Rovatok. Beköszöntő Nefelejcs Ki miben tehetséges Film és könyv ajánló Észforgató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rovatok. Beköszöntő Nefelejcs Ki miben tehetséges Film és könyv ajánló Észforgató"

Átírás

1 Rovatok Beköszöntő Nefelejcs Ki miben tehetséges Film és könyv ajánló Észforgató

2 BEKÖSZÖNTŐ Kedves Olvasó! - vagy inkább Olvasók! - (mert bízom benne, hogy sokan lesztek!) Öröm volt számomra a hír, mely arról szólt, hogy igény mutatkozik az iskolaújság újraindítására. Ehhez a kezdeményezéshez én is boldogan csatlakozom! Már a névhasználat is kíváncsisággal töltött el, mert úgy vélem, mindez valóban rólatok szól majd. Ti keltitek újra életre, megőrizve a múlt értékeit, Ti töltitek meg tartalommal és érzéssel, s mi pedagógusok pedig figyelünk majd minden rezdülésetekre, mint egy jól működő Jelfogó! Remélem bőven lesz lehetőségünk beszámolni sikereitekről és szép eredményeitekről, s nyilvánosságot biztosíthatunk tehetséges tanítványaink számára is. Szeretettel kívánok sok erőt ehhez az értékes munkához: Forgács Tiborné Zsóka néni a PIOK főigazgatója jó cselekedeteink már alapjaikban magukban hordozzák a jutalmukat. Örömmel köszöntök Mindenkit iskolaújságunk hagyományőrző, de sok tekintetben megújult hasábjain. Célunk, hogy időszakonként tudósítsunk aktualitásokról, eseményekről, közelgő ünnepeinkről. Lapunk nem kívánja felvenni a versenyt egyetlen drága, színes, bulvárlappal sem, viszont ígéri, hogy azokra a percekre, amíg lapjait forgatja, tartalmas kikapcsolódást nyújt olvasói számára. Napjainkban, amikor egyre jobban közeledünk a tél legsötétebb időszaka felé, a közelgő ünnep fénye ellensúlyozhatja borongós hangulatunkat. Bár a plázák, vásárok csillogása, a boltok forgataga kicsit elhomályosíthatja figyelmünket a lényegről, arról, hogy sokkal nagyobb ajándék családunknak, társunknak, barátunknak az, ha figyelmesebbek, segítőkészebbek, megbocsátóbbak, türelmesebbek vagyunk velük, mert jó cselekedeteink már alapjaikban magukban hordozzák a jutalmukat. Ha az ünnepre várva mindenki csak eggyel több ember felé fordul szeretettel, mint az előző napokban, gondoljunk arra, hogy az a szeretet egyszer majd visszatér hozzánk. És a csoda, hogy olyan valakitől kapjuk, akitől nem is várnánk Így gyújtva szívünkben apró fényeket a szeretet pici mécseseivel. Szeretettel minden Olvasónak: Kóródi Mária Szent András havának Katalin napján 1.

3 NEFELEJCS! Újra elindult a Jelfogó iskolaújság, s most Nefelejcs! néven olvashatjátok a már megtörtént és a még meg nem történt eseményeket. Mivel új a szerkesztőség, így megújulva, olyan információkkal bővülve, ami sokakat érdekelhet, vágunk bele a decemberbe, remélve, hogy ezzel is érdekesebbé, színesebbé tehetjük számotokra ezt a rövidke terjedelmű folyóiratot. Remélem, az itt olvasott történések nem csak hasznosak, de szórakoztatóak is lesznek számotokra. Ezzel a pár sorral kívánnék nektek kellemes decembert! (: Lorna Napsoroló eseménynaptár a már megtörténtekről és az előttünk állókról (iskolai eseményekről, a világban történt dolgokról, szokásokról, hagyományokról). SZEPTEMBER 02. első tanítási nap SZEPTEMBER 26. Ráday-kupa: asztalitenisz egyéni OKTÓBER 03. Rendhagyó történelem óra, október 6-ra emlékeztünk. OKTÓBER 09. Pest megyei matematika verseny OKTÓBER 14. Floorball csapatbajnokság első nap OKTÓBER 18. Sportest: Labdarúgó házibajnokság OKTÓBER 22. Október 23. megemlékezés, októberi emlékfutás NOVEMBER 11. Asztalitenisz házibajnokság 2. NOVEMBER 15. Rigóavató NOVEMBER 29. Hangversenyestművészeti est NOVEMBER 27 - DECEMBER 31. BUDAPESTI KARÁCSONYI VÁSÁR Nem csupán vásárlásra van lehetőség, a színpadokon többféle kulturális szórakozási lehetőség is adódik. Talán még a Mikulással is találkozhatsz az ünnepi forgatagban. Továbbá hagyományőrző ételeket kóstolhatsz, és a kihagyatlan a meleg teát és a forralt bort egyaránt. Egyedi iparművészeti termékkel lephetted meg szeretteidet. December nevének jelentése: tizedik. Ez a hónap a pihenés a jó hangulat jegyében telt el az ősi időben is. Az emberek ünnepségeket tartottak, először is Bona Dea a Jó Istennő tiszteletére, köszönetképpen. Most is nagyon kedveljük ezt az időszakot, mert sokszor van lehetőségünk szeretteinkkel lenni, ajándékot, meglepetést kapni és adni. Kellemes hangulatban régi szokásokat, eseményeket feleleveníteni. Pihenni, mert kevés időt töltünk az iskolában december 1-je a MAGYAR RÁ- DIÓZÁS napja,(avatóünnepséggel és hangversennyel indult a rendszeres rádiós műsorsugárzás) valamint az AIDS világnapja és Vörösmarty Mihály születésnapja.

4 December 6-a, Miklós napja, már a középkorban is ünnep, mert Szent Miklós az ifjúság és a vándorló diákok patrónusa volt. Ez a nap azonban ősi gonoszjáró nap is volt. Szokás volt, hogy december 5-én különbféle álarcokban jártak házrólházra a felnőttek, s a gyenge gyermekeket csúfos figurákkal rettegették. Ebből az alakoskodásból századunkra csak a krampusz és a gonoszűző virgács maradt meg. Szent Miklós a 3. században püspök volt, sokszor segített az embereken. Legendája úgy alakult ki, hogy egy séta alkalmával meghallott egy beszélgetést. Egy szegény nemes ember három, férjhez menés előtt álló lánya azon vitatkozott, melyikük menjen rabszolgának, hogy a többieken segíteni tudjon. A püspök ennek hatására egy zacskó arannyal tért vissza, és bedobta az ablakon. A következő évben ismét bedobott egy zacskó aranyat, megismétlődött a csoda. Mivel a ház lakói lépteket hallottak, kitekintettek, és egy piros ruhás öregembert láttak elsietni. A harmadik évben a hideg miatt be volt palánkolva az ablak. A püspök ezért felmászott a sziklaoldalba épült ház tetejére, és a kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány ekkor tette a kandallóhoz a harisnyáját száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, hogy a hó borította Taurus hegyről maga a Tél-Apó jön az ajándékokkal. Hamar kiderült, hogy a püspök a jótevő, aki december 5-én, névnapja estéjén megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. DECEMBER 07. Szalagavató A szalagavató - ballagás története Magyarországon Ez a ceremónia Selmecbányáról származik az 1800-as évek elejéről, (akkor még valétálásnak nevezték), csak 1830 körüli időből nevezik ballagásnak. A főiskolát végzett, végbizonyítványt kapott diákot hívták valétánsnak. A valétálás eredete a középkorba nyúlik vissza, amikor a lovag a lovagi tornára ment, vagy a diák másik városba, vagy a mesterlegények vándorútra indultak, akkor előtte búcsút vettek tőlük. Ennek az eseménynek a diákos megjelenése a ballagás. Selmecen a szokások átalakulásával került be a búcsúzó-búcsúztató események közé a szalag feltűzése. A diákok a tanulmányuk utolsó félévében váltak jogosulttá a szalag viselésére, melyet ünnepség keretében kaptak meg. Ezek általában tenyérnyi nagyságú, zöld, selyemből készült szalagok voltak, melyet év végéig állandóan viselni kötelesek voltak. A vacsora és szalagtűzés után a valétamenetet a legidősebb diák nyitotta meg, aki a vállán egy hosszú botra kötött tölgycsokrott vitt, a többiek pedig tölgyfalevelet tűztek a kalapjuk karimájára. Az alsóbb évesek fáklyás menettel és énekkel, ballagási dalokkal kísérték a végzősöket. Az ünnepség része a néhány hónappal később megtartott tényleges ballagás, ahol búcsúztató és bál van. A bál után menet a városkapuig megy, ahol jelképesen fenékbe billentették őket, tudatván velük, hogy semmi keresnivalójuk sincs tovább az intézményben. 3.

5 December 13-ára esett a Gergely-féle időszámítás előtt az év legrövidebb napja, (most december 21.) mely Szent Lucia napja is, ezért ez a nap mindenféle babonás szokások forrásává lett. Ekkor a nap meghal, majd 24 óra múlva újjá éled, a hagyomány szerint. A Luca napja alkalmas arra, hogy a lányok kitudakolják jövendőbelijük nevét, vagy legalábbis foglalkozását. Erre a célra szolgál a Lucaszék: aki erre a székre ráül, az meglátja jövendőbelijét. Luca napján kezdik készíteni a Luca székét, amelynek segítségével karácsony böjtjén felismerik a boszorkányokat. A lucaszéken készítője mindennap dolgozik valamit, úgy, hogy éppen karácsony estéjére készüljön el. Akkor elmegy az éjféli misére, és ott megismeri a falu boszorkányait, mert ilyenkor szarvat hordanak. Utána azonban menekül haza, különben széttépnék a boszorkányok. Ha mákot szór el az úton, a boszorkányok kötelesek ezt felszedni, s így a történet hőse megmenekül. DECEMBER Sportest: Floorball DECEMBER 14. Bécs-advent DECEMBER 21 - JANUÁR 5-ig téli szünet. Első tanítási nap január 06. Karácsony böjtje (dec. 24), egyrészt Ádám-Éva, vagyis a bibliai ősszüleink neve napja. Másfelől az Ószövetség világából, az új Ádám fogadására, egyúttal a halott természet életre igézésére, a kezdődő új esztendőre, továbbá az emberi megújulásra való előkészület. (Szent) Gyula pápa csak 350-ben nyilvánította december 25-ét a Megváltó születésnapjává. Addig az évnek szinte valamennyi napját számba vették a teológusok Jézus Krisztus születésnapjaként. Régebben a fenyőt almával, naranccsal, aranyozott dióval, papírdísszel és láncokkal ékítették, tetejét csillagba foglalt angyallal vagy kis Jézust tartó Mária-képpel koronázták. Gyertyáit először december 24-én este gyújtották meg, utoljára rendszerint vízkeresztkor. Nálunk Brunszvik Teréz grófnő állíttatott először karácsonyfát, 1825-ben. A szokás Németországból indult ki, a német lutheránusok terjesztették, akik így adta új, keresztény értelmet a fenyővel kapcsolatos, néphagyományban tovább élő régi pogány hiedelmeknek. Európában általánossá vált, hogy a téli napfordulót és az új évet zölddel köszöntsék. DECEMBER 31-e I. (Szent) Szilveszter pápa emlékünnepe. Pápasága idejére ( ) esett, hogy a római birodalom uralkodója, Nagy Konstantin császár felhagyott a keresztények üldözésével, és az egyházat az állam első intézményévé emelte. Az óévtől való búcsúzást az ó- és újvilág sok népe lármázással, zajkeltéssel ejti meg. A zajkeltés oka sokféle lehet, pl. a gonosz, a régi kiűzése, eltávolítása, vagy más mágikus ok, vagy csak az általános ünnepi féktelenség. JANUÁR 6. Vízkereszt Eredeti jelentése, az Úr megjelenésének ünnepe. A vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó időszak a farsang időszaka. A 15. századtól szokás hazánkban, már Mátyás király idejében álarcot küldött a királynő itáliai rokonsága a magyar rokonoknak. A vízkereszttől hamvazó szerdáig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tartó időszak a farsang, melyet vidám lakomák, bálok jellemeznek. Nem kötődik hozzá vallási ünnep, még a kereszténység előtti időkből származik. - 4.

6 Magyarországon valószínűleg középkori német polgárok, és később Mátyás király udvarának itáliai kapcsolatai hatására terjedt el. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban, (mikor rövidebbek voltak a nappalok mint az éjszakák) hogy a Nap elgyengül, és gonosz szellemek kelnek életre. Vigalommal, karneváli felvonulással, boszorkánybábú égetéssel akarták elűzni ezeket. Kezdetben azért öltöztek jelmezekbe, hogy elűzzék a hideget, rosszat, halált. A farsang a párválasztás időszaka és az esküvők megtartásának a szezonja, mert utána a nagyböjt idején tilos volt a menyegző. A báli szezon lényege az eljegyzés volt. A farsang adott alkalmat a vénlánycsúfolásra is, így figyelmeztették azokat, akik már elérték a megfelelő kort, de még nem mentek férjhez. A farsang csúcspontja a karnevál, ez a nagy mulattságok napja, de egyben télbúcsúztató is. Sok városban ekkor rendeznek nagy karneváli mulatságokat pl. Rio, Velence, Mohácson pedig a busójárást. Ilyenkor az emberek különböző álarcokba, maszkokba bújnak. A magyar falvakba ördögnek, katonának, koldusnak, kéményseprőnek, boszorkánynak öltöztek. Gyakori volt az állatalakoskodás is, medve, kecske, ló, gólya bőrbe bújtak. Farsanghétfő, vagyis a húshagyó kedd előtti hétfő pedig az asszonyfarsang napja, amikor a hölgyek ugyanúgy mulathattak, mint máskor a férfiak. Húshagyó kedd a farsang utolsó napja, mikor szalmabábut vagy koporsót égettek, ezzel zárták le hivatalosan a telet és a farsangot is. Ezután következik a hamvazó szerda, ami a 40 napos böjt kezdete, mely húsvét vasárnapján fejeződik be. A farsanghoz kötődnek még a jó kívánságok is. A kimondott szó mágikus erejével próbálták biztosítani a következő évre a jó termést, szerencsét, egészséget. JANUÁR 6. A Szent korona hazaérkezésének időpontja is elején a menekülő Szálasi Ferenc magával vitte a koronát, de az amerikai hadsereg elfogta. Ettől kezdve a korona az Amerikai Egyesült Államok őrizetébe került. A korona a magyar állam önállóságának és a függetlenségének a jelképe, csak 1978-ban került vissza, hosszú tárgyalások után. JANUÁR 17. Első félév vége JANUÁR 18. Ráday-kupa: Úszó házibajnokság JANUÁR 22. Vince Nevének rokon hangzása a vinum, bor szó a magyarázata, hogy a szőlészek szentje lett. A francia Vincent pl. százannyi bor és névnapja időjárásából, a várható bortermést szokták megjósolni, amint e versike is tartja: Ha megcsordul a Vince,Tele lesz a pince. JANUÁR 22. A magyar kultúra napja A Himnusz születésnapja A kézirat szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük a MAGYAR KUL- TÚRA NAPJÁT. 5.

7 KI MIBEN TEHETSÉGES Csendes lélegzetek Megnyugszik. Megnyugszok. Meg kell nyugodjak. Mert végleg eltűnt a számomra. Elment. El kellett mennie. Mert így kell ennek is lennie. Még talán sírok Csak egy kicsit, De majd nem fogok. Nem fogok, mert elfogadom. Ő még létezni fog De nem számomra Élni fog De nem értem Szeretni fog De nem engem Boldog lesz De nem velem De legalább lesz És azt se baj, hogy nem velem Mert elfogadom Elfogadom és Elengedem El fogom engedni El kell engednem Megteszem Megtettem Elengedtem messzire, ahol nem éri a kegyetlen De engem se, mert Ő boldog lett Én pedig elengedtem. Haraszti Vivien A Főnix Utolsó lehetőség, egy utolsó élet, Hol helyrehozhatok minden vétket Reményem, hitem rég elhagyott, S most a porból ölt új alakot Halálvágy és szánalom, Mindig búra kárhozom Millió kín, s millió fájdalom Szomorúság lánca lóg a lábamon Vérem angyalom, Neked áldozom Utolsó lehetőség, egy utolsó reménysugár Fuss míg eljön érted a Halál Ismét lángol a Főnixmadár Szemében már nincs fájdalom, vagy gyűlölet, Csak irántad érzett bűvölet Magányomat megtöri szeme lángja, daru száll a nagyvilágba, Minden bú és minden ártalom, lassan elporlik a vállamon. Lelkem újra élhet, s talán megkaphatja, amire legjobban vágyik, Szívem a Főnix tüzében hamuvá válik. Victor Wonderweiss 6.

8 Miss Greeny (írta: Lorna) A River street kihalt volt, már nem járkált senki az utcán. Csak az árnyak nyújtóztak el fáradtan beburkolva a házakat, a kerteket, beszöktek a sikátorokba, valamint a gyermekek ágya alá. Minden csendes volt, mikor David kirúgta az bár ajtaját. Barátai vihorászva követték őt, s szünetet csak akkor tartottak, mikor nagyot húztak a sörükből. Hogy hányadik üveggel itták, azt már maguk sem tudták. A lényeg az volt, hogy jól érezzék magukat, és ahhoz láthatóan eleget ittak már. -NŐ KELL! bömbölte az éjszakába a részeg férfi. OLYAN MAGÁ-ÁNOS VAG VAGYOK! Az ordítozás hatására újabb nevető roham tört elő a csoport tagjaiból, ki hörögve, a hányási ingert igyekezve visszafojtani, ki a falnak támaszkodva, könnyítve magán. Az egyik sarkon egy nő kontúrjára lett figyelmes David, és anélkül, hogy szólt volna a többieknek, követte a látomást. Kiérve a szűk utcácskából szemével a nőt kereste. Nagyon kellett koncentrálnia, hogy ne folyjék össze az elé táruló kép. A keresett személy már a másik sarkon tartott, ám mielőtt befordult volna, hirtelen megállt, kacéran a hajába túrt, mindezzel azt üzenve, hogy ma estére mindre kapható. Ennél több nem is kellett a férfinak, a lehető leggyorsabb tempóban indult meg a következő sarok felé. Az utcai lámpák fénye már nem jutott el a kukákhoz, ahol a nő várakozott. A férfi nem tétovázott, egyenesen az ismeretlen alak felé lépdelt, miközben erősen dolgozott azon, hogy nadrággombját áttolja a lyukon. Már csak négy bizonytalan lépés választotta el az áhított nőtől, mikor arra lett figyelmes, hogy a mellkasába csapódik valami, majd mielőtt még bármit is tehetett volna erős fájdalom áramlott szét a testében, a becsapódási helyből kiindulva. Pár percig még nyaldosta testét az intenzív fájdalom, majd hirtelen alábbhagyott. Ekkor női cipő kopogását hallotta, ami egyre közelebb került hozzá. Innentől elsötétült minden, s az utolsó dolog, amire emlékezett egy macskanyávogás volt. Sandra szíve hevesen vert az izgatottságtól. Újabb lehetőséget kapott. Újra megtehette, amire oly régóta várt. A férfit nehéz volt elvonszolni a sikátorból 7.

9 és a kocsiba tuszkolni, de sikeresen vette az akadályt. Most pedig, hogy a fogorvosi székhez bilincselte, már kezdhette is a játékot. Sandra ugyanis nagyon szeretett játszani. Enyhén remegő kezeire gumikesztyűt húzott, majd a bakelit lejátszóra helyezte kedvenc Elvis lemezét. A forgás megkezdődött, s a tű legalább olyan huncutul játszott a redőkön, mint ahogy majdan Sandra fog a férfivel. A nő lassan az acélozott asztalhoz tipegett, hogy magához vegye az első kelléket: egy pohár vizet. Ám ahelyett, hogy beleivott volna, a férfi arcába lötytyintette. Amaz hangosan felhorkant, majd köhögni kezdett. A feje még mindig kóválygott a töméntelen alkoholtól és érezte, hogy torkát mardossa már a feltörni készülő gyomorsava. - Mi-mi a? - Hogy mi történt, Kedves? szólalt meg rekedtes hangon a nő. Csak nyugalom, Drága. Nemsokára végzünk, csak lazítsd el magad. A férfi feje hasogatott a fájdalomtól, s már épp a halántékához emelte volna kezét, mikor az megakadt, s öt centinél nem emelkedett tovább. -Mi a? ismételte meg a kérdés, amit ezúttal sem sikerült befejeznie. Azonban a nő már nem méltatta válaszra. Arcára maszkot húzott, s megindult a második segédeszköz felé. Ó, igen. Szívverése ismételten felgyorsult, ahogy a hideg fémen végighúzta ujjait. A kést még tavaly nyáron vette egy garázsvásáron. Kissé hasonlított a machetere, ám formája hajazott a bárdéra is. - Nos, Kedvesem, most már akár hozzá is láthatunk. kuncogott a nő, majd a késsel a férfi belső combjába vágott. David felordított fájdalmában. - Nyugalom, Kedvesem, nyugalom! csitítgatta Sandra, viszont valójában nagyon is élvezte, hogy áldozata ilyen módon fejezi ki rettenetes fájdalmát. Ám a válaszinger túlságosan erőteljes volt, mert az üvöltéssel együtt gyomra tartalma is feltört, s absztrakt műként terült szét a betonpadlón. - Ejnye, Drágám, most majd még ezt is el kell takarítanom. Igazán vigyázhattál volna! mondta kissé ingerülten a nő, s mit sem törődve az előbbi közjátékkal folytatta a munkát. A kés pengéje ezúttal a kézfejekre csapott le, melyekből gejzírként tört elő a forrón vöröslő vér. A fájdalom mértéke immáron elviselhetetlenné nőtt, s a férfi eszméletét vesztette. A látvány a nőre izgatóan hatott, s az már nem bírta visszafogni magát. A keze szinte magától lendült újra és újra, mígnem összeesett a fáradtságtól, s a levegőt is sűrűn lihegve tudta beszippantani. 8.

10 Pár percig még ült a vértől és hányástól szennyezett kövön, hogy erejét viszszanyerje, majd felállt, hátra simította a kontyból kiszabadult tincseit, s megcsodálta művét. Ma is valami szépségeset, valami meghatót alkotott, csak sajnálatos módon a munka időtartama meglehetősen rövidre sikeredett. Az óra háromnegyed hármat ütött, így még bőven volt ideje arra is, hogy eltüntesse oly nagyon kedvelt játékának maradványait. Édesanyja ugyanis arra tanította őt, hogyha már nem játszik valamivel, akkor azt szépen pakolja el. Most is úgy cselekedett. Vágyainak eleget tett ez a móka, egy kis időre újra nyugodtan alhat, ám szíve kissé csalódott volt attól, hogy ezúttal a játék túl egyszerűnek bizonyult. A takarítás pontosan két órát és negyvenhárom percet vett igénybe. Sandra Greeny mályvaszínű cipőjében a kijárathoz tipegett, s nagyot szippantva az áporodott levegőből újra a kedves, megbízható idős hölgy lett, a szomszédból. XXI. századi zenészek Szárnyal a dallam az esti órán, Fényes hegedűből kiszakadva repül. Hol kacag, hol jajong, néha felcsap, Végül egészen elcsendesül. A taps felzúg, a közönség tombol. A zene összeköt teret és időt: Beethoven lelke közöttük lebeg, S haza is kísér minden résztvevőt. Szárnyal a dallam a délutáni szélben, Kopott hegedűből kiszakadva repül, Kacag, jajong, fel-felcsap a téren, Majd megfáradva elcsendesül. Csak egy kisfiú koppanó lépte lassul, Míg elrévedve füleli a hangvarázst, De anyja hirtelen ránt egyet karján, S a forgatagban sietnek tovább. Elszállt a dallam, vele az idő, Már csak néha hallani lépteket, Míg az utca kényszerű zenésze Tekintettel méri a napi filléreket. Horváthné Szombathelyi Katalin tanárnő 9.

11 Téma: romantikus sci-fi Dan Wells: Partials - Részben ember Műfaj: sci-fi, Kiadó: Fumax FILM ÉS KÖNYV AJÁNLÓ Dan Wells, a méltán elismert író egy részletesen kidolgozott, posztapokaliptikus világba kalauzol el bennünket. Az emberi faj több, mint 98%-a veszett oda a Részleges-háborúban, és az ez alatt elszabadult RM vírus miatt. Az életben maradt közel 36 ezer ember Long Islanden telepedett le. Leálltak a gyárak, akadozik az áram-és vízellátás, a gyógyszer felbecsülhetetlen kincs. A hatalmas területet elvétve lakják az emberek, használati tárgyaikat fosztogatva szerzik meg. Számunkra elképzelhetetlen körülmények között élik életüket, beletörődve sorsukba. Az eseményeket a 16 éves Kira szemszögéből ismerhetjük meg, aki a szülészeti osztályon kezdi meg nővéri munkáját. Egyre jobban frusztrálja a tehetetlenség, és annak látványa, hogy az újszülöttek 3 nap alatt belehalnak az RMbe, míg a Remény törvény korhatárát egyre alacsonyabbra tolják. A nőket szinte inkubátorokká degradálják, akiknek a folyamatos gyermekszülés a feladatuk. Így hát kezébe veszi az emberiség sorsát. Indítványozza áthelyezését az RM kutató osztályra, mindenre elszántan, az ellenszer megtalálása érdekében. Fiatal hősnőnknek őrült és egyben zseniális ötlete támad: Hogyan, illetve kiktől lehetne a legtöbbet megtudni a vírusról? Természetes azoktól, akik létrehozták, a Részlegesektől. Kira titkos akcióba kezd pár ismerősével, elindulnak, hogy foglyul ejtsenek egy emberekhez megtévesztésig hasonlító, mesterségesen előállított szerves lényt, egy gyilkolásra tervezett harci robotot. De ebbe a Részlegeseknek, a Szenátusnak, a Hangnak és a túlélőknek is lesz beleszólása. E rövid kis ismertető után remélem páran kedvet kaptak ennek az egészen egyedi és hiteles, utolsó oldalig lebilincselő műnek az elolvasására. Akinek ez nem elég, az se keseredjen el, október 11-én jelent meg a népszerű trilógia 2. kötete, Solutions - Töredékeke címen. Ez is egy egészen egyedi és hiteles olvasmány. 10.

12 A burok (The Host) színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 125 perc, 2013 (12) Rendező: Andrew Niccol Író: Stephenie Meyer Szereplők: Saoirse Ronan (Melanie Stryder) Diane Kruger (Hajtó) William Hurt (Jeb Stryder) A film Stephenie Meyer azonos címre hallgató könyvét filmesíti meg, néhány apró átírással. Aki nem akar a meglehetősen hosszú könyvvel 'vesződni', annak ajánlom ezt a filmet. A Földet egy idegen, parazita faj szállta meg. Szó szerint, hiszen ezek a lények az emberekben laknak, átvéve az uralmat a testünk felett, száműzve a tudatunkat; mintegy megölve őket. Felvirágoztatták a társadalmat, eltörölték a bűnözést, megszüntették a betegségeket, földi paradicsommá tették a világot. Ennek fényében rájöhetünk, hogy Melanie Strydernek nem olyan volt a kamaszkora, amire vágyott. Nem azzal kellett megküzdenie, hogy szülei elengedjék bulizni, hogy sminkelhesse magát az iskolában, vagy hogy kivel randizzon. Melanie-nak az életéért kellett küzdenie napról napra, bujdokolnia, megóvva kisöccsét, Jamie-t. Egy fosztogató körút közben futott bele Jaredbe, akivel hármasban folytatták az utat, s ahogy azt a történet megkövetelte, rendesen egymásba is szerettek. Sajnos ez az idill nem tartott soká. A lelkek, ahogy a megszállóik magukat nevezték; rájuk találtak egy elhagyott hotelben. Melanie, hogy az öccsét mentse, inkább öngyilkos szándékkal kivetette magát az ablakon. A hajtók szerencséjére túlélte, akik egy igen öreg lelket, Vándort ültették belé. Vándort arra használták, hogy megtörje Melanie tudatát, információkat nyerjen további menekültek hollétéről. Vándor meglepődve tapasztalta azt, hogy nemhogy Melanie tudatát nem tudja megtörni; hanem Melanie is tudja irányítani őt. Végül arra kényszeríti, hogy hagyja el a bázist, és vegye útját a sivatag felé, a feltételezett menekülttábor irányába. Így indul a kalandunk üldözéssel, fosztogatással, romantikával és egy kis skizofréniával megfűszerezve. Fiúknak a romantika túltengése miatt kevésbé kedvező választás, de a lányoknak mindenképpen ajánlom. 11.

13 Gravitáció Cat Patrick : Forgotten - Úgyis elfelejtem A Gravitáció idén az egyik leglátványosabb film. Hogy miért? Mind a mellett, hogy gyönyörű képekkel operál, akcióban sincs hiány. A történet, lássuk be, egyszerű. S mégis, az egyszerűsége teszi igen élvezhetővé. Nézzük, miről szól a film: űrsétát/űrhajójavítást zavar meg egy nagyobb űrtörmelék, mely tönkre tesz mindent, ami az útjába kerül. Főhőseink menekülnek, s közben elgondolkozunk, hogy az ember, mit meg nem tesz, azért, hogy életben maradhasson. Beszéljünk a szereplőkről! Sandra Bullock, csodásan hozza karakterét, az ő alakításával lesz teljes a film hatása. George Clooney, pedig a nyugalom megtestesítője, mit sem törődik azzal, hogy mekkora veszélyben vannak. Remek párost alkotnak a vásznon, így érthető, miért nincs más konkrét szereplője a filmnek. Ha teheted, nézd IMAX 3D-ban vagy sima 3D-ben, mert ez film igényli a nagy vásznat. Biztos mindenki gondolkodott már azon, milyen is lenne a jövőbe látni. De ha még esetleg meg is lenne ez az adottságunk, milyen lenne csak ezzel élni? Csak a jövőbe látni, de a múltat elfelejteni. Eléggé zűrös élet lenne, nemde? A 16 éves London Lane ezt az életet éli. Este elalszik, majd másnap reggelre csak a jövőre emlékszik. Mindennapjait csak a kis jegyzetei és legjobb barátnője segítségével tudja végig vinni. Viszont minden a feje tetejére áll, amikor egy új fiú érkezik az iskolába. Luke Henry nem az a tipikus ember, akit könnyen el lehet felejteni. London bárhogy is próbálja, egyszerűen nem emlékszik a fiúra, de ami még aggasztóbb, hogy amit a jövőben lát se biztató számára. Szóval talpra kell állnia, és emlékeznie kell múltjára, hogy megmenthesse a jövőjét. Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft. Könyv Fordító: Cziczelszky Judit 12.

14 Szellemi totó: 6+1 néprajzi kifejezésekből összeállítva Válaszd ki a három válaszból, melyik a helyes megoldás! 1, Milyen foglalkozású ember a bodnár? a, szűrkészítő b, asztalos 2, Mi a bokány? c, hordókészítő, kádár a, Karcsú, egyfülű, körte alakú cserép, borosedény. b, Kis méretű fedeles bőrtáska, amelyet hosszú bőrpánton lógatva, félvállra vetve hordoznak. c, Fából készült sajtoló szerkezet, amellyel szüretkor a szőlő levét kiszorítják. 3, Mikor, ki énekli a bókverset? a. A királyi udvarban a dalnok énekli, az uralkodó dicső tetteit elzengő óda. b. Ebben a dalban az énekes köszönti és dicséretekkel halmozza el kedvesét. c. Szűz Mária dicsőítésére alkalmazott dal, a korai kereszténység idején a hívek éneklik a templomban. 4, Mi a borvíz jelentése? a, A bor és a szódavíz keverékéből származó ital, vagyis a fröccs elnevezése. b, Különféle szénsavas, többnyire savanyú ill. savanykás ízű forrásvizek erdélyi elnevezése. c, A szőlő préselésekor a gyümölcsből először kifolyó, átlátszó színű folyadék. 5, Mit jelent a borzfuvar? ÉSZFORGATÓ a, Az a borz által végzett tevékenység, amikor az egyik borz a hasán vagy a lábai közt megfog valami tárgyat pl. gyümölcsöt, fát, vagy földet, a másik borz pedig húzza maga után, mint valami szállítóeszközt. b, A falvakban tavasszal és ősszel, mikor a házaktól kivitték a mezőre a trágyát, büdössége miatt az ezt szállító szekeret nevezték így. 13.

15 c, A fuvarozásnak az a módja, amikor a fuvaros nem kap fizetséget a szállításért, csak szívességből teszi azt. 6, Mit jelent a kolesz kifejezés? a, A diákotthon, kollégium kifejezés diáknyelvi rövidítése. b, A talyiga egyik leginkább földmunkára, kubikolásra használt változata. c, Négyszög alakú fakeret, amellyel a nehéz zsákokat emelgető és karon szállító, párban dolgozó férfiak munkáját könnyítik meg Milyen tárgy a lajbi? a, Kabátféle felső ruha. b, A női alsótestet fedő, házi vászonból készült ruhadarab neve. c, Mellény népies elnevezés. Rendszerint második réteg az öltözködésben a testen viselt ing fölött. Melyik, sokak által ismert irodalmi műből származik az alábbi idézet? Ki a vers szerzője? Kezed párnámra hull, elalvó nyírfaág, de benned alszom én is, nem vagy más világ. S idáig hallom én, hogy változik a sok rejtelmes, vékony, bölcs vonat hűs tenyeredben. Kinek az alkotása a képen látható szobor? Melyik városban található az eredeti alkotás? A rejtvények helyes megoldását név és osztály feltüntetésével a könyvtárban adhatjátok le, január 07-ig. A helyes megoldások ajándékot érnek! 14.

16 Advent idején Advent van, s átjárja lelkem a szeretet és az emlékezés. Rájövök ismét tán ezredszer, Hogy szépen élni gyakran túl kevés. Szeretni szóban és tettekben, hinni, remélni szüntelen. Táplálni kell mosollyal, öleléssel, hogy emléked hibátlan legyen. Most visszaröpülök gondolatban gyermeki önmagamba újra. Látom amint kályha mellett Nagymamám fagyos lábujjamat gyúrja. Hársfa teát tölt poharamba Idd meg! Nem fogsz fázni majd! Átmelegedett testem valóban S én azt hittem a tea tette azt. Ma már tudom, tőle volt a meleg. Ölelés, szeretet, gondoskodás ezek voltak mitől az a jó a testem és lelkem járta át. Ez adta azt a boldog érzést, mi ma is rám tör, ha a múltba révedek. Hiánya így advent idején fájón kéri vissza az elmúlt éveket. Emlékszem a finom illatokra, ami a konyhát járta át, mikor sült a mézes és a lágyan foszló mákos kalács. Arca piros volt az izgalomtól, mikor a szobába engedett csilingelt egy üvegpohár szélén. Itt az angyalka! Megjelent! Futottunk mind a fenyő köré ámultunk örültünk nagyon. Ezt a boldog érzést gyerekeimnek minden karácsonykor átadom. Már sokszor töltöttük el nélküle a karácsony szent ünnepét, de lelkemben ott mosolyog képe ahogy átöleli a gyermekét. Mert az ünnep attól sokkal szebb lesz, ha a gyertya fényben rá emlékezünk. S tudom onnan fentről ő is nézi. Ugye mindenkit szeretünk? Jusson szép szóból bárkinek! Simogató, ölelő kezekből, mosolytól csillogó szemekből, áradó tűz gyújtson fényeket! Szeretettel 2013 Karácsonyán! Szerkesztőbizottság: Felelős kiadó: Forgács Tiborné főigazgató, Kóródi Mária intézményegység-vezető (Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium, tanév, 1. szám) Főszerkesztő: Guttmann-né Nádasi Lívia Szerkesztőségi tagok: Antal Andrea, Hajdu Melinda, Horváth János, Podlaviczki Júlia, Haraszti Vivien, Koncz Andrea, Kötél Katalin Címlap: Szabaka Edit, Better Vivien Tördelő szerkesztők: Gergely Gyula, Kálmán Nikolett 15.

KÍ- NÁ- LÓ. Karácsony. Ami az újságból kimaradt! Kihagyhatatlan! Nézd meg Te is! :)

KÍ- NÁ- LÓ. Karácsony. Ami az újságból kimaradt! Kihagyhatatlan! Nézd meg Te is! :) XVI. évfolyam 8. szám 2008. december A Tapolcai Általános Iskola Bárdos Lajos intézményegységének a lapja Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog, sikerekben gazdag új esztendõt kívánunk! Karácsony Jól

Részletesebben

Jó Pajtás, 38 39. szám, 2011. december 22.

Jó Pajtás, 38 39. szám, 2011. december 22. Tüzes Vízkereszt M egráztuk, azaz leszedtük a karácsonyfát, díszeit édesanyám gondosan elrakta, az almát, fügét, a diót és ha akadt ilyen is rajta a likőrrel töltött csokoládébonbont szétosztotta közöttünk,

Részletesebben

BOLDOGASSZONY. Bogdánffy Szilárd a boldogok között. ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old.

BOLDOGASSZONY. Bogdánffy Szilárd a boldogok között. ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old. BOLDOGASSZONY Ádvent 2. évfolyam, 10. szám ORGO AJAVÍTÁS Beszélgetés az újfalui orgona javítóival - 5. old. ÚJ VÉRTA Ú Bogdánffy Szilárd püspök élete - 6. old. KARÁCSO YRA KÉSZÜLÜ K Az adventi idő jellemzői

Részletesebben

2011. DECEMBER 12. ünneplünk! (FOLYTATÁS A 2. OLDALON)

2011. DECEMBER 12. ünneplünk! (FOLYTATÁS A 2. OLDALON) WWW.KISKUNDOROZSMA.HU/DOROZSMAINAPLO MEGJELENIK KISKUNDOROZSMÁN KISKUNDOROZSMÁN ÉS KÜLTERÜLETEIN, 4000 PÉLDÁNYBAN ünnepe KÖZÉLETI LAP ALAPÍTVA 1990-BEN Kará csony 1 Karácsony. Decemberben erről az ünnepről

Részletesebben

Szerkesztõi levél. A tartalomból. Új év, új technika! > második oldal. András-nap (6) Fáy-bál (7) Továbbtanulás? (8) A turul (10) Boszorkány!

Szerkesztõi levél. A tartalomból. Új év, új technika! > második oldal. András-nap (6) Fáy-bál (7) Továbbtanulás? (8) A turul (10) Boszorkány! > második oldal Szerkesztõi levél Annyi Fáydalom-mentes hónap után újra itt van iskolánk méltán népszerû sajtóterméke, hogy színt vigyen a lassú és bizonytalanul tavaszodó világunkba. De nem kell aggódni!

Részletesebben

Téli népszokások. A karácsonyi ünnepkör. Advent. András-nap (november 30.)

Téli népszokások. A karácsonyi ünnepkör. Advent. András-nap (november 30.) Téli népszokások Téli népszokásaink két nagyobb egységre oszthatók: a karácsonyi ünnepkörre, valamint a farsangi időszakra. Egy-egy szokás a mindennapi életben nem választható el ilyen mereven, a könnyebb

Részletesebben

Boldog új esztendőt minden kedves Olvasónknak!

Boldog új esztendőt minden kedves Olvasónknak! Alapítva 1927-ben XXII. (XXXVII.) évfolyam 1. szám A település közéleti lapja Devecser, 2015. január Boldog új esztendőt minden kedves Olvasónknak! Nagy László: Adjon az Isten Adjon az Isten szerencsét,

Részletesebben

Délegyháza Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa

Délegyháza Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Délegyházi Hírek XXI. évf. 238. szám Délegyháza Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa 2014. december Zsákai Judit: Szeretetben Karácsony éjjelén eltűnik a bánat. Ragyognak a szívek, még akkor is,

Részletesebben

Advent, Vízkereszt stb. Katona Róberttel Mi a pálya a Széna téren?

Advent, Vízkereszt stb. Katona Róberttel Mi a pálya a Széna téren? A TÉL ÜNNEPEI HÁT, ÖSSZEJÖTT KÁLDORKORI Advent, Vízkereszt stb. Katona Róberttel Mi a pálya a Széna téren? 2. J Á T É K KOLESZTERIN Múltkori számunkkal és annak játékával akadt némi logisztikai probléma

Részletesebben

Börtönújság. Angyali üdvözlet. Karácsony. Besenyei Péter. Erősen. Újévi játék. Ünnepi összeállítás. nyereménysorsolással.

Börtönújság. Angyali üdvözlet. Karácsony. Besenyei Péter. Erősen. Újévi játék. Ünnepi összeállítás. nyereménysorsolással. Börtönújság 2009. december ünnepi kiadás CXII. (112.) évfolyam Alapítva: 1898 Tisztelt Olvasók! Közeledik a karácsony, amit igazi örömmel ünnepelni Önöknek jóval nehezebb, mint a kinti világban. Sokat

Részletesebben

A 7 képe. Dosztán Kft. Liszt Ferenc utca 11. 21480 Szenttamás dostan@eunet.rs. Versenyünk támogatója. Jó Pajtás, 37. szám, 2013. december 5.

A 7 képe. Dosztán Kft. Liszt Ferenc utca 11. 21480 Szenttamás dostan@eunet.rs. Versenyünk támogatója. Jó Pajtás, 37. szám, 2013. december 5. A jövő heti A 7 képe Jó Pajtás címoldala és posztere Szia Versenyünk támogatója Dosztán Kft. Liszt Ferenc utca 11. 21480 Szenttamás dostan@eunet.rs 67. évf., 2013. XII. 5., ára 50 dinár 37 A szabadkai

Részletesebben

Kiliti Évszakok. Kilitin járt a Mikulás Lucanap és advent az óvodában A kilitiek Lujzi nénije Kilitiek hőstette a jeges Balatonon

Kiliti Évszakok. Kilitin járt a Mikulás Lucanap és advent az óvodában A kilitiek Lujzi nénije Kilitiek hőstette a jeges Balatonon Ha szeretné meghallgatni az éjféli harangszót, kattintson ide: http://kilitiek.hu/ujevi_harang.php Kilitin járt a Mikulás Lucanap és advent az óvodában A kilitiek Lujzi nénije Kilitiek hőstette a jeges

Részletesebben

2005 KARÁCSONYÁRA A külföldön élő r. k. magyarok püspökének 18. körlevele a hívekhez

2005 KARÁCSONYÁRA A külföldön élő r. k. magyarok püspökének 18. körlevele a hívekhez POSTVERSAND MÜNCHEN B 21696 E XXXVII. évf. 12. szám (37. Jg. Nr. 12) Az európai magyar katolikusok lapja 2005. december BÁTRAN ÉS LELKESEN XVI. Benedek pápa biztató szavai az osztrák püspökökhöz A Szentatya

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2009./4. szám Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. Péld 17,17 A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is

Részletesebben

201 2.december 3. VI. évfolyam 9. szám

201 2.december 3. VI. évfolyam 9. szám 201 2.december 3. VI. évfolyam 9. szám Önkormányzati hírek Balatonmáriafürdővel és Balatonkeresztúrral alakít közös önkormányzati hivatalt Balatonberény Az új önkormányzati törvény értelmében a 2000 főnél

Részletesebben

zus arra intette tanítványait,

zus arra intette tanítványait, Lellei XXII. évfolyam 12. szám Újság 2013. december A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog. (Ézsaiás 9,1.) A Biblia tanítása szerint az

Részletesebben

Kéthavonta megjelenő folyóirat 2011. november december 65. évfolyam 6. szám

Kéthavonta megjelenő folyóirat 2011. november december 65. évfolyam 6. szám Kéthavonta megjelenő folyóirat 2011. november december 65. évfolyam 6. szám Amilyen az adventi várakozásod, olyan lesz a karácsonyod Meghallgattál engem! Christine Frederiksen és Balázs Ferenc Egy teológiai

Részletesebben

61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár. Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Jó Pajtás

61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár. Kellemes karácsonyt és boldog új évet! Jó Pajtás 61. évf., 2007. XII. 20., ára 100 dinár 40 41 Kellemes karácsonyt és boldog új évet! 2 A leghosszabb éjszaka világossága 3 Már az ősi népek megfigyelték, hogy a december 24-i éjszaka a leghosszabb éjszaka.

Részletesebben

NÕK VILÁGA. Kiadja az Unitárius Nõk Országos Szövetsége. 2008. Szeptember

NÕK VILÁGA. Kiadja az Unitárius Nõk Országos Szövetsége. 2008. Szeptember NÕK VILÁGA Kiadja az Unitárius Nõk Országos Szövetsége 2008. Szeptember 2 Nõk Világa 2005. Karácsony Tartalomjegyzék ISTEN FELÉ Szabó Adél: A hálaadás labirintusában 1 Adorjáni Gyöngyvér: Ima őszi hálaadás

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR,

LAKITELEKI ÚJSÁG ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, XXIII. évfolyam11. szám Szent András hava, Õszutó, Enyészet hava 2011. november 27. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN A szeretet fényében LAKITELEKI ÜNNEPI HÉT Ezúton is nagy szeretettel

Részletesebben

Programok Hulladékszállítási naptár Polgármesteri tájékoztató Összefoglaló - Kolbász fesztivál 2014

Programok Hulladékszállítási naptár Polgármesteri tájékoztató Összefoglaló - Kolbász fesztivál 2014 Fonyódi Hírmondó XV. évfolyam 2. szám www.fonyod.hu 2014. február Programok Hulladékszállítási naptár Polgármesteri tájékoztató Összefoglaló - Kolbász fesztivál 2014 2 Közérdekű információk Fonyódi Polgármesteri

Részletesebben

Zentay László: Népleges napfogyatkozás

Zentay László: Népleges napfogyatkozás Zentay László: Népleges napfogyatkozás Felbolydult a város és mindenki lázban égett a hírre: habár mindenhol a világon csak részleges lesz a napfogyatkozás, innen, az ő városkájukból teljes napfogyatkozást

Részletesebben

Az Angyalföldi Szent László Plébánia lapja

Az Angyalföldi Szent László Plébánia lapja 2012. Szent Mihály havának 23. napján 50. szám Az Angyalföldi Szent László Plébánia lapja Az ÖTVENEDIK számot tartja most a kezében a Kedves Olvasó, amely nagy ünnep mindannyiunk számára. Egy ember életében

Részletesebben

ÖTLETGAZDAG ÜNNEPEK. Az Általános Vállalkozási Fõiskola lapja. XI. évfolyam, 3. szám (2006. december)

ÖTLETGAZDAG ÜNNEPEK. Az Általános Vállalkozási Fõiskola lapja. XI. évfolyam, 3. szám (2006. december) A legkedvesebb ajándékok nincsenek a fa alatt. Senki nem láthatja őket, nincsen rajtuk díszcsomag. De a fényben, csomagok közt, mindenkinek ott van már a legkedvesebb ajándék, amit a karácsonytól vár.

Részletesebben

Sárospataki Református Lapok

Sárospataki Református Lapok S L R A Tiszáninneni Református Egyházkerület Lapja Sárospataki Református Lapok LIX. évf. 4. szám 2006. december Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet. (Lk 19,10) Csomag

Részletesebben

Hévízgyörki Hírmondó

Hévízgyörki Hírmondó Hévízgyörki Hírmondó XVII. évfolyam 1. szám 2008. március ingyenes A Hévízgyörki Önkormányzat közérdekû kiadványa Tartalom Húsvét: feltámadásunk jelene és jövendője 2 A polgármester megemlékezése Kedves

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Készítette: Lajkó Zoltánné. Debrecen, 2004

SZAKDOLGOZAT. Készítette: Lajkó Zoltánné. Debrecen, 2004 1 SZAKDOLGOZAT Készítette: Lajkó Zoltánné Debrecen, 2004 2 KATOLIKUS ÜNNEPI SZOKÁSOK SZAJOLBAN Témavezető: Dr. Bartha Elek Tanszékvezető Készítette: Lajkó Zoltánné Debreceni Egyetem Néprajz- és honismeret

Részletesebben

Isten éltessen, Feri atya! ÉBRESZT 2015. FEBRUÁR. Káposztásmegyeri Katolikus Közösség lapja, 25. évf. 1. ( 132. szám 1 Ébresztő 2015.

Isten éltessen, Feri atya! ÉBRESZT 2015. FEBRUÁR. Káposztásmegyeri Katolikus Közösség lapja, 25. évf. 1. ( 132. szám 1 Ébresztő 2015. Isten éltessen, Feri atya! ÉBRESZT 2015. FEBRUÁR Káposztásmegyeri Katolikus Közösség lapja, 25. évf. 1. ( 132. szám 1 Ébresztő 2015. február A KRISZTUS HÚSVÉTI MISZTÉRIUMÁT EL KÉSZÍT SZENT NEGYVENNAP Mindenekelőtt

Részletesebben

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság

Mire képes a zene. 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft. A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság A társadalom egyetlen önvédelmi fegyvere a nyilvánosság 2013. október 10. - XXIV. évf. 41. szám 20 oldal, 200 Ft A zene ünnepe........ 2-3 Interjú Baráti Kristóffal...... 3 Emlékezés az aradiakra.....

Részletesebben