Átviteltechnika. 6. a) Ismertesse az alapfőcsoport előállítását! b) Ismertesse a szinkron átviteli módot TDM átvitel esetén!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Átviteltechnika. 6. a) Ismertesse az alapfőcsoport előállítását! b) Ismertesse a szinkron átviteli módot TDM átvitel esetén!"

Átírás

1

2 Átviteltechnika 1. a) Ismertesse a komplex átviteli függvényt! A csillapítás fogalma, számítása, mértékegységei, kapcsolata a szinttel. b) Vázlatosan ismertesse az analóg-digitális jelátalakítás lényegét, a mintavételezést (Shannon-tétele)! Melyek a PAM jel jellemzői? 2. a) Ismertesse a szint fogalmát, fajtáit, mérését, jellemezze a normál generátort! b) Ismertesse a szekunder PCM rendszerek létrehozását aszinkron egyeztetéssel! 3. a) Milyen az illesztetlenség hatása az átvitelre? Reflexiós és ütközési csillapítás számítása és mérése. b) Ismertesse a primer PCM keretszervezését! 4. a) Ismertesse a híradástechnikai vezetékfajták felosztását! Melyek a vezetékek elsődleges jellemzői? b) Ismertesse a PCM csatornamodem működését tömbvázlat szinten! 5. a) Ismertesse az üzemi csillapítás, maradékcsillapítás fogalmát, számítását, mérését! b) Hogyan történik a jelzésátvitel PCM csatornán? Jelzés adás/vétel elve. multikeret, jelzésátvitel sebessége. 6. a) Ismertesse az alapfőcsoport előállítását! b) Ismertesse a szinkron átviteli módot TDM átvitel esetén! 7. a) Ismertesse a szűrők típusait, jellemzőit, felhasználási területüket! Mechanikus szűrő működési elve. b) Ismertesse az átkapcsolások és leágazások lehetőségeit FDM rendszereknél!

3 8. a) Melyek a transzformátor átviteli jellemzői? Áttételek meghatározása. Szimmetrikus hibrid. Vonalutánzat feladata, típusai. b) Mi a kvantálás célja? Az ITU A karakterisztika jellemzői. Kvantálási zaj. 9. a) Mi a szinuszos vivőjű moduláció elve? AM, FM és PhM moduláció és felhasználási területe. b) Ismertesse az EMB jelzésátviteli berendezés működését! 10. a) Ismertesse az áthallás fogalmát, fajtáit, mértékegységét! Áthallási védettség és csillapítás fogalma. b) Ismertesse a PCM regenerátormező kiosztásának szempontjait primer rendszerben! 11. a) Ismertesse a kéthuzalos hangfrekvenciás erősített távbeszélő áramkörök felépítését, erősítés kiosztását, stabilitását! b) Ismertesse a hibaarányt és a dzsittert! Mi a szemábra? 12. a) Ismertesse a jelzésátvitelt hangfrekvenciás áramkörön és vivőfrekvenciás csatornán! Mik az ITU ajánlásai a jelzésátvitelre (sávon belüli és sávon kívüli jelzésátvitel)? b) Ismertesse az optikai adók típusait, fizikai működését! 13. a) Ismertesse a hangfrekvenciás zeneáramkörök felépítését, előírásait. (zene fő- és elosztó erősítők feladata)! b) Ismertesse az optikai vevők típusait és működését! 14. a) Melyek a 64 Kbit/s-os interfész jellemzői, szinkronizálás szempontjából milyen interfészek ismertek? b) Ismertesse a négyhuzalos hangfrekvenciás erősített áramkörök felépítését, erősítés kiosztását, stabilitását! 15. a) Ismertesse a frekvencia multiplex átvitel elvét! Szorzó modulátorok működési elve, spektruma, jellemzői. b) Ismertesse a 2048 Kbit/s interfész jellemzőit, előírásait! 16. a) Mi a vonali kódolás célja? Ismertesse az AMI, CMI, HDB-3 kódok előállítását és jellemzőit! b) Magyarázza el a fénytávközlés elvét és alkalmazási lehetőségeit!

4 17. a) Ismertesse a vivőellátással szemben támasztott követelményeket! Rajzolja fel egy csatornaáttevő berendezés vivőfrekvencia ellátásának tömbvázlatát! b) Ismertesse az SDH hierarchiát, mi a pointerezés! 18. a) Hasonlítsa össze a vivőáramú rendszerek üzemmódjait! (kéthuzalos, négyhuzalos, azonos és külön frekvenciás). b) Ismertesse az optikai szál típusait, jellemzőit és az alkalmazott hullámhosszakat! 19. a) Ismertesse a ITU B alapcsoport előállítását! b) Ismertesse az optikai kábelek szerkezeti kialakítását, felépítését, a szálak védelmét! 20. a) Röviden ismertesse a hullámparaméteres jellemzés módszereit! Mi a hullám impedancia, hullámcsillapítás fogalma, számítása és mérése? b) Ismertesse a torzítások keletkezésének okait, típusait, számítását! 21. a) Ismertesse a pilot jelek feladatát, fajtáit, felhasználásukat! Csoport pilot zár működése tömbvázlat alapján. b) Ismertesse a szinkron digitális átvitel előnyeit és hátrányait! 22. a) Vázolja fel az SDH hálózatok felépítését, fajtáit! b) Hogyan történik a hibabehatárolás, a távfelügyelet koaxiális kábeles rendszereken? 23. a) Hogyan történik az SDH jelek multiplexálása? b) Ismertesse a ITU szerinti referencia áramkör felépítését! Mi a zaj, Zajtervezés (vonal és modulációs berendezések megengedett zajértékei)? 24. a) Ismertesse az SDH keret felépítését! b) Ismertesse a PCM rendszereknél alkalmazott pozitív sebesség kiigazítást! 25. a) Ismertesse egy vivőáramú végberendezés működését tömbvázlat alapján (CMS)! b) Ismertesse a távtáplálás megoldási lehetőségeit rézvezetőjű kábelek esetén!

