KEDVES OLVASÓNK! a szerkesztőség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KEDVES OLVASÓNK! a szerkesztőség"

Átírás

1

2 KEDVES OLVASÓNK! Első számunk megjelenése óta - nagy örömünkre - sok pozitív visszajelzés érkezett arról, hogy kiadványunkat hasznosnak tartották és érdeklődéssel olvasták a szülők. sőt, a gyerekek is szívesen bíbelődtek a nekik szóló játékos feladatok megoldásával. Ahogy majd később olvashatják, kérésünkre egyes szülők tollat fogtak, s leírták gyermekük történetét, a kezdeti nehézségeket, a sok egyéni küzdelmet, az akadályozó és segítő tényezőket, amelyekkel szembe találkoztak. Célunk az, hogy az általánosítható tapasztalat, a mielőbbi változtatásra szoruló jelenségek, a közhasznú javaslatok nyilvánosságot kapjanak. Ahogy reméltük, érkeztek arra vonatkozó ötletek is, milyen témák kerüljenek az újságba, így most olvashatnak majd pedagógiai, pszichológiai, technikai jellegű cikkeket is az egyéb hírek mellett. Egyesületünk örvendetesen "terebélyesedik", vidéki szervezetei alakulnak. meghívásokat kapunk fontos szakmai fórumokra érdekképviseleti összejövetelekre. Szülői szervezetről lévén szó, háttér apparátus híján, előfordul, hogy nem győzünk minden, saját magunk illetve mások által ránk rótt feladatot teljesíteni. Szerencsés módon, ennek nem a szülői tettrekészség, hanem főként az időhiány szab korlátot. Erőnkhöz mérten azonban mégis sikerült számos hasznos, fontos lépést tennünk, amiről a,,króniká -ban olvashatnak majd. Továbbra is várjuk leveleiket, aktív együttműködésüket az egyesületi és újságszerkesztési munkában. a szerkesztőség A "Szülők a hallássérült gyermekekért" Egyesület klubja minden hónap utolsó csütörtökén, 5 órakor tartja összejövetelét a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán (Bp. VII., Bethlen tér 2.). Ezen a vidéki szülőket is szívesen látjuk. Számukra ezen kívül 3 havonként szombaton délelőtt 10 órakor - ugyancsak a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán - is szervezünk összejövetelt. Az útiköltség térítése megoldható. A legközelebbi szombat délelőtti összejövetel április 13-án délelőtt 10 órakor lesz a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. Ezen szívesen látnánk a vidéken működő szülőegyesületek képviselőit.

3 KEDVES SZÜLŐ K! Az elmúlt időszakban alkalmam volt 2 hetet Angliában tölteni. Itt hallássérült gyermeket tartanak számon. A gyermekek 80%-a a hallókkal együtt jár iskolába, l2%- uk olyan speciális osztályba jár, amely egy általános iskolában helyezkedik el, és csak 8%-uk látogatja a hallássérültek külön iskoláit. Ezekben a külön iskolákban esetenként nagyothallók is, siketek is vannak, mivel a nagyothallók számára külön iskolák már nem üzemelnek. A speciális iskolákban megnőtt a többszörösen sérültek. kedvezőtlen családi körülményekkel bíró gyermekek száma. A szülők joga, hogy döntsenek, milyen speciális segítséget nyújtó oktatási formát vesznek igénybe. Nagyon nagy súlyt fektetnek a szülők sokoldalú tájékoztatására. A speciális segítség különböző változatainak anyagi fedezetét az oktatási törvény szabályozza. A rendelkezésre álló különböző lehetőségek: - Utazó tanári rendszer: a gyermekek a körzeti óvodát vagy iskolát látogatják, szükséglet szerint kapnak külön tanári egyéni foglalkozást. Valamennyi gyermek számára egyéni terv készül, amit évente felülvizsgálnak, ezen alkalmakkor a szülőket is szívesen látják. - Általános iskolai részleg: kijelölt általános iskolákba legalább 8 hallássérült gyermeket tömörítenek. Ezek a tanulók életkorban eltérnek egymástól Legkevesebb egy állandó gyógypedagógus dolgozik ebben az általános iskolában, akinek feladata a kapcsolat fenntartása a különböző osztályfőnökökkel, a gyermekek haladásának figyelemmel kísérése és igény szerint egyéni fejlesztésük. - Speciális osztály: azonos korú gyermekekből szervezett osztály hallássérültek számára külön tanárral egy általános iskolában. - Speciális iskola. Igen magas szintű Angliában a hallókészülékek ellenőrzése. Legalább havonta minden gyermek készülékét ún. teszt box-szal (műfül) mérik be, mely azonnal ki is nyomtatja az adatokat. Amennyiben eltérést észlelnek az eredeti ideális adatoktól azonnal javításra kerül sor. A gyermekek kb. egyharmada rendelkezik a társadalombiztosítástól kapott URH rendszerű adó ill. vevőkészülékkel. Az adót a tanárok viselik. Ezeknek a készülékeknek a teljesítményét is rendszeresen ellenőrzik ill. pontosan beállítják.

4 A hallássérültek logopédiai kezelését a beszéd kibontakozása. kb. 8 év alatt erősen ellenzik. A gyermekek 5 éves korukban kezdik meg az olvasás, írás tanulását, a számolást, hasonlóan a többi gyermekhez. A kisgyermekek és szüleik tanácsadását a család otthonában végzi az utazó tanár. A természetes beszédfejlődést igyekeznek minden eszközzel támogatni. Remélhetőleg az angol kollégákkal a jövőben is fenntartjuk a kapcsolatot, s ha Magyarországra látogatnak. erről értesítjük majd a szülőket. Dr. Csányi Yonne főiskolai tanár HÍREK A NAGYVILÁGBÓL Egy év óta oltóanyag áll rendelkezésre Németországban az agyhártyagyulladás ellen, amely különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél lehet igen veszélyes lefolyású és utóhatású. Évente mintegy 100 kisgyermek hal meg Németországban e súlyos betegség következtében, és ugyanennyinél marad vissza tartós szellemi vagy érzékszervi testi károsodás. Az oltásokat a 3. hónaptól adják. * * * Zürichben és körzetében a nagyothalló gyermekek 98%-a jár a hallókkal együtt iskolába. * * * A jövő a digitális hallókészülékeké - állítják a Siemens cég mérnökei. Az ún. PMC programozó műszer különböző készülékek beállítására is alkalmas. Németországban elképzelhetetlen, hogy a környezetre veszélyes hulladéknak számító (higany, cink tartalmú) kimerült hallókészülék-elemeket a háztartási szeméttel együtt kidobálják, így az visszakerüljön a természetes környezetbe, s azt károsítsa. Csak annak adnak ki új hallókészülék-elemet, aki a használtat leadja. Egyesületünk szorgalmazni szeretné, hogy ez a gyakorlat Magyarországon is meghonosodjék. A megoldást keresve kapcsolatba léptünk az ENVIRON Kft vel, amely méltányolva törekvésünket vállalta az összegyűjtött használt hallókészülék elemek környezetkímélő elhelyezését. Az elemeket a szülőklubok alkalmával fogjuk gyűjteni, majd rendszeresen eljuttatjuk a Kft-nek.

5 VÁLASZOL A PSZICHOLÓGUS A szülök kérésére múlt év novemberében pszichológust hívtunk meg szokásos csütörtöki összejövetelünkre, hogy a szülők által összegyűjtött kérdésekre válaszoljon. dr. Klaniczay Sára gyermek-pszichológus válaszaiból az alábbi. jegyzőkönyvszerű összefoglalást készítette az egyik vállalkozó szülő, ezért most önökkel is megoszthatjuk az ott elhangzott tanácsokat: A pszichológus elmondta, hogy eddig nem foglalkozott kifejezetten hallássérültekkel, ezért a különböző problémák felvetésével, sőt azok lehetséges megoldási módjával kapcsolatban is előbb meghallgatta több szülő beszámolóját, majd hozzáfűzte saját benyomásait, véleményét az egyes konkrét problémákhoz. A dacos viselkedés nem feltétlenül függ össze a hallásproblémával, de nehezebb ez esetben megoldani. A szülő idegállapota is tükröződik a gyereken. A javulás az életkor előrehaladtával és a napirend kialakult szabályainak ismétlődésével, megszokásával várható. Fontos szerepet kaphat a napló (a gyerek fontos életeseményeinek rajzos gyűjteménye). A képek segíthetnek ebben az átmeneti időszakban (vagy a tárgyak: pl. ugyanazokkal a tárgyakkal indulunk a játszótérre, a kosárral vásárolni, stb). A szülőnek két ellentétes szempontot kell érvényesíteniük a gyermekhez fűződő viszonyokban: A függőség és önállóság megteremtését. Ez a 2-3 éves gyermektől kezdve egészen a serdülőkorig érvényes. A helyes arányt meg kell találni. Minél jobban előrehalad a beszélgetés lehetősége, annál könnyebb a feltételek fokozatos változtatásával a gyermeket rugalmasságra megtanítani. A gyermek számára fontosak a rítusok (pl. esti lefektetés), a rendszeresség - ez adja meg az élet biztonságát számára. Viszont egy öt éves gyermek már nem fogadja el úgy a rendszerességet, ahogy egy egyéves igényli. Az életkort figyelembe kell venni, s fokozatosan kell továbbfejlődni. Az esti lefektetés nehézségeit lehetne élményszerűbbé tenni: mese, éneklés zárja le a napot, így a gyermek számára nem túl vonzó ágyba menetel valami kellemes ellensúlyozást kap. Jó lenne megpróbálni együtt mesélni mindkét gyermeknek, ha a testvér féltékenység a külön-külön mese kapcsán jelentkezik. A gyermeknevelésben a hangviszonyoknak, hangárnyalatoknak nagy szerepe van, a testi kapcsolat után hangi kapcsolat szövődik gyermek és szülő között. Ezzel is lehet biztonságot adni a gyereknek.

6 A testi kapcsolat, az érintés melegsége is fontos a gyereknek, ami gyöngéd érzéseket közvetít. Viszont ennek túlzott mértéke, a hempergés, birkózás idővel szükségképp csökkenjen. Egy jelen lévő külföldi hölgy - történetesen Vörösmarty Mihály egyik leszármazottja -, aki maga is nagyothalló, megerősítette, milyen fontos, hogy kimutassuk az anyai szeretetet gyermekeink iránt (három halló gyermeke van). A pszichológus nézete szerint a hallássérülés nem jelent külön problémát abban, ha kistestvér születését kell várni. Természetesen, jó, ha a szülők meg tudják osztani a munkát egymás között, s jut idő a hallássérült gyermek speciális foglalkozásainak megtartására. A gyermek pl. vendégek előtti dacos, tiltakozó stb. viselkedésével kapcsolatban azt javasolta, lehetőleg készüljünk együtt a vendég fogadására, vonjuk be a terítésbe, stb. Ez sem függ össze a hallássérüléssel, a gyermek a maga szerény eszközeivel bosszút áll, hogy nincs a figyelem központjában. A gyermeket egyébként úgy kell felvállalni, kezelni akkor is, ha mások jelen vannak, ahogy máskor is szoktuk. De lehet a vendégeket is fokozatosan beszoktatni, esetleg fel lehet őket készíteni A gyermek 5-6 éves életkorára el kell érni, hogy tiszteletben tartsa: a szüleinek is van külön életük. Végül, felhívta a szülők figyelmét arra, milyen sokat jelent az ünnepek körüli családi együttlét. Törekedni kell a békés, nem kapkodós készülődésre, a gazdag ajándékokkal sem helyettesíthető nyugodt, örömteli hangulat megteremtésére. (Kedves szülők! Várnánk a gyermeknevelési gondok megoldásával kapcsolatos egyéni ötleteiket, beszámolóikat, ami hasznos lehet a többi szülő számára is.) Kedves Szülők! Leveleikkel, javaslataikkal két címreírhatnak: Az. egyesület levélcímére a szerkesztőség számára, ilettve a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola címére (1071 Bethlen tér 2.) dr. Csányi Yvonne tanárnő részére.

7 POSTÁNKBÓL- MŰ SZAKI INFORMÁCIÓK Az alábbiakban - nagy örömünkre - egy szakember reagál első számunk megjelent cikkei közül néhányra. Levelét telefonbeszélgetés utáni felkérésünkre írta a szülőknek: Tisztelt Szülők! A Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézetében dolgozom, mint audiológiai műszerész. Véletlenül kezembe került a kiadványuk - sógornőm gyermeke is nagyothalló és kölcsönkapta - így én is elolvashattam. Örömmel tapasztaltam, hogy a hallássérült gyermekekért létrejött egy egyesület, amely biztos méltán fogja képviselni az érdeküket. Találtam azonban néhány félreérthető és pár megdöbbentő dolgot is benne. Elhatároztam, hogy megpróbálok segíteni Önökön keresztül a szülőknek. Először a technikai dolgokról írnék. Hajdu Csaba cikkére reagálva. Az olcsó rádiós mikrofon inkább URH mikrofon lehet, ami arra készült, hogy a mikrofonba beépített URH adó segítségével - korlátozott távolságok között - hallhatóvá tegye a gyermeknél lévő URH rádióval azt, amit mondunk neki. Ezt először ki kell próbálni: fogható-e a birtokunkban lévő rádióval a mikrofon adása, vagy sem. Csak ezután csatlakoztatható a hallókészülékhez ún. audió csatlakozóval, csak a tartozékot kell hozzá megvásárolni. A készülék kapcsolóját T állásba. a Phonak PPe-LA készüléket A állásba kell kapcsolni. Ilyenkor a környezet zaja kikapcsolódik, csak a direkt beszédet (ill. kábel segítségével TV-t, rádiót, magnót) lehet hallgatni, de csak akkor várható a jó minőség, ha a beszédérthetőség a készüléken keresztül kialakult. Az illető nincs kábelhez kötve, ha a helyiségben indukciós hurok van kiépítve. A belül üres kemény illeszték az ún. könnyített illeszték: a fülkagylói résznél csak egy kis váz látható, s mivel a porcos részhez támaszkodik, könnyebb. Nem izzad alatta a bőr. A nyomást okozhatja az illeszték hallójárati része, lehet rossz vagy még meg nem szokott az illeszték (Itt is fontos a fokozatos megszokás). Számos típus létezik (elsősorban külföldön) illesztékekből, azok anyagából, a különböző rendeltetésű (levegőztető és hangoló) furatokból. Minden esetben szakember dönti el a szükséges változatot, s szakember készíti is el. Jó volna, ha a hazai fogtechnikák elsajátíthatnák a külföldi módszereket, s anyagot is kapnának (mintavételhez és a késztermékhez egyaránt). Felhívom a figyelmet arra, hogy esetleg többet lehet ártani, mint használni, azzal, ha vizsgálat és mérés nélkül - hallókészüléket adnak át egymásnak. (Levélírónk a továbbiakban részletesen felsorolja a szülőket illető kedvezményeket, amiről egy listát külön lapon olvashatnak, ezért itt elhagyjuk.) Faragó Péter

8 GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK A betűvel jelzett négyzetekbe írd be az azonos betűjelű tárgy nevének annyiadik betűjét, amennyit a mellette álló szám mutat. Két magyar városka nevét kapod megfejtésül. Rejtvény megfejtés Az előző szám rejtvényeinek helyes megfejtése: 1. MOLY, LEPKE. DARÁZS KA TICABOOÁR. SZÚNYOG 2. MAJOM. ZEBRA. KENGJRU. STRUCC. BÖLÉNY 3. nap, árnyék, alma, betű, 15 ember A helyes megfejtést beküldő Erdődy Mónika (8 éves) könyvjutalomban részesült. Kösd Össze vonalakkal az állatokat, és azt, amit tőlük kapunk.

9 GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK Nézd meg figyelmesen a két rajzos táblát, és állapítsd meg, mi hiányzik az egyikről és mi a másikról. Találós kérdések 1. Vízben síkos, kézben habos, piszkos kezet tisztára mos. 2. A körúton ketten sétálnak, egy kicsi és egy nagy. A kicsi fia a nagynak, de a nagy nem apja a kicsinek. Vajon akkor kije? 3. Reggel hidegen felfrissít, este melegen tisztít. Nyáron felüdít. Egyszer locsog, máskor csobog, te vödörben hordod! 4. Este hosszú, délben kurta, falon néha nagyon furcsa. Mi az? 5. Tavasszal kap levelet, s ősszel küld csak választ, de nem egyet, nem is kettőt, hanem sok-sok százat.

10 GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK 5. Melyik úton jut el a kisfiú a csésze kakaóhoz?

11 GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK GYEREKEKNEK 6. Színezd ki és az évszakok sorrendjében rakd össze a képeket! Küldjétek be szerkesztőségünk címére az 1, 3, 4 számú rejtvények helyes megfejtését. Ezúttal is könyvjutalmakat sorsolunk ki. Beküldési határidő: május 31.

12 M Ű SZAKI TANÁCSOK - TÁJÉKOZTATÓ Tudnivalók a hallókészülékek működésének ellenőrzéséről 1. Naponta ellenőrizzük a készülék hangjának minőségét. Ezt vagy egy saját illesztékkel, vagy az ún. sztetoklippel tehetjük. ( A sztetoklipp kapható kb. 500-ért az orvosi sztetoszkóphoz hasonlít, rápattintható a hallókészülék.) Így nem sípol a készülék, halljuk a hangját. Mondjunk különböző mély és magas hangokat (u, a, í, sz, s), hogy minden frekvencián ellenőrizni tudjuk a hangszínt. Figyeljünk arra is, nem zúg-, recseg-e a készülék. 2. Ellenőrizzük az illesztékhez csatlakozó műanyagcsövecskét. Ne használjuk, ha már elszíneződött, megkeményedett. Ronthatja a hangminőséget. különösen. ha hajszálrepedés is van rajta. A csövecskét ajánlatos 2 havonta kicserélni. 3. Az illesztéket minden este tisztítsuk meg. Ha bevizeztük, alaposan szárítsuk ki, nehogy egy vízcsepp is benne maradjon. 4. Rendszeresen ellenőrizzük az elemeket. A még fel nem használt elemeket hűvös helyen tároljuk. 5. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön idegen anyag (pl. homok) a készülékbe, s hogy ne érje ütés, erős hő. Figyelje gyermekét! Ha a hallókészüléket jól állították be, és a gyermek egész nap hordja, úgy majdnem minden gyermeknél észrevehető, hogy reagál a hangra és a beszédfejlődése is lendületet kap. Adjunk sok lehetőséget a hangélményekre! Ne erőltessük a szájról olvasást! Mire való az URH (vagy infravörös) rendszerű készülék? Az adóból és vevőből álló és az egyéni hallókészülékhez csatlakoztatható készülék segít leküzdeni a hallókészülék azon teljesítménycsökkenését, amely a beszélőtől való távolság, a helyiség visszhangossága és a háttéri zaj miatt jelentkezik. Kulcsszerepe van a beszélő (szülő, tanár stb.) szájához közel elhelyezett mikrofonnak, mely mintegy 3. fülét képezi a gyermeknek. Így a gyermek mindig közel érezheti magát a hangforráshoz, ha fizikailag távolabbra is van tőle. Ahhoz, hogy a hallássérült tisztán hallja a beszédet, annak tízszer olyan hangosnak kell lennie, mint a környezet egyéb zajainak. Másképpen kifejezve: jel/zaj = 20dB. Sajnos az átlagos tanteremben ez az arány csak 4dB. A kedvező jel/zaj arány elérésének két útja lehetséges: az egyik, ha nagyon közel beszélünk a hallókészülék mikrofonjához (max. 20 cm-re), a másik lehetőség az említett, adóból és vevőkészülékből álló közvetítő rendszer. Felhívjuk a figyelmet, hogy az adót és a vevőt használatba vétel előtt először szakembereknek kell az (ún. mérődobozzal) beállítani.

13 műszaki tanácsok - műszaki tanácsok - műszaki tanácsok Hogy mindig szóljon a hallókészülék Az elemek tovább tartanak, mint egy töltés, viszont néhány akku raktáron tartása akkor is ajánlható, ha állandóan száraz elemet használunk, hiszen lehetnek gondok az elemek beszerzésével. A hallókészüléket tápláló akkumulátorokat teljes kisütés után a töltő használati utasításában előírt ideig kell tölteni. A teljes lemerülés nagyobb gyerekeknél a hallókészülékben is megvárható, ha a gyermek a készülék elhalkulását észreveszi, és tud akkut cserélni. Kisebbeknél sincs gond: addig hagyjuk bent az akkukat, amíg biztosan jók, majd töltés előtt magunk süssük ki őket teljesen. Ehhez kiválóan megfelel a szaküzletekben kapható kis akkuellenőrző készülék, amiben az akkut addig hagyjuk benne, amíg a teljes lemerülés jeleként a kis lámpa kialszik. Ez legfeljebb néhányszor tíz perc alatt be fog következni, de ha tovább marad bent egy akku, az sem baj. A töltésnél viszont csak a pontosan betartott idő ad jó eredményt. Természetesen fél - egy óra túltöltéstől nem kell megijedni, de az akkuk annál hosszabb ideig tartanak, minél gondosabban járunk el. Persze így sem fognak örökké tartani, így ha azt tapasztaljuk, hogy egy évnél idősebb akkuink nem szólnak addig, mint az újabbak, cseréljük le őket. Praktikus ehhez az akkukat megjelölni és párban használni őket. Az akkumulátor cserék közti idő függ a készülék típusától, beállításától, sót attól is, hogy mit hallgatnak vele (pl. otthon van a gyerek és viszonylag hosszú csendes időszakok vannak, vagy iskolában folyamatos a tanár beszéde, gyerekzsivaj, stb.). Ezért teljesen természetes lehet az, hogy az akkumulátor (de ugyanígy az elem is!) hol hosszabb, hol rövidebb idő alatt merül le. Előbb - utóbb mindenki kitapasztalja, hogy mennyi az az idő, amíg egy akku biztosan eltart. Ezt figyelembe véve célszerű a csere idejét kényelmesen elhelyezni a napirendben, pl. a délutáni és esti lefekvés után. (Olyan gyereknél sem kell okvetlenül kivárni a készülék elhalkulását, aki már ezt jelezni tudná.) Ha a lemerítést és töltést is fix időpontokhoz kötjük. a fogmosáshoz hasonló rutinná válhat az akkuzás, amit nagyobb gyerek esetleg maga is csinálhat. Hajdu Csaba

14 HALLÁS - BESZÉDNEVELÉS OTTHON A szülők kérésére a továbbiakban rendszeresen közölni fogunk olyan játékos feladatokat, amelyeket hallássérült kisgyermekükkel otthon gyakorolhatnak. A. Emlékezet fejlesztő gyakorlatok 1. ujjmozgatás sor utánzása: Összeérintjük a két mutató ujjunkat (a gyermekünk ismételje meg) összeérintjük a két mutató, majd a két kisujjunkat (itt is ismételjen) Ennek a feladatnak számtalan variációja van. Kisebb gyermekeknél egy vagy két mozgás utánzása várható el, nagyobbaknál természetesen több. Ügyelni kell a fokozatosságra: ha már egy adott számú mozgás, pl. három utánzása jól megy, akkor lépjünk tovább a négyre. Kapcsoljuk össze a mozgást beszéddel: mutató ujjam. kicsi ujjam 2. nagymozgások utánzása (izgága gyerekek lekötésére): Megfogom a fülemet (a gyerek ismételje meg) megérintem a fejem tetejét, majd a lábam ujját (ismételjen) odaszaladok: a székhez, megérintem, visszaszaladok és leguggolok, tapsolok. stb. Itt is ügyeljünk a fokozatosságra. Megtaníthatjuk közben a testrészek nevét 3. színemlékezet fejlesztés: Kis színcsíkokat készítünk. Kitesszük az asztalra a pirosat és a kéket (a gyerek is tegye ki a magáéból ugyanezeket). Kitesszük az asztalra a pirosat és a kéket, majd letakarjuk. A gyermeknek emlékezetből kell kiraknia, amit látott. Növeljük a színek számát. Kapcsoljuk össze a feladatot a beszéddel. B. Légzés, artikulációs gyakorlatok 1. Ki- és belégzés térdelve, ülve, kilégzéskor gagyogás. A cél az, hogy minél hosszabb időtartamú legyen a kilégzés pl: bababa, tatata Szappanbuborék fújás: szép, egyenletes kilégzéskor sikerül buborékot fújni. 3. Fújó gyakorlatok gyertya elfújása, tollpihe, vatta, ping-pong labda fújás.

15 A játékokba vonjuk be a testvért, vagy az apukát is. Érdekes versenyek alakulhatnak ki. Rajzoljuk bele az eseményeket a gyerek élménynaplójába. C. Észlelést, megfigyelést fejlesztő gyakorlatok: 1. Hallási Ingerek észlelése, azokra való reagálás: Pl. hangadásra mozgás, a hang megszűnésére megállás. A hang lehet dobolás vagy egyéb hangszer megszólaltatása, magnóról ritmusos gyermekdal. - Hangadásra ill. mialatt a hangot hallja. folyamatosan vonal rajzolás. A hang megszűnésekor a vonalban is szünet következik. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk csak a fülére támaszkodhasson a hang észlelésekor. Ne lássa, hogy mikor kapcsoljuk be a magnót vagy mikor ülünk rá a dobra. Ne érezze a leheletünket, ha mindehhez a saját hangunkat használjuk fel zörejből, hangból álló sorozat sorrendjének megállapítása: Pl. kulcszörgés, papír összegyűrése, dob, cintányér, két kanál összeütögetése, stb. Először mutassuk meg a lehetőségeket. Lehetőleg egymástól nagyon különböző hangokat válasszunk. Nagyobb gyerekeknél lehet két egymáshoz hasonló hangot is alkalmazni. Ügyeljünk a fokozatosságra pl.: először csak kétféle hangot adjunk differenciálásra, később hármat, stb. Lehet nehezíteni: többféle hangkeltő eszköz közül csak kevesebbet szólaltatunk meg. I N F O R M Á C I Ó K Megindultak és sikeresen folynak az előző számban meghirdetett zenei foglalkozások óvodáskorú hallássérült kisgyermekek számára. A hallásritmus fejlesztő gyakorlatok a 20 perces időtartammal egyéni foglalkozás keretében zajlanak. A gyerekek lelkesen végzik a változatos gyakorlatokat: egyszerű, színes kottázású dallamrészletek lejátszása a zongora mély és magas hangtartományaiban, csörgő ébresztőóra felkutatása a szobában, több különféle hangot adó tárgy azonosítása rajzos képükkel, váltakozó ritmus tapsolása, dobolása, stb. A foglalkozásokat az I. István Gimnázium igazgatójának felajánlására egy fiatal zenetanárnő, Tóth Orsolya tartja.

16 Beindult, s minden hónap 2. csütörtökén rendszeresen látogatható a videós szülő-továbbképző tanfolyam, amelynek keretében videóra felvett hallás-beszédfejlesztő foglalkozásokat lehet végignézni, (különböző életkorú gyermekek részvételével). A meglehetősen gazdag videós anyagból a szülők kérésére különböző szempontok alapján válogatás is készülhet (pl. zenei foglalkozások, meghatározott életkorú gyermekek, stb.) A látottakhoz szurdopedagógus tanár fűz magyarázatokat. (A foglalkozás helyszíne a szokásos: Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola, VII: Bethlen tér 2. II. em. Tanács-terem, Időpont minden hónap 2. csütörtöke, du. 5 óra.) Az. Egyesületünkről szóló rádióriportot (pontosabban az igen drága URH-s adó-vevő berendezések beszerzése és az iskoláskorú hallássérült gyermekek ezekkel történő ellátása körüli gondokat) hallva jelentkezett először telefonon, majd a januári utolsó csütörtöki klubnapon személyesen is egy nagyvázsonyi rádióamatőr, Aszódi Pál és felesége, akik felajánlották, hogy az általuk kifejlesztendő, jelenleg a kipróbálás stádiumában lévő infra (és nem URH) alapú adó-vevő készülék kifejlesztésében és esetleges hazai forgalmazásában szeretnének a szülők és a gyerekek segítségére lenni. Ha a készülék beválik, lényegesen olcsóbb áron tudnának a rászorulók hozzájutni. Amiben a segítségünket kérték, az a készülék megfelelő méretű és anyagú (ütésálló poliészter) dobozának az elkészítése lenne. Ehhez várnák műanyagöntéssel foglalkozó kisiparos segítségét. Igény merült fel arra, hogy egyesületünk kérjen fel pszichológust, akihez a szülők gyakorlati tanácsért fordulhatnának (saját lelki problémájukkal kapcsolatban). Dr. Fonyó Ilona pszichológust a következő telefonszámon lehet megkeresni: KÖNYV AJÁNLAT - KÖNYVEK KÖNYVAJÁNLAT 1. DOMOKOS - sorozat: Most légy okos, Domokos; Furfangos Domokos, Domokos játszik a szavakkal. Írta: Eva Vancurová, Móra kiadó. (a jobbára gyermekkönyvtárakban fellelhető színes, rajzos foglalkoztató füzet szórakoztatva tanítja a formákat színeket, szóképeket, stb.) 2. Töprengő 1. (3-6 éveseknek) (a matematikai gondolkodást játékosan lehet kialakítani a sok rajzos feladat megoldásával) Könyvesboltban kapható. 3. Időforgató; Athaeneum nyomda, (a spirálfüzetszerűen fűzött színes, mozgatható ábrás könyv szemléletesen vezeti

17 rá a gyermeket a napszakokra, az óra járására, a hónapok múlására, az évszakok váltakozására) 4. Montágh Imre: Mondd ki szépen (a logopédiai foglalkozások szülők számára is íródott rajzos, verses gyakorlófüzete, sok segítséget nyújt a gyerekkel való otthoni foglalkozáshoz) 5. A baba első lexikonja. Írta: Tardos Anna - Kálló Éva - Kovács Péter. (gyermekkönyvtárakból kölcsönözhető) (sok-sok rajzzal, kevés képaláírással olyan eseménynaplót forgathatunk, amely két kisgyermek és szüleik hétköznapjait elevenítik meg a reggeli felkeléstől, a szokásos napi történéseken keresztül az esti lefekvésig. Egészen kicsi gyermekekkel is lehet nézegetni, beszélni a képekről.) egyesületi hírek - egyesületi hírek - egyesületi hírek Debreceni szülőszervezet: Egyesületünk szépen halad, minden fontos helyre bejelentkeztünk polgármester, Városi Tanács, Egészségmegőrzési csoport stb. Figyelemfelkeltő plakátunk eljutott minden gyermekorvosi rendelőbe, felvettük a kapcsolatot fülész, audiológus, gyógypedagógus, pszichológus szakemberekkel, a vezető védőnő támogatását is megnyertük. Felkerestük a bölcsődék vezetőjét, hiszen a gondozónők egész nap együtt vannak a gyerekekkel, nagyobb a lehetősége annak, hogy észrevegyék a halláskárosodást. Azt szeretnénk, ha Debrecenben is létesülne hallókészülékjavító műhely. Ebben az ügyben levélben kértük az OMKER igazgatójának támogatását, egyelőre válasz nem érkezett. Foglalkoztatót tervezünk létrehozni, mert már két-három gyerek nem tud elhelyezkedni a szakmunkásképző iskola elvégzése után. A polgármesteri hivatalnál kérvényeztünk helyiséget, amely alközpontunk, s egyben a gyerekek foglalkoztatója lehetne, ahol állandóan segíthetnénk őket munkaanyaggal, szállítással, beszerzéssel, szakmai tanácsokkal és kész termékek terjesztésével. Beadtunk egy pályázatot is a Józan Élet Egészség- és Családvédő Országos szövetséghez. A helyi rokon szervezetekkel is kapcsolatba léptünk, így a Vakok és Csökkentlátók, a Mozgássérültek ill. a Vesebetegek szövetségeivel. Pásztor Sándorné

18 Pécs szeptembere óta szervezzük Pécsett a hallásgondozást, integrációt. Munkahelyünk az Apáczai Csere János Nevelési Központ most mérlegeli, hogy intézményesen felvállalják a hallássérültek gondozását, integrációját. Több nagyon jó hozzáállású, segítőkész óvónő és pedagógus már be is kapcsolódott a munkánkba. Első lépésként a védőnőkkel vettük fel a kapcsolatot, akik a megadott szempontok alapján figyelték a csecsemőket, s hívtak bennünket, ha problémás gyerekre bukkantak. Ezentúl jelezték a már kiszűrt hallássérült gyerekeket. A védőnők, audiológiai állomások, s szülői visszajelzések alapján jelen pillanatban harminc hallássérült gyermekről tudunk a városban. Hét spontán integrálódott, s két tudatosan integrált gyermek van közöttük. Kapcsolatot kerestünk a város kórházainak, klinikáinak Fül-Orr-Gége osztályaival, audiológus asszisztenseivel, s közös erővel szeretnénk biztosítani a gyermekek megfelelő ellátását. A helyi szülőklub február 9-én alakult, s március 2-án tartottuk a legutóbbi összejövetelünket. Rengeteg kérdés, probléma merült fel! Megfogalmazódott a szülőkben az az igény, hogy gyermekeink ugyanolyan jogú tagjai a társadalomnak, mint a többiek, s hogy állampolgári jogon szükséges biztosítani számunkra a gondozás, tanulás, fejlesztés lehetőségét. Megfogalmazódott az a kívánság is, hogy hozzuk ezt a többi ember, főként a gyermekeket ellátó szakemberek (orvosok, védőnők, óvónők, tanárok) tudomására, készítsük fel mi őket az integrációra. Ez igényből jött létre a következő összejövetel formája, egy nagyszabású előadás, az összes érintett illetékes és érdeklődő meghívásával. Folyamatban van a Cégbíróságon történő bejegyzésünk a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület Pécsi Szervezeteként! Várnai Rudolfné Mátészalkai javaslat szülőklub alakítására: Örömmel olvastam az Egészségnevelés c. folyóirat évi 1. számában a Szülők a hallássérült gyermekekért Egyesület terveiről szóló cikket. Bennem is régóta megfogalmazódott, hogyan lehetne a hallássérült gyermekeken és szüleik lelki válságán segíteni (talán azért is, mert magam is hallássérült gyermek édesanyja vagyok.)

19 Országosan is kezdünk többet foglalkozni a nyilvánosság előtt is az ilyen jellegű problémákkal, ezért itt, a mátészalkai II. Rákóczi Ferenc Kórház keretén belül szeretnék megalakítani egy olyan klubot, amely elsősorban a lelki, de akár más jellegű problémákon is átsegítené a szülőket. Tudjon segíteni a gyermeknek beilleszkedni, elfogadtatni magát a társadalommal. A családot meg kell győzni arról, hogy gyermekük éppen olyan, mint a többi, ne sajnálkozzanak, mert ő így is egy egész ember. Pillanatnyilag ez még a személyes elképzelésem, de meg kell valósítanom, azért is, hogy ezek a gyerekek ne vesszenek el a társadalomban. Segítséget kívánok kérni a helyi önkormányzattól is. Kórházunkban van logopédus pszichológus, biztos vagyok benne, hogy szívesen fogják a munkámat támogatni. Mindehhez kérném az Önök együttműködését is. (A levél további része levélírónk jelenleg már iskoláskorú kisfiáról, a valószínűleg szerzett hallássérülés fokozatos kiderüléséről, az ezzel járó lelki és gyakorlati problémák lassú, de végül eredményes megoldódásáról szól.) Ary Sándorné egészségnevelő KRÓNIKA - KRÓNIKA KRÓNIKA Ez év januárjában pályázatot nyújtottunk be az Országgyűlési Bizottsági Főosztályhoz, amely költségvetési hozzájárulás elnyerését helyezte kilátásba közösségi célokat szolgáló társadalmi szervezetek számára. A döntésről még nem kaptunk értesítést. Elkészült a szövegtervezete annak az Alapítványnak, amelyet egyesületünk kíván létrehozni. Az 5 fős kuratórium megválasztására az áprilisi budapesti illetve vidékiek számára az április 13-ára eső szombati összejövetelt szeretnénk felhasználni. Felkerestük az OMKER szaküzlet vezetőjét, Gere Istvánnét, aki szívesen ajánlotta fel együttműködését. Kérdésünkre, hogy mi az, amire érdemes lenne felhívni a szülők figyelmét, a következőt válaszolta: A szülők nézzék meg az utalványok, vények lejárati határidejét, mert csak érvényeseket tudnak elfogadni. A régit felváltó új (vonalkódos) közgyógyellátási igazolványt minden esetben fel kell mutatni a vények, utalványok kedvezményes kiváltásához. A szaküzlet címe: VII. Rózsa Ferenc u. 29. Tel.: Nyitva: szombat kivételével lg. csütörtökön ig.

20 KRÓNIKA - KRÓNIKA KRÓNIKA Közös érdekeink képviseletében együttműködésre léptünk más rokon érdekvédelmi szervezetekkel, a Vakok és Gyengénlátók, az Értelmi Fogyatékosok, a Mozgássérültek és a Hallássérültek Szövetségeivel Megállapodtunk, hogy egységesen lépünk fel a valamennyiünket egyformán érintő alapvető kérdésekben (pl. fogyatékosok foglalkoztatása, stb.). A DISLEXlA Szövetség képviselője vendégünk volt a januári összejövetelen. Felhívás érkezett hozzánk, amely a Gyógypedagógiai Érdekegyeztető Fórum -hoz való csatlakozásra szólítja fel - a szakemberek mellett - az érintett szülőket is. A Fórum a gyógypedagógiai nevelés feltételeinek javítását, a sérült gyermekek optimális fejlesztésének, munkába állításának segítését, az ebben résztvevő szakemberek érdekképviseletét vállalja. 10 ezer példányban kinyomtatásra került. s az Országos Védőnő Hálózaton keresztül - remélhetőleg - minden újszülött édesanyjához eljut egyesületünk figyelemfelhívó szórólapja. Az egyes életkori szakaszoknak megfelelő szempontok alapján megfigyelhetik jól hall-e, és életkorának megfelelően fejlődik-e gyermekük beszéde. Egy angol nyelvű, kifejezetten a szülők hallás-beszédnevelő munkájának segítésére szolgáló kézikönyv - szülők általi fordítása közeledik a befejezéshez. Főbb fejezetei: 6 súlyos nagyothalló gyermek hallásnevelésének története iskolás korukig; tanításra felhasználható otthoni tárgyak, könyv- és játék lista, tudnivalók az audiogrammról és a hallókészülékről, stb. Egyesületünk megalakulásáról, céljairól hosszabb cikk jelent meg a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet Egészségnevelés című folyóiratának ez évi 1. számában (44. oldal) A Hallássérült Gyermekek Szüleinek Európai Szövetsége (FEPEDA) - amelynek alakulására tavaly Luxemburgba meghívást kaptunk - immár írásban is elkészítette Alkotmány-tervezetét, amelyet most körlevélben megküldött tagszervezeteinek. Rendszeresen kapunk híreket, program-ismertetéseket a külföldi szülőszövetségektől. Terveink között szerepel a társ-szülőszervezetek folyóiratainak figyelemmel kísérése, hasznos információk átvétele. (Ehhez továbbra is várjuk a fordításra vállalkozó szülők segítségét.)

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

Óvodai jelentkezési lap 2015/2016. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2015.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék.

Óvodai jelentkezési lap 2015/2016. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2015.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Óvodai jelentkezési lap 2015/2016 Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2015.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. 1. A

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként

Szakmai tevékenységünk az elmúlt egy hónapban feladatellátási területenként Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015 januárjában végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási

Részletesebben

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására

KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására KÉRELEM a gyermekek otthongondozási díjának megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:. 1.1.2. Születési neve:.. 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési

Részletesebben

A ftszolok A HALLASSERULT GYERMEKEKER'F EGYESOLE'r idoszaki kiadvan a 1. evfolyam 1990. november

A ftszolok A HALLASSERULT GYERMEKEKER'F EGYESOLE'r idoszaki kiadvan a 1. evfolyam 1990. november A ftszolok A HALLASSERULT GYERMEKEKER'F EGYESOLE'r idoszaki kiadvan a 1. evfolyam 1990. november 1. Sz3m KA~';CSoNf VoLT 1\1 ';Vol>A'!J,AIJ. A ''ie1l..ewqwl.(til. e'""c\,(e.'-"~nk. \(~'ttu"u(;. ~ATiKoWAT:

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben

Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015-ben végzett munkájáról

Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015-ben végzett munkájáról Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015-ben végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási Óvodában

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 131/2012.(VI.28.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. június 28-ai ülésére Tárgy: Beszámoló a Védőnői Szolgálat 2011. évben végzett munkájáról

Részletesebben

Szakmai tevékenységünk az elmúlt öt és fél hónapban feladatellátási területenként

Szakmai tevékenységünk az elmúlt öt és fél hónapban feladatellátási területenként Beszámoló a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Debreceni Tagintézményének Hajdúnánási Óvodában 2015 január-június között végzett munkájáról Tartalom Rövid bemutatkozás... 3 A Hajdúnánási

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:..... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Adatgyűjtő Intézet ISKOLAI INTEGRÁCIÓ ÉS SZEGREGÁCIÓ, VALAMINT A TANULÓK KÖZTI INTERETNIKAI KAPCSOLATOK. 2010. november

Adatgyűjtő Intézet ISKOLAI INTEGRÁCIÓ ÉS SZEGREGÁCIÓ, VALAMINT A TANULÓK KÖZTI INTERETNIKAI KAPCSOLATOK. 2010. november Adatgyűjtő Intézet ISKOLAI INTEGRÁCIÓ ÉS SZEGREGÁCIÓ, VALAMINT A TANULÓK KÖZTI INTERETNIKAI KAPCSOLATOK A KUTATÁSI PROGRAM K+ F MELLÉKLETE 2010. november TARTALOM I. Az iskolák és iskolaigazgatók bemutatása...

Részletesebben

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A. Tel:96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.

KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A. Tel:96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online. KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A. Tel:96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu SZAKMAI PROGRAM BÖLCSŐDE 2012-2017 Intézményvezető: Bölcsőde szakmai

Részletesebben

A díjmentesség a helyjegyre, valamint az InterCity pótjegyre nem vonatkozik.

A díjmentesség a helyjegyre, valamint az InterCity pótjegyre nem vonatkozik. Utazási kedvezmények 1./Kedvezmények a közforgalmú vasutak vonalain Díjmentes utazásra jogosult korlátlan számban a 65. életéve betöltésétől a magyar állampolgár a 2. kocsiosztályon, személyi igazolványa

Részletesebben

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016.

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Óvodájának Pedagógiai Programja 2016. 2 Tartalomjegyzék Bevezető 1. Óvodánk sajátossága, pedagógusképünk, kapcsolatrendszerünk 1.1 Küldetésünk 1.2

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye Szülőkkel való kapcsolattartás (A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hatályos SZMSZ-e alapján.) A szülőkkel való kapcsolattartás formája és rendje - Az Intézmény csak a szülő, vagy a törvényes képviselő

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Kedves Szülők! Milyen korú gyermekek jelentkezhetnek Bölcsődébe, és meddig maradhatnak itt?

Kedves Szülők! Milyen korú gyermekek jelentkezhetnek Bölcsődébe, és meddig maradhatnak itt? Kedves Szülők! Bölcsődénk már több mint tíz éve neveli-gondozza szeretettel a ránk bízott gyermekeket, szüleik nagy megelégedésére. Az alábbiakban csokorba szedtem a bölcsődei felvétellel kapcsolatos fontosabb

Részletesebben

Óvodai jelentkezési lap 2016/2017. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2016.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék.

Óvodai jelentkezési lap 2016/2017. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2016.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Óvodai jelentkezési lap 2016/2017 Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2016.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. 1. A

Részletesebben

4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására

4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására 4. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez KÉRELEM I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok az ápolási díj megállapítására 1. Személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:...

Részletesebben

2373-06 Hallásakusztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2373-06 Hallásakusztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2373-06 Hallásakusztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Idős férfibeteg feleségével érkezik a rendelésre. A páciens szerint nincs halláscsökkenése, csak a felesége panaszkodik, hogy

Részletesebben

3. számú melléklet Felvételi szabályzat

3. számú melléklet Felvételi szabályzat 3. számú melléklet Felvételi szabályzat 1. AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK KÖRE 1.1. A Lenvirág Bölcsőde Nagykovácsi Nagyközség közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek 20 hetestől

Részletesebben

Életében először fog kipróbálni egy hallókészüléket?

Életében először fog kipróbálni egy hallókészüléket? A HALLÓKÉSZÜLÉKEK Életében először fog kipróbálni egy hallókészüléket? A hallókészülékeknek köszönhetően könynyebbé és kényelmesebbé válik a hallás. A legtöbb hangot jobban fogja hallani, a beszédet pedig

Részletesebben

Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. Házirend

Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. Házirend Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Házirend Hatályba lépés időpontja: 2013/2014-es nevelési év Györkőné Molnár Judit intézményvezető BÖLCSŐDEI HÁZIREND A bölcsőde címe: 7940 Szentlőrinc, Liszt F.

Részletesebben

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Napfény Óvodában és a Hétszínvirág

Részletesebben

KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását gondozását végző személy részére

KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását gondozását végző személy részére KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó ápolását gondozását végző személy részére KÉRJÜK, SZÍVESKEDJEN NYOMTATOTT BETŰKKEL KITÖLTENI! Az ápolást végző személyre

Részletesebben

1/10/2012. számú pályázati kiírás

1/10/2012. számú pályázati kiírás 1/10/2012. számú pályázati kiírás A Juventas a rászorulókért Alapítvány 1/10/2012 számon nyílt pályázatot hirdet 18 év alatti súlyos vagy krónikus betegségben szenvedő, fogyatékossággal élő, illetve mindezen

Részletesebben

3. Beszámoló a Védőnői Szolgálat tevékenységéről október 18. ELŐTERJESZTÉS

3. Beszámoló a Védőnői Szolgálat tevékenységéről október 18. ELŐTERJESZTÉS ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 2018. október 18-ai ülésére 3. napirend Tárgya: Előadó: Beszámoló a Védőnői Szolgálat tevékenységéről. Védőnők : körzeti védőnők összevont

Részletesebben

Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja május 4-5. (csütörtök - péntek)

Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja május 4-5. (csütörtök - péntek) Tisztelt Szülők! A 2017/2018-as nevelési évre a beiratkozás időpontja 2017. május 4-5. (csütörtök - péntek) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. jáig a harmadik életévét betölti, a nevelési

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Audiológiai szakasszisztens szakképesítés Audiológia modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Audiológiai szakasszisztens szakképesítés Audiológia modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával a Magyar Köztársaság Kormányának 100 lépés Programja keretében ÖNÁLLÓ

Részletesebben

e.) Megállapítja, megszünteti az ápolási díjat és kétévente legalább egyszer felülvizsgálja az ápolási díjra való jogosultságot.

e.) Megállapítja, megszünteti az ápolási díjat és kétévente legalább egyszer felülvizsgálja az ápolási díjra való jogosultságot. Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 3/2002.(02.15.)sz. rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló 50/1999.(11.25.) számú

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei 1. A gyógypedagógia fogalma, értelmezése (tárgya, célja, feladatai, integráció, szegregáció) 2. A fogyatékosság fogalma, kritériumai és területei (normalitás, okok,

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

Ügyleírások: Ápolási díj

Ügyleírások: Ápolási díj Ügyleírások: Ápolási díj Ápolási díjra jogosult - a jegyes kivételével - a hozzátartozó [Ptk. 685. b) pontja], ha állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti

Részletesebben

Diákok a közösség szolgálatában - önkéntes program bevezetése a KLIK TOLNA MEGYEI középiskoláiban Pályázat adatai

Diákok a közösség szolgálatában - önkéntes program bevezetése a KLIK TOLNA MEGYEI középiskoláiban Pályázat adatai Tartalom A pályázat célja... 3 A pályázat részcéljai... 3 Az intézmények által vállalt megvalósítandó tevékenységek (fotók)... 3 SZTÁRAI MIHÁLY GIMNÁZIUM... 3 Székhely Intézmény... 4 Bezerédj István Szakképző

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Étkezési tájékoztató és nyilatkozatok. a 2018/19-es nevelési évben a Gödi Kincsem Óvodába járó gyermekek szülei,

Étkezési tájékoztató és nyilatkozatok. a 2018/19-es nevelési évben a Gödi Kincsem Óvodába járó gyermekek szülei, Étkezési tájékoztató és nyilatkozatok a 2018/19-es nevelési évben a Gödi Kincsem Óvodába járó gyermekek szülei, t Tájékoztatjuk Önöket, hogy Göd Város Önkormányzatának 13/2018 (IV.12.) számú rendelete

Részletesebben

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020

Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Megyeri Úti Általános Iskola 2019/2020 Intézményünket 1914-ben alapították. Megyer és Káposztásmegyer határán, megújult épületeiben várja a gyermekeket. Felvételi körzetünkbe Megyer családi házas övezete

Részletesebben

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához 5. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához I. Igazolom, hogy (Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

Részletesebben

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on

Phonak CROS B. Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on Phonak CROS B Amikor a bármilyen irányból érkező beszédet tudja követni, life is on A CROS hallókészülékeim visszaadták a hangokat, amik visszaadták az életemet.. Angie Aspinall, Phonak CROS viselő Hallás

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja

GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja 1 Tájékoztató a mini bölcsődei ellátás igénybevételének módjáról A mini bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként,

Részletesebben

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved?

Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? A HALLÁSVESZTÉSRŐL Hogyan veheti észre, hogy halláscsökkenésben szenved? Nem elképzelhetetlen, hogy Ön tudja meg utoljára. A hallásromlás fokozatosan következik be és lehet, hogy már csak akkor veszi észre,

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám

REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám REGINA Fórum Hírlevél 2011. 6 szám Kedves Olvasó! A nyár derekán közelegve az őszhöz már most szervezzük új tevékenységeinket. Már ebben a hírlevélben is meghirdetünk néhány őszi programot, és természetesen

Részletesebben

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Tel.: (36)-23-565-610, (36)-23-565-612 Fax: (36)-565-629 E-mail: hivatal@zsambek.hu Web: www.zsambek.hu 4. számú melléklet a 63/2006.

Részletesebben

800 120Km automatikus Fejlett A2DP & EDR Bluetooth profil

800 120Km automatikus Fejlett A2DP & EDR Bluetooth profil Használati utasítás Főbb jellemzők: Maximálisan 800 méter hatótávolság két motoros között, Valódi vezeték nélküli, kétirányú kommunikáció akár három motoros között Bluetooth kapcsolaton keresztül. Érthető

Részletesebben

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához-

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához- TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS KÉRELEM - Beteggondozási támogatás megállapításához- I. A gondozást végző személyre vonatkozó adatok Neve: Születési neve:. Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:. TAJ szám:..

Részletesebben

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül!

down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 1 Down dada Nem vagy egyedül! down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 2 down_dada_kiadvany:layout 1 3/19/09 10:40 AM Page 3 Kedves Szülôk! Megszületett

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A gyermekétkeztetés állami támogatásával kapcsolatban Szombathely, november 3.

TÁJÉKOZTATÓ. A gyermekétkeztetés állami támogatásával kapcsolatban Szombathely, november 3. TÁJÉKOZTATÓ A gyermekétkeztetés állami támogatásával kapcsolatban Szombathely, 2015. november 3. Vonatkozó jogszabályok Magyarország 2015. évi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény, Magyarország

Részletesebben

EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP / )

EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP / ) XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) A szülők nézetei a délutáni iskoláztatásról Imre

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA a nevelési évre

KÖZZÉTÉTELI LISTA a nevelési évre KÖZZÉTÉTELI LISTA a 2017-2018. nevelési évre A 229/2012 (VIII.28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat tesszük közre: Az óvoda megnevezése

Részletesebben

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ 2017. évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA Készítette: Buza Andrea gyerekház vezető 1 Bevezetés A Biztos Kezdet program célcsoportja a hátrányos helyzetű családokban

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában. 2017.04.05. ha találkozol egy autista gyerekkel vagy emberrel,ne feledd ők egy kicsit másképp

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11.

Eredmények 2 0 1 0 / 2 0 11. Eredmények S z ü lői elégedettségi kérdőív 2 0 1 0 / 2 0 11. A kérdőívek száma 250 213 200 150 100 93 50 0 kiadott kitöltött 2 Az Ön gyermeke 60 56 50 40 34 30 20 10 0 fiú lány nincs válasz 2 3 A kérdőív

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket!

SzóKiMondóka. bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! SzóKiMondóka bemutatja a TreeFa World Productions Kft. Szeretettel köszöntjük az AMIT résztvevőket! 1 Küldetésünk Interaktív, készségfejlesztő játékok létrehozása kisgyermekek számára - Magyarországon

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

Van-e Németországban szülői értekezlet? Sziráki Szilvia pszichológus :

Van-e Németországban szülői értekezlet? Sziráki Szilvia pszichológus : Van-e Németországban szülői értekezlet? Sziráki Szilvia pszichológus : Igen, nagyon is van szülői értekezlet, de szülői estnek hívják. Ez talán egy kicsit jobban hangzik. A szülőkkel folytatott munkára

Részletesebben

KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására KÉRELEM 1 az ápolási díj megállapítására I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyi adatok Neve: Születési neve: Anyja neve: Szül. hely, év, hó, nap: Lakcíme: Tartózkodási címe: TAJ száma:

Részletesebben

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat által jelenleg biztosított /kötelező / alapszolgáltatások és szakellátások formái és az ellátottak száma Az alábbi önkormányzati fenntartású intézmények

Részletesebben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben 46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben A matematikai készségek kialakítása, és megerősítése a magyar kártya segítségével Kidolgozta: Grósz Erzsébet fejlesztő pedagógus A magyar kártya méltatlanul

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2012 GENIUS TEHETSÉGGONDOZÓ ALAPÍTVÁNY Budapest, 2013. április 30. TARTALOM 1. Egyszerűsített éves beszámoló 2. Kiegészítő melléklet 3. Közhasznúsági melléklet KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLET

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:...

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:... 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Jogszabályi háttere: KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015-2016. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23. értelmében az alábbi adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

54 140 01 0001 54 05 Látásfogyatékosok gyógypedagógiai. Gyógypedagógiai asszisztens

54 140 01 0001 54 05 Látásfogyatékosok gyógypedagógiai. Gyógypedagógiai asszisztens Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások

Generációk közötti együttműködés. Tehetséggondozó foglalkozások Generációk közötti együttműködés Tehetséggondozó foglalkozások (Drámajátékos improvizációk) Belinszky Bernadett Judit drámapedagógus 1. A család és a nagycsalád II. A csoportok improvizációs feladatainak

Részletesebben

UEFA Grassroots C edzőképzés kiegészítő tanfolyam. FOGYATÉKOSOK A LABDARÚGÁSBAN Baranya István UEFA Pro, pszichológus

UEFA Grassroots C edzőképzés kiegészítő tanfolyam. FOGYATÉKOSOK A LABDARÚGÁSBAN Baranya István UEFA Pro, pszichológus UEFA Grassroots C edzőképzés kiegészítő tanfolyam FOGYATÉKOSOK A LABDARÚGÁSBAN Baranya István UEFA Pro, pszichológus FOGYATÉKOSSÁGRÓL ÁLTALÁBAN A fogyatékosságot meghatározhatjuk: - orvosi, - társadalmi,

Részletesebben

koragyermekkori intervenciós szakemberek 2012.07.24. POMÁZI KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓS KÖZPONT

koragyermekkori intervenciós szakemberek 2012.07.24. POMÁZI KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓS KÖZPONT Láda Ágnes gyógypedagógus Rajzó Éva konduktor koragyermekkori intervenciós szakemberek 2012.07.24. POMÁZI KORAGYERMEKKORI INTERVENCIÓS KÖZPONT A kicsinyekről való gondoskodás olyan, mint egy gombolyag

Részletesebben

Óvodai jelentkezési lap 2014/2015. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2014.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék.

Óvodai jelentkezési lap 2014/2015. Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2014.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata Óvodai jelentkezési lap 2014/2015 Alulírott (név), kérem, hogy gyermekem számára 2014.(hó) napjától..óvodában férőhelyet biztosítani szíveskedjék. 1.

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE

GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2011/2012 Készítette: Jantek Lászlóné mkv. Jóváhagyta: Kiss Péterné ig. Munkaközösség tagjai: Bárányné Szaxon Szilvia Jantek Lászlóné Halász Lászlóné ŐSZI IDŐSZAK:

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE Elérhetőségeink: 7000 Sárbogárd, József A. u. 10. E-mail: sarbogard@fejermepsz.hu Telefon, fax: +3625 462 015 2018.02.23. Szakembereink

Részletesebben

Amikor a gyermek hallássérült. Szülőtámogató programok a nagyothalló gyermekek ellátásában

Amikor a gyermek hallássérült. Szülőtámogató programok a nagyothalló gyermekek ellátásában Amikor a gyermek hallássérült Szülőtámogató programok a nagyothalló gyermekek ellátásában Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI és Kollégium Budapest, Rákospatak u. 101 A

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 26-i rendes ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 26-i rendes ülésére 766-1/2014. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. február 26-i rendes ülésére Tárgy: Óvoda és bölcsődei beiratkozási időpontjának meghatározása Előterjesztő:

Részletesebben

BÖLCSÖDEI KÉRDŐÍV. Minden telephelyről külön lapot kérünk kitölteni!

BÖLCSÖDEI KÉRDŐÍV. Minden telephelyről külön lapot kérünk kitölteni! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1203 BÖLCSÖDEI KÉRDŐÍV 2015 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig.

Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. 2012. A tanulószoba időbeosztása: Hétfőtől csütörtökig A és B héten 12.35 órától - 15.35-óráig. Pénteken A és B héten 11.45 órától - 15.35-óráig. A tanulószoba helyszíne: 6. osztály tanterme A tanulószoba

Részletesebben

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com

FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com Iktatószám:../2015. FÖLDESI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT VEZETŐJE 4177 Földes,Rákóczi u. 5. Tel.: (54) 465-785 E-mail: tamogatofoldes@g.mail.com 3. E L Ő T E R J E S Z T É S - A Képviselő-testülethez

Részletesebben

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2010. évben Szálka községben végzett tevékenységéről

Beszámoló. a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának. 2010. évben Szálka községben végzett tevékenységéről Beszámoló a Szekszárd Megyei Jogú Város Humánszolgáltató Központ Gyermekjóléti Központjának 2010. évben Szálka községben végzett tevékenységéről A beszámoló a 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet 10. számú

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: pszichológus álláshely kialakítása és a Koszta József Általános Iskolában 3. második osztály

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

Tisztelt Szülők! Ezt követően június 16 án pénteken igény szerint tartunk ügyeletet, azonban arra a napra étkezést befizetni nem lehet.

Tisztelt Szülők! Ezt követően június 16 án pénteken igény szerint tartunk ügyeletet, azonban arra a napra étkezést befizetni nem lehet. Tisztelt Szülők! Közeledik a nyári szünet! A tanévet 2017. június 15-én csütörtökön bezárjuk. Ezt követően 2017. június 16 án pénteken igény szerint tartunk ügyeletet, azonban arra a napra étkezést befizetni

Részletesebben

Támogatott Lakhatás workshop

Támogatott Lakhatás workshop Támogatott Lakhatás workshop Számos kérés és kérdés érkezik hozzánk nap mint nap arról, hogy szülők milyen módon tudják gyermekük lakhatását megnyugtató módon és hosszú távon megoldani, ezért a Kézenfogva

Részletesebben

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/I. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. február 14.

Visszajelző kérdőív NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2014/OFŐ/I. KITÖLTÉS DÁTUMA 2014. február 14. Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák vezetésére Kedves Hallgató! Az alábbi kérdéssornak az

Részletesebben

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak)

Óvodás teszt (iskolába készülő nagycsoportosoknak) Ajánlott életkor: 6-7 év (középső csoport év végétől nagycsoportos kor végéig) I. ANALÍZIS-SZINTÉZIS (RÉSZ-EGÉSZ VISZONYA) Bújócskáznak a tárgyak. A Te feladatod megkeresni őket. Színezd ki a vonalak között

Részletesebben