleményt a mobiltelefonokra közölt szinonimcsoportokról, majd fogalmazza meg a mobilozás nyelvi illemtanát! a) Csao! Most nem vok otthon nem tom mikor erek haza, De hnap taliz6nank vmikor, h odadjam a CDt amit +vettem. Asszem frankó Sok* a vizsgadhoz! Jo8 b) zsebifon, pittyegő, kapásjelző; bunkofon, debilfon,marokbunkó 9. Témakör: A NYELVI SZINTEK Tétel: A magyar helyesírás rendszerszerűsége Feladat: Mit nevezünk helyesírásnak? Mi jellemzi a magyar helyesírást? Helyesírásunk mely alapelvei érvényesülnek az alábbi szövegben? Ismertesse ezen alapelvek lényegét! A magyarórákon sok neves íróval ismerkedtünk meg, köztük Vörösmartyval, Madáchcsal, Mikszáthtal. Mindnyájan tollal harcoltak a magyar nemzet ügyéért, néha veszélyes helyzetekben is. 10. Témakör: A NYELVI SZINTEK Tétel: A szószerkezet fogalma, a szintagmák típusai; szerepük a mondatban Feladat: Elemezze az alábbi mondatok valamelyikét, ábrázolja a szerkezetét, majd keressen példákat a különböző szintagmatípusokra! a) A lány sokáig gyönyörködött a kertben szállongó fecskékben, méhekben, pillangókban. b) A történet dinamikáját a különböző szereplői körök súrlódása adja. 11.

5 Témakör: A NYELVI SZINTEK Tétel: A mondat fogalma, szerkesztettsége és mondatfajta szerinti típusai Feladat: Jellemezze az alábbi mondatokat szerkezetük és modalitásuk alapján! - A szünidő elkezdődött. - Klári az ágyon ülve egy érdekes könyvet olvasott. - Ejnye! - Mikor indul a vonat Budapestre? - Tudom, hogy a nagyszüleid vidéken laknak - Bárcsak elutazhatnék messzire! - Légy hű magadhoz! 12. Témakör: A NYELVI SZINTEK Tétel: A hangok találkozása (alkalmazkodása); a mássalhangzótörvények fajtái Feladat: Keressen a mellékelt szavakban példákat a mássalhangzók alkalmazkodására! Fejtse ki, hogyan és miért következnek be a módosulások, változások! - azonban - hatással - mosdó - költség - otthon - mindnyájan - együtt - központ 13. Témakör: A SZÖVEG Tétel: Szövegtípusok jellemzői megjelenés, műfajok és színterek szerint Feladat: Milyen szövegtípusokat ismer fel az alábbi példákban? Minősítse őket a megismert szempontok alapján! a) Felmennénk hozzád ma este. Mit szólnál egy közös vacsorához, beszélgetéshez? Megvennénk a főzéshez valókat, elkészítenénk együtt. Ha benne vagy, küldj egy SMS-t! b) Drága barátom! Engedd meg, hogy gratuláljak a fiad születése alkalmából! c) Válogatott női kosárlabda-mérkőzésen: Szlovákia-Magyarország 57:45 (Kassa) d) A por siet. A kő ráér. (Weöres Sándor) e) Tejfölös öntet Hozzávalók: tejföl 4 dl citrom l db olaj l dl só l dkg törött bors 5 g kapor vagy metélőhagyma l csomó Friss tejfölből készül, amihez citromlevet, egy kevés olajat, sót, törött borsot, finomra vágott kaprot vagy metélőhagymát keverünk. Hűtőben tároljuk felhasználásig. f) Belvárosi kis üzlethelyiség jutányos áron kiadó. 06 (20)