5 26. a) Ismertesse a koaxiális kábeles vivőáramú rendszerek modulációs tervét (960 csatornás és 2700 csatornás)! b) Ismertesse a szinkronozást SDH rendszerekben! 27. a) Ismertesse a TDM rendszerek átviteli és multiplexelési elvét, a PCM hierarchiát! b) Ismertesse a vezetékek másodlagos paramétereit, és azok kiszámítását! 28. a) Ismertesse a PCM regenerátor működését tömbvázlat alapján! b) Ismertesse a súlyozó hálózatos kódoló működését tömbvázlat alapján! 29. a) Ismertesse a PDH jelek beillesztését STM-1 keretbe! b) Ismertesse a kiegyenlítők feladatát, áramköri megvalósítását! 30. a) Ismertesse az SDH konténerek típusait, beillesztését a jelfolyamokba! b) Ismertesse az áramkörök átviteltechnikai jellemzőinek mérését. / üzembehelyezési mérések /!

6 Hálózattechnika 1. a) Ismertesse a híradástechnikai vezetékek fajtáit, típusait, szerkezeti elemeit! b) Ismertesse a kábelhálózatok fenntartási, illetve karbantartási méréseit! 2. a) Ismertesse a topológia fogalmát, elemeit, és a tervezési szempontokat! b) Mitől függ a fényvezető szál csillapítása? Összefüggése a hullámhosszal és a diszperzióval. 3. a) Ismertesse a fényközlés elvét! b) Ismertesse a rézvezetőjű kábelek frekvencia tartomány és jelátviteli mód szerinti használhatóságát! 4. a) Ismertesse a helyi típusú rézkábelek szerkezetét, színjelöléseit! b) Mit nevezünk helyi és helyközi, vegyes és csillagrendszerű hálózatnak? 5. a) Ismertesse a vivőfrekvenciás kábelek áthallás kiegyenlítését! b) Ismertesse a különböző légkábeleket és légkábel szerelvényeket! 6. a) Ismertesse a földalatti kábelek típusait, felhasználási területüket! b) Sorolja fel a különböző típusú és egységű fali kábeleket, és az építés során használt szerelvényeket! 7. a) Ismertesse a PCM összeköttetések létesítésére alkalmas kábeleket, a megfelelő kábel erek kiválasztásának szempontjait! b) Ismertesse a tetőtartó rendeltetését, szerelését és a vonalvezetési szempontokat. 8. a) Ismertesse a koaxiális kábelek típusait, szerkezetét! b) Ismertesse a távbeszélő állomások belső szerelését! 9. a) Mik a vezetékek elsődleges paraméterei, hogyan határozhatjuk meg őket? b) Ismertesse az önhordó légkábel építését! 10. a) Melyek a vezetékek másodlagos jellemzői, hogyan határozhatjuk meg őket? b) Ismertesse a légkábel csatlakozásokat és az előfizetői leágazások készítését! 11. a) Ismertesse a vazelintöltésű QV kábelek szerkezeti felépítését,

7 felhasználási területeit. b) Ismertesse a fali kábelek alkalmazását és az építés általános szempontjait! 12. a) A pupinozás szükségessége, a pupin fazék szerkezeti felépítése, elhelyezési szempontjai. b) Ismertesse a légkábelvonalak karbantartási feladatait! 13. a) A fényvezető szálak típusainak, geometriai és hullám-optikai jellemzőinek ismertetése! b) Ismertesse falikábelvonalak karbantartási feladatait! 14. a) Ismertesse az optikai kábelek szerkezetét, a védelem megoldását! b) Ismertesse az ólomköpenyű papírszigetelésű helyi kábelek szerkezetét és kötéseinek szerelését! 15. a) Ismertesse az optikai szál kötését, és a legfontosabb munkavédelmi előírásokat! b) Ismertesse a helyi kábelhálózatban alkalmazott érpárelosztási rendszereket! 16. a) Milyen optikai csatlakozókat ismer? Ismertesse kialakításának főbb szempontjait! b) Ismertesse a DM sodrású hangfrekvenciás kábelek szerkezetét és kötéseinek szerelését! 17. a) Ismertesse a koaxiális kábelek villamos jellemzőit. /Hullám impedancia, hullám csillapítás/! b) Ismertesse a csillagsodrású vivőfrekvenciás kábelek szerkezetét és kötéseinek szerelését! 18. a) Hogyan gyártják a fényvezető szálat? b) Ismertesse a speciális építési követelményeket út, vasút vízmosás, közmű keresztezés esetén! 19. a) Ismertesse a fényvezető szálak építését és szerelését /kábelek jelölése, kötések jelölése/! b) Ismertesse a különböző kábelbehúzási eljárásokat! 20. a) Áthallások fajtái, okozói, elektromágneses csatolások. b) Ismertesse az alapépítmények típusait, rendeltetését!

8 21. a) Ismertesse a hangfrekvenciás kiegyenlítés elvét, szükségességét. /Négyesen belüli, négyesek közötti kiegyenlítés /! b) Ismertesse az erősáramú vezetékek és egyéb közművek hatását a földalatti kábelekre! 22. a) Ismertesse a föld alatti hálózat elemeit, építésének fontosabb fázisait! b) Ismertesse a szimmetrikus kábelek vivőfrekvenciás kiegyenlítését! 23. a) Kábelkifejtési módok ismertetése. Végelzárók típusai, kábelrendezők. b) Ismertesse a vazelintöltésű kábelek típusait, jelölését! 24. a) Túlfeszültség elleni védelem, korrózióvédelmi eljárások ismertetése. b) Ismertesse az optikai kábelek hibahelyének meghatározására alkalmazható módszereket! 25. a) Ismertesse a túlnyomásos kábelvédelmi rendszereket! b) Ismertesse e földkábelek fektetésének műszaki előírásait! 26. a) Ismertesse a hálózat fenntartási méréseket. /Varley, Murray féle mérés./! b) Ismertesse a hálózatok nyilvántartási rendszerét! 27. a) Ismertesse a hibahely meghatározását méréssel teljes beázás esetén! b) Ismertesse a rézvezetőjű kábelek gyártási eljárásait! 28. a) Mi az érpárnyilvántartás feladata, milyen rendszer szerint épül fel? b) Ismertesse a kábelek szerkezeti felépítés szerinti felosztását! 29. a) Hogyan történik a kábel azonosítása? Kábel és nyomvonal keresés. b) Ismertesse a hírközlő kábelek rendeltetés szerinti felosztását! 30. a) Ismertesse az érkötési és kötéslezárási módszereket! b) Milyen illesztési hibák fordulnak elő optikai szálak kötésénél? Hogyan lehet optikai csillapítóeszközt készíteni?

9 Adatátvitel és telematika 1. a) Ismertesse az információtovábbítás történeti előzményeit, módszereit! b) Ismertesse az egyirányú adatátvitel elvi modelljét, alkotó elemeit! 2. a) Határozza meg az információ az entrópia és a redundancia fogalmát, ismertesse mértékegységeiket! b) Ismertesse a hiba, a hibaarány és hibavalószínűség fogalmakat! 3. a) Határozza meg az információs kapacitás, az információs sebesség fogalmát, ismertesse mértékegységeiket! b) Ismertesse az ASK, FSK, PhSK modulációs módokat, és jellemzőiket 4. a) Osztályozza az elektromos jelátviteli formákat, jellemezze tulajdonságaikat és soroljon fel példákat alkalmazási területeikre! b) Ismertesse a négy és nyolcfázisú DPSK, valamint a 16QAM típusú modulációs módokat! 5. a) Ismertesse a CCIT 2. számú. és az 5. számú ABC szabványait! b) Ismertesse a TCP szállítási protokoll feladatait! 6. a) Ismertessen az adatátvitelben használt hibafelfedő módszereket! b) Ismertesse az Ethernet rendszerben használt adatcsomag szerkezetét! 7. a) Ismertesse a távgépíró készülék által megvalósított adatátvitel elvi megoldását! b) Ismertesse egy csomagkapcsolt hálózatban a virtuális hívás, virtuális útvonal fogalmát! 8. a) Határozza meg a szinkron és az aszinkron adatátvitel fogalmát és soroljon fel példákat alkalmazási területeikre! b) Ismertesse a csomagkapcsolt hálózatban alkalmazott ablaktechnikát! 9. a) Ismertesse egy hangfrekvenciás analóg modem elvi felépítését, felhasználási területét! b) Ismertesse a csomagkapcsolt hálózatban használt hibafelfedés és javítás folyamatát!

10 10. a) Ismertesse egy alapsávi vonali kódos modem elvi felépítését, felhasználási területét! b) Ismertesse a TDM típusú adat nyalábolás elvét! 11. a) Ismertesse az FM-VT elvi felépítését, felhasználási lehetőségét! b) Határozza meg az analóg, a digitális és a binárisjel fogalmát! 12. a) Ismertesse a Hayes féle kapcsolat felvételi protokollt! b) Ismertesse egy ATM cella szerkezetét, a részek feladatait! 13. a) Ismertesse az adatátvitelt felügyelő MNP protokollrendszert, valamint a V.42 és V.42-bis protokollokat! b) Ismertesse a PAD illesztés feladatait! 14. a) Ismertesse egy G3 típusú Fax készülék elvi felépítését! b) Ismertesse a soros és a párhuzamos adatáramlást, soroljon fel példákat mindkét esetre! 15. a) Ismertesse a magyarországi Fax szolgálatot, kézbesítési módjait! b) Ismertesse a V.24-es (RS 232) soros interfész felépítését, jellemzőit, felhasználási területeit! 16. a) Ismertesse az X.400 levelezési rendszert, szolgáltatásait, felhasználási lehetőségeit! b) Ismertesse egy adatátviteli útvonalon belül a periféria a DTE szerepét, soroljon fel példákat adatforrásra és adatnyelőre! 17. a) Ismertesse az ISO-OSI modell célját, felépítését! b) Soroljon fel vonali kódolási eljárásokat, és ismertesse a kódolás menetét! 18. a) Ismertesse a fizikai, az adatkapcsolati és a hálózati rétegek szerepét, feladatát! b) Ismertesse a csomagkapcsolt hálózatban közlekedő adatkeret szerkezetét! 19. a) Határozza meg a helyi számítógépes hálózat fogalmát, és soroljon fel példákat! b) Ismertesse a MATÁV vonalkapcsolt adathálózatát! 20. a) Ismertesse az Ethernet típusú LAN működési elvét!

11 b) Ismertesse az Internet világméretű hálózatának Web, FTP és szolgáltatásait! 21. a) Ismertesse a vezérjeles gyűrű (Token-Ring) típusú adatátviteli hálózat működési elvét, topológiáját! b) Ismertesse a vonalkapcsolt adathálózatnál alkalmazott borítékolás és borítékkapcsolás elvét! 22. a) Ismertesse az FDDI típusú adathálózat felépítését jellemzőit! b) Ismertesse korszerű analóg modemek jellemzőit, szolgáltatásait! 23. a) Ismertesse a vonalkapcsolt adathálózat felépítését, működését! b) Hasonlítsa össze a hálózatokban használt jelismétlő, híd és útvonalválasztó feladatát és működését az OSI modell segítségével! 24. a) Ismertesse a csomagkapcsolt hálózat elvi felépítését, működését, felhasználási területeit! b) Ismertesse a ciklikus redundancia-kód segítségével működő hibafelfedési eljárás folyamatát! 25. a) Ismertesse az Internet hálózat eredetét, fő jellemzőit, jelenlegi szolgáltatásait! b) Ismertesse egy G3 típusú Fax készülék képfelbontó egységének lehetséges megoldásait a felbontási finomságok ismertetésével együtt! 26. a) Ismertesse az ATM típusú adatátvitel elvét! b) Ismertesse egy G3 típusú Fax készülék nyomtató egységének lehetséges megoldásait! 27. a) Ismertesse az ATM típusú kapcsolómezők működési elvét, fajtáit, felhasználási területeit! b) Ismertesse az Ethernet továbbfejlesztett változatait! 28. a) Ismertesse az SDH típusú adatátviteli módot, felhasználási területét! b) Ismertesse a G4 típusú Fax készülék jellemzőit, ajánlott felhasználási területét! 29. a) Ismertesse az SDH típusú hálózat topológiáját, felügyeleti rendszerének elvi működését! b) Határozza meg az interfész fogalmát és soroljon fel különböző interfész szabványokat!

12 30. a) Ismertesse az SDH és PDH rendszerek illesztésénél felmerülő problémákat és azok megoldási lehetőségeit b) Ismertesse egy ponttól pontig történő adatátvitel esetén a paritásbittel történő hibafelfedés folyamatát!

MWS-3.5_E1 pont-pont adatátviteli mikrohullámú berendezés

MWS-3.5_E1 pont-pont adatátviteli mikrohullámú berendezés MWS-3.5_E1 pont-pont adatátviteli mikrohullámú berendezés A berendezés felépítése A rádiórelé berendezés osztott kivitelű: egy beltéri KF Modem egységből és egy kültéri RF konténerből áll, melyeket egy

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2017

Választható önálló LabView feladatok 2017 1) Alapsávi vezetékes átvitelben használt modulációs eljárások I. Egy elméleti összefoglalót kérek annak bemutatására, hogy alapsávi telefonmodemek milyen modulációs eljárással kommunikálnak, és hogyan

Részletesebben

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI

TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI TÁVKÖZLŐ HÁLÓZATOK MÉRTÉKADÓ MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI MK-B4.11. KÖZCÉLÚ DIGITÁLIS CSOMAGKAPCSOLT ADATHÁLÓZATOK INTERFÉSZEI B4.11..25 típusú adathálózat előfizetői if. B4.11.1..25 típusú adathálózat hálózati

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2013 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat

Választható önálló LabView feladatok 2013 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat Választható önálló LabView feladatok 2013 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat 1) Hálózat teszt. Folyamatosan működő számítógép hálózat sebességet mérő programot

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2015. A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat

Választható önálló LabView feladatok 2015. A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat Választható önálló LabView feladatok 2015 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat 1) Hálózat teszt. Folyamatosan működő számítógép hálózat sebességet mérő programot

Részletesebben

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

Szomolányi Tiborné 2009 november. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com TERVEZÉS A GYAKORLATBAN Szomolányi Tiborné 2009 november Fejlesztés tervezés folyamata 1 Felmérési terv 3 2 Szabványok, gyártók adatai Becslések, Evolúció folyamata referenciák Üzleti terv Fejlesztéstervezés

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2009. szet. 23. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó... xi. 1. Bevezetés... 1. 2. Mechanikai, elektromos és logikai jellemzők... 13

Tartalomjegyzék. Előszó... xi. 1. Bevezetés... 1. 2. Mechanikai, elektromos és logikai jellemzők... 13 Előszó... xi 1. Bevezetés... 1 1.1. Fogalmak, definíciók... 1 1.1.1. Mintapéldák... 2 1.1.1.1. Mechanikus kapcsoló illesztése... 2 1.1.1.2. Nyomtató illesztése... 3 1.1.1.3. Katódsugárcsöves kijelző (CRT)

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Rádióvétel-technikai ismeretek gyakorlatban előforduló összefüggéseinek értelmezése és alkalmazása; Rádióelektronikai felderítő szaktechnikai eszközök felépítésének, rendeltetésének,

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre

A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A feladatsor első

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

Híradástechnika I. 7.ea

Híradástechnika I. 7.ea } Híradástechnika I. 7.ea Dr.Varga Péter János Hálózatok 2 Távközlő hálózatok 3 4 Távközlés története Magyarországon 1939-ig Telefonhírmondó, 1938 10%-os telefonellátottság 1945-1990-ig Szolgáltatások

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Rádióvétel-technikai ismeretek gyakorlatban előforduló összefüggéseinek értelmezése és alkalmazása; Elektronikai hadviselés alapfogalmai; Elektronikai hadviselés helye, szerepe

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0

Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Mobil kommunikáció /A mobil hálózat/ /elektronikus oktatási segédlet/ v3.0 Dr. Berke József berke@georgikon.hu 2006-2008 A MOBIL HÁLÓZAT - Tartalom RENDSZERTECHNIKAI FELÉPÍTÉS CELLULÁRIS FELÉPÍTÉS KAPCSOLATFELVÉTEL

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2014. szept. 22. A tárgy felépítése 1. Bevezetés 1.1 Bemutatkozás, játékszabályok, stb.

Részletesebben

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra

Pantel International Kft. Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet szolgáltatásra Pantel International Kft. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10 Általános Szerződési Feltételek bérelt vonali és internet ra 1. sz. melléklet Az ÁSZF készítésének dátuma: 2009. január 23. Az ÁSZF utolsó

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon

Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Távközlő hálózatok és szolgáltatások IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon Németh Krisztián BME TMIT 2010. okt. 4. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. PSTN, ISDN hálózatok áttekintése 3.

Részletesebben

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC

NEPTUN-kód: KHTIA21TNC Kredit: 5 Informatika II. KHTIA21TNC Programozás II. oratórium nappali: 2 ea+ 0 gy+ 0 KMAPR22TNC Dr. Beinschróth József Az aláírás megszerzésnek feltétele: a félév folyamán 2db. ZH mindegyikének legalább

Részletesebben

Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje zárthelyi kérdések tavasz

Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje zárthelyi kérdések tavasz Infokommunikációs rendszerek menedzsmentje zárthelyi kérdések 2014. tavasz A zárthelyin 3 nagy kérdés (3 6 = 18 pont) és 6 kis kérdés (6 2 = 12) szerepel, amelyekkel max. 30 pontot lehet elérni. Aláírás

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Németh Krisztián BME TMIT 2011. szet. 12. A tárgy feléítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Történelmi áttekintés Mai

Részletesebben

INVERSE MULTIPLEXER RACK

INVERSE MULTIPLEXER RACK SP 7505 Tartalomjegyzék...1 Általános ismertetés...2 Követelmények...2 Felépítése és működése...3 Beállítások...3 Felügyelet...3 Csatlakozók...3 Kijelzők...3 Műszaki adatok:...4 G703 felület:...4 LAN felület:...4

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

2. rész PC alapú mérőrendszer esetén hogyan történhet az adatok kezelése? Írjon pár 2-2 jellemző is az egyes esetekhez.

2. rész PC alapú mérőrendszer esetén hogyan történhet az adatok kezelése? Írjon pár 2-2 jellemző is az egyes esetekhez. Méréselmélet és mérőrendszerek (levelező) Kérdések - 2. előadás 1. rész Írja fel a hiba fogalmát és hogyan számítjuk ki? Hogyan számítjuk ki a relatív hibát? Mit tud a rendszeres hibákról és mi az okozója

Részletesebben

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Németh Krisztián BME TMIT 2016. február 23. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Technikatörténeti áttekintés Mai

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromos gép- és készülékszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

IP alapú távközlés Átviteltechnika (vázlat)

IP alapú távközlés Átviteltechnika (vázlat) IP alapú távközlés Átviteltechnika (vázlat) Emlékeztető: Analóg jelek digitális átvitelének elvi vázlata analóg jel A/D digitális kódolás tömörített dig. csatorna kódolás hibajav. kódolt töm. dig. jel.

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra

Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra Járműinformatika Multimédiás buszrendszerek (MOST, D2B és Bluetooth) 4. Óra Multimédiás adatok továbbítása és annak céljai Mozgókép és hang átvitele Szórakoztató elektronika Biztonsági funkciókat megvalósító

Részletesebben

4.C MELLÉKLET: HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉS ÉS HOZZÁFÉRÉSI LINK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA. Tartalom

4.C MELLÉKLET: HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉS ÉS HOZZÁFÉRÉSI LINK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA. Tartalom 4.C MELLÉKLET: HELYI BITFOLYAM HOZZÁFÉRÉS ÉS HOZZÁFÉRÉSI LINK SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA Tartalom 1. A Szolgáltatás leírása... 2 2. A Szolgáltatás elemei... 3 2.1 elemei... 3 2.2 Hozzáférési Link Szolgáltatás

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK

6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK SZABADON VÁLASZTOTT Antók Péter István 6. FÉNYVEZETŐ HÁLÓZATOK FÉNYVEZETŐ ALAPHÁLÓZAT 2 FÉNYVEZETŐ ALAPHÁLÓZAT 3 LAN HÁLÓZAT 4 LAN HÁLÓZAT Primer hálózat Szekunder hálózat Tercier hálózat 5 HÁLÓZATI SZINTEK

Részletesebben

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Bevezetés. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Bevezetés Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Tartalom Alapfogalmak, definíciók Az OSI és a TCP/IP referenciamodell Hálózati

Részletesebben

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit!

4. /ÁK Adja meg a villamos áramkör passzív építő elemeit! Áramkörök 1. /ÁK Adja meg a mértékegységek lehetséges prefixumait (20db)! 2. /ÁK Értelmezze az ideális feszültség generátor fogalmát! 3. /ÁK Mit ért valóságos feszültség generátor alatt? 4. /ÁK Adja meg

Részletesebben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben

OFDM technológia és néhány megvalósítás Alvarion berendezésekben SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu Nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk. OFDM technológia és néhány megvalósítás

Részletesebben

Híradástechnika I. 2.ea

Híradástechnika I. 2.ea } Híradástechnika I. 2.ea Dr.Varga Péter János Spektrum ábra példa Híradástechnika Intézet 2 A kommunikációban használt fontosabb fogalmak A sávszélesség A sávszélesség az a frekvenciatartomány, amelyben

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó Távközlő hálózatok és szolgáltatások Gyakorlat, demó Németh Krisztián BME TMIT 2009. okt. 7. A tárgy feléítése 1. Bevezetés 2. IP hálózatok elérése távközlő és kábel-tv hálózatokon 3. VoIP 4. Kacsolástechnika

Részletesebben

Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások

Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások Fénytávközlő rendszerek és alkalmazások 2015 ősz Történeti áttekintés 1 A kezdetek 1. Emberré válás kommunikáció megjelenése Információközlés meghatározó paraméterei Mennyiség Minőség Távolság Gyorsaság

Részletesebben

Elektronika 11. évfolyam

Elektronika 11. évfolyam Elektronika 11. évfolyam Áramköri elemek csoportosítása. (Aktív-passzív, lineáris- nem lineáris,) Áramkörök csoportosítása. (Aktív-passzív, lineáris- nem lineáris, kétpólusok-négypólusok) Két-pólusok csoportosítása.

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

pacitási kihívások a mikrohullámú gerinc- és lhordó-hálózatokban nkó Krisztián

pacitási kihívások a mikrohullámú gerinc- és lhordó-hálózatokban nkó Krisztián pacitási kihívások a mikrohullámú gerinc- és lhordó-hálózatokban nkó Krisztián rtalomjegyzék Technológia bemutatása Tervezési megfontolások Tesztelési protokollok Értékelés, kihívások az üzemeltetés terén

Részletesebben

Busz... LAN. Intranet. Internet Hálózati terminológia

Busz... LAN. Intranet. Internet Hálózati terminológia M ODIC ON Busz... LAN. Intranet. Internet Hálózati terminológia HMI Internet Ethernet TCP/IP Vállalati szerver Adat Vállalati Intranet Tűzfal I/O Ethernet TCP/IP Munka állomás Switch / Router Üzemi Intranet

Részletesebben

DTRA 900 EDGE. Kétirányú erősítőről lévén szó a DTRA 900 EDGE berendezés vevőági része egy kis zajú erősítő (LNA),

DTRA 900 EDGE. Kétirányú erősítőről lévén szó a DTRA 900 EDGE berendezés vevőági része egy kis zajú erősítő (LNA), DTRA 900 EDGE A DTRA 900 EDGE berendezés a Teletechnika Kft. által kifejlesztett 900 -es kétirányú (booster+lna) toronyerősítő család új tagja, a DTRA 900 GSM berendezés korszerűsített és a hagyományos

Részletesebben

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia

Részletesebben

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel

Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Kommunikációs hálózatok 2 Analóg és digitális beszédátvitel Németh Krisztián BME TMIT 2017. február 14. A tárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Technikatörténeti áttekintés Mai

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 03 Infokommunikációs hálózatépítő

Részletesebben

5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan. 5/1. számú melléklet Analóg bérelt vonali szolgáltatás

5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan. 5/1. számú melléklet Analóg bérelt vonali szolgáltatás A Magyar Telekom Nyrt. Üzleti Általános Szerződési Feltételeinek 5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan 5/1. számú melléklet i szolgáltatás Hatály :2015. december 01. A jelen melléklet

Részletesebben

Szakmai tételek A. 1. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt alumínium tulajdonságait és felhasználási területét!

Szakmai tételek A. 1. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt alumínium tulajdonságait és felhasználási területét! Szakmai tételek A 1. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt alumínium tulajdonságait és 2. Ismertesse a kábelgyártásnál és a kábelszerelésnél használt réz tulajdonságait és 3. Ismertesse

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Távközlő hálózatok és szolgáltatások Távközlő rendszerek áttekintése Németh Krisztián BME TMIT 2007. szet. 14. A tárgy feléítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok, stb. Történelmi áttekintés Mai

Részletesebben

Hírközléstechnika 2.ea

Hírközléstechnika 2.ea } Hírközléstechnika 2.ea Dr.Varga Péter János Modulációk 2 Miért van szükség modulációra? hullámokat megfelelő hatásfokkal sugározhassuk ha minden adó ugyanazon a frekvencián sugározna, az eredmény az

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre.

A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A feladatsor első

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János HÍRADÁSTECHNIKA I. 2. Dr.Varga Péter János 2 Modulációk Miért van szükség modulációra? 3 hullámokat megfelelő hatásfokkal sugározhassuk ha minden adó ugyanazon a frekvencián sugározna, az eredmény az lenne,

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 4. óra - levelező Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2011. március 18. MA lev - 4. óra Verzió: 1.3 Utolsó frissítés: 2011. május 15. 1/51 Tartalom I 1 A/D konverterek alkalmazása

Részletesebben

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései

Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Épületen belüli hálózatok tervezési kérdései Struktúrált kábelezéssel (és optikával) kialakított hálózatok Szomolányi Tiborné 2006 november Telephelyen belül elhelyezkedő két épület és az épületeken belüli

Részletesebben

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET

OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET OPTIKAI HÁLÓZATSZERELÉS - ALAPTANFOLYAM - ELMÉLET Optikai hálózatok és kialakításuk - hány optikai hálózattípus is van - miképp csoportosítanánk - mit kell megvalósítanunk B.L.G. 2014 nov. 5. Jellemző

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ Oktató áramkörök

DIGITÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ Oktató áramkörök DIGITÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ Oktató áramkörök Az elektronikus kommunikáció gyors fejlődése, és minden területen történő megjelenése, szükségessé teszi, hogy az oktatás is lépést tartson ezzel a fejlődéssel.

Részletesebben

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József

Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban. Előadó: Putz József Az optika és a kábeltv versenye a szélessávban Előadó: Putz József A fejlődés motorja HD műsorok száma nő 3DTV megjelenése- nagy sávszélesség igény Új kódolás- sávszélesség igény csökken Interaktivitás

Részletesebben

Szakképesítés: 54 523 01 Automatikai technikus Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Irányítástechnikai alapok, gyártórendszerek

Szakképesítés: 54 523 01 Automatikai technikus Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Irányítástechnikai alapok, gyártórendszerek A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a IV. Szakmai követelmények fejezetben megadott 10003-12 Irányítástechnikai alapok és a 10002-12 Ipari

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A kommunikáció alapjai (általános távközlés-technikai fogalmak)

Hálózatok. Alapismeretek. A kommunikáció alapjai (általános távközlés-technikai fogalmak) Hálózatok Alapismeretek A kommunikáció alapjai (általános távközlés-technikai fogalmak) Telekommunikáció: Adó és vevő között információ átvitele adott távolságon Az adatot elektromágneses energia képviseli

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Számítógép-hálózat fogalma (Network)

Számítógép-hálózat fogalma (Network) Hálózati ismeretek Két vagy több számítógép, melyek összeköttetésben állnak és kommunikálni tudnak egymással. Számítógép-hálózat fogalma (Network) A gyors adatátvitel, illetve összteljesítmény elérése

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kérdések. Sorolja fel a PC vezérlések típusait! (angol rövidítés + angol név + magyar név) (4*0,5p + 4*1p + 4*1p)

Kérdések. Sorolja fel a PC vezérlések típusait! (angol rövidítés + angol név + magyar név) (4*0,5p + 4*1p + 4*1p) Sorolja fel az irányító rendszerek fejlődésének menetét! (10p) Milyen tulajdonságai és feladatai vannak a pneumatikus irányító rendszereknek? Milyen előnyei és hátrányai vannak a rendszer alkalmazásának?

Részletesebben

SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései

SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései SZIPorkázó technológiák SZIPorkázó optikai hálózatok telepítési és átadás-átvételi mérései Kolozs Csaba EQUICOM Méréstechnikai Kft. Főleg száloptikai hálózatok épülnek GINOP 3.4.1 technológia megoszlás

Részletesebben

A kommunikációs hálózatok fő típusai (az adattovábbítás módja szerint)

A kommunikációs hálózatok fő típusai (az adattovábbítás módja szerint) A kommunikációs hálózatok fő típusai (az adattovábbítás módja szerint) 1 Forgalomlebonyolító (kapcsolt) hálózatok 2 Tartalom Alapfeladat Alapvető kapcsolási elvek Főbb funkciók csomóponti (előfizetői és

Részletesebben

9. sz. melléklet Minőségi célértékek

9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9.1. Kábeltelevíziós műsorterjesztésre Új hozzáférés létesítési idő a szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek az esetek 80%-ában teljesített Az új hozzáférés

Részletesebben

KÁBELHÁLÓZATOK FEJLŐDÉSE GRÓF RÓBERT HFC TECHNICS KFT.

KÁBELHÁLÓZATOK FEJLŐDÉSE GRÓF RÓBERT HFC TECHNICS KFT. KÁBELHÁLÓZATOK FEJLŐDÉSE GRÓF RÓBERT HFC TECHNICS KFT. Tartalom Bevezető HFC technológia határai Passzív Optikai Hálózatok PON jövő HFC Technics Kft. A HFC Technics Kft. szolgáltatási és termék kínálata

Részletesebben

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét

11-12. évfolyam. A tantárgy megnevezése: elektrotechnika. Évi óraszám: 69. Tanítási hetek száma: 37 + 32. Tanítási órák száma: 1 óra/hét ELEKTROTECHNIKA (VÁLASZTHATÓ) TANTÁRGY 11-12. évfolyam A tantárgy megnevezése: elektrotechnika Évi óraszám: 69 Tanítási hetek száma: 37 + 32 Tanítási órák száma: 1 óra/hét A képzés célja: Választható tantárgyként

Részletesebben

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János

HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 6. HÍRADÁSTECHNIKA I. Dr.Varga Péter János 2 3 Műholdas kommunikáció 4 VSAT 5 6 DVB Digitális Televíziózás az EU-ban 7 1961, Stockholm: nemzetközi, analóg frekvenciakiosztás 1998, UK: az első digitális,

Részletesebben

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet

Programozó- készülék Kezelőkozol RT óra (pl. PC) Digitális bemenetek ROM memória Digitális kimenetek RAM memória Analóg bemenet Analóg kimenet 2. ZH A csoport 1. Hogyan adható meg egy digitális műszer pontossága? (3p) Digitális műszereknél a pontosságot két adattal lehet megadni: Az osztályjel ±%-os értékével, és a ± digit értékkel (jellemző

Részletesebben

Villamosságtan szigorlati tételek

Villamosságtan szigorlati tételek Villamosságtan szigorlati tételek 1.1. Egyenáramú hálózatok alaptörvényei 1.2. Lineáris egyenáramú hálózatok elemi számítása 1.3. Nemlineáris egyenáramú hálózatok elemi számítása 1.4. Egyenáramú hálózatok

Részletesebben

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont)

Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat. Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) A verzió Név, tankör: 2005. május 11. Neptun kód: Számítógép-hálózatok zárthelyi feladat 1a. Feladat: Mik az ISO-OSI hálózati referenciamodell hálózati rétegének főbb feladatai? (1 pont) 2a. Feladat: Lehet-e

Részletesebben

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni?

Milyen elvi mérési és számítási módszerrel lehet a Thevenin helyettesítő kép elemeit meghatározni? 1. mérés Definiálja a korrekciót! Definiálja a mérés eredményét metrológiailag helyes formában! Definiálja a relatív formában megadott mérési hibát! Definiálja a rendszeres hibát! Definiálja a véletlen

Részletesebben

SPECIÁLIS CÉLÚ HÁLÓZATI

SPECIÁLIS CÉLÚ HÁLÓZATI SPECIÁLIS CÉLÚ HÁLÓZATI MEGOLDÁSOK KÜLÖNLEGES KÖRNYEZETBEN Gyakorlat Németh Zoltán 2016. december 9., Budapest Áttekintés Előző kérdések: SRD protokollok energiahatékonysága SRD protokollok IoT támogatása

Részletesebben

Tantárgy neve: Agrárinformatikai rendszerek I. Tantárgy kódja: Meghirdetés féléve: Kreditpont: Össz óraszám (elm+gyak): Számonkérés módja:

Tantárgy neve: Agrárinformatikai rendszerek I. Tantárgy kódja: Meghirdetés féléve: Kreditpont: Össz óraszám (elm+gyak): Számonkérés módja: Agrárinformatikai rendszerek I. MG2524 Meghirdetés féléve: 5. félév Számonkérés módja: gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód): MG1207; MG1404 Tantárgyfelelős neve: Dr. Ormos László Tantárgyfelelős

Részletesebben

Technológiai, fizikai, gazdasági háttérismeretek Gyakorlat dr. Henk Tamás BME TMIT 2007. szept. 18.

Technológiai, fizikai, gazdasági háttérismeretek Gyakorlat dr. Henk Tamás BME TMIT 2007. szept. 18. THSZ Távközlı hálózatok és szolgáltatások Technológiai, fizikai, gazdasági háttérismeretek Gyakorlat dr. Henk Tamás BME TMIT 2007. szept. 18. A tantárgy felépítése 1. Bevezetés Bemutatkozás, játékszabályok,

Részletesebben

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában

GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában GPON rendszerek bevezetése, alkalmazása a Magyar Telekom hálózatában 16. Távközlési és Informatikai Hálózatok Szeminárium és Kiállítás, 2008. 2008.10.16. 1. oldal Információéhség csökkentése: kép, mozgókép

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika

ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium ÉRETTSÉGI TÉTELCÍMEK 2018 Informatika Reischlné Rajzó Zsuzsanna Szaktanár Endrédi Józsefné Igazgató Kelt: Budapest, 2018. március 1. tétel A kommunikáció

Részletesebben

RÉSZLETES TEMATIKA. a Rex-Elektro Kft. 1155 Budapest,Dembinszky u.1.szám alatt tartandó előadáshoz

RÉSZLETES TEMATIKA. a Rex-Elektro Kft. 1155 Budapest,Dembinszky u.1.szám alatt tartandó előadáshoz 1 RÉSZLETES TEMATIKA a Rex-Elektro Kft. 1155 Budapest,Dembinszky u.1.szám alatt tartandó előadáshoz I./VILLÁMVÉDELMI RENDSZEREK LÉTESÍTÉSE A 9/2008(II.22.) ÖTM RENDELET (OTSZ) SZERINT 1./ Jogszabályi háttér

Részletesebben

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze

A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze A MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyártás során látják el a hálózati kártyákat. A hálózat többi eszköze a MAC-címet használja a hálózat előre meghatározott

Részletesebben

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések

Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések Minden mérésre vonatkozó minimumkérdések 1) Definiálja a rendszeres hibát 2) Definiálja a véletlen hibát 3) Definiálja az abszolút hibát 4) Definiálja a relatív hibát 5) Hogyan lehet az abszolút-, és a

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE

INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak (BSc) INFOKOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREK MENEDZSMENTJE Infokommunikációs alapfogalmak Vezetékes beszédkommunikáció Dr. Babarczi Péter - Dr.

Részletesebben

Wireless hálózatépítés alapismeretei

Wireless hálózatépítés alapismeretei Wireless hálózatépítés alapismeretei Tények és tévhitek 2008. 04. 05 Meretei Balázs Tartalom Érvényes Hatósági szabályozás (2006. 10. 1.) Alapfogalmak (Rövidítések, Moduláció, Csatorna hozzáférés) Kábelek,

Részletesebben

Méréstechnika. 3. Mérőműszerek csoportosítása, Elektromechanikus műszerek általános felépítése, jellemzőik.

Méréstechnika. 3. Mérőműszerek csoportosítása, Elektromechanikus műszerek általános felépítése, jellemzőik. 2 Méréstechnika 1. A méréstechnika tárgya, mérés célja. Mértékegységrendszer kialakulása, SI mértékegységrendszer felépítése, alkalmazása. Villamos jelek felosztása, jelek jellemző mennyiségei, azok kiszámítása.

Részletesebben

CMB-10 csatorna multiplex betét mérése

CMB-10 csatorna multiplex betét mérése CMB-10 csatorna multiplex betét mérése Összeállította: Mészáros István tanszéki mérnök 1. Általános ismertetés 1.1. Rendeltetés A CMB-10 berendezés alkalmas adásirányban 10 távbeszélő csatorna jelének

Részletesebben

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla

Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Informatikai eszközök fizikai alapjai Lovász Béla Kódolás Moduláció Morzekód Mágneses tárolás merevlemezeken Modulációs eljárások típusai Kódolás A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere,

Részletesebben

9. sz. melléklet Minőségi célértékek

9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9. sz. melléklet Minőségi célértékek 9.1. Kábeltelevíziós műsorterjesztésre MEGNEVEZÉS MEGHATÁROZÁS MÉRÉSI MÓDSZER CÉLÉRTÉK* Új hozzáférés létesítési idő a szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek

Részletesebben

HWR-Telecom Kft. SIGNET. HWR-TELECOM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható.

HWR-Telecom Kft. SIGNET. HWR-TELECOM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. SIGNET HWR-TELECOM Kft. IP-alapú hálózatában kizárólag TCP / IP protokoll használható. 1. SZOLGÁLTATÁS MEGHATÁROZÁSA SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA: A kábeltelevíziós hálózatok szélessávú átvitelt valósítanak meg

Részletesebben

Távközlési és informatikai hálózatszerelő Távközlési kábelszerelő Távközlési és informatikai hálózatszerelő

Távközlési és informatikai hálózatszerelő Távközlési kábelszerelő Távközlési és informatikai hálózatszerelő 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szolgáltatások Iparvállalatok részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások Iparvállalatok részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások Iparvállalatok részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés Megújuló

Részletesebben

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész

Hálózati architektúrák és rendszerek. Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész Hálózati architektúrák és rendszerek Nyilvános kapcsolt mobil hálózatok (celluláris hálózatok) 2. rész 1 A mobil rendszerek generációi 2G Digitális beszédtovábbítás Jó minőség Új szolgáltatások és alkalmazások,

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben