Az országos Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer (TeIR)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az országos Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer (TeIR)"

Átírás

1 Az országos Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer (TeIR)

2 A VÁTI története október: Városépítési Tervező Iroda alapítása Feladatkör: városrendezési tervek készítése között tervező és kutató intézet Feladatkör: rendezési tervek, fejlesztési koncepciók és programok készítése, műemléképületek helyreállítása, történeti városok rehabilitációja Rendszerváltás után a tervezés megújítása korszerű térinformatikai technológiák alkalmazásával, valamint a megszűnő tervezővállalatok tervtárainak és műszaki dokumentumainak megmentése volt a cél. Az országos területrendezési és műszaki tervtár létrehozása 1998-ban, ma Dokumentációs Központ néven üzemel. Fejlesztési programok közreműködő szervezeti feladatainak ellátása (Phare, NFT, UMFT,USZT). Területi irodák: Eger, Miskolc, Mátészalka, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg.

3 A VÁTI feladatkörei Európai Uniós Fejlesztési Programok Közreműködő Szervezete Területi Együttműködési Programok Területrendezés EGT, Norvég és Svájci együttműködések Területfejlesztés, urbanisztika Információs rendszerek, szolgáltatások, építésügy

4 Területrendezés Országos Területrendezési Terv (OTrT térszerkezet és övezetek) évi XXVI. törvény Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve (BKÜK TrT) évi CXII. törvény Megyei Területrendezési Tervek (Baranya, JNSZ, Nógrád, Tolna, stb )

5 Információszolgáltatás - Dokumentációs Központ

6 Információszolgáltatás - térinformatikai rendszerek és portálok fejlesztése, üzemeltetése Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) e-közmű (Egységes elektronikus közműnyilvántartás) ÉMO (Építésügyi Monitoring rendszer) TÉRPORT portál ( ) e-építés portál ( )

7 TeIR Széleskörű statisztikai és térképi adattartalom Egyedi elemzési lehetőségek Korszerű térinformatikai szolgáltatások és megoldások Nyilvános és regisztrációhoz kötött alkalmazások

8 A Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) jogszabályi háttere A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló évi XXI. törvény A területfejlesztéssel és a területrendezéssel kapcsolatos információs rendszerről és a kötelező adatközlés szabályairól szóló 31/2007. (II.28.) Kormányrendelet és a TeIR Üzemeltetési Szabályzat

9 A TeIR célja 1. lehetőséget biztosítson az ország népességének, gazdaságának, épített, táji és természeti környezete állapotának, területi jellemzőinek megismerésére, változásainak figyelemmel kísérésére, európai uniós összehasonlítására 2. információt szolgáltasson az adatok és ezek feldolgozása során nyert mutatók, elemzések megjelenítésével, a területfejlesztési, területrendezési, településfejlesztési és településrendezési tervek, szöveges és térképi dokumentumok bemutatásával

10 A TeIR felépítése 12 nyilvános, bárki számára hozzáférhető egyszerű alkalmazás 9 regisztrációhoz kötött, akár komplex mutatókon alapuló elemzéseket lehetővé tevő alkalmazás e-learning keretrendszer

11 Hozzáférések és jogosultságok Térítésmentes, teljes körű hozzáférés Jogosultság a 31/2007. Korm. rendelet 8. szerinti intézmények és szervezetek számára Térítésmentes, szűkített hozzáférés Jogosultság a 31/2007. Korm. rendelet 8. szerint az államilag elismert felsőoktatási és középfokú oktatási intézmények hallgatói és oktatói számára Térítéses, teljes körű hozzáférés

12 Térítésmentes, teljes körű hozzáférésre jogosultak a Magyar Országgyűlés Hivatala, az Alkotmánybíróság, a bíróságok, az ügyészségek,az Országgyűlési Biztosok Hivatala, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a központi államigazgatási szervek és azok területi szervei a Magyar Tudományos Akadémia területi kutatásokat folytató intézetei a Magyar Köztársaság államilag elismert felsőoktatási intézményei az Országos Területfejlesztési Tanács tagjai és állandó meghívottjai, a regionális fejlesztési tanácsok és munkaszervezeteik, a térségi fejlesztési tanácsok és munkaszervezeteik a megyei önkormányzatok és hivatalaik megyei területfejlesztési tanácsok és munkaszervezeteik, a területfejlesztési önkormányzati társulások, a kistérségi fejlesztési tanácsok és munkaszervezeteik, a kistérségi fejlesztési tanácsok feladatés hatáskörében eljáró többcélú kistérségi társulások és munkaszervezeteik a települési önkormányzatok és hivatalaik az országos önkormányzati szövetségek, a társadalmi szervezetek országos, regionális, megyei és kistérségi szinten külön jogszabály alapján létrehozott egyeztető fóruma regisztrált tagjai.

13 TeIR teljes körű idősoros adattartalma Statisztikai adatok NAV, KSH EDUCATIO EEA GKIeNet Magyar Közút MVM MGSZH / MBFH NFÜ / MÁK / TÁKISZ ONYF, OKVF SZTNH VM, KÖH CDATA ÁNTSZ Nemzeti Munkaügyi Hivatal Történelmi adatbázis (VÁTI) Térképi adatok Területrendezési Tervek (szerkezeti terv és övezetek) OTrT Budapest Agglo, BKÜK GYMS, Zala, Vas, Veszprém, Nógrád, Hajdú-Bihar Szakági tervek Védett természeti területek Hulladéklerakók elhelyezkedése Közlekedési hálózat Működő és felhagyott bányák Természeti környezet Villamosenergia rendszer CORINE felszínborítottság Ivóvízminőség

14 A TeIR nyilvános alkalmazásai Szabadszöveges metaadatkereső Területfejlesztési fogalomtár EuroStat Regionális, megyei kistérségi és települési helyzetképek (REMEK) Kistérségi információs modul Intézmények illetékessége Idősoros elemző Térinformatikai alkalmazások Országos rendezési tervkataszter Tematikus térképek OKIR-TeIR Megyei tervezést támogató alkalmazás

15 Szabadszöveges metaadat-kereső A metaadat lekérdező a rendszerben található adatokhoz kapcsolódó alapvető jellemzőkről (pl.: adatgazda, mértékegység, időszak) ad tájékoztatást. Rendelkezésre áll-e az adat, amit keresek?

16 Területfejlesztési fogalomtár A fogalomtár MediaWiki alkalmazásként alkalmas a területfejlesztéssel kapcsolatos szakszavak és fogalmak magyarázatának lekérdezésére a forrás megjelölésével.

17 Intézmények illetékessége Egy adott településre lekérdezhető az intézmények típusa szerinti központ székhelye, valamint információ kapható a település és az illetékességi központ távolságáról, ill. az eljutási időről. Az intézményi központok és az adott település földrajzi helyzetét, egymáshoz viszonyított elhelyezkedését az alkalmazás térképen ábrázolja. Egy intézmény megnevezését és székhelyét megadva a felhasználó térképi és szöveges információkat kap az illetékességi terület földrajzi elhelyezkedésről és a benne foglalt településekről.

18 Kistérségi információs modul Egy település nevének ismeretében az alkalmazás megadja az ezt magában foglaló kistérség nevét, amelyre így lekérdezhetők az adott kistérségre vonatkozó alapinformációk (települések, elhelyezkedés), valamint a fejlesztési szervezetekre (többcélú társulás, munkaszervezet) és a tervellátásra vonatkozó adatok.

19 Regionális, megyei, kistérségi és települési helyzetképek (REMEK) Az alkalmazás különböző területi szintekre vonatkozóan biztosít társadalmi és gazdasági információkat bármely hazai régióról, megyéről, kistérségről és településről. Segítségével összetett paraméterek beállítása nélkül, előre definiált mutatók szerint hajthatók végre elemzések, melyek eredménye riportként Acrobat Reader formátumban is lekérdezhető. A szemléletes bemutatást kartogramok és diagramok segítik.

20 EuroStat Az alkalmazás lehetőséget nyújt az Eurostat adatbázis területfejlesztés szempontjából releváns adatainak böngészésére és letöltésére.

21 Országos rendezési tervkataszter A tervkataszter célja a településrendezési tervek országos ellátottságának nyomonkövetése, valamint nyilvános, internetes információszolgáltatás a közigazgatási intézmények, az önkormányzatok és valamennyi érdeklődő szakember számára.

22 Idősoros elemző

23 Megyei tervezést támogató alkalmazás

24 A TeIR regisztrációhoz kötött alkalmazásai Települési adatgyűjtő Támogatási alrendszer Területi elemzések Interaktív elemző Térségi területfelhasználási engedélyek nyilvántartása Szociális ÁIR Érték-térkép T-MER Településhálózat

25 Települési adatgyűjtő A felhasználó a számára fontos adatbázis, időszak és a település kiválasztása után le tudja tölteni a rendszerben tárolt ágazati adatbázisok adatait, ezáltal az adott településről az összes, a település átfogó megismerését segítő információ összegyűjthető.

26 Támogatási alrendszer Az alrendszer a nemzeti és az Európai Uniós támogatások adatainak elemzését teszi lehetővé területi-, idő-, valamint projektalapú szemlélet alapján.

27 Területi elemzések - beállítások Az alkalmazás különböző területi szinteken statisztikus által képzett mutatók felhasználásával országos, regionális, megyei és kistérségi területi elemzések elkészítését teszi lehetővé.

28 Regionális elemzések (ország megyéi)

29 Regionális elemzések BKÜK

30 Interaktív elemző felhasználói felülete Az alkalmazás statisztikai mutatók képzésére, valamint az alapadatok tematikus összegyűjtésére is használható, lehetőséget ad továbbá speciális - a területi számjelrendszerben fellelhető - területi egységek, térségek vizsgálatára.

31 Interaktív elemző kartogram

32 Önkormányzatok pénzügyi autonómiája

33 Idős népesség eltartottsági rátája

34 Önkormányzati segélyben részesültek aránya az állandó népességben

35 Érték-térkép felhasználói felülete

36 Érték-térkép

37 T-MER felhasználói felülete

38 T-MER

39 Térségi területfelhasználási engedélyek nyilvántartása Az alkalmazás az egyes településekre vonatkozó területrendezési tervekkel kapcsolatos határozatok részleteinek és mellékleteinek megismerésére ad lehetőséget.

40 Településhálózat

41 Térképek WMS szolgáltatása Web elérés Használat: az asztali számítógépen/notebookon telepített, WMS szolgáltatás kezelésére alkalmas szoftvernek meg kell adni a fenti hivatkozást, mint GIS server-t. A térinformatikai alkalmazás felismeri a szolgáltatást és a kiajánlott térképek bármelyike képként megjeleníthető a felhasználó gépén.

42 Nyilvános térképi állományok

43 OTRT GIS szerver elérés ArcGIS MyMap WMS ArcGIS MyMap: Map menüpont

44 ArcGIS MyMap WMS OTRT

45 Hazai fontosabb információs rendszerek Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) Felszíni Vízminőségi Információs Rendszer (FEVI) Levegőtisztaság-védelmi Információs Rendszer (LAIR) Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer (HIR) Területfejlesztési és Területrendezési Információs rendszer (TeIR) Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) Vízügyi Adatbank (VIZADAT) Balaton és Velencei-tó Információs és Tájékoztató Rendszere (és a Tisza-tó) Magyarország Élőhelyeinek Térképi Adatbázisa (MÉTA) Földtani egységek/mélyfúrási adatbázis és térképek ewater felszín alatti vizek országos adatbázisa Egészségügyi adatok Internetes Magyar Egészségügyi Adattár (IMEA) Tételes Magyar Egészségügyi Adattár (TEA) Beruházási- és bérstatisztika ILOMA Erőforrástérkép TÉRKÉPTÉR (közösségi támogatási adatok) KÖZTÁR Országos Vízjelző Szolgálat ELGI (Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet) Közadattár Vas Megyei Térinformatikai Rendszer Közigazgatási térinformatikai rendszerek számos önkormányzat

46 Internetes elérhetőség A TeIR elérhetősége Üzemeltető VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Információszolgáltatási Igazgatóság Megbízó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

47 Elérhetőségek és kapcsolat Online hiba- és esetbejelentés Hiba- és esetbejelentés, terméktámogatás Telefonos kapcsolat Regisztrációs ügyek (Papp Lajos) (1) Adatgazdálkodási ügyek (Juhász Géza) (1) Üzemeltetési ügyek (Ferencz Viktória) (1)

48 Köszönöm a figyelmet! Ferencz Viktória vferencz@vati.hu (30)

49 URL Felhasználónév tanulo001,tanulo002,,tanulo030 Jelszó nhvfp

Az országos Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer (TeIR) Rudan Pál, osztályvezető VÁTI Dokumentációs Központ 2012. május 16.

Az országos Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer (TeIR) Rudan Pál, osztályvezető VÁTI Dokumentációs Központ 2012. május 16. Az országos Területfejlesztési és területrendezési Információs Rendszer (TeIR) Rudan Pál, osztályvezető VÁTI Dokumentációs Központ 2012. május 16. A VÁTI feladatkörei Európai Együttműködési Programok (határmenti,

Részletesebben

Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer. TeIR

Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer. TeIR Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer TeIR Sopron, 2011. 02. 16. A VÁTI története és feladatai 1950. október: Városépítési Tervező Intézet 1950-1990 között tervező és kutató intézet

Részletesebben

Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer. TeIR. A VÁTI története és feladatai

Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer. TeIR. A VÁTI története és feladatai A VÁTI története és feladatai Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer TeIR 1950. október: Városépítési Tervező Intézet 1950-1990 között tervező és kutató intézet 90 után a tervezés

Részletesebben

Alkalmazások. Budapest, 2015. április

Alkalmazások. Budapest, 2015. április TeIR Alkalmazások Összefoglaló Budapest, 2015. április TeIR-Nyilvános alkalmazások Térinformatikai alkalmazások térképi adatbázisok A térinformatikai alkalmazások használatának keretében, interaktív webes

Részletesebben

Alkalmazások. Budapest, január

Alkalmazások. Budapest, január TeIR Alkalmazások Összefoglaló Budapest, 2017. január TeIR-Nyilvános alkalmazások Térinformatikai alkalmazások térképi adatbázisok A térinformatikai alkalmazások használatának keretében, interaktív webes

Részletesebben

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS

TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS TERÜLETI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS ATTRAKTIVITÁS Nagy András PhD Lechner Nonprofit Kft. http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube Project co-founded by European Union funds (ERDF,

Részletesebben

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer Budapest, október 21.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer Budapest, október 21. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer Budapest, 2016. október 21. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő, Lechner Tudásközpont Makainé Vellai Viktória térinformatikai

Részletesebben

Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia április 13. Budapest. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő Lechner Nonprofit Kft.

Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia április 13. Budapest. Nagy András PhD téradat-elemzési szakértő Lechner Nonprofit Kft. A T E I R L E H E T Ő S É G E I A Z O K O S V Á R O S I F E J L E S Z T É S E K S Z O L G Á L AT Á B A N Smart City, okos város - a jövőnk kulcsa konferencia 2016. április 13. Budapest Nagy András PhD

Részletesebben

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár GISopen Konferencia Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár Székesfehérvár, 2011. március 16. OTrT BATrT A területrendezési tervek jellemzői a térinformatikai alkalmazások

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága I. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága I. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága I. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. KI LEHET GEODÉZIAI TERVEZŐ? Az egyéb

Részletesebben

LECHNER TUDÁSKÖZPONT

LECHNER TUDÁSKÖZPONT LECHNER TUDÁSKÖZPONT Megyei területrendezési tervek digitális egyeztető felülete Devecseri Anikó Vezető térségi tervező Megyei területrendezési terv trt.e-epites.hu veszprem-trt.e-epites.hu MEGYEI FŐÉPÍTÉSZ

Részletesebben

Országos Rendezési Tervkataszter

Országos Rendezési Tervkataszter TeIR Országos Rendezési Tervkataszter Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. LEKÉRDEZÉSEK... 3 2.1 TERV ELLÁTOTTSÁG LEKÉRDEZÉS... 4 2.1.1. Kördiagram... 5 2.1.2.

Részletesebben

Adat/Szoftver költségarány, adatok felhasználása

Adat/Szoftver költségarány, adatok felhasználása Gazdasági folyamatok térbeli elemzése Juhász Géza Péter 2. előadás 2010. 09. 21. Adat/Szoftver költségarány, adatok felhasználása Adat / szoftver költségek aránya (általában 80% - 20%) Önkormányzatok:

Részletesebben

Térinformatikai lehetőségek. Megyei Területrendezési Terv készítése és alkalmazása során. Mészáros János Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főépítész

Térinformatikai lehetőségek. Megyei Területrendezési Terv készítése és alkalmazása során. Mészáros János Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főépítész Mészáros János Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főépítész Térinformatikai lehetőségek a Megyei Területrendezési Terv készítése és alkalmazása során két ősi tudomány térképészet építészet két ősi tudomány TÉRKÉPészet

Részletesebben

Monitoring rendszerek alkalmazása a környezeti teljesítmény fejlesztésében

Monitoring rendszerek alkalmazása a környezeti teljesítmény fejlesztésében Monitoring rendszerek alkalmazása a környezeti teljesítmény fejlesztésében Elekné Fodor Veronika Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. Célkitűzések Környezeti

Részletesebben

Egységes Digitális Közműnyilvántartás

Egységes Digitális Közműnyilvántartás Egységes Digitális Közműnyilvántartás Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2233/2007. (XII. 12.) Korm. Határozat a közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

1.2 TEIR SZAKRENDSZER

1.2 TEIR SZAKRENDSZER TARTALOMJEGYZÉK 1 A TEIR FELÉPÍTÉSE 3 1.1 TÉRPORT 3 1.1.1 TeIR Meta adat lekérdező célprogram 3 1.1.2 Területfejlesztési glosszárium 4 1.1.3 Intézmények illetékességi területe 4 1.1.4 Kistérségi információs

Részletesebben

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések

INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések INSPIRE irányelv végrehajtásával kapcsolatos fejlesztések Palya Tamás FÖMI MFTTT Vándorgyűlés 2013. július 11-13. Földmérési és Távérzékelési Intézet Tartalom Mi is az az INSPIRE? Magyar helyzet FÖMI tevékenység

Részletesebben

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén

Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Térinformatika a hidrológia és a földhasználat területén Horoszné Gulyás Margit Katona János NYME-GEO 1 Tartalom Alapok Alkalmazások, adatbázisok Térinformatika-tájhasználat Térinformatika-vízgazdálkodás

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közúti adatbázisok Dr.

Részletesebben

REMEK. Regionális, megyei, kistérségi és. települési helyzetképek

REMEK. Regionális, megyei, kistérségi és. települési helyzetképek TeIR REMEK Regionális, megyei, kistérségi és települési helyzetképek Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA... 3 2.1 TELEPÜLÉSI HELYZETKÉPEK...

Részletesebben

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube 26.09.2018 A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai RegionálisFejlesztési

Részletesebben

Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései

Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései LECHNER TUDÁSKÖZPONT Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései DR. SIK ANDRÁS térbeli szolgáltatások igazgatója IDC SMART CITY FORUM 2018 Budapest 2018/05/30 ÉPÍTÉSZET ÉS URBANISZTIKA

Részletesebben

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

Egységes fejlesztési katasztert támogató informatikai modul

Egységes fejlesztési katasztert támogató informatikai modul Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése c. ÁROP-1.1.20-2012-0001 sz. kiemelt projekt Egységes fejlesztési katasztert támogató informatikai modul 2014. január 30. Készítette a Lechner Lajos Tudásközpont

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

Miről volt szó a múlt órán? Területfejlesztés. Területfejlesztési igények. A TEIR nyilvános és regisztrációhoz kötött alkalmazásai

Miről volt szó a múlt órán? Területfejlesztés. Területfejlesztési igények. A TEIR nyilvános és regisztrációhoz kötött alkalmazásai Miről volt szó a múlt órán? Jelenidejűség meghaladása -> Tervezés Nagy adatbázisok a területi tervezésben VÁTI TEIR Dr. Szabó György egyetemi docens gyszabo@eik.bme.hu De nem fehér papíron! -> Épített,

Részletesebben

Térinformatikai alkalmazások térképi adatbázisok

Térinformatikai alkalmazások térképi adatbázisok TeIR Térinformatikai alkalmazások térképi adatbázisok Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április BEVEZETŐ A TeIR NYILVÁNOS ALKALMAZÁSAI között található a Térinformatikai alkalmazások menüpont, melyben

Részletesebben

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft.

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft. MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER B u d a p e s t X I I. k e r ü l e t, H e g y v i d é k B u d a p e s t X V I I. k e r ü l e t, R á k o s m e n t e B u d a p e s t I I I. k e r ü l e t, Ó b u d a - B

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN

3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN 3D FEJLESZTÉSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSÜGYBEN DR. SIK ANDRÁS térbeli szolgáltatások igazgatója LECHNER TUDÁSKÖZPONT V. Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja Budapest, 2016. március 17. andras.sik@lechnerkozpont.hu

Részletesebben

TERMÁLVÍZ HASZNOSÍTÁST SEGÍTŐ TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS AZ ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ TERÜLETÉRE

TERMÁLVÍZ HASZNOSÍTÁST SEGÍTŐ TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS AZ ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ TERÜLETÉRE Konferencia a felszín alatti vizekért Siófok, 2009. március 25-26. TERMÁLVÍZ HASZNOSÍTÁST SEGÍTŐ TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS AZ ÉSZAK- ALFÖLDI RÉGIÓ TERÜLETÉRE Davideszné Dömötör Katalin AQUIFER Kft. MEGBÍZÓ:

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Kistérségi Információs Rendszer Fejlesztési Irányok Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Balaton-Park 2000. Kht. A Környezetvédelmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot, 8

Részletesebben

A térségi tervezés térinformatikai támogatása

A térségi tervezés térinformatikai támogatása A térségi tervezés térinformatikai támogatása Balatonfüred, 2016. november 10. Juhász Géza Péter projektvezető, Lechner Tudásközpont Tartalom KÖFOP felhívás, célok KÖFOP célok a gyakorlatban Térségi tervezés

Részletesebben

Miért szeretjük a barnamezős beruházásokat?

Miért szeretjük a barnamezős beruházásokat? Miért szeretjük a barnamezős beruházásokat? Dr. Tompai Géza főosztályvezető Belügyminisztérium, Területrendezési és Településügyi Főosztály 2011. 1 Helyi és térségi érdekek A településrendezés helyi közügy

Részletesebben

Az adatgyûjtés és elemzés

Az adatgyûjtés és elemzés Híves Tamás Az adatgyûjtés és elemzés Általános megfontolások A statisztikai adatok nélkülözhetetlen elemek a népesség, a társadalom, a gazdaság, valamint a környezet állapotának és helyzetének megismerésében.

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI GÉCZYNÉ POLYÁK EDIT NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016. NOVEMBER

Részletesebben

10 éves az Európai Táj Egyezményt kihirdető törvény október 3

10 éves az Európai Táj Egyezményt kihirdető törvény október 3 Kapcsolódás a területi monitoringról és értékelésről szóló Korm. rendelethez Kohán Zoltán NGM Területfejlesztési Tervezési Főosztály 10 éves az Európai Táj Egyezményt kihirdető törvény 2017. október 3

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS Az ember a megszerzett földdarabon igyekszik megfelelő körülményeket teremteni magának, családjának, közösségének. Amíg az építési szándékát megvalósítja, számos feltételt

Részletesebben

A VÁROSRENDEZÉS HANYATLÁSA ÉS

A VÁROSRENDEZÉS HANYATLÁSA ÉS A VÁROSRENDEZÉS HANYATLÁSA ÉS Egy várostervező morgolódásai Aczél Gábor DLA 2016. 07. 06. MOTTÓ Edgar Degas: Könnyű annak festeni, aki nem tud festeni A VÁROSRENDEZÉS ELHELYEZKEDÉSE AZ URBANISZTIKÁN BELÜL

Részletesebben

Növekvő városi területek a területváltozási folyamatok modellezése agglomerációs térségekben

Növekvő városi területek a területváltozási folyamatok modellezése agglomerációs térségekben Növekvő városi területek a területváltozási folyamatok modellezése agglomerációs térségekben Vaszócsik Vilja területi tervező Lechner Nonprofit Kft. PhD-hallgató SZIE Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

1.2 Területi tervezés

1.2 Területi tervezés 1.2 Területi tervezés A területfejlesztési politikát érvényesítő eszközrendszer fontos eleme a területi tervezés. A területfejlesztési tevékenység megalapozott megvalósításának, a fejlesztési források

Részletesebben

Felhívás Baranya Megye Területrendezési Tervének módosításával/ felülvizsgálatával kapcsolatban

Felhívás Baranya Megye Területrendezési Tervének módosításával/ felülvizsgálatával kapcsolatban Felhívás Baranya Megye Területrendezési Tervének módosításával/ felülvizsgálatával kapcsolatban A Területrendezés (1996. évi XXI. Törvény (Tftv.) alapján): A területrendezés az országra, illetve térségeire

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI ÉS GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NFGM/4934/2008. Munkaanyag a kiemelt térségi és megyei területrendezési tervek készítése során az országos, a kiemelt térségi és a megyei övezetek területi

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI PUSKÁS DÁNIEL FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016.

Részletesebben

Az Építésügyi Hivatal szervezeti egységeinek tevékenységét meghatározó jogszabályok. Az állami főépítész tevékenységet meghatározó jogszabályok

Az Építésügyi Hivatal szervezeti egységeinek tevékenységét meghatározó jogszabályok. Az állami főépítész tevékenységet meghatározó jogszabályok 1. SZÁMÚ MELLÉKLET Az Építésügyi Hivatal szervezeti egységeinek tevékenységét meghatározó jogszabályok Az állami főépítész tevékenységet meghatározó jogszabályok Jogszabály száma 2012. évi CXCI. Jogszabály

Részletesebben

TARTALOM. Ábrajegyzék Táblázatok jegyzéke Bevezetés I. FEJEZET A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNETE

TARTALOM. Ábrajegyzék Táblázatok jegyzéke Bevezetés I. FEJEZET A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNETE TARTALOM Ábrajegyzék... 11 Táblázatok jegyzéke... 15 Bevezetés... 21 I. FEJEZET A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TÖRTÉNETE 1. A régió általános bemutatása... 31 1.1. A soknemzetiség régió... 33 1.2. A gazdaság

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA IRODAVEZETŐ 1 KOORDINÁCIÓS IRODA VEZÉRIGAZGATÓI TITKÁRSÁG

BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA IRODAVEZETŐ 1 KOORDINÁCIÓS IRODA VEZÉRIGAZGATÓI TITKÁRSÁG Szervezeti Egység VEZÉRIGAZGATÓ VEZÉRIGAZGATÓ 1 BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA IRODAVEZETŐ 1 KOORDINÁCIÓS IRODA VEZÉRIGAZGATÓI TITKÁRSÁG 29 6 VEZÉRIGAZGATÓI TITKÁRSÁG IRODAVEZETŐ 1 VEZÉRIGAZGATÓI TITKÁRSÁG REHABILITÁCIÓS

Részletesebben

A tájtudomány és más szakterületi kutatási eredmények integrálása a területi tervezésbe

A tájtudomány és más szakterületi kutatási eredmények integrálása a területi tervezésbe A tájtudomány és más szakterületi kutatási eredmények integrálása a területi tervezésbe Göncz Annamária VÁTI Nonprofit Kft. Térségi Tervezési és Területrendezési Osztály V. Magyar Tájökológiai Konferencia

Részletesebben

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere 20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Első lépések Döntés a Digitális Földmérési alaptérkép

Részletesebben

KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK K-12 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TELJES ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI TERVDOKUMENTÁCIÓ

KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK K-12 JELŰ MÓDOSÍTÁSA TELJES ELJÁRÁSBAN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁSI TERVDOKUMENTÁCIÓ KAZINCBARCIKA VÁROS FŐÉPÍTÉSZE " 3701 Kazincbarcika, Fő tér 4.! 48/514-731; Fax: 48/514-733 mobil:06-20-584-3554 email: lautner.emoke@kazincbarcika.hu. KAZINCBARCIKA VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK K-12

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (egységes szerkezetű)

ALAPÍTÓ OKIRAT (egységes szerkezetű) ALAPÍTÓ OKIRAT (egységes szerkezetű) A Győri Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló 2004. évi CVII. törvény 4. (1) bekezdése,

Részletesebben

Tájváltozási folyamatok modellezése Január 30. Vaszócsik Vilja Területi tervezési projektvezető Lechner Nonprofit Kft.

Tájváltozási folyamatok modellezése Január 30. Vaszócsik Vilja Területi tervezési projektvezető Lechner Nonprofit Kft. Tájváltozási folyamatok modellezése 2015. Január 30. Vaszócsik Vilja Területi tervezési projektvezető Lechner Nonprofit Kft. Tájváltozási modellezés célja Kutatás támogatása Tájváltozási folyamatok vizsgálata

Részletesebben

A PHARE és Átmeneti támogatások előirányzatai

A PHARE és Átmeneti támogatások előirányzatai A PHARE és Átmeneti támogatások előirányzatai 007. évi előirányzat VI. BÍRÓSÁGOK 3 PHARE programok és az átmeneti támogatás programjai Átmeneti támogatással megvalósuló programok Az igazságszolgáltatás

Részletesebben

KIRA. Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis. Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika

KIRA. Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis. Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika KIRA Közlekedési Információs Rendszer és Adatbázis Dr. Havas Gergely Forrainé Hernádi Veronika 2 Intézményrendszer 3 GIS adatkapcsolatok Hogyan működik ez a rendszer? Általában kétoldali megállapodások

Részletesebben

Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. feldolgozása. vagyonért. Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi Kft. Szeged, 2012. október 15-17.

Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. feldolgozása. vagyonért. Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi Kft. Szeged, 2012. október 15-17. Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. A vízikv ziközmű hálózatok adatainak feldolgozása Műszaki, térkt rképi nyilvántart ntartáss felkész szítésese a vagyonért rtékelésre Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi

Részletesebben

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal (székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.)

- Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatal (székhelye: 1054 Budapest, Széchenyi u. 2.) A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2011-től új szervezetben működik - A NAV vámszervei - Nettó BÉRKALK A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) 2011-től új szervezetben működik - Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal,

Részletesebben

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat 2011. szeptember 17. Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Jelenlegi helyzet TECHNOLÓGIA GIS alapú nyilvántartási rendszerek nyílt forráskódú szoftverek széleskörű

Részletesebben

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Fax:

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Fax: Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A térítésmentesen hozzáférhető településrendezési eszközökhöz

Részletesebben

190/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. a főépítészi tevékenységről. A rendelet alkalmazási köre. A főépítészi rendszer, az állami főépítészek kijelölése

190/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. a főépítészi tevékenységről. A rendelet alkalmazási köre. A főépítészi rendszer, az állami főépítészek kijelölése Hatályos: 2011. január 1-től 190/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet a főépítészi tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés b)

Részletesebben

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szervezeti és Működési Szabályzatának a

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szervezeti és Működési Szabályzatának a Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Szervezeti és Működési Szabályzatának 1.-4. -a KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNY 2005. ÉVRE 1. Fejezeti szám, megnevezése: 16 Környezetvédelmi

Részletesebben

A területfejlesztés intézményrendszere

A területfejlesztés intézményrendszere A területfejlesztés intézményrendszere 10. elıadás Regionális politika egyetemi tanár Törvény a területfejlesztésrıl és rendezésrıl (1996. XXI: tv. (III.20.)) Alapelvek és feladatok Alapelv: felkészülni

Részletesebben

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest Irányítószám Település 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

Városfejlesztési Osztály. Feladat- és hatásköri jegyzék

Városfejlesztési Osztály. Feladat- és hatásköri jegyzék Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal 1145 Budapest, Pétervárad utca 2. Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztály Feladat- és hatásköri jegyzék

Részletesebben

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére GISopen 2011, Székesfehérvár, 2011 március 16-18. Forner Miklós, Schmauder Tamás, Tancsik Ottó, Varga Felicián, Földmérési és Távérzékelési Intézet www.fomi.hu Geoportál a Közép-Magyarországi Régió területére

Részletesebben

ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT. Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK

ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT. Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK ORSZÁGOS LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐHÁLÓZAT Dézsi Viktor OMSZ-ÉLFO-LRK Hálózat kialakulása Telepítési helyszínek meghatározásánál elsődleges szempont az ipar volt ÁNTSZ hálózat 90-es évek KVVM hálózat 2000-es

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása Fekete Károly geográfus - kutató, kutatásszervező Siófok, 2017. május 24. Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt üdülőkörzet fejlesztéseinek

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI

AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG (OMMF) ELÉRHETŐSÉGEI KÖZPONT Cím: 1024 Bp. Margit krt. 85. Postacím: 1399 Budapest 62. Pf. 639. Telefon: 06-1-346-9400 Fax: 06-1-346-9415 E-mail: titkarsag@ommf.gov.hu

Részletesebben

Megyei Jogú Városok Szövetsége. Keringer Zsolt szakmai projektvezetõ /keringer@szombathely.hu/

Megyei Jogú Városok Szövetsége. Keringer Zsolt szakmai projektvezetõ /keringer@szombathely.hu/ Megyei Jogú Városok Szövetsége I 2 On-Line A konzorcium tagjai MJVSZ 5 Megyei Jogú Város (Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg, Szeged, Miskolc) Matáv Rt. Geoview Systems Kft. Tagvárosok (Salgótarján,

Részletesebben

Súlypontváltás a városfejlesztés világában

Súlypontváltás a városfejlesztés világában Súlypontváltás a városfejlesztés világában dr. Szaló Péter helyettes államtitkár 2014. május. Városfejlesztés Tagállami hatáskör Nem közösségi politika Informális együttműködés a miniszterek között Lipcsei

Részletesebben

Farkas Jenő Zsolt. MTA KRTK RKI ATO, Kecskemét. A vidékfejlesztés jelene és jövője - műhelykonferencia 2014. Június 24.

Farkas Jenő Zsolt. MTA KRTK RKI ATO, Kecskemét. A vidékfejlesztés jelene és jövője - műhelykonferencia 2014. Június 24. Farkas Jenő Zsolt MTA KRTK RKI ATO, Kecskemét A vidékfejlesztés jelene és jövője - műhelykonferencia 2014. Június 24. Vázlat I. A kutatás céljai és menete II. A vidék meghatározása III. A területi szintek

Részletesebben

KÖZPONTI SZOCIÁLIS INFORMÁCIÓS FEJLESZTÉSEK

KÖZPONTI SZOCIÁLIS INFORMÁCIÓS FEJLESZTÉSEK KÖZPONTI SZOCIÁLIS INFORMÁCIÓS FEJLESZTÉSEK Dr. Magyar Gyöngyvér Szakmai vezető, 5.4.2-12/1-2012-0001 Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Keszthely 2014. november 14. ELŐADÁS TÉMÁI TÁMOP 5.4.2-12

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: 5055-4/2019/PKF Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján az Oktatási Hivatal alapító okiratát a következők

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ. Észak-Alföldi Regionális Civil Egyeztetô Fórum www.eletfaegyesulet.hu/forum.hu.php

ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ. Észak-Alföldi Regionális Civil Egyeztetô Fórum www.eletfaegyesulet.hu/forum.hu.php ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ Észak-Alföldi Regionális Civil Egyeztetô Fórum www.eletfaegyesulet.hu/forum.hu.php Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 4028 Debrecen, Simonyi út 14. www.eszakalfold.hu Tisza-tó

Részletesebben

Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont költségvetési alapokmánya

Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont költségvetési alapokmánya Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont költségvetési alapokmánya 1. Fejezet száma, megnevezése: XX. Oktatási Minisztérium 2. Költségvetési szerv a) azonosító adatai törzskönyvi nyilvántartási

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest

IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest IrányítószámTelepülés 1011 Budapest 1012 Budapest 1013 Budapest 1014 Budapest 1015 Budapest 1016 Budapest 1021 Budapest 1022 Budapest 1023 Budapest 1024 Budapest 1025 Budapest 1026 Budapest 1027 Budapest

Részletesebben

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu

Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT. keringer@szombathely.hu Szombathely Város Vezetõi Döntéstámogató Rendszere VDIR-STAT Miért? Az információ áramlás rendezetlen! Végrehajtási kontroll körülményes vagy hiányos! KSH adatbázis naprakészsége? Városról naprakész adatok

Részletesebben

Hasznos Gábor Kármentesítési referens

Hasznos Gábor Kármentesítési referens A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó vízügyi feladatok Hasznos Gábor Kármentesítési referens Környezetmegőrzési Főosztály gabor.hasznos@fm.gov.hu Új intézményrendszer és finanszírozási lehetőségek

Részletesebben

KORSZERŰ ÉPÍTÉSÜGY MINŐSÉGI ÉPÍTÉSZET. Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság. XXI. Országos Főépítészi Konferencia

KORSZERŰ ÉPÍTÉSÜGY MINŐSÉGI ÉPÍTÉSZET. Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság. XXI. Országos Főépítészi Konferencia KORSZERŰ ÉPÍTÉSÜGY MINŐSÉGI ÉPÍTÉSZET Nemzeti Építészetpolitika Szakmapolitikai eredmények Az építészet stratégiai fontosságú ügy lett Magyarországon. Az Építész Kamara a Kormány stratégia partnere. A

Részletesebben

Magyarország térszerkezeti kihívásai és a megyei területfejlesztés. Szabó Pál PhD. docens Regionális Tudományi Tanszék ELTE, Budapest

Magyarország térszerkezeti kihívásai és a megyei területfejlesztés. Szabó Pál PhD. docens Regionális Tudományi Tanszék ELTE, Budapest Magyarország térszerkezeti kihívásai és a megyei területfejlesztés Szabó Pál PhD. docens Regionális Tudományi Tanszék ELTE, Budapest Felépítés 1) Melyek Magyarország főbb térszerkezeti jellemzői? 2) Melyik

Részletesebben

Diákhitel Központ Zrt.

Diákhitel Központ Zrt. Diákhitel Központ Zrt. Éves kiadvány Statisztikai melléklet 2005/2006. tanév Országos statisztikai adatok a Diákhitelben részesülő ügyfelekről Budapest, 2006. augusztus 31. TARTALOM: 1.1. Országos statisztikai

Részletesebben

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek

Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Lakossági Általános Szerződési Feltételek 1. Melléklet Felügyeleti szervek, fogyasztóvédelmi szervek Tartalomjegyzék 1.... 3 2. Média- és Hírközlési Biztos... 3 3. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság... 4

Részletesebben

2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet

2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet 2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet a felnőttképzési tevékenység megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény 4. (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 25/2018. (II. 15.) MÖK határozat Tárgy: Tájékoztató a Veszprém Megyei Önkormányzat 2017. évi területrendezési tevékenységéről A Veszprém Megyei Önkormányzat

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben)

ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) HONVÉDELMI MINISZTER ALAPÍTÓ OKIRAT (módosításokkal egységes szerkezetben) A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII.

Részletesebben

Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer

Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer Szociális ÁIR (Szociális Ágazati Információs Rendszer) Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégia indikátor rendszer Felhasználói útmutató Budapest, 2012. december 1 Tartalomjegyzék 1. Előzmények, célok...

Részletesebben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben

Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Nyílt forráskódú online térképi szolgáltatások fejlesztése a FÖMI-ben Kolesár András Olasz Angéla 4. HUNAGI Budapest, 2013. április 4. Földmérési és Távérzékelési Intézet Térinformatikai Igazgatóság Áttekintés

Részletesebben

Tájékoztató a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervéről és a kapcsolódó új szabályozásról

Tájékoztató a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervéről és a kapcsolódó új szabályozásról Tájékoztató a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervéről és a kapcsolódó új szabályozásról képet készítette: Gombos Márk A Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről

Részletesebben

A közadatok nyilvánossága, Eitv., közadatkereső

A közadatok nyilvánossága, Eitv., közadatkereső A közadatok nyilvánossága, Eitv., közadatkereső Roskó Éva Közadat Program Neumann Kht. www.kozadat.hu 2008, Közadattár Program, Neumann Kht. A közadatok nyilvánossága, Eitv., közadatkereső 2. dia Jogszabályok

Részletesebben

1. óra: A területi adatbázis elkészítése, területi szintek

1. óra: A területi adatbázis elkészítése, területi szintek 1. óra: A területi adatbázis elkészítése, területi szintek Az informatika alkalmazása a társadalomföldrajzban (TTGBL6520) gyakorlat 2018-2019. tanév A területi adatbázis A statisztikai jellegű információk

Részletesebben

Lakossági építkezés Magyarországon

Lakossági építkezés Magyarországon MINISZTERELNÖKSÉG Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Lakossági építkezés Magyarországon AZ ÉPÍTÉSÜGY AKTUÁLIS KÉRDÉSEI 2015 2015. április 17. Nem a kreativitást és innovációt kell szabályozni,

Részletesebben