6 14. Témakör: A SZÖVEG Tétel: A szövegkohézió, a témaháló és a cím Feladat: Rendezze megfelelő sorrendbe Örkény egypercesének összekevert mondatait! Foglalja össze, milyen jelentésbeli és grammatikai eszközök voltak segítségére a feladat megoldásában. Lehetséges-e több jó megoldás? Az élet értelme Csak a madzag tenné? Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára. Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Pedig a paprika éppoly piros, éppoly erős. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami. Hát akkor mi? De mégse koszorú. Nem a madzag teszi. 15. Témakör: A RETORIKA ALAPJAI Tétel: A retorika mint a meggyőzés művelete a gondolatközlésben Feladat: Minősítse az idézett részletet típusa, kommunikációs céljai alapján! Mutassa be milyen retorikai eszközöket alkalmaz Móricz Ady ravatalánál mondott beszédrészletében! Milyen szónoki tulajdonságok segítenék a szöveg hatásos előadását? Költő fekszik a ravatalon. Költő jelenik meg a magasban, a halál által az élet fölé emelt gyászpompában, s vonja magára a néptömegek figyelmét. Költő tündöklik fekete és vörös fényben a mai idők véres és fekete ködén át. Ady Endre a ravatalon. Ki volt, akit ma ennyien állunk körül, hogy hódolatot adjunk neki, ma, mi- kor megszűnt minden hódolat minden hatalom megszemélyesítői előtt. Hogy tömjént gyújtsunk előtte, ma, mikor ki kell hunynia minden tömjénnek minden oltárokon. Hogy szeretetünk aranyát s hálánk drágakincseit szórjuk elébe, ma, mikor nincs többé senki, akit a tömegek fölött az aranynak és hatalomnak személyes uralma megillessen. A forradalom költője, éppen az átalakult világszemlélet szellemi vezére fekszik ravatalon, megilleti őt a lelkeknek minden hódolata, tömjéne és aranya. [...] Emlékezzetek Ady Endrére, emeljétek fel az ő igéit, és hajtsátok végre az ő életének törvényét! (Részlet Móricz Zsigmond Ady Endre ravatalánál mondott beszédéből)

7 16. Témakör: A RETORIKA ALAPJAI Tétel: A beszéd felépítése, a szövegszerkesztés lépései az anyaggyűjtéstől a megszólalásig Feladat: Mutassa be a beszéd felépítésének egyes mozzanatait, s mutassa be, hogyan szerkesztené meg a ballagási ünnepségen a végzős diákok nevében mondott szövegét! Készítse el a beszéd vázlatát! 17. Témakör: A RETORIKA ALAPJAI Tétel: A nyilvános beszéd, a közszereplés főbb nyelvi és viselkedésbeli kritériumai Feladat: Fogalmazzon meg egy olyan hirdetést, amelyre a tökéletes szónokok jelentkezését várja! Sorolja fel a hirdetésben a szükséges tulajdonságokat, képességeket! 18. Témakör: STÍLUS ÉS JELENTÉS Tétel: A képszerűség egyszerűbb stíluseszközei Feladat: Mutassa be, milyen stíluseszközök teszik képszerűvé és elevenné az alábbi versrészleteket! Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág. (Radnóti M.) Lelkem ódon, babonás vár. (Ady E.) Hálót fon az est, a nagy barna pók (Juhász Gy.) Elváltak egymástól, mint ágtól a levél. (Petőfi S.) Hé fiúk! Amott ül egy túzok magában. (Arany J.) kormos dalát ővéle zengem. (Kosztolányi D.) Jöttem a Gangesz partjairól (Ady E.) 19.

8 Témakör: STÍLUS ÉS JELENTÉS Tétel: Az állandósult szókapcsolatok, szokványos kifejezésmódok stílusértéke, köznyelvi és szépirodalmi megjelenése Feladat: A köznyelvből vett mondatok mindegyikében talál egy-egy állandósult szókapcsolatot vagy mondatot. Nevezze meg a fajtájukat, és jellemezze őket röviden! - A tett halála az okoskodás - mondta a szomszéd, amikor felvetődött a társasház tetőcseréjének ügye. - Amikor felszólították felelni, csak állt, mint szamár a hegyen. - Jó barátok voltak, de mindjárt hajba kaptak, ha a beszélgetésben a foci került sorra. - Tegnap rendesen a kancsó fenekére néztek mindannyian. - Vágjunk bele! Aki mer, az nyer. - Hetenként jönnek az adományt kérő levelek, többnyire megemlítve, hogy kétszer ad, ki gyorsan ad. - Az osztályunkba járó ikrek olyan egyformák, mint két tojás. - Úgy tapasztalta, hogy a lassan járj, tovább érsz elve eddig jól bevált az életében. 20. Témakör: STÍLUS ÉS JELENTÉS Tétel: Tipikus kommunikációs helyzetben létrejövő, jellemző beszélt és írott nyelvi közlésmódok: a stílusrétegek Feladat: Mutassa be, hogyan jelennek meg az alábbi szövegben a hivatalos stílus jellemzői! Alperes azon keresetét, miszerint felperes ellenvetéssel élt az ügyben, bíróság elutasítja, bíróság egyben leszögezi, hogy megállapítást nyert a tényállás tisztázása, s ebből eredően hatályba lép a 6. paragrafus 8.bekezdése, vagyis a beadvány ügyében való hivatali ténykedés lezárása. Bíróság erről úgy a felperest, mint az alperest értesíti.

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI

TARTALOMJEGYZÉK A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK 2017 MÁJUS 1 A TÁJÉKOZTATÁS TARTALOMJEGYZÉKE TARTALOMJEGYZÉK 1Kötelező szerzők Művek a magyar irodalomból I...2 1.1Petőfi Sándor...2 1.2Arany János...2 1.3Ady Endre...2 1.4Babits Mihály...2 1.5Kosztolányi

Részletesebben

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája

MAGYAR TÉTELEK. Témakör: MŰVEK A MAGYAR IRODALOMBÓL I. KÖTELEZŐ SZERZŐK Tétel: Petőfi Sándor tájlírája MAGYAR TÉTELEK IRODALOM 1. Tétel: Petőfi Sándor tájlírája 2. Tétel: Arany János balladaköltészete 3. Tétel: Ady Endre emberi és költői arca a Léda-versek tükrében 4. Tétel: Babits Mihály: Jónás Könyve

Részletesebben

(tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) 3. A nemzet sorsának megjelenítése Ady Endre költészetében

(tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) 3. A nemzet sorsának megjelenítése Ady Endre költészetében Érettségi tételek magyar irodalomból, 2013/ 2014 (tanárok: Haász Gyöngyi, Rabi Magdolna, Jakab József, Nagy Erika) ÉLETMŰVEK 1. Petőfi forradalmi látomásköltészete 2. Arany János balladái 3. A nemzet sorsának

Részletesebben

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai 12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai Beszéljen a tétel címében felsorolt témákról! Vesse össze az alábbi példában szereplő kifejezést a mai nyelv állapotával!

Részletesebben

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017.

Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Irodalom tételsor Középszintű érettségi vizsga 12.K osztály 2017. Készítette: Imrik Gyöngyi szaktanár 1 1. Tétel Művek a magyar irodalomból Petőfi Sándor tájköltészete 2. Tétel Művek a magyar irodalomból

Részletesebben

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C

Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL C Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL 2015 13.C Hári Andrea (HA) Vámosné Polyák Krisztina (VPK) 2015 SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELSOR MAGYAR

Részletesebben

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013

SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL közpészint 2013 Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Cím: 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Telefon: +36 34 309 545 E-mail: ititkar@is-kola.hu Web: www.is-kola.hu Fax: +36 34 309 549 SZÓBELI TÉMAKÖRÖK MAGYAR

Részletesebben

A Halotti beszéd és könyörgés és az Ómagyar Mária-siralom

A Halotti beszéd és könyörgés és az Ómagyar Mária-siralom A Halotti beszéd és könyörgés és az Ómagyar Mária-siralom A MAGYAR KÖZÉPKOR ELSŐ ÍRÁSOS EMLÉKEI Javasolt feldolgozási idő: 45 perc 1. Az első magyar nyelvű szövegemlékeink a mai napig költők, írók, képzőművészek

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C

Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C Érettségi témakörök és tételek magyar irodalom 12. C 1. Tétel : Hagyomány és újítás Petőfi Sándor tájleíró költészetében 2. Tétel : Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel : Látomásos szimbolizmus

Részletesebben

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból

Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból Javító-, különbözeti, osztályozó és javítóvizsga tételek magyar nyelv és irodalomból A vizsga szóbeli és írásbeli vizsgarészből áll. A magyar nyelv és irodalom szakközépiskolában és szakiskolában egy tantárgynak

Részletesebben

Az 1055. évi tihanyi oklevélben szereplő mortis birtok lokalizálása

Az 1055. évi tihanyi oklevélben szereplő mortis birtok lokalizálása Az 1055. évi tihanyi oklevélben szereplő mortis birtok lokalizálása 1. Bevezetés 1.1. Célkitűzés. Noha az I. András király által 1055-ben a tihanyi apátságnak juttatott adományokat felsoroló oklevél kitüntetett

Részletesebben

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A

Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A Érettségi témakörök és tételek irodalomból 12. A 1. Tétel: Hagyomány és újítás Petőfi Sándor költészetében 2. Tétel: Arany János a tragikus alkatú balladaköltő 3. Tétel: Látomásos szimbolizmus : Ady Endre

Részletesebben

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM

Az osztályozó vizsga követelményei. Szakközépiskola IRODALOM Az osztályozó vizsga követelményei Szakközépiskola IRODALOM Az irodalom tantárgy osztályozó vizsgáján az osztályzat kialakítása az egységes követelmények szerint történik (40%-tól elégséges). Írásbeli

Részletesebben

A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A

A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A A 2015. évi szóbeli érettségi tételek magyar irodalomból 12. A Életművek 1. Petőfi Sándor szerelmi költészete 2. Arany János balladái 3. Ady Endre magyarság versei 4. Babits Mihály: Jónás könyve 5. Kosztolányi

Részletesebben

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio

11. A reneszánsz világirodalmából, Petrarca vagy Boccaccio Témakörök pótvizsgára magyar irodalom 9. évfolyam 1. A művészet és a valóság jellemzése, a műnemek és a műfajok definiálása példával. 2. A Biblia 3. A homéroszi eposzok világképe, embereszménye 4. Szophoklész:

Részletesebben

Magyar nyelv szóbeli érettségi tételek a 2014. évi novemberi szóbeli érettségi vizsgához

Magyar nyelv szóbeli érettségi tételek a 2014. évi novemberi szóbeli érettségi vizsgához 1 Magyar nyelv szóbeli érettségi tételek a 2014. évi novemberi szóbeli érettségi vizsgához 2 1. Témakör : Ember és nyelv 1 Tétel : Nyelvcsalád, nyelvtípus : Fogalmazzon egy ötperces kiselőadást a nyelvek

Részletesebben

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből)

Irodalom. II. A Biblia 4. A Biblia jellemzői Szereplők és történetek a Bibliából (Bibliai kislexikon című rész a füzetből) Témakörök a javítóvizsgára magyar nyelv és irodalom tantárgyból SZÉ 12/1/E (A kihúzott tétel (irodalom és nyelvtan) 35%-os teljesítése esetén elégséges) 9. évfolyam Irodalom I. Az antikvitás irodalma 1.

Részletesebben

MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.)

MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.) MAGYAR IRODALOM 13. E (2016.) 1. Az apostol Petőfi eszméinek szótára. (Illyés Gyula) Tétel: Petőfi Sándor: Az apostol 2. Nálam a kompozícióban van a poétika. (Arany János) Tétel: Arany János kései balladái

Részletesebben

Kérdések: Mi az? Miért van? Mit vizsgál? Hogyan vizsgál?

Kérdések: Mi az? Miért van? Mit vizsgál? Hogyan vizsgál? NYELVTÖRTÉNET Kérdések: Mi az? Miért van? Mit vizsgál? Hogyan vizsgál? Nyelvtörténet mint problémakör és tudomány A nyelvvel mint társadalomtörténeti képződménnyel foglalkozik A társadalom változik, így

Részletesebben

Magyar nyelvi óra. Idő Az óra menete Didaktikai feladat

Magyar nyelvi óra. Idő Az óra menete Didaktikai feladat Magyar nyelvi óra A témakör címe: A grammatikai kapcsolóelemek I. A tematikus egység: A szöveg Az osztály: 9. osztály A tanítás időpontja: 2002. április 10. A tanárjelölt neve: Káli Diána Az intézmény

Részletesebben

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása

A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása Az osztályozó vizsga témakörei magyar nyelvből 9. osztály A kommunikáció rádiós, televíziós és sajtóműfajai A magánhangzók és a mássalhangzók, a mássalhangzók egymásra hatása A szóelemek fajtái Az ige

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINT SZÖVEGALKOTÁS 180 perc SZÖVEGALKOTÁS Figyelem! Az alábbi feladatok közül csak egyet kell megoldania. Kérjük, húzza alá, melyik feladatot választotta!

Részletesebben

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata

a 10. osztályban tanult magyar nyelvi és kommunikációs ismeretek anyaggyűjtés, vázlatírás, grafikai szervezők használata MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 11. TANMENETJAVASLAT (heti 1, évi 37 óra) Taneszközök: Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció 11. tankönyv (NT- 17337) Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit:

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MAGYAR NYELV FELADATLAP

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MAGYAR NYELV FELADATLAP Oktatási Hivatal A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MAGYAR NYELV FELADATLAP Munkaidő: 180 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ A munka megkezdése előtt nyomtatott

Részletesebben

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ a Nemzeti Tankönyvkiadó (Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó) középiskolai magyar nyelv és kommunikáció tankönyvsorozata alapján (00931-1031/1)

Részletesebben

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap

Osztályvizsga Évfolyam: 8. osztály Írásbeli Időtartam 90p Nyelvi feladatlap A TANULMÁNYOK ALATTI VIZSGÁK MAGYAR NYELVBŐL A tanulmányok alatti vizsgák szerkezete és az értékelés elvei Osztályozóvizsga Írásbeli Szóbeli Időtartam 45p 10p Aránya az értékelésnél 70% 30% A vizsga értékelése:

Részletesebben

HELYI TANTERV MAGYAR EMELT Tantárgy

HELYI TANTERV MAGYAR EMELT Tantárgy Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV MAGYAR EMELT Tantárgy 0-0 - 2-2 óraszámokra Készítette: Csergő Vilmosné munkaközösség-vezető

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT

ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT Irodalom Kérjük, először olvassa el figyelmesen a feladatokat és csak ezután döntsön saját belátása szerint a kidolgozás sorrendjéről és az időbeosztásról! Válaszaiban

Részletesebben

Csillagok Isten tervében

Csillagok Isten tervében Csillagok Isten tervében Csillagász Tábor Nevem Csoportom neve 1. nap Isten megteremti a csillagokat Urunk azt erős, Őt. akarja, 145, mi határtalan a igen Isten és hogy bölcsessége Nagy 5). (Zsoltárok

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Középszintű érettségi vizsga 2012. május-június Tételcímek (Vb 12a vizsgabizottság) IRODALOM 1. Petőfi Sándor szerelmi költészete 2. Arany János balladái 3. Ady Endre szerelmi

Részletesebben

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal)

Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) Nagy munka ez! Nem mértem én ezt azonban. Csak a cél volt előttem. (Reguly Antal) A REGULY ANTALRÓL ELNEVEZETT MAGYAR NYELVI ÉS KOMMUNIKÁCIÓS VERSENY 2017. ÉVI FELADATAI A versenyző sorszáma: Elérhető

Részletesebben

A magyar nyelv története 1. tétel Korai magyar nyelvemlékek - Halotti beszéd és könyörgés

A magyar nyelv története 1. tétel Korai magyar nyelvemlékek - Halotti beszéd és könyörgés A magyar nyelv története 1. tétel Korai magyar nyelvemlékek - Halotti beszéd és könyörgés Ismertesse a Halotti beszéd és könyörgés főbb jellemzőit. Mutasson rá a Halotti beszéd szövegében az ómagyar kor

Részletesebben

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra!

2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 1. Másold le írott betûkkel! 2. Folytasd a betûk írását írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! 3. Írd le írott betûkkel! Figyelj az idôtartamra! b c cs d dz dzs f g gy h j k l ly m n ny p q r s sz t ty

Részletesebben

Javítóvizsga követelmények Tartalom

Javítóvizsga követelmények Tartalom Tartalom 9. évfolyam...2 Irodalom javítóvizsga tételsor...2 Nyelvtan javítóvizsga tételsor...3 10. évfolyam...4 Irodalom javítóvizsga tételsor...4 Nyelvtan javítóvizsga tételsor...5 11. évfolyam...6 Irodalom

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Osztályozóvizsga témakörök

Osztályozóvizsga témakörök Osztályozóvizsga témakörök 9 12. évfolyam általános tantervű osztályok 9. évfolyam 1. Műnemek, tanult műfajok 2. A homéroszi eposzok 3. Az antik görög színház. Szophoklész: Antigoné 4. Az antik római irodalom

Részletesebben

magyar nyelv és irodalomból

magyar nyelv és irodalomból Helyi tanterv az emelt szintű fakultációhoz magyar nyelv és irodalomból a 100/1997. kormányrendelet alapján. 12. osztály emelt fakultáció heti 2 óra, 32 hét, összesen 64 óra A magyar nyelv és irodalom

Részletesebben

EGYMI EGYESÜLET avagy Egy mindenkiért mindenki egyért!

EGYMI EGYESÜLET avagy Egy mindenkiért mindenki egyért! EGYMI EGYESÜLET avagy Egy mindenkiért mindenki egyért! Az együttmőködés civil gyakorlata az EGYMI egyesület munkájában Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök 2010. március 29. Miért jött létre az

Részletesebben

HELYI TANTERV. Nyelvtan

HELYI TANTERV. Nyelvtan HELYI TANTERV Nyelvtan 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 12 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei, nem

Részletesebben

Feladatlap (kommunikáció 9. osztály)

Feladatlap (kommunikáció 9. osztály) Feladatlap (kommunikáció 9. osztály) 1. Egészítsd ki a táblázatot a kommunikációs folyamat tényezőivel! valóság (világ) beszédhelyzet adó (beszélő) kód (nyelv) üzenet (közlemény) vevő (hallgató) 7 p. 2.

Részletesebben

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző!

2+1. Irodalmi és Filmes Verseny (2018/2019) Kedves Versenyző! +1 Irodalmi és Filmes Verseny (018/019) A versenyző neve: Iskolája: Felkészítő tanára: Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk abból az alkalomból, hogy a kiírásban szereplő könyvek elolvasása és a film

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

5. osztályos tananyag

5. osztályos tananyag 1. A kommunikáció OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI MAGYAR NYELVTAN 2. A kommunikációs kapcsolat 3. A szövegszerkesztés állomásai 4. Az elbeszélés 5. A leírás 6. Jellemzés 5. osztályos tananyag 7. A hangok világa;

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Irodalom tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott témakörökből,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL (2013/2014)

ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL (2013/2014) ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL (2013/2014) NYELVTAN: Témakör: Ember és nyelv (I.) 1. tétel: Alapvető ismeretek a nyelvről: nyelv és gondolkodás; a nyelvek osztályozása 2. tétel: Az anyanyelv

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS A belügyi rendészeti ismeretek középszinten letehető szóbeli vizsga. A vizsga célja A középszintű érettségi vizsga célja

Részletesebben

I. Külföldi szórványemlékek

I. Külföldi szórványemlékek VI. Szórványemlékek I. Külföldi szórványemlékek I. Külföldi szórványemlékek 1) mohamedán források I. Külföldi szórványemlékek 1) mohamedán források útleírások (10 11. sz.) I. Külföldi szórványemlékek 1)

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2018 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 08 ISKOLAI FORDULÓ KÖZÉPISKOLA MÉSZÖLY ÁGNES: SZABADLÁBON Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző! Köszöntünk

Részletesebben

31 341 03 0000 00 00 Töltőállomás-kezelő Töltőállomás-kezelő 2/43

31 341 03 0000 00 00 Töltőállomás-kezelő Töltőállomás-kezelő 2/43 A 10/07. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06. (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

II. Hazai szórványemlékek

II. Hazai szórványemlékek Szórványemlékek 2. Villa Mortos iuxta fluvium Saar, in qua est ecclesia in honore Omnium Sanctorum, cui ab oriente ultra ipsum fluvium vicinantur Mortunfolua ecclesie de Iuan, a meridie ville Anya, ab

Részletesebben

1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5

1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5 FELVÉTELI VIZSGA 2014. MAGYAR NYELV ÉS IRDALM KÓD: 1. Az alábbi mondatok közül válogassa ki azokat, amelyek nem helyesek Az előttük álló körbe írjon X-et! 1,5 A szememmel látom a helyzetet. Saját szemével

Részletesebben

2 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) A neveléstudomány tárgya, feladatai, felosztása, tudományközi kapcsolatai b) Ismertesse az állókép-vetítők közös szerkezeti részeit! Ismertesse a különböző hővédelmi megoldásokat!

Részletesebben

jétől érvényes jogi dokumentumok

jétől érvényes jogi dokumentumok 2017. 01. 01-jétől érvényes jogi dokumentumok 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.)

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A tételhez segédeszköz nem használható.

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2015

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 2015 PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 05 ORSZÁGOS DÖNTŐ KÖZÉPISKOLA Barna Dávid: Egy magyar regény Feladatlap Megoldási idő: 60 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám: Kedves Versenyző!

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org BFC

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

3. számú mellékelt: Érettségi vizsgatárgyak témakörei

3. számú mellékelt: Érettségi vizsgatárgyak témakörei 3. számú mellékelt: Érettségi vizsgatárgyak témakörei Tartalomjegyzék: I. MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 2 I.1. MAGYAR NYELV... 2 I.2. IRODALOM... 3 II. TÖRTÉNELEM... 4 III. MATEMATIKA... 5 IV. IDEGEN NYELV...

Részletesebben

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja MAGYAR IRODALOMBÓL

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja MAGYAR IRODALOMBÓL Oktatási Hivatal A versenyző kódszáma: A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja MAGYAR IRODALOMBÓL Munkaidő: 300 perc (feladatlap: 60 perc, zárthelyi

Részletesebben

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A közigazgatási alapvizsga tananyagának témakörei: I. A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai II. A közigazgatás felépítése és működése III. Államháztartási

Részletesebben

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és szóbeli Emelt szinten: írásbeli és szóbeli A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga célja

Részletesebben

MAGYAR NYELV (36 óra)

MAGYAR NYELV (36 óra) Magyar nyelv és irodalom helyi tanterv Emelt szint 11. évfolyam MAGYAR NYELV (36 óra) Téma Ismeret Órakeret Ember és nyelv Kommunikáció A magyar nyelv története Nyelv és társadalom A nyelv szerepe a világról

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA IRODALOM TANTÁRGYBÓL 2013-2014 9-12. ÉVFOLYAM OSZTÁLYOZÓ- ÉS JAVÍTÓVIZSGA LEÍRÁSA TANTÁRGYBÓL 9-12. ÉVFOLYAM A felsorolásban megjelölt, a tankönyvben elemzett irodalmi művek (versek, novellák és regények ismerete, azok elolvasása) kötelező. A vizsga

Részletesebben

Írás. munkafüzet 3. osztályosoknak. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Írás. munkafüzet 3. osztályosoknak. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Írás munkafüzet 3. osztályosoknak Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomjegyzék Ceruzaforgató... 4 Ismét együtt! Ismételjünk!... 6 Légy szemfüles!... 8 Alsó ívelés, felső

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételekhez segédeszköz

Részletesebben

A nyelv térben és időben

A nyelv térben és időben A nyelv térben és időben BEVEZETÉS 2016/2017. TANÉV TAVASZI SZEMESZTER A nyelvtörténet fogalma, tárgya A nyelvi változás Csak az élő nyelvek változnak! Nyelvtudományi axióma: 1. a nyelv és társadalom egymást

Részletesebben

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester Fényképész és fotótermék-kereskedő mester 3 (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 063-09-2 Technológiai ismeretek, munka- és környezetvédelmi ismeretek, etika () Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái

A Biblia gyermekeknek. bemutatja. Jézus csodái A Biblia gyermekeknek bemutatja Jézus csodái Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Byron Unger és Lazarus Átírta : E. Frischbutter és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children

Részletesebben

Nyelvváltozatok és nyelvi változás

Nyelvváltozatok és nyelvi változás Nyelvváltozatok és nyelvi változás Tóth Ildikó, PhD. Bevezetés a nyelvtudományba 9. előadás 2009 Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1 Nyelvváltozatok a nyelvben Etnikai (pl. fekete-amerikai angol) Területi

Részletesebben

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta)

1956-os forradalom évfordulójára Hangdokumentumok: 1956 12 nap válogatott hangdokumentumai (kazetta) Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek. (Ady: A Tűz csiholója) Az 1956-os forradalom évfordulójára készített összeállításunkkal

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony

A Biblia gyermekeknek bemutatja. Az asszony A Biblia gyermekeknek bemutatja Az asszony a kútnál Írta : Edward Hughes Illusztrálta : Lazarus Átírta : Ruth Klassen Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta : Bible for Children www.m1914.org 2012

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOMBÓL Szerb Köztársaság OKTATÁSI, TUDOMÁNYÜGYI ÉS TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI MINŐSÉGELLENŐRZŐ INTÉZET VAJDASÁGI PEDAGÓGIAI INTÉZET FELADATOK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI OKTATÁS ÉS NEVELÉS

Részletesebben

2015/2016. tanév helyi rendje

2015/2016. tanév helyi rendje Salgótarjáni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája 3100 Salgótarján, Zemlinszky Rezső út 4. OM azonosító: 203 048 (32) 412-504 (32) 510-290 http://www.ker-st.hu 2015/2016.

Részletesebben

A magyar nyelv története

A magyar nyelv története A magyar nyelv története - segédanyag BELVÁROS TANODA ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM Változás és állandóság a nyelvben - Az élő nyelvek folyamatosan változnak, csak a holt nyelvek léteznek változatlan állapotban

Részletesebben

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A

Érettségi tételek 1. A 2 A 3 A 4 A Érettségi tételek 1. A Témakör: A Naprendszer felépítése Feladat: Ismertesse a Naprendszer felépítését! Jellemezze legfontosabb égitestjeit! Használja az atlasz megfelelő ábráit! Témakör: A világnépesség

Részletesebben

2. Ismertesse az állami munkavédelmi feladatok végrehajtásáért felelős szerveket! Melyek az OMMF és az ANTSZ legfontosabb feladatai?

2. Ismertesse az állami munkavédelmi feladatok végrehajtásáért felelős szerveket! Melyek az OMMF és az ANTSZ legfontosabb feladatai? 2 Környezetvédelem, ökológia és munkabiztonság az építési tevékenységben 1. Ismertesse a munkavédelem célját, a munkaadó és a munkavállaló jogait és kötelességeit! Határozza meg a munkavédelem két fő területét!

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár:

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: JELENTKEZÉSI LAP Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: Második fordulóba jutás esetén Windows 7 operációs rendszert, és Office 2007 programcsomagot fogsz

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. Ismertesse a fogyasztói döntés tényezőit, a szükségletek szerepét! Jellemezze a háztartások és a vállalkozások gazdasági kapcsolatát! Ismertesse a kereskedelem

Részletesebben

A feladat sorszáma: 2-4. Standardszint: 4-6. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása.

A feladat sorszáma: 2-4. Standardszint: 4-6. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása. Szövegek műfaji jellemzőinek azonosítása. A feladat sorszáma: 2-4. Standardszint: 4-6. A standard(ok), amelye(ke)t a feladattal fejlesztünk: Olvasás, az írott szöveg megértése Olvasás, az írott szöveg megértése Olvasás, az írott szöveg megértése

Részletesebben

Nyelv- és beszédfejlesztő óra

Nyelv- és beszédfejlesztő óra Nyelv- és beszédfejlesztő óra Tanít: Barna Károlyné (Okleveles nyelv- és beszédfejlesztő tanár, tanító, drámapedagógus) Iskola: Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Szatymazi Általános

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM FELVÉTELI VIZSGA 2015. KÓD: MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. Mely nyelvekből vett át a magyar nyelv jelentős mennyiségű jövevényszót? Karikázza be a helyes válasz(oka)t! (1 pont) a) délszláv b) dán c) finn

Részletesebben

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv

HELYI TANTERV. Magyar Nyelv HELYI TANTERV Magyar Nyelv 9. évfolyam Kommunikáció, tömegkommunikáció 14 óra Mindennapi kommunikációs helyzetekben való megnyilvánulás, törekvés az érthető, kifejező beszédre. A beszéd zenei eszközei,

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal)

Osztályozó vizsga anyag Magyar irodalom 9. évfolyam. dráma: Madách Imre: Ember tragédiája, líra: Petőfi Sándor: Nemzeti dal) Magyar irodalom 9. évfolyam 1.) Műnemek, műfajok (líra, epika, dráma) - Példákkal magyarázva (alkotó neve, mű címe) ( példákkal: epika: Gárdonyi Géza: Egri Csillagok, dráma: Madách Imre: Ember tragédiája,

Részletesebben

Eseménynaptár. első tanítási nap. Tanköny pótrendelés. Egészségnap Erdei iskola Erdei iskola

Eseménynaptár. első tanítási nap. Tanköny pótrendelés. Egészségnap Erdei iskola Erdei iskola Hónap SZEPTEMBER Tanítási napok neve Tanítási napok száma Napok sorszáma 1. kedd 1. 2. szerda 2. 3. csütörtök 3. 4. péntek 4. 5. szombat 6. vasárnap 7. hétfő 5. 8. kedd 6. 9. szerda 7. 10. csütörtök 8.

Részletesebben

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia

Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a tavaszi ünnepekhez Összeállította: Pathy Lívia Feladatok a Magyar nemzetismeret/haza a magasban c. könyvhöz Magyar nemzeti ünnepek I. Az ünnep http://www.nemzetismeret.hu/index.php?id=1.6 1.

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT IRODALOM

MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT IRODALOM MAGYAR B ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT IRODALOM Kérjük, először olvassa el figyelmesen a feladatokat, csak ezután döntsön saját belátása szerint a kidolgozás sorrendjéről és az időbeosztásról! Válaszaiban

Részletesebben

Hol van a Fehérvárra vezető hadi út? A Tihanyi Alapítólevél fehérvári birtokteste a térképen november 5.

Hol van a Fehérvárra vezető hadi út? A Tihanyi Alapítólevél fehérvári birtokteste a térképen november 5. GOLARITS MIKLÓS Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki. Szent-Györgyi Albert Hol van a Fehérvárra vezető hadi út? A Tihanyi Alapítólevél

Részletesebben

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) Czinegéné L.J.

Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014)   Czinegéné L.J. Források: magyar nyelv és kommunkikáció kísérleti tk. és mf. (OFI, 2014) http://www.drama.hu/jatektar/ http://www.google.com/ Czinegéné L.J. 2014 Tanulói feladatlap 1. Jelöld a magánhangzókat! (Karikázd

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Versenyfelhívás. Egyéni versenyek

Versenyfelhívás. Egyéni versenyek Versenyfelhívás 2018. december 01. Ünnepélyes megnyitó: 8.45 Verseny kezdési időpontja: 9.00 Helyszín: Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4031 Debrecen, Margit tér

Részletesebben

Javítóvizsga magyar nyelv és irodalom

Javítóvizsga magyar nyelv és irodalom Javítóvizsga magyar nyelv és irodalom 9. évfolyam 1. Irodalomelméleti alapfogalmak Műnemek jellemzése, műfajok besorolása Alapfogalmak: fikcionalitás, intertextualitás, műnem, műfaj 2. Mitológia: görög

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben