Uszodavíz elemzése az eredmények értékelése a német szabályozás alapján

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Uszodavíz elemzése az eredmények értékelése a német szabályozás alapján"

Átírás

1 Uszodavíz elemzése az eredmények értékelése a német szabályozás alapján Lothar Erdinger, Frank Kirsch, # Thomas Gabrio és *Klaus P. Kühn Institute for Hygiene, Dep. for Hygiene and Medical Microbiology, University of Heidelberg, Germany # District Government Stuttgart, State Health Agency, Germany *Institute for Materials Sciences, University of Dresden, Germany Összefoglaló Németországban az uszodavíz minségét a DIN 193 szabályozza. Itt bemutatjuk a mikrobiológiai és kémiai vizsgálatok eredményét, és a paraméterek között tapasztalt korrelációt. Összességében két év alatt több mint 1 uszodában több mint 5 vizsgálatot végeztünk. Az eredményeket statisztikai módszerek segítségével értékeltük. A mikrobiológiai paraméterek (összcsíraszám, E. coli, coliform, Pseudomonas aeruginosa és Legionella) mellett kémiai (szabad és kötött klór, KMnO fogyasztás, nitrát-, klorid-, szulfát-, foszfátion koncentráció) és fizikai-kémiai tulajdonságokat (ORP, ph, T) is vizsgáltunk az uszodavízben és vízkezelés után. A vizsgálat eredményei egyértelmen mutatják a paraméterek összefüggéseit, és igazolják, hogy a,3-, mg/l koncentrációjú szabad klór biztosítja a megfelel uszodavíz minséget. Bevezetés A múlt század eleje óta fejlesztettek ki olyan vízkezel módszereket, amelyekkel az uszodavíz jó minsége hosszú ideig fenntartható. Számos országban bevezettek az uszodavíz minségére vonatkozó elírásokat, ezek általában tartalmaznak legalább néhány olyan mikrobiológiai és kémiai paramétert, amelyekkel a víz higiénikussága hosszú távon biztosítható. Németországban az uszodák mködtetésére vonatkozó mszaki elírásokat a DIN193 Az úszó- fürdmedencék kialakítása és ferttlenítése szabvány foglalja össze. Ez az elírás tartalmazza az uszodavíz vizsgálati határértékeket az 1. táblázatban felsorolt paraméterekre. Az uszodavíz vizsgálatának gyakorisága a medence méretétl függ. Nagy méret fedett medencéknél mikrobiológiai vizsgálatot havonta, kémiait legalább évente kétszer végeznek. A kültéri medencéket a fürdszezonban havonta egyszer ellenrzik. Az eladás tárgya az uszodavíz vizsgálatok eredményeinek és ezek összefüggéseinek bemutatása. Emellett szeretnénk bemutatni, hogy a fedett uszodák,3-, mg/l klórkoncentráció mellett biztonságosan üzemeltethetek. Módszerek Az uszodavíz kémiai és fizikai-kémiai vizsgálata: Valamennyi kémiai és mikrobiológiai vizsgálatot a német szabványoknak megfelelen végeztünk. A szabad és kötött klór mennyiségét hordozható fotométer készüléken (Allcon), DPD módszerrel határoztuk meg. Az anionok kimutatására Dionex DX-1 kromatográfot használtunk. A fotometriás vizsgálatokat Hitachi U- spektrofotométeren végeztük. A klórozási melléktermékeket (DPB) purge-and-trap kinyerés után (Tekmar Purge and Trap analizátoron) gázkromatográfiásan határoztuk meg ECD detektálás mellett (Fisons GC)

2 Redox potenciál mérése: a mszaki szabályozás szerint az uszodáknak a szabad klór mennyiségét és a redox potenciált folyamatosan ellenrizni kell. A szabad klór mérése a helyszínen történt, a redox potenciált a helyszíni monitor berendezésekrl olvastuk le. Mikrobiológiai vizsgálat: A heterotróf összcsíraszám meghatározása a szabványos táptalajon történt. A coliform szervezeteket, E. coli-t és Ps. aeruginosa-t dúsító táptalajban mutattuk ki. 1. táblázat Az uszodavízre vonatkozó mikrobiológiai, fizikai-kémiai és kémiai határértékek a DIN193 szerint. Paraméter Medencevíz Tisztított víz Szrlet E.coli nem kimutatható 1 ml-ben nem kimutatható 1 ml-ben Pseudomonas aeruginosa nem kimutatható 1 ml-ben nem kimutatható 1 ml-ben Telepszám (± ) C, 1/ml /ml (3 ±1) C Legionella sp. nem kimutatható 1 ml-ben nem kimutatható 1 ml-ben Szabad klór.3-. mg/l Min..3 mg/l Kötött klór Max.. mg/l Max. mg/l redoxpotenciál Min.73 mv ph.5-7.* Savkapacitás Min..7 mmol/l Aluminium.5 mg/l Klorid Szín.5/m./m Nitrát mg/l # Foszfát Szulfát Hmérséklet Max 3 C Trihalometánok Max. µg/l Zavarosság.5 FNU. FNU *ha a flokkulációban alumínium sókat használnak # töltvíz koncentrációján felül Eredmények Az uszodák biztonsága szempontjából legfontosabb paraméter a mikrobiológiai vízminség. Ezért általánosan elfogadott, hogy az uszodavíz ferttlenítése elengedhetetlen. Az egyes országok között nagy eltérések mutatkoznak annak megítélésében, hogy ehhez milyen klórkoncentráció szükséges. A WHO ajánlása szerint a nyilvános uszodákban a szabad klór minimum koncentrációja 1 mg/l, a maximum mg/l (WHO ). Ezekre a koncentrációértékek azonban tudományosan nem teljesen megalapozottak, és a különböz országok tapasztalatait az uszodavíz mikrobiológiai minségével kapcsolatban még nem publikálták. A klórkoncentráció és a redox-potenciál A ferttlenít-képessség szempontjából a szabad klór mennyisége a legjelentsebb, a kötött klór sokkal kevésbé aktív. Emellett a víz ph-jának van kiemelked jelentsége a hipokloritok ferttlenít hatásában, mivel a rendszerben a hipoklórossav az aktív komponens. A redoxpotenciál elméletileg az oxidáló ferttlenítszerek koncentrációjától, a ph-tól, valamint a vízben (talajban) jelenlev redukáló vegyületek koncentrációjától függ. Így ez a paraméter hasznos lehet a víz teljes ferttlenítképességének becslésére. A redoxpotenciál, a szabad és kötött klór átlagértékeit a. táblázat tartalmazza. A szabad és kötött klór átlagos koncentrációértékei a DIN193 által megadott határértékeken belül maradtak, a redoxpotenciál átlagban szignifikánsan magasabb volt, mint a határérték. A Peasson-féle product moment korreláció szignifinkáns összefüggést mutat a medencevíz szabad klórkoncentrációja és a redoxpotenciál között (p=,19). A medencevíz vagy tisztított víz KMnO igénye és a redoxpotenciál között azonban nincs korreláció.

3 . táblázat A redoxpotenciálra, szabad és kötött klór koncentrációra vonatkozó statisztikai adatok a német beltéri uszodákban. Minden adat [mg/l], n=97 (vizsgálatonként). Szabad klór Kötött klór Szabad klór Kötött klór Redox potenciál (medence) (medence) (tisztított víz) (tisztított víz) Medián Átlag.51 ±,.1 ±.7.5 ±.5. ±.7 77 ± 55 A mikrobiológiai vízvizsgálat eredményeit a kémiai és fizikai-kémiai vizsgálatok eredményeivel vetettük össze (n=35, egy évbl származó adatok). Az eredmények alapján az összes minta 7,1 -a nem felelt meg az elírt határértéknek. Tizenkét esetben a medencevíz, 1 esetben a tisztított víz, 5 esetben pedig egyik sem felelt meg a DIN193 egy vagy több mikrobiológiai követelményének. 3. táblázat: Klórkoncentráció és redox potenciál a mikrobiológiai kifogás alá nem es medencékben. Túl alacsony Esetszám (n) Százalék () (<, mg/l) Szabad klór Tisztított víz ,7 Medence víz 3 3, Redox potenciál 31 1,1. táblázat: Klórkoncentráció és redox potenciál a mikrobiológiai szempontból kifogásolt medencékben. Túl alacsony (<, mg/l) Esetszám (n) Százalék () Szabad klór Tisztított víz 5 5, Medencevíz 17 11, Redox potenciál Tisztított víz 9 7,5 Medencevíz 15,7 A redox potenciál vízminsítésben való jelentsségének felméréséhez a redox potenciál értékeket és a medencevíz klórkoncentrációját vetettük össze. A 3. táblázatban a mikrobiológiai szempontból nem kifogásolt medencék klórkoncentráció és redoxpotenciál értékeinek összehasonlítását tartalmazza, a. táblázat ugyanezen adatokat azon medencékre, amelyek nem feleltek meg a mikrobiológiai követelményeknek. A mikrobiológiai szempontból kifogásolt medencék adatállománya korlátozott, így az eredményeket megfelel óvatossággal kell kezelni. A szabad és kötött klór eloszlását a medencevízben az 1. és. ábra mutatja. A görbékhez az adatokat csoportosítottuk, és százalékos gyakoriság formájában ábrázoltuk.

4 Pool water Cleaned water 1 1 Pool water Cleaned water Difference 9 3,,,,, 1, 1, 1, 1, 1,, Bin [mg/l free chlorine] 1. ábra: Szabad klór a medencevízben és a tisztított vízben -,-,15-,1-,5,,5,1,15,,5,3,35 Bin [mg/l Combined Chlorine]. ábra: Kötött klór a medencevízben, a tisztított vízben, és a kett különbsége Az adatokra minden esetben Weibull eloszlást illesztettünk. A szabad klór koncentrációeloszlása a medencevízben szkebb tartományba esik, mint a tisztított vízben. A DIN193 szabvány által elírt minimális,3 mg/l klórkoncentráció a tisztított vízben láthatóan nem teljesül. A kötött klór értékek eloszlásának maximuma,1 mg/l- nél van, a kötött klór mennyisége a tisztított vízben kicsit alacsonyabb. A kötött klór medencevízben és tisztított vízben mért koncentrációjának különbsége közel normáleloszlású, és azt mutatja, hogy a szrés felteheten a homokszr visszamosási állapotától függen növelheti vagy csökkentheti a kötött klór mennyiségét. KMnO igény A KMnO fogyás a szerves szennyezanyagok jelenlétét mutató vízminségi paraméter, amely a vízkezelés hatékonyságát jelzi. A vízkémiában hagyományosan ezt az értéket használják, bár a TOC (Total Organic Carbon, összes szerves szén) érték ugyanezt az információt hordozza. A KMnO igény szignifikánsan eltér a medencevíz és a töltvíz esetében. 1 1 KMnO Pool Water KMnO Filling Water KMnO Pool KMnO Cleaned 1 Bin [mg/l KMnO] 3. ábra: A töltvíz és a medencevíz KMnO igényének összehasonlítása (n=11). 1 Bin [mg/l KMnO]. ábra: A tisztított víz és a medencevíz KMnO igényének összehasonlítása (n=11).

5 Mint az a 3. ábrán látható, a KMnO igény denzitás-függvényének maximuma a medencevízben valamivel alacsonyabb, mint a töltvízben. Eszerint egyes szervesanyagokat a vízkezelés eltávolít a medencevízbl. A. ábra a vízszrés KMnO igényre gyakorolt hatását mutatja be a medencevízben: A maximum alacsonyabb a tisztított vízben, mint a medencevízben; a KMnO fogyást elidéz szervesanyagok nem dúsulnak fel. Más szervetlen anyagok, mint pl. a szulfát vagy a klorid koncentrációja csak hígítással csökkenthet, mivel a szrés nem befolyásolja. Az 5. és. ábra a töltvíz és a medencevíz klorid és szulfát koncentrációját hasonlítja össze Fresh water Pool water Difference 3 5 Filling water Pool water Difference Bin [mg/l Chlorid] 5. ábra: A töltvíz és a medencevíz kloridkoncentrációjának összehasonlítása Bin [mg/l Sulphate] ábra: A töltvíz és a medencevíz szulfátkoncentrációjának összehasonlítása A kloridionok feldúsulásának oka a medencevízben elssorban a ferttlenítszer, emellett esetenként a ph stabilizálására használt sósav lehet további kloridion forrás. Végül valamennyi kloridot a fürdzk is bevisznek a medencébe. A klórkoncentráció eloszlásának srségfüggvénye a medencevízben jól mutatja ezt a helyzetet. A szulfátra vonatkozó adatok egészen más képet mutatnak. A szulfát legfbb forrása a vízben a kénsav, amely sósav helyett a ph stabilizálására használható. További szempont, hogy a klorid egy része távozhat a vízbl nitrogén-triklorid és más halogénezett ferttlenítési melléktermékek formájában, míg a szulfát nem. Nitrát A 7. ábra a medencevízben és a töltvízben mért nitrát értékek különbségének eloszlását mutatja. A töltvízhez képest a medence nitrátkoncentrációja megnövekedett. A szulfáttal és klordiddal ellentétben a nitrátot nem juttatják a medencébe, hanem a nitrogén tartalmú szerves és szervetlen anyagok oxidációja során keletkezik. Ugyanúgy, mint a klorid és a szulfát, a nitrát is csak a medencevíz cseréjével távolítható el. A nitrát keletkezési rátája azonban függ a vízkezel rendszer oxidálóképességétl és más faktoroktól, így nem a nitrátkeletkezés nem használható a medencevíz frissítés szükségességének jelzésére.

6 Bin [mg/l Nitrate] 7. ábra: A nitrátkoncentráció különbsége a medencevízben és a töltvízben. Ferttlenítési melléktermékek A DIN193 szabvány elírásai szerint a teljes trihalometán (THM) koncentráció nem haladhatja meg a µg/l-t. A szerves ferttlenítési melléktermékekre (DBP) nincs határérték. A bromidot nem tartalmazó medencék vizében a THM terhelés legnagyobb forrását a kloroform jelenti. A. ábrán a medencevíz CHCl 3 koncentrációjának eloszlása látható, a 9. ábra ugyanezen medencék diklór-acetonitril értékeit mutatja be. Mivel a kloroform a diklóracetonitrilhez viszonyítva apoláros molekula, könnyebben kipárologhat a vízbl. Az úszók kloroform felvételének legfontosabb útvonala valójában a beltéri uszoda levegjébl történ belégzés. A diklór-acetonitril a kloroformnál hosszabb ideig marad meg a vízben, a vegyület környezeti sorsa nem ismert. 1 n= Bin [µg/l CHCl3]. ábra: A CHCl 3 koncentráció eloszlása az uszodavízben Bin [µg/l Dichloroacetonitrile ] 9. ábra: A diklór-acetonitril koncentráció eloszlása az uszodavízben Értékelés Az uszodavizet többé-kevésbé meghatározott idközönként visszaforgatják, és a vízminség megrzésére különböz vegyszereket használnak. Míg az uszodavíz mikrobiológiai kockázati tényezivel számos publikáció foglalkozik (Yoder et al. ), a medencevíz minség

7 vízkémiai szempontjai nem keltettek ekkora érdekldést. A kémiai vonatkozások vizsgálata a legtöbb esetben meghatározott cél eléréséhez szükséges hozzáadandó vegyszerekre koncentrál, de a vegyületek sorsát a vízben nem követi nyomon. Mivel azonban egy epidemiológiai tanulmány azt jelezte, hogy a Clara sejtfehérje szintje a klórozott uszodát rendszeresen látogató gyerekek körében lényegesen alacsonyabb volt (Lagerkvist et al. ; Bernard et al. 3), a medencevíz kémiája egyre nagyobb fontosságot nyer. Az uszoda vízkémiája egészen más, mint az ivóvizeké. A medencevíz egyes kémiai alkotóelemei a medencébe jutva átalakulnak, mások stabilak, és csak a víz hígításával távolíthatóak el, friss víz hozzáadásával. A szerves és szervetlen nitrogéntartalmú vegyületek, amelyek a fürdzkrl jutnak a vízbe, legalább részben kötött klórvegyültetekké alakulnak. Az összegparaméter mögött rejl egyes vegyületek kémiai hovatartozása azonban csak korlátozottan ismert. Az eredmények szerint a kötött klórvegyületeket képez anyagok nem dúsulnak fel a vízben. Némelyik nitráttá alakul, mások kipárolognak a vízbl a levegbe (mint pl. a nitrogén-triklorid). A ferttlenítszer más alkotói, mint a klorát, feldúsulhatnak a vízben, és az egyéb szervetlen komponensek koncentrációjához hasonló magas szintet érhetnek el Erdinger et al. 1999). Szervetlen anyagok, mint a klorid vagy a szulfát, amelyet ferttlenítszerként vagy a ph stabilizálására adnak a vízhez, változatlan formában maradnak, és feldúsulnak a vízben. A klórnak legalább egy része reakcióba lép a szerves vagy szervetlen anyagokkal, a reakciók eredményeképpen illékony vegyületek keletkeznek, amelyek kipárologhatnak a vízbl. A melegvízes pezsgfürdkben például alacsonyabb a kloroform koncentráció, mint más medencékben, a víz fokozott levegztetése miatt (Erdinger et al. 1997). A DBP vegyületek keletkezésének megelzésére a szerves vegyületeket el kell távolítani a vízbl. Hagyományosan a víz KMnO igénye szolgál a szervesanyag terhelés becslésére. Németországban általában alumínium sókkal történ flokkulációt és homokszrés alkalmaznak a lebeganyagok és a szervesanyagok eltávolítására. Egyes uszodákban ozonizációt alkalmaznak a víz szervesanyag tartalmának hatékonyabb oxidálására. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a szervesanyagok az id múlásával nem dúsulnak fel a medencevízben. Általában a medencevíz oxidálhatósága csökken a töltvízéhez képest, és igazolható a vízszrés során történ oxidálható anyag eltávolítás. Noha a német uszodákban alacsony (,3-, mg/l) szabad klórkoncentrációt alkalmaznak, a mikrobiológiai vízminség biztosított. Csak néhány uszoda nem felelt meg a DIN193 szabványban meghatározott mikrobiológiai követelményeknek. A klórkoncentráció vagy a redoxpotenciál mérése azonban nem megbízható indikátora a mikrobiológiai minségnek: a mikrobiális szennyezés elfordulások 75 -ában a klórkoncentráció és/vagy a redoxpotenciál megfelelt a határértéknek. A pozitív mikrobiológiai eredmények lehetnek véletlenszer események is. Csak a víz ismételt vizsgálata igazolhatja, hogy a víztisztító rendszer megfelelen mködik. Irodalomjegyzék Bernard A, Carbonnelle S, Michel O, Higuet S, De Burbure C, Buchet JP, Hermans C, Dumont X, Doyle I (3): Lung hyperpermeability and asthma prevalence in schoolchildren: unexpected aasssociations with the attendance at chlorinated swimming pools. Occup Environ Med, Erdinger L, Kirsch F, Sonntag HG (1999): Chlorate as an inorganic disinfection by product in swimming pools. Zentralbl Hyg Umweltmed, Erdinger L; Kirsch F, Hoeppner A, Sonntag HG (1997): Haloforms in spas. Zentralbl Hyg Umweltmed.,

8 Lagerkvist BJ, Bernard A, Blomberg A, Bergstrom E, Forsberg B, Holmstrom K, Karp K, Lundstrom NG, Segerstedt B, Svensson M, Nordberg G () Pulmonary epithelial integrity in children: relationship to ambient ozone exposure and swimming pool attendance. Environ Health Perspect 11, WHO (): Guidelines for safe recreational-water environments, Volume : Swimming pools, spas and similar recreational-water environments. Final draft for consultation, August Yoder JS, Blackburn BG, Craun GF, Hill V, Levy DA, Chen N, Lee SH, Calderon RL, Beach MJ (): Surveillance for waterborne disease outbreaks associated with recreational water US, 1- MMWR Surveill Summ 53, 1-.

Trihalometán származékok képzdése az uszodavízben kiindulási anyagok és képzdési kinetika

Trihalometán származékok képzdése az uszodavízben kiindulási anyagok és képzdési kinetika Trihalometán származékok képzdése az uszodavízben kiindulási anyagok és képzdési kinetika Lothar Erdinger, *Klaus Kühn, # Thomas Gabrio Institute for Hygiene, Dep. for Hygiene and Medical Microbiology,

Részletesebben

ÚSZÓMEDENCÉK KÉMIAI VÍZMINSÉGE PORTO MEGYÉBEN ÖSSZEFOGLALÁS

ÚSZÓMEDENCÉK KÉMIAI VÍZMINSÉGE PORTO MEGYÉBEN ÖSSZEFOGLALÁS ÚSZÓMEDENCÉK KÉMIAI VÍZMINSÉGE PORTO MEGYÉBEN (PORTUGÁLIA) Heitor A M 1, Rocha Nogueira JM 2 (1- Vízminségügyi Központ Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge Porto; 2- Környezetegészségügyi Szolgálat

Részletesebben

Görögországi uszodavizek minségének jellemzése különböz mikrobiális indikátorok segítségével

Görögországi uszodavizek minségének jellemzése különböz mikrobiális indikátorok segítségével Görögországi uszodavizek minségének jellemzése különböz mikrobiális indikátorok segítségével Mavridou A 1, Vagiona A 2, Boufa P 3, Vantarakis A 4, Roussia V 3, and Papapetropoulou M 4. 1 Technological

Részletesebben

A medencék vízminsége - a német filozófia

A medencék vízminsége - a német filozófia Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit Az uszodavíz minsége - A medencék vízminsége - a német filozófia a német filozófia Christiane Höller Bajorországi Egészség- és Élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

A nyilvános uszodák higiénés felügyelete a Lisszabon és a Tejo-völgye körzetben

A nyilvános uszodák higiénés felügyelete a Lisszabon és a Tejo-völgye körzetben A nyilvános uszodák higiénés felügyelete a Lisszabon és a Tejo-völgye körzetben MATOS, António 1 ; NORONHA, Vera 2 ; PACHECO, Patrícia 2 ÖSSZEFOGLALÓ A Lisszabon és Tejo-völgye Területi Közegészségügyi

Részletesebben

A trihalometán felvétel útvonalai az uszodavízben

A trihalometán felvétel útvonalai az uszodavízben A trihalometán felvétel útvonalai az uszodavízben Lothar Erdinger, *Klaus Kühn, # Thomas Gabrio Institute for Hygiene, Dep. for Hygiene and Medical Microbiology, University of Heidelberg, Germany *Institute

Részletesebben

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz

Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Vízkezelések hatása a baktériumközösségek összetételére tiszta vizű rendszerekben- az ivóvíz Készítette: Korányi Erika Környezettan Alapszakos Hallgató Témavezető: Majorosné Dr. Tóth Erika Mikrobiológia

Részletesebben

A medencék vízminősége - a német filozófia

A medencék vízminősége - a német filozófia Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit Az uszodavíz minősége - A medencék vízminősége - a német filozófia a német filozófia Christiane Höller Bajorországi Egészség- és Élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1312/2015 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium (8230

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése során Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék Adszorbeálható szerves halogén vegyületek koncentráció változásának vizsgálata kommunális szennyvizek eltérő módszerekkel történő fertőtlenítése

Részletesebben

Az uszodavíz reverz ozmotikus és ultraszrési kombinált kezelésének kedvez hatásai

Az uszodavíz reverz ozmotikus és ultraszrési kombinált kezelésének kedvez hatásai Az uszodavíz reverz ozmotikus és ultraszrési kombinált kezelésének kedvez hatásai Florian G. Reißmann*, Volker Albrecht**, Wolfgang Uhl* *Institute for Urban Water Management, Technische Universität Dresden,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1312/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1312/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Észak-balatoni Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program

Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Mikroszennyezők az ivóvízben és az Ivóvízminőség-javító Program Dr. Czégény Ildikó, TRV (HAJDÚVÍZ) Sonia Al Heboos, BME VKKT Dr. Laky Dóra, BME VKKT Dr. Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők Mikroszennyezőknek

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1146/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1146/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1146/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A BARANYA-VÍZ Zrt. Szigetvári Üzemigazgatóság Szigetvári Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1217/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Vízkutató VÍZKÉMIA KFT. Vizsgálólaboratóriuma (1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 43/b.)

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1146/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: BARANYA-VÍZ Víziközmű Szolgáltató Zrt Szigetvári Üzemigazgatóság Szigetvári Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó

az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó az Északpesti Szennyvíztisztító Telepen Telek Fanni környezetvédelmi előadó Digitális analizátorok és ionszelektív érzékelők Digitális mérések a biológiai rendszerekben: NO 3 N NH 4 N Nitrogén eltávolítás

Részletesebben

víztoronynál lévő konténer víztoronynál lévő konténer víztoronynál lévő konténer

víztoronynál lévő konténer víztoronynál lévő konténer víztoronynál lévő konténer víztoronynál víztoronynál Bácsszőlős Borota Császártölté víztoronynál víztoronynál Garambvölgyi köznél lévő könténer Vízminőségi Jellemző Határérték Egység 2015.03.16. 2015.03.31. 2015.04.21. 2015.05.19.

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

Ivóvízvizsgálati eredmények, határértékek

Ivóvízvizsgálati eredmények, határértékek Ivóvízvizsgálati eredmények, határértékek A szolgáltatott ivóvíz vízminőségi jellemzői Miskolci ivóvíz-hálózat 2013. március Kémiai vizsgálati eredmények átlagértékei Vizsgált komponens Mértékegység Átlagérték

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1379/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b.) akkreditált területe I. Az akkreditált

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1768/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Baranya Megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény vezetőképesség ph. zavarosság* ammónium nitrit. mangán. kémiai. arzén Mintavétel ideje Minta száma Szín, szag, íz zavarosság* ammónium nitrit vas mangán kémiai oxigénigény vezetőképesség ph arzén A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2014 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1768/2014 nyilvántartási számú 1 akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Baranya megyei

Részletesebben

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL

SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL SZENNYVÍZKEZELÉS NAGYHATÉKONYSÁGÚ OXIDÁCIÓS ELJÁRÁSSAL Kander Dávid Környezettudomány MSc Témavezető: Dr. Barkács Katalin Konzulens: Gombos Erzsébet Tartalom Ferrát tulajdonságainak bemutatása Ferrát optimális

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1217/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Vízkutató VÍZKÉMIA KFT. Vizsgálólaboratóriuma 1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1429/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály Központi Laboratóriumok (2600 Vác, Kodály

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1429/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály

Részletesebben

Körvizsgálatok

Körvizsgálatok 2012 Körvizsgálatok - 2012 1) Március 6. Enterococcus faecalis Pseudomonas aeruginosa 2) Május 15. Telepszám (37 C) Escherichia coli 3) Szeptember 10. Enterococcus faecalis Telepszám (22/37 C) 4) November

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1429/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály

Részletesebben

Szennyezett talajvizek szulfátmentesítése ettringit kicsapásával

Szennyezett talajvizek szulfátmentesítése ettringit kicsapásával Szennyezett talajvizek szulfátmentesítése ettringit kicsapásával Gulyás Gábor PureAqua Kft. MASZESZ Junior Vízgazdálkodási Szimpózium Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. 02. 11. BEVEZETÉS

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1379/2015 1 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A REG-INFO Kft. (1221 Budapest, Ady Endre u. 113/b) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez tartozó

Részletesebben

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK

BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BESZIVÁRGÓ VIZEK VIZSGÁLATA A BUDAI-HEGYSÉG EGYIK BARLANGJÁBAN Készítette: Szalai Zsófia Környezettan BSc. Harcsaszájú-barlang Témavezető: Kiss Klaudia Szalai Zoltán PhD. BEVEZETÉS, ALAPPROBLÉMA 80-as

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1031/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. Minőségellenőrző és minőségbiztosítási osztály

Részletesebben

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK

VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK VIZSGÁLÓLABORATÓRIUM ÁRJEGYZÉK A HIDROFILT Analitikai Laboratórium a mintavételt, helyszíni- és laboratórium vizsgálatokat szabványok és validált egyedi módszer szerint végzi. mintavétele laboratóriumi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1394/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Délzalai Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság Laboratórium (8800 Nagykanizsa,

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Dr. Czégény Ildikó Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Ivóvíztechnológiai

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-1050/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma 4405 Nyíregyháza, Tünde

Részletesebben

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézet Közegészségügyi Higiénés Laboratórium (1095 Budapest, Gyáli út

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1391/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1391/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1391/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Környezetegészségügyi főosztály 2 (1097

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Vízminőség-védelem; a víz fizikai és kémiai jellemzői. 15.lecke 1. Organoleptikus (érzékszervi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1226/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A PANNON-VÍZ Zrt. Minőségvizsgáló Laboratórium (9025 Győr, Bercsényi liget 83.) akkreditált területe: I. Az akkreditált területhez

Részletesebben

Technológiai szennyvizek kezelése

Technológiai szennyvizek kezelése Környezeti innováció és jogszabályi megfelelés Környezeti innováció a BorsodChem Zrt.-nél szennyvíz és technológiai víz kezelési eljárások Klement Tibor EBK főosztályvezető Budapesti Corvinus Egyetem TTMK,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1792/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Tudományos

Részletesebben

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból

Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Adszorbeálható szerves halogén vegyületek kimutatása környezeti mintákból Turcsán Edit környezettudományi szak Témavezető: Dr. Barkács Katalin adjunktus

Részletesebben

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény arzén. zavarosság* ammónium nitrit ph. mangán. kémiai. vezetőképesség

Minta száma. Szín, szag, íz. Mintavétel ideje. oxigénigény arzén. zavarosság* ammónium nitrit ph. mangán. kémiai. vezetőképesség Mintavétel ideje Minta száma vas mangán ammónium nitrit ph kémiai oxigénigény arzén zavarosság* Szín, szag, íz A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói

Részletesebben

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György

Vízminőségi adatok értékelési módszerei. Bagyinszki György Vízminőségi adatok értékelési módszerei Bagyinszki György Mikor van rá szükség? Felszín alatti vizek jellemzése, állapotleírása Vízbázis állapotértékelés Tényfeltáró dokumentáció Monitoring jelentés Vízbázisok

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Épületgépészeti és vízgazdálkodási továbbképzés Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara 2017. 12. 06. Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Dr. Vargha Márta Bufa-Dőrr Zsuzsanna, Róka Eszter

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1226/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: PANNON-VÍZ Zrt. Minőségvizsgáló Laboratórium Telephelyek címe: 9025 Győr, Bercsényi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0790/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni Vizsgálólaboratórium (Zamárdi,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1380/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Laboratórium (4200 Hajdúszoboszló Szt. István park 1-3.) akkreditált

Részletesebben

Laboratóriumi vizsgálati díjak vizsgálattípusonként. Vizsgálat típus. membránszűréses módszer. membránszűréses módszer. membránszűréses módszer

Laboratóriumi vizsgálati díjak vizsgálattípusonként. Vizsgálat típus. membránszűréses módszer. membránszűréses módszer. membránszűréses módszer I-4 2-02 F07 v4 Laboratóriumi vizsgálati díjak vizsgálattípusonként MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK Coccus szám coliformszám coliformszám szennyvíz többcsöves 2 700 3 429 Endo szám Escherichia coli szám Escherichia

Részletesebben

2. Fotometriás mérések II.

2. Fotometriás mérések II. 2. Fotometriás mérések II. 2008 október 31. 1. Ammónia-nitrogén mérése alacsony mérési tartományban és szabad ammónia becslése 1.1. Háttér A módszer alkalmas kis ammónia-nitrogén koncentrációk meghatározására;

Részletesebben

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Preventív Igazgatóság, Közegészségügyi

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1050/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma (4405 Nyíregyháza, Tünde u. 18.) akkreditált

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1050/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: IVÓVÍZ-6 Üzemeltető és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Laboratóriuma

Részletesebben

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta1, Róka Eszter1, Barna Zsófia, Kiss Csaba2, Kern Anita1 Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság, Vízhigiénés

Részletesebben

Ivóvíz: kémia

Ivóvíz: kémia Szín (vizuális vizsgálat) MSZ EN ISO 7887:2012 4. fejezet Ammónium MSZ ISO 7150-1:1992 3 320 Nitrit MSZ 1484-13:2009 6.2. szakasz 4 560 Vas MSZ 448-4:1983 2. fejezet (visszavont szabv.) 2 100 Mangán MSZ

Részletesebben

a NAT-1-1020/2010 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1020/2010 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1020/2010 számú akkreditált státuszhoz Az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízmûvek Zrt. Központi Laboratórium (3700 Kazincbarcika, Tardonai út

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet- és Vízminőségvédelmi Osztály

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2013 3 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület 0940/7 hrsz.) akkreditált

Részletesebben

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1429/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DMRV Duna Menti Regionális Vízmû Zrt. Környezet- és Vízminõségvédelmi Osztály Központi Laboratóriumok

Részletesebben

A természetes úszómedencék (Kleinbadeteiche) összehasonlító vízhigiénés vizsgálata Alsó-Szászországban 2003-ban

A természetes úszómedencék (Kleinbadeteiche) összehasonlító vízhigiénés vizsgálata Alsó-Szászországban 2003-ban rnst-ugust einemeyer ealth uthority of ower Saxony (urich) természetes úszómedencék (leinbadeteiche) összehasonlító vízhigiénés vizsgálata lsó-szászországban 2003-ban evezetés Németországban 1995 óta egyre

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Synlab Hungary Kft. Synlab Kecskeméti Környezetanalitikai Laboratórium (6000

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1294/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Tiszamenti Regionális Vízművek Zártkörűen működő Részvénytársaság Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26.

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. SZAKVÉLEMÉNY Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. Az Eu Provident Kft. (4026 Debrecen, Mester u. 39) véleményünket

Részletesebben

0,25 NTU Szín MSZ EN ISO 7887:1998; MSZ 448-2:1967 -

0,25 NTU Szín MSZ EN ISO 7887:1998; MSZ 448-2:1967 - Leírás Fizikaikémiai alapparaméterek Módszer, szabvány (* Nem akkreditált) QL ph (potenciometria) MSZ EN ISO 3696:2000; MSZ ISO 10523:2003; MSZ 148422:2009; EPA Method 150.1 Fajlagos elektromos vezetőképesség

Részletesebben

Kémiai vizsgálati eredmények átlagértékei. Vizsgált komponens Mértékegység Átlagérték Határérték**

Kémiai vizsgálati eredmények átlagértékei. Vizsgált komponens Mértékegység Átlagérték Határérték** Ivóvízhálózati eredmények 2014. július. Szabad aktív klór mg/l 0,39 - Összes aktív klór mg/l 0,44 - ph - 7,49 >6,50 és

Részletesebben

A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA

A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA 1971-2002 Nemzetközi Fürdőhigiénés Konferencia Budapest 2005 március 10-11 Rebecca L. Calderon U.S. Environmental Protection Agency National Health

Részletesebben

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Vargha Márta Országos Könyezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági főosztály Vízzel kapcsolatos betegségek Vízben lévő mikroorganizmusok

Részletesebben

Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt.

Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt. Vörös Gyula főtechnológus BÁCSVÍZ Zrt. Ivóvízminőség-javító programok a BÁCSVÍZ Zrt. szolgáltatási területén 19 új technológia Kék-Víz Tiszazug Jászkarajenő Kocsér Törtel Kunszállás Tabdi Új technológiák

Részletesebben

11. Melléklet. Jó állapot kritériumainak meghatározása az ökológiai állapot szempontjából fontos fiziko-kémiai jellemzőkre

11. Melléklet. Jó állapot kritériumainak meghatározása az ökológiai állapot szempontjából fontos fiziko-kémiai jellemzőkre 11. Melléklet Jó állapot kritériumainak meghatározása az ökológiai állapot szempontjából fontos fiziko-kémiai jellemzőkre ÖKO Zrt.vezette Konzorcium ÖKO Zrt. BME VKKT VTK Innosystem ARCADIS 11. Melléklet

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (4) a NAH-1-0790/2015 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Dél-balatoni

Részletesebben

PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN:

PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN: PRIORITÁSOK A FÜRDŐÜZEMELTETÉSBEN: higiénés és baleseti biztonság mellékhatás-csökkentés környezetvédelem, energiatakarékosság költséghatékonyság A 4 PRIORITÁS MEGNEVEZÉSÉVEL EGYBEN MEGHATÁROZTUK A KORSZERŰ

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-0834/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136 Budapest, Tátra utca 27/b.)

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1716/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A B&B Analitika Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Vizsgálólaboratóriuma (6783 Ásotthalom,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1157/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. Laboratórium (8900 Zalaegerszeg, Külterület

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2008 számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2008 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1001/2008 számú akkreditált státuszhoz A KOMLÓ-VÍZ Víziközmű Üzemeltető és Szolgáltató Kft. Laboratóriuma (7300 Komló, Kossuth Lajos u.

Részletesebben

Bakteriális növekedés és fertőtlenítési melléktermék eltávolítása az uszodavíz kezelésben alkalmazott granulált aktív szén szűrőkben

Bakteriális növekedés és fertőtlenítési melléktermék eltávolítása az uszodavíz kezelésben alkalmazott granulált aktív szén szűrőkben Bakteriális növekedés és fertőtlenítési melléktermék eltávolítása az uszodavíz kezelésben alkalmazott granulált aktív szén szűrőkben W. Uhl (1), C. Hartmann (2), B. Kreckel (2) (1) (2) corresponding author:

Részletesebben

a NAT-1-1446/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1446/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1446/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ÁNTSZ Laboratórium Kft. Heves Megyei Kémiai Laboratóriuma (3300 Eger, Klapka György u. 11.)

Részletesebben

Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok

Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok Törésponti klórozást alkalmazó ammónium eltávolítási technológiák optimalizálása, üzemeltetési tapasztalatok, vízbiztonsági szempontok 2016. Május 10. Vízbiztonsági kockázat: öthm Megelőzés: ClO 2 adagolás

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Hatóság. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Hatóság RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1375/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Központi Vizsgálólaboratórium Somogy megyei Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Úszó fedlapok hatásának vizsgálata nem levegőztetett eleveniszapos medencék működésére nagyüzemi helyszíni mérésekkel és matematikai szimulációval

Úszó fedlapok hatásának vizsgálata nem levegőztetett eleveniszapos medencék működésére nagyüzemi helyszíni mérésekkel és matematikai szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék Úszó fedlapok hatásának vizsgálata nem levegőztetett eleveniszapos medencék működésére nagyüzemi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-0681/2015 nyilvántartási számú (1) akkreditált státuszhoz A Fővárosi Vízművek Zrt. Vízminőségi és környezetvédelmi osztály Laboratórium (1044 Budapest, Váci út

Részletesebben

Talaj mikrobiális biomasszatartalom. meghatározásának néhány lehetősége és a módszerek komparatív áttekintése

Talaj mikrobiális biomasszatartalom. meghatározásának néhány lehetősége és a módszerek komparatív áttekintése Talaj mikrobiális biomasszatartalom mennyiségi meghatározásának néhány lehetősége és a módszerek komparatív áttekintése A talajminőség és a mikrobiális biomassza kapcsolata A klasszikus talajdefiníciók

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0288/178. Módosítás. Michel Dantin a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0288/178. Módosítás. Michel Dantin a PPE képviselőcsoport nevében 17.10.2018 A8-0288/178 Módosítás 178 Michel Dantin a PPE képviselőcsoport nevében Jelentés Michel Dantin Az emberi fogyasztásra szánt víz minősége (COM(2017)0753 C8-0019/2018 2017/0332(COD)) A8-0288/2018

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1183/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A GW-Borsodvíz Közüzemi Szolgáltató Kft. Központi Laboratórium (3527 Miskolc, Tömösi u. 2.) akkreditált mûszaki területe

Részletesebben

Szövegértés. Borsos Miklós Általános Iskola OM azonosító: Telephelyi jelentés Telephely kódja: 003. Általános iskola, 6.

Szövegértés. Borsos Miklós Általános Iskola OM azonosító: Telephelyi jelentés Telephely kódja: 003. Általános iskola, 6. Országos kompetenciamérés 12 1a Átlageredmények A telephelyek átlageredményeinek összehasonlítása Az Önök eredményei a városi általános iskolai telephelyek eredményeihez viszonyítva A szignifikánsan jobban,

Részletesebben

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE

MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ KINYERÉSÉRE MEMBRÁNKONTAKTOR ALKALMAZÁSA AMMÓNIA IPARI SZENNYVÍZBŐL VALÓ MASZESZ Ipari Szennyvíztisztítás Szakmai Nap 2017. November 30 Lakner Gábor Okleveles Környezetmérnök Témavezető: Bélafiné Dr. Bakó Katalin

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1636/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A DINAX Vízkezelési és Szervezetfejlesztési Kft. Vízvizsgáló laboratórium (2160

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

További paraméterek a következő lapon

További paraméterek a következő lapon A szolgáltatott ivóvíz aktuális minősége Szeged és Algyő területén. A kijelölt fogyasztói helyekre vonatkozó, jóváhagyott éves önellenőrzési terv szerint a legutóbbi hónapban vett és vizsgált minták laboratóriumi

Részletesebben

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT

Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően. Licskó István BME VKKT Mikroszennyező anyagok a vízben szemléletváltás az ezredfordulót követően Licskó István BME VKKT Mikroszennyezők definíciója Mikroszennyezőknek azokat a vízben mikrogramm/liter (µg/l) koncentrációban jelenlévő

Részletesebben

2003. ÉVI ADATOK 2009. ÉVI ADATOK 6/2009. h

2003. ÉVI ADATOK 2009. ÉVI ADATOK 6/2009. h Tiszanána " Minta beazonositó száma Minta beazonositó száma 2003 ÉV ADATOK 2009 ÉV ADATOK 6/2009 h Jelen táblázat mellékletét képezi a (v 14 )rendelet L sz, minta felszín 2 sz minta felszín Határérték

Részletesebben