T o x I n f o. ingyenes kiadvány. ToxInfo Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "T o x I n f o. ingyenes kiadvány. ToxInfo Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság"

Átírás

1 Bevezető Menü T o x I n f o A következő szám tartalmából ONLINE KÉ MIAI BIZTONSÁ GI TANÁCSADÓ ingyenes kiadvány 2010/1 Minden jog fenntartva! G azdaságfejlesztési O peratív Program Vállalati innováció kategória Bővebb információ a projektről: Beruházás összköltsége: HUF Projekt időszak: ToxInfo Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. Adószám: Tel., EU adószám: HU mailto:toxinfo@toxinfo.hu Statisztikai szám: S274S Web: Cégjegyzékszám: /5

2 Bevezető A k é m i a i b i z t o n s á g a l a p k é r d é s e i A REACH (Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete) közelmúltban történt bevezetése alapjaiban változtatta meg a veszélyes anyagokra/készítményekre (továbbiakban: keverék) vonatkozó eddigi előírásokat, ezáltal nem kevés fejtörést és nem utolsó sorban többlet kiadást okozva a piac szereplőinek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy maguk a szakértők is ellentmondásos információkat hangoztatva fokozzák a bizonytalanságot abban a tekintetben, hogy pontosan mit és hogyan kell tenniük a cégeknek ahhoz, hogy tevékenységüket a jövőben is zavartalanul folytathassák és egy hatósági ellenőrzésnek is bátran vethessék alá magukat. adatlap továbbra is az egyik legfontosabb kísérő dokumentuma a veszélyes anyagoknak/keverékeknek. A REACH bevezetése óta, a biztonsági adatlap kapcsán is több ellentmondásos véleménnyel találkoztunk. A REACH szakértők gyakran esnek abba a hibába, hogy kizárólag a szóban forgó rendelet szemüvegén keresztül tekintve a világra, a REACH mindenhatóságát hangoztatják. Sőt, nemegyszer találkoztunk olyasfajta vélekedéssel, hogy a hazai szabályozás gyakorlatilag nem is létezik. Természetesen a REACH fontosságát mi sem vitatjuk, de megpróbálunk ennél messzebbre nézve árnyaltabb képet alkotni. Mindennapi munkánk során találkozunk az, az ÁNTSZ, az ügyfeleink és a szakértő kollégák problémáival, véleményével, álláspontjával. Mindezek ismeretében fontosnak éreztük, hogy a biztonsági adatlapokra és az alapvető kémiai biztonsággal összefüggő, eddig evidensnek tekintett előírásokat, kötelezettségeket újra áttekintsük. A legfontosabb kérdések, amelyek tisztázásra várnak: Mely nak kell megfelelnie az adatlapoknak? Milyen nyelven kell a biztonsági adatlapot biztosítani a vevőinknek? Kinek a kötelessége a magyar nyelvű biztonsági adatlap elkészítése? A REACH egységessé tette-e oly mértékben az adatlapokat, hogy most már elegendő csak lefordítani azokat? Létezik-e még a magyar jogrendszerhez adaptált biztonsági adatlap? Mikor szükséges aktualizálni a biztonsági adatlapot? Ki a felelős az adatlapban közölt információkért? Mi a hatósági gyakorlat az adatlapok ellenőrzése során? A REACH hatására megváltozott-e az eddigi i gyakorlat?

3 : Változatlanul követelmény maradt a biztonsági adatlap magyar "nyelvűségének" kötelezettsége, vagyis a Magyarországon gyártott veszélyes anyag/keverék gyártója, illetve Magyarországon veszélyes anyagot/keveréket forgalomba hozó a professzionális felhasználásra szánt termékek esetén a vevő rendelkezésére bocsátja a magyar nyelvű biztonsági adatlapot (és elvégzi a szükséges eket, ha szükséges). A vonatkozó jogszabály az adatlap formai és tartalmi elemeivel kapcsolatban a REACH rendeletet jelöli meg elsődlegesen, de mint majd később látni fogjuk, az adatlap készítéshez egyéb at is figyelembe kell venni. Jogszabályi háttér: évi XXV. törvény a kémiai biztonságról: 1. (2) f) Biztonsági adatlap: a REACH 31. cikkében foglaltaknak megfelelően összeállított, magyar nyelvű dokumentum. A REACH 31. cikkének fontosabb megállapításai: 1) Az anyag vagy készítmény szállítója az anyag vagy keverék átvevőjét ellátja a II. melléklettel összhangban összeállított biztonsági adatlappal. 3) Biztonsági adatlapra akkor is szükség van, ha a készítmény nem veszélyes, de tartalmaz veszélyes anyagot (gáznemű: 0,2 V%, nem gáznemű: 1 m%, ha ez az anyag PBT, akkor: 0,1 %), vagy közösségi munkahelyi expozíciós határértékkel (!) rendelkezik. 8) adatlapot díjmentesen, papíron vagy elektronikus formában kell átadni, legkésőbb abban az időpontban, amikor az anyagot vagy keveréket először szállítják.

4 A magyar nyelvű biztonsági adatlap biztosításának kötelezettsége Egyes REACH szakértők a REACH bevezetésekor a piac szereplőit azzal a téves véleménnyel álltatták, hogy ezentúl a külföldi (EU-s székhelyű) gyártó, kereskedő kötelezettsége lesz a magyar nyelvű biztonsági adatlap elkészítése, és a magyarországi nagykereskedőhöz a termék már ezzel a dokumentummal fog érkezni. Természetesen erről szó sincs! Semmiféle ilyen jellegű kötelezettsége nincs a külföldi partnernek (lásd: jogszabályi háttér). Kizárólag adatlap szolgáltatási kötelezettsége van, az adatlap nyelvét a rendelet nem határozza meg! Természetesen eddig is előfordult, hogy a magyar vevő megkapta a külföldi szállítótól a magyar nyelvű biztonsági adatlapot (általában szoftverrel készültek ezek a dokumentumok), de ez a két fél megállapodásának eredménye és erre a szállítót semmi sem kötelezte! A REACH szerinti regisztrátornak (az EU területén veszélyes anyagot/keveréket gyártó vagy importőr) csak a vele közvetlen kapcsolatban álló vevőit szükséges ellátnia biztonsági adatlappal (az adatlap nyelvére vonatkozóan azonban itt sem találunk utalást!). Mindezek figyelembevételével leszögezhető, hogy a ért felelő jogi személy kötelezettsége lesz (továbbra is!) a magyar nyelvű biztonsági adatlap biztosítása a vevői részére, és ha azt csak idegen nyelven kapja meg a beszállítójától, akkor a biztonsági adatlap elkészítése/fordítása is az ő feladata. Jogszabályi háttér: REACH: 31. cikk 1) Az anyag vagy készítmény szállítója az anyag vagy készítmény átvevőjét ellátja a II. melléklettel összhangban összeállított biztonsági adatlappal. RIP (REACH végrehajtási projekt): A valamely anyagot, illetve keveréket egy vagy több más fél részére biztosító szállítónak valamennyi általa kiszolgált továbbfelhasználóhoz és forgalmazóhoz biztonsági adatlapot kell eljuttatnia.

5 A veszélyes anyagok/keverékek e Továbbra is érvényben maradt a kémiai biztonsági törvény azon rendelkezése, amely kötelezővé teszi a veszélyes anyagok/készítmények (keverékek) ét a tevékenység megkezdése előtt. Gyakran előforduló hiba, hogy azokat a készítményeket (keverékeket) is bejelentik, amelyek nem minősülnek veszélyesnek és ezáltal többletköltséget vállalnak magukra. Súlyosabb hiba azonban, ha úgy gondoljuk, hogy csak a veszélyszimbólummal ellátott anyagok/keverékek minősülnek veszélyesnek! Minden olyan anyag vagy keverék, amely az osztályozás során R-mondatot kap (biztonsági adatlap 2. és 15. pontja) veszélyesnek minősül (léteznek olyan veszélykategóriák amelyeket veszélyszimbólum nélkül, csak R-mondattal fejezünk ki). Biocidok esetén a veszélyesnek nem minősülő termékeket is be kell jelenteni! Bejelentési kötelezettsége van: Magyarországon gyártott veszélyes anyag/keverék gyártójának, illetve Magyarországon veszélyes anyagot/keveréket forgalomba hozónak. A szükséges dokumentumok: Magyar nyelvű biztonsági adatlap (2 példány) Cégszerűen aláírt bejelentőlap A bejelentőlapok innen letölthetők: Veszélyes anyag, illetve Magyarországon gyártott veszélyes keverék e esetén címketerv A dokumentumokat az alábbi címre kell beküldeni: Országos Kémiai Biztonsági Intézet () Veszélyes Anyagok Törzskönyvezése és Bejelentése Osztály 1096 Budapest, nagyvárad tér 2. A től számított 10 munkanapon köteles az a tudomásulvételét jelezni, és az által küldött számla ellenértékének kiegyenlítése után a megtételét bizonyító visszaigazoló szelvényt megküldeni a bejelentőnek. Jogszabályi háttér: évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, III. fejezet: 6. (1) A veszélyes anyagokat és a veszélyes keverékeket - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a Magyarország területén gyártó, illetve forgalmazó az azokkal kapcsolatos gyártási, illetve forgalomba hozatali tevékenység megkezdésével egyidejűleg, külön jogszabályban foglaltak szerint, a biztonsági adatlap, illetve a külön jogszabályban meghatározott esetben a címketerv 7. szerinti csatolásával bejelenti, ha a veszélyes anyag az 5. (3) bekezdése szerinti magyarországi jegyzékben, illetve a veszélyes keverék a termék-nyilvántartásban még nem szerepel. 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet: 3. (1) Veszélyes anyag éhez a magyar nyelvű biztonsági adatlapot és címketervet, illetve veszélyes készítmény éhez a magyar nyelvű biztonsági adatlapot 2 példányban kell az Országos Kémiai Biztonsági Intézetnek (a továbbiakban: ) megküldeni.

6 adatlap fordítása Számos esetben a hazánkba kerülő veszélyes anyagokhoz/keverékekhez mellékelt idegen nyelvű biztonsági adatlapot annak átadója biztonsági adatlap készítő szoftverrel készítette el. Néhány példa a biztonsági adatlap készítő szoftverek általunk (is) tapasztalt hátrányairól: nem megfelelő veszélyességi osztály meghatározása lefordítatlan részeket tartalmazhat (csak bizonyos számú típusmondatot tartalmaznak, ezáltal erősen korlátozva a használati értéküket) helytelenül fordított mondatok, kifejezések, anyagnevek hiányzó adatokat (pl. EU-szám, expozíciós határértékek, stb.) nem pótolja csak az általános érvényű EU direktívák alapján működve figyelmen kívül hagyja a célország nemzeti szabályozásában előfordulható kisebb-nagyobb eltéréseket A magyar nyelvű biztonsági adatlap készítése kapcsán cégünk következetesen kerüli a fordítás kifejezést. Szerintünk helyesebb a készítés, vagy adaptálás szavakat használni. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy az adott termékhez adott német nyelvű adatlap alapján készített magyar nyelvű dokumentum az miért nem fordítás? adatlap fordításakor szem előtt kell tartanunk, hogy tökéletes (nyelvi) fordítás esetén a magyar nyelvű adatlap szakmai színvonala a legjobb esetben is csak az eredeti idegen nyelvű biztonsági adatlap minőségével fog megegyezni. Cégünk az adatlap készítésekor az alábbiak szerint jár el: saját magyar nyelvű formátumot dolgoztunk ki, amely minden részletében lefedi a legfrissebb vonatkozó at, és ebbe a formátumba ültetjük be az idegen nyelvű adatlapban közölt adatokat, információkat tükör fordítás helyett jól megfogalmazott, tömör, szakmailag helyesen megfogalmazott mondatokat alkalmazunk (ott, ahol ez lehetséges) keverékek esetében ellenőrizzük az egyes anyagok besorolását a hatályos veszélyes anyag táblázatok alapján a keverék osztályba sorolását ellenőrizzük, ha szükséges, akkor módosítjuk azt pótoljuk a hiányzó expozíciós határértékeket, CAS és EU-számokat, UN számokat, EWC kódokat, stb. figyelembe vesszük a speciális előírásokat biocidok, aeroszolok, mosó- és tisztítószereknél, stb. Összességében úgy gondoljuk, hogy a nyelvi adaptáció során egy szakmailag helyes, koherens, magyar nyelvű dokumentum lesz a végeredmény. Fontos, ha az adott termék veszélyességi osztályának megváltoztatására volt szükség, azt minden esetben kommunikáljuk az eredeti idegen nyelvű biztonsági adatlap kibocsátójával! Több hasonló esetben is előfordult már, hogy észrevételeink hatására a gyártó is módosította a saját adatlapját, vagy olyan az adatlapból kifelejtett információt közölt amelynek értelmében az eredeti besorolás is értelmet nyert.

7 adatlap készítésekor/fordításakor (!) figyelembeveendő : A Magyar Köztársaság területén a mindenkori magyar jog a kötelezően betartandó. A törvényhozás feladata, hogy az általános érvényű, minden tagállam számára kötelező EU-s at beépítse a hazai jogrendszerbe. Tévhit, hogy a REACH mindenek felett áll! Igen, a Magyar szabályozást kell figyelembe venni és ahol az konkrétan a REACH rendelet valamely szakaszát/mellékletét, stb. hivatkozza meg, akkor szükséges értelemszerűen a vonatkozó részt végrehajtani. Jogszabályi háttér: évi XXV. törvény a kémiai biztonságról: 2. 1 ) A REACH végrehajtása során e törvény rendelkezéseire figyelemmel kell eljárni 1907/2006/EK (REACH) rendelet: 128. cikk: (2) E rendelet egyetlen rendelkezése sem gátolhatja meg, hogy a tagállamok a munkavállalók, az emberi egészség és a környezet védelmét szolgáló olyan nemzeti szabályozásokat tartsanak meg vagy állapítsanak meg, amelyek a gyártás, a forgalomba hozatal vagy a felhasználás követelményeinek e rendelet által nem harmonizált eseteiben alkalmazandók. adatlap fordításánál, készítésénél figyelembeveendő (a teljesség igénye nélkül): évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, 44/2000 (XII. 27.) EüM rendelet és ezek módosításai Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (Különös tekintettel a 31. cikkre és a rendelet II. mellékletére. Expozíciós határértékekről szóló Veszélyes hulladékra vonatkozó előírások Vízszennyezéssel kapcsolatos rendeletek Munkavédelemre vonatkozó előírások VOC tartalomról szóló Biocidokkal és növényvédő szerekkel kapcsolatos rendelkezések Kozmetikumokról szóló Mosó és tisztítószerekről kapcsolatos előírások Feliratozásra és címkézésre vonatkozó fogyasztóvédelmi előírások És még sorolhatnánk A felsorolásból is látható, hogy a REACH rendeletet nem tekinthetjük úgy, mint az egyetlen, a biztonsági adatlapra vonatkozó előírást. adatlap 15. pontjában nem csak feltüntetni kell a vonatkozó nemzeti at, hanem figyelembe is kell venni az azokban foglalt előírásokat!

8 adatlap : Az egyik legnehezebben eldönthető kérdés, hogy mikor is szükséges a meglévő biztonsági adatlap állományunkat aktualizáltatni. Legutoljára a REACH rendelet hatálybalépésekor lángoltak fel ekörül a viták, hiszen a REACH formai változást írt elő (véleményük szerint ennél azért több történt és tartalmi változások is megjelentek a rendelet kapcsán). Hosszan várakozás után az ECHA, majd ennek hatására az is azt a határozatot hozta, hogy a REACH rendelet kapcsán nem szükséges a már meglévő (és bejelentett) adatlap állományt aktualizálni. Ugyanakkor, az új eket a magyar hatóságok már csak a REACH szerinti adatlap benyújtásával fogadják el! Mindezekből azonban az is következik, hogy az EU területéről érkező áru mellé sem feltétlenül REACH szerinti adatlapot fogunk kapni a partnerünktől, ugyanakkor az hez már a magyar nyelvű adatlapnak az új formátumnak kell megfelelnie. Erről a problémáról bővebben A biztonsági adatlap fordítása című fejezetben olvashat. A fentiek ellenére mégsem ennyire egyértelmű a helyzet. Partnereink visszajelzéséből tudjuk, sok esetben az adott cég vásárlói követelték meg azt, hogy REACH szerinti biztonsági adatlapot biztosítsanak a részükre. Minden bizonnyal ennek hátterében az állhat, hogy a szállítói lánc tagjaitól a REACH információáramlást követel meg, ennek pedig az eszköze a biztonsági adatlap! Nem mehetünk el szó nélkül azon tény mellett sem, hogy sok esetben az illetékes hatóság által végzett helyszíni ellenőrzések során szintén az új verziót kérték a fentiekkel összhangban, ez nem törvényes eljárás a cég képviselőjétől (ezek az információk szintén a partnereink visszajelzéséből származnak). Összességében mi úgy gondoljuk, hogy minden jogszabályváltozás kapcsán érdemes áttekinteni, hogy esetlegesen annak valamely megváltozott előírása nem vonatkozik-e a termékeinkre oly módon, hogy azt a biztonsági adatlapban is közölni szükséges. Talán még ennél is fontosabb, hogy a REACH kapcsán egy piac átstrukturálódása is végbemegy, ugyanis csak olyan szállítótól fognak vásárolni a jövőben, aki eleget tesz a REACH bevezetésével összefüggésben rá háruló feladatoknak. Egy cég vállalti kultúráját a kémiai biztonsággal kapcsolatban legjobban az általa kiadott biztonsági adatlapok hirdetik. Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások, amelyek szükségessé tehetik az aktualizálást: Számos anyag besorolása megváltozott az elmúlt időszakban, amely a keverékek újraosztályozását is maga után vonhatja ADR előírások változása (pl.: már nem létezik a marine pollutant fogalom)

9 : Lakossági forgalmazás esetén a vevőknek nem adjuk át a termék biztonsági adatlapját, a megfelelő tájékoztatás eszköze a feliratozás/címkézés! Tartsunk szem előtt, hogy a címke nem csak a lakosságot tájékoztatja, hanem egyúttal a hatóságok, na és persze a konkurenciát is informálja arról, hogy az adott cég mennyire tartja szem előtt a kémiai biztonságot és ezzel kapcsolatban milyen fokú felkészültséggel bír. A megfelelő címke elkészítéséhez igen sokféle szempontot és előírást is figyelembe kell venni (ne feledkezzünk meg a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ról sem), mindezekről a jogszabályi háttér című részben informálódhat. A leggyakoribb hiba amelyet vétenek a forgalmazók az a kitapintható jelkép (újabban: tapintással érzékelhető figyelmeztető jelkép ) és a gyermekbiztos zár alkalmazásának elmulasztásával kapcsolatos. T+, T, C veszélyszimbólumok esetén: kötelező a gyermekbiztos zár + tapintással érzékelhető figyelmeztető jelkép Xn, F+, F veszélyszimbólumok esetén: tapintással érzékelhető figyelmeztető jelkép Aeroszol esetén az F+ és F veszélyszimbólumok esetén nem szükséges a tapintással érzékelhető figyelmeztető jelkép. Gyermekbiztos zárral kell ellátni az alábbi speciális esetekben a termékeket: A metanol (CAS szám: , EINECS szám: ) koncentrációja eléri vagy meghaladja a 3%-ot, illetve a diklórmetán (CAS szám: , EINECS szám: ) koncentrációja eléri vagy meghaladja az 1%-ot Azon termékeket - méretüktől függetlenül -, amelyeket Xn és R 65, aspiráció veszélyére utaló jelzéssel láttak el, kivéve az aeroszolként vagy szórófejjel ellátott tartályban forgalomba kerülőket. Jogszabályi háttér: 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet: 6 (5) Az (1)-(4) bekezdésekben meghatározott követelmények érvényesítéséért a gyártó, illetve az importáló felelős. Magyarázat: a gyermekbiztos zár és a tapintással érzékelhető figyelmeztető jelkép alkalmazásáért évi XXV. törvény a kémiai biztonságról: 17 1) Azon készítményeket amelyek legalább egy veszélyes anyagot tartalmaznak e törvény és a végrehajtására kiadott külön jogszabály szerint kell osztályozni, csomagolni és feliratozni (címkézni) IV. Fejezet A veszélyes anyagok, illetve veszélyes keverékek csomagolása, feliratozása (címkézése), tárolása, szállítása, reklámozása 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet: 10. számú melléklet a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelethez Figyelem! 1/2010 (I. 8.) NFGM rendelet értelmében április 29. után módosulnak az aeroszolos termékek forgalmazásának feltételei.

10 ellenőrzések ellenőrzésekor az alábbi dokumentumok ellenőrzésére mindenképpen számítanunk kell: Magyar nyelvű biztonsági adatlapok megléte, az adatlapok a vevőknek történő átadásának bizonyítása t igazoló visszaigazoló szelvényt a veszélyes keverékek esetében Munkahelyi kockázatértékelésnek a megléte (évente felül kell vizsgálni!) A raktárban/polcokon lévő árúk feliratozásának/címkézésének szúrópróbaszerű ellenőrzése adatlapok ellenőrzésekor gyakran az abban feltüntetett magyar jogszabályhivatkozások alapján minősítik az adatlapot aktuálisnak vagy elavult verziónak! Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy egy hatósági ellenőrzés során gondoskodjunk egy olyan személyről is aki ismerve a cég megtett intézkedéseit a kémiai biztonság területén és ismerve a jogszabályi hátteret érdemben (szakmailag) tudja a céget képviselni az ellenőrzés során. Jogszabályi háttér: évi XXV. törvény a kémiai biztonságról: 32. (1) Az e törvény és a végrehajtását szolgáló, valamint a REACH és a CLP betartásának hatósági ellenőrzését a) a közegészségügy szempontjából történő megfelelőség tekintetében az egészségügyi államigazgatási szerv, b) a környezetvédelem vonatkozásában a környezetvédelmi hatóság, c) a munkavédelem (munkabiztonság és munkaegészségügy) körében a munkavédelmi hatóság, d) a tűzvédelem szempontjából a tűzvédelmi hatóság, e) a tárolás szabályai tekintetében, ha azok megsértése a fogyasztóvédelemről szóló törvény évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 2. -ának a) pontjában meghatározott fogyasztó biztonságát, egészségét, testi épségét sérti vagy veszélyezteti, továbbá a csomagolás, zárás szabályainak fogyasztóval szembeni megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság az Fgytv. szabályai szerint, f) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 2. -ának a) pontjában meghatározott fogyasztó számára forgalmazott termék feliratozása (címkézése), egyéb jelölése, a használati utasítás, továbbá a reklámozás tekintetében a fogyasztóvédelmi hatóság az Fttv. szabályai szerint végzi, és hatáskörében eljár a rendelkezések megsértése esetén.

11 Az elmúlt időszak jogszabályváltozásai a kémiai biztonsággal kapcsolatban: Módosított jogszabály Módosító jogszabály Kihirdetve Hatályos évi XXV. törvény a kémiai biztonságról évi CLIV. törvény Magyar Közlöny 2009/193. (XII. 29.) évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről évi CXLVIII. tv. Magyar Közlöny 2009/196. (XII. 30.) /2001. (XI. 23.) EüM rendelet a kozmetikai termékek biztonságosságáról, gyártási, forgalmazási feltételeiről és közegészségügyi ellenőrzéséről 27/2009. (VIII. 5.) EüM rendelete Magyar Közlöny 2009/111. (VIII. 5.) /2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről 7/2009. (III. 25.) EüM-FVM-KvVM együttes rendelet MK/2009/ évi XCIII. törvény a munkavédelemről évi CXLIX. tv. Magyar Közlöny 2009/189. (XII. 22.) évi CLV. Magyar Közlöny törvény 2009/194. (XII. 29.) /2004 (VII. 21.) Korm. rendelet 314/2009. (XII. 28.) Korm. r. Magyar Közlöny 2009/192. (XII. 28.)

12 A következő szám tartalmából REACH A REACH 2010-ben A kémiai biztonsági értékelésről ellenőrzések Magyarországon Adatszolgáltatás a Versenytörvény tükrében Felhasználások azonosítása: gyártó vagy felhasználó által? A felhasználás azonosítási űrlap Információcsere a szállítói láncban: egyirányú vagy kétirányú kapcsolat? A Továbbfelhasználók kötelezettségei RIP körkép A regisztrációs dossziék ellenőrzése G H S / C L P GHS/CLP alapjai Az új szabályozás célja A CLP és a REACH Változások a feliratozásban/címkézésben Szállítók, felhasználók új kötelezettségei ADR és CLP kapcsolata Határidők adatlap formai elemeinek változása A felkészülési időszak fontosabb teendői

Biztonsági adatlappal kapcsolatos követelmények A biztonsági adatlap frissítése

Biztonsági adatlappal kapcsolatos követelmények A biztonsági adatlap frissítése Biztonsági adatlappal kapcsolatos követelmények A biztonsági adatlap frissítése S hogy még szebb legyen az életünk: módosul a REACH II. melléklete!! Összeállította: dr. Deim Szilvia Országos Kémiai Biztonsági

Részletesebben

CLP és az ADR kapcsolata

CLP és az ADR kapcsolata CLP és az ADR kapcsolata Botos Ágnes (GHS-expert Kft. ) REACH, CLP, ADR, KEM tanácsadó Környezetvédelmi jogi szakokleveles vegyészmérnök 2010.november Tel: +36-20-2205737 E-mail: agnes.botos@ghsexpert.com

Részletesebben

A BIZTONSÁGI ADATLAPOK EGYSZERŰ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA. Az 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

A BIZTONSÁGI ADATLAPOK EGYSZERŰ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA. Az 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása A BIZTONSÁGI ADATLAPOK EGYSZERŰ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Az 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Milyen információkat kell megadnom a biztonsági adatlap 1. szakaszában? 1.1 1.2

Részletesebben

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat

Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Dr. Marosvölgyi Nikoletta Országos Kémiai Biztonsági Intézet REACH Nemzeti Tájékoztató Szolgálat Bevezetés Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK (REACH) rendelete a vegyi anyagok regisztrálásáról,

Részletesebben

Az anyag neve: Az ellenőrzött cég adott anyaggal kapcsolatos REACH szerinti szerepe:

Az anyag neve: Az ellenőrzött cég adott anyaggal kapcsolatos REACH szerinti szerepe: Az anyag neve: Az ellenőrzött cég adott anyaggal kapcsolatos REACH szerinti szerepe: I. 1. A REGISZTRÁCIÓ, VALAMINT AZ AZZAL ÖSSZEFÜGGŐ KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSÉNEK ELLENŐRZÉSE NORMÁL REGISZTRÁCIÓ ELLENŐRZÉSE

Részletesebben

címkézéséről Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. www.reachexpert.eu www.reachexpert.eu

címkézéséről Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. www.reachexpert.eu www.reachexpert.eu CLP: 1272/2008/EK rendelet anyagok és keverékek osztályozásáról címkézéséről csomagolásáról Botos Ágnes EV REACH, GHS, ADR, KEM tanácsadó 2009.október.6. GHS ÉS CLP KAPCSOLATA Az ENSZ kidolgozta a Vegyi

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m:

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m: Iktatószám: Tárgy: KE/001/00576-0003/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A WELL DONE ST. MORITZ KFT. (székhely: 2900 Komárom, Mártírok u. 92., adószám: 13075833-2-11) által forgalmazott

Részletesebben

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet

16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet Hatály: 2010.XII.1. - 2015.V.31. 1. oldal 16/2010. (IV. 28.) NFGM rendelet a termékek megfelelőségének értékeléséhez kapcsolódó egyes ipari és kereskedelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az

Részletesebben

2. oldal e)1 közösségi jegyzék: a CLP VI. melléklete szerinti harmonizált osztályozási és címkézési jegyzék, f) biztonsági adatlap: a REACH 31. cikkéb

2. oldal e)1 közösségi jegyzék: a CLP VI. melléklete szerinti harmonizált osztályozási és címkézési jegyzék, f) biztonsági adatlap: a REACH 31. cikkéb 1. oldal 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 1 Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez fűződő alapvető alkotmányos

Részletesebben

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel

az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel Megjelent az energiával kapcsolatos termékek kötelező címkézésére vonatkozó kormányrendelet, mely alapján energiával kapcsolatos termék akkor hozható forgalomba vagy helyezhető üzembe, ha megfelel az adott

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az OTH Kémiai Biztonsági Szakrendszerébe (OSZIR) történő bejelentés menetéről Veszélyes keverék bejelentés

TÁJÉKOZTATÓ. az OTH Kémiai Biztonsági Szakrendszerébe (OSZIR) történő bejelentés menetéről Veszélyes keverék bejelentés TÁJÉKOZTATÓ az OTH Kémiai Biztonsági Szakrendszerébe (OSZIR) történő bejelentés menetéről Veszélyes keverék bejelentés Veszélyes keverék bejelentés Bejelentő lap kitöltésének menete 1. Az elektronikus

Részletesebben

GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál

GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál GHS/CLP végrehajtása a Linde Csoportnál Alapismeretek 02/2011 Linde termékek: GHS alap információk GHS áttekintése (I) Vegyi anyagok osztályozásának és címkézésének globálisan harmonizált rendszerét jelenti.

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez fűződő alapvető alkotmányos jogait - a Magyarországon tartózkodó természetes

Részletesebben

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet

44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kbtv.) 34. (4) bekezdése a) pontjának aa)-ah)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP IONCSERÉLT VÍZ (LÁGYVÍZ)

BIZTONSÁGI ADATLAP IONCSERÉLT VÍZ (LÁGYVÍZ) Verzió 8 Kiadás dátuma 2016.04.25. Felülvizsgálat dátuma 2018.10.25. KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK, AZ 1272/2008/EK ÉS A 2015/830/EU RENDELET SZERINT ÖSSZHANGBAN VAN A 2015/830/EU RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT 1907/2006/EK

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Santalfa Kft. (H-1044 Budapest, Pintér József u.32. Tel./Fax: 06-1/370-5278; E-Mail: santalfa.kft@chello.hu)

BIZTONSÁGI ADATLAP. Santalfa Kft. (H-1044 Budapest, Pintér József u.32. Tel./Fax: 06-1/370-5278; E-Mail: santalfa.kft@chello.hu) 1. A készítmény és a vállalakozás azonosítása A készítmény neve: A készítmény felhasználása: Adatlapért felelős személy: Gyártó és forgalmazó: Forgalmazásért felelős személy: Kíméletes tisztítóhatást biztosító

Részletesebben

Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet magyarországi bevezetése. Dr. Török Ágnes KOZMOS Jogi Szakbizottság vezetője

Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet magyarországi bevezetése. Dr. Török Ágnes KOZMOS Jogi Szakbizottság vezetője Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet magyarországi bevezetése Dr. Török Ágnes KOZMOS Jogi Szakbizottság vezetője Az 1223/2009/EK kozmetikai rendelet bevezetése Maga a rendelet nem igényel hazai átültetést,

Részletesebben

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés

A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató 1 Brüsszel, 2010.2.1. - A 2001/95/EK irányelv és a kölcsönös elismerésről szóló rendelet közötti összefüggés 1. BEVEZETÉS E dokumentum

Részletesebben

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban

Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Fertőtlenítőszerek engedélyezése/engedély módosítása az átmeneti időszakban Cserháti Pálma MSc, biológus Országos Epidemiológiai Központ, Dezinfekciós osztály Biocidok és szabályozásuk Biocid termék: hatóanyag,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a 2. és 5. terméktípusba tartozó biocid termékek átmeneti időszakos engedélyezési eljárásáról

TÁJÉKOZTATÓ a 2. és 5. terméktípusba tartozó biocid termékek átmeneti időszakos engedélyezési eljárásáról TÁJÉKOZTATÓ a 2. és 5. terméktípusba tartozó biocid termékek átmeneti időszakos engedélyezési eljárásáról Az Országos Közegészségügyi Intézet a következő biocid terméktípusokra vonatkozóan állít ki közegészségügyi

Részletesebben

forgalomból történő kivonását és visszahívását.

forgalomból történő kivonását és visszahívását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00592-0011/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat A BARACK-VIRÁG KFT. (székhelye: 2822 Szomor, Kodály u. 10., adószám: 12960578-2-11; továbbiakban: Társaság) által forgalmazott

Részletesebben

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv eredménye célja egészségügyi 36 0 0 0 0 0 0 0 0 nem 64 0 47 0 0 0 0 0 0 Ivóvíz jogszabályban előírt határérték túllépése Ellenőrzési időszak:

Részletesebben

KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Kenőszappan 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI 20. Egy szabadban megtartott, főzőversennyel egybekötött rendezvényükön az egyik csapat ásványvizes műanyagpalackban tárolta a folyékony mosogatószert, amiből az egyik csapattag véletlenül ivott. A hirtelen

Részletesebben

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségügyi 74 0 3 0 0 0 0 0 0 37/1996.(X.18.) NM rendelet 1. (2)(3)(4) bekezdése, 3.sz. melléklet - Fürdőmedencék - 2. pontja; 121/1996. (VII.24.)Kormányrendelet

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és a 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2012.11.10. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Aszkorbinsav Vitamin C, L(+)-Aszkorbinsav,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet - a veszélyes anyagokkal és a v 2. oldal d) EINECS: az szeptember 18-án az Európai Közösség

Magyar joganyagok - 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet - a veszélyes anyagokkal és a v 2. oldal d) EINECS: az szeptember 18-án az Európai Közösség Magyar joganyagok - 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet - a veszélyes anyagokkal és a v 1. oldal 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások,

Részletesebben

Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) ,- Ft, azaz Huszonötezer forint

Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) ,- Ft, azaz Huszonötezer forint Iktatószám: Tárgy: VA/7/00491-0005/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Kötelezem Spaits Csaba egyéni vállalkozót (székhelye: 9912 Magyarszecsőd, Petőfi u. 15. sz.) 25.000,- Ft, azaz Huszonötezer

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és

H A T Á R O Z A T. A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Iktatószám: Tárgy: HE/001/00105-0002/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Ügyszám: 1609k-00005 H A T Á R O Z A T A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Heves Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2010 február. Veszélyes anyagok/keverékek feliratozása, címkézése. ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság. 1143 Budapest, Eleonóra utca 8.

2010 február. Veszélyes anyagok/keverékek feliratozása, címkézése. ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság. 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. Veszélyes anyagok/keverékek feliratozása, címkézése 2010 február ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. http://www.biztonsagiadatlap.hu 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról:

Részletesebben

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Hatályos:2013. 09. 02-től A Kormány a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

4. SZAKASZ ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS 4.1. Az elsősegély-nyújtási intézkedések ismertetése Belélegezés A sérültet friss levegőre kell vinni. Bőrrel érintkezés

4. SZAKASZ ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS 4.1. Az elsősegély-nyújtási intézkedések ismertetése Belélegezés A sérültet friss levegőre kell vinni. Bőrrel érintkezés KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Sellak 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság. 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. http://www.toxinfo.hu/

ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság. 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. http://www.toxinfo.hu/ ToxInfo Tanácsadó Betéti Társaság 1143 Budapest, Eleonóra utca 8. http://www.toxinfo.hu/ Az anyagok és keverékek kereskedelme nem csak a belső, hanem a globális piacot is érintő kérdés. A nemzetközi kereskedelem

Részletesebben

Tudományos kutatás és fejlesztés (SR&D), termék- és folyamatorientált kutatás és fejlesztés (PPORD)

Tudományos kutatás és fejlesztés (SR&D), termék- és folyamatorientált kutatás és fejlesztés (PPORD) Ú T M U T A T Ó D I Ó H É J B A N Tudományos kutatás és fejlesztés (SR&D), termék- és folyamatorientált kutatás és fejlesztés (PPORD) A dokumentum célja, hogy közérthetően bemutassa az SR&D- és PPORD-ok

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS RENDELETE

Javaslat A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.19. COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Javaslat A TANÁCS RENDELETE a 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv III. mellékletének a HP 14 veszélyességi tulajdonság

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását.

H A T Á R O Z A T. forgalomból történő kivonását. Iktatószám: Tárgy: KE/001/00038-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A SMART DONGFANG Kft. (székhelye: 1083 Budapest, Losonci tér 2-4., adószám: 14595798-2-42)

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról 1

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról 1 Hatály: 2011.I.1. - 2015.V.31. 1. oldal 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 1 Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó: Forgalmazó: Felelős személy: BRADOLIFE fertőtlenítő kendő fertőtlenítő kendő Florin Vegyipari és Kereskedelmi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. NOVOPED tetűirtó hajszesz 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/-VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. NOVOPED tetűirtó hajszesz 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/-VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA METATOX Peszticid Gyártó és Forgalmazó Kft. Tel/fax: 36-66/371-168 E-mail cím: info@metatox.hu BIZTONSÁGI ADATLAP NOVOPED tetűirtó hajszesz 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/-VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501

Felülvizsgálat dátuma Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma Sikadur -501 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az "EK-műtrágya"-ként megjel 2. oldal 2. (1)1 Az EK-műtrágyák hatósági ellenőrzését a növény- és

Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az EK-műtrágya-ként megjel 2. oldal 2. (1)1 Az EK-műtrágyák hatósági ellenőrzését a növény- és Magyar joganyagok - 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet - az "EK-műtrágya"-ként megjel 1. oldal 37/2006. (V. 18.) FVM rendelet az EK-műtrágya -ként megjelölt műtrágyák forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről

Részletesebben

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása.

Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Mi a CLP? A CLP a vegyi anyagok és keverékek osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása. Az ENSZ vegyszerekre vonatkozó Globálisan Harmonizált Rendszerének (UN-GHS) európai bevezetése. A REACH

Részletesebben

ÉRTÉKESÍTÉSI SZERZŐDÉS

ÉRTÉKESÍTÉSI SZERZŐDÉS Az elemek és akkumulátorok hulladékainak visszavételéről szóló 181/2008. (VII. 8.) Korm. rendelet 9. (4) bekezdése szerinti ÉRTÉKESÍTÉSI SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről a(z) Ramiris Europe Kft Székhely:

Részletesebben

A fogyasztók védelmével összefüggő egyes törvényi rendelkezésekben hivatkozott uniós jogi aktusokat átültető jogszabályi rendelkezések

A fogyasztók védelmével összefüggő egyes törvényi rendelkezésekben hivatkozott uniós jogi aktusokat átültető jogszabályi rendelkezések A fogyasztók védelmével összefüggő egyes törvényi rendelkezésekben hivatkozott uniós jogi aktusokat átültető jogszabályi rendelkezések (lezárás időpontja: 2009. december 31.) Egyes, a fogyasztók védelmével

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez fűződő alapvető alkotmányos jogait

Részletesebben

A törvény hatálya. II. Fejezet AZ ANYAGOK ÉS A KEVERÉKEK EMBERRE ÉS KÖRNYEZETRE VALÓ VESZÉLYESSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA, A VESZÉLY AZONOSÍTÁSA

A törvény hatálya. II. Fejezet AZ ANYAGOK ÉS A KEVERÉKEK EMBERRE ÉS KÖRNYEZETRE VALÓ VESZÉLYESSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSA, A VESZÉLY AZONOSÍTÁSA 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez fűződő alapvető alkotmányos jogait

Részletesebben

Ragasztók új veszélyességi osztályozása. A CLP bevezetése az EU-ban

Ragasztók új veszélyességi osztályozása. A CLP bevezetése az EU-ban Ragasztók új veszélyességi osztályozása A CLP bevezetése az EU-ban Az EU CLP rendelete a vegyi termékek osztályozásáról (Classification), címkézéséről (Labeling) és csomagolásáról (Packaging) Összhangba

Részletesebben

A jogszabály mai napon hatályos állapota Váltás a jogszabály következő időállapotára ( 2015.VI.1. ) évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról

A jogszabály mai napon hatályos állapota Váltás a jogszabály következő időállapotára ( 2015.VI.1. ) évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról 1 / 11 2011.03.31. 20:57 A jogszabály mai napon hatályos állapota Váltás a jogszabály következő időállapotára ( 2015.VI.1. ) 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról Az Országgyűlés - figyelembe véve

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. termékeket csak az előírt formájú, kialakítású és tartalmú energiahatékonysági címke kíséretében forgalmazza.

H A T Á R O Z A T. termékeket csak az előírt formájú, kialakítású és tartalmú energiahatékonysági címke kíséretében forgalmazza. Iktatószám: Tárgy: FE/FO/00191-0006/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal kötelezi a Daniella Kft-t (4031 Debrecen,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BRADOGÉL higiénés kézfertőtlenítőszer higiénés kézfertőtlenítőszer Florin

Részletesebben

Kovács Tamás OKBI REACH Nemzeti Tájékoztatási Szolgálat 2013. november 05. Visegrád

Kovács Tamás OKBI REACH Nemzeti Tájékoztatási Szolgálat 2013. november 05. Visegrád Kovács Tamás OKBI REACH Nemzeti Tájékoztatási Szolgálat 2013. november 05. Visegrád CLP AKTUÁLIS KÉRDÉSEK I.: VÁLTOZÁSOK, MÓDOSÍTÁSOK 2 1.) 944/2013/EU bizottsági rendelet (5. ATP) Kihirdetés: 2013. okt.

Részletesebben

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet

dr. Tóth Katalin tű. főhadnagy Főigazgató-helyettesi Szervezet Főigazgató-helyettesi Szervezet A Červinka-Czech Republic s.r.o által gyártott és forgalmazott P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatos piacfelügyeleti eljárás dr. Tóth

Részletesebben

A méregközpont felé benyújtandó információk. Nagy Krisztina REACH szakértó MOL Nyrt.

A méregközpont felé benyújtandó információk. Nagy Krisztina REACH szakértó MOL Nyrt. A méregközpont felé benyújtandó információk Nagy Krisztina REACH szakértó MOL Nyrt. Harmonizált információk szükségessége A 2017/542 Rendelet hatályba lépéséig a Mérgezési Központoknak benyújtandó információk

Részletesebben

Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK (CLP) rendelet bemutatása

Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK (CLP) rendelet bemutatása Az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK (CLP) rendelet bemutatása Kiss Zsuzsanna Országos Kémiai Biztonsági Intézet 2009. október 15. MAVESZ Konferencia,

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások 2009. 03. hóban hatályos szöveg 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez

Részletesebben

Felkészülés a 2018-as REACH határidő betartására (gyártók, importőrök, továbbfelhasználók)

Felkészülés a 2018-as REACH határidő betartására (gyártók, importőrök, továbbfelhasználók) Felkészülés a 2018-as REACH határidő betartására (gyártók, importőrök, továbbfelhasználók) Biztonságtechnika MKE 2016 Előadó: Botos Ágnes, PhD REACH, GHS & Biocid tanácsadó E-mail: agnes.botos@ghs-expert.com

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVEZET MINISZTER Szám: 2690-3/2006. E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem

Összeállította: Sallai András. Fogyasztóvédelem Összeállította: Sallai András Fogyasztóvédelem A fogyasztóvédelem szereplői Állam Szabályozás Finanszírozás Ellenőrzés Jogok Ha a termék megfelel CE jelölést kap CE jelöléssel kell ellátni az EU-ban a

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

HATÁROZAT. A Veszprém Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Hatóság) a Kluxer Trade Kft-t

HATÁROZAT. A Veszprém Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Hatóság) a Kluxer Trade Kft-t Iktatószám: Tárgy: VE/O001/00657-0009/2016 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A Veszprém Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Hatóság) a Kluxer Trade Kft-t (székhely: 1163 Budapest, Veres

Részletesebben

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat

Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat Iktatószám: Tárgy: SO/001/00258-0004/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat HATÁROZAT A MEI HUNG XIANG KERESKEDELMI KFT. (székhely: 1203 Budapest, Hársfa sétány 19. fszt. 2. adószám: 25099272-2-43)

Részletesebben

BÁBOLNA BIOENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML. szúnyoglárvairtó koncentrátum. Kiadás dátuma: 2013.05.22.

BÁBOLNA BIOENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML. szúnyoglárvairtó koncentrátum. Kiadás dátuma: 2013.05.22. ENVIRONMENTAL CENTRE LTD. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP BIOPREN 50 LML szúnyoglárvairtó koncentrátum Kiadás dátuma: 2013.05.22. Verzió: 1 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása 1.1 A keverék

Részletesebben

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket?

FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS. Mikor vihetem vissza a hibás terméket? FOGYASZTÓVÉDELMI KISOKOS 2015 Mikor vihetem vissza a hibás terméket? Készítette: A Forum Controll Egyesület a támogatásával A leggyakoribb téves tájékoztatások: A pénztártól való távozás után reklamációt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP SAMOTT LISZT

BIZTONSÁGI ADATLAP SAMOTT LISZT KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK, AZ 1272/2008/EK ÉS A 2015/830/EU RENDELET SZERINT ÖSSZHANGBAN VAN A 2015/830/EU RENDELETTEL MÓDOSÍTOTT 1907/2006/EK RENDELET (REACH) II. MELLÉKLETÉVEL 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK

Részletesebben

Domstraße. 20, D-50668 Köln Tel.: 0180-5221246 (14 Cent/Min.FN) www.rewe-group.com/info

Domstraße. 20, D-50668 Köln Tel.: 0180-5221246 (14 Cent/Min.FN) www.rewe-group.com/info PENNY Fürdőszoba tisztító spray 1/5 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása: 1.1.Termékazonosító: PENNY Fürdőszoba tisztító spray 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása:

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P (Veszélyes készítményhez)

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P (Veszélyes készítményhez) Adatlap száma: KEM 2R-02 A kiállítás/felülv. kelte: 2005. szeptember 20. Oldalszám: 1/5 1. A készítmény neve (kereskedelmi név): MÉSZPÓTLÓ Gyártó :KEMIKÁL Építõanyagipari ZRt. cím: tel.: 215-7370 fax:

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt.

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt. Panaszkezelési Szabályzat Medicover Egészségközpont Zrt. Tartalom 1. A szabályzat célja... 3 2. Fogalom-meghatározás... 3 3. A panasz bejelentésének módjai... 3 3.1. Szóbeli panasz esetén:... 3 3.2. Írásbeli

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról

2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez fűződő alapvető alkotmányos jogait

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások

2000. évi XXV. törvény. a kémiai biztonságról. I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK ÉS A TÖRVÉNY HATÁLYA. Fogalommeghatározások 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról Az Országgyűlés - figyelembe véve az ember legmagasabb szintű testi és lelki egészségéhez, valamint az egészséges környezethez fűződő alapvető alkotmányos jogait

Részletesebben

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 26962-53 Water, Ultra Pure APA Standard 1 Hardness

Biztonsági adatlap. az 1907/2006/EK rendelet szerint. 26962-53 Water, Ultra Pure APA Standard 1 Hardness Oldal 1 -tól/-től 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító CAS-szám: 7732-18-5 EK-szám: 213-791-2 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG BELSŐ PIACI, IPAR-, VÁLLALKOZÁS- ÉS KKV-POLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG BELSŐ PIACI, IPAR-, VÁLLALKOZÁS- ÉS KKV-POLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG BELSŐ PIACI, IPAR-, VÁLLALKOZÁS- ÉS KKV-POLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2019. február 1. KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG EURÓPAI UNIÓBÓL VALÓ KILÉPÉSÉVEL KAPCSOLATBAN IPARI

Részletesebben

2. LEHETSÉGES VESZÉLYEK:

2. LEHETSÉGES VESZÉLYEK: Biztonságtechnikai adatlap 1907/2006/EK rendelet alapján (REACH) Felülvizsgálat időpontja: 2011-08-17 1. A készítmény/anyag meghatározása, gyártó/vállalat megnevezése: Termék leírása: Kereskedelmi név:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2012.12.18. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termékkód: Kereskedelmi elnevezés: 3102x Hefix 1000 3103x

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u , adószám: ) által forgalmazott

H A T Á R O Z A T. 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u , adószám: ) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: KE/001/00887-0005/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Müller Drogéria Magyarország Bt. (székhely: 1052 Budapest, Váci u. 19-21., adószám: 22367488-2-44)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Alkalmazás: Gyártó/forgalmazó: Felelős személy: BRADONETT fertőtlenítő folyékony szappan fertőtlenítő folyékony szappan Florin

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2013.04.18. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Erbslöh-Kalk Termékkód: 4001x 1.2.

Részletesebben

/2006. ( ) FVM rendelete

/2006. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Tervezet! /2006. ( ) FVM rendelete a takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001. évi CXIX törvény végrehajtásáról

Részletesebben

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.)

A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) A CE jelölés helye az egészségügyi intézmények napi gyakorlatában Juhász Attila (SAASCO Kft, Budapest.) Mit jelent a CE jelölés? A CE (Conformité Européenne = európai megfelelőség) jelölés tulajdonképpen

Részletesebben

Üdvözli a DetNet. Mosószeripari hálózat CLP osztályozásra. Az A.I.S.E. kezdeményezése

Üdvözli a DetNet. Mosószeripari hálózat CLP osztályozásra. Az A.I.S.E. kezdeményezése Det Net Üdvözli a DetNet Mosószeripari hálózat CLP osztályozásra A mosószer-termékek osztályozását és címkézését elősegítő, kollektív ipari megközelítés (bőrre és szemre gyakorolt hatásra vonatkozóan)

Részletesebben

KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Krómoxid zöld (színező pigment) 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

MESTER Sokoldalú Átlátszó Ragasztó

MESTER Sokoldalú Átlátszó Ragasztó (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 7 Verziószám: 2015/02 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2015. június 1. Felülvizsgálat kelte: - Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m:

H A T Á R O Z A T. f e l t é t e l h e z k ö t ö m: Iktatószám: Tárgy: KE/001/00685-0008/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T 1.) A Tatai Harangláb Kft. (székhely: 2890 Tata, Május 1. u. 21/c., adószám: 11873147-2-11)

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A fent nevezett termékre a fenti intézkedés azonnali végrehajtását rendelem el,

H A T Á R O Z A T. A fent nevezett termékre a fenti intézkedés azonnali végrehajtását rendelem el, Iktatószám: Tárgy: HB/04-FVO/00934-0002/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T I. A FRANCO-TRADE Kft. (székhelye: 3525 Miskolc, Széchenyi út 15-17. - a továbbiakban: társaság,

Részletesebben

2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 1

2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 2000. évi XXV. törvény 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 1 A 2012.01.01. és 2015.05.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2015. január

Jogszabályváltozások 2015. január Jogszabályváltozások 2015. január MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 2012. évi II. törvény

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2017.3.23. L 78/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG (EU) 2017/542 RENDELETE (2017. március 22.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK

Részletesebben

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az

I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az Iktatószám: Tárgy: VEO/001/00397-0005/2014 Határozat H A T Á R O Z A T I. Lajkó József egyéni vállalkozó (székhely: 8100 Várpalota, Árpád u. 41., adószám: 61006081-2-39) által az - ADLER EUROPE márkanevű,

Részletesebben

Raid Élelmiszer Moly Monitorozó Csapda

Raid Élelmiszer Moly Monitorozó Csapda 1. szakasz AZ ANYAG/ KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/ VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSATermék tájékoztató 1.1 Termékazonosító : 1.2 Az anyag vagy keverék : Feromonos csapda megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt

Részletesebben

Tájékoztató Szolgálat ( ETTSZ ) H 1096 Budapest Nagyvárad tér 2. Telefon : 06-1-476-6464 06-80-201-199

Tájékoztató Szolgálat ( ETTSZ ) H 1096 Budapest Nagyvárad tér 2. Telefon : 06-1-476-6464 06-80-201-199 BIZTONSÁGI ADATLAP 163. 1907/2006 EU / REACH szabvány szerint Átdolgozás dátuma: 2005. június 8. 1. Készítmény neve: Lemeztisztító SC Gyártó cég neve: Huber GmbH Junkersring 15 D-53844 Troisdorf Telefon:

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter III-3TK/44/2/2006.TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter /2006. (..) GKM ICsSzEM együttes rendelete a textil- és textilruházati

Részletesebben

3. SZAKASZ: Összetétel vagy az összetevőkre vonatkozó adatok

3. SZAKASZ: Összetétel vagy az összetevőkre vonatkozó adatok Kiállítás dátuma: 2012.11.19. Verzió: 1 Oldal: 1/5 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Természetes borkősav 1.2. Az anyag

Részletesebben

MESTER Falazat és Beton Javító

MESTER Falazat és Beton Javító (Az 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint) oldal 1 / 6 Verziószám: 2016/01 A biztonsági adatlap elkészítésének kelte: 2016. március 30. Felülvizsgálat kelte: Az előző verzió hatályon kívül helyezésének

Részletesebben

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai

Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Az építési termékek műszaki előírásainak, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályai Tisza Gábor Krisztián Piacfelügyeleti Főosztály Építési termékek

Részletesebben

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések

Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Munkahelyeken alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzések Az EU már 1992-ben a 92/58 EGK irányelvben szabályozta a munkahelyi biztonsági, illetve egészségvédelmi jelzésekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben