A magatartás és viselkedésproblémával küzdő tanulók integrált nevelése, oktatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A magatartás és viselkedésproblémával küzdő tanulók integrált nevelése, oktatása"

Átírás

1 A magatartás és viselkedésproblémával küzdő tanulók integrált nevelése, oktatása Csibi Enikő Baja,

2 A magatartási/viselkedési zavarok okai, általánosságban: - Genetikai tényezők: a kutatások bebizonyították, hogy a hiperaktivitásnak örökletes genetikai tényezői is vannak. - Idegrendszeri károsodások Az anya által a terhesség során bevett, belélegzett mérgező anyagok Ezek közül különösen jelentősek: alkohol- és drogfogyasztás, - napi két adagnál több kávé fogyasztása, - dohányzás, - gyógyszerfogyasztás - környezetszennyező anyagok például szén-monoxid, ólom, a mérgezett táplálékból a szervezetbe jutó higany és más nehézfémek, növényvédőszerek.

3 Neurológiai eltérések: Attól függően, hogy az agy melyik részén van a károsodás vagy diszfunkció, a figyelem különböző aspektusú lehet. Pl: Agykéreg vastagsága - Pszichoszociális tényezők: - Helytelen nevelési módszerek - A nevelő személyiségének nem megfelelő volta - az életkori sajátosságok figyelmen kívül hagyása - nevelőotthoni nevelés (Volentics Anna) Sok kutatás a HKZ vonatkozásában a közelmúltban vált hangsúlyossá. Campbell kutatása 1991-ben a család szocioökonómiai státusza, a családon belüli stressz, és a hiperkinetikus szindrómás gyermek viselkedésbeli tünetei közötti összefüggést vizsgálta. Azt találta, hogy a családi tényező nagymértékben hozzájárul a problémák súlyosságához és tartósságához.

4 III: A nehezen nevelhetőség felismerése: (mindenki felismeri, viszont meghatározni az okát és a diagnózisát, - ami a terápia kiindulási pontja- már sokkal nehezebb 1,- Hiperkinetikus magatartászavar: Az ADHD epidemiológiája az iskoláskorú gyermekpopulációban 3-5%, a fiúk körében jóval gyakrabban fordul elő - hiperaktivitás kora gyemekkortól szokatlan túl aktivitás - kevesebb alvásigény - impulzivitás - figyelemzavar - ingerlékenység - antiszociális viselkedés - későbbiekben tanulási zavarok is társulhatnak

5 Babrál kézzel-lábbal, fészkelődik az ülésen Elhagyja a helyét az osztályban vagy más helyzetekben, amikor az ülve maradást várják el Rohangál, vagy ugrál, mászik olyan helyzetekben, amikor az nem helyénvaló serdülőknél, felnőtteknél ez a nyugtalanság szubjektív érzésére korlátozódhat Nehézségei vannak az önálló, nyugodt játéktevékenységben vagy az abban való részvételben izeg-mozog vagy úgy cselekszik, mint akit felhúztak Túlzott mennyiségben beszél. Kimondja a választ, mielőtt a kérdés befejeződött volna Nehezére esik a várakozás Félbeszakít másokat, akár beszélgetést, akár játékot vagy más egyéb tevékenységet Nehézségei vannak az önálló, nyugodt játéktevékenységben.

6 Mik a jó oldalai a tünet együttesnek? Spontán segítőkészség és gondoskodási késztetés az arra rászorulóknak Rendkívül fejlett igazságérzet, önmaguk és mások érdekeiben is ennek megjelenési formája azonban sokszor nem a helyzethez illő, kritikátlan Kreativitás Jó tájékozódó képesség Empátia és jóindulat Nem haragtartóak, lelkesedni nagyon tudnak.

7 Diagnózis DSM-IV és BNO 10 A diagnózis felállításához segítséget jelent a DSM-IV ( Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders IV.revizíó) feltétel rendszere, mely szerint a diagnózis a figyelmetlenség és a hiperaktivitás összesen 18 tünete közül legalább 6-6 olyan fennállását igényli, melyek az alkalmazkodást jelentősen megzavarják és funkcionális károsodást okoznak több helyzetben is. Ezek a következők:

8

9 A Betegségek Nemzetközi Osztályozásának 10. kiadása szerint: a hiperkinetikus zavar diagnózisához mindkét fenti csoport (figyelmetlenség, hiperaktivitás és impulzivitás) tünetei szükségesek, és a beosztás a következő: F90.0 Az aktivitás és a figyelem zavarai, mely a betegség minden jellegzetes tünetét mutatja (9-9 tünetből legalább 6-6 jelen van), F90.1 Hiperkinetikus magatartászavar, melyet akkor alkalmazunk, ha a zavar tünetei mellett a viselkedési zavar diagnosztikai kritériumai is megtalálhatók, F90.8 egyéb, F90.9 nem meghatározott hiperkinetikus zavarok is jelölhetők.

10 Diagnosztizálást végző intézmények a szakértői bizottságokban, a Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetben, a Vadaskert úti Kórház és Szakambulancián, a Budai Gyermekkórház Neurózis Osztályán, valamint azokban a nevelési tanácsadás feladatait ellátó pedagógiai szakszolgálati intézményekben végeznek, ahol dolgozik gyermekpszichiáter is!!!

11 2, Aktivitás és figyelemzavar - Figyelem tartósságának, vagy terjedelmének, vagy terelhetőségének problémái - motoros nyugtalanság - általában valamilyen teljesítményzavart eredményez ( leggyakrabban diszgráfiát)

12 3,Helytelen nevelésből következő magatartási problémák - Opponáló magatartászavar: A gyermek/tanuló ellenálló magatartását jelenti, ami nem feltétlen jár a figyelmi funkciók éretlenségével Okai általában: Túl szabad, szabályoktól mentes nevelés Túl sok korlát, merev, következetlen szabályok - magatartási, beilleszkedési nehézség

13 A hiperaktivitás figyelemzavar szindróma diagnosztikai protokollját a gyermek vizsgálatán túl a szülőkkel történő részletes interjú, valamint a gyerek, a szülők, illetve a tanárok részére kidolgozott kérdőívek, becslőskálák képezik. PL: Conner -féle kérdőív - az emlékezés zavarai-hallás, látás érzékelés - rendetlenség - a koncentráció zavarai- figyelemzavar - a kifinomult mozgás gyengesége - alvászavar - étkezési zavarok

14 Hiperaktivitásnál: Bizonyos szerek élénkítő hatásúak lehetnek: - altatószerek - nyugtatószerek - Codein - véredényszűkítő anyagok - antibiotikumok Szerek, amik nyugtatóként hatnak a szervezetre: - amfetamin - Ritalin

15 Szorongások, depressziós zavarok: - hirtelen megváltozik a gyermek viselkedése - nyugtalanná válik - enurézis (ha eddig nem volt) - iskolai teljesítmény romlása - táplálkozási zavarok - TIC tünetek - Tourette szindróma : több motoros tic (rángás) és legalább egy vokális tic fennállása, az első tünetek a 18. életév előtt jelentkeznek a tünetek több, mint egy évig fennállnak, a betegség lefolyása alatt a tic-kek a típusukat, a gyakoriságukat, a számukat, a helyüket, a formájukat és a súlyossági fokukat tekintve változnak, egyéb betegségek kizárása.

16 - Serdülők depressziós tünetei már inkább hasonlítanak a felnőttekéhez, halálvágy, szuicid gondolatok, önvádaskodások, reménytelenség érzés is jelentkezhet. - A testvér-féltékenységi zavart is itt említjük meg. A testvérrel szembeni ellenséges magatartást indulatkitörések, oppozíciós zavarok, szorongás, boldogtalanság is kísérheti. - A gyermek- és serdülőkori öngyilkosságoknak, illetve öngyilkossági kísérleteknek csupán egy része vezethető vissza depresszív megbetegedésre.

17 A szorongások fajtái: - A szeparációs szorongásos zavar - A szociális szorongásos zavar (feltétel, hogy a tünetek már 6 éves kor előtt erőteljesen jelentkeznek. A gyermek számára minden idegen", ismeretlen helyzet elviselhetetlennek tűnik) - Egyéb szorongásos zavar (iskolafóbia) A félelem gyakran szomatizációs tünetek formájában jelentkezik, máskor a gyermek nyíltan tiltakozik a szülőtől való elszakadás ellen.

18 Hogyan segíthetünk a nehezen nevelhető gyermeken, tanulón? Tünetek felismerése Okok felderítése Pszichoterápia, (egyéni és családterápia, kognitív terápia, viselkedésterápia) Élénkítőszerek Mozgásterápiák Természetgyógyászati módszerek

19 Terápiás lehetőségek: Hiperaktivitásnál ( attól is függ, mi okozza): - mozgásterápia - ADHD terápia - viselkedés terápia - Kognitív terápia - részképességek fejlesztése - konfliktuskezelés

20 SZENZOROS INTEGRÁCIÓS TERÁPIA (SZIT) (AYRES TERÁPIA) Az Ayres féle szenzoros integrációs terápia története: Jean Ayres az USA-ban az 1970-es években a tanulási rendellenességek és a szenzoros integráció kapcsolatát kutatta. A tanulási zavarok hátterében idegrendszeri (neurofiziológiai) folyamatokat feltételezett. Összetett vizsgáló eljárást, gyógyító terápiát dolgozott ki.

21 Ajánlott e terápia: - Szülési traumák után, mikor a csecsemő nyugtalan, rossz alvó nehezen adaptálja az új körülményeket. - Megkésett mozgásfejlődésnél,mert ilyenkor a csecsemő valamennyi észlelési és tanulási funkciója megkésve kezd fejlődni. - Ajánlunk Ayres terápiát mozgássérült gyermekeknek, mert az eszközök által új mozgásélményben lehet részük, mely segíti a különböző testhelyzetek adaptálását, mozgásos válasz elindítását. - Ügyetlen, összerendezetlen mozgású gyermekek sok-sok olyan mozgásformát, eszközt tapasztalnak meg az Ayres terápia során, melyek fejlesztik a koordinációt, az egyensúlyt, a figyelmet és a koncentrációt.

22 A terápia játék, mozgás, pszichoterápia egyben. - A gyermekek teljes szabadsága (mivel mindig játszanak). - A testi és lelki biztonság. - Öngyógyítás. - Tudattalan dolgok felszínre csalogatása.

23 A tornaszoba varázsa:

24 Forgó korong

25 Rugós deszka

26 Tányér egyensúlyozó korong

27 Az ADHD terápia (ADHD = Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) :

28 Ritalin Leggyakrabban használt gyógyszer, mg-os formája van 10 mg methylphenidat, rövid hatású/kb 4 óra/, pszichostimuláns Beállítása korhoz kötött, pontos adagolás súly és súlyosság, valamint lebontási sebesség szerint meghatározott, napszakhoz kötött adagolási javaslat Hétvégén, iskolai szünetben drug holiday lehet, de nem kötelező. Elosztáson is lehet változtatni.

29 Hatás, mellékhatás, tévhitek Hatás: figyelemkoncentráció javulegyéb téren is kedvező tapasztalatok (l. következő két ábra) Mellékhatás: viszonylag gyakori az étvágycsökkenés, következményes testsúlycsökkenés-megoldás módok. Ritkább a hasfájás, fejfájás, irritábilitás, rossz hangulat,tic. Tévhitek-rövid és hosszútávú károsodás

30

31 Motiváció A motiváció az a különbség ami aközött van, amit az ember meg tud és amit meg akar csinálni

32 kielégítetlen szükséglet belső feszültség hajtóerő kereső magatartás kielégített szükséglet belső feszültség csökkenése

33

Hitek és tévhitek a hiperaktivitás körül Dr. Gádoros Júlia

Hitek és tévhitek a hiperaktivitás körül Dr. Gádoros Júlia Hitek és tévhitek a hiperaktivitás körül Dr. Gádoros Júlia Először is szeretném megköszönni a meghívást. Pedagógus napon mit is keres itt a gyermekpszichiáter? Leginkább hitek és tévhitek kapcsán, méghozzá

Részletesebben

Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére

Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére Hiperaktivitás és figyelemzavar Tájékoztató szülők részére Készítette Dr. Farkas Margit Vadaskert Kórház és Szakambulancia, Budapest 1. Aminek nem volna szabad megtörténnie... 2. Mi a hiperaktivitás? 3.

Részletesebben

GYERMEK- és IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIA Jegyzet

GYERMEK- és IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIA Jegyzet Dr. Gádoros Júlia GYERMEK- és IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIA Jegyzet I. A gyermek- és serdülőkor pszichiátriai epidemiológiája A gyermek és serdülőkorban a pszichiátriai betegségek és zavarok előfordulásának gyakorisága

Részletesebben

A hiperaktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes képének alakulása a különböző életkorokban. A beavatkozás lehetőségei.

A hiperaktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes képének alakulása a különböző életkorokban. A beavatkozás lehetőségei. A hiperaktivitás és figyelemzavar tünetegyüttes képének alakulása a különböző életkorokban. A beavatkozás lehetőségei. Dr. Csiky Miklós, gyermekpszichiáter, ADHDoki, MRE-Bethesda Gyermekkórháza, Svábhegyi

Részletesebben

Figyelemzavar, hiperaktivitás. Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó Jánó Annamária, Vadász Piroska 2011. November 9. 14-15.30

Figyelemzavar, hiperaktivitás. Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó Jánó Annamária, Vadász Piroska 2011. November 9. 14-15.30 Figyelemzavar, hiperaktivitás Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó Jánó Annamária, Vadász Piroska 2011. November 9. 14-15.30 Kérem, az alábbi skálákon jelölje be, hogy az Ön által választott gyerekre a skála

Részletesebben

K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság

K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság 1037 Budapest, Laborc u 2. /b OM: 201037 Tel: 436 0118, Fax: 436 0119 Email: laborc.suli@gmail.com Web: www.laborciskola.t-online.hu K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság Készítette: Rózsás

Részletesebben

HIPERAKTíV- FIGYELEMZAVAROS TANULÓK

HIPERAKTíV- FIGYELEMZAVAROS TANULÓK HIPERAKTíV- FIGYELEMZAVAROS TANULÓK HOGYAN LEHET EGYÜTTMŰKÖDŐVÉ TENNI ŐKET? Készítette: Boda Kamilla pszichológus Szabó Enikő gyógypedagógus Tibor Katalin pszichológus Pesterzsébet XX. Nevelési Tanácsadó

Részletesebben

GYERMEKPSZICHIÁTRIAI ISMERETEK

GYERMEKPSZICHIÁTRIAI ISMERETEK GYERMEKPSZICHIÁTRIAI ISMERETEK SPECIÁLIS SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK PSZICHIÁTRIAI VONZATAI DR. NAGY PÉTER 2015. JÚNIUS 5. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat

Részletesebben

Rosszaság vagy hiperaktivitás?

Rosszaság vagy hiperaktivitás? Fazekas Ildikó Rosszaság vagy hiperaktivitás? Témaválasztásom oka, hogy nevelési tanácsadóban dolgozva gyakran találkozom azzal a kéréssel: pszichológus segítségét szeretném kérni, mert hiperaktív a gyerek.

Részletesebben

01. rész. Egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekek, tanulók komplex vizsgálatának diagnosztikus protokollja Figyelemzavar és hiperaktivitás

01. rész. Egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekek, tanulók komplex vizsgálatának diagnosztikus protokollja Figyelemzavar és hiperaktivitás 01. rész Szabó Csilla Vámos Éva Egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyermekek, tanulók komplex vizsgálatának diagnosztikus protokollja Figyelemzavar és hiperaktivitás Készült a Koncepció kialakítása

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavaraival küzdők. nevelésében, oktatásában, fejlesztésében. alkalmazott eljárások

MUNKAANYAG. Tasnádi Ágnes. A pszichés fejlődés zavaraival küzdők. nevelésében, oktatásában, fejlesztésében. alkalmazott eljárások Tasnádi Ágnes A pszichés fejlődés zavaraival küzdők nevelésében, oktatásában, fejlesztésében alkalmazott eljárások A követelménymodul megnevezése: Általános gyógypedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul

Részletesebben

Gyermekpszichiátriai ismeretek

Gyermekpszichiátriai ismeretek Gyermekpszichiátriai ismeretek Speciális szükséglet megállapításának pszichiátriai vonzatai Dr. Nagy Péter, Vadaskert Kórház és Szakambulancia. Vázlat Gyermekpszichiátriai diagnosztika általában Gyermekpszichiátriai

Részletesebben

Asztmás gyermekek és szüleik életminősége és pszichés állapota

Asztmás gyermekek és szüleik életminősége és pszichés állapota Asztmás gyermekek és szüleik életminősége és pszichés állapota Doktori értekezés Dr. Szabó Alexandra Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Cserháti Endre egyetemi tanár,

Részletesebben

A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán

A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán A stresszteli életesemények és a gyermekkori depresszió kapcsolatának vizsgálata populációs és klinikai mintán Doktori értekezés Dr. Mayer László Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY GYERMEKPSZICHIÁTRIAI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY GYERMEKPSZICHIÁTRIAI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY GYERMEKPSZICHIÁTRIAI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA TARTALOM: 1. TANULMÁNY 2 2. VIZSGÁLATI PROTOKOLL 44 A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY GYERMEKPSZICHIÁTRIAI SZEMPONTÚ VIZSGÁLATA Készítette: A Vadaskert

Részletesebben

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS

A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS A BUDAPESTI KORAI FEJLESZTŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÁTDOLGOZÁS 2014 BEVEZETÉS... 2 AZ INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSE... 2 AZ INTÉZMÉNY TÖRTÉNETE... 2 MUNKÁNKAT BEMUTATÓ, SZEMLÉLETÜNKET TÜKRÖZŐ PUBLIKÁCIÓINK,

Részletesebben

A gyermek bemutatása. Az édesanyja hozza el

A gyermek bemutatása. Az édesanyja hozza el Tehetségtelen t vagyok! Egy figyelemzavaros hiperaktív gyermek otthon és az iskolában A gyermek bemutatása 11 éves fiú 5. osztályos Az édesanyja hozza el A panasz Hazudik, mindennel kapcsolatban Indulatos,

Részletesebben

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ELİADÁS KIVONAT 2008. november 06. Balázs Judit Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Ambulancia, Budapest ADHD pervalenciája 3-7 %-a az iskolás korú gyermekeknek

Részletesebben

Strattera PROGRAMFÜZET. az ADHD kezelésére első vonalban, OEP támogatással 1 rendelhető 24 órás hatású 2. nem pszichostimuláns gyógyszer 3

Strattera PROGRAMFÜZET. az ADHD kezelésére első vonalban, OEP támogatással 1 rendelhető 24 órás hatású 2. nem pszichostimuláns gyógyszer 3 Strattera az ADHD kezelésére első vonalban, OEP támogatással rendelhető 4 órás hatású nem pszichostimuláns gyógyszer 3 RÖVIDÍTETT ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS - STRATTERA 0 mg; 8 mg; 5 mg; 40 mg; ill. 60 mg kapsz.

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Nemeskéri Zsolt - Pankász Balázs MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Pszichés zavarok felismerése és kezelése a munkahelyen Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar 2015 Készült az IPA

Részletesebben

ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA

ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA 1.sz. melléklet 1022 Budapest, Marczibányi tér. 3. Tel: 212-57-04/233 www.addeturiskola.hu ADDETUR BAPTISTA GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ FIATALOK INKLUZÍV

Részletesebben

Mi az a bipoláris betegség? Betegtájékoztató

Mi az a bipoláris betegség? Betegtájékoztató Mi az a bipoláris betegség? Betegtájékoztató Prof. Dr. Rihmer Zoltán és Dr. Moretti Magdolna A bipoláris (más néven mániás-depressziós) betegség a pszichológiai és testi működések olyan központi szabályozási

Részletesebben

Tisztelt Kollegák! 60 órás pedagógusképzés

Tisztelt Kollegák! 60 órás pedagógusképzés Tisztelt Kollegák! A mindennapokban, az oktató-, nevelő-, és fejlesztő munkájuk során bizonyára egyre több pszichés panaszokkal küzdő gyerekkel és serdülővel találkoznak. A Vadaskert Alapítvány 2008 elején

Részletesebben

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér

11. fejezet. Pszichiátriai károsodások. Tringer László. Huszár Ilona Kuncz Elemér Részletes rész Pszichiátriai károsodások Tringer László Huszár Ilona Kuncz Elemér 11. fejezet 220 11. FEJEZET Pszichiátriai károsodások Amnesztikus szindróma (F04) Vezetô tüneteit a megjegyzô emlékezés

Részletesebben

A hiperaktivitásról hiperaktivitás fogalmát, ismertető jegyeit, tüneteit hiperaktivitás hiperaktivitás

A hiperaktivitásról hiperaktivitás fogalmát, ismertető jegyeit, tüneteit hiperaktivitás hiperaktivitás A hiperaktivitásról Óvodapedagógusként munkám során nagyon sokféle természetű gyermekkel találkozom. Minden csoportban előfordulnak olyan gyerekek, akikre azt mondják az óvó nénik, hogy ha minden gyerek

Részletesebben

Zeneterápiás foglalkozások a Pécsi Gyermekklinika Neuro-pszichiátriai osztályán

Zeneterápiás foglalkozások a Pécsi Gyermekklinika Neuro-pszichiátriai osztályán Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Általános Orvostudományi Kar Művészetterápia szak Zeneterápia specializáció Zeneterápiás foglalkozások a Pécsi Gyermekklinika Neuro-pszichiátriai osztályán Készítette:

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában 2. sz. Módszertani levél A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása az alapellátás gyakorlatában Dr. Büki György Dr. Gallai Mária Dr. Paksy László Készült az Országos Gyermekegészségügyi

Részletesebben

Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei

Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei Dr. Márkus Eszter Az érzékelés-észlelés fejlesztésének lehetőségei Napjainkban egyre kedveltebb szó a terápia, mintha minden gondunkra, bajunkra egy-egy terápiás megoldás azonnali gyógyírt hozna. Ha citromolajat

Részletesebben

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II.

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. Varga Olga A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

GILLES DE LA TOURETTE SZINDRÓMA ÚTMUTATÓ TANÁROKNAK. A Német Tourette Társaság (TGD) kiadványa (1997)

GILLES DE LA TOURETTE SZINDRÓMA ÚTMUTATÓ TANÁROKNAK. A Német Tourette Társaság (TGD) kiadványa (1997) GILLES DE LA TOURETTE SZINDRÓMA ÚTMUTATÓ TANÁROKNAK A Német Tourette Társaság (TGD) kiadványa (1997) A 2002-es kiadás pdf formátumban és az Interneten is elérhetı a www.tourette.de honlapon (németül).

Részletesebben