ORMÁNSÁGI KISSZENTMÁRTON KÖZSÉG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ORMÁNSÁGI KISSZENTMÁRTON KÖZSÉG"

Átírás

1 ÉPÍTÉSZ KFT AZ ORMÁNSÁGI KISSZENTMÁRTON KÖZSÉG ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLATÁNAK FELÜLVIZSGÁLATA PÉCS A Dévényi és Társa Építész Kft a Kós Károly Egyesülés tagja H 7621 Pécs, Teréz utca 11.»Római udvar« detkft@t-online.hu telefon és fax: ; telefon:

2 ÉPÍTÉSZ KFT Munkaszám: D Pécs, április ALÁÍRÓLAP LUGOSI ÁGNES okleveles építészmérnök műemléki szakmérnök TT /2001 DÉVÉNYI SÁNDOR ügyvezető igazgató SKROBÁK LÁSZLÓ ügyvezető igazgató A Dévényi és Társa Építész Kft a Kós Károly Egyesülés tagja H 7621 Pécs, Teréz utca 11.»Római udvar« detkft@t-online.hu telefon és fax: ; telefon:

3 Előzmények évben egy pályázat keretében egyszerre készült el 10 ormánsági falu településszerkezeti terve, melyek megalapozó munkarészeként a Dévényi és Társa Kft. szolgáltatta az építészeti értékvizsgálatokat. Kisszentmárton építészeti értékvizsgálatának felülvizsgálatát a jelenleg készülő szabályozási terv tette szükségessé. A felülvizsgálat a évi dokumentáció alapján, helyszíni ellenőrzéssel történt. A települést egészében, az akkor felmért épületeket, építményeket egyenként ismét lejártuk. Településszerkezet Az alig 10 év rövid idő ahhoz, hogy egy település szerkezete megváltozzon, így természetesen Kisszentmártonban sem változott alapvetően a település kiterjedése, utcaszerkezete, telekstruktúrája, egyetlen helyet kivéve. Ez a falu észak-nyugati sarka, ahol az üres belterületi telkek átosztásával egy új utcát alakítottak ki, és telepszerű jelleggel egy új, a meglévőhöz kevéssé illeszkedő beépítést hoztak létre. Falukép Sajnos nem lett kedvezőbb a falu megjelenése. Több lett az elhanyagolt épület, a rendetlen udvar. Nagyon kevés helyen látszik a jó gazda gondossága, a legelemibb karbantartási feladatok is elmaradnak. Szembeszökő a szegénység és az igénytelenség. Középületek: A református templom már nem a hitélet központja, alig van református hívő, de szerencsére jó állapotban van. Az egykori pásztorházat új tulajdonosa szépen felújította, de új funkcióval. Érdemes lenne egy táblával megjelölni az épületet, utalva egykori szerepére. Lakóházak: Új lakóházak csak a különálló, újonnan nyitott utcában épültek, telepszerű kialakításuk nem veszi figyelembe az ormánsági hagyományokat. A régi épületek sajnos pusztulnak, silányodnak. Feltűnő, hogy mennyire hiányzik a szakértő kéz. Ahol próbálkoznak a felújítással, korszerűsítéssel, vagy csak a karbantartással, ott is házilagos a kivitelezés, sok a nagyon szakszerűtlen munka. Nem is tudják, valószínűleg 1

4 nem is tájékoztattak senkit arról, hogy mely épületeket és miért javasoltunk védettségre, ezért sok a pusztítás. Az ablakok más méretűre cserélése általános, sok a borzalmas színű festés. Felvilágosítás, tanítás és támogatási rendszer nélkül minden érték előbb-utóbb el fog pusztulni. Gazdasági épületek: Még szembeszökőbb és lehangolóbb a pusztulás a gazdasági épületeknél. A lakóházakat úgy-ahogy igyekeznek rendben tartani, de a melléképületekre még kevesebb pénz és energia jut. Legtöbbjüket nem az eredeti funkcióra használják az állattartás, a gazdálkodás minimális. A használaton kívüliekkel egyáltalán nem is törődnek, ezek romosodnak, vagy már össze is dőltek. A használtakat is csak kevés helyen gondozzák megfelelően, az az igényesség, ami jellemezte ezeket az épületeket és egykori tulajdonosaikat, már a múlté. Toldások, más anyagú kiegészítések, új, oda nem illő nyílászárók láthatók, a gyönyörű tagozatokat szétvésik, leverik. Külső segítség nélkül a mai lakók nem is lesznek képesek értékeik megőrzésére. A felülvizsgálat eredményeként a korábbi védelmi javaslat kissé módosult. Egy épületet azóta lebontottak, egy az összedőlés határán van. Az együttesként védelemre javasolt porták közül is háromnál már nem védhető a gazdasági épület. Felkerült viszont két új építmény is a listára. Egy kerítés és egy faszerkezetű, talpas pajta, a legősibb ormánsági épülettípus sajnos erősen elépítve. 2

5 Védelemre javasolt értékek: Országos védettségre javasolt M jelű épület: 1. Kossuth Lajos utca 16. Hrsz.: 62 - református templom Védendő, a szükséges javításokkal megőrzendő H 1 jelzésű épületek: 1. Kossuth Lajos utca 1. Hrsz.: 47 - lakóház 2. Kossuth Lajos utca 18. Hrsz.: 64 - lakóház 3. Kossuth Lajos utca 33. Hrsz.: 15 - lakóház 4. Kossuth Lajos utca 35. Hrsz.: 17 - lakóház 5. Kossuth Lajos utca 38. Hrsz.: 20 - teljes porta: lakóház, melléképületek 6. Szabadság utca 3. Hrsz.: 38 - teljes porta: lakóház, istállós pajta 7. Szabadság utca 6. Hrsz.: 35 - volt pásztorház 8. Kossuth Lajos utca 15. Hrsz.: 61 - istállós pajta 9. Kossuth Lajos utca 30. Hrsz.: 12 - istállós pajta 10. Kossuth Lajos utca 34. Hrsz.: 16 - istállós pajta 11. Kossuth Lajos utca 44. Hrsz.: 28 - istállós pajta,disznóól, kerítés 12. Kossuth Lajos utca 51. Hrsz.: 33 - istállós pajta 13. Majláth-puszta Hrsz.: kastély és istálló 14. Kossuth Lajos utca 22. Hrsz.: 68 - lakóház, istállós pajta Teljes felújításra szoruló, védelemre érdemes, ha a felújítás nem lehetséges, dokumentálandó H 2 jelzésű épületek: 1. Szabadság utca 1. Hrsz.: 40 - talpas pajta Védendő H 3 jelzésű építmények: 1. Kossuth Lajos utca 31. Hrsz.: 13 - kerítés 2. Kossuth Lajos utca 37. Hrsz.: 19 - kerítés 3. Kossuth Lajos utca 52. Hrsz.: 42 - kerítés A 2001-ben készült értékfelmérésben szereplő, védelemre már nem alkalmas épületek: 1. Kossuth Lajos utca 14. Hrsz.: 47 - lakóház 15. Majláth-puszta Hrsz.: 0198/5 - istálló 3

6 ÉPÍTÉSZ KFT Munkaszám: D Pécs, április ADATLAPOK A Dévényi és Társa Építész Kft a Kós Károly Egyesülés tagja H 7621 Pécs, Teréz utca 11.»Római udvar« detkft@t-online.hu telefon és fax: ; telefon:

7 TARTALOM 1. Kossuth Lajos utca 16. Hrsz.: 62 - református templom, harangozólak 2. Kossuth Lajos utca 1. Hrsz.: 47 - lakóház 3. Kossuth Lajos utca 18. Hrsz.: 64 - lakóház 4. Kossuth Lajos utca 33. Hrsz.: 15 - lakóház 5. Kossuth Lajos utca 35. Hrsz.: 17 - lakóház 6. Kossuth Lajos utca 38. Hrsz.: 20 - teljes porta: lakóház, melléképületek 7. Szabadság utca 3. Hrsz.: 38 - teljes porta: lakóház, istállós pajta 8. Szabadság utca 6. Hrsz.: 35 - volt pásztorház 9. Kossuth Lajos utca 14. Hrsz.: 60 - istállós pajta 10. Kossuth Lajos utca 15. Hrsz.: 61 - istállós pajta 11. Kossuth Lajos utca 30. Hrsz.: 12 - istállós pajta 12. Kossuth Lajos utca 34. Hrsz.: 16 - istállós pajta 13. Kossuth Lajos utca 44. Hrsz.: 28 - istállós pajta,disznóól, kerítés 14. Kossuth Lajos utca 51. Hrsz.: 33 - istállós pajta 15. Majláth-puszta Hrsz.: kastély és istálló 16. Majláth-puszta Hrsz.: 0198/5 - istálló 17. Kossuth Lajos utca 22. Hrsz.: 68 - lakóház, istállós pajta 18. Kossuth Lajos utca 31. Hrsz.: 13 - kerítés 19. Kossuth Lajos utca 37. Hrsz.: 19 - kerítés 20. Szabadság utca 1. Hrsz.: 40 - talpas pajta 21. Kossuth Lajos utca 52. Hrsz.: 40 - kerítés

8 1 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u M (-) A református templom nem változott, jó állapotú, országos védettsége javasolt. A mögötte álló harangozóház nem védendő. Látszólag kevés változás történt felújításakor: - a fal belső síkjára kerültek az eredetinél kisebb, osztás nélküli ablakok, - a héjalást az oromfalon lécszegéllyel zárták le, - az eresz magasságáig zöldeskékre festették a homlokzatot, de ezek az épületet teljesen megváltoztatták, jellegtelenné tették.

9 2 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 Az együttes állapota folyamatosan romlik. A tornác utcára nyíló bejáratát befalazták. A főépület még így is őrzi értékeit, de a kisház az állagromlás és az átalakítások miatt már nem érdemes a védelemre.

10 3 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 A lakóházon szakszerűtlen átalakításokat végeztek, melynek során értékei nagyban sérültek. Az utcai ablakokat osztás nélküli, kisebb méretűekre cserélték. Az udvari nyílászárók rendjét megváltoztatták, részben befalazták. A boltozott szabadkéményt lebontották. A faszerkezetű talpas pajta romos, oldalfalai nagyrészt hiányoznak, helyreállítására nincs remény. A lakóház tömege, utcai homlokzata még ebben az állapotában is védendő.

11 4 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 Az épületet rendbe hozták, állapota a falazat vizesedésétől eltekintve jó, de a színezés és a főhelyre szerelt tányérantenna nagyon sokat ront megjelenésén. A korábbi színezéshez hasonló fehér tagozatok, halvány meleg (sárga, okker, v. szürke) faltest átfestés javasolt, és az antenna áthelyezése.

12 5 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 Az utcai homlokzat eredeti, osztott üvegezésű, külső síkra helyezett ablakának kicserélése alapvetően, és kedvezőtlenül változtatta meg a lakóházat. Az egységes fehér festés visszaállítandó, az ablak visszaállítása javasolt.

13 6 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 Változatlanul jó állapotban tartott, feltétlen védendő porta.

14 7 KISSZENTMÁRTON Szabadság utca H 1 Karbantartott, szépen megőrzött úgy a lakóház, mint a gazdasági szárny.

15 8 KISSZENTMÁRTON Szabadság utca H 1 Az épületet új tulajdonosai szépen felújították, de sajnos az eredeti nyílászárókat itt sem állították helyre.

16 9 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u Az épület még áll, de annyira romos, elhanyagolt, hogy megtartására nincs esély.

17 10 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 Az épület még őrzi jellegzetességeit, de az oromfal pusztuló vályogtégláit pótló faborítás idegen elemként jelenik meg.

18 11 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 A szép pajta még áll, bár az elmúlt 9 évben semmilyen állagmegóvási munkálatra nem került sor.

19 12 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 A gyönyörű pajtát használják, jó az állapota. Sajnos a leghátsó fa kaput vagyonbiztonsági okokból fém ajtóra cserélték, ami nem illik az épület többi részéhez.

20 13 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 A védésre javasolt együttesből a pajta és a disznóól változatlanul megvan. A falazott kerítés falfelületeiről a korábbi kőporos vakolatot szerencsésen eltávolították, és jó színekben átfestették. Sajnos a szigetelés hiánya miatt a vizesedés egyre jobban rongálja a faltestet, egy fa kivágása miatt pedig a jobb oldali falrész veszélyesen megdőlt.

21 14 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 1 A pajta korábbi formájában áll, használják. Állagmegóvás hiányában rohamos pusztulása várható, elsősorban a tető megjavítása sürgős feladat!

22 15 KISSZENTMÁRTON Majláth-puszta 0123 H 1 Változatlan formában áll a kastély és a hozzá tartozó istálló, de a kastély állagromlása riasztó. Tulajdonosa nem helybeli, a lakóépületet nem használják. A tető javítása és a nyílászárók rendbetétele nélkül az eredeti állapot nem lesz megőrizhető.

23 16 KISSZENTMÁRTON Majláth-puszta 0198/5 - Az épületet lebontották.

24 17 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos utca H 1 Az épület a korábbinál jobb állapotban áll, tulajdonosai az alapvető karbantartásról gondoskodnak. A faluban jellemző kialakítású melléképületet is gondozzák. Mindkét épület megtartása, védelme javasolt. Az utcai homlokzat rekonstrukciója lehetőség szerint elvégzendő.

25 18 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 3 A falazott kerítés változatlan formában áll, a vaskapu áttört rácsát tömör farostlemezzel helyettesítették. AZ eredeti, vagy ahhoz hasonló rácsozat visszaállítása szükséges.

26 19 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 3 Jellemző példa a szakszerűtlen, az értékeket fel nem ismerő felújításra- A lakóház ablakait Már korábban rossz méretűekre cserélték, a mostani felújításnál pedig érzéketlenül kőutánzatú műanyag lapokkal szegélyezték. A rózsaszín-világoskék festés idegen a falu színvilágától, ahol régen a domináns fehér mellett csak a sárga jelent meg egy-két helyen.

27 20 KISSZENTMÁRTON Szabadság utca H 2 A lakóháztól távol, magában áll a kis talpas pajta. Bár folyamatos bővítgetések csúfítják, eredeti szerkezete, felépítése ma is jól látható. Egyedüliként itt még megmenthető lenne a legősibb ormánsági épülettípus kellő támogatás esetén.

28 21 KISSZENTMÁRTON Kossuth Lajos u H 3 A Kossuth Lajos utca 31. számú házéval teljesen azonos kialakítású, falazott kerítés. Vas kapui már nem eredetiek.

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna

CÍM 5609 sz. út mellett. HELYRAJZI VÉDETTSÉGI KATEGÓRIA 09 hrsz. H1. FUNKCIÓ Szent Vendel kápolna 5609 sz. út mellett 09 hrsz. H1 Szent Vendel kápolna Az állatvész elmúltávalhálából, a falu Állagmegóvás. egykori legelője szélén 1866-ban épített kápolna és az előtte álló kereszt jelentős építészeti

Részletesebben

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SOMBEREK KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER Somberek, Kossuth Lajos u. 68. 658 H1 lakó- és gazdasági épület, utcai kerítés A fésűs beépítési mód szerint épült falazott tornácos hagyományos

Részletesebben

Csopak épített környezetének értékkatasztere

Csopak épített környezetének értékkatasztere H 89 Öreghegyi u.5 1227/3 védelem jellege: helyi védelem nem javasolt! érték jellege : Megsemmisült, a telken épület nem található tömegstruktúra: homlokzat nyílászárók melléképület az adatfelvétel időponja:

Részletesebben

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE GÖRCSÖNYDOBOKA KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. DECEMBER HELYI VÉDELEMRE ÉPÍTMÉNYEK ÉS RÉSZLETEK Görcsönydoboka, Csele u. 032/15 hrsz. M kálvária A templom mögötti dombon álló kálvária épített

Részletesebben

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve

NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE februári adatok alapján frissítve NÉMETKÉR KÖZSÉG HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2018. februári adatok alapján frissítve Németkér, Ady Endre u. 19. 254, 255, 256 H1 lakóépület (tájház) és utcai kerítés A zsúpfedeles kis lakóház a zsellérházak

Részletesebben

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció

Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Református parókia épület utcai homlokzatának felújítása Településképi eljárási tervdokumentáció Helyszín: Felelős tervező: Szajki Mátyás okleveles építész, eng. szám: É 01-0295 8251 Zánka, Naplemente

Részletesebben

POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA

POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA POGÁNY TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI RENDELETÉNEK HELYI VÉDELMET MEGALAPOZÓ ÉRTÉKLELTÁRA 2017 KÉSZÜLT A HELYI VÉDELEM ALÁ HELYEZÉSHEZ 1998-BAN KÉSZÜLT ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVIZSGÁLAT ÉS ANNAK 2009-BEN KÉSZÍTETT FELÜLVIZSGÁLATA

Részletesebben

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS

7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet HELYRAJZI SZÁM CÍM ÉPÍTMÉNY NEVE 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS 7. melléklet a 11/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet Értékleltár - A helyi védelem alatt álló építészeti elemeinek részletes bemutatása 23 ALKOTMÁNY UTCA 27. LAKÓÉPÜLET KERÍTÉS - az épület tömege

Részletesebben

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I.

Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások Budafok Belváros megújul I. 1. melléklet Budafok-Belváros megújul program során nyújtott támogatások 2014-2019. Budafok Belváros megújul I. Felújítás összes költsége br. 1. utca 8. utca 11. utca 21. 4. utca 37-39. utca 38. 6. utca

Részletesebben

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G

B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G B Á T A A P Á T I K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT BÁTAAPÁTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

Előszállás. 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet. A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke Előszállás 1. melléklet a /2017. ( ) önkormányzati rendelet A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke 1. fejezet Helyi területi védelem alatt álló területek elnevezése és lehatárolása

Részletesebben

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára

Csopak helyi építészeti értékei egyedi értékek leltára 0 1 Csákányhegyi u. 18. 1476 RENDELTETÉS: pince, présház érték jellege: védett további védelemre nem javasolt építés és a rendeltetés története: Az 1983-ban épült pince a helyi formát követi. A bejárat

Részletesebben

Déli homlokzat. Homlokzat színei:

Déli homlokzat. Homlokzat színei: Déli homlokzat Homlokzat színei: - Meglévő kőtáblák: természetes anyagszínű forrásvízi mészkő - Vas felületek: olajfesték RAL 9011 grafit fekete - Falfelületek: Alapszín: Caparol 3d silikon Gingster 115

Részletesebben

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu.

Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. 21 Ahol a tornác végigfut az épület mentén, ott megjelenhet az utcai kapu. Előfordul a homlokzat tengelyére illesztett három ablakos változat is, itt vélhetően két helyiség néz az utcára. Mint korábban

Részletesebben

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G

F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G F E L S Ő N Y É K K Ö Z S É G É R T É K L E L T Á R A BELSŐ EGYEZTETÉSRE 2017. KÉSZÜLT FELSŐNYÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT MEGBÍZÁSÁBÓL a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016.

Részletesebben

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete. Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testület 11/2009.(IX.04.) rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Kápolnásnyék Község Önkormányzat Képviselő-testülete szükségesnek tartja,

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVÉDELMI PÁLYÁZATOK

ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVÉDELMI PÁLYÁZATOK ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKVÉDELMI PÁLYÁZATOK 2016 A Fővárosi Önkormányzat anyagi és szakmai támogatásokat nyújthat: a historikus városszövet megtartása érdekében az örökségvédelem alatt álló építészeti értékek értékőrző

Részletesebben

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről

Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013.(IX.25.) önkormányzati rendelete a helyi egyedi védeleméről Kocs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről

Részletesebben

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA

ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA ÍRÁSOS MUNKARÉSZ BUDAPEST, VIII., BLÁTHY U. 30. HRSZ.: 38645 LAKÓÉPÜLET KÜLSÖ HOMLOKZAT FELÚJÍTÁSA 1. ÉS 2. SZ.LAKÁSHOZ ELŐ TETŐ FELÚJÍTÁSA ÉS BŐ VÍTÉSE TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. ÉPÍTÉSZETI

Részletesebben

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez

Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület. Dokumentáció helyi védelem törléséhez Budapest XII., Széchenyi emlék út 4 (hrsz. 9237/2), Lakóépület Dokumentáció helyi védelem törléséhez Az épület a Széchenyi hegy északi, meredek lejtőjén helyezkedik el, a Svábhegyről a Széchenyi hegyi

Részletesebben

Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör 004 MS WC. greslap. 5,26 m 2 3,00 70 12 2,00 3,00 2,50 2,10. greslap.

Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör 004 MS WC. greslap. 5,26 m 2 3,00 70 12 2,00 3,00 2,50 2,10. greslap. ,0 0,0 0,0,0,00,00 0,00,0,,,6,0, db I kiváltó acél gerenda rabichálós vakolattal, as.:,m Tervezett konkáv mosdó Tervezett dönthető tükör Tervezett vészjelző Tervezett normál WC, MS. kiegészítő ülőkével

Részletesebben

LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA

LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA LAKÓÉPÜLET ÉRTÉKVIZSGÁLATI TANULMÁNYA Épület helye: Vác, Gasparik u.5. Hrsz.: 3780 Építtető: Nagy Anikó 2600 Vác, Ilona u.1. Tervező: M Érték Kft. Vác, Tabán u. 27/a. 1. Történeti értékvizsgálat A tervezéssel

Részletesebben

Nyílászáró konszignációs terv

Nyílászáró konszignációs terv NAGYHALÁSZ Nagyhalász Város Önkormányzata 4485 Nagyhalász, Arany J. u. 50.sz. REFORMÁTUS ÓVODA FELÚJÍTÁSÁNAK KIVITELEZÉSI TERVE Nagyhalászi Református Óvoda - 4485 Nagyhalász, Vasvári P. utca 8/a.sz. Hrsz.:

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT CSABASZABADI KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT CSABASZABADI KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT CSABASZABADI KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ 2 KÉSZÍTETTE:. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl. építészmérnök Fényképek, számítógépes

Részletesebben

Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. Pince

Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. Pince Felújítási, helyreállítási javaslatok Tetõ A tetõ azonnali felújításra szorul. Homlokzat A lábazatot szigetelni kell, a vakolást el kell végezni a javítandó felületen. A nyílászárókat le kell festeni.

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT BATTONYA VÁROS TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É1, SZÉS5, TT-1/04-0135/2006 okl.

Részletesebben

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése

2. A helyi védelem irányítása. 3. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi jelentőségű építészeti értékek védelméről 1 szóló 18/1997. (VII. 18.) Ök. rendelete, a 18/1998. (VII. 24.), a 28/2000.(X. 19.) és a 20/2001.(VII.

Részletesebben

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára

4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára 4. számú melléklet: Javasolt helyi védelem elemeinek értékleltára További egyedi értékek, javaslat védési és vizsgálati eljárásokra az értékvédelmi rendelet kereteihez igazodva, új típusú értékvizsgálattal

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről

Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete. az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 7/2013. ( V.6.) önkormányzati rendelete az építészeti örökség helyi védelméről Nemti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE

1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1. függelék a 18/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelethez HELYI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK JEGYZÉKE 1 246 Hősök tere 2. Római katolikus plébánia Az udvari szárny 1746-ban, az utcai beforduló szárny

Részletesebben

SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE

SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE SELLYE VÁROS HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTERE 2017. NOVEMBER Sellye, Édesanyák útja 842, 843, 844 HT Temető 2 Sellye, 734 hrsz.-ú út mellett 778 HT Izraelita temető 3 Sellye, Dózsa György u. 1. 70/4 H1 Városháza

Részletesebben

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május)

Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Celentano András építőmérnök hallgató, BME: A Várkert Bazár északi nagykapuja (2002. május) Az épület megnevezése, címe Szakvélemény A szakvélemény az Ybl Miklós tér l. szám alatti Várkert Bazár épületének

Részletesebben

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya

12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete. a helyi építészeti értékek védelmérıl. I. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya Kaposmérı Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/2013. (IX.02.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelmérıl Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII.

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek:

HELYI ÉRTÉKVÉDELEM. Katolikus templom. Rendeltetési mód: Építés éve: Beépítési mód: Beépítési százalék: Építmény magasság: Védendő értékek: HRSZ.: 2270 CÍM: Ady Endre utca 1. Katolikus templom szabadonálló 15% A templom és parókia minden eleme, az I. világháborús emlékmű, az udvari kegyeleti kereszt HRSZ.: 1207 CÍM: Arany János u. 10. lakóház

Részletesebben

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T

R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. TT KIV 20151008 BUDAPESTI EGYETMI KAT. GIM. R É S Z L E G E S T Ű Z V É D E L M I T E R V F E J E Z E T B U D A P E S T I E G Y E T E M I K A T O L I K U S G I

Részletesebben

5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete szerinti tartalommal. Baross utca. 86.

5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete szerinti tartalommal. Baross utca. 86. Budapest, VIII. Baross u. 86. Településképi bejelentési eljárás mellékleteként készült építész homlokzatfelújítási, színezési terv Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT DOMBEGYHÁZ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ

ÉRTÉKVIZSGÁLAT DOMBEGYHÁZ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ ÉRTÉKVIZSGÁLAT DOMBEGYHÁZ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETÉHEZ Értékvizsgálat 2 KÉSZÍTETTE: Tér és Terület Kft. Gyula, Hajnal utca 25/2. Szöveg: Torma Gyöngyi, vezető tervező É/1, SZÉS5, TT/1 04-0135

Részletesebben

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 17/2004. (XI. 25.) ÖR. sz. rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Zsadány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a település

Részletesebben

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK'

1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' 1. MELLÉKLET A../2017. ( ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET, 2. FEJEZETE: A HELYI EGYEDI VÉDELEM ALATT ÁLLÓ 'ELEMEK' KATEGÓRIA I. Postai cím Hsz. Hrsz. Rendeltetés 1. Ady Endre u. 1. 2270 Katolikus templom, parókia,

Részletesebben

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI

A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1. melléklet A helyi településképi védelemről szóló Szomód Község /2017. (.) ök. rendeletéhez 1. TERÜLETI VÉDELEM A HELYI TELELPÜLÉSKÉPI VÉDELEM ESETEI 1.1 A településszerkezetileg védett történelmi településmag

Részletesebben

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55.

VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. SZÁNTÓ ZSÓFIA architect & design STUDIO VÁCHARTYÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2164 Váchartyán, Fő utca 55. Önkormányzati épületek energiahatékonysági felújítása Váchartyán Községben Műszaki Leírása 2017 NOVEMBER

Részletesebben

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör.

23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. 23/2005 (XII. 23.) Hev. Ör. Semjén kastély, a Halász-kúria, a Borpince, a Református templom és az Erzsébet kápolna helyi egyedi védelem alá helyezésérıl Heves Város Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

DÉL-BORSODI LEADER EGYESÜLET, 3450 Mezőcsát, Hősök tere.24.

DÉL-BORSODI LEADER EGYESÜLET, 3450 Mezőcsát, Hősök tere.24. DÉL-BORSODI LEADER EGYESÜLET, 3450 Mezőcsát, Hősök tere.24. Jogcímkód: 6.352.01.01 Pályázó neve: Vattai Református Egyházközség Pályázó MVH regisztrációs száma: 1008787606 Iratazonosító: 1553488383 Vattai

Részletesebben

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület.

A Fő utca 102 szám alatti tornácos parasztház Régi építésű, kontyolt. cserépfedésű vályogépület. Egyedi tájértékek A településen összesen 72 darab egyedi tájérték található mely közül a helyi védett és műemléki védettségű épületeket már említettük. Az egyedi tájértékek típusoktól függetlenül az adott

Részletesebben

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete

Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (III.01.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti értékek védelméről (egységes szerkezet) Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testülete

Részletesebben

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja

Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv megnevezése: Homlokzatfelújítás kapcsán lefolytatott Településképi véleményezési eljárás tervdokumentációja Terv helyszíne: József krt. 5-56. HRSZ.: 35636 Megrendelő: Megrendelő képviselője: Társasház

Részletesebben

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015.

Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. Bélapátfalva jelentős építészeti és környezeti értékekkel rendelkező épületeinek és objektumainak listája 2015. HV.01 1/1. sz. melléklet Hrsz 1001/2 Utca, házszám Gyár út 9., leromlott állapotban Leírás,

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 11 A betelepülő kisnemesek révén az átlagos településekhez képest jóval nagyobb számban épültek kis kúriák, utcával párhuzamos gerincű polgárházak. Ezek zöme szintén utcafronton áll. A következő jellegzetes

Részletesebben

Kaposfő Község Önkormányzatának 7/2004. (IV.23.) rendelete

Kaposfő Község Önkormányzatának 7/2004. (IV.23.) rendelete Kaposfő Község Önkormányzatának 7/2004. (IV.23.) rendelete Kaposfő község helyi értékei védelmének szabályozásáról (Egységes szerkezetben a 11/2008. (X. 30.) Ör-rel) Kaposfő Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

JÁSZAPÁTI VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉVI I. MÓDOSÍTÁSA

JÁSZAPÁTI VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉVI I. MÓDOSÍTÁSA JÁSZAPÁTI VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK 2018. ÉVI I. MÓDOSÍTÁSA alátámasztó munkarészek az OTÉK 2012. augusztus 6-án hatályos követelményeinek megfelelő tartalommal (314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet

Részletesebben

BONYHÁD, EVANGÉLIKUS ISKOLAÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE - VÁZLATTERV 2014. DECEMBER

BONYHÁD, EVANGÉLIKUS ISKOLAÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE - VÁZLATTERV 2014. DECEMBER BONYHÁD, EVANGÉLIKUS ISKOLAÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSA ÉS BŐVÍTÉSE - VÁZLATTERV 2014. DECEMBER K e r n é s K l e n k É p í t é s z e t i B t. 7 0 3 0 P a k s, D u n a u. 1 / a t e l : 7 5 / 4 2 1-4 4 1 2. Tartalom

Részletesebben

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS

HOMLOKZATFELÚJÍTÁS MŰSZAKI LEÍRÁS HOMLOKZATFELÚJÍTÁS Budapest, VIII. Rákóczi tér 2. HRSZ.: 34898 MŰSZAKI LEÍRÁS településképi bejelentéshez Megrendelő: Red Loft Invest Kft. 1212 Budapest, Tiborc utca 22. Tervező: Invenio Studio 1114 Bp.,

Részletesebben

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV

Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV Nóráp TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 3 2. Nóráp bemutatása... 4 3. Örökségünk... 6 4. Eltérő karakterű településrészek Nórápon... 11 Történeti településrész... 13 Gazdasági

Részletesebben

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez

ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez ÉRTÉKVIZSGÁLAT a helyi védelemre méltó értékről, a Kossuth L u. 56. épületen, és a helyi védett építmények kiegészítéséhez Alulírott Körmendy János okl. építészmérnök, Hegykő megbízott főépítésze nyilatkozom,

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK /2016. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló

Részletesebben

Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról

Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról Tájékoztató Jánossomorja Város Önkormányzatának tulajdonában álló lakáscélú ingatlanokról 2016. november 10. Készítette: Városüzemeltetési és Műszaki Ellátó Szervezet Mosonszentpéteri városrész: 1. Ady

Részletesebben

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete

KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete 1 KENGYEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 16/2011. (X.15.) önkormányzati rendelete Az épített örökség és természeti környezet helyi védelméről Kengyel Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben

Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének. a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló rendelet elfogadásával összefüggésben Vecsés Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 6/ 2016. (IV.28.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII. 22.) Önk. rendelete

FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII. 22.) Önk. rendelete FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2008.(XII. 22.) Önk. rendelete Az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendelet megalkotásáról Fehérgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY a 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház utcai homlokzatáról, felújításáról. MEGBÍZÓ: 1088. Budapest, József krt. 11. Társasház, képviseli: Somogyi Lajosné közös képviselő A szakvéleményt

Részletesebben

Litér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V.27.) rendelete a helyi értékek védelméről egységes szerkezetben

Litér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V.27.) rendelete a helyi értékek védelméről egységes szerkezetben Litér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (V.27.) rendelete a helyi értékek védelméről egységes szerkezetben Litér Község Önkormányzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 26/2008. (XII.18.) számú rendelete az épített örökség helyi értékeinek védelmével összefüggő szabályokról

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 26/2008. (XII.18.) számú rendelete az épített örökség helyi értékeinek védelmével összefüggő szabályokról LAKITELEK ÖNKORMÁNYZAT 26/2008. (XII.18.) számú rendelete az épített örökség helyi értékeinek védelmével összefüggő szabályokról Lakitelek Nagyközség Képviselő-testületének 26/2008. (XII.18.) számú rendelete

Részletesebben

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal

2. ábra 55. oldal. 3. ábra 43. oldal A főépítészi tevékenységem bő egy éve alatt közel 50 településképi bejelentési eljárást folytattunk le, ami azt mutatja, hogy a település lakossága aktív a lakókörnyezetük felújításában. Ez nagyon örömteli,

Részletesebben

Váchartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009.(XI.23.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelmérôl

Váchartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009.(XI.23.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelmérôl Váchartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009.(XI.23.) rendelete az építészeti és természeti értékek helyi védelmérôl Jóváhagyott rendelet Váchartyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Felsőszölnök Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VII.02) számú rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Felsőszölnök Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VII.02) számú rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Felsőszölnök Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2002. (VII.02) számú rendelete Az építészeti és természeti értékek helyi védelméről Felsőszölnök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete szükségesnek

Részletesebben

Melléklet a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének../2016. (XII.14.) határozatához

Melléklet a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének../2016. (XII.14.) határozatához Melléklet a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének../2016. (XII.14.) határozatához 2017. évre tervezett kiadások Nettó [eft] Bruttó(eFt) Dologi kiadások Fekete István

Részletesebben

CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D Helyi

CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D Helyi 1. c) melléklet a 19/2017 (XII.01.) önk. rendelethez HELYI VÉDETT ÉPÜLETEK H1 CÍM HRSZ VÉDETTSÉG Berzsenyi D. 45. 1758 Helyi Földszintes, szabadon álló, téglalap alaprajzú egytraktusos épület. Négyzet

Részletesebben

TERVEZÕI NYILATKOZAT

TERVEZÕI NYILATKOZAT TARTALOMJEGYZÉK 7621 Pécs Széchenyi tér 1. sz. (hrsz.:17514) alatti Polgármesteri Hivatal homlokzati portáljában 1. Borítólap 2. Tartalomjegyzék 3. Tervezõi nyilatkozat 4. Aláírólap 5. Mûszaki leírás 6.

Részletesebben

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről

Előterjesztés. Biatorbágy Szily kastély területén található tornaterem felújításával összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzatának

Részletesebben

Balaton-felvidéki építészeti útmutató

Balaton-felvidéki építészeti útmutató Megérteni az embereket, a tájat, a fákat, és a megértésből folytatni azt a mit a teremtő éltet és virágoztat. (Makovecz Imre) Balaton-felvidéki építészeti útmutató Krizsán András DLA építész 2014 április

Részletesebben

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító:

POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: ; fax: Adóig. azonosító: POND Mérnöki Iroda 1034 Budapest, Kecske u. 25. Tel: 388 1708; fax: 388 1702 Adóig. azonosító: 10442454-2-41 homlokzat felújításának tervezése munkához 1. Előzmények: A Borbás Építész Műterem Kft. nevében

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete

Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete 1. oldal Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2000. (IX. 20.) önkormányzati 1 rendelete az épített környezet alakításáról és az építészeti örökség helyi védelméről Sárbogárd Város Önkormányzat

Részletesebben

Előterjesztés. a Bicske, Dankó P. utcai bérlakások nyílászáró felújításáról

Előterjesztés. a Bicske, Dankó P. utcai bérlakások nyílászáró felújításáról Előterjesztés a Bicske, Dankó P. utcai bérlakások nyílászáró felújításáról 1. előterjesztés száma: 229/2017 2. előterjesztést készítő személy neve: Soós Attila 3. előterjesztés készítésében közreműködő

Részletesebben

A helyi építészeti értékek fogalma 1.

A helyi építészeti értékek fogalma 1. Döbrököz Község Önkormányzata Képviselőtestületének 8/2013. (V.17.) önkormányzati rendelete az épített környezet értékeinek helyi védelméről (Egységes szerkezetbe foglalva a 4/2014. (V.28.) számú önkormányzati

Részletesebben

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA

HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA HELYI EGYEDI VÉDELEMRE JAVASOLT ELEMEK ÉRTÉKVIZSGÁLATA 2018 Hrsz.: 162 Cím: Rákóczi út 14. Eredeti épület megnevezése: Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiók 60. Cegléd Tulajdonviszonyok: Állami Jelenlegi funkció:

Részletesebben

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET ÁSVÁNYRÁRÓ ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 072/3 Zsejke-puszta, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Szűz-Mária szobor. Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

A köztemetőben áll az 1900-ban épült 1900-ban épült a Kovács család kápolnája. Az eredeti fa bajárati ajtó és a kovácsoltvas kereszt értékes részei az építménynek. Ugyancsak a köztemetőben áll egy téglaarchitektúrájú

Részletesebben

1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1

1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1 1. Fő u. 47. hrsz.: 412/1 védettségi fok: H1 A múlt század első felében készült kiegyensúlyozott tömegével, homlokzatával, annak sajátosan szerkesztett elemeivel, barokkos attikával, kerámia díszeivel,

Részletesebben

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről

Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete. Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat Képviselő-testületének /2017. ( ) önkormányzati rendelete Jánoshalma Város településképének védelméről Jánoshalma Városi Önkormányzat a településkép védelméről szóló 2016.

Részletesebben

Árajánlatkérés. Melléklet: Fotódokumentáció

Árajánlatkérés. Melléklet: Fotódokumentáció Árajánlatkérés Tárgy: Árajánlatkérés a Szabadság téri műemlék épületek homlokzat-, tető-, erkély felújításához és homlokzatinyílászárók cseréjéhez örökségvédelmi engedélyezési és kivitelezési dokumentációjának

Részletesebben

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása

függőereszés lefolyócsatornák cseréje gipszdíszek pótlása, javítása 17,31 erkély és műkő szegély cseréje, helyreállítása, korlát javítása 35063 7 a utc 5 s 35064 ro va 2 35089 sfu i K 35088 1 35078 18 35090 35087 20 35086 35081 a -24 22 u tc 25 35091/1 35092 35079 s aro gipszdíszek pótlása, v yfu párkányok bádogfedésének g Na függőereszés

Részletesebben

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések

I. A rendelet hatálya, általános rendelkezések Bucsuszentlászlói Községi Önkormányzat 9/2004.(VII.08.) sz. Önk. rendelete az épített és természeti értékek helyi védelmére vonatkozó szabályokról Búcsúszentlászló Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei

MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 100 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei MAGDOLNA NEGYED PROGRAM III. ÜTEM 00 %-ban önkormányzati tulajdonban álló, utcai homlokzat felújítással érintett épületeinek építész tervei Megbízó: Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Részletesebben

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE

MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE MADOCSA TELEPÜLÉSKÉPI RENDELETE 1 MADOCSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2017.(VII.3.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19.

125. RÁKOSPALOTA -- PESTÚJHELY ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉKEI. Városrész: ÜDÜLŐTELEP. Utca, házszám: SZŐDLIGET UTCA 19. SZŐDLIGET UTCA 19. 125. Morzsa utca 1-3 5 87988/2 87997 6a 6b 87991 87992 87990 87989 87984 7 87996 87993 24-26 22 27 6c 9 87995 20 18 16 14 Sz ő dl iget utca 25b 25a 23 21 19 17 15 87888 87889 87890 87893

Részletesebben

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem

SORSZÁM HELYRAJZI SZÁM CÍM VÉDETTSÉGI FOK 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1. 594 Vasút u. Helyi védelem 1854-ben állított kőkereszt. A keresztre feszített Jézust, a talapzaton pedig Máriát ábrázolja. A kőszerkezet állagának óvása, illetve téli takarása indokolt. A kereszt környezetének

Részletesebben

Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház

Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház Értékvizsgálati dokumentáció helyi egyedi védetté nyilvánításhoz Budapest XII. kerület, Karthauzi út 6. (hrsz. 9228/2) Társasház, volt Mirabel öröklakásos társasház Budapest, 2011 EGYEDI ÉPÍTÉSZETI ÉRTÉK

Részletesebben

VÁZLAT TERV Műszaki leírás A tárgyi vázlatterv a két intézmény közötti átrium zárt udvar lefedésének és a városi könyvtár művelődési ház felőli feltárásának kialakításával foglalkozik. A tervben javasolt

Részletesebben

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e. a helyi jellegű építészeti értékek védelméről

Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e. a helyi jellegű építészeti értékek védelméről Szentlőrinc Városi Önkormányzat 9/1996.(IV.25.) KT. R e n d e l e t e a helyi jellegű építészeti értékek védelméről (Egységes szerkezetben a 15/2008.(VI.27.) KT. Rendelettel) Szentlőrinc Városi Önkormányzat

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. c) 35. (2) bekezdés b) pontja (V2) és 2. sz. melléklete szerinti helyi védettségű épületekre, megtartandó védelemmel.

1. Általános rendelkezések. c) 35. (2) bekezdés b) pontja (V2) és 2. sz. melléklete szerinti helyi védettségű épületekre, megtartandó védelemmel. Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (II. 18.) önkormányzati rendelete az épített örökség helyi értékeinek védelmére adható önkormányzati támogatásról Nagykőrös Városi Önkormányzat

Részletesebben

2. A rendelet hatálya

2. A rendelet hatálya Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005.(III.02.) számú rendelete a helyi építészeti védelem alatt álló épületek felújításának támogatásáról Kiskunhalas Város Képviselő-testülete

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január 09-i nyílt üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január 09-i nyílt üléséről Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 1/2013/JT. 2/2013. sz. határozat J E G Y Z Ő K Ö N Y V Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. január 09-i nyílt üléséről

Részletesebben

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése

Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése Az erdélyi Mezőség kulturális örökségének kutatása és népszerűsítése tanulmányok Készült: a NEA-NO-15-SZ-0262 jelű pályázat támogatásával Möller István Alapítvány A szerzők # # # # # # # # # # # # # #

Részletesebben

SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZŐLŐSGYÖRÖK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/1998.(VIII.11.) sz., 13/2009.(X.26.) sz. rendeletével módosított 6/1998.(III.30.) számú rendelete Szőlősgyörök Község építészeti értékeinek helyi védelméről A Képviselő-testület

Részletesebben

A megyei önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmények jelentősebb fejlesztései (1999-2011)

A megyei önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmények jelentősebb fejlesztései (1999-2011) 1999. Erdő, telek-vásárlás, épület rekonstrukció Foglalkoztató épület létrehozása Fűtéskorszerűsítés Egyesített Szociális Intézmény, Fűtéskorszerűsítés dr. Piróth Endre Mentálhygiénés Otthon, Fűtéskorszerűsítés

Részletesebben

Képek a Jászságból 161

Képek a Jászságból 161 Képek a Jászságból 161 Farkas Kristóf Vince Képes tudósítás a jászfényszarui Főtérről A most bemutatott fotók az ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2011-0003 jelű Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása

Részletesebben

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének

Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének Nógrád Község Önkormányzata képviselő-testületének 12/2009. (XI. 28) rendelete az épített értékek helyi védelméről Egységes szerkezetben a 8/2011.(VII.06.) módosítással, és 9/2012.(V.22.) módosítással.

Részletesebben

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER

NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER NAGYPALL HELYI ÉRTÉKVÉDELMI KATASZTER PÉCSÉPTERV STUDIÓ VÁROSRENDEZÉS ÉPÍTÉSZET BELSŐÉPÍTÉSZET SZAKTANÁCSADÁS TERVEZÉS LEBONYOLÍTÁS N A G Y P A L L EGYSÉGES TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE HELYI ÉRTÉKVÉDELMI

Részletesebben